Blok en Dijsselbloem met een boodschap voor de starters

De ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Stef Blok (Wonen) hebben een boodschap voor starters op de woningmarkt.

Share Button
Tagged with: , , ,
225 comments on “Blok en Dijsselbloem met een boodschap voor de starters
 1. xenobinol says:

  Men probeert gewoon iedereen in het Ponzispel te betrekken want dan zal er geen oppositie meer zijn tegen onbeperkte steunmaatregelen.

  Huurders moeten nog meer geen meebetalen aan de verliezen die de banken en scheefleners voor hun kiezen krijgen, maar waarom eigenlijk?

  “That is a problem that happend all across the world”

  http://youtu.be/HKmr2u2P4OE

 2. xenobinol says:

  Die Koos Schouwenaar is duidelijk een echte VVD’er. Enkel oog voor de eigen achterban, mensen die wel belasting betalen wegzetten als ‘scheefwoners’ en van hun verlangen dat ze bovenop het volle pond aan belastingen mee mogen betalen aan het wegwerken van wachtlijsten in de sociale huur. Van kopers die onder water staan (waar meneer huilie huilie over doet want ‘er staat niks tegenover’) mogen we zulke dingen natuurlijk niet verlangen. Zij betalen immers rechtstreeks hun ‘belastingen’ aan de banksters. Koos vergeet echter wel dat huurders al fors meebetalen aan deze leenbelastingen maar voor dit rupsje nooit genoeg is dat niet goed genoeg.

  Typisch VVD denkbeeld van het prive houden van winsten en ‘socialiseren’ (ook nog eens op een hele asociale wijze) van de verliezen.

 3. Koos says:

  Gelukkig is de huurverhoging door de 1e kamer heen gekomen gisteren.

 4. nhz says:

  Schouwenaar is de vorige burgemeester van mijn woonplaats. Hij schijnt net als zijn voorganger verstand te hebben van wielrennen, en daarmee is het wel gezegd. Heel populair bij Zeeuwse VVD’ers (‘aardige man!’) en kenmerkend voor hoe in die kringen gedacht wordt over de woningmarkt en het overige beleid in Nederland: niet lullen, zakken vullen!!

 5. Onderwaarde says:

  Wat zijn nou “starters” eigenlijk?

 6. Draaikont says:

  Koos:
  Gelukkig is de huurverhoging door de 1e kamer heen gekomen gisteren.

  Wat is daar gelukkig aan dan? Een draak van een wet.

  Overigens staan veel kennissen / vrienden met hun huis / appartement flink onder water. Ik zou niet graag met ze willen ruilen, maar het is wel frappant dat ik over het algemeen veel hogere woonlasten heb.
  Het contrast dat Schouwenaar tussen de zielige kopers en de scheefhuurders maakt klopt in elk geval niet helemaal.

 7. ll says:

  Koos: Gelukkig is de huurverhoging door de 1e kamer heen gekomen gistere

  Een huurverhoging van 7% betekent een extra koopstaking van 14 % deflatie-leveredge………..bron: IMF 😉

 8. Ma Ling says:

  hierbij het vervolg op het doemscenario dat zich momenteel voor hurende starters op de woningmarkt aan het voltrekken is:

  “De invoering van een huurbelasting kan de schatkist 800 miljoen tot 1 miljard euro opleveren. Daarmee kan de maatregel een substantieel deel van de verhuurderheffing vervangen. Dat heeft de Neprom becijferd.”

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/03/13/Neprom-opbrengst-huurbelasting-tot-miljard

  Dus dan worden de huren komende 2 jaar eerst verder opgepompt, en vervolgens komt daar nog eens een huurbelasting overheen.

  Ik ben verdomd serieus als ik zeg dat dit voor mij de spreekwoordelijke druppel is. De volledige woningmarkt wordt overhoop gehaald. Maar het probleem – de enorme kredietverstrekking die tot belachelijke huizenprijzen en subprimehypotheken in het verleden heeft geleid – blijft onaangeroerd.

  De laatste jaren heeft de discussie over aanpak HRA geleid tot uitspraken over een integrale aanpak van de woningmarkt en is volledig de andere kant in doorgeslagen naar het kapotmaken van de huursector.

  Overigens, die Dijsselbloem is echt een gladde: “Hij wil zo snel mogelijk met pensioenfondsen, banken en verzekeraars om de tafel, onder meer om vast te stellen welke risico’s er precies zijn en wie ze draagt. ‘Ik denk dat we eruit komen’, liet hij weten.”

  De uitkomst staat al vast voor hem (hij denkt dat ze er wel uitkomen), maar hij heeft nog geen zicht op de risico’s….

 9. nhz says:

  Ma Ling: De uitkomst staat al vast voor hem (hij denkt dat ze er wel uitkomen), maar hij heeft nog geen zicht op de risico’s….

  PvdA poppetje dus 100% zeker alle lasten en risico voor de belastingbetalers, en alle winst voor de regenten, parasieten en oplichters. En ondertussen collega Adri nog even laten doen alsof de PvdA nog een restje gezond verstand heeft als het om de huurmarkt gaat.

 10. ll says:

  Ma Ling: maar hij heeft nog geen zicht op de risico’s….

  Het best bewaarde geheim van NL :-), probeer daar maar eens achter te komen………

 11. Bug says:

  Onderwaarde:
  Wat zijn nou “starters” eigenlijk?

  aankomende leenslaven

 12. nhz says:

  ll: Ondertussen in Griekenland.

  In Armani-pak bij de soepkeukens.

  express.be/busines…au-pauvre/186404.htm

  Er zijn veel schrijnende gevallen, maar ze worden vooral bestolen door hun eigen landgenoten. De Griekse elite betaalt nog steeds geen cent belasting en profiteert buitensporig van de EU (er is nog steeds niks gedaan aan de tienduizenden waanzinnig goed betaalde nep-banen bij de overheid, bijvoorbeeld kaartjescontroleur in de gratis metro a 100.000 euro per jaar). Helaas stemmen velen nog steeds op de politici die dit zo willen houden. Griekenland als geheel verdient de ellende die ze over zich heen krijgen; wel erg vervelend voor degenen die nu nooit meegeprofiteerd hebben en nu het slachtoffer zijn (een minderheid, denk ik).

 13. snorkel says:

  Onderwaarde:
  Wat zijn nou “starters” eigenlijk?

  Hier tips om de starter weer terug te krijgen: http://www.extremetech.com/computing/141702-how-to-bring-the-start-menu-and-button-back-to-windows-8

 14. Bug says:

  ll:
  Ondertussen in Griekenland.

  In Armani-pak bij de soepkeukens.

  express.be/busines…au-pauvre/186404.htm

  Te arm om zijn goede pakken te sparen voor betere tijden. Ofwel te arm om andere kleren te kopen. Triest

 15. Draaikont says:

  Onderwaarde:
  Wat zijn nou “starters” eigenlijk?

  Een achterhaald begrip uit een tijd dat het gebruikelijk was om eerst een kleine woning te kopen en later door te stromen naar een grotere woning. De starter is nu als iedere andere huizenkoper: op zoek naar een degelijke woning om de rest van zijn leven te slijten (of in elk geval een aanzienlijk deel daarvan). Hij start en eindigt dus tegelijkertijd. We zouden ze ook woningmarktverlaters kunnen noemen: zodra ze een huis hebben verdwijnen ze in principe uit de woningmarkt.

 16. Draaikont says:

  nhz: Er zijn veel schrijnende gevallen, maar ze worden vooral bestolen door hun eigen landgenoten. De Griekse elite betaalt nog steeds geen cent belasting en profiteert buitensporig van de EU (er is nog steeds niks gedaan aan de tienduizenden waanzinnig goed betaalde nep-banen bij de overheid, bijvoorbeeld kaartjescontroleur in de gratis metro a 100.000 euro per jaar). Helaas stemmen velen nog steeds op de politici die dit zo willen houden. Griekenland als geheel verdient de ellende die ze over zich heen krijgen; wel erg vervelend voor degenen die nu nooit meegeprofiteerd hebben en nu het slachtoffer zijn (een minderheid, denk ik).

  Dat is tenminste eenvoudig te hervormen. In Nederland heb je namelijk ook dergelijke baantjes bij allerlei commissies, adviesraden en weet ik veel wat. Allemaal juist zo opgezet dat het moeilijk te doorzien is dat ze feitelijk geen nut hebben en voornamelijk bestaan uit ouwehoeren in dure vergaderstoelen. Gewoonweg een stukje innovatie in corruptie hier in Nederland.

 17. Adamus says:

  Floor:
  ech nie,

  Hypo van 1,140.000 om precies te zijn. Koopprijs was net over het miljoen.
  Waar het mij echter om gaat is dat ‘ie dat pand gekocht heeft op de top van de markt, jawel in 2008.
  Die gozer heeft niet eens een goed werkende glazen bol en dat is dan onze minister van financiën!

  Is ook een univerteits-foodvalley. Hij gokt misschien op expats tzt als hij zelf bestuurlijk is “doorgerezen”.

  De USD’s die niet meer nodig zijn voor de internationale handel “komen naar huis” en richten daar grote schade aan. (Devaluatie met tientallen procenten)

  Maar eerst nog effe wat leidingwaterbedrijven en “alpinvests” hier kopen en met $$ betalen.

  snorkel: Dat is een intens goed punt Draaikont! Het antwoord laat zich ook raden: Het geld MOET VIA de banken, omdat zij het geld nodig hebben…

  Waar ik zei “VIA” bedoelde ik “NAAR”. Stop de tijd.

  Een bankvergunning voor PF: is daar vorig jaar niet sprake van geweest?
  Ook NLstaatsschulden kunnen alleen via bankenloket gekocht worden en niet op het binnenhof. Ook zoiets.

 18. nhz says:

  Bug: Te arm om zijn goede pakken te sparen voor betere tijden. Ofwel te arm om andere kleren te kopen. Triest

  of misschien hebben ze nog niet door dat kleren niet de man maken, en proberen ze nog steeds hun oude status op te houden. Nog triester.

  Draaikont: De starter is nu als iedere andere huizenkoper: op zoek naar een degelijke woning om de rest van zijn leven te slijten

  volgens mij was het idee meer om direct stevig op de huizenladder te stappen, en vervolgens iedere paar jaar vet te cashen door opschuiven naar een nog groter en duurder huis. Ik hoor en lees het nog steeds overal, ‘huizentreintjes’ enzo. Niemand die zich drukker maakt over de starters dan al die mensen met een troosteloze rijtjeswoning die hopen te cashen als de huizenmarkt weer op gang komt, en dan snel doorschuiven naar iets beterse.

 19. nhz says:

  Draaikont: Dat is tenminste eenvoudig te hervormen.

  Helaas algemeen verschijnsel in de huidige Angelsaksische samenleving; en daarom loopt dit systeem op zijn eind. De parasieten vreten de gastheer op, dat kan niet eeuwig duren.

 20. de markies says:

  Wees gerust mensen, volgens Teulings is de bodem in zicht!

 21. Adamus says:

  xenobinol:
  Die Koos Schouwenaar is duidelijk een echte VVD’er.

  Maar wel ooit de jongste burgemeester. Venhuizen wilde wel een oud marinejurist 🙁 Daarna ook nog carrière in Zeeland 🙂

 22. Draaikont says:

  nhz:
  volgens mij was het idee meer om direct stevig op de huizenladder te stappen, en vervolgens iedere paar jaar vet te cashen door opschuiven naar een nog groter en duurder huis.

  Das inderdaad van iedereen het idee die overal op wacht en ergens tegenaan speculeert, manipuleert of epibreert. Maar niet van degenen die voor het eerst een huis willen kopen.

 23. Adamus says:

  Draaikont: Wat is daar gelukkig aan dan? Een draak van een wet.

  Overigens staan veel kennissen / vrienden met hun huis / appartement flink onder water. Ik zou niet graag met ze willen ruilen, maar het is wel frappant dat ik over het algemeen veel hogere woonlasten heb.
  Het contrast dat Schouwenaar tussen de zielige kopers en de scheefhuurders maakt klopt in elk geval niet helemaal.

  Bijzonder is dat iemand die zijn hele leven ambtenaar is geweest denkt een rol voor de vrije markt te kunnen creëren.

 24. Adamus says:

  de markies:
  Wees gerust mensen, volgens Teulings is de bodem in zicht!

  We zijn in alles beter dan de ons omringende landen 😉

  Bas Jacobs had ook nog een reaktie: “vooral doorgaan met meer overheidsuitgaven, daarover is 70% (!) van de economen het met mij eens”.

 25. Floor says:

  ll:
  Ondertussen in Griekenland.

  In Armani-pak bij de soepkeukens.

  express.be/busines…au-pauvre/186404.htm

  Brandstof is zo duur dat haast iedereen is overgeschakeld houtsblokken en de open haard. Dat verklaart de rookwolk die voortdurend boven Athene hangt en de massale ontbossing
  Volgens mij heeft dit ook nog een andere reden,correct me if I’m wrong, meen me te herinneren dat de belasting op huizen gekoppeld is aan de energierekening. Dus geen onroerend goed belasting betalen >>>> geen energie.

 26. ll says:

  Floor: meen me te herinneren dat de belasting op huizen gekoppeld is aan de energierekening.

  Klopt helemaal Floor, er staat in het stuk een verwijzing naar dit stuk, blij dat je er weer bent trouwens 🙂

  http://www.express.be/business/nl/economy/hoe-zou-het-ondertussen-in-griekenland-zijn-btw-wordt-niet-betaald-elektriciteit-wordt-gestolen-bouwsector-valt-stil/186048.htm

 27. ll says:

  De Winter houdt nog even aan, en sparen is het nieuwe wachtwoord. 🙂

  http://schmullstrategie.nl/2013/03/tip-van-rik-het-blijft-winter/

 28. Floor says:

  ll,

  Moet niet gekker worden 🙂

 29. Edwin says:

  De vraag die mij bezig houdt is de volgende: Wat mag een huurwoning eigenlijk kosten?

  Denk hier aan bouwkosten, kosten onderhoud etc. Als je dan ook nog bedenkt dat de gemiddelde huurder 50 jaar van zijn leven mag ‘aflossen’ en een koper in 30 jaar lastenvrij kan zijn – waarbij het huis bij de huurder nog steeds niet van hem is – dan zou het scheefhuren wel kunnen bestaan, maar dan de andere kant op!

  Heeft iemand inzicht in deze cijfers?

 30. Floor says:

  ll: blij dat je er weer bent trouwens

  Ja, ik geniet er maar van, heb ff uitstel van executie, maar kan zo weer over zijn.

 31. ll says:

  Edwin: Heeft iemand inzicht in deze cijfers?

  Niet echt, de leningen bedragen 59 miljard is de helft van de totale waarde , delen door het aantal woningen 300.000 = 39k per woning + GRONDWAARDE 🙂

 32. erik says:

  http://nos.nl/artikel/484114-cpb-bodem-huizenmarkt-in-zicht.html

  Huizenbodem in zicht volgens CBS.

  Mensen koop nou maar wat, die huren gaan je straks nekken!!

 33. svg says:

  nhz: Er zijn veel schrijnende gevallen, maar ze worden vooral bestolen door hun eigen landgenoten. De Griekse elite betaalt nog steeds geen cent belasting en profiteert buitensporig van de EU (er is nog steeds niks gedaan aan de tienduizenden waanzinnig goed betaalde nep-banen bij de overheid, bijvoorbeeld kaartjescontroleur in de gratis metro a 100.000 euro per jaar).

  kaartjescontroleur in de gratis metro a 100.000 euro per jaar………….you’re kidding.

