‘Huizenprijzen stijgen in ergste geval tot 2030 per saldo niet’

Na een eventuele volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek duurt het 12-17 jaar voor de huizenprijzen weer op het oorspronkelijke niveau terecht komen.

Dat zegt Charles Kalshoven, hoofdeconoom particulier van ING. Hij houdt hiermee rekening met een al door ING geraamde prijsdaling van 5% in 2012 en 2,5% in 2013. Volgens Kalshoven hebben huizenprijzen op de lange termijn de neiging om de nominale economische groei (reële economische groei plus de inflatie) bij te houden. Hij denkt dat een eventuele beperking van de hypotheekrenteaftrek de huizenprijzen – en het aantal verkopen – in de eerste jaren flink zullen drukken. ”In het meest ingrijpende geval, bij volledige afschaffing van de aftrek, zullen na 12 tot 17 jaar de prijzen in euro’s weer op hun oorspronkelijke niveau komen, uitgaande van de lange termijn trend”, aldus Kalshoven.

Lees verder op de site van RTL Z

Share Button
Tagged with: ,
44 comments on “‘Huizenprijzen stijgen in ergste geval tot 2030 per saldo niet’
 1. V says:

  “Volgens Kalshoven hebben huizenprijzen op de lange termijn de neiging om de nominale economische groei (reële economische groei plus de inflatie) bij te houden.”

  Dus denkt ING nu ook dat er 70% a 80% af gaat om de bubbel van de afgelopen 20 jaar te corrigeren?
  Ze verwachten dan wel hoge inflatie de komende jaren….maar misschien is dat wel terecht 😉

 2. Boefke says:

  En als de prijzen weer op de oorspronkelijke niveaus terugkeren zegt dit helemaal niets over je koopkracht. Waarschijnlijk kost een brood je dan het dubbele van wat het je nu kost, aangezien de halfwaardetijd van del zo rond de 12 jaar zit………

 3. Boefke says:

  Del=geld

 4. Henk 6 says:

  Leuk dit bericht op dit moment! Is dit extra druk voor het Catshuis of was er echt een aanleiding voor de ING om nu met dit verhaal te komen.

 5. Jan says:

  Puh, met een inflatie van 2% betekent 12 tot 17 jaar dezelfde prijs in euro’s hetzelfde als een prijsdaling van 24 tot 34%.

 6. azijnseikerT says:

  Of je een huis koopt of je geld op de bank zet, maakt dus niets uit. Het wordt toch minder waard. Kun je er maar beter woonplezier van hebben. Heb je tenminste nog een schuld die minder waard wordt.

 7. nhz says:

  in het ergste geval stijgen de huizenprijzen niet; dat ze zouden dalen is blijkbaar ondenkbaar (of onzegbaar). In your dreams, zou ik zeggen.

  wie luistert er nog naar dit soort nitwits …

  en die Tweet van Betty de Boer, ach … ik had al zo’n vermoeden dat het IQ van het gemiddelde Kamerlid onder de 60 zit.

  V: Dus denkt ING nu ook dat er 70% a 80% af gaat om de bubbel van de afgelopen 20 jaar te corrigeren?

  tja, daar gaat hij uitdrukkelijk even aan voorbij. Volgens ING is er natuurlijk helemaal geen bubble (geweest) 😎

 8. nhz says:

  azijnseikerT: Of je een huis koopt of je geld op de bank zet, maakt dus niets uit. Het wordt toch minder waard. Kun je er maar beter woonplezier van hebben. Heb je tenminste nog een schuld die minder waard wordt.

  onjuist als je het verhaal aanhoudt. ING suggereert dat de prijzen nominaal in 2030 weer op het huidige nivo zitten, als het tegenzit. En wie denkt dat bankiers of politici wel eens een pessimistisch inschatting van de ontwikkelingen doen moet de afgelopen jaren nog maar eens nalopen, hoeveel keer was Europa al gered, hoeveel keer zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld?

  Spaargeld dat 2% rente per jaar oplevert zou in 2030 ruim 40% aangegroeid zijn. Feitelijk is het dan ook minder waard geworden, maar niet zoveel minder als een huis. En nogmaals: volgens mij is dit het optimistische scenario, waar ik geen moment in geloof.

 9. nhz says:

  P.S.: en die schuld kan wel minder waard worden, maar je moet er wel rente over betalen; en die zal tegen die tijd vast meer zijn dan de spaarrente.

 10. Dawg says:

  Toen de huizenbubble uit ’79 knapte duurde het 14 jaar totdat de prijzen weer op het niveau van ’79 lagen. Maar dat was vergeleken bij de omvang van de huidige bubble maar een bagatelletje.

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?paged=42

 11. dr.t says:

  NHZ
  Tenzij er (hyper-)inflatie plaats vindt en de lening en de verschuldigde rente langdurig is vastgelegd.
  Dan zie je vanzelf de schulden verdampen.

