De economische recessie mag dan officieel voorbij zijn, voor de (aanstaande) woningbezitter lijkt het tegendeel waar. Per 1 januari aanstaande worden niet alleen de kosten voor NHG verhoogd, de maximale leencapaciteit wordt daarentegen ook nog verlaagd.
Een nieuw jaar gaat traditiegetrouw gepaard met veranderingen in voorwaarden en normen. Dit komt de huizenmarkt het komende jaar niet verder ten goede!
De hoogte van de maximale hypotheek wordt bepaald door uw inkomen te vermenigvuldigen met een bepaald percentage, het zogenoemde financieringslastpercentage.
De hoogte van dit percentage is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en de hoogte van de hypotheekrente die u gaat betalen. Naarmate de rente lager is en/of uw inkomen hoger, wordt de leencapaciteit hoger. Was tot 1 januari 2009 bij een modaal inkomen (± €32.500,- bruto per jaar) een hypotheek van 5,5 tot 6 keer het jaarinkomen nog vrij algemeen, medio dit jaar werd dit verlaagd naar ± 4,5 keer uw jaarinkomen.
Deze 4,5 is dus een variabel getal, en geen vuistregel. Waarschijnlijk wordt de maximale hypotheek volgend jaar iets van 4,3 keer uw bruto jaarinkomen.
Per 1 januari 2010 zal uw leencapaciteit nog verder afnemen. En afwijken van deze normen is bij de banken op dit moment nagenoeg onbespreekbaar.
lees verder op overgeld.nl
Voortschrijdend inzicht van de banken zullen we maar zeggen…
Vroeger was het toch zo dat je maar 3,5 keer je jaarsalaris mocht lenen. Ons huis kan dus alleen verkocht worden aan een bankdirecteur een politicus of een hoofd van de politie :-))
voor de nu een mieuwe hypotheek moeten hebben is dat wel fijn.
5 jaar geleden 5,5 – 6 jaar je jaar salaris . en nu mog maar 4,3. zit wel een gat tussen ofniet
Dat is beter. Consumenten en banken moeten tegen zichzelf worden beschermd.
Een hele goede zaak. De wal keert inmiddels het schip!
De geschiedenis herhaalt zich. De gedachte ´de prijzen kunnen alleen maar omhoog´ blijkt een Titanic-verhaal te zijn. Ik vrees dat er ook nu veel te weinig ´reddingsboten´ zijn…
Dat wordt dus voor veel koophuisgraaiers een ‘pompen, maar toch verzuipen’ verhaal. Ik kan er geen medelijden mee hebben. Even uithuilen en opnieuw beginnen dan maar!
Executie huizenveilingen, hoor nu net een raar verhaal dat de banken er nu huizen kopen, omdat de opbrengst via handelaren te laag is.
Particulieren komen “nicht im Frage ” omdat er contant moet worden afgerekend.
@6:
Contant? Onzin. Je moet een verklaring van je bank kunnen overleggen dat je goed bent voor de koopsom. Afrekenen daarna via de gebruikelijke weg, maar wel op korte termijn.
Als particulier kopen: bepaal je max bedrag en regel met je bank dat je dat per direct kan lenen.
@ Igor (4)
Komt u maar met al uw bezit. Zal ik wel bepalen wat goed voor u is en wat niet. Bent u volledig tegen uzelf beschermt.
Alweer een duidelijke aanwijzing dat volgend jaar de prijzen weer flink zullen gaan stijgen. Er komen zo immers nog minder kopers die bovendien veel minder te besteden hebben en iedereen weet dat schaarste tot stijgende prijzen leidt. Kwestie van vraag en aanbod.
Je weet toch?
@ Realist
U bent wellicht de bankierende Gemeente Assen vergeten, die helpt de starter met een tweede hypotheek. 🙂
Met die tweede hypotheek kan de starter het overwaardefeest financieren en dat is iets anders dan het kunnen betalen.
Alleen is het publiek zich met de kredietcrisis inmiddels wel bewust van risico’s van dalingen.
Kortom: ondanks de bankierende Gemeente Assen zal het overwaardefeest ten einde zijn.
@ Realist
Natuurlijk, dat kan niet missen. Ik voorzie ook dat volgend jaar niet uitsluitend bij banken, maar bij elke webshop een knop ´wat kun je maximaal betalen´ komt zodat je snel & gemakkelijk kunt uitrekenen hoe veel je maximaal aan een artikel of dienst kunt uitgeven.
Ik ga dat ook bij al mijn klanten doen. Het werkt voor de banken, dus vast ook voor mij… (euh toch?).
