Taxateurs vervolgd voor opkrikken huizenprijzen

Justitie vervolgt vier taxateurs uit de regio Rotterdam en Den Haag omdat ze meer dan twintig taxatierapporten hebben vervalst voor een oplichtersbende. Dat maakt justitie dinsdagavond in Nova bekend. De bende kon zo huizen voor veel meer geld verkopen dan ze daadwerkelijk waard zijn.

In deze zaak zijn de afgelopen jaren honderden mensen rond Rotterdam en Den Haag het slachtoffer geworden van hypotheekfraude. Oplichters zouden hen een plan hebben voorgespiegeld om te beleggen in huizen. Die panden zouden worden verhuurd en na een jaar met winst worden doorverkocht. De waarde van die huizen was echter in vervalste taxatierapporten flink opgekrikt en soms zelfs verdubbeld. Hierdoor betaalden de gedupeerden veel te veel geld voor de huizen.

Justitie wil met de vervolging aangeven dat niet alleen criminelen, maar ook hun dienstverleners worden vervolgd. Officier van justitie van het functioneel parket Marianne Bloos zegt in het programma dat justitie vaker dienstverleners die dit soort misbruik faciliteren gaat vervolgen.

De Rotterdamse wethouder van Wonen Hamit Karakus zegt volgens Nova dat dergelijke verkopen in het verleden zeker driehonderd keer per jaar voorkwamen. Inmiddels zou deze vorm van oplichting enigszins zijn teruggedrongen.

Twee van de verdachte taxateurs zijn lid van brancheorganisaties NVM en VBO. De organisaties hebben Nova laten weten dat de twee taxateurs in procedures zijn verwikkeld die mogelijk tot een royement leiden.

bron: NOVEM

Share Button
Tagged with: , , ,
11 comments on “Taxateurs vervolgd voor opkrikken huizenprijzen
 1. Fred says:

  Een taxateur krijgt veelal een percentage van het doorhem getaxeerde bedrag. Wat doet dat met de taxatie waarde ?

  Daarnaast kon de taxateur uit de rapportage van Nova zich geen uitdraai uit het kadaster veroorloven, tja wordt dan geen taxateur.

 2. johnny says:

  Taxatiebedrag is veelal een vast bedrag en veel te laag .

 3. Knilles says:

  Hoe komt die gast uit het filmpje aan zoveel geld om 4 huizen te kopen?

  Nog nooit een huis gekocht en dan in 1x maar 4?!

  Tsja, ze weten wel wie ze moeten plukken.

  @johny: Hoe kom je erbij dat het taxatiebedrag vaak veel te laag is, zo te horen is het vaak te hoog.

 4. johnny says:

  Omdat jij niet in de markt hebt gezeten (en waarschijnlijk een baas het die het bruto uurbedrag van jouw wel kent en jij er geen benul van hebt , dat zal het verklaren.

 5. Knilles says:

  Gaan we nu in 1x zo doen?

  Het was een normale vraag, maar schijnbaar kan er niet normaal geantwoord worden.

  Toch lastig he dat plebs, die niet de wijsheid in pacht hebben zoals jij dat hebt.

  En voor de duidelijkheid, ik ben al jaren ondernemer met meerdere bedrijven. Allen floreren en de vooruitzichten zijn ook prima, zelfs in deze tijden.

  Dus begin aub niet over een baas of brutofooien, die zijn voor loonslaven en de Jan Pedaalemmers.

 6. Matt says:

  Tja Knilles,

  Terecht dat je zegt “er kan niet normaal geantwoord worden”, maar erg jammer dat je daarna over loonslaven en Jan Pedaalemmers begint. Gevalletje ‘pot verwijt de ketel’… Lekker respectvol zou ik zeggen. Zelf ook personeel in dienst?

 7. Knilles says:

  Sorry ik liet me even gaan.

  Maar ik heb geen personeel in dienst, werk alleen met freelancers.

  Personeel gaat een bedrijf in NL kapot aan qua kosten e.d en maakt je minder wendbaar, dus heb ik een tijd geleden al gekozen voor deze oplossing.

 8. benny more says:

  Ik handel zelf veel met zogenaamde makelaars, ik vraag dan op voorhand hoeveel ze wensen te verdienen en stel dan zeker dat als ik de uiteindelijke verkoopprijs onderuit haal de – makelaar – altijd zijn vaste percentage krijgt. Stel 250 K€ tegen 3 % dan betaal ik altijd 7500 € aan de makelaar ook als ik inkoop voor 175K€. Dan heb ik de makelaar aan boord die dan de verkoper overhaalt om dan och maar dat lagere bod te accepteren, en JA dat werkt. Scheelt mij heeeel veel geld.

 9. johnny says:

  Juist als ondernemer moet je m.i. niet zo snel concluderen dat iets een hoge gage is , vooral als je de content van die gage, blijkbaar, niet kent.
  Een gage voor een taxateur die nu enkel tot stand komt door tussenpersonen (..). Ook dit is een doodlopende weg dus.
  Bedenk dat daarbij de woningcourtage in Nederland de laagste van Europa en omstreken is , in een vakgebied die de meeste eisen stelt aan de huidige makelaar .

 10. Mousse says:

  Hij heeft toch een hypotheek af kunnen sluiten op basis van inkomen, dan zou hij toch ook de hypotheek kunnen blijven betalen.

 11. Mart says:

  Mmmm ik ken makelaars en taxateurs en ben van geen enkele onder de indruk. Het zijn toch meestal mensen die makkelijk geld wilen verdienen. En wat moet je nou in godsnaam weten over huizen om ze te verkopen. Ik kan het allemaal zelf en met makelaars erbij heb ik alleen maar ellende gehad (en ja ze waren NVM en weet ik veel wat allemaal)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*