Het centrale informatiesysteem dat kredietverstrekkers wettelijk moeten raadplegen voordat ze de consument een nieuwe lening geven, werd vorig jaar twee miljoen keer minder geraadpleegd dan in 2008. Dat meldde maandag Peter van den Bosch, de algemeen directeur van het BKR (Bureau Kredietregistratie) in Tiel.
In 2008 werd het systeem 21,3 miljoen keer geraadpleegd en afgelopen jaar 19 miljoen keer. Van den Bosch schrijft dit toe aan de economische teruggang, die een weerslag heeft op de hypotheken en kredieten. Hij verwacht dat de dalende trend nog zal doorzetten.
Bij het BKR staan 11,5 miljoen mensen geregistreerd. Iedereen met een persoonlijke lening, een creditcard, een betaalrekening met een kredietlimiet of een abonnement voor mobiele telefonie is in het systeem opgenomen. Ongeveer 5 procent van de geregistreerden heeft een zogeheten A-codering, die duidt op betalingsachterstand. Volgens Van den Bosch is dat percentage het afgelopen jaar niet wezenlijk veranderd.
bron: PZC
Het BKR is een fascistische instelling om alle burgers in het financiële gereel te houden. Elk aangesloten (telefoon-)bedrijf kan je zonder bewijslast aanmelden, daarmee is elk dispuut bij voorbaat in het voordeel van het bedrijf beslist, want het niet betalen van een betwiste rekening leidt standaard tot een BKR vermelding. Een aantekening is genoeg om een hypotheekaanvraag af te wijzen. Helaas zijn er nogal veel incompetente bedrijven die niet eens telefonisch bereikbaar zijn of alleen voor €1 per minuut met een onbepaalde wachttijd. Machtsmisbruik heet dat.
Je zou zelf even je gegevens moeten opvragen en bij onjuiste vermelding verzoeken het te wijzigen.
Ben het eens met je gekozen uitdrukking “machtsmisbruik”.
Er zijn zelfs mensen de dupe wiens naam is misbruikt bij leningen en nu geregistreed staan. Of wat te denken als je lening had bij Dexia of Legio-lease en je weigerde te betalen. Ik weet niet of DSB al van de lijst af is.
“machtsmisbruik” zie ik helaas door de hele maatschappij.
geregistreed = geregistreerd
Tele2? 🙁 een leuk voorbeeld. Samen met intrumJustitium bedragen stelen onder de €75.
Gaan ze het ook ophalen van de rekening van Goldmoney? 🙂
Waar blijft die Hirsch B. ?
http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=36&t=57292
Ik weet niet of DSB al van de lijst af is.
Verkoop van de bank lukt nog niet. Ik ga er vanuit dat een volledig opgetuigde bank dan nog bestaat, incl. BKR lijntje.
Ik ving iets op over afwaardering……..
Teller funda moet 66.000 hoger
http://www.z24.nl/
http://www.lowtechmagazine.be/2010/05/de-file-voorbij-kris-peeters.html
deze mag de huizenbezitter ook niet missen 🙂
http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_137667.z24/Curatoren_DSB_milder_voor_wanbetalers.html
Dalen, logisch, ze kunnen de tent aan de straatstenen niet kwijt. Afwaardering, en ik klap uit de school: > 70%.
http://mijngeld.blog.nl/lenen/2010/04/15/hogere-inkomens-in-de-schuldsanering
Bovenmodaal steeds vaker in de schuldsanering
9
ze krijgen de deurwaarder op bezoek incl. alle bijkomende kosten. Rekeningen verdubbelen ineens. Raakt 1 van de 2 dan zonder werk dan is er geen uitweg meer. Over en sluiten dus.
Hoe gaat dat dan met schoolgeld e.d.?
Rechters handelen administratief de vorderingen af en hebben geen problemen met deze manier van handelen. Een oplossing is natuurlijk om de leverancier zelf met het verlies te laten zitten. Ik vind dat je als leverancier moet weten met wie je zaken doet. Is in Duitsland iets anders dan hier naar mijn mening. NHZ zal het er niet mee eens zijn 😉
http://www.inveztor.nl/pagina/blog/view/11742
11
We hebben nu al zin in die tuinfeestjes in Griekenland.
Wij eten graag de sirtaki en dansen de souflaki.