Ik verbaas me nog steeds over de ‘wat kunt u maximaal lenen’ buttons op de websites van de banken. Blijkbaar trappen daar nog veel mensen in. Goed nadenken over (grote) financiële uitgaven is niet populair. Ok, hebzucht verblindt, maar op een gegeven moment moet het kwartje toch eens vallen bij de mensen zou je zeggen…
dat wordt gewoon een andere button met de tekst “Wat kunt U verantwoord lenen?” Het programmaatje er achter blijft hetzelfde.
@Woger “Het programmaatje er achter blijft hetzelfde.”
Maar als u obv van het programmaatje ook een hypotheek-contract wilt afsluiten, dan komt er wel een nieuw element meedoen: risico-besef bij de banken.
Na DSB failliet (met 38% afwaardering op onderpanden) gaat de Bank niet aan iedere willekeurige flierfluiter geld geven. Er zullen meer zekerheden gevraagd worden, geen zekerheden, geen geld, ondanks een kunstmamtig lage rente. Als rente niet meer de risico functie afdekt, komen er andere mechanismen in het spel. En die probeert de Gemeente Assen dan weer op te lossen. 🙂
Zolang de interne cultuur niet verschilt van 2 jaar geleden, zullen er gewoon zoveel mogelijk hypotheken worden afgesloten.
En als je dan eens eens in de 500 keer betrapt wordt door de AFM, krijg je €6000 boete, maar heb je enkel miljoenen aan die andere verdient.
Kortom; Ik zie geen enkele reden waarom een bank geen 5 of 6 keer inkomen aan hypotheek geven.
@Woger
Banken weten waarschijnlijk beter dan het publiek in welke mate er sprake is van risico’s in de woningmarkt. Nu die risico’s naar boven gekomen zijn en ze er collectief voor moesten bloeden (deel van rekening van DSB ligt bij de overgebleven banken) kijken ze wel uit met het afsluiten van leningen waar risico’s aan hangen.
De Gemeente Assen gaat niet voor niets bankieren, de markt, de bank, wil het risico niet aan. De Gemeente ziet zijn grondprijzen en OZB waardes dalen en hoeft geen risico’s aan DNB te rapporteren dus die denkt daar anders over 🙂
Kortom: als de Banken tot 6 keer inkomen zouden blijven uitlenen dan kan de Gemeente Assen bij zijn “core business” blijven, de collectieve Assense taken uitvoeren…..
En is er geen behoefte aan een tweede Starterslening vanuit de welwillende en ondernemende gemeente Assen
Als je van 6x naar 3.5x gaat kun je wel zo’n beetje raden wat dat voor gevolgen heeft.
De 3 ton die je wilde uitgeven, komt maar tot 1.8 ton.
Nu de denivellerende HRA er nog af, en voor we het weten hebben we weer een gezonde woonmarkt.
@ Joselito:
Wat????
Een tweede hypotheek? Dan kunnen kopers in Assen nog een tweede huis erbij kopen! Nou dan zal het helemaal wel een gekkenhuis worden daar in dat Assen…
@11
Ik doe al zoiets. Bij al mijn offertes geef ik niet langer het eindbedrag op, maar wat de klant per maand moet betalen. Uiteraard l*l ik dat bedrag kunstmatig omlaag met allerlei vage redenen zoals ivesteringsaftrek, bla, bla, bla. Op die manier heeft de klant geen flauw benul wat ie nou eigenlijk in totaal kwijt is. Maar ik kan je wel verzekeren dat het bedrag wat ze uiteindelijk zien staan spectaculair lager is dan van de concurrenten. En het mooie is dat als de kosten stijgen (bijv omdat je de deadline standaard te optimistisch inschat), je de klant gewoon kunt blijven uitpersen.
Een goede collega zegt altijd dat je de mensen nooit in 1 keer moet naaien, maar telkens een beetje. Wijze woorden als je mij vraagt.
😉
@11
Alle gekheid terzijde, de huizenwebsites zijn al niet veel transparanter. Daar zie je vaak bij de prijs de netto maandlasten staan. Klinkt redelijk, maar volgens mij is dat steeds vaker gebaseerd op een aflossingsvrije hypotheek. Met een looptijd van 30 jaar oid. Het exacte maandbedrag hangt natuurlijk van veel factoren af, maar als lokkertje staat het leuk.
Het is net als die maandbedragen bij kopen op afbetaling. Het verschil is wel dat aan het einde van de lening het gekochte product tenminste je eigendom is.
