Ruimere regeling voor starters in Assen

Schuldenmachine in AssenAls het aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Assen ligt wordt de starterslening met ingang van 1 januari 2010 verruimd door de maximale koopsom en het te lenen bedrag te verhogen. Bovendien kunnen ook mensen die nog niet in Assen wonen aanspraak maken op een starterslening als ze naar Assen willen verhuizen. Door zo meer mensen de kans te bieden een huis te kopen wil de gemeente de woningbouw in de stad stimuleren.

Mensen die voor het eerst een huis willen kopen en de financiering niet helemaal rond krijgen, kunnen via de gemeente Assen een starterslening aanvragen. Dit is een tweede hypothecaire lening die het verschil overbrugt tussen het maxiumumbedrag van de Nationale Hypotheek Garantie en de hypotheek.

De starterslening heeft een rentevaste periode van vijftien jaar en de looptijd is maximaal dertig jaar. In de eerste drie jaar hoeven starters geen rente en aflossing te betalen. Als het inkomen hierna onvoldoende is, kan de gemeente de termijn weer met drie jaar verlengen. Dit herhaalt zich driejaarlijks totdat de koper voldoende geld heeft om te kunnen betalen.

De starterslening is in 2007 ingevoerd en bedoeld voor mensen die voor het eerst een woning kopen. Tot nu toe hebben 11 mensen hiervan gebruik gemaakt. Zij hebben in totaal voor een bedrag van bijna 300.000 euro aan leningen gekregen.

Het voorstel is om de starterslening breder in te zetten. Voor koopsom en bijkomende kosten kunnen starters 200.000 euro lenen. Ook het maximumbedrag van de starterslening is met 40.000 een kwart hoger. Daarnaast geldt dat per 1 januari kopers ook de kosten voor woningverbetering van bestaande woningen en meerwerk in nieuwe woningen met de starterslening kunnen betalen. Tot slot kunnen ook mensen die zich van buiten Assen in de stad willen vestigen gebruik maken van de regeling.

bron: Drenthejournaal.nl

Share Button
Tagged with: , ,
15 comments on “Ruimere regeling voor starters in Assen
 1. ll says:

  Sub – prime hypotheek USA. Is bedoeld voor mensen die normaal gesproken geen hypotheek kunnen aangaan, omdat het inkomen te laag is en toch een huis kunnen kopen. Daardoor is in de USA de huizenmarkt ingestort. In Nederland introduceert men Sub-prime als de huizenmarkt reeds is ingestort. De afdekking van de hypotheeklening [ koopsompolissen ] is verplaatst van de bank naar de gemeente, maar het is en blijft een sub- prime hypotheek.

 2. Dalen says:

  Dit komt mij weer goed uit. Had in het begin van het jaar 2 huisjes gekocht in Assen toen men in paniek raakten. Ik heb ze tijdelijk verhuurd en zal eens zien wat ze nu opbrengen.

  Ga zo door Nederland helpt de toekomst van de jeugd maar naar de donder.

  De poltiek snapt er niets van maar zoals ik eerder zei “profiteer mee” want het is met die slapers in Den Haag dweilen met de kraan open.

  Het volk moet gekneveld worden en lijden. Als een echte calvinist berust men wel.

  Mopperen hier helpt niet!

 3. kees says:

  Nederland in beweging, nu ook voor Drentheniers.

 4. Joselito says:

  Il: volledig eens

  Om kort te gaan: alle kunstgrepen om starters een eerste huis te laten kopen voldoen niet meer (NHG, generatiehypotheek, tweeverdiener met tophypotheek, aflossingsvrij financieren). Dus introduceren we “de tweede hypotheek.” Ben benieuwd wat de AFM, DNB, poitiek vindt.

  En nu hebben we het over het starterssegement, wat zegt dat over het doorstroommodel?

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, in Assen hebben slimme koppen het uitstel van het spatten van de NL huizenzeepbel uitgebroed. Tijd om Joep van ´t Hek hier een opmerking over te vragen en dan komt er vast iets intellectueels a la “in Assen moeten ze nog in hun broek plassen”.

  Joselito stelt dan ook tevens voor om de risico´s van deze leningen als CDO door te verkopen aan onwetende investeerders, in de vorm van staatsleningen voor 10 jaar tegen 3%. 🙂

 5. ll says:

  @ 2 Waarom knevelen en lijden ? Als men een beetje inzicht had in het verleden is men nu goed voorbereid voor de toekomst.

 6. Joselito says:

  @ 2 Mopperen hier helpt niet!