@5,8:
die curator van DSB was toch altijd al van plan om een eigen bank te beginnen? Via het achterdeurtje van ‘onverkoopbare hypotheken’ (net zulke flauwekul als onverkoopbare huizen) lijkt het nu toch te gaan lukken.
@9:
ja, Nederland is zielig; niet kunnen rondkomen van 2x of zelfs 5x modaal.
@10:
ik vind wel degelijk dat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn, banken voorop. Er wordt veel te makkelijk krediet verstrekt (en ook nog tegen absurde rente percentages). Dat neemt niet weg dat ik tegen schuldsanering ben voor personen die systematisch de zaak tillen, en als er grote schulden gesaneerd moeten worden is dat bijna altijd het geval. Een tophypotheek op het randje valt voor mij ook onder ’tillen’.
@11:
tja, mooie weergave van de situatie. Het voornemen is nu dat de Grieken voortaan met 63 met pensioen gaan … oei, dat doet pijn, voor wie gelooft dat ze dat echt invoeren. Ik heb ook nog nergens gehoord hoe ze de zwarte grootverdieners gaan aanpakken, onroerend goed belasting van de elite gaan innen, enz. enz. Dit moet bijna wel uitlopen op het einde van de euro, die niet voor niks de laatste weken iedere dag een procent of wat kwijtraakt 🙁
1, 2
Lijkt me een geluk bij een ongeluk. Blessing in disguise.
Hebben die arme legio lease, dexia, ik heb helemaal niet zoveel gebeld en mijn zoon belt nooit met sexlijnen dus is jullie computer in de war en ik betaal de rekening niet types, eindelijk een incentive om te gaan sparen ipv zich in de schulden te steken.
Sparen rendeert niet. Maar dat heb je hier al lang verteld. Aan de andere kant kost het ook niks als je het niet uitgeeft.
Techniek maakt heel veel prepay mogelijk. Waarom wordt daar niet massaal voor gekozen?
Klantjes moeten niet te kostenbewust worden.
15
Als dat zo is, rendeert lenen dan?
@14:
inderdaad, het probleem lijkt me eerder dat de meeste bedrijven helemaal niet BKR checken voordat ze wéér een krediet verstrekken. Soms komt dat ook doordat grote ketens vrijwel niks verdienen aan het produkt zelf, maar alles aan het kredietje dat ze daarvoor verstrekken. Wedden dat veel mensen met een vette hypotheek een BKR registratie hebben?
17
Tussenpersonen.
@17 Zagen we idd eerder.
De DSB vergeet met u mee….
Als financiele stabiliteit geen eigenaar heeft, is het makkelijk rijk rekenen. 🙂
Zou BKR ook registreren wanneer schulden kwijtgescholden worden ?
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6653823/__Kwijtschelding_deel_DSB-schuld_mogelijk__.html?p=39,1
Het doet er ook niet toe dat kwijtschelden, er is dankzij een lage rente geld genoeg….
@21:
wie draait hier nou eigenlijk voor op, de pensioenfondsen en buitenlandse beleggers die die DSB subprime junk gekocht hebben? Of de Nederlandse staat?
Ludwig,
zoals Dalen hier schreef: “leven van de rente van je schulden”. Maar dat was een andere tijd.
Denk ik.
Lenen rendeert of kan renderen. Zoals je zelf ook ooit schreef over het verhuren van je huidige woning.
Lenen rendeert niet als je er een caravan o.i.d. van koopt. Tenminste dan moet de sociale winst wel erg groot zijn. Groepsgevoel, met pleerolletje over de camping of zo. Hoewel ik gehoord dat er ook weer trainers bij de banken rondlopen die bolletjes wol rond gooien….
Juan, wat schreef ik hier eerder. Afboeken >70%.
Stel: de curator heeft een koper die het voor de helft wil overnemen. Heeft hij toch een deal.
21 nhz,
degene(n) die garant staan. Dat maakt de curator toch niet uit. Ze kunnen genoegen nemen met een grote afboeking of een minder groten. KISS.
Maar voorlopig tiert het onkruid welig bij het Scheringa museum in aanbouw. Hangplek? Het is hoog genoeg.
20
juan, bank haalt er dan een streep door. Je kunt dit nagaan door een formuliertje in te vullen en bij de bank in te leveren. Kost een tientje of zoiets.