Opvallend veel eigenaren die ik spreek met een aflossingsvrije hypotheek, hebben geen noemenswaardige voorzieningen getroffen voor het aflossen van de schuld. Die gaan dus blijkbaar aan het einde van de rit verhuizen of gokken op de loterij, een flinke erfenis dan wel een spectaculaire promotie (of misschien wel alle drie). Ik neem tenminste aan dat de bank het geleende bedrag ooit een keer wil terug zien.
@ Realist
Afbetalen is van vóór de patatgeneratie.
Zie stukje Jaap van Duijn op deze Pagina (rechts)
“In de jaren tachtig spaarden Amerikanen nog gemiddeld 8% van hun beschikbaar inkomen. Alom wordt die spaarquote van nul gezien als het beste bewijs van de slechte staat waarin Amerika verkeert. Ze besteden daar maar raak en dat moet wel fout aflopen.”
Dat hebben we met de USA kredietcrisis en zijn oorzaak: de USA huizencrisis ook gezien.
Verder:
“Maar voor we in Nederland met het opgeheven vingertje gaan zwaaien, is het wel goed dat mensen zich realiseren dat de spaarquote van Nederlandse gezinnen sinds 2003 ieder jaar negatief is geweest. Niet nul als in Amerika, maar negatief.”
MAAR niet getreurd.
Nederland is anders 🙂
Hier in dit dichtbevolkte land is woningnood, hier KUNNEN de huizenprijzen niet dalen.
Althanks dat horen we sinds begin jaren ’80 van Hogehuizenprijsminnend NL (juist sinds de patatgeneratie) 🙂
De enige die tot nu toe gelijk heeft gehad is Ger Hukker!
Ik heb vorig jaar op zijn aanraden gekocht en ik wacht met verkopen voordat hij daar minimaal 7 redenen voor geeft.
Tot die tijd kunnen ze maatregelen verzinnen tot ze een ons wegen, ik blijf lekker zitten!
Waar is Hukker eigenlijk?
@22
Laatste nieuwtje uit de kristallen NVM bol was toch:
Ger Hukker voorspelt herstel van woningmarkt (februari 2009)
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-02-2009/ger-hukker-voorspelt-herstel-van-woningmarkt/
@Joselite
Ik zie nog steeds geen reden waarom een bank dan geen 6x inkomen zou verstrekken. Omdat de DSB is omgevallen? Dat betekent dat als je braaf bent net zoveel risico loopt dan als je niet braaf bent.
Huidige risico’s in de huizenmarkt? Die wordt opgevangen door de overheid met NHG en zijn garanties.
En ik denk dat de oude graaicultuur ook niet zomaar is afgeschaft. Waarom is er anders dan nog steeds een bonussysteem? Waarom zou een vast salaris met promotie kansen niet werken? Zo werkt het in alle bedrijven ook goed.
@23 Joselito,
De woningmarkt heeft zich de afgelopen maand ook hersteld (prijzen zijn licht gestegen). Tot nu toe is zijn voorspelling meer waarheid gebleken dan de voorspellingen hier een jaar geleden dat binnen een jaar de huizenprijs wel minstens 50% zou dalen: 5% tot nu toe….
@24
Ik begreep afgelopen week ook van iemand op deze site dat hij/zij onlangs nog een aanbod heeft gehad van 6x zijn/haar jaarinkomen. Het gebeurt dus nog steeds.
Ik denk dat niemand zich durft te wagen aan het afschaffen van de HRA, in elk geval niet het deel onder de 350k. Het heeft de markt inderdaad scheefgetrokken, maar afschaffen levert teveel problemen op. Voor de verwachting van het verloop van de huizenprijzen kunnen we deze hoop denk ik beter buiten beschouwing laten. Bovendien is het evident dat in dàt geval de huizenprijzen zullen dalen, daar hoeven we op deze site niet verder over te discussiëren.
ik zie hra er in de toekomst wel aangaan, ook in belgie. Maar ze gaan wachten tot eerst de huizen weer sneller stijgen in prijs. Zodat er minder schade ontstaat.
@Fred (25)
De totale prijsdaling van 50% is een lange termijn voorspelling, op de korte termijn zullen de prijzen gaan stijgen (door gebrek aan slecht nieuws).
Verder denk ik dat het nooit een goede tijd is om de HRA af te schaffen. Er is altijd wel iets te bedenken om het niet te doen. Dat is wel vaker met ingrijpende beslissingen.
