Nieuw huis vrijwel onverkoopbaar

Een nieuwbouwhuis is in Nederland vrijwel onverkoopbaar. De verkoop is in het eerste kwartaal van dit jaar dramatisch gedaald.

Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad

 

Share Button
Tagged with: ,
46 comments on “Nieuw huis vrijwel onverkoopbaar
 1. dalen says:

  Ik kan het bericht van het FD niet lezen maar vraag me af of ze de oorzaak van de lagere verkoop is schrijven.

  Waarschijnlijk allerlei onzin als gebrek aan stimuleringsregelingen, subsidies enz enz. maar niet de de woningen veel en veel TE DUUR zijn en en dat daar naar de oorzaken moet worden gekeken.

  dan die zin

  ‘Indirect raakt ons dat ook, want hoe verder de prijzen dalen, hoe lastiger het voor ontwikkelaars en bouwers wordt om nog nieuwe projecten te ontwikkelen.’

  Is het moeilijk om een tussenwoning te bouwen voor > 250.000, meer dan een half miljoen harde guldens.

  De bouwmaffia moet eens met minder genoegen nemen ipv na elk projectje weer enkele miljoenen denken bibbeb te sleuren.

  Elko Brinkman zal vanavond wel bij Pauwel en Wauwel zitten met een fantasieverhaal waarop ieder politicus en journalist ja ja knikt ipv hem terecht wijst.

  Ook de gemeente, afgeleide volksvertenwoordigers moeten zich eens afvragen wat ze nu werkelijk voor het volk betekenen en de eigen belangen laten varen. Speculatie in grond hoort niet bij hun takenpakket.

 2. nhz says:

  zelfs het FD doet nu dus mee aan dit soort onzin-berichtgeving. Polderhuizen moeten wel héél bijzondere eigenschappen hebben, want ik ken geen enkel consumptiegoed dat, zeker nadat jarenlang de klanten over elkaar heen buitelden om te kunnen kopen, ineens ‘ONVERKOOPBAAR’ is.

  Ook heel tekenend hoe Rietdijk voor een oplossing met financieel deskundigen en beleidsmakers om de tafel wil, oftewel nog meer manipulatie in plaats van te luisteren naar de markt en te innoveren. Voor dit soort verwende kleuters is geen plaats in een moderne economie.

 3. nhz says:

  dalen: De bouwmaffia moet eens met minder genoegen nemen ipv na elk projectje weer enkele miljoenen denken bibbeb te sleuren.

  Elko Brinkman zal vanavond wel bij Pauwel en Wauwel zitten met een fantasieverhaal waarop ieder politicus en journalist ja ja knikt ipv hem terecht wijst.

  Tragisch dat ook het FD nu aan deze onzin hype van de vastgoed maffia meedoet. In het artikel inderdaad geen woord over te hoge prijzen. Natuurlijk niet, in Nederland is geen prijs te hoog als het om vastgoed gaat dus, gewoon ieder jaar minstens een half jaarinkomen extra vragen voor een huis en gaan klagen bij de overheid als de verkoop inzakt. Huilie-huilie en handje ophouden. Het wordt tijd dat deze sector waar voor zijn geld gaat leveren, gaat innoveren. Voor 75K inclusief grond is een prima woning te leveren, maar men (de vastgoed maffia inclusief de overheid) WIL gewoon niet. Men is verslaafd aan 30 jaar gratis geld via de huizenmarkt en ziet de oplossing duidelijk in nog meer subsidie via de belastingbetaler (via lagere grondprijzen = compensatie via andere belastingen, of via meer subsidies voor huiseigenaars in fiscale of andere zin).

 4. dalen says:

  bibbeb moet zijn binnen. Kan je ook lezen als bibberend want schokkend en bevend is het wel.

  @ nhz
  “want ik ken geen enkel consumptiegoed dat, zeker nadat jarenlang de klanten over elkaar heen buitelden om te kunnen kopen, ineens ‘ONVERKOOPBAAR’ is.”

