Radar College: Lenen lenen, betalen betalen

Minder afhankelijk van de banken, dat klinkt goed. Maar hoe doe je dat? Dat was de centrale vraag van het eerste Radar College. Presentator Antoinette Hertsenberg ging in gesprek met econoom Dirk Bezemer, hoogleraar Klaas van Egmond, journalist Gerhard Hormann én de kijker/bezoeker.

Bron: Tros Radar

Share Button
Tagged with: , , , , , ,
68 comments on “Radar College: Lenen lenen, betalen betalen
 1. Expat says:

  Het kijken de moeite waard. Wel slappe vertoning van de sprekers. Geen diepgang en te veel oppervlakkigheden. Zelfs aan Bezemer merk je dat hij door de overheid betaald wordt en dus geen harde uitspraken over de politiek wil doen.
  Samengevat, leuk maar te oppervlakkig.

 2. Expat says:

  Ook kwam het onderwerp kwijtschelding weer ter spraken. Kan niet in een democratische omgeving. Zal leiden tot conflict en oorlog. Het ondermijnt het rechtvaardigheidsgevoel wat zo belangrijk is in een democratie. Kon vroeger alleen na oorlogen en gebeurde bij samenlevingsvormen die op een dictatuur lijken. Alleen bij absoluut leiderschap is kwijtschelding mogelijk. De leider bepaalt en iedereen gelooft dat het goed is.

 3. Expat says:

  Wat me opviel is dat er zeer veel ouderen in de zaal zaten. Misschen de reden om de generatiekloof aangaande het onderwerp te vermijden.

 4. Expat says:

  Waar ze het allemaal wel over eens zijn is dat de problemen nog lang niet over zijn. De echte pijn moet nog komen. Maar of die snel of langzaam komt durfen ze niet te voorspellen.
  Ik voorspel dat die binnen 5 jaar komt. Het leed op de Nederlandse huizenmarkt is dan niet meer te overzien.

 5. Expat says:

  Ik heb in veel verschillende landen gewoond en gewerkt en het klopt dat Nederland kompleet anders is op het gebied van private schulden waaronder voornamelijk hypotheken. Binnen Europa is de Nederlander de zwarte Piet geworden met banken die voor Sinterklaas spelen.

 6. Expat says:

  Zodra de beurzen klappen begint de crisis aller tijden. Het voorspel is begonnen en vandaar dat ik denk dat het gaat gebeuren binnen 5 jaar. Zo niet dan wordt het een minder harde landing rond 2030.

 7. László says:

  Expat: Nederland kompleet anders is op het gebied van private schulden waaronder voornamelijk hypotheken.

  Drie jaar geleden zijn de regels nogal veranderd. Er komt geen aflossingsvrij/spaarhypotheek meer bij. De start LTV wordt verlaagd naar 100%.

  Het huidige kabinet zegt niet dat dat niet nog lager moet, maar dat die beslissing pas in 2018 genomen hoeft te worden. Voor sommigen hier is dat niet te verteren.
  Ook volgens mij is het onvermijdelijk dat de start LTV naar 90% gaat, met 2%, 1% of 0,5% per jaar, wie zal het zeggen.

  Waarom lees ik hier eigenlijk geen blije verhalen over de verlaging van de HRA per 1 januari?

 8. maarten says:

  Mooie observatie over de hoge winstmarges die de banken maken op schuldgeld, dit lijkt mij de crux van het probleem. Ook het gegoochel van de zgn. Financieel specialisten (alleen begrijpt niemand de producten meer) met rentes en expres zeer complexen producten.
  De uitzending is wat mij betreft een aanrader.

 9. maarten says:

  Dit weekend zitten er velen op hete kolen wachten op de beursopening maandag

 10. Expat says:

  László: Waarom lees ik hier eigenlijk geen blije verhalen over de verlaging van de HRA per 1 januari?

  Is ook een stap in de goede richting maar gaat te langzaam. De wal is het schip al aan het keren.

 11. László says:

  Expat: Zodra de beurzen klappen begint de crisis aller tijden. Het voorspel is begonnen en vandaar dat ik denk dat het gaat gebeuren binnen 5 jaar. Zo niet dan wordt het een minder harde landing rond 2030.

  Beetje vaag: “het gaat gebeuren”, heb je het over de huizenmarkt? Je hebt waarschijnlijk een uitgebreide studie gedaan naar de relatie tussen de beurskoers en huizenprijzen in NL, kun je daar wat meer over vertellen?