De prijzen zijn nu zodanig gestegen dat er geen ruimte meer is voor een verder stijging. Voor een verdere stijging heb je een derde modaal inkomen nodig. Dat is er meestal gewoon niet.
@mark
een prijsdaling zal er enkel zijn als je rekening houdt met inflatie. Hou je geen rekening met inflatie, dan zullen ze niet dalen, eerder stijgen. De meeste mensen (ook ik) kopen huizen met geld dat ze niet hebben, dus lenen, wat dus wil zeggen dat dat geld niet inflatiegevoelig is.
@chantal
jah, maar op die manier duurt het wel heeeeel lang voordat een huis weer betaalbaar wordt. Zeker als je bedenkt dat er nu (bijna) geen inflatie is.
@ 20
Als al de huizenkopers een aflosingsvrije hypotheek nemen worden na de aflosingstijd banken omgetovert in woningstichtingen, zijn kopers weer huurders en bankiers krijgen hun beloning in een opgepompt salaris als directeur
@29
juist, het zal heel lang duren… het is zelfs zo dat de betaalbaarheid de komende jaren niet verbeterd, integendeel.
Er is idd nu weinig inflatie, officiele inflatie dan wel. Maar normaal zit je in een crisis in een deflatie periode, en dat is er niet (meer). Dus dat beloofd… 😉
@ chantal
De aanname dat er wel inflatie is maar de huizen prijzen de komende jaren gelijk blijven en in de (verre) toekomst weer gaan stijgen lijkt me gebaseerd op drijfzand.
Dit zou namelijk betekenen dat de huizenmarkt nog voor ‘langere’ tijd op slot blijft zitten. In dit scenario zijn alleen de mensen die o.g. bezitten en geen verkoopplannen hebben gebaat en verder haast niemand. De markt zal hier geen genoegen mee willen nemen. Makelaars willen verkopen, banken willen hypo’s verstrekken, mensen willen verhuizen, starters willen een eigen huis kopen, meubel/keuken/woninginrichtingszaken willen omzet . . . . . . en dat is onmogelijk als de huizen markt op slot blijft. En alleen weer mogelijk met prijzen op een realistisch lager niveau.
Naar mijn mening zal de markt moeten corrigeren voor de uitbundige prijsstijging van de afgelopen 15 jaar. Alleen dan kan er weer ‘duurzaam’ herstel komen.
Ik heb mijn eigen huis al enige tijd geleden verkocht en huur nu in de particuliere sector een huis dat overigens ook te koop staat. Ik krijg zo nu en dan kijkers over de vloer die afhaken omdat de hypo niet rond is te krijgen of omdat een 60’er jaren huis al zo’n 50 jaar oud is en veel geld kost aan onderhoud en/of om te moderniseren. Dus de vraagprijs is te hoog.
De vraagprijzen van bestaande woningen zijn gewoonweg veel te hoog om de markt weer vlot te trekken. Ik zie wel regelmatig dat vraagprijzen zakken (stijging zie ik nooit) , zo’n 10 a 20% vanaf de top, maar dat blijkt te weinig om kopers over de streep te trekken.
Bovendien veel kopers WILLEN wel maar KUNNEN niet,(geld niet voor mij), omdat de prijzen nog steeds te hoog zijn.
Ik kijk ondertussen uit naar mijn volgende woning in Belgie of Nederland waar ik voor langere tijd wil gaan wonen. Maar wel voor een realistische prijs !
zeer goed spongebob, ook al is het niet dringend, huizen bekijken kan nooit kwaad. En wie weet… kom je de koop van je leven tegen.
Dat prijzen te hoog zijn, is een persoonlijke ervaring. Zelf vind ik prijzen niet te hoog, wel hoog. Van mij persoonlijk mag er dus ook iets af van die prijs, maar dat zal komen omdat ik ook nog een huis zoek.
Banken gaan dat niet blijven volhouden om zo moeilijk hypotheken te verstrekken. Ooit loopt dat weer los en dat zal geen jaren duren. Ook banken wachten tot die inflatie doorbreekt. En vanaf dan zitten hun oude klanten safe kwa afbetalingsmogelijkheden. En dan word het tijd voor een nieuwe lading slachtoffers.
De huizenmarkt zal inderdaad nog even op slot blijven. Lang? Dat denk ik niet, maximum nog 2 jaar is mijn gedacht hier rond.
En vanaf de inflatie de huizenprijzen terug op peil heeft gebracht (zonder dan daling van de huizenprijs als je GEEN rekening houd met inflatie), dan zal er een stormloop ontstaan. De overheid zal er alles aan doen, om die huizen niet te laten dalen in prijs (zie die startersleningen, waarborgen, etc).
