Nouriel Roubini, de professor aan New York University die bekend staat voor zijn pessimisme, noemt de crisis rond Griekenland de ‘kanarie in de steenkoolmijn’. Dat betekent dat de ‘Griekse tragedie’ als een soort wake-up call moet worden beschouwd.
Roubini is van mening dat we hoe dan ook voor de gemaakte fouten gaan betalen. Daarom is hij nog steeds bearish op wat er op de financiële markten te gebeuren staat.
De vergissing die Europa heeft gemaakt is dat individuele landen de kans kregen om grote deficieten op de begroting op te stapelen. Veel Europese landen zijn nu hun economische competiviteit kwijt en die terugkrijgen zal niet zonder veel pijn en moeite gebeuren.
Roubini is allesbehalve onder de indruk van het reddingsplan voor Griekenland dat afgelopen weekend werd bekendgemaakt. “Europa schuift de problemen voor zich uit, Griekenland blijft hoe dan ook een blok aan het been”, zo luidde de reactie van Roubini.
Hij maakt zich zorgen dat wanneer Griekenland doet wat Europa vraagt het land in een heuse depressie gaat belanden, depressie die gepaard zal gaan met deflatie. Roubini spreekt van een Litauen-scenario, ook dit land kwam als gevolg van een besparingsprogramma in een zware recessie terecht.
zie ook: Deflatie in aantocht
Uiteindelijk kan de debt-to-GDP ratio voor Griekenland verder oplopen tot mogelijk zelfs 170%. De problemen van de eurozone gaan volgens Roubini in de komende 12 maanden de financiële markten in de ban houden.
bron: Cash.be
De Grieken gaan de deflatie niet pikken en de Duitsers gaan inflatie tegenhouden, dus wie van de twee stapt er als eerste uit de euro?
Voor ongeveer een jaar volg ik de uitspraken van de ‘onheilsprofeten’ op de voet en heb ik er erg in geloofd. Dat is logisch omdat hun argumenten vaak gebaseerd zijn op rationeel redeneren en onafhankelijkheid, waarin de ‘optimisten’ vaak met drogredenaties en leugens komen vanuit een belangengroep.
Echter moeten we ons misschien realiseren dat in een systeem wat helemaal niet rationeel is opgezet en van geen kant klopt, er altijd mogelijkheden bestaan om het nog gekker te maken en op die voet door te leven.Zo lang het grote publiek het gelooft en het accepteert, kunnen de gekste dingen gebeuren.
Ik ken zoveel mensen die denken dat we het echt beter hebben dan 20 jaar geleden. De TV is groter en platter, er staan een extra auto voor de deur en we mogen iets vaker naar de zon met vakantie. Dat we daarvoor nu twee keer 45 uur moeten werken per week, i.p.v. 35 uur vinden we niet erg en benaderen we zelfs possitief onder de noemer ’emancipatie’. Dat we nu die extra auto weer in moeten leveren en 50 uur per week moeten werken wegens de crisis, dat nemen we ook maar even voor lief.
Ik heb mezelf al een paar keer ‘belachelijk’ gemaakt bij mijn vrienden door te roepen dat de dubbele dip binnenkort toeslaat, maar mijn vrienden kijken naar de AEX koers en vertellen me dat ik ongelijk heb. Onderschat niet hoe lang we elkaar nog voor de gek kunnen houden…
Dat gezegd hebbende, moet ik eerlijk bekennen dat ik misschien ook wel een beetje hoop op een snel en hard systeem-falen: dan komt alle quatsch misschien eens aan het licht en gaan we met zijn allen eens nadenken hoe het wel echt beter kan.
P.S.
Ik heb geen auto en mijn TV is 19″.
Ik werk wel 45 uur per week. Mijn vriendin ook.
Deflatie wil niemand, maar die overkomt je, daar moest Mises trouwens wel heel hard om lachen, nou ja we zien wel.
Inflatie is kunstmatige welvaart, deflatie een natuurlijke correctie van kunstmatige welvaart.
@2:
Roubini heeft soms goede analyses, maar is een uitermate slechte belegger; wat dat betreft doe je er goed aan helemaal niet naar hem te luisteren.
“Ik ken zoveel mensen die denken dat we het echt beter hebben dan 20 jaar geleden.”
voor velen IS dat ook zo, het was nog nooit in de geschiedenis mogelijk om zo luxe te leven zonder dat je een cent te makken hebt. Maar het is wel allemaal gestolen van de buren, of van de toekomst.
@4:
laat maar komen die deflatie; helaas lijkt de kans me nihil gezien het gevoerde beleid.
