Jeroen Dijsselbloem verwacht meer problemen met Nederlandse hypotheken

Binnenkort worden onder regie van de Europese Centrale Bank de 130 grootste banken van de Europese Unie aan een stresstest onderworpen. Dat is al de derde keer, en de vorige keren bleken het relaxtesten te zijn geweest. Voorafgaand aan de test zullen de banken diepgravend worden doorgelicht.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft gisteren in Buitenhof nog eens uitgelegd hoe de komende ‘asset quality review’ in zijn werking gaat.

“dan gaan dus echt deskundigen de bank binnen en die gaan echt de boeken openleggen en die gaan kijken wat is dit eigenlijk voor lening, wat zit er in die portefeuille. Hoeveel probleem zitten er in jouw MKB-leningen portefeuille, of in Nederland in de hypotheken aldus Dijsselbloem.

Het valt Dijsselbloem verder op Nederlanders altijd praten over de problemen in banken in het buitenland. “Als je vanuit het buitenland naar Nederland kijkt..
Hij redt zich er weer uit door te zeggen dat wij ook problemen hebben gehad en dat de De Nederlandsche Bank hem heeft verzekerd dat wij de grote problemen nu op orde hebben.

“Overleeft de bank het ook nog als de vastgoedmarkt instort. Overleeft de bank het ook nog de huizenprijzen met nog eens een kwart of 50 procent dalen”

 

Share Button
Tagged with: ,
49 comments on “Jeroen Dijsselbloem verwacht meer problemen met Nederlandse hypotheken
 1. Wie says:

  2014 wordt een interessant jaar.

 2. Latida says:

  Blijkbaar zijn er twee banken bijgekomen want in oktober werd nog over 128 banken gesproken, waaronder 7 nederlandse.

  Overigens is de verwachting dat tussen de 5 en 10 banken de test niet postief doorkomen en dat er een slordige 50 miljard nodig zal zijn.

  http://www.cnbc.com/id/101136781

 3. StommeZ says:

  Niet echt ontopic, maar wel interessant denk ik:

  ‘Er wordt een harde monetaire oorlog gevochten’

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/rene-tissen/er-wordt-een-harde-monetaire-oorlog-gevochten

 4. Paul says:

  We mogen verwachten dat onze banken in Nederland allemaal door het ijs zakken als de stresstest echt is. Er staan miljoen huizen onderwater. Superveel kantoor en bedrijfspanden staan gewoon leeg. Maar wel allemaal vol op de balans van de banken.
  Dan hebben we nog de binnenscheepvaart. Waar veel schepen varen onder de kostprijs. Ze betalen alleen de rente maar niet de aflossing op hun schip.

 5. StommeZ says:

  Hmm dat van die binnenvaartschepen wist ik niet, daar zit ook nog een probleem dus. Ze zullen ook niet geweldig onderhouden worden denk ik als er weinig geld binnenkomt..

 6. Frans says:

  O.K. twee voorgaande keren waren een “relaxtest” dus een show voor de buehne. Kan je ook moeilijk omheen omdat vlak nadat Dexia door de test kwam belly up ging.
  Het overgrote deel van de durrifatiffs zullen niet meegenomen worden, let alone repo 105 zal ook wel welig tieren. (Dit is het tijdelijk “verkopen” van bad assets aan je buurman, die bijvoorbeeld net de test heeft doorlopen, om daarna terug te kopen)
  Mensen die nu denken dat dit allemaal niet voor de show is zijn wel erg hardleers.
  Je wordt bedonderd waar je bij staat, het is onderdeel van de goednieuwsshow.
  Ik twijfel er niet aan (nou ja….) dat de meeste politici denken dat dit een echte test is die wat voorstelt.
  De ECB heeft al aan montaire verruiming gedaan, en er zijn vele biljoenen door de FED rondgedeeld aan Europeeesche banken om ze overeind te houden.
  Het is allemaal een grote poppenkast.

 7. Frans says:

  Paul: We mogen verwachten dat onze banken in Nederland allemaal door het ijs zakken als de stresstest echt is. Er staan miljoen huizen onderwater. Superveel kantoor en bedrijfspanden staan gewoon leeg. Maar wel allemaal vol op de balans van de banken.
  Dan hebben we nog de binnenscheepvaart. Waar veel schepen varen onder de kostprijs. Ze betalen alleen de rente maar niet de aflossing op hun schip.