Als huizen echt zwaar zouden droppen van prijs, krijgt de overheid een massa volk in onterugbetaalbare leningen. Dan zou dat volk de rest van hun leven mogen werken voor hun schuld af te betalen van een huis dat ze niet meer hebben. De gemiddelde mens doet dat niet, gaat dan in een soort van schuldsanering en word dan een (a)sociaal geval. De overheid kan dit nog erger missen dan kiespijn.
‘Ook banken wachten tot die inflatie doorbreekt.’
Als banken op inflatie gaan wachten krijgen we enorme deflatie slimmert…
zie jij dan nu deflatie?
Ik zie inflatie, zelfs officieel is er inflatie (niet de reele inflatie)
Van wanneer is dat filmpje eigenlijk?
@25 Fred
De woningmarkt heeft zich de afgelopen maand ook hersteld (prijzen zijn licht gestegen).
De “afgelopen maand” zou een maat zijn voor de toekomst ?
(n.b. er staan ruim 200.000 woningen te koop).
Excuses, daar kan ik inhoudelijk niet op ingaan, u gelooft kennelijk de overheid, banken en Ger Hukker nog die tot recent beweerden dat de huizenmarkt niet KON dalen of alweer stegen(zie ook post 23).
Joselito heeft op inhoud aantoonbaar problemen met de geloofwaardigheid van genoemde partijen(zie eerdere posts) en doet liever geen uitspraken over geloof.
Mag ik u aanraden om inhoudelijke artikelen op deze site te lezen, die gaan over inhoudelijke argumenten die tot een onderbouwde verwachting van de ontwikkeling van de NL huizenprijzen. Met internet is informatie makkelijk te delen, doet u er uw voordeel mee? Tot die tijd een groene vlag.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stierenvechten
Dit wordt dus ook de toekomst voor Nederland:
http://money.cnn.com/2009/12/04/news/economy/state_tax_increases/index.htm
Of heeft iemand anders een goed idee om die €30.000.000.000 per jaar te bekostigen?….
@24 Woger goed punt, de bonuscultuur bij banken verandert niet van vandaag op morgen.
Uw punt van “6 maal salaris blijven uitlenen” is terecht een risico. Als banken er in slagen om dat soort risicovolle leningen af te sluiten worden ze minder solvabel en zal het duurder worden om geld uit de markt aan te trekken. Daar hebben ze dus geen belang bij. DSB is er failliet aan gegaan. Laten we daarom maar aannemen dat DNB en AFM daar nu serieus strenger op letten.
Dan moet dat betekenen dat banken hun bonusbeleid ook aanpassen, zodat niet alleen het afsluiten van een transactie tot persoonlijk gewin leidt, maar dat risico daarin meegenomen wordt. Die signalen hebben de pers niet bereikt, voor zover op deze site bekend.
@38 Read my lips: no more taxes
http://www.youtube.com/watch?v=OuLWgVOLbG4&feature=related
Uitstel is zelden afstel.
Zeepbellen blazen: geen kinderspel 🙂
Over geloof en geloofwaardigheid
Kees de Kort gehoord vandaag?
http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?url=http://streaming.bnr.nl/csStreamingAudio/columns/y2009/m12/d04/kort_20091204.mp3&title=Kees+de+Kort
“Grote groepen publiek en professionals niet meer geloven wat er in de cijfers staat.”
“dat het korte termijn van het bedrijf bijna altijd voorop is komen te staan. Daar komt ook dat rare gepimp van die resultaten vandaan. Pas op pagina 23 lid 3 kun je zien wat de werkelijkheid is”
Wie weet heeft Kees een antwoord op de 1004, 800, 609 of 780 miljard NL hypotheekschuld ultimo 2008.
Kees de Kort mag over twee jaar de Parlementaire Enquete naar de NL huizenmarkt-zeepbel leiden, hij lijkt van alle duizenden afgestudeerde economen één van de enkelingen die pagina 23 leest, begrijpt, (ook lid 3) en krijgt het tevens in Jip en Janneke taal en eerlijk over de radio Buhne…..
Om een parallel te trekken, in Japan was er de afgelopen 20 jaar ook vooral geen wantrouwen naar de cijfers, het publiek is vol vertrouwen gaan spenderen (not)…
Dream on Fred in het Sprookjesbos 🙂
Is er nu niets te bedenken vanuit de burgers onderling om uit deze impasse te komen. Als de boel gaat imploderen, laat men zich dan gewoon naar de slachtbank voeren ? In Japan zijn in die 20 afgelopen jaren al de spaarcentjes verdwenen.
