Gedwongen huisuitzettingen met restschuld stijgt van 700 naar 1700

Het waarborgfonds eigen woningen, bekend van de nationale hypotheekgarantie, verwacht dat het aantal gedwongen woningverkopen in 2010 zal verdubbelen. Notarissen, banken en Vereniging Eigen Huis verwachten het ergste.

Verkocht met verlies
Dit jaar wordt ruim 700 keer gedwongen een woning verkocht of geveild waarvan de opbrengst te laag is om de hypotheek af te lossen. Dat zorgde voor een restschuld die werd afbetaald door het waarborgfonds eigen woningen. Vereniging Eigen Huis verwacht dat dit de komende jaren veel vaker gaat gebeuren.

Daarbij worden ook een groot aantal huizen (gedwongen) verkocht, zonder verlies.

1700 huizen in 2011
Het waarborgfonds zelf houdt rekening met een verdubbeling van de gedwongen verkopen. In 2010 zou het gaan om ruim 1600 woningen, in 2011 om 1700 huizen. Ook in de jaren erna blijft het aantal gedwongen verkopen hoog. Pas in 2014 zal het aantal executieverkopen weer dalen, zo is de verwachting.

Werkloosheid en lagere prijzen
“Een combinatie van oplopende werkloosheid en een daling van de prijzen van koopwoningen zal leiden tot een toename van het aantal gedwongen verkopen met verlies met als resultaat een toenemend beroep van geldgevers op het fonds van de stichting.”

“Teneinde hierop te anticiperen zal de stichting in 2009 de ontwikkeling van betalingsachterstanden als indicator voor toekomstige verliezen nauwletteend monitoren.”

bron:RTL Z

Share Button
Tagged with: ,
27 comments on “Gedwongen huisuitzettingen met restschuld stijgt van 700 naar 1700
 1. kees says:

  was die trend nog niet bekend toen NHG verhoogd werd?

 2. kees says:

  Hoor niets over het bedrag van de restschulden.

 3. kees says:

  1700 is best wel weinig. Zal er gejokt worden, tenslotte is het beter dat we niet alles weten.
  Waar wordt trouwens het aantal veilingen bijgehouden? Bij de advertentieverkopers?

 4. Joost says:

  De la Porte komt wel heel overtugend op voor de belangen van zijn leden. Maar hij vergeet wel dat lang niet heel Nederland geen belang heeft bij een daling! Kosten wat het kost een daling voorkomen is niet in mijn belang en dat van vele ‘starters’ met mij.

 5. allert says:

  1 troost, alle oversluitingen zijn al wel aangevraagd. denk maar niet dat de mensen daarmee wachten tot eind sept. want nu kan het nog, en gelijk hebben ze.

 6. kees says:

  @4
  lees de site van veh maar eens na en je zult zien hoe ze achter de cijfers van de nvm staan.

 7. Martin says:

  @1 kees
  Zal mij benieuwen hoe het gaat met de inhoud van dit NHG potje als zich in een jaar 15.000 man aanmeldt met 75.000 euro restschuld p.p.

 8. kees says:

  @7
  daarom wordt er misschien wel zoveel haast gemaakt om het aantal deelnemers uit te breiden.
  Als die pot nu nog een keer zo groot wordt zou het met jou aantal precies uitkomen.

 9. bigD says:

  Ik heb dé oplossing: de overheid moet de NBG op richten, oftewel de Nationale Baan Garantie. Zolang iedereen een baan heeft kan je je hypotheekverplichtingen nakomen. Briljant idee… toch?!

 10. kees says:

  @9
  De Nationale Baan bij de Bank Garantie.

 11. Onderwaarde says:

  Maar eh … begrijp er niks van … Nederland was toch anders?

 12. kees says:

  @12
  we worden nog meer anders. Hoewel, het kan met een sisser aflopen en de massa gaat vrolijk op vakantie i.p.v. zich met huisje, boompje, beestje bezig te houden. Gezien de massale vakantievlucht uit NL vraag ik me wel af: hoe belangrijk is wonen, je eigen plek hebben, eigenlijk? De herfstvakantie is al gepland.

 13. Klaas says:

  Allen,

  wat weer een negatieve stemming.
  Misschien is huren wel de oplossing:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/4444349/__Bom_onder_huurstijging__.html?p=18,2

 14. Niek says:

  @1: natuurlijk, daarom is het nog vlug even erdoor gejast voordat er iemand wakker zou kunnen worden (niet dat er politici zijn die het zou uitmaken …).

  @4: ja, dat viel me ook op dat hij het voorstelt alsof heel Nederland er belang bij heeft dat we de huizenprijzen hoog blijven houden.

  @7:
  de cijfers die we tot nu toe zien gaan over gedwongen verkoop in een markt waar de prijzen nog niet of nauwelijks daalden. Niet alleen het aantal executies gaat de komende jaren sterk toenemen, de verliezen per geval gaan exploderen. Ik voorspel dat het NHG potje binnen een jaar of twee leeg is.

  @8:
  echt niet, bij die nieuwe deelnemers is het neerwaarts risico vele malen groter dan bij de bestaande. Een groot deel daarvan gaat het waarborgfonds kapitalen kosten, in totaal véél meer dan ze ooit aan premies binnenkrijgen van deze groep.

