Klaas Knot: huizenprijzen moeten in de inflatie-index

De ECB overweegt nu eindelijk de huizenprijzen meer gewicht te geven in de inflatie-index. Klaas Knot is er ook voorstander van. „Dit is een onderwerp waar we absoluut iets mee moeten. Je hebt een toch wat vreemde situatie: wij als centrale bankiers doen ons beklag over te lage inflatie, maar als je in het land praat met mensen, zeggen zij dat alles zo verschrikkelijk duur is geworden. En dan vraag je ze: wat is dan zo duur geworden? Dan zeggen ze: mijn woonlasten. En dan zeggen wij, sorry, maar dat zit niet in onze index. Dat kan natuurlijk niet waar zijn. In de strategieherziening zullen we met een antwoord moeten komen.”

„Een andere les: de ‘financialisering’ heeft ons wel kwetsbaar gemaakt. Daar bedoel ik mee: er is veel meer schuldfinanciering. Kijk naar de gestegen aandelenkoersen. Mensen vragen: kan dat wel goed gaan? Ik zeg dan: stijgende koersen zijn geen probleem, zolang de beleggingen niet met geleend geld zijn gedaan. Want dan gaat het, bij een daling van de koersen, mis. Dat geldt ook voor de huizenmarkt, met hoge hypotheken. Zodra de huizenprijzen dalen, staan nieuwe kopers meteen onder water. Daarom moet je te hoge financiering beperken.”

En: „Nu is het moment” om „verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek” door te voeren. Dit pleidooi klinkt vanuit DNB regelmatig, net als voor aanscherping van leennormen als de ltv-ratio (loan to value), de verhouding van die hypotheek tot de waarde van het huis. In Nederland mag je maximaal 100 procent van de waarde van je huis lenen (in het verleden nog meer); in de meeste andere landen moet je eigen geld inleggen.

Het is voor starters toch niet zomaar mogelijk eigen geld mee te nemen voor hun woning?

„Ik vind 100 voor de ltv nog steeds te hoog. Dat stimuleert excessief lenen en drijft de huizenprijzen verder op. Je zou toe moeten naar 80 of 90. Maar het is waar, als wij werknemers in Nederland verplichten 20 procent van hun loon apart te zetten voor hun pensioen, dan blijft er weinig over om voor je eigen huis de eerste 10 of 20 procent bij elkaar te sparen. Het pensioendossier en het woningdossier moet je dus in samenhang beschouwen. Je zou het toch een keer mogelijk moeten maken jongeren toe te staan om, zeg, de eerste tien jaar van hun carrière niet voor hun pensioen te sparen, maar dat geld te sparen om mee te nemen bij de aankoop van een eerste huis.”

Wat deed de ECB zelf?

De ECB verlaagde niet alleen de rente meermaals. Om de langetermijnrente te drukken ging ze ook massaal staats- en bedrijfsleningen opkopen. Het balanstotaal van de ECB verviervoudigde in tien jaar tijd tot 7.700 miljard euro.

Share Button
Tagged with: , , ,
150 comments on “Klaas Knot: huizenprijzen moeten in de inflatie-index
 1. Nico de Geit says:

  Huizenprijs in het inflatiemandje? Maar wat kost een huis precies? Bij huur is dat duidelijk, bij een koophut is het potentieel net zo volatiel als b!tcoin.

 2. Nico de Geit says:

  Het gerucht rond depopulatie:

  https://twitter.com/NiceNre/status/1404894361092079620

  Als het waar blijkt gaat dat ook grote gevolgen hebben voor de huizenmarkt.

 3. Arjan says:

  Nico de Geit: Het gerucht rond depopulatie:

  Ha ha, waarom zijn er dan nu al plannen voor nieuwe vaccinaties?