  Toch lijkt het meer op astrologie. Het voorspel is begonnen, dus, of toch niet, dan dus later.

 12. László says:

  Expat: Is ook een stap in de goede richting maar gaat te langzaam. De wal is het schip al aan het keren.

  Oh? Vandaar dat niemand meer een huis koopt.
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800

 13. Expat says:

  Op de vraag over waarom niet het pensioen te gebruiken voor de aflossing van hypotheekschuld kwam slechts een ontwijkend antwoord.
  Het antwoord had moeten zijn dat dit niet gebeurd omdat dit nadelig is voor de banken pensioenfondsen en huidige gepensioneerden. Het pensioensprookje is gebaseerd op de inleg van de premie van werkenden en het opgebouwde vermogen in de pot. Daar mag niet aan gemorreld worden anders komt het beloofde pensioen van de huidige gepensioneerde in gevaar.

 14. Expat says:

  László: Beetje vaag: “het gaat gebeuren”, heb je het over de huizenmarkt? Je hebt waarschijnlijk een uitgebreide studie gedaan naar de relatie tussen de beurskoers en huizenprijzen in NL, kun je daar wat meer over vertellen?

  Toch lijkt het meer op astrologie. Het voorspel is begonnen, dus, of toch niet, dan dus later.

  Fout, heel erg vaag! Dit is slechts mijn gevoel en mijn mening. Ik ben alleen benieuwd of meerdere deze mening delen. Jij niet dus, prima. De woningmarkt valt niet meet verder te stutten. Verdere ontwikkelingen zullen alleen maar een negatief effect hebben op de woningmarkt. Met het voorspel bedoel ik de ontwikkelingen op de beurs, in China en in Nederland zelf.

 15. maarten says:

  De huizen worden duurder bijzonder zuur voor starters en alle potentieele huizenkopers

 16. maarten says:

  Je wordt namelijk niet rijker als je meer leent, je verarmt juist

 17. Expat says:

  De opleving van de woningmarkt is m.i. één grote schijn gevoed door MSM. Zijn we meer gaan verdienen? Is de werkeloosheid gedaald? Is er een nieuwe voorraad energie gevonden in Nederland? De woningmarkt leeft nu even op door valse verwachtingen te scheppen met goednieuwsberichten. Er is geen reële verklaring voor. De laatste onnozelen die in het piramidespel, dat de Nederlandse woningmarkt is, instappen zijn nu aan de beurt. De schijnwelvaart in Nederland heeft een hoge prijs.

 18. maarten says:

  Expat,

  Nederland is weliswaar een rijk land en er is veel goed geregeld.
  Het is alleen opvallend dat veel voordeel toevalt aan een smaldeel Nederlanders dat zich letterlijk met prietpraat rijk lijkt te kunnen lullen, terwijl het andere deel burgers openlijk geschoffeerd mogen worden. Dit smaldeel heeft zich ook nog eens georganiseerd in de vvd

 19. László says:

  Expat: Dit is slechts mijn gevoel

  Jammer, ik dacht dat het een belofte was. Een mening is het trouwens niet, het is een verwachting/voorspelling.

  Expat: Jij niet dus, prima.

  Ik kan niet zoals jij meerdere jaren vooruit kijken, mijn bewondering is groot, maar vanwaar anoniem?

  Expat: De woningmarkt valt niet meet verder te stutten.

  Hoe gebeurt dat dan, de HRA wordt afgebouwd, LTI en LTV worden strenger? De steun neemt juist af, al drie jaar.

  Expat: Verdere ontwikkelingen zullen alleen maar een negatief effect hebben op de woningmarkt

  Dat wordt hier al anderhalf jaar tegen mij geroepen. Raar dat er wel vergezichten geschetst worden maar het komende jaar lijkt moeilijk te voorspellen. Ook nu denkt ongeveer 20% in de poll dat de prijzen dit jaar meer dan 3% zakken.

  Expat: Met het voorspel bedoel ik de ontwikkelingen op de beurs, in China en in Nederland zelf.

  Ja, en wat is dan de relatie met de echte economie en de huizenmarkt? Koffiedik of een gedegen studie?

  De huizenmarkt/prijzen reageren op rente, werkgelegenheid en consumentenvertrouwen. Of de indirecte paniek van de chinese beurs naar de eurpese beursen het consumenten vertrouwen raakt, het lijkt er nog niet op.