  We are all doomed….

 8. mafketel says:

  Zo te lezen ( oef het wordt zwaar ) gaan we nu de liquidatiefase in, in de Kondratieff Winter .

  En dan nu het goede bericht, in Grunn is er voor euro 5 ton aan eten opgehaald :-), voor de voedselbanken

  http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=128423

  Franzel we are done ? Met elke Euro op de bank ben je een belegger in die bank 🙂 Dat wordt nog wel eens vergeten ……..

 9. Koophuis XXL says:

  De binnenvaart op zich is een redelijk kleine markt. De bedragen bij de zeevaart (en problemen) zijn nog iets groter. Jonge (container)schepen gaan de schredder in momenteel.

  Ik geloof nooit dat er DITMAAL wel een betrouwbare stresstest komt. Politiek gewoon niet aanvaardbaar.

 10. Dawg says:

  Frans: We are all doomed….

  Geen paniek. Er is nu een bankenresolutiefonds met daarin 55 miljard euro. Nou ja, nu nog even niet. Pas in 2026. Oh ja, het balanstotaal van alle Europese banken bedraagt 30.000 miljard euro.

  http://www.ftm.nl/column/waarom-de-bankenunie-een-teleurstelling/

 11. Apekool says:

  Lagere hypotheek in 2014 [Telegrof]

  Briljant: “[na aftrek van alle zekere kosten] … dan blijft er nog 270 euro over voor de betaling van het advies en de bemiddeling van de hypotheek en eventueel bijkomende verzekeringen. Als u deze kosten niet in termijnen mag betalen, moet u dus eigen geld hebben om een woning te kunnen kopen.”

  Stel je toch eens voor dat je geld meeneemt als je iets gaat kopen… ongehoord!

 12. Dawg says:

  Ondertussen wil weldenkend Nederland alleen een debat met gelijkgestemden.

  https://www.burgerforum-eu.nl/oproep-tot-censuur/

 13. mafketel says:

  Dawg: Oh ja, het balanstotaal van alle Europese banken bedraagt 30.000 miljard euro.

  On-balans, thnakxxxx 🙂

  Zat ik net aan te denken …….En off-balance 2x zoveel ? Heb het ergens gezien, maar kan het niet meer vinden …….. 😉

 14. mafketel says:

  Eigenlijk wordt je gewoon gedwongen te beleggen op de Bank, anders kan je je rekeningen niet betalen ……

  We zijn allen slachtoffers van een systeem, of je nu wilt of niet …… 😉

  Maar gelukkig is er een garantiestelsel, let wel een ‘stelsel’ ( geen geld! ) dat dan weer weer wel , voor de weerloze gedwongen beleggertjes

 15. Frans says:

  Dawg: Geen paniek. Er is nu een bankenresolutiefonds met daarin 55 miljard euro. Nou ja, nu nog even niet. Pas in 2026. Oh ja, het balanstotaal van alle Europese banken bedraagt 30.000 miljard euro.

  ftm.nl/column/waar…-een-teleurstelling/

  1,5 promille… Dat schiet lekker op! 🙂

 16. Frans says:

  Oeps, tis wat meer… 1,833 promille

 17. Apekool says:

  Frans:
  Oeps, tis wat meer… 1,833 promille

  Oei, dan mogen ze helemaal niet meer rijden: “Zo mag een beginnend bestuurder een alcoholpromillage in zijn bloed hebben van hoogstens 0,2. Voor ervaren bestuurders is dat maximaal 0,5.”

  En we weten allemaal dat onze bestuurders weliswaar lang in het vak zitten, maar bepaald niet ervaren zijn.

 18. peter z says:

  ik wil mijn volgende hypotheek bij Deutsche Bank..

  http://weblog.independer.nl/in-het-nieuws/duitse-hypotheek-afsluiten/

 19. Latida says:

  Oei dat klinkt niet best wat Jeroen Dijsselbloem in dat interview zegt, waarbij hij afsluit met

  “De volgende zeepbel is zo gevormd”

  en even wat quotes op een rijtje..

