Huizenprijzen dalen sneller

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in april 5,2 procent lager dan in april 2011. De prijsdaling is hiermee groter dan in maart, toen de huizenprijzen gemiddeld 4,7 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de Prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Deze index geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Net als in voorgaande maanden waren in april in alle provincies de prijzen lager dan een jaar eerder. Ook alle woningtypen waren goedkoper dan in april 2011.

Er wisselden in april ruim 8 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Dit is ruim 18 procent minder dan een jaar eerder. In alle provincies werden minder huizen verkocht. Verder waren alle woningtypen minder gewild dan een jaar eerder. Het totaal aantal transacties van januari 2012 tot en met april 2012 bedroeg ruim 32 duizend. Dat is ruim 16 procent minder dan in de eerste vier maanden van 2011.

bron: CBS

Share Button
Tagged with:
145 comments on “Huizenprijzen dalen sneller
 1. MArieke says:

  En toch schijnt er niets aan de hand te zijn…U moet gewoon kopen als u daar zin in heeft….

  Yeay right!

  3 jaar geleden hadden onze banken een relax-test waarbij men rekening moest houden met een daling van 5%….

 2. Buffel says:

  Als je dat door mag trekken 0,5% per maand! Weliswaar van een telkens lager bedrag maar toch…Terwijl de maatregelen van Kunduz-coalitie hier nog geen invloed op hebben ivm vertragingen passeren van woningen. Versnelling komt erin, we gaan richting paniek fase straks.

 3. De ontwikkelaar says:

  Net een app. verkocht met een prijsreductie van 25%.
  (Prijs 2008). Gelijkwaardige app. waren in 2008 voor die hogere prijs verkocht.

  Stond wel al 3 maanden voor die lagere prijs te koop.

  Naar mijn idee gaat er de komende jaren nog 15% af.

 4. Claude says:

  Nederlandse huizenmarkt stort in (De Tijd (BE)): http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Nederlandse_huizenmarkt_stort_in.9196285-3140.art

  “In april zijn de verkoopprijzen van bestaande woningen in Nederland met 5,2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De vastgoedcrisis duwt de Nederlandse economie steeds dieper in recessie en voorlopig lijkt er geen beterschap in zicht.”

 5. Piet says:

  Verkopen maar! Wie snel failliet gaat, heeft een kleinere restschuld dan wie later failliet gaat, is eerder uit de schuldsanering en profiteert van de van de Nationale Hypotheek Garantie voordat die pot leeg is 🙂

 6. Meelezer says:

  Zo zie je maar, ook bij een “woningnood” kunnen prijzen dalen, net als rond 1980.

 7. ll says:

  Marvellous, zomaar ineens pardoes verschijnt het kwartaalbericht van de Rabo op twitter van huizenmarkt-zeepbel en n.b. zonder copyright…… 😉

  Het FD zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen 🙂

 8. Duufbier says:

  De ontwikkelaar,

  Alleen u en de uwen kunnen prijzen laten zakken. Alle anderen staat het water aan de lippen. Restschuld mag van de overheid wel worden meegefinancierd, maar dat wordt in de praktijk door de banken geweigerd. http://www.z24.nl/z24geld/artikel_352027.z24/Hypotheek_onder_water__Kun_je_verhuizen_met_een_restschuld_.html
  Ik vrees dat de geachte onderwaterhypotheekeigenaren ordinair failliet moeten gaan en op straat gezet moeten worden om de prijzen die kant op te laten gaan waar ze horen (ongeveer 50% minder dan nu).
  Van 5% per jaar ben ik nog niet onder de indruk.

  Bzw. Wat zou eerst komen; de totale instorting van de euro, de totale instorting van het monetaire systeem (dus incl. de VS) of de totale instorting van de Nederlandse huizenmarkt?

 9. Ma Ling says:

  @ Ontwikkelaar: ik kan me vergissen, maar strookt je post wel met uitspraken bij vorige topics? M.a.w: je verkoopt dus pas als je 25% korting geeft en de prijzen gaan dus nog verder omlaag?

 10. simon snouckaert says:

  Mooi zo. De prijzen moeten dalen, eer de markt kan herstellen. En zo komt alles weer goed.

 11. jim says:

  In het verleden behaalde resultaten bieden aleen garantie voorzover u als belastingbetaler de bank schadeloos stelt. Die pot Piet ben je zelf. Hoever je er naast pist valt te bezien. Leuk dat je het woord ‘schuldsanering’ in de mond neemt.Zonder gekscherendheid, je opmerking was natuurlijk ironisch bedoeld, zolang wij met z’n allen de bank die het probleem faciliteerde en alle rijkman groeninks en hun aandeelhouders die profiteerden blijven subsidiëren door te blijven geloven in herstel op de ‘zogenaamde’ huizenmarkt is iedereen slachtoffer!

  Coen Teulings is in mijn ogen een betere veel minder hypocriete directeur van het CBS dan Paul Schnabel die hier iets meer dan ‘n half jaar geleden waarschuwde voor pessimisme bij P&W.
  http://www.youtube.com/watch?v=PyX3sJ-yp3o
  Over onze schulden gaat het in het geheel niet, ondertussen heeft de bankelite gewoon garen gesponnen bij de emancipatie door aan tweeverdieners extra te kunnen verdienen. Druk?

  Zou die jongerendenktank van de facebookgeneratie eens beter over na moeten denken. Scheiden is straks geen optie meer als dat nu al niet het geval is, aleen blijven trouwens ook niet! (More than 280,000 people “liked” Zuckerberg’s status change, lol)

  Optimisme? Leuk hoor, crowdfunding en de cloud ‘n voertuig waar je voor moet willen kiezen. Moderne marketing en propaganda helpt? Laat je dus vooral voor het karretje spannen om aan dode paarden en pony’s te trekken. Jij, de nieuwe generatie betaalt straks het hardste gelag voor het gebrek aan politieke moed om echte hervormingen te bewerkstelligen en onrechtmakende subsidies te bekritiseren. Let maar niet op de bank en onze schulden, komt vanzelf goed. Maar kom achteraf niet klagen dat je het zo druk had dat je het zicht op de realiteit verloor.
  En vooral: Buy the BS!

 12. Voerman says:

  Piet:
  Verkopen maar! Wie snel failliet gaat, heeft een kleinere restschuld dan wie later failliet gaat, is eerder uit de schuldsanering en profiteert van de van de Nationale Hypotheek Garantie voordat die pot leeg is

  Er is maar een partij die echt profiteert van de NHG en dat is de bank.
  Beter lijkt het mij om helemaal niet failliet te gaan, rustig in je vertrouwde huis in je vertrouwde omgeving te blijven wonen en voorlopig even met wat minder aan materiale zaken genoegen te nemen.
  Bovendien moet je na het evt. verlaten van je huis toch ergens redelijk onderdak vinden als het even kan en dat valt ook niet mee en is misschien duurder dan je huidige huis. Slechte raad lijkt mij, Piet.

 13. Voerman says:

  simon snouckaert: Mooi zo. De prijzen moeten dalen, eer de markt kan herstellen. En zo komt alles weer goed.

  De markt kan niet herstellen, de markt is dood!
  In mijn waarneming is de gemiddelde Nederlander dat huizengedoe langzamerhand spuugzat. Verhuizen, huizen kopen, huizen verkopen is uit. Was een leuke zakvulling voor makelaars, bouwers, banken etc.
  Elke politieke kunstgreep maakt de situatie tot nu toe alleen maar slechter voor de enige serieuze partij en dat zijn de nieuwkomers die door al het geleuter steeds kanslozer worden.

 14. Dawg says:

  “Waarom verhogen wij de opslag?
  Wij vinden het belangrijk dat onze klanten een eerlijke rente betalen voor hun hypotheek. En dat wij
  open zijn over onze rente.”

  http://media.rtl.nl/media/financien/rtlz/2012/Rente%20-%20Broekman.PDF

 15. nhz says:

  Buffel: Terwijl de maatregelen van Kunduz-coalitie hier nog geen invloed op hebben ivm vertragingen passeren van woningen.

  de meeste van die maatregelen gaan op zijn vroegst over een jaar invloed hebben, en de grootste invloed komt pas na jaren (zoals ook de bedoeling is).

  Duufbier: Ik vrees dat de geachte onderwaterhypotheekeigenaren ordinair failliet moeten gaan en op straat gezet moeten worden om de prijzen die kant op te laten gaan waar ze horen (ongeveer 50% minder dan nu).

  dat gaat dus nooit gebeuren in Nederland, helaas 🙁

  jim: Coen Teulings is in mijn ogen een betere veel minder hypocriete directeur van het CBS dan Paul Schnabel

  inderdaad, Paul Schnabbel … vreselijke man, een echte regent die volledig los staat van de gewone mensen maar wel doet alsof hij er alles van weet.

  jim: Optimisme?

  tuurlijk! iedereen slapende rijk met een paar FB aandeeltjes 🙂 Achter de schermen lacht een bepaalde lobby uit het Midden-Oosten weer eens in zijn vuistje, want zij zijn alweer degenen die écht slapende rijk worden. FB is trouwens op Amerikaanse huizenbubble blogs de minder nette afkorting voor hun equivalent van ‘scheeflener’.

  Voerman: Beter lijkt het mij om helemaal niet failliet te gaan, rustig in je vertrouwde huis in je vertrouwde omgeving te blijven wonen en voorlopig even met wat minder aan materiale zaken genoegen te nemen.

  eens, maar dat advies wil bijna niemand in Nederland nog horen. Verworven rechten!

  Voerman: In mijn waarneming is de gemiddelde Nederlander dat huizengedoe langzamerhand spuugzat.

  nee hoor, daar geloof ik niks van. Er zijn nog hele volksstammen met een buy-the-dip mentaliteit, plus miljoenen huiseigenaars die niet in de gaten hebben wat er op ze afkomt.

  Voerman: Elke politieke kunstgreep maakt de situatie tot nu toe alleen maar slechter voor de enige serieuze partij en dat zijn de nieuwkomers die door al het geleuter steeds kanslozer worden.

  alle geluiden uit Den Haag wijzen erop dat ze dat goed in de gaten hebben, en koste wat kost willen doorgaan met vers plankton aanslepen voor de bodem van de huizenpyramide, en met het ‘uitroken’ van huurders. En nog steeds is de overheersende opvatting dat alle kosten en risico’s voor rekening van de belastingbetalers moeten komen, en niet voor rekening van de kopers.

