In het NRC (NRC Handelsblad, 28 april) geeft R.G.C. van den Brink, oud-bestuurder van ABN amro en hoogleraar Financials Institutions zijn visie over de Nederlandse huizenmarkt. Een korte samenvatting:
- huizenprijs NL keldert onvermijdelijk, net als in de jaren ’70.
- hij verwacht tevens een zeer hoge inflatie.
- hij beschrijft hoe dit (vergelijkbaar) in de jaren ’70 ging: aanvankelijk hielden de monetaire autoriteiten de de rente relatief laag, tot en met een negatieve reële rente aan toe. Daarna was er nog maar 1 remedie: korte rente sterk verhogen,en een recessie voor lief nemen. Dat scenario leidt dan onvermijdelijk tot een daling van de huizenprijzen.
- hij verwacht een correctie van minstens 30%.
Hieronder een stukje uit het archief van het journaal uit 1981. Hieruit kunt u opmaken hoe het er toen aan toe ging.
De economische situatie in Nederland was niet rooskleurig. De werkloosheid was hoog, vooral ook onder schoolverlaters en arbeiders afkomstig uit Turkije en Marokko. Deze laatste groep kende tevens nog veel aanpassingsproblemen. Veel bedrijven moesten sluiten en zelfs gemeenteambtenaren werden ontslagen. Dit leidde tot veel stakingen en acties van het personeel, zoals bij het openbaar vervoer in Den Haag, waar drie weken geen trams of bussen reden. Ook de huizenmarkt stortte in. De rente was hoog en voor velen was een nieuw huis daardoor onbetaalbaar, ondanks kelderende huizenprijzen.
Zo’n hoogleraar moet toch wel weten dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
Ondanks een wereldwijde economische neergang zal het nog niet zo’n vaart lopen met de daling van huizenprijzen om de simpele reden dat het vraag aanbod verhaal heel anders ligt dan toen en ook inflatie zorgt voor stabilisatie waardoor 30% een volkomen te hoog ingeschat percentage is.We wonen hier niet in Engeland! Nederland is vol en word alsmaar voller en massaal verkopen omdat we de lasten niet zouden kunnen betalen?? dan gaan we toch lekker 1 keer per jaar op vakantie i.p.v 2 keer?
Mijn visie…2% stijging in 2009 3% stijging in 2010 en veel meer of minder zal het niet worden tenzij er nog meer vliegtuigjes in gebouwen gaan vliegen of iets dergelijks.
Voorlopig is de werkeloosheid nog op een dieptepunt, dus allemaal de broeksriem aantrekken en lekker blijven zitten! zo blij dat Ohio en londen geen situatieschetsen van nederland zijn!
Ik vrees dat de man helemaal gelijk gaat krijgen gezien de prijsontwikkeling in NL van de afgelopen jaren. Een huis dat 20 jaar geleden voor 150.000 gulden werd gekocht staat tegenwoordig te koop voor meer dan een miljoen euro. In vergelijking met Engeland, de VS en Spanje zijn de verschillen maar klein. 30% is daarom wellicht nog weinig.
Vincent zegt:
“Ondanks een wereldwijde economische neergang zal het nog niet zo’n vaart lopen met de daling van huizenprijzen om de simpele reden dat het vraag aanbod verhaal heel anders ligt”.
Ik zeg:
(1)De vraag is in Nederland gevoed door de gedachte dat huizen alleen in prijzen kunnen stijgen. Nieuwkomers op de markt zijn (waren) bang de boot te missen.
EN
(2) Banken hebben de markt gevoed door steeds gemakkelijker en meer krediet te geven. Dit bankenspel had so wie so maar 1 einde, want de bomen groeien niet in de hemel!
NU: (1) Geven de banken al minder krediet en hapert de huizenmarkt en ik verwacht (2) dat de huisprijzen NU exponentieel zullen gaan dalen.
Nogmaals: Ik zie geen tenten langs de kant van de weg en niemand woont in Nederland in een kartonnen doos. Er is in Nederland geen tekort in absolute zin, er is geen schaarste. Dat is een gedachte(een mantra)/ misvatting die alleen de huizenbezitter dient.
Ik heb het stuk niet gelezen, maar ik sluit niet uit dat de conclusie van 30% grofweg terecht kan zijn.
Vanuit macro-economisch perspectief verklaarbaar door de hoge geldgroei in euroland (7%/8%)t.o.v. wat reeel evenwichtig is (4%/5%). Maar ook vanuit micro-economisch perspectief: rekening houdend met inflatie, rente en loonontwikkeling is de economische reele prijslucht van een woning in de afgelopen 10 jaar opgelopen tot ca. 30% van het huidige prijspeil van een woning.
Dat de hypotheekverstrekker van 6 a 7 maal het jaarsalaris inmiddels is teruggegaan naar 4 a 5 spoort hier overigens ook mee.