  Wellicht kan een aantal weldenken tegelijkertijd een beroep op de journalistiek doen, stuur een mailtje naar de redacties van DFT, NOS, Paauw en Witteman, FD, Volkskrant, NRC, VPRO.

  Laat men nu eens is kaart brengen hoe het grootste Ponzi schema van de NL historie totstand gekomen is, dat moet toch voor een journalist scoren zijn, die maken historie 🙂

 7. Joselito says:

  De media kan niet eens een onderzoek doen naar de totale NL hypoteekschuldopgave van DNB en Kadaster. 600 miljard vs 1004 miljard. Joselito -waarvan men zegt dat hij een techneut is die geen debet van credit kan onderscheiden- begrijpt er in ieder geval geen snars van.

  HAHAHAAHAHAHAAHA.

  Nederland is een Appeltjes-Monarchie, de witte variant op de Bananenrepubliek. “Vamos con los platanos”, gaan met die banaan !

  Kent u die grap van die politicus die niet meer verder kon vergaderen, hij is uit een appelboom gevallen 🙂

 8. Joselito says:

  Joselito herroept dat acte 1 afgelopen is.

  Hogehuizenprijsminnend Nederland is zo stug dat een extra picador -buiten het protocol- wel op zijn plaats is.

  Picadores zitten op geblinddoekte en met een zwaar harnas (lijkend op een matras) beschermde paarden. De stier wordt uitgedaagd het paard aan te vallen. Zodra de stier het paard aanvalt duwt een picador een lans in de nek van de stier en leunt hier met zijn volle gewicht op. Het doel hiervan is het stoppen van de bloedtoevoer naar de zware nekspier zodat de stier zijn kop niet meer omhoog kan krijgen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stierenvechten

  Tjeemig-de-Peeemig wat is het moeilijk om een Ponzi schema schandaal waar de stukken gewoon op straat liggen in een bescaafd land aan de kaak te stellen. Laat staan hoe dat in Zuid-Amerika zou zijn.

  Joselito begrijpt nu pas waarom de Kredietkrisis kon ontstaan: door de Politiek die het niet wil zien en de journalistiek die niet aandurft om het aan de kaak te stellen.

  Joselito stelt: WIR HABEN ES ALLE GEWUSST.

 9. ll says:

  Sorry, ben een leek. Is dit geen woekerpolis ? Dit is een inkomensafhankelijke lening en er staat nergens iets over de kosten. Blijft de rente en aflossing staan de eerste 3 jaar en dan een verlenging nog eens 3 jaar, dan bouwt men een enorme schuld op ZONDER ONDERPAND. En wat gebeurt er bij executieverkoop ?

 10. Joselito says:

  @Il Joselito denkt dat de AFM en DNB het vast goedvinden, de gemeente Assen krijgt meteen Bankvergunning en mag ook de rest van Nederland bedienen.

  Nee, Il dit is geen woekerpolis, dit is zonder kosten risico nemen. Wat een durfals in Assen, echte ondernemers in deze woeste tijden.

  Briljant concept, gemeente Assen wordt door Joselito genomineerd voor de “FD Gazelle”, prijs voor de beste ondernemer. 🙂

 11. Joselito says:

  RENTE IS DE PRIJS VAN GELD.
  als de rente niet langer de risicofunctie vervult komen er ander mechanismen in werking, zoals de Gemeente Assen. 🙂

 12. Joselito says:

  “Wie kaatst moet de bal verwachten”

  Het is maar goed voor het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Assen dat Joselito niet in die gemeente woont en aldaar belasting betaalt, want dat zou een bewogen inspraakuurtje worden……. 🙂 Kennelijk plassen de Assenaren massaal in Joep´s broek, het is bij de wilde spinnen af.

  Er is nota bene al van de regeling gebruik gemaakt, horen we daar een Burgemeester en College uit een appelboom vallen?

  Verantwoordelijkheid krijgt nog een nieuwe wending: staan voor wat je vond 🙂

 13. kees says:

  ze plassen in elkaars schoenen en en sopt lekker warm door….heerlijk. Gaat de zon weer schijnen dan lopen wij op de blaren.

 14. LXIV says:

  Uiteindelijk is dit effectief steun aan diegenen die hun huis te koop hebben staan en niet aan de starters. Die houden alleen een hogere schuld over.
  Maar het gros van het volk begrijpt dat niet en diegenen die het begrijpen hebben er voordeel bij de situatie in stand te houden.

 15. tr says:

  Jaaa, laat mensen die het eigenlijk niet kunnen veroorloven meer lenen, dat lost zeker het probleem op.

  Was hier juist niet de crisis door ontstaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*