Banken strenger: fors lagere hypotheek vanaf april

De toetsrente voor het verstrekken van hypotheken rentvaste perioden van korter dan tien jaar gaat per 1 april fors omhoog. Huishoudens kunnen daardoor minder lenen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bepaalt elk kwartaal de leeneis die banken geacht worden te hanteren bij het verstrekken van hypotheekleningen.

Daarvoor wordt de zogenoemde toetsrente gebruikt, die geldt voor rentevaste perioden van minder dan tien jaar. Per 1 april gaat deze toetsrente met liefst 0,7 procentpunt omhoog naar 5,9 procent, zo meldt Intermediair De Hypotheekshop.

De toetsrente volgt normaal gesproken de kapitaalmarktrente, ofwel de tarieven waartegen banken zelf kunnen lenen. Voor de eerste drie maanden van dit jaar ligt de toetstrente op 5,2 procent.

Lees verder op Z24.nl

Share Button
Tagged with: ,
215 comments on “Banken strenger: fors lagere hypotheek vanaf april
  1. RealisT says:

    Nederland krijgt ook te maken met een tsunami: van aspirant kopers die niet meer kunnen scheeflenen. Wat een vreselijke ramp!

    Rente stijgt, beurzen dalen, vertrouwen in Duitsland daalt, huizen op erfpacht grond in de ban en dan ook nog eens meer bevoegdheden voor de AFM.

    Gelukkig is Nederland anders…

  2. nhz says:

    interessanter is de vraag of de kredietregels ook gehandhaafd gaan worden. Banken vinden tenslotte bij bijna iedereen dat er reden is voor een extra hoge hypotheek, met als gevolg dat uitzonderingen afgelopen jaar de regel in plaats van de uitzondering waren. En waarom niet, als het misgaat ligt het risico toch bij de belastingbetaler …

  3. nhz says:

    @1:
    ja, Duitsland is zeker anders. Ik lees net dat ze alle kerncentrales van voor 1990 sluiten. Goed nieuws voor Borsele, dan kunnen ze hier misschien wel vijf Duitse kerncentrales bijbouwen !!

  4. tinus says:

    Gaat de spaarrente nu ook omhoog?

  5. ll says:

    Nhz, kan je je huis ook verzekeren tegen een melt-down, van Borsele ?

    Zou dat een reden kunnen zijn voor de hoge-huizen-prijzen in Zeeland ?

    Zat ik me ineens af te vragen.

  6. Charlie says:

    @5

    Nee, volgens mij verzekert geen enkele maatschappij tegen een meltdown.

    Dat is mede de reden dat de exploitatie van kerncentralse zo ‘goedkoop’is. De kosten voor de risico’s worden afgewenteld op de omgeving van kerncentrales.

    Google op ‘verzekering kernramp’ en als eerste resultaat krijg je jodiumpillen. Right.

  7. RealisT says:

    @2

    “Interessanter is de vraag of de kredietregels ook gehandhaafd gaan worden.”

    Als de AFM idd meer macht krijgt, zouden scheefleenverstrekkers hopelijk eerder op de vingers worden getikt.

    De vraag die rest is hoe onafhankelijk is die AFM eigenlijk? Als bepaalde (*kuch* CDA/VVD *kuch*) politici zich er weer tegenaan gaan bemoeien, stelt het dat hele toezicht natuurlijk geen bal voor.

    @4

    Nee, de spaarrente blijft (vrijwel) gelijk. Sparen moet hoe dan ook onaantrekkelijk blijven!

    Verhoging van de rentevergoeding is natuurlijk sowieso onverantwoord, want als een bank honderden Euro’s aan hypotheekrente per hypotheek per maand binnenharkt dan zijn een paar tientjes extra per jaar op een gem. spaartegoed natuurlijk niet op te brengen. 😉

  8. nhz says:

    @5:
    schade door een kernongeval wordt in Nederland ALTIJD uitgesloten en de eigenaar van de centrale is NIET aansprakelijk. Makkelijker kunnen we profiteren niet maken.

    @7:
    de AFM is niet voor niets pas van een nieuwe voorman voorzien; de vorige was te lastig, van de nieuwe weten we dat hij een 100% politiek dier is. Ik denk ook dat de spaarrente nu nog meer omlaag gaat, de centrale banken zullen doen wat ze kunnen om de rente omlaag te manipuleren na deze ongekende ramp. Ik reken op zeer onconventionele maatregelen van de FED vandaag.

    Voor de samenzweringsdenkers: lees op het web over de activiteiten van HAARP en aardbevingen, en de mooie timing van deze aardgeving om de zilver shorts van JPM en co te redden. Aarbevingen voorspellen is mooi, ze kunnen uitlokken is nog mooier – voor sommige mensen dan.

  9. nhz says:

    Oja, de grootse (en slechtste) grap van het jaar: EU overweegt een stresstest van Europese kerncentrales.

    Ik wist al dat we geregeerd werden door f*** idiots, maar dit slaat echt alles 🙁

  10. Adamus says:

    We hebben wat afleiding nog van de financiële perikelen.” Laten we eens wat gaan inzamelen en misschien kunnen onze jongens uit Kunduz een weekje wederop gaan bouwen”.

  11. Amanda says:

    De reaktie van Duitsland om meteen alle kerncentrales te sluiten is overtrokken. Maar de situatie in Japan maakt in ieder geval wel een ding duidelijk: er is altijd een significante kans dat het mis gaat. Overigens is dit voor alles in het leven van toepassing.

    “Nederland is anders”. Een aardbeving plus Tsunami zullen we hier inderdaad niet krijgen. Overigens lijkt het erop dat het slechts de Tsunami was die de ellende heeft veroorzaakt, wat de vergelijking met Zeeland toch niet zo heel gek maakt.
    Maar misschien nog wel erger: wat als er een vliegtuig in een kerncentrale vliegt. Daar zijn ze op ontworpen, maar hoeveel empirisch bewijs is er?
    In Japan hadden ze te maken met scenarios waarvan ze wisten dat ze eens in de zoveel jaar voorkomen en toch was het niet genoeg. En je gaat me echt niet wijsmaken dat die Japanners dommer of nonchalanter zijn dan West Europeanen.

  12. dalen says:

    Men is tot de conclusie gekomen dat de bankiers en de accountants in de VS ontsnappen aan claims wegens financiële crisis. Dat betekent ook dat Ernst & Young die ervan was beschuldigd om actief te hebben geholpen aan het maskeren van de schulden, geen strafklacht hoeft te verwachten.

    Zie hier The Wall Street Journal

    http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703597804576194871565429108.html

  13. RealisT says:

    @12

    Ze zijn echt compleet van de pot gerukt:

    “Lehman’s demise was caused by “uncontrollable market forces” and the U.S. government’s unwillingness to rescue the firm, he said.”

    Eerst meewerken aan een meltdown en vervolgens de gevolgen ervan gebruiken om jezelf vrij te pleiten. Die moet ik onthouden.

  14. RealisT says:

    @6

    Als ik Google op ‘verzekering kernramp’ zie ik al eerste de link naar jouw plempsel hierboven. 🙂

    Misschien moest Google van overheidswege een vorm van censuur toepassen…

  15. dalen says:

    Ja en dan dit citaat

    “So far, no high-profile executives have been successfully prosecuted. Last month, a federal criminal investigation of former Countrywide Financial Corp, Chief Executive Angelo Mozilo was closed WITHOUT charges.”

    (kapitaal letters van mij)

  16. RealisT says:

    Bovenop de realiteit met Robeco ‘visie’:

    http://www.rtl.nl/financien/rtlz/robeco/components/2011/articles/0314_1605_Nederlandse_huizenmarkt_stabiel_met_een_minnetje.xml

    ‘Het is belangrijker dat de consument zich happy voelt, dan dat de lange rente er een kwartje bij krijgt. Daar moet je je niet op blindstaren.’

    Waar zeurt de VEH mbt de hypo-rente dan over? Een onwetende klant is toch een happy klant?

  17. nhz says:

    @11:
    kerncentrales zoals Borsele zijn niet bestand tegen neerstortende vliegtuigen (een klein sportvliegtuigje is het maximum, er staat tegenwoordig wel afweergeschut dat theoretisch een passagiersvliegtuig op ramkoers zou kunnen neerschieten). Maar ze zijn vooral niet bestand tegen menselijke stupiditeit; de vele honderden, vaak ernstige, ongelukken uit het verleden laten zien dat al die risico analyses waardeloos zijn. Er worden doorlopend fouten gemaakt, een loopje genomen met de regels vanwege geld of gemaktzucht. En in deze tak van sport hebben kleine oorzaken nu eenmaal onacceptabel grote gevolgen. Wat er in Japan is gebeurt geldt onverkort ook voor Zeeland, en alle andere kerncentrales. De directe aanleiding van de ramp is totaal irrelevant (ga nog eens na wat de oorzaak was van Harrisburg, Tsjernobyl, enz.). En vraag eens aan de sukkels uit Delft hoe groot de kans op dit ongeluk was, vermoedelijk was het kleiner dan 1 keer per miljard jaar, ofzo. Heel nuttig, dit soort deskundigen.

    @14:
    het zou me niks verbazen als er gecensureerd wordt, dat gebeurt bij Google de laatste tijd op zeer grote schaal. Volledig in de ban van Homeland Security en bepaalde commerciele belangen.

    @15:
    wat maar weer bewijst dat de Amerikaanse regering één criminele bende is. Maar dat wisten we al, ik wel tenminste.

  18. nhz says:

    @16:
    de meeste ‘visie’ van Robeco op RTL-Z getuigt van een totaal gebrek aan inzicht in wat er in de wereld speelt. Waarschijnlijk allemaal broekies die net van één of andere dure economische opleiding zijn afgestudeerd, en minder dan 2 jaar beurservaring hebben. Visie door een felroze bril, in het gunstigste geval; hooguit bruikbaar als contra-indicator. Net als bijv. die meneer v.d. Akker praten ze alleen maar hun eigen handel omhoog.
    Ik wacht nog even op de Viagra van Uncle Ben, moet toch lukken om de Dow ook vandaag weer in de plus te manipuleren? Bovendien zijn de emailtjes van BofA ook uitgebleven, dus de beurscrisis is nu definitief achter ons, zand erover.

  19. RealisT says:

    @15

    Als over men over een paar jaar Obama vraagt wat hij nou precies bedoelde met ‘change you can count on’, zal zijn antwoord waarschijnlijk zijn:

    “Well, what I meant is that I would allow my friends on Wall Street to continue their legalised theft. In the end all that is left for the American tax payer is change.”

  20. beurse beurs says:

    Maar kernenergie is toch veilig? ‘Ze’ hebben berekend dat er maximaal 1 x in de 10.000 jaar een kernramp gebeurt, dus waarom verzekeren ze dat nu niet gewoon?

    Immers de kans dat ik iemand aanrijdt met mijn auto is vele malen groter, en dat kan ik ook gewoon verzekeren….

  21. RealisT says:

    @20

    “Immers de kans dat ik iemand aanrijdt met mijn auto is vele malen groter, en dat kan ik ook gewoon verzekeren…”

    Ja, maar het genereert geen fallout die nog generaties lang op grote schaal allerlei vervelende ziektes kan veroorzaken of bij extra pech een groot gebied onleefbaar maakt.

  22. ll says:

    Er lijkt wel een kettingreactie aan de gang in Tokyo, nu kookt het afval ook al, scary.

    http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/thema/article8113741.ece/Ook-problemen-met-koeling-kernafval

  23. RealisT says:

    @22

    Nog meer uit de categorie verdeel en heersch:

    Elsevier: “Kernreactoren ‘veilig en stabiel’; no-flyzone uit voorzorg”

    en

    Televaag: “Reactorvat mogelijk beschadigd”

  24. Charlie says:

    @17 @18 nhz,

    Hear hear!

    Ik leef ernstig mee in je boosheid en verontwaardiging.

    Ik probeer m’n cynisme al een tijd van me af te schudden, maar de megafraude op Wallstreet, de mega-olielekken van BP, de mega-domheid van politici en nu weer zo’n ramp met een kernreactor met bijbehorende oerrrrdomme commentaren werpen me ver terug.

    Er zijn zoveel mensen die zich rijk rekenen, zaken bewust veel te positief voorstellen, risico’s constant afschuiven op zwakkeren en er op los consumeren zonder ook maar een grammetje verantwoordelijkheid te nemen.

    Waar is het boerenverstand gebleven?

    -Was dit offtopic? 😉

  25. Charlie says:

    @20

    Risico = kans x effect

    Kans dat een meltdown in Borssele optreedt is klein.

    Maar het effect van een meltdown in Borssele is zo waanzinnig groot, dat geen enkel bedrijf dat zou kunnen uitbetalen.

    Gelukkig staan er nog 194 van dat soort misbaksels in Europa.

    – Jajaja. Offtopic.

  26. nhz says:

    @23:
    bingo, da’s weer een ton ofzo verdiend door Elsevier. Ik wed dat Kareltje Knip van de NRC ook binnenloopt deze week met zijn zogenaamd ‘wetenschappelijke’ kletspraatjes over de veiligheid van kernenergie.

    @24:
    boerenverstand is geheel on topic lijkt me, al was het vorige draadje rond Shiller nog wat beter geweest 🙂

    @25:
    wat maar weer bewijst dat deze formule onjuist is. Wall Street zal wel blij zijn dat schade door nucleaire ongelukken grotendeels niet gedekt wordt door de kleine lettertjes, anders zouden er deze week een paar grote firma’s zoals AIG en General Electric kunnen vallen.

    Ik kan niet wachten op de uitkomsten van die EU stresstest, spannend !!!

  27. ll says:

    Melt-down zeer wel mogelijk, in Borsele, indien er een stuk rots van de Canarische eilanden naar beneden gaat vallen, en dat gaat gebeuren, maar niemand weet wanneer, dan komt er zoveel waterverplaatsing, dat er een mega-tsunami ontstaat, helaas, maar dan staat Olland ook helemaal onder water.

    Valt onder het kopje geologie, ook off topic.

  28. nhz says:

    @20, 25:
    P.S.: misschien maar goed dat het risico onverzekerbaar is, anders zouden de schurken gewoon jarenlang premie innen en als het echt misgaat lekker zelf ploffen zodat er niets uitbetaald hoeft te worden. Net zoiets als bij de woekerpolissen enzo.

