Europa aan de rand van de afgrond

Sinds het begin van de financiële crisis zijn er in de VS meer dan 50 banken kopje onder gegaan. Delen van het Amerikaanse banksysteem zijn nog steeds aan de wankele kant, maar dat stelt helemaal niets voor in vergelijking met de deplorabele toestand van het Europese bankwezen, vindt beursanalist John Mauldin.

De zorgen over financiële stabiliteit van het Amerikaanse bankwezen zijn ook na publicatie van de tweedekwartaalcijfers nog niet weggenomen. Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke waarschuwde eerder deze week voor de volgende horde die de Amerikaanse banken moeten nemen: commercieel vastgoed, een markt die door de Financial Times op $4,7 bln wordt geschat.

Volgens Bernanke zal een aanhoudende daling op de markt voor commercieel vastgoed (denk aan kantoren en winkelcentra) een ‘lastige uitdaging’ voor de Amerikaanse economie zijn..

De waarschuwing voor de verslechterende commercieel vastgoedmarkt is terecht, zo bleek bij de tweekwartaalcijfers van Morgan Stanley en Wells Fargo, die mede daarom teleurstelden.

In Europa is het echter relatief stil rond de banksector. De paniek over leningen aan Oost-Europa en twijfels over de aard van de overheidssteun voor de sector zijn naar de achtergrond verdwenen. Maar dit is stilte voor de storm, zo meent de Amerikaanse beursanalist John Mauldin.

‘Europese banken kunnen een significant gevaar voor het wereldwijde financiële systeem creëren’, aldus Mauldin die van mening is dat het Europese banksysteem er beduidend slechter voor staat dan het Amerikaanse. Zijn zorgen zijn gebaseerd op de omvang van de banksector ten opzichte van de economie (bbp) van de verschillende Europese landen.

In de VS is de verhouding tussen de totale activa van de banken en het bbp ongeveer 2. Voor de eurozone is dat maar liefst het dubbele. In sommige kleinere Europese landen is deze ratio nog zorgwekkender.

In Ierland en Zwitserland zijn de activa van het binnenlandse bankwezen meer dan zeven keer zo groot als het bbp van deze landen. In het Verenigd Koninkrijk ligt deze verhouding op meer dan 5 en voor Nederland net onder de 5.

Wanneer de kredietverliezen in het Ierse bankwezen tot 5% van de activa oplopen dan bedraagt de schade voor de voormalige Keltische tijger liefst 40% van het bbp. Kredietverliezen van 5% voor de eurozone als geheel – een nog optimistische schatting, meent Mauldin – staan gelijk aan een schadepost met een omvang van 20% van het bbp.

Volgens beursanalist Mauldin zijn veel Europese banken dan ook simpelweg veel te groot om door de overheid gered te kunnen worden. En in tegenstelling tot de VS is er in Europa ook niet één overheid en één centrale bank die de banken kan redden.

Ieder Europees land is immers verantwoordelijk voor zijn eigen banksysteem. Een land als Duitsland zal waarschijnlijk zijn eigen banksysteem wel overeind kunnen houden, maar Mauldin houdt zijn hart vast voor landen als Oostenrijk, Italië, Portugal, Spanje, Griekenland en Ierland.

Het economisch herstel, als het al überhaupt is ingezet, kan voor de Europese banken dan ook geen moment te vroeg komen.

Leverage banking

bron: Beleggers Belangen

Share Button
Tagged with:
55 comments on “Europa aan de rand van de afgrond
  1. kees says:

    Gelukkig, wij zijn europa niet.

  2. Boefke says:

    Greenshoot?

  3. Spaarvarken says:

    Het is fijn om te weten dat het ook weer diezelfde Amerikanen zijn die het ons haarfijn weten uit te leggen. Ze zijn vervolgens wel de veroorzaker van het probleem. Maar Amerikanen hebben de reserve munt in handen en zetten gewoon de geldpers aan en raken zo weer uit de problemen. (Een beetje inflatie op de koop toe genomen)

  4. kees says:

    @3
    als dat zo is kunnen we de € aan de $ koppelen.
    Stel de G20 doet dat.