  Ja hoor de Ipad 2, op marktplaats worden massaal gedumpt. Als je geduld hebt krijg je de Ipad 3 er bij want Ipad 4 komt natuurlijk ook snel.

  Gekke is dat oude krotten met een bouwprijs van 5000 gulden ineens 350.000 euro waard worden. Zit volgens mij meer in de perceptie dan in enige realiteit.

 5. Claude says:

  Er schijnen ook weinig zakken aardappels voor 1000 euro per kilo te worden verkocht.

 6. dalen says:

  @ 3

  “Hij herhaalt zijn eerdere oproep om een taskforce op te richten die zich over de problemen buigt. ‘Daar moeten bouwers, financieel deskundigen, beleidsmakers en de politiek in samenkomen. Ik houd geen zielig verhaal, we moeten snel met praktische oplossingen komen.”

  Ik en anderen op dit forum willen ook wel in deze taskforce zitten of minimaal input leveren.

  Ben er snel klaar mee denk ik. Even een paar zenuwbehandelingen en de pijn is zo over. Dat er koppen rollen, hoort bij zo’n behandeling. Er zal natuurlijk meer onder de tafel beslecht zijn dan de werkelijkheid aan kan. Dat is mijn perceptie van de bouw en hier zijn al zat boeken over geschreven die deze perceptie onderbouwen.

 7. Claude says:

  @7, NVM-cijfers NL laten nog even op zich wachten (wordt steeds later). Haaglanden (jouw regio toch) staat wel al ergens: http://zopuntnl.blogspot.com/2012/04/nvm-cijfers-haaglanden-1e-kwartaal-2012.html

  -2,8% op kwartaalbasis…

 8. dalen says:

  @ 6

  Mooier in 1 zin kan je het niet zeggen. Deze komt in de top 3 en kan zo via alle twitter kanalen er uit.

  Die van mij is al weg naar Kees Verhoeven van D66 die het onderzoek leidt dat de Tweede Kamer houdt naar de huizenprijzen.

  Adres @KeesVee

 9. Claude says:

  @8 Volgens mij is dat percentage voor NL (fors). Voor Den Haag wordt 6,2% kwartaal-op-kwartaal gegeven (enorm)? Even afwachten.

  Deze variant kende ik nog niet: “Ook de dreigende maatregel de overdrachtsbelasting weer te verhogen naar 6% leidt tot uitstel en soms afstel.” Lol. Serieus? Hoe hebben ze dat toch onderzocht? Zet er dan bij ‘zou kunnen’.

 10. Claude says:

  dalen, lol. Indirect terug te leiden naar, of all people, Jeroen Pauw. Die ons er deze week maar eens fijntjes aan herinnerde dat de wet van vraag en aanbod toch (al is het maar uiteindelijk) ook voor de huizenmarkt geldt.

  Hoe treurig is je product trouwens als je prijs en afname kennelijk nagenoeg volledig afhankelijk is van wat derde partijen uitlenen.

 11. J. Jansen says:

  Onzin ! IEDER huis in Nederland is verkoopbaar alleen niet tegen de huidige prijzen. Op dit moment is de wal het schip aan het keren. Je kunt er nog zoveel subsidies tegen aan gooien; de markt heeft altijd gelijk.

 12. nhz says:

  dalen: Ja hoor de Ipad 2, op marktplaats worden massaal gedumpt.

  gedumpt (voor flink onder de aankoopprijs) is heel normaal voor een tweedehands artikel. Als mensen nou adverteerden op Marktplaats dat je hun iPad2 kon krijgen met 200 euro extra erbij en er waren nog geen kopers te vinden, dan was het een ander verhaal 🙂

 13. Claude says:

  En we hebben beeld:

  Zwak consumentenvertrouwen drukt stempel op woningmarkt

  NVM vraagt premier Rutte nog deze week duidelijkheid te geven over overdrachtsbelasting

  Slechtste kwartaal sinds uitbreken crisis

  Koper heeft steeds ruimere keuze uit aanbod woningen

  Het eerste kwartaal van dit jaar was voor de woningmarkt het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Het aantal transacties is met 15,6 procent afgenomen in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ging 2,8% omlaag ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het totaal aantal verkochte woningen door NVM-makelaars bedroeg 18.549.

