Belanghebbenden verwachten dat de huizenprijzen altijd blijven stijgen

Waarschijnlijk heeft u de onderstaande tekst wel een gelezen op de site van de hypotheker. Wat mij opviel is dat men spreekt over een aantrekkende economie. Dit terwijl Nout Wellink in het journaal van 13 december 2007 al waarschuwde voor de negatieve invloeden van de kredietcrisis op de Nederlandse economie.

Nout Welling waarschuwd (13dec. 2007)

Hieruit blijkt wel weer dat belanghebbenden desinformatie aan het verspreiden zijn!

Desinformatie wordt geproduceerd door mensen die doelbewust hun publiek willen bedriegen, zodat die iets anders gaan geloven dan de waarheid. Ze is psychologisch gezien dermate krachtig, dat wanneer desinformatie succesvol verspreid wordt, ze door het publiek geaccepteerd wordt als feit. Tot zover, dat als de betrokkenen later de echte waarheid onder ogen krijgen, dit zelfs kan leiden tot ontkenning daarvan

Verwachtingen

Zullen de huizenprijzen in de toekomst verder stabiliseren of weer gaan stijgen? Of gaan de huizenprijzen dalen? Vragen die voor elke (toekomstige) huizenbezitter van belang zijn. Om je meer houvast en inzicht te geven in dit vraagstuk hebben we de verwachtingen van verschillende experts voor je op een rij gezet.

Conclusie

Maart 2008. Een huizenprijsdaling is volgens alle partijen voorlopig uitgesloten. Over het algemeen wordt aangenomen dat de prijzen dit jaar verder zullen gaan stijgen. De belangrijkste oorzaak is de aantrekkende economie en het aanhoudende woningtekort.

Vereniging Eigen Huis: “Huizenprijs stijgt dit jaar vier procent”
Maart 2008. De Vereniging Eigen Huis (VEH) verwacht dat de Nederlandse woningmarkt dit jaar weinig last heeft van de hypotheekcrisis. “De huizenprijzen stijgen waarschijnlijk drie tot vier procent.” De vereniging spreekt van een gematigde ontwikkeling van de prijzen. Nederlanders hebben bovengemiddeld veel vertrouwen in de huizenmarkt, zegt een woordvoerder van de VEH. “De Nederlander heeft meer vertrouwen in bakstenen dan in aandelen en ik verwacht dan ook geen effect op de huizenmarkt als gevolg van de kredietcrisis. Verder zijn er in Nederland zijn geen hypotheken verstrekt, waarvan huizenkopers de lasten eigenlijk niet kunnen dragen. Daarnaast is nog steeds sprake van een structureel tekort aan gewilde koopwoningen.” Ook de hypotheekrente speelt mee volgens de Vereniging Eigen Huis. Die is de laatste tijd iets gedaald en dat komt de betaalbaarheid van woningen -en daarmee de vraag- ten goede. Dat heeft tot nu toe gunstig uitgepakt voor de prijsontwikkeling op de huizenmarkt.

Rabobank verwacht voor 2008 prijsstijging van 3,25 procent
Februari 2008. Op grond van het in Nederland nog steeds positief economisch tij, de verwachte groei van de lonen en de daaraan gekoppelde iets verbeterende betaalbaarheid van koopwoningen en de structurele krapte op de Nederlandse woningmarkt verwacht de Rabobank dat de gemiddelde huizenprijs verder zal stijgen. Door de stagnatie op de woningmarkt voorziet de bank in 2008 echter een beperkte stijging met 3,25%.

NVM verwacht verder oplopende huizenprijzen (+2 procent)
Januari 2008. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat de stagnatie van de woningmarkt het komende jaar zal doorzetten als gevolg van het gebrek aan aanbod. “Met name starters zullen moeite houden om een woning te vinden, al zal de prijs aan de onderkant van de markt vermoedelijk niet fors stijgen. Doorstromers zullen keus blijven houden, maar ook in dat segment doemen langzamerhand betaalbaarheidsproblemen op.”
Het op slot gaan van de markt zal uiteindelijk ook een drukkend effect hebben op de prijzen. De NVM verwacht dat de gemiddelde woningprijzen in 2008 rond de 2 procent zullen stijgen. Dit geldt niet voor het duurdere segment. “De kleine groep aan de bovenkant van de markt zal voor echte kwaliteit nog geld over hebben. De verwachting is dan ook dat die woningen of appartementen rond de 4 procent in prijs zullen stijgen.” Postbank: “Gemiddelde prijsstijging van 3 procent in 2008”
December 2007. De Postbank verwacht een stijging van 3 procent in 2008, een lichte afvlakking ten opzichte van de 4,5 procent in 2007. Een sterke prijsdaling is volgens de economen voorlopig niet aan de orde. Dit komt door de afwezigheid van normale marktwerking die de prijzen in stand houdt. Overheidsmaatregelen werken het woningtekort in de hand. De oplossingen zijn volgens de economen van de Postbank: afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en liberalisering van het bouw- en huurbeleid.


Share Button
11 comments on “Belanghebbenden verwachten dat de huizenprijzen altijd blijven stijgen
  1. House says:

    Het hebben van een zelfstandige woning is en blijf de koopwoning de beste investering, als je zorgt voor een normale aflossing van je hypotheek blijf er altijd nog een appeltje voor dorst over of een extraatje voor de oude dag!!!

