Grondverkoop gemeenten zit in het slop

De grondexploitatie van gemeenten zit in het slop door de financiële en economische crisis. Daardoor dreigen voor veel gemeenten forse tekorten op hun begroting.

Dat zei voorzitter Adriaan Visser van de vereniging van gemeentelijke grondbedrijven VVG vandaag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Volgens Visser, tevens directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, kunnen ontwikkelaars geen gemeentelijke gronden meer aankopen. Dit omdat het aan kopers voor woningen en kantoren ontbreekt.

Volgens Visser zijn er zelfs projectontwikkelaars die gemeenten bellen om grond terug te verkopen. Uit een schatting van twee specialisten op het gebied van samenwerking tussen overheden en commerciële bedrijven, blijkt dat gemeenten door de malaise op de grondmarkt op jaarbasis zo’n 2 miljard euro aan inkomsten mislopen. Visser meent dat deze schatting realistisch is. Gemeenten die gaten op hun begroting moeten vullen, zouden de lasten kunnen verhogen.

bron: Vastgoedwereld.nl

Share Button
Tagged with:
76 comments on “Grondverkoop gemeenten zit in het slop
  1. Peter says:

    “Gemeenten die gaten op hun begroting moeten vullen, zouden de lasten kunnen verhogen.”

    De berg aan onzinnige uitgaven indammen zoals bedrijven dat doen is natuulijk ondekbaar voor dat ambtenaren gespuis!

  2. Martin says:

    Ik zou;
    – de catering vervangen door een boterham met nutella
    – het enorme pand met boekhouders vervangen door mensen die ook daadwerkelijk hun neus in de gemeentelucht laten zien.
    – de grondprijzen laten zakken tot realistische niveaus, immers 20 jaar geleden kon het ook met 15% van deze prijs geregeld worden dat er een gemeenteparadijs was.
    – externe adviseurs om efficient te werken aannemen. Elke beunhaas kan in een week evenveel werk verzetten als nu in een maand.

  3. Rispa says:

    Misschien een idee om meer aandacht te geven aan particuliere initianitieven ipv alleen maar de grond te verkopen aan projectontwikkelaars. Ik ben jaren geleden wel eens bezig geweest met het kopen van een groot stuk grond om een leuk en ook nog eens reletiaf betaalbaar project te maken. Gemeentemedewerkers waren best wel enthousiast. Maar omdat ik geen projectontwikkelaar ben, kom ik nooit op de hoge plaatsen waar de beslissingen vallen. Als particulier, hoe goed jou plan ook is, je komt er nooit bij. We moeten van die grote projectontwikkelaars af en leuke projecten van particulieren ook een redelijke kans geven. Kleinschaligere projecten. In mijn eentje heb ik weinig geld, maar als ik met 50 of 100 anderen aan kom zetten, heb ik ineens wel groot investeringsgeld. Maar tja, je komt er dus niet tussen.

  4. bigD says:

    Dan vraag je als gemeente toch wat vastgoedsubsidie aan bij Van der Laan in Den Haag?

    Het schijnt dat ze onder het Binnenhof een onuitputbare goudmijn hebben gevonden. Gek genoeg heb ik nog geen enkele pikhouweel of mijnwerker in blauw pak rond zien lopen daar. Ik vertrouw erop dat Bos wel weet wat hij doet.

  5. Wim Jansen says:

    Als er tekorten komen door o.m. deze oorzaken, dan lijkt het me zinvol om een partij ambtenaren te ontslaan ,i.p.v. de gemeentelijke belastingen te verhogen….ik zie dit niet anders als een wanbeleid van de overheden,zij hebben de vieze onroerendgoed spelletjes ook mee gespeeld. en de z.g. graaicultuur helpen bevorderen !!…..de ene hand wast de andere…..maar de kosten hier uit voortvloeiende worden t.z.t toch verhaald op de burger.

  6. kees says:

    @3
    Maar tja, je komt er dus niet tussen.

    maar nu misschien wel als je 50 kavels afneemt voor hun prijs.

  7. kees says:

    Ambtenaren kun je niet ontslaan, tenminste niet om bovengenoemde.

    Wat Bos doet en heeft gedaan daar staat 2/3 van het volk achter, dus niets aan de hand.

    btw: ik hoorde gisteren van een hoogopgeleide dat de inflatie 1,2% was want dat stond in de krant!
    Eigenlijk gaat het best wel goed en een Gooise woningeigenaar laat door vLs het pand opnieuw taxeren om de hypotheek van 2milj. naar 2.4 te verhogen voor de verbouwing 🙂 Die maakt zich helemaal geen zorgen over HRA.
    Vuilnis werd gisteren ook weer opgehaald door zingende kerels…….don’t worry be happy.

  8. Eric says:

    Off topic, maar toch interessant om te lezen.

    De GDP per persoon per land:

    http://snippets.com/what-is-the-gdp-per-capita-for-every-country.htm

  9. Jorge says:

    Als je de helft van alle gemeentelijk ambtenaren ontslaat, heeft de overgebleven helft nog niets te doen.

    Voila… en vergeet de zakkenvullende burgemeesters en wethouders niet.

  10. Onderwaarde says:

    @3

    “Benieuwd over hoelang we met zijn allen op het Binnenhof staan…”

    Nou, nooit zou ik zeggen….de schapen zullen nooit iets gaan doen! Anders zouden ze er al lang staan….

  11. kees says:

    Laat in het ergste geval 20% geen baan meer hebben de komende paar jaar dan wil dit niet zeggen dat het permanent dezelfde mensen zijn. In de jaren 70 -jeugdwerkeloosheid, minimumloon- was er uiteindelijk voor de mensen met een baan ook niets aan de hand. De schuldenlast was voor particulieren wel minder hoog. Ik kwam in 1980 na jaren ploeteren bij een WBV terecht en daar hadden ze nog nooit van alle ellende gehoord en werden ieder kwartaal de salarissen bijgesteld.
    Nu is er nog veel meer overhead, dus het feestje gaat gewoon door. Zelfs grote bedrijven als Philips bestaan in NL voor een groot deel uit overhead, laten we dat niet vergeten.
    Enig idee wat de overhead van het Hema/Bijenkorf-concern in de jaren 90 was of Fokker? Laten we het mediapark maar overslaan.