    In dit verband is het ook interessant nog even te vermelden hoe de afbraak van kerncentrales zoals Borsele gefinancierd wordt: de eigenaar stort bij de bouw (of bij Borsele +/- 25 jaar na de bouw) pakweg 10 miljoen euro in een potje dat belegd wordt. Na uit dienst nemen laten we de centrale lekker 50 jaar ‘afkoelen’ (zodat alle personen die vet geprofiteerd hebben niet meer aansprakelijk zijn). Vervolgens gaan we de afbraak a 5-10 miljard euro (prijspeil nu) betalen doordat die 10 miljoen euro na ruim 60 jaar is aangegroeid met pakweg 25% rendement PER JAAR. Deze financiering is goedgekeurd door de provincie Zeeland (vermoedelijk door dezelfde persoon die indertijd vele miljoenen bij Icesave stalde en het niet op tijd weghaalde).

    Madoff zit voor minder in de cel, maar voor eigenaren van kerncentrales gelden blijkbaar bijzondere regels.

  29. nhz says:

    @27:
    terrein kerncentrale Borsele staat onder zeenivo hoor, een tsunami is helemaal niet nodig. Dit nog even afgezien van het veel grotere risico op een ongeluk door gewoon stommiteiten of een aanslag (tot een paar jaar geleden kon je gewoon door de loospijp naar binnen wandelen).

  30. ll says:

    Quote van de week
    ‘Wanneer je woning nu al twee jaar te koop staat, is de kans één op zeventien dat je die uiteindelijk toch verkoopt’
    Volgens Wim de Leeuw, directeur van De Leeuw Adviesgroep in Rijnsburg, adviseurs in verzekeringen, hypotheken en makelaardij, zijn sommige huizen gewoon niet te verkopen

  31. dr.t says:

    Haha toetsrente gaat omhoog, moet jullie goed doen.

    Scheefleners, nogmaals, gezien het extreem lage aantal wanbetalers lijkt me de term tamelijk misplaatst.

    Scheefhuurders, wel in grote getale aanwezig, door hoor ik jullie niet over.

    Politiek en AMF, zie artikel

    http://www.fd.nl/artikel/21672820/meer-macht-afm

    men pleit in de 2e kamer juist voor meer macht aan AMF.

    Kernenergie? Wat is hier nu dekans dat er tegelijketijd een tsunami en aardbeving zich voordoet?

    Diverse komplottheorieën alhier. iedereen bevestigt elkaar meteen in hun eigen gelijk.

    In wat voor wereld leven jullie, het iveau is dalende hier…

  32. beurse beurs says:

    haha natuurlijk gaat het om risico x impact (alhoewel jullie mijn rijstijl niet kennen natuurlijk 😉 )

    mijn punt is natuurlijk:

    dat het opmerkelijk is dat de ‘deskundigen’ zeggen dat de kans maar 1 ongeluk op de 10000 jaar is (en misschien nog wel een nulletje meer).

    Maar ondertussen in de praktijk hebben we nu strak om de 20 jaar een kernramp….

  33. dr.t says:

    En hebben we hier eigenlijk wel eens gehad over het failliet van het stelsel van sociale verhuur?

    Sociale huur steeds duurder
    10 maart 2011 – Bron: cobouw.nl
    De verliezen op de bouw van sociale huurwoningen lopen de komende jaren op naar ruim 80.000 euro per woning. Daardoor wordt het voor corporaties steeds moeilijker nieuwbouw te financieren. Meer »

  34. dr.t says:

    En tot slot alweer een positieve wending voor Amsterdam.

    AMSTERDAM De huizenmarkt in Amsterdam trekt weer aan. Dat meldt makelaarsvereniging NVM. In het vierde kwartaal zijn meer woningen verkocht dan een kwartaal eerder en huizen staan ook korter te koop.

    De gemiddelde prijs van een koopwoning in Amsterdam steeg het vorige kwartaal bijna vier procent tot 245.000 euro. Daarmee ligt deze prijs weer ongeveer op hetzelfde niveau als eind 2008.
    Het aantal verkochte woningen kwam op 2240;16% meer dan een kwartaal eerder. Vooral de vraag naar appartementen onder de drie ton is gestegen. Woningen van meer dan drie ton verkopen nog steeds erg moeilijk.

  35. Charlie says:

    @32 dr.t

    Autoriteit Markten Financiële.

    Klinkt nogal maf.

    Nee, fam.
    Wacht, afm.
    Of amf.

    O afm!

  36. Charlie says:

    Kernenergie? Wat is hier nu de kans dat er tegelijketijd een tsunami en aardbeving zich voordoet?

    Wat een verschrikkelijk domme redenering. Die ben ik al eens eerder tegengekomen deze dagen.

    Je overschat de kunde en discipline van alle personen die voor een veilige werking van een kerncentrale verantwoordelijk zijn.

    En je onderschat de mogelijkheid van het onbekende. De wet van Murphy is ook van toepassing op kerncentrales.

    En toch nemen we in Europa het risico met 195 van dergelijke rampcentrales.

  37. Charlie says:

    @34

    Sociale verhuur? Daar heb je mogelijk een punt. Lage inkomens betalen relatief lage belasting, maar hoeven wat mij betreft niet gesubsideerd te worden op hun huur.
    Net als hoge inkomens ook geen HRA hoeven te krijgen.

  38. dr.t says:

    36

    Ik vind de hele organisatie nogal MAF (AFM, AMF, MAF).

  39. Charlie says:

    @35

    Ja, hallo dr.t, dan citeer je de NVM weer. Dat is wel vrij kansloos op dit forum 🙂

  40. dr.t says:

    37
    Op de vraag wat een verantwoorde risicoinschatting is, kan eindeloos gediscussieerd worden.

    Maar om nu Japan en Europa op een hoop te gooien, is minstens zo dom.

    Vergelijk nu eens de schade die het verbruik van olie veroorzaakt met de schade van kernergie, zelf al gebeurt hier en daar eens een ramp….

  41. prutser says:

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/9273377/__Meer_woningen_verkocht_in_februari__.html

    Men kan minder lenen en toch wordt er meer verkocht? Vooral vrijstaande huizen????? ben vast een prutser snap het niet???

  42. prutser says:

    komt de open huizendag er weer aan?

  43. Nou says:

    idd. mensen met kennis van nucleare technologie zijn oud. In de jaren 60 was het nog hip en nieuw om het te gaan studeren. Tegenwoordig niet.

  44. nhz says:

    @31:
    1 op 17, is dat voor de rest van je leven? Klinkt alsof de kans op ontsnapping uit debt prison erg klein aan het worden is 😉

    @32:
    daar istie weer: koop nog even wat aandeeltjes TEPCO, GE, Japans vastgoed etc. dr.t. Als het lukt, want het schijnt dat er een ‘banking holiday’ van start gaat op de japanse beurs.

    @33:
    en er zijn al duizenden minder spectaculaire ongelukken geweest die doorgaans vermoedelijk ook een theoretische kans van bijna nul hadden, volgens de deskundigen dan. Ik hoorde net ‘deskundige’ Savelkoul uitleggen dat de kans dat gewone burgers in Japan gezondheidsschade ondervinden heel klein is. Gelijk uitzenden op de Japanse TV, zullen ze blij mee zijn!

    @34:
    is hier al eerder besproken, dat verlies van 80k op een sociale huurwoning is gewoon bullshit, slaat helemaal nergens op. Wat bedoelt wordt is dat ze 80K minder vangen op de grond, onder de streep wordt er nog steeds schandalig verdiend.

    @41:
    je bevestigt weer eens dat je echt hardstikke getikt bent, door zulke belachelijke dingen te zeggen.

  45. nhz says:

    lijkt erop dat Uncle Ben inmiddels het potje Viagra gevonden heeft; of misschien is het PPT terug van vakantie in Japan. Move on folk, nothing to see here. We gaan lekker in de plus eindigen, doe er nog maar een kernramp bij dan staat de Dow zo op 15.000.

  46. Charlie says:

    Vergelijk nu eens de schade die het verbruik van olie veroorzaakt met de schade van kernergie, zelf al gebeurt hier en daar eens een ramp….

    dr.troll is weer lekker bezig.

    Er is één voordeel:

    Problemen veroorzaakt door de megalomane consumptie van olie, kolen en kernenergie lossen zich vanzelf op. Want… over 50 jaar is het… op.

  47. dr.t says:

    48 zeer interessante gedachte, vroeg me wel eens af of het nou zoveel uitmaakt voor het milieu of de olie nou in 20-30-40 of 50 jaar er door heen wordt gejaagd.

    Mijn idee als je dat vraagstuk over een jaar of 500 zou beoordelen, maakt het allemaal geen donder uit!

  48. RealisT says:

    @47

    ‘Fed móet door Japanse ramp door met QE2’

    http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/11/0315_1655_fed_kan_niet_stoppen_met_monetaire_verruiming.xml

    Zo vallen er door de kernramp in Japan straks weer doden in het midden-oosten. Kettingreactie…

  49. dr.t says:

    41:
    je bevestigt weer eens dat je echt hardstikke getikt bent, door zulke belachelijke dingen te zeggen.

    Echt onzin. Men noemt iets een ramp omdat ineen keer veel doden vallen.
    Maar bijvoorbeeld de schade door verkeer x aantal doden per jaar. Schade aan milieu, ziekten door olie verbruik, valt niet echt op omdat het zo gradueel verloopt.

    Deze schade is wel degelijk hoger, vandaar mijn vergelijking met een kernramp.

    Maar een nuchtere kosten baten anlyse is aan een verstokte zuurpruim niet besteed zo te horen.

  50. Ronald says:

    dr.t: Over risico lees the black swan van Taleb eens, erg verhelderend.

    De kans dat er een 8.9 aardbeving en een 10m tsunami plaatsvinden is extreem klein, de kans dat een stel engineers een stomme fout maakt tijdens een test (Tsjernobyl) is ook zeer klein maar beide zijn toch gebeurt. Denken dat het niet kan gebeuren is het grootste risico dat je ooit kunt lopen.

  51. dr.t says:

    46
    @34:
    is hier al eerder besproken, dat verlies van 80k op een sociale huurwoning is gewoon bullshit, slaat helemaal nergens op. Wat bedoelt wordt is dat ze 80K minder vangen op de grond, onder de streep wordt er nog steeds schandalig verdiend.

    In jouw visie is grond gratis waarschijnlijk, vandaar ook altijd die onmogelijke vergelijking met Duitsland…

  52. nhz says:

    @49:
    over 500 jaar is het allemaal al lang op, behalve het afval van die kerncentrales. Dat blijft nog een paar honderdduizend jaar een probleem. Prettige gedachte, en dat alles om één generatie hyperconsumptie mogelijk te maken.

    @53:
    nee, grond is niet gratis. Het kost ongeveer 4 euro per m2, en de gemeente betaalt er aan de boer 20-30 euro per m2 voor. Vervolgens vragen ze de burger 500 euro/m2, en bij sociale woningbouw 400 euro/m2. Dat heet dan ‘verlies maken’. De rest van het verlies bestaat vermoedelijk uit werkloon van de directeur van de WBV die a 400 euro per uur een paar dagen moet nadenken hoe hij die sociale huurwoning zo goedkoop mogelijk kan laten bouwen.

  53. PeterS says:

    Ik ben via google hier terechtgekomen, leuke site ook leuk alle reacties, vooral van mensen die denken dat het stijgt, ik ben 29 jaar en verdien bijna 3000 euro bruto per maand, wat redelijk is vergeleken met mijn omgeving en mede HBOers.
    Ik kan dan 165.000 lenen, dan kan ik niks kopen of in een hele gare wijk in Eindhoven, de prijzen kunnen zo dan toch niet blijven ? (denk ik met mijn boerenverstand)

  54. Hijdieandersnooitietszegt says:

    @52 Ronald

    Doet me denken ook aan het vorige topic (“home prices always giong up”): het kan niet fout gaan, want het is tot nu toe niet gebeurd. Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=uSOeZliaCgU&feature=related Briljant !

    “There is an absolute rule, that property values never go on rising forever….Only a complete idiot would think otherwise… Except that just this once, we thought they would”

    Food for thought Dr T.

    Ook de andere sketches van deze gasten zijn overigens fantastisch.

  55. nhz says:

    @56:
    vergeet vooral niet dat de ‘deskundigen’ ons garanderen dat huizenprijzen altijd stijgen. En voor wie opvalt dat er in het buitenland recent wat incidentjes waren: Nederland is anders! Kan hier niet gebeuren!! Of hooguit tien jaar later, als dr.t al ruimschoots binnengelopen is met zijn vastgoed speculaties.

  56. Goudbelegger says:

    Jongejonge, hoorde vandaag weer van een meisje, zo stom als het achtereind van een varken, ‘theaterwetenschappen’ ‘gestudeerd’, gaat binnenlopen bij een ministerie, doet mee aan de campagne om jongeren verantwoord met geld om te laten gaan… En ik ben gek dat ik al deze niet te tellen voorbeelden uit m’n eigen omgeving als de werkelijkheid zie en niet de statistieken uit de krant….. echt.. walgelijk..

  57. djantje says:

    @PeterS

    Hier bij mij in Amsterdam ook, ik ben ook 29, rond 3000 euro bruto inkomen.
    (Kun je hier gezellig tussen de sociale huurwoningen in zitten met pleintjes met een blowverbod-bord ofzo)

    De gemiddelde huizenprijs in NL ligt op de 240.000 euro, voor die prijs krijg je hier in Amsterdam ook redelijk mooie appartementen, op een goede locatie, maar ik vraag mij ook altijd af wie die gaat kopen 😉

    Mijn vrienden, collega’s, kennissen en familie (van dezelfde leeftijd) niet, want die hebben bijna allemaal al een huis gekocht, voor minder.

    De volgende generatie hbo afgestudeerden gaat het ook niet doen, want die hebben een nog hogere studieschuld dan ik.
    En ik las vandaag dat mbo studenten ook hun best doen.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/1860208/2011/03/15/Zorgen-om-financien-mbo-studenten.dhtml

    Dit is wel een interessante link,
    Willem Middelkoop over geld;
    http://collegerama.tudelft.nl/mediasite/SilverlightPlayer/Default.aspx?peid=3a6eb4c9241c487b94063d06a4ebdeaf1d
    (ik heb em uit een reactie van deze site, maar ik weet niet meer van wie..)

