Gemeente Bouwfonds garanderen 95% opbrengstwaarde eigen huis

Vanwege de druk op de woningmarkt komen Provincie Noord-Brabant en Bouwfonds Ontwikkeling met een uitzonderlijke stimulans. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning van Bouwfonds in Noord-Brabant ontvangt de koper gegarandeerd een opbrengst van 95% van de taxatiewaarde van zijn huidige woning.

Het doel van de aktie is duidelijk: de nieuwbouwwoningmarkt weer in beweging krijgen. De Provincie garandeert met de recentelijk geïntroduceerde Brabantse Verkoopgarantie de bestaande woning in te kopen voor 90% van de taxatiewaarde. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor tot 28 februari 2010 aanmelden.

Noord-Brabant is hiermee de eerste provincie in Nederland die een dergelijke stimulans voor de woningmarkt heeft ontwikkeld. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Bouwfonds heeft een belangrijke rol gespeeld bij het initiatief van de Brabantse Verkoopgarantie. De ontwikkelaar is namelijk van mening dat deze garantie een zeer zinvolle stap is om de ontstane problemen op de woningmarkt aan te pakken.

De 95% Garantieregeling is van toepassing op alle projecten en woningtypes van Bouwfonds Ontwikkeling in Noord-Brabant, die momenteel in verkoop zijn. Het gaat om appartementen, grondgebonden woningen en vrije kavels in Bergen op Zoom, Boxtel, Cuijck, Den Bosch, Erp, Etten-Leur, Geertruidenberg, Goirle, Halsteren, Nuenen, Oss, Roosendaal, Teteringen en Vught.

bron: Blik op Nieuws.nl

Share Button
38 comments on “Gemeente Bouwfonds garanderen 95% opbrengstwaarde eigen huis
 1. Buddy says:

  Zoete Lieve Gerritje optima forma.

  Zo doen we dat in Brabant. Een onderonsje tussen Bouwfonds (Rabobank) de projectontwikkelaar en de Provincie.

  De provincie (lees: belastingbetaler) subsidieert de Rabobank (=bouwfonds=projectontwikkelaar=hypotheekverstrekker=financier bouwbedrijven)
  Spreken we hier inmiddels niet over een centraal gestuurd systeem? Idem het Kremlin in z’n hoogtijdagen! We weten intussen hoe dat is afgelopen.
  Uiteindelijk wordt de koper alsnoch gesandwiched door maatregelen van leugenachtige politici die voor lastenverhoging hebben gestemd zodra hun ambtstermijn is verstreken.

  Wijkt ook niet zoveel af van wat er gaande is in de US of A met hun change-messiah.
  Een mini-variant zullen we maar zeggen van een SUPER BAILOUT die door niemand meer betaald kan/gaat worden.

  De jeugd had de toekomst

 2. Buddy says:

  Anti-trust Nellie Kroes wanneer wordt je wakker?

 3. Pinball says:

  Dit gaat fout, zo ontzettend fout.
  Men kan niet voor de gehele economie garanties gaan halen bij de belastingbetaler.

  De verliezen moeten genomen worden, die realiteit wil maar niet doordringen.

 4. ll says:

  Geld dit ook voor mijn omaatje ? Zij heeft een huis van 500.000 en wil graag klein gaan wonen i.v.m. ouderdom, maar raakt het huis niet kwijt. Zij heeft wel een leuk flatje op het oog van 200.000 .

 5. lorenzo says:

  ll : huis KAN binnen 2 maand verkocht zijn.

 6. ll says:

  Kan wel verkopen binnen 2 maanden, maar dan moet zij in prijs gaan zakken, misschien wel 20 of 30 % of meer, maar in dit artikel staat dat zij maar 10 % hoeft te zakken. Er klopt iets niet…..

 7. Okkie says:

  @ll
  Ik neem aan dat er geen 500k is betaald toen je omaatje erin trok dus dan mag er best iets af.

 8. ll says:

  @ 7 Ja, klopt veel minder, maar zij raakt nu een beetje in de war, want in de echte markt is haar huis nu minder waard, dan in de markt van de wereld van het bouwfonds. Zij vraagt zich nu af, wat is de echte waarde van haar huis……. Trouwens mooi stukje van K.d.K.

 9. LXIV says:

  Het pakket aan maatregelen wordt gewoon net zo lang uitgebreid als nodig is om de huizenprijs op recordhoogte te houden.
  HRA, Nationale hypotheekgarantie, koopsubsidie, startersleningen, garantieopbrengsten, het einde is nog niet in zicht.
  Als een huis niet verkocht wordt, dan wordt er gewoon teveel voor gevraagd. Want er is in principe vraag genoeg naar woonruimte in Brabant.
  Maar als mensen geen genoegen met de marktprijs meer nemen, nou, dan moet de belastingbetaler toch gewoon bijspringen!?
  Ik heb ook nog wel wat aandeeltjes ING liggen die ik graag voor 20 euro verkopen wil. Die biedt ik nu al een half jaar aan tegen dat bedrag, maar helaas, geen kopers.
  Kan er niet een provinciepotje worden opgericht om deze van mij tegen, zeg 90% van dat bedrag, weer over te nemen? Alvast bedankt.

