Wordt de Gedragscode Hypotheken wel nageleefd?

Per 1 januari 2007 geldt een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Deze is opgesteld omdat de overheid te hoge hypotheken in verhouding tot het inkomen signaleert. Hierdoor zijn woningbezitters kwetsbaar voor een daling van de huizenprijzen, een stijgende hypotheekrente of een dalend inkomen. De belangrijkste aanpassingen in de nieuwe gedragscode zijn bedoeld om overkreditering te voorkomen.

zie ook: Maximale hypotheek: hoeveel mag ik lenen?

Op jongeren fora (fok.nl , tweakers.net) zijn veel discussies te vinden over hypotheken en de hoogte daarvan. Het valt daarbij op dat een groot aantal verstrekkers het niet zo nauw neemt met de regels.  Dit terwijl de bankiers telkens terugvallen op deze regeling om aan te geven dat er in Nederland niets aan de hand is….

maximale hypotheek 30000euro bruto mei 2007

Een aantal voorbeelden:

juni 2007
Ik heb 2,5 jaar geleden 5,8x m’n bruto jaarsalaris kunnen krijgen, met een jaarcontract + intentieverklaring, zonder eigen geld en zonder garantstelling door ouders.
Achteraf gezien was dat prima op te brengen. Ik ben blij dat ik niet ben gaan huren, dat had me per maand veel meer gekost dan de hypotheek + bijkomende kosten (groot onderhoud, VvE) en dan had ik nu niet een leuk bedrag aan overwaarde kunnen verzilveren.

In de afgelopen jaren is het wel wat strikter geworden, maar banken zijn nog steeds flexibel voor starters met een gunstig toekomstperspectief.

juni 2007
Bij mij wilde de rabobank echt niet boven de 4,5x norm uit. Ik was er zelf eigenlijk een beetje verbaasd over. Volgend jaar krijg ik (hopelijk) m’n PhD in natuurkunde en mn vriendin is net afgestudeerd en gaat binnenkort werken. We kwamen maar iets van 20.000 euro tekort, maar ze wilden er gewoon niet in mee. Jammer voor de rabobank.
juni 2007
Die norm heb ik ook altijd vreemd gevonden. Banken / Tussenpersonen willen op het einde van de dag gewoon die hypotheek aan jou verkopen. Dat de Rabobank niet verder gaat dan 4.5x, tsjah dat is hun verlies. Starters shoppen net zolang totdat ze iemand hebben gevonden die hun wel 5.5x hun jaarinkomen leent. Zelf maak ik me niet zo druk. Heb redelijk goed toekomstperspectief en 5x – 5 1/2 keer moet wel te doen zijn.
juni 2007
In de mei versie van de wegwijs (http://www.wegwijs.nl/uploads/tx_skpdfviewer/44_5_2007.pdf) staat een artikel over deze bovengrens en enige statistieken over de banken (pagina 41). Een starter die 30.000 verdient zou volgens de afspraken maximaal 135.000 kunnen lenen, bij DSB en national academica kon tot 190.000 geleend worden (6.4x jaarsalaris). Eigenlijk hield geen enkele grotere bank zich aan de richtlijn

Maximale hypotheek 15 jaar vaste rente mei 2007

De bankiers vertrouwen volledig op de Gedragscode Hypothecaire Financieringen

Share Button
Tagged with: ,
4 comments on “Wordt de Gedragscode Hypotheken wel nageleefd?
 1. anoniem says:

  Zelf werk ik bij een hypotheekverstrekker en kan niet anders zeggen dat de gedragsnorm zeer veel wordt overschreden. Wel zijn er vaak goede redenen om af te wijken van deze normen, inderdaad jonge mensen met een goed toekomstperspectief is een veel geziene reden.

  Wat echter nog veel zorgelijker is, is het feit dat hypotheekverstrekkers nog steeds hun acceptatiebeleid aan het versoepelen zijn om maar meer hypotheken te kunnen verstrekken in een krimpende markt. Een aantal voorbeelden zijn bijv. 100% aflossingsvrij, krediet hypotheken, verstrekkingen tot 130% en versoepeling acceptatiebeleid etc.

  Stel dat de huizenprijzen in de komende 5 jaar met 10 tot 15% dalen in combinatie met een rentestijging……. Dat heeft fatale gevolgen voor mensen die de afgelopen 5 jaar tegen een historisch lage rente een op inkomen maximale hypotheek hebben afgesloten met een rentevaste periode tot 10 jaar vast…En de maandlasten verdubbelen en die 130% verstrekking is opeens een 145% verstrekking…..

  De laatste jaren hoor je veel negatief nieuws over beleggingshypotheken maar helemaal niks over aflossingsvrije hypotheken terwijl je bij beleggingshypotheken in ieder geval nog iets opbouwt om af te lossen. In een periode van dalende huizenprijzen zal dit probleem zich pas openbaren ben ik bang… Aflossingsvrije hypotheken kunnen wel is het volgende “bankschandaal” worden in de toekomst…

 2. Robert says:

  Wat die vent van de ING zegt is gewoon gebazel. De ING heeft alles verborgen gehouden en ze zijn nu technisch failliet. Het aandaal is nu al bijna niets meer waard en een
  massale injectie van Wouter Bos is pijlsnel nodig. Misschien wel nationalisering.

 3. Juan Belmonte says:

  September 2008:

  Pieter Lijesen van de Nationale Hypotheek Pas:

  “60.000 mensen per jaar lopen risico van lenen maar niet kunnen terugbetalen

  Ik ben bij verschillende kamerleden geweest en ook kamervragengesteld en er zijn wat antwoorden op gekomen en die slaan de plank redelijk mis zou ik zeggen, maar dat loopt allemaal nog.

  Het verhaal werd wel onderkend maar de aantallen werden in twijffel gebracht.”

  Toen terecht nieuws.

 4. Juan Belmonte says:

  september 2010, twéé jaar verder.

  Weten we nu eigenlijk wel hoe groot de totale NL hypotheekschuld is ?

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/hoe-groot-is-de-totale-nederlandse-hypotkeekschuld/

2 Pings/Trackbacks for "Wordt de Gedragscode Hypotheken wel nageleefd?"
 1. […] zes tot acht weken strenger geworden in het navolgen van de anderhalf jaar geleden opgestelde gedragscode voor banken. Daarin werden extra strenge inkomenscriteria opgenomen. ,,Het zijn richtlijnen, die […]

 2. […] zie ook: Wordt de Gedragscode Hypotheken wel nageleefd? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*