  12. kees says:

    @8
    Noorwegen: energie
    Andere toppers: geld
    Dus wat is belangrijk? Niet produceren maar “toevoegen” 😉 en jezelf volslurpen.

  13. Niek says:

    @2:
    bij mij in de buurt (provinciale overheid) rijden de auto’s van de luxe catering af en aan. De dame en heren hebben ook nog steeds zeer luxe auto’s met chauffeur. Meubilair gaat bijna jaarlijks in de container voor weer nieuwe design spullen. Ieder jaar nieuwe fantasiebaantjes (o.a. twee gemeentelijke ambtenaren erbij die potentiele ‘minima’ opsporen om geld aan te geven, en dan ieder kwartaal een luxe folder uitbrengen om te juichen hoeveel extra geld ze hebben kunnen uitdelen). Van bezuinigen hebben ze duidelijk nog nooit gehoord.

    Dat van die externe adviseurs is een gevaarlijk advies; de praktijk is dat amtenaren dan ontslag nemen en voor 2-3x hoger tarief zichzelf verhuren voor hetzelfde baantje. Ook in Den Haag (Zoetermeer) gebeurt dit op grote schaal; kost uiteindelijk nog véél meer dan gewoon onproduktieve ambtenaren.

    @3:
    ja, daar zou ik ook erg voor zijn. Zeker als het met een diverse groep mensen gebeurt (want anders gaat het snel lijken op geld schuiven naar insiders).
    Bij mij in de buurt is een gemeente die 25-50% korting geeft op de grondprijs als je een (zeer) energievriendelijke woning bouwt. Wel met allerlei regels maar toch, goede start. Er zijn ook diverse gemeentes waar je kunt bouwen in eigen beheer via een collectief, vaak een goede manier om veel goedkoper te bouwen – mits er wat ‘deskundigen’ in de groep aanwezig zijn.
    Bij mij in de gemeente is ook een proefballon opgelaten om de enorme overvloed aan bouwgrond te ontwikkelen als ‘landgoed’; de gemeente is dan van de lasten af en zoiets bijt niet voor de gewone grondprijzen. Maar in de praktijk komt zoiets meestal wél ten goede aan een kleine club mensen met connecties.

    Het blijft wel zo dat je als particulier altijd véél meer betaalt dan als projectontwikkelaar, en dat vind ik niet korrekt. Als particulieren hetzelfde werk doen zouden ze ook dezelfde grondprijs moeten krijgen.

    @5:
    mijn gemeente heeft het standpunt dat ze niemand kunnen ontslaan omdat er de afgelopen jaren al flink gekrompen is in de gemeentelijke staf – door het inhuren van ‘externe deskundigen'(zie opmerking 2) die niet te ontslaan zijn en toch altijd nodig blijken, vaak zelfs voor veel meer uren dan begroot. Dus ontslaan of niet, reken maar dat de gemeente begrotingen blijven groeien.

    En daar bovenop komt dan nog de sterke toename van de uitkeringen in komende jaren, wat de gemeente begrotingen extra onder druk gaat zetten.

    @11:
    het grote risico is dat het wél overwegend dezelfde mensen zijn die buiten de boot vallen. Ook nu tekent zich dat alweer af: bepaalde groepen worden beschermd, andere worden aan hun lot overgelaten. Ik heb de jaren 80 ook meegemaakt als pas afgestudeerde en dat was deprimerend. Een hele generatie kon toen geen werk krijgen en is permanent wat anders gaan doen, vaak onder hun nivo (niet per definitie een bezwaar, maar wel zonde van de dure opleiding). De bobo’s met hun riante overheids baantjes blijven allemaal lekker zitten. Een herhaling lijkt me voor de hand te liggen.

    In de jaren ’80 ging het vooral om overschot uit technische studierichtingen, veel van die mensen konden uiteindelijk terecht in de computer- en mediasector die toen hard begon te groeien. We hebben nu vooral een overschot aan financieel/economische deskundigen vrees ik waarvan je mag hopen dat ze zich NIET ‘nuttig’ gaan maken op hun vakgebied, want dan wordt de recessie nog erger.

  14. kees says:

    @13
    Dat van die externe adviseurs is een gevaarlijk advies; de praktijk is dat amtenaren dan ontslag nemen en voor 2-3x hoger tarief zichzelf verhuren voor hetzelfde baantje

    Nog erger: 50+ambtenaar wordt incl. wachtgeld afgekocht, koopt huisje in Frankrijk en komt regelmatig terug om op projectbasis een mooi bedrag bijeen te sprokkelen. Zowel provincie als Rijk.

  15. Martin says:

    @13
    Natuurlijk beschermt zo’n ploegje profiteurs hun bron.
    Maar er zou toch wel rapportage kunnen komen over het reilen en zeilen binnen zo’n organisatie.
    Een ambtenaar die een chauffeur in dienst heeft? Als je burgemeester bent is dat te verantwoorden. Auto’s is misschien best een richtlijn voor te maken.
    Catering: belachelijk.

    Ik ken iemand met een eenmansbedrijfje in de catering, waar 1 gemeente van 15.000 inwoners de grootste klant is.

    Ik woon nu 5 jaar op dit adres, de straat wordt hier 1x per jaar geveegd. Onkruid verwijderen kan ik zelf regelen, het plantsoen doet doen de buren. Als je ze genoeg achter de vodden aanzit dan repareren ze het wegdek, als de haaietanden op het wegdek helemaal zijn afgesleten, en er gewonden zijn gevallen, worden ze overgeschilderd.

