Waarom Spanje de dans niet zal ontspringen

De Financial Times legt vandaag geduldig uit dat Europese politici wel kunnen beweren dat Spanje niet in de problemen zal komen, maar dat dat niet zal blijken te kloppen. Reden: de huizenmarkt.

Het klopt, schrijft de FT, dat de overheidsfinanciën minder dramatisch zijn dan die van Griekenland of Portugal. Het probleem zit bij de banken. Die staan er nu al beroerd voor. En dat wordt – helemaal vanzelf – erger. De rente gaat immers oplopen, zoveel is zeker. En daarmee ook de hypotheekrente.

In Spanje zijn huizen op dit moment vrijwel onverkoopbaar. Als huiseigenaren dus in de problemen raken door de oplopende rente kunnen ze geen kant op. Dus zullen er nog veel meer wanbetalers komen dan er al zijn. Een op de vijf Spanjaarden is immers zonder werk.

En de banken die dan gaan wankelen moeten worden gered door de staat. Waarna de staat in betalingsproblemen raakt. Kwestie van tijd.  En waar voor Portugal 80 miljard volstond, zal het bij Spanje gaan om minstens het dubbele.

bron: Welingelichte Kringen

Share Button
Tagged with: ,
23 comments on “Waarom Spanje de dans niet zal ontspringen
 1. dr.t says:

  Dat is de reden dat de europese bank zeer voorzichtig zal zijn met het verhogen van de rente.

 2. ll says:

  En dan is de pot leeg, helaas.

  Geld is op, het is trouwens ook al geleend geld. Dan verhogen we toch gewoon weer het schuldenplafond ? ( peetar, prachtig woord ) 😉

  Weer 10 jaar erbij voor onze kinderen om ALLE schulden af te lossen.

  Mijn dochter is hier niet blij mee, ze wil verhuizen naar Noorwegen. Ze spreekt nu al vloeiend Noors, na één jaartje cursus bij de Volksuniversiteit.

  Noorwegen heeft olie, en gratis warmte in huis, door de electiciteitswinning uit watervallen. 🙂 duzzzzz

 3. Rickysaint says:

  @2 Helaas zitten ze ook in de top 3 van landen met het hoogste zelfmoord percentage.

 4. ll says:

  Rickysaint, mijn dochter is er al een paar keer geweest. Zij heeft ook een jaartje gevaren tussen Finland, ( met tussenstoppen in Noorwegen )en de USA, om ervaring op te doen als stuurman. Via Medal of Honor, een computerspelletje, is ze er ook al een paar keer op vakantie geweest. Maar misschien is het wel zo, maar zo heeft zij het land niet ervaren.

 5. peetar says:

  Spanje is het Florida van europa. Kijk wat er in Florida is gebeurt. Dit staat Spaans vastgoed te wachten.

  Ik geloof niet dat de volgende generatie de schulden gaat aflossen. De belastingen kunnen bijna niet verder omhoog zonder grootschalige belastingvlucht te veroorzaken.

  De rente kan niet echt omhoog in Amerika en Europa en wie gaat Engeland redden als ze in hyperinflatie raken?

  Wat gebeurt er als Griekenland en Ierland de leningen niet kunnen terugbetalen? Als? Dat lijkt me praktisch zeker!

  Er zijn heel veel signalen dat we dit jaar nog het einde van het huidige economische systeem gaan komen. De val van de dollar en de euro.

  Doe je eigen stresstest en zorg dat voorbereid bent.

 6. lorenzo says:

  0 % score on-topic tot zover.

 7. Martijn says:

  @5

  Mooi dat je zelf die lijn dan ook maar volgt.

 8. peetar says:

  Ik denk dat dit artikel klopt. De Spaanse huizenprijzen zijn gebaseerd op de inkomens van buitenlanders die er een tweede huis kopen, niet de inkomens van de lokale bevolking.

  Hoever de lokale bevolking mee is gegaan in de prijsstijging van het vastgoed zal blijken.

  Spanje is gewoon een van de vele negatieve signalen waardoor permanent herstel uit de systeemcrisis niet mogelijk lijkt.

 9. lorenzo says:

  Een artikel met een iets te hoog internet echo gehalte . De woningmarkt , als hier bedoelt, in Spanje bestaat maar voor een deel uit de spanjaarden zelf , die altijd al heeft bestaan (80 %) uit eigen woningen . De spanjaarden gingen zeker meedoen met de wed race , veelal met een variabele hypotheek (ook 80 % ).
  Dat de woningen onverkoopbaar zijn is onzin, hele mooie prijzen nu welke in korte tijd zijn gezakt met , zeg, 40 % .
  Dat noemen we een woningmarkt uit het slob halen …
  Of het echt voldoende is om de banken te laten overleven is natuurlijk de vraag.
  We hebben ook daar gewoon te veel gewild in een fase die in de economie de ”varkenscyclus ”heet . We blijven er hardnekkig last van hebben.