  2. Lex says:

    Het blind geloven in oneindige winsten en de signalen die op het tegengestelde wijzen ontkennen, is typerend voor mensen die meedoen aan hypes en bubbels.
    Nu de eerdere voorspellingen niet uit blijken te komen -en niet bepaald onverwacht- gooit men het snel op nieuwe sussende voorspellingen die de huidige ontwikkeling moeten verklaren: ‘Het is maar een tijdelijke stilstand, maar straks gaat alles weer rustig verder stijgen.’

    Wanneer het uiteindelijk steeds meer misgaat, wordt de volgende voorspelling steevast: ‘De bodem is nu bereikt.’ En dat blijft men herhalen terwijl iedere keer een nieuwe bodem wordt bereikt.

  3. The Fox says:

    Zie voor een vergelijking met uitspraken over de Japanse woningmarkt voordat deze bubbel barstte:
    http://www.generationaldynamics.com/ww2010/g070219b.gif

  4. Lex says:

    Fantastisch en zo herkenbaar dat grafiekje. Hetzelfde kun je mooi terug zien in het archief van blogs over de Amerikaanse huizenmarkt.

    Overigens ook wel goed om op te merken: de prijzendaling in Japan is er al 20 jaar ondanks een ‘schaarste’ aan woningen. Hetzelfde in GB trouwens. Tot zover het dogma dus over een schaarste waardoor de prijzen altijd zullen stijgen: standaard te horen uit de monden van bubbeldeelnemers.

  5. Karel says:

    Een vergelijking tussen Japan / VS / GB en Nederland is leuk en ik kan me voorstellen dat de pessimisten hopen dat dit ook in Nederland gaat gebeuren.

    Waar het naar toe gaat? Het is en blijft speculeren.

    Toch laat het grafiekje niet de verschillen zien tussen de verschillende landen en Nederland.

    Ik noem een aantal steekwoorden: oppervlakte, economie, werkloosheid, hypotheekrente en inflatie.

  6. Lex says:

    Je kunt het dan eens vergelijken met Nederland in de jaren 80 toen de huizenmarkt in elkaar zakte. Dezelfde oppervlakte tenslotte, meer bevolkingsaanwas dan nu, minder beschikbare woningen dan nu, betere betaalbaarheid dan nu (toen was de hypotheekrente hoog, nu de prijzen: dat laatste is ongunstiger), makkelijker om een hypotheek te krijgen dan nu. Alleen de economie was toen nog slechter, alhoewel we aardig de verkeerde kant ophollen in een sneltreinvaart.

    We hebben overigens aardig wat gemeen met GB. Oa wat betreft het enorme leven op de pof. Consumeren uit de overwaarde van het huis was ook in GB helemaal in tot de boel inzakte.
    Nederland is wat dat betreft zo’n beetje koploper in de wereld, boven de VS nota bene.

    Verder gaat het bij voorspellingen over de neerwaartse richting van de economie meestal niet om pessimisten, maar om realisten die niet wensen mee te doen aan het bubbeldenken. Dat die als pessimist worden betiteld zegt eerder iets over het ongebreidelde en irreeele optimisme van de bubbelfans.

    Ook met wat gezond verstand kun je tenslotte wel bedenken dat je niet eindeloos op steeds groter wordende schulden kunt blijven leven en dat je eens de rekening daarvoor krijgt gepresenteerd.

    Kun je economische ontwikkelingen precies voorspellen? Nee. Maar je kunt wel de trends duidelijk zien. Tenslotte hebben een aantal deskundigen al tot in de details voorspeld van tevoren wat er nu aan het plaatsvinden is.

    En nee, Nederland is niet zo’n bijzonder land in de wereld qua economie. We zijn geen isolationistisch eiland tenslotte, maar juist nogal afhankelijk van de wereldeconomie.

  7. xandr says:

    Er zijn 570 miljard redenen voor 56% van de Nederlanders om de kop in het zand te steken 🙂

    De wel-realistische sigaren-doos berekeningen zijn op z’n minst zorgwekkend. Zorgwekkend genoeg om in ieder geval een paar buitenlandse rekening aan te houden, zullen we maar zeggen.

  8. Lex says:

    @xander

    Da’s een rake observatie 🙂

    Ik ben zelf een spaarder ipv een lener, maar vind het knap vervelend dat ik mede de gepeperde rekening gepresenteerd krijg voor het ongebreidelde leengedrag van anderen.

  9. xandr says:

    @Lex

    wat dacht je hiervan: maximaal leenvermogen is gelijk aan cashflow. Voor individu, en ook voor een hele economie.

    Hoeveel zou het zijn voor NL? Denk je ook niet dat we in de buurt zitten? Al het andere is slechts afgeleide hiervan…

  10. Lex says:

    @xandr

    We zitten daar eng dicht in de buurt. Tenslotte, als je ziet wat in de VS en GB hier de gevolgen van zijn terwijl wij per hoofd van de bevolking nog hoger zitten… Dan is het geloof dat het hier wel allemaal langs ons heen zal gaan, toch echt wel gebaseerd op een combinatie van blinde hoop en gebrek aan kennis van de feiten.

    Van de week nog een docu op de BBC gezien over hoe het zo mis kon gaan met de kredieten in GB. Je zit met enige verbijstering te kijken hoe men zonder problemen dacht het ene krediet met het andere te kunnen vullen.

  11. Lex says:

    De Rabobank blijft in ieder geval vrolijk doorgaan met het beweren dat de prijzen zullen stijgen. Al is het slechts met 1 procent 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*