  58. dr.t says:

    nee, grond is niet gratis. Het kost ongeveer 4 euro per m2, en de gemeente betaalt er aan de boer 20-30 euro per m2 voor. Vervolgens vragen ze de burger 500 euro/m2, en bij sociale woningbouw 400 euro/m2. Dat heet dan ‘verlies maken’. De rest van het verlies bestaat vermoedelijk uit werkloon van de directeur van de WBV die a 400 euro per uur een paar dagen moet nadenken hoe hij die sociale huurwoning zo goedkoop mogelijk kan laten bouwen.

    Ik moet zeggen hier heb je een sterk punt !

  59. PeterS says:

    @djantje

    Mijn broer heeft 3 jaar geleden een appartement gekocht voor 210.000 met iets minder salaris.
    En 1 jaar geleden verkocht voor hetzelfde bedrag, aan een vrouw van 70 die op begane grond moest wonen ivm met ziekte ( een vrouw met geld! haar eigen huis verkocht)
    Nu staan er in dat complex 5 app. te koop maar mensen raken ze gewoon niet kwijt.
    De app zijn 68 m2 groot met 1 slaapkamer.
    Als je dus 3000 bruto in de maand verdient, kun je het niet aan, en met evt partner is het te klein, lijkt me dat dit niet alleen in Eindhoven is, en dat dit soort appartementen nog lang te koop staan!

  60. peetar says:

    De grond is het onderliggende probleem. De grond is beperkt doordat gemeenten en provincie elkaar dwarsliggen. Natuur, groene hart, enz. Als er vervolgens grond vrij komt zorgt de lucratieve vastgoed project ontwikkelaar dat het een lelijk vinex locatie wordt. Natuurlijk tegen een veelfout van de prijs van de voorgaande bestemming, meestal landbouwgrond.

    Deze strategie zorgt er niet alleen voor dat er over de ruggen van mensen heel veel geld verdiend wordt. Maar het zorgt er tevens voor dat dorpen en steden voornamelijk binnen hun grenzen bouwen, waardoor er te weinig groen over blijft.

    Dus waar aan de ene kant door het bestemmingsplan alles ideaal een bestemming moet krijgen doen de gemeenten zelf maar wat en passen ze hun eigen regels aan om alles vol te kunnen bouwen.

    Bouwgrond is vaak zo duur dat het net zo duur is als dezelfde oppervlakte maar met een oud huis erop.

    Het feit dat een schone kavel is (schaarste) wordt gebruikt om de meerwaarde te verklaren.

    Mijn gemeente heeft al jaren een kavel van 1000m2 voor 530 te koop staan.

    Een particulier in de gemeente probeert 900m2 te verkopen voor 350, maar faalt tot nu toe.

    1300m2 met een knap huis erop begint bij 475.

    Je ziet dat de verhoudingen totaal niet kloppen. Door kunstmatige schaarste van bouwgrond.

  61. djantje says:

    @PeterS,

    Je zou er als stel kunnen gaan wonen totdat je een kind krijgt/wil. Maar dan moet je wel kunnen doorstromen.

    Mensen met genoeg geld kunnen inderdaad altijd iets kopen, maar die zijn in de minderheid ten opzichte van de massa.

    Waar ik denk dat het grote probleem op de huizenmarkt zit:
    De beperkte flexibiliteit om te voorzien in de behoefte van de wensen van de aspirant bewoner(s).
    (groter/kleiner, huren/kopen, of een andere locatie)

    Dat probleem zou minder groot zijn als de huizenprijzen minder hoog zouden zijn gestegen.
    Dan zijn de huizen makkelijker in te wisselen.

    Hier zie je de prijsstijging vanaf 1990, grafiek 1b:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/

    Deze prijs stijging is onder andere voortgekomen uit de lagere rente en andere hypotheek-vormen.

    Vraag eens aan je wat oudere familie wat ze in 1990 aan hypotheek rente betaalden, wat voor soort hypotheek dat was en op welk inkomen dat was gebaseerd.

    (mijn ouders betaalden toen volgens mij rond 10% variabele rente, voor een annuïteiten hypotheek op 1 inkomen..)

  62. PeterS says:

    @ djantje

    Klopt,

    Weet trouwens niet precies wat mijn ouders voor hypotheek hadden, maar wel dat dat huis gekocht werd op het salaris van mijn moeder die toen 30 was en receptioniste was bij de rabobank, het is nu natuurlijk niet te vergelijken met vroeger, maar als alleenstaande is het nu niet te doen, met zijn tweeen wel, ken in mijn omgeving ook stellen die gekocht hebben voor rond de 3 ton maximaal lenen met zijn tweeen ook niet gezond lijkt me in deze tijd, maar ze zeggen allemaal dat de prijzen tocht niet gaan dalen enz.
    Ik zelf denk dat het niet anders kan, starters zijn toch belangrijk op de woningmarkt en zo is het gewoon niet te doen!! Ik huur nu particulier en blijf verlopig nog wel zitten, omdat ik niet anders kan.

  63. Dow Jones says:

    @dr t…

    Lekker veel posts geplaatst vandaag. Zeker niet zo druk op het makelaarskantoor?

    😉

    Cheerio,

    Dow Jones

  64. Dow Jones says:

    Nog even over kernenergie…

    Ik heb een lekker tegendraadse column opgeduikeld van Hans Wiegel. Plaats hem gerust ook op andere forums. Hoe zeggen ze dat ook alweer bij de VVD? Juist nu…

    http://www.depers.nl/binnenland/361171/Column-Energie-en-co2.html

    Cheerio,

    Dow Jones

  65. Goudbelegger says:

    @68 Co2 groeien bomen en planten toch van. Er is geen probleem alleen een overheid die weer een probleem zoekt om bezig te zijn. Alle bossen en oude gebouwen zouden toch wegsmelten van de zure regen??

    Hoe meer Co2 hoe beter, krijgen we meer groen.

  66. dr.t says:

    RIJSWIJK – De verkoop van woningen is in februari gestegen met 7,5 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In totaal kregen 9558 woningen een nieuwe eigenaar, zo meldde het Kadaster dinsdag.

  67. beurse beurs says:

    @69 nee hoor: hoe meer CO2 hoe gekker het weer. Dus meer bosbranden (denk aan Californie, Rusland), meer woestijn en droogte of juist extreem nat weer (winters in Nederland). Nog meer uitstoot van methaan en CO2 uit de amazone (door rottend hout)

    De natuur kan zich niet op tijd aanpassen aan zoveel CO2 ineens. Dus meer CO2 = minder groen.

    (uiteraard op een schaal van 10000 jaar maakt het niets uit, dan zijn we allemaal dood en is de planeet vast weer ‘groen’ (en radioactief))

  68. beurse beurs says:

    @70 misschien is dit het ‘keerpunt’ van de huizenmarkt. Maar vergeet niet dat bv in de jaren 30 de beurzen ook 30-40-50% OMHOOG gingen voordat ze weer 90% daalden.

    Structureel zit er namelijk toch iets fout, zoals wel blijkt uit de post van de jongeren die er niet meer tussen kunnen komen ondanks hun 3k inkomen per maand.

  69. ll says:

    Hypotheekrente nog steeds 1% te hoog 😉 U wordt nog steeds belazerd.

    http://www.vastgoedactueel.nl/Nieuws/Meeste-stemmen-over-te-hoge-hypotheekrente-Rabobank.html

  70. Kapotjeplov says:

    @70, dr. t:

    De stijging die we zien in zowel januari als februari is mijns inziens te danken aan de kortstondige piek in de verkoop eind 2010 i.v.m. een strenger hypotheekbeleid vanaf januari 2011.

    Het kadaster registreert de verkoop pas op het tijdsstip van de overdracht, niet bij het tekenen van het koopcontract. Aangezien de overdracht altijd een paar maanden achterloopt bij de verkoop, klopt het precies.

    De verkooppiek eind 2010 is ook terug te vinden in de grafiek van het aantal huizen te koop op funda. Er is een duidelijke dip in het aantal te koop staande huizen te zien eind 2010, begin 2011. Ondertussen is de teller weer opgelopen naar een nieuw hoogtepunt.

    Ik verwacht dan ook dat deze opleving van de verkopen in de statistieken van het kadaster slechts tijdelijk zal zijn.

  71. nhz says:

    @62:
    dat heet grondpolitiek; nog heiliger dan de HRA.

    @63:
    ik heb in 1992 nog bijna 12% rente betaald. En dan moest je ook nog je hele financiële hebben en houden van de afgelopen jaren laten uitpluizen, en minstens 20% aanbetalen. En maar klagen die scheefleners van nu …

    @64:
    grondprijzen worden afgestemd op de vraagprijzen van woningen; ze vragen gewoon het maximum waar ze mee weg komen (zoals peetar al aangeeft, soms is een stuk grond met nieuwbouwwoning goedkoper dan een stuk grond waar je zelf op mag bouwen; bij mij in de gemeente was dat vroeger ook heel normaal).

    @68:
    Wiegel was pakweg 30 jaar geleden ook al ongenuanceerd voor kernenergie, zonder goede argumenten – precies wat je van dit soort mensen kunt verwachten. Hoeveel commissariaten heeft hij bij bedrijven in die sector?

    @69:
    gelukkig heb je meer verstand van beleggen dan van biologie …

    @72:
    inderdaad, de planeet past zich aan – maar op een tijdschaal en op een manier die ons niet gaat helpen. Lang voordat het zo is zijn wij weggevaagd, dát is waar we met volle kracht op aansturen.

    ondertussen verlaten de ratten het zinkende schip Japan:

    Update 09:28: Reuters meldt dat er een run is ontstaan op privéjets. Ook Japans rijkste inwoners participeren in de exodus.

  72. ll says:

    @ nhz, op de geologische tijdschaal bestaat de mens nog geen eens 😉

    Ondertussen in Groningen.

    Maleur in de tent.

    De BOUW van het hoofdkantoor van WoningBOUWvereniging Nijestee is getopt, omdat er 2 BOUWERS intussen failliet zijn gegaan.

    Allmaal bouwers, maar er wordt niets gebouwd 😉

    http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6706796.ece/Bouwers-Nijestee-failliet

  73. ll says:

    Ondertussen in Assen

    Heeft de gemeente een dealtje gemaakt met Goldman Sacks 😉

    http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article6706874.ece/GKB-gaat-onbetaalde-rekeningen-opkopen-

  74. nhz says:

    @79:
    “Doel is de schuldhulp minder tijdrovend en goedkoper te maken.”

    in ieder geval niet goedkoper voor de belastingbetaler, met deze blanco cheques van de overheid …

  75. dalen says:

    Lees zonet in het ANP nieuws
    dat UBS verdacht wordt van manipulatie rente. Schijnen de libor-rente te hebben beinvloed.

    Kan het bericht digitaal niet vinden.

    Hier staat wel iets

    http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/9207-ubs-verdacht-van-manipulatie-rente.html

    Ach ‘what’s new’?

  76. ll says:

    Ondertussen in Eindhoven.

    Huisjesmelkers grijpen de macht, gemeente staat buitenspel.

    http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/8329742/Huisjesmelkers-grijpen-de-macht-in-Eindhoven.ece

  77. R-KNOW says:

    @71 Goed bericht. We kunnen weer een paar maanden langer door gaan met scheefhuren. In absolute waarden gezien vind ik 5% trouwens nog wel mee vallen. Het is iig niet de trigger om snel een huis te gaan kopen.

  78. nhz says:

    @81:
    stond paar dagen geleden al op zerohedge. Ongetwijfeld gaat er niemand veroordeeld worden, dat is zooo ouderwets.

    ***

    over veroordeeld worden gesproken: hebben ze in Japan nog de doodsstraf? Ik ben benieuwd wat ze daar gaan doen met de zwaar nalatige managers en technici van dat kerncomplex, en de politici die jarenlang de zaak op zijn beloop gelaten hebben. Ik stel voor ze allemaal op te sluiten in één van de defecte centrales, liefst dan wel een exemplaar waar nog geen mansgrote gaten inzitten (die zijn op geloof ik …). Zou een goede waarschuwing zijn voor het geboefte in eigen land.

  79. dr.t says:

    84. Ben het met je eens.
    Gewoon uberhaupt loslaten die huur, we leven toch niet in een commnunistische staat.

  80. dr.t says:

    85
    Volgens mij heb je een calvinistische klap van de molenwiek gekregen broeders…

    Altijd weer gezeur over schuld, straf, boete etc.
    Het koesteren van schuld en wrok gevoelens is typisch iets voor losers.
    Alsof er niet iets beters te doen is.
    Bekijk het leven eens van de vrolijke kant en probeer ook eens bewondering op te brengen voor mensen die ergens van wat proberen te maken.

    Zo’n situatie in Japan hangt inderdaad van opportunisme aan elkaar, geldt ook bijvoorbeeld voor de ligging van een stad als Tokio, vroeg of laat komt daar ook een zware aardbeving.

    Maar een ens wil nu eenmaal wel eens wat. Soms met succes, soms juist niet meer valt er niet over te vertellen…

  81. Ain says:

    Pfffffff, vermoeiend zeg…domheid

  82. ll says:

    Bas Jacobs, oekoenoem praat over intellectueel onvermogen bij onze Ollandse overheid, inzake bankencrisis. Er wordt alleen maar aan symptoom-bestrijding gedaan, zoals het proberen van het aanpakken van bonussen e.d. De oorzaak wordt niets aan gedaan.

    Moet je nagaan, intellectueel onvermogen. Dat wordt hier al jaren geroepen, blijkbaar met succes. 🙂

  83. nhz says:

    @87:
    zolang spindocters zoals dr.t de economie en samenleving in de foute richting duwen valt er inderdaad niks beters te doen. Ik wacht rustig af tot het zaakje in mekaar dondert, maar ik ben niet zo gristen die vervolgens met de ‘mantel der liefde’ komt aanzetten. Wie verantwoordelijk is moet gestraft worden, vooral om herhaling te voorkomen. Dat geldt net zo goed voor de economische crisis en de huizenbubble als voor de nucleaire ramp die nu in Japan aan de gang is.

