Primaire, secundaire banken en geldschepping; waar komt het geld voor uw hypotheek vandaan?

Veel mensen weten niet dat naast centrale banken de primaire banken het recht hebben om geld uit het niets te creëren. Het geld voor uw hypotheek wordt dus uit het niets geschapen, gewoon met een druk op de knop..

primaire banken

De primaire banken (b.v. ABN/AMRO, RABO, ING, SNS) zijn de geldscheppende banken, dat wil zeggen dat zij met een zekere kas een grotere girale geldhoeveelheid dan deze kas kunnen maken, via girale kredietverlening. Zij weten namelijk uit ervaring dat de rekeninghouders slechts een klein deel van hun geld in chartale vorm komen opeisen en hebben dus geld ‘over’, waarmee ze een girale “zeepbel” kunnen opblazen, die echter ook niet te groot mag worden in verband met de vereiste liquiditeit ( “de zeepbel kan knappen” en de bank is failliet, omdat zij niet aan de opvragingen van het publiek kan voldoen). Zij willen natuurlijk zoveel mogelijk giraal krediet verlenen om zoveel mogelijk rentewinst te maken. De Nederlandsche Bank (DNB) houdt hen natuurlijk wel in de gaten dat ze niet teveel geld scheppen, in verband met inflatiegevaar.

secundaire banken

De secundaire banken (b.v. Friesch-Groningse hypotheekbank, ‘Spaarbank van ome Jan op de hoek’) kunnen nooit meer geld uitlenen dan dat zij zelf hebben gekregen van ander publiek via ingelegd spaargeld (spaarbanken) of via verkochte pandbrieven (hypotheekbanken). Ik zal beide soorten banken illustreren met een “balansje”, waarbij debet/activa betekent: de bezittingen van de bank en credit/passiva betekent: de schulden van de bank.

Centrale banken

De centrale bank voor de eurozone is de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB is verantwoordelijk voor het monetair beleid in de eurozone. Om de geldmarkt te beïnvloeden en inflatie tegen te gaan staat de ECB het instrument van de refirente ter beschikking. In het Verdrag van Maastricht is vastgelegd dat:

 • men er naar streeft de geldgroei (M3 * ) niet boven de 4,5% te uit laten komen.
 • de inflatie beneden de 2% te houden voor de eurozone.

Helaas zijn deze doelstellingen blijkbaar niet haalbaar.

Geldgroei M3 (geld dat uit het niets isgecreëerd)

* M staat voor money supply en de 3 voor het tellen van zowel chartaal geld (munten en biljetten), giraal geld en depositos.

inflatie eurozone

Waar komt geld vandaan?

Wat is de Federal Reserve (VS) aan het doen?

Share Button
Tagged with: , , , ,
6 comments on “Primaire, secundaire banken en geldschepping; waar komt het geld voor uw hypotheek vandaan?
 1. zaza says:

  domheid snap er de ballen van!!:S

 2. Rob Brockhus says:

  Vraag: Moet u rente betalen over het nieuw bijgedrukte geld van DNB? Want de nieuwe injectie wordt gefinancierd met bijgedrukt geld van Nout Wellink van deNederlandsche Bank. Maar in de Tweede Kamer kijken ze allemaal de andere kant uit om vooral niks te hoeven vragen. Wel veel kabaal over het examen waarin een suggestie zou staan met een onfatsoenlijke houding van de VVD op sociaal gebied. Niks over de bron van al die miljarden om de banken te redden. zie: http://www.sdnl.nl/open-discussie.htm

 3. Niek says:

  mooie grafiekjes van inflatie en M3 groei sinds het ontstaan van de EMU. Kan niet duidelijker: the only way is UP!!
  (oftewel, DOWN voor spaarders).

  De inflatie lijkt alleen onder controle dankzij brutale statistische manipulaties door Eurostat (waarschijnlijk veel geleerd van ons CBS daar …). En de M3 groei, ach … die is geen enkel jaar binnen de officiele doelstelling gebleven, zelfs niet bij benadering. De naam pleuro is volkomen terecht 🙁

 4. M says:

  Een jaarlijkse M3 groei van 10%. Heerlijk zo’n exponentiële functie.

  De geldgroei, hoe regelen we dat dan?

  Exponentieel, lekker veel!

 5. rogier says:

  kijk naar deze site en vraag maar http://www.nujij.nl

 6. Ferry Toth says:

  Je zou ook kunnen vaststellen dat de groei van M3 nodig was. Het geld moet tenslotte ergens heen. En is blijkbaar nauwelijks in inflatie gaan zitten.

  Nog interessanter wordt het als je de cijfers van Eurostat tot nu (2012) opzoekt.

  Dan zie je dat de kredietcrisis een enorme kapitaalvernietiging heeft opgeleverd (M3 neemt af) en het aanvullen met nieuw geld veel te lang heeft geduurd.

1 Pings/Trackbacks for "Primaire, secundaire banken en geldschepping; waar komt het geld voor uw hypotheek vandaan?"
 1. […] Primaire, secundaire banken en geldschepping; waar komt het geld voor uw hypotheek vandaan? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*