 34. erik(trol) says:

  Het zonnentje schijnt, de economie staat als een huis, ff wat tegenslagen uit het Zuiden maar de vooruitzichten…het wordt langzaam aan lente. Ik zou zeggen, neem een terasje,ga uit eten, leuk nieuw tasje gezien..kopen!, playstation 4 komt er aan Kopen, maar bovenal KOOP NU EEN HUIS! Huren onbetaalbaar en pensioen is nog maar afwachten, het enige dat zich ten alle tijden op de lange termijn heeft bewezen als waarde investering is simpelweg je eigen huis. Kortom lekker gaan uitgeven dat spaargeld het lieft in Nederland en als het even kan ook nog aan Nederlandse producten! Zie de toekomst met de dag zonniger in……..!!

 35. Ma Ling says:

  Teulings: bodem huizenprijzen in zicht. Prijzen zijn 17% gedaald en we kunnen 10% verklaren.

  “Dus wat dat betreft zou er reden moeten zijn voor enig optimisme” aldus Teulings.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/11/cpb-einde-daling-huizenprijzen-nabij.xml

  Klinkt alsof het CPB dezelfde spindoctor heeft als de NVM. (NVM die 3% huizenprijsdaling verwachtte op jaarbasis en bij de halfjaarcijfers -7% daling- erop wijst dat de bodem meer dan bereikt is)

 36. Draaikont says:

  erik(trol):
  Kopen, maar bovenal KOOP NU EEN HUIS!

  Uitstekende tip. Ik zoek een leuke eengezinswoning voor 20K. Meer geld heb ik helaas nog niet.

 37. afbetaalde huiseigenaar says:

  sportwedden met CBS:
  hebben ze het deze keer bij het juiste eind?

  of richten we ons op naar de trackrecord: en wordt het weer bijgesteld..

  we kijken in de glazen bol: over 3 maanden:
  goh foutje.. zit toch nog niet zo goed met de economie..
  goh foutje: de mensen wilen nog steeds geen huis kopen

  goh foutje: de banken hebben geen zin meer in hypotheekverstrekking..

  wie wil inzetten??

 38. afbetaalde huiseigenaar says:

  cbs-cbp

 39. erik(trol) says:

  Draaikont, Doe gewoon een lekkere hypo! Vind ik eigenlijk wel een leuke, ff een hypootje halen. Ik zit nu al 5 maanden te kijken naar de nieuwe woningen die bij mij in een omtrek van 5km te koop worden aangeboden en wat ik zie is echt geen dalingen. De prijzen zijn rond de 20% lager dan de top van 2008 en daar blijft het gewoon bij mijns inzien in de omgeving waar ik woon dan. Zou nog wel ff wachten tot de rente nog wat naar beneden gaat en lekker instappen als ik jou was! Succes! ps. geef die 20k lekker uit aan vakantie e.d. wordt je een gelukkig man van!

 40. HNK says:

  erik,

  Weet je wat ik hoor als ik Teulings hoor praten:

  “Is de bodem bereikt?” “Ja de bodem is bereikt”

  Waarom? Ja geen idee ik lul ook maar wat? Wat zijn de vooruitzichten? Ja prima. Waarom? Ja geen idee ik lul ook maar wat.

  Het zijn dit soort slecht onderbouwde vermeldingen dat je denkt, geen wonder dat mensen hun vertrouwen verliezen.

 41. Keesje says:

  erik(trol),

  Die 20 k kan ie beter bewaren voor de plannen om 10-20% aanbetaling te moeten neerleggen voor een huis. Ik zit te wachten op zo’n verstandie beslissing van de overheid, anders lijkt zo’n hypotheek zo’n kadootje als je hem aanvraagt……een aanbetaling laat mensen nadenken over hun spaargeld….!

 42. Dawg says:

  Fijn gelegenheidsargument van senator Schouwenaar waarmee hij de “scheefhuurders”belasting rechtvaardigt. Kan natuurlijk net zo goed van toepassing worden verklaard op al die huiseigenaren die ooit laag gekocht hebben en nu in een afgelost huis wonen: geld zat voor een solidariteitsheffinkje.

 43. Keesje says:

  erik(trol),

  In mijn buurt zie ik ze wel degelijk doordalen. Vergeet ook de grens van NHG niet per half 2013, dan gaat het maximum bedrag weer verder omlaag. 290.000 dan word het meen ik.

 44. Keesje says:

  Dawg,

  Eens! Bij erfenis: enorme woekerwinsten gemaakt tov aankoopprijs? Extra dikke belasting er op. Zeker bij de huizen boven de 5 ton.

 45. Animal Crackers says:

  Laat nu de vraaguitval maar komen!
  Wellicht krijgt Dijselbloem nu een mooie Aquarel van Jannetje Brinkman cadeau met een insect erop die natuurlijk moet passen bij het biotoop van de plant. Een kakkerlak lijkt mij.
  No human translation has been found…
  http://mymemory.translated.net/t/Dutch/English/blokpomp

  Cor Mol verwoordde het mooi in zijn comment op Joop ‘n aantal weken terug.
  “De helft van het woningbestand is 1,2 miljoen woningen. Weet u hoeveel additionele HRA dat kost? Tegen contante waarde ca 50 miljard. En dan wonen die Nederlanders die de woningen kopen pas echt scheef.

  Het CPB was ook even vergeten om dat in de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s mee te nemen. Zoals het hele woningmodel van het CPB rammelt. De huursubsidie werd ook al te hoog voorgesteld omdat men even “vergeten” was dat de woningen door de HRA ca 20%- 25% te hoog waren. Eerder was het weer Conijn die hier het CPB op moest wijzen. ( zoals ook door de ambtelijke werkgroep 4. wonen werd geconstateerd en overgenomen)”.


  De eerste kamer kan lezen of niet, aanvreten kunnen ze als de beste. Het is ook niet het enige waarmee die senatoren hun brood verdienen. Het lichaam van Christus, Amen.

 46. RealisT says:

  erik(trol),

  Zet anders je CAPS lock ff aan. Komt je wanhopige geschreeuw nog iets duidelijker over.

 47. Pim says:

  Ik heb met mijn vrouw vanuit een huurappartement een huis gekocht voor 300k. Riant huis op toplocatie; ik zit goed voor de rest van mijn leven. Natuurlijk is het een gigantisch bedrag, maar we kunnen het financieel aan (zels zonder HRA zou het kunnen als we de vakanties opofferen) en hebben beiden een vaste baan en een redelijke spaarbuffer. We hadden kunnen wachten op verdere daling, maar de vraag is of dat in dit segment uberhaupt nog gebeurd. Voor de crisis waren deze huizen onbetaalbaar voor ons (450k-500k) en hadden we via overwaardeopbouw dit alleen na 10 a 15 jaar kunnen bereiken. Nu kunnen we direct deze sprong maken.

  De grote vraag is echter wel of wij als starter nu zo’n grote bijdrage aan de markt leveren. Wij zijn immers nooit meer van plan te verhuizen en de mensen van wie wij het huis overkochten vertrekken naar Spanje voor hun pensioen. Helemaal geen huizentreintje dus; mensen met een apartement blijven er mee zitten. Ik ben het met de bloggers hier eens dat de gemiddelde prijs nog wel eens flink kan dalen, maar wil ook aangeven dat onder de juiste persoonlijke omstandigheden nu best wel eens het ideale moment kan zijn om de krenten uit de pap te halen. De rente zal ook niet veel lager worden en omdat je al annuitair gaat aflossen ben je voorlopig gevrijwaard van verdere HRA maatregelen (de oude bestaande gevallen zullen dan eerst aangepakt worden). Het overgrote deel van nieuwe woningaanbod is ook nog eens prut en als de bodem echt bereikt is dan zullen er veel kapers op de kust zijn.
  Als ik het over een paar jaar mis blijk te hebben en de buren verkopen hun huis voor bijvoorbeeld 250k, dan is dat jammer, maar we zullen er niet mee in de problemen komen en het verlies is dan net zo virtueel als eventuele winst als de prijzen weer stijgen: we blijven er immers wonen.

 48. Animal Crackers says:

  Volgens het Blokhoofd blijft er ruimte genoeg voor woco’s om te kunnen blijven investeren -nu komt het- net zoals voorgaande jaren!
  http://nos.nl/audio/484035-blok-pvda-legt-uitdagende-klus-bij-me-neer.html
  Nee nu wordt ie mooi! Afgekondigde bouwstops, allerlei projecten in de ijskast gezet en nu lekker beweren dat ze voorheen gewoon hun werk konden doen!

 49. snorkel says:

  Gaan we de VS achterna (huizen alleen nog gekocht door beleggers terwijl de bevolking van voedselbonnen moet leven) of gaan we China achterna?

  …the [Chinese] government implements a 20% capital gains tax on housing sales.

  bron: http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2013/03/12/selling-frenzy-in-china-as-govt-slams-housing-bubble-with-tax-hike

 50. erik(trol) says:

  Pim: Gefeliciteerd! Laat je niet gek maken door sommige hier, die kopen nog geen huis als het 50% gedaald is. Simpel omdat ze het niet kunnen.

  Goed nieuws vandaag. De waarde van me huis is weer een procentje toegenomen.

  Ns koopt aandelen HTM en gaat grootschalig investeren in (het al goede) openbaar vervoer in Den Haag. Miljoenen investeringen. Scheveningen wordt best bereikbare badplaats in Nederland. Nog ff nieuw piertje er in en meer en meer mensen willen hier gaan wonen!

 51. Floor says:

  Krijgt Spanje dadelijk een bailout door de strot geduwd?

  http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/2013/03/an-offer-you-cannot-refuse-eu-passes.html

  lees je weer niets over in de nederlandse media

 52. erik(trol) says:

  Pim: Dat treintje wordt je zelf straks. Ze gaan het steeds interesanter maken om door te stromen straks. De prijzen gaan dalen van de dure huizen en je kan straks zonder overdrachtsbelasing en met subsidie overstappen, let maar op! Woon je straks nog in een echte villa ook!

 53. Michel says:

  Keesje:
  Dawg,

  Eens! Bij erfenis: enorme woekerwinsten gemaakt tov aankoopprijs? Extra dikke belasting er op. Zeker bij de huizen boven de 5 ton.

  Ga eens gauw solliciteren bij de SP! Je wordt met open armen binnengehaald. En neem alstublieft kameraad Spekman (PvdA) ook even mee.

  Het druipt er vanaf…. als ik niet…. dan een ander ook niet…. behalve als ik wel… maar dan een ander ook niet….want ik ben….

 54. nhz says:

  Adamus: Maar wel ooit de jongste burgemeester. Venhuizen wilde wel een oud marinejurist 🙁 Daarna ook nog carrière in Zeeland 🙂

  van wielrennen leer je blijkbaar hoe je overal tussendoor fietst. P.S.: wanneer wordt Armstrong president van de USSA?

  Adamus: Bas Jacobs had ook nog een reaktie: “vooral doorgaan met meer overheidsuitgaven, daarover is 70% (!) van de economen het met mij eens”.

  ja, hoe zat het ook alweer met beperken van het aantal ambtenaren en minder geld uitgeven bij de overheid? Raar dat zelfs een VVD kabinet dat niet voor elkaar krijgt …

  Floor: . Dus geen onroerend goed belasting betalen >>>> geen energie.

  je bedoelt: geen energie afnemen >>> geen belasting betalen. 😎

  erik: Huizenbodem in zicht volgens CBS.

  volgens het Ministry of Truth, dus 100% zeker waar 🙂

  svg: kaartjescontroleur in de gratis metro a 100.000 euro per jaar………….you’re kidding

  helaas niet, het is een bekend voorbeeld.

  erik(trol): Kopen, maar bovenal KOOP NU EEN HUIS!

  nog steeds winter in de makelaardij? zuur …

  erik(trol): Ik zit nu al 5 maanden te kijken naar de nieuwe woningen die bij mij in een omtrek van 5km te koop worden aangeboden en wat ik zie is echt geen dalingen.

  je ziet vast met veel genoegen de hogere WOZ aanslag alweer tegemoet 🙂

  Pim: maar wil ook aangeven dat onder de juiste persoonlijke omstandigheden nu best wel eens het ideale moment kan zijn om de krenten uit de pap te halen.

  ik zie nog helemaal geen krenten in de pap…

  erik(trol): Pim: Gefeliciteerd! Laat je niet gek maken door sommige hier, die kopen nog geen huis als het 50% gedaald is. Simpel omdat ze het niet kunnen.

  ik koop zeker niet bij minder dan 50% daling, en wel omdat ik het wél kan betalen; uit eigen zak en niet via een jaarlijkse belastingaftrekpost ofzo. Volgens mij snap je het verschil tussen kopen en lenen nog niet zo …

  erik(trol): De prijzen gaan dalen van de dure huizen en je kan straks zonder overdrachtsbelasing en met subsidie overstappen, let maar op!

  de prijzen van alle huizen die iets duurder zijn dan die van erik gaan dalen, en de woningen die goedkoper of gelijk aan die van erik zijn gaan flink stijgen?

  Pfff… Alice in Wonderland is er niks bij.

 55. RealisT says:

  Pim,

  Moeilijk te zeggen of je inderdaad een goede koop hebt gedaan. Je hebt op zich gelijk dat een eventuele verdere daling weer op lange termijn gecompenseerd kan worden. Wonen kost uiteindelijk gewoon geld en als je jouw droomhuis hebt gevonden zou ik gewoon de komende 30 jaar niet meer op dit blog of funda kijken.

  Met het begrip ‘toplocatie’ kan ik niets. Bij mij in de omgeving worden regelmatig ‘tophuizen’ op ‘toplocaties’ voor topprijzen van rond de 4 ton aangeboden. Het gaat dan vaak om opgeleukte jaren-70 hoekwoningen met zo’n lelijke uitbouw en ditto dakkapelen. In een bloemkoolwijk. Ik zou daar beslist geen 3ton voor over hebben.

  Ik ben me ondertussen in het buitenland aan het orienteren. Voor 3 ton koop ik daar een villa waar je in NL slechts een zesdehands ex-sociale huurwoning voor krijgt. De prijs/kwaliteit in NL is gewoon slecht.

 56. RealisT says:

  Dawg: Fijn gelegenheidsargument van senator Schouwenaar waarmee hij de “scheefhuurders”belasting rechtvaardigt. Kan natuurlijk net zo goed van toepassing worden verklaard op al die huiseigenaren die ooit laag gekocht hebben en nu in een afgelost huis wonen: geld zat voor een solidariteitsheffinkje.

  Dat laatste gaat ook gebeuren. Als de rest van het veld straks kaalgevreten is, komt de afbetaalde huiseigenaar aan de beurt. Het huidige beleid is niet voor niets koop of ik schiet.

 57. svg says:

  erik(trol):
  Pim: Gefeliciteerd! Laat je niet gek maken door sommige hier, die kopen nog geen huis als het 50% gedaald is. Simpel omdat ze het niet kunnen.

  Goed nieuws vandaag. De waarde van me huis is weer een procentje toegenomen.

  …”Simpel omdat ze het niet kunnen.”, Man bazel niet , Jij kon het ook niet , je hebt immers een hypotheek!……”De waarde van me huis is weer een procentje toegenomen.”, geloof je het zelf???

 58. Ech Nie says:

  erik(trol):
  Pim: Gefeliciteerd! Laat je niet gek maken door sommige hier, die kopen nog geen huis als het 50% gedaald is. Simpel omdat ze het niet kunnen.