Omdat het hier ontwikkelingen betreft, heeft dit niets te maken met de hypotheekaftrek, deze is immers niet fundamenteel gewijzigd in de afgelopen 10 jaar.
Dit betekent m.i. echter niet dat we zo’n terugval in de prijs zich noodzakelijkerwijs gaat voordoen. Maatregelen die gericht zijn op een “pas op de plaats” kunnen de tijd de wond geleidelijk helen. E.e.a. hangt vanzelfsprekend sterk af van de reactie van de markt, dwz u en ik en onze buren.
Het komende jaar (2009) wordt spannend omdat de reele economie van Nl na jaren van bloei en in navolging van vele andere EU landen een vertraging in gaat hetgeen op zich niet zo slecht uitkomt gezien de krapte op de arbeidsmarkt en het uitzonderlijk lage werkloosheids%. Nl loopt conjunctureel achter; andere EU landen zitten al sterker in de min en vertonen hier en daar zelfs al weer tekenen van voorzichtig beginnend herstel.
De huizenprijzen gaan in Nederland in 2009 20-30% dalen. Banken gaan niet meer dan 70% van de
verkoop prijs op dit moment accepteren. Dit stagneert ook i,v.m. de hogere rente voor nieuwkomers. Veel huizen staan nu 7 -18 maanden te koop. Bij de Rabo zit 30% van de
hypotheek medewerkers duimen te draaien.
In de EU is de economische situatie slechter dan in de VS, door de arme nieuwe lidstaten. Roemenie,Polen, Bulgaije, Hongarije en o.a. Giekenland zijn failliet. Na het Fortis en ING debakel heet NL nu een staatsschuld van bijna 350 miljard. Euro’s worden lustig bijgedrukt en
de inlaftie spurt omhoog
ik vind dat het econimisch zeer
slecht gaat in nederland.
ze hebben een zeer grote fout
gemaakt met de euro.
iedereen die ik spreek zegt
hetzelfde de regering is zeer
stom geweest om de euro in te
voeren. ze hadden bij de gulden
moeten blijven. daar hoef je geen
econoom voor te zijn
Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.
Als we elkaar alsmaar in de put praten, dan zal het ook gebeuren.
Vertrouwen hebben, goed na blijven denken, blijven zitten waar je zit.
Naarmate de tijd vordert, komt alles weer goed.
er iszeer zeker geen schaarste meer hier in haaglanden Den-haag en omstreken. er styan bij mij in de buur zoetermeer rokkeen duure wijk gemidelde koop woning 240000 euro 12 huurwiningen leeg al meer dan jaar. in denhaag is het nog erger goveneurlaan en omgeving 4 maanden geleden 30 leegschande huizen van huisjes melkers. de polen en roemenen zitten op de kemping. Regentesekwartier staat hordes te koop mensen komen niet een kijken.
nieuwbouw begint ook te happeren de laaste 1,5 jaar al. waren projeten eerst binnen een maand verkocht. nu staant een bepaalt appartementen comlex in zoetermeer voor 30% nogsteeds leeg en de prijs eerst 28000 eur vof + bouwrente nu 23000 eur vof + gratie keuken
hoe huizen prijzen gaan niet dalen ze dalen nu al.
Inderdaad buttlight. Dat hele ‘schaarste’-verhaal is bullshit. Ik woon hier al 15 jaar nabij het centrum van Amsterdam. Een groot deel van de woningen in mijn bouwblok heeft sindsdien vrijwel permanent leeg gestaan. De eerste 10 jaar werd alles als goedkope huurwoning verhuurd en niet of nauwelijks bewoond door huurders, die bij hun partner of in hun tweede huis woonden. De laatste jaren is de zaak opgekocht en duur verbouwd en nu hangen er permanent te koop en te huur bordjes. Kopers zijn alleen bezig met speculeren en incidenteel wordt een woning voor een paar maanden aan poolse bouwvakkers of een veels te veel betalende expat verhuurd.
Ter aanvulling. Ik was vandaag wat kadaster-gegevens aan het opvragen van appartementen die hier in de buurt gesplitst zijn en (te) duur verkocht. Eigenaren waren allen niet op het betreffende adres ingeschreven wat mijn vermoeden dat het slechts speculanten zijn bevestigt. Het zou mij een lief ding waard zijn als die appartementen weer langdurig aan mensen van vlees en bloed worden verhuurd. Ik heb mijn buik vol van die langstrekkende stroom zombies hier.
Chris zegt: “Vertrouwen hebben, goed na blijven denken, blijven zitten waar je zit. Naarmate de tijd vordert, komt alles weer goed”.
Ik zeg: Ik ben het helemaal met je eens! Ik wacht nu al een paar jaar en er kan wat mij betreft makkelijk een jaar of meer bij. Er is geen schaarste + huizen zijn te duur + een heftige recessie = sterk dalende huisprijzen.