  Dawg: “Waarom verhogen wij de opslag?

  oei, oei … dat wordt weer uitgebreid klagen bij Kassa en Radar. Terwijl 1% verhoging voor Euribor hypotheken m.i. nog veel te weinig is, want de Euribor is zeker 3-5% lager dan hij zou moeten zijn; dit alles voor kosten van de spaarder (die vast geen cent meer gaat krijgen met deze hypotheekrente verhoging).

 16. snorkel says:

  Piet:
  Verkopen maar! Wie snel failliet gaat, heeft een kleinere restschuld dan wie later failliet gaat, is eerder uit de schuldsanering en profiteert van de van de Nationale Hypotheek Garantie voordat die pot leeg is

  Hahahaha! Geniaal Piet! Vandaag las ik nog iemand die het argument gebruikte: “Als je nu jong instapt heb je je huis ook eerder afbetaald en kun je langer van je oude dag genieten.” Jij geeft de ideale reactie hierop!

 17. MI says:

  @Duufbier

  1. de totale instorting van de Nederlandse huizenmarkt.
  2. de totale instorting van de euro.
  3. de totale instorting van het monetaire systeem.

 18. racekever says:

  MI,

  en dan?

  Welcome to the new world order!
  http://www.youtube.com/watch?v=byxeOG_pZ1o

 19. tufkaj says:

  Proefschrift over de woningmarkt van ene F. Schilder:
  http://dare.uva.nl/record/408488

  Samenvatting in Nederlands is lezenswaardig: http://dare.uva.nl/document/353192

  Je zou je haast gaan afvragen of zijn promotor (Conijn) banden heeft met NVM ofzo…

 20. nhz says:

  tufkaj: Je zou je haast gaan afvragen of zijn promotor (Conijn) banden heeft met NVM ofzo…

  Tss… onvoorstelbaar, wat een giga hoop academische shit. Deze sukkel zou driedubbeldwars gezakt moeten zijn voor zijn titel; dat dit soort clowns desondanks nog steeds afstuderen geeft aan hoe ziek niet alleen de woningmarkt, maar ook academisch Nederland is :((

  Dat het Conijn geen zinnig woord produceert was me al eerder duidelijk, maar stupiditeit is blijkbaar erfelijk in academische kringen 😎

 21. Voerman says:

  Duufbier: Ik vrees dat de geachte onderwaterhypotheekeigenaren ordinair failliet moeten gaan en op straat gezet moeten worden om de prijzen die kant op te laten gaan waar ze horen (ongeveer 50% minder dan nu).

  Weinig respect voor dit soort uitspraken.
  Doet mij aan kadavereters zoals hyena’s en aasgieren denken.

 22. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Proefschrift over de woningmarkt van ene F. Schilder:

  Door de verstorende uitwerking van overheidsingrijpen is de
  woningmarkt meer en meer verworden tot twee gescheiden deelmarkten met ieder
  hun eigen dynamiek.

  Juan noemt dat KunstGrepen (HRA, 112.000 startersstropleningen, 100% aflossingsvrije financieringen, “onafhankelijke adviseurs” die gratis lijken voor de consument)

  Gemiddeld is ieder corporatiewoning ruim vier keer zoveel waard als koopwoning
  dan als huurwoning.

  Dan geldt andersom ook dat wanneer de huren wel zo’n beetje redelijk zijn, koopprijzen dus ook door de helft kunnen 🙂

  De vraag is in welke mate het fiscale beleid ten aanzien van het eigen vermogen het gedrag van huishoudens in de koopsector beïnvloed: gaan
  huishoudens bijvoorbeeld in grotere woningen wonen omwille van het fiscale voordeel? Ons onderzoek in hoofdstuk 3 toont aan dat huishoudens inderdaad rigide
  vast houden aan het eigen vermogen: de overwaarde wordt niet verzilverd voor diversificatie van investeringen of consumptie. De gemiddelde Nederlandse koper laat zich echter ook niet verleiden het fiscale voordeel zo ver mogelijk te benutten: genoeg lijkt genoeg.>/i>

  Hahahahahahahaha, leuke tekst, vooral die genoeg lijkt genoeg….

  immers iedereen financierde zich het Leplazarus om maar HRA te maximeren.

  Hoe verklaren ze dan
  – dat Holland gesubsidieerd (HRA) huizen least (aflossingsvrij) maar maar de maandlasten op te kunnen blijven hoesten ?
  – dat tussen 1990 en 2008 de Schulden RUIM 3 maal harder stegen dan de Inkomens (en daarmee ook de HuizenPrijzen) 🙂

  Bij de Uva zijn het veelal Hogehuizenprijsminnende oekoenoemen, ze volgen de lijn van dan Casametrie, de Wetenschap van de in 2011 herstelde Woning-“markt”.

  Allemaal ?
  Nee, kijk de heer Prof Dr Sweder van Wijnbergen heeft natuurlijk gewoon gelijk als-i stelt:
  Als de waardering van niet-productieve middelen als wonen die van productieve middelen overstijgen wordt een land armer
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-08-2011/hollandse-zaken-pijn-in-de-portemonnee/#comment-86504

  Tot zover
  Prof Juan de Wapperaar 🙂

 23. Juan Belmonte says:

  Voerman: Doet mij aan kadavereters zoals hyena’s en aasgieren denken.

  Da’s prima, ieder zo zijn beelden,
  het kopen van overgewaardeerd vastgoed
  wordt met uw kadaver-beelden niet verstandiger voor de koper, overigens ook niet aantrekkelijker.

  Laten we het weer eens omdraaien….
  U had kennelijk liever in 2006..2011 nog graag meegedaan aan “de gekte” in de BOG sector ?
  Het staat u vrij te bieden boven de huidige marktprijzen, u zult vrinden maken.

  De Uni-invest portefeuille met B-klasse kantoren is 65% afgeboekt:
  “De verkoopprijs van €358 mln loog er niet om en impliceert een korting van 65% op de oorspronkelijke hoofdsom en we hebben het dan dus nog niet eens over het al verdampte eigen vermogen.”
  http://www.beurs.nl/opinie/advies-en-analyse/3152962/uni-invest-schrikt-kantorenmarkt-wakker
  http://testa.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-05-2012/hugo-priemuswoningmarkt-nog-slechter-af-door-wandelgangenaccoord/#comment-1102

  De (particuliere) huizenmarkt volgt langzaam de erkenning in BOG dat er sprake is van zware overwaardering, ook van de Hollandse Huizen-“markt”.

 24. Voerman says:

  snorkel: Vandaag las ik nog iemand die het argument gebruikte: “Als je nu jong instapt heb je je huis ook eerder afbetaald en kun je langer van je oude dag genieten.”

  Dat is altijd nog waar geweest, maar je moet inderdaad wel afbetalen.

 25. maarten says:

  @19: mensen met dieren vergelijken is demagogie. Beter de huizenkopers serieus nemen en duidelijk zijn over welke verschuiving er op het moment plaatsvindt in het denken over woningbezit en hypotheken. En als blijkt dat je op het verkeerde paard gewed hebt, neem je verlies mét waardigheid; maarja dat is niet zo modern

 26. maarten says:

  “aan een dood paard trekken”

 27. tufkaj says:

  Een beetje doorklikkende op Conijn (tufkaj moet namelijk eigenlijk k-klusjes doen voor de jaarafronding bij zijn bedrijf) kwam ik bij het CFV waar hij zou werken. Het volgende bericht las ik driemaal en jullie moeten me even helpen of ik het wel snap:
  http://www.cfv.nl/nieuws/nieuwsbericht/Opschorting_werkzaamheden_voorzitter_bestuur_Centraal%20Fonds

  Opschorting werkzaamheden voorzitter bestuur Centraal Fonds
  3 mei 2012
  Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting maakt bekend dat de heer J.H.M. Lindenbergh, voorzitter van het bestuur, heeft besloten om per heden zijn werkzaamheden tot eind september van dit jaar op te schorten, teneinde een mogelijk tegenstrijdig belang te voorkomen. Het besluit is in goed overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties genomen.

  De reden voor dit besluit is gelegen in het feit dat het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting als toezichthouder mede betrokken is bij de verdere afwikkeling van de derivatenportefeuille van woningcorporatie Vestia. Op grond daarvan zal het Fonds een grotere betrokkenheid in de relatie tussen Vestia en haar banken verkrijgen. Daarmee zou voor de heer Lindenbergh, die tevens voorzitter is van de RvC van ABN Amro, een tegenstrijdig belang kunnen ontstaan.

  De komende periode zal de heer G. Izeboud de functie van voorzitter waarnemen. De heer Izeboud maakt sinds 2005 deel uit van het bestuur.

  Op een andere pagina:

  Over CFV

  Het Centraal Fonds Volkshuisvesting is de financieel toezichthouder voor woningcorporaties.

  WTF? hoezo is hier belangenverstrengeling vóórkómen?

 28. Voerman says:

  maarten: mensen met dieren vergelijken is demagogie

  Als mensen dierlijk gedrag gaan vertonen dan mag je hen daar fatsoenlijk op aanspreken. Vergelijken is wat anders, beste maarten!

 29. nhz says:

  Voerman: Doet mij aan kadavereters zoals hyena’s en aasgieren denken.

  hoe denk je dat de natuur functioneert als er helemaal geen kadavereters zijn? Dan krijg je dus één groot kerkhof met alleen maar lijkenlucht, ongeveer zoals de NL woningmarkt van straks. Veel plezier ermee.

  tufkaj: WTF? hoezo is hier belangenverstrengeling vóórkómen?

  interessante stukjes weet jij te vinden 🙂
  het is natuurlijk één grote incestueuze maffia, die hele woningmarkt met al zijn facetten. Follow the money.