 10. Okkie says:

  Een starterssubsidie vind ik tot daar aan toe, maar het sponsoren van bestaande huiseigenaren die hun verlies niet willen nemen is echt te gek voor woorden.

  Hoe kan de taxatiewaarde trouwens hoger dan zijn de marktwaarde, want deze horen afgezien van een kleine tijdvertraging aan elkaar gelijk te zijn.

  Er bestaan nog andere idiote overhevelingen van de belastingbetaler naar de huizenbezitter zoals deze:
  http://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/economie-en-werk/aanpak-kredietcrisis/stimulering-woningbouw/consumenten_garantie-en-geld/brabantse-waardebescherming_verliescompensatie.aspx
  De provincie vergoedt 50% van het waardeverlies als gevolg van een noodzakelijke verkoop van een nieuwbouwwoning. Naar mijn mening dienen mensen zichzelf in te dekken tegen de financiële risico’s van echtscheiding e.d. bijvoorbeeld door aanschaf van een minder luxueuze woning.

 11. Okkie says:

  @LXIV:
  Zo te zien had je beter aandelen Rabo kunnen nemen als ik zie hoe het belastinggeld hier naartoe stroomt. Toch houden ze daar vol de eigen broek op te houden.

 12. ll says:

  @ 10 Mijn omaatje zegt dat ze rekening houdt met de WOZ waarde van haar huis is 500.000, als die lager is b.v. 350.000 wil ze daar ook wel voor verkopen, maar in dit artikel staat dat ze van het bouwfonds 475.000 krijgt. Ze zegt, dan ben ik een dief van mijn eige.

 13. Jan says:

  @Okkie 11:
  Aandelen noemen ze ledencertificaten bij de Rabobank.

  Rabobank. Een bank met ideeën.
  😛

 14. tinus says:

  Ach…

  We weten al jaren dat het geld bij de provincies tegen de plinten opklotst.

  En banken meer en meer invloed hebben op de overheid.

  In dit onzalige plan komt het mooi samen.

  Om somber van te worden. Wat ons kan redden is een collectief besef onder de aspirant kopers dat als zij hun rug recht houden de zo nodige correctie van de markt een feit is. Maar ook daar somberheid troef bij Tinus. Ben zelf vroeg in de dertig. Collega’s van midden twintig kunnen niet wachten om een koophuis te kopen, tegen welke prijs dan ook. En dan gelijk roepen dat ze natuurlijk wel hopen dat de prijzen daarna nog fors gaan stijgen. Tja…

 15. Bouke says:

  In het verlengde van wat Okkie al aangaf, de taxatiewaarde hoort gewoon de marktprijs te zijn. En dat is niet normatief bedoeld – het is gewon de beste taxatie!

  Taxeren is immers niets meer en niets minder dan inschatten wat de marktprijs van een huis is, ofwel inschatten wat de prijs is die tot stand komt op basis van vraag en aanbod.

  Het leuke is dan, dat 90% van de taxatiewaarde dus MINDER dan de marktprijs zou moeten zijn, anders klopt de taxatie simpelweg niet. Het zou dus nooit interessant moeten zijn om 90% van de taxatiewaarde te accepteren. Alleen als ze nu gaan taxeren en garanderen dat ze over x jaar 90% van de HUIDIGE taxatiewaarde bieden, dan kan het zinvol zijn om het te accepteren.

 16. Arnold Onderwaarde says:

  Where the mind goes, the body will follow.

 17. ll says:

  Arnold Onderwaarde ….. lachen……..Maar geen gesomber hier hoor, want de recessie is over…..Hoera.

 18. Realist says:

  @Bouke

  De waarde die aan taxatierapporten zijn de laatste jaren volkomen vertroebeld doordat ze veel te veel verkeerde zaken meenemen in het bepalen van de prijs. Het beste onzinargument geef je zelf al aan: wat de gemiddelde prijs van woningingen in de omgeving doet.

  Die gemiddelde prijs is al lang niet meer de marktwaarde, maar wat iemand per maand kan ophoesten dankzij HRA en andere subsidieregelingen. Tel daar de 125% hypotheken bovenop die worden gebruikt om de overdrachtsbelasting, de nieuwe badkamer/keuken/SUV/Vakantie van te betalen. Die extra kosten voegen niets aan werkelijke waarde toe, maar heeft men lange tijd gefinancieerd door een hogere verkoopprijs te vragen. Het is ook één van de voornaamste redenen waarom huidige verkopers halstarrig aan hun vraagprijs vast houden. Als koper wordt je geacht mee te betalen aan de braszucht van de eigenaar en hebzucht van de overheid. En Daarom alleen al is het taxatierapport een wassen neus geworden.