  84. Dow Jones says:

    @70 (dr t)…

    Ja, inderdaad, de stijging (7,5%) vlakt af, ondanks dalende verkoopprijzen. Voor januari was het aantal verkopen namelijk nog 8,56% hoger dan in januari 2010.

    Dr t, waar bent u eigenlijk mee bezig? Gelooft u nu echt dat de internationale financiële crisis door opgewekte praatjes kan worden bezworen? Dat geldt wél voor de beurzen trouwens, want we weten dat die van sentiment en gebakken lucht aan elkaar hangen. Maar – news flash – de woningmarkt is deel van de echte economie…

    Trouwens… kent u Charlie Sheen?

    Cheerio,

    Dow Jones

  85. ll says:

    Bron, oekoenoemen panel BNR Radio 16 maart 2011

  86. nhz says:

    @93:
    en tegelijk zeggen de WHO, het Internationale Rode Kruis en de Japanse regeringswoordvoerder dat het stralingsnivo ‘volledig onschadelijk’ is. Stralingsnivo’s zeggen trouwens niets, het veel grotere risico is minimale hoeveelheden radioactief materiaal die je binnenkrijgt via de lucht, het drinkwater (dat inmiddels in de wijde omgeving radioactief verontreinigd is) of gewoon stof dat meekomt op kleding. Gelukkig zijn er altijd ‘deskundigen’ van het nivo dr.t om ons te bezweren dat er niets aan de hand is; geniet van het leven, koop vooral nog een huis en neem desnoods een extra jodiumtabletje.

  87. dr.t says:

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/1860576/2011/03/15/Centrale-bank-VS-handhaaft-historisch-lage-rente.dhtml

    Ook het opkopen van obligaties, gaat nog lekker door.
    De verwachting is dat de inflatie op lange termijn stabiel blijft.
    Ook de arbeidsmarkt stabiliseert weer.

    De VS kunnen ook nog wel een potje breken, aangezien hun staatschuld in relatie tot het BNP ongeveer gelijk is aan het gemiddelde (wereldschaal).

    Overige nieuws, Duitse economische groei zet sterk door.

  88. rick says:

    Inmiddels heeft het IAEA aangegeven dat ze al eerder hebben gewaarschuwd.
    http://www.nu.nl/algemeen/2469595/risicos-japanse-kerncentrales-waren-bekend.html
    Ik krijg weer een calvinistische ingeving. Nog even er op los leven ten kosten van anderen, natuur en de staatschuld en daarna zien we het wel weer.

  89. nhz says:

    @95:
    “De verwachting is dat de inflatie op lange termijn stabiel blijft.”

    de verwachting van hersenloze idioten zoals Ben Bernanke en de spindocters, niet van mensen met gezond verstand. Waarom kopen ze anders massaal hun eigen staatsobligaties op? Niemand wil ze hebben omdat de reele rente op deze obligaties zwaar negatief is.

    @96:
    we zullen het maar niet hebben over die andere meer dan honderd kerncentrales waar regelmatig ‘gewaarschuwd’ wordt zonder dat het publiek daarover wordt ingelicht. In de nucleaire industrie is het bijna overal een grote bende.

    @97:
    gelukkig hebben mensen als dr.t geen voeding nodig, dus de inflatieverwachtingen blijven laag.

  90. rick says:

    @98

    Onwetenheid is kracht.
    Nu snel weer aan de soma en we hoeven niet meer na te denken over onze hypotheek. Vader staat zorgt voor u.

  91. dr.t says:

    Waarom kopen ze anders massaal hun eigen staatsobligaties op? Niemand wil ze hebben omdat de reele rente op deze obligaties zwaar negatief is.

    Om zo geld te creëren en de bestedingen lekker aan te jagen.

  92. Gert says:

    Theo Kroon (dr.t)zeg maar tjakkaaaa, er is niets aan de hand 😉

  93. RealisT says:

    @101

    Idd, wat een dom plan weer. Meer schulden maken omdat je minder zou uitgeven aan energie. Voor de dr t’s onder ons: het toekomstige voordeel wat je eventueel hebt door besparing op energiekosten geef je nu alvast uit aan meer rente.

    Wat zeiden ze bij de PvdA ook alweer? ‘Als je het niet voor het milieu doet, doe het dan voor je portemonnee’.

    En dan gaan ze ook nog voor de nucleaire optie om de NHG te verhogen. WTF?

    Is er al een muppet geweest die nog verdere verruiming heeft voorgesteld indien je alleen maar spaarlampen gebruikt? Of een ‘groene’ koelkast, (vaat)wasmachine, strijkijzer, etc hebt?

    Zelden zo veel incompetentie gezien.

  94. nhz says:

    @103:
    en natuurlijk een verdubbeling van de NHG limiet voor iedereen die in een ‘groene’ auto rijdt, u weet wel die blijde rijders die ook al geen wegenbelasting betalen en dus lekker ongestraft kunnen vervuilen (voor zover ze zelf geen zelfbeheersing hebben, maar volgens mij zit er bij die kleine autotjes een groep die volledig lak aan het milieu heeft en alleen aan de centen denkt), resp. de grapjassen die tienduizenden euro’s korting krijgen van de belastingbetaler op een ‘relatief zuinige’ SUF van één of ander elitemerk.

  95. nhz says:

    ondertussen: HELP, de Dow zakt meer dan 1%. Waar blijft Uncle Ben met QE3 (t/m 20)?

  96. dr.t says:

    http://www.nu.nl/economie/2469665/ramp-japan-kan-wereldeconomie-impuls-geven.html

    Er is sprake van een liquiditeitsval wanneer er meer spaargeld beschikbaar is dan bedrijven willen investeren, zelfs bij een rente van nul procent.

    In werking

    “Dus als de overheid geld gaat lenen, gaat dat niet ten koste van privéinvesteringen en zal dat de rente niet stuwen”, schrijft Krugman. “Het zet alleen spaargeld in werking dat eerst niet nodig was.”

    Dit betekent volgens Krugman dat de nucleaire ramp in Japan een expotentiële uitwerking op de economie kan hebben. “Als niet voor Japan, dan toch minimaal voor de hele wereld. Als dit vreemd klinkt, nou, zo werkt de economie van de liquiditeitsval nu eenmaal. Kijk maar naar de Tweede Wereldoorlog die een eind maakte aan de Grote Depressie (in de jaren dertig).”

    Interessant begrip liquiditeitsval !!

  97. dr.t says:

    Goed plan overigens verhoging van NHG koppelen aan energiebesparing.

    Typisch een win win gevalletje.
    Minder energiekosten en doorstroom aan de huizenmarkt!

  98. dr.t says:

    aan = in

  99. Hugo says:

    @107 (dr.t)

    Veel interessanter begrip, normalcy bias

    ”The normalcy bias refers to a mental state people enter when facing a disaster. It causes people to underestimate both the possibility of a disaster occurring and its possible effects. This often results in situations where people fail to adequately prepare for a disaster, and on a larger scale, the failure of the government to include the populace in its disaster preparations. The assumption that is made in the case of the normalcy bias is that since a disaster never has occurred that it never will occur.”

    Lees verder; http://en.wikipedia.org/wiki/Normalcy_bias

  100. ll says:

    Voor Martijn en andere goud-liefhebbers.

    Utah wil aan de Gouden Standaard, en betalen met goud, en niet met de waarde die erop staat 🙂

    http://www.z24.nl/analyse/artikel_206771.z24/Mathijs_Bouman__Terug_naar_de_Gouden_Standaard_.html

  101. Goudbelegger says:

    ja, nee, nhz, CO2 heeft niks met planten en bomen te maken, sorry, stom.. De staatspropaganda niet goed geleerd.

    Maak eens een keuze, niet de ene keer tegen staatspropaganda en dan weer niet, gewoon, hup, ga ervoor.

    ——-

    CO2 wordt door planten gebruikt tijdens de fotosynthese om suikers aan te maken, die kunnen worden verbruikt of voor het ademen of als bouwsteen om organisch materiaal te produceren voor de plantgroei en –ontwikkeling.
    CO2 wordt door dieren, schimmels en microorganismes geproduceerd, eventueel afhankelijk van de plant en in symbiose, eveneens door planten. Daardoor is het ontegensprekelijk een hoofdcomponent in de koolstofcyclus.

    CO2: de ultieme groeibooster die garant staat voor kwaliteit:
    Onderzoek heeft uitgewezen dat in de meeste gevallen de groeisnelheid, onder anders identieke omstandigheden, direct gelinkt kan worden met het gehalte aan CO2
    De hoeveelheid CO2 die een plant nodig heeft zal net zoals met de andere voeding verschillen van plant tot plant, maar test hebben aangetoond dat de meeste planten zullen stoppen met groeien wanneer het gehalte lager ligt dan 150 ppm. Zelf op 220 ppm is een groeivertraging merkelijk zichtbaar.
    De Colorado State University heeft tests uitgevoerd vooral met anjers en andere eenjarige sierbloemen in gecontroleerde CO2biotopen gaande van 200 tot 550ppm. Er werd door deze bollebozen vastgestelt dat: hoe hoger de concentratie CO2; hoe groter en sneller de vorming van droge stof door de plant, hoe groter het aantal bloemen en uiteraard hoe groter de marktwaarde.

  102. dr.t says:

    109

    De psychologie kent ook het begrip aangeleerde hulpeloosheid.
    Daar moet ik vaak aan denken als ik op deze site kom…

  103. Goudbelegger says:

    @110 goede posting.

    Er worden nu trouwens ook voor het eerst intensief passagiers onderzocht op verborgen financiële middelen die ze uit Amerika willen smokkelen. Baar goud, kuch kuch….gouden munten, kuch kuch..

    Goed geschreven stuk, leest makkelijk weg.

    http://www.financialsense.com/contributors/kevin-brekke/now-boarding-flight-number-fin-cen-105

  104. nhz says:

    @111:
    ik ben biochemicus en één van mijn onderzoeksvelden was fotosynthese, dus je hoeft mij niet uit te leggen hoe het werkt. Waar het mij om gaat is dat meer CO2 helemaal niet ‘goed’ is of automatisch wordt weggewerkt, dit heeft te maken met hoe de koolstof cyclus werkt. Meer CO2 is slecht, en het is dubbel slecht voor vrijwel alle landbouwgewassen die slecht bestand zijn tegen allerlei natuurlijke variaties (dit nog bovenop de stijgende temperatuur, die echt niet alleen zorgt dat de planten ‘lekker hard’ gaan groeien).

  105. nhz says:

    P.S. 114:
    met goed of slecht bedoel ik dan voor mensen of voor onze moderne maatschappij. De natuur doet zelf niet aan goed of slecht, die past zich aan en zal een nieuw evenwicht vinden waarbij bestaande soorten verdwijnen of juist toenemen, en nieuwe soorten verschijnen. Snelle verandering zoals we nu hebben is vrijwel altijd desastreus op de korte termijn.

  106. dr.t says:

    111
    En ook niet vergeten dat dankzij de CO2 uistoot van vulkanen x-miljoen jaar geleden, een einde werd gemaakt aan een zeer langdurige ijstijd, wat het leven op aarde ernstig onder druk zette..

  107. Goudbelegger says:

    @114 ok, ok.. : I Kan me niet voorstellen dat de natuur het niet allemaal kan absorberen, plankton, regenwoud.

    South Carolina wil ook eigen geld. Gebacked door goud. Niet dat het er meteen komt maar toch leuk.

    http://www.youtube.com/watch?v=j9O8ydtlOcU

    Spannende tijden..

  108. ll says:

    En strakjes als er weer veel CO2 uitstoot plaatsvindt, gaan we weer terug naar een nieuwe ijstijd, daar helpt geen lieve moedertje aan.

    Het ijstijdenbesluit van GAIA 😉

    De geschiedenis herhaalt zich altijd.

  109. Leon says:

    Huizenprijzen moeten uiteindelijk gaan dalen.

    Iedereen die zegt dat het stijgt denkt niet na. Dat zijn typische kenmerken van eindfase in een bubbel.

    Waarom huizenprijzen gaan dalen:
    -Ze zijn niet meer betaalbaar, dus kopers vallen weg.
    -Rente is al laag.
    -Bij deflatie gaan huizenprijzen dalen
    -Strengere hypotheekregels
    -Bij inflatie daalt de waarde van een huis ook wanneer de prijs van huizen gelijk blijven.

    Waarom huizenprijzen gaan stijgen:
    – Ik zou het echt niet weten, maar het zou goed kunnen dat prijzen langere tijd op dit niveau blijven.

    Koop je nu, dan koop je in elk geval op een duur moment.

    De kans op dalende huizenprijzen is veel groter dan de kans dat de prijzen gaan stijgen.

  110. nhz says:

    @117:
    de natuur incl. geologie kan het per definitie absorberen (op korte termijn met name via algen/plankton, als ik moet gokken). Maar bereiken van een nieuwe balans gaat eeuwen zoniet milennia duren, en aanvankelijk zal dat met grote fluctuaties gepaard gaan. Niet goed voor de moderne ‘kasplantjes’ waar dankzij Monsanto en co, 95% van de wereldvoedselproduktie op gebaseerd is. Ook niet goed voor de meeste hogere planten als de afwijkingen wat groter worden, want die hebben ook niet zoveel speelruimte. Wat regenwoud betreft is het vermoeden momenteel dat die bij toenemende CO2 concentratie meer CO2 gaan produceren, resp. minder assimileren. Veel van die systemen zitten al op / over hun optimum.

    @118:
    ja, ik denk ook dat er zoiets als GAIA is, alleen begrijpen wij (in de Westerse wetenschap) daar nog erg weinig van.

    @119:
    je moet wel onderscheid maken tussen nominale en reële huizenprijzen. Als centrale banken door blijven gaan met geld pompen kan het niet anders dan dat de huizenprijzen weer gaan stijgen, vermoedelijk na een aantal jaren gevolgd door een megacrash als gevolg van hyperinflatie. In reële termen (t.o.v. inkomens) staan we net onder de hoogste waarde in 400 jaar. De kans op een stijging is dus vrijwel nul, en de kans op een daling van meer dan 50% in de komende jaren is zeer groot (Herengracht index etc.).