Als mensen vandaag het geldsysteem begrijpen, breekt morgen de revolutie uit.
Henry Ford.
De centrale banken kunnen wel ingrijpen met lage rentes, en leningen e.d., maar niet in het eigen vermogen van de banken, en als die te laag zijn volgens de norm dan moeten ze falliet verklaard worden, en staan de centrale banken met de rug tegen de muur.
Dat is het enge van de huidige situatie, dan kunnen de centrale banken niets meer doen.
En vergeet dan je spaarcentjes maar, want het depositogarantiestelsel is alleen het woord nog waard.
@ ll
Daarom is fysiek goud en zilver zo interessant.
@45 Il
Daarover had Kees de Kort dan weer een andere mening “Goud is leuk voor je vriendin”
Joselito kan -eerlijk gezegd- die Goudkoorts niet overzien, het kan net zo’n zeepbel worden/zijn als de huizenmarkt wanneer iedereen elkaar napraat.
Kunt u mij helpen -in het kort- met de redenen om te bedenken dat we elkaar in goud gaan betalen, een stap terug in de evolutie van geld?
@43 Il
“In Japan zijn in die 20 afgelopen jaren al de spaarcentjes verdwenen.”
Wat ik begrepen heb van deflatie is dat die spaarcentjes nu juist in reële waarde meer waard geworden zijn omdat de producten goedkoper geworden zijn.
Maar ik geef grif toe wanneer ik debet en credit weer eens door elkaar haal…. wellicht zit het toch anders in elkaar. Die centjes zijn dus (nog) niet verdwenen.
In ieder geval hebben de IJslanders er tegen een lekker lage rente geleend en betalen de NL banken en Staat via ICEsave een deel van die rekening. Die centjes zijn wel verdwenen 🙂
In Japan is al lang een economische malaise, en van Kees de Kort begrepen, dat de spaarcentjes de mensen door de crisis hebben geholpen en nu bijna op zijn…
Dus U hebt wel gelijk dat mensen met een spaarpotje het langer economisch volhouden, in een crisis
Ook van Kees de Kort, Japan had bij aanvang van hun crisis 20% van het mondiale spaargeld, nu nog 5 %. Maar er zijn nog wel banken, maar zombie banken.
@46
“Kunt u mij helpen -in het kort- met de redenen om te bedenken dat we elkaar in goud gaan betalen, een stap terug in de evolutie van geld?”
wie weet koppelen ze geld wel aan olie, ipv aan goud. Bush had het graag gehad.
Maar goud heeft natuurlijk meer waarde dan enkel als betaalmiddel. Het is een schaars en edel metaal. Gemakkelijk te bewerken en oogt mooi. De juwelen business bestaat ook al eeuwen. En bij zilver gaat het nog verder, dat word gebruikt in de technologie (hi-tech en electronica) en de geneeskunde.
Ik zie goud nog wel een tijdje stijgen, met af en toe een dipje. Zilver zal het nog beter doen.
oh, olie is ook goed, als je zin hebt om een tank van 200000 liter in je tuin te zetten.
Goud is altijd geld geweest.
Het geld wat we nu hebben kan gewoon bijgedrukt worden en zelfs digitaal aangemaakt, daar kun je zoveel van maken als je wil. Dat houdt z’n waarde niet.
Ik snap dat het vreemd lijkt om weer goud te gebruiken als ruilmiddel maar het kan heel praktisch. Gewoon achter elke Euro bijvoorbeeld een garantie zetten van 10g. goud. Dan hoef je niet met goud over straat, alles kan blijven zoals het is, gewoon pinnen etc. maar wel met de garantie dat je je geld elk moment kan inwisselen.
In Amerika deden ze dat tot de jaren ’70 gewoon. Weet niet in welk jaar wij stopten met de goudstandaard. Het kan gewoon niet anders omdat ambtenaren en politici het laagste van het laagste zijn, geen talent, geen eergevoel, zonder goudstandaard zijn die mensen niet te vertrouwen.
Geef mij de controle over de nationale munt, dan maakt het me niets uit wie de wetten maakt.
Baron M.A. Rothschild.
achttiende eeuw.
En dat is gelukt, en daar plukken wij nu de wrange vruchten van.
Prima. Het effect zal zijn dat modale huizen gaan bewegen naar een prijsniveau van ongeveer 130.000 euro. Dat kan iemand met een modaal inkomen financieren.