  “Er zijn eerder stresstests geweest, maar niet op basis van een hele diepgravende asset quality review”

  en

  “Dan gaan er dus echt deskundigen de bank binnen en die gaan echt de boeken openleggen. En die gaan kijken naar wat is dit eigenlijk voor lening, wat zit er in die portefeuille. Hoeveel leningen met problemen zitten er in jou MKB portefeuille? Hoeveel in Nederland, de hypotheken. Nee dat is in Nederland niet eerder op deze manier gebeurd”

  Met die laatste zin geeft hij al aan waar hij weet dat de pijn zit. Ook wel opvallen om te moeten horen dat er dan eindelijk echt deskundigen bij een bank binnengaan, terwijl de meeste mensen er toch nog steeds vanuit gaan dat de deskundigen daar al hadden moeten zitten. Zowel de mensen van de bank zelf, als de mensen die de vorige stresstesten gedaan hebben zijn blijkbaar geen echte deskundigen.

  Dan begint hij meteen erna over fictieve scenario’s te spreken en stelt de vraag

  “Overleeft de bank het ook nog als de vastgoedmarkt instort? Overleeft de bank het ook nog als de vastgoedmarkt instort. Overleeft de bank het ook nog de huizenprijzen met nog eens een kwart of 50 procent dalen?”

  Om dat antwoord te verkrijgen hoef je toch geen stresstest te doen? Als de huizenmarkt met 25% of 50% daalt dan is dat verlies aan onderpand van 150 of 300 milard euro. Daar komen afwaarderingen op BOG nog eens bovenop.

  Hoe zouden banken dat moeten oplossen?

  Het hoge woord is eruit.

  “En dan wordt gekeken naar waar de problemen zitten, en dat kan dus verschillend per bank, of per land”

  Eerder wordt er niet gekeken dus?

  Vervolgens zegt hij dat het hem opvalt dat we altijd naar de problemen bij buitenlandse banken kijken, en dan vraagt de intervieuwster:

  “Waar zitten onze problemen dan?”

  “Nou die hebben we gehad!”

  “Ja maar, in de toekomst?”

  “Nou ik mag hopen dat wij de grote problemen echt op orde hebben, dat vraag ik ook regelmatig aan de Nederlandse Banken en die verzekeren mij daar ook van”

  Hij weet het dus niet zeker, en vraagt het regelmatig na, ondanks meerdere verzekeringen blijft hij ernaar vragen, en nu komt er dus een stresstest. Kortom, hij is er niet echt gerust op.

  “maar nogmaals, wij hebben allemaal de neiging om naar de eigen lidstaat te kijken en te zeggen, nou de problemen zullen wel bij de anderen zitten, wij hebben ook enorme problemen met onze banken gehad”

  Hierna schudt hij met zijn hoofd nee.

  “Het is al helemaal geen probleem van Noord-Zuid,
  het is ook geen probleem van alleen maar de spaarkassen, problemen hebben, problemen met de financiele sector hebben we van groot tot klein, van Noord tot Zuid, eh gezeten.”

  Het valt op dat hij hier over de problemen in de verleden tijd spreekt.

  “Eh, maar bij de bankenunie hebben we wel een heel goed verhaal waarom het wel europees moet”

  Is die bankenunie er al? Zo zegt hij het wel. Zo niet, de bankenunie is bij deze een feit.

  “In heeel veel landen heeft gewoon het contact tussen de toezichthouder en de eigen bankensector was te dichtbij”

  Ook in Nederland dus.

  “Niet afstandelijk genoeg”

  Ze hebben al die tijd samen in bed gelegen en nu moeten ze als de wiedeweerga verantwoordelijkheid afschuiven.

  “Niet zakelijk genoeg”

  Ze waren dikke vrienden met elkaar en hebben over de hoofden van de burgers heen het zo ingericht dat er meer geld van de burger in de zak van de bank terechtkomt, en burgers steeds moeilijker en steeds duurder aan een woning konden komen. Ook is het overheidsbeleid verregaand beinvloed om het de overheid mogelijk te maken zoveel mogelijk belasting uit de zak van dde burger te kloppen.

  “Alleen daarom zou ik ervoor zijn om deze grote banken onder europees toezicht te plaatsen”

  De Nederlandse bank is ‘off the hook’ en het toezicht wordt naar europees niveau getild voor grote banken. Betekent dat ook de ABNAMRO, ING en de RABOBANK??

  “iets meer afstand, laat dat toezicht maar uit Frankfurt komen op de Nederlandse banken”

  Ja dus.