  111. Leon says:

    @120
    Dat het extra geldpompen automatisch zorgt voor hogere huizenprijzen is iets wat de meeste mensen denken. Maar deze redenering klopt volgens mij niet. Al dit nieuw gemaakte geld moet dan namelijk wel eerst bij ons(de mensen) terecht komen (loonsverhoging oid) om het te kunnen uitgeven. Het geld dat nu wordt gecreëerd wordt alleen maar gebruikt om gaten en verliezen op te vullen bij banken en landen en komt niet bij jou of mij in de portemonnee.
    Stel er komt hoge inflatie door stijgende grondstof- en energieprijzen, dan zorgt dit juist voor druk op huizenprijzen, omdat het levensonderhoud duurder wordt.
    En stel er komt zelfs hyperinflatie, koop je dan juist liever voedsel of een huis? In zulke situaties wordt vastgoed in verhouding waardeloos vergeleken met bijv een zak aardappelen.

  112. Peter says:

    @106: Dr.t,

    Die Krugman is helemaal de weg krijt, al heel lang overigens.

    Het aanhalen van WOII als bewijs dat die destructie uiteindelijk een depressie tot staan kan brengen met een betere toekomst is typisch geloof, geen wetenschap.

    Die hele conclusie over WOII is gebaseerd op zeer sterk verdraaide en voor een deel aantoonbaar foute overheids statistieken. Om nog maar te zwijgen over de immense invloed van de overheden in de prijsvorming van producten en arbeid, ver voor en tijdens de oorlog.

    Na WOII oorlog gingen de teugels echter los en er kwam een babyboom. Deze twee gegevens zijn veel bepalender geweest voor herstel dan het op grote schaal vernietigen van mensen/goederen en het verkwisten van resources die prima anders gebruikt hadden kunnen worden.

    Eenzelfde ziek idee wordt altijd over technologische ontwikkeling beweerd, waarbij oorlog goed hiervoor zou zijn.

    Het is gewoon selectief zijn met de feiten en onderzoeken met een vooringenomen geloof.

    Het feit is gewoon dat technologische ontwikkeling zichzelf versneld. Dus een vergelijk met het verleden levert altijd meer uitvindingen op. In een oorlog komen vooral bestaande vindingen “ineens” bovendrijven waar plotseling wel grote behoefte aan is. Het betreft voor het overgrote deel niets nieuws.

    In vredestijd zijn er vooral andere behoeften, en is het uitbrengen van nieuwe producten en technologieën aan de orde van de dag. Iedereen die dagelijks wetenschappelijk nieuws volgt, zal dagelijks versteld staan wat er allemaal aan vindingen wordt gedaan en gepubliceerd.

    En vergelijk de technologie in je leven eens die van 10 jaar terug, en dat allemaal zonder oorlog die de specifieke technologie heeft voortgebracht.

    Kortom, het idee dat oorlogen en andere destructieve gebeurtenissen een grote positieve invloed hebben naar de toekomst toe is een sterk ingebakken geloof. En dat is precies wat het is…hardnekkig geloof…zonder wetenschappelijke onderbouwing. Propaganda voor de massa, zo sou je het ook kunnen bestempelen. Nog even we gaan oorlog voeren om de mensheid op een hoger plan te brengen of om de financiële crisis te boven te komen.

    KOEKKOEK!

  113. dr.t says:

    In februari werden bijna 30 procent meer hypotheken afgesloten dan een jaar eerder. Het gaat hierbij zowel om hypotheken die nieuw afgesloten werden, als vervangende en tweede hypotheken.

    Kadaster

  114. Peter says:

    @121: Leon,

    Het geld dat nu wordt gecreëerd wordt alleen maar gebruikt om gaten en verliezen op te vullen bij banken en landen en komt niet bij jou of mij in de portemonnee.

    Indirect, via de overheid en op rekening van de toekomst, ja. Maar het is niet zo dat dit geld niet meedoet in de economie en dus geen merkbare effecten heeft. Wie dat wel denkt, zal ook denken dat het veranderen van alle schulden in de boeken, naar 0 alle problemen oplost.

    Feit is echter dat schuld als tegenhanger bezit heeft. Geld komt in omloop door schulden aan te gaan. Wordt de schuld boekhoudkundig weggepoetst, dan wordt ook iemand anders boekhoudkundig bezit mee aangepast.

    In het extreme voorbeeld van alle schulden naar 0 zetten, komen bijvoorbeeld alle vorderingen op die schuld te vervallen. Stel dat we het naar 0 brengen bewerkstelligen door NIEUW geld in omloop te brengen…de oplossing?

    Nee, niet echt, in dit geval is het aantal producten waar je je geld in kan steken onveranderd, maar er is ineens meer geld, en dus moeten er ergens de prijzen flink gaan stijgen en iedereen die geen gratis geld heeft ontvangen word daarmee dus armer omdat ze percentueel een kleiner kruimeltje van de gehele taart heeft.

    Het is als het splitsen van aandelen in elkaar. Als je dit selectief doet voor de aandelen in bezit van een bepaalde groep, dal die percentueel een steeds groter deel van al die aandelen bezitten. En daarmee zich dingen eigen maken, waar ze niets voor hoeven te doen.

    Wat er nu dus vooral gebeurd met extra geld is tweeledig. De banken worden geholpen overheid te blijven en de rekening ervoor wordt naar de toekomst geschoven en op een gezamenlijk bordje gelegd. De extra winsten op korte termijn, die komen ten bate van de bank elite, die nog nooit zo goed heeft verdient als nu…ten koste van ons allen, met name in de toekomst wel te verstaan.

  115. nhz says:

    @121:
    in het algemeen mee eens, maar de timing is onvoorspelbaar. De ervaring leert dat in zo’n situatie de huizenprijzen aanvankelijk flink kunnen stijgen, o.a. omdat rente en inflatie vaak achterlopen (1/2-1 jaar) bij het geldpompen. Pas als inflatie helemaal uit de hand loopt gaat het bijten (de gemiddelde burger geeft veel meer geld uit aan hypotheek dan aan voedsel).

    @122:
    Krugman zal nu ongetwijfeld voorspellen dat de economie van Japan gaat lopen als een trein. Zoveel kapitaalvernietiging hebben we in tijden niet gezien, fantastisch!! (voor de duidelijkheid: dit is een cynische opmerking).
    Die Krugman is een gevaarlijke gek (ondanks zijn Nobelprijs, of misschien moet ik zeggen dat hij in goed gezelschap is …). Maar zijn ideen sluiten uitstekend aan bij die van politici (vooral de Democraten), dus hij heeft zeer veel invloed in de VS.

    @123:
    yippie, nog meer schuld!! Ik wed dat er veel oversluiting bij zit vanwege de sterk verhoogde NHG grens. Leve de Krugman waanzin, misschien kunnen we de man hier minister van Financiën maken?

  116. nhz says:

    @125:
    “ten koste van ons allen”

    was het maar waar, dit gaat vooral ten koste van spaarders, en in mindere mate toekomstige belastingbetalers. Maar mensen met schulden profiteren juist sterk van dit beleid.

  117. dr.t says:

    Peter, dank je wel voor je uitvoerige en gedetailleerde uiteenzetting.

    Ik twijfel alleen nog maar voor de situatie waarin een industrie sterk verouderd is.

    Dan kan het wellicht soms zo zijn, dat het beter is om vanaf nul zaken op te starten.
    Buiten dat is oorlog iets verschrikkelijk en kan nooit een legitimatie zijn voor wat dan ook.

  118. nhz says:

    OT: there’s always a bullmarket somewhere. Ik noemde gisteren al de Solar stocks (+35% in twee dagen) maar dit slaat alles. Ik schat dat de winstmarge op deze KaliumIodide pilletjes nu meer dan 99% is.

    Nuke Pills Top $200 Per Pack On Auction Sites; Prices Up 1900% In Just A Few Days

  119. dr.t says:

    was het maar waar, dit gaat vooral ten koste van spaarders, en in mindere mate toekomstige belastingbetalers. Maar mensen met schulden profiteren juist sterk van dit beleid.

    Des te meer reden om je geld uit te geven!

  120. have and have nothings says:

    Je zou er toch een beetje gek van worden, flinke pot spaarcentjes door zuinig te leven hebben, maar een betaalbaar huis veilig kopen, rente langere termijn vastzetten, wordt steeds onmogelijker.

    Het voelt aan alsof de grens nu definitief getrokken wordt tussen have’s en have not’s

    Alle kopers die net nieuw gekocht hebben met korting van de 6 maanden geleden paniekerende ontwikkelaar lijken voorlopig de laatsten te zijn geweest die de nog enkele krenten uit de pap hebben gehaald, wat onverkoopbaar en te duur in de markt gezet was wordt nooit meer verkocht en eigenaren blijven rustig zitten, de stijgende rente en strengere voorwaarden voor een hypotheek lijdt tot nog meer niet verkopen en niet kunnen kopen wat je wilt kopen, pff, ik zou er gefrustreerd van worden, gelukkig kunnen we altijd nog hopen op de afschaffing van de HRA danwel daling van de huizenprijzen, hoewel de meeste huiseigenaren een max hebben op wat ze zouden willen inleveren voor een stukje doorstroming, iedereen die moet verkopen is nog meer de pineut.

    Alle hoop op een normale markt de kop ingedrukt door de haves, en de do not haves zullen nog slimmer moeten worden om tot de haves groep te gaan behoren.

    Denk dat ik nu met wat vrienden gemeente en ontwikkelaars zou uitschakelen, stukje grond kopen dat nog niet 4 keer is doorverkracht is in prijs en zelf bouwen, biedt enige mogelijkheid in nederland om buffer als beginner op te bouwen, anders toch maar naar het buitenland..of aandelen in oorlogstuig..gaat abp soms goed af maar compenseert niet de andere fouten die ze maken, ps nederland bezit nog steeds 60% van de europese gasreserves..misschien wat aandelen kopen in bedrijven die dat in bezit hebben, kernenergie is een geweldige uitvinding, maar we zijn nog niet in staat dat veilig te produceren en afval op te slaan, zolang prijs/winst de drijvende factor is in de keuze voor een 2de borselle, hoewel de vastgeroeste verhagen daarin blijft volharden..maar individuele stichtingen die samen windmolens kopen of zonnepanelen stimuleren in hun bestaansrecht zit er nog steeds niet in..

  121. Hugo says:

    @112 (t)

    Deze site heeft mij (deels) geholpen de ogen te openen voor de nare werkelijkheid. Ik ben nu onafhankelijker dan ooit. Aangeleerd hulpelozen kopen nu een huis.

    @129 (t)
    Inderdaad iedereen zou zijn spaarfiat (is niet geld) moeten dumpen en omzetten in iets van waarde. Is het meteen game over.

    @130 (have and have nothings)

    Zonnepanelen (zelfs individueel) hebben al bestaansrecht. Er wordt nu (en er is reeds) overheidsbeleid wordt uitgerold om dit bestaansrecht de nek om te draaien. Onafhankelijke mensen kunnen ‘we’ niet hebben. Is een lang verhaal (zit in de sector) maar gaat uiteraard uitsluitend om de centen.

  122. Juan Belmonte says:

    Off-topic

    De Gemeente Amsterdam heeft toch een bak geld nodig:
    http://nieuws.nvm.nl/actual/maart%202011/nieuwe_woonwijk_in_amsterdam.aspx

  123. dr.t says:

    Hugo, ik ben heel erg voor onafhankelijkheid en er zit iets in dat je als mens van je jeugd af aan wordt voorgeprogranneerd voor een ratrace.

    130.have and have nothings Zegt

    Wat let je om je spaargeld te laten renderen in iets anders dan een spaarrekening?
    Er zijn teveel factoren, mogelijke inflatie, geld bijdrukken, aanwezig om je kapitaal gewoonweg weg te laten verpieteren.
    Alles is bijna beter dan op een bank. Investereren in grondstoffen etc..

  124. Leon says:

    @124, Peter
    Bedankt voor je reactie.
    Ik ben het met je eens dat het nieuwe geld wel mee doet in de economie.
    Door deze enorme “steun” operaties hebben we de afgelopen 2 jaar een beurzen rally gehad, hogere grondstof en olie prijzen en een kunstmatig economische groei. Alles blijft voorlopig nog door pruttelen zoals we het gewend zijn. Maar het is zoals jij zegt allemaal geleend geld dat in de toekomst terug verdiend moet worden.

    Dit geleende geld moet terug betaald worden, wat leidt tot flinke bezuinigingen voor landen. En banken worden voorzichtiger met leningen.

    En aangezien de huizenprijzen niet gestegen zijn ondanks dit extra geld en het er ook niet op lijkt dat ze dit gaan doen, denk ik niet dat de huizenprijzen in de toekomst gaan stijgen als Nederland moet gaan bezuinigen en het levensonderhoud juist duurder wordt.

    En een ander puntje van zorg zijn de Amerikaanse staatsobligaties, die altijd worden gezien als een safe haven. Als deze bubbel barst en zelfs dit veilige blijkt niet veilig te zijn, waar denk je dan dat het geld hieruit naar toe stroomt? Dit stroomt dan naar het enige wat dan nog “veilig” is, namelijk vaste waarden(grondstoffen), wat zal leiden tot een flinke stijging van voedselprijzen. Mensen in Nederland zullen dan een groter gedeelte van hun inkomen kwijt zijn aan voedsel en energie en dit kunnen ze weer niet besteden aan hun hypotheek. Dus druk op huizenprijzen.

    Maar niks is te voorspellen en ook de huizenprijzen niet.

    Dus stel dat de huizenprijzen toch gaan stijgen, dan zal dit volgens mij echt minimaal zijn en geen stijging zoals de afgelopen decennia, want dan kan helemaal niemand ze meer betalen.

  125. Leon says:

    En wie betaalt zijn huis tegenwoordig cash? Bijna niemand!

    Hypotheken maken het mogelijk voor mensen om een huis te kunnen kopen.

    En wat zien we gebeuren? Dat banken voorzichtiger worden met hypotheken.

    Hogere huizenprijzen kunnen alleen als banken ook hogere hypotheken willen geven! Wie ziet dat gebeuren?

  126. marianne says:

    @nhz
    Je bent momenteel beter af zonder schildklier.

