Door de kredietcrisis zijn consumenten veel behoudender als het gaat om hun hypotheek. Spaarhypotheken zijn favoriet, terwijl beleggingshypotheken nauwelijks nog worden verkocht. Bovendien zetten mensen de rente tegenwoordig veel langer vast.
Een en ander blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Independer. In 2005 koos nog ongeveer de helft van de klanten voor een hypotheek met een looptijd van vijf jaar of korter. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis, halverwege vorig jaar, neemt 75 procent een rentevaste periode van tien jaar of langer.
“In deze tijden willen mensen zekerheid over hun uitgavenpatroon. Als je de rente langer vastzet, weet je in elk geval dat je de kosten de komende jaren kunt betalen”, aldus directeur Edmond Hilhorst van Independer.
Trend
Ook intermediair de Hypotheekshop merkt de trend. “Ruim 80 procent kiest voor tien jaar of langer. Veel mensen hebben de rente vastgezet op het moment dat deze omhoog ging.” Volgens woordvoerder Oscar Noorlag is de hypotheekrente echter nog steeds historisch laag, waardoor het ook nu nog loont om deze langjarig te bevriezen.
Noorlag signaleert eveneens dat consumenten beleggingshypotheken uit de weg gaan. Hij wijt dat voor een groot deel aan het slechte beurssentiment. “De beleggingshypotheek is fors afgenomen tot bijna nihil. Dat komt met name daardoor.”
Consumenten vinden niet dat de lage beurskoersen juist reden zijn om in te stappen. “Misschien dat superbeleggers zoals Warren Buffett zo redeneren en gelijk hebben. Maar de normale consument durft dat niet aan”, stelt Hilhorst.
Leave a Reply