    Maar het gemeentehuis in dit gat met 10.000 inwoners is groot genoeg om een paarhonderd man te huisvesten.
    Een meertje schoonhouden besteden ze uit voor 3 ton per jaar.
    De enige ambtenaar die ik in 5 jaar heb gezien was de vrouw die mij m’n rijbewijs heeft gegeven.
    Plantsoenen en ander groen worden hier niet door gemeentewerkers onderhouden, maar door zo’n sociale werkplaats.
    Ook bij dat 3tons meertje heb ik nog nooit iemand zien werken.
    De balans vermeldt wel veel doteringen aan reserves, blijft onze drie ton toch nog ergens.

    Het is toch eigenlijk vrij begrijpelijk dat zo’n staatsloterijgraaister ook problemen krijgt.

  16. Spaarvarken says:

    Bij ons in de gemeente hebben ze een nieuw gemeentehuis gebouwd wat werkelijk een vreselijk afgrijselijk gebouw is. Een plattelandsgemeente met een gebouw van 6 bouwlagen. Het is te protserig voor woorden. Wil de jeugd wat organiseren krijgen ze nog geen cent voor. Ik wordt kotsmisselijk van die K.. ambtenaren. Laatst een rijbewijs vernieuwd wordt je met zo’n arrogante k….kop geconfronteerd die je aankijkt met een smile van “je mag blij zijn dat ik jou een paspoort geef” Gemeenten zijn een zinloze geldverslindende overheid. Nederland opdelen in zes provincies en een landelijke overheid met 60% inkrimpen dan los je pas problemen op.

  17. Martin says:

    De tendens bij multinationals is; werknemers kunnen eigenlijk niet langer dan een half jaar of jaar op hun plaats/functie blijven zitten, omdat ze dan vriendjeskringen bouwen. Telkens een andere plaats in de organisatie, liever nog een andere vestiging, en zeker niet dezelfde functie.
    Je werkt steeds met andere mensen. Voor je relaties een ramp, voor de organisatie beter.
    Als voorbeeld voor ‘zo moet het niet’ hebben ze vast de gemeente gekozen. Dat is nl. geen organisatie, maar een staatruif.
    Het werkt overigens niet alleen bij overheidsbedrijven zo, maar ik heb zo’n structuur ook gezien bij een kringloopbedrijf.
    Een zorgwekkende graaicultuur.
    ‘onze medewerkers mogen niets kopen’. Nee, wij verdelen de buit bij inname, dan wel doen we dit in de donkere uurtjes. Dat zijn dan de gesubsidieerde vrijwilligers binnen de gemeentelijke organisatie.
    AOW, WW, WAO, al deze ‘vrijwilligers’ hebben toch een drijfveer om hier tientallen jaren actief te zijn.
    Kilometervergoedingen, proletarisch inzamelen, raadselachtige verdwijning. Hans Kazan verbleekt hierbij.

  18. kees says:

    De samenleving is dermate gecompliceerd dat het niet meer te ontrafelen is en daarom heb je ambtenaren nodig om je te kunnen laten functioneren 🙂 Rest alleen nog om zoveel mogelijk zelf te profiteren. Begin je eigen “kringloopwereld”. Ik zou geen EU land weten waar het anders is.

    Dagblad Trouw: “einde crisis is in zicht”. Voortaan moet het wel anders. Wie heeft er al iets gemerkt van een crisis? Ik denk steeds, wanneer komt ie nou?

  19. Niek says:

    @15:
    het bestuur van mijn gemeente is al voor vele zaken door de provincie (ook geen lieverdjes) op de vingers getikt, maar je denkt toch niet dat ze zich daar iets van aantrekken? Allemaal kleffe boel die elkaar dekken, of het nou PvdA, CDA, VVD of GroenLinks is – in dit soort zaken zijn ze het altijd eens.
    Ik denk dat er hier zeker 10 cateringbedrijfjes van de overheid bestaan, daarbovenop nog een paar hele grote (herkenbaar aan supertrucks) uit Brabant/Limburg die kind aan huis zijn. Op mijn vorige adres werd de straat trouwens vaker dan 1x per jaar nauwgezet schoongemaakt, dat was omdat dan iemand van het koninklijk huis langs kwam. Ze kontroleerden dan gelijk minutieus alle vuilnisbakken (ben benieuwd hoe ze dat nu doen met die vuilcontainers …).

    @18:
    ik denk dat de crisis voor de gemiddelde Nederlander pas in 2010 begint, als werkeloosheid en geldgebrek bij de kleptocraten echt gaan bijten. Tot dat moment is het leven aangenaam en prettig overzichtelijk, mits je niet verder kijkt dan het NVM journaal en de krant…

    En misschien duurt het nog wel langer voor de crisis start, gezien de wereldwijde inflatie inspanningen die niet zonder gevolgen kunnen blijven.

  20. Niek says:

    @17:
    zo was er in mijn regio iemand die de krant haalde omdat hij als vrijwilliger bij een ‘non-profit’ organisatie (dus geld in overvloed) erin was geslaagd een bloeiende handel in luxe wijnen op te zetten met wat hij in het magazijn achterover drukte. Had ongeveer tien jaar geduurd voordat ze daar bij toeval achter kwamen.

    Maar ik geef toe, in andere landen is het vaak nog erger; het verschil is wellicht dat iedereen daar weet wat er gebeurt, terwijl hier veel mensen denken dat het allemaal heel netjes toegaat.

  21. kees says:

    @20
    700.000 zzp’ers op allerlei gebied waar klappen gaan vallen tellen niet mee!

  22. kees says:

    of iemand die oud ijzer ophaalt voor de buurtvereniging. En passant kom je ook je nog werkende citruspersje weer tegen op marktplaats i.p.v. de braderie 🙂 Vergeet ook het echtpaar in de voetbalkantine niet……etc.