  @ll: de waarde van je oma’s huis is gewoon waard wat zij op dat moment er voor vraagt en een ander er voor wil geven. Punt. Als ze haar huis wil verkopen maar geen kopers kan vinden, vraagt ze dus gewoon te veel.

 19. ll says:

  @ 18 Mijn omaatje maakt elk jaar bezwaar tegen de WOZ waarde van nu 500.000 omdat ze die te hoog vindt. Ze is heel erg bijdehand en laat zich geen oren aannaaien. Als zij nu een flatje wil van het bouwfonds en de provincie laat betalen 95 % van de gemeentelijke WOZ waarde, is dat een goede handel. Ik snap trouwens niet waar dat geld vandaan moet komen, want lees net dat Nederland de komende 10 jaar moet bezuinigen en lasten moet verhogen.

 20. kees says:

  @ 18 Mijn omaatje maakt elk jaar bezwaar tegen de WOZ waarde van nu 500.000 omdat ze die te hoog vindt.

  dan kan haar huis overgenomen worden door de lokale overheid als die vindt dat het dat bedrag waard is? Zo dom zijn ze ook weer niet. Woz is wel een mooie actie; belasting betalen over opgepotte inflatie.

 21. menno says:

  Vanmorgen op een nieuwbouw project in Eindhoven geweest om mij te orienteren op de woningmarkt, hier was en is geen sprake van het stimulatie pakket van de provincie Noord Brabant huizenprijzen zijn ook hier nu nog veel te hoog (370.000 euro voor een hoekwoning met een piep klein tuintje). Afgezien van het bovenstaande vind ik het zeer vreemd dat deze (mijn) provincie de woningbouw wil stimuleren en aan de andere kant gemeentes in die provincies hun grondprijs niet willen verlagen maar zelf in enkele gevallen verhogen.Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die een optie hebben genomen op een kavel maar in verband met de crisis er willen vanaf zien van de gemeente een verlenging van de optie krijgen dit met de bedoeling en de hoop dat de kopers alsnog tot koop overgaan over korting op de grondprijs kan niet worden gesproken indien niet wordt afgenomen laat men de grond liggen en hoopt dat er een andere idioot alsnog de hoofdprijs betaald.

 22. Mike says:

  Het nieuwe Nederland, de DDR is herrezen…

 23. Realist says:

  @19

  Het blijft merkwaardig dat je oma wel bezwaar aantekent tegen de WOZ-waarde als ze belasting moet betalen, maar als ze een voordeel kan behalen over de rug van de rest van de belastingbetalers dan is ze ineens wel van mening dat haar huis de geschatte waarde heeft. Dat noemen we met twee maten meten. En ik dacht dat alleen jonge mensen en baby-boomers aan deze ziekte lijden. Zoals ik al hierboven aangaf is er een reden waarom ze haar huis niet op een gewone manier kwijt raakt.

  Het zou mij bovendien niet verbazen als er aan deze regeling een clausule zit die stelt dat het nieuwe huis niet (veel) goedkoper mag zijn dan het oude. Anders gaat iedereen in het 450k+ segment die nu niet kan cashen dat op deze manier alsnog proberen te doen. Dan wordt dit dus in feite een soort opkoopregeling van onverkoopbare woningen van eigenaren die de realiteit niet onder ogen willen zien.

 24. Spaarvarken says:

  Zo zie je dat je als belastingbetaler wordt genaaid in je pak. Provincies spelen overigens al jaren voor Sinterklaas terwijl het beleidsgebied er vaak totaal niets mee te maken heeft. Ze geven dan vaak van die tijdelijk speel subsidies waardoor ze anderen haarfijn afhankelijk weten te maken. Ook dit is een totaal overbodige overheid !!

 25. LXIV says:

  Pas waren we op huizenjacht, zag een mooi pand dat al sinds begin 2008 te koop stond voor 380.000 euro (geen prijsverlaging tot zover).
  Dus ik tegen die verkoper: ik heb wel interesse in uw woning, ik ben bereid 320.000 euro te bieden.
  Tikt die verkoper met zijn wijsvinger op zijn voorhoofd en begint hard te lachen:”320.000 euro! Ik zou wel gek zijn. De provincie wil me zo 354.000 euro geven. Voor minder krijgt niemand het mee!

 26. Okkie says:

  @menno:
  Het stimulatiepakket heeft juist een prijsopdrijvend effect, helaas. De lokale overheden en vastgoedfirmas spelen hier onder één hoedje omdat ze beiden aan een hoge verkoopprijs verdienen.