Jasper
Het is nog niet zolang geleden dat de 60 urige werkweek bestond. Het loontje dat je daarvoor kreeg was net genoeg om niet dood te gaan, hoewel….
Daarbij kreeg je dan 10 vakantiedagen per jaar.
We zijn inderdaad de laatste jaren schatrijk geworden, in vele opzichten. M.i. is dat mede veroorzaakt door de enorme financieringen die ons tot veel dingen in staat stelden. Helaas is het, net zoals veel dingen in het leven, teveel doorgeslagen.
We moeten nu terug van schatrijk naar rijk.
@ nhz, laat de deflatie maar komen, jazeker, het is n.l. een beloning voor de spaarders.
Nu worden de schuldenaren beloond, eigenlijk een raar systeem, dat ons is opgedrongen door de banken, en degene die erin zijn getrapt zijn strakjes de pisang.
@4
Laat maar komen die deflatie, dan wordt eindelijk sparen aangemoedigd ipv het op de pof leven door zo veel mogelijk schulden te maken.
2
Taleb, “de zwarte zwaan”
Roubini is beter in feesten met de Russische Maffia. Hij kan zich zijn aanwezigheid bijna niet meer herinneren, kun je nagaan……….snif.
Hans, we hebben nog vele miljoenen Nederlanders die afhankelijk zijn of werken bij de overheid. Hoe denken we dat te gaan oplossen bij deflatie?
Link-of rechtsom, alles is fout.
“Dalen” is ook op zaterochtend nog naar school geweest.
Wij moesten naar school en de aannemer die dacht dat hij op zaterdagochtend ook wel kon werken aan de verbouwing van de school kreeg een bekeuring. Echt werken mocht niet meer, zijn personeel moest inmiddels beunen in de vrije tijd.
1960/65 ??
Ik zie het er nog van komen dat de hele handel stagneert. Deflatie van wat? Huur van huizen, energie, belastingen, heffingen? Ik geloof het niet.
Spulletjes kunnen best goedkoper worden, maar uiteindelijk zal er gewoon minder geproduceerd gaan worden lijkt me en dat heeft ook gevolgen voor de prijs.
ik kijk belangstellend naar hoe Angela Merkel c.s. het op gaan lossen. Ik las in the economist dat Duitsland aardig bezig is met manipuleren. De schrijver had nogal een hoge pet op van Merkel.
@2 Jasper
Ja, je moet niet alleen op de blog de eenzijdige berichtgeving als enige waarheid aannemen.
Een heel groot deel van de papieren rijkdom in de vorm van aandelen etc. is al ingeleverd, en in die zin is de crisis al over zijn zwaartepunt heen.
De man in de straat gaat het echter de komende jaren pas merken omdat de broekriem van de overheid flink aangehaald moet worden, de hypotheekrente stijgt en de woningprijzen 5-20% zullen dalen.
De boeken zijn aardig op orde en we gaan waarschijnlijk een lange periode van een stagnerende economie met kunstmatige inflatie zien. Kortom de broekriem moet twee gaatjes aangetrokken worden nadat we wat corpulent geworden waren in de afgelopen jaren, niets mis mee toch!
@ 14 wat is beter, wat jij beschrijft is stagflatie, of deflatie. En wanneer trekt dan de lange rente weer aan, dat zegt iedereen, maar ik zie er niets van.
De korte hypotheekrente zal voorlopig wel laag blijven, toch
Il, wat moet je met een korte hypotheekrente. Misschien leuk voor mensen die aflosssingsvrije tophypotheek met variable rente hebben?
Zoals gisteren op de andere draad; ben je jong dan 30 jaar vast voor 6%. Als voorschotje op wat gaat komen annuïteit?
@7:
bankiers, politici en (sommige) huiseigenaars hebben allemaal belang bij het huidige systeem van schuldstimulering en kunstmatig lage rente. Banken verdienen aan de hogere omzet, lopen geen risico (afgewenteld op de staat) en hebben een kunstmatig grote spread (dankzij de kunstmatig lage Euribor). Politici en huiseigenaars (scheefleners) kunnen nog meer geld uitgeven dat ze niet hebben.
@12:
dat was dan wel weer gunstig voor stimulering van de zwarte economie, die in de bouw in NL doorgaans ook door de week al rond 15-15.30 uur begint.
@13:
zonder deflatie van de overheid zelf zit echte deflatie er inderdaad niet in, alleen deflatie van overbodige consumptie goederen (die sowieso dus niet mijn interesse hebben).
