Europese toezichthouders op banken zijn bijna klaar met het formuleren van nieuwe eisen die gaan gelden voor de financiële sector. Volgende maand wordt het pakket definitief vastgesteld.
Dat heeft Nout Wellink dinsdag gezegd tijdens een symposium met de titel ‘kansen na de crisis’. Wellink is voorzitter van het Bazel-Comité, een overlegorgaan van centrale banken dat de eisen formuleert.
”We weten redelijk wat we willen. Nu gaat het erom dat we de parameters bepalen bij het pakket dat we ontwikkelen. Het pakket wordt definitief vastgesteld in december”, aldus Wellink.
Kapitaal
De centrale banken gaan eisen dat banken voortaan meer kapitaal wegzetten als eigen vermogen om tegenvallers te kunnen opvangen. Wat de exacte eisen worden, is nog niet bekend.
Verder willen de toezichthouders dat de kwaliteit van het eigen vermogen goed is en dat de schulden van de bank niet te hoog worden.
Gefaseerd
Wellink zei dat de nieuwe regels voor banken gefaseerd zullen worden ingevoerd, zodat de banken er pas mee te maken krijgen als de crisis voorbij is.
De nieuwe eisen aan banken zijn het directe gevolg van de problemen waarin de financiële sector is beland en wat heeft geleid tot de financiële crisis en recessie.
Veilige banken
Wellink toonde zich geen voorstander van het creëren van ‘veilige banken’, ofwel banken die zich geheel en al richten op de nutsfunctie.
Hij is van mening dat er beste sprake mag zijn van complexe producten of een complex systeem, als dit dan wel goed bestuurd en gecontroleerd wordt.
bron: ANP
Als het van Nout komt zal het vast wel goed komen 😉
en een minimum aan rente van ca 5 procent
En dat kon Nout allemaal niet bedenken voordat het fout ging ??
Heeft die man zijn papieren soms via de benzinepomp bij elkaar gespaard?
Heeft Nout ook al een datum geprikt dat de crisis voorbij is? dan zet ik dat vast in mijn agenda.
Bankschroef heeft er geen enkel vertrouwen in dat degenen die de afgelopen jaren behoedzaam waren en de gekte van het grote krediet met argusogen volgden nu zullen worden beloond voor hun wijsheid dankzij fantastische nieuwe bankregels.
Waarom horen wij nog steeds niets over de off-balance…….
Ach, de regels veranderen nu met de dag, commercieel vastgoed met daling 25 % hoeft niet op de balans te worden afgeboekt……
‘Als de crisis voorbij is’
Als banken hun financiën op orde moeten brengen dan betekent dat dat al het teveel uitgeleende geld terug moet. Dat alleen veroorzaakt al een geweldige crisis.
Ik vraag me trouwens af of het überhaupt mogelijk is om geld terug te betalen dat uit het niets is gecreëerd.
Wat weer een mooi verhaal van onze overheid. Mooie plannen, maar het is weer op niks gebaseerd. Het bankensysteem dat we kennen kan alleen blijven bestaan wanneer hij volledig op de schop gaat en niet een paar regels aanscherpen. Wanneer de banken niet worden genationaliseerd, vervolgens niet ophouden met fractioneel reserve bankieren, kunnen we wachten op een totale instorting van het bankensysteem. Het aanscherpen van een paar regels gaat alleen zorgen voor uitstel van executie voor onze banken.
@8 ja, dat is mogelijk, de tegenwaarde van uit het niets gecreëerd geld is arbeid die nog geleverd moet worden, dus je verdiende loon niet uitgeven aan nog meer spulletjes, maar afgeven bij de bank, die het dan vervolgens NIET opnieuw mag uitlenen.
@9 de rekensom van krediet en de tegenwaarde ‘gedane arbeid’ is altijd negatief geweest. Het principe dat een bank meer mag uitlenen dan hij bezit is eeuwen oud, alles draait om vertrouwen, het vertrouwen dat iedereen z’n gespaarde geld altijd terug kan krijgen. Dat was onmogelijk, is onmogelijk en blijft onmogelijk. Het is nou eenmaal ons systeem en de basis om in welvaart te kunnen leven maar uiteindelijk altijd TEN KOSTE van anderen. Links lullen rechts vullen. Steel ze.
@ 9 De banken zijn failliet, het geld is op, men probeert nu het vertragingsmechanisme, schulden uitsmeren over lange periode, lukt dit niet, dan klapt het systeem alsnog, lukt het wel, dan komen we in het Japanse scenario terecht. Van deze twee is de laatste wel de beste optie lijkt me.
@Leerling
Amerika een beetje gevolgd? Of Zimbabwe?
Het zal je verbazen hoe lang het duurt voordat het geld “op” is – mocht dat al gebeuren.
En hoe zie je het Japanse scenario precies?
@ 13 Het Japan scenario is dat er al 20 jaar bijna geen inflatie is en zelfs grotendeels deflatie.
Is dat bij Japan ook niet ontstaan door de handelsbalans? (veel exporteren, niet importeren) Komt de crisis in Japan nu ook minder hard aan?
Ik hoop iig op het Japans scenario, beter dan hyperinflatie, denk ik.
Banken moeten veiliger, maar ze moeten ook failliet kunnen gaan. (dat kunnen nu de systeembanken met hun verkeerde managementbeslissingen, woekerpolissen en zakkenvullers niet)
De overheid moet het zo regelen, dat als een bankfailliet gaat, de bankzaken (tijdelijk)door kunnen gaan, in handen van de overheid bijvoorbeeld. Dat iedereen bij hun geld kan en bijvoorbeeld nog een minimale rentevergoeding krijgen. (Misschien uitzonderingen daargelaten, bijv. spaartegoeden boven een ton en mensen die nog een persoonlijke lening bij de bank hebben.)
@het is een ongrijpbare wereld, een mysterieuze oorlog van het grote geld waar de ene munt de andere tot slaaf wil maken om zelf zo min mogelijk te hoeven doen. Arbeid, daar draait het om, ‘helpt elkaar, (ver)koopt Neederlandsche waar’.
http://news.yahoo.com/s/politico/20091008/pl_politico/28091
@de combinatie van tevredenheid en hard werken is de enige manier om de banken weer ‘gezonder’ te maken. Deflatie en tijdelijk een paar nullen uitdelen aan de bank zodat hij niet ‘omvalt’. Krediet wordt alleen in sectoren geplaatst waar hard gewerkt wordt, welke kansrijk zijn om snel meer op te leveren dan het krediet waard is. Dat zijn de nieuwe regels. Speculanten en beleggers moeten helaas worden leeggeschud tot een lullig rendementje, ongeveer de strekking van de woorden van Sarkozy toen de crisis Europa binnenviel.
Dus: werk ze.