  De vraag is wat er met de rente gebeurt. Wanneer, hoe snel en tot hoe hoog gaat hij stijgen, ik weet het niet, jij wel?

 20. Henk 6 says:

  Expat: Fout, heel erg vaag! Dit is slechts mijn gevoel en mijn mening. Ik ben alleen benieuwd of meerdere deze mening delen. Jij niet dus, prima. De woningmarkt valt niet meet verder te stutten. Verdere ontwikkelingen zullen alleen maar een negatief effect hebben op de woningmarkt. Met het voorspel bedoel ik de ontwikkelingen op de beurs, in China en in Nederland zelf.

  Het algemene punt wat ik wil maken is dat de structurele overkreditering stap voor stap wordt ingeperkt, echter het probleem van overkredeting is daarmee niet opgelost voor de bestaande gevallen.Tevens zal de schaarste afnemen, met name het aantal huishoudens ( de kopers!) met kinderen zal significant afnemen.

  Dit zijn structurele problemen die nog niet verwerkt zijn in de prijzen. Het feit dat dit jaar de huizenprijzen zullen stijgen heeft alles te maken met de lage rente icm de uitgestelde vraag naar huizen nav de crisis.

  De impact van bovenstaande structurele problemen zal afhangen van het economische klimaat.

 21. Henk 6 says:

  maarten:
  Je wordt namelijk niet rijker als je meer leent, je verarmt juist

  Dit hebben steeds meer mensen door!!!

 22. zuiderling says:

  Als deze week de cijfers van het Kadaster/CBS gepluceerd worden, saat heel Nederland weer op beide benen en gaat gewoon het dak er weer op.
  PrijsIndex Bestaande Koopwoningen is iets anders dan de gemiddelde prijzen van de NVM.
  Ik kan wel verklappen dat het aantal verkochte woningen in december 2015 ruim 35% lager zal zijn dan december 2014.
  Maar of de media deze daling gaat melden?, ik denk het niet.

 23. Henk 6 says:

  Henk 6: Het algemene punt wat ik wil maken is dat de structurele overkreditering stap voor stap wordt ingeperkt, echter het probleem van overkredeting is daarmee niet opgelost voor de bestaande gevallen.Tevens zal de schaarste afnemen, met name het aantal huishoudens ( de kopers!) met kinderen zal significant afnemen.

  Dit zijn structurele problemen die nog niet verwerkt zijn in de prijzen. Het feit dat dit jaar de huizenprijzen zullen stijgen heeft alles te maken met de lage rente icm de uitgestelde vraag naar huizen nav de crisis.

  De impact van bovenstaande structurele problemen zal afhangen van het economische klimaat.

  Samengevat: huizenbel heeft nos structurele problemen maar prijzen worden op dit moment op pijl gehouden door de lage rente.

 24. eric406 says:

  László:

  Waarom lees ik hier eigenlijk geen blije verhalen over de verlaging van de HRA per 1 januari?

  Waar doel je op? Het halve procentje? Het overgrote deel van de hra komt terecht bij die mensen die het toch al niet nodig hebben.
  Of de sigaar uit eigen koker, waar dit kabinet geen genoeg van kan krijgen? De belastingtarieven verlagen, wetende dat de mensen minder kunnen aftrekken. (Hoe minder rondpompen hoe beter wmb)
  Hierdoor zal nog duidelijker worden wie er het meest profiteert van de hra.

  Het enige pluspunt dat ik zie, is dat als ze steeds minder afhankelijk worden van hra, dat er ook geen reden meer is om op de VVD te stemmen.

  En als je denkt dat het instorten van de beurzen geen gevolgen heeft voor de Nederlandse huizenmarkt, dan kun je nog wel eens van een koude kermis thuiskomen.
  Wacht even tot de liquidatie fase is aangebroken, of dat de pensioenen moeten worden gekort. De pensioenfondsen hebben al geen vet meer op de botten, en als hun aandelenportefeuille met tientallen procenten in waarde verminderd, zal dat zeker niet bijdragen aan een hogere dekkingsgraad.
  We hebben te lang op de pof geleefd, en de rekening wordt nu opgemaakt. Dit is echter onbekend terrein, want vroeger (jaren 30) was er geen pensioen, of AOW of hra, zorgtoeslag kind gebonden budget. Deze klap gaat HEEL hard aankomen ben ik bang.

