Deflatie in Ierland

deflatieIn Ierland is voor het eerst sinds 1960 sprake van deflatie, oftewel van een daling van de consumentenprijzen over een langere periode. Dat komt vooral door sterk dalende energiekosten. Ook kleding en schoenen zijn in Ierland flink goedkoper geworden.

Zo werden elektriciteit en gas in januari 7 procent goedkoper en kleding en schoeisel ging meer dan 13 procent in prijs omlaag.

Deflatie wordt beschouwd als slecht voor de economie, omdat mensen erdoor worden gestimuleerd om hun aankopen langer uit te stellen. Vorig jaar was Ierland ook al het eerste euroland dat in een recessie belandde.

De consumentenprijzen in Ierland gingen in januari met 0,1 procent omlaag, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte het Ierse nationale bureau voor de statistiek donderdag bekend.

In december vorig jaar stegen de prijzen nog met 1,1 procent op jaarbasis.

Ierland gaat gebukt onder een hevige economische crisis en belandde in de eerste helft van 2008 als eerste euroland in een recessie. De Ierse overheid rekent voor dit jaar op een krimp van de economie met 4 procent.

bron: BNR Nieuwsradio

Opmars van de Keltische tijger (2006)

Huizenprijzen Ierland

hypotheekschuld Nederland Ierland

Hoewel Ierland op verschillende gebieden rekening moet houden met mogelijke risico’s, is de economische verwachting voornamelijk positief. De reële BBP-groei wordt voor de komende jaren geschat op 3,5-5%, wat ruim boven het eurozone gemiddelde (2%) ligt. Als bovengenoemde risico’s bewaarheid worden, zorgen deze naar verwachting wel voor een groeivertraging, maar de Ierse groei zal het eurozone gemiddelde nog ruimschoots kunnen bijbenen. In de toekomst zal de Keltische tijger dus wel iets rustiger worden, maar getemd is hij nog lang niet. (Niet snel documenten gaan verwijderen Rabobank!)

Inez Vereijken
I.C.F.W.Vereijken@rn.rabobank.nl

Share Button
Tagged with: , ,
5 comments on “Deflatie in Ierland
 1. Bouke says:

  Fijn dat de prijzen daar wat dalen. De doorwerking van de lagere energieprijzen laat in Nederland juist op zich wachten. In NL zijn de consumentenprijzen voor elektriciteit en gas juist heel fors gestegen in januari (met resp. 12.5% en 14.5% ten opzichte van januari 2008 (CBS – cpi). Samen zijn ze verantwoordelijk voor 3/4% van de inflatie in januari. Alsof dat goed is…

  Goedkopere energie leidt niet tot uitstelgedrag 😉 Goedkopere kleding en schoenen waarschijnlijk ook niet. Die worden echt wel gekocht als ze sterker dan normaal worden afgeprijsd in de uitverkoop. Als ze minder gekocht worden, is dat omdat mensen denken het niet te kunnen betalen ivm (potentieel) inkomstenverlies. Dat is geen voorbeeld van ‘schadelijke’ deflatie.
  Gewoon een marktreactie volgens het boekje: de vraag neemt af en de prijs daalt.

 2. De Buitenlander says:

  Nou is het in Nederland zo, dat het geld dat door de Hypotheekaftrek voor de overheid “verloren” is ergens anders vandaan moet komen….en dat is met name het gas en electriciteit. Dat betekent dat iedereen moet betalen voor de huizen van de mensen die met een eigenlijk veel te hoge hypotheek een huis hebben gekocht.

 3. mark says:

  Tja, de olieprijs is nu stabiel omdat de speculanten er massaal uit zijn gestapt. Dat geeft inderdaad deflatie, dat is niet erg. Goed zelfs, kunstmatige de prijs opdrijven is niet goed in welke markt dan ook

 4. hmm says:

  De arme Rabobankmedewerker schreef in 2006 natuurlijk ook maar op wat ze zogenaamde deskundigen hoorde beweren.

 5. Martin says:

  Daar heb je gelijk in Mark.

  Speculanten zijn er massaal – en gedwongen waarschijnlijk want ze hadden geld nodig – uitgestapt, net als trouwens uit vele andere commodities.

  ‘t Lijkt wel of geld schaars is tegenwoordig 😉

2 Pings/Trackbacks for "Deflatie in Ierland"
 1. […] zie ook: Deflatie in Ierland […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*