Wat te doen als kredietcrisis de woningmarkt raakt?

logo Vereniging Eigen HuisDoor de kredietcrisis is er onrust op de woningmarkt. Leden bellen Vereniging Eigen Huis met de vraag of het verstandig is om nu een huis te kopen of te verkopen. Hun zorg is begrijpelijk. Het is niet uit te sluiten dat de sombere verwachtingen over de woningmarkt werkelijkheid worden. Wat is een realistisch scenario? En wat kunnen eigenwoningbezitters het beste doen?

Raak niet in paniek
Er is in sommige gevallen reden tot zorg, maar er is geen reden tot paniek. Het is niet verstandig om versneld uw huis te verkopen omdat de economie en de woningmarkt in zwaar weer kunnen raken. Toch is het een logische gedachte. De huizenprijzen zijn nu nog op peil. Maar de vraag is of uw woning in deze markt snel verkocht wordt. Een passende vervangende woning vinden kost ook tijd en geld.

Wat kan er gebeuren?
In het zwartste scenario daalt het vertrouwen in de woningmarkt nog verder en kunnen de woningprijzen fors inzakken. Per regio kan dat overigens enorm verschillen. In dit scenario zal de hypotheekrente stijgen, zullen banken minder makkelijk hypotheken verstrekken en beleggingsresultaten verder dalen. Dat heeft gevolgen voor consumenten met een beleggingshypotheek.

Is er reëel gevaar?
Zolang een eigenwoningbezitter de rente en aflossing kan betalen, is er niets aan de hand. Dat is voor het overgrote deel van de huizenbezitters het geval. Het is dan mogelijk en meestal ook verstandig om een mogelijke dip in de woningmarkt uit te zitten. Problemen kunnen ontstaan als de eigenwoningbezitter niet meer aan financiële verplichtingen kan voldoen of moet verhuizen, bijvoorbeeld door scheiding of werk. Door een eventuele waardevermindering van de woning kan de eigenaar na verkoop blijven zitten met een restschuld. De verkoopopbrengst is dan niet voldoende om de hypotheekschuld af te lossen. Dat maakt het lastiger een nieuwe woning te kopen.

Wat kan de eigenwoningbezitter doen?
De eigenwoningbezitter kan het nodige doen om niet in de problemen te raken. Budgetteren bijvoorbeeld. Los schulden versneld af. Koop niet met de creditcard en sluit geen nieuwe kredieten af. Zet de tering naar de nering. Geef prioriteit aan waardebehoud van de eigen woning. Dat betekent op de eerste plaats deugdelijk onderhoud. Een woning in een goede bouwtechnische staat levert meer op. Verwaarloosde huizen zijn bovendien lastiger te verkopen.

Als de hypotheekrente oploopt terwijl de huiseigenaar de rente een half jaar later moet herzien, is het mogelijk versneld te kiezen voor een nieuwe rentevaste periode. Daarmee koop je zekerheid voor de woonlasten op de langere termijn. Dat kan verstandiger zijn dan wachten op een nog hogere rente. Eigenwoningbezitters met een beleggingshypotheek kunnen eventueel overstappen op banksparen. Je neemt dan verlies en kiest voor veiligheid en een goedkopere hypotheekvorm.

Als u problemen ziet aankomen
Lukt het niet de uitgaven op orde te krijgen en ziet u problemen aankomen, wacht dan niet te lang en vraag goed advies. Ga praten met uw bank of adviseur over de mogelijkheden om te voorkomen dat u het huis gedwongen zou moeten verkopen. Dat is ook in het belang van de geldverstrekker. Wacht niet totdat u een betalingsachterstand hebt van een aantal maanden. Hebt u nog vragen? Leden kunnen contact opnemen met de adviesdiensten van Vereniging Eigen Huis.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Share Button
Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*