 30. Steven says:

  Voerman: In mijn waarneming is de gemiddelde Nederlander dat huizengedoe langzamerhand spuugzat. Verhuizen, huizen kopen, huizen verkopen is uit. Was een leuke zakvulling voor makelaars, bouwers, banken etc.

  fijn om te horen! Als er geen winst meer is te behalen dan gaan de vliegen naar de volgende strondhoop. Maar dat betekent wel dat er een versnelling down elk moment kan gaan beginnen. En dat is niet iets wat zo maar bedenk. Die prachtige grafiek van die historische grachtenpanden (wie heeft dat zo mooi uitgezocht?) spreekt boekdelen: enorme stijging eindigt in enorme dalingen. Dus ik verwacht zelfs een overshoot down. Zo van… bah dat grote huis daalt alleen in prijs en ik betaal me wezenloos aan belasting en andere rekeningen: dan maar liever iets mooi kleins. Trends heb je zelfs in telefoonformaat. Eerst zo klein mogelijk maar nu bijv. zo groot mogelijk (Ipad). Ik zie ze nu al worstelen met dat ding dat je niet in je binnenzak kan steken.

 31. Steven says:

  En dat is niet iets wat zo maar bedenk = niet iets wat IK zo maar bedenk.. (lees mijn teksten steeds niet goed na.. sorry)

 32. maarten says:

  stronthoop met n t 😉

 33. Bug says:

  Voerman, wil je de gieren en de hyena’s niet zo beledigen door ze van menselijk gedrag te betichten.

 34. tufkaj says:

  Ik zie mezelf niet zo als een aasgier eigenlijk. Die komen op lijken af. Ik associeer me meer met een Canadese jager die schattige weerloze zeehondjes neerknuppelt en hun vacht verkoopt 😉

 35. Voerman says:

  Steven: fijn om te horen! Als er geen winst meer is te behalen dan gaan de vliegen naar de volgende strondhoop

  Ik had het niet over het behalen van winst; dat is op de huizenmarkt in de sfeer van koper/bewoner nog nooit echt mogelijk geweest. De “winst”die je op je huis maakte gaf je bij de volgende koop weer af aan de verkoper. Neen, ik bedoel dat de markt tot rust gekomen is en daar is op zichzelf niets mis mee tenzij je makelaar, bouwer of bankier bent. Men blijft gewoon zitten waar men zit en niet meer. Ik kijk zelf voor de aardigheid wel eens rond, maar vind niet een leuk huis wat voor een prikkie te koop is. Rommel genoeg, achterstandwijken, dealers in de buurt, overlast en criminaliteit etc., dat wil je toch niet!

 36. Voerman says:

  Voerman gaat een borrel pakken; of het aan de warmte ligt weet ik niet, maar het niveaeu van de posts is vanavond deze site een beetje onwaardig.

 37. Konstantijn 5 says:

  Ik ben een kadaver vreter.
  Dat huis -45% bemachtigt u omdat u weet dat ze schulden over schulden hebben. Juist dan gaat u extra laag bieden.

  Dat noemen ze over lijken gaan.

 38. Steven says:

  Voerman: Ik had het niet over het behalen van winst; dat is op de huizenmarkt in de sfeer van koper/bewoner nog nooit echt mogelijk geweest. De “winst”die je op je huis maakte gaf je bij de volgende koop weer af aan de verkoper. Neen, ik bedoel dat de markt tot rust gekomen is en daar is op zichzelf niets mis mee tenzij je makelaar, bouwer of bankier bent.

  volgens mij is ie dus echt niet tot rust gekomen en gaat HET dalen beginnen.

 39. tufkaj says:

  Excuus Voerman, maar de Aasgier vergelijking maakt mij wat melig. De markt werkt twee kanten op, de een zijn dood is de ander zijn brood. Jarenlang is mijn generatie meer gaan betalen om voor een kleiner deel eigenaar te kunnen worden. De prijs die door hen werd betaald werd volledig sociaal geaccepteerd toegejuicht. Mogelijk omdat de extra hypotheekschuld tot “groei” leidde. Of omdat de starter gewoon geen stem heeft.

  Maar als ik ertoe kan bijdragen dat de generatie na mij weer een fatsoenlijke prijs betaalt en voor een redelijk deel eigenaar kan worden van een woning, dan voel ik mij daar goed bij ja. Aasgier of niet.

 40. Steven says:

  en funda staat weer op een record. Ik kan beter de mensen waarschuwen dat de versnelling down nu gaat starten dan er een beetje naast staan en wat positieve onzin zeggen toch?

  (als ik het mis heb : nagel me maar aan de virtuele schandpaal)

 41. Tufkaj says:

  Hoop cijfertjes over nieuwbouw in amsterdam http://www.nul20.nl/node/2955

 42. CharlieM says:

  @ 35
  Het lijkt erop dat de prijzendaling eerder zijn intrede doet dan je denkt. Je moet alleen weten waar en hoe je er gebruik van kan maken:
  Vraagprijs: 1.250.000
  http://www.funda.nl/koop/cruquius/huis-4509357-oude-kruisweg-214/fotos/#foto-21
  Verkocht voor… kijk zelf maar:
  http://www.mva-makelaars.nl/veilingx/object.shtml?counter=4928

  Tussen vraagrpijs en de veilingprijs zit toch meer dan 50% verschil. Persoonlijk vond ik de betaalde prijs nog wel aan de hoge kant, gezien de kadaverse toestand van de tuin! 😉

 43. maarten says:

  @37: worden we toch nog een pioniersgemeenschap binnen 20 jaar, net zoals het ideaal van onze bestuurders: de VS (?!!), ben je de enige in een geheel nieuwe sjieke nieuwbouwwijk

 44. Aurely says:

  Ben deze blog aan het lezen:
  http://ferfal.blogspot.com/

  Bespreekt “het leven in Argentinië”, de VS komt ook zijdelings aan bod. Geen rozegeur en wodkalime, maar keihard overleven. Hoop dat we niet zo diep zakken met z’n allen :S

 45. Adamus says:

  tufkaj:
  Proefschrift over de woningmarkt van ene F. Schilder:
  http://dare.uva.nl/record/408488

  Samenvatting in Nederlands is lezenswaardig: http://dare.uva.nl/document/353192

  Je zou je haast gaan afvragen of zijn promotor (Conijn) banden heeft met NVM ofzo…

  Artikelen -minstens vijf- zijn ook in een gerenomeerd engelstalig wetenschappelijk tijdschrift?

 46. Igor says:

  De ontkenningsfase is voorbij. Nu gaan we een nieuwe fase in, waarbij huizeneigenaren bereid zijn om tegen een lagere prijs te verkopen.

  Ik ben blij dat ik gedurende afgelopen vier jaar volhield en geen huis heb gekocht. Onder andere met dank aan deze site. Ik werd moe van adviezen van mijn kennissen en collega’s om een huis te kopen. Je weet het wel: “Het is kopersmarkt. NU moet je kopen. Straks is het te laat… etc”

  Volgend jaar verwacht ik een versnelling van prijsdalingen. Dat is gunstig. Ik was toch niet van plan om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

 47. Vedder says:

  nhz: Dat het Conijn geen zinnig woord produceert was me al eerder duidelijk, maar stupiditeit is blijkbaar erfelijk in academische kringen

  Is inderdaad om te janken. Begint al lekker in de eerste zin van de abstract: ‘In a perfect market a government needs not to intervene.’

  Geen engels gehad op school?

  Zin 2: ‘For several reasons the housing market is not a perfect market and, thus, governments generally tend to intervene’.

  Oorzaak en gevolg omgedraaid wellicht?

  Vanaf daar wordt het maller en maller. Diep triest dat die joker hiermee gepromoveerd is.

 48. maria says:

  @ 42 Igor

  Het is nog lang niet te laat.

  Al bladerend door het archief kwam ik een quote tegen over een bijeenkomst in Utrecht indien de Funda teller op 250.000 woningen zou komen te staan.
  Zomer 2011.

  In voorjaar 2012 staat de teller op 263.720 woningen.

  Wat ik mij afvraag: hoe is het met het woningentekort?

 49. maria says:

  @ 40 Aurely

  Dat huis met tuin, en dan niet onderhoudsvrij maar met groenten, lijkt dan zo gek nog niet.

 50. maria says:

  @44 Maria

  Maria Zegt:
  12 July 2011 om 11:54 pm (Quote) (Reply)

  Ik lees verbazing in bovenstaande en voorgaande berichten over hetgeen in de EU en in Nederland en “met” Nederland gebeurt op het financiele vlak. Het wordt zo ondertussen herhaling want het blog loopt al vanaf april 2008. Ieder weldenkend mens, met een klein beetje boerenverstand, had het zich nu afspelende scenario kunnen bedenken. Leven op de pof kan niet! De bijstandsmoeder die een televisie koopt van wand tot wand met een lening, de jongen van 18 die net zijn rijbewijs heeft gehaald en BMW3 koopt terwijl hij een enorme schuld heeft op zijn telefoonrekening, het pasgetrouwde stel dat een speklap doormidden snijdt om hun hypotheek te betalen, Nederland dat kwistig rondstrooit met zijn PGB, rollator’s en uitkeringen, de Griekenen die op kosten van de EU enorme snelwegen aanleggen die naar niemands land leiden en Italie dat, ondanks dat het het een mooi produktieland (!!!!) is, door ratingsburo’s de grond wordt ingetrapt omdat hedgefondsen hierop kunnen verdienen.
  Dat de PIGS landen de Euro zijn binnengekomen door liegen en bedriegen weten we al van voor 2001. We hadden er alleen geen rekening mee gehouden dat wij er het slachtoffer van zouden worden.
  Ik heb heimwee, en ik denk met mij velen, naar de mooie briefjes van onze gulden, naar het gevoel dat als je 50,= D-mark in je hand had, je rijk was, de stapels Griekse Drachmen die mee moesten naar Kreta en tanken met Belgische francs net over de grens.

  Laat ons met de onzin en het geld verkwisten ophouden. Die 2000,- Euro die ik volgens Neelie verdiend heb met de Euro heb ik 4-voudig al verloren toen de gulden een Euro werd.

  Griekenland en alle landen die nog gaan volgen met time-out uit de Euro.

  We houden niets meer over wat authentiek en echt was, zelfs geen schimmelkazen meer, want niet hygienisch volgens de regeltjes.

  Alweer herhaling, maar ik probeer het nog een keer:
  De overheid dat ben jij!
  De bank dat ben jij!

  Maar in Nederland blijven we muisje stil en vieren onze angst en woede over zoveel onrechtvaardigheid, angst voor de toekomst en woede over mensen en organisaties die ons dit aandoen (en dan gaat het even niet over huizen kopen,huren of verkopen)uit achter een toetsenbord terwijl we lezen en zien dat de een (meer) en de ander (minder) op een lijn zit. Het blijft zonde dat we zo stil blijven!