  127. marianne says:

    @ Juan
    Paniekvoetbal noemen we dat.
    Hoe hoog was de schuldenlast momenteel ook al weer, 2 miljard toch?

  128. marianne says:

    En dit lieve mensen zegt dus een hoofdeconoom van het CBS,
    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/9282936/___Tsunami_biedt_zelfde_kans_als_waterramp___.html?p=1,1

    Ik denk dat we met z’n allen maar voor het ergste moeten gaan vrezen.

  129. Bug says:

    @77 nhz

    Evolutie is een passief proces.

    Een organisme wat onder de heersende omstandigheden kan blijven leven en zich kan voortplanten blijft bestaan de rest gaat dood en sterft uit.

    De kans dat de mens als zoogdier als eerste verdwijnt is vrij klein. Mede door mobiliteit en inventiviteit zal deze relatief lang kunnen handhaven.

    Wat betreft de bovengronds levende complexe organismen zal de kakkerlak/zilvervisje of pissebed waarschijnlijk het licht uit doen. Nou ja bacteriën, schimmels, nematoden etc.kunnen dan weer aan de volgende evolutie ronde gaan werken.

    Tegen de tijd dat dan weer een organisme over een paar miljoen jaar de verbrandingsmotor heeft uitgevonden worden wij weer opgestookt als fossiele brandstof. Geruststellende gedacht vindt je ook niet.

  130. Dawg says:

    @138 marianne

    Je zou nog jaloers worden op die Japanners en wensen dat Nederland ook boven een stel swingende tectonische platen lag.

  131. Bug says:

    @112 Dr t

    Ik moet steeds lachen om figuren die hier te pas en te onpas allerlei termen uit de psychologie uitkramen.

    Tevens zijn je uitspraken in @41 weerzinwekkend.

    Dr t (Edgar) doe het licht maar uit.

  132. Frans says:

    SCHEEFWONEN:
    Ik heb van mijn nulde tot mijn zesde scheefgewoond.
    De nieuwe eigenaar heeft het huis aan een kant laten optillen!
    Zo zie je: scheefwonen **hoeft niet** een probleem te zijn!

  133. ll says:

    @ 138 marianne, het CBS gaat dus over lijken, om maar een economische groei te krijgen. Dat doen oorlogen ook. Blijkt maar weer dat men schijt op het volk.

    Maar jouw opmerking over de schildklier heeft mij aan het denken gezet. Toen de reactor in Rusland ontplofte, werden twee poezen van mij in die tijd bezwangerd. We woonden toen in een bos, en moesten eruit, wegens radioactieve regen op de blaadjes maar gingen niet. Wat er naar een tijdje aan kittens werd geboren was allemaal dood en misvormd in de vorm van dun en lang, en dikte.

    Nou over de schildklier. Zou obesitas ook te maken kunnen hebben met radioactiviteit in de schildklier, van b.v. Harrisburg, en Russiche reactor.

    Soms moet er operatief een stukje schildkier [ hormonen ] worden verwijderd, omdat anders de persoon te dik zou worden. Maar is die link ooit gelegd tussen radioactiviteit en schildkier en obesitas ?

    Ik ben een beetje dom inzake medische zaken. Misschien zijn hier wel ter zake deskundigen.

  134. ll says:

    Ach, het heeft allemaal toch geen zin, bij nader inzicht. Mijn moedertje had psoriasis. Die verdween spontaan toen ze een combinatie medicijnen moest gaan slikken. Heb daarvan melding gedaan bij een universiteit, met de preciese hoeveelheden van de medicijnen. Nooit een reactie gehad. Maar het zou wel veel mensen kunnen helpen 😉

  135. nhz says:

    @130:
    “Het voelt aan alsof de grens nu definitief getrokken wordt tussen have’s en have not’s”

    nee hoor, die grens wordt juist in hoog tempo verlegd. Er komen overal in de westerse wereld supersnel meer nave not’s bij, terwijl de have’s supersnel rijker worden. De statistieken spreken boekdelen op dit punt.

    Het is allemaal politiek, net als bij het energiebeleid. De mogelijkheden zijn er, maar het enige belang van politici is om het klootjesvolk verder uit te persen – dus vooral geen alternatieven mogelijk maken die de grote energiebedrijven buiten spel kunnen zetten.

    @135:
    tja, voor de I misschien. Maar wat Cesium betreft maakt het weinig uit allemaal, en met plutonium al helemaal niet.

    @138:
    afkomstig van de opperleugenaar van het Ministry of Truth. Hé Michiel, bouw er nog een paar kerncentrales bij in Zeeland en laat ze dan direct ploffen. Kun je nagaan wat een waanzinnige economische groei we dan krijgen, kun zelf jij je vingers bij aflikken (als ze er nog aanzitten).

    @139:
    evolutie is van geen kant een passief proces, je moet de ontwikkelingen van de laatste 10-20 jaar eens bijhouden. Het is juist super actief, het DNA wordt voortdurend pro-actief gereshuffeld. Het idee dat je toevallige mutaties hebt waarvan een enkele succes heeft is grote onzin. Maar je hebt wel gelijk dat mensen een soort kakkerlak onder de dieren zijn, die niet als eerste het loodje gaan liggen. Dag vogels, dag bloemen …

    @143:
    ervaring met de kat lijkt me eerder een gevolg van Cesium van Tsjernobyl dat in grote delen van Europa is neergeslagen, en tientallen jaren aanwezig blijft in bijv. paddestoelen en dat soort zaken in het bos. Lange termijn gevolgen van straling voor de schildklier bij mensen gaat niemand onderzoeken, behalve dan om geruststellende praatjes te kunnen publiceren. Het onderzoek op dit gebied is absoluut niet te vertrouwen.

  136. Wilko says:

    Goed nieuws in ieder geval, de leners van de bank betalen niet voor niets 30 jaar lang rente over hun aflossingsvrije hypotheken:
    http://www.z24.nl/economie/artikel_207313.z24/Bonus_en_salarisverhoging_voor_top_ING.html

    Ondertussen krijg de Rabobank weer een boete van wel 10.000 Euro:
    http://www.z24.nl/economie/artikel_207301.z24/Rabobank_opnieuw_beboet_door_AFM.html

    Tsjonge, wat zullen ze daar weer gelachen hebben…

  137. Adamus says:

    Maar het effect van een meltdown in Borssele is zo waanzinnig groot, dat geen enkel bedrijf dat zou kunnen uitbetalen.

    Hoe worden de gevolgen van het fikkie in Moerdijk geregeld?

  138. Adamus says:

    Kernenergie? Wat is hier nu dekans dat er tegelijketijd een tsunami en aardbeving zich voordoet?

    Tja, hoe groot is de kans dat dat we een huizenmarkt-zeepbel hebben en een drT zich meldt? En toch gebeurt het.

  139. RealisT says:

    @149

    Scherp! LOL

    @147

    Zeker weten dat ze bij de Rabobank de ballen uit hun broek lachen.

    Vorig jaar boekte de bank een nettowinst van 2,7 miljard euro. Dat is een stijging van 26 procent ten opzicht van 2009.

    Bij de aan het staatsinfuus liggende ING krijgt de man verantwoordelijk voor risicobeheer een vette bonus. Hij is tenslotte wel een genius.

    Politiek is weer eens geschokt. Pfff…

  140. RealisT says:

    Oops, werkloosheid stijgt weer:

    http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/11/0317_1035_Werkloosheid_daalt_niet_meer.xml

    Opvallend is dat onder vrouwen de werkeloosheid daalt. Die kopen dus al die huizen…

  141. nhz says:

    @148:
    het laatste wat ik hoorde is dat waarschijnlijk gemeente Moerdijk – dus de belastingbetaler – moet opdraaien voor het overgrote deel van de kosten, want die zijn nalatig geweest en Chemiepak is toch maar beperkt aansprakelijk resp. te plukken.

    Eén verschil met een kernramp: Chemipak zal failliet gaan, maar als Borsele ploft heeft DeltaNuts hooguit indirecte schade. De centrale zelf is extern verzekerd en de schade bij derden wordt uitgesloten door het geboefte in Den Haag. Schrale troost dat een deel van de politici die Borsele doorgedrukt hebben zelf binnen 20 km van de centrale woont en dus ook bij kleinere ‘ongelukjes’ al meedeelt in de stralingsvreugde (bij een echte plof en foute windrichting gaan ook de politici in Den Haag voor de bijl trouwens en kunnen we heel NL afschrijven voor pakweg 100.000 jaar).

    @149:
    Over kleine kansen gesproken: hoe groot is de kans dat zich op een huizenmarkt-zeepbel site géén spindocters a la dr.t melden? Net zoals de nucleaire spindocters nu al een week overwerk draaien bij de media.

    @150:
    politiek is helemaal niet geschokt, die doen alleen alsof en laten JC gewoon zijn gang gaan met nog een jaar ‘zelfregulatie’. Maar 100% bonus, dat is nog eens zelfbeheersing! Zou er een branche buiten de banken zijn waar bonussen groter dan 10% van salaris normaal gevonden worden?

  142. Bug says:

    146

    Het is juist super actief, het DNA wordt voortdurend pro-actief gereshuffeld.

    Als je op crosslinking doelt noem ik dat nog steeds een passief proces. Crosslinking is niet doelgericht maar zorgt voor een verhoogde genetische variatie in een populatie wat voordelen in soortsoverleving met zich meebrengt vandaar dat het voorkomt. Het DNA weet echter niet wat er komt (straling (radioaktief, UV), minder eten, hoger temperatuur, etc.) Alleen zij die TOEVALLIG de juiste eigenschappen op het juiste moment hebben kunnen overleven/voortplanten. Bij de dinosaurussen waren dat er geen of te weinig (te veel verspreid, etc) vandaar dat ze uitstierven. Bij de walvissen is dat ze onvoldoende harnas hebben tegen tandestokers met een granaat erin. Ook die zullen mogelijk uitsterven.

    Mocht je wat anders bedoelen dan hoor ik dat graag. Hou de materie al een hele tijd niet bij.

  143. nhz says:

    @153:
    ik bedoel o.a. epigenetische wijzigingen die zorgen voor een ‘Lamarckiaanse’ overerving van verworven eigenschappen (wordt bijv. gebruikt bij aanpassing aan landuriger klimaatcycli zoals), en genetische wijzigingen door bijv. endogene retrovirussen. Die retrovirussen werken niet ‘blind’ maar vormen vaak ‘oplossingen’ die in het verleden hun nut bewezen (bij andere soorten, of eerder in de evolutie – vaak in tijd van crisis).

    ***

    overigens, als ik Al Qaeda was zou ik nu een bootje sturen naar Fukushima, dan hebben ze tot het einde ter tijden voldoende materiaal voor vuile bommen. Het enige risico is dat het een zelfmoordmissie zou worden ;(

  144. nhz says:

    P.S. moet zijn: languriger klimaatcycli zoals El Nino, la Nina etc.

  145. Goudbelegger says:

    @143 waar woonde je in hemelsnaam?

    @151 die vrouwen krijgen allemaal fake baantjes bij de overheid en die blijft maar aannemen, geen grapje. Van de 10 academisch ‘opgeleide’ vrouwen werken er denk ik 7 bij de overheid, 1 in het bedrijfsleven, 1 heeft wao spiegische klachten en 1 is gelukkig moeder.

  146. RealisT says:

    @156

    Ja, ook heel veel flexwerkers. Een paar uurtjes in de week ergens schoonmaken of zo. Zijn ze officieel niet werkzoekende, maar veel opleveren doet het niet. De winst is vooral voor uitzendburo’s en schoonmaakbedrijven.

  147. nhz says:

    cabaretvoorstelling van de dag, alweer van JC. Ik voorspel hem een glanzende carriere op het toneel als hij in Den Haag afzwaait:

    Banken storten straks in garantiefonds voor spaarders

    Vanaf 1 juli volgend jaar moeten banken geld storten in een nieuw garantiefonds voor spaarders.

    Het gaat om een bedrag van 400 miljoen euro per jaar, dat banken gezamenlijk moeten opbrengen. Minister De Jager van Financiën wil uit het fonds gedupeerde spaarders helpen, als hun bank failliet gaat.

    400 miljoen per jaar, da’s ongeveer honderd jaar sparen voordat de huidige spaartegoeden gedekt zijn; of als we optimistisch zijn, een generatie lang sparen voordat één omvallende grote bank gedekt kan worden. En dan maar hopen dat de inflatie niet doorzet, of dat buitenlandse spaarders van bijv. ING voorgaan – want dan moet er nog véél langer doorgespaard worden voordat het zoden aan de dijk zet. Het lijkt het WeW met zijn 0,5% dekking wel …

    kortom, cabaret voor de bühne.

  148. RealisT says:

    @158

    Idd. 3x raden wie dit potje gaan betalen.

    Sigaar iemand?

  149. Ain says:

    haha, ik zag dit boek op internet, misschien moet de VEH dit aan alle leden uitgeven:

    Samenvatting van ‘Geef nooit korting!’

    Lage prijzen zijn funest voor een gezond rendement en tasten de winst van bedrijven, professionals en zelfstandigen flink aan. Sinds de crisis is de prijs- en margedruk op veel markten alleen maar toegenomen. En de verwachting is dat daar voorlopig geen einde aan zal komen, zelfs niet als de economie herstelt.

    In ‘Geef nooit korting!’ laat Jos Burgers aan de hand van 31 prikkelende adviezen zien hoe u het best met prijsdruk kunt omgaan. Op een luchtige manier beschrijft hij hoe u prijsdruk voorkomt en tegengaat. Want lage prijzen zijn geen vaststaand feit. En onze eigen invloed op de prijs is veel groter dan we vaak denken.

    Ontdek dat er vele manieren zijn om in de dagelijkse praktijk aan prijsdruk te ontsnappen. Wees trots op de prijzen die u voor uw producten en diensten vraagt. Realiseer u hoe waardevol u bent voor uw klanten en laat u niet gek maken. Als klanten zeggen dat u te duur bent, is dat vervelend. Maar het is pas echt een ramp als u dat zelf ook vindt!

    http://www.managementboek.nl/boek/9789089650719/geef_nooit_korting_jos_burgers

  150. nhz says:

    @160:
    ik kan het als ondernemer verregaand eens zijn met het advies ‘geef nooit korting’. Maar dan praten we over produkten of diensten waarvan er per definitie meerdere of zelfs een onbeperkt aantal verkocht worden, en waarbij de ondernemer moet zorgen dat hij op een rendabele manier kan blijven ondernemen, inclusief tevreden klanten. Bedrijven die zich niet kunnen onderscheiden door uniekheid, kwaliteit of service van hun produkt zullen meestal concurreren op prijs.