  5. huizenhyper says:

    Voorspellingen van Amerikaanse analisten hebben totaal geen waarde. De VS heeft er een puinzooi van gemaakt, en probeert de rest van de wereld hiervoor op te laten draaien. Niets is hun te gek. Ze proberen nu Europese banken zwart te maken in de hoop dat die flink onderuit gaan. De VS zal hier vast wel weer een duister belangen bij hebben. Niets is wat het lijkt, zeker in dat wereldje.

    Bij deze dan ook het verzoek aan de webmaster om voortaan geen berichten meer te plaatsen van amerikaanse analisten/tovenaars/magiers. Het heeft totaal geen meerwaarde, het is ongeloofwaardig, en heeft eigenlijk ook niets te maken met de Nederlandse huizenmarkt.
    Dit is geen banken-zeepbel-forum.

  6. kees says:

    dan kan het forum sluiten, er valt immers niets meer te lachen.

  7. M says:

    Maar Amerikanen hebben de reserve munt in handen en zetten gewoon de geldpers aan en raken zo weer uit de problemen. (Een beetje inflatie op de koop toe genomen)

    Jaja… en gij geleuft det dat goat lukken?

  8. allert says:

    hoezo geen onderwerp voor deze site?
    1 euro bank valt om en de hypotheekverstrekking valt stil, want ze lenen dan weer helemaal niets uit.
    En wat doet de huizen omzet dan, die zakt nog eens 1/3e in. Goed voor de verkopers hoor.

  9. chantal says:

    ahja, als het geld duurder is dan het behangpapier, dan betalen we binnenkort in behangpapier

    dus wees zuinig en behang niet

  10. kees says:

    @5
    enig idee hoe diep de NL financiële wereld in de USA shit zit?

  11. henkyboy says:

    Ja ik vraag me dan af WAT GAAT DE RENTE doen

  12. irydium says:

    @5
    “Bij deze dan ook het verzoek aan de webmaster om voortaan geen berichten meer te plaatsen van amerikaanse analisten/tovenaars/magiers.”

    Dus als jij vindt dat pietje ongeloofwaardig is mag het niet meer geplaatst worden? Ik mag hopen dat we zelf een mening kunnen vormen over hetgeen wat hier geplaatst wordt.

  13. Mars says:

    Hoppaaa! rente binnen 5 jr naar de 10 a 15%, werkloosheid boven de 10% en huizenprijzen Nederland gemiddeld minus 40%.

  14. allert says:

    @chantal,
    Hehe, gaan we betalen met behang papier, nee even serieus de mensen die niet hoeven verkopen de komende 5-10 jaar zitten gewoon goed. Maar de grote overwaarde t.o.v. inflatie gaat wel verdwijnen.
    Achteraf weten we allemaal wel hoe het moest, nu gaat het er om een goede deal te maken en de meesten hier vinden de tijd nog niet rijp genoeg.

  15. Peter says:

    Ik denk dat het gevaar dat het artikel beschrijft reel is. Als europose banken zoals ING nog meer moeten gaan afschrijven door een oost europa probleem, kan Nederland dan werkelijk ING nog overeind houden?

    Je hebt in Ierland en Ijsland kunnen zien hoe gevaarlijk een TE grote bankensector is t.o.v. een economie. Nederland is dus ook zo’n land zij het net iets minder erg.

    Wat ik wel betwijfel is de gebruikte BNP van the VS. Die bestaat namelijk voornamelijk uit geleend geld voortkomende activiteiten. De werkelijke BNP zonder een constante stroom van waarde van buiten de VS is dut heel veel kleiner. En daaruit volgt weer dat de VS er helemaal niet zo goed voor kunnen staan als wordt beweerd.

    Een land als duisland, dat toch een van de grootst producerende landen is, en dus waarde creeerd, zal zijn bankensector inderdaad gemakkelijker (met minder pijn voor iedereen) kunnen steunen dan bijvoorbeeld Mederland.

    De banken sector is nu eenmaal veel te groot voor de werkelijke economie. Een grote schok in de banken sector is dus een heel grote schok in de economie, en daar gaan we er dus nog een paar van krijgen. De eerst heeft het begrotingstekort al lekker laten oplopen, wat gaan de volgende doen denk je?

    Nog te komen schokken:

    * De leningen aan oost europa die niet afbetaald kunnen worden.