 12. Startert says:

  Dat is mooi, want in 2030 kom ik weer terug uit het buitenland. Wat een timing!

  En ik ben dan nog altijd een Startert, word!

 13. Adamus says:

  cor: Eenvoudig op te lossen. De huurverhoging wordt voor iedereen stapgewijs marktconform
  —–

  Staat bepaalt wat marktconform is …….

 14. Adamus says:

  dr.t:
  NHZ
  Tenzij er (hyper-)inflatie plaats vindt en de lening en de verschuldigde rente langdurig is vastgelegd.
  Dan zie je vanzelf de schulden verdampen.

  Dan komt er een schulden reset.

 15. deutsche mark says:

  Adamus: Dan komt er een schulden reset.

  Juist.
  En dan ben je als “huiseigenaar” met een flinke schuld nog verder van huis. Dan lig je er namelijk heel snel uit.

  Gewoon even de geschiedenis van de duitse hyperinflatie googlen. Of er ter plaatse met destijds betroffenen over keuvelen. Dat werkt verhelderend, kan ik uit eigen ervaring bevestigen.

  Een aardig hoge inflatie, die niet met grote schade aan het geldsysteem gepaard gaat, maar wel met loonstijging is voor een hypotheekhouder het optimum. Zo zie ik het echter niet komen.

 16. Dawg says:

  ‘”Ergste geval” is trouwens een situatie waarin die verdomde huizenprijzen helemaal niet zakken. Als schoenveters of hondebrokken duurder worden noemen we dat inflatie en is dat jammer en erg, maar als huizen steeds onbetaalbaarder worden moeten we dat als een goede langetermijnbelegging beschouwen. Kom nou.

 17. floor says:

  dr.t,

  Ja, of we gaan nhz maar even in de herhaling gooien, doe ik wel voor hem.
  Dat ga je niet halen bij een stevige prijsdaling dr.t,
  remember?
  Dan vraagt de bank bijvoorbeeld of u even bij wil storten.
  En dan heb ik het nog maar even niet over al die andere ongein die een mens zoal meemaakt gedurende zijn leven.

 18. floor says:

  deutsche mark,

  Vooral die loonstijging kun je vergeten.
  De komende 100? geen idee eigenlijk, ik ga het in ieder geval niet meer mee maken, gaan de lonen in oost en west naar elkaar toe groeien.
  En volgens mij is er dan voor west eigenlijk maar één richting mogelijk.
  Afgezien van het feit dat we hier in Europa ook nog het één en ander glad te strijken hebben.

 19. dalen says:

  Wel knap van ING dat ze bijna 20 jaar vooruit kunnen kijken: applaus!!

  Hoe zit het met vorderingen van ING op de PIGS landen? Spanje 90% las ik op het vorige draadje.

  Dat was zeker niet te voorzien en af te bouwen. Wacht ik weet het: door de inflatie wordt de vordering steeds groter, zo verdien je er toch nog aan. Dit leer je van dit soort economen.

  Dat stomme gewauwel van Charles Kalshoven, nota bene hoofdeconoom particulier van ING.

  Op deze site krijg je op al je vragen een antwoord van Charles

  http://www.mijngeld.nl/antwoord-van-de-dag/charles-kalshoven

  Profiel op LinkedIn

  Experience in macro economic analysis, both short term and structural. Previously employed as a macro economist at the Dutch Health Ministry and as senior economist at the Economics Department of ABN AMRO. Experienced in writing English. Both qualitatively and quantitatively oriented.

  Specialties

  Expertise in the areas of housing market, health care, ageing, Dutch economy and general macro economics.

 20. dalen says:

  PS met 90% bedoel ik

  De leningen die ING in Spanje heeft uitstaan vormen qua bedrag 90% van het eigen vermogen.

 21. floor says:

  dalen,

  +1

 22. deutsche mark says:

  floor:
  Vooral die loonstijging kun je vergeten.

  In Duitsland zijn we daar al ongeveer 10 jaar mee bezig. Terwijl er in Nederland als gevolg van de bubble nog wel stijgingen waren. Ook hogere inflatie trouwens. Viel me bij ieder bezoek weer op.

  De duitse lonen zijn globaal best concurerend. Mijn werkgever dacht ook 3 chinese ingenieurs voor de prijs van mij in te zetten, en meer/beter te ontwikkelen. Helaas kwam er vrijwel uitsluitend rotzooi uit hun handen, en buiten dat stegen hun lonen nog met stip.
  Afdeling China is tot op productiebegeleiding afgebouwd, en ontwikkeld wordt alles weer netjes hier. En ik moet vooral blijven. Dat ik met 60k€ ingenieursloon niet met de nederlandse bellenblaasinkomens in de ambtenarij en financiele dienstverlening mee kan is onprettig. Wel lekker is de wetenschap, dat ik in “moeilijke tijden” elders op de wereldbol een truukje beheers dat redelijk uniek is. Dat kunnen veel nederlandse zakkenvullers waarschijnlijk niet zeggen.