@Rik Amsterdam is inmiddels ook berucht om de vastgoedspeculatie, oa om zwart geld wit te wassen. Vanuit Den Haag is daar de afgelopen decennia weinig aan gedaan.
1. Als de lonen stijgen zullen de kosten van nieuwbouw meestijgen.
2. Er zijn te weinig woningen. Dan neem ik aan dat er ook vraag naar woningen zal blijven.
3. Als de prijzen van bestaande woningen gaan dalen wordt nieuwbouw moeilijk verkoopbaar.
4. De prijzen van in aanbouw zijnde woningen zullen niet dalen want die zijn al voor het grootste deel verkocht.
5. Grondprijzen, die voor groot deel de woningprijzen bepalen, zullen niet dalen.
6. Wie zijn huis snel moet verkopen zal zijn vraagprijs moeten verlagen. Maar deze categorie zal maar klein zijn.
Zolang de prijzen van nieuwbouw hoger zijn dan die van bestaande huizen en er een tekort aan huizen is, verwacht ik dat de prijzen van bestaande huizen niet belangrijk zullen dalen. Er zal hooguit sprake zijn van stagnatie.
@Wijfelaar: zucht, daar gaan we weer…
1. Klopt, voor zover je de _bouw_ kosten bedoelt.
2. Niet waar. Er slapen geen massa’s mensen op straat. Er is slechts een tekort aan betaalbare villa’s en goedkope huisjes voor 1 persoonshuishoudens. Zoon/dochterlief kan makkelijk een jaartje langer thuis wonen, gescheiden mensen kunnen ook best tijdelijk bij hun ouders intrekken, en een overblijvende opa/oma kan best bij zoon/dochterlief intrekken. Kosten/baten…
3. Ja, en dus moet nieuwbouw goedkoper worden, en zal er minder gebouwd worden.
4. En alles wat nog niet verkocht is… zal of leeg staan, of voor een lagere prijs worden verkocht. Leegstand kost geld, geld wat de bouwers hard nodig hebben
5. Fout, dat is de omgekeerde wereld: verkoopprijs van huis bepaald grondprijs.
6. Die “kleine” groep bepaald alleen wel de vergelijkende prijs. Plus, het aantal verkopen in NL ten opzichte van de woningvoorraad is al klein (4% per jaar).
Je plaatst consequent gevolg en oorzaak in de verkeerde volgorde.
@wijfelaar
1. Gezien de economische situatie ziet het er niet bepaald naar uit dat veel lonen gaan stijgen. Je mag eerder blij zijn als je je baan houdt.
2. Er zijn meer dan genoeg woningen. Er staan er meer dan 200.000 te koop die ze nu al steeds moeilijker verkocht krijgen. En er slapen maar weinigen op straat desondanks.
3. Nieuwbouw is nu al moeilijk verkoopbaar. Had je kunnen weten als je even had opgelet bij het nieuws van de laatste weken. Zoek anders eens op Amersfoort.
4. Veel in aanbouw zijnde woningen zijn niet verkocht en worden ook niet verkocht: die staan leeg. Dat is nu juist het probleem voor de betreffende sector.
5. Volgens de vastgoedsector zelf is de kans aanwezig dat die wel 50% kunnen dalen.
6. Als je even had opgelet had je geweten dat de Nederlandse huizenmarkt slechts door een paar 100.000 kopers en verkopers wordt bepaald in de praktijk (zie een artikel op deze site). Een niet zo kleine groep van mensen die hun huis te koop moet zetten (kinderen krijgen, baan verliezen, overlijden, verhuizen voor werk, scheiding, etc.) heeft dus grote invloed op de ontwikkelingen. Vooralsnog is het aantal te koop staande woningen sinds begin jaren 80 nog nooit zo hard gestegen als nu. Volgens jou zou dat niet kunnen.
Al eerder in dit forum is er al op geattendeerd, maar tegen domheid is helaas niets opgewassen. Mensen kunnen blijkbaar niet zelfstandig helder nadenken en balken elkaar al gauw negatief na. NEE, in Nederland zal het zo’n vaart niet lopen mits we positief blijven denken en handelen. De beurs is daar een goed voorbeeld van!! Negativiteit heeft een sneeuwbal effect……
Er is eerder sprake van een zekere domheid -waar inderdaad geen kruid tegen gewassen bleek- als je denkt dat geloof voldoende is om een gezonde economie op te bouwen.
Dat overmatig positieve denken heeft juist voor de huidige crisis gezorgd. Niet de boel omdraaien dus.
Wat we nodig hebben is realistisch denken: daar valt denken dat je eindeloos winsten zult maken of eindeloos geld kunt lenen zonder onderpand in de echte wereld, niet onder.