  23. Niek says:

    @22:
    sterker nog, je kunt er op wachten dat ze die zzp’ers bij het Ministry of Truth gaan meetellen als bijdrage aan meer werkgelegenheid, via de aanname dat minstens een deel weer in normale banen terecht komt zonder dat iemand het merkt (zoals ze dat in de VS al een tijdje doen).

    en zoals al jaren: WAO, WAJONG, enz. enz. telt ook niet mee en ver onder je nivo / gewenste uren werken kijken we niet naar. Als je dat soort zaken meetelt zitten we al ruim boven de 10%, in lijn met de rest van Europa. Nederland blijft kampioen creatief boekhouden.

  24. kees says:

    maar de inflatie blijft 1.2% – geen idee van wat.

  25. Charles says:

    Paar weken geleden waren we op bezoek bij een vader van een vriend van ons.
    Hij had in 1992 eigen grond gekocht van de gemeente om een eigen huis op te bouwen
    betaalde toen 140 guldens per vierkante meter. dat zou nu ongeveer 500 euro per vierkante meter moeten kosten
    Dit is in de gemeetne Eersel (vlakbij de grens België)
    ongeloffelijk duur geworden zeg.
    wil eigenlijk niet weten wat het in de randstad gaat kosten

  26. Niek says:

    @25:
    dat zullen dan de huren zijn, die inderdaad voor een flink deel meetellen in de inflatie berekening.

    @26:
    bij mij in de regio kon je in 1992 grond kopen voor 100-150 gulden per m2, soms ook nog op prima lokaties. Inmiddels is het prijsnivo 250-500 euro per m2. In de Randstad is naar mijn indruk het dubbele al vrij normaal. Deze bubbel zal jaren nodig hebben om terug te komen op een beetje normaal nivo.

  27. MR says:

    De overheid dient te bewaken dat de prijzen van basisprodukten laag maar fair zijn. Laag, zodat de bevolking niet uitgebuit wordt, fair zodat de produktie door kan gaan. Een overheid die zelfs haar eigen verkoop van grond niet in deze zin kan bewaken is de weg kwijt.

  28. M says:

    Uit een schatting van twee specialisten op het gebied van samenwerking tussen overheden en commerciële bedrijven, blijkt dat gemeenten door de malaise op de grondmarkt op jaarbasis zo’n 2 miljard euro aan inkomsten mislopen.

    Het is toch te schandalig voor woorden.

    Ik had voor afgelopen jaar begroot 600mio te verdienen. Nu dat niet het geval blijkt te zijn geweest, ben ik het dan ook “misgelopen”?

    Gatverdamme.

  29. M says:

    Voor wie er op heeft ingezet: de zomer begint ten einde te lopen. De verwachte daling zal dit najaar toch echt zijn intrede moeten doen, nietwaar?

  30. ray says:

    Off-topic maar wel een interessant stukje. Zelfs makelaars geven nu toe dat huidige vraagprijzen pre-crisis zijn! Als je gaat bieden op je droomhuis, doe dat dan tenminste 20% onder de vraagprijs!

    De huidige vraagprijs voor de hoekwoning in het groene Heemstede is 470.000 euro, maar, zo laat de makelaar uit zichzelf weten, ‘dat is een pre-crisis prijs’. Vanaf vier ton kunnen we zaken doen. Dan, met dezelfde huizenverkoper, door naar een herenhuis in Bloemendaal. De eigenaresse vraagt 595.000 euro. Als de makelaar in onze schoenen stond zou hij een halve ton minder bieden. Moet lukken. ‘Ze wil er echt graag vanaf.’ Zelfs in de hoofdstad, tot voor kort toch vooral het bastion van overbieders, beginnen makelaars uit zichzelf over de ‘te hoge vraagprijs’. Zo adviseerde een van hen ons om, bij serieuze interesse in een appartement in de Stadionbuurt, een eerste bod uit te brengen dat ‘tenminste twintig procent lager ligt dan het huidige prijskaartje’.

    Wie zich in deze tijd actief op de huizenmarkt begeeft, kan niet anders dan constateren dat er iets goed mis is. Op de succesvolle website Funda.nl keren telkens opnieuw dezelfde huizen terug. Moest je drie jaar geleden bij interesse in een Amsterdams huis bij wijze van spreken een sprintje trekken om nog enige kans op koop te maken, nu kan de vastgoedshopper, zelfs in de hoofdstad, op z’n gemak rondsnuffelen. Huizen lopen niet weg. Staat er onverhoopt toch ‘verkocht onder voorbehoud’ bij een advertentie, dan nog loont het dikwijls de verkopend makelaar te benaderen. Veel appartementen, etages en kasteeltjes worden momenteel namelijk ‘onder voorbehoud van verkoop eigen woning’ aangekocht. En aangezien het wachten op die verkoop vaak maandenlang duurt, kunnen andere gegadigden gewoon meebieden. Althans, gegadigden klinkt wat al te optimistisch, want de meeste kribbes bezichtig je tegenwoordig gewoon in je eentje en niet, zoals voorheen, met twintig mensen tegelijk. ‘Nee, ik heb geen brochure van dit paleisje. Sinds de crisis doe ik niet meer aan brochures’, aldus alweer een andere verkoper. ‘Pure geldverspilling.’

  31. Arendsoog says:

    Ray @ 31

    Geweldige bijdrage. Komt volledig overeen met mijn ervaring in Den Haag en omstreken.

  32. Dalen says:

    @31

    Bedankt. Wat is de bron?

  33. Niek says:

    @30:
    … of de stijging, dankzij permanente hyperinflatie?

    @31:
    ik zou eerst de prijs anno 2000 ofzo opzoeken, durf te wedden dat die voor de meeste huizen meer dan 50% onder de vraagprijs ligt. Persoonlijk ga ik niet bieden voordat ze een bod a la 1995 serieus nemen (als de beurs terug kan naar 1995 of nog verder, dan de huizenmarkt ook).