 23. Dawg says:

  deutsche mark,

  Lonen in Nederland stagneren voor alles wat onder een CAO valt al heel lang. Als je teminste rekening houdt met de inflatie. Dat het gezinsinkomen toch toenam was vooral te danken aan het feit dat meer vrouwen betaald werk gingen doen. Tot het begin van deze eeuw was Nederland kampioen “loonmatiging” zoals dat zo mooi eufemistisch word genoemd. Na 2000 heeft Duitsland dat stokje overgenomen.

 24. nhz says:

  Dawg: Toen de huizenbubble uit ’79 knapte duurde het 14 jaar totdat de prijzen weer op het niveau van ’79 lagen.

  en dat met rentepercentages van gemiddeld 8% ofzo, dus in die 14 jaar was je spaargeld 3x meer waard geworden. Maar ssst, niet over praten – een huis is altijd de beste belegging, vraag maar aan Betty B.

  dr.t: Tenzij er (hyper-)inflatie plaats vindt en de lening en de verschuldigde rente langdurig is vastgelegd.

  theoretisch denkbaar, maar in de praktijk zijn de meeste mensen al lang uit hun huis gezet voordat de lening afbetaald is, omdat ze door de sterk gestegen kosten van levensonderhoud de hypotheek niet meer kunnen betalen. Dat zou nu nog sterker het geval zijn, aangezien we komen van een zeer laag rentenivo en de inflatie m.i. makkelijk naar 20% per jaar kan.

  dalen: Wel knap van ING dat ze bijna 20 jaar vooruit kunnen kijken: applaus!!

  Hoe zit het met vorderingen van ING op de PIGS landen? Spanje 90% las ik op het vorige draadje.

  ach ja, hoe lang heeft ING nog te gaan, gezien hun PIGS exposure? Over 20 jaar weet niemand meer wat ING was.

  dalen: Previously employed as a macro economist at the Dutch Health Ministry

  Ah, dat verklaart waarom de kosten van de gezondheidszorg de laatste jaren zo uit de klauw liepen; meneer heeft wat voorwerk gedaan.

  dalen: Experienced in writing English.

  wow! daar kijk ik wel van op 😎

  Dawg: Lonen in Nederland stagneren voor alles wat onder een CAO valt al heel lang.

  ik zag net vandaag een berichtje langskomen dat de lonen in NL in de top drie wereldwijd staan, als je kijkt naar vergelijkbare functies; weinig reden tot klagen dus. Nu kun je met zulke onderzoeken alles bewijzen, maar deze uitkomst verbaast me niks.

 25. nhz says:

  nhz: en dat met rentepercentages van gemiddeld 8% ofzo, dus in die 14 jaar was je spaargeld 3x meer waard geworden.

  correctie: je spaargeld was 3x meer geworden, maar ongetwijfeld niet 3x meer waard want er was natuurlijk ook stevige inflatie.

 26. dalen says:

  “Ah, dat verklaart waarom de kosten van de gezondheidszorg de laatste jaren zo uit de klauw liepen; meneer heeft wat voorwerk gedaan.”

  Hahaha Ja de redder van ING is aan boord!

  Zou hij ook het internetbankieren, dat elke keer weer niet werkte, verzorgen?

  “Expertise in the areas of housing market”

  Misschien kan hij als hoofdkassier (bankier) bij Blokker achter de kassa?

 27. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  ‘Huizenprijzen stijgen in ergste geval tot 2030 per saldo niet’

  Dat zijn géén casametristen, aldaar. 🙂
  We zullen zien.

  Buenas noches
  Juan

 28. JohnDoe says:

  “We are here and it is now. Further than that all human knowledge is moonshine.” –H. L. Mencken

 29. Meelezer says:

  dr.t,

  Denk dat je je huis allang hebt moeten verkopen, voor de hyperinflatie uitbreekt. De boodschappen moeten er tenslotte ook komen en eerst is er een periode van oplopende prijsinflatie. Stel dat hyperinflatie echt zo handig was; dat opent een perspectief. Iedereen gaat lekker huizen kopen, waarna via hyperinflatie (de geldpers keihard aan) de hypotheekschulden (met vaste rente en aflossingsvrij) worden weggesaneerd. Gratis wonen. Geen gezeik, iedereen rijk!

 30. asd says:

  @28 (JohnDoe)

  “Now is the winter of our discontent”

  W. Shakespeare

 31. nhz says:

  Dawg: http://www.1meikomitee.net/

  ? op 1 mei slaap ik uit denk ik 😉
  ligt mij allemaal niet zo.