Juan, hoe dat zit met die tele bedrijven weet ik niet, die kun je immers niet bereiken. Tele2 bedoel ik. Zo’n Kutbedrijf.
@24 😉
@Ludwig:
Helaas kunnen telecom- en energiebedrijven je wel ongestraft verkeerde rekeningen toezenden en trek je zelf altijd aan het kortste eind. Zelf was ik zo dom om me 2 maanden gratis internet op proef te laten aansmeren door Chello. Ik heb mijn opzegging en modem volgens hun voorwaarden binnen 2 maanden aangetekend terug verzonden, maar uiteindelijk heb ik 4 maanden internet plus de modem plus de incassokosten betaald.
Dan heb ik het nog niet over de tijd dat ik telefonisch van het kastje naar de muur werd gestuurd.
Zo heb ik internet en bellen bij Xs4all afgesloten, en er werd mij verteld dat kpnlijn door hun zou worden opgezegd. Denk het niet: opzeggen kpn gaat alleen als je het online bij xs4all aanvinkt en dat moet je zelf doen. Internet had ik al lopen bij xs4all. Eigenlijk zijn al die telebedrijven luizenballen.
Dame met buitenlands accent aan de telefoon gehad om het probleempje op te lossen: “mhr. het is uw probleem, niet van ons” en gooide de hoorn op de haak. Persoon achter haar zei dat de tijd erop zat.
Tele2: bij afsluiten meteen aangetekend opgezegd, met ontvangstbevestiging. Vergeet het maar. Contact onmogelijk en nu voor 67 euro briefjes van IntrumJustium.
Okkie ik betaal deze lui niet meer, al zou het misschien een stuk gemakkelijker zijn. Helaas ben ik niet meer te koop.
Okkie, ludwig heeft mobieltje van de baas?
@13:
Dit is een interessant stukje (nog van voor de crisis) waarin staat dat mensen ‘moeite’ hebben om rond te komen van 2 salarissen.
http://www.intermediair.nl/artikel/weekblad-archief/43967/zijn-we-nu-wel-of-niet-beter-af-dan-onze-ouders.html
‘Opmerkelijk: een gezin van anderhalf modaal gaf in 2006 zelfs meer uit dan er binnenkwam: een deel van onze gestegen vermogens uit eigen huizen- en aandelenbezit gaven we uit. Het verschil tussen inkomsten (uit loon) en uitgaven (onderin tabel) laat zien dat Nederlanders vanaf eind jaren tachtig een meer hedonistische levensstijl gingen volgen.’
http://www.intermediair.nl/iol/imgdb/113916/iwr0718017.jpg
Het eerste dat opvalt is dat Pieter ruim tien keer zoveel betaalt voor hetzelfde huis als zijn vader in 1960, terwijl de inflatie tussen 1960 en nu ‘slechts’ een factor 5,37 bedroeg
Precies. Inkomens zijn veel minder snel gestegen dan de geldhoeveelheid (en dus de schulden), we rekenen ons rijk aan huizen. Maar als de NL bevolking niet meer groeit en we moeten concurreren om gronsstoffen met opkomende economieën, wie bepaalt dan de waarde van NL huizen ? 🙂
De conclusie uit déze vergelijking lijkt dus onvermijdelijk dat wij er juist veel slechter aan toe zijn dan onze ouders: we hebben nu twee inkomens nodig om hetzelfde welvaartspeil te bereiken als onze ouders.
Alleen rekenen we ons rijk vanwege hoge huizenprijzen (iedereen miljonair in guldens !) en hebben we dito schulden.
@33:
“dat Nederlanders vanaf eind jaren tachtig een meer hedonistische levensstijl gingen volgen”
wat niet toevallig samenhangt met de start van de polderbubbel.
“In de tabel hieronder is ook aan het uitgavenpatroon te zien dat na 1978 de grote inkomensstijging voorbij was.”
wat gebeurde er ook alweer in 1979?
@34:
en dit gaat allemaal gekorrigeerd worden, geduld.
jammer dat de ontwikkeling van (globaal) 30 jaar dalende rente, steeds soepeler kredietnormen en steeds meer leverage geheel buiten beschouwing gelaten wordt, want dat is een groot deel van de verklaring voor de vermogens effecten en de zogenaamd gestegen welvaart.