  Kopers kunnen van de slechte markt nog steeds profiteren; ze kunnen nu kiezen uit bijna 28 woningen bij dalende vraagprijzen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt over het eerste kwartaal van 2012, die vandaag wordt gepresenteerd*.

  http://www.nvm.nl/over_nvm/pers/2012/20120412marktcijfersq1.aspx

 14. Claude says:

  We hebben echt beeld! http://www.youtube.com/watch?v=mD3mFP9Gxd8&feature=player_embedded

  -15% minder transacties
  -5,6% jaar op jaar
  220.000 te koop
  Huizen staan gemiddeld zes (?) maanden te koop

  Jongens, doorstromen biedt kansen.

 15. Claude says:

  Ai, de eerste koppen liegen er niet om.

  “Huizenprijzen drastisch gedaald” Nu.NL

 16. AVE says:

  Dit artikel in de Daily Telegraph van vandaag is wel heel erg sprekend, “Zombie Househoulds”, huishoudens die een lening niet kunnen terugbetalen, een rentestijging niet kunnen veroorloven en tevens beslag leggen op het zo dringend benodigde geld om de economie weer vlot te trekken:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-warner/9198439/Please-no-more-help-for-zombie-mortgage-holders.html

 17. tufkaj says:

  ik had 54% daling transacties in mijn voorspelling staan voor nieuwbouw. Klopt redelijk 🙂

  Het verband met de verlaagde OVB wordt te weinig gelegd w.m.b.

 18. Nothus says:

  Quote uit nvm bericht, Hukker wijst de weg!

  [blockquote]In ons buurland Duitsland staan de zaken er bijvoorbeeld heel anders voor. Daar is weinig onrust over de pensioenen en is de woningmarkt heel anders georganiseerd. Mensen moeten bij de koop meer eigen geld inbrengen, er is een grotere vrije huursector. De woningmarkt is stabieler. In de afgelopen vijftien jaar zijn daar geen prijsstijgingen geweest en de hypotheekproducten zijn goedkoper en transparanter. Bovendien is er geen oplopende werkloosheid. De Nederlandse markt wordt daarentegen gedomineerd door onzekerheid, een afnemend besteedbaar inkomen en een dalende leencapaciteit. De woningmarkt is daarnaast een vertrouwensmarkt, dus daar komt het negatieve sentiment extra hard aan.[/blockquote]

  Eigen geld inbrengen, heldere hypotheekproducten, grote vrije huurmarkt, etc…

  Nothus ziet voorschot op Annuiteitenhypotheek, Knot’s 90 procent regeling, massale verkoop corporatie-woningen, en andere maatregelen om de boel gezond te maken.

 19. Claude says:

  Nothus, f#ck, het staat er echt. Misschien wil Hukker niet meer te dure aardappelen verkopen.

 20. ll says:

  Zo’n 24000 woningen van juli vorig jaar zijn niet verkocht en staan gewoon leeg. Daar komen nu dus veel meer bij……

  Bouwen voor leegstand ? Stop met bouwen…… Mises

  Waarschijnlijk gefinancierd met kredietderivaten ? , dus dan moet de verkoopprijs het leningbedrag wel opbrengen, dan kunnen de betrokken partyen niet verder zakken met de prijs.

  De prijs is al gezakt met 30% in de meeste gevallen, de winst is al weg…. kan niet verder zakken……dan is alles failliet.

  Dus nu pleiten voor bijstand Rijk, maar alle potjes zijn al leeg…….

  Advies aan de bouwers 😉 neem een voorschotje van zo’n 10% op de pensioenen, dat gaan de Duitsers nu ook proberen……, de enige plek waar nog ” echt ” geld zit 🙂

  Ben benieuwd of de burger hier nog intrapt…….