 4. maff says:

  Spain’s Proposed ‘National Security Law’ Would Allow Seizure Of Citizens’ Property During Health “Crisis”

  https://www.zerohedge.com/political/proposed-spanish-national-security-law-would-allow-seizure-citizens-property-during

  Ps 🙂 you wil own nothing https://c1.staticflickr.com/1/156/423322016_e2a1d9435d.jpg

 5. Nico de Geit says:

  maff: Health “Crisis”

  Foto: De één met een ABEK filter, de ander met een P3 filter. Ik ga ondertussen de panter maar eens uitlaten. https://www.youtube.com/watch?v=JzbizYHmn7c

  Ik verwacht dat het tot september/oktober rustig blijft. Even alles in huis halen wat ik wilde hebben, eventueel nodig heb. Zodat ik eventueel maanden binnen kan blijven.

  Volgens de sterren-mevrouw is deze waanzin pas in de zomer/herfst van 2023 voorbij. Het wordt veroorzaakt door de stand van Jupiter, Saturnus en vooral Pluto.

 6. Arjan says:

  https://www.nu.nl/economie/6143831/steeds-meer-huizenkopers-houden-oude-woning-aan-voor-verhuur.html

  Uit artikel: “Ook houden meer particulieren hun oude woning aan als een vorm van belegging. De keerzijde daarvan is dat het de krapte op de woningmarkt in stand houdt en de doorstroming belemmert.”

  Hoezo krapte op de woningmarkt? Er is toch een huurwoning bijgekomen?

 7. Arjan says:

  Ook op nu.nl denken ze blijkbaar dat de woningmarkt alleen uit koopwoningen bestaat.

 8. Nico de Geit says:

  DNB wil dat de partijen in het betalingsverkeer gezamenlijk afspraken maken voor de komende vijf jaar om #contantgeld in Nederland goed bereikbaar en bruikbaar te houden.

  https://twitter.com/DNB_NL/status/1412401277246525442

 9. Arjan says:

  Nog meer gezwets hierover van Henk Nijboer:

  https://twitter.com/henknijboer/status/1412360588039180289

  Een huis voor particuliere verhuur is altijd een beleggingsobject. Maar kennelijk bestaat de vrije huursector niet voor Henk.

 10. Arjan says:

  Dit zijn dus de mensen in Den Haag die over de woningmarkt gaan. Ik ben mijn vertrouwen in de politiek al lang kwijt.

 11. Bunk says:

  Arjan,

  Op zich idd goed, snap ook de drama hier rond niet. Hier op dit forum is nu eenmaal de trend dat huur beter is dan koop. Knettergek als je zou kopen. Komt goed uit dus voor de huurders

 12. Bunk says:

  ..dat je aan minder dan 800/maand kan kopen op 30 jaar, voor hetzelfde wat je 1200/maand huur kost snappen ze niet.

 13. huizenhyper says:

  Bunk: Hier op dit forum is nu eenmaal de trend dat huur beter is dan koop.

  Dat is niet waar.
  Dit forum heeft als hoofd-thema dat koopwoningen te duur zijn (geworden!).

  Mogelijk dat sommigen (mij inbegrepen) hierdoor bewust huren ipv (nu) een huis te kopen.

 14. washuurderin2016 says:

  Bunk,

  Hier zitten huurders, die wachten tot het moment dat zij heel goedkoop kunnen instappen.
  Time is money.

 15. Arjan says:

  Bunk,

  Mijn punt is vooral dat de vrije huursector een blinde vlek is voor de politiek. Het is óf sociale huur óf koop.

 16. Arjan says:

  In het regeerakkoord stond dat er meer betaalbare huurwoningen moesten komen in het middensegment. Dus vrije sector. Diezelfde regering heeft koophuizen duurder gemaakt door de overdrachtsbelasting voor een deel van de kopers naar 0 te zetten en particuliere verhuurders ontmoedigen een huis voor verhuur te kopen door deze fors te verhogen naar 8%

 17. Arjan says:

  In het regeerakkoord stond dat er meer betaalbare huurwoningen moesten komen in het middensegment. Dus vrije sector.

 18. Arjan says:

  De regering heeft juist koopwoningen (en daarmee huurwoningen) extra duur gemaakt door de overdrachtsbelasting deels verder te verlagen en tegelijkertijd de particuliere verhuur verder te ontmoedigen door de overdrachtsbelasting voor buy to let fors te verhogen.