    Bij mij in de buurt (hogere prijssegment) leken diverse huizen deze zomer ineens verkocht. Maar zowaar: de meeste staan sinds deze week opnieuw in de verkoop, voor doorgaans een paar % lagere prijs waarbij de makelaar dan schreeuwt dat de prijs sterk verlaagd is. Min een paar %, dat was vast even slikken voor de verkopers 😉

  34. Kees2 says:

    Van Ger Hukker lag ik altijd al in een deuk, maar Karel Schiffer slaat echt alles.
    Dit persbericht gaat de geschiedenisboeken in 😉

    http://www.zibb.nl/10255944/Financien/Financien-nieuws/Financien-nieuwsbericht/NHG-baas-Crisis-huizenmarkt-valt-reuze-mee.htm

  35. Niek says:

    @35:
    heeft vermoedelijk wat tips opgedaan van David Liarreah (voor wie het niks zegt, Google is your friend, soms). Ben benieuwd of hij over een jaar of wat als de nederlandse goed-nieuws-show echt onhoudbaar blijkt ook ineens verdwenen is.

  36. kees says:

    de overeenkomst met de zwijntjesflu is in ieder geval dat het allebei een hoax is. En allebei kosten ze de overheid honderden miljoenen tot miljarden.

  37. M says:

    @Niek

    Bij mij in de buurt (hogere prijssegment) leken diverse huizen deze zomer ineens verkocht. Maar zowaar: de meeste staan sinds deze week opnieuw in de verkoop, voor doorgaans een paar % lagere prijs waarbij de makelaar dan schreeuwt dat de prijs sterk verlaagd is. Min een paar %, dat was vast even slikken voor de verkopers

    Hier lijken een aantal nog verkocht, al houd ik de mogelijkheid open ze binnenkort terug te zien.

    De zomer is wat dat betreft een redelijk kostenloze periode om het huis even te “vernieuwen”. Weinig kans mogelijke kopers mis te lopen, en die paar maanden extra lasten had je toch al wel.

  38. Kareem says:

    Wordt een beetje tijd om het binnenhof over te nemen.

    NL moet ook aan een twee partijen politek werken . Dan kun je kiezen tusen links of rechts zoals in de USA.
    Het voordeel hiervan is dat er geen coalitie akkoord is. Zoals nu is de ene patij tegen en de andere voor hypotheekaftrek.Met een twee partijen politiek weet je duidelijk waar je voor kiest.

    In elke partij programma zou het verkleinen van de ambtenaren apparaat en het verlagen van de belasting voorop moeten staan. Dit ambtenarenlegioen is net een kankergezwel
    waar nog geen remedie voor gevonden is.

  39. kees says:

    @40
    NL economie = overheid (rijk,prov., gem.
    Iedereen wil wel een leuke opdracht uit de ruif, niet alleen infrabedrijven, maar duizenden bureautjes ook. Allemaal hebben we dus boter op ons hoofd 😉

  40. Wasibi says:

    @41

    Helemaal mee eens!
    Alles is gebaseerd op toekomstige groei waarbij het verleden als maatstaf wordt gebruikt. Hoe zat dat ook alweer met die rendementen uit het verleden?
    Al jaren stijgen de gemeentelijke lasten fiks harder dan de inflatie, leges voor vergunningen die niet gebaseerd zijn op de arbeid die voor de vergunning verricht is, etc.
    Eens had er sowiso een eide gekomen aan de verkoop van gemeente grond, het houd een keer op met de ruimte voor bedrijfs terreinen en stadsuitbouw.
    Tijd voor een economie gebaseerd op krimp! Zo houdt de mensheid het misschien nog een paar eeuwen langer uit.

  41. Knospe says:

    Prijzen koopwoningen weer lager

    De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 4,4 procent lager dan in juli vorig jaar. Het is de zesde maand op rij dat de prijzen lager waren dan een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dit vrijdag bekend.

    Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in juli 2008, blijkt uit de prijsindex van bestaande koopwoningen van het CBS en het kadaster. Vrijstaande woningen daalden met 5,7 procent het meest in prijs. De prijsdaling van tussenwoningen was met 3,6 procent het kleinst.

    Vrij bijzondere cijfers die niet overeenkomen wat ik hoor om me heen. Link: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71533ned

    De maand-op-maand-ontwikkeling is zelfs positief en het aantal verkochte woningen sterk toegenomen. Hier klopt iets niet.

  42. Knospe says:

    Persbericht CBS bij dit artikel:

    Prijzen bestaande koopwoningen wederom lager

    De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 4,4 procent lager dan in juli 2008. Dit is de zesde maand op rij dat de prijzen lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

    Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in juli 2008. Vrijstaande woningen daalden met 5,7 procent het meest in prijs. De prijsdaling van tussenwoningen was met 3,6 procent het kleinst.

    In alle provincies behalve Zeeland daalden de prijzen. De grootste daling deed zich voor in Utrecht, waar koopwoningen 6,3 procent goedkoper waren. In Zeeland was er een prijsstijging van 0,4 procent.

    Vergeleken met juni 2009 veranderden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen nauwelijks. De prijzen in Zeeland, Overijssel, Noord-Holland, Drenthe, Groningen en Zuid-Holland lagen hoger dan een maand eerder. In de overige provincies waren de woningen goedkoper.

    Ruim 13 duizend bestaande woningen wisselden in juli van eigenaar. Dat is bijna 25 procent minder dan in juli 2008. Van alle woningtypen en in alle provincies was het aantal verkopen fors lager. Ten opzichte van juni 2009 steeg het aantal transacties daarentegen met ruim 33 procent.