    Op de huizenmarkt is sprake van een produkt waarbij de leverancier slechts één transactie kan doen, nooit meer opnieuw zaken doet met de klant en de klant zelf vaak keus heeft uit talloze leveranciers. Kortom, alles is daar kompleet anders dan voor gewone ondernemers.

  151. spongebob says:

    Volgens dr. T(ophypotheek) gaat het uitstekend met de huizenmarkt en weten de banken de risico’s uitstekend te managen. Het bewijs daarvoor is (volgens dr.t ) dat er zo weinig executieveilingen zijn.
    Wat blijkt: het aantal huizen op gedwongen veilingen zou veel hoger zijn ware het niet dat veel huizen net voor de executieveiling tegen ramsjprijs worden verkocht zodat de aanbieding vlak voor de veiling wordt ingetrokken.
    Dat is na te zien in de archieven van de veilingsites.

    September vorig jaar op de veiling in Goes :
    Weststraat 13, BURGH HAAMSTEDE
    opbrengst € 312.000 kosten ca. € 10.000 WOZ € 444.000
    zie: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-09-2010/rechts-mikt-op-invoeren-vlaktaks/#comment-51500
    daar schreef ik:
    Opvallend was de veiling van het pand weststraat 13 te BurghHaamstede.
    Nadat de laatste liefhebber op 290k afhaakte was er keurig paartje dat doorging met bieden, hoe hilarisch, tegen elkaar op steeds met 1000 tot 312k. Er werd in de zaal lachend gesproken over een bankstel dat in de zaal zat.
    Duidelijk bewijs dat ofwel de bank ofwel het WeW hierachter zit

    En ja hoor, even een half jaartje het pandje af laten koelen (alsof het kernafval is) en dan gewoon als nieuw op funda presenteren. : http://www.funda.nl/koop/burgh-haamstede/huis-47062739-weststraat-13/

    Het te koop bord (van Estio makelaars) heeft al die maanden plat op de grond achter de heg gelegen, ik rijd er regelmatig langs en zie dat dan. Het pand heeft tussentijds natuurlijk voor de WOZ-waarde als sushi op de bank-balans gestaan. Die vraagprijs van 375k is natuurlijk veel en veel te hoog voor zo’n uitgeleefd en versleten pand.

    Ik zie de laatste weken steeds meer prijsverlagingen voor huizen in Zeeland en Brabant , nog een jaartje wachten met een paar rondjes prijsverlagingen en dan ga ik serieus denken over kopen. (echt kopen en niet huren van de bank natuurlijk !)

  152. AVE says:

    @ 160 & 161

    Als afsluiter kan ik ook nog stellen dat de makelaar een percentage van de opbrengst krijgt, waarbij opvallend is dat hij geen groot risico loopt als de verkoop niet afgerond wordt en al helemaal geen risico op geïnvesteerd kapitaal heeft.

  153. Jacob says:

    Nieuwe website biedt verkoper en koper kansen in moeilijke woningmarkt

    In samenwerking met brancheorganisatie VBO Makelaar introduceert Hierismijnhuis.nl de website http://www.huizenkorting.nl. In dit nieuwe concept voor de Nederlandse huizenmarkt kunnen verkopers hun al langer te koop staande woning gedurende drie dagen tegen een flinke korting te koop aanbieden. Naar verwachting zullen de met korting aangeboden woningen extra aandacht van potentiële kopers genereren. De website is vanaf 17 maart in de lucht.

    In de huidige, moeizaam bewegende woningmarkt biedt dit zowel de verkoper als de koper kansen. De verkopende partij kan in deze drie dagen snel in contact en tot afspraken komen met een grotere groep geïnteresseerden. Kopers krijgen de mogelijkheid een woning met een aanzienlijke korting te bemachtigen waardoor de betaalbaarheid van de woning aanzienlijk toeneemt. Om voor de korting in aanmerking te komen, moeten zij binnen drie dagen hun mogelijke interesse kenbaar maken aan de eigenaar of de makelaar.

    Woningzoekenden kunnen zich kosteloos aanmelden voor de aanbiedingen. Zij krijgen elke drie dagen het wisselende aanbod van woningen dat met korting wordt aangeboden in hun mailbox. In eerste instantie start Huizenkorting.nl met één woning per provincie. Dat betekent elke drie dagen 12 exclusieve kortingsaanbiedingen in Nederland. Zodra het aanbod stijgt, worden de provincies in kleinere regio’s ingedeeld om vraag en aanbod steeds specifieker op elkaar af te stemmen. Op deze manier behouden de aanbiedingen binnen een bepaalde regio hun exclusiviteit.

    Zowel consumenten als VBO-makelaars die deelnamen aan de ontwikkeling van deze website zijn enthousiast over dit nieuwe initiatief.

  154. Jacob says:

    leuk initiatief, maar die -5% tot max -10 % en slechts 1 woning per provincie gaan de huizenmarkt niet vlot trekken natuurlijk 😉

  155. spongebob says:

    @ jacob.

    Gewoon 30% onder de vraagprijs bieden en erbij zeggen dat dit absoluut het maximale bod is.

    Dan eens afwachten of al die hoge vraagprijzen stand blijven houden.

  156. marianne says:

    @Il 143
    Kan mij niet voorstellen dat die dode kittens iets met Tjernobile te maken hebben, maar dat is iets waar je nooit achter zult komen.
    Wat obesitas betreft, nee, het genereren van gewicht is één van de gevolgen van een langzaam werkende schildklier, niet de oorzaak en tegen de tijd dat de gewichtstoename onder de noemer “obesitas” valt is de diagnose reeds gesteld.
    Er zijn trouwens allerlei redenen waarom het kreng te snel of te langzaam werkt hoor, heeft meestal niets met kanker te maken en zelden met radio- activiteit.

  157. nhz says:

    @162:
    goh, een huis in Burgh Haamstede voor onder een miljoen; da’s op zich al verdacht 😉

    nu even afwachten of er flinke prijsdalingen in de omgeving rond Borsele komen; niet dat ik van plan was wat te gaan kopen daar, gewoon om de stemming te peilen.

    @165:
    bizar concept. Aanzienlijke korting, tijdelijk een paar % korting gaat vast niet helpen. Of is het meer en houdt de verkoper het recht nee te zeggen, en is het dus puur een reclamestunt en een goedkope manier om wat leads te bemachtigen voor de makelmannetjes?

    Ik zag vandaag ook overal advertenties voor een nieuwe huizenverkoop website waar je als verkoper ‘direct in contact kunt komen met geinteresseerde kopers’. De wonderen van het internet zijn onnavolgbaar, en nog zijn er 300.000 onverkoopbare woningen in Nederland …

    @168:
    je kunt ook vermageren als je schildklier ontregeld raakt en niet meer goed (dus traag) werkt; ik spreek uit ervaring. En radioactieve straling is echt een bekende factor voor ontregeling van de schildklier, vandaar de jodiumtabletjes; maar indirecte gevolgen gaat gewoon niemand onderzoeken, al was het maar omdat stralingsschade meestal pas na maanden of jaren blijkt.

    De feitelijke oorzaak van obesitas is natuurlijk niet bekend (dit even afgezien van het feit dat als je niet voldoende eet je ook niet kunt aan komen). Ik lees de laatste tijd veel verklaringen uit epigenetische hoek, d.w.z. genetische wijzigingen die veroorzaakt zijn door omgevingsfactoren (infecties, toxines, voeding, enz.). Omgeving dan met nadruk inclusief de situatie van de ouders, met name de moeder.

  158. Nou says:

    Jammer dat ik dat niet zelf had bedacht.

    stap 1:
    Voor mensen met een roze bril maak je een roze website waarop je ze wijsmaakt dat ze hun huis kunnen verkopen.

    stap 2:
    incasseren.

  159. AVE says:

    ‘t Is hier wel af en toe een schattig blog, van bestraalde katten en via schildklier naar obesitas.

    Ben nu aan het uitrekenen wat het me oplevert als ik mijn woning versneld aflos. Heb nog bijna 4 jaar te gaan. Heb dan geen HRA meer, maar andere heffingen verdwijnen weer.

  160. marianne says:

    @ nhz
    Wat wil je nu eigenlijk zeggen, of moet je gewoon altijd het laatste woord hebben?

  161. nhz says:

    @172:
    wat ik feitelijk wil zeggen is dat het vermoeden van ll helemaal niet zo vreemd is (ik leg uit waarom). Dat je allergisch bent voor mijn reacties is me al vaker opgevallen 😉

  162. marianne says:

    @nhz
    De vraag werd aan mij gesteld nhz en dan moet jij er toch nog ff dunnetjes overheen zonder iets zinnigs toe te voegen.
    Ik ben trouwens niet allergisch voor jouw reacties, anders zou ik er ook niet op reageren.
    Vind alleen dat je teveel overdrijfd en dat vind ik jammer.

  163. marianne says:

    waar blijft die edit hier op deze site? overdrijft moet het zijn.

  164. xenobinol says:

    Niet alleen de rente gaat omhoog, ook de fundateller bereikt dagelijks een nieuwe all time high. Vandaag is ze door de 225k barrière heen gegaan 🙂

  165. Amanda says:

    @176

    Ik krijg 9 mailtjes achter elkaar van Funda dat woningen niet meer beschikbaar zijn. Of de site slaat op hol of ze houden er een grote schoonmaak om de statistieken te beinvloeden.

  166. anderhalf keer modaal says:

    inderdaad, dat Funda recordaanbod was mij ook opgevallen. Het is tenslotte voorjaar, dus breekt nu een gunstig jaargetijde aan om je onverkoopbare huis aan de man/vrouw te brengen.

    Het zat er dik in, na de afname van het aanbod in de winter.

  167. anderhalf keer modaal says:

    Maar als je echt wilt kopen nu (er doen zich al goede kansen voor) dan vermijd je Funda.

    Beter rechtstreeks van een ontwikkelaar, erfgenamen of anderen, zonder makelaar.

    Je moet er een beetje tegenaan lopen.

  168. rick says:

    Toch niet zo heel gek zo’n kortingsite. De hoogte van de korting is natuurlijk veel te laag, maar de rozebrillenmannetjes denken dat alles in de perceptie zit. Nadat straks alle trucs zijn gebruikt rest ze straks alleen nog de mogelijkheid om echte kortingen op de kortingensite te zetten: 20-30% bedoel ik. Als zelfs dat niet werkt, zal de paniek pas toeslaan. Feit is dat een groot deel van de aangeboden huizen gewoon onverkoopbaar zijn. Maar de acceptatie hiervan duurt gewoon even.

  169. Adamus says:

    Bij de aan het staatsinfuus liggende ING krijgt de man verantwoordelijk voor risicobeheer een vette bonus. Hij is tenslotte wel een genius.

    Politiek is weer eens geschokt. Pfff…

    En de politiek heeft bij ING ook nog een paar commissarissen aangesteld: de Waal en Carla P.

  170. ll says:

    Waarom, waarom, wordt het CPB ineens eerlijk ?

    Waarom valt het CPB haar eigen minister aan ?

    Wat is hier aan de hand ?

    Iemand ?

    http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/11/0318_0950_cpb_waarschuwt_voor_schuldenberg_zuidelijke_landen.xml

  171. Goudbelegger says:

    @182 om de weg vrij te maken voor het weinige terugbetalen van Griekenland. Ze kunnen dat geld nooit terugbetalen en wat ze terugbetalen zal heel weinig zijn, dat we dat als achterlijk klootjesvolk accepteren??

    Schulden maken is zo makkelijk maar terugbetalen….

    ———

    Een te strenge aanpak van Griekenland werkt niet, waarschuwt het CPB. Het kan zelfs averechts werken. De groei kan dan namelijk zo ver verschrompleen, dat er minder belasting kan worden opgehaald kan worden om buitenlandse schuld af te lossen.

  172. Goudbelegger says:

    Zag net dat je ook een goud startpagina hebt.. Alles gaat zoals ik verwacht had, op één ding na dat de beurzen nog zo hoog staan.

    GGG

  173. ll says:

    Goudbelegger, maar dat wist iedereen toch al, dat er niet terug zal worden betaald ? Dus blijft mijn vraag, waarom nu….

  174. BenBau says:

    “Wetenschappers verwachten dat de getijden de komende dagen, door de extreme nabijheid van de maan, met ongeveer één centimeter zullen toenemen”

    Een TSUNAMI van 1 cm dus….

  175. Goudbelegger says:

    @185 nou, wist iedereen.. dat is wel heel kort door de bocht, wij wisten dat maar de massa aan wie dit idee verkocht werd..

    En waarom nu?? Omdat Griekenland aan de ECB/ EU landen verteld heeft dat ze de eerste terubetalingen niet kunnen voldoen zoals afgesproken is??

    Of gewoon zomaar nu, geen idee..

  176. black says:

    @177

    ik denk dat er weer een schoonmaak zit aan te komen
    kijk maar eens naar de grafiek op

    http://www.floris.nu/funda

    omstreeks 13 maart 2010 is er opeens een scherpe daling te zien. dus waarschijnlijk omstreeks deze tijd weer een grote opschoning (ger Hukkers lente schoonmaak)

    Misschien iets te maken met de cbs cijfers van as maandag?

  177. nhz says:

    @181:
    Carla P.? De dame die op een steenworp afstand van mij woont? Die had het zeker nog niet druk genoeg … Eén voordeel: risicobeheer en geld daar weet ze alles van (niet noodzakelijkerwijs in positieve zin), zie o.a. dossiers Thermphos en Borsele/Covra 😉

    @182:
    CPB is wel eens vaker eerlijk hoor; niet dat de adviezen altijd even verstandig zijn … In dit geval is het beste advies dat beleggers (lees banken) hun verliezen pakken, want je kunt de gewone bevolking daar niet verder uitpersen, en de Griekse elite belasting laten betalen dat is duidelijk geen acceptabele optie. Maar ja, dat mag het CPB niet openlijk zeggen, dat zou politiek zijn.

