De Tweede Kamer is vanochtend bijeen geroepen voor geheim spoedoverleg met minister De Jager en Nout Wellink. Hij verwacht dat er snel een oplossing komt voor de schuldencrisis, ‘want het alternatief is uiterst onaantrekkelijk’.
Lees verder op FD.nl
Willem Buiter: Griekenland = bodemloze put
gelukkig heeft JC ons verzekerd dat we al het aan Griekenland uitgeleende geld terugkrijgen, mét een mooie winst.
Net zo goed als we vette winst gaan maken op die Alt-A hypotheek portefeuille van ING (waarom is het zo oorverdovend stil daarover?).
“Hij verwacht dat er snel een oplossing komt voor de schuldencrisis” …
Hmmm ja, die crisis duurt ook nog maar een jaar. Maar eh, als het snel kan, waarom is die oplossing er nog niet?
Waarom geheim, wij zijn echt niet gek hoor 🙂
http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/8682738/Consument-geeft-alleen-nog-geld-uit-aan-eten.ece
@2:
snel, dat moet een flashcrash zijn. Even vragen of G$ucks dat kan regelen; vast wel, als ze weer ongestraft short mogen gaan op alles was met Griekenland te maken heeft.
@3:
‘de supers draaien als een tierelier’
allemaal inflatie; veel hogere prijzen en niet echt meer verkoop. Zoals ze in de VS zeggen: leuk die zogenaamd lage inflatie, maar iPhones kun je niet eten.
Nhz, die ALT A hypotheken zijn afgewaardeerd door S&P tussen A en junk status 😉 vorig jaar.
Een triest verhaal, maar ook een buitengewoon trieste uitzending, waar de waarheid weer fijn wordt genegeerd ten faveure van simpele soundbites. (Wat is die presentatrice trouwens dramatisch veel slechter dan mevrouw Polak, maar ze kijkt wel lief.) Er wordt een beetje geleuterd over herstructureren en over dat het Griekse probleem ook ons probleem is, maar niemand geeft aan dat het echte probleem niet de hoge schuld van Griekenland is, maar de onmogelijk hoge rente die Griekenland mag betalen op staatsleningen. Die hoge rente ontstaat doordat wij in Noord Europa te beroerd zijn om onze verslaving aan gratis geld op te geven en ook liever voor 1,5% lenen dan voor een reële 4% of 5%. De Grieken worden daarvoor dus opgeofferd. Geld zoekt immers een weg, en als de Griekse staatsleningen te riskant zijn, belegt men liever in “veilig” Nederlands of Duits staatspapier, ook al levert dat een stuk minder op. Het is jammer dat niemand doorheeft dat het eigenlijk zo werkt.
Ondanks alle hulpfondsen van het afgelopen jaar is de Nederlandse regering door de lage rente op staatsleningen op bovenstaande wijze gewoon goedkoper uit dan wanneer men deel zou nemen aan één Europees obligatiefonds. Het is ook vrij ironisch dat daardoor de HRA nog steeds bestaat. Bij een rente van 5% op staatsleningen werd die hele discussie over de HRA al niet meer gevoerd en had de wal het schip al gekeerd.
Maar hoe moet je dit verhaal in een soundbite vangen? Het is veel gemakkelijker om te zeggen dat die luie Grieken maar eens harder moeten gaan werken. Ze moeten eigenlijk een soort VOC-mentaliteit (of WIC-mentaliteit, zo u wilt) ontwikkelen. Je weet wel, slaven roven in Afrika en die dan in Amerika verkopen of tewerkstellen op je plantages. Zo doen we dat in de beschaafde wereld.
Nogmaals, het blijft lastig om dat in een soundbite te vangen…
Cheerio,
Dow Jones
@5:
weet ik; desondanks hadden ze op het ministerie er het volste vertrouwen in dat het geld allemaal terugkomt. Woutertje Bos heeft ons tenslotte verzekerd dat het een mooie deal was, net als zijn opvolger met Griekenland (en Portugal, enz. enz.).
a. Als de Grieken eens belasting zouden betalen!!
b. Op welke bank die omvalt zetten we de kaarten in.
In een artikel van Maarten Verheyen wordt aangegeven dat Italie een schuld heeft van 1.8000 miljard euro, ze dienen dit jaar via obligaties 356 miljard op te halen. Dat dit niet mogelijk is, is duidelijk, exit Italie of betalen wij, omdat zij zo’n fanatieke belastingbetalers zijn.
58.Bug Zegt:
12 May 2011 om 9:33 am
Precies kan ik het niet zeggen ik heb de patiënt nog nooit ontmoet/gesproken.
Alleen binnen de populatie schakers alwaar ik zelf geruime tijd onder bevonden heb viel het me op dat er naarmate het niveau toenam meer social emotioneel deviant gedrag de kop kwam opsteken. Enige jaren geleden gestopt en recent nog een toernooitje gespeeld. Op zijn zachtst gezegd werd ik mild onpasselijk. Met name de onsportieve psychologische plagerijtjes, onsportieve winnaars, geldingsdrang, onrealistische kijk op spelverloop etc. etc. Met name de psychologische oorlogsvoering onder het mom dat het bij de sport hoort stond me erg tegen.
Eens maar nooit meer.
Blijkbaar voel je je thuis in zo’n klimaat dat bol staat van de negatieve energie.
Toch even- off topic – een reactie erop.
Ik zie wel eens wat negatieve energie, persé willen winnen, attitude problemen etc.
Maar daarmee heb ik net als jij een probleem mee.
Ik kom echter niet altijd tegen.
Zo nu en dan stop ik dan een jaar, maar het spel boeit me te zeer om het helemaal te laten schieten. Het competitie-element kan me gestolen worden, het spelen van een mooie partij een goed gevoel
Het liefst speel ik in een cafe of thuis met vrienden en dan een hoop lol erbij.
Overigens zie je wat jij bedoelt ook in andere sporten terug, hoe ‘hoger’ je er terecht komt des te fanatieker wordt het en dat is lang niet altijd een mooi gezicht.
Een Griekse tragedie.
http://www.rnw.nl/nederlands/article/zingend-ten-onder-nee-de-grieken-zingen-niet-meer
Het wordt steeds duidelijker dat naast de Trias Politica een veel hogere macht actief is. Deze duivelse macht heeft zich in ons hele systeem genesteld. Maar als je dit soort dingen zegt zal je wel weer gestigmatiseerd worden als complottheorist.
Nog maar eens:
“Let me issue and control a nation’s money, and I care not who writes its laws.”
M. Rothschild
Dan nog liever anarchisme, leve de vrije Grieken!
@6 Dow Jones
Helemaal mis. De Griekse staat is insolvabel. Failliet dus. En dat probleem hebben de Grieken in de eerste plaats aan zichzelf te danken.
Waar op Europees niveau nu mis gaat is dat de eurocratie (inclusief de ECB) de burgers een rad voor ogen probeert te draaien en ze wil doen geloven dat Griekenland nog gered kan worden door met een steunfonds. Via dat steunfonds mag de Europese burger/belastingbetaler nu op gaan draaien voor de beleggingsblunders van de Europese FI.
@8,10,11:
ik wed dat als de Griekse top 1000 éénmalig een paar % belasting zou betalen het hele probleem is opgelost. Maar ja, die zijn gewend helemaal niks te betalen en hebben alle politici in hun broekzak. Als het land failliet gaat zingen zij vrolijk verder, want hun geld staat op buitenlandse banken en wat ze lokaal nodig hebben (goedkope werkkrachten bijvoorbeeld) wordt dan nóg goedkoper. Europa en het kleptocratement in Brussel, dat is er uiteindelijk alleen voor de belangen van dit soort internationale financiële elite, niet voor gewone burgers. Het is voor ons niet fijn dat de Grieken de boel in de fik steken en stoppen met werken (dat maakt de uiteindelijke rekening alleen maar hoger), maar ik snap het wel.
@12:
de Grieken hebben dat vooral aan hun eigen elite te danken; want daar zijn al die honderden miljarden gebleven. Maar of je dat de gewone burgers nou kwalijk kunt nemen… ze hebben er jarenlang ruim van geprofiteerd, levensstandaard is daar flink omhoog dankzij EU en euro. Maar ze krijgen nu wel de rekening daarvoor. De EU kleptocraten gaan alles doen om het circus zo lang mogelijk te laten doordraaien, zodat de banksters en de financiële elite zoveel mogelijk van hun criminele centjes binnen kunnen harken voordat de boel definitief klapt. Waar het in de eerste plaats misgaat is dat de politici ALWEER de banken geheel in bescherming willen nemen, en alle schade willen doorschuiven naar de burgers. NIETS geleerd, niet dat ik dat verwacht had van dit schuim der aarde.
@ filmpje
Dus als ik het goed begrijp worden de leningen van de EU waaronder NL gebruikt om de leningen van de buitenlandse banken (ING, RABOBANK etc) af te lossen.
Dus met andere woorden het risico van de banken, ING etc, wordt afgeschoven op de nederlandse belastingbetaler en de banken springen er zonder schade en afschrijvingen tussen uit? Terwijl zij ervoor hebben gezorgd dat wij garant moeten staan voor die zuidelijke bende? WHAT THE FUCK
Ik neem aan dat dan ook het winstdeel van de rente die de banken al die jaren al hebben ontvangen van griekenland etc ook met terugwerkende kracht in de staatskas vloeien (want ze hebben toch ook geen risico gelopen om dat te verdienen?)?
@ mezelf
Excuus in de staatskas vloeien moet zijn “druppelen”. De bonussen moeten uiteraard wel zonder cashflow problemen uit betaald kunnen worden.
@nhz,
Daar heb je een punt wat betreft de top 1000. De Griekse reders behoren tot de rijkste ter wereld en nog wordt half Piraeus aan de Chinezen verkwanseld. Maar hoe je het ook wendt of keert de gewone man betaalt de rekening.
“De Eurozone is er niet op gebouwd om een financieele schok te verdragen” (of zoiets). Hier zit de commentator verkeerd: de EU was bij voorbaat gedoemd te mislukken.
Papandreou is een fucking Bilderberger. De steun van o.a. Nederland gaat naar de fucking banksters. Een grote scam.
Ik hoop, nee ik bid dat de Griekse bevolking zegt fuck you en dat Griekenland zich failliet verklaard en dat de EU in elkaar stort.
@14 nzh
Eensch, we zeggen in feite hetzelfde. Ten minste dat denk ik.
‘t Zijn spannende tijden voor de eurocratie en de Europese burgerij. ‘t Zou best kunnen dat die eurocratie de huidige crisis aangrijpt om nog meer niet-democratisch gelegitimeerde macht naar zich toe te trekken. Dan zijn we nog verder van huis dan we nu al zijn, want niet gecontroleerde macht eindigt altijd in corruptie.
Het alternatief is dat er schoon schip wordt gemaakt. Dat de schulden worden genomen met haircuts en al. Maar dat zou tevens betekenen dat de blunders van onze bestuurlijke elite met alle verliezen op pensioenaanspraken en kosten van herkapitalisatie van banken, die daar uit voortkomen, voor iedereen zichtbaar worden. Zolang de eurocratie dat lef niet heeft kan de financiele industrie haar gijzelen.
Ondertussen kan iedere burger in Europa met eigen ogen zien dat Europese solidariteit niet meer dan een dekmantel is voor de behartiging van deelbelangen. Voor onze bestuurders althans. Ik vind ‘t meer dan schandelijk dat met powerplay noodhulp is opgedrongen aan landen als Ierland, Griekenland en Portugal. “Hulp” die de burgers van die landen alleen maar meer zal verarmen t.vb.v. het gerief van de FI en de eurocraten.
@17:
“‘t Zou best kunnen dat die eurocratie de huidige crisis aangrijpt om nog meer niet-democratisch gelegitimeerde macht naar zich toe te trekken”
ja, daar ben ik ook bang voor; net als bij de financiële crisis wereldwijd gebeurt. Politici zijn weekdieren, de banksters zijn momenteel overal de baas; dus de afloop is voorspelbaar.
********
ondertussen een leuke uitspraak uit de Fabeltjeskrant, van ons idool (Ahem …) JanV:
“ik was een kruimeldief”
Wie nog niet snapte hoe de vastgoed sector denkt, die snapt het nu.