  Ns koopt aandelen HTM en gaat grootschalig investeren in (het al goede) openbaar vervoer in Den Haag. Miljoenen investeringen. Scheveningen wordt best bereikbare badplaats in Nederland. Nog ff nieuw piertje er in en meer en meer mensen willen hier gaan wonen!

  Bedankt hè trol. Ik kan het wel betalen maar ik vertik het gewoon om teveel te betalen. Van een kale kip kun je trouwens ook niet plukken dus waar heb je het over. Bejaarden overvallen huurders uitknijpen en jongeren schuldpapier laten tekenen. Een zegen voor doorstroming? Er is geen steen in de rivier verlegd maar een dam opgeworpen. Water kruipt waar het niet gaan kan en dit zal geen goed watermanagement blijken.
  Stenen om te kunnen bouwen in het water werpen om de dijken te verzwaren gaan niet helpen. Kijk ah eind vh jaar eens hoeveel er onder water staat en de rivier stroomt door.

  De NS doet wellicht aan risicospreiding, er zijn zat rijke mensen die er niet op achteruit gaan in hun scheefgehypothekiseerde huis. Statenkwartier, Bomenbuurt en een leasebak van de zaak. Met de trein naar het strand is een uitje, zeker nu je lekker kunt internetten in de trein en vliegvakanties duurder worden. Maar daar gaat het een makelaar als jij natuurlijk helemaal niet om. Die denkt dat iedereen nu gedwongen en masse gaat kopen vanwege de ‘goede vooruitzichten’. Echter zodra men mensen dwingt kunnen de resultaten wel eens heel anders uitpakken dan men aanneemt. Dit akkoord zet veel kwaad bloed en net als water kruipt ook het bloed waar het niet gaan kan. Overigens, zoals Pim zullen er altijd zijn. Moet ie zelf weten. Maar dat de bodem al bereikt zou zijn en zo zeker als jij het voorstelt, ech nie!

 59. Michel says:

  Pim,

  Je hebt gelijk, voor jou kan dit een prima aankoop zijn. De krenten uit de pap, helemaal juist met een koopprijs van 40 procent vanaf de top, denk ik dat jij je geen zorgen hoeft te maken.

 60. svg says:

  Pim:
  Ik heb met mijn vrouw vanuit een huurappartement een huis gekocht voor 300k. Riant huis op toplocatie; ik zit goed voor de rest van mijn leven. Natuurlijk is het een gigantisch bedrag, maar we kunnen het financieel aan (zels zonder HRA zou het kunnen als we de vakanties opofferen) en hebben beiden een vaste baan en een redelijke spaarbuffer. We hadden kunnen wachten op verdere daling, maar de vraag is of dat in dit segment uberhaupt nog gebeurd.

  Wij zijn immers nooit meer van plan te verhuizen Ik ben het met de bloggers hier eens dat de gemiddelde prijs nog wel eens flink kan dalen, maar wil ook aangeven dat onder de juiste persoonlijke omstandigheden nu best wel eens het ideale moment kan zijn om de krenten uit de pap te halen.

  Tjsa, wat moet ik zeggen, gefeliciteerd?!,vooruit dan maar , maar 300k? , natuurlijk ik ken het huis niet , en ik ken de locatie niet , maar dan nog komt het bij mij niet over als een hele goede koop.te vroeg? ik denk het wel.

 61. Ech Nie says:

  Nog maar eens.
  Ik heb helemaal geen zin om de vakanties van de Pimmen in deze wereld te betalen. Als de huizen normaal geprijsd zijn kan iedereen gewoon weer op vakantie immers. Waarom moet ik daar aan meebetalen van mijn vakantiegeld?

 62. TP says:

  de markies:
  Wees gerust mensen, volgens Teulings is de bodem in zicht!

  Zelfs de optimist Peter Boelhouwer is het niet eens met de uitspraken van Teulings.
  Hij geeft zonet commentaar op RTL-Z over de uitspraken van Teulings, Boelhouwer verwacht een prijsdaling dit jaar tussen de 7 en 10%.

  Hij verwacht een daling van 45% incl inflatie.

 63. nhz says:

  RealisT: De prijs/kwaliteit in NL is gewoon slecht.

  en de politiek doet zijn uiterste best om de prijs/kwaliteit verhouding nog véél slechter te maken.
  Goed koopmanschap.

  Ech Nie: Stenen om te kunnen bouwen in het water werpen om de dijken te verzwaren gaan niet helpen. Kijk ah eind vh jaar eens hoeveel er onder water staat en de rivier stroomt door.

  tja, vraag maar aan Jeroen wat er gebeurt als je een dam in de rivier na Wageningen opwerpt 😉

  Ech Nie: Als de huizen normaal geprijsd zijn kan iedereen gewoon weer op vakantie immers.

  behalve de scheefleners van nu, die kunnen dan nooit meer op vakantie omdat ze nog jarenlang moeten bijstorten bij de bank 😉

  TP: Boelhouwer verwacht een prijsdaling dit jaar tussen de 7 en 10%.

  maar als professor Boelshi* dat zegt dan is het alleen om te bedelen om nog meer steun voor de vastgoed maffia en scheefleners; niet omdat hij dat écht verwacht. En die Teulings ach, een oenconoom van het zuiverste water. Deze man maakt zichzelf voorgoed belachelijk met zijn kristallen bol, maar ja … hij wordt dan ook riant betaald voor dit soort manipulatie.

 64. Koos says:

  Die 600.000 scheefhuurders gaan zich nu voor een deel op de koopmarkt richten waardoor de prijzen weer gaan stijgen.

  We zitten nu op het laagste punt dus waarom geven jullie hier eigenlijk geen koopadvies af?

 65. xenobinol says:

  Adamus: Bijzonder is dat iemand die zijn hele leven ambtenaar is geweest denkt een rol voor de vrije marktte kunnen creëren.

  Nog bijzonderder is dat veel stemvee denkt dat de VVD hun wel aan het werk zal weten te houden.

 66. RealisT says:

  Koos: We zitten nu op het laagste punt dus waarom geven jullie hier eigenlijk geen koopadvies af?

  Scheeflener met flinke restschuld?

  Waarom geen koopadvies? Omdat we voorlopig nog elke maand weer op het ‘laagste punt’ zitten.

 67. Gwen says:

  Misschien al eerder gepost, maar hier voor alle zekerheid:

  Enquête op de Telegraaf site over pensioenfondsen en hypotheken (tot 15.30!)

  http://www.telegraaf.nl/watuzegt/21381274/__Pensioengeld_voor_hypotheken_goed_idee__.html

 68. Hnk says:

  Koos,

  Helaas zien deze mensen hun leencapaciteit niet toenemen dus al zouden ze meer willen bieden de meerderheid kan dat niet.

 69. xenobinol says:

  Koos:
  Die 600.000 scheefhuurders gaan zich nu voor een deel op de koopmarkt richten waardoor de prijzen weer gaan stijgen.

  We zitten nu op het laagste punt dus waarom geven jullie hier eigenlijk geen koopadvies af?

  Huurders gaan niet hun nek door de strop steken omdat ze en duizend euro per jaar meer kwijt zijn aan de huur. Althans mijn nek en mijn vrijheid is mij meer waard 🙂

  De bodem bereikt? Mijn glazen bol denkt daar heel anders over, die voorspelt dat we tot dusver nog geen enkele significante daling hebben meegemaakt. De economische depressie moet immers nog beginnen.

 70. KariZ says:

  Koos:
  Die 600.000 scheefhuurders gaan zich nu voor een deel op de koopmarkt richten waardoor de prijzen weer gaan stijgen.

  600.000 scheefhuurders?

  Bron?

 71. Michel says:

  Ech Nie:
  Nog maar eens.
  Ik heb helemaal geen zin om de vakanties van de Pimmen in deze wereld te betalen. Als de huizen normaal geprijsd zijn kan iedereen gewoon weer op vakantie immers. Waarom moet ik daar aan meebetalen van mijn vakantiegeld?

  En op welke manier betaal JIJ daar aan mee dan? Want daar ga je vanuit. Volgens mij betaald Pim middels een annuïteiten hypotheek toch echt zelf de lasten en niet jij.

  Knap arrogant om voor een ander maar uit te maken dat hij/zij geen huis mag kopen omdat JIJ dan mee betaald. En wie bepaald de prijs dan? Wat is normaal? Jouw tunnelvisie is dan DE referentie? Of nemen we Stef Blok als referentie.
  Niet iedereen is per definitie een kamikaze-koper.

  Een huis is altijd te duur, immers het kost geld. Maar om nou te stellen dat Pim ongezien jouw geld opslokt?
  Kan ik ook wel tegen jou zeggen huur je scheef? Wil je wel heel gauw maken dat je 50 procent meer huur betaald! En wel nu! Ik wil niet meebetalen aan jouw sociaal beschikbaar gestelde woning!

  Je leest natuurlijk een half jaar dezelfde editie van de Vrekkenkrant, immers deze is ook altijd te duur.

 72. Ech Nie says:

  Koos:
  Die 600.000 scheefhuurders gaan zich nu voor een deel op de koopmarkt richten waardoor de prijzen weer gaan stijgen.

  We zitten nu op het laagste punt dus waarom geven jullie hier eigenlijk geen koopadvies af?

  Wishfull thinking is het toppunt. Bij hoog en laag blijven beweren dat de bodem bereikt is, en dat al jaren lang iedere keer roepen is aan devaluatie onderhevig. Manipulatie gaat niet helpen hoor, leer maar eens te accepteren dat na deccenia waardestijgingen de waardedalingen ook nog wel eens jarenlang door zullen zetten tot een natuurlijk evenwicht onstaat en de markt in gebakken lucht verdampt raakt.
  Waarom geen koopadvies?
  Omdat het water ons niet zo ver aan de lippen staat als menig makelaar die werkloos dreigt te geraken als kopers er niet op vertrouwen dat het ‘n slimme Z is wellicht? Dat is vragen naar de bekende weg hier.

 73. Michel says:

  Ech Nie: Wishfull thinking is het toppunt. Bij hoog en laag blijven beweren dat de bodem bereikt is, en dat al jaren lang iedere keer roepen is aan devaluatie onderhevig. Manipulatie gaat niet helpen hoor, leer maar eens te accepteren dat na deccenia waardestijgingen de waardedalingen ook nog wel eens jarenlang door zullen zetten tot een natuurlijk evenwicht onstaat en de markt in gebakken lucht verdampt raakt.
  Waarom geen koopadvies?
  Omdat het water ons niet zo ver aan de lippen staat als menig makelaar die werkloos dreigt te geraken als kopers er niet op vertrouwen dat het ‘n slimme Z is wellicht? Dat is vragen naar de bekende weg hier.

  Welke regio praten we over? Immers de woning “markt” wordt wel zo genoemd maar lijkt geenszins op een markt.

  Er is geen uniforme prijs dus die lucht kan links verdwenen zijn terwijl rechts nog volop geblazen wordt.

 74. snorkel says:

  Ech Nie: Nog maar eens.
  Ik heb helemaal geen zin om de vakanties van de Pimmen in deze wereld te betalen. Als de huizen normaal geprijsd zijn kan iedereen gewoon weer op vakantie immers. Waarom moet ik daar aan meebetalen van mijn vakantiegeld?

  Precies!

  Koos:
  Die 600.000 scheefhuurders gaan zich nu voor een deel op de koopmarkt richten waardoor de prijzen weer gaan stijgen.

  We zitten nu op het laagste punt dus waarom geven jullie hier eigenlijk geen koopadvies af?

  Je bedoelt; gaan hun woede nu op de koopmarkt richten? Kopers worden de nieuwe outcasts! Het slachtofferen van prudente en verantwoord spenderende burger als offerlammeren ter meerder glorie van de onverantwoorde krediet-snuivers heeft ergens een limiet. Dat weet het kabinet ook heus wel, dus ga er maar van uit dat bij de volgende ‘bezuinigingsronde’ de HRA er aan gaat. En aangezien de banken niet mogen omvallen zullen restschulden echt niet kwijtgescholden worden; dat wordt loonbeslag voor half lenend NL… En zeg nou zelf, hoe veel verschilt een loonbeslagje nou eigenlijk met wat er nu al gaande is bij huurders en gepensioneerden? Als je nu nog denkt dat hypotheekgevers overal buiten schot blijven ben je wel heel erg naïef! 😉 Of zoals Nietzsche het zei: “Sometimes people don’t want to hear the truth because they don’t want their illusions destroyed.”

 75. Ech Nie says:

  Michel,

  Lees Pim er nog eens goed op na waar hij zegt dat zij ook zonder hra de lasten wel kunnen dragen en dat het hen dan ‘alleen de vakantie kost’.

  En laten we ophouden de scheefhuurder de Schuld te geven van de bubble maar onmiddelijk stoppen met een (nep)markt te verstoren door subsidies op schuld en een verdienmodel voor banken. De werkelijke oorzaak.

  Scheefwonen onder water is een groter probleem.

 76. asd says:

  .Ik heb al veel lieden als Beun de Haas en Jacobse & ES “scheurgrasverhalen” horen vertellen.
  Nu weer Teulings van het CPB dat “de bodem is bereikt”.
  Een rechtvaardiging als roeptoeter van Blok en Dijsselbloem om door te gaan met het onverkort voortzetten van “afgesproken Haags beleid”?

  Terwijl Brussel zich a.s. donderdag op zijn topoverleg achter de oren gaat krabben: verder bezuinigen of toch maar stimuleren van de economie à la Washington en Tokio?

  Flinke klus. De bezuinigingen tot nog toe hebben in Europa alleen maar geleid tot de creatie van nog meer schulden, m.u.v. Duitsland en Finland dan!

  Italië, een ongelofelijk belangrijke economie, heeft intussen mentaal al afscheid genomen van de Euro.
  Het wachten is alleen nog op de Noordelijke landen: wanneer die hun vorderingen zoveel mogelijk hebben binnen gehaald, is het voor Italië definitief over en sluiten maar.

  De kans naar terugkeer van de nationale valuta wordt dan ook met de dag groter.

  Goed nieuws voor de doorstroming op de NL-huizenmarkt.
  Jammer, dat ik daar niets over hoor vanuit Den Haag.

 77. Dawg says:

  Michel,

  Merkwaardig dat je zo aanslaat op de comment van Keesje. De ‘argumentatie’van Schouwenaar lijkt me ingegeven door een minstens even bedenkelijke ‘als ik niet… dan een ander ook niet mentaliteit’.

  Er is een groep kopers die te duur heeft gekocht en in de problemen zit, want onder water. En er is de scheeflener, een categorie huurders uitgevonden sinds de huizenprijzen niet langer stegen. Een categorie huurders die (ik herhaal het nog maar eens) de broek zelf ophoudt, van z’n netto inkomen van tussen de 1900 en 2300 euro veelal zo’n 25% huur betaalt en daarbij ook nog, via de belastingen meeschuift voor de huursubsidie en de hra. Die categorie heeft geen enkele schuld of verantwoordelijkheid voor de problemen op de koopmarkt, maar moet nu als het aan types als Blok of Schouwenaar ook die in elkaar zakkende koopmarkt op getreiterd worden, desnoods met onbegrensde huurverhogingen. Zijn ze tenminste ook de lul.

