Oeps, het kabinet is de makelaars vergeten!

In het vandaag gepresenteerde crisispakket heeft het kabinet nagelaten om maatregelen te nemen die de Nederlandse woningmarkt weer op de rails krijgen. De NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, is zwaar teleurgesteld over het gebrek aan steun voor de ‘kurk van de Nederlandse economie’.

De NVM rekende, zeker gezien de wekenlange overlegperiode die het kabinet zichzelf heeft gepermitteerd, op een sterker pakket aan maatregelen. De woningmarkt is zwaar getroffen door de crisis en kan, met een doortastende ondersteuning, een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de economie.

Ondanks intensieve, constructieve overleggen die onder meer de NVM de afgelopen weken heeft gevoerd met de minister van WWI, blijken de woonzorgen van de burger nog steeds onbespreekbaar. Indien maatregelen nog langer uitblijven, zal de komende jaren zowel de doorstroming op de woningmarkt als de nieuwbouw verder stokken. Door de dan nóg sterker wordende woningkrapte zal hoogst waarschijnlijk direct na de crisis een prijsexplosie naar boven plaatsvinden. De woningmarkt verkeert nu al in grote problemen, maar komt ook op de lange termijn verder in gevaar.

Lees verder op de site van de NVM

Share Button
Tagged with: ,
12 comments on “Oeps, het kabinet is de makelaars vergeten!
 1. Ton says:

  ” Door de dan nóg sterker wordende woningkrapte zal hoogst waarschijnlijk direct na de crisis een prijsexplosie naar boven plaatsvinden ”

  Zo makelaartjes waar maken jullie je zo druk om? NA HET ZUUR KOMT HET ZOET. Dure huizen hoge marges – grote auto en veel orginele details ……… blah blah

 2. sven says:

  Direct na de crisis de prijzen explosief stijgen ?
  Droom maar lekker verder !

  Na de crisis (over ongeveer 10 jaar)zal er een periode van lage economische groei plaatsvinden. En ik weet niet of dat mensen dan nog zo lomp zijn om een beleggingshypotheek, spaarhypotheek (verkapte beleggingshypotheek) en aflossingsvrije hypotheek te nemen ?
  Met verstand koop je nu helemaal géén huis, maar na dé bodem pak je gewoon een lineaire, of annuïteiten hypotheek natuurlijk. Het mooie van deze twee hypotheekvormen is namelijk dat de bank dan minder WIL uitlenen. En je hebt automatisch geen risico op een restschuld na 30 jaar.

 3. Spaarvarken says:

  Als je geknipt en geschoren wordt moet je stil zitten. Volgens mij geldt dit nu voor de makelaars en onze tophypotheekbezitters. Volgens mij hoef ik als belastingbetalende burger toch niet op te draaien voor een markt die zichzelf heeft verziekt.

 4. Scheefhuurder says:

  “Door de dan nóg sterker wordende woningkrapte zal hoogst waarschijnlijk direct na de crisis een prijsexplosie naar boven plaatsvinden.” De NVM probeert met dit soort bangmakende uitspraken en met hun 7-redenen-om-te-kopen campagne starters over de streep te halen om toch te kopen. Het is zorgwekkend dat in crisistijd toch starters op het huidige prijsniveau blijven instappen. Nu de daling ook door CBS/Kadaster niet meer ontkend wordt, is het afwachten of de daling zich de komende maanden zal doorzetten. Dat is de beste ontmoediging voor aspirantkopers: niet-kopen wordt beloond met zichtbaar lagere prijzen. De neerwaartse spiraal is dan een feit. NVM en andere belangengroepen zullen intussen alles in het werk stellen om dit scenario te voorkomen door het gedrag van kopers te beinvloeden. Dus starters: heb geduld, koop niet, ga huren, blijf op kamers of bij uw ouders. Let ook eens op de funda-site: het aantal te koop staande woningen neemt nu dagelijkse met honderden toe, huizen staan steeds vaker +6 maanden te koop, prijzen worden naar beneden bijgesteld. Wees ook alert op verborgen prijsdalingen: huizen moeten eerst voor fors bedrag opgeknapt worden om vervolgens toch nog met verlies te worden verkocht. Of een auto of boot erbij! Of verkopers die de overdrachtsbelasting voor hun rekening nemen. Dit alles luidt het einde van de ontkenningsfase onder zittende eigenaren in. Aspirantkopers: trap hier niet in! Wacht gewoon tot de prijzen 20% of meer zijn ingezakt. En zoals al vaker is gezegd: er is geen woningtekort, maar een tekort aan betaalbare woningen. Ik voorzie een verschuiving van koop naar huur. De negatieve bijsmaak van huren zal verdwijnen en de huurmarkt zal verruimen.