@16 Frans
Eens, ook al zou ons dat wel eens veel geld kunnen gaan kosten. Maar geld kosten gaan die schulden ons toch en des te meer naarmate de klucht langer voortduurt.
Ik heb wel het idee (de hoop) dat steeds meer mensen in de gaten krijgen dat ons met die bailouts een rad voor ogen gedraaid wordt. Dat zou best wel eens in belangrijke mate de verdienste kunnen zijn van de blogosfeer, want ik heb soms wel eens het idee dat de MSM niet meer dan het recycelen van persverklaringen.
@ Dawg: ik denk inderdaad dat het internet een niet te onderschatten rol speelt vandaad de dag. Het is nu mogelijk als doorsnee burger om je te verdiepen en zelf te kiezen wat voor een informatie je tot je neemt.
Een grote klucht: precies!
Eigenlijk is Europa druk bezig het Griekse recept te herhalen, maar dan op veel grotere schaal.
In Griekenland is naar mijn weten de gewone economie als onderpand gebruikt om een kleine groep, de politieke elite en vrienden, gigantisch te verrijken. Het kon niet op, de kosten voor de staatskas en de winsten, rechten en de staats voorzieningen voor jezelf.
Alsof of kleine groep een platina creditcard mocht gebruiken, waar een ander financieel voor op moet draaien.
Fascisme ten top!
Zie hier de kern van een democratie in de handen van een kleine groep die alle belangrijke beslissingen neemt.
En wat doet de EU? Die gooit er nog meer geld van anderen tegenaan om de eigen politieke vrienden te ontzien van de oplopende verliezen. En neem verliezen met een korrel zout, want de eerste bankier die na zwaar weer persoonlijk bankroet is, moet ik nog tegenkomen.
Maar als miljonair na een paar jaar gokken stoppen omdat je eigen beslissingen je bank de afgrond in helpen is natuurlijk onacceptabel. Het is goed dat je politieke vrienden hebt, in betere tijden heb je tenslotte goed voor hen gezorgd met het geld waar je nooit eerlijk voor heb gewerkt. Nu is het hun beurt om geld van weer anderen, jou je helpen.
En dit principe van “goede” dieven die “eerlijk” met elkaar de financiële buit en macht verdelen is natuurlijk in ons allen belang. Dit moet in stand worden gehouden, ten koste wat het kost.
Want het alternatief is natuurlijk nog veel erger, zo wordt on steeds weer nadrukkelijk verteld. Gelukkig zijn deze rovers er nog, die zullen de boel wel bij elkaar houden…in ons belang natuurlijk. Als we deze mensen blijven volgen, komt alles vanzelf weer goed!
Europa is in politiek/economisch opzicht gewoon een fascistisch rijk geworden, waar werkende burgers niets aan hebben. Een mooi platform voor de regionale en locale maffiosi om carrière te maken, meer niet.
De Grieken laten een mooi F1 circuit bouwen nu , kost ff 100 miljoen en dan horen ze er ook bij.
Of zij eruit of wij , dat laatste dan maar. Onvermijdelijk.
@23 Goed stuk, dr.t., en iets om ernstig over na te denken. Waar we van af moeten is de macht en de wellust van de banken. Banken zijn dienstverleners, niets meer en niets minder, that’s all. Willen wij nog wel banken overeind houden van ons belastinggeld?
Geen oproep tot bankrun maar diegene die meer dan 100k bij een bank hebben staan, ik zou het gauw verdelen over meerdere banken
@22:
ik kijk regelmatig op architectuur sites en verbaas me er over dat je nog steeds bijna dagelijks peperdure (semi-) overheids gebouwen ziet die overal in zuidelijke EU landen gebouwd (gaan) worden, ongetwijfeld met heel veel EU geld. De laatste jaren in toenemende mate in regelrechte roversnesten zoals Albanië. Je kunt wel nagaan hoeveel er aan de strijkstok blijft hangen van de tientallen miljarden die jaarlijks in zulke projecten omgaat. Dat plaatst kruimeldief JanV ook weer in perspectief, hij zal wel jaloers zijn op zijn collega’s in Zuid Europa (al denk ik dat daar justitie niet zo meegaand is als in de polder, als de machine eenmaal in gang is gezet).
@24:
banken (en andere grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld de olieboeren, het militair-industrieel complex, de farma en agrobusiness maffia) zijn de baas in de westerse wereld. Maar de politici hebben het zo voor ons geregeld, en als ze lef hebben kunnen ze het geldinfuus voor de grote jongens afsnijden en de macht weer terugbrengen waar die hoort: bij de burgers. Niet dat het gebeurt, want de weinige invloedrijke personen die van goede wil zijn worden snel omgekocht, er uit gewipt of geëlimineerd.
@25:
paar jaar geleden al gedaan. Niet dat het veel helpt, als TSHTF krijg je toch niks terug, of veel later als het vrijwel niks meer waard is; zoiets als Argentinië in het kwadraat. Onze politici hebben alleen oog voor de belangen van de banken én de mensen met grote schulden. Spaarders worden bijkans als criminelen behandeld, laat staan dat ze daar voor gaan opkomen.
@9 Dr T off topic
t’s inderdaad een verslavend spel. Zelf 25 jaar op een club gespeeld. Geef zelf de voorkeur voor doorgeefschaak in het cafe.
Probeerde alleen een link te leggen tussen je stellingname alhier (plagerig) en je hobby achtergrond. :-}
@ 25 “Geen oproep tot bankrun maar diegene die meer dan 100k bij een bank hebben staan, ik zou het gauw verdelen over meerdere banken”
Hoe veilig is mijn spaargeld bij ING (niet dat het meer dan 100K is) en hoe kan ik zien welke bank welk risicoprofiel heeft als de ellende in Griekenland zich uitbreidt?
@28 Starter
In deze vrij recente draad komt dit thema zijdelings ter sprake:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-05-2011/de-ongekende-stabiliteit-van-de-nederlandse-woningmarkt/
ING heeft in de PIIGS zo’n 33 miljard te vorderen. En in Oost Europa ook waarschijnlijk ten minste zo’n bedrag. Maar ja, wat zegt dat dan nog? De kruisverbanden in het financiele wereldje zijn zo complex en de leveraging zo hoog dat de bedreigingen in feite overal vandaan kunnen komen.
@9:
ik heb naaste familie die op hoog nivo schaakt. Een paar keer bij wedstrijden geweest, doe ik nooit meer. De meesten hebben een zware tik, en dan druk ik mij nog vriendelijk uit …
@28:
met minder dan 100K loop je relatief weinig risico, en maakt de bank ook niet zoveel uit (zolang het niet bijv. RBS is, die onder het Engelse depositogarantie stelsel vallen). Mijn vermoeden is dat als het misgaat, de Grieken binnen enkele dagen hun geld van de bank proberen te halen. Binnen een dag (hooguit) kun je dan ook bankruns verwachten in andere landen die financieel shaky zijn zoals Ierland en België. De dominosteentjes zullen vermoedelijk zo snel vallen dat het allemaal achter de rug is (en de euro definitief historie) voordat de Fabeltjeskrant de term ‘bankrun’ heeft durven fluisteren. Daarna vermoedelijk een heel lange ‘bank holiday’ waarin je maximaal 50 euro per dag zakgeld mag opnemen wat met de dag minder waard wordt, terwijl de politici overleggen hoeveel pleuro’s ze gaan bijdrukken om iedereen (de banken voorop) schadeloos te stellen.
@nhz
En je stond erbij en keek ernaar?
Ruilhandel gaat het weer helemaal worden binnen afzienbare tijd.
De komende prijsdaling van huizen is denk ik niet zo eenvoudig in procenten uit te drukken.
Het gaat nu ineens erg snel. Ik houd oprecht mijn hart vast voor het komende half jaar…
M A X K E I S E R
http://maxkeiser.com/2011/05/10/breaking-greece-threatens-to-leave-eurozone-reintroduce-own-currency/
@12 (Dawg)…
Helemaal mis. De Griekse staat is insolvabel. Failliet dus. En dat probleem hebben de Grieken in de eerste plaats aan zichzelf te danken.
Dat zou best kunnen, maar volgens mij had het Europese bankwezen hier ook iets mee te maken. Als je de kat op het spek bindt, moet je niet gek opkijken wanneer dat spek de volgende dag verdwenen is. De Grieken zijn schuldig aan de huidige problemen, zeker, maar ongeveer even schuldig als Nederlanders met een tophypotheek aan de Nederlandse vastgoedzeepbel. Het mocht toch van de bank?
Nu punt twee: waar zijn uw oplossingen? Als we in Europa blijven denken als eilandbewoners kunnen we het wel vergeten. Ik heb nog nooit een Amerikaan uit Maine horen klagen over die luie Amerikanen in Californië of Florida. Op de een of andere manier ontstijgen ze dat daar. Wij blijven gewoon lekker kortzichtig kruidenieren in Europa – en dan vooral in Nederland. Erg triest en benepen allemaal… een beetje jammer… en enorm kleinzielig…
Cheerio,
Dow Jones
En de euro niet te vergeten. Griekenland is als vakantieland een stuk duurder geworden t.o.v. bijvoorbeeld concurrent Turkije.
Dat geeft goed aan wat men mist. De mogelijkheid tot afwaardering van munteenheid.
Dat zou het land nog een kans kunnen geven (zie ook de link in mijn vorige reactie).
Een land als Duitsland profiteert weer van de euro. De economische groei had zich normaliter vertaald in een hogere waarde van de munteenheid.
De cashflow van Noord naar Zuid kan wellicht ook gezien worden als het ontbreken van een dergelijk evenwichtsmechanisme.
Em dow jones prima dat er gewerkt wordt aan Europese eenwording.
Maar men heeft de euro geïntroduceerd als breekijzer voor politieke eenheid.
En dat is niet handig, omdat nu bijvoorbeeld bevoegdheden om in te grijpen niet goed zijn geregeld.
Men had beter eerst aan politieke overeenstemming kunnen werken.
Het idee was wellicht goed, maar de uitwerking een ramp.
En NHZ, mensen met een tick kunnen best geestig overkomen, het moeten er alleen niet te veel worden!
En Bug ik kan je verzekeren dat ik niet tot je doelgroep van irrante spelers behoor, maar ik begrijp nu wat beter je grap..
@ 22
“Je kunt wel nagaan hoeveel er aan de strijkstok blijft hangen van de tientallen miljarden die jaarlijks in zulke projecten omgaat.”
Dit komt met name uit de het potje van de EU dat heet “structuurfondsen”.
Als je weet hoeveel geld naar landen als Bulgarije is gegaan dan wil je nooit meer een cent belasting betalen.
Ik ben jaren geleden naar verschillende seminars geweest waar structuurfondsen gepromoot werden. In die gevallen ging het om de Oostbloklanden die bij zich bij de EU hadden aangesloten. Je wil niet weten hoeveel bureautjes er werden opgezet om de miljarden uit te zetten.
Heb destijds met een Roemeen geadviseerd hoe je legale Roemeense vennootschappen moest opzetten, hetgeen een vereiste was om de pot te verdelen. Ik hoorde later dat er niet veel van terecht was gekomen.
De subsidies die aan de zogenaamde ontwikkelingslanden worden verstrekt zijn ruim een derde van de begroting van de Europese Unie. Het gaat dan om de infrastructuur op te zetten. Wegen aanleggen enz.
Google maar eens op structuurfondsen en verdiep je er een beetje in.
@30 Nhz
“De dominosteentjes zullen vermoedelijk zo snel vallen dat het allemaal achter de rug is (en de euro definitief historie) voordat de Fabeltjeskrant de term ‘bankrun’ heeft durven fluisteren.”
Mn geld nu vd bank halen en in de kluis stoppen heeft dus ook geen zin. Ik zou echt gek worden als ik mijn spaargeld zo zie verdampen omdat ik er geen leuke dingen mee heb gedaan zoals een mooie auto kopen of nieuwe keuken. En dat dan anderen die alles maar lenen daar niks van voelen.
Beleggen in goud…heb ik geen verstand van. Tis ook niet mis als je wakker wordt en de goudkoers is ineens in elkaar gezakt. En koop je grond dan weet je zeker dat je genaait wordt.
= irritante..