    * De ALT-A en option-arm hypotheken in de US, waar de nederlandse banken dus ook in zitten. Mischien pensioensfondsen ook wel, dat weet ik niet.

    * De de commerciele vastgoedsector zoals genoemd.

    * Een stijgende werkeloosheid met daarbij een grote schuldpositie van veel mensen die dus in de problemen komen en creditcard en andere schulden niet kunnen aflossen.

    Dit betekend natuulijk ook dalende belasting inkomsten (dit zie je nu al) twerwijl de overheid meer geld gaat uitgeven om te stimuleren.

    Wat iedereen altijd vergeet is dat geld een ruilmiddel is, het verplaatst zich enkel en als je geld in de economie pompt dan moet je dat elsers weg halen. netto wordt er dus niets gestimuleerd, eerder het tegenovergestelde. Als jou verdiende geld steeds zwaarder wordt afgeroomd, dan ga je toch niet harder werken om op niveau te blijven, je gaat minder werken (minder welvaard inbrengen). De mensen die het geld juist ontvangen gaan daaring tegen niet harder werken, bij hun wordt namelijk ook een prikkel weggenomen. Ze krijgen immers steun omdat ze niet goed hebben gefunctioneerd!

    Kortom er komt nog veel ellende aan en ALLE stimuleerings maatregelen hebben een averechts effect. De tijdelijke verbetereingen die mensen in de cijfers lijken te zien is gewoon de top van de golf van verandering die de maatregelen teweegbrengen, alsof je een steen in het water gooid en de top meet en dan zecht dat het water niveau is gestegen….het is echt te koekkoek voor woorden.

  16. Martin says:

    Ik zou de waarde van een dollar toch eens vergelijken met die van behangpapier! We zijn op koers om binnenkort het breakevenpoint per m2 te bereiken.

  17. Buddy says:

    John zou wel ‘ns gelijk kunnen krijgen.

  18. kees says:

    @17
    welke John?

  19. M says:

    Tja…

    Zowel Amerikaanse als Europese (en de eerste volgens mij meer dan de laatste) houden van special purpose vehicels om bakken met rare financiële producten buiten de balansen van banken de plaatsen.

    ‘Europese banken kunnen een significant gevaar voor het wereldwijde financiële systeem creëren’, aldus Mauldin die van mening is dat het Europese banksysteem er beduidend slechter voor staat dan het Amerikaanse. Zijn zorgen zijn gebaseerd op de omvang van de banksector ten opzichte van de economie (bbp) van de verschillende Europese landen.

    Over welke omvang heeft de beste man het dan, kan je je afvragen.

    Vervolgens heb ik onlangs een berekeningetje voorbij zien komen waarin gesteld wordt dat de reddingsmaatregelen in VS wel eens een kostenplaatje van 23 trillion zouden kunnen gaan dragen. Zet dat maar eens af tegen het inkomen van de VS.

    En te groot om te redden? Sinds we met het elektronische equivalent van de drukpers werken kan er redelijk snel geld gecreëerd worden. Of we daar blij mee moeten zijn is een andere vraag, maar geprint zal er worden.

  20. Pinball says:

    “Volgens Bernanke zal een aanhoudende daling op de markt voor commercieel vastgoed (denk aan kantoren en winkelcentra) een ‘lastige uitdaging’ voor de Amerikaanse economie zijn.”

    “Het economisch herstel, als het al überhaupt is ingezet, kan voor de Europese banken dan ook geen moment te vroeg komen.”

    Als het commerciële vastgoed nu een probleem begint te worden voor de banken,zoals beschreven staat in het eerste stukje, lijkt mij economisch herstel dus niet echt van toepassing wat geopperd wordt in het tweede stukje.

    Op de beurs na, is er volgens mij niks aan het herstellen?

  21. M says:

    Op de beurs na, is er volgens mij niks aan het herstellen?

    Bonussen van bankiers.

  22. Pinball says:

    @M(21)

    Bedrijfsmatig gezien zou het ook wel terecht kunnen zijn, bankiers hebben overheden schaakmat gezet;
    of het hele financiële stelsel is verleden tijd of je gaat ons banken redden!
    Er zijn maar weinig bedrijfstakken in de wereld(ik kan mij er zo geen een bedenken)die overheden zo hebben kunnen “chanteren”.
    Zakelijk gezien hebben ze “prima” werk geleverd.
    Menig ander zou voor dit fiasco in de bak zijn gedraaid.