  15.Maria Zegt:
  13 July 2011 om 1:03 am (Quote) (Reply)

  246.031 huizen te koop op 13-07-2001 om 1.00 uur.

  Ik heb de pagina nu al 10 keer ververst maar het blijft stil aan de overkant.

  Wanneer zeggen we stop?

  Bij 250.000 woningen te koop op Funda, in laat ons zeggen Utrecht. Met een fles champagne, meegenomen door diegene die het willen vieren en een flesje “magenbitter” meegenomen door diegene die er niet blij mee zijn?

 51. Marcel says:

  ik zag net dit filmpje .. en mijn hart verscheurde bij dit hypotheekleed. Merk ook de harteloosheid op van de executiekoper (vanaf minuut 26) .. te erg voor woorden ..
  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=56691&cHash=fcccdd4e1d74028e0cb61aa82b21dd28

 52. bankschroef says:

  er wordt nog steeds gesproken van stilstaande woningmarkt bla bla

  het is echter een zichtbaar geworden mega vermogensdelict waar de potentiéle koper alert is geworden op de omvangrijke witte boorden diefstal

  ik denk nog altijd aan tralies voor de sluwe smeerlappen en slappe politici in dat hele netwerk

  veelzeggend die uitzending van Jort Kelder laatst bij de VPRO, verschrikkelijk, stuitend.
  gevangenissen vullen dus, en kraken die speculatie leegstand. schande.
  ik wil bankdirecteuren en politici onder zwaar verhoor zien bibberen.

  voor het stelen van een fiets mag je de bak in, maar voor het collectief stelen van miljarden krijg je een bonus mee
  vvgzvullers

  dus laat maar lekker instorten die zwendel, met de moderne mediamiddelen moeten daarna de vele schuldigen toch wel aan te wijzen zijn.

 53. ll says:

  Olland zit in zwaar weer……

  Tegenlicht.

  Door toedoen van de banken zit Nederland in de diepste crisis sinds de jaren dertig.

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/banken.html

 54. philipulus says:

  Lage hypotheekrente voltooid verleden tijd.

  Huizenbezitters en potentiële kopers die hopen op een lagere hypotheekrente kunnen hun verwachtingen maar beter bijstellen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/12180106/__Lage_hypotheekrente_voltooid_verleden_tijd__.html

 55. ll says:

  @ philipulus, vullen we elkaar weer mooi aan, alle weetjes over de rente :-), uit het archief…….

  http://www.rente-tarieven.nl/app/content.jsp?content=3_2&RTContent.Title=Hypotheekrente%20begrippen

 56. king says:

  @50

  Redenatie van de banken klopt niet:
  Men stelt dat de rente hoger moet omdat mensen meer vervroegd aflossen en de banken dan rente inkomsten missen ???
  Daar staat dan tegenover dat er minder risico gelopen wordt.
  Met NHG liep de bank toch al minder risico….. dus …
  Afschaffen die NHG. Het risico leggen waar het thuis hoort (ook bij de starters). Eerst sparen en een buffer opbouwen dan maar.
  Heb je een buffer, dan ook een lagere risico premie in de vorm van een lagere rente.

  Nu is het door de NHG niet transparant.

 57. Adamus says:

  interessante stukjes weet jij te vinden
  het is natuurlijk één grote incestueuze maffia, die hele woningmarkt met al zijn facetten. Follow the money.

  Wie is Izebout? 🙂

 58. Adamus says:

  maria,

  Tussen Groningen en Drachten zag ik ook weer een bedrijventerrein in ontwikkeling: “met geld uit het EU fonds……”

  Langs A7 van Nieuweschans tot Zaandam “niet ingevuld landschap” 🙂
  Hoewel de Duitsers nemen deze hollandse ziekte ook over langs de 31 🙁

 59. ll says:

  What a dump world where you study to be a slave……

  http://www.youtube.com/watch?v=CtBUeuiYY1M

 60. Duufbier says:

  Het is fijn dat ChristenUnie tegen de ESM is

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/22/christenunie-weigert-akkoord-te-gaan-met-europees-permanent-noodfonds/

  Het is niet fijn dat ChristenUnie er voor de verkeerde reden tegen is.

  Iedere weldenkende Nederlander zou moeten begrijpen dat je met een hanenpoot onder de ESM de soevereiniteit van Nederland weggeeft – ja zelfs een einde maakt aan democratie in Europa.

  De NL bevolking wordt vérre gehouden van deze waarheid: het 8-uur journaal van gisteren stipte het onderwerp heel even aan en noemde de ESM ‘een opvolger van het Noodfonds’. Meer niet. Ik maak me zorgen over de toenemende censuur het NOS Journaal.

  Mijn hoop is gevestigd op de Duitsers: die schijnen beter in de smiezen te hebben wat het ESM behelst. Hopelijk houden zij het voor ons tegen.

  En de CU heeft mijn stem. Want ondanks zijn manhaftige poging om dit onderwerp van de agenda te krijgen tot na de verkiezingen, die echt waardeer, stem ik echt nooit op de PVV.

 61. lorenzo says:

  Olland zit in zwaar weer……

  Tegenlicht.

  Door toedoen van de banken zit Nederland in de diepste crisis sinds de jaren dertig.

  tegenlicht.vpro.nl…012-2013/banken.html

  toch wel genieten he ?

 62. lorenzo says:

  40 Aurely ”Ben deze blog aan het lezen:
  http://ferfal.blogspot.com/

  Bespreekt “het leven in Argentinië”, de VS komt ook zijdelings aan bod. Geen rozegeur en wodkalime, maar keihard overleven. Hoop dat we niet zo diep zakken met z’n allen :S”

  Dat ligt eraan , een goed referentiekader is de bezoeken aan de woonboulevards op de zondagen . Uw eigen deelname weet u het beste en dientengevolge of u zich bij de laatste mag benoemen. ( cyclische fase ).

 63. ll says:

  @ Lorenzo, dank U, alles naar wens, ik geniet met grote genieten :-), maar ben zowat de enige als ik al die knorrige gezichten om me heen zie ….. Ter info, Boer zoekt Vrouw, of Boer zoekt Man is alweer begonnen …..

  De hypotheekrente is het nieuwe verdienmodel van de banken….. 😉

  http://www.nu.nl/geldzaken/2816149/consumentenbond-trekt-bel-hypotheken.html

 64. Dawg says:

  Gaap, meubelboulevards, anticyclisch. Verzin eens wat nieuws

 65. ulrich says:

  @Marcel Zembla
  In dit geval is het me niet helemaal duidelijk. Hoe hebben ze kunnen passeren als ze met een andere bank een lening aangegaan zijn van 40.000 Euro. En waarom hadden ze deze nodig? Overbruggen van een periode hoeft toch niet duur te zijn (pension/familie/vakantiewoning/antikraak)
  Maar ik was echt verbaasd over de spijkerharde opstelling van de banken. Ik vraag me af of de bank zomaar onderhands kunnen verkopen voor de veiling zonder toestemming van de hypotheekverstrekker. Maar ook dat de SNS/Rabo niet het gesprek aan wil gaan, of rekenschap wil geven. Ze hebben toch ook een maatschappelijk plicht als meest gesubsideerde sector van Nederland.

 66. ll says:

  @ Ulrich, die hypotheekslaafjes hebben waarschijnlijk een onherroepelijke volmacht getekend.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-11-2010/banken-weten-met-nieuwe-truc-executies-te-vermijden/

 67. Dawg says:

  ulrich,

  Schokkend, maar leert eens te meer dat er (open deur) geen alternatief is voor het eerst lezen van contracten voordat je tekent. Als de waarde van je huis daalt kan een bank je verplichten tot versnelde aflossing EN het betalen van een boeterente over het versneld afgeloste deel. Hoeveel hypotheekgevers zouden op de hoogte zijn van dit soort bepalingen in hypotheekcontracten. “Huren van de bank”, blijkt eens te meer een vlag te zijn die de lading dekt.

 68. lorenzo says:

  58 , ja weet het , Boer zoekt vrouw is weer begonnen . Ik denk we willen niet anders…
  en knorrige gezichten , ben net weer terug (..) en merk dat hier in Nederland waar we omkomen in het materieel we het meest sip kijken , weet jij hoe dat kan ?

 69. lorenzo says:

  59. ”Gaap, meubelboulevards, anticyclisch. Verzin eens wat nieuws”

  Als iemand de probemen (..) van nu kernachtiger kan weergeven hoor ik dat graag. Geen wedstrijd hoor..
  Trouwens , hier een aantal weken niet kijken is ook als een willekeurige soap , je mist niets , het gaat gewoon door.

 70. FireStartert says:

  @63 Lorenzo
  “en knorrige gezichten , ben net weer terug (..) en merk dat hier in Nederland waar we omkomen in het materieel we het meest sip kijken , weet jij hoe dat kan ?”

  Jazeker, in een we.moeten.vooral.sociaal.en.gezellig.doen-geobsedeerde staat kunnen mensen het zich veroorloven om zich A-sociaal te gedragen.

 71. Voerman says:

  Duufbier: Ik vrees dat de geachte onderwaterhypotheekeigenaren ordinair failliet moeten gaan en op straat gezet moeten worden om de prijzen die kant op te laten gaan waar ze horen (ongeveer 50% minder dan nu).

  Marcel: ik zag net dit filmpje .. en mijn hart verscheurde bij dit hypotheekleed. Merk ook de harteloosheid op van de executiekoper (vanaf minuut 26) .. te erg voor woorden ..

  Gezien, dat deze mentaliteit ook op dit log voorkomt?

  Zo iemand terechtwijzen levert hier geen waardering op.

  Voor sommige posters loop ik liever een straatje om, niet uit angst maar uit afkeer!

 72. FireStartert says:

  @Voerman

  ‘Voor sommige posters loop ik liever een straatje om, niet uit angst maar uit afkeer!”

  Man-the-fuk-up dude… de tijd van metro-seksueel-Nederland is echt voorbij nu met deze credit-crunch..