Helaas, Europa is verworden tot een plutocratie. De burger staat helemaal buitenspel. Griekenland moet voorlopig worden gered tot 2013, totdat het nieuwe fonds er is, en dan pas mag Griekenland failliet gaan, en dan hopen de plutocraten dat de banken dan sterk genoeg zijn om de verliezen te dragen, maar nu nog ff niet 😉
Zolang U nog 1 euro op de bank heeft staan, werkt U zelf mee met het grote spel der plucocraten.
Aan U de keuze 🙂
@32:
wat het niet-klagen in de VS betreft: ik ben benieuwd of dat zo blijft, nu hele staten failliet dreigen te gaan, en (vaak regionale) pensioenfondsen van ambtenaren gaan bedelen in Washington om bailouts van ongekende proporties.
@33:
de ticks zijn soms wel grappig en de schakers zelf zijn vaak een stuk interessanter dan gemiddeld, maar het lijkt wel of ze op zo’n wedstrijd die ticks echt cultiveren. Wordt snel irritant voor buitenstaanders.
@34:
je kunt aan de luxe die van de gebouwen afspat zo zien dat ze gebouwd worden met gratis geld, van de EU dus. Ik denk wel dat die adviesburootjes etc. die het allemaal in goede banen leiden vrijwel allemaal West-Europees (o.a. uit de polder) zijn, en dat daar het grootste deel van het geld blijft hangen.
@36:
ik wacht nog even tot de euro goudprijs minder overspannen is, om een groot deel van mijn geld van de bank te halen. Of misschien wel alles, bij voldoende korting 😉
150 met aanhang 🙂 net zo geheim als indertijd met het weekeindje DSB.
Maar een mooie afleiding van eigen shit. Of had Wellink nog iets toe te voegen voor de goede verstaander? Eu goudprijs lijkt ook wel te stijgen; inflatie, pensioenfondsen, hypotheken?
Dit komt met name uit de het potje van de EU dat heet “structuurfondsen
Dalen, zonder dit fonds geen Nijkerkse brug met bijbehorende infra …….
Hoe veilig is mijn spaargeld bij ING (niet dat het meer dan 100K is) en hoe kan ik zien welke bank welk risicoprofiel heeft als de ellende in Griekenland zich uitbreidt
Kun je niet zien als leek. Ga er vanuit dat iedere bank failliet is en als ING omvalt die Spaartegoeden ook niet gedekt zullen zijn. Te Veel Om Uit Te Keren.
Nhz, banken op vakantie? Ik denk dat er via overheid en interpay al een systeempje klaarligt om massaal op digits over te gaan. Niks een bedragje opnemen. Nood breekt wet; in een keer wordt het er doorgedrukt.
De Grieken laten een mooi F1 circuit bouwen nu , kost ff 100 miljoen en dan horen ze er ook bij
Of buitenlandse investeerders, of structuurfonds 🙂
Is hun olympisch zwembad al uitgebaggerd?
OS zou de economie ook een boost geven…….
De grieken hebben nu standaard een bezem in hun auto om de tolpoortjes mee te openen. De laatste handeling vooral geen belasting te betalen. Gelukt dus.
Maar moeten wij niet de straat op nu ?…of zijn we te druk met Boer zoekt Vrouw , en / of de volgende vakantie te boeken ? Ben bang van wel.
We hebben het TE goed , en daar zit het cinysche dilemma van ons rijken.
@ adamus, zijn er ook al digitale coke-verkopers ? 🙂
En hiervoor gaat J.K. (of wij als belastingbetaler) garant staan:
http://www.telegraaf.nl/buitenland/9773377/__Grieken_smij-ten_geld_over_balk__.html?p=3,1
Oh oh de haag
http://preview.tinyurl.com/68mznpx
@48:
maar Adamus, je denkt toch niet dat onze riant beloonde ambtenaren genoegen nemen met een tweedehands kantoor? Moet allemaal spiksplinternieuw zijn, en voorzien van alle gemakken! Net als het meubilair, ik zie hier jaarlijks hoe ze containers vol meubels weggooien, zo te zien alleen omdat er alweer budget was voor nieuwe spullen.
@35 (dr t)…
En dow jones prima dat er gewerkt wordt aan Europese eenwording. Maar men heeft de euro geïntroduceerd als breekijzer voor politieke eenheid. En dat is niet handig, omdat nu bijvoorbeeld bevoegdheden om in te grijpen niet goed zijn geregeld. Men had beter eerst aan politieke overeenstemming kunnen werken. Het idee was wellicht goed, maar de uitwerking een ramp.
Volledig mee eens.
De volgorde was verkeerd en de uitwerking had een stuk beter gekund. Eerst voerde men een gemeenschappelijke munt in en daarna werd er pas gewerkt aan een “grondwet” die met allerlei haken en ogen uiteindelijk niet meer dan een verdrag mocht heten (Lissabon). Waar is de politieke eenheid? Of vindt het Europese bedrijfsleven dat te lastig i.v.m. toezicht en regelgeving?
Cheerio,
Dow Jones
2 Jesse Frederik
Jesse, op jou site http://www.luxetveritas.nl staat een artikel over Gender en de Nederlandse Politieke economie. Hierbij staat een tabel inzake de vrouwelijke arbeidsparticipatie. Het zou interessant kunnen zijn om deze af te zetten tegen verstrekte hypotheken/huizenprijzen. Ik denk dat deze lijnen namelijk grotendeels gelijk zullen lopen.
Nhz, nog ff over alt a van ING.
http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3102495/ing-wil-alt-a-transactie-met-overheid-aanhouden
Mooie constructie toch, ALT A US hypotheken op de balans van ING met staatsgarantie. Verhoogt de Tier 1 i.m.v Basel III. Hogere boekhoudkunde 😉
@27 (nhz)…
Ik kijk regelmatig op architectuur sites en verbaas me er over dat je nog steeds bijna dagelijks peperdure (semi-) overheids gebouwen ziet die overal in zuidelijke EU landen gebouwd (gaan) worden, ongetwijfeld met heel veel EU geld. De laatste jaren in toenemende mate in regelrechte roversnesten zoals Albanië.
No offence, maar Albanië en Moldavië zijn de twee armste landen van Europa. Er zullen natuurlijk best een paar dieven rondlopen, maar om het hele land dan maar meteen een roversnest te noemen, vind ik nogal ver gaan. Laten we wel even gewoon scherp in het oog houden hoe het zit; de echte roversnesten zijn de Londense City, Amsterdam en Frankfurt…
Cheerio,
Dow Jones
PS: Onroerend goed in Albanië wordt zeer waarschijnlijk gefinancierd met Arabisch of Turks geld, terwijl onroerend goed in bijvoorbeeld Montenegro vooral door Russen wordt gefinancierd, gekocht en bewoond. Maak je dus niet al te druk…
@37 (Starter)…
Beleggen in goud… heb ik geen verstand van. Tis ook niet mis als je wakker wordt en de goudkoers is ineens in elkaar gezakt. En koop je grond dan weet je zeker dat je genaait wordt.
Een kilo goud (je weet wel, zo’n formaat Cote d’Or chocoladereep – puur met noten) kost nu al flink meer dan 30.000 euro. Daar koop je dus echt een hele leuke (nieuwe) auto voor: een Volkswagen Scirocco of zo. En dan zou de goudprijs reëel zijn? Mmm, degenen met ballen van staal stappen nu in en maken wellicht nog het ritje naar 1500 euro voordat de boel in elkaar stort, maar ik vind het de moeite niet meer waard.
We hebben gezien wat er de afgelopen paar weken met zilver (en grondstoffen, dus het ligt niet alleen aan die marge) gebeurd is. Zal goud ooit weer onder de 300 euro zakken? Ik denk het niet, maar ik zie goud ook niet richting de 5000 dollar opstomen, zoals bepaalde weinig objectieve experts (tot de nek in het goud) beweerd hebben, daarvoor zijn er nog voldoende andere veilige parkeerhavens voor je geld.
Cheerio,
Dow Jones
@53:
dat roversnest zeg ik niet voor niks hoor, een groot deel van de bevolking houdt zich bezig met criminele activiteiten; lees de rapporten die de EU liever niet wil zien. Misschien doen ze dat bij gebrek aan andere bronnen van inkomsten, maar toch …
Dat de echte (mondiale) roversnesten op Wall Street, in de Londense City etc. zitten daar zijn we het over eens.
@33 Dow Jones
Je snapt klaarblijkelijk helemaal niets van van de strekking van de video en hetgeen ik daar in @12 aan toevoeg: de EU hulp aan Griekenland (en Ierland en Portugal is helemaal geen hulp aan de bevolking van die landen. Integendeel, het is slechts steun aan een financiele sector die z’n vingers heeft gebrand. Steun ten koste van die bevolking en de belastingbetalers uit de overige lidstaten.
Daarbij hebben die burgers uit die overige lidstaten het volste recht er niets voor te voelen om borg te staan voor de schulden van andere landen. Zulks was namelijk afgesproken bij de invoering van de euro en werd nog eens bevestigd in het Verdrag van Lissabon: no bail out. En terecht. Als je belang van die no bail out clausule niet doorgrondt begrijp je klaarblijkelijk niet hoe een muntunie functioneert.
Een no bail out is noodzakelijk voor het handhaven van de financiele discipline in het stelsel. Zolang landen een eigen munt hanteren benadelen ze uitsluitend zichzelf bij een lakse discipline. Inflatoir beleid wordt dan door de markten afgestraft met een hoge rente en een depreciatie van de wisselkoers. Binnen een muntunie kunnen de gevolgen van een dergelijke laksheid echter worden afgewenteld op de overige lidstaten. Daarmee zet je dan meteen de bijl aan de boom van die muntunie. Er staat dan namelijk een premie op onverantwoord gedrag, Vandaar die no bail out clausule.
“Triest”, “benepen” en “kleinzielig” (je vergat “provinciaals”) zijn termen die politici hanteren bij gebrek aan argumenten.
@33 Dow Jones
Overigens noem ik in @18 een alternatief.
kan nog net voordat we het weekend in gaan; wie volgt?
De gemeente Apeldoorn verkeert in een zorgwekkende financiële situatie.
De Gelderse gemeente moet een derde van haar vermogen afboeken door verliezen op het grondbedrijf. Dat concludeerde de Rekenkamercommissie Apeldoorn vrijdag. De gemeente moet 49,8 miljoen euro afboeken op haar grondreserves. Door de crisis op de woningmarkt moet ze aangekochte gronden afboeken.
@ 42
“Dalen, zonder dit fonds geen Nijkerkse brug met bijbehorende infra …….”
Met dit verschil dat er hier nog iets mee gebeurt terwijl er in de Oostbloklanden het geld voor een groot deel in dubieuze firma’s verdwijnt.
@ 53 @ 54
Het is niet voor niets dat door de EU allerlei beperkingen zijn opgelegd voor landen als Roemenië en Bulgarije.
Het gaat er niet om door wie onroerend goed wordt gefinancierd Het gaat om de zogenaamde infrastructuur.
Voor Roemenië wordt tot en met 2013 circa EUR 20 miljard ter beschikking gesteld. Voor Bulgarije is dat meer.
Nederland zal 1,7 miljard euro ontvangen uit de structuurfondsen.
@58:
in een rapport van de EU (Rekenkamer?) stond als ik mij goed herinner dat er meer dan 100 miljard aan EU geld richting Italiaanse maffia verdwijnt (per jaar?). Die hebben allerlei nep-firma’s opgezet en opgekocht om maximaal te profiteren van allerlei EU structuurfondsen, subsidies enz. Eén voordeel: het einde van de EU zou wel eens de doodsklap voor de maffia kunnen betekenen (net als voor de bankenmaffia trouwens).
gelukkig hoor ik net in de Fabeltjeskrant dat we ons niet druk hoeven te maken, want achter de schermen is alles al rond – die extra lening aan Griekenland gaat gewoon door want ‘er is geen alternatief’ (voor de banksters, en de politici). JC is alleen nog aan het puzzelen hoe hij de burgers hierover gaat voorliegen. Jammer dat het volgende maand geen verkiezingen is, dan zou de huidige regering misschien wel gehalveerd worden.
Maar gaat u vooral rustig slapen, het gaat slechts om garantstellingen en er is alleen een probleem voor Nederland als de lening door Griekenland niet terugbetaald wordt :P.
