Barst de huizenbubble?

16juni – Nederland 1 – van 18:15 tot 18.45

Waar gaat het heen met de Nederlandse huizenprijzen? Dat vragen veel huizenbezitters zich af want een ding is duidelijk: Het feestje op de huizenmarkt is over. Het duurde ruim twintig jaar en het leek toen alsof de prijzen alleen maar omhoog konden. Wie een huis had rekende zich rijk Wie er nog geen had leende wat hij kon om in te stappen. Nu heerst er een ijzige stilte. De prijzen beginnen te dalen, en er worden vooral veel minder huizen verkocht… Is dit de voorbode van een zeepbel die gaat barsten? Of is het een adempauze?

Site Housing Analysis
Site NVM
Huizenmarkt-zeepbel.nl
Site OECD

Uitzending EenVandaag met Maartje Martens, Jaap van Duijn en Ger Hukker

bron: EenVandaag

Share Button
Tagged with: ,
582 comments on “Barst de huizenbubble?
 1. Bubblebath says:

  Natuurlijk barst de bubble….en dat koppige gedrag van de verkopers nu, die beetje bij beetje, iedere keer 1% bij 1% de prijs verlagen, in de hoop dat er ook nog maar een sukkel te vinden is, die zoiets gaat kopen, dat koppige gedrag dus zal het nog erger maken, omdat dan alles in een keer in elkaar stort.

 2. Bubblebath says:

  Oeh wat heb ik net gezegd????

  Nee hoor, gaat niet barsten! Er zijn namelijk 7 redenen om JUIST NU te gaan kopen… haaahaahahahaa

 3. Knospe says:

  De stilstand of ineenstoring van de Nederlandse woningmarkt komt op een verdomd ongewenst ogenblik voor de regering. Hoewel Bos tot nu toe de hand redelijk op de knip heeft gehouden, verwacht ik echter wel een stevige bail-out van hem. De huiseigenaren zijn namelijk de grote en natuurlijke achterban van de drie middenpartijen, en die zitten niet direct te wachten op een scherpe waardevermindering (als in >20%). Gelet op de verkiezingsuitslag van de EU verwacht ik nog grotere maatregelen. De uitgesproken angst van Bos dat het nog veel slechter gaat worden en dat mensen nog niet hebben kunnen zien hoe fantastisch hij het wel niet doet, bevestigt mijn vermoeden. Bos wil dat bij de volgende verkiezingen de huiseigenaar stemt op de redder in nood, zijnde hem.

  On topic, doordat het steeds duidelijker wordt dat Nederland niet verschilt met andere landen, zal de roep om maatregelen groter en groter worden.

  Ik ben benieuwd wat er komen zal gaan de komende maanden!

 4. Rudolf says:

  Natuurlijk barst de bubble!! Hebben jullie de nieuwste cijfers van het O+S btw al gezien? Ze zien het aantal verkopen toenemen! HAHA! Logisch! Kijk naar het verleden. Dan zie je dat elke jaar rond deze tijd het aantal verkopen toeneemt.

  http://www.os.amsterdam.nl/nieuws/10417

 5. bear says:

  Is die niet al gebarsten?

 6. Boefke says:

  kheb net het item op 1vandaag gezien, iig is het stilzwijgen doorbroken.

 7. Niek says:

  de gemiddelde Nederlander heeft volgens mij nog geen flauw idee dat er een bubble van historische omvang op barsten staat (-15% sinds de top noem ik nog niet barsten …). De meesten denken, aangespoord door media en de politici, dat we nu even pauzeren en dat het daarna weer rap omhoog gaat met de prijzen. Pas als de gemiddelde Nederlander zweert om nooit meer een huis te kopen omdat dat een bodemloze put is, dan naderen we een bodem en wordt het tijd om over kopen te denken; dat gaat zeker nog vele jaren duren.

 8. kees says:

  ik vandaag een ex lease vw polo, geen jaar oud, gekocht. 2/3 van vraagprijs betaald. Verkoper klapte nogal uit de school; ze hebben grote klanten die ontzettend klem zitten en ze verwachten een ontzettende dreun na de vakantieperiode. Kortom heel veel auto’s komen terug en contracten kunnen niet worden nagekomen. Het gaat dus na de zomer niet beter, althans dat is niet de verwachting in die branche. Waarom gaat het in de huizenverkoop dan veel beter?

 9. Wim Jansen says:

  Maakt niet uit de economie stort verder in [bericht CPB], werkloosheid in aantocht , vakanties zijn volgeboekt, laten we maar lekker feesten en doorgaan, de staat helpt de getroffenen t.z.t. toch wel weer met het geld van de belastingbetaler,diegene die zich netjes gedragen heeft, en zuinig aan gedaan heeft, word toch weer gestraft. met deze smerige politiek van heden !!

 10. Sjaak says:

  Ger Rukker net op tv:

  Er moet WEER MEER LUCHT

 11. Sjaak says:

  Ger Rukker net op tv:

  Er moet WEER MEER LUCHT in het luchtbed (lees: zeepbel)….

  Waar hebben ze deze kerel gevonden???

 12. Mieke says:

  …de meute zit nog steed sin een ontkenningsfase…..verkopers verlagen mondjesmaat de prijzen, lopen daardoor steeds achter de feiten aan..vergeet niet de gem. prijsdaling zal >70% vanaf de top (2008) liggen….terug naar de zeventiger jaren…..in het gooi (hogere segment) zijn sommige huizen al meer dan 30% gedaald op basis van ‘realistische’ vraagprijs versus uiteindelijke koopprijs….en de echte daling moet nog beginnen….mensen met hoge (en verhoogde) hypotheken kunnen zich al opmaken voor een persoonlijk faillissement….

 13. Niek says:

  @9:
  inderdaad, zolang de politiek blijft doen alsof er niets aan de hand is groeit het kankergezwel van de bubbeleconomie verder en wordt het probleem alleen maar groter en uiteindelijk fataal. Er loopt nu even wat lucht uit de huizenbel, maar de politici zijn druk bezig om elders nieuwe en liefst nog veel grotere bellen te blazen.

  Als de werkeloosheid de komende twee jaar fors gaat oplopen en de bodem van de schatkist in zicht komt, mag je hopen dat de politiek eindelijk koers wijzigt – zodat al die sukkels die nu beweren dat er helemaal geen crisis is het ook echt gaan voelen. Tot dat moment zullen de media graag dit soort mensen citeren om aan te geven hoe goed het gaat in Nederland; ook in mijn woonplaats zitten de terrassen weer bomvol vandaag.

 14. chantal says:

  ik wou (dromen hé) dat ik in Amerika woonde, en een huisje kon kopen voor 100000€

  http://frontpage.fok.nl/nieuws/112660

 15. Mieke says:

  de meute zit hier nog steeds in de ontkenningsfase en worden zwaar misleid door de media……wacht maar rustig….de prijzen gaan ook hier meer dan 70% omlaag…..binnen zeg 3 jaren kunt u hier (Het Gooi) een 2 onder-een-kap voor € 100.000 kopen…

 16. Get a life! says:

  Mieke, dat zou niet verkeerd zijn maar lijkt me enigzins overdreven. Feit is dat er in het Gooi een aantal zeer mooie huizen te koop staan die in verhouding altijd meer zullen opbrengen dan de meer standaard hokken.

  En huizen in het Gooi waar 30% vd vraagprijs af is moet ik nog tegenkomen. Grootste daler die ik tot nu toe ben tegengekomen is een huis van 1 miljoen die nu voor 800k van eigenaar mag wisselen.

  Ben blij dat ik mijn huis in het Gooi verkocht heb. De verzilverde overwaarde staat op een Moneyou rekening tegen 4% rente. Ondertussen (te duur) huren en rustig afwachten op wat komen gaat. We hebben er bijna 10 jaar over gedaan om een ton overwaarde te maken.
  Het zou niet verkeerd zijn als de huizen van 6 ton over een jaar of drie nog ‘maar’ 4 ton mogen kosten. Redelijk realistisch toch?

 17. Martin says:

  In de VS lopen ze meestal een paar jaar voor op Europa met dit soort ontwikkelingen.
  Kijk hoe het kadaster in de VS er uit ziet per regio;
  http://spreadsheets.google.com/pub?key=rf3Di8c7N-HWcE0R-w1jIjQ&output=html
  eerste 2.5 jaar 25-45% eraf, and counting…

  En dat gaat vriendje Bos weer rechttrekken? Halvering van een markt van 600 miljard?
  De bel is dan weg, en de waarde is over.Da’s geen reden om geld uit te delen!

 18. Buddy says:

  De huizenbubble is gebarsten!

  De volgende vraag dient zich aan. Wanneer en hoe gaat de bodem gevormd worden?

  Werkloosheid loopt op in 2009 en 2010. Ik verwacht geen verbetering voor 2012/13 gezien het naijl effect.
  1 op 10 verliest z’n baan. 1 op 10 huizenbezitters -400.000- in de problemen en deze groep moet gered worden. Met aflossingsvrij lenen tot 125% van de exec. waarde schiet dat natuurlijk niet op. 1 of 2 hypotheekbanken wellicht failliet. Rabo, Ing, …?

  en

  de ECB zal de rente niet al te lang op 1% kunnen houden. Volgend jaar terug naar 4 – 5%, hetgeen niet erg bevordelijk is voor NL hypothekenmarkt en huizenmarkt.

  Schenk daarover heen nog een sausje demografie agv de jaren ’70 anti-conceptie pil en de sociale ramp is compleet.

 19. Niek says:

  @chantal(14):
  ach, in Detroit raken ze huizen van $1 aan de straatstenen nog niet kwijt. Ik denk niet dat het in NL zo erg wordt, maar we hebben nog een LAAAANGE weg te gaan tot de bodem.

  @18:
  de huizenmarkt wordt pas echt slecht als de werkeloosheid uit de hand loopt, dus op zijn vroegst in 2010/2011. Daarna duurt het nog even voordat al het bailout geld op is en de kleptocraten stoppen met alle sukkels financieel te helpen. Ruim daarna begint de psychologische fase waarbij bijna niemand meer een huis wil hebben en de prijzen misschien wel tien jaar niks doen (a la jaren ’80). Dus voordat de prijzen weer serieus stijgen is het misschien pas 2025 (even afgezien van inflatie, het zou best kunnen dat de prijzen nominaal al veel eerder weer gaan stijgen).

  Ik denk dat de ECB rente de komende jaren, onder druk van de politiek, nabij de 0% gaat houden, ondanks oplopende inflatie (zelfs die overbodige bouwvakkers krijgen er dit jaar weer ruim 2% bij, kun je nagaan). Of dat helpt voor de hypotheekrente is nog maar de vraag, in de VS blijkt dat recept ook al snel uitgewerkt. Maar ze zullen het vast blijven proberen, tegen beter weten in.

 20. Fustus says:

  @Knopkse (3)

  “De stilstand of ineenstoring van de Nederlandse woningmarkt komt op een verdomd ongewenst ogenblik voor de regering.”

  Volgens mij worden hier oorzaak en gevolg omgedraaid. De Huizenbubble is DE OORZAAK van de huidige recessie, niet het gevolg. “Kredietcrisis” is dan ook het verkeerde woord “ZEEPBELcrisis” lijkt me een betere naam 🙂

 21. Boefke says:

  @Niek 19

  Overbodige bouwvakkers ontvangen geen 2% loonsverhoging want het betreft hier een CAO met een looptijd van 2 jaar.

  Aangezien de “overbodige” bouwvakkers dan ontslagen zijn ontvangen ze dus geen loonsverhoging maar een teruggang van 30% 😉

 22. Wim Jansen says:

  Als de huizen noodgedwongen verkocht moeten worden, a.g.v bijv. werkloos worden, en men moet het met bijv 25% verlies verkopen, dan ontstaat er toch nog een grotere banken-kredietcrisis, ik bedoel als dit opp grote schaal gebeurt. en waar moeten ze die mensen bergen als dit op grote schaal gebeurt ?? zijn er dan zoveel huurwoningen vrij in deze tijd ?? wie kan hier een zinnig antwoord op geven ??

 23. kees says:

  [quote]12 mieke
  .in het Gooi (hogere segment) zijn sommige huizen al meer dan 30% gedaald op basis van ‘realistische’ vraagprijs versus uiteindelijke koopprijs….[quote]

  Kijk naar prijzen in Bilthoven ;-(

 24. KariZ says:

  @niek(19) ‘Ik denk dat de ECB rente de komende jaren, onder druk van de politiek, nabij de 0% gaat houden, ondanks oplopende inflatie (zelfs die overbodige bouwvakkers krijgen er dit jaar weer ruim 2% bij, kun je nagaan).’

  De grootste bubbel der bubbel moet nog klappen (obligatie’s). Dus of de ECB de rente op 0 kan krijgen/houden? Vraag het me af. Ja alleen door ‘quantative easing’ natuurlijk…maar dan jagen ze de euro de dollar achterna… nee die rente moet en zal omhoog gaan. De nationale schulden zijn zo extreem aan het exploderen, moet toch allemaal gefinancierd worden, geen centrale bank die dan op lange termijn nog invloed heeft op de rente.

  OMLAAG die huizenprijs!!! 🙂

 25. kees says:

  [quote]14 chantal Zegt:
  16 June 2009 om 8:01 pm
  ik wou (dromen hé) dat ik in Amerika woonde, en een huisje kon kopen voor 100000€ [quote]

  of dichterbij: http://arthur-immo.de/ €20K

 26. Martin says:

  Precies, in Duitsland heb je ze al voor 60-80.000, pal over de grens bij Enschede of Winterswijk bijv.
  En je kunt afdingen, ze staan vaak nog steeds jaren te koop.

 27. mar says:

  Ik ben in het bezit van een groot woonobject in duitsland. We verhuren momenteel 2 appartementen.Zo betalen zij mee aan het stukje bij beetje verbouwen van ons paleisje.

  Echter!! Prijzen in Duitsland staan ook onder druk, dus hier komen huizen op de markt voor werkelijk een habbekrats. Terwijl er hier geen bubble was, kelderen de prijzen hier ook. De banken willen dat kopers een zak geld meebrengen. Bijna niemand durft nog te kopen, omdat men bang is voor werkloosheid. En dan hang je hier echt. Ze kennen hier namelijk geen WW.

  Ps over de huizen in Ostraudherfehn. Daar zou ik niet eens willen wonen al kreeg ik geld toe!!! Dus ga weg met je 20 k voor een schuur in the middle of nowhere tussen de germaanse neandertalers. Dat is geen vergelijk met Nederland. Laat staan de randstad.

  groet. Mar

 28. kees says:

  AD 27 [quote]Dus ga weg met je 20 k voor een schuur in the middle of nowhere tussen de germaanse neandertalers. Dat is geen vergelijk met Nederland. Laat staan de randstad.[quote]

  waar kan men nog uren fietsen in een groen coulissenlandschap zonder al te veel anderen tegen te komen? Ik snap die vergelijking met de randstad niet zo. Bovendien een landschap dat niets gekost heeft en in NL i.v.m. met de inwonerkrimp van het platteland met veel geld moet worden aangelegd. Kikkerpoelen en andere compensatienatuur; allemaal door zieke randstadgeesten verzonnen.

  Maar nu het betere nieuws uit de koker van de “Randstad” : NHG gaat omhoog 🙂

 29. Knospe says:

  Ja, NHG – tijdelijk (tot na de verkiezingen) – naar 350.000 euro. PvdA gaat zieltjes kopen. En dit is nog maar het begin.

 30. chantal says:

  @niek 19

  Wat bedoel je met ‘een laaaange weg te gaan’? Hoelang bedoel je dan?

  3jaar vermoed ik… is dat lang of kort? Soit, niet belangrijk of het nu lang of kort is, ik ervaar het als kort anderen als lang.

  In ieder geval, vanaf in amerika de hyperinflatie begint, zullen wij moeten achterlopen. Het zal de enigste manier zijn om een beetje positie te kunnen bewaren tov de us
  En je merkt het eigenlijk nu al, de olie begint weer fors te stijgen. Die stijging zal dan weer andere produkten duurder maken. En onze inflatie zal ook in no-time de lucht invliegen.

  Mensen gaan zich nog beklagen dat ze geen huisje op afbetaling hadden gekocht. Want die afbetaling word door die inflatie peanuts na enkele jaren (lenen met vaste rente dan wel).
  Wie nog snel is, kan nog meesnoepen van dit financieel bergbeklim-reisje.

  Theoretisch en rekening houdend met de inflatie, kan het dan nog steeds zijn dat vastgoed relatief daalt in prijs. Dus alles word 100% duurder (eten, energie, electronica, …) en vastgoed stijgt maar (voorbeeld) 30% ofzo. Wat dan theoretisch nog een daling is op de vastgoed markt. But who cares, als het draait rond geld dat je niet hebt en pas later moet terugbetalen.

 31. Patrick says:

  Ik hoor zojuist op de radio dat de NHG omhoog gaat. Een mooi moment om (weer) te vertrekken uit dit achterlijke land.

 32. chantal says:

  En wat er met huishuren gaat gebeuren, daar moet ik geen tekening bijmaken zeker?

 33. Sjaak says:

  Een verhoging van de NHG zal de daling niet tegen houden en wie gaat deze verhoging betalen?

  De gemeenten of de overheid (lees: de belastingbetalers)?

  Ik schat dat van deze NHG pot de bodem snel in zicht is, we spreken hier niet over miljoenen maar over miljarden, die de komende jaren betaald moeten worden.

  En wat doen van der Laan? Hij zet 9 miljoen extra opzij voor de NHG verhoging.

  Een heel klein doekje voor een hele grote wond….

 34. IIS says:

  De huizenbubbel gaat niet barsten, maar de arbeidbubbel gaat barsten….en daarna blijken de te dure huisjes onverkoopbaar…Of kan men als werkloze ook gewoon een hypotheek afsluiten of aflossen???….

 35. Eric says:

  @ Chantal, 32:

  Die dalen uiteraard gewoon mee met de huizenprijzen, lijkt me logisch.

 36. Bubblebath says:

  @IIS

  Er is een bank in Nederland, waar je zelfs dan nog een hypotheek kan krijgen…de nederlandse sub-prime-bank 😉

 37. Matthijs says:

  Mieke: prijsdaling zal >70% vanaf de top (2008) liggen….terug naar de zeventiger jaren…..

  @Mieke: Waar basseer je dit op? Ik ben erg benieuwd, heb je bewijs, of een artikel over een onderzoek dit dit aangeeft?
  —–

  Niek: Tot dat moment zullen de media graag dit soort mensen citeren om aan te geven hoe goed het gaat in Nederland; ook in mijn woonplaats zitten de terrassen weer bomvol vandaag.

  @Niek: Wees blij, dan overleven de betreffende horicaondernemers in ieder geval!
  —–

  Niek: ach, in Detroit raken ze huizen van $1 aan de straatstenen nog niet kwijt

  @Niek: Laat mij de advertenties hiervoor eens zien dan? Ik geloof niet dat je voor 1 dollar een huis in Detroit kunt kopen. Zou wel een lekker alternatief voor een Hotel zijn, die kosten al gauw 30 dollar per kamer
  per nacht.
  —–

  Kees: waar kan men nog uren fietsen in een groen coulissenlandschap zonder al te veel anderen tegen te komen?

  @Kees: Hoe kom je naar je werk dan? Denk dat er niet iedere 10 minuten een bus naar het dichstbijzijnde kantorenpark gaat? Veel plezier met fietsen!
  —–

  Eric: Die dalen uiteraard gewoon mee met de huizenprijzen, lijkt me logisch.

  @Eric: Dat denk ik dus niet, als zoals sommigen hier beweren echt meer dan 100.000 mensen gedwongen hun huis moeten verlaten kan er nog al een druk komen te staan op de huurmarkt denk je niet? In Purmerend waar ik woon moet je minder dan modaal verdienen en 3 jaar ingeschreven staan om uberhaubt een huurwoning in een achterbuurt te kunnen krijgen. Dat wordt dus huren op de vrije markt. En ja daar betaal je nu al de hoofdprijs, en straks dus helemaal. Wat u wilt geen 1250,- euro huur betalen? deze meneeer wil 1300,- betalen.. .tot ziens!

 38. Knospe says:

  ECB ziet geringe huizenprijsdaling Nederland

  In vergelijking met andere eurolanden houdt de huizenmarkt in Nederland zich vooralsnog goed. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Financial Stability Review die de Europese Centrale Bank deze week heeft gepubliceerd.

  Volgens de ECB zijn de huizenprijzen in Nederland in het eerste kwartaal met 0,3 procent gedaald. Dit is een veel kleinere daling dan in Frankrijk, Spanje en Ierland waar de prijzen tussen 6,6 en 9,8 procent daalden.

  In Oostenrijk en Portugal was nog een stijging te zien. Van de overige negen eurolanden had de centrale bank nog geen cijfers. De ECB baseert zich op een combinatie van eigen berekeningen en bronnen uit de eurolanden.

  Tis maar waar je je op baseert denk ik dan. Maar 0,3% in een kwartaal, daar kan zelfs de Rabobank qua optimisme niet tegenop…

 39. Pieter says:

  Vreemd, ik heb hier gepost, en het komt niet aan

 40. Niek says:

  @Boefke(21):
  met ‘overbodig’ bedoel ik dat het vreemd is dat een beroepsgroep waar tienduizenden blijkbaar overbodig zijn en die (m.i.) dik verdient, opnieuw loonsverhoging krijgt. Weer een bewijs dat er in die sector geen ‘marktwerking’ is.

  @22:
  die mensen huren gewoon van de bank, dat was al zo en het enige wat hoeft te veranderen is dat de voorwaarden gewijzigd worden; wat o.a. kan inhouden dat ze stuivertje wisselen met andere mensen die nu WEL veel betalen voor hun woning maar daar weinig voor krijgen.

  @KariZ: de ECB rente is een politiek vehikel dat niks met de markt te maken heeft, die kan in principe oneindig op nul blijven. Maar inderdaad, de treasury markt valt buiten hun kontrole. Er bestaat nog wel een risico dat de politiek de hypotheekrente laat koppelen aan iets wat ze wel kunnen manipuleren, zodat de bubble nog een tijdje doorwoekert.

  @26-28: in delen van voormalig Oost-Duitsland koop je mooie woningen voor ongeveer 5K euro. Inderdaad, niemand wil daar wonen omdat er geen werk is. Maar voor pensionado’s die houden van rust en natuur en sommige zelfstandigen (mits voorzien van eigen auto voor de boodschappen) lijkt het me prima.
  En misschien kunnen we groepen die veel overlast veroorzaken ook exporteren, in plaats van ze superduur in de Randstad te huisvesten op staatskosten?

  @chantal(30):
  je vergeet dat veel van die mensen in een huis wonen dat misschien 30% meer waard wordt terwijl de rente die ze dan maandelijks moeten ophoesten misschien wel 5 of 10x hoger kan worden (variabele hypo etc.). Dat gaat echt niet lang goed.

  @33:
  inderdaad, ik schat de kosten eerder op 9 miljard, binnen 1-2 jaar tijd. Maar als het tegenzit nog véél meer.

  @34:
  als werkeloze een huis kopen was in de VS geen probleem, dus dat mag in uitkeringsparadijs NL helemaal geen probleem zijn. Pas op, Wouter en zijn club lezen mee over hoe ze nog meer zieltjes kunnen winnen.

  @Matthijs(37):
  beetje het nieuws bijhouden! Er zijn in Detroit STAPELS huizen te koop voor $1. Zoveel zelfs dat een bank maar liefst $11.000 aan marketing had uitgegeven in een vergeefse poging zo’n $1 huis te verkopen. Als er tienduizenden huizen over zijn (want: geen werk), dan zijn ze echt niks waard en kosten alleen maar ieder jaar geld (plus het risico van drugspand enz. enz. waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld).

  Matthijs: wat denk jij dat er met die potentieel >>100.000 lege huizen in NL gaat gebeuren? Als er niemand woont kosten ze alleen maar geld, de tijd dat huizen een geldautomaat waren is voorbij (de automaat wordt niet meer bijgevuld). Als er geen kopers voor zijn, dan worden ze dus verhuurd – linksom of rechtsom.

 41. Niek says:

  @Knospe(38):
  tja, ik ben heel benieuwd hoe ze dat berekenen; dit slaat echt nergens op. Misschien kan de NVM voortaan de ECB cijfers publiceren, zo blijft iedereen optimistisch …

 42. Knospe says:

  @Niek

  wat denk jij dat er met die potentieel >>100.000 lege huizen in NL gaat gebeuren?

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-10-2008/hoogleraar-sloop-van-huizen-nodig-in-zuid-limburg/

 43. Niek says:

  @42:
  ik weet niet wat er gaat gebeuren, want dat zal sterk van de politiek afhangen. Maar ik denk niet dat ze leeg gaan staan en ik zie dus geen dreigend gebrek aan woonruimte. De situatie in de VS (waar miljoenen de hypotheek niet meer kunnen betalen en er iets van 5 miljoen huizen over zijn) laat al wat van de opties zien, daar zijn ze er trouwens ook nog niet echt uit.

  Een mogelijkheid is om mensen met hypotheekproblemen in het huis te laten wonen voor bijv. maximaal 5 jaar, ze het maximum te laten betalen wat ze redelijkerwijs kunnen opbrengen (zeg maar conform WSNP) en ze alle eventuele toekomstige waardestijging bij voorbaat af te pakken. In ruil daarvoor neemt dan de staat of de bank het asset risico over (het huis is gegarandeerd veel minder waard dan er voor betaald is). Ze mogen dan zelf kiezen of ze dat willen, en anders verhuizen.

  Een andere optie is dat deze huizen worden doorgeschoven naar de WBV’s via een soort staatsgarantie, en dan verhuurd gaan worden aan dezelfde bewoners. Dat lijkt me typisch een NL oplossing. Hopelijk gebeurt dat dan niet met recht voor de bewoner op incasseren van toekomstige waardestijging, een voorstel wat ik de laatste maanden al diverse keren heb gehoord uit Den Haag.

  Een minder vrolijke oplossing zou zijn het opkopen van alle overtollige woningen door de staat, waarna die worden platgewalst om de waarde van de andere huizen zoveel mogelijk omhoog te houden. Dit wordt al gedaan in bepaalde regio’s met goedkopere woningen. Hopelijk snapt men dat de staat hieraan failliet zou gaan maar ja – politici zijn erg dom als het op geld aankomt.

  De grote vraag is vooral wie gaat opdraaien voor het grote waardeverlies van al deze huizen; ik vrees dat het de belastingbetaler wordt.

 44. Knospe says:

  @Niek

  Het opkopen door woningbouwverenigingen klinkt als een oplossing waarbij iedereen (lees: iedereen die direct financieel betrokken is bij de waarde van een woning) wel vrolijk van wordt. De prijzen dalen namelijk vooral hard als mensen moeten verkopen tegen (relatieve) dumpprijzen. Dan koopt namelijk niemand meer wat en wacht men op een dergelijk koopje, beetje situatie als in de VS, waarbij executieverkoop door het systeem nogal veelvuldig voorkomt (jingle mail heet dat dacht ik). Vervolgens bepalen deze zogenaamde koopjes c.q. marktbedervers de nieuwe prijs en zakt de markt verder in, met nogal wat persoonlijke ellende (restschuld) als macroeconomische ellende (afschrijving bij banken, nieuwe miljardensteun om balans in orde te houden, etc.).

  Deze optie – of een variant daarop – kwam inderdaad eerder al ter sprake. Ik denk dat de regering om meerdere redenen gefaseerd de mensen wil helpen. Vergeet niet dat de huiseigenaren behoudend zijn en dus bij de drie grote middenpartijen zitten. Gelet op de recente uitslag van de verkiezingen is het de PvdA/CDA en ook de VVD vanuit de oppositie er alles aan te doen om hen te redden. Ga er maar vanuit dat van de 200.000 verkopende partijen op Funda (300.000 stemmen?) er weer tienduizenden positiever gestemd zijn over de PvdA sinds vandaag. Beetje pappen, beetje nathouden, en weer vier jaar erbij…

  Mij lijkt het trouwens nogal onzinnig om de verkoper die opteert voor een WBV een kans voor de toekomst te geven.

  Wat betreft de toekomstige leegstand in bepaalde regio’s (zoals Limburg en Groningen), daar is het allemaal nog wat penibeler. Daar gaan in de nabije toekomst simpelweg huizen leegstaan omdat niemand er woont. Niet zozeer in dat huis, maar in die regio.

 45. john says:

  Wat is geld?
  Een claim/verwachting om in de toekomst een dienst of product af te kunnen nemen.
  De huidige economische crisis is veroorzaakt doordat er, te snel, teveel geld gecreeerd is door financiele instellingen die ‘handig’ met de wetgeving omgingen.
  Het creeren van geld door banken vond vooral plaats door hypotheken te verkopen aan burgers, en pakketten opgeknipte hypotheken aan elkaar.
  Toen bleek dat er meer geld was gecreerd dan beschikbare diensten en producten begon het zaakje in te storten.
  Wat kon de overheid doen?
  Niets anders dan zelf weer heel veel geld te gaan creeeren, via het opkopen van slechte bankleningen, obligaties opkopen etc. etc.
  Overheden kunnen niets anders doen dan de geldballon verder oppompen.
  Het enige alternatief is de hele zaak om te laten vallen en opnieuw op te bouwen.
  De uiteindelijke hoeveelheid geproduceerde diensten en producten kunnen ze nauwelijks beinvloeden.

  Waar gaat dit dus onherroepelijk tot gaat leiden is fors stijgende prijzen (inflatie).
  Brandstof, voedsel etc. zal zomaar 2 keer zo duur kunnen zijn over 5 jara. Lonen stijgen ook maar lang niet snel genoeg om net zoveel te kunen kopen als vroeger.
  Wat doen de huizenprijzen?
  Er zal nu misschien 10%-20% afgaan t.o.v. de top in 2007 maar op langere termijn stijgen die ook gewoon weer mee met de stijgende lonen.
  Degene die er het hardst op achteruit gaan zijn huurders en mensen met veel spaargeld.

 46. nn says:

  @Niek – 40
  “… beetje het nieuws bijhouden! Er zijn in Detroit STAPELS huizen te koop voor $1. Zoveel zelfs dat een bank maar liefst $11.000 aan marketing had uitgegeven in een vergeefse poging zo’n $1 huis te verkopen. Als er tienduizenden huizen over zijn (want: geen werk), dan zijn ze echt niks waard en kosten alleen maar ieder jaar geld. …”

  De bulldozer gaat inmiddels door Flint, iets ten noorden van Detroit. Leegstaande en geheel verpauperde wijken in o.a. Detroit volgen mogelijk…

  “US cities may have to be bulldozed in order to survive”

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/5516536/US-cities-may-have-to-be-bulldozed-in-order-to-survive.html?

  (Duurde op mijn bescheiden pc even voordat het geladen was. Er staan nogal veel – soms leerzame – reacties onder. Inclusief van de in het artikel genoemde Kildee. Zie 14 jun – 03:15 pm)

 47. Rob says:

  @ Get a life:
  ik ben dus toch niet de enige 🙂

  Ik woon ook in het Gooi, ik heb 2 dagen geleden mijn huis verkocht, ik ga inderdaad (te duur) huren de komende jaren. De overwaarde gaat op een spaarrekening en ik rustig kijken wat er gaat gebeuren in de woningmarkt.

 48. kees says:

  33 [quote]Sjaak Zegt:
  17 June 2009 om 8:56 am
  Een verhoging van de NHG zal de daling niet tegen houden en wie gaat deze verhoging betalen?[quote]

  denk even aan de overwaarde die meegenomen moet worden. Stel je voor dat huizen verkocht worden en men gaat 5 jaar huren; dan grijpt de fiscus/overheid dus misschien veel meer mis.

  Bedenk wel dat overheden overal toe in staat zijn. In een weekeinde Fortis kopen; wie weet wat er nog meer in de pen zit.

 49. kees says:

  34 [quote]IIS Zegt:
  17 June 2009 om 9:12 am
  De huizenbubbel gaat niet barsten, maar de arbeidbubbel gaat barsten….en daarna blijken de te dure huisjes onverkoopbaar…Of kan men als werkloze ook gewoon een hypotheek afsluiten of aflossen???….[quote]

  Het luchtbel gedeelte dekken met geoormerkte obligaties? Massale hertaxaties van woningen en degenen die de overwaarde niet beleend hebben zullen dit verplicht hun overwaarde af moeten staan door daar obligaties voor te kopen. Dan kunnen alle huizenprijzen hetzelfde blijven. Ook spaargelden zouden op die manier geconfiskeerd kunnen worden. Tenslotte zijn overwaarden c.q. luchtbel prijzen al verwerkt in de economie en de overheidsboekhouding.
  Dit verhaal klopt natuurlijk niet, maar boekhoudkundig kan het denk ik 🙂

 50. kees says:

  40[quote] En misschien kunnen we groepen die veel overlast veroorzaken ook exporteren, in plaats van ze superduur in de Randstad te huisvesten op staatskosten?[quote]

  gemeente Hardenberg wil ze ook wel hebben, dat is bijna over de grens.

 51. Jasper says:

  I volg deze site al een paar jaar en heb deze klap zien aankomen. Toch heb ik vorige maand een huis gekocht. Rente 30 jaar vast voor 5.45%. Nu betaal je 5.80%. Volgend jaar 6.5% zou ik zeggen. Als het niet uit de lengte komt, uit de breedte. Ik zou als je inkomen houdt dekomende jaren mijn lasgten maar vastzetten als ik jullie was, wat de huren stijgen door en over 30 jaar zal je geen verlies lijden. En anders blijf je lekker in je woningbouwwoning zitten. betaal je in 2032 1400 euro huur per maand…

 52. kees says:

  37 [quote]@Kees: Hoe kom je naar je werk dan? Denk dat er niet iedere 10 minuten een bus naar het dichstbijzijnde kantorenpark gaat? Veel plezier met fietsen![quote]

  niet iedereen moet naar een kantorenpark. Je zou je eigen job kunnen maken, niet erg nederlands misschien, maar het zou kunnen. Ik neem aan dat je zelf ook niet op kantoor bij een baas zit; gezien het tijdstip van de mail 😉

 53. Dirk says:

  @Rob

  Zie de greater fool theorie. Je hebt er leuk aan verdient, maar wees realistisch en weet wanneer je moet stoppen.
  Als al de NVM over luchtbedden en het herstructureren van de HRA begint, dan moet je als huizenbezitter eens ernstig bij jezelf te raden gaan.

  Mensen die de vraagprijs van hun huis mondjesmaat aan het verlagen zijn dat zijn de echte speculanten: alleen een greater fool of een heel snel herstel (economisch vrijwel onmogelijk ongeacht) kan hun redden.
  Argumenten als hoge huurprijzen en de “media” snijden geen hout. De verkopers/makelaars in het programma houden zichzelf voor de gek. Helaas moeilijk te accepteren dat er anderen slimmer zijn dan jezelf en wegblijven bij de huidige prijzen.

 54. Niek says:

  @46:
  ja, de Messiah heeft allerlei ‘vernieuwende’ oplossingen in het algemeen belang ;( Bij de S&L crisis is in o.a. CA deze oplossing ook op grote schaal gebruikt; ook de andere die ik noemde, waarbij luxe villa’s werden opgekocht en ‘verhuurd’ aan mensen met een uitkering. Gelukkig is het nu Judgement Day voor de Governator, dus die grap gaan ze deze keer niet mee wegkomen.

  @51:
  ik blijf het herhalen: dit is extreem afhankelijk van je eigen situatie. Wie zelf flink wat spaargeld heeft zou heel dom zijn om NU een huis te kopen. Wie geen cent te makken heeft, die zal nu wel kopen (en helemaal straks na NHG verhoging, dan kun je bijna voor nop en zonder neerwaarts risico een 350K woning krijgen). Zuinig zijn en sparen wordt al zeker 20 jaar zwaar afgestraft, maar ooit komt hieraan een eind. De beweging in Treasuries wereldwijd kondigt het begin van het einde aan van het feest voor mensen zonder geld; en terecht.