  Een pessimistisch, maar ook redelijk coherent en realistisch verhaal waardoor we nu dus weten dat onze minister van financien nu al rekening houdt met de nederlandse grootbanken en ze onder europees toezicht wil stellen vanuit Frankfurt.

 20. Adamus says:

  Koophuis XXL:
  De binnenvaart op zich is een redelijk kleine markt. De bedragen bij de zeevaart (en problemen) zijn nog iets groter. Jonge (container)schepen gaan de schredder in momenteel.

  Ik geloof nooit dat er DITMAAL wel een betrouwbare stresstest komt. Politiek gewoon niet aanvaardbaar.

  Maar dat heeft Dijsselbloem nog niet door 😉

 21. Nico de Geit says:

  Tros Radar, De Schuldvraag, deel 2

  http://www.trosradar.nl/sites/radarextra/uitzending/

 22. Latida says:

  Koophuis XXL

  Ik geloof nooit dat er DITMAAL wel een betrouwbare stresstest komt. Politiek gewoon niet aanvaardbaar.

  Ook al is de stresstest wel betrouwbaar, waar ik nog veel meer zorgen over heb is waar het geld vandaan zou moeten komen om de problemen die er wel zijn op te lossen. Je kun natuurlijk op je klompen aanvoelen dat er net voldoende problemen worden gevonden om de volgende aderlating vorm te geven, daarmee meer macht en geld naar europa toetrekkend onder dreiging van de omverwerping van het financiele stelsel. Doem en verdommenis of meer europa.

  Het lijkt wel dat hoe meer een land protesteert tegen europa, hoe meer private schulden er zijn in een land.

  Ierland, Spanje, Denemarken, Nederland, Belgie..

  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/764951-1301/probleem-private-schulden-nog-altijd-onderschat

  “Daarom is het volgens Bezemer jammer dat de kwestie van de private schulden grotendeels genegeerd wordt. “Dat is op dit moment het grootste probleem. Het is vrij normaal om te praten over hoe erg overheidsschulden zijn en bijna raar om te praten over hoe erg private schulden zijn.” Een goed toezicht is wat hem betreft een absolute voorwaarde voor de aanpak van deze private schuldenberg.

  De komst van een Europese bankenunie kan een stap in de goede richting zijn, maar dat hangt er volgens Bezemer erg van af wat er binnen dat raamwerk gebeurt. “Gaan we banken echt aanmoedigen om minder hypotheken uit te geven, minder in financiële producten te investeren en meer in de economie. Dat is al een hele denkstap voorwaarts als je het over new economic thinking hebt.”

 23. Latida says:

  Faillisementverkoop van BOG aan buitenlndse investeerders

  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/582304-1312/logistiek-vastgoed-en-hotels-grote-aanjagers-vastgoedmarkt

  Vooral op de Zuidas..

  Verder ook veel leegstand van winkels.

  De parels worden voor een prikkie van de hand gedaan om de eigen problematische balansen op te schroeven?

  Vindt een gedeelte van de 4000 miljard geblazen in de VS deels nu oo haar weg naar Nederland om de lucht in de bel te blazen?

  Worden de panden met de grootste overwaarderingen nu voor 40-60% van de boekwaarde van de hand gedaan?

 24. Latida says:

  tufkaj:
  Wat kost een gemiddeld huis per postcode (en waar kan Juan modaal een huis kopen)?
  woningmarktcijfers…-prijs-per-postcode/

  en waar kan een modaal tweeverdienersgezin een tussenwoning kopen? (225k):
  google.com/fusiont…&hml=GEOCODABLE

  Mooi werk!

  Als er iets is dat mij meteen opvalt is het dit wel:

  Er is geen schaarste aan woningen. Er is chronische schaarste aan geld.

  Wie durft een voorspelling te doen voor de ontwikkeling van de prijzen voor 2014?

  a. +4%
  b. +2%
  c. 0%
  d. -2%
  e. -4%
  f. Anders, nl

  Ik durf wel op -4% in te zetten

 25. Koophuis XXL says:

  f: -5% per jaar de komende 5 jaar, mochten er geen gekke dingen in het financieele landschap gebeuren.

 26. Maria says:

  Latida,

  Meer dan -4%, f dus.