Me dunkt dat het feit dat we nu met deze crisis zitten, terwijl de veroorzakers daarvan een grenzeloos optimisme aan de dag legden en geloofden in oneindige winsten, wel duidelijk genoeg maakt dat positief denken en handelen alleen blijbaar niet zo denderend werkt als motor van de economie.
Niet als je met je optimisme ook nog eens een keer je schulden moet afbetalen.
@oesterbonk. god ja, laten we met zijn allen positief denken en zorgen dat de huizenprijzen de komende tien jaar weer verdubbelen, zodat de schulden berg nog verder toeneemt en de hra mythische vormen aanneemt in de begroting. terwijl de helft van de bevolking zit te smachten naar lagere prijzen. denk toch eens na.
De door gemeentens projekt ontwikkelaars en banken overspannen prijzen spieraal is niets anders als een door de voorgenoemden gekreeerde en instandgehouden zeepbel die wel moet klappen.
Zeker als men weer een gaat kijken wat nou een baksteen kost
Er zit gemiddeld 34% lucht in de prijs van een huis in Nederland. Gezien de op handen zijnde correctie is het niet ondenkbaar dat de prijs tijdelijk met 50% gaat dalen om later weer langzaam te stijgen. (met de inflatie mee)
Laat ik eerst stellen dat het bijna onmogelijk is te voorspellen hoe het gaat lopen met de huizenprijzen. Kijk naar de olie prijzen, wie had gedacht dat die zo snel zouden kelderen? Bijna niemand. En in de VS is de huizenprijs gedaald terwijl daar ook iedereen jarenlang dacht dat de huizenprijs niet kon dalen.
In Nederland zou de prijs zogenaamd niet kunnen dalen omdat het aanbod kleiner is dan de vraag. Echter, de vraag is niet constant. Als mensen bang worden dat NL in een recessie komt, als er daadwerkelijk een recessie komt, als mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen, als mensen geen huizen meer kopen omdat ze bang zijn dat de huizenprijs gaat dalen en dus hun aankop uitstellen, dan gaat de huizenprijs ook dalen. Of dat gebeurt, wanneer dat gebeurt en hoeveel prijzen gaan dalen dat laat zich niet echt niet voorspellen. Ook niet door de slimste economen. Kijk maar hoe vaak het CPB zijn raminen moet bijstellen. En dan hebben we het over ramingen voor het komende jaar. Hoe de economie zich over 3 jaar ontwikkelt weet niemand. Gewoon afwachten dan merk je het vanzelf!
ik kocht in ’78 een huis in gouda voor 240.000 dfl. in 1985 verkocht ik het voor 120.000 dfl, een daling van 50%. datzo iets kan schijnt iedereen vergeten te zijn. de stagnatie van het bnp was toen slechts – 0.8% pa. nu verwachten we een val van 2% pa. nee, we gaan m.i. een val krijgen van 70%. gaat wel een jaar of 6 duren, dat wel, dus geduldig zijn, kopers!
@wim Goed dat je dat even vanuit de praktijk opmerkt. Probleem is dat er nu een grote groep is die eigenlijk nooit eerder een crisis bewust heeft meegemaakt en alleen maar bekend is met een groeiende welvaart en economie. Dan ga je al snel geloven dat het nooit anders zal gaan.
Lijntjestrekkers, totdat er een breuk is iedereen er het nieuwe lijntje volgt
er=weer
Ik verwacht inderdaad dat de huizen met minimaal 30% zullen zakken.
Het is inderdaad allemaal lucht wat er verkocht wordt.
Hier werd medegedeeld dat de prijs niet te voorspellen is omdat de olie prijs ook flink is gezakt.
Dit is helemaal waar, echter waarom is de olie prijs gezakt omdat er een overschot aan olie geproduceerd was op dit moment en dit is gekomen omdat wereldwijd veel fabrieken stil liggen en dan met name in China.
Dus waarom zou men nu een huis kopen als je weet dat de meeste mensen met te hoge lasten zitten? Als men moet verkopen komt er van zelf een overschot en zal de prijs in elkaar storten.
Dit is jammer voor de mensen die hierdoor getroffen worden, echter iedereen is zelf verantwoordelijk voor hun eigen aankopen. Mijn advies is dan ook wachten met kopen van huizen.
30% tot 50% Hoe verzinnen ze het?
Al die vergelijkingen met GB en USA slaan helemaal nergens op! Volgens mij waren het vooral de Amerikaanse woningbezitters die de boot in zijn gegaan met te mooie hypotheken om waar te zijn die niet veel later niet te betalen bleken. En heel veel internationale banken moesten mee doen aan het verkopen van “te mooie producten” aan de Amerikaanse woningbezitters.(mensen mochten daar tot wel 10 a 12 maal hun bruto salaris gebruiken voor het tot stand komen van een hypotheek tegen belachelijk lage rentes) En daar moeten we nu met z’n allen voor nu bloeden! Maar die situatie daar is zeker niet te vergelijken met de financiële producten gekoppeld aan de meeste huizen hier in Nld. (En ja een beleggingshypotheek kan ook hier in Nld nu even pijnlijk aanvoelen met de huidige beurs malaise)
En ja de huidige crisis gaat veel mensen hun baan kosten maar nog steeds is en blijft het gemiddeld gezinsinkomen in Nld rond de 50.000 euro bruto.