  TIP: op RTL-Z staat een interview met vastgoed professor Eichholtz ter promotie van de NHG verhoging. Die man is echt een moron in het kwadraat. Ongelooflijk dat zo iemand les mag geven aan een universiteit, dat belooft wat voor de toekomst van de natie 🙁

 55. Niek says:

  @53:
  het zijn natuurlijk wel precies deze greater fools die de politiek gaat helpem met de NHG verhoging 🙁
  Ik denk dat dit tijdelijk een groot effect kan hebben, zowel op de verkoop aantallen als op de gemiddelde huizenprijs. En daarna is het probleem nog VEEL groter dan nu.

 56. Dirk says:

  @Jasper

  Als de huren of huizen onbetaalbaar worden in de toekomst door een stijging, hoe zou dat kunnen? Dat kan alleen in een piramidespel.

  In feite speculeer jij dat mensen een nog groter deel van hun inkomen uitgeven aan hun woonlasten. Alleen is op dit moment het deel van wat mensen uitgeven aan hun huis historisch gezien erg groot.
  Het risico op een daling hiervan is vele malen groter dan op een stijging.

 57. kees says:

  44 [quote]Wat betreft de toekomstige leegstand in bepaalde regio’s (zoals Limburg en Groningen), daar is het allemaal nog wat penibeler. Daar gaan in de nabije toekomst simpelweg huizen leegstaan omdat niemand er woont. Niet zozeer in dat huis, maar in die regio.[quote]

  ik ken jongelui uit die regio die iets kopen net over de grens in Duitsland, zelfs iets nieuw gaan bouwen. Ze hebben het in Lb greprobeerd; hoge grondprijs-ja dat blijft- en ook nog een welstandcommissie.
  Vergeet ook niet: ambtenaren hebben minder te doen en gaan zich dan ook meer toeleggen op handhaven (heb ik gehoord van iemand die in het management-team van een gemeente zit).

 58. Jasper says:

  @ Dirk. Mijn vaste lasten zijn nu 40 euro hoger dan die van een woningbouwvereniging woning. En blijven 30 jaar hetzelfde. En mijn woning is over 30 jaar afbetaald. En ik ben voor 30% van de waarde verzekerd tegen overlijden.
  Mensen hebben de afgelopen 20 jaar bijna gratis gewoond. Over 20 jaar kost het de hoofdprijs om een eigen woning te hebben als je moet lenen.
  Ik blijf erbij, als je werkzekerheid hebt financier je lang en zet je lasten vast.
  Niek heeft dus gelijk, e.e.a. is afhankelijk van je eigen situatie. Werkzekerheid is uberhaupt belangrijk als je geld leent. Het probleem is niet de huizenprijs op zicht, het probleem is dat jan en alleman een variabele hypotheekrente heeft. Als die overstappen op lange rentes heb je de poppen aan het dansen. Kan je maar beter de eerste zijn.

 59. Dirk says:

  @Niek

  Het zal ongetwijfeld op korte termijn wat invloed hebben op de markt. Er zijn nog wat “fools” die nu nog denken een koopje te hebben.
  Ik denk alleen dat het in het najaar gewoon weer verder omlaag gaat. Er komen domweg te veel werklozen bij en de economie verslechtert steeds verder.
  De groep die nu instapt zal over een half jaar spijt krijgen. Echte aspirantkopers zullen dan helemaal niet meer te vinden zijn.

 60. Jasper says:

  @ Dirk. 30 jaar hypotheekrente is in 1 maand met 8% gestegen. Hoe makkelijk denk jij dat het is een huis 8% naar beneden te praten? Mijn stelling: lange rente zal sneller stijgen dan de huizxenprijzen dalen. Inderdaad zullen mensen (gedwongen worden) hogere woonlasten te betalen, of huis te verkopen en schuld af te betalen. Daar zijn de “teaser rates” juist voor bedoeld. Voor jouw beeldvorming: ik was bankier voor ik speculant werd. Ik leef van mijn analyses en denk een beetje te weten waar ik het over heb.

 61. kees says:

  51 [quote] Jasper Zegt:
  17 June 2009 om 11:57 am
  I volg deze site al een paar jaar en heb deze klap zien aankomen. Toch heb ik vorige maand een huis gekocht. Rente 30 jaar vast voor 5.45%. Nu betaal je 5.80%. Volgend jaar 6.5% zou ik zeggen. Als het niet uit de lengte komt, uit de breedte. Ik zou als je inkomen houdt dekomende jaren mijn lasgten maar vastzetten als ik jullie was, wat de huren stijgen door en over 30 jaar zal je geen verlies lijden. En anders blijf je lekker in je woningbouwwoning zitten. betaal je in 2032 1400 euro huur per maand…
  [quote]

  Heb je dan het volledige bedrag incl. kk geleend? Baanzeker?
  Wij hebben ons huis verkocht, helaas zal de winst wel leuk belast gaan worden en gaan huren voor €775pmnd. Misschien volgend jaar een ander huis kopen en cash betalen, dat zou zomaar kunnen.
  Het is bovendien maar helemaal de vraag of huurprijzen wel zoveel omhoog gaan de komende tien jaar. Ik denk dat het niet zo slim is om nu een huis te kopen zonder 50% eigen geld.

 62. kees says:

  53 [quote]Als al de NVM over luchtbedden en het herstructureren van de HRA begint, dan moet je als huizenbezitter eens ernstig bij jezelf te raden gaan. [quote]

  Als de vos de passie preekt.

 63. Jasper says:

  @ Kees. Ik heb het volledig bedrag incl kk geleend. Maar prive wel genoeg spaargeld om jaren lang bruto hypotheekrente netto te betalen.
  Vwb baanzekerheid, ik heb een vast contract voor wat dat waard is en volledige ww rechten.
  Asl je cash een huis wilt kopen zou ik nog een paar jaar wachten. Vwb huurprijzen, reken op 2.5% huurverhoging woningbouw wonongen als ondergrens het komend decennium zodat de overheid sociale (vermeende scheef) huurders naar de private markt en koopmarkt jaagt.

 64. Dirk says:

  @Jasper

  Als huizen en de huren niet meer betaalbaar zijn, hoe kan dit dan? Wie kan dat dan nog wel betalen? En waarom zou dat het geval zijn?
  Denk je niet dat de maandelijkse lasten zich aanpassen aan het welvaartsniveau van de gemiddelde Nederlander?

 65. Niek says:

  @Jaster(58):
  “Mensen hebben de afgelopen 20 jaar bijna gratis gewoond.”
  die grapjassen met een aflossingsvrije 125% hypotheek met variabele rente misschien … maar de NL huizenprijs staat wel op een alltime (400-jaars) high t.o.v. de inkomens, dat zegt genoeg en VEEL meer dan ‘how-much-a month’ onzin.

  @Dirk(59):
  Wie denkt dat hij volgend jaar werkeloos wordt moet NU een woning kopen met NHG hypotheek voor 350K. Zit je voorlopig gebakken, reken maar dat deze groep aan alle kanten beschermd gaat worden ( en helemaal als het werkeloze bouwvakkers zijn). De vastgoed maffia gaat dit vast netjes uitleggen in advertenties (incl. die op het NOS ‘journaal’).

  En inderdaad, daarna is er nog minder plankton beschikbaar aan de bodem van de huizenpyramide; maar de politiek hoopt dat dan de verkiezingen al weer gewonnen zijn, zodat ze nieuwe streken kunnen verzinnen voor de volgende ronde van het grote pyramidespel.

 66. Jasper says:

  @ Drik. Ja, huizenprijzen blijven waar ze zijn en salarissen, energiekosten, rente, voedselprijzen et al gaan stijgen zodat we netto minder besteedbaar inkomen overhouden.
  De vraag die jullie je allemaal moeten stellenis: hoeveel kost een huis over 30 jaar en niet hoe goedkoop kan ik variabel lenen of huren of hoeveel gaan de huizenprijzen dalen de komende 2 of 5 of vor mijn part 10 jaar.
  Ik garandeer je dat er in nominale termen een zeer geringe huizenprijsdaling komt en, nogmaals, dat de lange rente sneller stijgt dan de huizenprijs daalt.

 67. Jasper says:

  @ Dirk. Ja, huizenprijzen blijven waar ze zijn en salarissen, energiekosten, rente, voedselprijzen et al gaan stijgen zodat we netto minder besteedbaar inkomen overhouden.
  De vraag die jullie je allemaal moeten stellenis: hoeveel kost een huis over 30 jaar en niet hoe goedkoop kan ik variabel lenen of huren of hoeveel gaan de huizenprijzen dalen de komende 2 of 5 of vor mijn part 10 jaar.
  Ik garandeer je dat er in nominale termen een zeer geringe huizenprijsdaling komt en, nogmaals, dat de lange rente sneller stijgt dan de huizenprijs daalt.

 68. Mike says:

  @Jasper 58,

  “Mijn vaste lasten zijn nu 40 euro hoger dan die van een woningbouwvereniging woning”

  Pffffff…. En nu nog de extra kosten van belasting, verzekering, evt. erfpacht, klein onderhoud, groot onderhoud, 2 nieuwe keukens in 30 jr, 2 x nieuwe badkamer, waardevermindering door HRA die zo goed als zeker binnen 30 jr is afgeschaft en kosten koper a 8% erbij optellen.

 69. Niek says:

  @Jasper(63):
  2.5% (jaarlijkse) huurverhoging lijkt me voorlopig politiek onhaalbaar, gezien de inflatiecijfers en de enorme hoeveelheid financiele steun die huiseigenaars nu krijgen.
  In ieder geval staan bij mij in de buurt de vrije sector huren zwaar onder druk, ook die van WBV woningen. Te veel aanbod, en veel te weinig klanten die deze bedragen kunnen/willen betalen.

 70. Niek says:

  @Jasper(67):
  “Ik garandeer je dat er in nominale termen een zeer geringe huizenprijsdaling komt en, nogmaals, dat de lange rente sneller stijgt dan de huizenprijs daalt.”

  Lijkt me inkonsequent verhaal. Als de lange rente flink stijgt dan kunnen de huizenprijzen alleen maar omlaag, tenzij de hypotheekrente aftrek naar 200% gaat (je moet met die idioten in Den Haag niets uitsluiten …).
  Hypotheekrente kan in 5-10 jaar makkelijk 2-3x hoger (de korte rente nog veel meer); de huizenprijzen kunnen dan halveren tenzij de inkomens fors stijgen (gezien de globalisering alleen mogelijk als de euro door het afvoerputje gaat).

  Als je uitsluitend kijkt naar maandlasten, dan zou je wél gelijk kunnen hebben.

 71. Jasper says:

  @Mike. Ik vind je reactie wat respectloos.
  Denk 1400 euro huur voor een woningbouwvereniging woning over 20 jaar en vraag je dan af of je niet liever zelf bepaalt of en wat voor keuken je hebt.
  Als je een probeem hebt te betalen voor woningonderhoud moet je er zeker geen kopen en hoor je in een vogelaarwijk thuis.
  VWB jouw opmerking over afschaffing HRA: zodra dat gebeurt weet je dat de huizenprijzen weer 20 jaar gaan stijgen. overheid weet prima dat je een kale kip niet kan plukken.

 72. kees says:

  68 [quote]Mike Zegt:
  17 [quote] June 2009 om 12:39 pm
  @Jasper 58,

  “Mijn vaste lasten zijn nu 40 euro hoger dan die van een woningbouwvereniging woning”

  Pffffff…. En nu nog de extra kosten van belasting, verzekering, evt. erfpacht, klein onderhoud, groot onderhoud, 2 nieuwe keukens in 30 jr, 2 x nieuwe badkamer, [quote]

  Ik heb een leuke overwinst op mijn huis gemaakt, maar gezien bovenstaande kosten had
  ik dat ook kunnen sparen als ik 15 jaar geleden in mijn huurhuis zou zijn gebleven. Bedenk ook even hoeveel tijd er in het regelen of zelf doen van onderhoud gaat zitten. Helaas wordt sparen afgestraft.

 73. Jasper says:

  @ niek:

  In de jaren 65 – 81 liep de lange rente op van een een zeer gering percentage als nu tot 18% en toch stegen de huizenprijzen. Dat komt door quantative easing: het pompen van nieuw geld uin de economie. Zoals je in de krant kan lezen zijn ze enkele maanden in USA en zelfs Europe begonnen me QE.

 74. Niek says:

  @Jasper(71):
  ik huur voor 800 euro een huis in een hele sjieke straat en mijn huisbaas draait op voor alle onderhoud en waardevermindering 😉

 75. Niek says:

  @Jasper(74):
  in 65-81 lag dat niet aan QE maar aan gewoon flinke geldontwaarding en ‘innovatie’ op hypotheekgebied. In 1980-1990 was de (hypotheek)rente heel hoog en stagneerden de huizenprijzen nominaal; dat lijkt me eerder wat ons te wachten staat. Met dit verschil dat de bubbel ditmaal vele malen groter is dan die van 1975-1979, en dat de kans op een forse nominale daling dus navenant groter is.

 76. Jasper says:

  @ Kees. Ik zeg niet dat de overheid een filantropische instelling is. Ik zeg ook niet dat wonen geen geld kost.
  Ik zeg dat de lange rente sterker en sneller zal stijgen dan de huizenprijzen dalen, ik stel dat je dat al ruim een jaar kan waarnemen en ik stel dat dat in de jaren 70 ook zo gebeurde.

 77. Jasper says:

  @ Niek. wat is jouw definitie van “gewone geldontwaarding”.

 78. Jasper says:

  @ Niek. Mijn moeder vertelt me dat ze in 1966 een woning kochten voor 65000 gulden. Hypo rente zal toen 5% geweest zijn. 1981 was de woning 220 duizend gulden waard met 12% hypo rente.

 79. Mike says:

  @ Jasper71,

  Doet pijn he het licht zien;-)
  Mocht de huur inderdaad naar €1400,- stijgen zoals jij in je beperkte wijsheid verondersteld, kun je nagaan hoeveel de het onderhoud, nieuwe keuken, belasting!!! etc voor eigenwoningbezit wel niet zullen kosten.

  Van je veronderstelling dat het afschaffen van de HRA een opwaarts! prijseffect zal hebben lag ik zojuist wel eff in een deuk;-)LOL

 80. Dirk says:

  @Jasper

  Enige jaren geleden las ik in een rapport van NIBC dat er een sterke correlatie is tussen de rente en de huizenprijs. Ik kan het helaas niet terugvinden.
  Ik geloof best dat het in het verleden ooit eens is gebeurt dat zowel de rente steeg en de prijzen ook stegen. Het lijkt me echter niet een gebruikelijk scenario.
  En, hopen op een hoge inflatie door geld drukken is gewoon speculeren. Ik zie nog altijd een relatief lage inflatie. In Duitsland is men fel tegen QE en in de VS was dit nu ook niet echt een succes.

 81. Okkie says:

  @chantal:
  De olieprijzen stijgen omdat olie een schaars goed is (dat ook nog eens kan worden afgeknepen door de producenten). Bij vastgoed is hier geen sprake van, in bepaalde regio’s is zelfs sprake van een overschot dat alleen maar kan toenemen met de vergrijzing. Natuurlijk ga je geen huis kopen als de waarde hiervan minder snel stijgt dan de inflatie, dit is weggegooid geld. Vooralsnog vormt deflatie een groter probleem.

 82. Jasper says:

  @ Mike: Met mijn bepertke weisheid was ik short de banken van maart 2008 tot october en long de goudprijs van october tot nu. Maak je over mij geen zorgen. Mijn advies aan jou: probeer te begrijpen wat mensen je proberen uitleggen ipv ze af te zeiken.

 83. Jasper says:

  Chantal heeft een prima begrip van de siatuatie als ik haar posts doorlees.

 84. Niek says:

  @78:
  normale geldontwaarding is door geld bijdrukken op de traditionele manier (inflatoir beleid, de loon/prijsspiraal). QE valt daar buiten, de vraag is ook of het uiteindelijk werkt. Een flinke loonstijging lijkt mij de komende jaren onwaarschijnlijk gezien de globalisering. In de VS en UK lijkt QE bovendien averechts te werken (extra stijging hypotheekrente zonder inkomens stijging), dus de vraag is hoe lang ze daarmee doorgaan.

  @79:
  Je moet die periode niet als één geheel beschouwen: tot +/- 1978/79 is de inflatoire fase, daarna klapte de (huizen)bubbel en gingen de huizenprijzen sterk omlaag, terwijl de rente nog jarenlang hoog bleef (ik betaalde in 1992 nog iets van 11% hypotheekrente).

 85. Okkie says:

  @john nr.45:
  Uit het geschiedenis blijkt dat het instand houden van de zeepbel op den duur niet langer houdbaar is en deze hoe dan ook zal barsten. Ik hoop dat spaarders niet al te veel last van gaan krijgen van geldcreatie. vanwege de verwachte rentestijging. In het algemeen leidt het uitblijven van de vraag naar diverse producten tot een prijsdaling en dus blijft de inflatie beperkt. Volgens NVM gegevens is de gemiddelde huizenprijs dit kwartaal trouwens al lager dan in 2007.

 86. Niek says:

  @82:
  mee eens, maar op het moment (laatste jaar) worden de olieprijzen m.i. voor 90% door speculatie bepaald – zowel de enorme daling in het najaar als de verdubbeling van de laatste maanden; met werkelijke vraag en produktie heeft het niets meer te maken.

 87. Niek says:

  @86:
  vandaar dat het CDA vandaag alvast voorstelt om de vermogens rendement heffing flink te verhogen. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat het aantrekkelijk wordt om te sparen, dat zou het grote pyramidespel onnodig hinderen ;(

 88. Niek says:

  P.S.: ik las vorige week een paar artikelen die aannemelijk maken dat de echte huizenprijs (als je kijkt maar dezelfde huizen, niet naar een abstract gemiddelde) in veel regio’s al op het nivo van 2004 zit. In dit verband is het ECB persbericht van vandaag hilarisch …

 89. Okkie says:

  @Jasper nr.51:
  Heb je al uitgerekend hoeveel onderhoud je aan een individuele woning moet besteden zodat deze na 30 jaar nog evenveel waard is? De meeste mensen willen trouwens niet zolang aan een woning vastzitten.

 90. Okkie says:

  @Jasper nr.58:
  In mijn situatie ben ik alleen aan netto rente meer kwijt dan aan de huur en dan heb ik dus nog geen cent afgelost. Het kan dus wel kloppen dat de huurprijs toeneemt met de inflatie, maar een eigen woning heeft ook belachelijk veel bijkomende kosten vooral als je enkele malen denkt te verhuizen in die 30 jaar.

 91. Rob says:

  benieuwd hoeveel mensen er op dit moment hun huis verkopen om daarna een paar jaar een ander huis te gaan huren en even langs te zijkant gaan staan.

  Volgens mij zijn het heel weinig mensen die dit doen. In mijn omgeving ken ik niemand.

 92. Mike says:

  @ Jasper,

  Grappig zomer 2008 ben ik ook vol in de putjes gegaan…dus je bent niet de enige slimme speculant;-)
  Dat je een speculant bent sluit niet uit dat je een financieel analfabeet bent getuige het feit dat je voor een investeringsbeslissing niet inziet dat je alle re;evante kosten moet meenemen (en niet enkel huur vs netto rentelasten pff).

  Mijn advies aan jou is: probeer eerst naar mensen te luisteren voor je een van de belangrijkste en meest risicovolle aankopen in je leven doet, en daarna je beperkte inzicht aan anderen te verkondigen.

  Waarvan akte

 93. Lex says:

  Het grootste deel van degenen die nog bleven volhouden dat de huizenmarkt niet in elkaar zou zakken (van een bubbel spraken zij sowieso niet), gaven als argument dat dat alleen zou kunnen gebeuren bij een sterk stijgende rente of massa-werkloosheid.

  Aangezien dat laatste eraan zit te komen…

 94. Lex says:

  @Niek 19 – Die bailouts werken in de VS en GB ook voor geen meter meer. Behalve dat de maatregelen belastinggeld opsouperen en fijn socialistisch herverdelen… de val blijkt niet te stuiten.

  Overigens gezien de reacties op de laatste cijfers van CPB in Den Haag, lijkt het nu toch wel door te dringen dat men het amper onder controle kan houden en blijven nieuwe maatregelen voorlopig ook achterwege. Ik hou het maar op ‘lijkt’ want volgende maand kan het alweer anders zijn natuurlijk.

 95. Niek says:

  nog meer goed nieuws vandaag:

  volgens de vastgoed maffia gaat het beste commercieel vastgoed in NL maximaal 10% in waarde dalen, en dan nog alleen als er in 2009 een mega crisis ontstaat – wat ze zeer onwaarschijnlijk achten. Met beste bedoelen ze dan vastgoed zoals in A’dam op de Zuidas – leegstand is niet relevant, dit soort toppanden behoud altijd hun waarde. Ik denk dat ze er op gokken dat er nog jarenlang crimineel geld is om de prijzen van die kantoren op te krikken, en om de verantwoordelijke politici en ambtenaren om te kopen …

 96. Niek says:

  @95:
  lijkt erop dat de pensioenen ook flink gaan dalen. Gelukkig hebben we in NL geen pensionado’s die een eigen huis met hypotheek hebben, dus ook dit heeft geen invloed op de prijzen 😉

 97. Jasper says:

  @ Mike. Ik heb het met je gehad. je bent een respectloze zak.

  Als over twee jaar de huizenprijs niet met minstens 20% gezakt is en als de rente in die zelfde twee jaar meer gestegen is dan de huizenprijzen zijn gedaald,

  (afgelopen jaar al van 4.6 naar 5.8 is 25%),

  ga jij dan je excuses aanbieden?

 98. john says:

  @jasper 54,

  Het nu kopen van een huis en rente vastzetten voor 30 jaar is een prima zet.

  Over 30 jaar zit jij in een afbetaald huis en alle ‘slimme’ huurders op deze site zien dan nog altijd tussen de 30-60% van hun besteedbaar inkomen opgaan aan het betalen van de huur.

 99. Jasper says:

  John, Dank je, helder argument, soms kan iemand anders het beter uitleggen merk ik…

 100. Get a life! says:

  @91

  Ons huis is verkocht en de komende tijd zullen we gaan huren. Ondertussen houden we de markt goed in de gaten. In mijn omgeving is de kwaliteit van huizen in het segment 400k – 500k ronduit belabberd. Zo slecht dat het eigenlijk helemaal geen zin heeft om een woning van 250k achter te laten.
  We houden de markt voortdurend in de gaten en zijn bereid een nieuwe definitieve stek te kopen mits de prijs eerlijk is.
  Nu is dit laatste nog heel ver te zoeken. Makelaars durven het blijkbaar nog steeds aan om belachelijke prijzen te vragen. Ze maken huis’eigenaren’ hier ook gek mee. Er wordt werkelijk NIETS verkocht in het betreffende segment. Het wordt waarschijnlijk nog heel even wachten tot het moment dat huizen met een vraagprijs van 550k – 600k weer meer richting de 400k gaan.

  @Jasper
  Ik wordt een beetje moe van jouw manier van schrijven. Ten eerste geef je gewoon je mening dus nuanceer het een beetje. Daarnaast treedt je voortdurend in de verdediging. Gefeliciteerd met de aanschaf van je nieuwe woning. Het zal een weloverwogen beslissing geweest zijn. Voor vele anderen op dit forum zal een dergelijke beslissing voor hen ook weloverwogen zijn.

  En zoals Niek al heeft opgemerkt: de situatie is voor iedereen anders.

  Mijn mening: huizenprijzen zullen gemiddeld sterk dalen, rentes zullen sterk stijgen. De oplopende rente zal de neerwaartse druk op de prijzen alleen maar doen versterken.

 101. Okkie says:

  @Jasper nr.60:
  Uit de uitzending kwam naar voren dat de vraagprijs wel met meer dan 8% naar beneden te praten is. Het beroep van bankier staat op dit moment niet overdreven hoog aangeschreven op het gebied van deskundigheid.

  @Jasper nr.71:
  Het gaat er hier niet om dat het onderhoud een probleem vormt, maar dat je een eerlijke kostenvergelijking moet maken. Ik vind je opmerking over vogelaarwijk ook niet van respect getuigen.

  De bijkomende kosten van een eigen huis stijgen mee met de inflatie. Het valt nog maar te zien of de waarde van je huis na 30 jaar weer op het uitgangsniveau is.

  @Jasper nr.97:
  Mike heeft je net geprobeerd uit te leggen dat er nog wat andere kosten meespelen dan de rentelasten.

 102. Get a life! says:

  @98

  Dit gaat alleen op wanneer een koper ook daadwerkelijk 30 jaar in het huis blijft wonen. Bij doorstromen mag je 6% ophoesten en bij verhoging van het hypotheekbedrag gelden de rentes van dat moment.

  Zelf wil ik nu nog 1x een huis kopen om daar vervolgens oud in te worden.. In dat geval is het prima. Hopelijk doet de overheid naast het verhogen van de NHG tzt ook nog even de overdrachtsbelasting in de koelkast..

 103. Jasper says:

  @ Get a life. inderdaad geef ik simpelweg een tegengeluid en wordt je daarmee in de verdedeging gedrukt. op inhoud heb ik daar geen problemen mee. Om voor finacieel analphabeet wordt uitgemaakt, dat mike in een deuk ligt van het lachten etc vind ik onbeleefd en weinig inhoudelijk. Kwestie van opvoeding. Geen huis kopen kan, stel ik steeds, een vanstandige beslissing zijn.
  Maar jullie proberen de economie naar de klten te helpen door starters die prima een woning kunnen financieren af te schrikken dat op een verantwoorde wijze (lang) te doen. Daarmee ben je niet beter dan de makelaars die de afgelopen jaren probeerden ieder op teraser rates variabel in de markt te lokken. Ervan uitgaande dat je overziet waar je mee bezig bent.

 104. Wim Jansen says:

  Crisis kostte Nederland al 246 miljard euro
  EU al $ 5,3 biljoen kwijt aan redden Europese banken – 14 tot 20% bedrijven Europa binnen 1 jaar in geldproblemen – Zelfs bekende, gematigde analisten zien nu een Depressie ontstaan

  De economische en financiële crisis kostte Nederland volgens de internationaal gezaghebbende website Bloomberg al 246,1 miljard euro. Ter vergelijk: voor 2009 werden de totale uitgaven van de hele Rijksbegroting geschat op 179 miljard euro. De 246,1 miljard euro bestaan uit kapitaalinjecties, verleende garanties, liquiditeitsinterventies en effectieve kredietverlichtingsmaatregelen.

  Nederland staat met dit bedrag in Europa op de zevende plaats. Groot Brittannië gaf tot nu toe verreweg het meeste uit: € 781,2 miljard, gevolgd door Denemarken (€ 593,9 miljard), Duitsland (€ 554,2 miljard), Ierland (€ 384,5 miljard), Frankrijk (€ 350,1 miljard), België (€ 264,5 miljard) en dan Nederland. Op gepaste afstand volgen Oostenrijk (€ 165 miljard), Zweden (€ 142 miljard) en Spanje (€ 130 miljard).

  De Europese regeringen hebben in totaal al $ 5,3 biljoen (€ 3,77 biljoen) uitgegeven om de banken te redden en de economie nieuw leven in te blazen. Dat is meer dan het jaarlijkse BNP van Duitsland ($ 3,3 biljoen), de grootste economie van Europa. Het grootste deel van dit bedrag bestaat uit garanties voor de betalingsverplichtingen van de banken, namelijk € 2,92 biljoen.

  De hulpprogramma’s hebben volgens een rapport van de Europese Centrale Bank ‘bijgedragen aan het stabiliseren van de extreem gespannen financiële marktcondities waar we in de herfst van vorig jaar getuige van waren.’ Ondanks dat blijven er volgens de ECB ‘op veel onderdelen (van de financiële markten) verhoogde risico’s.’ De Europese Centrale Bank roept de regeringen dan ook op om verdere maatregelen te nemen om het vertrouwen in de financiële wereld te herstellen. Zo zouden banken -mogelijk al vanaf het einde van deze maand- verplicht kunnen worden om zich op te splitsen in kleinere onderdelen.

  Aan de overkant van de oceaan hebben de Amerikaanse regering en Federal Reserve zo’n $ 12,8 biljoen uitgegeven, uitgeleend of gegarandeerd. Dat is bijna net zoveel het totale jaarlijke Amerikaanse BNP (BNI).

  Vanuit de overheden klinken bij herhaling sussende woorden over de gigantische bedragen die in het redden van de banken zijn gestoken. Het zou niet gaan om letterlijke ‘uitgaves’, maar ‘slechts’ hoofdzakelijk om garanties. Echter, omdat de banken onder andere de belofte hebben gekregen, dat hun ‘eventuele’ verliezen (bad assets e.d.) met belastinggeld gedekt zullen worden, betekent dit dat deze enorme bedragen ten laste komen van de maatschappij, zeker in het licht van het feit dat steeds meer analisten er van overtuigd zijn, dat de krediet (en derivaten)-zeepbel nooit meer op te blazen is. Geld (/garanties) ‘op papier’ moeten daarom wel degelijk meegerekend worden. Op dezelfde manier is ook het Amerikaanse publiek in de luren gelegd.

  Europese bedrijven in geldnood
  Volgens hetzelfde Bloomberg komt 14% van de ‘investment grade’ Europese bedrijven (zeg maar bedrijven met een goede financiële ‘rating’/ beoordeling) het komende jaar in geldnood te zitten, ondanks het feit dat er een record hoeveelheid bedrijfsobligaties is uitgegeven. Voor bedrijven met een hoog financieel risico ligt dat percentage zelfs op 20%.

  Europese bedrijven hebben dit jaar al voor meer dan 640 miljard euro aan obligaties uitgegeven om aan hun financiële behoeften en verplichtingen te kunnen voldoen. Het komende jaar moet er zo’n 650 miljard euro aan schuld worden afgelost of geherfinancierd. Volgens het toonaangevende Moody’s Investors Service ‘blijft de beschikbaarheid van betrouwbare externe fondsen een vraagteken, nu de wereldwijde financiële crisis voortduurt.’

  Bijna de helft van de ‘sub-investment grade’ bedrijven (waar dus met een hoger financieel risico in belegd wordt) verkeren in gevaar hun schuldverplichtingen niet te kunnen nakomen.

  ‘De economische vooruitzichten voor de rest van 2009 blijven zwak,’ aldus Moody’s analist Sabine Renner, die verder stelt dat de toekomstige financiële situatie van de in problemen gekomen bedrijven voorlopig nog onzeker is.

  Steeds meer analisten zien een nieuwe Depressie ontstaan
  De waarschuwingen dat de wereld op een nieuwe Grote Depressie afstevent, zijn al lang niet meer voorbehouden aan de enkele economische doemdenker. Steeds meer gevestigde, bekende en gematigde analisten schrijven nu ook dat in ieder geval de Amerikaanse economie in een nieuwe Grote Depressie terecht zal komen.

  Technisch analist Robert Prechter, bekend van zijn correcte voorspelling van de beurscrash van 1987, sluit zich aan in de almaar anger wordende rij zwaargewichten, die zeggen dat het krampachtige positieve nieuws over het spoedige einde van de huidige recessie en het verwachte herstel in 2010, niet kan kloppen. Prechter zegt dat FED-topman Bernanke in de VS een herhaling van de Grote Depressie uit de jaren ’30 niet heeft weten te voorkomen, ondanks het feit dat beleggers er nu van overtuigd lijken, dat de economie de bodem bereikt heeft.

  ‘De volgende keer dat de aandelen onderuit gaan zal duidelijk worden, dat al deze dingen niet waar zijn,’ zegt Prechter over het positieve nieuws. ‘En als dat gebeurt, zullen alle andere onderdelen van de economie erdoor geraakt worden.’ Volgens Prechter verkeert de bankensector, ondanks alle bailouts en stresstesten, nog steeds in grote problemen. Hij verwacht dan ook dat de VS eind 2010 als gevolg van de biljoenen nieuw gecreëerde dollars haar financiële AAA-rating zal kwijtraken.

  Xander

  Bronnen:

  Bloomberg 1 / Bloomberg 2
  Reuters

 105. Piet Bakker says:

  @ John & Jasper

  Feitelijk spreken wij hier over vermogensvorming. Je kunt een huis kopen met geleend geld, hier rente over betalen en de schuld af gaan lossen (wat in de praktijk weinig gebeurt, gezien het aantal aflossingvrije hypotheken). En ja, na 30 jaar heb je een bult met stenen. Zonder waardestijging of daling heb je vermogen gecreëerd. In tussentijd heb je naast de aflossing ook rente betaald. Laten we nu aannemen dat met het bedrag aan aflossing ook een huurwoning betaald kon worden. De niet betaalde rente kan dan gespaard worden. Daarnaast geen extra kosten voor verzekeren overlijden, onderhoud noem maar op. Ook op deze wijze kan vermogen gecreëerd worden, maar dan wel zonder speculatierisisco.

 106. Okkie says:

  @john:
  Oei, nog zo’n gefrusteerde huizenbezitter. Je weet duidelijk niet hoeveel van mijn salaris ik aan huur betaal. Het afbetalen van het huis zat trouwens nog niet in de berekening van Jasper. Het geld op mijn spaarrekening is wel direct besteedbaar aan waar ik zin in heb, anders dan de fictieve waarde van je huis waar je 30 jaar op moet wachten (als je dan nog leeft).

 107. Dirk says:

  @John

  Ik denk dat je beredenering enkele valkuilen heeft.
  – als de rente over 30 jaar veel hoger is, dan zal op dat moment ook de huizenprijs alsnog relatief laag zijn, hoewel natuurlijk inflatie wel voor een deel mee zal werken.
  – bij de aanschaf van een huis zit je vast aan een dure ORV, waar je niet voor betaalt als je huurt. Daarnaast heb je veel andere kosten, zoals onderhoud en KK
  – je argument geldt denk ik alleen voor een relatief voordelige woningen en als je veel cash meeneemt. Je maandlasten blijven dan relatief laag in vergelijking met huren. Mijn ervaring is dat dure woningen relatief lage huur hebben.
  – over 30 jaar heb je geen HRA meer, dus je zult toch ook een deel moeten aflossen
  – dit werkt alleen als de markt vanaf nu hooguit licht daalt, want anders had je beter kunnen wachten en over een paar jaar kunnen kopen. Als je dat denk, dan is het niet een heel gekke gedachte, mits met veel cash. Zelf denk ik dat we daar pas over een paar jaar zitten.
  – je moet de zenuwen hebben om toch door te zetten als je werkloos raakt of ergens anders wilt gaan wonen.

 108. Get a life! says:

  — Maar jullie proberen de economie naar de klten te helpen door starters die prima een woning kunnen financieren af te schrikken dat op een verantwoorde wijze (lang) te doen. —

  Jammer hoor!

  Starters die prima een woning kunnen financieren zullen dat ook vast wel doen. Als ze dat dan ook nog verantwoord doen roept dat alleen maar respect op!

 109. Okkie says:

  @Jasper:
  Het lijkt mij dat starters eerlijkheidshalve voor de risico’s moeten worden gewaarschuwd. Wij hoeven niet te bloeden voor de economie.

 110. starter says:

  Ik ben een starter, bijna 30 jaar HBO afgestudeerd, een 2e HBO opleiding volgend. Ik kijk wel uit om een huis te kopen. 5 jaar terug kon iemand met een internet aansluiting zelf wel uitzoeken hoe het er voor stond met de wereld economie en hoe het zou gaan eindigen. Er waren zat publicaties over. Precies de reden dat ik nog in mijn te kleine huurhuisje zit. Ik w8 lekker af tot de prijzen flink onderuit gaan…

 111. Okkie says:

  @Jasper nr.58:
  Ik ben trouwens wel benieuwd waar je in Nederland nog een woning voor max. 672 euro per maand aan rentelasten kunt kopen inclusief kosten koper. Juist voor starters is het twijfelachtig dat ze 30 jaar lang in hetzelfde huis wonen. Wie werkt er nog zolang voor dezelfde baas? Zoals Maartje Martens al uitlegt draait het in de huizenmarkt om het doorschuiven, dus heeft het geen zin om starters aan te moedigen in te stappen en daar vervolgens te blijven hangen.