  Alles heeft met elkaar te maken in deze wereld, en de Nederlandse huizenmarkt is slechts collateral damage.

  En voor de duidelijkheid: ik wil niemand bang maken, want het interesseert me geen flikker wat een ander doet. Een gewaarschuwd mens telt echter voor twee.

 25. Arjan says:

  zuiderling: Ik kan wel verklappen dat het aantal verkochte woningen in december 2015 ruim 35% lager zal zijn dan december 2014.
  Maar of de media deze daling gaat melden?, ik denk het niet.

  Hou er rekening mee dat de cijfers van het kadaster 2 a 3 maanden achterlopen, omdat zij de verkoop pas registreren op de dag van overdracht bij de notaris.

  Het aantal verkochte woningen kan een normale seizoenstrend zijn en misschien een tijdelijke terugval, na verscherpte leenvoorwaarden.

  Persoonlijk zie ik duidelijk dat er veel meer woningen verkocht worden sinds het dieptepunt. Ook de grafieken op van woningmarktcijfers.staanhier.nl laten dit zien. Met de prijsstijgingen valt het wel mee, tenzij je in Amsterdam of een andere gewilde grote stad woont, waar veel woningen door verhuurders worden opgekocht.

 26. zuiderling says:

  Arjan,

  Je bent het wel met mij eens dat de jubelstemming van de NVM ten onrechte is.
  Annemarie Jorritsma sprak lovende woorden over de NVMcijfers op de radio.
  Zij moet toch ook beter weten.
  Overigens houd ik een telling bij van de verkopen op Funda, en dat toont toch enige daling de laatste tijd.

 27. Nico de Geit says:

  Hoe vertel je mensen dat ze moeten gaan aflossen? Nodig Hormann uit. Helaas kijken de meeste onderwatergevallen dit soort filmpjes niet. Ze zouden er zeker baat bij kunnen hebben.

 28. László says:

  zuiderling: Ik kan wel verklappen dat het aantal verkochte woningen in december 2015 ruim 35% lager zal zijn dan december 2014.

  Interessant, zuiderling = Heerlen = CBS?

  Dan zou 15Q4 ook lager uitkomen dan 15Q4, zoals Arjan ook al aangeeft, uit deze grafiek gebasseerd op Funda blijt dat niet: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800

 29. László says:

  Nico de Geit: Hoe vertel je mensen dat ze moeten gaan aflossen?

  Alleen jij denkt dat ze dat nog niet weten, hoe kom je daar toch bij?

 30. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Hoe vertel je mensen dat ze moeten gaan aflossen? Nodig Hormann uit. Helaas kijken de meeste onderwatergevallen dit soort filmpjes niet. Ze zouden er zeker baat bij kunnen hebben.

  Depri wordn ze van de naargeestige Hormann 😉

 31. László says:

  eric406: Het halve procentje?
  De belastingtarieven verlagen

  Inderdaad.

  eric406: Het enige pluspunt dat ik zie

  Dus minder rondpompen is ineens ging pluspunt meer?

  eric406: dat er ook geen reden meer is om op de VVD te stemmen

  Dezelfde wrok als de admin, dat is niet goed voor je.

  eric406: ik wil niemand bang maken, want het interesseert me geen flikker wat een ander doet

  Behalve de VVD dan en degene die daar op stemmen toch? Heeft iemand je pijn gedaan?

  eric406: En als je denkt dat het instorten van de beurzen geen gevolgen heeft voor de Nederlandse huizenmarkt, dan kun je nog wel eens van een koude kermis thuiskomen.

  Wat dan, het blijven vage termen en heb je er ook een plaatje bij om dat ‘aan te tonen’ op basis van historische gegevens?

  eric406: Wacht even tot de liquidatie fase is aangebroken, of dat de pensioenen moeten worden gekort.

  Even? Hoelang is dat? De pensioenen zijn toch al gekort (ABP april 2013).

  eric406: Deze klap gaat HEEL hard aankomen ben ik bang.

  eric406: ik wil niemand bang maken

  Vertellen dat je bang bent, maar anderen niet bang willen maken?