    Theoretisch gezien hebben ze alle risico’s nog kunnen afdekken voor het bedrijf, dus ja, eerlijk of niet, ze hebben het “potje schaak” tot nu toe vanuit de banken gezien, zeer goed gespeeld.

  23. Pinball says:

    (22)

    Correctie,schaak gezet,schaakmat is nog even afwachten.

  24. kees says:

    Nog een paar jaar zitten en Volkert komt vrij……

  25. M says:

    Ohja.

    In de VS zijn inmiddels ruim 50 banken platgegaan sinds het begin van de crisis, en er zit weer een tijdelijk hoogtepuntje van 16 miljard aan te komen.

  26. bigD says:

    Verbazingwekkend dat hier bijna niemand van John Mauldin heeft gehoord! Eén van de weinige analisten wiens reputatie nog wel staat.

    Misschien maar geen reacties meer plaatsen van mensen die deze Amerikaanse analist niet kennen… ik zal geen namen noemen, hè @5! 😉

  27. Ludwig von Mises says:

    Misschien mag Mises hier- zonder een inhoudelijke reactie te geven- poneren dat dit artikel in de ” Mauldin zegt dat” vorm is geschreven en niet aan Mauldin zelf kan worden toegeschreven.

    Mises leest Mauldin en merkt op dat er nogal wat “Mauldin zegt” stellingen hierboven opgeschreven staan die Mizses niet van Mauldin herkent en ook niet aan Mauldin zou willen toeschrijven.

  28. Niek says:

    @19, 26
    mee eens, als er eerlijk afgerekend wordt denk ik dat de bankensector in zowel de VS als EU hardstikke failliet is. Maar via eindeloos geld bijdrukken probeert men het einde uit te stellen en de verliezen relatief te verkleinen.

    John Mauldin is overigens iemand die ERG overtuigd is van de economische superioriteit van de VS, dat blijkt uit bijna al zijn analyses. Zou ik dus ook met een korreltje zout nemen.

    @20,21:
    een dreigende crash in commercieel vastgoed, is net als eerdere problemen, uitstekend voor de beurs en de bankiers bonussen/salarissen. Want de centrale bankiers gaan dan nog veel harder geld bijdrukken. En momenteel vloeit dat geld linea recta naar de bankiers en de beurs 🙁

    @22,23:
    banken, en zeker de grote US zakenbanken, staan boven de wet. Je kunt moeilijk zeggen dat ze het spel goed gespeeld hebben; ze spelen gewoon vals.

  29. Niek says:

    @28:
    ook daar mag de belastingbetaler straks dus voor gaan opdraaien 🙁
    Betaalt u ook zo graag mee aan de dure extraatjes van de buren die alles op de CC kopen?

    Het viel me ook op dat er steeds meer belachelijke regelingen komen om auto’s te kopen in de EU, met jarenlang (bijna) geen rente, of enorme kortingen. Feitelijk ook allemaal betaald door de belastingbetaler (dankzij de superlage rente van de ECB, en de continue bailouts van autofabrikanten, lease maatschappijen etc.).

  30. starter says:

    Ierland is al bijna failliet.. IJsland is failliet, wacht op het geld wat terugkomt pas als de schuldeisers ( NL oa ) met minder genoegen nemen.

  31. Niek says:

    @31:
    NL lijkt me een goede kandidaat voor het derde (of vierde, na UK) nationale bankroet, gezien de enorme leverage van onze financiele sector; echt een kind met een waterhoofd.

  32. kees says:

    @32
    snel een ing rek. in Dlnd openen?

  33. Niek says:

    @33:
    valt dat dan onder het Duitse deposito garantiestelsel? Lijkt me wel een stuk degelijker …

  34. JW says:

    Vraagje over SDR’s (special drawing rights)

    Naar verluid wil het IMF voor miljarden aan SDR’s creëren om daarmee de boel weer aan de gang te krijgen. Dit is toch pure virtuele geldcreatie wat de economische bubble nog verder opblaast? Als het vertrouwen weg is (wat nu aan de hand is) dan krijgt het IMF dat dus echt niet met SDR’s opgelost lijkt mij. Wie gaat daar nu in handelen.