 27. Nico de Geit says:

  Ik gok op -5% voor 2014.

 28. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Tsja hoe kon het toch zo zijn dat tussen 1990 en 2008 de hypotheken RUIM DRIE maal harder groeiden dan de inkomens ?

  Heeft Juan nooit begrepen.

  En Juan is niet de enige want het is nog steeds niet in Mainstream Media en ook de oekoenomen op Mejudice is het niet opgevallen.

  Mainstream media ademenen nog steeds Hogehuizenprijsminnende gedachten als:
  Huis kopen in 2011 SLIMME Z (Mr Ger Hukker)
  AFLOSSEN is onwenselijk (Drs Ro Mulder)
  Woningen zijn over het algemeen behoudend> gefinancierd. (Mr Ger Hukker wederom ten tijde van 800.000 woningen onder water, merendeels aflossingsvrij gefinancierd)

  Diegenen die tot voor kort dergelijke uitspraken deden en beelden schepten (geholpen door een heuse afdeling communicatie) is zelden of nooit een kritische vraag gesteld.

  De zelfstandige
  onafhankelijke
  ethisch journalistiek bedrijvende
  Mainstream media
  wensen u vrolijk Pasen 🙂

 29. Juan Belmonte says:


  Of haalt Juan
  links en rechts
  Groningen en Friesland
  en daarenboven
  Kerst- en Paasfeest door elkaar ?

  Als malloten
  het bij het lange eind krijgen
  wordt het toch eens tijd
  voor zelfreflectie.

  Koop nog snel een huis in 2013
  want in 2014 kunt u vast minder lenen 🙂

 30. Juan Belmonte says:

  mafketel: Voor Juan ……. 🙂 Starters SPAREN ….

  Dat Juan ook allemaal niet zwlf bedacht.
  Juan haalt een verstandig man aan (Dr Wijffels in dit geval)

 31. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Wat kost een gemiddeld huis per postcode (en waar kan Juan modaal een huis kopen)?
  woningmar

  Prima initiatief, maak het inzichtelijk

  Jan Modaal
  Otto Normalverbraucher
  Joe Sixpack
  ….
  Juan Modesto 🙂

 32. Latida says:

  Oh het gaat ineens weer over verzet tegen de bankiersbonussen vanuit de banken zelf

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22164210/___Verzet_tegen_beperking_bankiersbonussen___.html

  “De NVB herhaalt onder meer het standpunt dat Nederland met zijn beloningsbeleid niet moet afwijken van het Europees beleid.”

  Met andere woorden de europese koers zal leidend zijn..

 33. Juan Belmonte says:

  mafketel: weblog.independer.…theek-eerste-woning/

  INDEPENDER
  Hahahaha,
  Eigendom van Achmea
  Hahahaha,

  Dat rijmt bijna net zo mooi als:

  Jazeker
  in het pak genaaid
  door een aflossingsvrije hypotheek via
  De Hypotheker

  Zelf nadenken zal dan een vak wezen tegenwoordig
  dat men in het onderwijs is vergeten … 🙂

  Juan lijkt wel te gaan grossieren
  in plattitudes

 34. Latida says:

  “Vanuit de gouden jaren zijn er nog hele groepen die een hypotheek hebben groter dan 8 keer het jaarinkomen of een hypotheek groter dan 140% van de waarde van de woning.”

  Zijn hier cijfers van?

 35. Latida says:

  In de Europese bankenregels, Basel III, is afgesproken dat banken minstens 3 procent van hun balans als kapitaalbuffer moeten hebben.

  Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) legt Nederlandse banken een kapitaaleis van 4 procent op.

  http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2013/12/Europese-banken-zijn-nog-steeds-te-zwak-1434958W/

  Maar waarom die extra procent? Zijn Nederlandse banken soms blootgesteld aan grotere risico’s dan andere europese banken?

 36. Latida says:

  “De Kamer concludeerde deze week dat er geen fatsoenscultuur was om excessen tegen te gaan, en dat de interne controle eveneens had gefaald. Er was kortom een gebrek aan management – bij Rabo deden ze aan leiderschap.” – Martin Sommer

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6235/Martin-Sommer/article/detail/3546323/2013/11/17/Herman-Wijffels-heeft-altijd-een-hekel-aan-geld-gehad.dhtml

 37. Latida says:

  Afscheid speech van Herman Wijffels of het veranderende mensen zijn en andere holistische zaken

  http://www.youtube.com/watch?v=6vBPkLKYOOI

 38. Latida says:

  07:55 in bovenstaande video spreekt Dhr. Wijffels over een opkomende onderstroom en een bovenstroom die nog nergens van weet.