 15. kees says:

  @13
  zo gaat dat als ze eenmaal de kans krijgen. Ze laten tevens zien helemaal geen inzicht in de markt te hebben.
  Dit zijn dezelfde lui die ook de bouwprojecten voor verkoopwoningen doen.

  voor de insiders: Zal Jasper al op een nette manier van zijn huurwoning zijn afgekomen?

 16. kees says:

  @14echt niet, bij die nieuwe deelnemers is het neerwaarts risico vele malen groter dan bij de bestaande.

  maar ik denk dat de redenatie anders is. Dan blijkt het achteraf niet te kloppen. Allemaal proefondervindelijk en worden de criteria straks weer veranderd. De permanente worst.

 17. Fustus says:

  @8

  Het groter worden van die pot maakt het probleem alleem maar groter. Zoals door Niek @14 gesteld is de pot niet over 1-2 jaar leeg, maar ontstaat het echter probleem over 4-5 jaar.

  Heel veel hypotheken zijn op 5 jaar gefinancierd. Die mensen moeten in 2013-2014 oversluiten. Als we ca 10% per jaar daling krijgen, dan zou dat voor de aflossingsvrije hypotheken betekenen dat met moet oversluiten voor ca 150%-200% van de waarde van het huis. Is dat nog een top-hypotheek? Of hoe noemen we zo iets?
  Geld hebben ze dan niet, dus van 30-50% storting zal geen sprake zijn. Met een rente die het dubbele is ….. WIE GAAT DAT BETALEN????

 18. huizenhyper says:

  Wie gaat dit betalen?
  Heel simpel. Het waarborgfonds kan (in het huidige tempo) nog wel tot eind 2010 garant staan voor gedwongen verkopen met een (kleine) restschuld. Hierna is dit fonds uitgeput en zal het aangevuld moeten worden. Dit kan bv door het optrekken van de premie, of het verhogen van belastingen die in de NHG-pot gaan.
  Als de NHG niet meer te handhaven is komen we in een escalatiefase. Dit kan worden getriggerd door sterk oplopende werkloosheid, of het dalen van salarissen de komende jaren.

  Als belastingen verhoogd moeten worden kan dit bv ten koste van gezondheidszorg of onderwijs.
  Dit lijkt een klusje voor de PvdA.

 19. kees says:

  @18
  pvda weer in charge 😉 toch weer samen met CDA. We zullen nog zien dat pvda zomaar de grootste partij wordt. De Partij van de Angst.

 20. kees says:

  De verhuurder denkt het weer voor het zeggen te hebben na jaren van zgn marktconform te hebben moeten werken.

 21. Niek says:

  @18:
  verhogen premies waarborgfonds is geen optie. Bestaande deelnemers hebben al betaald dus daar valt niets meer te halen, bij nieuwe deelnemers zou iedere poging tot berekenen van een realistische premie NHG zo onaantrekkelijk maken dat ze niet meer meedoen.
  M.a.w.: probleem onoplosbaar, het gaat crashen tenzij we jarenlang stevige loon/prijsinflatie krijgen (en dat is natuurlijk wat politiek en banken gaan proberen te organiseren).

  @M(20):
  sterker nog, ik las pas een heel verhaal dat in Belgie de huren nu verplicht omlaag moeten vanwege koppeling aan een bepaalde index die gedaald is (al weet ik niet of dat per definitie voor alle huurpandjes geldt).

  @21:
  ik denk eerder dat de vastgoed maffia doorheeft dat met dit kabinet alles mag, zolang je maar huiseigenaars bevoordeelt en huurders afperst.

 22. Bouke says:

  @Niek (22)

  De Belgische huurindexatie is afhankelijk van het moment van tekenen en het moment van ingaan van het contract:
  http://statbel.fgov.be/indicators/cpi/rent_nl.asp

  De gezondheidsindex (een cpi-variant), die als basis dient voor de huurprijsaanpassing in vrijwel alle private contracten, daalt in juni 2009 voor het eerst in jaren, maar de daling is volkomen verwaarloosbaar (-0.1%):
  http://www.eigenaarsverbond.be/huurindexering.html

 23. bear says:

  Van 700 naar 1700. 2,5X zoveel! Maar nog steeds een verwaarloosbaar aantal. Geen nieuws mensen, doorlopen graag!

 24. Boefke says:

  Ver dan maar met de wandeling 😉

 25. Boefke says:

  Verder, sorry iets te enthousiast.

 26. Fustus says:

  Om nog even terug te komen op de oorspronkelijk posting:

  Van 700 gedwongen verkopen dit jaar…..

  http://www.veilingnotaris.nl

  Zoekresultaten voor in het archief

  Zoeken in archief naar:
  In de periode: (van) 01-01-2009 (tot) 01-07-2009
  sorteren op: [ datum plaatsing ] [ datum inzet ] [ datum afslag ] [ mét foto ]
  E = Executieveiling V = Vrijwillige veiling B = Beslagveiling I = Inschrijving F = Faillissementsveiling

  1013 stuks!!!!
  En dit is nog niet alles in Nederland. Waar komen die 700 vandaan?

 27. kees says:

  @13
  En dit is nog niet alles in Nederland. Waar komen die 700 vandaan?

  Dat zijn de woningen die door de hypotheekgevers zijn gecedeerd aan DSB 😉

  DSB is een kleine speler, wie weet wat zich onder water nog meer afspeelt bij andere banken. Straks zijn het zomaar 3000 woningen, zeg het maar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*