 21. Frank says:

  Landelijke cijfers NVM zijn bekend. -2,8% KW1 2012 tov KW4 2011.

  12 april 2012
  NVM: slecht kwartaal voor woningmarkt

  http://www.nvm.nl/actual/april_2012/nvm_slecht_kwartaal_voor_woningmarkt.aspx

 22. xenobinol says:

  @admin:

  Sinds wanneer heeft de site een ‘donate’ button?

  Ik wil best wel wat doneren voor de verspreiding van ‘de goede boodschap’ 🙂

 23. dalen says:

  PS

  Het twitter account van een van de journalisten die alles zonder enig onderzoek of objectief commentaar overtypt is @BarbTelegraaf

  Dit is mooie korte tekst van Claude te twitteren

  “Er schijnen ook weinig zakken aardappels voor 1000 euro per kilo te worden verkocht.”

  Het is te hopen dat Barbara deze snapt. Waarschijnlijk zal ze als huisvrouw zeggen zonder enig verband te zien “Ja is toch logisch”

 24. nhz says:

  ll: Zo’n 24000 woningen van juli vorig jaar zijn niet verkocht en staan gewoon leeg. Daar komen nu dus veel meer bij……

  volume nieuwbouw vergunningen terug naar nivo 1953; nu de prijzen nog 🙂

  Met -5.6% per jaar hebben we nog minstens een Japanse daling (meer dan 20 jaar) voor de boeg. Wordt het een lost generation, waarbij de NL economie eindigt onder die van Griekenland, of gaat de politiek wakker worden, stoppen met sprookjes vertellen en eindelijk eens de maatregelen nemen die al 20 jaar dringend nodig zijn?

 25. nhz says:

  dalen: “Er schijnen ook weinig zakken aardappels voor 1000 euro per kilo te worden verkocht.”

  Het is te hopen dat Barbara deze snapt. Waarschijnlijk zal ze als huisvrouw zeggen zonder enig verband te zien “Ja is toch logisch”

  aardappels worden minder verkocht als de prijs stijgt; bij huizen was het 20 jaar precies andersom. Zal tijd kosten om te wennen aan de ‘new normal’, wat eigenlijk niets anders is dan hoe het altijd was.

  Ik geef gelijk toe dat van goudstaven (tot op zekere hoogte) ook meer verkocht wordt als de prijs stijgt, maar die slijten in ieder geval niet, hebben minimale ‘onderhoudskosten’ en ze kunnen niet zomaar door handige politici in flinke aantallen bijgedrukt worden zoals bankbiljetten of huizen.

 26. Aurely says:

  Claude:
  Er schijnen ook weinig zakken aardappels voor 1000 euro per kilo te worden verkocht.

  _O- Ik ben zo brutaal geweest deze ook op z24 te melden.

  Verder doe ik hier de banana-dance, en hoop ik maar dat ik mijn baan kan houden e.d. zolang deze (lang verwachte) ellende aanhoud.

  Op naar normalisatie!

 27. Ma Ling says:

  dalen: @ 3“Hij herhaalt zijn eerdere oproep om een taskforce op te richten die zich over de problemen buigt. ‘Daar moeten bouwers, financieel deskundigen, beleidsmakers en de politiek in samenkomen. Ik houd geen zielig verhaal, we moeten snel met praktische oplossingen komen.”Ik en anderen op dit forum willen ook wel in deze taskforce zitten of minimaal input leveren.

  We kunnen een printje van dit forumdraadje uitdraaien en versturen naar de NVB (bouwers)…

  Verder 3 verse berichten op de nvm-site: enerzijds sprake van een slecht kwartaal (want groeiend aanbod en toename verkooptijd), anderzijds spreekt GH van enkele lichtpuntjes op de woningmarkt: hij constateert juist dat het aanbod niet is toegenomen.
  Sterker nog: dit gebruikt hij als eerste argument. Vaak gebruik je je een sterk argument als eerste. Nu blijkt zijn constatering kul te zijn…

 28. Bluppie says:

  Goed idee die donatie knop.