 112. Niek says:

  @Get a Life(101):
  situatie in mijn omgeving is net zo belabberd, geen enkele reden om haast te maken met kopen. Zo ongeveer iedere binnenstadwoning (uitgezonderd hele kleine, krotten en appartementjes) moet minimaal 500K kosten, verwijl ze begin jaren negentig alleen bij uitzondering meer dan 100K kostten. Ik heb de indruk dat concurrentie zich voorlopig beperkt tot het segment rond 250K, daar krijg je soms voor een beetje meer geld veel meer huis. Geduld is een schone zaak …

  @Jasper(104):
  nu kwalificeer je jezelf definitief als ondeskundig door te stellen dat wij de economie naar de kl*ten helpen. Belachelijk! De economie is wereldwijd naar de kl*ten dankzij de bankiers, de vastgoed maffia en de bubbleheads die beweren dat een huis altijd de beste investering is (en zoniet de kosten op een ander verhalen). Heel veel van die starters kunnen alleen maar kopen omdat het risico volledig wordt afgewenteld op belastingbetalers zoals ik; hoogste tijd dat er definitief een eind komt aan deze gekte.

 113. Niek says:

  @112:
  lijkt me geen probleem met die variabele ING hypotheken van ruim 1.5% effectief. De vraag is alleen hoe lang dit goed gaat …

  @105:
  in 2010 VS AAA rating kwijt? Ik zou zeggen dat als de Balkenbende vrijdag de NHG grens optrekt naar 350K euro, het hoogste tijd is dat Fitch Nederland per direkt stevig afwaardeert. Dit aansluitend op de recente afwaardering van vele tranches NHG hypotheken (= de NL versie van subprime). Deze verhoging garandeert zo ongeveer dat de hypotheeknemers hun geld nooit meer terugzien.

 114. Niek says:

  P.S.: met het laatste bedoel ik dan nooit meer terugzien van de ‘huiseigenaar’. Ze hebben natuurlijk nog wel een claim op de NL belastingbetalers die veel kan opleveren (de vraag is wel hoeveel, als deze gekte de NL economie definitief de nek heeft omgedraaid).

 115. Jasper says:

  Men, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, and one by one.

  @ Niek: ik maak een voorwaardelijke uitspraak.

  @ okkie: ik heb dan ook geen tonnen aan een woning uitgeven. 180 duizend kk, 200 meter tuin, half uur van Amsterdam. Zeg maar een betaalbare woning. Duurdere woningen gaat dit verhaal inderdaad minder voor op.

 116. kees says:

  101 [quote] Makelaars durven het blijkbaar nog steeds aan om belachelijke prijzen te vragen. [quote]

  Ik heb een paar maanden geleden van een makelaar gehoord dat ze aansprakelijk kunnen worden gesteld als de vraagprijs zo grof gaat afwijken van de uiteindelijke verkoopprijs.

 117. Eric says:

  Het quoten gaat je nog niet echt top af Kees

 118. Okkie says:

  @Jasper: Voor 180k heb je in mijn omgeving (ver van de Randstad) een klein flatje, dus niet het soort woning om 30 jaar te zitten ook al mag ik zelf de keuken uitzoeken.

 119. Boefke says:

  @John 99

  Wij besteden 12,5% van ons gezamenlijke inkomen aan huur.

  En Nee, ik zit niet in een vogelaarwijk, een net huis uit ein ’60, 3 slaapkamers, achtertuin van 15 meter en aan de voorkant een speeltuin voor de kleine.

  En nee, ook niet in Friesland maar op de kruising van zuid-holland brabant en gelderland.

  En ik heb nog goed nieuws, dat percentage is reeds 7 jaar zakkende……..je moet ‘gewoon’ zorgen dat je inkomen sneller stijgt dan de huur, en die is vastgelegd op 2,5% per jaar………met een beetje ambitie kom je daar toch wel boven uit hé?

 120. Mike says:

  @Jasper,

  In post 68 heb ik je netjes gewezen op het feit dat je bij investerinsselectie naar alle relevante kosten moet kijken. Tot heden heb je dat nog steeds niet gedaan (alhoewel misschien juist wel) en reageer je als een gefrustreerd pubertje. Naast financieel analfabetisme wijst dit gedrag ook op een laag EQ. Je dacht dat je een goede aankoop had gedaan en hoopte hier de bevestiging daarvoor te krijgen, echter nu je is aangetoond dat je op verkeerde gronden een beslissing heb genomen ben je boos. Ik zou zeggen trek nog een fles champagne open om je aankoop te vieren, Chantal weet nog wel een goeie voor je;-)

 121. lorenzo says:

  kees, op welke grond kunnen makelaars aansprakelijk worden gesteld ? De kontraktpartijen zijn de verkoper ( die graag zijn bedrag wil hebben)en de koper . Blijft over ”onrechtmatige daad”.

 122. Okkie says:

  @lorenzo:
  Het lijkt mij dat de verkoper toch zelf verantwoordelijk blijft voor de vraagprijs.

 123. michzelluf says:

  93 @Mike

  Ik ben het met Jasper eens…
  Je moet het grote financiële geheel bekijken en dat is
  allemaal erg complex, maar het wordt steeds minder complex en beter voorspelbaar…

  @ jasper
  Het short gaan op de banken in de zomer van 2008 en long op goud in oktober 2008…Dam, daar moet jij gigantisch mee verdient hebben!

  Wat er nu gebeurt…

  http://onlinejournal.com/artman/publish/article_4800.shtml

  Ben moet zijn 3,25 triljard bij elkaar gaan halen voor september…

  Het leegschudden van de aandelenmarkten moet beginnen om de dollar te redden d.m.v. T-notes…

  De rentes gaan stijgen!

  Het probleem van de kredietcrisis was dan ook het verschil in TED en LIBOR basispunten…
  Daar is het TARP geld dus ook naartoe gegaan!

 124. Hans says:

  Alles overziend (en dat al jaren doende) weet iedereen met gezond verstand dat de huizenmarkt nu extreem ontspoord is.
  Een baksteen en een uur arbeidsloon kosten in Duitsland evenveel. Je koopt daar voor 70.000 euro een leuk huisje met 1 hectare tuin. De rest is lucht.
  Ik schat zo’n 70%. Of alle lucht er in ons landje ooit uit gaat lopen is de vraag. Wellicht hebben de simpelen ook een beetje gelijk (druk land) en wordt het maar zo’n 40 tot 50%.
  Denk ook eens aan de woonboot:
  – zonder ligplaats = 30.000
  – met ligplaats = 230.000
  dat is dan 200.000 euro lucht. Het gaat immers alleen maar om een papiertje (vergunning)

 125. Okkie says:

  @michzelluf:
  Dat er meer aspecten zijn dan huur vs rentelasten zal de komende tijd niet veranderen. Je komt met de huidige rentestand al snel op 25% bijkomende kosten bovenop de rentelasten en dit bedrag neemt wel toe met de inflatie. Dan heb je nog niet genoeg onderhoud gepleegd om de waarde van de woning 30 jaar op peil te houden, want dat vergt wel meer dan een likje verf.

 126. huizenhyper says:

  Ik zwerf al wat langer op dit soort forums en zag dit al in 2003 aankomen. Toen werd je voor gek verklaard. Ik ben nu de laatst lachende op verjaardagen.. Ik zie nu andere gezichten.
  Toch heb je nog genoeg lui die stug hun verkoopprijs volhouden, soms al meer dan twee jaar. Ik ken er legio. Tig huizen staan hiero gewoon leeg. Ook la meer dan 12 maanden. Kom er elke dag voorbij. Ook zijn er nog mensen zat die keihard volhouden dat woningen de komende jaren nog tientallen procenten in waarde gaan stijgen. Ik heb eigenlijk een beetje medelijden met die gasten, eerlijk.

  Werkloosheid gaat zeer fors oplopen. Rente gaat omhoog. Er is een zeer grote kans dat de hypotheekrente gaat vallen, mogelijk al in 2010. Ja, al over een jaar. Zelfs Ger Hukker vind dat er iets moet gebeuren aan de NHG. Dan weet je hoe ver je bent.

  Huizenprijsdaling vanaf 30dec 2008 tot dec 2010 -40%.
  Dit is een persoonlijke schatting. als iemand anders vind dat dit plus 10% moet zijn, even goede vrienden.

 127. Niek says:

  @124:
  de rentestijging van afgelopen week kwam vooral omdat de FED een enorme hoop schuldpapier aan het pushen was. Die veilingen zijn nu weer even over, dus tot komende maand (ofzo) kan het weer even omlaag lijkt me. Gezien wat er nog in de pijplijn zit denk ik ook dat de rente eind dit jaar al flink hoger kan staan; en de ECB begint straks vast ook met deze flauwekul.

  Ben benieuwd hoeveel Woutertje Bos straks moet betalen voor zijn staatleningen, nu hij besloten heeft om Nederland via de grote NHG truuk langzaam failliet te laten gaan … allemaal voor het goede doel natuurlijk, want de vastgoed maffia en domme huiseigenaars kunnen weer even hun zakken vullen op kosten van verstandige burgers.

 128. Hans says:

  Bravo Niek.

 129. Niek says:

  @127:
  Ger Hukker was anders wel één big smile vandaag in het NVM journaal …

 130. kees says:

  122/123
  Makelaar moet reële verwachting wekken, en de klant voorlichten over een prijs die haalbaar/onderhandelbaar is.
  Kost natuurlijk wel af een toe een klant.

 131. Ruud says:

  oke… wij werken allebei parttime
  en zitten nu in een huurhuis van 240 m2 en 1200m2 grond… huur is ongeveer 20% van ons inkomen.
  Kunnen nu een huis kopen, vrijstaand met zwembad en 700m2 grond en ongeveer 35k aan verbouwkosten voor 280k kk, Wat zullen jullie doen. ps ik heb mijn spaargeld nog nodig voor de porsche waar ik al 20 jaar voor aan het sparen ben, dus dat wil ik niet gebruiken.
  Ik vraag dit omdat nu de NHG omhoog is gegaan en denk dat de kk ook binnenkort verdwijnt ofnie?

 132. chantal says:

  @mike
  “analfabetisme wijst dit gedrag ook op een laag EQ”
  Het is niet EQ maar IQ (zucht)(kies dus zelf, analfabetisme of laag iq)
  Verder ben ik het met @jasper eens, dat je een arrogante zak bent. Uw manier van praten lijkt wel een 16jarige. Zeer stoer, zo persoonlijk aanvallen.

  Huisprijzen stagneren, of dalen zelf lichtelijk. Huishuren stijgen nog steeds, wat zeg ik, daar ontstaat nu een bubble… je betaald nu meer huur, dan een koper afbetaald. En daar is met het zicht op (hyper)inflatie geen beterschap in het vooruitzicht.

  Wil je blijven huren, blijf dan huren. En kom dan binnen enkele jaren ook niet zeuren, als het allemaal boven je portemonee komt. Je kan dan kopen als je dan nog kan, want rente stijgt, leningen krijg je moeilijker of helemaal niet meer en het aanbod is tegen dan ook weer gezakt, gezakt en gezakt, want er worden geen nieuwe huizen meer gebouwd en bouwvallige woningen komen er meer en meer. De grondstoffen voor woningen op te frissen worden duurder en stijgen in ijltempo naar onbetaalbare prijzen. En als je huurt, dan rekent de verhuurder alles door aan zijn huurders. Of dacht je echt dat die met verlies aan u gaan verhuren 🙂

  En ondertussen zijn we hier al een jaar op deze site de mensen aan het afraden om te kopen (op een paar na, zoals ik). En wat is het resultaat : huizen kopen is op dat jaar duurder geworden. Want de leningen zijn gestegen. Oja, behalve voor die dat hun huis cash willen betalen (een uitstervend soort) en die niet van al die rente aftrek voordelen etc willen profiteren.

  Straf dat er op deze site zoveel van dat uitstervend ras zitten. Heel straf…

  En op wat mikken jullie? Hyperinflatie of hyperdeflatie?

  Ik blijf er nog steeds bij : koop nu een huis met geld dat je niet hebt (dus leent)…

 133. Niek says:

  @Ruud(131):
  ik zou eerst maar de Porsche kopen, voordat ze verplicht van de weg gehaald worden met nieuwe EU milieu regels. Zodra de autobranche hier de electrische auto ontdekt heeft komt er een mega belasting op de oude benzine slurpers, ter stimulering van de economie 😉

  en vergeet niet te sparen voor een garage, want anders krijg je problemen met de verzekering 🙂

 134. Niek says:

  @132:
  huren stijgen helemaal niet, ze dalen eerder (in de vrije sector). Mijn verhuurder verhuurt gewoon met verlies hoor, beter een beetje verlies dan veel verlies.

  Grondstoffen stegen de afgelopen paar maanden, maar dat was vooral een korrektie op de mega daling van afgelopen jaar; en je kunt dat helemaal niet simpel doortrekken naar bouwkosten, die trouwens voor 3/4 uit arbeidsloon bestaan. In de VS kost bouwmateriaal soms wel 80-90% minder dan twee jaar geleden – zou hier ook zomaar kunnen nu de bouw onderuit ligt.

  een huis kopen met geld dat je niet hebt: da’s slim voor de grote bulk subprime volk dat geen cent te makken heeft, en nu toch een huis van maximaal 350K pleuro kado krijgt van de kleptocraten. Maar wie wél geld heeft die is gewoon stom om nu te kopen; ik denk dat het voor wie geld heeft (in NL) het slechtste koopmoment in 400 jaar is.

 135. Okkie says:

  @chantal:
  Nee, Jasper is hier begonnen om huurders als paupers neer te zetten. Je begrijpt kennelijk niet dat een term als vogelaarwijk een grove belediging is. En ja, dit heeft alles met EQ te maken en niets met IQ.

  De prijs van een huis wordt maar voor maximaal 20% door grondstoffen bepaald. Het is duidelijk dat je geen huurstijging opgelegd kan worden als de huizenprijzen instorten. Natuurlijk ga je geen huis kopen als je weet dat de prijzen nog gaan zakken. Als de hypotheekrente hoog genoeg staat, baat de renteaftrek ook niet meer omdat de netto rentelasten hoger zijn dan huren.

 136. Okkie says:

  @kees:
  Natuurlijk moet een makelaar zijn werk goed doen, maar ik denk niet dat hij ergens voor aansprakelijk te stellen is in juridische zin. Hij zal altijd blijven schermen met het smoesje van de kredietcrisis.

 137. KariZ says:

  @Niek ‘ik denk dat het voor wie geld heeft (in NL) het slechtste koopmoment in 400 jaar is.’

  Maar wat doe je nu dan met je spaargeld als je op zoek bent naar een woning en binnen 2-3 jaar flinke inflatie op je af ziet komen?

 138. Jasper says:

  135 @ Okkie. Ik heb gezegd dat als onderhoud van je huis een probleem is om er nu een te kopen je niet in een koophuis thuishoort.

  Verder zoeken jullie het maar uit, ik heb mijn best gedaan wat nuance aan te brengen. De mensen aan wie het wel besteed is nemen nota.
  Ik wens jullie veel succes met jullie huurwoning en blijkbaar tonnen op de spaarrekening die jullie gaan gebruiken om mijn in waarde gehalveerde woning over 3 jaar terug te kopen.

 139. Okkie says:

  @Jasper:
  Als het je teveel gevraagd is om een eerlijke vergelijking te maken tussen de kosten van huren en kopen, kun je er inderdaad beter mee ophouden.

 140. Okkie says:

  @KariZ:
  De inflatie zal nooit zo groot zijn als de verwachte prijsdaling in woningen.

 141. Get a Life! says:

  @Niek ‘ik denk dat het voor wie geld heeft (in NL) het slechtste koopmoment in 400 jaar is.’

  — Strakke opmerking! 🙂

  Vwb spaargeld. Geen idee. Er zullen mensen roepen dat je fysiek goud moet kopen. Maar dat gaat zelfs mij te ver. Het is afhankelijk van de hoeveelheid spaargeld. Ik zou me nog niet al te veel zorgen maken over hyperinflatie binnen de EU. Het lijkt me duidelijk dat hyperinflatie in eerste instantie in de US zal ontstaan. Voorlopig blijft dit ook nog even uit.

  Doe het net als ik.. Gewoon tijdelijk huren.. Even deze winter afwachten en de markt goed volgen. Ondertussen lekker shoppen op de woningmarkt. Flink wat woningen bekijken. Dan weet je voor jezelf steeds beter wat jouw volgende stap moet zijn. En als je een voor jou perfecte stek hebt gevonden voor een mooie prijs, happen! Ik ga er vanuit dat je een doorstromer bent en niet voor de kortetermijn winst gaat. Binnen 2-3 jaar is de scherpste daling wel achter de rug hoor. Vergeet niet dat de meeste woningverkopers in het middensegment enigzins arrogant aan de vraagprijs vasthouden. Die zullen pas toegeven op het moment dat de economische situatie zichtbaar verslechterd. Als iedereen dat dan tegelijk doet dat kan het best snel gaan.. Maar op dit moment wordt je nog uitgelachen door makelaars wanneer je een ton lager biedt. Dus hou de eer aan jezelf en wacht gewoon af.

 142. Jasper says:

  Okkie. Ik zeg het nog 1 keer. Mijn maandlasten zijn de komende 30 jaar vergelijkbaar met die voor een woningbouwvereniging woninghuur en zullen niet stijgen. En dan is de woning afbetaald.
  De komende 30 jaar zullen de huren toenemen net zoals ze dat al 30 jaar doen.
  ER KOMT INFLATIE. VERHUURDERS ZIJN KAPITALISTEN. DIE BEREKENEN DAT DOOR.
  Jij lijkt te denken dat verhuurders gratis woningen onderhouden en keukens vervangen. Dream on. There is no free lunch in life.
  Weinig echte contrarians hier op deze site, klok wel horen luiden maar de bel niet weten te vinden.
  Ik wordt hier voor financieel analphabeet uitgemaakt. Geinig. Ik ben geboren en opgegroeid in Saudi Arabie en de UK. Internationale school, rijke ouders, academische opleiding, dikke baan, internationale carriere, in het bankwezen werkzaam, was actief in Limassol, Helsinki, Londen en Singapore voor ik naar Nederland terugkwam. Maar Mike en Okkie weten het beter.
  Ik ben niet van de straat en van waar ik sta is iemand als Okkie, die zijn huis verkoopt in de hoop een beetje geld te verdienen door te gaan huren inderdaad een pauper. En iemand die klaagt over kosten woningonderhoud hoort inderdaad in een vogelaarwijk thuis.

 143. Niek says:

  @137:
  goede vraag, ik denk dat er meer mensen op dit forum zich hierover het hoofd breken. Ik gok erop dat we nog niet direkt hyperinflatie krijgen (met name omdat de inkomens weinig opwaartse ruimte hebben) en dat er nog minimaal een tweede grote daling op de beurs en huizenmarkt komt. Op wat langere termijn (1-5 jaar) is hyperinflatie wel een groot risico en dan moet je een deel van je geld in goud hebben.

  De afgelopen jaren heb ik hoofdzakelijk gespaard; dat levert jaarlijks een licht negatief rendement (na inflatie en belasting), maar zo heb ik wel de 50% of meer daling van de gemiddelde belegger in het afgelopen jaar gemist.

  De grote klap voor huiseigenaars en obligatie beleggers moet nog komen; daarna is er een hoop geld uit de markt gehaald en zouden de huizen redelijkerwijs (voor wie gespaard heeft) weer aantrekkelijk kunnen worden. De winnaar na afloop van deze historische crisis is wie onderweg het minst is kwijtgeraakt.

  Ondertussen valutakoersen en goudkoers goed in de gaten houden. Euro goudprijs is al maanden zeer stabiel, als de prijs uitbreekt naar boven stap ik weer met een deel van mijn spaargeld in goud en mining stocks; maar ik gok ook daar op een verdere daling in de komende weken/maanden.

  Je zou ook kunnen overwegen een deel te sparen in buitenlandse valuta zoals AU/NZ dollar. Die betalen meer rente en je kunt – mits je op een goed moment instapt – ook nog tientallen procenten koerswinst boeken. Want t.o.v. de euro hebben deze valuta een beter perspectief. Maar dit is alleen iets voor iemand die de markt goed in de gaten houdt.

 144. Niek says:

  @Jasper(142):
  opleiding en ervaring zegt weinig denk ik. Ik ben (ook) hoog opgeleid en heb volop ondernemerservaring, en blijkbaar een heel andere mening over de situatie dan jij. Ik ken ook diverse mensen met minimale opleiding die heel goed snappen wat er aan de hand is.

  Ik denk dat jij de bezoekers van deze site financieel fout inschat. Ik denk dat hier genoeg mensen langskomen die moeiteloos een paar huizen cash kunnen betalen, maar die het niet doen omdat ze het daar een slechte tijd voor vinden. Mijn laatste woning was vele malen duurder dan die van jou, maar ik huur nu op een mooie lokatie voor weinig geld totdat de bui is overgewaaid. Als mensen mij dan een pauper vinden prima, ik zit er niet mee, mijn tijd komt nog 🙂

  Verhuurders zoals chantal WILLEN inflatie wel doorberekenen, de vraag is echter of ze dat KUNNEN. Mijn huisbaas verhuurt met verlies, want hij wil zijn pand niet met verlies verkopen, en dan is verhuren met verlies voordeliger dan leeg laten staan. Dit gaan we de komende jaren op grote schaal zien, met hele nieuwbouwwijken tegelijk. Ik denk dus dat de vrije sectorhuren voorlopig zwaar onder druk staan. Misschien dat in de subsidie sector de huren effectief omhoog kunnen door platwalsen van oudere wijken enzo, maar ik hoop van harte dat ze zulke schurkenstreken niet op grote schaal gaan toepassen.

 145. Jasper says:

  @ Niek. Je moet differentieren naar type woning, lokatie, prijsniveau, situatie koper etc. etc. Sec roepen dat de huizenprijs een paar jaar zal dalen zonder erbij te zeggen dat huren wel eens zouden kunnen gaan stijgen, zonder op te merken dat de 30 jaar hypotheekrente van 4.6 naar 5.8 in een jaar is gegaan, omderhoudskosten in de strijd werpen. Kom op, wordt serieus. Als iemand kan financieren, nog een leven lang moet wonen, niet te duru wil wonen, dan moet hij een huis kopen en niet gaan huren.
  Als je eigen geld hebt en het de moeite waard vind je huis te verkopen, paar jaar te huren en dan 8% kk te betalen voor een nieuwe woning en dan denkt dat je er nog geld aan verdiend, heb je mijn zegen.

  Huizen gaan per saldo (hoofdsom en financieringskosten over 30 jaar) niet meer, maar minder betaalbaar worden. Niet vanwege de hoofdsom waar iedereen zich nu op fixeert, maar vanwege de financieringskosten. Lonen stijgen gewoon door, het is hier niet de USA.

 146. Okkie says:

  @Jasper:
  Jij kunt nooit voor 672 euro per maand rente en je huis afbetalen en daarnaast nog OZB, eigenwoningforfait, opstalverzekering en onderhoud betalen voor een woning van 180k. Ondanks je klaarblijkelijk hoge opleiding reken je jezelf liever rijk.
  In mijn woonplaats mag je voor 180k inclusief kosten koper trouwens blij zijn als je in een vogelaarwijk terecht kunt (dat is hier zo’n beetje het minimum).

 147. Jasper says:

  @ Okkie,

  Welles, nietus. Ik betaal 600 netto voor 180 kk exclusief OZB, eigenwoningforfait, verzekering en onderhoud.
  In mijn woonplaats kan je daarvan een bescheiden hoekwoning van kopen met een fijne tuin die het de moeite waard maakt een huurwoning achter te laten. Zeg maar het soort woning dat een normale burger zich altijd heeft kunenn veroorloven.
  Nogmaals, als ik een vijftiger met een afbetaalde villa had in het Gooi was ik de eerste die hem verkocht.
  Ik ben een dertiger met een goede baan, zekerheid en spaargeld en dan koop je een huis, financier je verstandig (dus niet on margin zoals velen de afgelopen jaren) en maak je gebruik van de ficale regelingen die er zijn die je in staat stellen een woning af te betalen in 30 jaar tegen 600 (ik zeg het nog maar eens) euro netto. Mensen die mij aanraden 30 jaar te gaan huren begrijpen iets niet of zijn te kwader trouw. Mensen die mij aanraden nog 1 of 2 jaar te wachten tot de huizenprijzen zijn gedaald zien nogmaals over het hoofd dat de rente het afgelopen jaar van 4.6 naar 5.8 is gestegen.
  Dat is een stijging van 25%. Ik durf de stelling aan dat de lange rente verder zal stijgen en dat de huizenprijzen in de klasse NHG NOOIT met 25% zullen dalen. Jullie hebben in feite nu al verloren als je een huis wil financieren.
  Mensen met eigen geld hoeven zich niet aagesproken te voelen, door dit bericht, die geef ik on overweging na te denken over de volgedne al eerder geplaatste opmerking: ” Als je eigen geld hebt en het de moeite waard vind je huis te verkopen, paar jaar te huren en dan 8% kk te betalen voor een nieuwe woning en dan denkt dat je er nog geld aan verdiend, heb je mijn zegen.”

 148. Niek says:

  @145:
  die ‘betaalbaarheid’ dat is m.i. grote flauwekul. Ik weet wel dat volgens het NVM journaal etc. de betaalbaarheid in tijden niet zo goed is geweest, maar dat is voor mij een kontra-indicator. Ik heb geen plannen om via ‘financiering’ de banken onnodig te spekken; mijn vorige huis was bij verkoop al lang hypotheekvrij, volgende keer doe ik het vast weer zo. Van mij mag de rente naar 10 of 100% 🙂

 149. Get a Life! says:

  @Jasper

  Ik ben van mening dat het beter is om een woning voor minder geld te kopen tegen een hogere rente dan een woning voor meer geld tegen een lagere rente. Dit is al helemaal van toepassing wanneer je zelf een groot bedrag inbrengt bij aanschaf van je woning. Naast het voordeel van HRA kun je na verloop van tijd (als de rentes weer dalen) een hypotheek eenvoudig oversluiten naar een goedkopere lening.

 150. Niek says:

  @147:
  huizenprijzen zijn gemiddeld al gedaald van 258K vorige zomer naar 218K euro vorig kwartaal (-15%). En de echte daling moet nog beginnen (gezien de ongekend grote voorraad). Die -25% daar zitten we m.i. binnen een jaar, en daarna dalen we nog vrolijk een paar jaar verder, ik denk tot zeker prijsnivo 2000 en misschien nog wel veel lager. Het NHG segment zal ongetwijfeld langer overeind blijven, totdat de bodem van de schatkist in zicht komt. Daarna valt ook onder dat segment de bodem weg. Als ik ooit weer koop is het vermoedelijk in het ‘hogere segment’ waar de daling vermoedelijk nog groter zal zijn; ik ga pas opletten als de prijzen minstens 50% gekorrigeerd zijn.

 151. Niek says:

  @149:
  precies, jammer dat zo weinig mensen dit snappen … (of misschien zijn er nog maar heel weinig mensen in NL die echt eigen geld hebben?)

 152. Okkie says:

  @Jasper:
  Je kunt er moeilijk omheen dat je inclusief bijkomende kosten de eerstkomende jaren duurder uit bent dan in de duurste sociale woning. Om de waarde van je woning op peil te houden voor de komende 30 jaar is 1% per jaar aan onderhoud echt het minimum. Zelfs bij een stijging van de huurprijs met de inflatie, sluit ik niet uit dat 30 jaar blijven huren in sommige gevallen goedkoper zal blijken dan kopen.

 153. kees says:

  @142 en dan een huis van €180K, rara wie ben ik? 😉

 154. chantal says:

  @niek
  “Verhuurders zoals chantal WILLEN inflatie wel doorberekenen, de vraag is echter of ze dat KUNNEN. ”

  Natuurlijk kan ik dat, zeker in een markt met een terkort aan betaalbare huurwoningen. Al was het maar dat ik een laagje minder issolatie aan mijn huurders geef. Ze zullen het nog niet eens zien, wel merken aan hun energie facturen. Tevens heb je altijd het recht de huur te laten stijgen met de index… en als ze er niet mee akkoord zijn, vliegen ze eruit. Er is een overvloed aan huurders.

  http://www.hln.be/hln/nl/928/Kanaal-Wonen/article/detail/895450/2009/06/18/Huurders-en-huiseigenaars-eisen-samen-huursubsidie.dhtml
  (voor Belgie)

  “Gebrek aan goedkope huurhuizen
  Mensen met lage inkomens vinden nauwelijks nog een aanvaardbare woning op de particuliere markt. De eigenaars van dat soort huizen trekken zich almaar meer terug van die markt, vooral omdat zij voor die woningen hoge verkoopprijzen krijgen. Het rendementsverschil met de lage huur die ze kunnen innen (en vaak nog onregelmatig) is té groot.”

  En ik weet het, Belgie is Nederland niet. Maar ik weet ook, dat er in Nederland ook een tekort is. En kom nu niet af, met kantoorruimtes die je dan gaat inpalmen, want dat zijn geen woonhuizen.

  ‘Grote voorraad aan huizen’, komaan laat me niet lachen. Daarom liggen de prijzen zo hoog zeker?

  Vraag en aanbod bepalen de prijs, inderdaad… En als niemand nog een huis koopt, gaan ze allemaal huren. En vraag en aanbod bepalen de prijs, dus de huren stijgen. Oja, de prijzen om te kopen dalen dan inderdaad. Maar hier heb je dan weer rekening te houden met het ganse pakket, zoals lening, voorwaarden, staat, … etc.

  En zoals ik ook al zegde : straf dat al die huurdertjes hier een dikke spaarboek hebben, zeer straf. Is de gemiddelde nederlander zo? Of zijn ze net als in Belgie, de groep die eigenlijk amper een nagel heeft om aan hun gat te krabben?

 155. Mike says:

  @Chantal,

  “en als ze er niet mee akkoord zijn, vliegen ze eruit.”

  Hahaha jij bent echt grappig, je hebt het alleen niet door;-) Ga bovenstaande quote maar eens aan een rechter uitleggen…

 156. Niek says:

  @154:
  de huren in de vrije sector in NL gaan dalen, geen twijfel over. Zelfde ontwikkeling die in de VS een jaar of 2 terug begon ondanks dat mensen massaal ‘hun’ huis kwijtraken. Wat Belgie betreft geen idee, misschien lopen ze daar nog een jaar extra achter (of zeven jaar, zoals in de Belgenmoppen van vroeger).

  Tot voor kort wilde de gemiddelde huisbaas in NL niet eens verhuren; leeg laten staan leverde veel meer op met minder moeite. Een enkeling is zich nu op deze strategie aan het bezinnen; de meesten denken nog steeds dat de markt binnenkort weer aantrekt en dat ze de hoofdprijs in de loterij gaan binnenhalen door hun pand te verkopen i.p.v. verhuren. Tegen de tijd dat ze wakker worden zijn de prijzen én de huren misschien wel gehalveerd.

 157. Niek says:

  P.S. chantal:
  de gemiddelde Nederlander heeft een spaartegoed van 65K euro (oftewel bijna 300K per gezin), de mediane Nederlander heeft ongeveer 5K euro saldo. Trek je eigen conclusie 🙂

 158. chantal says:

  @mike
  Jij bent ook grappig… als ze hun index prijsstijging, waar ik wettelijk recht op heb, niet willen, moeten ze verhuizen. En als jij morgen niet meer dan een halve € wil betalen voor je brood, dan krijg je geen brood mee bij de bakker. Simpel toch… de rechter (en ik heb als verhuurder veel ervaring met vrederechters) zal me groot gelijk geven. De wet is de wet… daar kan zelf hij niet onderuit.

 159. chantal says:

  oh, niek, ik heb het ook niet op u persoonlijk. De gemiddeld Belg heeft ook zoveel… maar daar rekenen ze dan wel vastgoed bij 🙂 net zoals in nederland. En voor de rest, zit al het geld bij een zeer klein deel van de bevolking, die het gemiddelde drastisch omhoog halen, ook voor die grote hoop die niets heeft.

 160. Niek says:

  P.S.S. chantal:
  wat voorraad en prijzen in NL betreft: de voorraad staat hier op een alltime high, afhankelijk van de manier van berekenen is er genoeg aanbod voor de komende 20-34 maanden. In veel NL provincies wordt inmiddels openlijk gepraat over het bulldozeren van goedkopere woonwijken omdat anders de prijzen inzakken. En jij maar beweren dat er een tekort is !!

  Het aantal transakties staat op een all time low. Als jij zoveel van vastgoed snapt, dan zou je ook moeten snappen dat de huidige (vraag)prijs totaal irrelevant is. Er IS geen markt meer in NL, die komt pas weer als de prijzen naar een realistisch, marktconform nivo zakken. Onze regering probeert dat te voorkomen met steeds nieuwe truken, maar dat is alleen maar uitstel van executie.

 161. Niek says:

  @159:
  nee, in NL wordt vastgoed NOOIT meegeteld bij het bezit. Anders zou natuurlijk half Nederland miljonair zijn 😉

  De grote hoop dat zijn de sukkels die nu nog steeds willen kopen; degenen met wat meer financieel benul, die kom je denk ik overwegend op websites zoals deze tegen.

 162. Jasper says:

  @ Kees: als je denkt dat ik en dure woning ga kopen om jou jaloers te maken vergis je je. ik rij ook geen auto, maar ben wel een paar ton waard omdat ik zuinig ben en niet hoef te compenseren met auto’s en huizen boven mijn stand voor wat jouw soort van me denkt.
  Het interresseert me namelijk niet wat je van me vind, ik leef onder mijn stand (in almere of all places), jij waarschijnlijk boven je stand (tussenwoning met huur van 850 per maand? op een modaal salaris) En jezelf maar rijk rekenen. Tienduizenden euro’s ben je aan het verdienen terwijl de huizenmarkt instort. Gefeliciteerd. Ik spreek je over 30 jaar per skype van het zuidelijk halfrond terwijl jij je verbittert afvraagt wat je verkeerd gedaan hebt.

 163. Mike says:

  @Chantal,

  Fantaseer maar lekker verder;-)

 164. Mike says:

  @ Jasper,

  En heb je dat rekensommetje nu al gemaakt!
  Doet vast pijn he er achteraf pas achterkomen dat kopen vandaag de dag veel duurder is dan huren;-) En nu maar hopen dat er niet een van de vele tokkies in Almere de komende 30 jaar naast je gaat wonen…

 165. chantal says:

  ik merk daar weinig van ‘op websites als deze’. Zoveel benul hebben ze niet. Want ze vinden wel dat wie geen geld heeft nu moet kopen, en wie geld heeft moet wachten met kopen. Maar waarom zou je als je zoveel cash hebt, toch niet een huis kopen met geld dat je niet hebt.

  Als ik op mijn spaarboekje 300000€ heb staan, een huis wil kopen van 250000€ dan leen ik alles… en mijn geld blijft staan. (Alhoewel ik niet in spaarboekjes geloof momenteel door die komende inflatie). Ik laat dus nu al mijn huizen renoveren, uitbouwen, oplappen, vernieuwen etc… want nu is het geschikte moment. Je vind goedkope werkkrachten, nu nog – betaalbaar materiaal en huizen trekken ooit wel weer aan. Ik was ze toch nog niet zinnens te verkopen.

 166. Rodin says:

  @ reageerders
  Ik volg dit forum al een tijdje,lees me ook in op andere sites boeken enz.
  Wat zijn jullie meningen hierover:
  bij voorbaat dank,

  situatieschets:

  Stel je hebt een huis geerfd in NL wat hypotheekvrij is, aan renovatie toe is, in een provinciestad met redelijke economische perspectieven maar je wil er zelf niet wonen.
  Verder heb je nog een zak met gehalveerde aandelen en een beetje spaargeld erbij gekregen.
  Wat kun je nu het beste doen om te redden wat er te redden valt?