 10. nhz says:

  @3:
  en ook nog heel dichtbij dat superenge, sociaal-fascistische landje Zweden dat een aanhangsel van het American Empire is (en vooral de speeltuin voor hun geheime diensten). Nee, mij niet gezien.

  @8:
  al vaker besproken, maar ik denk dat er wel degelijk een heel groot probleem is. Niet bij de ‘oude’ Spanjaarden, wél bij de jonge generatie en speculanten rond de grote steden. Die hebben massaal gekocht tegen véél te hoge prijzen, dankzij aflossingsvrije hypotheken van Euribor + 0.5% ofzo (zelfs dit jaar kon je die nog afsluiten, enige eis was dat je een creditcard had, zelfs bewijs van inkomen overbodig!!!). Er zijn hele woonwijken waar vrijwel iedereen aan het zijden draadje van kunstmatig lage ECB rente hangt. Als de ECB rente teruggaat naar normale waardes dan kunnen hier de prijzen makkelijk met 75% of meer dalen, want er zijn gewoon GEEN kopers, NADA!
  Wat betreft de Costa’s met hun grote aandeel tweede huizen (van vooral buitenlanders): dat zal sterk afhangen van wat er in de rest van de EU gebeurt. Veel Spaanse huizen zijn gefinancierd met het 1e huis in NL of UK als onderpand; als de prijsdaling daar doorzet kunnen er nog hele grote ongelukken komen en zal er ook daar véél te weinig vraag overblijven voor de talloze (feitelijk overbodige) tweede huizen.

 11. lorenzo says:

  9. Dat er een probleem is is door mij gesteld hierboven. Niek , jij stelt dat er niets verkocht wordt , en dat redenerend vanuit de Randstad ver van Spanje . Er wordt nu meer en meer verkocht .
  Daarnast is er nog een andere , al langer lopende, beweging . De emigratie aantallen die steeds groter worden en in de toekomst meer en meer. Mensen willen goedkoper wonen , leven en niet in de rij voor het ziekenhuis al sterven….
  Er zijn in het leven immer 2 soorten mensen : 1 die altijd consteert en 2, hij of zij die het leven pakt en geniet en dat kan volgens mij niet meer in Nederland , nu en zeker in de toekomst.

 12. lorenzo says:

  ..en hij die zich voor de immer komende varkenscyclus zich manifisteert heeft niet te vrezen.

 13. nhz says:

  @10:
  “jij stelt dat er niets verkocht wordt ”

  Waar zeg ik dat dan? Ik zeg dat als de waarde van het onderpand (in NL., UK, IER etc.) voor de op krediet gekochte Spaanse vakantiewoningen serieus zakt, er veel minder kopers zullen zijn – veel te weinig voor alle huizen die dan te koop zijn.

  Wat betreft emigratie: dat zou op termijn een factor kunnen zijn die voor enige balans tussen Noord en Zuid zorgt. Maar ik denk dat dat dan noodzakelijkerwijs gepaard zal gaan met een flinke daling van de levensstandaard (uitkeringen) van de ClubMed landen, inclusief Nederlanders die met hun uitkering daar naartoe vertrekken. Hoeveel Nederlanders zijn er die op basis van eigen vermogen zo naar Spanje kunnen en willen vertrekken? De meeste daarvan hebben er al een huis vermoed ik.

 14. Groeten uit Noorwegen says:

  @2
  Om even een andere bel door te prikken. Ik woon zelf 3 jaar in Noorwegen. De overheid heeft inderdaad geen schuld maar een groot fonds, maar dit is hoofdzakelijk in buitenlandse aandelen belegd. Men heeft geen geld voor een echte snelweg of om de spoorbanen te onderhouden of uit te breiden. Ze zijn al een keer door een Amerikaanse professor gewaarschuwd dat dit aandelenfonds in 1 keer in waarde kan halveren, maar toch een unieke situatie.
  Verder is het hier niet gratis, huizen in grote steden erg duur vooral voor starters. Duurder dan in Nederland. Record hoge electriciteitsprijzen afgelopen twee winters, dus geen gratis warmte. In oude grote huizen kan dit in de koudste maanden de stookkosten nu oplopen tot over EUro 1000,- per maand.
  Maar het is een mooi land met veel ruimte en rust.