Banken geven nog steeds hypotheken tegen 4,5 maal je bruto salaris.
Dus een snel sommetje verteld me dan dat je met een gemiddeld gezinsinkomen een huis van +/-225.000 kan kopen. (laat dat nou redelijk in de beurt van de gemiddelde prijs van een woonruimte zijn hier in Nld)
Dus met het gemiddeld inkomen kun je een gemiddeld stuk woonruimte kopen. lijkt me in balans hier in Nld.
Geen salaris verhogingen in 2009? doe je huiswerk en zie dat zelfs nu er word gesproken over een loonsverhoging van 1,75% tot 2,25% over 2009 in de lopende CAO besprekingen .
Dus groei in het loonzakje meer geld voor het kopen van een huis dus…….
En ja eerlijk is eerlijk de huidige situatie zal de groei van huizenprijzen zeker remmen en misschien in bepaalde regio’s zelfs iets dalen tot een afname van 10 a 15% maar veel gekker zal het niet worden hier in Nld.
O ja stop met naar het verleden kijken want de economische fundamenten van tegenwoordig zijn compleet anders dan het was in de jaren 70 of 80 wederom niet te vergelijken!!
Tot slot de tijd zal het leren!
Beetje lachwekkend die reactie hierboven.
Het gemiddeld gezinsinkomen is 45000 x 4,5 = 202500 -kk =180000
Dit is in het ideale geval. Zelfs dan al is het -30%
Droom lekker verder over stijgingen met de inflatie. (dalingen hoger dan de deflatie zou ik zeggen)
@V’D Klop Behalve dat je wel een heel goedverdienend gezin voor ogen hebt, waarvan de vrouw blijkbaar ook nog eens 30 jaar zal blijven werken… De instroom moet komen van starters, waarvan een flink deel geen werkende partner heeft/alleenstaand is, onder modaal verdient en amper een hypotheek nog krijgt.
Wat je opmerking over de economische basis die nu anders is dan in de jaren 70/80 betreft… Je hebt helemaal gelijk. Waar we nu mee te maken hebben, daar kwamen we toen niet eens bij in de buurt.
Massa werkloosheid in het verschiet.Valt er half loon af.Krijg je dus 30000×4,5=135000-kk=121500 euro’tjes
Ik weet het zeker: de huizenprijzen gaan zowiezo met 45% omlaag.
Ik schat zelf ook zo’n 45%-50%.
In NL is de huizenbel nog niet echt geknapt omdat de banken hier overbruggingskredieten geven van zo’n 12 maanden. Dus als je je oude huis niet kunt verkopen geeft je bank je daar 12 maanden de tijd voor. Resultaat is dat er tot voor kort relatief weinig gedwongen verkopen waren, zoals in de VS en Engelan. De komende maanden begint dat echter en dan zullen er een boel koopjes op de markt komen.
De huizenmarkt is opgedeeld in deelmarkten
Waar een unieke combinatie van werkgelegenheid natuurschoon,voorzieningen,zal betaald blijven worden(Bloemendaal,Overveen..etc.)
Gebieden met een demografische krimp en veel uniforme bouw zullen onder grote prijsdruk komen te staan(Flevopolder,Groningen,Limburg)
Het lijkt mij een mooi instapmoment om op toplocatie te kopen.
Voordat de huizen prijzen in nederland erg gaan dalen, moeten net zoals in Amerika de mensen de huizen uit vluchten.
Hier in Europa is het anders, de banken zijn nog in leven, salarissen worden betaald, werkloosheid loopt iets op maar dat kan nederland als geheel wel dragen.
Het enige gevaar is dat een kleine groep van kopers en aanbieders de prijzen van de totale woningmarkt doen omhoogstuwen (net zoals met de aandelen markten was gebeurd). Dit is alleen te verklaren door meer vraag naar woningen bij een gebrek aan aanbod. Een correctie naar beneden zou logisch zijn omdat mensen speculatief hun huis gaan verkopen. Echter, weinig mensen willen van een A naar een B locatie of er in grootte op achteruit gaan. Logisch gevolg –> de markt zit op slot.