 78. erik(trol) says:

  Mijn vorige woningcorperatie is er als de kippen bij om de huren te verhogen.

  http://www.vidomes.nl/Klanten/Nieuws/Pages/Vidomesvoertdeinkomensafhankelijkehuurverhogingin.aspx?paging=on&cat=Nieuwsbericht

  Ik wens alle (scheefhuurders) en de rest sterkte met de komende huurverhogingen, alles zit binnen de korste keren op de max en denk maar niet dat de woningcorperatie’s de norm van 85% vragen van de maximale huur gaan blijven hanteren, deze gaat als een speer naar de 100% en leegstand wordt voor lief genomen.

 79. Adamus says:

  Edwin:
  De vraag die mij bezig houdt is de volgende: Wat mag een huurwoning eigenlijk kosten?

  Denk hier aan bouwkosten, kosten onderhoud etc. Als je dan ook nog bedenkt dat de gemiddelde huurder 50 jaar van zijn leven mag ‘aflossen’ en een koper in 30 jaar lastenvrij kan zijn – waarbij het huis bij de huurder nog steeds niet van hem is – dan zou het scheefhuren wel kunnen bestaan, maar dan de andere kant op!

  Heeft iemand inzicht in deze cijfers?

  Koper heeft ook de blijvende kosten: 2% per jaar gerekend van vervangingswaarde (??)

 80. Adamus says:

  asd,

  Woord “bodem” doet me erg aan een zeemansgraf denken.

 81. lorenzo says:

  was natuurlijk te voorzien , provincies moeten nu geld lozen van de EU (anders…) en de pensioenfondsen hopen tevens Europa voor te zijn , dat zal ook een reden zijn .
  De zorgplicht gaat straks een duitje in het zakje doen die banken ( neehoor , u ..) nog iets gaat kosten .
  Huren ? Niet doen , blijf zitten waar u zit , uw optrekje komt in een nog ander daglicht te staan .

  ps. lorenzo constateert slechts en kijkt als , zeg maar, enige vooruit welk laatste gegeven uniek is gezien de crisis die ons niet overkomt maar waar juist de mensheid schuld aan heeft .

 82. Michel says:

  Ech Nie:
  Michel,

  Lees Pim er nog eens goed op na waar hij zegt dat zij ook zonder hra de lasten wel kunnen dragen en dat het hen dan ‘alleen de vakantie kost’.

  En laten we ophouden de scheefhuurder de Schuld te geven van de bubble maar onmiddelijk stoppen met een (nep)markt te verstoren door subsidies op schuld en een verdienmodel voor banken. De werkelijke oorzaak.

  Scheefwonen onder water is een groter probleem.

  De scheef huurder heeft net zo min met de bubbel te maken als de meesten die een huis kochten. Vaak omdat er geen andere keuze was. (Uitzonderingen daargelaten.)

  Precies wat onze ouders ook deden met een koophuis. De vakantie zat er even niet in. Zeker de eerste 5 jaar.

  Dus Pim mag geen HRA gebruiken, maar wel 2 procent overdracht, OZB eigenaar, huurwaarde forfait, Waterschap eigenaar etc.. betalen.
  Terwijl er gesubsidieerd “sociaal” gewoond wordt eventueel nog aangevuld met woon/huur toeslag.

  Volgens mij heeft Pim allang door dat de HRA de komende jaren afgeschaft wordt, ook voor bestaande gevallen.
  Dat moet geen probleem zijn, maar leg dat probleem neer waar het zijn moet… de politiek!

  Moet de eerste ouder nog tegenkomen die de kinderopvang toeslag voor twee kinderen a 1400.- per maand niet accepteert.

 83. Michel says:

  Dawg:
  Michel,

  Merkwaardig dat je zo aanslaat op de comment van Keesje. De ‘argumentatie’van Schouwenaar lijkt me ingegeven door een minstens even bedenkelijke ‘als ik niet… dan een ander ook niet mentaliteit’.

  Er is een groep kopers die te duur heeft gekocht en in de problemen zit, want onder water. En er is de scheeflener, een categorie huurders uitgevonden sinds de huizenprijzen niet langer stegen. Een categorie huurders die (ik herhaal het nog maar eens) de broek zelf ophoudt, van z’n netto inkomen van tussen de 1900 en 2300 euro veelal zo’n 25% huur betaalt en daarbij ook nog, via de belastingen meeschuift voor de huursubsidie en de hra. Die categorie heeft geen enkele schuld of verantwoordelijkheid voor de problemen op de koopmarkt, maar moet nu als het aan types als Blok of Schouwenaar ook die in elkaar zakkende koopmarkt op getreiterd worden, desnoods met onbegrensde huurverhogingen. Zijn ze tenminste ook de lul.

  Inderdaad bedenkelijk…. maar om nou de erfenis genaamd *lijken belasting* die al torenhoog is nog een keer te reduceren lijkt me niet juist. Maar indien je wilt… Dawg geef alles aan de belasting na je overlijden, maakt niets uit toch?

 84. asd says:

  @84(Adamus),

  Geweldig! Is het toch ook?

 85. Adamus says:

  erik(trol):
  Pim: Dat treintje wordt je zelf straks. Ze gaan het steeds interesanter maken om door te stromen straks. De prijzen gaan dalen van de dure huizen en je kan straks zonder overdrachtsbelasing en met subsidie overstappen, let maar op! Woon je straks nog in een echte villa ook!

  We zijn dan wel goed in infrastructuur, maar een blaadje op de rail gooit zomaar roet in het eten. Maar succes met jullie financiële perpetuum mobile.

 86. Ed says:

  Terwijl de huurder wachten op betere prijzen, spaar ik tegen netto 5% mijn hypotheeksom rustig bij elkaar. Straks NUL euro aan woonlasten, terwijl de inflatie bij de huurders lekker aantikt.

  Er bestaat een anekdote over Albert Einstein, die op de vraag of hij een achtste wereldwonder kon noemen, zou hebben geantwoord: “Ja, de samengestelde intrest.”

  Dag huurder, slaap lekker…

 87. Stomme Z says:

  Volgens mij komen over een paar dagen de kadastercijfers voor februari online.

  http://www.kadaster.nl/web/pagina/Vastgoed-Dashboard.htm

  De prijsindex bestaande koopwoningen staat voor januari op 86,1

  (Het referentie jaar gaat van 2005 naar 2010 dus 2010 = 100.)

  Lijkt me wel leuk om een voorspelling te doen. Blijven we dalen met 3% in een maand? Ik schat in dat we gewoon verder dalen met de gemiddelde daling van 0,5%. Dus de index komt dan op 85.6 uit voor februari.

 88. Ech Nie says:

  Michel:

  Je leest natuurlijk een half jaar dezelfde editie van de Vrekkenkrant, immers deze is ook altijd te duur.

  Ik koop niet veel kranten en de vrekkenkrant heb ik nooit gelezen maar een interneteditie ervan zou waarschijnlijk een hoop geld uitsparen ;). Ik lees voornamelijk boeken, (nu bijvoorbeeld weer Desmond Morris, bioloog en gedragsdeskundige) daar is het rendement van wat geleerd kan worden vaak hoger dan alle waan van de dag tot je te nemen.

  ‘Ook in het dagelijks leven kunnen gebaren waaruit bereidheid tot samenwerking spreekt, een merkwaardig, aangenaam, kortstondig geluksmoment opleveren, zoals wanneer een bestuurder bij een grote verkeersdrukte een auto uit een zijstraat de kans geeft om in te voegen. Zo’n gebaar is veel waard in een frustrerende situatie.’ ~ Desmond Morris

  Er zijn ook de gebaren van mensen die gestressed als ze zijn op weg naar hun vakantiebestemming er niemand tussen te laten (‘the finger’) om zo snel mogelijk op hun vakantiebestemming aan te komen alwaar zij, eenmaal ter plaatse, ‘t geluk kunnen ervaren, zou ik daar aan toe willen voegen.

  Een verschil in hoe je aan kunt kijken tegen evolutie wat mij betreft.

 89. Michel says:

  Ed,

  Spaarhypotheek. Volgens mij zijn ze er nog mee bezig…. Spaarloon, spaar dit, spaar dat!

  Die constructie haalt de 30 jaar ook niet, zullen we maar een “levensloopje” noemen.

 90. Adamus says:

  NHG hypotheken gaan dan misschien wel naar pensioenfonds, maar ABN gaat als bankZBO de administratie doen?

 91. Adamus says:

  Michel:
  Ed,

  Spaarhypotheek. Volgens mij zijn ze er nog mee bezig…. Spaarloon, spaar dit, spaar dat!

  Die constructie haalt de 30 jaar ook niet, zullen we maar een “levensloopje” noemen.

  “Loopje met je financiële leven hypotheek”

 92. Ech Nie says:

  Ed,
  Dag huurder, slaap lekker…
  ‘Duwt kussen op hoofd’ en waant zich slapend rijk.
  Zag het lijk in de ‘kast’ niet. Dat je kinderen nog lang bij je in huis mogen blijven wonen dan maar.

 93. Adamus says:

  asd:
  .Ik heb al veel lieden als Beun de Haas en Jacobse & ES “scheurgrasverhalen” horen vertellen.

  Yep een doodgespoten markt.

 94. Adamus says:

  De (S) NS doet wellicht aan risicospreiding, er …..

 95. Dawg says:

  erik(trol),

  Opgepast!!! Treintje rijdt achteruit.

  http://www.jsmineset.com/

 96. asd says:

  @94(Adamus),

  En behalve de huizenmarkt ook de automarkt, de financiële markt, de grondstoffenmarkt, de groentemarkt, de antiekmarkt, de kunstmarkt, De tweede handsbotenmarkt, de Albert Cuypmarkt, de Tin Kaotemarrukt, de Dappurmarrukt en de lapjesmarkt.

 97. Patrick says:

  @Lorenzo

  Ben je dronken?

 98. Adamus says:

  Ed:
  Terwijl de huurder wachten op betere prijzen, spaar ik tegen netto 5% mijn hypotheeksom rustig bij elkaar. Straks NUL euro aan woonlasten, terwijl de inflatie bij de huurders lekker aantikt.

  Er bestaat een anekdote over Albert Einstein, die op de vraag of hij een achtste wereldwonder kon noemen, zou hebben geantwoord: “Ja, de samengestelde intrest.”

  Dag huurder, slaap lekker…

  Enig idee of de SI ook van toepassing is op leaser van huis?

 99. Marco says:

  Verdorie gaat onze huur van 430 euro naar zeg 470 euri ommhoog, dan maar wat minder luxe artikelen kopen. Het moet toch ergens vandaan komen.

 100. Beurse Beurs says:

  Zijn de details nu eigenlijk bekend van de nieuwe huurwet?

  Ik heb een huurhuis net onder de grens van de vrije sector. Met een keer een extra huurverhoging zit ik erboven. En dan?

  Volgens mij zijn er bergen losse draadjes…

 101. xenobinol says:

  Adamus:
  asd,

  Woord “bodem” doet me erg aan een zeemansgraf denken.

  🙂

 102. Nothus says:

  Nothus constateert dat voor de makelaars de bodem wel bereikt zal zijn: nul verken in Nothus’ lijstje van zo’n 100 500k+ huizen.

  Nothus wil ook nog wel even refereren, gezien de actualiteit, dat de keuze is of stevige pensioenen of hoge huizenprijzen.

 103. xenobinol says:

  Ed:

  Er bestaat een anekdote over Albert Einstein, die op de vraag of hij een achtste wereldwonder kon noemen, zou hebben geantwoord: “Ja, de samengestelde intrest.”

  Dag huurder, slaap lekker…

  Einstein zei ook: ““We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

  Toch blijven onze verlichte leiders geloven in de oude methodieken.

 104. Nothus says:

  Verken = verkopen. Ipad is k-toetsenbord

 105. nhz says:

  Koos: We zitten nu op het laagste punt dus waarom geven jullie hier eigenlijk geen koopadvies af?

  misschien kun je het hier beter laten weten als we NIET op het laagste punt zitten waarvandaan het weer crescendo omhoog gaat. Anders gaat het op termijn zo ongeloofwaardig klinken 😎

  Michel: Volgens mij betaald Pim middels een annuïteiten hypotheek toch echt zelf de lasten en niet jij.

  nog nooit van hypotheekrenteaftrek gehoord???

  asd: Italië, een ongelofelijk belangrijke economie, heeft intussen mentaal al afscheid genomen van de Euro.

  Italië is slim, die hebben 15 jaar lang vet geprofiteerd van de euro en de rekening maximaal laten oplopen; de eerste die uit de euro stapt heeft het meeste profijt. Maar eerlijk is anders, daar gaan Nederland en Duitsland nog achter komen, want die blijven met de rekening achter. Ik denk niet dat de Noordelijke landen nog veel kunnen binnenhalen, alleen al in Italië is de strop straks vele honderden miljarden, als ze uitstappen.

  erik(trol): en denk maar niet dat de woningcorperatie’s de norm van 85% vragen van de maximale huur gaan blijven hanteren, deze gaat als een speer naar de 100% en leegstand wordt voor lief genomen.

  Pfff… gouden tijden voor krakers lijkt mij, als er straks hele wijken leeg staan omdat de minimum huur 1000 pleuro is, dan is er geen houden meer aan. Waarom zou je nog huur betalen als er hele straten leeg staan, ik bedoel maar …

  Beurse Beurs: Volgens mij zijn er bergen losse draadjes…

  je kunt ook altijd nog minder gaan werken en huurverlaging vragen 😉

 106. snorkel says:

  Marco:
  Verdorie gaat onze huur van 430 euro naar zeg 470 euri ommhoog, dan maar wat minder luxe artikelen kopen. Het moet toch ergens vandaan komen.

  Daaangggg! Dat is welhaast het einde van de wereld… Had je nu maar een restschuld van €40.000 gehad, dan had je een stuk rustiger geslapen 😉

 107. Marco says:

  Ben blij dat ik er nog niet ben ingestonken. Ik moet zeggen dat er de laatste tijd best veel mensen zijn die mij nu gelijk geven in wat ik al een paar jaar zeg (bij serieuze gesprekken) dat de huizenprijzen zouden gaan dalen, alleen het moment van timing is moeilijk. Ik vind het sneu voor diegen die er door in de problemen zijn gekomen.
  Ik wil mezelf geen veer in mereet steken hoor.

  Wat ze dus wel gaan doen is om de huizenprijzen te ondersteunen de huren omhoog gooien, alweer kunstmatig en dat zal nimmer en nooit gaan werken.
  Ze leren het nooit, maar je moet wat als de Rabo met zeg 40% van de markt (waar ze in 2005 zo trots op waren) in een markt van 700 milard minstens 10% moet afboekenen. Hoeveel eigen vermogen van de 29 miljard zouden ze nog over houden?
  Of zie ik iets verkeerd?

 108. Marco says:

  Ik heb het pensioenfonds een emailtje gestuurd of het mogelijk is om de ingelegde gelden in een koophuis te steken zodat ik zeker weet dat we later als het huis verkocht wordt we van dat geld kunnen leven.
  Wat zal het antwoord zijn?

 109. eric406 says:

  Als je roker bent, en je wordt getroffen door de huurverhoging, dan is dit het moment om te stoppen. (of bij de eerste verhoogde huur) Je moet ze met gelijke munt betalen, en door te stoppen met roken ga je er al gauw financieel op voorruit. Zie het als een daad van verzet, dat maakt het wat makkelijker.

  Het valt me op dat er ineens allerlei figuren onder een steen vandaan zijn gekropen, die blij zijn met deze huurverhogingen. Die hebben echt het idee dat zij hierdoor hun huis kunnen verkopen, of dat de waardedaling ten einde is.