 19. László says:

  washuurderin2016,

  Ze zitten hier vanaf 2014, dat is dan wel weer een beetje jammer.

 20. László says:

  huizenhyper,

  “te duur”

  De koper denkt in maadlasten, hij koopt namelijk om te wonen.

  Ja, woningen zijn duur, als ze te duur zouden zijn werden er geen woningen meer gekocht. Te duur gaat dus eigenlijk over je eigen portemonnee.

 21. László says:

  maff,

  Hoe zit het eigenlijk met “Alles Door de Helft”?

 22. Arjan says:

  László,

  Ja en als ze in de berekening naast de lagere maandlasten ook niet de (stevige) aflossing, groter spaarvermogen, een beetje risico-inschatting en inflatie meenemen blijven ze bang om te kopen.

  Vind de prijzen nu wel wat ongezond hard stijgen trouwens.

 23. Nico de Geit says:

  László: Hoe zit het eigenlijk met “Alles Door de Helft”?

  Het lijkt erop dat de bevolking door de helft gaat, vanwege de pandemie en zo. Briljant natuurlijk. Daar was ik zelf niet opgekomen, in ieder geval niet als reële optie. Het is nog even afwachten of die halvering echt gerealiseerd gaat worden, we gaan het zien.

 24. Steven says:

  Nico de Geit,

  Bunk: ..dat je aan minder dan 800/maand kan kopen op 30 jaar, voor hetzelfde wat je 1200/maand huur kost snappen ze niet.

  Als je een brommer koopt van 10.000 euro met geleend geld van de bank ben je ook goedkoper uit dan er eentje jaren huren. Met huren ben je gewoon veel vrijer zonder schuld om je nek.

 25. Steven says:

  Met geleend geld te dure dingen kopen gaat in de regel altijd fout.

 26. Steven says:

  Te duur is zelfs onbetaalbaar. Gemiddelde prijs is boven de 4 ton.

 27. Steven says:

  Bij mij in de Bijlmer kopen ze vaak met hun eerste baantje een gefinancierde nieuwe auto… De resultaten van die beslissing zie ik voor mijn neus.

 28. huizenhyper says:

  Arjan:
  De regering heeft juist koopwoningen (en daarmee huurwoningen) extra duur gemaakt door de overdrachtsbelasting deels verder te verlagen en tegelijkertijd de particuliere verhuur verder te ontmoedigen door de overdrachtsbelasting voor buy to let fors te verhogen.

  Arjan: De regering heeft juist koopwoningen (en daarmee huurwoningen) extra duur gemaakt door de overdrachtsbelasting deels verder te verlagen en tegelijkertijd de particuliere verhuur verder te ontmoedigen door de overdrachtsbelasting voor buy to let fors te verhogen.

  Die overdrachtsbelasting zou gewoon moeten verdwijnen.
  Ga je een (bestaand) huis kopen, dan betaal je een boete, de overdrachtsbelasting.
  Gewoon te belachelijk om over te praten.
  Volledig afschaffen die kwats.
  Huurwaardeforfait net zoiets. Iemand die een huis heeft gekocht “aanslaan” voor het fictieve bedrag dat hij ermee zou verdienen als hij het zou verhuren.
  Ook volledig afschaffen.

  Al over de vermogensrendement-heffing gehad?
  Ook zoiets.

  Wat is de volgende belasting?
  Je hebt een piloten-brevet, en zou een 747 MAX mogen vliegen (als je dat durft).
  Nu heb je geen werk ivm de corona-hoe mag ik het noemen?
  Krijg je een blauwe brief op de mat, dat je dan wel geen werk hebt nu, maar fictief gezien zou je 300k per jaar kunnen verdienen, je bent immers piloot.
  Loon: 300k
  Belastingen en heffingen 175k.
  Graag betalen binnen 30 dagen…..

 29. Bunk says:

  huizenhyper: Dat is niet waar.
  Dit forum heeft als hoofd-thema dat koopwoningen te duur zijn (geworden!).

  Mogelijk dat sommigen (mij inbegrepen) hierdoor bewust huren ipv (nu) een huis te kopen.