 27. Realist says:

  @25

  Als de provincie er zonder zeuren 354k voor z’n huisje geeft, waarom staat het dan in hemelsnaam sinds begin 2008 te koop?
  Het is veel waarschijnlijker dat deze eigenaar z’n te hoge hypotheek door een andere sukkel wil laten financieren. Niet op ingaan dus!

 28. Dalen says:

  Wanneer worden de jongeren in Nederland eens wakker en pikken ze het niet langer. Ik heb het hier al meer gezegd: “Hier mopperen op dit forum helpt niet veel”. Ja ik ben een baby boomer en hield mijn oogjes open en hoefde niet per se 4 x per jaar op vakantie.

  Gelukkig heb ik NL jaren geleden al de ruggekeerd omdat de heren op het pluche echt niet voor het volk zijn. Nederland is een Titanic die op zijn eigen ondergang aankoerst.

  De jongeren zullen de komende 100 jaar de rekening van het linkse beleid moeten betalen.

  Wij kwamen in de zestiger jaren op voor onze rechten maar ik zie nu alleen maar dertigers die doen alsof ze het zo goed hebben gedaan. Wake up en kijk eens om je heen of loop met de stroom mee en profiteer van alle regeltjes en graaipraktijken.

 29. kees says:

  27
  of mag van de bank niet verkopen in afwachting van een regeling die al in de pen zat en er nu blijkbaar is. Wat gaat er nog meer komen?

 30. Okkie says:

  @Dalen:
  Welk links beleid? Het zijn de rechtse partijen in de Kamer die HRA in stand willen houden. De huidige regering kun je ook moeilijk links noemen.

  Het bestuur van Noord-Brabant bestaande uit VVD, CDA en PVDA is verantwoordelijk voor de opbrengstgarantie. De PVDA is op zijn best een middenpartij.

 31. kees says:

  Dalen,

  Interview gelezen met Scheepbouwer van KPN?

  dertigers weten dat ze niets hoeven te verwachten van de boomers, behalve de erfenis. Die gaan echt voor zichzelf.

  Degenen die in de jaren 60 voor hun rechten opkwamen hadden daar totaal geen recht op. Ik heb nooit gesnapt waar ze de arrogantie vandaan haalden.

  NL de rug toekeren en natuurlijk ook afstand gedaan van je AOW?
  Alsof het in andere landen zo fantastisch is.

  Links beleid? kwam het daar maar door.

 32. KariZ says:

  @Kees, welk interiew van scheebouwer, wanneer gepubliceerd?

 33. Okkie says:

  @Dalen:
  En Zalm was ook niet van een linkse partij toen hij tegen uitbreiding van AFM bevoegdheden was.
  http://juridischdagblad.nl/content/view/140/53/

 34. Okkie says:

  @Kariz:
  Hij bedoelt waarschijnlijk het interview met Scheepbouwer in Volkskrant van vandaag.

 35. sven says:

  Klinkt allemaal fantastisch, maar de taxatie van de woning in bezit zal waarschijnlijk lager getaxeerd worden en daarvan gaat dan weer 10% af. Dus dan kun je wel in een nieuwe woning gaan zitten maar heb je zo’n 20% op je oude huis ingeleverd.

 36. Okkie says:

  @sven:
  Aan de andere kant zijn er genoeg mensen die 20% van de vraagprijs afhalen en dan nog steeds met hun huis blijven zitten. Ik vraag me wel af wat de Provincie met die onverkoopbare woning aanmoet.

 37. Joselito says:

  De slimste mensen van het land komen met nieuwe kunstgrepen om oude kunstgrepen in stand te houden.

  “One million dollar loan, easier to get than 2 tickets for the Yankees”, prijkte op een billboard, zo groot dat deze gelezen moest worden door iedere New Yorker die door de Lincoln Tunnel reisde.

  Joselito heeft de Yankees nooit gezien, daar zit geen spanning in en ook ontbreekt de kunst van het uitdagen en overwinnen van de duivel door zijn eigen kracht: olé 🙂

 38. ZK says:

  Dit zal de markt alleen nog meer blokkeren, is inderdaad een voordeel voor de mensen die in Brabant een duurdere woning te verkopen hebben (boven 3,5 ton) en een goedkopere via deze garantie-regeling terug willen kopen in Brabant. Hoe zit het met de mensen die in andere provincies werk vinden, of willen gaan wonen ?, of willen emigreren of in Spanje gaan wonen. Je helpt er maar een stukje van de markt mee. Het is wel erg provinciaal gedacht.
  Volgens mij mag dit niet en moet dit gemeld worden bij Neelie Smit Kroes ivm marktmanipulatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*