Aan de vooravond van de kredietcrisis, in de zomer van 2007, voorspelde de Britse woningkoepel NHF een ongekende stijging van de huizenprijzen.
Woningen zouden de komende jaren gemiddeld 40 procent stijgen. De speculatie op de woningmarkt nam aan de overkant van de Noordzee ongekende vormen aan, aangevuurd door de bloeiende economie onder premier Tony Blair.
Zover is het nooit gekomen. Integendeel, de huizenprijzen in Engeland zijn de laatste maanden keihard onderuit gegaan. Net als in de Verenigde Staten hebben de Britten hun papieren rijkdom door de gestegen huizenprijzen verzilverd door massaal tweede of zelfs derde hypotheken op te nemen.
Nu de overwaarde op de woning als sneeuw voor de zon verdampt, raken zij diep in de problemen.
Live now, pay later. Dat was jarenlang het credo van de Britten. Tekenend is dat de schuld van het gemiddelde Britse huishouden – hypotheek en consumptief krediet – zelfs hoger ligt dan in de Verenigde Staten, waar leven ‘op de pof’ tot hoogste kunst is verheven. De Britten leefden jarenlang op een roze wolk waarin vrijwel elke huizenbezitters zich rijk kon wanen.
Groot-Brittannië wordt extra hard geraakt door de kredietcrisis, doordat het land een financieel centrum van mondiaal formaat heeft; veel van de bankiers die het afgelopen jaar routinematig bonussen kregen, staan nu op straat. Dat verlies aan dikbetaalde werkgelegenheid zorgt voor oplopende werkloosheid in aanverwante sectoren. Dat zorgt voor een extra stevige knauw in het vertrouwen van de doorsnee Brit, wat zich vervolgens uit in onder meer lagere consumentenbestedingen.
bron: bndestem
Ik heb vrienden in de UK. Ik snapte 7 jaar geleden al niet dat mensen zonder baan een eigen huis hadden, met een creditcard een 2e huis financierde die ze weer verhuurde en daarna weer een 3e huis kochten op basis van de overwaarde van de eerste en tweede woning. Het is inderdaad erger dan in Amerika, maar meer geconcentreerd in de grote plaatsen als London.
in nederland zijn volgens mij de schulden veel hoger dan in uk.
in nl 153.000 eur schuld.
in uk van 117.000 eur schuld.
de salarissen in uk liggen ook veel hoger. misschien reken ik wel verkeerd.
in uk:
http://www.creditaction.org.uk/debt-statistics.html
Average household debt in the UK is ~ £59,670 (including mortgages).
Average owed by every UK adult is ~ £30,420 (including mortgages).
Average outstanding mortgage for the 11.7m households who currently have mortgages now stands at ~ £104,058. (ca. 117.000 eur)
in nl:
3.9 miljoen koopwoningen in ned. (mei 2007 cbs).
572 miljard hypotheekschuld 2007 (ca. 147.000/koopwoning).
21 miljard consumptief krediet (ca. 5000/koopwoning).
schuld per huishouden woningbezitters is ca. 153.000 eur.
Ik vind dit heel zorgelijk, zeker omdat de westerse overheden dit wereldwijd ook doen: Obama kondigt aan de belastingen te verlagen en de staatsuitgaven extreem te verhogen. Een eenvoudig mens kan op zijn vingers natellen dat als het reddingsplan faalt en de economie niet aantrekt de ravage enorm zal zijn, woorden als derde wereldland vallen al.
Als de economie krimpt dan wordt het erg moeilijk om schulden af te lossen.
Het zal toch niet zo zijn dat ze straks het geld van de mensen die iets hebben gaan overhevelen naar de schuldennaars omdat we ‘allemaal schuld hebben’?
@Nico: “Het zal toch niet zo zijn dat ze straks het geld van de mensen die iets hebben gaan overhevelen naar de schuldennaars omdat we ‘allemaal schuld hebben’?”
Nu heb je hem door: wat de schatkist leent wordt gedekt door jouw toekomstige inkomsten EN huidige en toekomstige bezittingen. “Full faith and credit”. “Power […] barrel […] gun”.
Argentinie heeft dit foefje ook uitgehaald in 2001, de regering plunderde de bankrekeningen om de eigen schulden te dekken cq. faillissement af te wenden.
Dat krijg je ervan als je een lening aangaat bij het IMF, de rentes en voorwaarden die zij hanteren zit op het randje van witte boorden criminaliteit.
http://scholieren.nrc.nl/weekkrant/2001/51/4.shtml
@ Xandr: ‘Nu heb je hem door’
@ Knilles: ‘de regering plunderde de bankrekeningen om de eigen schulden te dekken’
Heeft iemand een idee hoe je in ieder geval je spaargeld in veiligheid kunt brengen?
Over aandelen maak ik me niet zo’n zorgen: als de dollar in elkaar dondert (of andere valuta) dan schiet de koers eenvoudig omhoog, de aandelen vertegenwoordigen een reële waarde (hoop ik dan maar).
Dat de rekening van het huidige beleid bij de toekomstige belastingbetaler wordt neergelegd is evident. Maar heeft de toekomstige belastingbetaler nog voldoende inkomen om voldoende belasting te betalen? En zo nee, dondert dan de verzorgingsstaat niet in elkaar?
Wie het weet mag het zeggen…
@Nico: Ik weet het, maar ik mag het niet zeggen! 😀
@Nico: dat heet inflatie. Daar zal op uit moeten draaien om de boel draaiende te houden.
Daar zal het…
@Nico: koop goud. Neem het niet van mij aan maar doe zelf research maar dat lijkt een goede optie om in ieder geval de komende (hyper) inflate bij te houden.