‘De bouwmannetjes hebben geen aandacht voor probleemgevallen’

In Nederland kwam het EIB (de bouwmannetjes) met een verhaal over de toekomstige ontwikkeling van de uitstaande nationale hypotheekschuld. Korte samenvatting: op de lange termijn worden al die problemen een stuk kleiner, dus waar hebben we het nou over?

zie ook: De nationale hypotheekschuld is een bom onder de Nederlandse economie

Voor de zoveelste keer: op de lange termijn komt altijd alles goed, daar bestaat geen enkel verschil van mening over. Het gaat er nu om hoe groot de problemen op korte termijn worden en hoe lang het gaat duren voordat we opgeteld weer boven jan zijn? De grote vraag is hoeveel meer mensen er binnen afzienbare tijd wel degelijk in (grote) problemen gaan komen en wat daar de consequenties van gaan zijn? Iets meer aandacht daarvoor had geen kwaad gekund.

bron: blog Kees de Kort

Share Button
Tagged with: ,
29 comments on “‘De bouwmannetjes hebben geen aandacht voor probleemgevallen’
 1. Maarten Post says:

  Altijd een feest om te lezen & horen, überbear Kees de Kort. Ben benieuwd of inderdaad meer eurolanden om schuldreductie gaan vragen. Trouwens, niet alleen de grondprijzen, ook de huizenprijzen moeten minstens minus 40%.

 2. ll says:

  Lange baan schuiven ? Maar dit volgende onderwerp nu even niet…..

  De achtervang voor de WSW, en wel snel, hiernaast op twitter….

  ” Gelet op de ontwikkeling bij Vestia en op de financiële situatie van andere corporaties, willen wij graag snel met de minister in overleg over de achtervangfunctie.”

  NHZ, hoe zat het ook al weer ? Onbetwist onze WEW en WSW specialist 🙂 Valt deze post onder de garantieregeling voor banken van 200 mjd ?

 3. ll says:

  Oeps, de achtervang zijn de gemeenten ? Zijn hier al voorzieningen voor genomen ? Of komt deze schadepost zomaar uit de hemel gevallen ?

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3167329/2012/02/09/Rotterdam-en-Den-Haag-wellicht-voor-miljoenen-het-schip-in-door-Vestia.dhtml

 4. ll says:

  En wat het allervreemdste is, WSW mag helemaal geen derivaten posities garanderen………, en toch moet de achtervang ervoor gaan dokken, het lijkt wel chantage, want anders is de woco failliet ……het Griekenland- en banken principe. Jullie betalen nu, anders gaan wij failliet, en trekken ALLE anderen met ons mee…… ;), en dan hebben jullie niets meer…….

  Welcome in the Brave New World.
  Het nieuwe normaal ? 😉

 5. ll says:

  Kees de Kort for President 🙂

 6. floor says:

  ll,

  Ik zit net op een amerikaanse site te lezen over een vrouw die een “condo” wilde kopen via een short sale.
  Kreeg ze niet voor elkaar, achteraf heeft ze uitgezocht aan wie de condo nu eigenlijk wel verkocht is, Fanny&Freddie dus, voor 90% van de oorspronkelijke hypotheekwaarde.
  M.a.w. ook hier draait de belastingbetaler uiteindelijk op voor al die shit zooi.
  Het is daar en hier idem dito, de zaak wordt met allerlei truq’s droog gehouden, zolang als de banken maar nog ff niet af hoeven te schrijven.
  En ja, rente vergaren via de ondertussen bekende truq via de ECB en daarmee je vermogen verhogen daar gaan wat jaartjes overheen.
  Zolang zal de boel dus gerekt worden.
  Daarna kan het klootjesvolk de zenuwen krijgen.

 7. ll says:

  Maar gelukkig heeft de WSW nog de AAA status, maar Moody’s en Fitch staan waarschijnlijk al op de stoep 😉

 8. ll says:

  Floor, Fannie en Freddy dat zijn wij :-), samen gezellig in het ABP …..

 9. floor says:

  ll,

  Nee hoor, al die ratingbureau’s mogen het spel netjes meespelen.
  En wanneer ze niet meer mee zouden willen spelen dan worden ze binnen Europa gewoon opgeheven.
  Laat ze eerst maar eens aan de amerikaanse rating gaan knabbelen wordt er dan gezegd.

 10. floor says:

  ll,

  Zit gelukkig niet bij het ABP, zelfs niet bij een fonds.
  Of dat uiteindelijk iets uit gaat maken valt natuurlijk te betwijfelen, maar so far so good gezien de omstandigheden.