Strakjes om 10.00 in Nieuwsuur, in dit theater, Willem Buiter, gaat ie de vloer gaat aanvegen met JKdeJ ? 😉
De citi bankier gaat de belangen van de USA misschien wel behartigen?
@ 61
Willem Buiter heeft minister JK de pan in gehakt en gepleit voor staatsbankroet en de lasten voor de risiconemers: de banken en pensioenfondsen, niet de belastingbetalers. Maar JK moet natuurlijk de geesten rijp maken voor nieuwe *kuch* leningen-waarop-we-gaan-verdienen, want anders, nou dan zwaait er wat. Lehman was er niks bij.
Maar, eerlijk is eerlijk: JK de Jager maakt ook de geesten rijp voor het “beperken van de schade” – oftewel: bankroet Griekenland, en hoe dat zo klein mogelijk te houden, door tijd te kopen en banken voor te bereiden. Het lijkt erop dat hij daarvoor extra geld wil overmaken.
@56 (Dawg)…
Is de US dollar ook niet ooit ontstaan als de munt voor een federatie van staten? Als je mijn posts goed had gelezen, zou je gezien hebben dat ik a) de bail outs nergens verdedig en b) de Grieken nergens verdedig. Mijn kritiek gaat uit naar de hypocrisie van bijvoorbeeld de Duitsers en Nederlanders die op een weinig subtiele manier profiteren van de financiële problemen in Zuid Europa. Misschien dat ik morgen nog een post op dit forum zet om het nog eens een keer helemaal goed uit te leggen, maar een en ander is echt niet wat het lijkt.
Die steun (“bail outs”) waarvoor de belastingbetaler garant staat dekt de facto alleen maar de West Europese banken die schulden hebben uitstaan in Griekenland (en Portugal en Ierland). Daar is niets vriendelijks of solidairs aan. Tegelijkertijd kan de Nederlandse staat tegen een bizar laag tarief staatsleningen uitzetten, terwijl er voor Griekenland cum suis nog steeds geen structurele oplossing is gevonden. Dat bedoel ik met kortzichtig, benepen en triest. Het kan aan mij liggen, maar ik noem hier toch wel een paar stevige argumenten die zulke termen rechtvaardigen…
Uiteindelijk zal de politieke integratie van de eurozone er toch wel komen en de euro bond is er natuurlijk eigenlijk al, maar voorlopig gaat het nog te lekker voor Duitsland (groei meer dan 5%, hahaha), Nederland en Frankrijk om aan die structurele oplossing te werken. Vive l’Europe!
Snap je het nog een beetje?
Cheerio,
Dow Jones
@18 (Dawg)…
Ondertussen kan iedere burger in Europa met eigen ogen zien dat Europese solidariteit niet meer dan een dekmantel is voor de behartiging van deelbelangen. Voor onze bestuurders althans. Ik vind ‘t meer dan schandelijk dat met powerplay noodhulp is opgedrongen aan landen als Ierland, Griekenland en Portugal. “Hulp” die de burgers van die landen alleen maar meer zal verarmen t.vb.v. het gerief van de FI en de eurocraten.
Ik ben het hiermee trouwens volledig eens.
Cheerio,
Dow Jones
ECB: Wij weten wat goed voor jullie is, stel geen vervelende vragen en ga maar lekker slapen.
http://www.zerohedge.com/article/ecb-pushes-mad-button-asks-court-bar-greek-swap-disclosure-threatens-market-disruptions
@ 64 Libertango
“Willem Buiter heeft minister JK de pan in gehakt en gepleit voor staatsbankroet en de lasten voor de risiconemers: de banken en pensioenfondsen”
Oh really? Luister dan nog maar eens goed op 5 min 30 sec wie er volgens hem weer steun (geld vd belastingbetalers!) moeten krijgen.
Ik neem JanKees niet meer serieus.
@artikel
Prof Dr Willem Buiter: Griekenland is een kleine plaatselijke overheid.
Is het allemaal helemaal nieuw? Hebben we in IJsland eigenlijk niet hetzelfde gezien?
Opmerkelijk detail: in het rijtje banken die geraakt worden wordt niet genoemd: Spanje, de heer Buiter noemde wel Spanje als geraakte banken…
De heer prof. Dr W. Buiter zegt nu verliezen pakken, de heer Drs de Jager, minister van ziet hier politiek nog problemen.
Wellicht hebben ze beide wel gelijk.
pardon: beiden.
Een oplossing zou kunnen zijn, de zuidelijke staten hun eigen ‘Z’euro te geven.
De devaluatie die vervolgens ontstaat leidt dan tot herstructurering van de schulden en een wat betere concurrentiepositie vanwege de goedkopere export en opbloei van touristische sector.
Heb ik al eerder genoemd, maar nog weinig reactie op vernomen…
@dr T
Juan snapt onvoldoende van het probleem om met een oplossingsrichting te komen.
Economische oplossingen zijn veelal belangenconflicten, daar valt weinig aan te rekenen, is meer een machtsspel 🙂
Europa en VS moeten een stap terug doen, ten opzichte van opkomenemde economieën, dat lijkt wel duidelijk.
We zijn allen op z’n Grieks genomen zijn.
@69, Timo
volgens mij zegt hij daar dat ook banken geherstructureerd moeten worden… of mis ik iets?
@74 (dr t)…
Een oplossing zou kunnen zijn, de zuidelijke staten hun eigen ‘Z’euro te geven. De devaluatie die vervolgens ontstaat leidt dan tot herstructurering van de schulden en een wat betere concurrentiepositie vanwege de goedkopere export en opbloei van touristische sector.
Ik heb dat idee al vaker gehoord, maar ik ben bang dat het daar nu te laat voor is. De schulden blijven namelijk gewoon in keiharde euro’s staan, dus als de Griekse, Ierse en Portugese euro dan devalueert, worden die schuldenlasten nog zwaarder. Als de schulden worden overgezet in Z-euro’s (vooropgesteld dat dat zou kunnen), is er natuurlijk gewoon sprake van een herstructurering, dus dat maakt geen enkel verschil met de huidige plannen in die richting.
Ik ben bang dat de enige oplossing de volgende is:
Alle landen uit de eurozone gaan staatsleningen uitzetten tegen een gelijk tarief, een zogenoemde euro bond, terwijl Griekenland, Ierland en Portugal onder curatele komen te staan van het IMF. Het voordeel is dat de rentelasten voor Griekenland, Ierland en Portugal dan aanmerkelijk lager komen te liggen (en de kans op terugbetaling van de schulden dus exponentieel toeneemt), terwijl de rentelasten voor de overige eurolanden nauwelijks stijgen. Bovendien wordt de euro dan 100% verzekerd.
… En dat is natuurlijk precies waarom Duitsland en Frankrijk er nog niet aan willen, want de huidige constellatie (extreem lage rentes, hoge economische groei en “redelijk” harde euro) is een stuk comfortabeler voor de regeringen van de grote eurolanden dan een structurele oplossing met een keiharde euro. Kortom: uit kortzichtigheid en gierigheid zetten we de Europese Unie, de euro en dus onze toekomstige welvaart op het spel. Maar goed, de meeste politici regeren maar een jaar of vier, soms acht, dus “après nous le déluge…”
Cheerio,
Dow Jones
Complimenten voor de admin, dat hij het onderwerp van Griekenland meeneemt op deze website. Valt Griekenland, dan zal val van de Nederlandse huizenmarkt in een stroomversnelling komen. Ik denk dat we dan pas de echte “fear”-fase van deze bubble in gaan.
@74 dr.T
Die dubbele valuta in de EU had dan meteen bij invoering van de Euro moeten plaatsvinden. Als de zuidelijke landen nu een “Z” Euro invoeren die dan meteen devalueert dan is dat wel goed voor hun export en toerisme maar de schuld blijft wel in “harde” noordelijke Euro’s staan. Welke wisselkoers heb je voor ogen? Of meteen maar het grootste gedeelte van de schuld afschrijven zoals Citi bankster
Willem Buiter voorstelt?
By the way staat de Z voor Zwak of Zuidelijk?
@ Jan Kees de J.
Vanmorgen mijn aanslag vermogensrendementsheffing reeds overgemaakt aan de belastingdienst. Het is een druppel op een gloeiende plaat maar die kun je bijleggen bij de volgende donatie aan de Grieken. Ik vind het alleen jammer dat ik 30% moet betalen over een fictief rendement van 4% want mijn rendement op de spaarrekening was slechts 2.3%. Dus 2.3% minus 1.2% = netto 1.1% rendement. Misschien toch maar beter weer gaan beleggen, dat is toch de prikkel die de overheid aan de mensen wil geven? Wacht dacht je van Greek bonds?
http://www.slimbeleggen.net/2010/05/04/welke-duitser-koopt-nu-griekse-obligaties/
Vooral het 2e argument van deze Duitser is mooi:
• I’m buying Greek bonds because I’m a confident European…
Ja richtig, wûrde ich auch sagen!
Wat is het verschil tussen een Griek en 95% van onze ambtenaren?
@79 (Charlie)…
Complimenten voor de admin, dat hij het onderwerp van Griekenland meeneemt op deze website. Valt Griekenland, dan zal val van de Nederlandse huizenmarkt in een stroomversnelling komen. Ik denk dat we dan pas de echte “fear”-fase van deze bubble in gaan.
Mooi hoor, het zou namelijk best kunnen dat je gelijk hebt, maar kun je misschien een wat meer concreet scenario schetsen? Hoe stel je je een en ander precies voor?
Een eventuele val van Griekenland zou de Nederlandse huizenbubble volgens mij alleen op de volgende manier kunnen doorprikken:
Als Griekenland valt, dan zullen ook een paar banken en pensioenfondsen hun verliezen moeten nemen. Als de overheid dan weer te hulp schiet met een noodpakket, schiet de begroting flink in het rood, zodat er minder overblijft voor de nationale schuldensubsidie HRA. Als gevolg daarvan – en door de steeds strengere financieringseisen – zullen huizenprijzen dan nog verder dalen. Een nadeel is alleen wel dat Griekenland deel uitmaakt van de eurozone, en ik kan niet voorspellen of een faillissement van Griekenland nu goed of slecht voor de hardheid van de euro is…
Cheerio,
Dow Jones
@80 (Scheefwoner)…
Hé, je moet wel de vorige posts lezen, anders wordt het net een papegaaienwoud hier…
Vooral het 2e argument van deze Duitser is mooi: ‘I’m buying Greek bonds because I’m a confident European…’
Dat is trouwens helemaal niet zo dom. Het rendement is ruim boven wat een goed lopend bedrijf maakt (!) en straks wordt die belegging gewoon voor 100% door een euro bond afgedekt. Je kunt ook nu in goud gaan – andere optie. Nu in goud gaan heeft trouwens één heel groot voordeel: dan betaal je in 2013 een stuk minder vermogensrendementsheffing over 2012…
Cheerio,
Dow Jones
@80 (Dow)
Ik ben nooit zo goed in het leggen van concrete oorzaak-gevolg verbanden.
Maar ik verwacht dat de wil om failliete landen uit het slob te halen steeds kleiner wordt. Het verhaal “We moeten ze een bail-out lenen en we worden er rijker van” is onhoudbaar.
Deze houding zal zich niet alleen meester maken van bailouts voor landen, maar ook bailouts voor hypotheekeigenaren met onderwaarde en andere mensen die in de situatie zitten waar ze zelf debet aan zijn.
Een logisch voorbeeld zou inderdaad zijn dat de overheidsbegroting verder moet worden teruggebracht en de HRA linksom of rechtsom gaat sneuvelen.
De algemene teneur zal steeds meer in het teken komen te staan van faillissementen, lagere inkomens en stijgende lasten.
Zo zullen babyboomers merken dat hun pensioen lager zal uitvallen dan beloofd en in meer of mindere mate gedwongen zijn hun 2e auto en later ook huis te verkopen om toch in hun maandelijkse lasten (of snoepreisjes) te kunnen voorzien. Gedwongen verkopen betekent lagere transactieprijzen.
@66,67 Dow Jones
Merkwaardig dat je, als je er die meningen op nahoudt, het videofragment bestempeld als
“trieste uizending”, “simpele soundbytes” etc.