 73. Olaf says:

  @44 Er is een tekort aan betaalbare woningen.
  Ik kijk soms op funda voor een eengezinswoning in de buurt (fietsafstand) van mijn werk. Als ik als bovengrens 200.000 hanteer is de keuze erg mager.
  Eentje voor 195.000 en die was nog in de originele jaren 50 staat heeft geen zolder.
  Maar 1175 bruto in de maand kan ik niet eens betalen met HRA zou het misschien lukken maar dan hou ik geen geld over voor de noodzakelijke verherbouwing.
  Een voordeel zou zijn dat de autokosten minder worden maar de woonruimte ook.

 74. maria says:

  @ 68 Olaf

  Nog even geduld!

 75. Jeroen says:

  @66

  Voerman: Gezien, dat deze mentaliteit ook op dit log voorkomt?

  Op zich is die houding van een flink aantal posters hier niet zo gek. Als je zelf al in een een aardige woning zit, dan kan je makkelijk zeggen “Ach, help die mensen, laat ze in ‘hun’ woning zitten en laat de zeepbel desnoods maar wat langer bestaan”.

  Een andere categorie hier wil ook graag een eigen woning, maar ziet het uitzicht daarop steeds verder aan de horizon verdwijnen. Zij zeggen “Ja hoor eens, jullie hebben actief deel uitgemaakt van het probleem waardoor ik nu geen woning kan kopen, en nu moet ik jullie ook nog eens gaan helpen waardoor mijn kans op een eigen woning helemaal om zeep wordt geholpen? Dacht het niet! Jammer dan…”. En ik kan ze geen ongelijk geven…

  Los daarvan: ik vraag me af hoeveel mensen hebben gedaan om hun schuld te voorkomen. In het voorbeeld van het stel in het filmpje gaat het om een betalingsachterstand van 12000 euro (als ik het me goed herinner), als je helemaal niet betaalt dan doe je daar toch pakweg een jaar over. Ik zou denken dat het eerst allemaal wat krap wordt in je uitgaven, en als je dan ziet dat je je rente niet meer kan betalen, dan zet je toch alles in je huishouden helemaal uit? Alle abonnementen eruit (ja plus je telefoon), niet op vakantie, TV eruit, internet eruit, auto laten staan, geen toetjes meer, inkopen bij de ALDI, kledingbudget naar beneden, geen luxe zooi meer kopen, en voor je het weet heb je zomaar 1000 euro per maand bespaard. Mensen hebben gewoon geen benul hoeveel ze allemaal uitgeven, en hoeveel ze kunnen doen om dat in te perken. Kijk maar eens naar zo’n programma als “een dubbeltje op z’n kant”. En dan vind ik ook dat in veel gevallen de schuld toch echt bij jezelf ligt…

 76. Voerman says:

  FireStartert: Man-the-fuk-up dude… de tijd van metro-seksueel-Nederland is echt voorbij nu met deze credit-crunch..

  Hoog niveau, nu nog een beetje beschaving………..

 77. Olaf says:

  @70 Maria, ik heb geen haast zolang de huidige verhuurder de prijzen niet buiten proporties gaat opdrijven. (wat in een dalende markt eigenlijk niet zou mogen)
  @72 Ik heb de zembla aflevering net gekeken, maar het verbaast me wel hoe snel ze in de schulden zitten, huur kan je meestal per maand opzeggen. Mijn oude woning heb ik nog twee maanden gehuurd nadat ik de sleutel van de nieuwe had. Beetje de tijd nemen voor het klussen en de verhuizing.
  Van de ander kant 285000 euro hypotheek geeft ook een vreselijk maandbedrag van 1734 euro dan hou je toch niks meer over? Of ben ik zo’n armoedzaaier…

 78. Duufbier says:

  Weer 18 mrd door het Griekse putje…

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12182132/___18_miljard_in_aantocht_voor_Griekse_banken___.html

  Tja zo kan ik het ook…. halen we gewoon massaal al ons geld van de bank en dan komt het Noodfonds en die vult de gaten dan weer netjes op.

  In het kader van ‘geen gezeik, iedereen rijk’.

  Simplistisch genoeg voor jou, opa Voerman?

 79. Dawg says:

  Duufbier,

  ‘t Werkt zelfs nog wat subtieler: de Europese belastingbetaler leent via het EFSF geld AAN de Griekse staat/banken en daar moeten we dan vervolgens rente voor BETALEN.

 80. Duufbier says:

  ‘Gratis Pil van Drion voor alle onderwaterhypotheekhouders en ook voor de Grieken’.

  Niks voor aaseters, natuurlijk. Krijg je zo’n hoop gif binnen. Eet liever biologisch.

  😉

 81. Steve says:

  Ondertussen implodeert de kantorenmarkt in rap tempo verder:
  “Een kwijtschelding van 57 procent van de financiering was niet genoeg om een koper te vinden voor Quadrant, het kantoorgebouw aan Eekholt 20-26 in Diemen…
  Er zijn in Nederland honderden gebouwen als Quadrant.”
  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/05/22/Haircut-procent-baatte-eigenaars-Quadrant-niet

  “CS Euroreal wordt de komende vijf jaar geleidelijk geliquideerd…
  een kleine honderd Europese panden met een totale waarde van ongeveer 6 miljard euro in de etalage…
  CS Euroreal sluit aan in een lange rij open-endfondsen die in liquidatie verkeren.”
  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/05/22/Nog-meer-kantoren-te-koop-door-liquidatie-CS-Euroreal

  Na Uni-invest vallen nu dus heel rap de volgende dominostenen. Rarara wat betekent dat voor de vastgoedleningen die onze geliefde banken hebben uitstaan.

  Aan de andere kant hoe sneller we Ierland achterna gaan hoe minder we hoeven bij te dragen EFSF, ESF, etc. etc.

  Staat Nederland over een tijdje z’n hand op te houden bij onze oosterburen als de EU tegen die tijd niet al gedesintegreerd is…

 82. Voerman says:

  Jeroen: Op zich is die houding van een flink aantal posters hier niet zo gek. Als je zelf al in een een aardige woning zit, dan kan je makkelijk zeggen “Ach, help die mensen, laat ze in ‘hun’ woning zitten en laat de zeepbel desnoods maar wat langer bestaan”.

  Bedankt voor goede, beschaafde en begrijpelijke reactie.
  Op deze manier helemaal mee eens.
  Bedenk echter, dat je niet generaliserend over alle slachtoffers van deze woningcrisis kunt spreken.
  De meeste slachtoffers zijn misschien wel de dertigers die alleen maar een paar jaren te vroeg hebben gekocht; er bestaat nog altijd geen betrouwbare glazen bol!

 83. Marcel says:

  @ allen ..

  bedankt voor reacties op het filmpje (zie 47)

  tja ok, Natuurlijk geldt voor alle hypotheekbezitters (beter woord dan Huizenbezitter) in dit filmpje, dat ze zichzelf wellicht wat beter hadden moeten laten informeren. En als je die informatie niet krijgt, dat je zelf research doet en zoveel mogelijk vragen stelt over (in ieder geval) de risico’s van een hypotheek. Begrijpen mensen dan niet dat ze grootste aankoop van hun leven doen??? Dat ze een schuld/lening aangaan die hun hele leven goed- dan wel kwaadschiks zou kunnen beinvloeden ?

  Ik zal even mijn situatie schetsen. Ik bewoon al 12 jaar dezelfde huurflat (70m2 390 euro huur). Ben mijn carriere begonnen als dagloner voor een uitzendbureau, maar via hard werken en zelfstudie nu geschopt tot Business Analyst voor een IT bedrijf. Mijn vrouw is parttime zzp-er en heeft een goed lopende zaak. Ik verdien 2,5 keer modaal, wat van ons natuurlijk een enorme scheefwoner maakt. Niet dat ik niet weg wil uit mijn huurflatje .. maar ik vond de prijzen van de huizen zo belachelijk, dat ik nog altijd gewoon in mijn huurflatje ben blijven wonen. van 2006 tot 2008 hebben we wel eens geinformeerd wat voor hypotheek we konden nemen en dat zou neerkomen op bijna 400.000 .. berekend op mijn inkomen inclusief mijn commisies en bonussen. Een behoorlijk bedrag, maar toch besloten om niet overhaast een woning te kopen. En we hebben (gelukkig) nog steeds niets gekocht.

  Mijn vrienden hebben mij al die tijd voor gek verklaard dat ik nog steeds in mijn huurflatje ben gebleven. Maar goed, ondertussen spaar ik netto 1000 euro per maand, dus we leven er niet op los. Maar we kunnen wel steeds leuke dingen blijven doen als we dat willen doen. Maar het belangrijkste is dat we geen financiele zorgen aan ons hoofd hebben. En dat is mij meer waard dan een droomhuis bezitten waar ik elke maand krom voor moet liggen.

  Ik moet eerlijk zeggen, nadat ik dat zembla filmpje had gezien, ben ik mijn simpele maar rijkelijk leven nog meer gaan waarderen. Je woont om te leven, Je leeft toch niet om te wonen ? Ok, ik geef eerlijk toe, ik hoor niet meer in mijn huurflatje te wonen en ik zou weg moeten gaan om andere mensen de kans te geven zo’m flatje te bewonen, maar er zijn gewoon geen goede alternatieve woonoplossingen voor ons .. waarbij we en iets huren/kopen dat het bedrag ook waard is en dat we gewoon nog normaal kunnen blijven leven en ook nog kunnen sparen.

  Als de prijzen nog 15% a 20% zakken, dan ga ik er zeker wel serieus werk van maken om een huis te kopen, maar dan wel voor de goede prijs.

  Zijn er nog meer mensen in dit forum die dezelfde situatie hebben ?

 84. Duufbier says:

  ‘Leers biedt dakloze failliete huizenbezitters tot half juni onderdak aan’

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/22/leers-biedt-asielzoekers-ter-apel-tot-half-juni-onderdak-aan/

  Binnenkort in dit theater.

  😉

 85. ll says:

  Het wordt steeds meer theater in ons landje…..
  Gisteren: alleen voor starters NHG,
  vandaag: Minister Spies no way.

  Communicatiestoring ? 😉

 86. Claude says:

  @80 Ik denk dat Knot vergeten heeft de politiek te informeren van zijn aanstaande plannen. Als ik dan lees dat de NHG zo breed mogelijk moet worden ingezet, dan denk ik: zijn jullie dronken of zo? Waar blijft mijn 100% voor eeuwige werkloosheidsverzekering, politiek?