 11. Jip says:

  IN DE STAART VAN DE VORIGE TOPIC HEB IK DEZE POST GEPLAATST. OM HEM NIET TE MISSEN HERHAAL IK HEM HIER EVEN. MISSCHIEN NIET BELANGRIJK, TOCH MOGELIJK VOOR VEEL MENSEN INTERESSANT.

  Niemand ziet kennelijk nog een oplossing.
  Laten wij even terugkijken in de geschiedenis want je zou zeggen, dat een geldzuivering in enige vorm hier ook nog de enige oplossing is.

  Persoonlijk vind ik de situatie zo scherp, dat ik al niet meer schrik van het woord met de dubbele o.
  Wie geen stront in zijn ogen heeft ziet dat op veel plaatsen de messen geslepen worden of klaar liggen.
  Ondertussen heeft Nederland alweer een gebroken geweertje!

  Maar dit terzijde.
  Let op:

  Leerzame stof. Even overeenkomsten zoeken met onze huidige situatie met name:
  De “schandelijke” daad van de Duitsers om zomaar geld te drukken zonder dat er onderliggende waarde aanwezig was.
  Ook interessant om te zien wat de zwarthandelaren deden.Voor wie een crash verwacht zouden sommige van die akties zouden nu nog goed bruikbaar zijn

  Het tientje van Lieftinck (oud-minister van financiën)

  Nu de Tweede Wereldoorlog voor velen niet meer dan ‘de laatste oorlog in zwart/wit’ is geworden, vergeten we ook zaken die op zich opmerkelijk waren, maar die zich wel deels kunnen herhalen.
  Zo moesten alle Nederlanders 65 jaar geleden, in de week van 26 September tot 2 oktober 1945 rondkomen van tien gulden aan nieuw geld. Al het oude geld was in één keer ongeldig verklaard en kon die week worden ingewisseld tegen een tientje van het nieuwe geld.
  na de oorlog was er snel een zuivering nodig, wilde Nederland niet afglijden naar totale chaos. De Duitsers hadden in de oorlog een schandelijke daad gepleegd, namelijk ‘zomaar’ geld gedrukt, zonder dat er onderliggende waarde voor aanwezig was!
  Was heel deze actie succesvol tegen zwart geld?
  – Het antwoord is neen. De zwarthandelaren hadden genoeg waarschuwingen gehad en hadden al gezien hoe eea een jaar eerder in België was aangepakt. Hoe hadden ze zich ingedekt? Ze kochten sieraden, kunst, goud en zilver en alles wat echte waarde had en ook makkelijk uit beeld gehouden kon worden. Ook grond en huizen werden gekocht en cash betaald. Verder hadden handelaren snel nog spullen gekocht (waaronder ook rechten op graven op begraafplaatsen) die ze een paar maanden na de geldzuivering weer verkochten tegen nieuw geld.

 12. dr.t says:

  Fijn dat zo’n topic een volstrek suggestieve oordeel bevat. Dat maakt de disussie alhier behoorlijjk troebel.
  In het algemeen geldt dat eenieder op zoek is naar infomatie die het eigen gelijk bevestigd.

  Op lange termijn heeft niemand een echt inzicht op wat er zal gebeuren.

  Beheerder van deze site: hou je bij de feiten en laat de meningsvorming aan de bezoekers over.

 13. dr.t says:

  Een hypothese zelf mag geen oordeel in zich bevatten, is een vruchtbare uitgangspunt. Maarja dan kun je 90% van de nieuwsuitingen van de beheerder schrappen.
  Alleen maar een focus op het eigen gelijk slaat een discussie dood en eenzijdig.

 14. floor says:

  @dr.t
  Wat doe je hier dan nog?

 15. Jip says:

  Leerzame stof. Even overeenkomsten zoeken met onze huidige situatie met name:
  De “schandelijke” daad van de Duitsers om zomaar geld te drukken zonder dat er onderliggende waarde aanwezig was.
  Ook interessant om te zien wat de zwarthandelaren deden

  Google naar “het tientje van lieftinck” en je vindt nog meer leuke matches.