Jan Kees verkoopt stoere praatjes.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/19/De-Jager-dreigt-Griekenland.xml
De eurocratie staat maar al te snel klaar om meningen die tegen verder federalisering van Europa ingaan te bestempelen als “populistisch”. Zo te zien weet Jan Kees er ook raad mee.
Wie denkt deze man met dit soort onhaalbare voorstellen nog voor de gek te kunnen houden en naar de mond te kunnen praten?
@Dawg
Dat vraag ik mij dus ook af Dawg, “alleen indien het IMF accoord gaat etc.” lijken wel stoere uitspraken, maar we worden voor de zoveelste keer natuurlijk gewoon in de maling genomen.
Natuurlijk gaat het IMF accoord, dus zo’n uitspraak stelt helemaal 0,0 voor meneer de Jager.
We hebben alleen één groot probleem in dit land en dat is dat dit volkomen suf gepamperde volk pas uit z’n hangmat komt op het moment dat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.
Maar het toenemende aantal krantenartikelen i.v.m. deze nutteloze geldsmijterij stemt mij enigszins hoopvol. Ik bedoel maar te zeggen dat de media het in ieder geval allemaal niet meer dood zwijgen.
@84
“Ik bedoel maar te zeggen dat de media het in ieder geval allemaal niet meer dood zwijgen.”
Op een gegeven moment kan dat ook niet meer. Het begint zo erg op te vallen dat ze wel moeten.
84 , zo is het , intussen hebben we het nog veeeel te goed. Tijd om de nieuwe vakantie uit te zoeken…
@ 86
Dat iedereen het kennelijk in hun perceptie het goed heeft, ben ik met je eens. Je hebt dat al eerder gezegd en ik ook. Het is een van de redenen dat er geen anarchie onstaat.
Het is al eeuwen de kunst van de elite om de plebs het idee te geven dat ze het goed hebben. Na de franse revolutie is daar verandering ingekomen en is men meer voor zichzelf opgekomen. Ik wil hier niet de hele geschiedenis doorakkeren maar feit is dat er mede door het socialisme een ander besef van de werkelijkheid en de economie is ontstaan.
Toen de elite dat door had heeft men de plebs met handen en voeten gebonden door ze afhankelijk te maken van banken (lees: leningen. Dit fenomeen maakt velen slaaf van de bank en bewegen zij, de plebs, zich in een prisoner’s dilemma.
De oplossing voor de huidige crisis is nog niet gevonden. Eén ding staat voor mij vast het is of anarchie met een wake up van de plebs of het is met zijn allen aan het infuus van de elite.
Feit is wel dat de jongeren het niet zien, hetgeen begrijpelijk is omdat hun ouders het ook niet zien of bewust wegdrukken.
Ik kan hier nog een heel epistel aan wijden maar ik vraag me af of dit bij velen aankomt.
@ 13 nhz
“ik wed dat als de Griekse top 1000 éénmalig een paar % belasting zou betalen het hele probleem is opgelost’
De meeste rijken wonen al enkele jaren officieel op Cyprus en zijn dus daar belastingplichtig. Cyprus heeft relatief zeer gunstige belastingtarieven.
81 Charlie: Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt.
Het gaat hoofdzakelijk om het sentiment van de doorsnee Nederlander.Mensen beginnen nu eindelijk door te krijgen dat er meer aan de hand is dan een tijdelijke dip in de economie.
In 2010 jaar was het sentiment nog geheel anders,het ging weer als een trein, dus alles kon alleen maar omhoog.We zouden ook nog gaan verdienen op de garanties aan Ierland en Griekenland.Er wordt nu al gesproken over afboeken van schulden.
In een vrije markt economie, ook wel kapitalisme genoemd, gaan bedrijven die het niet goed doen gewoon failliet. Misschien zouden we dat hier ook in moeten voeren.
Wat we nu hebben is geen kapitalisme maar lijkt meer op het Sovjet-systeem. En dat liep niet goed af.
Kapitalisme werkt – altijd – en kan alle problemen oplossen. Natuurlijk zitten er ook nare kanten aan: denk aan de mensen die hun baan verliezen als het bedrijf waar ze werken failliet gaat.
.”Er wordt nu al gesproken over afboeken van schulden.” Cinelux
Wat betekent dat ? Kan iemand svp dat aan deze domme Ollander uitleggen please ?
Achter schulden ligt toch een waarde, een onderpand ? Is die waarde dan ineens plotsklaps minder geworden ?
Als mijn huis minder waard is, dan mijn schuld, wordt mijn schuld dan ook afgeboekt ?
Of blijft de schuld bestaan en wordt alleen de waarde afgeboekt. Maar dan is het geen schulden afboeken, maar de waarde van de schuld afboeken.
Graag in Jip en Janneke taal. 🙂
Vergelijk het met het lenen van geld aan een gokverslaafde- of iemand die structureel meer geld uitgeeft dan hij krijgt.
Het vermogen om ooit nog een lening terug te kunnen betalen is er niet.
Tegenover een lening staat een vordering, maar als er niets meer valt terug te vorderen, dan helpt het niet door hem of haar met nog meer leningen en schulden op te zadelen.
Het probleem wordt dan alleen maar groter en het is dus beter om direct te erkennen dat je geld hebt weg gesmeten aan zo’n persoon.
Wat betreft die Z-euro en schulden. Dat kan inderdaad alleen in combinatie met een herstructurering van schulden gepaard gaan.
En het is wat laat om er nog aan te beginnen maar beter laat dan nooit.
Een vergelijking met de huizenmarkt gaat niet helemaal op, al wordt door de NHG wel het risico op wanbetaling op de belastingbetaler afgewend in plaats van degene die de lening geeft,net als nu dreigt de gebeuren met aan Griekenland verstrekte leningen.
Als de prijzen van woningen omlaag gaan, dan ontstaan er echter niet vanzelfsprekend oninbare schulden.
De capaciteit om een lening af te lossen verandert namelijk niet in een keer (het renteverhaal en afschaffing HRA buitenbeschouwing latend).
Een hypothecaire lening zal pas dienen te worden afgeboekt als de inkomens onder druk komen te staan en mensen hun verplichtingen niet meer na kunnen komen.
Vandaar ook het idee om van banken om de restschuld bij verkoop van een huis mee te financieren met de volgende hypotheek. Zo houdt men nog wat grip.
Bij de griekse leningen daarentegen is er geen onderpand (de staat kan hoogstend bedrijven of een paar eilanden gaan verkopen, maar een verplichting daartoe is er niet) én men kan de lening uberhaupt niet aflossen. Er is feitelijk sprake van een fiallisement, de enigen die dat niet ‘zien’ zijn de politici en de banken.
@84 (Dawg)…
Zucht… dat heb ik niet gezegd.
Cheerio,
Dow Jones
Ter illustratie:
In het begin was privatiseren geen prioriteit. Nu staat het bovenaan de agenda. We zullen laten zien dat we onze afspraken nakomen.” Volgens de premier is de steun voor het verkopen van staatseigendommen wijd verspreid, ook onder de oppositie en de bevolking. Papandreou is er stellig over dat Griekenland de aflossing van zijn schulden niet verzaakt en dat het land niet uit de euro stapt.
Papandreou ging ook in op marktpraat dat Griekenland eigendommen in onderpand zou moeten geven op de leningen die het land krijgt. Hij zei dat voor hem niet helemaal duidelijk was hoe dit dan in de praktijk uit zou moeten pakken. „Ik wil daar graag een opmerking aan toevoegen over hoe gevoelig dit voor ons ligt: om ons om een eiland of monument te vragen als garantie, is bijna een belediging. Het volk verwacht dat ons woord en onze acties voldoende garantie zijn.”
@86 (marianne)…
Maar het toenemende aantal krantenartikelen i.v.m. deze nutteloze geldsmijterij stemt mij enigszins hoopvol. Ik bedoel maar te zeggen dat de media het in ieder geval allemaal niet meer dood zwijgen.
Er is inderdaad media-aandacht, maar de analyse ontbreekt. Men roept maar wat kortzichtige dingen voor de bühne en graaft niet dieper. Gooi de Griekse vlag en het eurosymbool maar weer eens op het scherm, en daar gaan we weer met het bekende riedeltje. Vooral RTL-Z is hier goed in, en het NOS Journaal wauwelt dat dan zo’n beetje na in Jip en Janneketaal. Het verbaast me echt dat er zo weinig interesse onder het journaille bestaat om de waarheid te achterhalen. Journalistiek is een vak, en dat betekent dat je meer moet doen dan de faxen van de persbureau’s overtikken of anderszins de papegaai uithangen. Ik vind dit soort domheid onverantwoordelijk. Door de berichtgeving van de media zou namelijk de indruk kunnen ontstaan dat de Grieken maar een beetje op de pof leven en dat wij daar hier in Nederland en West Europa voor opdraaien, en dat is absoluut niet het geval. Integendeel.
Cheerio,
Dow Jones
PS: Ik heb trouwens gisteren nog naar het songfestival gekeken. Ik hoorde dat Nederland in de tweede halve finale laatste (!) was geworden. Het betekent natuurlijk niets, maar het is wel al jaren zo dat Nederland zeer slecht presteert. Zou het kunnen dat wij hier niet zo goed begrijpen hoe de wereld achter Nijmegen en Heerlen in elkaar steekt? Ik weet het niet, hoor, het is maar een gedachte…
@ ll
Interessante parallel die je daar trekt tussen de euro crisis en de Nederlandse huizenmarkt. De uiteindelijke vraag is dan: wie gaat dat afboeken betalen. De zwakke eurolanden kun je vergelijken met de Nederlandse huizenbezitter die de afgelopen 10 jaar , op de top van de markt, heeft gekocht met aflossingsvrije hypotheek en historisch lage rente. Deze huizenbezitter gaat het ongetwijfeld merken in zijn portemonnee met de reeds stijgende rente. De keuze is echter wel gemaakt door het individu en niet opgelegd door de overheid. De overheid, banken en zogenaamde adviseurs hebben ook hun bijdrage geleverd middels respectievelijk subsidies , te hoge hypotheken en mooie verkooppraatjes. De uiteindelijke keuze is wel gemaakt door het individu die dacht dat de bomen tot in de hemel zouden groeien. Het is dan toch niet vreemd dat zij zelf voor de kosten opdraaien?
Wellicht is het een idee om de bovengenoemde groep huizenbezitters te compenseren met een subsidie op het (deels) afbetalen van de schuld. De HRA subsidie afschaffen en omzetten naar bijvoorbeeld een subsidie van 20% op elke Euro die afgelost wordt. Door de afschaffing van de HRA zullen de prijzen dalen waardoor de starters meer mogelijkheden krijgen. Aan de andere kant zal dan door de aflossingssubsidie de grote hypotheekschuld van Nederland afnemen.
De bevolking/individu van de zwakke eurolanden treft volgens mij geen blaam. Zij zijn de dupe geworden van een stel eurocraten die de Europese eenwording door een ieders strot heeft geduwd. Heb je ooit een referendum voorgelegd gekregen? Nu blijkt gewoon dat er door deze bestuurders grove inschattingsfouten zijn gemaakt. De Grieken hadden bijvoorbeeld nooit zo snel mogen toetreden in de EU. Het is een utopie om te denken dat we ons geld nog terug zullen zien zoals beloofd door Wouter Bos en Jan Kees. Dat de overheid en de banken dan voor die kosten opdraaien lijkt mij dan ook niet vreemd. Het trieste eraan is dat de belastingbetaler wederom het gat kan gaan dichten. De banken kunnen straks na dit debacle ook wel weer wat steun gebruiken dus trek je knip maar alvast open. Misschien wordt het wel tijd voor een gecontroleerde staatsbank. Ik ben al die marionetten zo zat!
De vraag over het onderpand van bijvoorbeeld Griekenland moet je even aan Wouter Bos stellen, misschien dat iedere belastingbetaler een stukje grond op een leuk Grieks eilandje krijgt.
Wat nu, ruzie tussen IMF en Amerika, paniekvoetbal in Washington, of zou Sarko met zijn vele vriendjes van dezelfde bloedgroep er achter zitten? Spannende tijden – niet dat ik wil beweren dat deze aanklacht vals is, maar het is zooo voorspelbaar, normaal worden dit soort zaken altijd buiten de pers gehouden dus hier moet wat achter zitten.