    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-08-21-m11.htm

    Achtergrond-bericht “Huizenprijsstijging in Limburg het kleinst, in Zeeland het grootst” met prijsontwikkeling bestaande koopwoningen juli 2009 tov juli 1999 http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-08-21-tk.htm . “Voor Nederland bedroeg de gemiddelde prijsstijging in die periode 68 procent.” Dat lijkt me meer dan de inflatie…

  43. Marketwatch says:

    Gelukkig is in NL alles anders want de prijzen zijn voor de 6e maand achtereen aan het dalen:

    http://www.kadaster.nl/index_frames.html?inhoud=/nieuws-bericht.asp%3FId%3D721%26Id_Categorie%3D2&navig=/nav_serverside.html%3Fscript%3D1

    Het aantal verkopen is wel weer toegenomen, vraag me af welke sufferds dit zijn geweest…

  44. kees says:

    @45
    overschrijven van huizen tot 200K; die zijn vorig kw. verkocht en nu bij de notaris. Ben benieuwd hoeveel er met 2 huizen opgescheept zitten.

  45. M says:

    Haha @ Kareem

    Jij wil hier nog wat langer over nadenken, geloof me.

    NL moet ook aan een twee partijen politek werken . Dan kun je kiezen tusen links of rechts zoals in de USA.
    Het voordeel hiervan is dat er geen coalitie akkoord is. Zoals nu is de ene patij tegen en de andere voor hypotheekaftrek.Met een twee partijen politiek weet je duidelijk waar je voor kiest.

    Denk je een strand in, vol mensen en twee ijsco verkopers. De ene verkoper uiterst links, de ander uiterst rechts.
    Op ten duur zal de linker denken “als ik nou een stukje opschuif naar het midden, trek ik meer klanten. De mensen van links kunnen toch nergens anders ijs halen”. En de rechter denkt natuurlijk het omgekeerde.
    Wat krijg je dan?
    Twee verkopers in het midden van het strand.
    En dat noem je democratie? Ik dacht het niet. Er valt geen zak meer te kiezen. Misschien heeft de ene een blauwe en de ander een rode kar ja. Maar daar houdt het dan ook op.

    Bovendien is het voor de heren achter de schermen natuurlijk een stuk gemakkelijker om twee partijen voor hun karretje te spannen dan acht of tien.

    Twee partijen is eigenlijk één partij. Puur voor de show doen ze alsof ze niet samen zijn.

    Als je goed oplet zie je die constructie wel vaker in de wereld.

  46. Lex says:

    @Niek 24 – De belangrijkste omissie uit de werkloosheidscijfers is op dit moment nog wel die tijdelijke WW-regeling die sinds een half jaar is ingesteld. De mensen die daarin zitten zijn in wezen gewoon werkloos, maar worden niet meegeteld in de cijfers. Ja, zo kan ik de cijfers er ook een stuk rooskleuriger uit laten zien.

    Ongeveer hetzelfde in de VS onder de bekende veranderings-meneer (kuch). De werkloosheidscijfers waren een paar weken terug opeens positiever. Wat de Amerikaanse overheid erbij vergat te vertellen, was dat dat kwam omdat veel werklozen zich weer hadden uitgeschreven als werkloze: omdat ze er geen been meer in zagen, een studie waren begonnen, etc. Dit zijn nog steeds werklozen, maar men kon er de cijfers mooi mee oppoetsen door ze niet meer in de statistieken mee te nemen.

  47. Hugo says:

    @Lex,

    Helaas hebben wij veel meer ”regel(len)ingen” om de werkloosheid te drukken. De meeste bestaan echter al jaren dus vallen ze niet zo op.

    Ik noem graag WAO, WAJONG, vervroegd pensioen, ATV (of is het ADV). UIteraard zijn de ZZP’ers (900k) ook geen werklozen. De werkende ”kunstenaars” met een WIK uitkering, de diverse gemeentelijke baantjes ala ”cursusleider” breien voor lesbo’s, ”cursusleider” vergunning aanvragen voor allochtone mannen etc.

    Uiteraard doe ik veel werklozen ahem werkenden die ik niet heb genoemd tekort. Er betaan echt ontzettend veel van dit soort ”banen” en uitkeringen.

  48. Lex says:

    @Hugo 49 – Inderdaad, die regelingen worden ook gebruikt om het werkloosheidscijfer te manipuleren. Vooral de WAO was daarvoor berucht t/m de jaren 90 (deal overheid/werkgevers/vakbonden).

    Ik las vanmorgen in de krant dat er 100.000 in die deeltijd-WW-regeling zitten en dat zonder die regeling er zeker 30.000 meer werklozen zouden zijn. Neem de ZZP-ers erbij en je komt -conservatief geschat- niet op een werkloosheidspercentage van 4,9 % maar 5.5% tegen 4% vorig jaar. Dat is een aanzienlijk verschil. En daarin zijn de regelingen die jij noemt nog allemaal niet in mee genomen.

    Wel fijn om te weten natuurlijk dat degenen die ons land besturen zichzelf graag met zulke gemanipuleerde cijfers voor de gek wensen te houden. Dat geeft de burger moed.

  49. kees says:

    @50
    als het allemaal overwaait hebben ze gelijk!

    Ik kan je wel vertellen dat Balkenende tot voor kort niet wist hoe de geldmachine in elkaar stak. Ik hoop dat zelfs een alpha het er misschien iets van gaat snappen. Hoewel ik na het Westerschelde verhaal toch weer twijfel over de hoogste man in ons land.

  50. Lex says:

    @Kees 51 0 Het waait altijd uiteindelijk wel weer eens over. Maar dat is meestal dan niet door overheidsbeleid 😉

  51. Wowly says:

    hm, ik ga toch een stukje grond kopen va onze gemeente. Prijs: 260 euro m2. Naar ik begrijp een koopje vergeleken met de meer centrale gebieden in nl. Moest wel worden ingeloot. Er was te merken dat er crisis is. Waar normaliter op 1 kavel zo’n 10 gegadigden zijn, waren er hier nog maar 2. De grond word echter nog steeds verkocht.Ik mag als 2e kiezen uit de 10 kavels…:)

    Nou komt de grap, we houden zo’n 175K over om van te gaan bouwen (excl. leges en andere kosten). Het valt nog niet mee om hier een huis van te laten bouwen! De kosten voor materiaal zijn aanzienlijk! De personeelskosten voor de aannemer zijn wel gedaald. Waar het voorheen nog interessant was een duitse aannemer te laten werken, zijn de NL-ers nu naar ditzelfde prijsnivo afgezakt…..Hier zie je goed dat er wel degelijk marktwerking is.