  -Woning verkopen( zo snel mogelijk) hopende dat iemand het nog koopt met het risico dat het helemaal niet verkocht wordt (vraagprijs moet liefst wel enigszins in lijn zijn met de taxatiewaarde gemaakt voor succesiebelasting)
  en dit geld samen met het andere (aandelen verkopen) op een spaarrekening, goudrekening,(hopende inflatie voor te blijven)etc te zetten, gaan huren en wachten op dalende prijs voor een mooi huis in vb duitsland of Belgie

  -Woning opknappen en verhuren
  met het risico dat tegen de tijd dat de huizenmarkt weer optrekt, je de huurders er niet meer uitkrijgt,
  wat misschien zou kunnen worden opgelost als je het als vakantiewoning verhuurt.

  -andere opties?

 167. Niek says:

  @chantal(165):
  laatste nieuws van het inflatiefront:
  Zimbabwe inflatie mei 2009 -1%

  de financiele Viagra is uitgewerkt 🙂

  ik snap trouwens niet dat jij je huizen nu laat oplappen als je elders praat over het weghalen van isolatie om de huurders nog wat extra uit te knijpen; het spoort allemaal niet zo.

 168. chantal says:

  en dan vooral personen als Mike en Hans2 zijn het die het geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van deze site aantasten. Iemand die zakelijk en financieel sterk staat, emotioneel geen problemen heeft, gaat ook niet telkens persoonlijk aanvallen. Het zegt veel over hun… ik kan me zo inbeelden onder welke groep die vallen.

  Gelukkig zitten er hier nog wel enkele slimmen, zowel contra al pro… en daar valt dan wel mee te praten. Daar kan iedereen wat van leren (ook ik), want uiteindelijk zijn wij het zelf die een besluit moeten nemen.

 169. chantal says:

  oh, wacht niek. Ik knijp mijn huurders niet uit. Ik ben een goede huisbaas. Maar dan heb ik wel voorwaarden : betalen wat je moet betalen, op tijd betalen, en mijn woonst soigneren zoals het hoort.
  En doen ze dat niet, dan zoek ik andere huurders.
  En vanaf ik het financieel moeilijk zou krijgen, dan ga ik besparen op mijn huurders. Want ik ben het ocmw niet. Maar zover ben ik nog niet hoor, elk jaar gaat het me beter en beter af. Nu krijgen ze zelf een extra laagje isolatie.

 170. chantal says:

  En zimbabwe… tja, een brood kost er nu 24miljoen zimbawaans geld. Dat dat ooit een ging stoppen, was ook wel logisch, maar zie hoever het gekomen is. 24 miljoen voor een brood.

 171. Niek says:

  @166:
  direkt verkopen, desnoods met 20-30% korting; je kunt na verkoop gewoon een nieuwe bepaling van de successiebelasting krijgen. Geld op een spaarrekening zetten en inderdaad voor een deel in goud, en opletten dat je bank niet failliet gaat.

  Wat verhuur betreft zou ik zeggen ga eens rekenen. Ik denk dat sparen netto minstens 2x zoveel oplevert per jaar.

  Je mag een gewoon huis niet zomaar als ‘vakantiewoning’ verhuren. Je mag het wel tijdelijk verhuren als je er over bijv. 1 jaar naar toe verhuist omdat je dan je huidige woning verkocht hebt. Maar dan zit je t.z.t. dus weer met hetzelfde probleem, terwijl de markt vast nog veel slechter is.

  In Duitsland hoeft je niet op dalende prijzen te wachten, in Belgie wel (zeker afgaande op chantal).

 172. Okkie says:

  @chantal:
  Je bewering dat de huren in NL zo hoog zouden zijn, is wel strijdig met het feit dat huren voor mij goedkoper is dan kopen. Ik ben niet de enige bezoeker van deze website voor wie dit opgaat. Je hoeft maar op Funda te kijken om een woningoverschot vast te stellen en dit zal met de vergrijzing alleen maar toenemen. Of je profijt trekt van de inflatie valt ook nog maar te bezien.

 173. Jasper says:

  @Chantal, je begrijpt het prima. maar deze types, die natuurlijk huren van mensen als jij en denken dat ze dan beter uit zijn, kunnen niet verder dan morgen rekenen. They dont take the long term interest, het zijn daytraders op margin in huizen die zich niet realiseren dat je aan een huis, behalve vermogen, ook inkomen kan ontlenen in een inflatoire situatie.

  Mensen als jij en ik kopen pas als dit soort types afhaakt, dan kan je lange termijn winst halen zonder je zorgen te maken of de variabele rente wordt opgeschroefd, integendeel.

  Ik denk dat ook de contra mensen een punt hebben, de huizenprijs zal waarschijnlijk wel even dalen, maar de betaalbaarheid niet ALS JE NIET CASH EEN HUIS KAN / WIL KOPEN.

  Lang financieren en kort verhuren is de omgekeerde vorm van wat we in het bankwezen noemen “rentemargebedrijf” – kort lenen en lang uitlenen.

  De frustraties spatten er inderdaad af ook al zeggen Mike en consorten dat ze zwemmen in de overwaarde van hun verkochte woning.

 174. Okkie says:

  Ach Jasper, geef liever iets meer geld uit, wat moet je er over 30 jaar mee? (ik zeg niet dat je alles moet verbrassen).

 175. Jasper says:

  @ 166: ook alis Niek het niet met mij eens is zijn advies voortreffelijk. kan je zo overnemen. Goud gaat het komende jaar knallen, huizenprijzen omlaag maar – en ik zeg het nog maar een keer – de lange rente krijgt ook een opdonder naar boven.
  Ik denk dat ik Niek prima begrijp maar dat Niek mij niet wil begrijpen. Huis verkopen, aandelen verkopen, goud kopen. Prima advies.

 176. Okkie says:

  @chantal nr.165:
  Als je nu eigen geld in je huis steekt profiteer je niet van de renteaftrek. Pas als de rente hoog genoeg is, wordt dat aantrekkelijk.

 177. Jasper says:

  @ Okkie. Ik ben bankier. Geld maakt geld. Zit in mijn bloed. ik zie 67 jaar pensioenleeftijd niet zo zitten. Maak je overigens geen zorgen over mijn uitgavenpatroon, ik leef spaarzaam maar houd van kwaliteit.

 178. Jasper says:

  @ okkie. Nu kraam je onzin uit. Chantal zegt juist ga lenen en profiteer van de hypo afrekk terwijl je eigen centjes renderen. bijvoorbeeld door goud te kopen. Of olie.
  Maar dat ga jij niet doen, want jouw speculatieve izicht strekt merk in inmiddels niet verder dan: help, de huizenprijzen dalen, ik verkoop mijn huis en pak 4% rente (bij icesave misschien) en koop straks een kuis terug met 11% kk omdat de huizenprijzen volgens huizenhype en huizenmarkt-zeepbel wel met 70% gaan zakken.

 179. Okkie says:

  @chantal:
  In Belgie kent men natuurlijk niet het concept van de spaarhypotheek.

 180. Okkie says:

  @Jasper:
  Je ben in de war. Ik heb nog nooit een huis verkocht. Nogmaals, ik sluit niet uit dat het financieel aantrekkelijker is om te blijven huren.

  Een verhuurder als Chantal komt helemaal niet voor HRA in aanmerking dus is het maar de vraag of ze beter rendeert dan de hypotheekrente. Er moet ook nog vermogensrendementheffing over worden betaald (misschien ook onbekend voor Chantal). Ze kan zich trouwens beter niet mengen in discussies over de Nederlandse situatie tenzij ze zich termen als vogelaarwijk en spaarhypotheek eigen maakt.

  Het is niet zo moeilijk om uit te rekenen dat het interessanter wordt om eigen geld in een huis te steken naarmate de vraagprijs daalt en de hypotheekrente toeneemt.

 181. chantal says:

  @okkie 179
  Inderdaad, dat klopt, en voor hoever ik daarvan bij jullie op de hoogte ben, denk ik ook niet dat dat een goede optie is. Ook zijn ze bij ons die topper de top hypotheken niet gewoon als bij jullie. Alhoewel ze bij ons ook ver gingen op het laatste, maar inderdaad niet te vergelijken als NL

 182. chantal says:

  @okkie 180
  Heeft niet met spaarhypotheken of vogelwijken te maken. Jullie hebben meer mogelijkheden als belgen als het op lenen aankomt. Maar als ik ze goed bekijk, lijken me het allemaal prul mogelijkheden.
  De enigste goede lening die je momenteel kan aangaan is een lening met vaste rente voet op 15 tot 30jaar afbetaling. Dat is in Belgie ook zo.

  In belgie kan ik ook een persoonlijke lening vragen. 300000€ geen probleem… maar ik moet dan wel 12% interest betalen. Dus gewoon een waardeloze optie. Daar hou ik zelf geen rekening mee.

 183. Get a life! says:

  @Jasper

  Overdrachtsbelasting is geen 11% maar 6%. En spaarrente is in NL nu ook 4% (Moneyou – ABN).

  Voor doorstromers die hun woning op dit moment verkocht hebben en de overwaarde hebben verzilverd is het een perfect moment om 4% rendement te pakken.
  Als een woning van 500k in 1 jaar 10% in waarde afneemt ‘verdien’ je als potentieel koper dus 50k. Daar is voor velen niet tegenop te sparen. Dan is het toch logisch dat je als potentieel koper op dit moment vanaf de zijlijn toekijkt om op het juiste moment weer in te stapen. Bovendien zijn dalingen overwegend scherper dan stijgingen. Hoe moeilijk kan het zijn…

 184. chantal says:

  500000€ lenen aan 4.5%= 2779.16
  450000€ lenen aan 5.5%= 2763.39

  en dan ga ik in de veronderstelling, dat je lening MAAR 1% stijgt. Goed mogelijk op 1 jaar tijd, maar wat met de volgende jaren?
  En wanneer is dan het goede moment? Nu toch zeker?

 185. Okkie says:

  @chantal:
  Als je van de renteaftrek wilt profiteren los je niet af. In Nederland is een persoonlijke lening vrijwel altijd voordeliger, dan een hypotheek zonder renteaftrek. De renteaftrek is alleen van toepassing als je zelf in het huis woont.

 186. john says:

  @chantal?
  500000€ lenen aan 4.5%= 2779.16
  450000€ lenen aan 5.5%= 2763.39

  Vertel vertel, hoe bereken je dit in hemelsnaam?
  4.5% van 500.000 = 22500 rente per jaar
  22500 / 12 = 1875 per maand

 187. chantal says:

  dat kan je hier berekenen :
  http://www.hypotheek-woonlening.be/lening-calculator.php
  Ik heb hierboven berekend op 25jaar

  Maar, sinds januari zijn de leningsinteresten al met meer dan 1% gestegen hé. En het jaar is nog niet rond. Als de inflatie pas echt begint, dan zal je de leningspercentages pas zien springen.

  Ik ben er van overtuigd, dat we binnen een 3tal jaar weer lenen gelijk de jaren 80. Toen 10tot12% normaal was.

 188. chantal says:

  @okkie 185
  Dat weet ik, maar iedereen huurt hier. Dus ga ik ook in de veronderstelling dat als ze kopen, dat ze er ook gaan wonen.

 189. Fustus says:

  @get a life (141)

  Omdat ik daar wil kopen, volg ik een paar postcode gebieden (in de randstad)sinds de jaarwisseling houdt ik alle huizen in die gebieden bij om de ontwikkelingen te kunnen zien. Je zegt de verkopers houden nog steeds vast aan de prijzen.
  Daar zou wel eens een kentering in kunnen komen op heeeeeele kort termijn. Kijk een naar onderstaande gegevens van 2 verschillende huizen. Erg opvallend dat er deze week INEENS een flinke hap van de prijs afgaat, zeker als je dat vergelijkt met de vorige stapJES.

  Huis 1:
  18-06-2009 € 625.000 ( € 44.000 )
  28-05-2009 € 669.000 ( € 6.000 )
  10-04-2009 € 675.000 ( € 20.000 )
  27-02-2009 Gevonden voor € 695.000

  Huis 2:
  17-06-2009 € 324.500 ( € 40.500 )
  02-05-2009 € 365.000 ( € 10.000 )
  24-12-2008 € 375.000 ( € 9.500 )
  22-11-2008 € 384.500 ( € 3.000
  09-10-2008 € 387.500 ( € 11.500 )
  11-07-2008 Gevonden voor € 399.000

  Nog even een opmerking in het algemeen over huren vs kopen. Er zijn een aantal regio’s (vaak betere buurten) waar gewoon niets te huren valt. Je moet vaak wel kopen.

 190. Niek says:

  @189:
  weet je ook voor welke prijs het betreffende huis door de huidige eigenaar gekocht is, en wat het bijv. in 1990 of 1995 kostte? Dit kun je opvragen bij Kadaster, kost een paar euro voor de hele postcode; voor wat meer kun je ook opvragen hoeveel hypotheek er op zit (nuttig als je gaat onderhandelen).

  Zonder die informatie zegt een prijswijziging eigenlijk niks. Bij mij in de buurt zijn er verkopers die hengelen met 5-10x wat ze zelf ooit betaald hebben, en dan om de paar maanden 1% korting eraf doen om het extra aantrekkelijk te maken ;(

  ik huur overigens in een buurt waarvan iedereen denkt dat er alleen koopwoningen zijn; dat gaan we de komende jaren vaker zien 🙂

 191. Niek says:

  P.S. @189:
  huis 2 hoopt vast nu binnen de nieuwe NHG grens te vallen en zo hordes nieuwe kopers te trekken 😉

  Bij mij in de buurt zijn recent wat panden met vraagprijzen van rond de 700K euro verkocht voor prijzen van 525-575K euro. Dat lijkt een flinke daling, maar is nog steeds ver boven de prijs die ze in 2006 hier durfden te vragen, en ongeveer 6x de prijs uit 1990.

 192. Fustus says:

  @Niek,

  Voordat ik een bod ga uitbrengen haal ik de gegevens weldegelijk op. Tot die tijd behelp ik met met de info van JAAP (per postcode) dat zijn vaak maar enkele huizen.

  Mijn punt is eigenlijk dat het opvallend is dat er deze week ineens flinke stukken van de vraagprijs af gaat, in tegenstelling tot de kruimels die men voorheen steeds korting gaf. Let wel dit zijn gegevens die voor iedereen zichtbaar zijn en dus invloed gaan hebben op de huizen van de buren. De sneeuwbal begint te rollen ???
  OK toegegeven het gaat nu nog maar om 2 huizen, maar het moet invloed gaan hebben op de andere huizen die in die straten te koop staan. Als de echte daling nu begint, is het eerder dan ik verwachtte. De komende paar maanden nog even de sukkels afslachten die in d NHG-truk tuinen. En dan zodra de herfst invalt gaan de klappen vallen. OF zou het nu ineens al begonnen zijn?

 193. Niek says:

  @192:
  zou het niet zijn i.v.m. de naderende zomervakantie? Wat nu niet verkoopt schuift vanzelf op tot augustus/september, dat kost dan weer een paar maanden hypotheek met het risico dat de markt verder achteruit holt. Bij mij in de buurt geen opvallende prijswijzigingen, maar ik hou het niet echt bij want ik vind alle vraagprijzen hier toch volslagen belachelijk …

 194. Get a life! says:

  @Fustus

  Na de zomer gaat het pas echt versnellen.. Met wat geduld kun je een mooie woning voor een enigzins betaalbare prijs in het Gooi vinden.
  Ik zie hier soms al huizen waar ineens 200.000 van de vraagprijs afgaat (dat zijn wel huizen van 1 miljoen) maargoed, zo zie je maar.. Nu die krengen van 550k – 600k nog..

 195. Fustus says:

  Of, om alles een positieve draai te gegeven, een leuk grachtenpandje MET NHG 😉

 196. Jasper says:

  Q get a life. Ik spreek van kosten koper. Die zijn ruim 10%. Jouw rekenommetje: je vekoopt een huis vooo 500.000, koopt hem terug voor 450.000 plus 10% kk is 45.000 – 5.000 winst. Moet je een paar jaar huren en twee keer verhuizen. Snel verdiend voor iemand die al 500.000 euo overwaarde heeft? Mij dunkt van niet. Een huis is om te wonen niet om mee te speculeren.

 197. Jasper says:

  @Okkie:

  @Jasper:
  Je ben in de war. Ik heb nog nooit een huis verkocht. Nogmaals, ik sluit niet uit dat het financieel aantrekkelijker is om te blijven huren.

  Nu ben je weer in de war. Je stelt juist dat het financieel aantrekkelijker is te huren. Daarmee is het inderdaad niet uitgesloten dat het financieel aantrekkelijker is te horen. 30 jaaar lang. En dat omdat 5.6% rente je te hoog is of je niet wil of kan aflossen. Wat een financieel vernuft. Ga je erg rijk mee worden.

  Ik betaal hetzelfde als ik aan huur zou betalen EN LOS MJN WONING AF.

  Je advieert impliciet starters om voor hetzelfde geld een sociale huurwoning te nemen en niets af te lossen want dan bespaar je de bijkomende kosten voor een huiseigenaar. Dat kon wel eens een magere oude dag worden op je aowtje als je er nog huur van moet betalen.

 198. Okkie says:

  @Jasper:
  De bijkomende kosten zijn honderden euro’s per maand bovenop je hypotheeklasten, dus veel hoger dan huren. Deze bijkomende kosten nemen toe met de inflatie die volgens jou erg hoog zal zijn. Het is heel goed mogelijk om vermogen op te bouwen met het geld dat ik nu iedere maand over hou zonder het speculatieve aspect van de huizenmarkt. De verwachte waardedaling van je woning kan als negatief rendement worden beschouwd.

 199. Okkie says:

  @Jasper nr.196:
  Een huis kopen en denken dat je er financieel goed uitspringt is speculeren.

 200. Jasper says:

  @ Okkie 199 Een huis huren en denken dat de huurbaas je subsidieert is oeverloze domheid.

 201. Jasper says:

  @ Okkie 198:

  Honderden euro’s per jaar: Rekensommetje graag.

 202. Jasper says:

  @ Okkie:

  Je schreef natuurlijk honderden euo’s per maand. Sommetje?

 203. Jasper says:

  @ Okkie:

  Nog een vraag, hoeveel is de verwacht waarddaling van mijn woning over de komende 30 jaar volgens jou??

 204. Jasper says:

  En nog een vraag, hoe ga jij je eerste paar ton vermogen opbouwen als je dat niet fiscaal vriendelijk in je woning doet. Sparen van je netto inkomen?

 205. Jasper says:

  600 euro netto voor een afbetaalde woning over 30 jaar terwijl vandaag de 5 jaars treasury yield bijna 4% in een dag stijgt is een koopje hoe meer ik erover denk.

 206. Jasper says:

  @ Okkie 180:

  “Het is niet zo moeilijk om uit te rekenen dat het interessanter wordt om eigen geld in een huis te steken naarmate de vraagprijs daalt en de hypotheekrente toeneemt.”

  Dit punt heb ik nu al drie keer uitgelegd. Als je eigen geld hebt is het EEN ANDER VERHAAL.

 207. Jasper says:

  Okkie Zegt:
  18 June 2009 om 3:24 pm
  @chantal:
  Als je van de renteaftrek wilt profiteren los je niet af. In Nederland is een persoonlijke lening vrijwel altijd voordeliger, dan een hypotheek zonder renteaftrek. De renteaftrek is alleen van toepassing als je zelf in het huis woont.

  Wel eens van kapitaal verzekering eigen woning gehoord?

 208. Jasper says:

  @ Michzelluf 123

  Ik las je post nog eens na. Intelligente opmerkingen, ik denk dat je weet wat er aan de hand is. Heb het filmpje niet gezien, ik kijk geen bewegend beeld.
  Ben heeft inderdaad een groot probleem voor september. De Bric besloot deze week elkaar obligaties te kopen en lijkt niet erg genegen te zijn bij te springen.
  Afpak implodeert. Israel begaat vandaag of morgen een vergissing met Iran. Legers zijn zooo duur. Krediet wordt nog eens schaars. Cash ook. GotGold?

 209. Okkie says:

  @Jasper nr.204:
  Zolang het niet naar uit ziet dat de huizenprijzen in waarde gaan stijgen, is zelfs het rendement van sparen in veel gevallen hoger dan het kopen van een woning. Als je maximaal wilt profiteren van de HRA, los je natuurlijk helemaal niets af.

  Het hangt er natuurlijk van af hoeveel je betaalt voor een individuele woning, hoeveel je anders voor diezelfde woning aan huur zou betalen en hoelang je er denkt te wonen. Een woning van 180k inclusief k.k. zit aan de onderkant van de markt dus zal ook niet op het maximum zitten qua huur.

  Je wilt geen 30 jaar aan hetzelfde huis vastzitten, maar verhuizen kost je telkens weer 10%. Een spaarrekening biedt flexibiliteit en je weet wat je krijgt. Vooralsnog bouw jij nog maar 180k op als je dat al haalt. Reken eens uit hoeveel je hiervoor hebt ingelegd tegen die tijd. Je huis zal niet zoveel waard meer blijken te zijn als er een Tokkie naast je komt wonen. Als je dit in een huurhuis overkomt, kun je tenminste ongestraft je biezen pakken.

  @Jasper nr.206:
  Nee, het is jou al meer dan drie keer uitgelegd.

 210. Okkie says:

  @Jasper nr.207:
  Beter lezen voordat je ergens op reageert. Ze kennen dat niet in Belgie.

 211. Jasper says:

  @ Okkie.

  Als nu eens uitzoekt wat de overnight ted en libor vandaag doen en me vertelt wat de 5 jaars treasuy vandaag aan yield noteert, gewoon om te laten zien dat het je ernst is te begrijpen wat er aan de hand is, ga ik er eens voor zitten en je uitleggen hoe een economie werkt.

  Overigens heb je geen van mijn vragen geadresseerd en zijn de eerste tokkies gelukkig nog niet gesignaleerd om dat ene “inhoudelijke” punt eens uit jouw comment te pikken.

 212. Okkie says:

  @Jasper nr.202:
  Het onderhoud van de woning komt op minimaal 1% per jaar. Je zult zelf het beste weten hoeveel OZB je betaalt in Almere, maar het eigenwoningforfait is 0,55%x180000x52%=515 euro per jaar. Zonder OZB en verzekering kom je dus al op 200 euro per maand.

  Het zou me trouwens niet verbazen als de OZB overal fors verhoogd wordt om voor het NHG geintje te betalen.

 213. Okkie says:

  @Jasper nr.203:
  Ik ken de staat van je woning niet en de waardedaling is uiteraard afhankelijk van de mate van onderhoud.

 214. Okkie says:

  @Jasper nr.211:
  Leuk dat je een paar termen weet, maar wat hebben die met deze discussie van doen? Beperk je tot de inhoud.

 215. Okkie says:

  @Jasper nr.199:
  Wie heeft het over subsidiëren? De verhuurder kan er nu goed op toeleggen, maar ik mag aannemen dat hij ook een potje heeft aangelegd toen de huizenmarkt er nog wel goed voorstond.

 216. Jasper says:

  1% onderhoudskosten is 1800 euro(jij denkt dat ik voor 1800 euro aan mijn huis moet onderhouden per jaar? Wat denk je dat het is, een krot?) ik zeg 100 euro voor verf per drie jaar en 500 per drie voor loodgieter. 550 euro forfait min belastingtarief is 350. Twee tientjes verzekering en OZB. Nou nou. Ik kom niet aan honderden euro per maand.

  Het zou me niet verbazen als de huren omhoog gaan tot scheefhuurders gedwongen zijn de huizenprijs te ondersteunen omdat ze het niet meer kunnen veroorloven huur te betalen.

 217. Jasper says:

  @ Okkie 214.

  Lange rente vriend, daar draait het allemaal om.

 218. Jasper says:

  Okkie Zegt:
  18 June 2009 om 9:16 pm
  @Jasper nr.199:
  Wie heeft het over subsidiëren? De verhuurder kan er nu goed op toeleggen, maar ik mag aannemen dat hij ook een potje heeft aangelegd toen de huizenmarkt er nog wel goed voorstond.

  Stel, Okkie, dat ik een woning bezit, 200.000 euro waard en afbetaald. En ik verhuur die aan jou voor 800 euro per maand. Dan betaal ik belasting en kosten etc en hou ik nog 1% extra huis over per jaar. Als je 10 huien hebt, koop je naar een jaar of 7 een elfd. Zo doen mensen als chantal het en zo ga ik het doen. JE VERLIEST NIET ALS VERHUURDER.

 219. Okkie says:

  @nr.216:
  Wil je echt dat je huis in waarde behouden blijft? Je komt er niet met een likje verf.

  Ik was al uitgegaan van het belastingtarief van 52%, maar misschien ben je toch niet zo succesvol als je je voordoet.

  Dat men de huren wil opschroeven om de huizenprijs te ondersteunen kan ik me voorstellen. Zelf huur ik op de vrije markt en moet ik nog zien wat ze doen nu er steeds meer huizen te huur staan.

 220. Jasper says:

  @ Okkie

  Een paar triljard quantative easing doet wonderen met de huren in de private sector. Mensen kredieten laten afsluiten is moeilijker dan geld printen. Trust me, its my job.

 221. Jasper says:

  Noem me helikopter Jasper, als je wilt

  :)))

 222. Okkie says:

  @Jasper nr.218:
  Je redenatie klopt als het huis is afbetaald, maar als je het geld voor dit huis eerst moet lenen haal je het niet met 800 euro per maand aan inkomsten. Mijn huur/woningprijs ratio ligt voor mijn woning trouwens aanzienlijk lager.

 223. Jasper says:

  @ Okkie 222

  Klopt dat de woning moet zijn afbetaald. Zo werkt kapitalisme. Niet door over je oren gefinancierd te parasiteren maar door lange termijn vermogensopbouw.

  Hogere huur is het voordeel van de verhuurder natuurlijk.

 224. huizenhyper says:

  Ik zie steeds meer artikelen over de woningmarkt voorbijkomen. Ook Elsevier schrijft er steeds meer over, en op talkshows wordt dit onderwerp steeds vaker aangesneden. Er is niets aan de hand…

  Ook het aantal reacties op dit forum neemt exponentieel toe. Kookpunt bijna bereikt?
  Ik denk dat de grote klap pas begin volgend jaar komt, of op zijn vroegst na de zomer van dit jaar.
  Over 3 jaar is het wel interessant om al deze stukjes op dit forum eens terug te lezen.

 225. Jasper says:

  @ huizenhyper.

  Het is ongeveer 1 jaar geleden begonnen. Dat was het draaipunt. Sindsdien nemen huizenprijzen af en de lange rente toe. En dat zal nog twee decennia lang doorgaan. Bearmarket in the long bond door QE die met monetisatie van schulden gepaard gaat om diezelfde long bond te ondersteunen. Het is waanzin.

 226. Jasper says:

  Verduidelijking: lange rente gaat nog decennia omhoog. Huizenprijs natuurlijk niet nog 20 jaar omlaag.

 227. Hans3 says:

  @ Jasper 218

  Quote: “Stel, Okkie, dat ik een woning bezit, 200.000 euro waard en afbetaald. En ik verhuur die aan jou voor 800 euro per maand. Dan betaal ik belasting en kosten etc en hou ik nog 1% extra huis over per jaar. Als je 10 huien hebt, koop je naar een jaar of 7 een elfd. Zo doen mensen als chantal het en zo ga ik het doen. JE VERLIEST NIET ALS VERHUURDER”.

  10 huizen a 2ton = € 2.000.000,-startkapitaal 😉 Geloof je deze en andere onzin die je hier opschrijft nu zelf?

  Likje verf? Wat dacht je van nieuw dak, leidingen, electra, badkamer, keuken, vloer, en ga zo maar door.

 228. Jasper says:

  @ Hans3:

  Het gaat om de rkensom, dat begrijpt zelfs Okkie en als je hem ook leert begrijpen kom je er misschien ooit nog wel.

  “Likje verf? Wat dacht je van nieuw dak, leidingen, electra, badkamer, keuken, vloer, en ga zo maar door.”

  Wat ben je van plan. Een nieuw huis bouwen? Je bent de muren vergeten.

 229. Hans3 says:

  @ Jasper 225 en 226,

  Dat zegt zo’n beetje iedereen hier dus wat probeer je nou te bewijzen???

  Sterker sommigen zijn zo slim geweest om op tijd te verkopen en hebben straks helemaal geen lening meer nodig om een huis te kopen, en weer anderen hebben flink gespaard hiervoor.

  Als jij zo een fantastische speculant was als je beweerde had jij dit ook kunnen doen en had je niet net de grootste financiele blunder van je leven gemaakt!

 230. Jasper says:

  @ Hans3 :

  Er zijn oude zakken met eigen vermogen en er zijn jonge bokken als mijn persoontje.

  Ik ben er om jou los te maken. Neem van mij aan dat ik geen enkele frustatie heb maar veel succes. Jouw pensioen heb ik geleend voor mijn huis. En nog veel, veel meer geld dat van jou spaarrekening komt.

  En dat geld heb ik in olie, goud en zilver en varkensbuiken en granen geinvesteerd. Die jij straks niet meer kan betalen.

 231. Hans3 says:

  @ Jasper 228,

  Zelfs een kind snapt dat jouw rekenvoorbeeld onrealistisch is, behalve in jouw wilde fantasien

  Probeer het dan nogmaals uit te leggen startend met 1 huis van 200k eur en MET ALLE KOSTEN en vergeet je eigen woonlasten deze keer niet in je voorbeeldje

 232. Jasper says:

  Hans, over een jaar of drie, als ik genoeg heb van deze woning, verhuur ik hem voor een duzend of twaalf. Kosten zijn 1,2 vermogensrendementheffing en onderhoud. Je houdt makkelijk de twee duizend per jaar over die je nodig hebt om 1% huis per jaar te sparen. De krekel en de mier parabel.

 233. Woger says:

  Voor diegene die een huis of meerdere huizen kopen om over 30 jaar te kunnen gaan rentenieren, kijk een even hier en bedenk dan wat dat voor een invloed heeft op de huizenprijzen.
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/piramide-fx.htm

  Wat is trouwens QE ?

 234. Jasper says:

  Quantative easing is wanneer de centale bank haar eigen schulden koopt omdat niemand anders ze meer wil. Dat is hoe we geld drukken. Echt geld Money zero matutiry, geen contractgeld (schuld).

  Jim Sinclair’s Commentary

  Here is a rock and hard place. The dollar is becoming less acceptable as a reserve currency because of all the QE.

  A failure to apply QE at warp speed will result in the 30 year US Treasury breaking its 28 year uptrend line. That will send rates into the stratosphere and then China’s treasury instruments into the trash heap. QE must continue. The uptrend line will break harder on the downside in November of 2009.

 235. Jasper says:

  @ Wagner

  Dank voor die grafiek! Goed materiaal. Over dertig jaar veel alleenstaande langdoorwerkende mensen tussen 20 en 70 die moeten wonen.

 236. charles says:

  als wilders aan de macht komt (minder allochtonen die nederland binnen komen ) en die geboorte golf die een keer naar de hemel gaat , dan zijn er weer genoeg huisjes voor de jeugd 🙂

 237. Woger says:

  Ah, je bedoelt QuanTItative Easing; Ik kon er al niets over vinden.

  Wat er gebeurt over 20 a 30 jaar lijkt me wel belangrijk. Er zijn veel mensen die hun huis als investering zien. Op dit moment zijn huizenprijzen grotendeels gebaseerd op de weinige ruimte die we hier in Nederland hebben. Die invloed zal steeds meer verwateren. Op een gegevens moment zal ook de nieuwbouw doorschieten en er een leegstand ontstaan. Dat lijkt me helemaal funest voor de markt (in 2030).

 238. Jasper says:

  Charles. God verhoede het. Wat een gemene gedachte. Niet goed voor je karma man.

 239. Jasper says:

  Wager.

  Typo.

  Ik heb geenszins de illusie dat ik van mijn huis kan rentenieren. Je zal er een stuk of 10 nodig hebben.

  Overigens, wisten jullie, dat als de huizenprijzen laag zijn, de huren hoog zijn. En dat als de huizenprijzen hoog zijn, de huren laag?

 240. Dirk says:

  @Jasper

  Jouw argumenten waarom je nu zou moeten kopen is op 3 aannames gebaseerd die onjuist zijn:

  1. De lange rente
  Jouw aanname dat de rente gaat stijgen is uit de lucht gegrepen en kun je niet staven vanuit data uit de markt.
  zie:
  http://www.yieldcurve.com/marketyieldcurve.asp
  Het verschil tussen de rente van 10 jaar en 30 jaar is vrij klein. De markt verwacht helemaal geen stijging van de rente in de komende jaren. Dat is ook niet heel vreemd in Japan is de rente met een enorme schuld ook vrij laag. Over de huizenprijsontwikkeling van Japan zullen we het maar niet hebben.

  2. De markt voor huizen zal niet hard dalen.
  The Economist, IMF etc, serieuze economen gaan uit van overwaarderingen van 30%. In een gemiddelde bankencrisis dalen de huizenprijzen 36% over een periode van 5 jaar, hier zijn we nog lang niet.

  3. De kosten voor huizenbezit zijn relatief laag.
  Voor bijkomende kosten voor een huis van 2 ton kom ik al snel op 400 euro per maand:
  – ORV per maand: 200 euro voor een hypotheek van 2 ton (van de woekerprijzen afdeling).
  zie:
  http://weblog.independer.nl/in-de-media/kapitalen-besparen-op-de-je-overlijdensrisicoverzekering/
  – een keuken/badkamer eens in de 10 jaar voor 10k: 80 euro per maand
  – schilderwerk eens in de 5 jaar voor 10k: 160 euro per maand
  – huurwaardeforfait: 50 euro per maand
  En dat heb ik nog niet over KK van 10-12% gehad.

 241. allert says:

  Ik mis de nuance, ben hetgedeeltelijk met niek en jasper eens.
  Ja de huizen gaan dalen, maar ik moet nu ook een dak. en een huis van zeg 200k euro mag na 30 jaar misschien relatief wel 50% zakken, maar die is dan wel van mij en het huurhuis waar ik anders inzit niet.
  ohja heb tussen ’98 en ’09 een huis gehad dus die prijsval kan niet snel genoeg komen, maar ik blijf geen jaren huren.

 242. charles says:

  kijk het filmpje in minuut 5 tot 5:30 staat een makelaar die zijn eigen huis 30 tot 40 K goedkoper in de markt zet dan zijn buurman 😀 haha die makelaar snapt hoe het werkt 😉

 243. charles says:

  @238

  is toch niet gemeen ? in de hemel schijnt het best fijn te zijn …

 244. Get a life! says:

  Ja, de bubble gaat barsten:

  http://www.huizenzoeker.nl/koop/utrecht/soest/julianalaan-65/details.html

  Van 1.4M naar 850k.

 245. chantal says:

  @hans 231
  Ik zal even meer info geven, hoe ik het doe. Mijn eerste huis was een tweewoonst. Kostprijs : 175000€
  Eerst heb ik zelf in dat huis gewoond, en het kleinste gedeelte verhuurd. Ik betaalde toen een 920€ af aan afbetaling. Het verhuurde gedeelte verhuurde ik voor 600€
  Ik betaalde dus eigenlijk zelf maar 320€ af.
  Die huishuur is blijven stijgen met de jaren, na een tijd had ik 750€ huishuur. Dan heb ik een nieuw alleenstaand huis gekocht. Ik ben dan het gedeelte gaan verhuren waar ik daarvoor zelf inwoonde, het grootste gedeelte dus. Ik kreeg daar 900€ voor. 900€+750€= 1650€
  Ik maakte dus een 700€ winst per maand. Natuurlijk hou ik geen rekening hier, dat ik ook kosten heb gedaan.