Politie New York pakt IMF-baas op voor seksueel misbruik
De politie van New York heeft zaterdag directeur Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit een vliegtuig gehaald en aangehouden. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik bij een schoonmaakster in een hotel in New York.
il
Ik heb zojuist uitvoerig onderbouwt waarom die vereglijking slechts ten dele opgaat, namelijk omdat de waardeverlies van een huis niet automatisch betekent dat men een lening niet kan aflossen.
Dat er sprake is van overwaardering wil niet zeggen dat huizenbezitterd failliet zijn. Dat is Griekenland wel.
Griekeland heeft geen onderpand verstrekt.
Daar gaat de vergelijking ook al mank.
Iets maar roepen en iemand gelijk geven wil nog niet zeggen dat je ook wat te melden hebt.
pardon huizenbezitters
92, ik lees dat de grieken dus niet op de pof leven en netjes belasting betalen. Ok. Wat is jouw analyse betreffende griekenland dan ?
Griekenland is failliet. Alleen de geldleners willen het faillissement nog niet aanvaarden en leggen de rekening bij de burger neer i.p.v de kredietverstrekkers.
@65:
tijd kopen is helemaal niet de schade beperken, het is alleen de schade nog meer overhevelen naar de belastingbetaler (terwijl de totale schade hard blijft groeien).
@79:
“Ik vind het alleen jammer dat ik 30% moet betalen over een fictief rendement van 4% want mijn rendement op de spaarrekening was slechts 2.3%. Dus 2.3% minus 1.2% = netto 1.1% rendement. ”
was het maar waar, je houdt geen rekening met inflatie; rendement is dus negatief, dit jaar nog veel meer want zelfs voor belasting is je rendement bij sparen al negatief. Leve de banksters van de ECB en de Scheefleners die dit allemaal mogelijk maken!
@80:
inderdaad, de huizenbubble popt als de de schatkist leeg is, niet eerder. En het risico is levensgroot dat de ECB op dezelfde toer gaat als de FED de afgelopen jaren: alle hypotheken op rekening van de staatsbank (in VS inmiddels meer dan 95%!!), rente jarenlang op nul, hoge premies op de koop van een huis. Gezien wat voorafging zou dat in NL ongetwijfeld zorgen voor een hooguit zeer trage prijsdaling, en misschien wel een extra prijsstijging omdat je spaargeld bij de bank helemaal niet meer zeker is.
@81:
het gaat helemaal niet om failliete landen, het gaat om de ‘winst’ (potentieel faillissement) van de banksters, en dan met name de grote zakenbanken. Dat is echt het enige dat telt, ook voor politici als JC. In het achterhoofd speelt wellicht dat ze al te grote rellen zoals nu in Griekenland willen voorkomen, omdat het kaalplukken van de bevolking dan niet meer zo efficient functioneert.
@84:
IMF is nu even vleugellam; slimme zet van Washington?
@93:
Europa is het Europa van de banksters (en andere TBTFW bedrijven) geworden, en de politici zijn daarvoor verantwoordelijk (en enigszins de burgers die al die schurken in het zadel geholpen hebben; maar omdat de meeste politici iets heel anders deden dan ze beloofden is de schuld bij de burgers relatief beperkt).
Er is maar één nette oplossing: degenen die verantwoordelijk zijn moeten hun verlies nemen. Dat zijn de banken en de landen, steden en burgers die jarenlang boven hun stand geleefd hebben. De politiek wil de rekening nu juist precies NIET daar neerleggen. Alle grote partijen zijn druk bezig om de banken uit de wind te houden, de aandacht afleiden van waar het werkelijk om gaat. Het interesseert ze echt geen barst of de gewone Griek van 1000 of 300 euro per maand moet rondkomen, het gaat alleen om de grote belangen: macht van de banken, en parallel daar aan macht voor de kleptocratie in Brussel. Ik heb nog geen enkele NL politicus horen zeggen dat de banken (inclusief aandeelhouders en bondholders) de rekening moeten betalen.
@95:
de meeste huiseigenaars in de polder hebben helemaal geen onderpand verstrekt, want ze hebben 120% hypotheken of erger. De enige zekerheid voor de bank is een inkomensstroom, in die zin is de situatie sterk vergelijkbaar met Griekenland. Dat de kosten van de lening kunstmatig laag en op lange termijn onhoudbaar zijn geldt ook in beide gevallen.
Weet u, ik zal het nog één keer goed uitleggen, en dan kom ik er niet meer op terug.
Door onverantwoordelijk beleid van de rechtse regering Karamanlis voor het begin van de economische crisis heeft Griekenland een stevig begrotingstekort opgebouwd. Voor Portugal geldt iets soortgelijks, hoewel dat land meer nog dan Griekenland “een land in ontwikkeling” was (en is). Voor Ierland geldt dat de extreme deregulering van de financiële sector – die onder andere heeft geleid tot een huizenbubble – tot de huidige financiële malaise in het land heeft geleid. Bij het uitbreken van de wereldwijde economische crisis bleek de solvabiliteit van Griekenland zeer slecht. Griekenland kon eigenlijk zonder steun niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Doordat de kredietwaarderingsbureau’s door begonnen te krijgen wat er aan de hand was werd de kredietwaardigheid van Griekenland stapsgewijs verlaagd. Dit houdt in dat de risico-opslag op Griekse staatsleningen (ook wel staatsobligaties genoemd) aanmerkelijk en zeer snel steeg (tot boven de 12%). Omdat de wereldwijde financiële markten en speculanten Griekenland (volledig terecht) steeds meer begonnen te zien als een onzekere factor, steeg de prijs van geld voor de Grieken (hogere rente). Doordat bijvoorbeeld de Duitse staatsleningen als relatief veilig werden gezien, daalden (!) de rentes op deze leningen tot een absoluut dieptepunt (minder dan twee procent). Landen als Duitsland (en Nederland) waren dus opeens in staat zeer goedkoop te lenen op de internationale kapitaalmarkten. Deze leningen konden – in de vorm van garantstellingen – weer aan Griekenland worden uitgekeerd tegen een rente die hoger ligt dan de rente die Nederland en Duitsland op hun staatsleningen betalen. Bovendien drukten deze garantstellingen nog niet op de begroting. Je zou dus kunnen zeggen dat Nederland slapend rijk wordt door de problemen in Griekenland. Er is echter één klein probleem: het zou zomaar kunnen dat de vordering op Griekenland – door deze woekerpolitiek – nooit meer wordt terugbetaald. Dan kan de hele miljardengarantstelling als verloren worden beschouwd.
Formeel staan Duitsland en Nederland in hun recht; de Grieken moeten de leningen in het steunfonds terugbetalen. Door de nog hogere rentelast die de Grieken op de kapitaalmarkten voor geld betalen wordt dat echter steeds minder waarschijnlijk.
En nu komt het…
Dit vinden de Nederlande en Duitse overheid helemaal niet zo erg, want het zou op korte termijn meer kosten om twee procent meer op staatsleningen te betalen binnen een geïntegreerde monetaire unie met een euro-obligatie. Bovendien zijn de leningen in het steunfonds de facto gegarandeerd door de Nederlandse belastingbetaler, dus je kunt altijd de belastingen verhogen als je een miljard tekort komt. Bijkomend voordeel is dat er in de huidige situatie onrust blijft bestaan rondom de euro, wat de nationale politiek een middel geeft om de euro onder druk te zetten. Men zal het nooit toegeven, maar de Griekse crisis wordt gebruikt om tegengas aan een al te strenge ECB te bieden. Duitsland, een exporterende producerende economie met hoge operationele kosten (en dus schulden) heeft weinig belang bij een al te harde euro (zie ook de exit van Axel Weber). Het is dus van het allergrootste belang dat Griekenland niet uit de brand geholpen wordt, maar ook dat Griekenland niet omvalt, want dan is het spelletje voorbij. Het spelletje is ook voorbij wanneer er één Europese obligatiemarkt wordt gecreëerd en er meer gecentraliseerde macht over de begrotingen van staten komt, dus daar wachten we ook nog zo lang mogelijk mee.
Dit is politiek, mensen, voorwaar geen eenvoudig spelletje en moeilijk te vangen in soundbites…
Ik denk echter dat men heel goed doorheeft dat deze situatie op termijn uit de hand zou kunnen lopen en dat men nu alleen bezig is de eigen begroting min of meer kloppend te krijgen. Dat wij hierbij in West Europa de wind mee hebben ten koste van bijvoorbeeld Griekenland moeten we dan maar zien als een premie op redelijk duurzaam naoorlogs financieel beleid (in vergelijking met bijvoorbeeld Griekenland). Het zou echter raadzaam zijn de rekening niet teveel bij de Grieken neer te leggen door de invoering van een meer geïntegreerde Europese obligatiemarkt en fiscale wetgeving te lang uit te stellen.
Cheerio,
Dow Jones
PS: Dit is mijn visie op de problematiek. Als u het er niet mee eens bent, zou u dan heel concreet op punten kunnen reageren. Dan kunnen we er allemaal iets van leren.
@94:
meer info over deze slimme zet met feilloze timing:
http://www.zerohedge.com/article/imf-head-strauss-khan-dragged-plane-arrested-following-hotel-maid-sodomy-charges
Off topic: Sarkozy krijgt nog een termijn…
http://nos.nl/artikel/240501-imftopman-strausskahn-opgepakt.html
Cheerio,
Dow Jones
92,Dow Jones ik lees dat de grieken dus niet op de pof leven en netjes belasting betalen. Ok. Wat is jouw analyse betreffende griekenland dan ?
@104 (nhz)…
Dat was niet het soort journalistiek waar ik op zat te wachten… maar het lijkt me duidelijk dat de socialisten nu op zoek kunnen naar een andere presidentskandidaat. Dan toch maar weer een vrouw?
Cheerio,
Dow Jones
@106 (lorenzo)…
Zie post #103 (die lange post).
Cheerio,
Dow Jones
105 weleens in Griekenland geweest ? dan ga je echt meer weten…
En onderstaand is wat het is, de verantwoordelijkheid daar neer leggen waar ze hoort en niet opnieuw bij mensen die niets eens weten wat speelt.
@ 99 Er is maar één nette oplossing: degenen die verantwoordelijk zijn moeten hun verlies nemen. Dat zijn de banken en de landen, steden en burgers die jarenlang boven hun stand geleefd hebben. De politiek wil de rekening nu juist precies NIET daar neerleggen. Alle grote partijen zijn druk bezig om de banken uit de wind te houden, de aandacht afleiden van waar het werkelijk om gaat. Het interesseert ze echt geen barst of de gewone Griek van 1000 of 300 euro per maand moet rondkomen, het gaat alleen om de grote belangen: macht van de banken, en parallel daar aan macht voor de kleptocratie in Brussel. Ik heb nog geen enkele NL politicus horen zeggen dat de banken (inclusief aandeelhouders en bondholders) de rekening moeten betalen.
@80 Als Griekenland valt, dan zullen ook een paar banken en pensioenfondsen hun verliezen moeten nemen. Als de overheid dan weer te hulp schiet met een noodpakket, schiet de begroting flink in het rood, zodat er minder overblijft voor de nationale schuldensubsidie HRA. Als gevolg daarvan – en door de steeds strengere financieringseisen – zullen huizenprijzen dan nog verder dalen. Een nadeel is alleen wel dat Griekenland deel uitmaakt van de eurozone, en ik kan niet voorspellen of een faillissement van Griekenland nu goed of slecht voor de hardheid van de euro is…
@107:
helaas kun je bij grote pensioenfondsen zoals ABP aan je water voelen dat de eventuele schade geheel door de belastingbetaler betaald gaat worden, direct of indirect.
Tot op zekere hoogte zijn de pensionado’s van dat fonds ook verantwoordelijk (meer dan ik als spaarder / belastingbetaler), want zij hebben onrealistisch gunstige pensioenen genoten dankzij de beleggingen van hun fonds, dan moeten ze ook de risico’s zelf dragen.
Maar ja, onze overheid gaat nog liever hardstikke failliet dan dat eigen verantwoordelijkheid weer terugkomt op de agenda.