@14:
aandelen zijn voor de gemiddelde burger totaal irrelevant; zelfs voor de scheefleners omdat het meestal om het eindbedrag van de beleggingshypotheek gaat – wie dan leeft, dan zorgt. De echte crisis begint voor de burger pas als de werkeloosheid gaat bijten (2-3 jaar nadat de cijfers serieus gaan oplopen, vanwege de duur van WW etc.), de hypotheekrente stevig gaat oplopen (nog niet aan de orde) of de HRA etc. worden ingeperkt.
Dat moet allemaal nog beginnen.
@15:
de lange rente staat in veel landen op uitbreken (uit de 30-jarige downtrend). Het belang hiervan moet je niet onderschatten, dit is de allerbelangrijkste ontwikkeling op de beurs in vele jaren. Misschien kan het nog een keer voor een jaartje omlaag, maar de rek lijkt er nu toch echt uit. Met 0% effectieve rente kunnen alleen via bizarre maatregelen zoals negatieve rente de downtrend nog even handhaven. Als de rentetrend keert gaat de hele huisprijs ontwikkeling van de laatste 20 jaar ook in z’n achteruit. Rente kan in een paar jaar makkelijk terug naar 8-10%.
korte hypotheekrente wordt steeds minder relevant, behalve dan voor de echte gokkers. Ik denk dat banken daar steeds minder naar gaan kijken als ze de ‘betaalbaarheid’ toetsen.
Ach, er zijn belangrijker zaken om zich op richten dan de lastige boodschappen van de heer Roubini.
Zo hebben slimme ambtenaren met een zorgzame bril ontdekt dat nog niet iedereen volledig gebruik maakt van de mogelijkheden die er zijn om overheidssteun in deze moeilijk tijden te krijgen.
Het is ook logisch, al die regelingen zijn zo ingewikkeld, daar moet u eigenlijk voor gestudeerd hebben om daar door de bomen een weg te zagen. En al zou u gestudeerd hebben, dan nog kunt u dat niet zelf. U heeft eigenlijk een persoonlijke steunregeling-haptonoom nodig.
Ja, die behoefte heeft u.
Juan zorgt ook en draagt zijn steentje hierbij bij:
http://www.overheidsbijdragen.nl
Het gaat er niet om putten tijdig te dempen, alles draait in onze poloder om “zorgen” (zorgen voor, wel te verstaan en niet zorgen dat)
Wederom een fijne avond toegewenst, oogjes dicht en snaveltjes toe
🙂
Deze man schrijft: Hoe dan ook Griekenland blijft een blok aan het been.
Zo zijn er nog wel een paar blokken.
Het is heel simpel: als we naar een Europa willen zal het gaan zoals bij de Wet van de communiserende vaten: Iedereen wordt even rijk of even arm.
Alleen de landen zonder produktie (landbouw of ‘maakindustrie’) zullen altijd de hand blijven ophouden.
Conclusie: Als we ons niet van deze blokken verlossen, zal ze voor altijd een juk worden.
Dus wees wijs, neem je verlies en neem er voor altijd afscheid van.
@ juan, is niet van de overheid, sommigen denken een oplichter
http://blogs.microsoft.nl/blogs/hansbos/archive/2009/09/08/draag-bij-aan-voorlichting-over-overheidbijdragen.aspx
Merci IL
Juan is zo naief er in te trappen….
Ik denk de rest van NL niet 🙂
Net even wat zitten googlen wat huizen in Griekenland moeten kosten. Die gasten begrijpen er werkelijk helemaal niets van, geen wonder dat ze bijna failliet zijn. Een vrijstaande woning op meer dan 1000m2 voor iets meer dan 2ton.
Terwijl het allemaal zo simpel kan zijn. Gewoon de huizenprijzen vanaf nu elk jaar met 10% laten stijgen.
Een snelle berekening: Er zijn in Griekenland zo’n 4 miljoen huizen. Elk jaar wordt een relatief klein deel daarvan verkocht aan starters, zeg 5%, 200.000 stuks.
Die 200.000 starters gaan natuurlijk morren als er dit jaar 10% bijkomt, maar die 3,8 miljoen andere huishoudens, de overgrote meerderheid dus, vindt het geweldig.
Die 200.000 starters leen je de prijsstijging tegen een gunstig tarief. Kost je 4 miljard. Niet te moeilijk doen met je leningen, je zult niet alles terugkrijgen, schrijf direct de helft af.
Die ander 3,8 huishoudens zijn allemaal (minstens) 20.000 euro rijker geworden, dat is >76 miljard euro.
Als een kwart daarvan weer in de economie gestopt wordt door extra uitgaven heb je als overheid door alleen BTW je investeringen al weer terug. Plus dat je nog 2 miljard aan ‘goede’ leningen uit hebt staan. Bovendien vinden mensen die 20k vermogen erbij krijgen wat extra belastingen van zeg 2k ook geen probleem.