  Het tientje van Lieftinck (oud-minister van financiën)
  Bron: BEURSBOX

  Nu de Tweede Wereldoorlog voor velen niet meer dan ‘de laatste oorlog in zwart/wit’ is geworden, vergeten we ook zaken die op zich opmerkelijk waren, maar die zich wel deels kunnen herhalen.
  Zo moesten alle Nederlanders 65 jaar geleden, in de week van 26 September tot 2 oktober 1945 rondkomen van tien gulden aan nieuw geld. Al het oude geld was in één keer ongeldig verklaard en kon die week worden ingewisseld tegen een tientje van het nieuwe geld.
  De omzetting was nodig om enorme hoeveelheden zwart geld die in omloop waren in kaart te brengen en buiten spel te zetten. De zwarte economie was in de nadagen van de oorlog groter dan de gewone economie. Alle zwarthandelaren die nog altijd vertrouwen hadden in papiergeld, hadden het nakijken. Overigens, alle ‘gewone’ Nederlanders die dat geld nog hadden in zekere zin ook…

  Over de totale geldhoeveelheid is wat onduidelijkheid, in 2001 dachten we dat we de oorlog met in totaal 1 miljard guldens begonnen en afsloten met 5,8 miljard guldens in omloop.
  Recent in 2010 werd bekend dat het waarschijnlijk eerder 2,5 miljard was waar we mee begonnen en 11 miljard toen de oorlog over was. De percentages geldgroei zijn gelijk, de bedragen alleen niet.

  Hoe dan ook, na de oorlog was er snel een zuivering nodig, wilde Nederland niet afglijden naar totale chaos. De Duitsers hadden in de oorlog een schandelijke daad gepleegd, namelijk ‘zomaar’ geld gedrukt, zonder dat er onderliggende waarde voor aanwezig was!

  Biljetten van 500 en 1000 gulden werden na de oorlog simpelweg ongeldig verklaard.
  Het ging daarna verder met de inlevering van de 100 gulden biljetten. Het geld in 100 gulden biljetten dat je inleverde ging op een geblokkeerde rekening. Daarna moet je aantonen hoe je aan dat geld kwam. Kon je dat niet, dan kon het geld volledig ingenomen worden of kon er belasting over geheven worden.
  Daarna volgde het inleveren van al het andere papiergeld, op 300 gulden na. Daarna kreeg je je tientje om de week door te komen. Overigens was dat tientje geen tientje. Het waren 5 guldens in muntbiljetten en twee rijksdaalders in muntbiljetten. Geld uitgegeven door de overheid, niet door de Centrale Bank!
  Overigens kreeg niet iedereen een tientje… Je moest er namelijk wel tien gulden in oud geld voor inleveren! Het was dus geen gift van de overheid.
  Alle bankrekening werden bevroren. Bij alle tegoeden in cash en op de bank van meer dan 900 gulden ging een berichtje naar de belastingdienst. Ook dan gold de omgekeerde bewijslast, namelijk dat je moest bewijzen hoe je aan dat geld kwam.

  Was heel deze actie succesvol tegen zwart geld?
  – Het antwoord is neen. De zwarthandelaren hadden genoeg waarschuwingen gehad en hadden al gezien hoe eea een jaar eerder in België was aangepakt. Hoe hadden ze zich ingedekt? Ze kochten sieraden, kunst, goud en zilver en alles wat echte waarde had en ook makkelijk uit beeld gehouden kon worden. Ook grond en huizen werden gekocht en cash betaald. Verder hadden handelaren snel nog spullen gekocht (waaronder ook rechten op graven op begraafplaatsen) die ze een paar maanden na de geldzuivering weer verkochten tegen nieuw geld.

 16. Jip says:

  Ik heb al 2x geprobeerd om een post over het tientje van Lieftinck te plaatsen. Ik zie hem niet opgenomen. Ik ga niet uit van censuur door de beheerder. Ik denk dat ik teveel tekst gebruikt heb.

  Ik adviseer onbekenden met het onderwerp om een rond te googelen met “het tientje van Lieftinck”.

  Je vindt gegarandeerd heel leuke matches en raakpunten met de valutasituatie van nu!

 17. Jean-Paul says:

  Even terzijde, maar kan @11,@12 dr.t eens wat aan z’n taalgebruik doen?

  bijv.
  een volstrekt subjectief oordeel
  ipv.
  ‘een volstrek subjectieve oordeel’

  vertroebelt de discussie in hoge mate
  ipv.
  ‘maakt de disussie alhier behoorlijjk troebel’

  informatie die…….bevestigt
  ipv.
  ‘infomatie die …….bevestigd’

  inzicht in (daarom heet het ook inzicht)
  ipv.
  ‘inzicht op’

  ‘Een hypothese zelf……is een vruchtbare uitgangspunt ‘ ? Volstrekte wartaal.

  ‘slaat de discussie dood en eenzijdig’
  slaat eenzijdig?

  dr. Taalfout?
  Slachtoffer van onderwijshervormingen?

