Voor wat het waard is: ‘experts’ verwachten dat de huizenprijzen nog 10 tot 40 procent zullen dalen dit jaar
bron: Belegger.tv
Voor wat het waard is: ‘experts’ verwachten dat de huizenprijzen nog 10 tot 40 procent zullen dalen dit jaar
bron: Belegger.tv
Prachtig. Dit zijn dezelfde mensen die begin 2008 een AEX van 500+ verwachtten voor nu.
Fijn dat je ‘experts’ tussen aanhalingstekens zet! Maakt de site alweer veel gebalanceerder 😉
Het zijn inderdaad deels bekende gezichten. Ik ben dan wel geen “expert” maar als ik kijk in de gemeente waar ik woon en de buurt gemeenten dan zie ik al maanden lang vele tientallen dezelfde huizen te koop staan. Wekelijks komen er ook bij, te koop borden zie ik zelden verdwijnen. Denk dus ook dat het minimaal 20% gaat worden als je huis wil verkopen en dat zou nog weleens kunnen gaan oplopen. Pech voor de mensen die de huizen in de (te) dure tijd hebben gekocht en nu door omstandigheden (ontslag/echtscheiding ed) moeten verkopen. Geluk voor de mensen die in 2010 een huis willen gaan kopen. In 2009 een huis kopen is geld weg gooien.
@Renee
Ik denk dat je gelijk hebt over de prijsdaling (ook ‘experts’ kunnen toevallig niet gokken). Met de huidige verhalen over de huizenmarkt zie ik kopers nog niet toestromen. Als dan straks nog een heleboel banen op de tocht komen te staan, dan komt het aanbod pas echt los en durven nog minder mensen te kopen.
Al is het nog best wel denkbaar dat tussendoor de huizenmarkt nog zeer tijdelijk aantrekt.
Ik denk dat door de lage rente nog wat mensen toch over stag gaan in he voorjaar, maar daarna zal het denk ik gedaan zijn met de lage rente, en kan dit komende 20 jaar alleen maar gaan stijgen
@ZK
Ik denk dat het aantal mensen dat vanwege de rente overstag gaat wel mee zal vallen, mensen zullen collectief proberen op het laagste punt te kopen.
“Buy low, sell high”
De vele tekoop staande panden heeft op zich al een waardedrukkend effect . Want waarom willen we nu massaal ons huis verkopen ? Contraproductief dus.
De rente zal weinig invloed meer hebben , de wetenschap van een dalende huizenprijs houdt mensen , begrijpelijk, weg.
Ik denk idd dat de daling het eerste halfjaar van 2009 nog mee zal vallen mede door de licht dalende rente en prijzen. Maar wanneer de economische recessie in de tweede helft 2009 in NL echt begint door te zetten en de voorspelde massaontslagen komen dan gaat het denk ik rap omlaag.
Dat klopt, als er massaontslagen vallen krijgen we een echte crash. Maar de lage rente zal dan ook nog een remmend effect hebben, mensen kunnen dan langer hun maandlasten opbrengen.
huren is hip, cash is king, beurs wordt sneller weer bull. verkaufen die handel. bearmarket dus
Mensen de reden waarom er geen huizen verkocht worden is vrij simpel.
Er zijn wel mensen die een huis willen kopen.
Maar banken geven nu geen geld voor een hypotheek.
Om de simpele reden , omdat de bank het huis wat jij wilt kopen , niet het bedrag waard vind waar jij het nu voor wilt kopen.
Ze weten dat de prijzen gaan zakken.
Als straks de huizenprijzen gezakt zijn met 50 % , dan kan je weer een hypotheek bij de bank krijgen.
Eerder niet.
Dus wachten de banken nu rustig af , totdat er mensen komen die het door geld problemen , scheiding enz niet meer kunnen betalen.
Deze groep mensen groeit met de dag.
En zullen vroeg of laat de prijs moeten laten zakken , anders verkoop de bank het voor je onder de hamer.
De enigste reden waarom nu de prijzen nog hoog zijn , is omdat de mensen die deze huizen kochten , er niet veel geld af kunnen doen , omdat ze dan met een restschuld blijven zitten.
Het wachten is nu dus op de huizen die onder de hamer gaan.
Heel triest en erg , want deze mensen betalen straks een schuld hypotheek en een huur voor de woning die ze moeten huren.
Terwijl deze mensen juist niet wilden huren….
Het verhuren van je woning , is ook nog heel moeilijk gemaakt , want als je dat doet , ben je de Hypotheek aftrek weer kwijt.
Dus met andere woorden , de banken klappen straks in hun handen.
Deze banken hebben geld uit het niets gemaakt , en de mensen die een hypotheek namen tot slaaf gemaakt.
Triest maar waar.
Met alle respect, maar hier en daar wordt wel een beetje onzin verkocht hier. Zoals “in 2009 ‘n huis kopen is geld weggooien”. Hoe weet je dat? We zijn nog geen maand onderweg. De voorspelling is dat in 2010 de economie alweer aantrekt. Belangrijker nog: de krapte blijft.