 5. Woger says:

  Zwaar getroffen door de kredietcrisis? De kredietcrisis heeft helemaal niets met de stagnerende huizenmarkt te maken. Veel te hoge prijzen daarentegen wel.

  Steeds groter wordende woningkrapte? Op hun eigen website stonden vorig jaar om deze tijd 125.000 woningen te koop en nu 185.000. Het aantal te huur staande woningen is ook met 30% gestegen. De woningkrapte neemt dus af.

 6. johnny says:

  Belangrijker in deze is dat de overheid niets gaat doen , en dat is het beste lijkt mij. Vanaf 2011 moet er zwaar bezuinigd worden en dat zal de HRA in beeld komen hoor.

  ps. sven , bekijk de spaarhypotheek nog eens , HAD veel mensen een hoop ellende kunnen besparen indien deze gekozen in het verleden.

 7. jan says:

  Waarom kopen vooral jonge mensen nog huizen?
  Als je een beetje op de hoogte bent van de situatie op de huizenmarkt, de veel te hoge prijzen, het massale aanbod en de onzekere toekomst,dan moet je toch een rund zijn om tot koop over te gaan. Laat eens een goede journalist opstaan en een artikel schrijven over de misleidende advertenties van makelaars en andere huizenverkopers,of durven dagbladen dit niet aan, bang om advertentieinkomsten te derven.

  Om een beter beeld van de werkelijke huizenprijzen te krijgen moet u eens naar een openbare verkoop gaan.
  Ik deed dat en zag dat een huis dat reeds geruime tijd te koop stond voor 190000, hier verkocht werd voor 98000 euro

  Inmiddels wordt het weer door een makelaar aangeboden voor 139000 euro

 8. Fred. says:

  Ik heb weleens ergens gelezen dat die openbare verkopen niet zo openbaar zijn. Het schijnt een vaag wereldje te zijn waar iedereen elkaar kent en helpt en waar een ‘gewone koper’ niet zomaar tussenkomt waardoor die prijzen veel te laag zijn.

  Vervolgens worden de huizen inderdaad direct voor veel meer (maar minder dan vergelijkbare huizen) te koop gezet waardoor het vlot verkocht wordt en is er razendsnel geld verdiend over de rug van degene die eruit moest.

  Deze werkwijze is geenszins het bewijs dat prijzen te hoog zijn.

 9. Joop Kl; says:

  @ Jan:

  En wat dacht je bijvoorbeeld van die overdaad een gesponsorde huizenprogramma’s tegenwoordig op de TV, zoals bijv. My First Home etcetc. Zie al de jonge stelletjes eens blij zijn met hun huisjes. Ik vindt het schandalig hoe de mensen op deze manier de kop gek wordt gemaakt!

 10. johnny says:

  klopt zeker, en past exact in het tijdsbeeld van die relatief jongeren , een generatie waarbij het niet opkon. Is dus niet zo moeilijk te verklaren.

 11. Essy van Noorwegen says:

  Woningkrapte als argument voor prijsexplosies. Dat is hier eerder al in diverse artikelen afgezwakt, zo niet ontkracht.
  Bovendien stagneert de huizenmarkt en zet de vergrijzing -lees: vrijkomende woningen- verder door.
  En de Japanse huizenmarkt, cq aandelenmarkt heeft zich ook nooit iets aangetrokken van al dit soort redeneringen. Na een enorme val volgde geen V-vormig herstel in de vorm van exploderende koersen en prijzen. Men moddert daar al jaren op een laag pitje gezapig door.
  De grootste denkfout is dat na een forse daling ALTIJD groot herstel volgt. Hiermee worden ook toekomstige kopers een rad voor ogen gedraaid. Immers, het komt wel weer goed. Je kunt rustig kopen want huizenprijzen stijgen uiteindelijk altijd weer.
  Onzin: we zitten op een historische top in de huizenmarkt. Er is geen enkele reden waarom, na jaren recessie, ergens in 2013-2015 die prijzen weer zo exorbitant hoog zouden worden.
  Hopelijk worden er niet al te veel goedgelovige kopers nog over de schreef getrokken.

 12. johnny says:

  Een goed verhaal. Wat ik ook om me heen merk is dat de mensen niet kunnen benoemen (en dan op macro niveau) WAAROM de prijzen zo zijn gestegen afgelopen decennium. Dat moet gewoon eerst begrepen worden voordat je meldt dat het over 2 jaar weer beter wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*