 87. ll says:

  Claude, het zal wel denial zijn van de politiek, niets aan de hand, straks wordt alles weer beter………zie het stuk hierboven van Steven.

  We gaan weer stimuleren, de huizenprijzen rijzen weer de pan uit, stijgingen van 7% per jaar, NHG tot 1 miljoen, loan to value 125%, etc 🙂

  Ondertussen in Ierland heeft nu 10.5 % van de huizenbezitters een achterstand in betaling van meer dan 90 dagen

 88. Voerman says:

  Steven:
  hier wel een mooi stukje : beursplaza.com/web…9&analyse=55429

  Sluit mooi aan bij jou heel begrijpelijke en vanuit jou potentiele kopers point of vieuw erg logisch.
  De meeste posters hier zitten denk ik in een soortgelijke situatie en ontwikkelen soortelijke gedachten. Ook logisch en begrijpelijk.
  Maar vanuit de positie van de huizenbezitter is de situatie ook gecompliceerd.
  Als je je huis namelijk verkoopt moet je toch nog ergens gaan wonen. Huren van een gelijkwaardig huis valt voor een verkoper gegarandeerd duurder uit dan de kosten die hij had als bezitter/bewoner en ander huis zoeken brengt je in de situatie van de kooplustige. HRA kun je helemaal of gedeeltelijk wel vergeten, je krijgt ook te maken met hoge vraagprijzen, je moet verhuis- en inrichtingskosten maken, je moet maar een goede buurt zien te vinden, je kunt het allemaal zelf veel beter bedenken dan ik.
  Maar dat alles maakt, dat zowel verkopers als kopers momenteel zeer terughoudende partijen zijn.
  Wat ik wil zeggen is, dat het van huiseigenaren uit bekeken niet alleen een kwestie is van prijzen en verlies willen nemen. Maakt allemaal minder uit als je behoorlijk vermogend bent, maar zelfs dan geef je je geld niet graag zomaar weg.
  Punt is denk ik, dat de markt echt tot rust gekomen is. 5% daling in een jaar heeft de markt niet in beweging gebracht. Kopers kunnen of willen weinig geld uitgeven aan een huis; verkopers zitten meestal even klem. Mensen die onder water staan kunnen helemaal geen kant op. Wij kunnen het er over eens zijn dat de huizen te duur zijn, maar dat lost niets op.
  Wie het weet mag het zeggen.

 89. Dawg says:

  Er is m.i. geen oplossing voor dit probleem. Tenminste, geen oplossing die niet door iemand gevoeld gaat worden. En datzelfde kun je zeggen voor de wijdere context van de mondiale schuldencrisis, waartegen de problemen op de Nederlandse huizenmarkt zich afspelen. Wie gaat uiteindelijk de rekening betalen? Daar gaat de strijd uiteindelijk om. Inderdaad, geen prettig vooruizicht.

 90. nhz says:

  Steven: Als er geen winst meer is te behalen dan gaan de vliegen naar de volgende strondhoop

  de Tweede Kamer is in ieder geval vast van plan om de stronthoop nog veel groter te maken (misschien kunnen ze een goede deal met Japan maken, die zitten nog omhoog met een shitload aan strontium).

  Steven: (wie heeft dat zo mooi uitgezocht?)

  retorische vraag? anders moet je het opzoeken, kun je lache 🙂

  Ma Ling: een zelfde verbazing krijg je bij het lezen van het betoog van Ewoud Jansen: volkskrant.nl/vk/n…-rente-betalen.dhtml

  ja, helaas kenmerkend stukje voor OENconomen in het algemeen, afgezien van een enkele (buiten verband gezien) wel zinnige opmerking. Rijp voor een inrichting, de hele club’. Met wetenschap of gezond verstand heeft dit niets maar dan ook NIETS te maken.

  Voerman: Ik had het niet over het behalen van winst; dat is op de huizenmarkt in de sfeer van koper/bewoner nog nooit echt mogelijk geweest.

  natuurlijk wel als je vals speelt, wat steeds vaker gedaan wordt: jarenlang vet profiteren en dan de mega restschuld lozen bij de belastingbetaler. Of als je tijdig overstapt naar huren of emigratie, maar ik geef toe dat de timing daarbij niet simpel is.

  Voerman: Neen, ik bedoel dat de markt tot rust gekomen is en daar is op zichzelf niets mis mee

  behalve dan dat het de rust van een kerkhof is; maar slaap lekker.

  Aurely: Bespreekt “het leven in Argentinië”, de VS komt ook zijdelings aan bod. Geen rozegeur en wodkalime, maar keihard overleven. Hoop dat we niet zo diep zakken met z’n allen :S

  dieper zelfs denk ik, uiteindelijk; zeker als het volstrekt overbodige plebs in de 2e K nog langer blijft doen alsof er niks aan de hand is.

  Vedder: Geen engels gehad op school?

  ach, het engels had tenminste nog enig nivo; dat kun je van de oenconomische analyses niet zeggen 😎
  Ik vrees dat een promotie tegenwoordig gewoon te koop is.

  bankschroef: ik denk nog altijd aan tralies voor de sluwe smeerlappen en slappe politici in dat hele netwerk

  ik denk eerder aan levenslang werkkamp; niet dat er iets nuttigs te verwachten is van dit soort prut, maar toch. En anders kunnen we er misschien een paar bodemloze putten mee dempen 😎

  king: Afschaffen die NHG.

  zoals vandaag bleek: geen schijn van kans zolang de 2e K bestaat. AFSCHAFFEN DIE TWEEDE KAMER !!

 91. nhz says:

  Adamus: “met geld uit het EU fonds……”

  ja, bij mij in de buurt bouwen ze zo ook allerlei spreekwoordelijke bruggen naar nergens. Ik zie ook heel veel boerderijen die met EU geld luxe opgeknapt worden, hoe is het in godsnaam mogelijk …

  Duufbier: Meer niet. Ik maak me zorgen over de toenemende censuur het NOS Journaal.

  van de Fabeltjeskrant verwacht ik al jaren niks anders dan overheidspropaganda en leugens in het belang van wie er maar flink betaalt. Maar wel grappig dat in het andere NRC artikel talloze negatieve reacties over het ESM staan:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/22/kamer-debatteert-over-euronoodfonds-esm-waarom-is-het-belangrijk-en-omstreden/

  Dawg: Schokkend, maar leert eens te meer dat er (open deur) geen alternatief is voor het eerst lezen van contracten voordat je tekent

  tja, zou het echt dat je zo’n contract moet lezen. Tijd dat de 2eK het gaat verbieden 😎

  lorenzo: en merk dat hier in Nederland waar we omkomen in het materieel we het meest sip kijken , weet jij hoe dat kan

  omdat Nederland volgens de Fabeltjeskrant het gelukkigste land ter wereld is?

  FireStartert: de tijd van metro-seksueel-Nederland is echt voorbij nu met deze credit-crunch..

  kijk, dat is nou eens een to-the-point opmerking; ik was er zelf niet opgekomen, maar het lijkt me een goede samenvatting van wat er gaat veranderen 🙂

  Duufbier: In het kader van ‘geen gezeik, iedereen rijk’.

  Ja, de Tegenpartij is vol aan de macht in Europa, en in Nederland.

  Marcel: Als de prijzen nog 15% a 20% zakken, dan ga ik er zeker wel serieus werk van maken om een huis te kopen, maar dan wel voor de goede prijs.

  Zijn er nog meer mensen in dit forum die dezelfde situatie hebben ?

  Ik ga gewoon cash kopen denk ik, maar ik ga niet eens kijken of onderhandelen voordat de vraagprijzen 50-75% gezakt zijn; en anders besteed ik mijn geld wel buiten Pleuropa. In mijn stad liggen de prijs als het 75% zou dalen nog steeds vér boven het nivo van 1995, wat ik als enigszins redelijk zou beschouwen. 20% daling is helemaal NIKS gezien de giga stijging die we gehad hebben, echt helemaal NIKS.

  Duufbier: ‘Leers biedt dakloze failliete huizenbezitters tot half juni onderdak aan’

  als ze geluk hebben kunnen ze misschien wel asiel aanvragen in Zimbabwe.

  ll: Gisteren: alleen voor starters NHG,
  vandaag: Minister Spies no way.

  Communicatiestoring ? 😉

  lijkt me duidelijk: DNB voert de druk op vanwege dreigende afwaardering, en de junks van de 2eK wil gewoon doorgaan met het feest dat al lang over zijn top is.

 92. tinus says:

  @Marcel,

  Wij zitten in een vergelijkbare situatie. Prima inkomen en een huurflat van om en nabij de 80m2.

  Ook wij willen graag doorstromen, maar niet tegen elke prijs.

  Feit is dat een doorsnee rijtjeshuis in deze hoek van de Randstad nog steeds 9x modaal doet.

  Kopers zijn maar mondjesmaat bereid zich neer te leggen bij de nieuwe realiteit, vaak gevoed door makelaars die nog steeds denken dat het 2007 is.

  Rustig wachten. Helaas worden wij er niet jonger op en zou je willen dat de markt zich sneller naar het nieuwe evenwicht beweegt, in plaats van dat de overheid telkens het handje eronder houdt.

 93. dr.t says:

  Beste heer Voerman,
  Inderdaad zijn de huizen te duur. Het alternatief om te huren en uw huis te verkopen, lijkt me inderdaad geen goede optie.
  Waarom maandelijks een bedrag over maken aan huur, terwijl dat niet nodig is.
  De discussie hier, om het breder te trekken gaat vaak over de hypotheekschuld die mensen zijn aangegaan.
  Over de huurschuld hoor je echter niemand.
  Huurschuld, jawel, veel huurders kunnen of willen geen huis kopen., maar juist daarom zit men wel aan de huur vast. Het alternatief is immers wonen in een kartonnen doos.
  Deze huurschuld, gerekend bijvoorbeeld over een jaar of dertig net als bij kopers, wordt echter aan geen vermogenstoets onderworpen. Sterker nog red je het niet dan krijg je huursubsidie, onder andere door het systeem van puntentelling en of een maandelijkse toeslag. Want het is in tegenstelling tot een koper voor een huurder zo zielig om niet aan verplichtingen te kunnen voldoen.
  De te verwachten totale huurschuld bedraagt wellicht een veelvoud van het deel dat bij hypotheeknemers onderwater staat. Immers nog altijd is het bezit aan huizenwaarde groter dan de hypotheekschuld. Dat kun je van de huurders niet stellen, alleen maar schuld en nooit bezit.