@108 Dat ben ik helemaal met je eens maar heb jij al eens meegemaakt dat bankpersoneel de straat op gaat om te protesteren tegen verlaging van salarissen. De excessieve gebouwen van banken laten toch alleen maar de arrogantie zien ten opzichte van iedereen. Dat wij allemaal de broekriem aan moeten trekken mag al langer duidelijk zijn, en dat moet dan maar, maar dan ook iedereen en zeker diegene die het hele verhaal zover gebracht hebben en mijn inziens met name de banken. (The Banksters)
P.s., is het jullie ook opgevallen hoeveel reclame de Rabobank maakt!
al goud gekocht?
of nog aan het wachten op een correctie 🙂
Hahahaha
Alle banken maken reclame, meestal doorspekt van grootheidswaanzin en interessantdoenerij. Zo kennen we onze banksters weer 🙂
De criminelen bij de verzekeraars pakken het anders aan, die zijn plotseling ‘eerlijk over later’. Dat is feitelijk toch wel een schuldbekentenis dat ze voorheen niet eerlijk geweest zijn, maar denk maar niet dat ze hun gemaakte fouten gaan herstellen. Ze hopen dat nog meer mensen hun praatjes voor zoete koek blijven slikken want het is pompen of verzuipen voor deze bedrijfstak 🙂
@107 ja, in Griekenland geweest, niks geleerd. Met Grieken samengewoond, in Brussel, zeer veel geleerd. Die mensen zijn achterlijk. Ook met Afrikanen gewoond daar, ook zeerr veel geleerd over Afrikanen, zeg ik niks over want dat is te gevaarlijk in het linkse gesticht Nederland. Eén ding, al dat ‘ontwikkelings”werk’ is weggegooid geld en oplichterij om iedereen die in die industrie werkt steenrijk te maken.
@100/ 93 maar geen PVV stemmen hoor, want die zijn slecht… tuut tuut..
——–
Europa is het Europa van de banksters (en andere TBTFW bedrijven) geworden, en de politici zijn daarvoor verantwoordelijk (en enigszins de burgers die al die schurken in het zadel geholpen hebben
@108 nzh
Vergeet dat maar. Het eerste waarop de politiek bezuinigt zijn de ambtenarensalarissen. Er wordt, indien nodig, gewoon
afgestempeld op de pensioenen en niet geindexeerd aan de inflatie.
@110:
ja, en ondertussen wordt je nog jaarlijks verzocht om langs te komen voor overleg over je rekening (willen ze kijken hoe ze je nog verder kunnen uitknijpen dan via veel te lage rente op je spaarrekening…). Daar reageer ik dus niet meer op, ik stem met mijn voeten – als het goud straks wat voordeliger is ben ik weg.
@112:
wanhoopspoging inderdaad. Ik heb tot veel ongenoegen twee levensverzekeringen laten uitkeren in plaats van ‘herbeleggen’ (waar ze dan duizenden euro advieskosten voor mogen berekenen). Er gaat van mij geen cent meer naar deze firma’s, ik maak het wel lekker op.
@113:
tot nu toe is er in NL nauwelijks bezuinigd op ambtenarensalarissen, al helemaal vergeleken met sommige andere landen zoals Spanje. Ik denk wel dat ze eerder op de salarissen bezuinigen dan op de pensioenen, want daar zitten tenslotte veel van de boomers met goede connecties. Ik vrees trouwens dat het in Griekenland niet anders is: enerzijds heeft de gewone burger het zwaar (incl. gewone ambtenaren), anderzijds lees je overal verhalen over hoe een bepaald soort ambtenaren (vermoedelijk mensen die al lang in dienst zijn, zoals onze boomers) daar slapende rijk worden. Blijkbaar komt het allebei voor.
P.s., is het jullie ook opgevallen hoeveel reclame de Rabobank maakt!
Was gisteravond wel erg dominant aanwezig. De Boerenleenbank 🙂
Dawg Zegt:
15 May 2011 om 2:08 pm
@108 nzh
Vergeet dat maar. Het eerste waarop de politiek bezuinigt zijn de ambtenarensalarissen. Er wordt, indien nodig, gewoon
afgestempeld op de pensioenen en niet geindexeerd aan de inflatie.
Ook tijdens de weimarisatie, 90 jaar geleden, zijn de duitse ambtenaren er nog beter afgekomen dan de rest van de bevolking. Ook NL ambtenaren hebben het nooit slechtwr gehad dan het werkvolk.
@115 Adamus
Over de afgelopen 30 jaar (Sinds het “Akkoord van Wassenaar”) zijn de lonen 10 tot 15% achtergebleven bij het prijsindex van het CBS. Voor het gewone werkvolk stegen de lonen 5 tot 10% sneller dan dat indexcijfer.
Dat beeld dat de overheid altijd maar het “eigen volk” eerst zou laten gaan is niet meer dan een vooroordeel. Onuitroeibaar welliswaar, maar nog steeds een vooroordeel.
Vorige week was bijvoorbeeld in het nieuws dat de vakbonden een principeakkoord hadden gesloten waarin o.a werd vastgelegd dat de leraren in het voorgezet onderwijs vanaf augustus 2011 een jaar op de nullijn gaan. Dat stonden ze al vanaf augustus vorig jaar dus voorlopig is het twee jaar nullijn.
En heb jij al gehoord dat de overheid het ABP het bedrag dat ze midden jaren ’90 heeft onttrokken (er is voor minstens 30 miljard gejat) alsnog gaat teruggeven?
http://www.nuzakelijk.nl/column-frank-wijn/2514342/forse-bedrijfswinsten-en-toch-deeltijd-ww.html
Erg vermakelijk stukje!
Rabobank heeft naar eigen zeggen ,,verwaarloosbaar weinig” in Griekenland uitstaan, terwijl er bij de Nederlandse banken volgens Moerland sprake is van ,,enkele” miljarden. ,,Het is jammer, maar te overzien als we dat kwijt zijn”, zo wist hij.
http://www.depers.nl/binnenland/568474/Failliet-Griekenland-risico.html
We kunnen gaan slapen, de Rabobank heeft geen pijn inzake Griekenland. Het enige risico wat zij lopen is 70 miljard aan aflossingsvrije hypotheken. (cijfers 2008)
En terwijl er gevierd wordt dat Ajax kampioen is verhoogt Obama rustig het schuldenplafond.
http://www.ad.nl/ad/nl/…/Obama-Verhogen-schuldenplafond-noodzaak.dhtml
116
Alle rijks- en provincieambtenaren in mijn familie zijn er op vooruitgegaan de laatste 30 jaren. Veel papieren flut promotie; er was blijkbaar snel een mouw te passen aan dat achterblijven in salaris. De vrije markt trok ook aan ze 🙂
Leraren tot schaal 12 heb je het over, nu veel te hoog beloond voor uitvoerend werkje. Prestatieloon kennen we niet in die sector, wel 6 weken vakantie, wachtgelden etc. voor de semi-ambtenaar.
Kijk om je heen.
116 De overheid kan alles afpakken vannhet Heerlense cassino, wij staan er borg voor,
@120 Adamus
Zullen we gewoon bij de feiten blijven.
http://www.1meikomitee.net/
@109 (lorenzo)…
105 weleens in Griekenland geweest? dan ga je echt meer weten…
Zeker. Drie jaar voor het begin van de economische crisis ben ik nog voor een conferentie in Athene geweest. Het is zeker een land waarin men anders in het leven staat dan in Nederland. Ik vond echter – om Prinses Máxima te parafraseren – dat er niet zoiets als “de Griek” bestaat. De mentaliteit van de mensen op de eilanden was weer heel anders dan die van de mensen in Athene bijvoorbeeld. Ik kan me ook nog herinneren dat het er in juni echt extreem heet was en dat sommige Grieken ietwat nors overkwamen.
Cheerio,
Dow Jones
@117:
wellicht, maar ambtenaren stijgen veel makkelijker en sneller in schaal dan mensen in het bedrijfsleven. En dat betekent in de praktijk dat hun lonen sneller stijgen. Al die functie inflatie, daar is in het bedrijfsleven veel minder sprake van.
@121:
in Griekenland krijg je een bonus voor op tijd op je werk komen of werken als het buiten kouder dan 8 graden is, in Nederland hebben ze andere truken bedacht om de ambtenaren salarissen doorlopend te inflateren.
@124:
lokale omstandigheden moet je zeker meenemen. Ik ken dit ook van Spanje, als je daar een keer geweest bent in de zomer (in het binnenland) snap je dat dagelijks 3 uur siësta en een lange zomervakantie geen luiheid maar pure noodzaak (of anders gezegd gezond verstand) is, in ieder geval voor wie buiten moet werken of in een kantoor zonder airco etc.
Maar de mañana mentaliteit van Spanjaarden, Grieken en andere zuidelijke volken daar heb ik ook ervaring mee, zijn we als Nederlanders echt niet gewend (al begint het hier ook een beetje te komen …).
als leraar:
Ik werk per week 42 uur.
in mijn contract staat 36 uur.
de overige 6 uur werk ik dus te veel en krijg ik in de vorm van vakantie terug.
Het is dus een fabel dat een docent VEEL vakantie heeft..
Tevens is het zo dat er vrijwel geen docenten meer zitten in schaal 12. Alleen oudere docenten nog en die zijn een uitstervend ras..
Alle docenten zitten in schaal 9 (basisonderwijs)
10 (mbo/vmbo/speciaal onderwijs)
11 (coordinator of vakgroepleiders met veel extra werk en taken)
We hebben het goed..ik klaag niet..
maar het beeld is niet helemaal correct.
Maar de mañana mentaliteit van Spanjaarden, Grieken en andere zuidelijke volken daar heb ik ook ervaring mee, zijn we als Nederlanders echt niet gewend (al begint het hier ook een beetje te komen …).
Mooi mocht tijd worden. Hoort bij een stapje terug.
Job,
sorry voor de opmerking maar werk je 42 uur in de vorm van kennisoverdracht, toetsen voorbereiden, nakijken etc. Of zit je noodgedwongen uren te verlummelen met vergaderen ?
de overige 6 uur werk ik dus te veel en krijg ik in de vorm van vakantie terug.
Het is dus een fabel dat een docent VEEL vakantie heeft..
Volgens mij bevestig je dat hiermee.
@127 (nhz)…
Er zitten wel twee kanten aan die mañana mentaliteit van de Zuid Europeanen. Het is waar dat men niet altijd precies om negen uur begint, maar daar staat tegenover dat men ook niet altijd exact om vijf uur ophoudt. Als het moet en kan, werkt men ook wel eens gewoon tot tien uur ‘s avonds door. (Ik heb vaak genoeg nog bouwvakkers zien werken terwijl toeristen al fijn met een ijskoffie van de zwoele zomeravond zaten te genieten.) Men is in de warmere landen gewend meer rekening met het weer te houden dan in Nederland. Hier is het nu eenmaal meestal tussen de vijf en vijfentwintig graden. In sommige Europese landen kunnen temperaturen variëren tussen de -20 en +35 graden. Dan moet je dus wel een beetje flexibel kunnen zijn en kunnen improviseren. Voor kantoorpersoneel geldt dat trouwens niet; dat kan altijd gewoon doorwerken als de airco of verwarming aan staat.
Het tegenovergestelde geldt trouwens ook. Als Nederland één keer in de tien jaar door een beetje stevige winter getroffen wordt, staat het treinverkeer meteen een week stil. Wij moeten hier eens leren om niet zo snel ons oordeel klaar te hebben. Nederland is nu eenmaal qua klimaat een beetje een donzen dekbedje…
Cheerio,
Dow Jones
@128 (job)…
I read you… maar ik denk dat Nhz en Adamus meer zoiets bedoelen als ze het over ambtenaren hebben…
http://www.youtube.com/watch?v=Sb0ks7PqTbc
Ik kan me niet voorstellen dat iemand docenten of verpleegkundigen als opvreters of parasieten zou zien. Het zijn enorm verantwoordelijke en nog steeds onderbetaalde beroepen. Ik kan me herinneren dat een van de dragons uit de Engelse “Dragons Den” (Peter Jones) ooit zei dat hij het salaris van zijn kinderen zou verdubbelen als ze ervoor kozen om maatschappelijk nuttig werk, zoals verpleegkundige of docent, of liefdadigheidswerk te gaan verrichten. Het is maar een voorbeeld, maar het geeft volgens mij wel aan dat mensen met echt economisch inzicht al doorhebben hoe destructief wij op het moment met onze maatschappij bezig zijn. Als je een kenniseconomie wilt zijn en je volk gezond wilt houden, moet je daar ook in durven investeren. Dat gebeurt de laatste jaren onvoldoende. Wel een beetje dom als je je realiseert dat we in Nederland geen grondstoffen hebben, behalve dan dat beetje gas. We zijn dus volkomen afhankelijk van onze kennis en kunde.
