De Herengracht-index

Herinner jij je de huizenprijsdip van begin jaren tachtig? Waarschijnlijk niet. Je moet minstens 45 jaar zijn om zelf te hebben ondervonden dat de woningprijzen vanaf 1978 zes jaar lang kelderden. De doorsnee woning verloor toen 35 procent waarde. Tot overmaat van ramp kampten we door de tweede oliecrisis met 25 procent inflatie per jaar. Wat een pech voor de woonstarter van 1978. In vier jaar tijd leed hij een reëel vermogensverlies van 55 procent. Dat was nog exclusief zijn betaalde koperskosten.

Maar anno 2007 lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De huizenprijzen stijgen immers alweer 22 jaar. Geen wonder dat jonge mensen, die nu starten op de woningmarkt, denken dat huizenprijzen per definitie stijgen. Dat is een mythe, blijkt uit historisch onderzoek van vastgoedhoogleraar Piet Eichholtz. Eichholtz verzamelde de koopprijzen van de panden op de Amsterdamse Herengracht van 1650 tot nu. Door deze prijzen te corrigeren voor inflatie construeerde hij de Herengracht-index. Bekijk je die index in een grafiek dan zie je geen continu stijgende lijn, maar een grillig berglandschap met hoge toppen en diepe dalen. En inderdaad: de huizenprijzen zijn nu historisch hoog, maar nog net iets hoger waren ze in 1736. Toen werd, omgerekend in euro’s van nu, ruim 2,6 miljoen euro voor een Herengrachtpand neergeteld.

huizenprijzen afgelopen 300 jaar

Prijsontwikkeling van panden aan de Herengracht sinds 1650, gecorrigeerd voor inflatie

Wat zegt dit de (aanstaande) huizenkopers van nu? Ik voorspel niks, maar mij vallen twee dingen op: Ten eerste staan onze huizenprijzen historisch gezien op een top. Ten tweede volgt na elke top een kleine of grote daling. Misschien gebeurt dat nu (nog) niet. Maar je moet niet denken dat een eigen woning je per definitie rijk maakt. Op de lange termijn houden huizenprijzen de inflatie bij, maar als je instapt op een top met een hoge hypotheek moet je bijna levenslang de hoofdprijs betalen voor een in waarde slinkend bezit.

bron: nrcnext.nl

Share Button
Tagged with: , ,
3 comments on “De Herengracht-index
  1. Linda says:

    Heel vreemd, wij hadden nooit van de oliecrissis gehoord totdat er nu de credietcrissis in aantocht is. Ik ben 31 jaar.
    En wij zijn superblij dat wij ons huis afgelopen april verkocht hebben met een fikse overwaarde, als we toen niet verkocht hadden, hadden we nu met een rente probleem gezeten en hadden we het waarschijnlijk moeten verkopen. Wij durven nu niks te kopen, en hopen en wachten tot de prijzen zakken, want tja wie droomt er niet van een vrijstaand huisje met een leuke tuin. Sorry maar de een z’n dood is de ander z’n brood. Er had zich ook niemand om ons bekommerd als wij in de penarie waren beland. Ik vind het heel erg voor alle mensen die door een fikse daling in de problemen komen, maar laten we eerlijk zijn, de banken zijn zeker ook schuld maar wie leent er nu meer dan dat hij eigenlijk betalen kan, je moet zelf natuurlijk ook blijven nadenken, dan maar een paar jaar koken in een oude keuken of douche in die antieke badkamer. De mensen van tegenwoordig die willen alles, kosten wat kost en daar worden ze nu voor gestraft, wie had nou echt gedacht dat dit oneindig door kon gaan.

  2. johnny says:

    Ik had eerder ook al gezegd dat het iets opbouwen niet meer past. We moeten na de schoolperiode onmiddelijk alles hebben, zoals jij ook zegt.
    Ik heb de laatste verjaardags feestjes maar eens mijn mond gehouden als er weer een voorbeeld langs kwam van een woning die wederom in waarde was gestegen…het moet er toch leuk blijven 🙂
    Anderszijds is er nu een generatie die niet anders kent , stijging met de inflatie , ben je gek . Kosten koper hebben we in 2 maand terug verdiend en dan kan het feest pas echt beginnen.
    De woonprogamma’s rolden over mekaar heen.
    Heel veel partijen zijn schuld , ieder is een mens en dus in aanleg inhalig.
    Ik kom in meer landen als nederland en het valt mij vaak op dat hoe meer een mens heeft dit niet gelijke tred houdt met ons geluk.
    We gaan toch een mooie tijd tegemoet en mischien wel om die reden.

  3. Lex says:

    In denk ook dat een crisis op zijn tijd helemaal niet erg is. Pijnlijk wellicht, maar ook vaak nodig om tot nieuwe inzichten te komen en ook een zekere bescheidenheid op te doen.

    Ik heb zelf de oliecrisis meegemaakt als kind. Dat was dan vooral leuk, omdat je op de snelweg kon fietsen 🙂 Maar voor de ouderen was het natuurlijk heel wat minder. In ieder geval heb ik er wel wat van meegekregen en zeker van de jaren 80-crisis. Voor mezelf heeft dat er in ieder geval voor gezorgd financieel geen rare dingen te doen.

1 Pings/Trackbacks for "De Herengracht-index"
  1. […] Een staatje is een overzicht van de prijsstijgingen van de Amerikaanse vastgoedmarkt, en eentje is afkomstig van de Nederlands vastgoedprofessor Piet Eichholtz. De grafiek van de Maastrichtse prof biedt een prachtig inzicht in de tulpenmanie, het tijdperk van de grootste vastgoedhyp uit de Nederlandse geschiedenis (Check die piek in 1736!). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*