 94. Nothus says:

  Voerman ouwehoert weer als een makelaar. Zucht. Noch een keer: prijzen worden gezet op de marge, dus mensen die moeten. Niet door boomers met teveel tijd, maar door boomers met te weinig gezondheid. Opa lijkt ook richting seniel te gaan, en het niet meer zo scherp te zien.

 95. Nothus says:

  Voerman ouwehoert weer als een makelaar. Zucht. Noch een keer: prijzen worden gezet op de marge, dus mensen die moeten. Niet door boomers met teveel tijd, maar door boomers met te weinig gezondheid. Opa lijkt ook richting seniel te gaan, en het niet meer zo scherp te zien.

 96. nhz says:

  dr.t: Want het is in tegenstelling tot een koper voor een huurder zo zielig om niet aan verplichtingen te kunnen voldoen.

  dat krijg je van die rust als op een kerkhof van Voerman, dan gaan er rare geesten opstaan en krijg je nachtmerries met allerlei troebele gedachten …

  Overigens zojuist in de Fabeltjeskrant geheel volgens verwachting niks dan aperte leugens over het ESM, vooral van die correspondent in Brussel. De EU wil geen ‘praatcafe’ maar doorpakken; gewone mensen noemen dat een dictatuur. De NSB’ers nieuwe stijl positioneren zich om optimaal te profiteren van wat komen gaat. Zou er in het ESM stiekum ook nog een potje van pakweg 500 miljard komen om de NL huizenmarkt overeind te houden als de hypotheekdijken het begeven?

 97. ll says:

  Dr.t ik hoop dat U er nog bent.

  U heeft uw email ingevuld als website. Is dat de bedoeling ?

 98. Dawg says:

  dr.t,

  In 2010 woonden ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens1) in een huurwoning. Iets meer dan 1,1 miljoen, ofwel een derde van deze huishoudens2), ontving huurtoeslag. Dit kostte de overheid in totaal bijna 2,2 miljard euro. Dit bedrag is sinds het begin van het millennium flink toegenomen: in 2001 bedroegen de totale overheidsuitgaven aan huursubsidie nog 1,4 miljard euro. Deze toename komt deels door inflatie.
  Wanneer daar rekening mee wordt gehouden, gaat het nog altijd om een groei van 33 procent.”

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/78AC54C5-51E0-43AA-B330-6B87B8B7E696/0/2012k1v4p9art.pdf

  Die andere 2/3 deel van de huurders betaalt net zo goed mee aan deze huursubsidies. Betaalt ook hogere tarieven voor de IB vanwege de hra die inmiddels 6 tot 7 maal zoveel kost als de huursubsidie.

 99. Dawg says:

  Nothus,

  Rustig aan een beetje.

 100. Dawg says:

  nhz,

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/21/eu-zet-duitsland-onder-druk-over-euro_obligaties-dowjones1130555.xml

  Op deze manier gaat niet alleen de eurozone er aan, maar de hele EU. Misschien maar beter ook.

 101. Voerman says:

  Nothus: Noch een keer: prijzen worden gezet op de marge, dus mensen die moeten.

  Voerman moet niets inderdaad; voerman kan kiezen.
  Voerman lijkt nog vele jaren te kunnen kiezen, want hij beschikt over een uitmuntende gezondheid en doet dagelijks aan intensieve sportbeoefening.
  Gelieve het hebben van een afwijkende mening niet te verwarren met seniliteit!

 102. Adamus says:

  Voerman:
  Gezien, dat deze mentaliteit ook op dit log voorkomt?

  Zo iemand terechtwijzen levert hier geen waardering op.

  Voor sommige posters loop ik liever een straatje om, niet uit angst maar uit afkeer!

  http://www.faillissementen.com/
  De lotgevallen die hier op voorkomen zou ook niet mogen?

 103. Adamus says:

  Olaf:
  @70 Maria, ik heb geen haast zolang de huidige verhuurder de prijzen niet buiten proporties gaat opdrijven. (wat in een dalende markt eigenlijk niet zou mogen)

  Verhuurder Rabo Pensioenfonds gaf als reden aan: “door huurliberalisatie mogen wij verhogen en dat doen we dan ook” :-). Dat er nu nieuwe huizen leegstaan per 1/6 doet er blijkbaar niet toe. Volgens Vermeend kunnen de meeste mensen bij banken en fondsen dan ook niet rekenen………

 104. Claude says:

  Welkom terug, dr. T. Fijn je weer te zien. En neem de tip van ll aub ter harte.

 105. tinus says:

  Dr. T,

  Leuk bedacht, wanhopig, maar leuk.

  Vanaf nu heb ik ook een broodschuld.De komende 30 jaar geef ik vast 15.000 aan brood uit, een flinke schuld.

  Energieschuld.
  TV-schuld.
  Kroegschuld.
  Enz.
  Enz.

 106. Voerman says:

  Adamus: http://www.faillissementen.com/
  De lotgevallen die hier op voorkomen zou ook niet mogen?

  Ik heb nergens gezegd, dat mensen niet persoonlijk falliet zouden mogen verklaard, ook niet gezegd, dat zij in hun huis zouden mogen blijven. Alleen gezegd, dat ik het niet aardig vind, dat generaliserend,ongenuanceerd en negatief en in onbeschaafde termen over mensen met problemen gesproken wordt.
  Als dat gemeengoed wordt wacht de wereld echt grote ellende.

 107. Voerman says:

  Dawg,

  Welkom, lang niets van U gehoord.
  Ik adviseer U in Uw eigen belang om elke blijk van begrip of steun aan voerman te vermijden want voerman is niet populair.

 108. Voerman says:

  Sorry, verkeerd gequote;bedoel natuurlijk dr.t

 109. grootgrondbezitter says:

  Ik weet niet of iemand al een link had geplaatst naar dit stuk, maar zo kan het dus ook: aflossen ipv leasen…

  http://www.hpdetijd.nl/2012-05-13/mijn-hypotheek-los-ik-zelf-wel-af/#more-32879

 110. Steven says:

  Aan Voerman

  Bijna de helft van mijn leven (en zeker meer dan de helft van mijn leven sinds ik in een eigen woning woon) heb ik die huizenprijzen enorm zien stijgen en dat is niet leuk als de huren ook steeds hoger worden. Nu daalt het lekker. Al meer dan tien jaar heb ik en vele anderen dat voorzien. Ook ik ben voorlopig helemaal niet van plan in Nederland wat te kopen . Moet er echt nog veel meer afgaan. Maar ben wel af van dat geouwehoer op feestjes over de nieuwe woningen en nieuwe keukens. Heb zelfs met meerdere verhuizingen meegewerkt voor “jongeren” die bij wijze van spreken een paar maanden eerder nog geld leenden voor een avondje stappen en dan opeens (soms met enorme financiele hulp van ouders) een vol ingericht huis hadden en dat allemaal met behulp van HRA o.a. Enige opluchting van frustratie is mij ook niet vreemd, maar een andere mening is zeker welkom.

 111. dr.t says:

  Ik durf te beweren dat ik nog aanzienlijk slechter score qua populariteit….

 112. Vedder says:

  Dr.t ouwe koning! Je bent er nog 😉

 113. Voerman says:

  dr.t:
  Ik durf te beweren dat ik nog aanzienlijk slechter score qua populariteit….

  Dat geeft de voerman moed!

 114. tufkaj says:

  dr.t:
  Ik durf te beweren dat ik nog aanzienlijk slechter score qua populariteit….

  Poll: Wie is het minst populair?

  Voerman ‘vroeger waren we verstandig, stelletje aasgieren’

  Dr.T ‘huizen zijn niet duur, vooral niet in Amsterdam’

  Tufkaj ‘de zeehondknuppelaar’

  Tussenstand:
  http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=380743&layout=1&sort=org

  Ps, welkom terug beiden 🙂

 115. tufkaj says:

  Hmm, ik zie dat de namen niet helemaal goed gingen… Had moeten staan:
  Voerman ‘vroeger waren we verstandig, stelletje aasgieren’

  Dr.T ‘huizen zijn niet duur, zeker niet in Amsterdam’

  Tufkaj ‘de zeehondknuppelaar’

 116. Steven says:

  aan Tufkaj

  ha ha, ik klikte op Voerman ‘vro…tje aasgieren’ maar stemde dan ook direct… (was niet de bedoeling). Ach maakt het uit. Wie gaat er nu nog een appartementje kopen voor enkele tonnen geleend geld? Richting is duidelijk… (moeten ze het niet gaan verzieken met nog meer gratis geld voor kopers uiteraard, want daar heb ik geen zicht op)

 117. Voerman says:

  Steven: Enige opluchting van frustratie is mij ook niet vreemd, maar een andere mening is zeker welkom.

  Die mening van mij is meestal niet zo anders als je hem constructief oppakt.
  Dank in elk geval.

 118. Steve says:

  tufkaj,
  Het gaat geweldig in Amsterdam:

  “De vraag naar nieuwbouwwoningen zakte in 2011 verder terug in Amsterdam…
  De verkoop daalde met 423 woningen. Dat is een daling van 31 procent.”
  http://nul20.nl/node/2955

  En de corporaties zitten op zwart zaad en gooien hun huisjes in de ramsj en pakken daarmee een kwart van alle Amsterdamse woningverkopen!!!

  ““Ik zal eerlijk zeggen dat het geld nu bij ons voorop staat”, zegt Jeroen Frissen, manager Advies en Innovatie bij Ymere. …
  …weer minder transacties en een daling van de m2-prijs naar 3109 euro, 2,5 procent minder dan in het eerdere kwartaal …
  Onder de ruim 6700 woningen die vorig jaar in Amsterdam werden verkocht, waren 1600 bestaande corporatiewoningen, bijna een kwart van het totaal dus.”
  http://nul20.nl/issue62/3vdp_1

 119. nhz says:

  Dawg: Op deze manier gaat niet alleen de eurozone er aan, maar de hele EU. Misschien maar beter ook.

  da’s helemaal waar, dit trekt het eindspel wel naar voren. Ik wed dat G$ucks al een hedgefund met minstens 2000 miljard door ons gegarandeerd geld in kas aan het optuigen is om tégen dat ESM te speculeren. Ze weten vast alle details van het ESM dus dat is kat in het bakkie ;-(

  Adamus: Dat er nu nieuwe huizen leegstaan per 1/6 doet er blijkbaar niet toe. Volgens Vermeend kunnen de meeste mensen bij banken en fondsen dan ook niet rekenen………

  da’s veilig, zijn ze in goed gezelschap van de WBV’s dus dan valt het niemand meer op. Er staat hier ondanks de zogenaamde wachtlijsten ook altijd van alles leeg 😎

 120. Voerman says:

  tufkaj:
  Hmm, ik zie dat de namen niet helemaal goed gingen… Had moeten staan:
  Voerman ‘vroeger waren we verstandig, stelletje aasgieren’

  Dr.T ‘huizen zijn niet duur, zeker niet in Amsterdam’

  Tufkaj ‘de zeehondknuppelaar’

  De humor van de echte bruggenbouwer; keigoed!