    Groet

    Jean

  35. Ludwig von Mises says:

    De SDR is geen valuta maar een soort mandje van valuta’s. Een index. Surplus landen zullen minder bijdragen dan deficit landen. De weighing van de index verandert daardoor.

    Geldcreatie door SDR’s uit te geven zal gaan gebeuren, daar kan je op rekenen. In deficit landen zal geldcreatie over het conduit van de SDR een hogere prijsinflatie met zich meebrengen dan in surplus landen.

  36. Niek says:

    @35,36:
    SDR’s zijn wel degelijk bedoeld als een (alternatieve) valuta, eentje die los staat van de dollar. Wie daar in handelt? Iedereen (landen, banken etc.) die ze krijgen kan, het is voor hen feitelijk gratis geld.

    En het vertrouwen weg? Kijk eens naar wat er op de beurs enzo gebeurt … het vertrouwen is in tijden niet zo grenzeloos geweest. Het lijkt me dat Bernanke & co er uitstekend in geslaagd zijn om de bubble nog een keertje extra op te blazen. Alles bij het oude, op naar de volgende crash.

  37. kees says:

    Ik spreek wel eens gewone Duitsers en die hebben echt niets op met naties die niets creëren, zo zien ze bv. NL. Die gaan ervoor zorgen dat de Betuwelijn helemaal nooit op een fatsoenlijke manier in Dlnd doorverbonden wordt. Dag R’dam.
    Geloof ook niet meer dat zij de EU kar voor de financiele fantasten gaan trekken.

  38. Wim Jansen says:

    @ NIEK…Wat zal dit onderstaande voor een gevolgen met zich meebrengen voor de huis[eigenaren ????……… De creditcardcrisis komt eraan
    Geplaatst op: maandag 27 juli 2009

    Europa kan zich opmaken voor nieuwe economische problemen, nu het erop lijkt dat de ‘creditcardcrisis’ vanuit de Verenigde Staten de oceaan gaat oversteken. Een groot aantal huishoudens in Europa zal in de nabije toekomst niet in staat blijken zijn leningen terug te betalen, zo voorspelt The Financial Times op basis van cijfers van het IMF.
    Van de totale schuld van 1.914 miljard dollar die Amerikaanse particulieren hebben opgebouwd, zal volgens deze cijfers 14 procent niet aflosbaar blijken. Van het consumentenkrediet in Europa – geschat op 2.467 miljard dollar – zou 7 procent niet meer terug te vorderen blijken.
    Als gevolg van de toegenomen werkloosheid en economische recessie leiden Amerikaanse banken en creditcardmaatschappijen grote verliezen. Zeer verontrustend is dat de verliezen op de creditcards nu sneller toenemen dan de werkloosheid.
    Het blijkt voor consumenten moeilijker om nieuwe leningen af te sluiten – bijvoorbeeld het verhogen van hun hyptheek – om op die manier hun schulden bij creditcardmaatschappijen af te lossen. Veel banken hebben de kredietlimieten op creditcards inmiddels verlaagd en zijn ook kritischer geworden bij het uitgeven van nieuwe kaarten.

    Bronnen: The Financial Times,

  39. kees says:

    1 op 14 kaarten, kan dat zo gesteld worden? Lijkt me niet onoverkomelijk.

  40. M says:

    14 op 100 kaarten. Dat is 1 op 7.

    Overigens werd al sinds het begin van de crisis gewaarschuwd dat deze kaarten er aan zouden komen. De problemen zijn in april/mei al begonnen, maar tot nu toe wordt het redelijk stil gehouden op de een of andere manier. Zal na de zomer wel naar buiten komen als de als de echte klappert gemaakt wordt.

  41. M says:

    Veel banken hebben de kredietlimieten op creditcards inmiddels verlaagd en zijn ook kritischer geworden bij het uitgeven van nieuwe kaarten.

    Er wordt al een paar maanden geprobeerd te reguleren.

    Toch hebben we het wel over ruim 300mia aan afscrijvingen volgens dit stukje.