 15. Cinelux says:

  Hoe het in Noorwegen is weet ik niet, maar ik weet wel dat in andere landen zoals Duitsland,Frankrijk,Spanje etc.
  je de hoofdprijs in de stad betaald.Ga je een paar kilometer buiten de stad zitten, worden de prijzen ineens heel betaalbaar.

  Dit is in Nederland niet het geval, hier is het overal duur met dank aan het grondbeleid en het financieringsbeleid.
  Ik ben er wel achter dat je als ondernemend persoon met wat vermogen achter je, niet goed af bent in Nederland.

 16. lorenzo says:

  13.
  Citaat van jouw : want er zijn gewoon GEEN kopers, NADA!

 17. nhz says:

  @16:
  lorenzo, leer eens lezen!

  ik zeg:
  “Als de ECB rente teruggaat naar normale waardes dan … NADA!”

  Gelukkig voor Spanje komt China ze op grote schaal te hulp; nog even en waardeloze (in de VS bedachte) gadgets komen uit Spanje, terwijl de Chinezen de winst opstrijken.

 18. Robald says:

  20% is werkloos maar ook de uitkeringen zeer laag. Het wordt er niet veel erger op dan het nu al is. Beetje paniekvoetbal dit. Ik zie het eigenlijk in Spanje alleen maar beter gaan. Engeland is het echte probleem.

 19. lorenzo says:

  17 . Jij hebt de fantastische gave vanuit Amstelveen west , 3 hoog achter precies te weten hoe het in Zuid Europa werkt. Dat mag als je je maar realiseert dat je heel veel onzin hier publiceert , dat zien velen. dan vind ik het goed .
  Enige realisme is je compleet vreemd , de vader is de wens van de gedachte en maar aan de kant staan.
  Die heb ik in mijn leven als zo veel zien voorbij komen , mijn wedervraag is dan immer : wat hebt u gedaan in uw leven ? Dat is dan ook het verschil tussen jij en ik 🙂
  Het leven is kort.

 20. nhz says:

  @18:
  ga je nou beweren dat het niks uitmaakt of de Euribor op 1,2 of 4% staat? Voor de gemiddelde Spaanse scheeflener betekent dat potentieel bijna 2 resp. bijna 4x hogere hypotheeklasten. Om nog maar niet te spreken over de waardedaling die dan het gevolg is omdat niemand bij hogere rente meer die oude prijzen kan betalen …

  @19:
  Amstelveen West??? Daar zit ik minstens 200 km vandaan hoor, en wel richting Spanje (waar veel familie woont, vandaar dat ik tamelijk goed op de hoogte ben).

  en mijn carriere is denk ik een stuk uitgebreider dan die van de vastgoed mannetjes, ik heb namelijk al diverse geslaagde carrieres achter de rug (vandaar dat ik niet meer zo nodig hoef, ook niet centjes verdienen).

  P.S.: alweer de Chinese hulptroepen in aktie voor Spanje
  http://www.zerohedge.com/article/spanish-situation-worse-expected-china-rumored-inject-13-billion-directly-spanish-banks

 21. lorenzo says:

  Ik heb het vaker aangekaard 20 , centen gekregen van een partij stenen en nu de ex roker uithangen.
  Enne…als je een inclompleet en niet van belangen gespeend beeld van Spanje wilt hebben , laat het aan familie over :)of vrienden , nogmaals 🙂
  Het gaat er steeds beter , min 40 % is een zegen . Het kan weer zijn gang gaan en dat doet het.
  Ga leven jongen en accepteer het leven zoals die is, een blog verandert er niets aan.

 22. nhz says:

  @lorenzo:

  waarom vraag ik me toch steeds af wat jij nog op dit blog doet, reclame maken voor je vakantiehuis website?

  Als het om vastgoed gaat lijkt familie mij een betrouwbaarder referentie dan iemand uit de vastgoed branche zelf, maar dat moet iedereen zelf weten 🙂

  en nee, ik heb mijn geld gewoon verdiend met hard werken in twee carrières, en niet met vastgoed zoals jij blijft suggereren (zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten nietwaar).

 23. lorenzo says:

  Het klopt dat ik hier niet vaak kom , de petten die velen op hebben kan de toets der realisme niet weerstaan.
  Moet er ook niet aan denken de hele dag op blogs rond te hangen , buiten het feit dat ik moet werken.
  Je laatste alinea : dat heb je zelf meermalen getypt hier .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*