Voor anderhalf keer modaal (tweeverdieners) wordt het dan net iets minder dan 2 ton.
Het gunstige hiervan voor de starters (want voor hen is het gunstig!) is dat ze straks hetzelfde huis hebben met een kleinere schuld!
Nu nog marktverstorende instrumenten als koperssubsidie en startersleningen eruit en de huizen worden weer betaalbaar voor starters!
@ 54, sorry het effect van wat ?
Effectbejag misschien? De gewone man/vrouw post hier helemaal niet. Economie is geen exact vak. Boerehondelul in achterstandswijk is ongezond.Iemand opgevallen (je weet toch) Onderonsjes tussen bankiers en makelaars geeft te denken.Zal ik ook gaan verhuizen? Net als Rijkman Groenink? Kapitaalvlucht? Ik heb maar drie ton op de bank, 40 jaar hard voor gewerkt. Een nette bank welliswaar maar ik denk er ernstig over de boel de bull te laten en te vertrekken. Ik ben hier niet om de maffia te subsidieeren.De 67 ga ik zowiezo niet halen. Te dom waarschijnlijk. Waar is de comp-assie in jullie denken vraag ik mij maar af. Jullie hebt het alleen maar over jullie geld teveel waar je wel goed van leeft! Waar gaat deze site over?
Recht doen aan wat redelijk is of het beste maken van een hopeloze situatie. Dat doe ik al zo lang zonder een heer van stand te zijn maar aan eergevoel ontbreekt het mij niet. Geld stinkt.Een 18 jarige ruikt het en is weg. Het effect is een vieze smaak in je bek terwijl je luistert naar de vette beats van public enemy en de woede van eminem in de tram en denkt; het zal mijn tijd wel duren.Je bent trots.Amehula.
/
Denk maar niet dat ik een huis ga kopen in de pijp voor 2enhalve ton van 60 vierkante meter. Ondanks dat ik het cash kan betalen. Stik er maar in of stink er maar in. Ik doe niet mee. Nog lange niet. Ik ben Sinterklaas niet.
@ ll , @ 54, sorry het effect van wat ?
het effect van ‘banken die minder hypotheek verstrekken’ misschien ?
Die video bij dit artikel is volgens mij al een jaar oud, niet echt interessant, maar wel goed voor stemmingkwekerij 🙂
En stemming kweken helpt echt .
Kijk maar hoe Bush&consorten ons bang maakten met ‘The war on terror’ . . . bijna iedereen was voor de oorlog in Afganistan en Irak.
En de doom verhalen dat het financiele stelsel op instorten stond . . . . . iedereen was er voor om de banken met miljarden te steunen.
En nu recent de doom verhalen over de wereld die over een paar jaar vergaat door de klimaatsverandering . . . . of we moeten ons schikken naar de wil van de politiek en onze vrijheid inleveren . . . . . dan kunnen we de aarde nog redden.
In dit licht bezien zijn die paar mensen die hun baan verliezen of hun tophypotheek niet meer kunnen betalen en de huizenprijzen die dalen totaal irrelevant.
stemmingmakerij voor populistische smiley’s digitaal geintegreeerde betweters die niets beters te doen hebben. Ouwe jongens krentebrood voegen wat toe. In de hoop medestanders te vinden. Voor gelijkgestemdheid, wat? Succes!
.
ou
@60
wat hoop je dat al je cash geld gaat doen?
@ 60 Denkt de mens nu echt, dat hij/zij invloed heeft op het klimaat ? Wij zijn slechts tijdelijke bewoners van deze aarde. Dat de aarde warmer wordt is al tig keer gebeurd in het verleden. 10.000 jaar geleden[ laatste ijstijd ] kon men nog naar Engeland lopen, de weg ligt er nog, maar onder water.
Maar na deze opwarming volgt een ijstijd. En daar hoor je niemand over. Nee, dan moet de mens verhuizen naar plekken waar de gletschers met hun verwoestende werk niet kunnen komen.
De perma frost gebieden in Rusland zijn aan het ontdooien, daar liggen massa methaangassen in opgeslagen, die erger zijn dan de CO 2, en het klimaat nog sneller warmer maken.
De zee is ook aan het opwarmen, daar liggen ook massa methaangassen opgeslagen.
Maar die massa’s methaan zijn allemaal gevormd in het verleden, tijdens een ijstijd.
Dus onze CO2 wordt in een volgende koude periode gewoon weer toegevoegde aan de aarde, net zoals in het verleden.
Don’t worry, be happy.
