CPB waarschuwt voor deflatie

Het herstel van de Nederlandse economie zal minimaal enkele jaren duren en trager verlopen dan in andere landen.

Dat zegt Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB). “De export zal eerst moeten opkrabbelen, bijvoorbeeld naar Oost-Europa, en we moeten onze financiële sector weer op poten zetten na de sanering door de crisis.” Volgens Wellink wordt Nederland als exportland extra hard geraakt. “Als het in onze afzetmarkten slecht gaat, dan gaat het bij onszelf nog slechter.”

Echt herstel is volgens hem pas mogelijk als de financiële sector en de Amerikaanse woningmarkt gestabiliseerd zijn. “Dat is nog niet het geval.”

Herstel zet zich in Nederland volgens Wellink pas in 2010 in, maar de omstandigheden zijn ‘ongekend onzeker’.

Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau (CPB), zegt pas in 2011 ‘echt duidelijk herstel’ te verwachten. De belangrijkste cijfers uit het Centraal Economisch Plan voor dit jaar, een verwachte krimp van 3,5 procent van de Nederlandse economie in 2009 en 0,25 procent krimp in 2010, maakte het CPB vorige maand al bekend.

Teulings waarschuwt het kabinet niet te hard in te zetten op loonmatiging en niet meer te bezuinigen dan strikt nodig is. Dat kan volgens hem leiden tot lagere prijzen (deflatie) en een verdere afname van de consumentenbestedingen.

Hij gaat er vanuit dat loonmatiging vanzelf plaatsvindt door de stijgende werkloosheid.

bron: bndestem

Share Button
7 comments on “CPB waarschuwt voor deflatie
 1. brian says:

  toch wel aardig hoe Nout & Co. die nog niet zo lang geleden hard riepen dat er niks aan de hand was, nu opeens het einde van het onheil weten te voorspellen

  het is eigenlijk beschamend hoe weinig aanprakelijkheid geldt voor dit soort posities en het geblaat dus rustig door kan gaan zonder consequenties

  we krijgen wie we verdienen

 2. ZK says:

  – de banken overeind houden zal enorm veel geld kosten, meer dan Nederland kan dragen , dus begrotingstekort zal hierdoor al enorm oplopen, waardoor er weinig meer over is voor stimuleringsmaatregelen. De banken zijn jammergenoeg onze guillotine. Deze moeten enorm in omvang terug worden gebracht en sterk geherstructureerd.

 3. M says:

  Het moge duidelijk zijn dat publieke figuren niet zo maar dood en verderf kunnen prediken vanwege de negatieve werking die daar van uit zou gaan. Ben benieuwd wat mensen zouden zeggen als terwijl alles op straat nog goed lijkt te gaan ome Nout zo staan te vertellen dat er een dikke donderwolk aankomt. Ik hoor nu al mensen de media de schuld geven, reken dus maar na hoe hard Nout de wind van voren zou krijgen als ie eerder onheil had lopen voorspellen.

 4. Spaarvarken says:

  Er is maar een oplossing. Alle ja alle banken nationaliseren. Bestuurders eruit en een bestuur formeren van werkgevers werknemers en vertegenwoordigers van de overheid. Hypotheekrente afschaffen en geen geleend geld meer fiscaal belonen !!
  Zoals nu het geval is. Wat Rutte voorstelt is nog meer lucht in de bel pompen over de rug van alle belastingbetalers heen. Er zijn ook mensen die geen huis hebben gekocht !!
  De VVD valt toch wel behoorlijk van haar geloof !! Dubbele belastingaftrek bij een tweede “niet verkocht” huis. Het moet niet gekker worden.

 5. brian says:

  het zijn niet toevallig publieke figuren die de media van doem denken betichten

  onder de gewone man/vrouw op straat leeft nog wel genoeg realiteitszin om te zien dat het minder goed gaat, als ze op tv of radio dan lopen te vertellen dat het meevalt geloven ze dat minder dan wanneer degeen die daarvoor aangesteld is gewoon verteld waar het op staat

  het verbaast mij dat er zo weinig sjoege is van wat mensen op straat denken, het gaat in de media altijd tussen de pr van de lobbyisten (voor eigen geld of zakelijke belangen) en publieke figuren en die vertegenwoordigen niet de gewone mensch op straat, de laatsten hebben meer kaas van realiteit gegeten dan ze normaliter toegedacht krijgen ze leven er immers middenin, de eerstegenoemden leven vaak in hun eigen wereldje waarin er geen flauw benul is van wat er werkelijk leeft

 6. Woger says:

  Rutte wordt met de dag lachwekkender. Als leider van de VVD mikt hij op de wat meer welgestelde nederlander, maar vergeet daarbij dat die ook wat beter geïnformeerd en wat verder kijken dan wat een politicus zegt. Aangezien het laatste jaar er echt geen zinnig woord uit hem is gekomen, zal ook deze onzin weinig indruk op de achterban maken.

 7. Lachen says:

  ahh joh…komt wel goed allemaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*