 121. nhz says:

  Steve: “De vraag naar nieuwbouwwoningen zakte in 2011 verder terug in Amsterdam…
  De verkoop daalde met 423 woningen. Dat is een daling van 31 procent.”

  da’s goed nieuws, dan kunnen de huizenprijzen ter compensatie met minstens 30 procent omhoog (vraag maar aan Maarten van Poelgeest). 😎

  Steve: ““Ik zal eerlijk zeggen dat het geld nu bij ons voorop staat”, zegt Jeroen Frissen, manager Advies en Innovatie bij Ymere. …

  goh, en ik maar denken dat alleen bij Vestia het geld voorop staat 😉

 122. Adamus says:

  Steven:
  Aan Voerman

  Bijna de helft van mijn leven (en zeker meer dan de helft van mijn leven sinds ik in een eigen woning woon) heb ik die huizenprijzen enorm zien stijgen en dat is niet leuk als de huren ook steeds hoger worden. Nu daalt het lekker. Al meer dan tien jaar heb ik en vele anderen dat voorzien. Ook ik ben voorlopig helemaal niet van plan in Nederland wat te kopen . Moet er echt nog veel meer afgaan. Maar ben wel af van dat geouwehoer op feestjes over de nieuwe woningen en nieuwe keukens. Heb zelfs met meerdere verhuizingen meegewerkt voor “jongeren” die bij wijze van spreken een paar maanden eerder nog geld leenden voor een avondje stappen en dan opeens (soms met enorme financiele hulp van ouders) een vol ingericht huis hadden en dat allemaal met behulp van HRA o.a. Enige opluchting van frustratie is mij ook niet vreemd, maar een andere mening is zeker welkom.

  Met de over de top hypotheek deden die jongeren dan ook nog even hun eigen schuldsanering?

 123. Adamus says:

  Onder de ruim 6700 woningen die vorig jaar in Amsterdam werdenverkocht, waren 1600 bestaande corporatiewoningen, bijna een kwart van het totaal dus.”

  Werden die woningen per stuk of in grote blokken verkocht aan “collega’s”?

 124. Bug says:

  Il

  DrT is in ieder geval geen ezel. Want een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen

 125. Steven says:

  aan Adamus

  jongeren had ik tussen aanhalingstekens gezet. (gewoon dertigers dus). ja zal wel… 🙂

  papa en mama waren zo blij met dat “eigen” huis ; de banken en nederland juichten ook mee en die 20 duizend studie schuld wisten ze zo weg… (kon ook weer dankzij belastingvrije schenkingen tot 30.000 of zo geloof ik)

 126. dr.t says:

  Steven
  Wie gaat er nu nog een appartementje kopen voor enkele tonnen geleend geld?

  Mijn appartement in Amsterdam is onlangs verkocht…
  Mede dankzij jullie moet ik ebij zeggen.Ik heb het voor de prijs van een vergelijkbare coörporatiewoning verkocht.
  Deed een tikkeltje pijn, maar ben er wel vanaf!

 127. ll says:

  Feli Dr.t met de verkoop.

  Ondertussen in Olland.

  Vestia heeft de banken buitenspel gezet. 😉

  Hele stadswijken zijn verpand aan WSW……..

  door Giel ten Bosch en Bart Mos
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12187986/__Stadswijken_stiekem_verpand__.html

 128. philipulus says:

  Goedemorgen ll, wormpje al binnen?

  ‘Hypotheekrenteaftrek in dertig jaar voor iedereen afbouwen’

  De hypotheekrenteaftrek moet voor alle huizenbezitters in dertig jaar worden afgebouwd en de huren moeten jaarlijks met 2 procent stijgen, boven op de inflatie. Dit schrijven de Vereniging Eigen Huis, de huurdersvereniging Woonbond, en de vereniging van woningcorporaties Aedes in een hervormingsplan dat ze morgen zullen presenteren.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3259765/2012/05/23/Hypotheekrenteaftrek-in-dertig-jaar-voor-iedereen-afbouwen.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

  KOPEN KRENG!! KOPEN ZÁL JE!!!

 129. Adamus says:

  nhz,

  “misschien kunnen ze een goede deal met Japan maken, die zitten nog omhoog met een shitload aan strontium).”

  Ook dat wordt verwaterd naar het schijnt.

 130. Jeroen says:

  Over dat ‘nieuwe plan’ van VEH en partners: het zal de politiek letterlijk aan hun hun pluche reet roesten wie er nu weer met plan nummer zoveel op de proppen komt zetten. In de media wordt het echter allemaal weer gebracht alsof het plan beschrijft welke koers de politiek de komende jaren gaat varen. Alsof politici luisteren naar geluiden afkomstig van buiten het Binnenhof….

  Inhoudelijk is de kern van het plan weer om te huilen: stijging van huurprijzen 2 procent boven inflatie. De al te doorzichtige reden achter deze constructie is om wonen over de hele linie zo duur te maken, dat het weer voordelig kan worden om aan een koopwoning te beginnen tegen het huidige idioot hoge prijsniveau. Gevalletje huurders aan hun haren naar de koopwoningmarkt slepen. Maar wat kan je anders verwachten van VEH….

  Uiteindelijk gaat ons dat weer waanzinnig veel belastinggeld kosten, omdat financieel zwakkere huurders via huurtoeslag worden gecompenseerd. Lees: een greep in de belastingruif mogen doen. Waar het dus op neerkomt is dat de hardwerkende belastingbetaler via miljarden aan huurtoeslag de winst van woningcorporaties gaat opkrikken.

  Veel beter is om huurtoeslag af te schaffen, de hele sociale woningbouwsector te minimaliseren en direct tegen prijzen beschikbaar te stellen die betaalbaar zijn voor de financieel zwakkeren. Iedereen die qua inkomen niet in de sociale huursector thuishoort er uitwerken en onder liberale huurprijzen laten vallen. Dat laatste is niet zo erg als HRA ook wordt aangepakt en de woningprijzen dalen, dan kunnen ze op korte termijn makkelijk overstappen naar een eigen woning tegen een fatsoenlijke prijs. Dan heb je uiteindelijk:

  1) de juiste mensen in de financieel passende woningen
  2) een veel kleiner aandeel woningcorporaties op de woningmarkt wat voor de overheid ook fijn is qua kosten
  3) geen onduidelijke geldstromen naar corporaties via huurtoeslagen

  Kost wat meer moeite om uit te voeren, maar dan ben je tenminste fundamenteel goed bezig. Het zal allemaal wel een stap te ver denken zijn voor onze regenten…

 131. Adamus says:

  @Hugo/noodfonds
  Gisteravond bij Knevel&vdBr een nieuwe oeoenoom aan tafel: Ewald Engelen -dacht dat zijn beroep twitteraar was….
  “mensen die zeggen dat het fonds het inleveren van democratie, medezeggenschap etc. betekent zijn verkeerd geïnformeerd”, De “gouverneurs” zijn de baas 😉

 132. Duufbier says:

  In de trein van NL naar Duitsland worden tegenwoordig paspoorten gecontroleerd.
  Einde van Schengen?
  Einde van de euro?
  Of juist het begin van ESM / Big Brother?

  http://www.youtube.com/watch?v=NzlG28B-R8Y

 133. Philipulus says:

  Ai, in de veronderstelling dat ik bij het oorspronkelijke bericht terecht zou komen, en nog een keer smakelijk kon lachen, heb ook ik per ongeluk mijn stem geven aan de zeehondknuppelaar 🙂

 134. Philipulus says:

  GEgeven *zucht*.

 135. Steven says:

  Hee dr. T

  Gefeliciteerd! (als je dit nog leest, want de artikelen volgen elkaar snel op)

 136. Claude says:

  Dr. t, goed gedaan, goede timing (zo net voor 1 juli als het zo rond NHG-niveau is, en voordat mensen echt gaan beseffen dat 100% aflossen een gamechanger wordt).

 137. Spindrift says:

  Het zijn niet alleen de a.s. afschaffing van renteaftrek en het uitblijven van de huurliberalisatie, die prijzen van woningen doet dalen. Recent is er in de Titiaanstraat, een vanouds zeer rustige straat in Amsterdam-Oud Zuid, vergunning verleend aan een particuliere kinderopvang. De ganse dag worden bewoners horendol van het gekrijs van kleuters en soms wel zes tot acht babies die op de speelplaats in kinderwagens wachtten tot ze gevoederd worden. Ondertussen alsmaar dreinend om hun moeder roepen, maar die komt pas na zes uur, want moet hard werken om de hypotheek te betalen…. De huizenprijzen in de Titiaanstraat dalen ondertussen en de werkloosheid stijgt, dus misschien kan moeder straks zich weer veroorloven thuis op de kinderen te passen en raakt de opvang overbodig… Dat zou mooi zijn….

 138. Marieke says:

  De huizenprijsdaling wordt hier vanuit de verkoper berekend. Voor de KOPER (voor zover die er nog zijn…) is de daling veel groter a.g.v. overdrachtsbelasting.
  En nog steeds:
  – oplopende verkooptijd
  – oplopende aantal huizen in verkoop
  – dalende prijzen
  – teruglopen koopkontracten
  – minder oversluiten hypotheken

  1 juli NHG 30 mille minder
  1 januarie lineair aflossen verplicht

  Als ik nu mijn (2e) huis nog niet verkocht heb zou ik serieus in paniek raken!

  SERIEUS PANIEK….maar ik huur nog steeds….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*