  Kunnen we donaties wellicht ook inzetten om een Google Ad-words campagne te financieren? Je kunt bijvoorbeeld alle zoekwoorden voor potentiële huizenkopers kapen zodat deze site altijd bovenaan staat. Zoekwoorden: Hypotheek, hypotheker, makelaar, funda, koophuis, open huizen dag, etc, etc.

  Dat kost natuurlijk wel wat geld, maar dat kunnen we wel bij elkaar gedoneerd krijgen. Wellicht dat we een Ad-word tegoed bon kunnen inzetten? Misschien heb ik er nog wel eentje liggen. Laat maar weten Admin!

 29. nhz says:

  Ma Ling: hij constateert juist dat het aanbod niet is toegenomen.

  als dat al zo is (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden in het algemeen) dan zou interessant zijn om te weten wat daarvan de achtergrond is. Worden steeds meer woningen die onder water staan NIET verkocht, maar wordt er iets geregeld a la hypotheekvakantie of oversluiten hypotheek tegen nieuwe voorwaarden? Worden wannabe-verkopers met onrealistische vraagprijzen onder tafel door de Hukkers ontmoedigd om hun huis te koop te zetten?

  Het blijft mij opvallen dat in het lokale huizenmaffia blaadje sinds een maand of wat de talloze panden van 1-2 miljoen euro (aanbod genoeg voor minstens 100 jaar de huidige omzet, schat ik zo) zelden meer geadverteerd worden, ze staan alleen nog op internet of er staat ‘prijs op aanvraag’. Zelfs panden van 500-1000K (hier in de binnenstad een volstrekt normale vraagprijs) schitteren veelal door afwezigheid in de folders. Alleen recente nieuwbouw (tweedehands van eerste eigenaar, zullen we maar zeggen) in de 500-600K prijsklasse wordt nog frequent geadverteerd; van die tweeverdiener betonkolossen in een troosteloze buitenwijk waar de tuin gelijk bestraat wordt om de drie auto’s en het mega-klimrek te stallen.

  In een naburige stad zijn de advertentieborden voor een nieuwe woonwijk bijkans even groot aan het worden als de wijk zelf, ik wed dat de bewoners in de omgeving last hebben van ernstige rukwinden. De voornaamste trekker is ‘één jaar gratis wonen’, voor de goedgelovigen onder ons ;(

 30. SchuurHuurder says:

  Deze cijfers zijn niet of nauwelijks te rijmen met de cijfers van het CBS van de eerste 2 maanden in dit kwartaal. Als deze cijfers representatief zijn voor de cijfers van het CBS, dan zouden er in maart volgens mijn berekening 12.189 huizen zijn verkocht met een indexcijfer 96. Dit kan niet kloppen, want dit zou een maand op maand daling in prijs zijn van 5,3% en een stijging van het aantal verkopen van 56,2% (16.8% stijging jaar op jaar).

  (4de kw 2011 zijn er 32.080 woningen verkocht met een gewogen indexcijfer 101.87, uitgaande van een 15,6% daling in aantal en een 2,8% daling in cijfer moeten deze cijfers naar 27.076 woningen met een indexcijfer van 99.02, er zijn t/m feb 14.887 woningen verkocht met een gewogen indexcijfer van 101.49).

  Misschien kan ik gewoon niet rekenen, maar anders kloppen de NVM cijfers niet met de cijfers van het CBS.

 31. Aurely says:

  SchuurHuurder,

  Je gaat me iets te snel. Het je ook links, en wat bedoel je met het indexcijfer?

 32. RealisT says:

  Tienduizenden huizen gebouwd voor leegstand…

  Tel daar nog eens +/- 200.000 bestaande woningen bij op…

  Hoeze schaarste?

  Dit is het ultieme bewijs dat de invloed van ‘schaarste’ waar men jarenlang mee heeft gedweept nauwelijks rol speelt. Het gaat zeker niet helpen om de prijzen kunstmatig hoog te houden.