  Gelach in de zaal en applaus.

  “En dat zal naar alle warschijnlijkheid ook nog even zo blijven”

  ..Nieuwe principes, nieuwe waardes, allerlei sectoren die nieuwe principes gaandeweg in de praktijk brengen..

  ,,over een onderstroom die een bovenstroom zodanig moet gaan beinvloeden dat dat effect heeft..

  ..drum oefeningen op slag instrumenten, waardoor mensen in hetzelfde ritme kwamen..

  ..over de omkeerhypotheek.. het innemen van tegenovergestelde posities om tot meer plausiberele uitkomsten te komen,,

  ..over een rotonde metafoor die het stoplicht heeft vervangen..

  ..over het ordenen van processen..

  ..over het teweeg brengen van een golfbeweging in de nederlandse samenleving..

  Hij krijgt er een groot applaus voor, maar wat heeft hij als afscheidnemende voorzitter van de SER nu eingelijk gezegd?

 39. Frans says:

  Ik gok ook op -5% +/- een paar tienden.

 40. Frans says:

  Latida,

  betreft 21: een goede analyse, daar heb je echt je best op gedaan! 🙂
  Ik wil eraan toevoegen dat je een debiel moet zijn om aan te nemen dat het uitbesteden van het toezicht aan de ECB of de bankenunie zou resulteren in een meer objectieve en eerlijke beoordeling.
  hahahaha! What a sick joke!

 41. Latida says:

  Frans:
  Latida,

  betreft 21: een goede analyse, daar heb je echt je best op gedaan!
  Ik wil eraan toevoegen dat je een debiel moet zijn om aan te nemen dat het uitbesteden van het toezicht aan de ECB of de bankenunie zou resulteren in een meer objectieve en eerlijke beoordeling.
  hahahaha! What a sick joke!

  Dank, Frans. Mee eens gewoon weer 1 deurtje verder dieper into the rabbithole, maar met gecentraliseerde en geconsolideerde financiele macht op europees nvieu. De bankenunie is het doel, de schuldencrisis het middel.

 42. Voerman says:

  tufkaj: Wat kost een gemiddeld huis per postcode (en waar kan Juan modaal een huis kopen)?

  50 Jaar geleden kon Jan modal alleen maar een huis kopen als hij zelf 25% van de aankoopsom zelf inbracht.
  Denk, dat het nu nog niet veel anders is, of zou moeten zijn.
  Verbaasd mij, dat hier op dit log zelfs de meest verstandigen er van uit gaan, dat minstens 100% financiering normaal is. Schelden op scheefleners en verkopers en anderzijds het maken van hoge schulden tot standaard verheffen.
  Eerst sparen, weetje!
  En nogmaals: het bezitten van een eigen huis is zelfs vandaag nog niet voor iedereen weggelegd. 🙂
  Zelfs als de huizenprijzen met 75% zouden zakken, dan zouden de meeste kopers zoveel mogelijk geld lenen om het riantste huis te kopen. Lagere huizenprijzen lost dus niets op aan het schuldenprobleem.

 43. azijnseikerT says:

  Hij zegt dus dat hij DNB niet vertrouwt. Dat is ernstig, maar niet onbegrijpelijk. Waarom verandert hij niet dat het parlement DNB ook mag controleren, via de rekenkamer.
  Dacht hij dat het toezicht vanuit Frankfurt er beter aan toe zou gaan. Het is voorlopig 1 grote poppenkast. Wie gaat er nu eindelijk de schulden afboeken?

 44. Latida says:

  Het toezicht komt dus ook nog een fysiek honderden kilometers verderop te liggen en zal worden uitgevoerd door mensen die misschien geneens nederlands spreken.

  Wat een vooruitgang.

  Het enige ffect is dat er nog minder verantwoording hoeft te worden afgelegd.

 45. Mr Buitenzuur says:

  46 Voerman.
  Zelfs een gratis huis creeerd schulden.
  Onderhoud/ belastingen/ergernissen/poep voor de deur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*