Win-win-win-win.
Eerste jaar is even een drempel waar het hele land over moet, maar zodra iedereen begint te begrijpen dat de huizen volgend jaar opnieuw 10% duurder worden, en het jaar daarop weer dan buitelen de starters over elkaar heen om zo snel mogelijk een ‘goedkope’ woning te krijgen.
Mochten ze het niet begrijpen, we hebben in Nederland nog een hele lading polici en makelaars met jarenlange ervaring in pyramidebouw in de aanbieding.
Er is wellicht ook echt een markt voor steunadvies , wat een bak, daarmee wordt het punt alleen maar sterker m.i. ….
@22 Studiereis van de Egyptische overheden naar de polderpyramiden….
Te koop: de meest platte pyramide op aarde ….
Holland mijn appelland, we gaan Foucault ontkrachten, de aarde is plat 🙂 🙂
@22:
“Terwijl het allemaal zo simpel kan zijn. Gewoon de huizenprijzen vanaf nu elk jaar met 10% laten stijgen.”
en hoeveel denk jij dan dat de huizenprijzen in Gr de laatste 10 jaar gestegen zijn? Het zou me verbazen als het gemiddelde onder de 20% ligt …
@25:
de meeste platte? nou, voorlopig staat de polderpyramide nog fier overeind, en hij is de hoogste ter wereld. Al begint het bouwwerk aan de randen wel af te brokkelen, dus je weet nooit.
@26
Heb kort op wat websites rondgekeken naar huizen in Griekenland, op EEn van die sites werd de toekomstige koper gewaarschuwd dat de Grieken huizen niet als belegging zien en ze er dus geen hoofdprijs voor willen betalen, waardoor huizen in Griekenland een slechte belegging waren.
Mogelijk oude tekst/oude waarheid, ik weet het niet, verder kon ik er zo snel geen data bij vinden. Dus inderdaad wat ‘dichterlijke’ vrijheid 🙂
22. in Griekenland heb je geen belastingen (en zijn dat dus niet gewend), wel ruilhandel.
@27:
afgaande op verhalen van diverse kennissen die er regelmatig komen zijn de huizenprijzen in de regio’s waar noord-Europeanen graag komen (voor vakantie of permanent) nog harder gestegen dan bij ons thuis. Het zal best dat de Grieken zelf niet met de gekte meedoen, maar als er genoeg import is stijgt het dus ook. In de meer achtergebleven gebieden heb je vast met wat zoeken een leuk huisje voor 20K euro, maar wat heb je er aan …
Tja , wat heb je eraan : even geen files , mooi weer , geen frustraties, agressie en de noodzaak op blogs te reageren ……….
Btw , nog een fantastische woningen voor k 25 http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2277965
@30:
ja, voor even heel aardig. Maar na een paar maanden gaat het toch vervelen denk ik. Voor 25K kun je in Zeeuws Vlaanderen misschien ook wel een ‘huis’ in zulke staat kopen 😉
Mijn ervaring is dat echt goedkope woningen bijna altijd alleen lokaal worden aangeboden, en zeker niet op buitenlandse websites. Wat ik zo snel zag van Spanje ind e goedkope prijsklasse is ook véél duurder dan wat ik daar ter plekke heb gezien.
Voor Juan en alle geinteresserden hierbij de veilingresultaten vandaag op de ‘Notariële Vastgoedveiling Midden- en West-Brabant’ 15 april 2010.
Tramsingel 112a, BREDA, opbrengst 155.000, kosten ca 12.500
Bergstraat 8, Zegge, opbrengst 113.000, kosten ca 5.500
Peppelsbroek 5, Breda, opbrengst 141.000, kosten ca 7.300, (woz 160.000 )
Wethouder Jonkersstraat 2, Halsteren , opbrengst 134.000, kosten ca 7.400, ( woz 179.000 )
Bart van Peltplein 26, Tilburg, opbrengst 116.000, kosten ca 10.600, ( woz 165.000 )
Gagelboslaan 139, Bergen op Zoom, opbrengst 195.000, kosten ca 7.500, ( woz 234.000 )
Bosscheweg 328 B, Tilburg, opbrengst 207.000, kosten ca 10.500
Vijfhuizenberg 94, Roosendaal, opbrengst 453.000, kosten ca 11.000, ( woz 637.000 )
Kasterleestraat 362, Breda, opbrengst 104.000, kosten ca 13.500
Kievit 12 B118, Baarle Nassau, opbrengst 18.000, kosten ca 12.000, ( woz 142.000 ) recreatiewoning
Bredaseweg 48-48 A, Tilburg, opbrengst 189.000, ca 12.900, ( woz 376.000 )
Goirkestraat 125, Tilburg, opbrengst 340.000, kosten ca 5.900, ( woz 608.000 )
Opvallend was dat er eigenlijk alleen maar handelaren boden en dat er weinig gemijnd werd.