  JohnDoe,

  voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft 🙂

 32. Patrick says:

  @ Dr T

  Noem me één geval in de geschiedenis, één geval dat de hypotheekschulden “lekker zijn weg-geïnflateerd”.

  Eentje maar Dr.t, kom op!

 33. De ontwikkelaar says:

  @32 Patrick

  Wat dacht je van de jaren 60 met gem. 10% loonsverhoging!

 34. Patrick says:

  @33 Ontwikkelaar, ik geloof dat ik je niet begrijp.

 35. Steven says:

  @ de ontwikkelaar

  En wat hebben ze eind zestiger jaren gedaan? Ze zijn opgehouden met zilveren munten (1967). Het was natuurlijk niet de bedoeling dat mensen echt rijker werden… Maar zou kunnen met die huizen dus. Nu toch weer een heel ander plaatje: benzine is omgerekend 4 oude guldens per liter. Komt er nog meer inflatie dan wil je liever in een hok van twee bij twee zitten met een houtkacheltje dan een vette boerderij in de winter dat niet warm is te stoken en tig andere kosten heeft. (even héél overdreven gezegd uiteraard)

 36. road runner says:

  Waarom hyperinflatie? We hebben toch de EURO, je kan altijd nog naar Griekenland,Duitsland of Spanje als je het niet meer wilt,moet je natuurlijk geen huis bezitten dat je wilt verkopen en al helemaal geen hypotheek! Kijk naar Japan zeer hoge standaard van leven, basisbehoeften kosten een vermogen en de huizenprijzen zijn al 22 jaar aan het dalen en de bodem is nog niet bereikt. Al twee generaties die compleet vast zitten en niet meer vooruit zij gekomen in reele termen.

 37. Bug says:

  Startert

  Dat is mooi, want in 2030 kom ik weer terug uit het buitenland. Wat een timing

  Ben je nou nog niet weg ? Niet vergeten te smeren hoor !!!

 38. Paul99 says:

  Jan:
  Puh, met een inflatie van 2% betekent 12 tot 17 jaar dezelfde prijs in euro’s hetzelfde als een prijsdaling van 24 tot 34%.

  Ik kom uit op een prijsdaling van 27% (12 jaar) en 40% (17 jaar) want je moet inflatie over inflatie rekenen. Die percentages vallen me eigenlijk nog hard mee en houd er rekening mee dat het (veel) meer kan dalen.

 39. ll says:

  Woning kopen met 20% korting ?, leuk, fijn maar niet voor de andere kopers, die de volle prijs betaalden……..

  Staan die nu allemaal 20% onderwater ? Die moeten nu een extra storting doen ?( de waarde van Uw onderpand is 1/5 gedaald, terstond te voldoen het volgende bedrag ) . ? WOZ waarde 20% zakken ? Rechtsongelijkheid ? Vragen, vragen. 😉

  http://www.tctubantia.nl/regio/reggestreek/10759154/Nieuw-Dunant%3A-20-procent-korting.ece

 40. Henk 6 says:

  Ot. Meneer kalshoven, ik ben veel meer geïnteresseerd in welke acties u onderneemt om te voorkomen dat de ING weer moet aankloppen bij de staat ivm jullie Spaanse hypotheken. Ik zou graag willen weten welke voorzieningen zijn getroffen. Zijn deze voldoende prima, zo niet dan graag bonus inleveren en die storten in de voorzieningen pot., zodat het 100% zeker is dat jullie niet bij de staat hoeven aan te kloppen.

 41. JR says:

  Uitvalkking tot 2030 ben benieuwd. Denk dat er in het catshuis nu knopen zijn doorgehakt waar niet op te bezuinigen, hoogstwaarschijnlijk is de HRA daar een van. Huurders zullen weggepest uit hun huurhuis en financieel zelfmoord moeten plegen door een veel te duur huis aan te schaffen. Desnoods op of in een plek waar ze helemaal niet willen wonen.

  Dit allemaal om Wilders tegemoet te komen in zijn hopeloze bezuinigingen op een paar asielzoekers.

 42. Lorenzo says:

  We hebben nu hele volkstammen gezien die geobsedeerd is door prijsstijgingen , hier een iets te grote obsessie voor prijsdalingen.
  Tip,laat beide je worst zijn : los je huis af , spaar vanaf je werkzame leven 25 euro in de maand en u bepaald uw pensioen hoogte en ingangsdatum.
  Wellicht zie ik u dan in een failliet Spanje of elders en gaan we al naar gelang het tijstip van de dag een koffie of wijntje drinken.

 43. asd says:

  @43 (Lorenzo)

  Wat hoor ik daar?

  http://www.youtube.com/watch?v=NTsXtu3ivko

  O, wéer een paar % eraf…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*