    Ik moet er niet aan denken om te gaan bouwen in het midden van het land. Houd ik helemaal geen geld meer over om te bouwen….

    In dit licht zijn de huisprijzen nog niet eens zo bizar als ze me eerst leken. De “2ehandswoningen” woningen hebben allemaal flink meer grond. als de prijzen nog 20% zakken is het bijna interessant om een bestaand huis te kopen en dit te slopen!!

    Ik hoop dat ik over 15 jaar (als de kids het huis uit zijn) het huis kan verkopen zonder al te veel relatief verlies te lijden op de verkoop van het nu nog te bouwen huis. Zodat we wat kleiner kunnen gaan wonen. Zo niet, dan blijft ik er gewoon wonen en betaal hem af.

    Al met al hoopt deze (nu nog)huurder nu dat de prijzen niet al te lang blijven dalen. Grappig hie je zienwijze veranderd als je naar “het andere kamp” overstapt.

    Wowly

  52. chantal says:

    maak je niet ongerust wowly
    lang zullen prijzen niet zakken. Wat de inflatie in de toekomst gaat doen, is voor de hand sprekend. Kijk maar eens naar de olieprijzen… en probeer eens een toekomstbeeld te krijgen van voedselprijzen. Dan heb je ineens ook door, dat hoge inflaties niet lang op zich zullen laten wachten. Dikke shit, als je huur moet betalen, leuk als je een huis afbetaald.

    Veel succes met je grond 😉

  53. M says:

    @Wowly

    Al met al hoopt deze (nu nog)huurder nu dat de prijzen niet al te lang blijven dalen. Grappig hie je zienwijze veranderd als je naar “het andere kamp” overstapt.

    Mooie opmerking. Het blijft altijd moeilijk objectief naar zaken te kijken. Groupthink is overal en iedereen houdt zichzelf vaker voor de gek dan ie denkt.

  54. snorkel says:

    @Chantal, wel eens van biflatie gehoord? http://en.wikipedia.org/wiki/Biflation

  55. chantal says:

    @56 snorkel
    Ik weet inderdaad wat biflatie is, en die kan een heel klein beetje zijn kop opsteken. Een heel klein beetje hé… want dan worden grondstoffen duurder, en zakken huizen van prijs. Maar huizen zullen nooit drastisch zakken, als die grondstofprijzen deftig stijgen. Uw oude ramen, stenen, portrels(metaal), glas, issolatie, hout, etc… worden dan ineens meer waard. En dat zijn allemaal dingen die in die huizen verwerkt zitten.
    Dat zou dus resulteren in het feit dat nieuwbouw ontzettend duur word… waardoor mensen ook meer geld over hebben voor de reeds bestaande huizen.

  56. snorkel says:

    @chantal, als je wilt kun je alles wel rechtpraten… reisjes naar de Maan worden steeds duurder, want ik heb best wel 100 miljoen over voor een ruimtereisje naar de Maan…

    maar nou komt de clou: ik heb het geld niet, dus kan ik het niet betalen. de prijs van een ruimtereisje naar de Maan wordt echt niet hoger op basis van mijn wens! en als maar genoeg mensen dat tripje niet kunnen of willen betalen, dan kan de prijs maar één kant op (of de reisjes worden helemaal afgeschaft)

  57. chantal says:

    tgoh, maar er zijn genoeg kandidaten voor die maanreis, zodanig veel, dat ze nog extra toestellen moeten bouwen.
    Maar ze bouwen die toestellen niet, omdat de grondstoffen daarvan te duur zijn, dus kunnen ze weer hun prijs optrekken.

    Nee hoor, ik hou me aan feiten, niet veronderstellingen. En de feiten zijn dat grondstofprijzen drastisch stijgen, maar dat huizenprijzen maar marginaal dalen (op enkele buurten na, waar het sneller gaat door leegloop).
    Mogen het dan net die grondstofprijzen zijn die onze inflatie bepalen…
    En wonen, eten, verwarming, zijn juist basisbehoeften. De vraag ernaar zal er dus altijd zijn. Wat niet is voor maanreisjes….

  58. Ludwig von Mises says:

    Die Wowly. 1 schaap over de dam en meer zullen volgen. Inflatie betekent dat de som der delen relatief minder waard wordt tov de delen. Niet dat de som der delen mider waard wordt. Chantal begrijpt dat ook prima.

  59. Niek says:

    @58:
    misschien zouden de reisjes naar de maan van 100 miljoen meer in trek raken als de overheid er een renteloze lening voor zou verstrekken aan iedereen die wil, met een garantie dat de volledige som betaald wordt als de maanreiziger dat zelf niet kan voldoen. Zeg maar a la de woningmarkt in Nederland; voor je het weet draait de halve economie van NL op maanreizen!

    Gelukkig gebeurt dat niet, en de (geprojecteerde) prijs voor een ruimtereis in beperkte zin blijft daarom in rap tempo dalen. Maanreizen zijn wat problematischer (nog niet binnen bereikt van de vrije markt) maar dat zal vast ook ‘betaalbaar’ worden als de overheid zich er niet teveel mee gaat bemoeien.

  60. M says:

    Biflatie. Wat een onzin. Er is continue biflatie. Somst stijgt de prijs van paperclips tov die van cola, soms die van vuilniszakken tov thaise massages, en ga zo maar door. Ik houd het toch liever bij monetaire *flatie. Als we iedere prijsverandering als *flatie gaan zien blijft er natuurlijk helemaal niets meer over van het begrip.

  61. kees says:

    @59
    alternatieven gaan lonen. Creativiteit ook.