  42. Knospe says:

    @M, toch 1 op 14 (7%), dat is zeg maar de helft van 300mia, nog steeds een immens bedrag (uit mijn hoofd zo’n 40% van ons BNP in een jaar?). Hoedanook, vraag me af in hoeverre dit voor Nederland geldt. Nederland lijkt me nooit zo’n creditcard land te zijn geworden, maar geen idee of dat echt zo is. Ik heb dat aandringen van banken om vooral gespreid (over 50 maanden of zo) af te betalen (tegen een rente van >15%) altijd op het criminele af gevonden.

  43. kees says:

    Bovendien worden cc geregistreerd bij bkr -voor max.bedrag-indien niet maandelijks volledige aflossing plaats vindt.

  44. M says:

    Maak je geen zorgen, ook creditcardleningen worden gebundeld, verpakt en doorverkocht.

    Het is dus moeilijk te zeggen hoe zwaar Nederland in dat soort grappen zit.

  45. M says:

    Van het consumentenkrediet in Europa – geschat op 2.467 miljard dollar – zou 7 procent niet meer terug te vorderen blijken.

    Dat is de andere helft van de berekende 300mia.

    Zowel de States als Europa hebben weinig reden tot blijdschap.

  46. Niek says:

    @38:
    blij dat te horen, misschien kunnen de Duitsers nog wat harder aan de rem trekken zodat de mentale sanering in NL eindelijk op gang komt.

    @39:
    ze gaan gewoon nog meer geld bijdrukken en de rente nog langer op nul houden, met een speciale saneringsregeling van overheidswege voor alle zielige gevallen. Van alle problemen die de crisis veroorzaakten is er nog geen enkele aangepakt, het is gewoon business as usual overal en zoveel fiat papier eroverheen plakken dat niemand meer ziet wat de situatie is.

    @43:
    voor de duidelijkheid: 1 op 7 in de VS, 1 op 14 in EU. Nederland heeft vermoedelijk relatief weinig creditcard schulden, want wij hebben HRA!!
    Zet alles maar op de rekening van het huis, dan betaal je geen 15-20% rente, maar slechts 1.5% met ook nog 100% belastingaftrek (ja ik weet dat het niet mag, maar het gebeurt toch natuurlijk).

    @46:
    laten we maar niet beginnen over het bedrag aan hypotheekschuld wat straks niet meer terug te vorderen is, want dat is m.i. vele malen groter (voor heel Europa).

  47. kees says:

    Zet alles maar op de rekening van het huis, dan betaal je geen 15-20% rente, maar slechts 1.5% met ook nog 100% belastingaftrek (ja ik weet dat het niet mag, maar het gebeurt toch natuurlijk).

    Gewoon vette prijs betalen voor vloer en keuken (incl.wasmachine)
    en een korting op creditnota cash verrekenen.

  48. Wim Jansen says:

    @ Niek als ik bovenstaande lees, dan rest mij een vraag… ben ik een achterlijke dat ik alles vrij heb [afgelost].?? of heb ik er nou wel echt wijs aangedaan door alles af te lossen ??…. soms weet ik het niet meer. ik krijg soms de indruk dat je als achterlijk beschouwd word door niet met de massa mee te doen als het over schulden,en hypotheken gaat. in deze tijd lijkt het er wel op dat je de slimme man bent ,als je meer schulden hebt…. wat is nu echt wijsheid ??

  49. Wim Jansen says:

    @ Niek …als men deze cijfers ziet [recent.] dan lijkt het mij dat er zich toch problemen voor gaan doen….of zie ik dat verkeerd..het is toch zo, dat als de waarde lager word dan de hypo, dat het verschil per direct aangezuiverd dient te worden ??aldus de kontracten van de hypo…..zie artikel…- De gemiddelde prijs van een woning is met 3,6 procent gezakt, in vergelijking met een jaar geleden. In 65 gemeenten zijn de prijzen met meer dan 5 procent gedaald. Met name de huizenprijzen in ’t Gooi hebben te lijden onder de crisis.

    De gemiddelde prijs voor een woning ligt momenteel op 249.000 euro, voor een eengezinswoning is dat 270.000 euro en een appartement 188.000 euro.

    Dat betekent een daling in waarde van respectievelijk 3,6 en 3,8 procent. Dat blijkt uit onderzoek van ABF Valuation.