Sorry , moet zijn @ 59
Een detail, maar ik zie dat funda door de 200.000 grens heen is.
@64
Nog wel, maar meestal wordt ie dan heel snel opgeschoond om onder de 200.000 te blijven. Dit is de 5e keer sinds de zomer dat ie boven de 200.000 komt.
@65 Woger
200.000 stuks is het aanbod van NVM. Daarnaast bestaan de makelaarsclubs LMV en VBO. Daarnaast zijn er vrije jongens en particuliere huiseigenaren die de toegevoegde waarde van een makelaar missen en hun huis gewoon op http://www.marktplaats.nl zetten.
De heer Hukker (NVM) beweerde in het laatste kwartaalbericht dat
– in het middensegment er 1 actieve koper is op 20 woningen
– in het topsegment die verhouding 1 op 50 is.
Dus in een markt staan 50 verkopers tegenover 1 koper.
De meeste van die 50 verkopers zijn al lang -op overwaarde uit het verleden- “binnen” die hoeven niet nu te verkopen.
Enkelen zullen om belasting aftrek te maximaliseren maximaal gefinancierd hebben, de waaghalzen ook nog met beleggingshypotheek. Alleen schrijnende gevallen (scheidingen, werkloosheid) zullen urgentie voelen om te verkopen.
Een truc voor doorstroom in het hogere segment is dat sommige projectontwikelaars garanderen een bestaand huis te kopen (het belang om daar een verliesje op te lopen is kennelijk groter dan om nieuwbouw lang onverkocht laten). Bovendien is dat goed voor de doorstroomcijfers.
Ondertussen gaat alle aandacht in de pers uit naar de starter, waarvoor alle andere trucs (generatiehypotheek, bankierende gemeente Assen) uit de kast gehaald worden om hem aan boord van het overwaardefeest te trekken om “de doorstoom” op gang te brengen.
De echte klappen vallen bij de hoge bomen en de huidige doorstroomcijfers zijn mede dankzij “faciliteiten/trucs” tot stand gekomen.
@66
Klopt, maar heeft allemaal niet zo veel te maken met de “magische” grens van 200.000 woningen op Funda.
@ 67 Woger
Eens 200.000 is inderdaad een mooi groot getal, een mijlpaal. Op zich nog niet schokkend: 6% van de koopwoningen (dacht dat # koopwoningen iets van 3,5 miljoen was) dat kan nog verder stijgen. http://www.Jaap.nl toont 220.000 stuks aanbod.
Theoretisch: als er 400.000 huizenkopers zouden zijn is het aanbod van 200.000 een teken van krapte. Dat lijkt neit het geval, vandaar ook een blik op de vraag, zelfs uit monde van de NVM laag te noemen…
De vraag is, wie van de 200.000 MOETEN verkopen………
Jullie staren je zo scheel aan cijfers, kijk eens wat vaker om je heen. Om MIJ heen zie ik mensen die hun huis te koop zetten om er nog steeds winsten mee te maken hoor. Die MOETEN niet weg, maar ze WILLEN weg. Ze zullen merken dat de huizenmarkt niet vlot loopt (hij zit al HELEMAAL niet op slot, wat sommigen beweren)en ze daarom langer met hun huizen blijven zitten. Overigens ook nog genoeg mensen die huizen kopen (2 collega’s note bene, en ben zelf een huis aan het bouwen)
Wat ernstiger is, en wat ik ook hier lees, is de uitholling van bedrijven en de NL staat. Vooral het teruglopen aan scholing is schrikbarend! NL zou hier fors moeten investeren.
Overigens hoop ik dat Kopenhagen een goede impuls zal zijn aan de huidige situatie. Al heb ik hier een zéér hard hoofd in….
Wowly
Hoe wil je een vastgelopen markt kwantificeren?
Er wordt altijd wel verkocht en gekocht, maar toch erg weinig nu.
De vraag is wanneer het ‘willen’ in ‘moeten’ veranderd. De crisis is nog lang niet voorbij. En de uitholling en gebrek aan scholing zullen hierbij niet positief helpen.
Het gebrek aan scholing kan je ook beter definiëren als gebrek aan kwaliteit van scholing. Ik volg nu een (tweede) hbo-opleiding en je vraagt je echt af wat je nou eigenlijk leert (behalve projectmatig werken) en hoe mensen in vredesnaam een diploma verdienen.
Doe mij maar een mijoen of tien tegen drie procent voor de komende 50 jaar alstjeblieft.
Nou zeg, heeft de editor het aanbod verwijderd, as I spoke.