  Maar misschien vind je het cru, maar ik geef mijn huurders geen keuken van 15000€, nee, die krijgen een degelijke keuken uit de ikea ofzoiets, die me een 4000€ koste ongeveer (denk ik). Plaatsen en opknappen doen we grotendeels zelf. Hier en daar zijn er natuurlijk dingen die we niet zelf kunnen en een professional voor nodig hebben.
  Na een tijd kocht ik me weer een nieuw huis. Mijn vorige waar ik zelf woonde verhuurde ik weer, met winst natuurlijk.
  En ondertussen doe ik elke maand enkele duizende € winst. (geen rekening houdend met de kosten die ik in het huis stak).
  Maar elke kost die ik aan een huis deed, dreef ook mijn huishuur die ik kon vragen omhoog. Dus eigenlijk waren die uitgaven een goede belegging.

 246. Okkie says:

  @Allert:
  Ik heb Jasper al voorgerekend dat je meer aan de hypotheek en bijkomende kosten kwijt bent dan aan de huur. Je kunt dus zeker zoveel vermogen opbouwen als je zelf geld wegzet dan via een huis, zeker als je huis in waarde daalt.

 247. chantal says:

  Oh, en het huis waar ik nu op dit moment woon, is weer een tweewoonst. Kostprijs 275000€
  Ik woon boven, in het grootste gedeelte weer. Het onderste staat momenteel leeg. Dat zijn we tussen de soep en de patatten aan het renoveren. Dat gaat ons een (schatting) 20000€ kosten. We doen ook practisch alles zelf. Nog een 5-6tal maanden en het is af. Het is dan een gelijkvloersappartement met een tuin van 450m², in de stad antwerpen. Kan ik dan gemakkelijk verhuren voor 1300€/maand, genoeg om hun alles te laten afbetalen en zelf boven in het grootste gedeelte te wonen. Misschien heb ik tegen dan nog een huisje en verhuur ik mijn vorige verblijfplaats.

 248. Okkie says:

  @Jasper nr.230:
  Speculeren met geleend geld lijkt me niet zo verstandig, maar doe wat je niet laten kunt. Ik denk dat je met jouw oog voor realiteit beter een spelletje Kolonisten van Catan kan spelen dan je in de echte wereld begeven.

 249. kristallen bol says:

  Gevonden op kadaster.nl:

  Vastgoedbericht mei 2009

  Prijsindex: Prijzen bestaande koopwoningen verder gedaald
  De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in mei gemiddeld 2,5% lager dan in mei 2008. Dit is de vierde maand op rij dat de prijzen van koopwoningen lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

  Verkochte woningen: lichte stijging ten opzichte van april 2009
  Het aantal verkochte woningen dat bij het Kadaster is geregistreerd, is in verhouding tot voorgaande maand met 2,01 % licht gestegen. In mei zijn bij het Kadaster 10.275 verkochte woningen geregistreerd. In april 2009 waren dit er 10.073. In vergelijking tot mei 2008 is het aantal geregistreerde verkopen gedaald met 25,92%: er werden toen 13.871 verkochte woningen geregistreerd.

  Gemiddelde koopsom mei 2009 daalt met 0,77%
  De gemiddelde koopsom voor woningen is in mei 2009 gedaald. Met € 236.447,- is er sprake van een daling van 0,77% in vergelijking tot april 2009. De gemiddelde koopsom was in april 2009 € 238.277,-. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een daling van 6,21%. De gemiddelde koopsom was toen € 252.098,-.

  Meer informatie
  Meer informatie vindt u in het volledige vastgoedbericht mei 2009.

  http://kadaster.nl/asplib/terzake/bericht.asp?id=457

 250. chantal says:

  die gemiddelde verkoopsprijzen vind ik niets zeggend. Door de crisis worden er gewoon minder dure huizen gekocht. Wat dus de gemiddelde prijs naar beneden haalt. Nochtans kunnen die huizen in de goedkopere klasse nog steeds stijgen of gelijk blijven of amper dalen.

 251. Mike says:

  Vanochtend in het krantje de pers nog gelezen: gemiddelde huurprijs in Nederland 4,5 % gedaald in mei t.o.v. 2008!Jammer he Chantal cijfers uit de realiteit;-)

 252. kristallen bol says:

  @chantal 250: De ontwikkeling van de gemiddelde prijs zegt inderdaad niet alles. Daarom publiceert het kadaster ook een prijsindex, die de prijsontwikkeling per woningtype uitdrukt. Zie bericht.

  Anderzijds, je hebt lies, damn lies and statistics, en een `kale’ statistiek als de gemiddelde koopsom heb ik eigenlijk liever dat zo’n gedokterd getal als de prijsindex.

 253. chantal says:

  @mike
  Wat is nu 4.5% op 1 jaar… ik vind het niets, want ik heb jaren meegemaakt van 10% stijging en meer. Dus voor dat gecompenseerd is, zitten we al heel ver.
  En het alternatief? Huren? En de huisbaas zijn huizen afbetalen?

 254. Niek says:

  @Jasper(200):
  da’s toch echt mijn situatie 😉
  mijn verhuurder heeft overigens geen potje (tenminste, niet van verhuur van dit huis) want hij heeft precies op de top gekocht.

  @208:
  de laatste dagen is er een lichte breakdown in de euro goldprice (onder EUR 680/ounce). Het zou zomaar nog eens 10% omlaag kunnen, al heb ik op lange termijn het volste vertrouwen in een stijgende euro goudprijs.

  @224:
  ik heb een paar jaar meegedraaid op het Amerikaanse Housingbubbleblog als ‘NL correspondent’. De geschiedenis begint zich nu hier te herhalen (alleen moet het blog nu wel wat sneller worden, want iedere letter kost mij een seconde wachten – of ligt dat aan iets anders??).

  @ 237:
  plus de vergrijzing, de babyboomers die hun kapitale panden massaal gaan cashen, krimpende bevolking (tenzij PvdA aan de macht komt en heel Afrika hier naartoe haalt), enz.

  @allert (241):
  ik verwacht ook niet dat ik nog vele jaren blijf huren, maar ik sluit het niet uit. Er gaan rare dingen gebeuren en bepaalde trends zullen nog tientallen jaren de andere kant op gaan (in zoverre met Jasper eens). Kwestie van opletten wat de huizenprijzen doen, en de rente, goudprijs, enz. Het liefst koop ik als de rente superhoog staat en HRA en NHG noodgedwongen zijn afgeschaft. Dan is het ‘rapen’ zoals ze zeggen op de huizenmarkt; weet alleen niet of ik dan nog in NL wil wonen, want het zal dan geen vrolijke boel zijn.

 255. Niek says:

  @253:
  het is hier al vaker gezegd, de mediane huizenprijs is gezakt van 258K zomer 2008 tot 218K 1e kwartaal 2009. De cijfers van Kadaster lopen gemiddeld 3-4 maanden achter, dus dit is oud nieuws.
  Volgens sommige rapporten zijn prijzen van individuele huizen in diverse NL regio’s inmiddels terug op het nivo van 2004. Maar ik geef toe, vergeleken met de voorafgaande stijging stelt het nog weinig voor, nog een lange weg te gaan (omlaag dus).

 256. Mike says:

  @ Chantal 245,

  En nu graag wat jaargetallen erbij vermelden, jaarsalaris, rente, eigen inbreng bij aankoop. Dan kunnen we pas gaan rekenen of jou verhaaltjes uberhaupt wel rendabel waren!

 257. Mike says:

  @ Chantal 253,

  Je kletst er weer makkelijk overheen dat je leugentjes over stijgende huren met deze harde cijfers zijn doorprikt 😉

 258. charles says:

  @ 253

  ja dat klinkt leuk maar die 10% stijging toen de huizenprijzen nog normaal waren zeg 100.000 euro dus dat is 10.000 per jaar erbij dat is minder stijging dan de daling 4,5 % vanaf 250.000 = 11.250,- stijgingen gaan altijd langzamer dan dalingen ,een daling begint altijd vanaf de top en procentueel gezien is een daling groter dan een stijging ook al zijn de procentjes gelijk

 259. Okkie says:

  @chantal nr.250:
  Uit de NVM gegevens, blijkt dat de prijzen ook in het lagere segment dalen ook al is het iets minder snel.

 260. woger says:

  @Chantal

  Ten eerste respect voor de manier waarop je, al hardwerkend en toch risiconemend, je inkomen verhoogd.
  Er zijn mensen die op de bank gaan zitten wachten tot hun huis meer in waarde is gestegen en mensen die hun huis actief in waarde laten stijgen. Als je naast je gewone baan ook nog regelmatig bijklust, heb je je glaasje bubbels op zaterdag avond wel verdiend.

  Wat me wel opvalt is dat jouw huizen in aanschaf wel een heel stuk onder de Nederlandse prijzen liggen. Voor een tuin van 450 vierkante meter hier in Nederland in een van de drie grote steden ben je al meer dan
  275k€ kwijt, laat staan dat je er ook nog een huis op hebt. Waarschijnlijk komt dat door de HRA die wij hier hebben.

 261. Jasper says:

  @ Allen. Ik zal altijd een huis kopen met geleend geld.
  Als de rente hoog is kort financieren en als de rente lang financieren.

  En niet kort financieren als de rente laag is zoals de mesten nu doen.

  Mensen op dit forum hebben voor beiden de ballen niet en zullen hun hele leven hurende loonslaven blijven.

 262. Mike says:

  @jasper,

  Loonsslaaf? Je bedoelt eigen baas met netto omzet tegen de €90 k eur per jaar en over 2 a 3 3 jaar huis zonder lening bij de bank 😉

  Stoere praat trouwens voor een slaaf van de bank!

 263. Jasper says:

  @ Mike.

  ZZP’er?

  Bankier, vriend, geen slaaf van de bank. Schaal 13, voor 90 duizend winst ga ik niet ondernemen, laat staan 90000 omzet.

 264. Okkie says:

  @Jasper nr.263:
  Waarom zit je dan niet in het hoogste belastingtarief?

 265. Get a life! says:

  @Jasper

  Haha… Je hebt talent man. Moet je wat mee doen. Misschien is het wat voor je om timesharing aan de man te brengen aan de kwetsbare meerderheid ergens in torremolinos. Dat ‘schaal 13 bankieren’ zou ik laten voor wat het is. DSB balies schoonmaken is ook niet alles!

 266. Get a life! says:

  @265

  Nee, hij heeft een speciale regeling met de Belastingdienst. Hij heeft daar ‘vrienden’ zitten. Wat zullen zijn ouders trots zijn op zo’n succesvolle schwalbe. Maargoed, ik reageer niet langer op je gezwets, laat staan dat ik het lees. Ik hoop dan ook dat je te goed voelt voor dit forum en snel weer oprot naar Le Metropole Cafe.

 267. Get a life! says:

  En met @265 bedoel ik @264 en richt ik het bericht op Jasper! (voor de laatste keer)

 268. Jasper says:

  @ Okkie. Waaruit trek je die conclusie, want het is natuurlijk een conclusio ex terminus?

  @ Get al life. Ik heb het al eerder gezegd. Welles nietus discussies zijn aan mij niet besteed.

 269. Niek says:

  ING: Huizenprijzen liggen volgend jaar 11% lager

  Economen van ING verwachten dat de huizenprijzen in Nederland zullen blijven dalen. Ze rekenen erop dat woningen eind volgend jaar 11% goedkoper zijn geworden dan tijdens de piek in augustus 2008. Vanaf nu volgt nog een daling van 7%.

  Een daling van de huizenprijzen met 11% ten opzichte van de piek komt neer op een gemiddelde daling per woning van bijna 30.000 euro. Dat brengt de huizenprijzen weer op het niveau van 2005, aldus ING. De economen stellen dat de meeste mensen voor die tijd hun huis hebben gekocht en dus nog altijd overwaarde hebben.

  Gaat u dus rustig slapen, volgens de economen van ING is er niets aan de hand (behalve voor Woutertje Bos, want met 600 miljard aan uitstaande leningen bij ING gaat hem dit opnieuw een kapitaal kosten).

  Wel hilarisch hoe iedereen uit de huis/bouw/bank maffia met anders statistieken komt over de prijsdalingen 🙂

 270. Niek says:

  @263/264:
  je zou verwachten dat iemand met zo’n record inkomen een huis van zeker 1 miljoen pleuro koopt om maximaal van de HRA te profiteren …

 271. Jasper says:

  @ Niek.

  Hebben de economen van ING er ook bijgezegd dat de lange rente van 4.6 naar 5.8% is opgelopen in dezelfde tijd?

  BETAALBAARHEID IS AFGENOMEN. IDIOTEN.

  Jullie begrijpen niet dat 2 maal 1 hetzelfde is als 1 maal 2.

  Denken dat wanneer de enconomie naar de kloten gaat wereldwijd, woonlasten afnemen, is zooo, zooo, dom.

 272. Jasper says:

  @ Niek. Je weigert mijn punt te begrijpen.

  Ik heb het nog altijd iover de situatie dat een starter zonder eigen geld de keuze heeft 30 jaar te huren of te kopen. jij rekent je rijk als huurder. Tsssk.

 273. woger says:

  Even een wetenswaardigheidje:
  Huis van €200.000 dat sinds vorig jaar 10% is gedaald en de rente is exact in verhouding gestegen:
  2008
  200000 * 0.046 = 9200
  2009
  180000 * 0.0512 = 9200

  Dus de rente mag iets meer dan 0,5% stijgen om een daling van 10% te corrigeren.

 274. Niek says:

  @273:
  dus voor wie volledig financiert is het globaal lood om oud ijzer; is ook logisch, aangezien de inkomens niet significant gewijzigd zijn en veel kopers nog steeds het maximum uitgeven wat ze zich kunnen permitteren.
  Voor wie een flink deel cash betaalt is er wél winst (al valt dat bij zo’n beperkte daling nog niet te incasseren).

 275. charles says:

  @271

  de betaalbaarheid is afgenomen , dat betekend dat mensen NIET een huis gaan kopen want ze kunnen het niet betalen 🙂 dus dalen de huizenprijzen dus huizen zijn minder waard dan volgen de huren vanzelf

 276. Niek says:

  @271:
  voor ING is de betaalbaarheid sterk toegenomen, want die pushen korte hypotheekrentes tegen 1.5% tarief (met dank aan Wouter Bos). En als het mis gaat dan is er altijd de NHG garantie ;(

  Overigens zijn economen voor mij meestal een betrouwbare contra-indicator, helemaal als ze bij ING werken.

 277. kees says:

  229 [quote]Als jij zo een fantastische speculant was als je beweerde had jij dit ook kunnen doen en had je niet net de grootste financiele blunder van je leven gemaakt![quote]

  misschien toch door emotie laten leiden? Dat kan als het een bijzonder huisje is.

 278. kees says:

  154[quote] En kom nu niet af, met kantoorruimtes die je dan gaat inpalmen, want dat zijn geen woonhuizen.[quote]

  in NL kun je eigenlijk “overal”wonen, dus ook kantoorruimtes, vermits je een officieel woonadres hebt.

 279. Okkie says:

  @Jasper
  De conclusie dat je niet in het hoogste belastingtarief zit, trek ik uit je bewering dat je maar 350 per jaar aan eigenwoningforfait betaalt.

  Het is trouwens raar als je denkt dat je huis niet waarde daalt, nagenoeg geen kosten voor onderhoud en verzekering maakt en ook nog eens 52% zou mogen aftrekken, dat je niet een veel groter huis hebt gekocht. Zeker als je nog veel grotere winsten denkt te maken met speculeren wat je via je huis fiscaal aantrekkelijk kan doen als je niet aflost maar belegt.

 280. kees says:

  162 [quote] Ik spreek je over 30 jaar per skype van het zuidelijk halfrond terwijl jij je verbittert afvraagt wat je verkeerd gedaan hebt.[quote]

  investeren doe ik in een gezond leven en hoop inderdaad de 85 te halen. Over 30 jaar zal de huizenmarkt er weer anders uitzien.

 281. kees says:

  169 chantal [quote] Maar zover ben ik nog niet hoor, elk jaar gaat het me beter en beter af. Nu krijgen ze zelf een extra laagje isolatie.[quote]

  gaat dan iedere keer het dak eraf?

 282. kees says:

  180 [quote]Het is niet zo moeilijk om uit te rekenen dat het interessanter wordt om eigen geld in een huis te steken naarmate de vraagprijs daalt en de hypotheekrente toeneemt.[quote]

  misschien mag ik hier, als toevoeging, verwijzen naar de stukjes van Verdegaal in de NRC

 283. Okkie says:

  @Jasper nr.235:
  De bevolking neemt tussen de 20 en 60 jaar af, alleen daarboven is een klein piekje. Misschien kun je beter investeren in een bejaardentehuis.

 284. Okkie says:

  @Jasper nr.271:
  Niet gaan schelden. Ik heb niet beweerd dat huren goedkoper wordt, maar wel in vergelijking met het kopen en fatsoenlijk onderhouden van een huis.

 285. chantal says:

  @wager 260

  Dat klopt, vastgoed is in Belgie veel goedkoper nog als in Nederland.

  En dan eigenlijk vooral tweewoonsten of opbrengstwoningen. Daarom ook heb ik in mijn leven al zo 2 woningen gehad. Mijn allereerste was van moetes, want een gewone eenwoonst waar we geen huur konden uithalen zouden wij het financieel moeilijk mee gehad hebben.

  Gewoon een voorbeeld: http://www.kapaza.be/Immo/Te_koop_Antwerpen/18402948/Handelszaak_met_3_appartementen.html
  Handelszaak met 3 appartementen : 210000€ Deel het door 4 en je zit op 53000€ per appartement. Daar moet je nog wat renovatie geld bijrekenen natuurlijk. Maar als je veel zelf doet, dan valt dat budgetair goed mee. Met 20000€ kan je een gans appartement helemaal vernieuwen, zolang de muren maar goed zijn.

  @mike
  Ik ga hier niet mijn ganse financiele leven posten. Ten eerste kan ik dat na 10tallen jaren niet meer en ten tweede is het helemaal niet belangrijk.
  Wat ik wel kan zeggen, is dat wij alletwee (ik en mijn echtgenoot) maar een vrij laag loon hebben. Ons inkomsten samen (zonder de woonsten) zal netto net onder de 3000€ liggen.

  Maar elk jaar is er wel iets, dat wij gedaan hebben en premies van de overheid van trekken. Vorig jaar overgegaan van een mazoutketel en vervangen door een hoogrendements gasketel. Binnenkort trekken wij daar weer enkele duizend € van terug. En volgende week komen ze dubbel glas plaatsen, ook daar gaan we weer veel van terugtrekken.
  En je krijgt waardevermeerdering op je huizen, die je weinig gekost hebben.
  En dan zeg je dat in Nederland de huishuren zakken, kan goed, maar in Belgie stijgen ze nog steeds explosief. Kijk maar eens in Belgische kranten.

  Ons (belgie) grote probleem is de overbescherming van huurders. Als die willen, blijven ze een half jaar gratis wonen, en het volgende half jaar doen ze het op een ander opnieuw. Wij zitten hier dus met superveel wanbetalers van huishuren.
  Als verhuurder is het dus soms een zoektocht naar een degelijke huurder. Met wat tegenslag, doe je daar jaren over. Een gulden middenweg zoeken, om hen te laten betalen. Wie bij ons altijd goed betaald, geven wij niet elke indexaanpassing op zijn huishuur.

 286. Okkie says:

  @Get a life! nr.265:
  Ik vertrouw op het advies van Erica Verdegaal dat zwendelaars aardig en voorkomend zijn. Dit maakt Jasper ongeschikt voor de verkoop van timesharing.

 287. Jasper says:

  @ Niek 274. je begrijpt duidelijk de situatie.

  @ Kees, Okkie en Mike. jullie zijn even dom en beperkt als jullie voornamen doen vermoeden.

  @ Okkie 279 Als je uit een natte vinge rekensom conclusie wenst te trekken hoeveel ik verdien, mijn zegen heb je. En nogmaals, ik laat me door jou niet vertellen hoeveel ik aan een woning uitgeef.

  @ Okkie, 276,

  Dan zou het wel eens zo zijn dat je me op face value moet nemen want ik ben immers, in tegenstelling tot jij die immers zo aardig en voorkomend is, geen zwendelaar.

  Je houdt er een vreemde logica op na heb ik al eerder gemerkt.

  Ik zeg het nog een keer, net als jullie kan ik cash een huis betalen. (gelieve wellus, nietus, je zit in verkeerde belasting tarief, je bent helemaal geen bankier, je hebt nooit in buitenland gewerkt argumenten achterwege te laten)

  Maar in tegenstelling tot sommigen (Niek bv uitgezonderd) realiseer ik me dat krediet duur gaat worden en vind ik een lening voor 30 jaar tegen huidige rentetarieven zeer aaantrekkelijk.

 288. Boefke says:

  Jasper, ben jij stiekem niet Ger Hukker 😉

  P.S. scheld me nu niet gelijk de grond in het is sarcastisch bedoel.

 289. Boefke says:

  d

 290. Jasper says:

  Excuus voor de late reply trouwens Okkie. Ik werk overdag ook nog tussendoor.

 291. kees says:

  197 Jasper [quote]Je advieert impliciet starters om voor hetzelfde geld een sociale huurwoning te nemen en niets af te lossen want dan bespaar je de bijkomende kosten voor een huiseigenaar. Dat kon wel eens een magere oude dag worden op je aowtje als je er nog huur van moet betalen.[quote]

  Je speculeert dus op een betere oude dag door een woning te kopen, maar je kocht toch om te wonen en niet om te speculeren?

 292. Jasper says:

  @ Boefke,

  Je hoeft voor mij niet bang te zijn hoor, tenzij je welles, nietus gaat doen of schelden. Dan scheld ik terug en beter. Kwestie van Karma.

  Nee, ik ben Ger niet. Ik ben ook niet bullish op de huizenpijzen, ik vin ook niet dat je in alle gevallen een hui moet kopen. Ik ageer tegen de stellig dat iedereen n zijn hus moet vekopen of niet moet kopen en zonder meer gek is als hij koopt. Op deze site hangt een slag mensen rond die sinds 1980 variabel financiert en enkel korte termijn denken beheersen.

  Met werk zekerheid, als je niet direct wilt vehuizen en bereid bent lang te financieren, doe je er verstandig aan gebruik maken van de fiscale regelingen die er zijn en een huis te financieren en afbetalen (hypo after en KEW)

  Ja de hypoaftrek gaat sfgeschafd worden om het aar or te wezen, maar pas als / wanne / vlak voor de huizenprijzen weer gaan stijgen. Van een kale kip kan je niet plukken, dat begrijpt zelfs de politiek.

  Een tegengeluid wordt hier uberhaupt niet niet gewaardeerd door mensen als Okkie en Kees.

  Als je deze nuenace niet begrijpt ben je dom of anders te kwader trouw. Ik verdenk Okkie van oeverloze domheid zoals je eerder hebt kunnen lezen, een kwaad mens is ie waarschijnlijk niet.

 293. Jasper says:

  @ Kees.

  Ik speculeer erop dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat de huren de komende 30 jaar gewoon doo blijven stijgen.

  Elke beslissing is in essentie speculatief. Huren of kopen is er ook zo een.

 294. Jasper says:

  Ik speculeer er met ander woorden op dat iemand die denkt de overheid wel bijspringt als ie over 30 jaar nog huur moet betalen, wel eens van een koude douche thuis kan komen.

 295. Jasper says:

  @ Boefke,

  Ironie werkt beter als je scheldpartijen wilt voorkomen 😉

 296. Jasper says:

  Housing in de depressie. Huizenprijzen ompaag, rente omhoog. Per saldo neemt de betaalbaarheid af. Huren in de jaren 30, 40 en 50 was geen feest.

  Some of the rich who already owned big houses were able to keep them and rent out a few of the rooms.

  Some of the people who were not so rich to start out with lost their homes because they could not pay the rent or the bills.

  These people would either just live in the streets, or try to get to a Hooverville to set up a tent or something

 297. Okkie says:

  @Jasper nr.292:
  Korte termijn? Grappige opmerking van iemand die weigert zijn huis te onderhouden.

 298. Jasper says:

  Ik neem onmiddelijk aan dat jullie financieel beter zijn onderlegd dan de CEO van Freddy en hem niet wensen te geloven. Mijn zegen heb je. Ik voor mij denk dat hij begrijpt dat rente de pijs van geld is. En dat de nominale prijs van een woning op zich weinig zegt.

  Housing Affordability Best In 40 Years Says Freddie Mac’s Chief Economist
  Published on: Friday, May 29, 2009
  Written by: Kelly Curran
  Click a star to rate.

  Share
  RSS
  Print
  E-mail
  Comments
  A report released by Freddie Mac yesterday showed that home values fell at a slower rate in the first quarter. Freddie Mac’s chief economist also said that purchasing a home hasn’t been this affordable for at least 40 years. For more on Freddie Mac’s optimistic outlook see the following article by Kelly Curran from HousingWire.

 299. Jasper says:

  @ Okkie.

  Weer een conclusio ex terminus.

  Ik weet niet in wat voor krot jij 1800 euro per jaar onderhoud pompt maar dan lijkt het me inderdaad geen goede investering.

 300. Jasper says:

  Nee, de Rabobank, die ziet het goed:

  Sindsdien is de lange rente met 0.6% opgelopen.

  Rabobank: betaalbaarheid huizen verbetert
  Gepubliceerd: woensdag 11 februari 2009 12:01
  Update: woensdag 11 februari 2009 12:14

  De betaalbaarheid van koopwoningen verbetert dit jaar. Dat stelt Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, in zijn woensdag gepubliceerde Kwartaalbericht Woningmarkt. De bank voorziet een daling van de gemiddelde huizenprijs met 3,5 procent.

 301. Jasper says:

  Of tch maar Movic geloven:

  Prijzen en betaalbaarheid woningen onder druk
  Door: Moviq redactie
  Tags: huis kopen, huis verkopen, huizenprijs, nieuws, rabobank
  Datum: 11-08-2008
  De huizenprijzen in Nederland zullen dit en komend jaar met 2,5% stijgen. Die stijging valt lager uit dan 3 maanden geleden nog werd verwacht. De reden hiervoor is de snel oplopende hypotheekrente.

  Prijzen en betaalbaarheid woningen onder druk
  Door: Moviq redactie
  Tags: huis kopen, huis verkopen, huizenprijs, nieuws, rabobank
  Datum: 11-08-2008
  De huizenprijzen in Nederland zullen dit en komend jaar met 2,5% stijgen. Die stijging valt lager uit dan 3 maanden geleden nog werd verwacht. De reden hiervoor is de snel oplopende hypotheekrente.

  Een ander gevolg van de sterke rentestijging is dat de betaalbaarheid van Nederlandse woningen onder druk staat. Dit geldt vooral voor kopers van een nieuwe woning. Voor starters, die niet de voordelen ervaren van een bestaande hypotheek, verslechtert hierdoor de situatie. Deze zal op korte termijn ook niet verbeteren. Kopers die in het verleden een hypotheek met een lange rentevaste periode hebben afgesloten, merken niets van de hogere rentetarieven. Bij hypotheekverhoging of het aflopen van de rentevaste periode zijn de hogere tarieven wel merkbaar.

 302. Jasper says:

  Ik hehaal:

  Voor starters, die niet de voordelen ervaren van een bestaande hypotheek, verslechtert hierdoor de situatie. Deze zal op korte termijn ook niet verbeteren. Kopers die in het verleden een hypotheek met een lange rentevaste periode hebben afgesloten, merken niets van de hogere rentetarieven. Bij hypotheekverhoging of het aflopen van de rentevaste periode zijn de hogere tarieven wel merkbaar.

 303. Jasper says:

  Gelukkig dalen de huren de komende 30 jaar.

 304. Jasper says:

  Liever woning huren dan kopen
  Door: Moviq redactie
  Tags: huis huren, huis kopen, huizenmarkt, nieuws
  Datum: 09-02-2009
  Steeds meer Nederlanders willen liever nu een huis huren dan kopen. Dat blijkt uit een poll van Pararius.nl onder ruim 2.200 bezoekers van de site. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft aangegeven dat ze in deze tijd liever een huis huren dan kopen.

  Meer vraag naar huurwoningen en minder aanbod want geen zinnig mens gaat bouwen voor jullie. Een bullmarket in huurwoningen is geboren.

  Wisten jullie dat de meerderheid altijd verliest op de markten. Daarom zijn er zoveel armen en zo weinig rijken. Misschien zie je iets over het hoofd?

 305. Mike1 says:

  @ Chantal,

  Bij deze een het sterk versimpelde! rekensommetje (* met alle variabelen in jouw voordeel):

  Aankoop = 175 k
  KK = met eigen geld betaald*
  Maximale huuropbrengst = €1650,-
  Wanbetaling = geen*
  Leegstand = geen*
  Rentelasten = 4% (€580)
  Onderhoud + overige kosten = €70,- p/m *

  Dit levert je netto €1000,- p/m op.
  Hiermee is het huis echter van de bank, dus je moet aflossen. Hierdoor blijft er €520,- p/m over wat jij spaart en waarmee jij dus je 2de project wil kopen… Wat een joke 😉

 306. Mike1 says:

  Voor een broekie die zichzelf als “baanzeker”kwalificeert besteed je wel erg veel tijd per dag aan mailen. Jij hebt in een paar dagen tijd meer gepost dan de meeste hier het afgelopen jaar.
  En de overtuiging en oogkleppen waarmee je de grootste onzin uitkraait…Je zou moeten solliciteren naar de functie van Ger Hukker, of werk je er toevallig al?

 307. Mike1 says:

  Posting 306 @ Jasper

 308. Jasper says:

  @ Mike.

  Je maakt steeds de vergissing dat je denkt dan Chantal met geleend geld werkt.

  Misschien dat Chantal wel eigen geld heeft en de 580 plus 520 in jouw rekensom gebruikt om te sparen voor een tweede woning om te verhuren. En dan een derde en dan een vierde. Krekel en de mier weet je nog wel.

  Ik adviseer je mijn post waarin ik kapitalisme uitleg nog eens terug te lezen. Met geleend geld parasiteren heeft het niets te maken. Met je leven lang huren ook niet. ]

  Jij leg Chantal die commercieel huurt uit dat dat niet wnstgevend kan. Wie zou het beter weten?

  Heb jij zelf eigenlijk wel een nagel om je gat te krabben?

 309. Jasper says:

  @ mike.

  Nee, ik heb net een huis gekocht omdat ik denk dat ik ontslagen ga worden. Logica is ook jouw sterkste punt niet.

  Probeer je eens te richten op mijn argumenten, de boodschapper laat zich niet afkammen door de MBOer (verder ale respect, maar ze moeten wel hun plaats kennen en geen financieel advies gaan geven tenzij ze hypotheekadviseur zijn en dan vetellen ze wat ik ze zeg) die je bent.

 310. Jasper says:

  Gewon om de uitgangspunten nog even op eenrijtje te zetten voor Mike, we zijn namelijk weer in herhaling aan het vallen:

  Okkie Zegt:
  18 June 2009 om 9:34 pm
  @Jasper nr.218:
  Je redenatie klopt als het huis is afbetaald, maar als je het geld voor dit huis eerst moet lenen haal je het niet met 800 euro per maand aan inkomsten. Mijn huur/woningprijs ratio ligt voor mijn woning trouwens aanzienlijk lager.

  Jasper Zegt:
  18 June 2009 om 9:36 pm
  @ Okkie 222

  Klopt dat de woning moet zijn afbetaald. Zo werkt kapitalisme. Niet door over je oren gefinancierd te parasiteren maar door lange termijn vermogensopbouw.

  Hogere huur is het voordeel van de verhuurder natuurlijk.

 311. Jasper says:

  Ok, I’ll call it a day. Tot straks.

 312. Wim Jansen says:

  Staat de huizenmarkt op springen?

  Uitgegeven: 19 juni 2009 9:14
  Laatst gewijzigd: 19 juni 2009 9:14
  De huidige crisis is begonnen met de daling van de Amerikaanse huizenprijzen. Is de bodem daar bereikt en hoe zit het met de huizenprijzen in Europa?

  Door Fred Huibers | Het Haags Effektenkantoor

  In de Verenigde Staten zijn, in aanloop naar de huidige economische crisis, zeer actief hypotheekleningen verstrekt. Dankzij de ruimhartige financiering konden de Amerikaanse huizenprijzen tot 2007 in hoog tempo een recordniveau bereiken.

  Wat zijn de belangrijkste redenen geweest voor die explosieve ontwikkeling? Allereerst de lage rentetarieven. Er zijn eigenlijk twee oorzaken aan te wijzen voor die lage rente. Ten eerste de bereidheid van landen zoals China om de grote overschotten vooral in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen. Ook bij een relatief lage vergoeding.

  De tweede oorzaak is dat de Amerikaanse centrale bank na het barsten van de internetbubbel chronisch de rente laag heeft gehouden om crises, zoals bijvoorbeeld 9/11, het hoofd te bieden.

  Rente
  In veel Europese landen waaronder Spanje, Ierland en Nederland was de rente in de jaren negentig eigenlijk ook te laag. Daardoor zijn in veel Europese landen de huizenprijzen sterk gestegen.

  Een verschil tussen Europa en Amerika is dat in de V.S. veel hypotheken zijn verstrekt aan mensen die het nauwelijks konden betalen. Bij de eerste tegenslag kunnen zij de maandelijkse rente niet meer ophoesten. Deze zogeheten sub-prime hypotheekleningen zijn massaal verstrekt omdat financiële tussenpersonen op provisiebasis werkten en dus geen enkele rem hadden om mensen te verleiden om een hypotheek af te sluiten.

  Veel verstrekkers van hypotheekleningen waren verre van kritisch omdat zij gewend waren om deze sub-prime hypotheken, in herverpakte gesecuritiseerde vorm, door te verkopen aan de eindbelegger.

  Detoneren
  In de zomer van 2007 kwamen steeds meer marktpartijen tot de conclusie dat de verwachte aanhoudende stijging van de huizenprijzen wel eens een fata morgana kon zijn. De heftige opwaartse spiraal is in no time in omgekeerde richting omgeslagen.

  De detonatie van de huizenprijs-explosie heeft op zijn beurt er weer toe geleid dat een groot gat in de balansen van financiële instellingen werd geslagen, de kredietverlening stokte en daarmee de bereidheid om te investeren en consumeren sterk afnam. Dit alles heeft geresulteerd in de schokkend sterke krimp van de economische groei. De ramingen voor de economische groei van de Westerse economieën ligt rond de min vijf procent.

  Huizenprijzen
  In de Verenigde Staten lijkt er enige stabilisering van de huizenmarkt op te treden. De volumes lijken toe te nemen, de prijzen echter nog niet.

  Wat kunnen we verwachten in Europa? Dat ziet er niet best uit. De belangrijkste maatstaf om een blik in de toekomst te werpen is de verhouding tussen inkomen en huizenprijs. Vooral door de correctie van de Amerikaanse huizenprijzen, is de stijging per saldo over de laatste veertig jaar net zoveel als de stijging van het nationaal inkomen. Dat kan zeker niet gezegd worden van de meeste Europese landen.

  Scheef
  In het Verenigd Koninkrijk liggen de prijzen nog 20 procent boven de trendlijn van de groei van het nationaal inkomen. In Spanje, Ierland en Nederland is deze verhouding nog een graadje schever.

  Vaak wordt beweerd dat eigenaardigheden zoals het vergunningenstelsel en/of het fiscale regime deze grote verschillen kan verklaring. Wellicht is dat het geval op de korte termijn, maar op de lange duur kan de verhouding tussen woonlasten en inkomen niet eindeloos uit de pas lopen.

  Zeker nu de werkloosheid oploopt, de investeringsbereidheid van de consument het af laat weten en de politiek nog wat olie op het vuur gooit door de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen, is er maar één richting waarin de huizenprijzen in Nederland zullen gaan en dat is neerwaarts.