Mijn revolutionair idee is: Een eigen woning zal niet meer als een privilege gezien worden en als zodanig niet meer gewaardeerd worden met veel waardestijging. De nieuwe generatie zal gaan voor goede collega’s, image, religie, prestatiedrang en uiterlijk. De gemiddelde leeftijd waarop een leering naar de arbeidsmarkt gaat zal drastisch stijgen. Dit proces is al een tijd aan de gang vermoed ik. We gaan af van het kapitalisme en worden steeds meer een emotion economy. Dit is wat ik vrees: emoties die vroeger leidde tot oorlogen zullen nu gekanaliseerd worden door games en sport en volharding in een opleiding of religie. Schooluniformen zullen weer ingevoerd worden, en er zal meer identiteit worden gehecht aan de school, stad of dorp waar men vandaan komt (en religie).
Tja, een soort Amerika dus!!!!
voorlopig is het nog wachten op het failliet verklaren van de credit-card maatschappijen.
Er is een ongewenste situatie geschapen….een “middengroeper” krijgt een hypotheek van pakweg 2 ton….welnu dat huis is nergens meer te vinden. Dus die grote markt is op slot gedaan en gaat alleen maar open als de prijzen zakken. Een ballon blijft niet vliegen….
Klopt helemaal wat je zegt. Vanuit een ander perspectief:
De lonen zijn niet evenredig gestegen met de huizenprijs. Een kleine groep kopers hebben de prijzen landelijk opgestuwd.
Er moet meer gebouwd worden voor lagere prijzen… Echter, klimaatbeheersings doelstellingen drijven de bouwkosten omhoog, daarnaast wilt de gemeente ook veel vangen voor de WOZ en de grondprijs is ook lekker verdiend denken ze… Dat is lekker lui achterover zitten voor die ambtenaren. Het geld komt wel binnen. En vervolgens trekken ze een paar miljoen rente op de bank en dan blijkt oppeens alles bij icesafe weg te zijn. Tja, dan moet je die corrupte bankiers die zaken doen met amerikaanse herinversteerders niet vertrouwen. Of ze zijn chantabel! Of ze zijn hebben er zelf goed aan verdiend..! Want zeg nou eerlijk, als je 100 miljoen moet investeren, of meer, dan ga je toch wel kijken wat het onderpand is en waard is.
Zo, dat is er uit.
En inderdaad, de lucht moet uit de huizen bubbel. Jammer voor al die mensen met een 2e hypotheek, die moeten gewoon hun schulden af betalen.
Maar wat als niemand onder de koop prijs wilt verkopen? Het is maar een klein percentage van de huishoudens die kampen met een niet verkocht huis of een tophypotheek. En als iedereen zn huis te koop zet, dan verhuist er ook uiteindelijk niemand.
Dat is kapitalisme. De rijken drijven de prijs op bij schaarste. Dit kan ook de overheid zijn die geld bijdrukt zoals in Amerika.
Jaja, straks gaan ze weer de olieprijs opdrijven als de economie weer aantrekt. Oorlogje hier, vredesmissie daar. Laat die dollar pers maar aanstaan.
Sorry, ik dwaal af. De overheid hier zal ook met stimulerings projecten komen, daardoor meer euros, meer te besteden, en een stabiele huizenprijs bij een hogere hypotheek rente. Denk wel dat het alleen de starters zijn waarvoor de huidige rente geld. Deze rente zal gaan stijgen, hierdoor zal de doorstroom van onderen stagneren. Dit zal leiden tot kleinere en goedkopere wooneenheden precies passend bij een samenleving die steeds kleiner en individualistischer wordt.
Meer durf ik niet te zeggen…..
De aex is inmiddels gedaald tot het niveau van 1995. Het ziet er naar uit dat de bodem nog niet bereikt is. Dit had iedereen 6 maanden geleden voor onmogelijk gejouden. We leven al jaren van een fictieve overwaarde op ons vastgoed en hebben inmiddels al onze serieuze bedrijven verkocht voor een “snelle” winst. Dankzij internet en de globalisering wordt dit nu pijnlijk duidelijk en zal er een herverdeling van het wereldkapitaal plaatsvinden. Als we dit tijdelijk proberen op te vangen door extra euro’s te drukken zullen we op langere termijn alles verliezen dus hopelijk zal dat niet gebeuren. Helaas zal dit wel tot gevolg hebben dat we een periode van deflatie tegemoet gaan en de huizenprijzen b.v. minimaal dalen tot het niveau van 1995. (-50%) Was je vroeger goed af met veel schulden en een hoge hypotheek, zijn nu de rollen eens omgedraaid. Je spaargeld wordt meer waard en je schulden dus ook. Advies: Sparen en schulden snel afbetalen. Helaas is hier niemand bij gebaat (behalve jijzelf natuurlijk) en zal niemand je dit dan ook adviseren.