 32. Arjan says:

  zuiderling,

  Ja, het enige dat m.i. echt juist is, is dat het aantal verkopen sinds het dieptepunt flink blijft stijgen. Dit geldt niet voor de prijzen, deze zijn mondjesmaat gestegen, gelijkgebleven of gedaald, een aantal plekken uitgezonderd. Wel zie ik in de cijfers van de NVM het laatste kwartaal van ’15 duidelijke prijsstijgingen. De vergelijking met een jaar geleden is beter, omdat er een standaardverloop zit in prijs en aantal verkopen, ook dit kun je duidelijk zien op de woningmarktcijfers-website. Mensen laten zich blijkbaar massaal overhalen om te kopen, want de rente staat zo laag en de huren zijn zo hoog.

  Ben het zeker met je eens dat de berichten van NVM de halve waarheid vertellen. Dat een vereniging van makelaars dit doet snap ik wel, veel erger vind ik het dat (staats)media en politici deze berichten klakkeloos overnemen en niet objectief en zakelijk berichten over de woningmarkt. Gelukkig komen er naast dit blog steeds meer tegengeluiden, maar of dat zal gaan helpen? De VVD en schoothondje PvdA ontwrichten de economie met dit wanbeleid, maar de meeste mensen hebben dit niet door. Daarom is het heel goed dat juist een ‘gewoon’ programma als Radar hier eens aandacht aan besteedt.

  Wat ik nog echt mis is een discussie over de veel te hoge huren en die rare inkomensafhankelijke huursverhoging, een soort inkomensnivellering onder leiding van een VVD-minister. Het enige wat je hoort is dat er meer betaalbare vrijesectorhuur moet komen, maar dat is pas vanaf 720 euro. Dit noem ik niet betaalbaar. Zeker niet in een economie waarin de gemiddelde persoon steeds minder te besteden heeft. Was er een goed aanbod geweest aan huurwoningen, dan waren zowel huren als koopprijzen waarschijnlijk een stuk lager geweest.

 33. Voerman says:

  Arjan: Was er een goed aanbod geweest aan huurwoningen, dan waren zowel huren als koopprijzen waarschijnlijk een stuk lager geweest.

  Eens.
  Dat is nu eenmaal de wetmatigheid van de communicerende vaten.

 34. Latida says:

  Gemiddelde koopkracht per burger in Nederland blijft achter bij buurlanden (zie plaatje hieronder)

  Risico’s:

  – Hogere rente
  – Hogere olieprijzen
  – Hogere zorgkosten
  – Hogere werkeloosheid
  – Hogere (lokale) belastingen
  – Hogere pensioenpremies
  – Hogere studiekosten
  – Achterblijvende loonontwikkeling
  – Lagere toeslagen (afbraak verzorgingsstaat)
  – Kortere WW
  – Lagere pensioenen
  – Lagere HRA

  Purchasing Power Index Per Inhabitant Europe

  https://kuleuvenblogt.files.wordpress.com/2015/12/purchasing-power-europe.png?w=800

  Wie kan uitleggen hoe het komt dat de gemiddelde koopkracht per inwoner in Nederland zo laag is vergeleken met omringende landen, gegeven het exportoverschot?

 35. Adamus says:

  Arjan,

  Ze mogen dan onze economie ontwrichten, maar ze zeggen ook dat we met de rest van de wereld te maken hebben, de zgn open economie. Uiteindelijk gaat het ‘buitenland’ corrigeren, daar kan geen manipulatie tegenop. Alleen heb je daar nu niets aan.

 36. maff says:

  Adamus,

  Dank 🙂 Klapjes in aantocht duzzz , nummer zoveel die waarschuwt ……

  Keynes, in the long run we are all stupid

  Psss 🙂 grant money ran out https://funnytimes.com/wp-content/uploads/2007/09/200709052.jpg

 37. maff says:

  Na Detroit dreigt nu ook chapter 11 voor Atlantic City ( het Las Vegas van het Oosten )

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Gaat-het-Las-Vegas-van-het-oosten-Atlantic-City-binnenkort-failliet-172166

 38. Nico de Geit says:

  ps:
  “Why are Brits so obsessed with buying their own homes?”:
  theguardian.com/mo…own-homes?CMP=twt_gu

  Wat maken ze nog in het VK? Bij gebrek aan een echte economie een huizen-economie?

 39. ps says:

  Nico de Geit,

  Inderdaad, een drama sinds de jaren ’50 toen het VK nog over een behoorlijke – weliswaar verouderde – maakindustrie beschikte. Denk alleen al aan de vele Britse automerken, die toen nog karakter hadden in vergelijking met de rijdende koekblikken van tegenwoordig.