  Voorlopig komen er dit jaar weer genoeg goedkope huizen bij van de 10000 bouwvakkers en 6000 rabobankers die hun baan gaan verliezen.

 110. Draaikont says:

  Adamus:
  asd,

  Woord “bodem” doet me erg aan een zeemansgraf denken.

  Geniaal.

 111. nhz says:

  Marco: Ze leren het nooit, maar je moet wat als de Rabo met zeg 40% van de markt (waar ze in 2005 zo trots op waren) in een markt van 700 milard minstens 10% moet afboekenen. Hoeveel eigen vermogen van de 29 miljard zouden ze nog over houden?

  ik denk dat eerder de belastingbetaler zal moeten afboeken, want al die NHG hypotheken daar lopen ze weinig risico mee bij Rabo. En voor al die andere hypotheken aan kleine ondernemers zullen ze vast wel wat aanvullende zekerheid gevraagd hebben, de vraag is wel wat die zekerheden straks waard zijn als het echt mis gaat en er geen kopers zijn. En als Rabo door het afvoerputje gaat zal de belastingbetaler sowieso weer de rekening krijgen want zo gaat dat, als kleine bedrijven kapot gaat is er geen politicus die het interesseert maar Rabo en andere multinationals zijn TBTF (of TBTFW).

  eric406: Het valt me op dat er ineens allerlei figuren onder een steen vandaan zijn gekropen, die blij zijn met deze huurverhogingen.

  ik denk dat er steeds meer makelmannetjes zijn die al een paar maanden geen omzet gedraaid hebben, en hun tijd nu vullen met het bevuilen van de paar websites die nog een tegengeluid tegen de vastgoed/banken maffia laten horen.

 112. nhz says:

  eric406: Voorlopig komen er dit jaar weer genoeg goedkope huizen bij van de 10000 bouwvakkers en 6000 rabobankers die hun baan gaan verliezen.

  die komen dan op zijn vroegst over 2-3 jaar beschikbaar … en vermoedelijk helemaal niet, gezien de superriante regelingen voor werknemers in die sectoren.

 113. Draaikont says:

  erik(trol):
  Het zonnentje schijnt, de economie staat als een huis, ff wat tegenslagen uit het Zuiden maar de vooruitzichten…het wordt langzaam aan lente. Ik zou zeggen, neem een terasje,ga uit eten, leuk nieuw tasje gezien..kopen!, playstation 4 komt er aan Kopen, maar bovenal KOOP NU EEN HUIS! Huren onbetaalbaar en pensioen is nog maar afwachten, het enige dat zich ten alle tijden op de lange termijn heeft bewezen als waarde investering is simpelweg je eigen huis. Kortom lekker gaan uitgeven dat spaargeld het lieft in Nederland en als het even kan ook nog aan Nederlandse producten! Zie de toekomst met de dag zonniger in……..!!

  Misschien dat je je door je eigen situatie en die van de pimmen en anderen op dit forum laat misleiden, maar ik ben gewoon een loser met een schijtbaan op tijdelijk contract die amper 40k opbrengt en een partner die zelfstandig is. Ik heb niet de illusie dat dit in de toekomst heel veel beter wordt. Gelukkig voel ik me dan ook weer niet heel kansloos: half Nederland heeft het ongeveer slechter. Met dat gegeven verwacht ik dus ook niet dat het echt storm gaat lopen op de huizenmarkt.

 114. snorkel says:

  eric406,

  Er zijn in Nederland maximaal zo’n 400.000 mensen met een hoog (vanaf €43.000) inkomen die in een corporatiewoning wonen. Aangezien corporaties 10% van hun woningbestand buiten de gereguleerde sector mogen verhuren (daar zit ik zelf ook in; vrije sector maar wel van een corporatie) kun je daar dus nog 10% van 2,3 miljoen woningen aftrekken, en kom je uit op nog geen 200.000 scheefwoners. Oftewel: Zelfs als ALLE scheefwoners een huis zouden gaan kopen van die paar tientjes extra, dan nog staat Funda niet leeg!

 115. snorkel says:

  nhz: hypotheken aan kleine ondernemers zullen ze vast wel wat aanvullende zekerheid gevraagd hebben,

  Situatie andersom komt ook voor: Ik ken toevallig een kleine ondernemer die zijn huis (en dus pensioen) als onderpand voor zijn bedrijfslening heeft moeten geven. Bedrijf staat al een paar jaar aan het randje van faillissement…

 116. Marco says:

  nhz,

  Volgens een draadje op dft is er 7 hectare grond met glastuinbouwbestemming verkocht voor 4 euro/m2.
  Of het waar is weet ik niet maar ik schat in dat het redelijk hoog waarheidsgehalte heeft.

 117. TP says:

  snorkel,

  Als ze de huurders dwingen d.m.v. huurverhogingen een woning te kopen, komen er weer een huurhuizen vrij waar eventuele potentiële kopers eerst maar even in gaan huizen totdat de prijzen realistisch zijn.

 118. snorkel says:

  TP,

  Stoelendansje? 😉 Het huizentreintje in de koopsector is roestend, piepend en krakend tot stilstand gekomen… dus dan maar een huizentreintje in de huursector optuigen… Vrij kansloos natuurlijk

 119. nhz says:

  Marco: Volgens een draadje op dft is er 7 hectare grond met glastuinbouwbestemming verkocht voor 4 euro/m2.
  Of het waar is weet ik niet maar ik schat in dat het redelijk hoog waarheidsgehalte heeft.

  tja, waarom niet … goede landbouwgrond is in Zeeland ongeveer 3.50 euro/m2 waard, in grote delen van NL nog minder. Glastuinbouw heeft enorme overkapaciteit, dus wat is die bestemming waard? Vroeger kon je het nog gebruiken om te frauderen met energieleveranties (zwaar gesubsidieerd gas inkopen als ‘tuinder’ en dan tegen topprijs alles doorverkopen aan bijv. een bejaardentehuis) maar zoveel markt is daar ook niet voor …

  TP: Als ze de huurders dwingen d.m.v. huurverhogingen een woning te kopen, komen er weer een huurhuizen vrij waar eventuele potentiële kopers eerst maar even in gaan huizen totdat de prijzen realistisch zijn.

  goed punt, potentiële kopers van nu zijn doorgaans loosers zonder een cent op zak, dus die mogen goedkoop in een huurwoning. De echte huurders van nu zijn de mensen met financieel verstand en geld achter de hand, en die mogen er niet in 😎

 120. snorkel says:

  snorkel,

  Waar hebben we het nou helemaal over? Mister Stef Blok Burns mag graag de illusie wekken dat half NL scheef woont, maar zie hier: alle potentiele scheefwoners in één grafiekje (van het CBS). Dit zijn dus niet allemaal scheefwoners, maar mensen die in aanmerking komen om als scheefwoner betiteld te worden zonder dat we weten of hun huur echt wel daadwerkelijk (te) laag is: http://oi50.tinypic.com/u7o0k.jpg

 121. maarten says:

  eric406,

  Je kent het spreekwoord: de een zijn dood is de ander zijn brood. Nu is even de vraag wiens dood en wiens brood, maarja jij hebt je toekomst al helemaal in the picture. Dat is “the secret”.

 122. maarten says:

  snorkel,

  Als al die zogenaamde scheefwoners weer bij hun ouders gaan wonen en zo ook nog eens onder erfbelasting uitkomen, mits die erfenis onder de 6 ton blijft, zullen in hun vuistje lachen. In de bekrompen spruitjes cultuur van Holland zijn het maar losers maar in landen als Italie, etc. waar men ook van het leven kan genieten is dit dus heel normaal.

 123. snorkel says:

  maarten,

  Dan hebben we in ieder geval weer beweging op de woningmarkt… En daar was het om te doen toch? Een dynamische markt in beweging, desnoods “under the gun” 😉

 124. maarten says:

  ik voorspel een Weimar revisited. Beleg je geld in assets goud, zilver, dure wijnen, kunst, etc. Dat is mijn voorspelling en laat je niet gek maken door de Anglo-Saksische leugens over groei en greed… dat is de weg naar het tranendal

 125. maarten says:

  ll,

  Hier staan ze in de rij voor de voedselbank in aardappelzakken (o o ironie). Het is waarschijnlijk gewoon een cultuurverschil.

 126. TP says:

  snorkel,

  De woonbond gaat huurders én verhuurders oproepen om in opstand te komen tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging, die gisteren door de Eerste Kamer is goedgekeurd.

  http://www.bnr.nl/nieuws/592062-1303/woonbond-in-actie-tegen-huurverhoging

 127. Maria says:

  Marco: Wat ze dus wel gaan doen is om de huizenprijzen te ondersteunen de huren omhoog gooien, alweer kunstmatig en dat zal nimmer en nooit gaan werken.
  Ze leren het nooit, maar je moet wat als de Rabo met zeg 40% van de markt (waar ze in 2005 zo trots op waren) in een markt van 700 milard minstens 10% moet afboekenen. Hoeveel eigen vermogen van de 29 miljard zouden ze nog over houden?
  Of zie ik iets verkeerd?

  Helemaal goed, als je hierover echte zekerheid wil hebben moet Pietje Moerland even k’takten!

 128. Maria says:

  snorkel: Oftewel: Zelfs als ALLE scheefwoners een huis zouden gaan kopen van die paar tientjes extra, dan nog staat Funda niet leeg!

  Laat dit nou net het punt zijn wat de sukkels in de Eerste Kamer niet snappen!
  Het hele verhaaal is alleen gebaseerd op instandhouding van de huizenprijzen, ten bate van onze “banksters”, maar de ingredienten voor de “perfect storm” zijn in grote mate aanwezig en worden alleen maar meer, het enige waar het wachten op blijft is de oplopende rente.

  En dan zijn de rapen en de Rabobank helemaal klaar!

  En helaas Nederland erbij!

 129. Maria says:

  snorkel: Situatie andersom komt ook voor: Ik ken toevallig een kleine ondernemer die zijn huis (en dus pensioen) als onderpand voor zijn bedrijfslening heeft moeten geven. Bedrijf staat al een paar jaar aan het randje van faillissement…

  In de tang van de bank, dat zijn er veel!

 130. Maria says:

  snorkel:
  snorkel,

  Waar hebben we het nou helemaal over? Mister Stef Blok Burns mag graag de illusie wekken dat half NL scheef woont, maar zie hier: alle potentiele scheefwoners in één grafiekje (van het CBS). Dit zijn dus niet allemaal scheefwoners, maar mensen die in aanmerking komen om als scheefwoner betiteld te worden zonder dat we weten of hun huur echt wel daadwerkelijk (te) laag is: http://oi50.tinypic.com/u7o0k.jpg

  Er blijven nog veel meer woningen op Funda over!

 131. trol(erik) says:

  Snorkel, wat een onzinnige opmerking weer. Als die 200.000 schreefwoners een huis kopen dan staat funda al lang leeg omdat ze vaak een huis kopen van iemand die dat huis al ooit gekocht heeft, die zal op zijn beurt dus ook weer een huis kopen wat te koop staat.

 132. Maria says:

  trol(erik):
  Snorkel, wat een onzinnige opmerking weer. Als die 200.000 schreefwoners een huis kopen dan staat funda al lang leeg omdat ze vaak een huis kopen van iemand die dat huis al ooit gekocht heeft, die zal op zijn beurt dus ook weer een huis kopen wat te koop staat.

  Ooit al eens van sterfgevallen gehoord?
  Er zijn verkopen waarbij geen treintje loopt en dat worden er hoe langer hoe meer!!

 133. maarten says:

  Maria,

  Die hele huizenmarkt lijkt zowieso een sterfhuisconstructie

 134. Maria says:

  Gejat van een andere site:

  “Uit de column van Menno Tamminga, NRC, 11 maart:

  “ABN Amro meldt dat 22 procent van haar hypotheekleningen eind 2012 gelijk aan of hoger was dan de marktwaarde van het huis. Het water staat die huiseigenaren tot de lippen, of hoger. Bij de Rabobank is dat ruim 30 procent. En dan zijn er klanten met een lening van 90 tot 100 procent van de woningwaarde. Zij naderen de gevarenzone als de prijzen verder dalen. Bij Rabo is die groep goed voor 16 procent van de leningen, bij ABN Amro voor 9 procent. Een deel van deze hypotheken valt onder de Nationale Hypotheek Garantie.

  Wat betekenen deze cijfers voor Nederland? Grosso modo ziet het er zo uit: 60 procent van de 7 miljoen huishoudens heeft een koophuis. Voor het gemak gaan we ervan uit dat 700.000 (oudere) eigenaren hun schuld hebben afgelost. Resteren 3,5 miljoen huishoudens. Daarvan staan er 875.000 met hun hypotheek (nog net niet) ‘onder water’ als je de cijfers van ABN AMRO en Rabobank extrapoleert. Voor nog eens 300.000 tot 350.000 huishoudens gaat het er de komende twee jaar om spannen.

  Alles bij elkaar praat je over meer dan 200 miljard euro aan hypotheken. Twee gevolgtrekkingen:
  1. Spontaan herstel van de huizenmarkt zit er met zoveel woning- en financieringsleed niet in. De komende twee jaar verwacht het CPB 105.000 extra werklozen. Gedwongen verkopen van verarmde huishoudens drukken de prijzen verder. Daar staat tegenover dat de statistieken geen rekening houden met andere bezittingen (…)
  2. Het ergste komt nog. Het kabinetsvoornemen voor een maximale WW-uitkering van één jaar plus één jaar bijstand betekent dat ten minste tienduizenden huizenbezitters in een financieel gat vallen. Voorspellen is altijd lastig,maar het oogt als verdere ontwrichting van de huizenmarkt, extra stroppen wegens wanbetaling voor banken en groeiende angst bij buitenlandse geldschieters. De overheid wordt als laatste schakel van de Nationale Hypotheek Garantie vaker aangesproken bij wanbetaling.”

 135. Ger rHukker says:

  Ding ding ding dong

  Mensen horen jullie de bel, dat is het signaal dat de bodem van de huizenmarkt bereikt is.

  Luister maar naar die onafhankelijke posters zoals Erik(trol), Michel, Ed, Koos en Pim. Die hebben gewoon gelijk.
  Coen Teulings van het CPB heeft een hele goede trackrecord, het gaat NU echt gebeuren.

  Dus ga van de week maar lekker naar de makelaar om dat huis te kopen wat je al een tijdje op het oog hebt.
  Nog beter is om zelf een aankoopmakelaar in de hand te nemen, die kan er misschien nog wel een procentje of 5 aflullen met zijn expertise bij aankooponderhandelingen.

  Nu is de tijd
  Een huis kopen is een goede Z
  Spring nu nog snel op het huizentreintje dat deze maand vertrekt . . . ding dong ding dong , hoor maar, de bel gaat.

  Wees er snel bij, nu zijn er echte koopjes te halen.
  Spoedig zijn de huizen veel duurder dan nu , doe nu je voordeel met de tips die je op deze website krijgt van de echte slimmERIKken.

  ding ding ding ding . . . de huizentreintjes bel gaat

  Ger rHukker

 136. Maria says:

  Nico de Geit:
  Radar – Uitzending over opeet-hypotheken:

  trosradar.nl/uitze…/opeethypotheek/?p=1

  Tja, uitgegeten.
  Lieve mensen die onbedoeld in de val van onze “banksters” zijn getrapt, ook nog 2 met een goede naam, Robeco en Rabobank.
  Gedacht dat geld voor niets was en dat de bomen tot in de hemel bleven groeien.