  (c) NUzakelijk

 313. Boefke says:

  interessant artikel….we zullen afwachten en dan zien.

 314. Okkie says:

  @Jasper nr.287:
  Natte vingersom? Ik mag aannemen dat je alle lasten hebt doorgerekend voordat je je contract tekende. Het is veelzeggend dat je nu nog niet weet hoeveel eigenwoningforfait je betaalt voor een woning van 180k in het belastingtarief van 52%.

  @Jasper nr.299:
  Je huis is over 30 jaar een krot en nog niet de helft waard.

 315. Okkie says:

  @Jasper nr.232:
  Als je 12000 huurt denkt te kunnen vangen voor een woning van 180k wens ik je veel succes.

 316. Okkie says:

  @Jasper nr.304:
  De meerderheid woont in een koophuis. Misschien zie jij iets over het hoofd?

 317. Mike1 says:

  @Jasper,

  Ik maak niet de vergissing om te demnken dat Chantal met geleend geld werkt. Jij maakt de vergissing om te denken dat je met de huuropbrengst genoeg verdient om een nieuw huis te kopen en uiteindelijk zo een groot aantal panden kan bemachtigen (ZIE JE EIGEN WOORDEN IN POSTING 218)

  Met dit simpele rekenvoorbeeld is aangetoond dat je wederom uit je nek kletst, met huuropbrengsten startend met 1 huis alleen vang je te weing om nog meer huizen aan te schaffen.

  Verhuur kan uiteraard wel lucratief zijn maar daarvoor dien je over een flink startkapitaal te bezitten, of een andere inkomstenbron.

  Maak je over mijn opleidingsniveau (HBO-BE en MSc AA&C) maar geen zorgen 😉

 318. Mike1 says:

  @Jasper,

  Knap dat jij als starter denkt dat je niet ontslagen gaat worden terwijl de werkloosheid sterk omhoog gaat na de zomer.

  Wat zijn dan de onmisbare kwaliteiten die jij bezit? Goed luisteren naar anderen en finance in elk geval niet, dus vertel wat maakt een toppertje zoals jou onmisbaar?

 319. Boefke says:

  Dit begint toch wel een beetje van een interessant forum, een afzeikforum te worden, hetgeen de argumentatie van sommigen niet ten goede komt.

  Laten we Jasper misschien maar voor wat het is, uiteindelijk heeft iedereen recht op zijn eigen mening en de waarheid in dezer weten we toch pas over een paar jaar.

  Toch?

 320. Jasper says:

  @ Boefke,

  Ware woorden. Schrijf me over een jaar of 10 nog eens aan.

  Mag ik ter afsluiting erop wijzen dat de 30 jaar rente die Aegon aanbiedt is gestegen van 5.45 naar 5.8% in de afgelopen maand.

  En in een jaar van 4.6 naar 5.8…. Ik moet de eerste woning nog tegenkomen die 25% in prijs gedaald is.

  12% hypotheekrente gaat vervelend worden staks en deze credit manager die verantwoordelijk is voor een woningportefeuille van 35 miljard zal maar vast verkappen dat dat soort rentepercentages zekerheid gaan worden.

  Voor mensen die nog aan leven voor zich hebben het overwegen waard.

  Met een bankier in schaal 13 valt niet te discussieren.

 321. Jasper says:

  @ Wim Jansen

  Als je mijn posts doorleest, kom je erachter dat ik niet ontken dat de huizenprijzen de komende periode onder druk staan.

  Maar ik stel dat de betaalbaarheid nog meer onder druk komt te staan omdat alleen betrouwbare leners nog financiering krijgen tegen steeds hogere rentes.

  Oogkleppen af, volle maturity van de lening in overweging nemen reliseer je je dat huren betekent huur betalen. Nu, volgend jaar, over 10 jaar, straks van je AOW.

  De jongelui van over 30 jaar moeten ook wonen. Jullie helpen de woningbouw om zeep. Regeren is vooruitzien.

  Als er geen huizen zijn gaat niemand je kont afvegen in het bejaardentehuis straks. Als jij die huizen niet bezit ben je afhankelijk van de overheid staks.

 322. Jasper says:

  @ Mike.. per jaar schijf ik in post 218.

  Doe eens 1.01 tot de 30E macht, dat zal je wel lukken met die MSC van je, en dat weet je hoeveel huizen 1 huis wordt na 30 jaar.

  De krekel en de mier Mikie, de krekel en de mier. Ken je de parabel uberhaupt?

  Lange termijn vermogensopbouw ipv speculeren on margin met variabele hypotheekrentes en proberen de top te timen. Such is the road to riches.

 323. Jasper says:

  @ Okkie.

  Toen mijn vader in 1982 (variabel gefinancierd) een pand aan een gracht in Adam kocht, dacht iedereen dat ook. Inmiddels maakt het niet meer uit of mijn moeder 2.5 of 1.5 miljoen kijgt. Het is genoeg en de kinderen zijn financieel literaat en dus onafhankelijk. Lazer toch op met je onderhoud.

  God hebbe zijn ziel, veel geleerd van de man.

 324. Jasper says:

  @ Boefke

  1 opmerking. Je mag afwachten en dan zien. Je mag het met me oneens zijn.

  Maar klop niet bij de overheid en dus indirect bij mij aan over 30 jaar.

  Regel je pensioen en zorg dat je woongelegenheid is afbetaald of je pensioen hoog genoeg om te huren tot 85 jaar. Het zijn noodzakelijke levensvoorwaarden.

 325. ZK says:

  En nu is het afgelopen. We dalen…..

 326. Boefke says:

  @Jasper 324. (ik laat me verleiden tot een reactie 😉

  Maak je om mij maar geen druk Jasper, er zijn weinig mensen van mijn leeftijd (30) die aan spaargeld hebben opgebouwd wat ik heb gedaan in de 10 jaar dat ik werk, en ook al zelfstandig woon.

  Met 0 begonnen tot nu kan ik zeggen dat ik met boerenverstand en zuinig aan doen het maximale heb bereikt. Ik heb misschien de mazzel dat ik in de sociale woningbouw ben terechtgekomen omdat ik 0 had. Heb na 3 jaar een kans gegrepen die iedereen mij als debiel kwalificeerde.

  Ik heb met geld van de woningbouw een huurhuis opgeknapt, volledig MIJN smaak maar met HUN geld. Als tegenprestatie werd mijn huursom drastisch verlaagd……met als doel als het af zou zijn en ik door zou stromen de huur de lucht in kon omdat het een prachtige woning betrof.

  Hier zit de crux, waar moet je naar doorstromen?? Kopen maakt mijn maandlasten minstens 2 1/2x zo hoog! dus daar zit je dan, scheef en al maar voldaan.

  Vraag is dan wat doe je met je geld dat je overhoudt? Beleggen? Sparen?

  Beleggen levert op de lange termijn NIETS op, let op ik zeg lange termijn dus niet short op aandelen. Dat dit waar is blijkt wel uit de reactie van al die duurbetaalde stropdassen die schreeuwend het tegendeel beweren…….sla de grafieken er maar eens op na.

  Pensioenopbouw doe ik (verplicht) via werkgever, helaas, hier blijft niets van over dat weet ik nu al dus kan je nu al erop anticiperen. Dan blijft over dat jezelf moet sparen, alleen wordt dat in NL afgestraft vanaf een bepaald bedrag. Zitr dus maar 1 ding op, genieten (ik werk parttime, wie nog meer hier?) reizen maken en kinderen krijgen want dat wordt in dit land ook gruwelijk gepromoot en gefinancierd.

  Nu heb jij het over stijgingen van de huren de komende jaren, nu is de sociale woningbouw vastgelegd aan bepaalde regels, qua stijging. Het lijkt mij niet dat als er meer werkelozen komen en mensen hun inkomens onder druk staan de huren veel mogen stijgen, dit gebeurde een aantal jaren terug ook niet namelijk, sterker nog ze werden bevroren.

  Ooi wil ik wel eens kopen, misschien, maar zal dan hetzij cash, of met een klein hypotheekje de boel rondbreien. Echter als jouw verhaal uitkomt (kan goed natuurlijk) dan knalt de hypo-rente omhoog. Maar waar ik niemand over hoor is dat dan de spaarrentes ook flink omhoog gaan (geen 12%) maar toch, mischien is het dan lucratiever om te blijven scheefhuren, en te genieten van de gruwelijke rente op je spaargeld.

  Maar begrijp me goed, wie in dit land denkt slapend rijk te kunnen worden zit fout, de 1 kan eerder stoppen dan de rest misschien maar het gros zal moeten werken tot hun 70e of meer. Lijkt mij géén probleem, in feite ben ik nu al aan het afbouwen 😉 Dus waarom dan niet zo naar je pensioen i.p.v stoppen in 1 klap.

  Ik hoop dat ik je gerustgesteld heb. Mocht ik onverhoopt mijn baan verliezen (niemand is onmisbaar((ook jij niet jasper)) is er nog niets aan de hand, van 1 salaris kunnen we ook fluitend rondkomen…..dus ik beloof je ook niet op jouw zak te gaan teren.

  MvG

  Boefke

 327. Okkie says:

  @charles:
  Als je wilt dat starters een huis kunnen kopen, kun je beter op een partij stemmen die de HRA wil afschaffen.

 328. Okkie says:

  @Jasper:
  Ik denk niet dat het schermen met je bankiersfunctie en schaal 13 iets toevoegen aan de discussie. Overigens hebben we deze crisis voor een belangrijk gedeelte aan misrekenende bankiers te danken.

 329. Okkie says:

  @Jasper nr.321:
  Huizen hebben in jouw optiek een onbeperkte levensduur zonder dat je er meer dan een likje verf voor nodig hebt. Waarop baseer je een huizentekort terwijl de bevolking krimpt?

 330. Okkie says:

  @Jasper nr.323:
  Nee, je moeder en haar kinderen waren onafhankelijk als ze zelf inkomen hadden in plaats van te wacht op de erfenis.

 331. Okkie says:

  @Jasper nr.324:
  Het is ongepast om een preek af te steken over aankloppen bij de overheid terwijl je zelf profiteert van de HRA (en dus van de belastingbetaler).

 332. Jasper says:

  @ Boefke,

  Ik maak me over jou geen zorgen, het was overdrachtelijk bedoeld.

  @ Okkie.

  Je blijft maar komen. Weet je in het dagelijks leven wel wanneer je hebt veloren? Je hebt van die boksers die laten zich tot pulp slaan. Ben jij er zo een? Dan hou ik namelijk op met je.

 333. huizenhyper says:

  Boefke heeft het spel zeer goed begrepen.
  Chantal is waarschijnlijk de vrouw van Ger Hukker:)

 334. Okkie says:

  @Jasper:
  Grappenmaker, de discussie wordt gewonnen met argumenten en niet door het negeren van zaken die je niet aanstaan.

 335. Jasper says:

  @ Okkie

  Op zichzelf is dat een ware uitspraak. In principe helpt het om goede argumenten te hebben en om zaken die je niet aanstaan niet te negeren…

 336. Okkie says:

  @Jasper:
  Een huis van 180k is trouwens maar een povere pensioenvoorziening, ik hoop dat je hier niet al je hoop op gevestigd heb.

 337. Jasper says:

  @ Okkie.

  Ik zal het meenemen. Ik waardeer het dat je met me meedenkt.

 338. Get a life! says:

  Ik denk dat Jasper als doel heeft deze site om zeep te helpen. Ban him! 🙂

 339. kees says:

  [quote]333 huizenhyper Zegt:
  20 June 2009 om 7:10 pm
  Boefke heeft het spel zeer goed begrepen.
  Chantal is waarschijnlijk de vrouw van Ger Hukker:) [quote]

  is die met een Belgische hondentrimster?

 340. Mike1 says:

  @Jasper,

  Lees eerst de postings van Chantal. Zij is met 1 huis begonnen en MET FINANCIERING (900 eur om precies te zijn).

  In feite bevestig je dus dat Chantal liegt 😉

 341. chantal says:

  @okkie 329

  bevolking krimpt? Wat is uw bron daarvan?
  De vergrijzing zorgt dat we allemaal veel langer en veel fitter blijven en ons zelf kunnen verzorgen in ons eigen huisje.
  Daar nog wat immigratie bij en ons bevolkingsaantal stijgt.
  http://www.xs4all.nl/~pduinker/Problemen/Nederland/malheur.html

  “De Nederlandse bevolkingsgroei was in het eerste halfjaar van 2005 de laagste in 85 jaar. De Europese bevolking groeit, net als die in Nederland, nog door, maar daalt na 2025.”
  bron : http://www.kenniscentrumwonenzorg.nl/trends/actueel/20050811

  Mijn gedacht zijn we nog altijd 2009, dus nog 16jaar voor we 2025 zijn en het bevolkinsaantal zal dalen.

  Vorig jaar hadden wij een huurster van 98jaar. Die deed alles nog zelf… dat zijn dingen die vroeger (30jaar geleden) niet voorkwamen. In deze tijd zijn ze een trend.

  Ik zou graag een ‘deftige’ bron van u zien, waarin staat dat ons bevolkinsaantal daalt.

 342. Mike1 says:

  @ Jasper,

  Gelukkig heb je bij een bank goede leermeesters 😉

  Dat je niet eens weet welke kosten er bij een koophuis komen kijken is een ding, maar Baanzekerheid bij een bank ! Sorry nu kan niemand je meer serieus nemen…

  http://www.depers.nl/economie/308385/Vakbond-bekritiseert-ontslagen-ABN.html

  http://www.fd.nl/artikel/11041761/ing-veel-gedwongen-ontslagen

  http://www.vkbanen.nl/actueel/742784/Londens-goud-blinkt-niet-meer.html

 343. chantal says:

  @mike1
  “Dit levert je netto €1000,- p/m op.
  Hiermee is het huis echter van de bank, dus je moet aflossen.”

  Sorry hoor, maar na jaren is uw huis afbetaald. De laatste jaren van afbetaling van mijn eerste huis, waren peanuts, allemaal betaald door mijn huurders.

  Mijn langste lening is 25jaar, maar ik heb er ook eentje van 15jaar. En weet je hoe snel 15jaar voorbij is? Dan is mijn jongste kind, nog altijd een kind…

  leningen op 25jaar, is 10 jaar langer, maar nog steeds niet lang. En binnen 25jaar is 1000€ ook weer niets meer.

  Maak mij maar uit voor leugenaar, kom hier maar stoefen van hogere opleiding etc. Jammergenoeg heb je nooit een cursus gekregen beleefdheid en in je opvoeding heb je het precies ook gemist. Weet je dat ook dat geld waar is.

 344. Mike1 says:

  @ Jasper,

  Zie Chantal 342 > ik lees dus echt FINANCIERING, en wel meer dan een.

  @Chantal,
  Jij weet duidelijk niet waar je geld vandaan komt, het is nu wel aangetoond dat de huuropbrengst als starter simpelweg te laag is. Ook Jasper gelooft dit verhaaltje van je niet 😉

 345. Piet Bakker says:

  Ik heb de discussie een beetje gevolgd. Jasper stelt dat je prima een huis kunt kopen omdat de rente nu laag is. Kort maar krachtig: je kunt beter later een huis kopen, omdat de prijzen dan lager zijn. Hoef je de “meerinvestering” niet terug te betalen. Uiteindelijk gaat het om de juiste timing. Het is net de beurs: laag kopen en hoog verkopen.

 346. chantal says:

  @piet bakker

  op de beurs speel je met geld dat je hebt (gespaard ofzo)
  Een huis koop je met geld dat je niet hebt.

  Ga maar eens 250k lenen voor op de beurs te spelen. Ofwel krijg je het niet, ofwel betaal je 12% interest

 347. chantal says:

  @mike
  ik weet maar al te goed waar mijn geld vandaan komt… en dat heb ik hier al uitgelegd.

  In 40jaar heb ik nog nooit een wagen gehad… mijn huurders die dus niet betalen, ga ik bezoeken met een fietsje.
  Zuinig leven, elke cent omdraaien… rekenen, rekenen, vergelijken en zuinig zijn. Niet meedraaien in de wegwerpmaatschappij etc… dat zijn de plaatsen waar ik mijn centen vandaan haal.

 348. Okkie says:

  @chantal:
  Zuinig leven is wel de beste manier om een vermogen te vergaren, maar staat los van de inkomsten. Dat kan even goed als je in een huurwoning blijft zitten en weinig uitgeeft. Het voordeel van een hypotheek die je aflost is dat je min of meer gedwongen wordt te sparen als je niet over voldoende discipline beschikt om dit zelf te doen.

 349. Okkie says:

  @chantal:
  Speculeren met geleend geld kan in Nederland met een aflossingsvrije hypotheek of via een beleggingshypotheek.

 350. Boefke says:

  ben blij dat ik dan toch iets goed heb begrepen 😉

  Er zijn hier een aantal mensen die elkaar niet helemaal willen begrijpen lijkt het, maakt de sfeer niet aangenamer.

 351. Niek says:

  @Jasper (298):
  Ik neem onmiddelijk aan dat jullie financieel beter zijn onderlegd dan de CEO van Freddy en hem niet wensen te geloven.
  zeker weten, Fannie en Freddy zijn 100% politieke organisaties, waar domheid, bedrog en hebzucht buitensporig beloond worden. Iemand die eerlijk en financieel deskundig is houdt het daar niet lang uit.

  @Jasper(304):
  de groep die een huis kan betalen en toch bewust huurt is klein, dus ik voel me geenszins bedreigd 😉

  @Jasper (320):
  Ik moet de eerste woning nog tegenkomen die 25% in prijs gedaald is.
  ik denk dat er best al voorbeelden zijn; maar de algemene daling gaat nog komen. Jij weet vast ook dat huizenprijzen meer ‘sticky’ zijn dan rente tarieven (en helemaal in NL met al zijn ‘verworven rechten’, zoals het recht om de hoofdprijs uit de loterij te winnen via een huis dat je leent van de bank).

  @Boefke(326):
  goed verhaal, duidelijk meer gezond verstand t.a.v. financien dan Jasper 😉

  @chantal(344):
  helemaal waar, maar juist daarom gaan er grote ongelukken gebeuren op de huizenmarkt. We gaan weer terug naar een tijdperk waarin je een huis koopt met minimaal 10-20% eigen geld; daarvoor zullen de prijzen (in NL) zeker 50-75% omlaag moeten.

 352. rik says:

  toch nog altijd grappig een jaar geleden vertelde de experts dat de huizenprijs heel anders was en nu is het lekker dalende –> HEERLIJK 🙂

  Nog ff en we kunnen kopen ( wij starters )

  en anders emigreren toch? mogen ze de bijbehorende problemen ( vergrijzing etc ) zelf oplossen en mogen ze de huizenbezitters nog steeds wanen dat hun kamertje 3 ton waard is :p lol..

  het blijven een paar stenen en het blijft lucht wat in zich in het pand bevindt zonder parels en diamanten !

 353. Jasper says:

  Niek @Jasper (320):
  Ik moet de eerste woning nog tegenkomen die 25% in prijs gedaald is.
  ik denk dat er best al voorbeelden zijn; maar de algemene daling gaat nog komen. Jij weet vast ook dat huizenprijzen meer ’sticky’ zijn dan rente tarieven (en helemaal in NL met al zijn ‘verworven rechten’, zoals het recht om de hoofdprijs uit de loterij te winnen via een huis dat je leent van de bank).

  Jasper @Niek

  Dat weet ik zeker want ik pobeer je al een paar dagen uit te leggen dat ik ze vaststel. IK GA OVER DE RENTE. IK BEPAAL HOEVEEL RENTE JULLIE BETALEN.

  Of je het wilt geloven of niet. wat de huizenpRijS doet interesseert mij als bankier he-le-maal niet. Return of en retun on investment wel.

  HUIZEN WORDEN MINDER BETAALBAAR VOOR MENSEN DIE ER NIET CASH EEN KUNNEN KOPEN.

  JULLIE HEBBEN OVER HET ALGEMEEN GEEN GELD OM CASH TE KOPEN. DENK IN GODSNAAM NA VOOR JE IEDEREEN OPJUT.

  IK PROBEER JULLIE TEGEN JEZELF IN BESCHERMING TE NEMEN. DAAR ZAL IK NIET IN SLAGEN. MAAR IK HEB HET GEPROBEERD.

  ALS DE HUIZENPIJZEN VERDER DALEN, KOMT DAT OMDAT IK EN CREDIT MANAGERS ALS IK DE RENTE EERST HEBBEN VERHOOGD.

  JULLIE LOPEN ACHTER DE FEITEN AAN.

 354. Jasper says:

  rik Zegt:
  21 June 2009 om 2:21 pm
  toch nog altijd grappig een jaar geleden vertelde de experts dat de huizenprijs heel anders was en nu is het lekker dalende –> HEERLIJK

  Nog ff en we kunnen kopen ( wij starters )

  en anders emigreren toch? mogen ze de bijbehorende problemen ( vergrijzing etc ) zelf oplossen en mogen ze de huizenbezitters nog steeds wanen dat hun kamertje 3 ton waard is :p lol..

  @ RIK:

  IK DENK DAT WE DE PROBLEMEN ZONDER JOU PRIMA AFKUNNEN STRAKS. BOEK JE TICKET MAAR VAST.

 355. Jasper says:

  Okkie Zegt:
  21 June 2009 om 11:14 am
  @chantal:
  Zuinig leven is wel de beste manier om een vermogen te vergaren, maar staat los van de inkomsten. Dat kan even goed als je in een huurwoning blijft zitten en weinig uitgeeft. Het voordeel van een hypotheek die je aflost is dat je min of meer gedwongen wordt te sparen als je niet over voldoende discipline beschikt om dit zelf te doen.

  @ Okkie..

  Als je het alemaal niet zo goed begrijp mag je best sparen in in een woningbouwvereniging woning gaan wonen. Deze bankier past wel op jouw centjes. Je krijgt uiteindelijk zelfs wat terug van me.

  Maar probeer eens een beetje respect te hebben voor mensen die wel wat ondernemen en ze zeker de les niet te lezen.

  Geloof jij in Karma?

 356. Jasper says:

  Get a life! Zegt:
  20 June 2009 om 10:22 pm
  Ik denk dat Jasper als doel heeft deze site om zeep te helpen. Ban him!

  Jasper zegt:

  Het is jullie goed recht virtueel je vingers in de oren te stoppen. Of het verstandig is, is een tweede.

 357. Jasper says:

  Piet Bakker Zegt:
  21 June 2009 om 8:43 am
  Ik heb de discussie een beetje gevolgd. Jasper stelt dat je prima een huis kunt kopen omdat de rente nu laag is. Kort maar krachtig: je kunt beter later een huis kopen, omdat de prijzen dan lager zijn. Hoef je de “meerinvestering” niet terug te betalen. Uiteindelijk gaat het om de juiste timing. Het is net de beurs: laag kopen en hoog verkopen.

  Jasper zegt @ Piet Bakker.

  Als jij de beurs kan timen heb ik een baan voor je.

  Serieus: Wanneer volgens jou moet ik een huis kopen als ik 30 jaar vast wil lenen. M.a.w., wanneer is de lange rente in combinatie met de huizenprijzen het laagste?

  Ik kan zelf een beetje timen – achteraf. Ik zou zeggen ongeveer voig jaar, toen je nog tegen 4.6% kon lenen (nu 5.8) voor dertig jaar.

  Toen was een woning optimaal goedkoop. Nog voor de prijzen begonnen af te nemen.

  Ik ben slimmer dan jou. Ik hang op dit soort sites rond OMDAT HET MIJN BAAN IS DE GOEGEMEENTE IN DE GATEN TE HOUDEN EN DE RENTE VAST TE STELLEN.

  De komende 30 jaar wordt de betaalbaarheid niet beter maar slechter, rund.

 358. Jasper says:

  Mike1 Zegt:
  21 June 2009 om 8:41 am
  @ Jasper,

  Zie Chantal 342 > ik lees dus echt FINANCIERING, en wel meer dan een.

  @Chantal,
  Jij weet duidelijk niet waar je geld vandaan komt, het is nu wel aangetoond dat de huuropbrengst als starter simpelweg te laag is. Ook Jasper gelooft dit verhaaltje van je niet

  Jasper @ Mike

  Spreek in godsnaam voor jezelf. Er is op deze site maar 1 persoon met zie ik het zonder meer eens ben en waarvan ik geloof wat ze zegt en dat is Chantal.

  Off topic:

  Ik heb het gehad met alle aannames, illogica, leugens, misverstane feiten, moddersmijterei en oveigens de niet malicieuze dommigheid op deze site.

  Jullie zijn schadelijk voor de Nederlandse maatschappij met al jullie paniekzaaierij.

  Als jullie werkeloos worden hebben jullie het aan jezelf te danken door wat jullie hier te berde spreiden.

  Jullie doen me denken aan Caboche en de slagers opstand. Hoe zo’n afschuwelijke vent en land in de vernieling kon helpen was me altijd een raadsel. Nu begin ik het te begrijpen.

  Power to the people. Jullie weten het beter dan bankiers en politici. Pas maar op je hoofd, want orde houden hoort niet tot de competenties van jullie sort.

 359. Jasper says:

  Niek Zegt:
  21 June 2009 om 12:42 pm
  @Jasper (298):
  Ik neem onmiddelijk aan dat jullie financieel beter zijn onderlegd dan de CEO van Freddy en hem niet wensen te geloven.
  zeker weten, Fannie en Freddy zijn 100% politieke organisaties, waar domheid, bedrog en hebzucht buitensporig beloond worden. Iemand die eerlijk en financieel deskundig is houdt het daar niet lang uit.

  @ Niek.

  Jouw moreel oordeel over de bazen van Freddy en Fanny is vo jouw rekening.

  Ik stel vast dat hun maatschappelijke carriere meer tot voorbeeld strekt dan jouw gezeik en gezanik vanuit je huurwoningje op mensen die wel een woning bezitten of kopen.

  Ik las eerder dat je politieke contacten hebt (nounou) maar niet in de politiek wilt omdat je je daar te goed vo voelt
  Zeiken langs de kantlijn. Daar ben je goed in.

  Hoe betaalt zo’n carierre? Kan je er goed van huren?

 360. rik says:

  Jasper als jouw baan de rente vaststellen is, dan is het dat je er zo extreem op ingaat de reden dat het slecht met je baantje gaat :p

  En mooi toch is voor ons nog een reden om nog geen huis te kopen ! 🙂

  YESSS! 🙂 ik koop mn huis het liefste in 1 keer in een opgroeiende economie liever dan in een economie vol met nietsdoeners/wittedieven die meeplukken van het harde werk wat je zelf verricht !!

  En mn ticket boek ik als het hier blijkt dat t een puinzooi is !!! 🙂 😀 😀 😀 😀 😀 🙂 en ff kijke van wie jij dan rente wilt gaan jatten !!! :p i keep on smiling 🙂

 361. huizenhyper says:

  Jasper,

  Cursusje anger-management voor jou?

 362. Jasper says:

  @ Huizenhype.

  Ik heb de tijd van mijn leven. Ik doe dit voor mijn plezier. Zoals de dalai lama ooit adviseerde, al iemand een klootzak is, mag je hem best al zodanig hehandelen.

  Ik zal het je nog eens uitleggen. Mike, Okkie, Kees, Hans, Buddy, Rik, Nike en de rest zijn een zooitje gefrustreerde onruststokers die schadelijk zijn voor de Nederlandse maatscheppij.

  Emigreer aub. Rot inderdaad op zoals je dreigt. Doe het dan.

 363. Jasper says:

  (Laatste opmerking is natuurlijk niet voor huizenhyper bedoeld. Tenzij je plannen hebt…)

 364. Boefke says:

  Jasper,…….jongen………als je dit al voor je plezier doet, mijn god vanwaar dan die ongeremde woede over mensen die toevalligerwijs in een democratie een andere mening durven te hebben dan de jouwe.

  Laat je toch niet zo gaan en beheers je een beetje.

  @Jasper 355 “ik ben slimmer dan jou”

  Boefke: als het met je rente-berekeningen net zo droevig is gesteld als met je nederlands……

  Ik zal je even uitleggen het moet zijn:

  IK BEN SLIMMER DAN JIJ.

  MvG

  Boefke 😉

 365. Jasper says:

  Boefke,

  @ Boefke.

  Dank voor de les. Ik heb geen spelling checker of secretaresse bij de hand en Nederlands was niet mijn sterkste kant op de lagere school in Jeddah, Saudi-Arabië (laat ik dat nu wel kunnen spellen)

  Rekenen kan zonder vingers.

  Leuk dat je er weer bent trouwens.

 366. Jasper says:

  Ik zal het je nog eens uitleggen. Mike, Okkie, Kees, Hans, Buddy, Rik, Nike en de rest zijn een zooitje gefrustreerde onruststokers die schadelijk zijn voor de Nederlandse maatscheppij.

  Ik zou “de rest” willen terugnemen. Alleen van de namen kan ik deze uitspraak verantwoorden.

 367. Boefke says:

  oké dan

 368. Jasper says:

  Boefke Zegt:
  21 June 2009 om 5:09 pm
  Jasper,…….jongen………als je dit al voor je plezier doet, mijn god vanwaar dan die ongeremde woede over mensen die toevalligerwijs in een democratie een andere mening durven te hebben dan de jouwe.

  @ Boefke.

  Ik heb je verklaring eerder gewaardeerd. Laat ik me ook een beetje nader verklaren.

  Juw punt is ongetwijfeld een verbeterpunt als je de raad van bestuur wil halen. Maar ik heb het temperament en geduld niet om een dergelijke positie te waarderen.

  Ik geloof in vulture kapitalisme als middel en socialisme als doel.

  Normaal zou ik zeggen, laat het kapitalisme aan mij dan mogen de bankiers en politici hun sociale functie doen.

  Dat iemand als ik nu voor een bank werkt is in zichzelf al reden voor zorg. Ik ben geen 65 old boys netwerk figuur. Ik ben ingehuurd om orde op zaken te stellen.

  Vanwege mijn achtergrond weet ik dat mensen als Mike, Okkie, en Niek het hier beter hebben dan ze het in 90% van de wereld zouden hebben.

  Vanwege mijn achtergrond weet ik dat we het hier beter hebben dat de rest van de wereld – juist nu – en dat dat het grootste deel van de laatste 200 jaar het geval is.

  Vanwege mijn achtergrond weet ik dat dat door hard werk en financieel vernuft op nationale schaal komt.

  Weet je, Boefke, op mijn manier en voor mijn rekening neem ik verantwoordelijkheid voor heel veel mensen op dit moment. Prive en zakelijk.

  Ik ben professioneel niet van plan ze in de gelegenheid te stellen het voor zichzelf te laten verneuken.

  En prive…

  Ik las net de afgelopen halve meter nog eens terug. Moest eerlijk gezegd een beetje lachten. Misschien ga ik er wel wat hard in, zo voor een zondagmiddag, maar het erge voor deze mensen is, niets wat ik zeg is onwaar.

 369. huizenhyper says:

  Het feit dat er al 366 reacties staan op dit specifieke topic zegt ook al genoeg. Om nog maar niet te spreken over de emotionele uitbarstingen.

  Toch denk ik dat Jasper enigszins gelijk heeft mbt de betaalbaarheid van een woning.
  Ik zie nl de komende tijd de rente weer oplopen, na een jaar van hitorische laagte. Huis goedkoper–> rente omhoog.

 370. Jasper says:

  @ Huizenhyper.

  Ok, ik zal ook de nuance weer opzoeken.

  Ik denk namelijk dat de betaalbaarheid voor mensen die met eigen geld kopen ook wat zal toenemen omdat, geloof het of niet, ik de komende periode de vraagprijzen ook wat terugopen.

  Zo zie je dat de betaalbaarheid voor de een af kan nemen waardoor het belangrijk is niet te lang te talmen als je een huis wilt kopen met geleend geld (lang is mijn advies) terwijl de betaalbaarheid voor de ander die met cash betaalt kan toenemen zodat die er verstandig aan doet af te wachten…

 371. Piet Bakker says:

  @ Jasper, er is al heel veel met jou gecommuniceerd. Volgens mij is de key issue in jou statement dat (hyper) inflatie a.s. is. Gezien het middel van QE is dit in mijn ogen geen onmogenlijkheid. Als hoge inflatie idd werkelijkheid wordt, dat ben ik met je eens dat je een (verantwoorde) schuldpositie moet hebben. Ik wacht nog ff rustig af, omdat ik verwacht dat huizenprijzen versneld in prijs zullen dalen, vooral als de rente zal stijgen.

  Overigens zal hyperinflatie al het vermogen vernietigen. Denk aan pensioenen etc. Ik wacht eerst rustig af tot er meer duidelijkheid is over het toekomstperspectief.

 372. Jasper says:

  @ Piet Bakker.

  Je komt in de buurt.

  Hypeinflatie is geen mogelijkheid of omogelijkheid.

  Monetaire hyperinflatie is gegarandeerd door AIG.

  Op dit moment is hyperinflatie in money zero maturity bezig.

  De lange rente gaat 1 op 1 omhoog met de delta van M0

  Tegen de tijd dat jij inflatie in de supermarkten merkt is het te laat om je vaste lasten vast te zetten en je te beschermen.

  De huizenprijsdaling waar jij op wacht zal een blip in de chart zijn als je over 10 of 15 jaar terugkijkt.

  Hyperinflatie vernietigt geen vemogen maar de waarde van spaargeld en beschadigt het vertrouwen in de economie. Dat raakt met name de onderklasse.

  Dat vinden de Amerikanen niet erg, maar ben Nederlander en ik heb ook een sociale kant. Vandaar dat ik partij kies.

  Gok niet met geld, gok niet met huizen. Je betaalt huur of je betaalt rente. Lood om oud ijzer.

  In dit land heb je gunstige regelingen om je huis fiscaal vriendelijk te financieren en afbetalen.

  Maak daar gebruik van. Als over 5 jaar de hyperinflatie meer effect heeft gehad dan ons allen lief is zijn die regelingen er niet meer vanwege EU redenen en dat zal alleen voor nieuwe gevallen zo zijn.

  Geloof me, nieuwe wetten (beperking aftrek) zijn voor nieuwe gevallen, dat is een honderden jaren oud rechtsbegrip.

 373. rik says:

  er komt een dikke deflatie aan ! 🙂

  eentje die ervoor zorgt dat voedsel en energie duurder worden aangezien de supermachtverhoudingen veranderen..
  daartegenover staat dat huizen ( een paar bakstenen ) minder zullen kosten.. maar de rijkdom in toekomst neemt hierdoor niet toe.

  Morgen weer de cbs cijfers jasper 😉 🙂

 374. Jasper says:

  @ Rik.

  Deze feiten kloppen. Voedsel en energie worden duurder.

  Huizen worden (eventjes) goedkopes in nominale termen. Dat is fijn als je genoeg geld hebt er een cash te kopen.

  Huizen worden duurder in reele termen. Dat is vervelend als je moet lenen om een huis te kopen.

  Huren zal in alle gevallen (als je het je kan veroorloven te kopen) de duurste optie blijken.

 375. Nick says:

  @Jasper (372 ea)

  Bij je redering over de reeele prijs van huizen voor mensen die moeten lenen voor het kopen van een huis stel je dat vanwege grote stijging van de rente de nominale huizenprijzen wellicht zullen dalen maar als je daarvoor een lening nodig hebt, je over langere termijn duurder uit bent, je noemt dat de reeele huizenprijs. Je redeneert dan dat je beter nu kunt kopen ipv te wachten.

  Dit lijkt me wel te kloppen maar dan heb je volgens mij geen rekening gehouden met het feit dat de spaarrente dan ook hoger zal worden en het dan dus weer makkelijker zal worden om even door te sparen en een huis zonder lening te kopen (of met meer eigen geld). Dat gooit de redenering toch wel een beetje overhoop.