  Langzamerhand is het in het VK van kwaad tot erger geworden toen men over moest gaan op een diensteneconomie met een grote financiële sector = London City, but…at the end of the day, all boom bubbles pop!

  http://38.media.tumblr.com/9725e328323517d909ccd281d5d95643/tumblr_nrmz4ugwX71r3kmkso1_400.gif

  Het zou wel eens van doorslaggevende betekenis kunnen zijn voor het al dan niet verlaten van de EU!

 40. Nico de Geit says:

  ps: Geit, spam alert!

  Wat bedoel je met ‘spam alert’?

 41. ps says:

  Nico de Geit,

  Vraag maar aan tuftufkaj. 🙂

 42. Nico de Geit says:

  Als mensen (nog) in bomen zouden wonen, wat zou een boom dan kosten?

 43. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Als mensen (nog)in bomen zouden wonen, wat zou een boom dan kosten?

  Ik zal daar zelf het antwoord op geven. Een kartel van overheid, banken en pensioenfondsen bepalen hoeveel je kunt lenen. Ze bepalen ook hoeveel bomen er zijn. En ze laten roofdieren los om mensen de boom in te jagen.

 44. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Juan is commentaarloos want er staat geen uitzending of link bij het artikel.

  In algemene zin is het opmerkelijk dat nu huizenprijzen weer heftig stijgen
  Terwijl het leasen van huizen aan banden is gelegd
  En hra op de schop gaat.

 45. Nico de Geit says:

  Juan Belmonte: In algemene zin is het opmerkelijk dat nu huizenprijzen weer heftig stijgen
  Terwijl het leasen van huizen aan banden is gelegd
  En hra op de schop gaat.

  WAAROM huizenprijzen zouden stijgen wordt nergens toegelicht. Ja, de economie zou weer aantrekken.

  Fundamenteel zou je een beweging naar beneden verwachten.

  Stijgende gemiddelde prijzen wil niet zeggen dat de prijzen bij u in de straat stijgen. Een pand dat in 2008 nog 1,5 miljoen deed en nu weg gaat voor 6 ton haalt de gemiddelde prijs ook omhoog.

  Vergeet ook niet dat banken, overheid en pensioenfondsen – die een kartel vormen – belang hebben bij ‘stijgende huizenprijzen’. Zij hebben het motief, de gelegenheid en de middelen de gemiddelde prijs te beïnvloeden.

  De gemiddelde mens snapt niks van macro-economie. Ze komen aan met een verhaal over hun opa die in 1960 een huis kocht dat veel meer waard werd. Ze kennen ook een immigrant die aardig is. Ze kennen ook veel mensen die niet ontslagen worden, meer zijn gaan verdienen, enz. En dan zijn er ook nog heel veel vrouwen die juist door blanke mannen aangerand worden.

  Ik ben gek of de massa is gek, of iedereen is gek.

  Mijn motto: Red Jezelf.

 46. Voerman says:

  Nico de Geit: Als mensen (nog) in bomen zouden wonen, wat zou een boom dan kosten?

  Een tros bananen volgens een deskundige aap.

 47. Nico de Geit says:

  Voerman: Een tros bananen volgens een deskundige aap.

  Weet je nog een boom met woonbestemming? Ik heb er wel iets meer voor over dan een tros bananen.

 48. Nico de Geit says:

  Stel je eens voor dat pensioenfondsen alle bomen op zouden kopen, voor een paar ton per stuk.

 49. Voerman says:

  Nico de Geit: Weet je nog een boom met woonbestemming? Ik heb er wel iets meer voor over dan een tros bananen.

  Moet je eerst aantonen, dat je een aangepaste aap bent.

 50. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  U refereerde aan een deskundig aap.
  Deskundig is i zeker.

 51. Juan Belmonte says:

  Zie ook reactie Juan op de andere draad.

  De tijden vragen weer om een stierenvechter

 52. maff says:

  Oxfam Novib ’62 rijken bezitten evenveel als armste helft wereldbevolking’

  Verhouding 27000000000 tegen 485 dollar

  Plutocratie #allesdoordehelft

  Nice Blue Monday zeepbellers 🙂 En blijven lachen …….

  Ps 🙂 https://cdn.americanprogress.org/wp-content/uploads/2012/09/091312.jpg

 53. maff says:

  Expelled snuf …..

 54. Nico de Geit says:

  Nieuwe draad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*