  Zullen we ook wel gaan compenseren net zoals de DSB-ertjes, Icesavertjes en iedereen die dacht door niet te werken rijk te worden!

 137. Animal Crackers says:

  trol(erik),

  Ha, gaat lollig doen.
  Koop ‘ns ‘n kantoor van iemand die het ooit gekocht heeft of beter nog, huur het. Over structurele leegstand gesproken en bejaardenhuizen die gesloten worden. Studentenhuisvesting van maken voor de doorstroming! Wat een toekomstmuziek allemaal, nee dit zet echt zoden aan de dijk! Teveel gaatjes voor het aantal vingers als je het mij vraagt.
  Het loopt inmiddels de spuigaten uit.

  ‘Afwaarderen is noodzakelijk. Alleen weet niemand
  hoeveel een leegstaand kantoor waard is. Leegstaande
  kantoren worden niet verkocht.’ aldus NVM

 138. Maria says:

  Animal Crackers: Afwaarderen is noodzakelijk. Alleen weet niemand
  hoeveel een leegstaand kantoor waard is. Leegstaande
  kantoren worden niet verkocht.’ aldus NVM

  Helemaal juist!

 139. Startibartifast says:

  maarten,

  Onzin. Het is een markt waar eindelijk correctie in komt. Mijn woning gekocht voor 420000 gulden (2000)staat nu te koop voor 200000 euro. Maar die som kunnen en willen velen niet begrijpen.
  Verkopers Itten zo vastgepind met oude ideeën en politiek grijpt zo vaak verkeerd in dat de correctie alleen maar langer duurt. Sterfhuis wink wink nudge

 140. Maria says:

  Startibartifast:
  maarten,

  Onzin. Het is een markt waar eindelijk correctie in komt. Mijn woning gekocht voor 420000 gulden (2000)staat nu te koop voor 200000 euro. Maar die som kunnen en willen velen niet begrijpen.
  Verkopers Itten zo vastgepind met oude ideeën en politiek grijpt zo vaak verkeerd in dat de correctie alleen maar langer duurt. Sterfhuis wink wink nudge

  Gratis gewoond zou ik zo zeggen maar ook geen afschrijving geteld!
  Prijsindex Kadaster geeft inderdaad voor een aantal gebieden en woningen nu 0 % stijging aan vanaf dat jaartal.
  Wij hebben in 2001 gekocht.

 141. Maria says:

  Maria,

  Hmmmm, kleine winst, we zitten nog op + 1,6 %!

 142. Animal Crackers says:

  snorkel:
  maarten,

  Dan hebben we in ieder geval weer beweging op de woningmarkt… En daar was het om te doen toch? Een dynamische markt in beweging, desnoods “under the gun”

  Repeteergeweer 😎

 143. TP says:

  Moody’s heeft de verwachting voor de kredietbeoordeling van drie Nederlandse banken bijgesteld van stabiel naar negatief. Dat maakte de firma woensdag bekend.

  Rabobank Nederland, ABN Amro Bank en NIBC Bank hebben nu een negatieve verwachting.

  Moody’s constateert dat het operationeel klimaat voor de banken in Nederland moeilijker is geworden dan vooraf was ingeschat. Dit brengt grotere risico’s met zich mee voor de financiële concerns.

  http://www.nu.nl/economie/3368720/moodys-kritischer-nederlandse-banken.html

 144. Animal Crackers says:

  Maria,

  Met de oplopende werkloosheid raken ze die gebouwde panden wel kwijt, aan de overheid.

  Above my head. Met beide benen op de grond.
  Maar dat is vast goed voor de huurvesting.
  Slotgracht Arie.

 145. Animal Crackers says:

  TP:
  Moody’s heeft de verwachting voor de kredietbeoordeling van drie Nederlandse banken bijgesteld van stabiel naar negatief. Dat maakte de firma woensdag bekend.

  Rabobank Nederland, ABN Amro Bank en NIBC Bank hebben nu een negatieve verwachting.

  Moody’s constateert dat het operationeel klimaat voor de banken in Nederland moeilijker is geworden dan vooraf was ingeschat. Dit brengt grotere risico’s met zich mee voor de financiële concerns.

  nu.nl/economie/336…erlandse-banken.html

  En dus gaan we geld in het putje scheppen.
  Scheppen met geld in de woningmarkt die in de put zit.
  Totdat de bodem opgehoogd is en de bank weer boven komt drijven. En die bedrijven zich kunnen bedruipen.
  Droog houden valt niet mee.

 146. trol(erik) says:

  ja moody’s serieus nemen, das pas grappig……..

 147. Maria says:

  trol(erik):
  ja moody’s serieus nemen, das pas grappig……..

  Ik vraag me toch af voor wie jij werkt?

 148. Bug says:

  Koos:
  Die 600.000 scheefhuurders gaan zich nu voor een deel op de koopmarkt richten waardoor de prijzen weer gaan stijgen.

  We zitten nu op het laagste punt dus waarom geven jullie hier eigenlijk geen koopadvies af?

  tsja koos wat zal ik daarop zeggen.

  Even denken. Laagste punt zeg je uhm. Dacht het niet. Hypotheekrente laag blijven. Dacht het niet. Voldoende werk voor iedereen, Dacht het niet. Het geld van de BB-ers stroomt de economie in. Dacht het niet. Zorgpremie gaat omlaag. Dacht het niet.

  Moet ik nog even doorgaan. Laagste punt bij -50% dan gaan we kijken of dan het laagste punt bereikt is. Maar denk het niet.

 149. Maria says:

  Bug,

  Wat ben jij toch een fatalist!

 150. Animal Crackers says:

  Erik (trol),
  Nu rollen er nog meer tranen over m’n wangen!
  Maar jij hebt meer wangen, want meer gezichten allemaal heel erg bruinverbrand van het vakantie vieren ongetwijfeld.

 151. rik says:

  @147
  Ja, het CPB serieus nemen, das pas grappig…

 152. Bug says:

  KariZ: 600.000 scheefhuurders?

  Bron?

  Al maakt hij er 2.000.000 van maakt toch geen fluit uit.

 153. Animal Crackers says:

  Bug,

  Hoeveel zandkorrels zijn een woestijn?

 154. Maria says:

  Maria: Laat dit nou net het punt zijn wat de sukkels in de Eerste Kamer niet snappen!
  Het hele verhaaal is alleen gebaseerd op instandhouding van de huizenprijzen, ten bate van onze “banksters”, maar de ingredienten voor de “perfect storm” zijn in grote mate aanwezig en worden alleen maar meer, het enige waar het wachten op blijft is de oplopende rente.
  En dan zijn de rapen en de Rabobank helemaal klaar!
  En helaas Nederland erbij!

  Perfect storm:

  http://www.nu.nl/economie/3368720/moodys-kritischer-nederlandse-banken.html

 155. Animal Crackers says:

  Zand in de raderen, kijk dan kom je nergens! Dan ben je dus wel ergens 🙂

 156. Bug says:

  Dawg:
  Michel,

  Merkwaardig dat je zo aanslaat op de comment van Keesje. De ‘argumentatie’van Schouwenaar lijkt me ingegeven door een minstens even bedenkelijke ‘als ik niet… dan een ander ook niet mentaliteit’.

  Er is een groep kopers die te duur heeft gekocht en in de problemen zit, want onder water. En er is de scheeflener, een categorie huurders uitgevonden sinds de huizenprijzen niet langer stegen. Een categorie huurders die (ik herhaal het nog maar eens) de broek zelf ophoudt, van z’n netto inkomen van tussen de 1900 en 2300 euro veelal zo’n 25% huur betaalt en daarbij ook nog, via de belastingen meeschuift voor de huursubsidie en de hra. Die categorie heeft geen enkele schuld of verantwoordelijkheid voor de problemen op de koopmarkt, maar moet nu als het aan types als Blok of Schouwenaar ook die in elkaar zakkende koopmarkt op getreiterd worden, desnoods met onbegrensde huurverhogingen. Zijn ze tenminste ook de lul.

  Gedeelde smart is halve smart

  Maria:
  Bug,

  Wat ben jij toch een fatalist!

  Dacht het niet 🙂

 157. Bug says:

  Animal Crackers:
  Bug,

  Hoeveel zandkorrels zijn een woestijn?

  minimaal 2

 158. Animal Crackers says:

  Ik zie Erik, Koos, Michel, Ed, Hermanus of andere luchtspiegelingen zijnde fata morgana’s maar ik heb er maling aan. Waarmee ik maar wil zeggen dat ondanks de woestijn mijn lastdier maar twee bulten heeft. Die voertuigen van hun hebben de builenpest maar dat zijn dan ook geen landdieren. Onder de zeepokken en altijd op vakantie! Brrr

 159. Bug says:

  Bug: minimaal 2

  Maar dan wel maximaal 200 mm neerslag /jr

 160. Maria says:

  Hoera, een nieuwe paus en weten waar je belastinggeld naar toe gaat:

  http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/20024_maxima_doneerde_aan_nieuwe_paus/

 161. Dawg says:

  Nico de Geit: Radar – Uitzending over opeet-hypotheken:trosradar.nl/uitze…/opeethypotheek/?p=1

  Opeethypotheek werd vorig jaar nog heftig gepromoot door Lans(kots)Bovenberg. Eens kijken met welk plannetje voor andermans geld die eikel over een maand ofzo weer komt lopen leuren.

 162. Bug says:

  Maria:
  Bug,

  Wat ben jij toch een fatalist!

  “We beschikken niet over de absolute macht om dingen buiten ons aan te passen aan onze behoeften. Niettemin moeten we kalm de dingen ondergaan die ons overkomen en die ingaan tegen ons voordeel; als we ons er van bewust zijn dat we onze plicht hebben gedaan en dat de macht waarover wij beschikken niet zover gaat dat wij die dingen hadden kunnen vermijden, en dat we een deel zijn van de Natuur, aan wier ordening wij zijn onderworpen. Als wij dat duidelijk en onderscheiden begrijpen, dan zal dát deel van ons dat begrijpen wordt genoemd en dat het beste deel van ons is, daarmee totaal tevredengesteld zijn en het zal streven te volharden in deze voldoening”

  SpinozA

 163. Maria says:

  Bug,

  Niet mee eens!

  Had graag een smiley geplaatst bij mijn vorige comment, helaas kost me teveel tijd om dat nu te zoeken!

  Maar, smilleeeee!!!

  Groet,

  Maria

 164. Animal Crackers says:

  Maria, spinazie!
  http://codex.wordpress.org/Using_Smilies
  Het moet hier natuurlijk geen poppenkast worden.
  I like bugs!

 165. Draaikont says:

  Welke scheefhuurders gaan zich nu op de koopmarkt richten met deze maatregel?

  De echte scheefhuurders blijven buiten schot. Met een huur van rond de 350 euro duurt het nog wel even voor je huis zo duur is geworden dat het uberhaupt een overweging kan worden om een huis te kopen. Dus hoeveel scheefhuurders zitten met een echt lage huur?

  Ik ben ook een scheefhuurder. Ik val in de extreem asociale categorie. Op tijdelijk contract en met een zelfstandige vriendin verdienen wij samen toch wel bijna 50K in het jaar. Al zou ik me op de koopmarkt willen richten, ik maak geen enkele kans. De maatregel zal alleen maar mijn huur verhogen. Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat er meer mensen zijn die in een soortgelijke situatie zitten.

  Los van zelfstandigen en contractwerkers is er natuurlijk ook een grote groep studieschuldenaren: kopen gaat pas lukken nadat de studieschuld is afgelost. Met een huurverhoging van 10% zal dat alleen maar langer duren.

  En wat gebeurt er als er door liberalisatiegrens wordt heen verhoogd? Kan dat? Ik denk dat veel zogenaamde scheefhuurders namelijk al een behoorlijke huur te pakken hebben en er niet heel veel meer te verhogen valt.

  Hoeveel mensen zijn in hun sociale woning aan het wachten om te kopen? Ik vermoed dat het aantal verwaarloosbaar is. Omdat dergelijke getallen nauwelijks bekend zijn gemaakt, ondanks dat er 2 jaar lang geouwehoerd is over deze maatregel, geeft eigenlijk te kennen dat het niets anders dan een lastenverzwaring is en een stukje symboolpolitiek. De huizenmarkt zal er alleen maar slechter van worden.

 166. ll says:

  Draaikont: De huizenmarkt zal er alleen maar slechter van worden.

  Ja hé, zoooo raar, alle maatregelen leiden tot een verslechtering van de woningmarkt, of zou dat soms de bedoeling zijn ? Ik snap er nikx meer van, of is dit paniek ? , niet meer weten wat je wel of niet moet doen ?

  Deze uitspraak nu ook al weer,

  ‘ Dan kan het gevoel van een negatieve spiraal op de huizenmarkt doorbroken worden. ‘

  Alleen een gevoel ?

  Het begint nu echt te lijken op een eeuwig durende ontkenningsfase……. ;), totdat de bodem is bereikt ?

  Zou er dan echt niemand zijn in bestuurlijk NL die eens ff gaat nadenken, dat de huizenprijzen wel eens 65% zouden kunnen dalen ? Nou ja het schuiven met schulden is misschien een teken, maar Moody’s trapt daar niet meer in. 😉 Off-balance hypotheken nu 290 miljard………, tja t’is wat……., hoever kan je gaan schuiven met die hap………

  http://www.nvm.nl/actual/maart_2013/teulings_hypotheekplan_kan_negatieve_spiraal_doorbreken.aspx

 167. Ma Ling says:

  Draaikont,

  klinkt heel herkenbaar. En toch: ik denk er wel sprake zal zijn van een deels gedwongen doorstroming. Zeker als je de Neprom-plannen voor een huurbelasting serieus neemt: 15% huurbelasting, oplopend tot € 300,-per maand.

  Goed, tegen de huidige huizenprijsdaling weegt dat nog niet op, maar zodra de huizen over bijv 2 jaar nog maar 2-3% op jaarbasis dalen wordt komt voor redelijk wat ‘scheefhuurders'(lelijk woord, ik krijg het bijna niet uit mn toetsenbord) het instapmoment wel dichtbij.

  Let wel: in bovenstaand scenario zitten verschillende aannames. Wellicht dat e.e.a. compleet anders uitpakt (als ik mijn glazen bol kijk zie ik alleen een goudvis zijn dagelijkse rondjes maken – hier haal ik geen btroubare voorspellingen uit), maar ik wil aangeven dat er wel omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat huurders in beweging kunnen komen.

 168. ll says:

  Hiernaast op twitter.

  Zelfde strategie als Ierland, elk jaar een melding dat de bodem is bereikt, totdat de teller op -70% stond 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=fG0tLHAhpNQ&feature=youtu.be

  Ierland is te vergelijken met NL ook een grote bankenparty, met ook veel off-balance geplaatste hypotheken.

 169. Adamus says:

  Maria:
  Hoera, een nieuwe paus en weten waar je belastinggeld naar toe gaat:

  joop.nl/wereld/det…rde_aan_nieuwe_paus/

  “Joop” (de uyl) de site waar je los kunt gaan op de pvda 😉

 170. ll says:

  Ma Ling,

  Kinderen met krantenwijkjes in een huishouden tellen ook mee in een forfaitaire huurbelasting …..