  Bovendien zijn starters ook vaak helemaal niet te spreken over de troosteloze eenheidsworst in nog veel troostelozer vinex-wijken. Dure koophuizen naast (sociale) huurwoningen. Da’s een recept voor toemkomstige banlieues.

 33. SchuurHuurder says:

  Aurely,

  Ik doelde op deze gegevens:

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71533ned

  Indexcijfer is 100 voor 2005

  Vergelijkende cijfers heb ik van het nieuwsbericht van de NVM zelf:

  http://www.nvm.nl/actual/april_2012/nvm_slecht_kwartaal_voor_woningmarkt.aspx

  Heb de 2 cijferlijsten gecombineerd, maar er lijkt wel een aanzienlijk verschil te zitten tussen de CBS en NVM cijfers. Ben dus erg benieuwd waar het CBS zelf mee gaat komen later deze maand, want die 2.8% daling kwartaal op kwartaal lijkt mij niet mogelijk gezien de eerste twee maanden dit kwartaal. Misschien wordt nieuwbouw niet meegenomen bij de CBS cijfers en wordt het beeld hierdoor heel anders?

 34. Kullervo says:

  Als je als projecrontwikkelaar met weinig risico binnen 1 jaar 10% maege kan pakken dan doe je dat. Dat het nu niet gebeurt geeft aan dat de marges idd te klein zijn voor het risico. De koper kan of wil niet meer lenen of betalen, dan.rest nog de prijs van de grond die de afgelopen 20 jaar door het dak is gegaan. Politiek lastig omdat gemeenten hun cash cow niet zo maar opgeven. Toch gaan die imo uiteindelujk hun v er lies nemen omdat er anders helemaal niets meer gebeurt en er bij nul omzet ook verloren wordt. Bovendien, verlies nemen met ‘other people’s money’ is net zo eenvoudig als het onverantwoord besteden van andermans geld. De burger gast dit voelen doordat voorzieningen minder worden, maar het lijkt me wel the next step in het ontmantelen van de huizenbubbel die door kortzichtig beleid 15 jaar heeft kunnen uitdijen.

  Had men eind jaren 90 al op de rem getrapt door een hoge loan-to-value ratio fiscaal te ontmoedigen hadden veel mensen nu zonder restschuld kunnen verkopen was het effect van de huidige recessie op de mobiliteit minder dramatisch geweest.

  Het is in mijn ogen niet de hra zelf die het monster heeft veroorzaaky, maar het toe

 35. Kullervo says:

  .. toestaan van fiscale constucties met maximale hra. Ik hoop dat men nu uit hetcatshuis komt met dergelijke maatregelen, en daarmee heb ik vooral de goop op het cda, maarik zie het nog niet zo gauw.

 36. Claude says:

  Arnhem wil starters helpen bij koop woning

  De gemeente Arnhem wil starters en doorstromers op de woningmarkt helpen een huis te kopen met een aanvullende lening.

  Voorwaarde is wel dat een bestaande woning wordt gekocht. “De woningmarkt zit vast. Mensen verhuizen niet. Deze lening zorgt voor een grote verhuisgolf”, aldus wethouder wonen Gerrie Elfrink van Arnhem donderdag.

  Starters op de woningmarkt kunnen een aanvullende lening krijgen van maximaal 25.000 euro. De eerste 3 jaar betalen zij geen rente en aflossing en daarna is het afhankelijk van hun inkomen hoeveel zij betalen. Doorstarters die van hun eerste koophuis (maximaal 172.000 euro) verhuizen naar een duurdere woning, kunnen dezelfde lening krijgen.

  He briljant van Gerrie, toch maar eigenhandig de markt opgelost. En de oplossing is MEER LENEN! Want daar komen helemaal geen brokken van natuurlijk.

  Overigens is Gerrie vreemd genoeg van de SP.