  178. nhz says:

    @191:
    huizenprijzen die halveren, zelfs in Amsterdam – laat dr.t het maar niet horen 😉

    Overigens is al je geld nu in zilver steken m.i. nog riskanter dan alles in een huis steken (beetje afhankelijk van hoeveel hypotheek je erbij nodig hebt); zilverprijs kan ook best halveren, en in zilver kun je niet wonen. Dat zilver nog 10-12x meer waar gaat worden dan nu vind ik niet echt een verstandige uitspraak, maar wie ben ik …

    Ik kwam vanmorgen iets tegen van de hier wel eens vaker genoemde Nenner (die dacht ik ook wel eens pensioenfondsen adviseert), die gisteren adviseerde om massief short te gaan op de euro/dollar bij een koers van 1.4050 met een scherpe stop. Dat was een héél korte en dus dure trade, en niet bepaald het eerste slechte advies van deze guru in het afgelopen jaar.

    Wie momenteel in de currency markets speculeert doet aan financiële harakiri. Laat eerst de Japanse omaatjes maar eens hun geld terug halen naar Japan, daarna nog een rondje central bank manipulatie eroverheen en dan zien we weer verder.

  179. Get a Life! says:

    Het is altijd onverstandig om ergens volledig in te stappen of te beleggen met geleend geld.
    Maar een beetje spreiden kan geen kwaad. Binnen twee jaar gaat zilver door de $100 grens. Dat is alleen al op basis van de huidige goudprijs en de historische goud/zilver ratio een no-brainer!
    Maar onderzoek goed hoe te investeren en vertrouw absoluut niet op papier-zilver.
    Het is goed mogelijk dat zilver op gegeven moment een enorme zeepbel wordt. Hoop er echter voor die tijd al uit te stappen. Boven de $100 betekent een verzesvoudiging van mijn investering. Dat zijn mooie rendementen die ik bij geen enkele bank verdien. Daarna cash een nieuwe woning kopen is het plan!

    Als je er een beetje ‘inzit’ dan weet je dat $36 een zeer belangrijk prijsniveau is. Het zal nog even kunnen duren voordat zilver hier met voldoende vastberadenheid doorheen schiet. Zodra dit het geval is ligt $40 – $48 direct in het vizier!

    Zilver is een heel kleine markt die wellicht het meest gemanipuleerd wordt van alle markten. Behoorlijk volatiel allemaal. Dus mocht je een goed koopmoment vinden, verstop het ergens en verkoop het in 2013/2014.

    Nenner is een nostradamus wannabe. Vorig jaar februari gaf hij aan dat de goudprijs zou imploderen! Echt een no-no die schreeuwt om aandacht!

    EUR heeft onbedoeld enorm voordeel gehad bij de gezamelijke interentie.. Is zo’n beetje tegen elke currency geapprecieerd.

  180. Get a Life! says:

    Overigens nog een mooi huis te koop voor dr.T in mijn omgeving. Huis staat al een tijdje te koop.
    Standaard huisje, vraagprijs al tijden 399k.
    Tot twee maal toe geprobeerd om een veiling te organiseren met een vaste vanaf prijs van 299k.
    Uiteraard geen hond die hier warm van werd.
    Gevolg is dat de woning doodleuk van Funda verwijderd is en een dag later weer ‘hagelnieuw’ aangeboden (zelfde foto’s) met een vraagprijs van 379k!

    Echt, dat soort lui moeten opsodemieteren met hun huis. Zet het dan niet te koop en blijf lekker zitten waar je zit.

  181. nhz says:

    @193:
    de goud/zilver ratio is historisch gezien geen constante, maar een variabele die in de loop van de geschiedenis steeds hoger geworden is wat de verschillende rollen van goud en zilver weerspiegelt; zou ik dus voorzichtig mee zijn.

    De ‘stijging’ van de EUR komt niet door interventies (die zijn relatief beperkt tot nu toe) maar door een omkering van de YEN carrytrade als gevolg van de ramp in Japan. En dan met name het feit dat dit onverwacht kwam, zodat veel grote spelers vermoedelijk fout zaten. YEN is tijdelijk hard gestegen t.o.v. US Dollar, en dan lijkt het of de EUR het (t.o.v. US$) aardig doet …

    Ik ben wel benieuwd hoe dit afloopt, gezien al het bijprinten van Yens moet het op een bepaald moment extra hard de andere kant opgaan …

  182. Hugo says:

    @195 (nhz)

    Ik heb liever zilver dan een huis. Ik zou je tippen om je eens in zilver te verdiepen. Zowel historisch als nu. China had zilver als geld totdat ze de opium wars verloren (ging beter dan goud). Op meerdere plekken op deze aarde is men zilver aan het monetariseren. Veel meer vraag dan aanbod en noem maar op. Uiteraard zullen (westerse) centrale banken er alles aan doen om zilver te demoniseren. Bedreigt hun digits, papier en controle. Met andere woorden je moet er wel tegen achtbaan bewegingen kunnen.

    Zolang er af en toe op 1 dag meer dan de wereldproductie aan zilver wordt verhandeld wil ik het hebben. Uiteraard alleen fysiek.

    Trouwens, bevalt de spaarrekening ;)?

  183. Hugo says:

    Trouwens, de G7 heeft bekend gemaakt dat ze de Yen zouden ondersteunen. Ik denk niet dat, voor insiders, de move onverwacht kwam.

  184. Get a Life! says:

    Sterke stijging van de EUR vandaag is wel degelijk veroorzaakt door de G7 interventie van afgelopen nacht.

    http://www.zerohedge.com/article/historical-precedent-predict-success-rate-g7-yen-devaluation-accord

    http://www.iex.nl/Column/62220/And-the-winner-is-de-euro.aspx

  185. Hugo says:

    @196

    meer dan de wereldproductie
    moet zijn
    meer dan de jaarlijkse wereldproductie

  186. Goudbelegger says:

    Eng als iemand zegt, natuurlijk gaat zilver door de $100, even meer dan 5x de investering halen, dat is toch duidelijk. Dat hoor je nu wel heel veel over zilver..

  187. bigD says:

    Zilver is niet schaars genoeg in economische zin. Er zit teveel goedkoop zilver in de grond, dit in tegenstelling tot goud.

    De yen kan helaas maar één richting op: appreciatie vs de dollar. De yen is gedekt door een enorme berg onderpand: US Treasurys. Japan heeft nog steeds een fors handelsoverschot, dus het simpelweg niet bijkopen van Treasurys is voldoende om de yen te laten stijgen (vs de dollar). Laat staan als Japan de Treasurys zou verkopen. Dat Japan nu mogelijk tsunami bonds gaat monetariseren geeft de VS alleen maar meer “incentive” voor QE3.

  188. Robald says:

    @176 xenobinol:
    Fundateller boven de 226k. Ze bouwen natuurlijk een voorraadje op voor de open huizendag van 26 maart.

    Toch heb ik het idee dat we de ergste dalingen gehad hebben.

  189. frankie says:

    @ 202

    Het lijkt mij juist heel aannemelijk dat het echte dalen nu pas staat te beginnen.
    Historisch enorm hoog aanbod, minder vraag door beperktere financieren. Lijkt eigenlijk juist maar 1 kant op te kunnen gaan, naar beneden.

    Volgens mij niet veel meer voor nodig dan boerenverstand gebruiken.

    Enige is nog inflatierisico wat de reele huisdaling kan afvlakken.

  190. Get a Life! says:

    @BigD

    — Zilver is niet schaars genoeg in economische zin. Er zit teveel goedkoop zilver in de grond, dit in tegenstelling tot goud. —

    Waarop baseer je deze bewering? Ik ben van mening dat het tegenovergestelde het geval is.

    http://www.goldcore.com/images/mu/goldcore_bloomberg_chart2_14-02-11.PNG

    Zilver wordt verbruikt, goud niet. Maargoed, deze site gaat over heilige huisjes.

  191. wesley says:

    Je kunt geen geld van geld maken. Andersom kan ook, en het kan ook wel. Dat heeft met lenen te maken.
    (0 = 1 – 1, en daarom is niets ook iets). Dit betekent dat de ‘have nots’ tegelijkertijd de ‘haves’ zijn. Het is maar net onder welk kamp men zich wil scharen. Wat zou je doen als je van geld geld wil maken? (geleend geld kan ook. Dan maak je i.m.o. geld van geen geld):

    – huis kopen (yeah right)
    – naar de bank brengen (naar de boeven brengen, dat hoef ik hier waarschijnlijk ook niet uit te leggen)
    – boterham kopen (dat bederft)
    – klomp zilver kopen (want iedereen wil straks ineens zilver hebben en het wordt ook zo veel gebruikt als grondstof voor onze produkten)
    – vaatjes olie kopen (je weet dat je besodemieterd wordt, maar misschien kan je er anderen in de toekomst nog meer mee besodemieteren (moet je wel de verleiding kunnen weerstaan om het niet zelf te verbruiken)).

    zijn er nog andere ideeen?

  192. wesley says:

    Als onwetendheid in geld was uit te drukken zou ik daar mijn negatieve geld (schulden) in investeren. Volgens mij begin ik nu verdacht veel op een bank te lijken.

  193. rob says:

    de toetsrente wordt 5,8% geen 5,9%. scheelt niet heel veel maar toch

  194. Dow Jones says:

    @202 (Robald)…

    Toch heb ik het idee dat we de ergste dalingen gehad hebben.

    Wat bedoel je daar dan precies mee? Dat we nu naar een voorraadje van 250.000 huizen gaan? Volgens de trend zit dat er namelijk wel in. Ergens in 2012… misschien eerder…

    Cheerio,

    Dow Jones

  195. bigD says:

    @Get a Life!(204)

    Er zit veel meer zilver in de aardkorst dan goud. Het is veel goedkoper om zilver te winnen. Dat zijn twee simpele feiten.

    We hebben het afgelopen half jaar een verdubbeling van de zilverprijs gezien. Ik weet niet hoe lang het duurt voordat een inactieve zilvermijn weer
    operationeel kan zijn, maar de huidige prijs is een enorme stimulans om meer zilver te winnen. Het aanbod van zilver zal fors gaan stijgen. Dan ligt het eraan wat de vraagkant gaat doen. $100 zilver is ver weg, los van een speculatieve zeepbel.

    PS ik weet niet wat die grafiek van jou moet voorstellen.

  196. Goudbelegger says:

    Zilver heb ik wel een beetje verstand van, als je kijkt wat mijnen aan goud en zilver hebben dan zie je vaak 100g., 200g. zilver per ton en bij goud wordt het al gemeld vanaf 0,5 g., laten we zeggen dat iets van 5 g., optimistisch, het gemiddelde is. Er is veel meer zilver en het is niet zo mooi als goud en reageert, goud reageert niet, al zijn er nerds die daar anders over denken.

  197. Juan Belmonte says:

    @207 Analist

    Nieuwe website biedt verkoper en koper kansen in moeilijke woningmarkt

    Welnu, websites helpen zeker om meer transparantie te krijgen. Deze site bijvoorbeeld. 🙂

    Dat de (rekenkundig) gemiddelde vraagprijs voor een koopwoning(330 k euro) in NL 11 maal Jan Modaal bruto (30 k) is, is iets dat toch echt niet tussen de oren geland is.

    Maarueh VBO denkt dus dat het concept van http://www.biedenenwonen.nl, een NVM flopje wel toekomst heeft.

    Zij kennen immers de klanten 8)

  198. John says:

    @203
    “Enige is nog inflatierisico wat de reele huisdaling kan afvlakken.”

    Dat effect zal pas inzetten als die inflatie ook echt gecompenseerd gaat worden in de lonen. Tot die tijd zal de prijsinflatie juist de huizenprijs verder onder druk zetten. Maar het zal over een paar jaar zeker gaan gebeuren dat er inflatiecompensatie met terugwerkende kracht zal worden afgedwongen. Op dat moment komt inflatie over het hele segment in de stroomversnelling.
    Net daarvoor is het moment om een huis te kopen. Daarna verdampt je schuld immers snel. Huizen zullen nog wel doorzakken in reëele waarde, maar in absolute waarde stabiliseren of zelfs stijgen. Mijn advies: volg de CAO onderhandelingen. Zolang de nullijn het uitgangspunt blijft er er hooguit om een procent gebabbeld wordt zal de huizenprijs blijven dalen.

  199. lorenzo says:

    Als een web-site je een mooie prijs moet bieden…hou lekker op.
    Deze , vrijstaand , mooi perceel van 1100 m2 voor € 2100 . Geen slaaf meer van financiers , een droom ?
    http://www.tweedewoning.eu/woningen/index?query=&adtype_id=1&country_id=0&price_min=100&price_max=3000

  200. Goudbelegger says:

    @214 interessant. Geen slaaf meer van financiers.. Probleem is alleen dat emigreren emotioneel zo moeilijk is.

  201. nhz says:

    @200:
    inderdaad, net zoiets als mensen die vast geloven in de $55.000 goudprijs van FOFOA; als je het te vaak gaat horen een contra-indicator.

    @210:
    opstarten van een stilgelegde mijn kost meestal een aantal jaren; starten van een nieuwe mijn kan 5-10 jaar kosten (veel zilvermijnen zijn feitelijk concessies om te mijnen waar nog geen echte exploratie is). Het kan dus vele jaren duren voordat de produktie reageert op de marktprijs. Maar ik denk ook dat recycling van zilver steeds efficiënter wordt, en dat belangrijke toepassingen (bijv. fotografie!) snel kunnen wegvallen zeker als de prijs verder oploopt.
    $100 zilver op korte termijn lijkt me alleen mogelijk bij een speculatieve blow-off top; op langere termijn wellicht ook als de dollar veel verder daalt, maar dan (monetaire inflatie) zouden veel andere beleggingen het net zo goed moeten doen.

    @216:
    goedkoop ja, maar het gaat hier vaak om landen waar je alleen veilig bent als je heel erg low profile leeft. In echt goedkope regio’s worden noord-Europeanen en Amerikanen als wandelende portemonnees gezien, waar ze wel raad mee weten. Ik ken talloze verhalen over hoe dat in de praktijk werkt (geldt ook voor delen van Azië, helaas).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*