Succes ermee
Halverwege vorig jaar zei men: Ach het is alleen een recessie in de V.S., hier zal het zo’n vaart niet lopen, het is hier echt heel anders, niet te vergelijken met de V.S. Toen eind vorig jaar zei men: Ach misschien zal de economie toch wel een beetje dalen. Inmiddels wordt toch hier ook een vorse daling verwacht. Met de huizenprijzen is het precies hetzelfde: Eerst zei men: De huizenprijzen in Nederland zullen gewoon stijgen, het is echt een heel andere markt. Toen zei men ach ze zullen misschien gelijk blijven of een beetje dalen. Inmiddels is de huizenmarkt behoorlijk begonnen te dalen en dit is slechts het begin. Het zal echt in gaan storten. Het kan toch nooit zo belachelijk hard stijgen in slechts 10/20 jaar als dat het gedaan heeft. Dat is hetzelfde verhaal als op de beurs. Een beurs die overdreven hard stijgt zal op den duur ook worden gecorrigeerd. Sommige mensen kunnen nog net op tijd uitstappen, anderen zullen het haasje worden en moeten dan 10tallen jaren wachten totdat de aandelen weer de waarde krijgen als die ze in het verleden hadden Mensen wilt u uw huis verkopen, doe het dan nu, nu het nog kan.
Weet iemand eigenlijk waarom de huizenprijzen in NL niet dalen? Ik bedoel met al dat verdampte geld zit er minder geld in de markt er dreigen ontslagen voor veel mensen, easy money wordt rap minder, waarom is de huizenprijs niet al geploft zoals bv in vergelijkbare landen als Ierland, Uk, spanje?
Goede vraag Maarten, ik heb ook geen idee
wat wel zo is is dat er gewoon zeer weinig daadwerkelijk verkocht wordt, er zijn dus ook amper meetpunten, alles blijft voorlopig voor de vraagprijs staan
aflossingsvrij + HRA (zeg maar subprime) zorgen ervoor dat je in principe weinig zelf betaald, dus zolang je werkt is er niks aan de hand, de werkgelegenheid is in die andere landen al een stuk sneller afgenomen dan in NL
onze overheidshuishoudboekje was een stuk gezonder aan de start (relatief meer vet op de botten, beetje mazzelen met de gasprijs), dat wordt in grote schreden slechter en als de huizenmarkt dan ook ploft liggen we net zo rap weer op 1 lijn met de rest
De banken geven nu tijdelijk overbruggingskredieten om ervoor te zorgen dat je tóch durft te kopen.
Maar na een paar maanden houdt dat krediet gewoon op en moet je zelf weer voor de dubbele lasten opdraaien.
De gedwongen verkopen komen eraan, daar is geen ontkomen meer aan. Jammer maar waar.
Misschien kan ik dan eindelijk een eigen huis kopen tegen een normale prijs. Mits die rente billijk blijft natuurlijk.
@Bert, tegen de tijd dat wij een huis willen kopen staat de rente voor 30 jaar vast op 8% of 10% en komt er 25% eigen geld bij kijken, helemaal niet erg want dan krijg je serieuze kopers en daar ben ik helemaal voor, een eigen huis is vermogen voor de eigenaar geen gratis geldautomaat voor al die groepen die nu lobbyen om de belastingbetaler wat lichter te maken
Waar staan we nu?
Als er nu een voorstel gedaan wordt om een opkoopregeling te maken tegen circa 90 procent van de taxatiewaarde van de woning. Als dat een oplossing zou moeten zijn, dat is het reeele probleem nu toch groter?
Zelf had ik al een nieuwhuis begin voorigjaar gekocht en heb inmiddels met een verlies van 15 % op de WOZ waarde verkocht. Betrof een voormalige premie A. Koopwoning, (hoekhuis met garage)
Het zou volgens mij, de komende jaren deflatie zijn met een zakende woningmarkt, met een verwachting dat er totaal zo’n 40 % van waarde van dergelijke woningen afgewaardeerd zal worden, de komende jaren.
Ps. Mijn nieuwe woning, eind 2008 opgeleverd is voor de WOZ met een met een waardepeildatum 1 jan. 2009 al 15% onder de kale koopsom gewaarderd.
Waar staan we nu eigenlijk in deze materie?
De vraag of de overheid nu wel moet invensteren in onze economie? Of vloeit dit geld door een open economie te veel weg en moet zij derhalve niet gewoon niets doen en het laten vloeien zo als het vloeit. Mogelijk is de ingreep uiteindelijk wel erger dan het kwaad. Uiteindelijk betaalt de belastingbetaler de rekening van de meest waanzinnige oplossingen. Het verstrekken van subsidies aan instellingen die achtelijke bonussen verstrekken.
Als iedereen gewoon afwacht ,wordt het afwachten beloont met misschien een heel andere verrassing.
Alleen de bankiers mogen weleens een vraagteken achter hun naam zetten
Lees mijn eerdere reactie en vooral de mensen die er wat van vonden en lees het nieuws van de laatste dagen! Oja de huizen prijzen die zijn wel bijna 30% gedaald of toch nog niet eens 10% stelletje drukte makers. Ben er zelf ook een maar wel realistisch….