    Eengezinswoningen

    De eengezinswoningen zijn in ’t Gooi met 15,7 procent in prijs gezakt. Blaricum is daarbij het zwaarst getroffen; de huizenprijzen zijn daar met 18,5 procent gedaald.

    Ook andere dorpen in ’t Gooi hebben te lijden: Naarden (-15,3 procent), Bussum (-14,6 procent), Laren (-14,4 procent) en Huizen (-13,5 procent).

    Haarlem

    In Haarlem daalden de prijzen met 12,7 procent. IJmond (-11,9 procent) en Den Haag (-11,8 procent) staan ook in de lijst van gemeentes waar de prijzen met meer dan tien procent gedaald zijn.

    Den Haag is ook terug te vinden in de lijst met de grootste waardedalingen van flatgebouwen, namelijk bovenaan met 14,4 procent, Leiden volgt met 11,7 procent.

    In de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel daalde de woningprijs met minder dan 1 procent.

    Verkopen

    Het aantal woningverkopen is ook gedaald; ruim 35 duizend woningen veranderden in het tweede kwartaal van eigenaar tegenover 56 duizend in dezelfde periode in 2008. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 is er wel een lichte verbetering te zien.
    © NUzakelijk/Rikke van Geest

  50. Fustus says:

    @41

    Wat zeg je precies?
    1 op 14 is op vakantie met de CC? Op de POF? 😉

  51. kees says:

    @49
    2 miljoen aflossingsvrij, var.rente en een leuke cashflow in je bedrijf en van Lanschot doet met je mee.

    voordeel van aflossen- als je het geld anders op een spaarrek. moet zetten- is dat de bank jouw geld niet kwijt kan raken.

    geen idee waar het over gaat, maar het kan erg zijn:

    Alles kwoit:

    http://www.youtube.com/watch?v=bRLyNp2u6N0

  52. kees says:

    @52
    link afgedraaid zonder geluid.

  53. Niek says:

    @49:
    als je niks te makken hebt kwa kapitaal kun je het beste maar maximaal schulden maken, dan wordt je aan alle kanten geholpen. Als je wel flink kapitaal hebt dan heb je pech gehad en moet je eerst al je zuurverdiende centjes opmaken om in aanmerking te komen voor hulp (zul je net zien dat tegen die tijd de pot leeg is …).

    Ik ken het probleem helaas ook van nabij, vandaar dat ik al een tijdje serieus op emigratie studeer.

    @50:
    er zou aangezuiverd moeten worden als de waarde te ver gezakt is (afhankelijk van kondities in hypotheek denk ik), maar het laatste jaar is duidelijk geworden dat alle basisregels opzij gaan als ze in het nadeel van huiseigenaars blijken uit te pakken.

    De bank zal er wel op gokken dat dit een kortstondige dip is (‘Nederland is anders’) en zoniet dan is er de overheid om ze te redden; de enige die verlies kan maken is de belastingbetaler tenslotte.
    Anderzijds geven de banken wel aan dat er potentiele problemen zijn omdat sowieso de bulk van de kopers van de laatste 2 jaar feitelijk al onderwater staan met de hypotheek (omdat ze gemiddeld 113% hypotheek geven in NL).

    Naar maatstaven van de meeste andere westerse landen is de gemiddelde huiseigenaar in NL hardstikke subprime, met een véél te hoge hypotheek; maar zolang wij NHG en HRA hebben maakt niemand zich er druk over.

  54. LunaXme says:

    Klopt.

    En de banken staan aan de vooravond van hun solvabiliteitssqueeze. Pas komend jaar gaan de lagere prijzen doorwerken in hun vermogenposities en moeten ze gaan afboeken, of leningen terug gaan halen.

    Kijk in de kleine lettertes. Nog even en u moet even 30.000 euro bijstorten omdat uw huis minder waard is… (hertaxatie op uw kosten)… Heeft u dat?

    Eigenlijk misdadig om nu nog een hypotheek te verkopen.

    Hoeveel mensen moeten er nog kapot gaan totdat de politiek wakker wordt?

    Lees ook dit erover (hypotheek = massavernietigingswapen):

    http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=467838763&blogId=502823387

    Bezint eer ge eraan begint… mothers tell your children…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*