  Gerrie haalde zijn Vwo-diploma op het Liemers College. “Dat was toen al een leerfabriek, ik hield niet van het schoolsysteem. Nederlands, geschiedenis en tekenen vond ik leuk, wiskunde absoluut niet.” Op de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede bracht hij vaak het halve etmaal door als student tekenen en schilderen (LOL!). Toch was het zijn richting niet, al schildert hij nog steeds. Gerrie ging loden dekseltjes op radioactieve medicijn-potjes draaien in een fabriek in Zevenaar (LOL!). Naderhand werd hij magazijnmedewerker bij een bedrijf in Duiven, portier in de parkeergarages van het parkeerbedrijf Arnhem (LOL!) en invallerleerkracht op het Arentheem College.

  Gast heeft dus geen studie afgemaakt. Heeft dekseltjes op potjes gedraaid en gaat in Arnhem dus miljoenenplannen maken. Ach, zalig zij de onnozelen van geest.

 37. Meelezer says:

  Er wordt ook hier weleens gezegd dat Nederland geen overschot aan huizen heeft, omdat ook alle te koop staande woningen bewoond zijn. Maar dat is niet zo: aardig wat mensen hebben nu twee hypotheken, doch bewonen slechts één huis, dat niet verkocht wordt. Dat andere staat dus wel degelijk leeg. Of niet soms?

 38. nhz says:

  Claude: Starters op de woningmarkt kunnen een aanvullende lening krijgen van maximaal 25.000 euro. De eerste 3 jaar betalen zij geen rente en aflossing en daarna is het afhankelijk van hun inkomen hoeveel zij betalen. Doorstarters die van hun eerste koophuis (maximaal 172.000 euro) verhuizen naar een duurdere woning, kunnen dezelfde lening krijgen.

  het eerste deel is vergelijkbaar met startersleningen bij mij in de regio: 25-50K, eerste jaren rentevrij, je gaat pas rente betalen als je inkomen gaat stijgen en aflossen moet alleen voorzover het huis bij verkoop in waarde gestegen is. Kortom, als je geen loonstijging verwacht (misschien wel ontslag?) dan is dit geld gewoon helemaal gratis.

  Hoe subprime kunnen we de woningmarkt in NL maken? Vraag het aan de SP, een partij die maatschappelijke verantwoordelijkheid groot schrijft.

  Ik wed dat er veel handige lieden in Arnhem nu een duurder huis gaan kopen (mag een lik verf, hypotheek oversluiten en 25K gratis ook? terwijl ze helemaal geen ‘starter’ zijn, gewoon omdat het gratis geld is. Maar ik betwijfel of de markt er iets mee opschiet, en de belastingbetaler heeft gegarandeerd het nakijken. Misschien tijd om eens een kaartje te maken op deze site van plaatsen waar je de komende 10-20 jaar in ieder geval NIET wil wonen vanwege dit soort stupide regelingen die ze daar ingevoerd hebben. Al is het misschien makkelijker bij te houden waar ze nog géén domme regelingen hebben …

  Claude: Gast heeft dus geen studie afgemaakt. Heeft dekseltjes op potjes gedraaid en gaat in Arnhem dus miljoenenplannen maken. Ach, zalig zij de onnozelen van geest.

  wees maar blij dat hij niet gestudeerd heeft bij prof. Francke of één van die andere wereldvreemde vastgoed professors; dan ging het nu over startersleningen van minstens 250.000 euro.

  Meelezer: Maar dat is niet zo: aardig wat mensen hebben nu twee hypotheken, doch bewonen slechts één huis, dat niet verkocht wordt. Dat andere staat dus wel degelijk leeg. Of niet soms?

  zeker weten! en bij mij in de buurt zijn er ook nog volop (grote/dure) huizen die al jaren leeg staan en NIET te koop staan; zal ook wel een fiscale reden hebben.

 39. renren says:

  Jammer dat ze de rente over deze twee hypotheken 3 jaar lang mogen aftrekken.
  Een ander huis kopen (altijd al dom geweest) voordat je het oude verkocht hebt wordt gewoon beloond.

