Belanghebbenden zagen de afgelopen maanden weer overal lichtpuntjes ontstaan. Bankiers, makelaars en politici schreeuwen het van de daken. Maar hoe ging dat bijvoorbeeld tussen 2008 en 2012?
Zie de onderstaande berichten uit die tijd van NUzakelijk.nl.
Huizenprijzen dalen licht (9 oktober 2008): De NVM verwacht voor het komende halfjaar een verzwakking van de woningmarkt onder invloed van de kredietcrisis. Ook 2009 zal waarschijnlijk een ‘moeilijk jaar’ worden. Eerdere crises, waaronder met name die rond 9/11 en de tweede golfoorlog, hadden eveneens een drukkend effect op de huizenprijzen. Deze lieten toen echter al snel weer een stijging zien.
Organisaties in actie voor woningmarkt (10 december 2008): De ondertekenaars van de brief vrezen grote schade economische schade op lange termijn als de regering niet ingrijpt. Zo dreigt een grote prijsval van koopwoningen. Dinsdag stemde de Tweede Kamer al in met een voorstel van de VVD om de Nationale Hypotheekgarantie te verhogen naar 350.000 euro.
Kabinet sluit ingrijpen woningmarkt niet uit (12 december 2008): Bos vreest dat overheidsingrijpen de prijzen in die sector alleen maar verder zal verlagen. De Tweede Kamer wil dat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt verhoogd, maar volgens Bos geeft dat alleen meer zekerheid aan de banken en niet aan de burgers.
Huizenprijzen vorig jaar 1,8 procent gedaald (15 januari 2009): De afgelopen 25 jaar is de woningprijs jaarlijks gemiddeld 6 tot 7 procent gestegen. “We zitten nu in een dip, maar structureel is er weinig veranderd op de woningmarkt; daar is sprake van krapte”, aldus de bestuursvoorzitter.
Starters optimistisch over woningmarkt (23 juli 2009): Meer dan zeven op de tien starters vinden het nu een gunstige tijd om een woning te kopen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van ING.
BAM: tekenen van herstel bleken zomeridylle (19 november 2009): De tekenen van herstel in de vastgoedmarkt die bouwbedrijf BAM in augustus zag, blijken drie maanden later een zomeridylle.
Daling huizenprijzen stabiliseert (20 november 2009): Het ING Economisch Bureau verwacht, na een beperkte daling van 2 procent volgend jaar, in 2011 weer stijgende huizenprijzen.
‘Huizenprijs na 2015 op oude niveau’ (17 december 2009): De huizenprijzen in Nederland zullen volgens de economen van ING niet voor 2015 hun oude piekniveau bereiken.
Huizenmarkt laat voorzichtig herstel zien (14 januari 2010): De NVM verwacht dat de prijzen dit jaar stabiliseren. Het aantal verkochte huizen stijgt met 15 procent tot ongeveer 140.000, denkt de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.
‘Huizenprijzen in 2011 terug op piekniveau’ (2 februari 2010): De huizenprijzen zullen in de loop van 2011 weer op het niveau belanden van het piekjaar 2008. Dat stelt hoogleraar Real Estate Valuation Marc Francke van de Universiteit van Amsterdam.
Huizenprijzen blijven dalen (22 februari 2010): De makelaarsorganisatie gaat voor dit jaar uit van een stabilisatie van het prijsniveau. Ook Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, verwacht dat.
Rabobank ziet voorzichtig herstel woningmarkt (12 mei 2010): De ongunstige ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt lijken hun bodem te hebben bereikt. Dat stelt Rabobank, de grootste verstrekker van hypotheken van ons land.
Herstel woningmarkt zet niet door (7 oktober 2010): Dat bleek donderdag uit de derdekwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Prijzen en verkopen woningen in 2010 stabiel (13 januari 2011): Het afgelopen jaar is de gemiddelde verkoopprijs van Nederlandse woningen stabiel gebleven.
‘Stel starters vrij van overdrachtsbelasting’ (8 februari 2011): Dat stellen brancheorganisatie Bouwend Nederland en de Neprom
Prijs huis in grote stad boven diepste punt (25 oktober 2011): In Amsterdam werd in augustus 2009 een bodem bereikt in de prijzen en daar is sindsdien een stijging te zien van 3,2 procent.
Ik heb het idee dat de media machine pas sinds een paar maanden op goed gecoördineerde wijze gebruikt wordt voor het bespelen van de publieke opinie omtrent de crisis in het algemeen en de huizenmarkt in het bijzonder.
En volgens mij werkt het best wel vooralsnog! Dat is ten slotte ook waarop de nietsvermoedende meute haar sentiment baseert (bij gebrek aan alternatieven of kritisch inzicht).
Nu alleen nog de banken zo gek krijgen om weer als vanouds krediet te verstrekken en het piramidespel kan weer hervat worden.
En dat is beter voor iedereen.
Nou ja, bijna iedereen.
Vincent,
Ik zie alleen maar dwaallichten:
verkeerde leidsmannen en -vrouwen.
Gelooft u nog in Sinter Klaas Knot en knecht
Eichholtz?
🙂
Whaha mooi om onder elkaar te zien 😀
Geweldig. Vooral het eerste bericht.
1) het gaat nu wat slechter
2) vroeger ging het ook weleens slechter, bijv na 9/11.
3) maar toen ging het snel weer beter
4) (impliciet) dus nu gaat het ook snel weer beter
5) dus snel kopen…nu!!
Geachte heer/mevrouw,
Wat ik niet begrijp in de discussie rondom de opleving van de huizenmarkt is dat macro economen, analisten bij banken en analisten bij (buitenlandse) vastgoedbeleggers veel pessimistischer zijn over de toekomst van de huizenmarkt dan de NVM, VEH en de heer Boelhouwer.
De macro economen, analisten bij banken en (buitenlandse) vastgoedbeleggers baseren zich op economische feiten, namelijk:
1. Zeer beperkte economische groei (zie ook het IMF rapport);
2. Fors oplopende werkloosheid;
3. Geen uitzicht op salarisgroei;
4. Afname van de koopkracht;
5. De leencapaciteit is fors minder;
6. Toename in executieverkopen
7. Vergrijzing
Het enige punt waarbij ik mij kan voorstellen dat er meer huizen verkocht worden is het feit dat de huren flink hoger geworden zijn.
Vragen kijker aan zet RTLZ ben benieuwd of ze dit behandelen
Om nu te roepen dat de bodem bereikt is lijkt mij vrij kort door de bocht. Pas als de economische vooruitzichten positief zijn zie ik een herstel van de huizenmarkt.
Wat is de visie van het panel op bovenstaande visie?
Kijk naar de huizenzoeker(.nl)index. Op die website zie je landelijke en lokale aantallen huizen die te koop staan en dat aantal schommelt wat. Het aantal te koop staande huizen neemt licht toe.