  NL heeft de top van de waanzin bereikt 🙂

 171. StommeZ says:

  Banken zitten te veel in hypotheken van te duur geworden huizen wat ten koste gaat van leningen voor betere doelen zoals het MKB:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/11/banken-moeten-afboeken-op-hypotheken.xml

 172. windmill says:

  Deze werd nog niet aangehaald maar wordt wel belangerijk denk ik. Dit gaat als de lettertjes veranderen zullen minder en minder zaakjes mogelijk zijn. Een vermindering van de rentes is zowieso uit den boze…

  Groeten

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21383897/__Moody_s_kritischer_op_Nederlandse_banken__.html

 173. Adamus says:

  Draaikont:
  Welke scheefhuurders gaan zich nu op de koopmarkt richten met deze maatregel?

  ……..
  Hoeveel mensen zijn in hun sociale woning aan het wachten om te kopen? Ik vermoed dat het aantal verwaarloosbaar is. Omdat dergelijke getallen nauwelijks bekend zijn gemaakt, ondanks dat er 2 jaar lang geouwehoerd is over deze maatregel, geeft eigenlijk te kennen dat het niets anders dan een lastenverzwaring is en een stukje symboolpolitiek. De huizenmarkt zal er alleen maar slechter van worden.

  Yep. Ik zie ook heel veel (bouw) zand in het rad. De schuldgedreven politieke economie heeft zichzelf in de voet geschoten.

  Is al genoteerd door II? in Zutphen http://www.destentor.nl/regio/zutphen/regels-starterswoningen-in-leesten-oost-versoepeld-1.3713164

 174. snorkel says:

  Koos: Die 600.000 scheefhuurders gaan zich nu voor een deel op de koopmarkt richten waardoor de prijzen weer gaan stijgen.

  Beste Koos/Ed/Erik/Hermanus/”if that’s your real name”

  Volgens de woco’s zijn er in NL zo’n 400.000 mensen met een (te) hoog inkomen (€43.000 of meer) die in een corporatiewoning wonen (bron: NRC Next Fact Check). Aangezien corporaties legaal 10% van hun bestand op de vrije / geliveraliseerde markt mogen verhuren, kun je van die 400.000 dus nog eens maximaal 230.000 aftrekken (nl 10% van 2,3 miljoen). Dat zou betekenen dat er niet veel meer dan 200.000 scheefwoners zijn in NL.

  Ik heb zelf de cijfers van het CBS er nog eens bij gepakt, en met een veel lagere inkomensgrens gerekend van €30.000. Zie de potentiele scheefwoners op http://oi50.tinypic.com/u7o0k.jpg – maarrrrr, van deze mensen betaalt dus een significant deel gewoon nu al een marktconforme / geliberaliseerde huur en voor hen gelden de Blokkendoosboetes dus niet.

  Is het je nu duidelijk dat die 200.000 scheefwoners * een paar tientjes per maand never nooit niet de
  – Bestaande huizenvoorraad van Funda (300.000?) gaan wegwerken
  – Onderwaterstaanden (1 miljoen * €40.000?) gaan redden
  – 2 Miljard aan extra belasting gaan opbrengen

  Dit heeft Mister Stef Blok Burns zelf ook al lang uitgerekend. Volgend jaar (of misschien deze zomer al als de rechter zich buigt over de privacykwesties) gaat er dan ook een nieuwe bezuinigingsronde aangekondigd worden (die 2 miljard bezuiniging op de woningmarkt was immers al ingeboekt); de HRA gaat er versneld aan! Tegen die tijd kan dat veilig, want de banken hebben dan een groot deel van hun vastgoedportefeuille al van de balans gehaald en bij de pensioenfondsen gestald.

 175. Adamus says:

  Ma Ling,

  Dream on? Werkloosheid of hoe volgend jaar ook mag heten naar 15%. Per wooneenheid straks het aantal betaalde uren ook nog omlaag door minder werk, zzp’ers lagere tarieven en minder werk etc. zie om me heen €5 per uur -waarom mensen dat werk doen? Poetsen levert nog minstens een tientje zwart op.

 176. azijnseikerT says:

  @180

  “Tegen die tijd kan dat veilig, want de banken hebben dan een groot deel van hun vastgoedportefeuille al van de balans gehaald en bij de pensioenfondsen gestald.”
  Hoe kom je daar nu bij? Ik denk dat de pensioenfondsen wel wijzer zijn.

 177. Adamus says:

  Dit heeft Mister Stef Blok Burns zelf ook al lang uitgerekend. Volgend jaar (of misschien deze zomer al als de rechter zich buigt over de privacykwesties) gaat er dan ook een nieuwe bezuinigingsronde aangekondigd worden (die 2 miljard bezuiniging op de woningmarkt was immers al ingeboekt); de HRA gaat er versneld aan! Tegen die tijd kan dat veilig, want de banken hebben dan een groot deel van hun vastgoedportefeuille al van de balans gehaald en bij de pensioenfondsen gestald.

  ABN heeft twee jaar geleden al mensen uit de pensioenfondsadvieswereld in dienst om de pakketjes klaar te zetten. Doen journalisten hun werk wel?

 178. Adamus says:

  azijnseikerT:
  @180

  “Tegen die tijd kan dat veilig, want de banken hebben dan een groot deel van hun vastgoedportefeuille al van de balans gehaald en bij de pensioenfondsen gestald.”
  Hoe kom je daar nu bij? Ik denk dat de pensioenfondsen wel wijzer zijn.

  Werkgevers, werknemers, politiek. En jij denkt dat die wijzer zijn?

  http://www.abp.nl/over-abp/wie-zijn-wij/mensen/bestuur/

 179. Adamus says:

  Adamus: ABN heeft twee jaar geleden al mensen uit de pensioenfondsadvieswereld in dienst om de pakketjes klaar te zetten. Doen journalisten hun werk wel?

  Fnv wint straks een gevecht om een paar procent met voorwaarde dat pf …..

 180. snorkel says:

  trol(erik):
  Snorkel, wat een onzinnige opmerking weer. Als die 200.000 schreefwoners een huis kopen dan staat funda al lang leeg omdat ze vaak een huis kopen van iemand die dat huis al ooit gekocht heeft, die zal op zijn beurt dus ook weer een huis kopen wat te koop staat.

  Ben jij nou echt zo naïef dat je denkt dat ieder verkocht huis leidt tot x meer verkopen??? Met die redenatie zou 1 enkel verkocht huis de hele markt weer vlottrekken: immers de verkoper kan dan weer een ander huis kopen, waarvan de verkoper weer een ander huis kan kopen, waarvan de verkoper weer… etc etc maal 300.000. Welke bank gaat jou een nieuw huis laten kopen als je nog een halve ton schuld bij ze hebt staan? Dat wordt een loonbeslagje en voorlopig huren!

  Leegstand bestaat dus ook niet volgens jou? Of alleen huurhuizen staan leeg? Ben je dan toch echt, zoals NHZ steeds zegt, een makelaar die in zijn eigen sprookjes gelooft? 😉

  Het lijkt mij waarschijnlijker dat
  – Mensen die nu twee huizen hebben er te minste 1 te koop hebben gezet. In mijn familie komt het zelfs voor dat ze uit wanhoop beide huizen maar te koop hebben gezet in de hoop ooit “van één huis af te komen” (niet mijn woorden)
  – Never nooit niet alle 200.000 scheefwoners halsoverkop een huis gaan kopen. En als ze dat al zouden willen zouden ze dan een hypotheek krijgen?
  – Door sterfte / verhuizing naar verzorgtehuizen / mantelzorg-erf-constructies / etc het aantal bewoners per huis gaat stijgen. In Amsterdam wordt binnenkort een voorstel gedaan om de definitie van een huishouden als “één of twee volwassenen met evt kinderen” overboord te gooien en het mogelijk te maken voor meerdere volwassenen om samen een huishouden te vormen
  – Het aantal executieverkopen en failissementen stijgt ook nog steeds gestaag. En ga er maar niet van uit dat je even een nieuw huis koopt als je eigen onderneming net failliet is, je je baan kwijt bent of je huis onder je kont vandaan is verkocht.
  – De bank ziet (en dat is eigenlijk nog best snel gegaan) hypotheken tegenwoordig al lang niet meer als cashcow, maar als grizzlybeer op de weg. Vandaar dat ze via de achterdeur die beren ook (vermomd als teddyberen) zsm willen slijten aan de enige partij die nog geld in kas heeft: de pensioenfondsen. Wat doet jou denken dat ze dan aan de voordeur weer vrolijk nieuwe hypothekenberen gaan binnenlaten? ABN Amro heeft al gezegd dat hun totale hypotheekportefeuille niet gaat toenemen in omvang de komende jaren. En aangezien de gemiddelde hypotheek nog steeds in hoogte toeneemt (kan niet anders) betekent dat dus dat Zalm eigenlijk zegt dat ze minder nieuwe hypotheken gaan afsluiten dan er worden afgelost; het hypotheekvolume gaat dalen in NL

 181. xenobinol says:

  Haha… minitrue voorspelt stijgende prijzen 🙂

  dalende huizenprijzen = stijgende huizenprijzen

  Ignorance is strength.

 182. erik(trol) says:

  Natuurlijk zal niet elke (schreefhuurder) doorstromen naar de koopmarkt.

  Er is pas een onderzoek gehouden in mijn wijk Leidschenveen te Den Haag. Hier blijkt 65% van alle huurwoningen bezet zijn door scheefwoners. Dit is logisch te verklaren omdat je voor deze nieuwe woningen tot voor kort alleen in aanmerking kwam als je minimaal 43k verdiende en maximaal 55k. Al deze huren liggen al rond de maximale grens van 681 euro. Nu je dus van nette huurder ineens schreefhuurder bent geworden mogen deze huren doorgroeien naar rond 860 euro(maximale puntengrens op dit moment). Dat is dus binnen 2 a 3 jaar gerealiseerd. Neem maar van mij aan dat heel veel mensen die in deze woningen wonen gaan kopen als ze de mogelijheid hebben. Dit zal echt wel in veel meer wijken in Nederland het geval zijn. Dit omdat er altijd een bepaald percentage bij het in elkaar stampen van nieuwe wijken aan sociale woningbouw gebouwd moest worden. Vaak veel te duren woningen voor sociale huur, maar zo is het gegaan. Ik denk dat het gros van de scheefhuurders al in een huurwoning woont met een huur van meer dan 550 euro en deze mensen gaan nu echt wel de rekenmachine’s te voorschijn halen nadat over paar weken de 1e grote huurverhoging op de mat ligt.

 183. erik(trol) says:

  Ik heb trouwens uit betrouwbare bron vernomen dat veel woningcorperatie’s overwegen woningen te verkopen met koopgarant. Dat zou serieus de woningprijzen verder kunnen aantasten. Stel je hebt een sociale huurwoningen met een woz van 225k en je betaald straks 800 euro huur. Kopen met 25% korting is voor veel mensen dan een serieuze afweging. Je kan blijven wonen in je woning en gaat minder maandlasten betalen.

 184. lorenzo says:

  Patrick: @Lorenzo
  Ben je dronken?

  ik vermoed dat jouw gebruikte kwaliticatie slechts ingegeven wordt door het ”niet begrijpen”.
  Dat geeft niet , we zien allang de rommel zo goed nu .

 185. azijnseikerT says:

  @184,

  Ja, ik denk dat pensioenfondsen wel wijzer zijn dan grote delen van het vastgoed van banken over te hevelen. Ten eerste gaan ze dit maar in beperkte mate doen. Ten tweede gaan ze de risico`s zoveel mogelijk afdekken. Dat betekent dus dat de banken nog steeds vast zitten aan hun grote slechte vastgoedportefeuille.

 186. lorenzo says:

  Maria: Animal Crackers: Afwaarderen is noodzakelijk. Alleen weet niemand
  hoeveel een leegstaand kantoor waard is. Leegstaande
  kantoren worden niet verkocht.’ aldus NVM

  Zelfde geldt voor huisjes , om die reden.

  Omdat ik merk dat emigratie een steeds groter gespreksonderdeel op feestjes wordt (.) , hier een mooi voorbeeld van de ”waarde ” van een woning , wel elders : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2685184

  Ergo , ook indien een financiering benodigd is zal u geen slaaf worden van de bank . Een grote pre m.i.

 187. snorkel says:

  erik(trol): Er is pas een onderzoek gehouden in mijn wijk Leidschenveen te Den Haag. Hier blijkt 65% van alle huurwoningen bezet zijn door scheefwoners.

  So what?? Misschien kan ik wel een wijk in NL vinden waar 100% “scheefwoners” wonen. Nogmaals; dat een huur-huishouden een inkomen > €43.000 heeft maakt ze nog geen scheefwoner. Er zijn er ook veel die gewoon geliberaliseerd huren van een WoCo en dus geen scheefwoner zijn. Landelijk gezien zijn er gewoon niet veel meer dan 200.000 echte scheefwoners die een fikse huurverhoging gaan krijgen. Of denk je nu ook al dat je het beter weet dan het CBS, de WoCos en NRC Next?

 188. TP says:

  erik(trol):
  Kopen met 25% korting is voor veel mensen dan een serieuze afweging. Je kan blijven wonen in je woning en gaat minder maandlasten betalen.

  Dit gaat dus de woningmarkt niet redden, dit zou inhouden dat de voorraad huizen die nu op funda staan
  niet gekocht worden door de huurders.

  Voorraad op funda zou gelijk blijven.

 189. erik(trol) says:

  He Snorkelmannetje beweer ik dat ergens dan. Je klinkt beetje opgefokt, je behoort zeker tot de doelgroep Schreefwoner in een sociale huurwoning, tja daar gaat je weekje center parcs en het jaar daar op je weekje Turkije en het jaar er op je weekje Brazil, maar wees maar blij, jij hoeft al die vreselijke waardedalingen op de koopmarkt niet mee te maken dus eigenlijk ben je spekkoper feli!

 190. xenobinol says:

  Ger rHukker:

  ding ding ding ding . . . de huizentreintjes bel gaat

  Ger rHukker

  F#ck… net het treintje gemist, wanneer vertrekt de volgende lading leenslaven richting het werkkamp?

  Bug: “We beschikken niet over de absolute macht om dingen buiten ons aan te passen aan onze behoeften. Niettemin moeten we kalm de dingen ondergaan die ons overkomen en die ingaan tegen ons voordeel; als we ons er van bewust zijn dat we onze plicht hebben gedaan en dat de macht waarover wij beschikken niet zover gaat dat wij die dingen hadden kunnen vermijden, en dat we een deel zijn van de Natuur, aan wier ordening wij zijn onderworpen. Als wij dat duidelijk en onderscheiden begrijpen, dan zal dát deel van ons dat begrijpen wordt genoemd en dat het beste deel van ons is, daarmee totaal tevredengesteld zijn en het zal streven te volharden in deze voldoening”

  SpinozA

  Sowieso hebben zeepbellers de tweede hoofdwet tegen zich 😉

  De entropie van het systeem neemt gewoon verder toe aangezien er steeds minder energie aan wordt toegevoegd.

  Onze beleidsmakers denken dat ze het systeem wel kunnen rangschikken naar hun voorkeur maar zo werkt de natuur natuurlijk niet 🙂

 191. erik(trol) says:

  TP: Klopt dat zou de doodsteek zijn voor de onderkant van de markt en daardoor zouden de prijzen dieper door ze voegen zakken.

 192. snorkel says:

  erik(trol),

  Jij zegt toch zelf: “Dit zal echt wel in veel meer wijken in Nederland het geval zijn. ”

  Waarop ik zeg dat dat best zo kan zijn, misschien zijn er zelfs wel wijken waar het nog ‘erger’ is, maar dat telt niet. Als je naar de effecten voor de landelijke woningmarkt op zoek bent dan heeft het geen zin om een lokale wijk er uit te pikken. Landelijk zijn er nou eenmaal niet genoeg scheefwoners om de koopmarkt te redden.