 40. Juan Belmonte says:

  Een nieuwbouwhuis is in Nederland vrijwel onverkoopbaar. De verkoop is in het eerste kwartaal van dit jaar dramatisch gedaald.

  Volstrekte kolder in de polder

  Vergeet al dat gezeur over vertrouwen en onzekerheid.Allemaal prietpraat. Er is altijd een markt.

  Als huizen verplicht voor 1 euro te koop worden, met hierna een veilingmechanisme, gaan de notarissen het nog druk krijgen

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vraag-naar-huurwoningen-neemt-fors-toe/#comment-102781

 41. Juan Belmonte says:

  Rietdijk: ‘Indirect raakt ons dat ook, want hoe verder de prijzen dalen, hoe lastiger het voor ontwikkelaars en bouwers wordt om nog nieuwe projecten te ontwikkelen.’

  Kijk, die meneer snapt dus gewoon hoe gevaarlijk het om te Hogehuizenprijsminnen door (o.a.) Grondpolitiek.

  In Holland kan men ook een modern (2002 prima geïsoleerd) huis kopen, rietgedekt, mooie lapje grond (484 m2) vanaf 155.000 euro:
  Enige probleem is: U mag er niet permanent wonen !!! Kortom, bouwen is niet zo duur, het is vooral de grond !!!
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91976

 42. Juan Belmonte says:

  renren: Jammer dat ze de rente over deze twee hypotheken 3 jaar lang mogen aftrekken.
  Een ander huis kopen (altijd al dom geweest) voordat je het oude verkocht hebt wordt gewoon beloond.

  De politiek zèlf zorgt voor een opstopping -bij Hogehuizenprijzen- op de woning-“markt”.

  Stilstand bij kunstmatig HogeHuizenPrijzen
  is de nieuwe Vooruitgang

 43. Juan Belmonte says:

  rob: Volgens opgave van de NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, zijn er in het eerste kwartaal slechts 1100 nieuwbouwwoningen per maand verkocht.

  ‘Dramatische gang van zaken’

  Ja maar ja maar ja maar

  Er kwam toch een prijsexplosie in de Nieuwbouw.

  Dat heeft Makelleugenaar Drs Ed van de Bijl de media in de gemakellogen.

  Ed van de Bijl in de zomer 2010 denkt dat de impasse doorbroken is:
  http://vastgoedpro.blogspot.com/2010/07/huizenprijzen.html
  Ed van de Bijl De betaalbaarheid van woningen op dit moment (maart 2012) die is gewoon goed alleen de financierbaarheid is buitengewoon spaarzaam. De Steken die Harmke Pijper liet vallen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl/#comment-101067
  Ed van de Bijl denkt (maart 2012) dat de kans dat de overheid HRA aanpakt minimaal is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl
  Nog een mooie:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98641

  Ja maar ja maar ja maar
  = variant op JAMMER. 🙂

 44. deutsche mark says:

  Juan Belmonte: In Holland kan men ook een modern (2002 prima geïsoleerd) huis kopen, rietgedekt, mooie lapje grond (484 m2) vanaf 155.000 euro:
  Enige probleem is: U mag er niet permanent wonen !!! Kortom, bouwen is niet zo duur, het is vooral de grond !!!
  huizenmarkt-zeepbe…markt/#comment-91976

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103177

 45. Henk 6 says:

  Het schaarste verhaal is net als bij commercieel vastgoed uitgewerkt. Het aantal gebouwde huizen valt mij nog erg mee, sterker nog het is veel(50k per jaar). Tussen nu en 2025 komen er nog 800k oudere alleenstaanden bij. Andere segmenten zakken verder weg zoals jongeren. Met deze aantallen extra woningen halen we dat prima. Het is bijna het issue van overproductie geworden.

  Laat die overspannen schoonmoeder (ach nee, hou nou eens op, onzin!) van de veh dat maar eens in haar oren knopen, het spel is over.

 46. maarten says:

  er is een grote behoefte aan goedkope(!) kwalitatief goede, zuinige huurwoningen, dus bouwen maar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*