Vandaag een bod uitgebracht op een woning; verkoop voortkomend uit echtscheiding. Maar veel zakken, ho maar. En wanneer deze mensen eruit willen? Wat dacht u van in de zomer?
Wat ik wil zeggen is: zeker voor het grote middensegment (waarin zich de meeste inkomens en dus ook huizen bevinden) zijn niet zomaar alle uitspraken en gebeurtenissen van toepassing. Laat je niet gek maken!
@Matt Is dat van dezelfde ‘voorspellers’ afkomstig die een paar maanden geleden nog een kleine groei voor Nederland in 2009 zagen?
Het krapteverhaal kennen we inmiddels al wel uit den treure. Die krapte valt erg mee in de praktijk met meer huizen in de verkoop dan ooit. Ook in andere landen, zoals GB, is ‘krapte’. Maar dat maakt in de praktijk blijkbaar weinig indruk meer, gezien de dalende prijzen. Het is iets waar huizenverkopers zich nog aan vastklampen, zoals je inmiddels ondervonden hebt. Hou jezelf goed voor dat dit inmiddels een kopersmarkt is en laat dat ook de verkopers merken. Er staan tenslotte nog heel wat meer huizen te koop. Laat de verkopers zoals die waar je het over hebt, maar rustig in de waan. Ze merken het vanzelf wel wanneer ze over een jaar nog hun huis niet hebben verkocht.
@Lex: V.w.b. de voorspellingen blijft het ook een beetje koffiedik kijken. Dat de prijzen dalen en verder zullen dalen is duidelijk, maar hoeveel? Niemand weet precies wanneer de economie en/of de huizenmarkt weer aantrekt.
Je hebt gelijk m.b.t. de kopersmarkt waarin we nu zitten; we hebben vandaag uitgebreid overlegd en hebben besloten zeker niet te gaan bieden wat de kopers vragen, maar gewoon verder te gaan kijken. Thnx voor je advies!
Ik heb in september mijn huis verkocht en ben in november gaan huren. Ik ben ondertussen wel op zoek naar een woning met een “budget” van ongeveer 5 ton. Ik ga er van uit dat de woningmarkt het komende jaar daalt met 12 procent. Dat betekent dat ik grofweg 1 procent per maand (= 5000 euro) verdien door alleen maar te wachten. Bovendien schat ik dat rond de zomer of er na de rente op een laagterecord komt.
Dan ben ik op alle fronten spekkoper.
Het nadeel is dat mijn woon-werk situatie verre van ideaal is, en dat ik verwacht dat er straks en hoop huizen van de markt worden gehaald omdat de marktwaarde onder de bestaande hypotheek is gezakt.
@Roger, en toen ging de rente stijgen…
[bloomberg, link post niet]
German 10-Year Bunds Post Biggest Weekly Decline in a Decade
(Bunds omlaag, yield(=rente) omhoog; zelfde voor US Treasuries).
Dus die -12%…?
@xandr
Als er, zoals de NVM zegt, een “koperstaking” is, dan zullen Duitse en Amerikaanse bonds weinig invloed hebben op de Nederlandse huizenprijzen.
Dan gelden er andere prijsbepalers (koperssentiment) . Als Roger wacht met zijn huis kopen, zal hij zowiezo meer huis voor zijn geld krijgen. En hoeveel precies ?
Tja, dat wordt afwachten….
@Mark: uhhh, nul punten voor jou!
De hypotheekrente, zeker de langere, is afgeleid van de rente op staatsleningen! (en die van Duitsland is altijd lager dan die van NL). Dus: stijgende rente op staatsleningen is stijgende hypotheekrente is (verder) imploderende huizenmarkten.
Allerlei mensen hier verwachten dat de rente laag blijft, en/of zelfs verder daalt, en, zoals al eerder genoemd, dat is best lastig te rijmen met giga overheidstekorten.
Niet gewoon omdat het kan; liegen tegenover het grote publiek MOET:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1127278/Revealed-Day-banks-just-hours-collapse.html
(oh, en oeps, dat was dus bijna BOOM, over en uit in de UK).
ALs de rente toch gaat stijgen, betekent dat ook dat de huizenprijzen nog harder gaan dalen. Dat vind ik ook best 😉
De huizenprijzen zijn dan ook al veel te lang belachelijk hoog.
Het is van de zotte dat het zelfs voor tweeverdieners (gemiddeld inkomen) moeilijk is om een leuke tussenwoning te kopen zonder elke maand krom te liggen.
Het zijn niet alleen de economie, de politiek en de vastgoedmarkt die de prijzen beïnvloeden, maar daarboven staan “hogere machten” zoals “verenigd” Europa, de superbanken (wiens naam in de media nooit genoemd worden) en onvoorstelbaar “invloedrijke” presonen achter de schermen van de wereldpolitiek.