Cheerio,
Dow Jones
Als je een kenniseconomie wilt zijn
Alsjeblieft niet.
Laten we deze ballon ook maar eens doorprikken. De kennisecononie is ook zo’n megalomaan fabeltje.
De verkorte versie:
Als we allemaal ons geld met kennis verdienen, een beetje de consultant spelen. Wie gaat dan voor ons het geld verdienen?
Zonder productie is er helemaal geen economie. (net als nu we verdienen veel geld door elkaar onze woningen te verkopen).
Vergelijk de USA eens met Duitsland. In de USA produceren ze niets meer, dus wat kunnen ze verkopen om uit de huidige crisis te komen?
Kennis? om deze vervolgens naar lage lonen landen te offshoren?
En denken wij over 10 jaar neg kennis aan China te verkopen? Die zijn ons dan allang voorbij.
In Duitsland gaat het op dit moment beter dan ergens anders omdat daar producten worden geproduceerd die anderen willen hebben.
FT
Hoe kun je producten produceren die anderen willen hebben maar niet in staat zijn om dezelfde kwaliteitsniveau te halen ?
Juist door kennis en vakmanschap.
123 Dow Jones, je hebt je dus niet verdiept in het geldsysteem en de stromen. Dat hoeft ook niet , een pasje geldig in heel Europa en als het op is weer naar huis.
Als je weet hoe het een beetje werkt en dan tot de conclusie komt dat je geen mensen kunt uitsluiten zijnde de wel of niet schuldigen.
ps. ik ben dit weekend nog de straat op gegaan om te protesteren , ik was de enige !
‘FT
Hoe kun je producten produceren die anderen willen hebben maar niet in staat zijn om dezelfde kwaliteitsniveau te halen ?
Juist door kennis en vakmanschap.’
Exact! Met een diploma van InHolland natuurlijk!
Sorry hoor maar sinds leer je op een school vakmanschap. Vakmanschap heb je latent in je en leer je op de werkvloer
Bug,
Je zegt hetzelf. VAKMANSCHAP.
Iets produceren dus!!!!
Maar als wij het hebben over een “kennis-economie” dan bedoelen we daar in NL een DIENSTEN-economie mee.
Dus zeg maar:
Ik maak jouw huis schoon, jij maakt het huis van Pietje schoon en Pietje maakt mijn huis schoon.
Of ik koop jouw huis, jij koopt het huis van Pietje en Pietje koopt mijn huis.
@136 (lorenzo)…
Ik weet niet naar welke post je precies verwijst, want ik heb geen post 123 geüpload. Misschien bedoel je post 103 (die lange post)? Daarin vraag ik de forumleden trouwens expliciet om te reageren op punten en om niet in algemeenheden te blijven steken. Sorry, maar ik probeer duidelijke, heldere posts te plaatsen. Dan ga ik dus niet reageren op commentaren met zo’n typische gemakkelijke internetforumtoon. Dit is trouwens een algemene opmerking: probeer eens helder – dus op argumenten – te discussiëren.
For your information: Ik heb me wel degelijk in de financiële wereld, de politieke inmenging in financiële zaken door de overheid en de geldstromen verdiept. Ik volg vanzelfsprekend alle beschikbare media al minstens tien jaar lang intensief, lees af en toe een boek over de materie en ben intussen aardig thuis in het jargon en de werkwijze van de financiële wereld. Soms zou ik trouwens willen dat dat niet zo was, want het voelt als een last om af en toe vooruit te kunnen kijken. Mijn leven was in ieder geval een stuk leuker toen ik nog gewoon een naïeve student was die geld verdiende en het net zo snel weer uitgaf.
Ik denk dat mijn financiële bewustzijn teruggaat tot circa 1980. Ik kan me dus bijvoorbeeld ook de vorige goudbubble nog heel goed herinneren. Ik kan me zelfs nog herinneren (hoewel ik toen nog een kind was) dat de goudprijs toen in guldens ongeveer op hetzelfde niveau stond als nu in euro’s en dat er op het NOS-journaal een item over werd gemaakt. Vraag me niet waarom ik dat getal (rond de 30.000 gulden per kilo) onthouden heb, maar ik vond het toen blijkbaar belangrijk (net zoals iedereen weet dat Nederland in 1974 de WK-finale tegen Duitsland speelde). Zoals zo vaak het geval is, kwam na de bubble de implosie en moesten goudbeleggers daarna flink inleveren (zo’n 60%).
Niet geheel toevallig was er toen ook een neerwaartse beweging op de woningmarkt te zien, die pas na 1985 weer kenterde. Nu zal deze neerwaartse beweging, door de mate van overkreditering, veel ernstiger zijn en ook langer gaan duren en alleen gemitigeerd worden door inflatie.
Ik beschouw die trends, probeer er een geldige verklaring voor te vinden en probeer vervolgens die inzichten te delen, puur uit interesse en voor de waarheidsvinding. Af en toe horen we verhalen van een belegger die in 1990 vol in vastgoed is gegaan en in 2007 heeft verkocht of iemand die in juni 2008 al een enorm pakket put opties op General Motors bezat. Fantastisch, maar de andere kant van het verhaal interesseert mij uit didactisch oogpunt net zo veel. De beleggers of consumenten die – op advies van financiële consultants – een huis hebben gekocht in juni 2008, of beleggers die nu een grote positie in goud aan het opbouwen zijn. Ik vind het allemaal interessante materie en ik wil er graag op niet-dogmatische toon over discussiëren.
Cheerio,
Dow Jones
@147 (FT)…
Je zegt het zelf. VAKMANSCHAP. Iets produceren dus! Maar als wij het hebben over een “kennis-economie”, dan bedoelen we daar in NL een DIENSTEN-economie mee.
En wat doe je dan met de hoog opgeleide ingenieur die elektrische circuits ontwerpt, de arts, de architect of de industrieel ontwerper? Produceren die ook alleen maar een “dienst” of zijn zij eigenlijk de bron waar al het produktieve werk (assemblage etc) later uit voortvloeit? (Vrij naar Ayn Rand’s The Fountainhead…) En is iemand die zeer goed een taal beheerst, niet net zo waardevol voor de maatschappij? Probeert u maar eens contractuele afspraken met een Chinees bedrijf te maken zonder een goede tussenpersoon…
Het gaat om energie… iets willen doen met je kennis. Ik ben het wel met je eens dat sommige diensten een beetje overbodig lijken. Een PR-medewerker voor een HBO-opleiding bijvoorbeeld. Dat soort banen kun je beter opdoeken… liever vandaag nog dan morgen. Overheidsinstellingen zouden zich überhaupt niet bezig moeten houden met PR.
Cheerio,
Dow Jones
Dow Jones,
We voeren deze discussie nu met one-liners, dat gaat niet. Dit onderwerp leent zich om een hele draad mee te vullen.
In een beetje volwaardige maatschappij/economie heb je alles nodig. Dus ook jouw ingenieur. Waar het om gaat is de juiste verhoudingen. En als je een economie op de langere termijn wilt laten functioneren moet je iets kunnen maken en verkopen. Het verkopen van kennis is per definitie tijdelijk.
Ik zeg hier dus niet dat onderwijs onzin is, in tegendeel. We hebben juiste voldoende goed opgeleidde mensen nodig. Alleen als de politiek (Pechthold in het bijzonder) praat over een “kennis-economie” dan ziet hij ons het liefst allemaal consultantje spelen.
Wij moeten goede producten gaan verkopen, dat is nodig om een goede inkomstenbron te houden. Kijk naar Duitsland. Daar hebben ze goede vaklui die goede producten kunnen maken en natuurlijk ook goede hoogopgeleiden om die producten te ontwerpen.
Maar we kunnen niet leven van gebakken lucht alleen.
Een goed voorbeeld van productie op niveau in Nederland (niet de meest populaire) is de glastuinbouw.
Maar als wij het hebben over een “kennis-economie” dan bedoelen we daar in NL een DIENSTEN-economie mee.
Grappig. Als ik het over kennis-economie heb bedoel ik juist van alles (technisch innovatieve, geneeskundige behandelwijze, architectonisch vernieuwend, materiaalkunde, fijnmechanica, agro, scheepsbouw en afbouw, etc etc) en alles wat daar uit voortvloeit uit aan moeilijk overdraagbaar vakmanschap. Maar niet dienstensector (verzekeringen, it consultant etc.).
@137:
ik denk dat we elkaar niet helemaal begrijpen. Wat ik bedoel met mañana is niet dat het wat later gebeurt, maar soms helemaal niet, of op een manier die niets met de afspraak te maken hebben.
@140:
ik heb geen moeite met het aanpassen van de werktijden aan de omstandigheden daar, wel met het feit dat men regelmatig een loopje neemt met de afspraken als het de betreffende persoon zo uitkomt (zeg maar de hangmat cultuur).
@141:
ik bedoel dan doorgaans bestuurs/beleidsambtenaren; waarvan er overigens ook talloze binnen het onderwijs en de zorg zitten, want daar zit ook veel volk dat eigenlijk alleen nog ‘management’ doet.
@142,143,150:
voorzover ik weet draait de NL economie al vele jaren (eeuwen) verregaand op simpel gezegd het toevoegen van een klein beetje waarde aan produkten die we doorvoeren naar bijvoorbeeld Duitsland, of gewoon wereldwijd verhandelen. Weinig echte produktie, maar handelsgeest waarbij de ‘extra’ kan bestaan uit simpele zaken als het vinden van nieuwe markten/toepassingen, aanpassen aan lokale gebruiken, een goede handleiding of service erbij leveren. Voor die simpele zaken kun je overigens best veel technische kennis nodig hebben (wel eens een automatisch vertaalde handleiding uit het Chinees gelezen? altijd dikke pret …). Daarmee verdien je procentueel niet zoveel als met bijv. het maken van hoogwaardige auto’s zoals bij de Oosterburen, maar dat kun je compenseren door een grotere stroom goederen door je land te laten vloeien (havens etc.).
@101,109,110:
DSK affaire begint bizarre vormen aan te nemen: geen $ 1 million bail vanwege vluchtrisico, het krijgt steeds meer overeenkomsten met de aanpak van Assange – terwijl de gemiddelde nationaal politicus zonder twijfel talloze van zulke affaires heeft gehad.
Ik wordt wel heel benieuwd wat hier achter zit, de timing wijst echt op de Amerikanen, al zal het belang van Sarko met z’n vele Wall Street vriendjes wel geholpen hebben.
Het lijkt nogal off-topic, maar het is spectaculair dat een topbankier zo publiekelijk aan de kaak gesteld wordt (net als Assange terwijl hij officieel alleen verdacht is): volop fotografen aanwezig bij arrestatie, live TV vanuit de rechtbank, enz. Was DSK iets van plan dat de Amerikanen niet zinde? Niet dat we hier bij de Fabeltjeskrant ooit wat zinnigs over gaan horen, die zullen wel een mooi verhaal met feministisch tintje hebben (het heeft niks met politiek te maken!) over wat hier aan de hand is.
@152 nzh
Als (dus: als) er sprake zou zijn van een setup zou die ook afkomstig kunnen zijn van zijn Europese vrinden. DKS en het IMF waren bijvoorbeeld veel sterker geneigd tot een afwaardering van de schulden van Griekenland, waar de EU (inclusief ECB)veel meer op de lijn zitten dat de FI moet worden beschermd (tegen zichzelf).
@153:
eens, maar het feit dat het gebeuren zich in de VS afspeelt, en de houding van de Amerikaanse rechter, betekent m.i. dat de VS in het spel betrokken zijn. En DUS een belang hebben bij het buiten spel plaatsen van DSK, want anders worden zulke zaken altijd 100% discreet afgehandeld. Denk o.a. aan het gedoe over de US debt ceiling wat per vandaag hoogst actueel is geworden.
@154
Die Amerikaanse betrokkenheid zou dan bijvoorbeeld via de Geithner kunnen lopen. Heeft het ook niet zo op afwaardering van schulden.
.