Koophuis duur door afspraken

Makelaars schuwen verboden prijsafspraken niet als laatste strohalm om de huizenprijzen in hun werkgebied hoog te houden, nu ze in zwaar weer zijn gekomen door de kredietcrisis. Zo kunnen ze hun courtage veilig stellen.

Dit verklaren diverse bronnen in het makelaarswereldje tegenover De Telegraaf. “Door het verlagen van de prijzen verkopen we geen huis extra in deze moeilijke tijd. Dus ben ik met mijn collega’s hier overeengekomen dat we de waarde van de woningen op peil houden. En dat kan niet als we massaal vraagprijzen verlagen”, zegt een makelaar in het midden van het land die anoniem wenst te blijven. Zijn collega uit Drenthe klapt uit de school en zegt dat hij met bemiddelaars in de regio om de tafel heeft gezeten om te kijken hoe ze prijzen kunstmatig hoog konden houden.

Snobappeal

“We willen Randstedelingen blijven trekken. Die denken al gauw dat als de prijzen ergens laag zijn, de locatie niet deugt. Door de prijzen kunstmatig hoog te houden, voldoe je als dorp aan het gewenste snobappeal. Daar moet je dan als makelaars maar gezamenlijk voor gaan. Nood breekt wet.”

In november wisselden slechts 11.600 bestaande woningen in Nederland van eigenaar. Dat is ruim dertig procent minder dan in oktober. Ook gingen de huizen voor minder geld van de hand, iets wat invloed heeft op het inkomen van de makelaars. Uit cijfers van het kadaster en het CBS blijkt dat de prijzen in één maand tijd met bijna een procent zijn gedaald. De woordvoerder van de Nederlandse Mededingingsautoriteit zegt dat “het maken van prijsafspraken door makelaars niet mag, ook niet in een dalende markt. We houden de beroepsgroep scherp in de gaten”.

Ook de grootste makelaarsvereniging van onze land, de NVM, reageert geschokt op het maken van prijsafspraken. “Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Maar die sprongen accepteren wij van onze leden absoluut niet.” De NVM ziet dat het aantal verkochte woningen hard terugloopt. In het derde kwartaal was dat nog min 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. We hebben nog geen exacte cijfers over het vierde kwartaal, maar ga er maar van uit dat het er nog slechter uitziet”, aldus de woordvoerder.

Toch meent hij dat er nog steeds geen reden is voor paniek. “Er worden woningen verkocht, en ook nog wel eens voor boven de vraagprijs.”

bron: de Telegraaf

Share Button
Tagged with: ,
4 comments on “Koophuis duur door afspraken
 1. Knilles says:

  Ongelooflijk, zelfs nu weten deze oplichters er nog een draai aan te geven, welke enkel hunzelf voordeel opleverd.

 2. Joop Kl. says:

  Ja, de makelaars hebben een iets mindere kerst dit jaar, en volgend jaar ziet er ook niet al te best uit voor deze groep. Nou ja een keer een klein kipfiletje ipv de luxe gevulde kalkoenen van de afgelopen jaren mag ook wel eens…

 3. Henri says:

  “Door het verlagen van de prijzen verkopen we geen huis extra in deze moeilijke tijd.” Zou het echt? Klopt misschien bij een verlaging van 5 %, maar ook bij een van 20 tot 50%?
  Overigens kan je je courtage toch ook op peil houden door een grotere omzet?

 4. Bouke says:

  courtage op peil houden met een hogere afzet? Dan moeten ze meer werken! Nee, dacht het niet 🙂

  Ik hoop dat de NMa hier wat aan kan doen, maar zoals eerder gezegd vrees ik een beetje van niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*