 376. kees says:

  373[quote]rik Zegt:
  21 June 2009 om 8:02 pm
  er komt een dikke deflatie aan !

  eentje die ervoor zorgt dat voedsel en energie duurder worden aangezien de supermachtverhoudingen veranderen..[quote]

  dus minder energie verbruiken en invloed uitoefenen op de prijs van je eigen voedsel. Je kunt dus op diverse terreinen het heft in eigen handen nemen. Investeren in land of huis? Fortis is agrarische gronden aan het dumpen om cash te genereren, alleen voor mij nog niet voor een prijs van €40K per ha.

 377. Niek says:

  @Jasper(372):
  diverse deskundigen betwijfelen of het juridisch haalbaar is om HRA etc. af te schaffen voor nieuwe gevallen terwijl de oude vrolijk blijven doorprofiteren. Ik denk dat zoiets politieke zelfmoord zou betekenen vanwege extreme rechtsongelijkheid.

  In geval van hyperinflatie (inderdaad niet uitgesloten) denk ik trouwens dat de EU en euro ook niet lang meer zullen bestaan; het is erg mogelijk voorspelbaar wat een huis (of een hypotheek) in NL dan nog waard is. Tegen die tijd kun je denk ik beter wat bezit in veiliger oorden hebben, buiten VS/EU (of iets wat te verplaatsen is, zoals goud).

  @Nick(375):
  is moeilijk voorspelbaar, als de spaarrente veel lager is dan de werkelijke inflatie (onder politieke druk, net zoals nu …) dan zal sparen niets helpen. Bij hyperinflatie kunnen de meeste mensen niks sparen, want hun hele inkomen gaat dan op aan dagelijks levensbehoeften.

  @373:
  da’s dan stagflatie en dat lijkt mij voorlopig de meest aannemelijke uitkomst (hogere kosten voor noodzakelijke goederen en diensten zoals energie, belastingen, gezondheidszorg, onderwijs, enz.; waardedaling van niet noodzakelijke goederen en diensten zoals te grote huizen, onzuinige auto’s, allerlei overbodige gadgets en een groot deel van de dienstverlening zoals in de fin. sector).

 378. allert says:

  Uitspraak van een aex bobo afgelopen september over de aandelen markt (vraag me niet waar het op was) “Als het in de VS stormt, kan je in nederland wind verwachten, maar onze markt is veel sterker”.
  een paar weken later stortte de aex in.
  nu zegt Ger Hukker over de huizenprijzen:”als het in de vs regent dan druppelt het hier”.
  De uitspraken lijken redelijk op elkaar dacht ik zo.
  Heb ook ergens gelezen dat de huizenmarkt steevast een 1/2 jaar achter de aandelen aan gaat, dan zou april het begin van het instorten moeten zijn, iemand een idee of dat zo’n beetje klopt?

 379. Het zit anders. De hypotheekrenteaftrek is niet in het leven geroepen om het eigen huisbezit te stimuleren.
  Voorheen was alle betaalde rente aftrekbaar, nimporte waarvoor. Ook vooruitbetaalde rente.
  Toen kwam 2e helft jaren 70 Rienk H Kamer met zijn ALP en de vooruitbetaalde rente truukendoos en voila, daar zaten 5x modalers ineens met fiscaal negatieve inkomens.
  Daarop volgde de reparatiewetgeving en daarbij heeft de wetgever de renteaftrek voor de 1e eigen woning ontzien. BrgdS

 380. Niek says:

  @378:
  nee, die timing van beurs en huizenmarkt klopt NIET. Om te beginnen varieert het sterk (maar per land wel redelijk konstant) en voor Nederland is de vertraging zeker 1-2 jaar (wat op basis van fiscale regels etc. verklaarbaar is). Verder correspondeert de beurs vooral met het hogere segment van de huizenmarkt, waarbij in ieder geval de beurspsychologie de aankoop van nieuwe huizen beinvloed.

  Kopers in de onderkant van de markt (eigenlijk alles tot NHG norm) hebben weinig met aandelen te maken; dat deel van de markt drijft inmiddels vrijwel volledig op overheidssubsidie en de normale lonen (die in NL ook sterk achterlopen bij de economische situatie).

 381. Niek says:

  @379:
  “De hypotheekrenteaftrek is niet in het leven geroepen om het eigen huisbezit te stimuleren.”
  de regeling dateert uit 1914 en is wel degelijk opgezet om eigen woningbezit te stimuleren; de huisvestingssituatie in NL was in die tijd buitengewoon slecht (in mijn woonplaats gemiddeld 4 m2 krot per persoon, weet niet of dat landelijk ook gebruikelijk was).

  Maar ik ben het er wel mee eens dat de huidige problematische situatie recenter is en vooral is veroorzaakt door fiscale wijzigingen (die ongetwijfeld een andere bedoeling hadden, namelijk het bevoordelen van de hoge inkomens en de vastgoed sector).

 382. Jasper says:

  Nick Zegt:
  21 June 2009 om 10:01 pm
  @Jasper (372 ea)

  Bij je redering over de reeele prijs van huizen voor mensen die moeten lenen voor het kopen van een huis stel je dat vanwege grote stijging van de rente de nominale huizenprijzen wellicht zullen dalen maar als je daarvoor een lening nodig hebt, je over langere termijn duurder uit bent, je noemt dat de reeele huizenprijs. Je redeneert dan dat je beter nu kunt kopen ipv te wachten.

  Dit lijkt me wel te kloppen maar dan heb je volgens mij geen rekening gehouden met het feit dat de spaarrente dan ook hoger zal worden en het dan dus weer makkelijker zal worden om even door te sparen en een huis zonder lening te kopen (of met meer eigen geld). Dat gooit de redenering toch wel een beetje overhoop.

  Reply @ nick.

  Jouw aanvulling over de spaarrente is een correcte. Als je veel geld hebt kan je een procent of 3 plus de daling van de huizenprijzen per jaar inlopen op de huizenprijs voor zolang deze correctie duurt. Moet je dus een paar ton cash hebben.

  Kan overigens ook fiscaal vriendelijk met een spaarhypotheek.

  Als je niet veel geld hebt, vraag je af:

  1 hoelang heb ik nodig om een ton of 2 bij elkaar te sparen?

  2 Ga ik dat echt doen?

 383. Jasper says:

  Niek Zegt:
  21 June 2009 om 10:28 pm
  @Jasper(372):
  diverse deskundigen betwijfelen of het juridisch haalbaar is om HRA etc. af te schaffen voor nieuwe gevallen terwijl de oude vrolijk blijven doorprofiteren. Ik denk dat zoiets politieke zelfmoord zou betekenen vanwege extreme rechtsongelijkheid.

  @ Niek.

  Ik weet niet op welke deskundigen je doelt. Een grondbeginsel in de rechtspraak is dat nieuwe regelingen nieuwe gevallen betreft. Burgers een regeling inlokken en die dan in hun nadeel aanpassen is nog nooit vertoond in het vrije deel van de wereld sinds de franse revolutie. Als je voorbeelden hebt of namen van deskundigen houdt ik me aanbevolen.

  Ik begrijp een beetje dat jullie vertrouwen in de politiek niet erg groot is, maar probeer wel helder te blijven denken.

 384. Jasper says:

  allert Zegt:
  21 June 2009 om 11:35 pm
  Uitspraak van een aex bobo afgelopen september over de aandelen markt (vraag me niet waar het op was) “Als het in de VS stormt, kan je in nederland wind verwachten, maar onze markt is veel sterker”.
  een paar weken later stortte de aex in.
  nu zegt Ger Hukker over de huizenprijzen:”als het in de vs regent dan druppelt het hier”.
  De uitspraken lijken redelijk op elkaar dacht ik zo.
  Heb ook ergens gelezen dat de huizenmarkt steevast een 1/2 jaar achter de aandelen aan gaat, dan zou april het begin van het instorten moeten zijn, iemand een idee of dat zo’n beetje klopt?

  Jasper zegt @ Allerrt:

  ik zou me – om niet helemaal opnieuw te hoeven beginnen – je erop willen wijzen dat je je wat overfixeert op de nominale huizenprijs en vergeet dat de betaalbaarheid achteruit holt vanwege stijgende rentes terwijl jij je zit te verlekkeren.

  Heb je de discussie gevolgd? Heb je een paar ton spaargeld? Zo nee, overweeg dan of je wel zo blij moet zijn

 385. Jasper says:

  Niek Zegt:
  22 June 2009 om 9:16 am
  @379:
  “De hypotheekrenteaftrek is niet in het leven geroepen om het eigen huisbezit te stimuleren.”
  de regeling dateert uit 1914 en is wel degelijk opgezet om eigen woningbezit te stimuleren; de huisvestingssituatie in NL was in die tijd buitengewoon slecht (in mijn woonplaats gemiddeld 4 m2 krot per persoon, weet niet of dat landelijk ook gebruikelijk was).

  Maar ik ben het er wel mee eens dat de huidige problematische situatie recenter is en vooral is veroorzaakt door fiscale wijzigingen (die ongetwijfeld een andere bedoeling hadden, namelijk het bevoordelen van de hoge inkomens en de vastgoed sector).

  Reply:

  Het enige problematische aan de huidige situatie is dat een deel van onze bevolking niet ziet dat ze nog 2 of 3 jaar de tijd hebben een woning in het huidige regime aan te schaffen.

  Daarna zal je huur of reente aan een arabier of chinees want we kunnen niet tot het einde der dagen geld pompen om onze schuldeisers te ontlopen.

  Ondertussen loopt de lange rente gestaag op en zijn jullie de boot aan het missen.

  Zoals we in mijn kringen zeggen: jou can bring a horse tot the water, but you cant force it to drink.

  Denk goed na mensen, denk goed na.

 386. chantal says:

  Weer nieuws over de Nederlandse woningmarkt. En nu gaan die anti mannen weer alles in twijfel brengen, ongetwijfeld…

  ik quote:

  “DEN HAAG – De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in mei gemiddeld 2,5 procent lager dan in mei 2008.”

  “Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in mei 2008. Appartementen daalden met 2,9 procent het meest in prijs.

  De prijsdaling van twee-onder-een-kapwoningen was met 1,5 procent het kleinst. In alle provincies waren de prijzen lager dan een jaar eerder. ”

  Alé, hier gaan we weer : de doemdenkers zullen het wel weer beter weten.

  tsss… wat een zeepbelontploffing 😀

  Zoals jasper zegt : de zeepbel is pas begonnen met groeien

 387. Jasper says:

  @ Chantal.

  Jep, de zeepbel in betaalbaarheid begint nu pas echt te groeien. Da’s er een waarvan je de top kan missen als kiespijn.

 388. chantal says:

  juist jasper, ik denk dat wij op dezelfde golflengte zitten.

  Nog een mooi berichtje :

  Huizenprijzen dalen minder hard dan BBP

  In mei 2008 zijn de prijzen van huizen gedaald met 2,5% (bron: cbs.nl). Nu zou je kunnen denken dat er nu sprake is van een correctie is op de huizenmarkt. Maar de huizenprijzen houden geen gelijke tred met de inkomensontwikkeling. Economen gaan ervan uit dat huizenprijzen op lange termijn de economische groei volgen. Is de groei van de huizenprijzen hoger dan de groei van het inkomen dan neemt het aandeel van de woonlasten in het inkomen toe. Omdat dit maar een beperkte tijd kan duren zullen op lange termijn de economische groei en de stijging van de huizenprijzen elkaar volgen.

  http://economiemeijer1973.blogspot.com/2009/06/huizenprijzen-dalen-minder-hard-dan-bbp.html

 389. Jasper says:

  Klopt.

  Vroeger op het schoolplein was het wel eens lastig, maar nu zeg ik: het is fijn om een contrarian te zijn.

  Ook al zijn ze soms niet aardig, we helpen de mensen hier de komende weken wel te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is 😉

 390. Woger says:

  @Chantal

  Economen gaan ervan uit dat huizenprijzen op lange termijn de economische groei volgen. Is de groei van de huizenprijzen hoger dan de groei van het inkomen dan neemt het aandeel van de woonlasten in het inkomen toe. Omdat dit maar een beperkte tijd kan duren zullen op lange termijn de economische groei en de stijging van de huizenprijzen elkaar volgen.”

  Klopt inderdaad en de prijzen lagen in juli vorig jaar 42 procent boven het gemiddeld inkomen. Blijkbaar moet er dan nu nog steeds 42% van af (niet rekening houdend uiteraard met oplopende rente en crisis).

  @Jasper
  Wanneer denk je dat de rente hoeveel omhoog gaat? Dus hoe de rente ontwikkeling stel komende 5 jaar er uit ziet?

 391. Jasper says:

  @ Wager.

  De lange rente stijgt sinds vorig jaar zoals ik meerdere malen heb opgeschreven. Van 4.
  6% naar 5.8%. Dat is 25%

  Hou rekening met iets lagere relatieve rentestijgingen de komende jaren. Dus van 5.8 naar 7. En dan van 7 naar 8. En dan van 8 naar 8.8.

  25%
  20%
  15%

  En zo door.

  Mensen die variabel financieren zijn nu mensen die gokken met hun woning en met hun financiele toekomst. Die zitten in no time in een huurwoning.

  Als je eens ophield je te focussen op de vraagprijzen en ZOALS IK AL DAGEN LANG SCHRIJF OOK NAAR DE FINANCIERINGSLASTEN KIJKT.

  Dan zou je een analyse maken waar je wat aan hebt. Ik adviseer ook jou mijn posts terug te lezen en te proberen mijn centrale punt over betaalbaarheid te begrijpen.

  Tenzij je natuurlijk 2 ton cash op de bank hebt staan om een huis te kopen. Dan heb ik niets tegen je gezegd.

 392. Woger says:

  @Jasper
  hoho niet meteen gaan schreeuwen. Ik vraag je alleen wat je verwacht van de rente de komende jaren.

  Ikzelf zit nu tijdelijk te huren op zoek naar een huis in een bepaalde regio. Het probleem is niet zozeer dat we niet willen kopen, maar dat ondanks het snel groeiende aantal te koop staande huizen, er niets tussen zit.

  Wat ik zelf had bedacht is om nu maar “tijdelijk” een huis te kopen wat niet helemaal naar wens is en flink onder budget. En dan over bijv. 5 jaar mijn verlies nemen op het huidige huis en een “beter” huis kopen tegen de prijs na huisdaling. Dan hou ik een restschuld over maar hypotheek met lage rente en voor de extra financiering zit ik wel dan tegen de misschien wel 14% aan. Maar de rest zal niet veel zijn door de huizenprijsdaling.

 393. chantal says:

  Dat is natuurlijk natte vinger werk. Maar ik verwacht binnen 2 jaar leningen van 9% of zelfs hoger.
  De banken houden nu een knip in de vinger op het verstrekken van leningen. Binnen 2 jaar knippen ze daarin hun 2de vinger, dus nog strenger en moeilijker te verkrijgen.

 394. Get a life! says:

  Hmm, en ik maar denken dat juist wij de contrarians zijn.

  Het lijkt alsof je teveel let op het getal 2,5% in plaats van de woorden -prijzen van verkochte bestaande woningen- Hier is alles mee gezegd!

  Ik zou overwegen om dat schoolplein weer eens te bezoeken aangezien dit 1e klas economie is. Vraag en aanbod. Kijk naar de funda indicator en je weet genoeg.

  En je bekijkt de situatie telkens vanuit het eigen perspectief. Velen op dit forum zijn geen starters meer!

 395. Jasper says:

  @ Wager.

  Okok, ik houd me rustig.

  Je vraag over rente is in ieder geval beantwoord.

  Vwb je plannen. Als je 1 huis verkoopt over 5 jaar en een ander terugkoopt hoef je je over waarde stijging of daling geen zorgen te maken. Beide zullen stijgen of dalen en de lening blijf je nodig hebben.

  Als je vanaf 5 jaar in 1 woning blijft wonen wordt het ongeveer dxe moeite waard te kopen ipv te huren.

  Met doorstromen is niets mis en de doorstroming is over 5 jaar al weer prima op opgang gekomen.

  Over 5 jaar zijn huizenprijzen hoger dan nu is mijn stellige overtuiging. Maar dit is een prive mening, ik kan je geen garanties geven daarover.

  Het zou betekenen dat je over 5 jaar moet bijlenen, tegen hogere rentes, of moet sparen als je wilt upgraden.

 396. Jasper says:

  @ Get a life.

  Jij denkt dat je de enige bent in Nederland die denkt dat de huizenprijzen zullen dalen?

  Ik denk dat er in Nederland 15 miljoen denken waat jij denkt.Ik denk dat er wereldwijd een paar miljard denken wat jij denkt.

  Man, je hebt wol op je rug, je blaat, je kan niet op eigen kracht op je poten terugkomen als je op je rug ligt.

  Je bent een schaap en een kuddedier en zeker geen contarcrian.

  Een contrarian koopt wanner niemand koopt en een contrarian verkoopt wanneer nietmand verkoopt.

  Laat me weten als je plannen hebt, dan weet ik wat me te doen staat… Het tegenovergestelde.

 397. chantal says:

  @get a life 395

  “En je bekijkt de situatie telkens vanuit het eigen perspectief. Velen op dit forum zijn geen starters meer!”

  Nee, wij bekijken het perspectief voor de gemiddelde huurder. Dus degene die nog nood hebben aan een eigen woning. En toevallig heeft de meerderheid van huurders geen tonnen cash geld opzij staan.
  Degene die tonnen geld opzij hebben staan, zijn uitzonderingen.

 398. Get a life! says:

  @Woger

  Ik zit in hetzelfde schuitje. Inmiddels met geluk een vrijstaande woning met veel grond kunnen huren voor te weinig. Tijdelijk kopen zou ik niet doen omdat de kosten hiervoor te hoog zijn. Dit is zonde van je verzilverde overwaarde.

  Het is totaal niet spannend als de rente gaat stijgen. Dit in tegenstelling tot hetgeen Jasper verkondigt. Een stijgende rente geeft een nog sterkere neerwaartse druk op de vraagprijs. En ze zullen er alles aan doen om die rente kunstmatig laag te houden. Dat de rente zal stijgen staat vast maar ik ben benieuwd of dit weer richting 12-13% zal gaan.
  In dat geval kan de overheid wel inpakken met de HRA.

 399. Niek says:

  @383:
  dat is de mening van enkele staatsrecht deskundigen; zij zeggen dat de Hoge Raad een dergelijke maatregel (die zeer grote financiele ongelijkheid met zich mee brengt) direkt van tafel zou vegen.

  @385:
  helemaal fout, het problematische van de huidige situatie is dat het huidige systeem (HRA, NHG etc.) ONHOUDBAAR is en dus gaat ophouden te bestaan; linksom or rechtsom.

  #389:
  raar dan dat de huizenprijzen dalen terwijl (volgens hetzelfde CBS) de netto inkomens nog nooit zo hard vooruit gingen. Zou de berekening niet kloppen, of zijn alle lemmingen ineens contrarians geworden??

  #393:
  het probleem met de voorspelling van hard stijgende woonlasten van Jasper is dat zo’n trend op lange termijn gewoon niet kan, ook al zijn de aannames op zich niet onredelijk. Mensen geven nu al vaak ongeveer het maximum uit aan woonlasten, en dan ook nog vaak op basis van twee inkomens per gezin en (tot voor kort) de laagste werkeloosheid in jaren. Flink stijgende lonen zijn vanwege globalisering alleen nog mogelijk als de pleuro helemaal onderuit gaat (niet uitgesloten, maar dan ontstaan nog grotere problemen).

  @394:
  leningen van 9% en hoger – mooi, dan heb ik vast een topinkomen alleen op basis van mijn spaarcentjes 😉

  @397:
  lees gewoon de laatste enquetes eens, dan krijg je een heel ander beeld (en dan bedoel ik natuurlijk niet de polls op deze of vergelijkbare websites).
  Het grote publiek denkt, met alle officiele deskundigen, nog steeds dat dit een kleine dip is en dat we straks weer keihard gaan stijgen met de prijzen. Net zoals het publiek denkt dat de ellende op de beurs geheel achter de rug is.

 400. Get a life! says:

  @Jasper

  He schuimpje ik heb mijn woning op de top verkocht en koop weer terug als ik iets vind wat de moeite waard is voor een goede prijs. Jij als contra-contrarian hebt op de top gekocht..

  @Chantal
  Voor de gemiddelde huurder kan het inderdaad wel interessant zijn om nu een woning te kopen mits ze iets vinden waar ze voor de lange termijn willen wonen. Al verwacht ik dat huurprijzen de komende maanden extra onder druk komen te staan. In ons dorp stond afgelopen vrijdag in de krant dat het wordt toegestaan lang te koop staande woningen tijdelijk te verhuren obv leegstandswet. HIervoor bepaalt B&W de maximale huurprijs op basis van het puntensysteem. Deze prijzen liggen dan natuurlijk een stuk lager dan de huur in de vrije sector… Dus het wordt nog interessant.

 401. Jasper says:

  @ Get a life.

  Jij bent de reden dat deze economie instort. Jij bent aan het speculeren met de overwaarde op je woning.

  Had je hem eigenlijk al afbetaald, profiteur? Jij bent de persoon die op margin woont. jij bent de oorzaak van het priobleem dat je anderen verwijt.

  Realiseer jij je wat je met de toekomst van je kinderen aan het doen bent?

  Ik heb het al eerder gezegd; wij gaan jouw soort zo gru-we-lijk hard aanpakken, vriend. jij bent he-le-maal uitgekleed als jouw AOW begint.

  Voor jou geen sociale zekerheid meer straks. Die heb je zelf om zeep geholpen.

  Jij bent zelfs niet boerenslim en dat gaat je duur komen te staan.

 402. Niek says:

  @399:
  ik denk dat de rente makkelijk naar 20% kan, als ze het huidige monetisatie beleid nog even doorzetten. Maar lang voordat we daar zijn is de HRA al afgeschaft en/of zijn alle Nederlandse staatsobligaties afgewaardeerd tot junk status.

 403. Niek says:

  @Get a life(401):
  wat huren betreft: in mijn gemeente wordt al maanden stiekum gepraat over wat te doen met alle nieuwbouwwoningen die zijn opgeleverd/gepland en waarvoor er vrijwel geen kopers meer zijn. Het wordt ongetwijfeld verhuren, in één of andere vorm. Volgens de ambtenaren (die ik bij wijze van uitzondering gelijk geef) kan voor zo’n woning maximaal 850-900 euro huur gevraagd worden, terwijl 1400-2000 euro pas kostendekkend zou zijn. Inmiddels staat al een halve straat te huur voor 1250 euro per maand en niemand hapt 😉

  Puntensysteem of niet, de vrije sector huren komen zwaar onder druk – en als dit doorzet ook de gesubsidieerde huren want het verschil wordt steeds kleiner. Daarbovenop komen dan nog maatregelen als kortingen op de pensioenen, die ook niet zullen bijdragen aan de huurverhogingen die o.a. chantal en jasper zo graag zien.

 404. chantal says:

  @niek 400
  “leningen van 9% en hoger – mooi, dan heb ik vast een topinkomen alleen op basis van mijn spaarcentjes ;)”

  Komaan hé Niek, je bent slimmer dan dat 😉
  Ik was bezig over leningen. Als leningen op 9% staan, kan het zijn dat je nog altijd maar 4% krijgt op je spaarboekje. Beide staan los van elkaar, alhoewel het traditioneel wel afhankelijk is van elkaar.

 405. Jasper says:

  Niek Zegt:
  22 June 2009 om 11:57 am
  @383:
  dat is de mening van enkele staatsrecht deskundigen; zij zeggen dat de Hoge Raad een dergelijke maatregel (die zeer grote financiele ongelijkheid met zich mee brengt) direkt van tafel zou vegen.

  @ Niek. Namen graag. Artikeltje erbij. Dan hebben we wat om over te praten.

  @385:
  helemaal fout, het problematische van de huidige situatie is dat het huidige systeem (HRA, NHG etc.) ONHOUDBAAR is en dus gaat ophouden te bestaan; linksom or rechtsom.

  @ niek. Klopt. Voor nieuwe gevallen gaan we hem afschaffen. nadat monetesatie en QE effect heeft gehad in de zin dat jij je baan niet bent verloren omdat Get a Life speculeerde on margin en nu speculeert met zijn overwaarde in plaats van de Chinezen terug te betalen wat hen toekomt.

  #389:
  raar dan dat de huizenprijzen dalen terwijl (volgens hetzelfde CBS) de netto inkomens nog nooit zo hard vooruit gingen. Zou de berekening niet kloppen, of zijn alle lemmingen ineens contrarians geworden??

  @ Niek.

  Nee, de huizenprijzen dalen omdat iedereen denkt dat ze tot in de hemel stijgen dit jaar en volgend jaar. I am sorry that i am messing with ur dream. But jesus, wake up man.

  #393:
  het probleem met de voorspelling van hard stijgende woonlasten van Jasper is dat zo’n trend op lange termijn gewoon niet kan, ook al zijn de aannames op zich niet onredelijk. Mensen geven nu al vaak ongeveer het maximum uit aan woonlasten, en dan ook nog vaak op basis van twee inkomens per gezin en (tot voor kort) de laagste werkeloosheid in jaren. Flink stijgende lonen zijn vanwege globalisering alleen nog mogelijk als de pleuro helemaal onderuit gaat (niet uitgesloten, maar dan ontstaan nog grotere problemen).

  @ Niek:

  Een paar triljard QE en monetisatie met aangepaste boerkhoudregels doet wonderen, vriend.

  @394:
  leningen van 9% en hoger – mooi, dan heb ik vast een topinkomen alleen op basis van mijn spaarcentjes

  @ NJiek. Al eerder gezegd. Als jij 2 ton op de bank hebt of binnen 2 a 3 jaar bij elkaar kan sparen heb je mijn respect om te beginnen en gelijk als je nog even afwacht.

  Is dat zo?

  @397:
  lees gewoon de laatste enquetes eens, dan krijg je een heel ander beeld (en dan bedoel ik natuurlijk niet de polls op deze of vergelijkbare websites).
  Het grote publiek denkt, met alle officiele deskundigen, nog steeds dat dit een kleine dip is en dat we straks weer keihard gaan stijgen met de prijzen. Net zoals het publiek denkt dat de ellende op de beurs geheel achter de rug is.

  @ Niek

  De goegemeente interesseert mij niet. Ik laat mij door anderen niet vertellen wat er gaat gebeuren. Ik vertel andere wat er gaat gebeuren.

 406. Jasper says:

  Niek Zegt:
  22 June 2009 om 11:59 am
  @399:
  ik denk dat de rente makkelijk naar 20% kan, als ze het huidige monetisatie beleid nog even doorzetten. Maar lang voordat we daar zijn is de HRA al afgeschaft en/of zijn alle Nederlandse staatsobligaties afgewaardeerd tot junk status.

  @ Niek.

  Ik ga het nog een keer zeggen: make up your mind of pak je koffetje en boek een enkeltje naar China of India waar ze het volgens jou beter doen als ik op hun staatsobligaties mag afgaan.

  Je weet niet war je het over hebt.

 407. Get a Life! says:

  @Jasper

  Hahaha! Ik kan me voorstellen dat je gefrustreerd bent over het feit dat sommigen het wel goed voor elkaar hebben. Toen ik een tijd geleden mijn eerste huis kocht heb ik geen tophypotheek afgesloten, eigen spaargeld ingebracht, een spaar-leven hypotheek afgesloten en zo min mogelijk geinvesteerd in woonverbetering om het geld pas te gebruiken in het huis waarin ik met mijn gezin oud wil worden. Zeg maar – kopen met verstand!

  Terwijl ik nu huur en de markt vanaf de zijlijn volg, lopen mijn spaarpolissen gewoon door. Over een paar jaar komt het gegarandeerde geld vrij. Dit wordt uiteraard ook weer aangewend om de hypotheeklasten te verlagen.

  Maak je over de toekomst van mijn kinderen geen zorgen!

 408. woger says:

  @Get a life!

  Ik denk dat de rente wel degelijk kan oplopen tot ver boven de 14% (kijk maar naar de jaren 80). Uiteraard heeft dat invloed op de huizenprijzen (kijk maar naar de jaren 80), maar waar ik me de laatste weken druk om maak Is de eigenlijke zeepbel in de woningmarkt, de grondprijs.
  Aangezien ik nogal eisen stel aan mijn nieuwe woning ben ik ook maar eens gaan kijken naar bouwkavels. Als je daaraan begint, dan begrijp je pas wat er echt aan de hand is.

  Voorbeeld:
  Ik zag een stukje grond (weiland) van 1500m2 in een gehucht in Brabant, tussen 2 huizen in. Om het stukje land stond zelfs nog prikkeldraad.
  Ik heb op boerderij.nl de gemiddelde grondprijs voor grasland opgezocht en die lag op €6,50 per m2. Dat komt neer op €9750 voor het hele weiland.
  Nu hebben ze echter een bouwvergunning voor een huis van 1000m3 gekregen voor dat weiland en nu is de vraagprijs ineens €375.000 . Dan vraag ik me af wie hier gigantisch aan verdient en welke idioot hier intrapt.
  Van de andere kant kan ik heel hard schreeuwen dat dat niet normaal is, maar daar krijg ik geen huis mee; ik zit in de tang van dit soort mensen.
  Iedereen vindt het blijkbaar normaal dat dit gebeurt en dus moet ik het ook maar normaal vinden.
  Maar als ik nu toegeef en als een mak schaap dat weilandje koop voor €375.000 ben ik dan niet net zo schuldig als al die mensen die jaren lang tophypotheken afsloten omdat dat “normaal” was?

 409. Niek says:

  tip i.v.m. inflatie/deflatie debat:

  degelijke maatstaven voor prijsontwikkeling zijn er niet meer door alle manipulaties, maar goud was altijd een baken in de branding. Ik let zelf op de euro goudprijs. Na een alltime high in feb. 2009 is de euro goudprijs flink gezakt en de ontwikkeling van de laatste dagen wijst op verdere daling. Cash euro’s worden (tijdelijk) meer waard, dat wijst op deflatie of desinflatie. Ik verwacht een verdere daling naar goudprijs van 600-625 euro per ounce; op langere termijn verwacht ik wel een grote stijging.

  zie bijv. http://stockcharts.com/c-sc/sc?s=$GOLD:$XEU&p=D&yr=0&mn=6&dy=0&i=t08063842048&r=6415

  In andere currencies kan het beeld afwijken, bijv. in AU/NZ $ is de goudprijs nog harder gedaald omdat die t.o.v. de euro sterk stegen (hangt samen met de sinds maart sterk toegenomen interesse voor riskante beleggingen).

 410. Jasper says:

  @ Get a life

  Ik heb 2 frustraties in dit leven.

  1: Mensen die zich niet laten helpen.

  2 Mensen die in de weg lopen als ik aan het helpen ben.

  Als jij inderdaad een eigen vermogen haD, zou je me niet in de weg lopen maar weten waar ik het over heb en begrijpen waar ik mee bezig ben.

  Je hoort dus duidelijk bij de eerste categorie. Ik zeg dus eigenlijk dat ik vermoed dat je een leugenaar en dom bent.

  Maar zeker weten doe ik dat niet. Dat wil ik wel toegeven.

 411. woger says:

  Jasper, waar zouden de banken een paar triljard QE vandaan moeten halen?

 412. Jasper says:

  @ Wager:

  We kunnen de grond niet weggeven aan mensen die willen bouwen.

  Dat zou zeer voordeling zijn voor de mensen die gratis grond krijgen. Maar een beetje dom vanuit het perspectief van de Nederlandse samenleving bezien.

  Dan krijgen namelijk niet de mensen die er het meeste voorover hebben de grond. Zit je in no time vol met profiteurs in dit land.

  ik weet niet wat een reele prijs is voor de ene of andere weiland.

  Maar wel dat je je niet blind moet staren op vraagprijs als de betaalbaarheid (ook van weilanden) hoger is dan wanneer dan ook de afgelopen 40 jaar voor mensen die gefinancierd willen kopen.

 413. Jasper says:

  @ Wager.

  Nergens vandaan. We toveren het zo te voorschijn, met een druk op de enter knop.

  Centrale bank koopt schulden van de banken met nieuwe gecreerd giraal geld. Kost een minuut of tien om te doen.

  Geen moeilijke zaak ook als je eenmaal geregeld hebt dat het grote publiek je hoofd er niet afhakt of in je in de gevangenis gooit.

  (bespaar me jullie sarcasme, wij doen dit voor jullie eigen bestwil)

 414. Woger says:

  @Jasper (413)
  Maar naar wie gaat die €365.000 extra dan? En wie heeft bepaald dat op dat weilandje ineens wel gebouwd mag worden? En kennen die 2 elkaar? en waar is die prijs op gebaseerd?
  Dat kan me uren bezig houden en hoe langer je er over denkt hoe belachelijker het wordt.

 415. Get a Life! says:

  @alkhobar

  Toegegeven, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

  Als ik een domme leugenaar zou zijn was ik hier niet.

  Maar laten we het liever over de inhoud hebben. Moddergooien is zo 2008.

 416. Jasper says:

  Niek Zegt:
  22 June 2009 om 12:19 pm
  tip i.v.m. inflatie/deflatie debat:

  degelijke maatstaven voor prijsontwikkeling zijn er niet meer door alle manipulaties, maar goud was altijd een baken in de branding. Ik let zelf op de euro goudprijs. Na een alltime high in feb. 2009 is de euro goudprijs flink gezakt en de ontwikkeling van de laatste dagen wijst op verdere daling. Cash euro’s worden (tijdelijk) meer waard, dat wijst op deflatie of desinflatie. Ik verwacht een verdere daling naar goudprijs van 600-625 euro per ounce; op langere termijn verwacht ik wel een grote stijging.

  zie bijv. stockcharts.com/c-…063842048&r=6415

  In andere currencies kan het beeld afwijken, bijv. in AU/NZ $ is de goudprijs nog harder gedaald omdat die t.o.v. de euro sterk stegen (hangt samen met de sinds maart sterk toegenomen interesse voor riskante beleggingen).

  Jasper @ Niek.

  Ik had goede hoop dat je ten miste dit begreep. Zeer teleurstellend.

  Ik zeg goud staat op 1500 dollar minimaal voor 1 januari 2011, en boven de 1000 euro.

  Maar dat is een andere discussie.

 417. Niek says:

  @406:
  gelukkig heb ik veel meer op de bank dan dat, want anders zou ik in jouw scenario erg weinig speelruimte hebben zodra de grote stijging van start gaat 😉

  @407:
  als de hypotheekrente significant stijgt (bijv. boven 10%) gaat Nederland hardstikke failliet, tenzij ze de HRA en NHG afschaffen. Helaas kom je de weinige landen die wél een verstandig financieel beleid voeren (India en China reken ik daar niet direkt onder) nauwelijks meer binnen.

  @409:
  goed punt, die grondprijzen. Bij mij in de buurt kost landbouwgrond 3.75-4.5 EUR/m2; ik heb begrepen dat dat nog boven het gemiddelde van NL is, dus 6.50 voor grasland lijkt me al extreem veel. De verklaring voor de prijsopdrijving is simpel: de grondpolitiek. Die is bedoeld om van iedere ‘boer’ een instant multimiljonair te maken; deze groep zal zich (via het CDA) met hand en tand verzetten tegen iedere wijziging. Natuurlijk profiteren gemeentes, WBV’s (= PvdA) en projectontwikkelaars (= CDA/VVD) dik mee, dus hier zitten we nog wel even mee.

  Toch denk ik dat een flinke korrektie mogelijk is, in Californie met een redelijk vergelijkbare grondpolitiek zijn de grondprijzen ook dramatisch gedaald.

  Ik heb wel rapporten gezien die stellen dat het mogelijk moet zijn dat gewone burgers grond kopen voor 20-25 euro per m2, dus ongeveer wat de gemeentes nu zelf betalen. De kosten voor bouwrijp maken (daar zit trouwens heel veel overbodige flauwekul in) zullen dan wel bij de koper doorberekend moeten worden en de gemeentebelastingen zullen vast omhoog gaan vanwege het wegvallen van de voornaamste inkomstenbron van de gemeentes.