@32:
bedankt voor de moeite, interessant. De duurdere panden gaan blijkbaar al met zo’n 50% korting weg, terwijl de echte daling nog moet beginnen …
@32 Bedankt weer
Spongebob, bedankt voor je moeite, altijd interessant!
@32 en 33, Inderdaad zeer interessant. Ik heb een paar uitgepikt om te kijken of er nog wat vroegere data te vinden was.
Goirkestraat 125, Tilburg, opbrengst 340.000, kosten ca 5.900, ( woz 608.000 ) -> Staat op Jaap sinds maart 2009 voor 349.000, maart 2010 naar 329.950 verlaagd.
=> Nauwelijks verschil met vraagprijs.
Kasterleestraat 362, Breda, opbrengst 104.000, kosten ca 13.500 -> Staat op Jaap sinds 29maanden voor 149.900
=> 46k (30%) eraf. Staan er nog 6 te koop in zelfde flat voor soortgelijke vraagprijzen.
Wethouder Jonkersstraat 2, Halsteren , opbrengst 134.000, kosten ca 7.400, ( woz 179.000 ) -> Staat niet op Jaap, wel nr11 en nr26, zelfde type woning? voor 167.500(1maand) en 173.000(15maanden).
=> 30k (21%) eraf.
Gagelboslaan 139, Bergen op Zoom, opbrengst 195.000, kosten ca 7.500, ( woz 234.000 ) -> Staat niet op Jaap, wel nr21 en nr51, 223.500(15maanden) en 229.000(10maanden).
=> 30k (14%) eraf.
Die laatste twee zijn wat tricky vergelijkingen zonder ter plekke bekend te zijn.
Als we meenemen dat opbrengsten van een gedwongen veiling altijd onder de markt (zouden moeten) liggen valt bovenstaande nog redelijk mee.
Vijfhuizenberg 94, Roosendaal, opbrengst 453.000, kosten ca 11.000, ( woz 637.000 )
deze vind ik nog een behoorlijke opbrengst opleveren. Als het door een handelaar gekocht is en niet een stroman. Het is niet de randstad.
Geeft wel een indicatie van grotere huizen buiten de randstad m.i.
@ Spongebob.
🙂
Dank maar weer voor uw bijdrage die ten tijde van de internettransaparantie meteen gedeeld kan worden. Juan overlegt vandaag met Joselito over de dalers en stijgers in de Tombola Top Tien
(lees: kom er nu niet aan toe…
Grappig,
gisteren gebeld door de financieele man (die onze hypotheek moet gaan afsluiten): over de gehele linie zijn alle hypotheekrente’s gestopt met zeer langzaam dalen en zijn overgegaan op stijgen. Er kwamen 40 mutaties binnen op een dag met één grote gemene deler: 10-jarige rente is stijgende…)
……zou dan nu toch deel twee van het stuk beginnen?? (het zware langdurige broekriem aantrekken)
Of zouden de banken andere manieren van geldwinning hebben gevonden? (en dan wel allemaal tegelijkertijd..)
Aangezien we over 3 maanden beginnen met de bouw van ons huis hebben we onze NHGhypo maar laten offreren….
Wowly
@40:
als ik naar de 10/30 jarige treasuries kijk lijkt het aannemelijk dat de trend inderdaad gekeerd is, in de meeste landen/munten. Helemaal overtuigend is het nog niet, kan nog wel een half jaartje duren voordat de trendomkeer bevestigd is. Maar ik zou nu zeker niet gokken op blijvend lage/dalende rentes, de rente zou makkelijk kunnen verdubbelen in een paar jaar tijd, helemaal als je het desastreuze Griekenland beleid van het moment in aanmerking neemt (bailouts forever, wie volgt? reken maar dat de rente zo overal gaat stijgen …).
http://en.wikipedia.org/wiki/Roubini
According to his academic adviser, Jeffrey Sachs, he was unusual in his talent with both mathematics and intuitive understanding of economic institutions. In an interview in June 2009, when asked about his best investment in life, he replied, “I think investing in a good education has been key for me, although the investment was more in time than money.”
Bijzonder slim menneke!
@Spongebob
Hij staat…
op de andere draad .
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-04-2010/hogere-inkomens-vaker-naar-schuldsanering/#comment-36412