  Verder moet je zelf maar weten wat je allemaal voor beschuldigingen de ether in slingert. Ik heb je al meerder malen verteld dat ik gewoon werk, niet scheefwoon, veel meer belasting betaal dan jij, en hier veel minder voor terugkrijg. Een beetje bescheidenheid van jouw kant zou dus wel op zijn plaats zijn. Beetje zielig om alles wat jou niet goed uitkomt elke dag opnieuw te ‘vergeten’.

  Of, volgens Nietszche: “Sometimes people don’t want to hear the truth because they don’t want their illusions destroyed.”

 193. lorenzo says:

  Nietszche had in deze een fan van mij kunnen zijn , heb het met mijn bescheiden ego al vaker verkondgd .
  DE reden dat we mekaar nu slechts aankijken en hopen dat het overwaaid.
  In mijn geval niet zo’n probleem .

 194. renren says:

  snorkel: So what?? Misschien kan ik wel een wijk in NL vinden waar 100% “scheefwoners” wonen. Nogmaals; dat een huur-huishouden een inkomen > €43.000 heeft maakt ze nog geen scheefwoner.

  Paalrot?

 195. erik(trol) says:

  Snorkeltje: De markt gaat ook niet alleen gered worden door de huurders die kopen. De markt gaat gered worden door een combinatie van maatregelen.

  Fors hogere huren.
  Hypotheken gaan weer verstrekt worden
  Verruiming op korte termijn van hoeveelheid hypotheek.
  Startersleningen.
  Straks doorstromen zonder kosten.
  Premie voor kopen nieuwbouwwoning.
  Lagere hypotheekrente

  etc etc.

  Dit duurt geen twee jaar meer, de markt is al aan het bodemenen………..

 196. xenobinol says:

  Kopers zijn vooral scheefleners met hun leensubsidie, echter mag daar niet over gesproken worden. Is niet in het belang van de banksters en de meeste politici. Zelfs onze verlichte leiders dachten de piramide wel te kunnen beklimmen, hoe slaafs… 😛

 197. Steven says:

  de banken zijn de kopers en de leners zijn de leners. Uiteraard moeten de kopers door ons allen met miljarden geholpen worden als het daalt en.. ja de leners ook. fijn zo’n overheid! heerlijk hoe ons belastinggeld ons allemaal helpt… 😉

 198. philippulus says:

  Verkoop nieuwbouwwoningen zakt weg

  Het afgelopen jaar was voor projectontwikkelaars en woningbouwers het slechtste jaar sinds 1950, met nauwelijks 14.000 verkochte nieuwbouwwoningen.

  Maar dit jaar dreigt volgens de belangenbehartiger pas echt dramatisch te worden als er niet snel doeltreffende maatregelen worden genomen.

  http://www.nu.nl/economie/3369172/verkoop-nieuwbouwwoningen-zakt-weg.html

  ————————————-

  erik(trol),

  Goed zo Erik! toon je ware gezicht maar, dat maakt het een stuk eenvoudiger je reacties op waarde te schatten.

 199. philippulus says:

  CPB: Reële huizenprijzen kunnen 36% dalen

  Frank Knopers | 14-03-2013

  CPB: Reële huizenprijzen kunnen 36% dalen
  Het Centraal Planbureau houdt in het ergste geval rekening met een totale daling van de huizenprijzen met 36%. Dat valt te lezen in het rapport Centraal Economisch Plan 2013 dat gisteren werd vrijgegeven. De reële woningprijzen zijn al met 23% gedaald ten opzichte van de top in het najaar van 2008.

  Opmerkelijk is de uitspraak van directeur Coen Teulings van het CPB, want hij zei gisteren nog dat de huizenprijzen in Nederland aan het uitbodemen zijn. Hij formuleerde zijn woorden nogal vaag en weinig overtuigend.

  http://www.marketupdate.nl/nieuws/kredietcrisis/cpb-reele-huizenprijzen-kunnen-36-dalen/

 200. Frans says:

  Kijk net naar interview met Klaas Knot op RTLz: zum kotzen!
  Klaas Knot is een raszuivere bankhoer: het takes it up the ass.

 201. Mastah says:

  philippulus,

  Het zou mij niks verbazen als die Teulings zijn uitspraak puur gedaan zou hebben omdat ie zijn eigen huis nu even snel wil gaan verkopen.

  Er zijn nogal wat andere blunders door Teulings, zo neemt niemand hem ten oosten van de IJssel bijvoorbeeld nog serieus, door zijn randstad-oogkleppen uitspraken.

  Hij kijkt vooral naar zijn eigen wereldje en wensen, en niet naar de cijfers en achterliggende zaken.

 202. Frans says:

  ll: Het begint nu echt te lijken op een eeuwig durende ontkenningsfase……. , totdat de bodem is bereikt ?

  Ja, of je kunt het ook de eeuwig durende liegfase en manipulatiefase noemen, dat todat iedereen totaal financieel aan de grond zit en de grote heren hun slag kunnen slaan bij de uitverkoop.

 203. Michel says:

  Ech Nie: Ik koop niet veel kranten en de vrekkenkrant heb ik nooit gelezen maar een interneteditie ervan zou waarschijnlijk een hoop geld uitsparen . Ik lees voornamelijk boeken, (nu bijvoorbeeld weer Desmond Morris, bioloog en gedragsdeskundige) daar is het rendement van wat geleerd kan worden vaak hoger dan alle waan van de dag tot je te nemen.

  ‘Ook in het dagelijks leven kunnen gebaren waaruit bereidheid tot samenwerking spreekt, een merkwaardig, aangenaam, kortstondig geluksmoment opleveren, zoals wanneer een bestuurder bij een grote verkeersdrukte een auto uit een zijstraat de kans geeft om in te voegen. Zo’n gebaar is veel waard in een frustrerende situatie.’ ~ Desmond Morris

  Er zijn ook de gebaren van mensen die gestressed als ze zijn op weg naar hun vakantiebestemming er niemand tussen te laten (‘the finger’) om zo snel mogelijk op hun vakantiebestemming aan te komen alwaar zij, eenmaal ter plaatse, ‘t geluk kunnen ervaren, zou ik daar aan toe willen voegen.

  Een verschil in hoe je aan kunt kijken tegen evolutie wat mij betreft.

  Precies! Het is me niet ontgaan dat jij een medium tot hoge dosis zelfreflectie bezit. Daarnaast kan ik je niet betrappen op haastwerk.

  Je neemt rustig de tijd om haarfijn een spiegel te pakken 🙂

 204. philippulus says:

  Mastah, zou zomaar kunnen, nog een maandje en Coen -“Je wilt dat mensen die echt iets in Amsterdam te zoeken hebben, hier wonen. Niet de mensen die toevallig al jaren in een sociale huurwoning zitten”- Teulings zwaait af om met z’n baronesje te gaan genieten.

 205. Michel says:

  nhz,

  Weer eens bezig met selectief ongezien quoten? Indien iemand een dit jaar een huis eerder gewaardeerd op 450.000/500.000 koopt voor 300.000. ( daling 40 procent) En deze persoon “Pim” meldt dat de lasten geen probleem zijn, het huis middels een annuïteiten gefinancierd is en dat het alleen eens moeilijk kom worden met de vakanties indien er een kink in de kabel zou komen, lijkt het me onterecht dat deze persoon weggezet wordt al een kamikaze koper!

  Ronduit beschamend en kinderachtig om iemand die zijn HRA gebruikt ook al de grond in te trappen.

  Wat ik al eerder meld zullen we dan die kinder-opvang toeslag van 1400,- (bij 2 blagen…) per maand ook als asociaal gaan bestempelen dan?!

  Volgens mij 300.000 max 4.0/4.5 je salaris en annuïteiten. Ook al niet goed?

 206. Tijl says:

  Met die residuele grondprijs berekening, betekend dat dat de gemeentes hun grondprijs eerst helemaal naar 0 moeten brengen voordat projectontwikkelaars en bouwbedrijven winst in gaan leveren?

 207. Michel says:

  Animal Crackers:
  Ik zie Erik, Koos, Michel, Ed, Hermanus of andere luchtspiegelingen zijnde fata morgana’s maar ik heb er maling aan. Waarmee ik maar wil zeggen dat ondanks de woestijn mijn lastdier maar twee bulten heeft. Die voertuigen van hun hebben de builenpest maar dat zijn dan ook geen landdieren. Onder de zeepokken en altijd op vakantie! Brrr

  Kijken we over 5 jaar weer?
  Indien genoeg je water overhoudt om je brillenglazen te poetsen!
  Drinken of wazig zien? Allemaal keuzes……

 208. renren says:

  philippulus:
  Verkoop shoarma zakt weg

  Het afgelopen jaar was voor shoarmasnijders het slechtste jaar sinds 1950, met nauwelijks 140.000 verkochte broodjes shoarma.

  Maar dit jaar dreigt volgens de shoarmazaak-belangenbehartiger pas echt dramatisch te worden als er niet snel doeltreffende maatregelen worden genomen.

  Bijvoorbeeld zou de overheid gratis ijsbergsla en knoflooksaus kunnen verstrekken aan noodlijdende shoarmazaken. Tevens kan men alle vegetariers een shoarmatoeslag opleggen om zo de sector uit het slop te trekken.

 209. Michel says:

  erik(trol):
  Ik heb trouwens uit betrouwbare bron vernomen dat veel woningcorperatie’s overwegen woningen te verkopen met koopgarant. Dat zou serieus de woningprijzen verder kunnen aantasten. Stel je hebt een sociale huurwoningen met een woz van 225k en je betaald straks 800 euro huur. Kopen met 25% korting is voor veel mensen dan een serieuze afweging. Je kan blijven wonen in je woning en gaat minder maandlasten betalen.

  Onzinnige constructies… koop garant en nog meer van die compleet ridicule regelingen. Een huurwoning met een WOZ van 225.000 sociaal noemen is al een brug te ver.
  Een sociale woning zou een WOZ van maximaal 120.000 mogen hebben!
  Alles daarboven is vrij te laten aan de te creëren markt.

  Een koophuis is niet voor iedereen weggelegd al denkt de sociale heilstaat der Nederlanden er (nu nog) anders over.

 210. Dawg says:

  Michel,

  Maar die overwegingen geven toch precies aan hoever de huizenprijzen zijn opgeblazen? En nu hebben de woco’s dus ook dollartekentjes in de ogen gekregen. Willen nog even flink cashen voor woningen die voor een fractie in de boeken staan.

 211. Lex says:

  Dank voor deze post. Heb lang niet zo gelachen. Heb zelfs een beetje in mijn broek geplast…..

  On-ge-loo-fe-lijk wat een dwaallichtjes hebben we in NL toch in de bestuurslaag zitten.

  Zit zeker iets in het water waardoor domheid op deze grote schaal voorkomt.

 212. xenobinol says:

  Michel:

  Een koophuis is niet voor iedereen weggelegd al denkt de sociale heilstaat der Nederlanden er (nu nog) anders over.

  Sociale heilstaat? Ja…. voor ‘koperts’ met geleend geld gaat dat nog wel op 🙂

 213. maarten says:

  erik(trol),

  waarom zou ik dat afgeleefde veels te kleine appartement willen kopen? ik huur het slechts omdat de maandlasten zo laag zijn… maar dat zul jij niet begrijpen. En maar pochen dat je het geld lekker laat rollen, dat je het zo goed hebt 7 vakanties op een jaar, goh! fantasties hoor erik bravo!

 214. tja says:

  De ware reden dat Dijsselbloem, Blok, Klaas Knot en Coen Teulings zulke onzin aan het uitkramen zijn, is dat bij verdere huizendalingen de BV NL failliet gaat. Vandaar ook de reden om onze pensioenen te gebruiken om de als een molensteen om de nek van de banken hangende hypotheken over te nemen. Nog meer afschrijvingen bij Nederlandse banken en nog een grote Nederlandse bank die genationaliseerd moet worden en we kunnen aankloppen bij de ECB en het IMF voor noodhulp…. Ze zijn in paniek en dan ga je rare dingen roepen.

 215. Eric406 says:

  Michel:
  nhz,

  Wat ik al eerder meld zullen we dan die kinder-opvang toeslag van 1400,- (bij 2 blagen…) per maand ook als asociaal gaan bestempelen dan?!

  Bedoel je dat er mensen zijn die 1400,- per maand krijgen om hun kinderen naar de creche te sturen, zodat zij samen nog meer kunnen verdienen, en daarmee nog meer HRA kunnen aftrekken? Terwijl er gezinnen zijn die met veel minder per maand rond moeten komen, waar ze de huur willen verhogen en de huurtoeslag afbouwen, en de kinderbijslag korten?

  Nee, dat kun je niet als a-sociaal bestempelen.

 216. Michel says:

  Eric406: Bedoel je dat er mensen zijn die 1400,- per maand krijgen om hun kinderen naar de creche te sturen, zodat zij samen nog meer kunnen verdienen, en daarmee nog meer HRA kunnen aftrekken? Terwijl er gezinnen zijn die met veel minder per maand rond moeten komen, waar ze de huur willen verhogen en de huurtoeslag afbouwen, en de kinderbijslag korten?

  Nee, dat kun je niet als a-sociaal bestempelen.

  JA heel veel mensen zelfs. Die 1400,- (en dat is dan een deel van de kosten,) die krijgen ze vergoed.

  Gezien jouw reactie krijgen huurders dus geen kinderen? Werkt alleen de man(of vrouw), en krijg je alleen kinderopvang toeslag indien je HRA aftrekt?

  Vreemde conclusie.

  Die gezinnen die met minder rond moeten komen, die zullen er altijd zijn, het zij zo!
  We moeten eens ophouden hiermee. We IJKEN ons altijd aan de slechtste of de beste. En alles daar tussenin is waardeloos, niet interessant, gewoon stem- en plukvee?!

  Dat is nu precies wat de regering doet! Kopers en huurders tegen elkaar uitspelen!

 217. Michel says:

  Dawg,

  Het geeft aan dat het begrip “sociaal” en wonen te ver opgerekt is.

  Het geeft aan dat de markt juist door ingrijpen en overheidsregels compleet scheef is gezakt, zowel voor huurders als ook kopers.

  Maar je kunt niet degene, die nu met een annuïteiten- hypotheek van €300.000, — (en dan heb je al een behoorlijk goed salaris)koopt, inclusief 40 procent korting, uitmaken als vuile profiteur. En dat is nu precies wat sommige lieden hier verkondigen.

  Die HRA kan iedereen duidelijk over zijn, de gaat ter ziele waarschijnlijk nog sneller dan je denkt.

  Namelijk :

  “We creëren een puinhoop om de oplossing die reeds op de plank ligt als novum er doorheen te jassen!”

 218. asd says:

  Hi,hi,hi, de prijzen van onroerend goed trekken weer aan,aldus Prof. Boelshit (een ver familielid van mij)van de T.U. Delft.

  Hij zou eens moeten praten met zijn collega Dr.Ir. Maartje Martens!

  Dat de media zo slecht hun onderzoek doen, is wel het meest ergerlijke van de zaak. Waarschijnlijk een combinatie van eigen belang, gemakzucht en minachting voor het NL-volk.

  Trouwens de rest van de nieuwsitems komen ook niet boven het NL-kleuterniveau uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*