  62. kees says:

    @60
    meer een dutje geworden i.p.v. 2 mnd vakantie;-)

    @53
    bij dezelfde prijs natuurlijk door een Duitser laten bouwen.

  63. Sam says:

    @57

    Je zegt het zelf, OUDE RAMEN!

    “Uw oude ramen, stenen, portrels(metaal), glas, issolatie, hout, etc… worden dan ineens meer waard.”

    Die zullen misschien ook een keer of (bij de meeste huizen) vervangen moeten worden? Jij telt het erbij op maar ik en tegenwoordig de meeste mensen zullen dit toch als een aftrek post zien bij de aankoop van een huis!

    Maar je kunt het leuk brengen, hahaha!

  64. Sam says:

    Oh ja….

    “Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde in de laatste prognoses een gemiddeld koopkrachtverlies voor vrijwel iedereen van een kwart procent.

    Volgens ingewijden kan het koopkrachtverlies gemiddeld nog iets hoger uitvallen.”

    De overheid wil nu al geld zien!

    Het hele gekl**t moet nog beginnen en JiP & WoB doen er nog een schepje bovenop!

  65. chantal says:

    @65 sam
    Momenteel laat ik een schuifraam vervangen van 40jaar oud op ons beneden appartement. Aan dat raam is niets aan, buiten dan dat het nog enkel glas is. Nieuw raampje kost ons een 2500€, maar via een 2de hands site kan ik mijn enkel glas raampje nog verkopen voor 150€. Er is immers niets aan, glas verslijt niet, en het kader is aluminium, wat ook niet verslijt. Voor bepaalde zaken zoeken mensen ook geen dubbel glas raam, zoals sommige verandas, duivenkoten, serres, etc… dus dat schuifraampje van 150€ is voor hen een koopje.
    Hoeveel zou dat schuifraampje 40jaar geleden gekost hebben?

  66. Sam says:

    Wat koste een tv of een auto 40 jaar geleden dan? Die kun je nu ook wel 23 hands goedkoper kopen, toch? Heb jij enig idee hoeveel korting een aannemer tegenwoordig op zijn bouwmaterialen krijg als hij deze besteld, 40%?

    PS Glas en aluminium slijten hoor

  67. chantal says:

    een huis vergelijken met een auto?
    Mijn huis is van 1903 ofzoiets, maar nog steeds stevig en beresterk. Ok, er is vanalles in vernieuwd, maar het kader blijft hetzelfde. Dus nog steeds dezelfde bakstenen, en die zijn nog steeds in uitstekende staat. In de oude stad antwerpen, vind je huizen terug uit 1500. Ook nog steeds dezelfde baksteen… en sommige daarvan hebben nog loodglas uit de jaren 1800.

    Glas verslijten? Het kan stuk gaan, inderdaad, door een steen of bal die erdoorgaat. Maar zolang dat niet gebeurd, kan glas honderden jaren meegaan.
    En aluminium verslijten? Buiten wat krasjes door gebruiksporen… merk ik aan die 40j oude ramen niets… Oja, het wieletje waar dat raampje op rolt, kan verslijten. Een plastiek wieletje dat je na 40jaar nog steeds kan vervangen. Kostprijs enkele €’s

  68. Sam says:

    Ik vergelijk geen auto met een huis. Ik vergelijk de prijs van goederen! Een tv koste 40 jaar geleden ook een rib uit je lijf en een auto had ook niet iedereen. Vind jij nu echt dat een huis inwaarde moet stijgen als iedereen zijn huis met 2e hands rommel oplapt?

  69. kees says:

    @67
    Je woont zelf beneden?

    Je hebt overigens nooit antwoord gegeven op de vraag over de gunstige positie (B) als verhuurder van appartementen in het pand waar je zelf ook in woont.

  70. kees says:

    @67Hoeveel zou dat schuifraampje 40jaar geleden gekost hebben?

    in NL niets; toen was onderhoud aftrekbaar. Gewoon betaald uit de aardgasbaten.

  71. kees says:

    @70
    Als het zorgvuldig gedaan wordt wel. Als ik lees over een pand uit 1903 met alu en dubbel glas dan zijn er inderdaad mooiere oplossingen. Ik heb een leuke prijs begin dit jaar gevangen i.v.m. aanwezigheid van het oude glas, glasinlood, profielen, dakkapellen origineel, roedenramen etc. Is relatief weinig geld in restauratie gaan zitten, wle veel tijd. Badkamer en sanitair wel modern. Hoe kom je aan oude materialen: oud glas haal je uit te slopen broeikassen. Roedenramen maak je van am.grenen, hout wat 15 jaar geleden nog verkwanseld werd voor “geloogd grenen” tafels.

  72. wowly says:

    @ 64; waarom door ze germanz laten bouwen bij dezelfde prijs?

  73. Sam says:

    kwaliteit?

  74. chantal says:

    @71 kees
    Ik weet niet of ik juist versta wat je bedoeld.
    Maar inderdaad, het beste verhuur ik. Omdat luxe voor mij niet belangrijk is, en ik ook geen tijd heb om te profiteren van al mijn luxe. Ik ben constant wel met iets bezig.
    Het beneden appartement is nog steeds niet klaar voor verhuur, we hebben nog redelijk wat werk. En omdat we alles zelf doen, duurt dat natuurlijk langer dan dat je met bouwbedrijven werkt.

    En ondertussen zoek ik verder naar een nieuw huis, nog een extra huis. Hopelijk heb ik iets, tegen het beneden appartement klaar is, dan verhuizen wij naar daar (nieuwe huis), en dan beginnen we met het bovenste gedeelte te renoveren van dit huis. En zelf zal ik dus altijd in die minder confortable huizen vertoeven.

    Ahja, ik voel me nog jong. Ik ben zo gierig als een achterdeur. Mijn maag zou draaien als ik zelf verzuip van de luxe waar ik geen tijd voor heb om van te profiteren.
    In deze maatschappij word je daar raar voor bekeken, maar dat is niet mijn probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*