VD Klop.
Je hebt natuurlijk gelijk gekregen.
ko.
Deze bankier vraagt zich vortdurend dingen af, maar zet nog even geen vraagtekens achter zijn naam.
Eind 2008 hadden de prijzen het hoogste punt bereikt in 300 jaar(dat was het einde van onze GOUDEN eeuw).
Nu hebben we een grote financiele en inmiddels ook economische crisis waarbij grote nederlandse banken betrokken zijn. Deze banken waren bijna failliet gegaan als de de staat niet had ingrepen. Echter nog STEEDS is onduidelijk welke kant deze crisis opgaat. Onze staatsschuld is geexplodeerd dus een tweede interventie van de staat lijkt niet waarschijnlijk en ook niet wenselijk.
Laat me even nadenken…. Rara wat zullen de huizenprijzen gaan doen?
50%naarbeneden
Nou, dan zullen de huizenprijzen wel 50% naar beneden gaan. Per jaar. De komende 30 jaar.
Ludwig van mises, volgens mij kan niemand voorspellen hoeveel de huizenprijs precies gaat dalen en in welk tijdsbestek. Maar alle tekenen wijzen er op dat hij fors zal gaan dalen. Als jij dat niet denkt, dan ben ik benieuwd naar jouw argumenten.
Kijk mijn reactie op het jongste artikel maar eens na. Geld pompen door centrale overheden en centrale banken.
Nominale huizenprijs zal weinig dalen en over 30 jaar hoger zijn dan nu.
De grafiek van Eichholtz waar jij je blijkbaar op verlaat, gaat over reeele huizeprijzen.
Persoonlijk durf ik geen voorspellingen te doen over een periode van 30 jaar, misschien bouwen we dan al kernfusiereactoren
of voert Amerika oorlog met China.
Wat betreft de grafiek van Eichholtz: dat is volgens mij een goede afspiegeling van de reele waarden van huizen over de eeuwen heen. De conclusie die ik trek en volgens mij Eichholtz ook is dat in goede tijden(de gouden eeuw, de jaren negentig vorige eeuw) de huizenprijzen altijd zullen stijgen door verschillende factoren deels psychologisch deels gebaseerd op het werkelijk toenemen van de welvaart waardoor mensen meer kunnen en willen betalen. Omgekeerd zou je dan ook de conclusie kunnen trekken dat bij vermindering van welvaart door dezelfde factoren de huizenprijzen wel moet dalen op de korte termijn(komende 2-5 jaar).
Ik moet nog dertig jaar wonen.
Dat de huizenprijzen 300 jaar geleden hoog waren toen we nog met gulden dukaten betaalden is niet erg relevant- behalve dat de slimme belegger goud koopt nu- in een tijd waarin we met euros en dollars betalen die we vrijelijk kunnen bijdrukken zoals nu gebeurd.
Huizenprijzen zullen over 30 jaar hoger zijn, lange rente ook, salarissen ook. Goud prijs ook.
1. Even over die geldgroei in het Eurogebied: deze is, volgens de gegevens van de Europese Centrale Bank zelf, absoluut niet hoog. De geldgroei ligt al bijna 2,5 jaar ver onder de streefwaarde van 4,5%.
2. En over die zogenaamd niet dalende huizenprijzen – de prijzen zijn ongeveer 8 tot 9% lager, maar dat is nog niet gecorrigeerd voor de geldontwaarding. Rekenen we in dezelfde periode een geldontwaarding van 5% dan kom je op een daling van 13 tot 14%. En (let op): dat is een daling vanaf het hoogste niveau ooit bereikt. De stijging daaraan voorafgaande werd procentueel gemeten vanaf een lager niveau. 10% van 300.000,– is nu eenmaal meer dan 10% van 250.000,–. De 13 tot 14% daling corrigeert dus voor ongeveer 15% stijging, gemeten vanaf het niveau van voor deze stijging.
Anders gezegd: als de prijzen vanaf 2008 met de inflatie waren meegestegen dan waren ze nu ongeveer 15% hoger geweest dan het huidige niveau.
Reken maar na: (300.000 * 1,05)/(300.000*0,91).
En hoewel woningen nog steeds te duur zijn – dat is toch niet niets. Overigens verwacht ik zelf dat vanaf ongeveer 1,5 jaar voor de volgende verkiezingen er zeer forse druk op de banken zal worden uitgeoefend om de hypotheekrente te verlagen. Het is het enige konijn dat nog in de hoed zit.
Aanvulling: als de verlaging van de overdrachtsbelasting al in het prijsniveau verwerkt is (en ik krijg het idee dat de NVM daarvan uitgaat) dan wordt het prijsverschil zelfs 19%.