 18. Dawg says:

  ll,

  Ik denk dat ik mezelf maar ga verbieden om ook nog iets over Vestia te lezen. Ik wordt er echt bloedlink van. Weer zo’n afzichtelijk fusiegedrocht in het zo profijtelijke schemergebied tussen markt en staat, geleid door een megalomane nepondernemer. En klaarblijkelijk is het bouwen van huurwoningen in een land met semi-permanente woningnood zo’n riskant avontuur dat dat alleen nog kan als letterlijk iedere Nederlander garant staat: gadverdegadver.

 19. Jip says:

  Dawg,

  @16
  Goed advies om gezond en helder te blijven:

  Ontworstel je aan je genetisch opgelopen eigenschap om emoties te ontwikkelen bij zaken waar je toch geen invloed op hebt.

  Blijf ontertussen wel je zaakjes in de gaten houden.

 20. Jip says:

  @11 en @15 en @16

  Na meer dan een uur toch geplaatst!
  Waarschinlijk lang geduurd ivm veel tekst.
  Sorry beheerder!

 21. Henk 6 says:

  Jip,

  Je hebt gelijk maar het is wel moeilijk om de emotie uit te schakelen. Aan de andere kant, Als je echt iets wilt veranderen heb je wel drive en emotie nodig, met zuivere analyses en geklaag verandert er ook niets.

 22. Jip says:

  Henk 6,

  @21
  Dat is inderdaad moeilijk, maar ik bedoel alleen in gevallen waar je toch geen invloed hebt.

  Laten we de goede eigenschap ëmotiemanagement”noemen.

 23. maarten says:

  emoties dat is waar het om gaat in het leven en een beetje comfort (a la: killing of a Chinese bookie)

 24. Adamus says:

  Teruglezen 🙂

  1. Hugo Zegt:
  22 June 2009 om 6:59 pm

  Waardeer deze open discussie zeer. Het was een lap om te lezen maar dan heb je ook wat . Waardeer de openheid van Jasper met betrekking tot geldcreatie. Weinig bankiers die dat achterse van hun tong laten zien. Tevens ben ik het eens met de constatering dat de rentes zullen oplopen. Jasper zal vast wel erkennen dat hij de rente niet bepaald. Dat doen uiteindelijk toch de internationale geldmarkten (uiteraard niet 1 op 1). Ik wacht even de uitkomst van de discussie binnen de ECB af om te kijken wie wint. De QE’ers of de ”traditionelen”.

  @ Hugo: Tot je dienst. Voor jouw beeldvorming: Ik stel de rentes inderdaad niet vast. Ik stel ze voor en dan worden ze vastgesteld dor een Credit Committee. Mij vorstel is inderdaad gebaseerd op kapitaalmarkt (niet geldmarkt) prijzen.

  Als het aan mij allen lag waren ze nu hoger geweest.

  ECB zal niet meer aan QE doen. En dat is ook niet nodig, zo goed staan we er voor in Europa. Ik heb het eerder geschreven, dit is de VS niet.

  “dit is de VS niet” 🙂

 25. Bug says:

  jean-paul @15

  Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn.

 26. ll says:

  Dawg, maak je borst dan maar nat, de polderbaronnen in de zorg, in het onderwijs, in de pensioenfondsen, en in de woco’s, hebben hun instantie’s volgeladen met financieel zéér risicovolle producten, en daar gaan wij nu de wrange vruchten van plukken, Vestia is pas een beginnetje, het zijn hier Griekse toestanden……., hoe erg ? , niemand die het weet.

  Gokken met andermans geld 😉

 27. Adamus says:

  ll:
  Dawg, maak je borst dan maar nat, de polderbaronnen in de zorg, in het onderwijs, in de pensioenfondsen, en in de woco’s, hebben hun instantie’s volgeladen met financieel zéér risicovolle producten, en daar gaan wij nu de wrange vruchten van plukken, Vestia is pas een beginnetje, het zijn hier Griekse toestanden……., hoe erg ? , niemand die het weet.

  Gokken met andermans geld

  Mogen we straks de grootouder(s) weer ophalen uit de zorg- en verpleeghuizen? Komt er wel een probleem bij: toestemming om een aanbouw aan je huis te maken 😉
  Wat zullen de richtlijnen van de VNG worden?????

  Nog iets: scholengemeenschap wil van honderden werknemers af. Kosten gemiddeld €260.000pp. Oplossing is nu alle jongeren eruit te gooien 🙂
  Hoezo beroep op solidariteit!
  Ondernemingsraad, SP, vakbond; allemaal hakken in het zand.

 28. lorenzo says:

  Jip: Niemand ziet kennelijk nog een oplossing.

  Is dat de bedoeling dan ? Willen we een oplossing dan ? Grote meerderheid wil het zoals het nu is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*