  Ik heb geen goede referenties voor grondprijs, ik weet wel dat ze in mijn gemeente sinds 1995 vervijfvoudigd zijn (van 100-120 gulden/m2 naar 250-350 euro/m2). Een halvering in slechte tijden lijkt me wel het minimum …

 418. Jasper says:

  @ Get a life.

  Alkobar?!?

  Hoe kom jij aan mijn password? Ben jij de moderator? Ben jij de persoon die mij bande?

  Nu moet ik hem veranderen.

 419. Niek says:

  @417:
  ik pretendeer niet de goudprijs te begrijpen, ik kijk gewoon wat de markt doet en pas mijn positie aan.

  Ik ben sinds begin februari dus even uit de markt (beetje vroeg maar vooruit, het staat nu al veel lager). Er stond trouwens bij dat ik op lange termijn wel een flinke stijging verwacht; ik denk dat die na de zomer kan beginnen maar wie ben ik …
  Dollar goudprijs vind ik niet zo interessant, als ze daar (eerder) gaan hyperinflateren is dat erg riskant om te bespelen (moet je feitelijk dollars voor lenen, dat lijkt lucratief maar is ook riskant).

 420. Jasper says:

  @ Get a life.

  Hoe kom jij aan mij password?

  @ Niek.

  Ik heb belangrijker dingen aan mijn hoofd. Ik wil weten hoe het kan dat Get a Life mij password kent.

 421. Woger says:

  @Jasper

  Password? Hoezo? Waarvan? Hoe kom ik daar? Wat is dan je gebruikersnaam? 😉

 422. Jasper says:

  @ Wager.

  Ik ben dus nu bezig al mijn passwords te wijzigen.

  Alkhobar is mijn geboortplaats. Get a life is niet te vertrouwen en waarschijnlijk de beheerder van deze site.

  Weet je waar je mee te maken hebt.

  De rillingen lopen me over de rug.

 423. Woger says:

  @Jasper

  Ik gebruik geen password voor deze site. Hoe zou een moderator achter een paswoord kunnen komen?

 424. Jasper says:

  @ Wager.

  Ik ben bankier. Geen IT’er. Hij heeft hem.

  Als het een password voor deze site was had ik geen probleem….

 425. Get a Life! says:

  🙂

  Nee ik ben geen moderator en geen site-owner. Je ‘password’ staat gewoon openlijk op het net. Dit is nl. niet de enige site waarop je zo loopt te blaten.

  Maargoed, ondertussen alweer 423 reacties. Nieuw record volgens mij. Het onderwerp is dan ook redelijk breed! 🙂

  En ik ben het voor het eerst eens met Jasper. We staan aan de vooravond van de grootste goudmove sinds tijden.

 426. Woger says:

  @Jasper

  Ze zullen toch wel een firewall hebben bij jullie op de bank?

 427. Woger says:

  Dus nu wel of niet goud kopen?

 428. Get a Life! says:

  Op huizenhype.nl ben je gebanned. Je leest geregeld het ad.nl (waarschijnlijk in de baas z’n tijd).

  Daar heb ik je geboorteplaats vandaan. Dus maak je vooral geen zorgen. Ik ben maar een domme leugenaar.

 429. Jasper says:

  @ Get a life.

  Ex password. Dank voor de tip.

  Vwb goud zijn we het eens.

  Ik zou het waarderen als je je uitsprak naar starters toe wat een dergelijke goudmove met de lange rentes gaat doen.

  Zal ik daarna aan mensen met veel cash nog eens benadrukken dat ze vooral moeten wachten met kopen…

  Je bent bekend met Jim Sinclair neem ik aan?

 430. rik says:

  Hey jasper

  check de cbs cijfers 🙂

  de huizen dalen weer 😉 🙂 go on go on 🙂 daleuh 🙂 en als ze zoude stijge dan is dat nie erg dan daarna is het weer dalen geblazen ! 🙂

 431. Jasper says:

  @ Wager.

  Het gaat niet om bank passwords en het gaat inmidels om ex passwords, maak je geen zorgen.

  @ Get a life.

  Voel je niet gepikeerd, ik waardeer de tip.

  Ik vermoed dat je geen leugenaar bent maar vind je wel wat onverantwoordlijk naar de volgende generatie toe.

 432. Get a Life! says:

  @Woger

  Die keuze is aan jou. Goud is in elk geval geen markt voor ‘gevoelige’ beleggers. Het is de zwaarst gemanipuleerde markt die er is.
  Het kan interessant zijn om wat krugerrands te kopen. Maar wees zeer voorzichtig met miningstocks. Met name de afrikaanse (durban).

 433. Jasper says:

  @ Rik.

  Jaja, de huizenprijzen dalen.

  Hoera, hoera, hoera, we worden allemaal slapend rijk want zometeen krijg je een zak geld mee met de sleutel.

  En alvast gefeliciteerd he…

 434. Get a Life! says:

  Jim Sinclair.. Uiteraard. Ken je Le Metropole cafe dan ook?
  Zelf houd ik me sinds 2002 bezig met goud. Ik ben hard op mn bek gegaan met DROOY. Maar heb flink verdiend aan Bema (overgenomen door Kinross). Maargoed, andere discussie.

 435. Jasper says:

  @ Wager.

  Goud is voor profs of voor mensen die een prof kennen en heel veel vertrouwen in de mening van die professional hebben.

  Mensen hier verkopen hun woning al als er een procent of 10 af dreig te gaan.

  Goud corrigeert jaarlijks met dat soort percentages en 35% of zelfs 50% is geen uitzonderlijke correctie in een bullmarket.

  Ik zie de meesten hier geen geld verdienen op de goudmarkt.

 436. Jasper says:

  @ get a life.

  Wel eens gelezen, maar ik informeer me op vele sites, pro en contra.

  Inderdaad is het een andere discussie.

 437. Niek says:

  @435:
  tja, Drooy – was voor mij ook een harde les; maar het leergeld heeft inmiddels wel rendement opgeleverd. Wat goud betreft: zolang we onder de 680 EUR/ounce zitten hou ik mijn kruit droog en wacht rustig af waar we uitkomen bij deze korrektie (ik gok op EUR 575-625/ounce). Ik verwacht ook een potentieel zeer grote stijging, maar als echte Nederlander wil ik niet te duur (terug) instappen. Het kan altijd (tijdelijk) nog verder omlaag vanwege alle manipulaties.

 438. Niek says:

  P.S.: zeer hoge rente is NIET zonder meer goed voor de goudprijs, in tegenstelling tot wat o.a. Jasper blijkbaar denkt.

 439. Jasper says:

  @ Niek.

  Veel succes oude market timer.

  Heb ik laatste niet iets over jou gelezen. je weet wel, naast dat artikel over Warren.

  Oude ster beleggert.

 440. Jasper says:

  @ niek.

  Nee, dat de goudprijs opliep van 35 dollar naar 850 dollar terwijl de rente opliep van 4% raar 18% dat wat toeval

  Normaal doet ie dat nooit.

 441. Niek says:

  @Jasper (440):
  ik probeer niet teveel te voorspellen en let gewoon op wat de markt doet; de afgelopen maanden was de euro goldprice super stabiel dus dat opletten kost weinig moeite. Als de markt morgen ineens opent op EUR 1500 per ounce dan heb ik pech gehad, maar dan zijn er ernstiger problemen in de wereld denk ik.

  ik vermeld die goudprijzen overigens om aan te geven dat die sterke inflatie die jij verwacht helemaal geen hard gegeven is, zeker niet op korte termijn.

  @Jasper (441):
  die $850 was een spike in relatief korte tijd die geen goede korrelatie had met de rente tarieven. En terwijl de rente naar bijna niks daalde maakte goud ook een ongekende stijging door. Je kunt beter kijken naar de reele rente (met inflatie korrektie), die heeft vaak een heel ander verloop dan nominaal.

 442. Jasper says:

  @ Niek.

  Ik ge heel hard nadenken of ik jou nog te woord wil staan. Normaal doe ik geen zaken met werkelozen namelijk.

 443. Niek says:

  @Jasper(443):
  gelukkig zijn de account managers van mijn bank verstandiger, anders zouden ze een hoop geld mislopen 😉

 444. Jasper says:

  @ Allen.

  Lees en oordeel zelf. Koos Werkuhloos.

  Niek Zegt:
  22 June 2009 om 1:30 pm
  @135:
  ik maak mij niet druk over werkeloosheid – sterker nog, op het moment werk ik officieel niet eens
  En met massa werkeloosheid mogen ze voor mij beginnen in de financiele sector, dat zou goed opruimen.

  en ja, het lijkt mij prima dat iedereen (prive, bedrijven, overheid) die zich fors in de schuld heeft gestoken nou eindelijk eens gedwongen wordt om ook wat terug te betalen, in plaats van dat een ander daar voor opdraait. Op lange termijn is dat namelijk de enige manier om een gezonde economie te krijgen; door schulden steeds weg te poetsen krijg je een voodoo economie met alle kwalijke gevolgen van dien.

  Jasper Zegt:
  22 June 2009 om 1:34 pm
  Jij werkt niet maar denkt wel te kunnen oordelen wie wel en geen werk verdient?

  Heb jij ooit wel eens een bank van binnen gezien?

  Beetje bij beetje geef je je weg als de profiteur die je bent. Al;s wij schulden hebben in deze samenleving is het om bl;oedzuigers als jou te onderhouden. Parasiet.

  Terug betalen. Aan jou zeker? Man, jij gaat de rekenign betalen maar je weet het zelf nog niet.

  Het is maar goed dat je me niet begrijpt. Anders zou je de dans ontspringen.

  Op de lange termijn? op de lange termijn?

  Man, jouw idee van een lange termijn is blijkt nu de wachtduur tot de volgende aflevering van de bold en de beautifull.

  Kansloos.

  Jasper Zegt:
  22 June 2009 om 1:37 pm
  Weet je wat een lange termijn gaat worden voor jou?

  De termijn dat jij in ee sociale woningbouw woning zit. Geen weken op maanden. Geen jaren.

  De-cen-ni-a. De rest van je leven.

  Niek Zegt:
  22 June 2009 om 1:42 pm
  @137:
  hilarisch, wat een wijsheden kun jij etaleren. Nee, ik ken de bank niet goed van binnen. Als je genoeg saldo hebt komt de bank namelijk bij jou langs, in plaats van andersom. Enne, een profiteur … is dat iedereen die zijn geld verdient (of verdiend heeft) buiten de financiele dienstverlening ?

  @138:
  sociale woningbouw woning: daar kom ik in nog geen 100 jaar voor in aanmerking

  Jasper Zegt:
  22 June 2009 om 1:47 pm
  @ Niek.

  Jaja. Van Lanschot staat te springen om met jou geassocieerd te morgen zijn.

 445. Okkie says:

  @Jasper nr.353:
  Of je Capslock blijft hangen of je bent overspannen…

  @nr.355:
  Ik heb wel respect voor mensen die hard werken voor hun geld zoals Chantal, maar niet voor huizenkopers in zijn algemeenheid. En nee, ik geloof niet in bovennatuurlijke verschijnselen zoals karma.

 446. Jasper says:

  @ Okkie.

  353: je lijkt me prive echt een aardige vent. ik ga het rustiger aan met jouw doen.

  355: niets mis met jouw karma. ik zou zeggen dat je nogal een krabbelaar bent. ik zou zeggen dat je erop vooruit gaat in een volgend leven.

 447. woger says:

  @ Okkie

  Wat heb je tegen huizenkopers in zijn algemeenheid?

 448. Jasper says:

  @ Wager.

  Ik ben het met Okkie eens.

  Hij heeft geen respect voor huizenkopers in zijn algemeenheid. Ook geen disrespect lees ik in zijn woorden.

  Op zich is dat terecht. Of iemand een huis bezit of niet betekent niet zoveel voor de maatschappelijke waarde van zo iemand.

  Wel is het zo dat kopers die verstandig financieren goedkoper wonen dan huurders. Zo bezien dragen huurders meer aan deze maatschappij bij.

  Mijn respect heb je als je weet waar je het over hebt. Wijsheid is weten wat je niet weet.

 449. Niek says:

  @Jasper(449):
  Mijn respect heb je als je weet waar je het over hebt. Wijsheid is weten wat je niet weet.
  dan moet je ofwel een heel lage dunk van jezelf hebben, of een gespleten persoonlijkheid – gezien alles wat je op dit forum etaleert.

 450. Woger says:

  Ik mag dan wel zeggen dat ik zeer wijs ben betreft de economie 😉

 451. Jasper says:

  @ Niek.

  Inhoud, vriend inhoud.

  Het is mij duidelijk dat je me een zak vind. Ik heb een groot ego. Schrijf het maar op zoveel je wilt. Jasper is een zak. Jasper is niet aardig. Jasper is vervelend.

  Dat mag.

  Maar schrijf geen onwaarheden over de woningmarkt. Want dan neem ik je te pakken zoals je inmiddels hebt gemerkt.

  Verder nog vragen?

 452. Jasper says:

  @ Wager.

  Ik heb je nog niet op pertinente onwaarheden kunnen betrappen en je lijkt open te staan te leren.

  Dat doet vermoeden dat je behalve redelijk op de hoogte bent, je ook wijs bent in de ware betekenis van het woord; door je namelijk bewust te zijn dat er altijd meer te leren valt.

  Geldt ook voor mij. Boukje leest me een keer of 2 per dag op zijn manier de les.

  Ook een kwestie van karma, vrees ik.

 453. Niek says:

  #Jasper(452):
  ik ben me van geen onwaarheden bewust, en al helemaal niet van te pakken genomen worden door Jasper (een forumpersonage dat me hooguit een beetje zielig lijkt). Ik snap trouwens je opmerkingen over werkelozen niet, gezien je postings is er niemand die zo weinig werkt als jij.

  zo, en nu ga ik weer eens wat nuttigs doen 😉

 454. rik says:

  @ jasper

  Jaja, de huizenprijzen dalen.

  Hoera, hoera, hoera, we worden allemaal slapend rijk want zometeen krijg je een zak geld mee met de sleutel.

  En alvast gefeliciteerd he…

  jasper het zou kunnen dat ze een huis geven met een zak geld mee .. indien iemand moet zorgen voor de vergrijzing etc … k bedoel doen ze al vaker om de kutklusjes in een land te laten oplossen…

  ze gaven de marokanen etc ook goedkope huurwoningen en een zakgeld mee … wij starters moeten nu 12 jaar w88 voor een goedkoop woonhuisje.. dus wat je zegt 😉 het zou nog weleens kunnen

 455. Woger says:

  @ Jasper,

  Ik lees al een maand of 8 hier actief of inactief mee en vind de huizenmarkt (en huidige economie) erg interessant. Tot enkele maanden geleden was het voornamelijk eenrichtingsverkeer, maar sinds voornamelijk jij en Chantal zich wat meer profileren komen er wat meer gerichte discussies op gang.
  Helaas stranden die vaak in oeverloos gescheld, die voornamelijk gebaseerd zijn op jouw of iemand anders zijn achtergrond. Dat is jammer, maar ik probeer me voornamelijk te richten op de constructieve bijdrages van iedereen. Of diegene nou bankier is of putjesschepper interesseert me niet. Niemand weet wat er gaat gebeuren, maar heeft er wel een mening over. die mening interesseert me wel. Als die goed onderbouwd is en de gegevens kloppen, neem ik deze mee in mijn overweging in de aanschaf van mijn toekomstige huis.

 456. Jasper says:

  @ Wager.

  Wijze woorden. Mag ik wel opmerken dat ik alleen terugscheld. Waarmee ik niet wil stellend dat ik gheen scherpe pen heb.

  @ Niek.

  Als je weer iets inhoudelijks zegt ga ik regeren.

  @ Rik.

  There is no free lunch in life. Zeker niet als je marokkaan in Nederland bent. Je begrijpt iets helemaal verkeerd.

 457. Jasper says:

  Rik zegt:

  “ze gaven de marokanen etc ook goedkope huurwoningen en een zakgeld mee … wij starters moeten nu 12 jaar w88 voor een goedkoop woonhuisje.. dus wat je zegt het zou nog weleens kunnen”

  Zit je nu al 12 jaar te wachten man? Wat erg? Heb je werk?misschien kan ik wat voor je doen…

 458. rik says:

  nee hoor.. 🙂

  ik ben nog jong 😉

  ik bekijk de macro economische cijfers goed en de vergrijzing veroorzaakt hierdoor wel problemen in de zorg en de huizenmarkt krapte zal langzamerhand oplossen… alleen de prijzen zijn zow belachelijk hoog 🙂 dat het een FALLING DOWN verhaal wordt .. neem aan dat je weet wat dat betekent 😀 😀 😀 en al die bankiertjes die vreze voor hun baan enz 😡 en de hoge heren die er met het geld vandoor gaan … tsja vraag me eigenlijk soms wel af hoe het afloopt ? ( protesten etc ) …

 459. Jasper says:

  @ Rik.

  Ja Rik. de prijzen zijn hoog. Dat is waar. Ze zullen ook wel naar beneden gaan.

  Dit bankiertje vreest natuurlijk niet voor zijn baan.

  Hoe het afloopt?

  Met een slagers opstand waarna de opstandelingen als eerste het cachot mogen betreden om hun hoofd te verliezen als het aan jou logt.

  Met een sisser als het aan mij ligt.

  Protesten heb je altijd in dit soort tijden waarin mensen moeten nadenken omdat een paradigma – leen tot over je oren want de prijzen gaan omhoog – verandert.

  1968, 1980 en nu. Protesten zijn er altijd in dit soort tijden. Niets nieuws onder de zon. Kwestie van meer blauw op straat om het geteisem eronder te houden. Stemmen ze zelf voor.

  Gewoon eens om te testen of je kan begrijpend lezen. Wat is volgens jou volgens mij het nieuwe parardigma? Het staat hier boven opgeschreven voor je.

  Zoek naar: pivot.

 460. Boefke says:

  @456 Woger

  Gelukkig er zijn ook nog mensen die zichzelf wel in de hand hebben.

 461. chantal says:

  @rik

  “alleen de prijzen zijn zow belachelijk hoog”

  Ik vind ‘hoog’ relatief. Zelf vind ik huizenprijzen nog laag. Ok, ik ben van Belgie, daar zijn ze ook lager als bij jullie, maar als ik op Nederlandse vasgoedsites surf, dan vind ik het bij jullie zeker nog meevallen.

  Iedereen zegt dat ze ‘hoog’ zijn. Maar ook daarop heb ik hier al een antwoord gegeven.

  Ik draai niet mee in al die luxe en wegwerpmaatschappij. Ja, mijn kinderen dragen tweedehands kleding (geen vodden zoals ze hier eens zegden), ik heb geen wagen, ik heb een zeer oude gsm van 40€, in de winter staat de verwarming laag enzovoort enzovoort.
  Ik heb mijn grootmoeder nog weten leven op haar boerderijtje, met alleen maar een kolenkacheltje, een wc was een gat in een plank, ze werkte 13u per dag 7 op 7. En als ze heeeeeel gul was en me mijn zakgeld gaf rond de jaren 80 dan kreeg ik 20bfr of 1 gulden of een halve euro. En geld had ze hoor.

  Ik als iemand die dus redelijk premitief voor deze tijd leef, vind toch van mezelf dat ik in luxe baad. Ik vergelijk me ook niet met mijn buurman, maar met grootmoeder zaliger.

  Huizen zijn net zo duur als 20, 30, 40 jaar geleden, want ook toen ging ongeveer 1/3 van het gezinsinkomen naar een woonst. Nu is dat nog steeds, op enkele uitzonderingen na. Maar al die andere luxe hé, die trekken uw geld om mee rond te komen naar beneden, die zijn het. Niet het vastgoed.

 462. Jasper says:

  @ Boefke, @ Wager.

  Zie in de draad op het andere artikel de post van Mieke en mijn antwoord.

  Als ik gelijk heb, en dat heb ik, gaat die paar mensen die ik heb kunnen overtuigen van wat er gaat komen erg blij met me zijn.

  Nogmaals, je mag aan de kantlijn blijven, je mag het met me oneens zijn.

  Maar zeg straks niet dat ik je niet gewaarschuwd heb of dat je niet wilde luisteren omdat ik wat te rabbiaat ben voor je en dat het dus eigenlijk mijn schuld is.

  Het gaat om jouw toekomst en allang niet meer om de mijne. Je zou kunnen zeggen zat ik mijn zorgplicht wat serieuzer neem dan je lief is.

 463. Jasper says:

  Huizenprijzen zijn hoog. klopt.

  De betaalbaarheid van nu gaan jullie nog naar terugverlangen en wel sneller dan je denkt.

  Tenzij je mijn advies opvolgt.

 464. Jasper says:

  @ Chantal

  Deze mensen willen cash een huis kopen omdat ze stiekum vinden dat de hele financiele sector overbodig is.

  Wat heb je aan die witte boorden, ze leggen geeneens bakstenen op elkaar.

 465. rik says:

  Jasper .. WHahahahahahha :p je vreest echt voor je baan zeg 🙂 🙂

  ik niet ik werk in de zorgsector 🙂 ik zit goed 😉 ik zag dit al aankomen paar jaar geleden :p en het gaat maar 1 kant op met de huizensector .. ff to the point blijven 🙂 en dat is Down Down baby Down ! 🙂

  heerlijk toch ? :p

 466. rik says:

  ps en de betaalbaarheid zal daarin een stuk toenemen !

 467. M says:

  @Niek (403)

  ik denk dat de rente makkelijk naar 20% kan, als ze het huidige monetisatie beleid nog even doorzetten. Maar lang voordat we daar zijn is de HRA al afgeschaft en/of zijn alle Nederlandse staatsobligaties afgewaardeerd tot junk status

  Dan hebben we het niet over de hele korte termijn neem ik aan, zo snel gaat zo’n ontwikkeling niet.

  De middellange en lange termijn zijn weliswaar relevant voor de huizenmarkt, maar gemakkelijk voorspelbaar zijn ze niet. Een rente van 20% is dan ook verre van een garantie op dit moment, al zie ik de rente ook wel oplopen.

 468. M says:

  @Niek

  Ik verwacht het niet op korte termijn te zien, maar als goud ineens hard stijgt kan dat wel eens een flinke klap voor de dollar betekenen, en misschien ook voor andere (fiat) munten.

  Aangezien die kans nog steeds bestaat hou ik zelf een deel fysiek goud aan voor de zekerheid. Niet om er rijk van te worden, maar als we hard omhoog gaan zou het zonde zijn om niet mee te doen.

  Een klap naar beneden lijkt me nu niet persee aan de orde, waar haal je dat vandaan?

  Ik kom tot zover nergens een reden tegen om plotseling weer meer te gaan vertrouwen op de fiatmunten die wereldwijd gebruikt worden. Waarom zou goud dan gaan dalen?

 469. M says:

  @Okkie (81)

  Volgens mij stijgt olie omdat een aantal mensen liever een schip vol olie op zee heeft dan dollars bij de bank. Gezien de economische berichten neemt de operationele olievraag niet zo snel toe. Er drijven bovendien redelijk wat afgeladen tankers rond. Deels een vlucht uit de dollar dus.

  Verder speelt Iran natuurlijk een rol.

 470. kees says:

  Jasper is:

  a: de moderator van dit forum
  b: speelt de 30 jarige.
  c: gewoon troll van de makelaars
  d: 18 jarige op de lerarenopleiding

 471. kees says:

  Niek Zegt:
  22 June 2009 om 12:06 pm
  @Get a life(401):
  wat huren betreft: in mijn gemeente wordt al maanden stiekum gepraat over wat te doen met alle nieuwbouwwoningen die zijn opgeleverd/gepland en waarvoor er vrijwel geen kopers meer zijn. [quote]

  Volgens J.P Balkenende gaat NL dreunen van de heimachines a.s. september……..niet alleen het geld gaat zweten, ook de zweep over de bouwwereld. Toch mooi wat een historicus uit kan braken als hij in de echte wereld komt.

 472. kees says:

  [quote]Niek zegt:
  Het grote publiek denkt, met alle officiele deskundigen, nog steeds dat dit een kleine dip is en dat we straks weer keihard gaan stijgen [quote]

  tot 40 jaar denk 100% dat het zo is. Ze denken het niet eens, ze staan er zelfs niet bij stil. Daar is die Jasper best wel een aparte gozer.

 473. kees says:

  [quote]chantal Zegt:
  22 June 2009 om 12:07 pm
  @niek 400
  “leningen van 9% en hoger – mooi, dan heb ik vast een topinkomen alleen op basis van mijn spaarcentjes ;)”

  Komaan hé Niek, je bent slimmer dan dat
  Ik was bezig over leningen. Als leningen op 9% staan, kan het zijn dat je nog altijd maar 4% krijgt op je spaarboekje. Beide staan los van elkaar, alhoewel het traditioneel wel afhankelijk is van elkaar.[quote]

  nee hoor, in 1981 was de rente op het boekje voor minder dan een jaar 8,5% bij de Rabo en de variabele rente hypotheek 11.5%.

 474. Niek says:

  @chantal(462):
  “Huizen zijn net zo duur als 20, 30, 40 jaar geleden”
  dit is patent ONJUIST, de huizenprijs is in NL t.o.v. de inkomens bijna 5x hoger dan 20 jaar geleden. De huizenprijs t.o.v. de inkomens staat bovendien op een alltime (350-jaars) high. Wie denkt dat we nu flink verder gaan stijgen (t.o.v. de inkomens) die kan denk ik beter naar het casino gaan …

  @M(468):
  ik denk dat zoiets (20% rente) wel binnen enkele jaren kan gebeuren, met name dus als men blijft doorgaan met QE grappen (het verzet daartegen lijkt te groeien). Met de nadruk op kán, want momenteel denk ik ook dat een geleidelijke stijging (naar bijv. 8% voor lange rente) aannemelijker is.

  @M(469):
  ik verwacht geen klap naar beneden in (euro)goud, maar het korrektiepatroon van afgelopen halfjaar wijst volgens mij op een daling naar ongeveer 600. Goud kan tijdelijk minder waard worden door o.a. deflatie(-angst) of een ‘dash for cash’. Ik ben zelf van plan te gaan kopen vanaf EUR 625, of als we opwaarts door de EUR 680 breken. Met vertrouwen in fiat money heeft het inderdaad niet te maken.

  In US$ durf ik momenteel helemaal niet te voorspellen wat er met de goudprijs gebeurt; naast een sterke dollar daling (op langere termijn vrijwel zeker) hou ik rekening met een nieuwe dollar surge als het weer slechter gaat op de beurs (vooral op korte termijn, dus deze zomer).

  @M(470):
  helemaal mee eens, grootste deel van mijn energy positie daarom recent verkocht. Een groot deel van de tankers is momenteel in gebruik puur voor olie opslag, de Baltic index is ook alweer een faktor 6 ofzo gestegen in een paar maanden. Allemaal speculatie op een spectaculair herstel dat NIET gaat komen, en dollar hedging (op korte termijn slim, maar voor lange termijn een erg dure methode). Als blijkt dat de recovery niet of veel later komt kunnen we (tijdelijk) met gemak terug naar $25 per barrel of daaromtrent.

 475. kees says:

  woger Zegt:
  22 June 2009 om 12:13 pm
  prijzen agrarische grond:bouwgrond

  ken in een polder in NH 4 ha landbouwgrond voor 150K en 4ha waar op gebouwd mag worden voor precies het dubbele bedrag. Questie van vr. en aanbod. Alleen gaan de locale overheden over de toewijzing van wat wel en niet mag.

 476. Niek says:

  @474:
  precies, dat herinner ik mij ook (al had ik toen weinig beschikbaar om te sparen …). En met een deel van het spaargeld in goud kan het echte rendement aanzienlijk boven de hypotheekrente uitkomen.

  gelukkig beginnen de huizenprijzen grafiekjes van de NVM en de rentegrafieken van de hypothekers meestal pas in 1985 of nog veel later 😉

 477. kees says:

  [quote]woger Zegt:
  22 June 2009 om 12:13 pm
  @Get a life!

  Ik denk dat de rente wel degelijk kan oplopen tot ver boven de 14% (kijk maar naar de jaren 80). Uiteraard heeft dat invloed op de huizenprijzen (kijk maar naar de jaren 80), [quote]

  Toen de varialbel rente bij de Rabo 12.5%was in 1981 stond de huizenprijs wel onder druk, maar het viel wel mee. Het gekke was in het voorjaar van 1983 was de rente gezakt naar 8,5 en de huizenprijs met 20% gezakt.

 478. Niek says:

  @kees 476:
  300K voor 4 ha (7.5 euro/m2): ik denk niet dat particulieren dat dan mogen kopen, alleen projectontwikkelaars ofzo. Of anders geven ze gewoon geen bouwvergunning, of ze gaan 100 euro/m2 vragen voor bouwrijp maken (kost normaal 20-50 euro/m2).

  Ik denk wel dat gemeentes wat proefballonnetjes in deze richting gaan oplaten het komende halfjaar; ik hoorde net dat er in mijn gemeente ook over gepraat wordt.

 479. kees says:

  M Zegt:
  22 June 2009 om 5:45 pm
  [quote]@Okkie (81)

  Volgens mij stijgt olie omdat een aantal mensen liever een schip vol olie op zee heeft dan dollars bij de bank. Gezien de economische berichten neemt de operationele olievraag niet zo snel toe. Er drijven bovendien redelijk wat afgeladen tankers rond. Deels een vlucht uit de dollar dus.

  Verder speelt Iran natuurlijk een rol.
  [quote]

  olie onder je kussen valt ook niet mee.

 480. Niek says:

  @478:
  diverse analyses van de huizenmarkt uit die tijd zeggen dat er eigenlijk geen echte oorzaak was voor de prijscrash (-40%) in 1979/1980. De markt was wél rijp voor een crash na een prijsstijging van ruim 100% in 5 jaar (zo’n stijging daar lachen we nu om …) en allerlei speculatieve verschijnselen. De economische situatie was in diverse opzichten slecht (hoge rente, hoge werkeloosheid etc.) maar een echte aanleiding voor de felle daling was er niet.
  Plotseling viel de bodem uit de markt … en de daaropvolgende tien jaar ofzo stegen de huizenprijzen in de meeste regio’s niet of nauwelijks, terwijl de hypotheekrente hoog bleef en huiseigenaars met hoge kosten zaten. Slecht rendement dus voor de vastgoed ‘beleggers’; het zou zomaar opnieuw kunnen gebeuren.

 481. rik says:

  PSJE VOOR JASPER NOGMAALS

  ik en mn vriendin gaan over een jaar samenwonen 🙂 en eerst HUREN en niet kopen 🙂 dan waarschijnlijk over drie jaar ofzow gaan we eens kijken wat er is gebeurd met de huizenmarkt ( ikzelf heb al genoeg geld om er eentje te kope maar mijn papa en mama ik kan hen handje niet loslaten :p )

  degene die nu nog een huis kope die zijn nogal naiff of hebben het nieuws niet goed gevolgd ( ps ik leef echt met hen mee )

 482. Wim Jansen says:

  Huizenprijzen in 2010 nog eens 20% omlaag

  LEAP/E2020 adviseert haar Europese abonnees om geen vertrouwen te hebben in de aanbevelingen van ‘specialistische’ media en professionals om weer in vastgoed (huizen e.d.) te investeren, omdat de markt zijn dieptepunt zou hebben bereikt. De denktank verwacht namelijk dat de vastgoedprijzen in zowel de VS als Groot Brittannië in 2010 met gemiddeld 20% zullen dalen (en eveneens in de EU verder zullen dalen). In Europa is vooral de situatie in Spanje problematisch en zijn de vooruitzichten erg onzeker. Het bulletin is echter positief over Riga, de hoofdstad van Letland, dat welliswaar eveneens in een grote crisis verkeert, maar vanwege de lage prijzen en mooie lokatie een aantrekkelijke plek voor vastgoedinvesteringen zou zijn.

 483. Hugo says:

  Waardeer deze open discussie zeer. Het was een lap om te lezen maar dan heb je ook wat ;). Waardeer de openheid van Jasper met betrekking tot geldcreatie. Weinig bankiers die dat achterse van hun tong laten zien. Tevens ben ik het eens met de constatering dat de rentes zullen oplopen. Jasper zal vast wel erkennen dat hij de rente niet bepaald. Dat doen uiteindelijk toch de internationale geldmarkten (uiteraard niet 1 op 1). Ik wacht even de uitkomst van de discussie binnen de ECB af om te kijken wie wint. De QE’ers of de ”traditionelen”.

  Zelf volg ik het (internationale) nieuws redelijk maar pretendeer niet over de ultime wijsheid te beschikken. Wat ik constateer is dat eigenlijk alle fiatgeldeenheden hun ”ankers” verloren hebben. De US dollar is dood, dat weet iedereen. Helaas zitten ”onze” pensioenfondsen vuistdiep in de VS. Dat zal een enorme kostenpost worden voor de gepensioneerden. Ik sluit niet uit dat velen hun woning moeten verkopen om hun oude dag te kunnen financieren.

  De ING verwacht dat 5% van de hypotheekhouders eind volgend jaar niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Dit cijfer is nog van voor de negatieve bijstelling van ECB, CPB etc. Dit zal leiden tot een steeds groter aanbod van woningen.

  Ook heb ik zo mijn twijfels over de NHG & HRA. Ook dat gaat een behoorlijk probleem worden.

  Ik zit nu prima in mijn huurhuis en vind (als alleenstaande) de betaalbaarheid van koopwoningen bedroevend slecht. In mijn optiek zal dit niet nog (veel)slechter kunnen. Tja, mensen die niet hoeven te verkopen zullen niet verkopen maar helaas zullen alle stumpers die kort rentevast zitten, ontslagen worden etc. te maken krijgen met een heel moeilijke markt. Kopers krijgen geen 125% meer gefinancierd en nog eens een hele hoge rente.

  Ik denk dat we een fundamenteel andere markt krijgen die niet lijkt op de markt zoals we deze nu kennen. Gezien deze onzekere toekomst (inc mijn baan) durf ik gewoon niet nu zo een enorme verplichting aan te gaan. Call me stupid, chicken whatever maar ik ben aan het sparen zodat ik met een flink deel eigen geld een woninkje kan kopen. Mijn studieschuld is in ieder geval bijna afgelost 😉

 484. Boefke says:

  @ Hugo,

  En zo denken er gelukkig genoeg mensen over de huidige situatie.

  Laat je inderdaad maar noemen wat ze willen, ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen huishoudboekje.

  Merkte gister op een verjaardag op dat de huizenprijzen dalende zijn, mijn god…….kwerd zowat terplekke ge-executeerd!!!!

  Hoe durfde ik!? welke daling!? Welk probleem!? Tja ik zat dan ook niet met 2 huizen opgescheept van samen E 1.000.000 en voor 2 dagen in de deeltijd WW.

  Ik had makkelijk lullen, ik huurde voor een schijntje en wij hadden allebei nog gewoon werk.

  Tja, jarenlang slijten ze je voor gek dat je niet koopt…….en nu? Nu heb je makkelijk lullen en begrijp je helemaal NIX van de woningmarkt….

  Whatever, kga in september maar weer eens op vakantie denk ik, moet wat met je geld uiteindelijk.

  😉

 485. Okkie says:

  @Boefke:
  In mijn omgeving werd ik lang als rariteit beschouwd omdat ik huur, maar het tij begint te keren. Ik heb wel een goeie balans tussen geld aan leuke dingen spenderen en wat opzij leggen.

 486. Boefke says:

  jawel ik ook hoor, maar ik vind het wel van belang dat je nu leeft en dus nu geniet. Neemt niet weg dat ik minimaal 20% van ons inkomen spaar.

 487. huizenhyper says:

  Boefke,
  Ik was vorige week ook op een verjaardag. Het kan nog bonter:
  “wanneer ik eindelijk eens iets ging kopen?” Wat vind je van die. Je voelt je bijna een NSB-er. Het is echt niet te geloven.

 488. Get a life! says:

  @M

  De koppeling tussen de US dollar en goud is allang niet meer wat het geweest is..