  Dan is het wachten op een betaalbaar moment om te kopen, maar dat weet niemand….die glazen bol om het perfect te timen heeft niemand.

 30. Bunk says:

  washuurderin2016:
  Bunk,

  Hier zitten huurders, die wachten tot het moment dat zij heel goedkoop kunnen instappen.
  Time is money.

  Ja geef ze geen ongelijk, mssh is nu kopen echt wel geen goed idee : Weten we pas over een paar jaar hoe het er dan voorstaat

 31. Bunk says:

  Arjan:
  Bunk,

  Mijn punt is vooral dat de vrije huursector een blinde vlek is voor de politiek. Het is óf sociale huur óf koop.

  Klopt, mee eens..dat zit zo scheef als het maar kan. Die vrije huursector mag vragen wat ze wil. Heel geknok is dat in het midden/boven modaal segment op de huurmarkt. Die gijzeling is niet wenselijk en dan ga je naar koop kijken. Wat dan weer 30jr verplichting met zich meebrengt. lastig allemaal dit

 32. Arjan says:

  Bunk: Wat dan weer 30jr verplichting met zich meebrengt. lastig allemaal dit

  Hoe bedoel je?

 33. Arjan says:

  huizenhyper, je betaalt geen boete,

 34. Arjan says:

  je betaalt gewoon hetzelfde bedrag aan de verkoper ipv aan de overheid

 35. Arjan says:

  De verkoper krijgt nu het bedrag ipv de overheid

 36. Arjan says:

  Bunk: Klopt, mee eens..dat zit zo scheef als het maar kan. Die vrije huursector mag vragen wat ze wil.

  Wat is je punt?

 37. Arjan says:

  Bunk: kopen echt wel geen goed idee

  Kopen is praktisch altijd een goed idee.

 38. Bunk says:

  Arjan,

  Jazeker is dat het beste, vond ik ook…25 jaar geleden(heb al ff geen hypotheek meer..huis is eigendom)

  Dat bedoel ik met die verplichting…je gaat die aan(nu op 30jaar) en voor veel mensen is dat lastige materie

  “Bunk: Klopt, mee eens..dat zit zo scheef als het maar kan. Die vrije huursector mag vragen wat ze wil.

  Wat is je punt?”

  Hier is het punt dat vrije huursector duur is en je uitgebuit wordt door de “vrije markt” die zonder regelgeving de zakken kan vullen omdat de ECB geen % meer aan spaarders gunt…dus duikt alles en iedereen op vastgoed of andere assets.

 39. Nico de Geit says:

  Arjan: Kopen is praktisch altijd een goed idee.

  Als de bevolking groeit, zoals na de oorlog. Maar als de bevolking krimpt vanwege een verschrikkelijke pandemie kun je waarschijnlijk beter geen eigenaar zijn van OG.

 40. Steven says:

  Als als. Als ze meer gebouwd hadden en een normale rente hadden gehanteerd van 5 procent waren die maffe prijzen natuurlijk al lang door de helft. Alleen makke schapen lenen tegen deze belachelijke prijzen en zien straks slechts de slachtbank.

 41. Arjan says:

  Bunk: Dat bedoel ik met die verplichting…je gaat die aan(nu op 30jaar) en voor veel mensen is dat lastige materie

  Je kunt je huis toch verkopen als het je niet bevalt?

 42. Arjan says:

  test: tegen woordig

 43. Arjan says:

  Wie leent tegen woordig nog 100 procent van de woningwaarde?

 44. Arjan says:

  Bunk: Hier is het punt dat vrije huursector duur is en je uitgebuit wordt door de “vrije markt” die zonder regelgeving de zakken kan vullen omdat de ECB geen % meer aan spaarders gunt…dus duikt alles en iedereen op vastgoed of andere assets.

  Huren is altijd duur, maar nu wel iets té. NL heeft wel verreweg de grootste sociale huursector ter wereld.

 45. Arjan says:

  Bunk,

  Huren is altijd duur, maar nu wel iets té. NL heeft wel verreweg de grootste sociale huursector ter wereld.

 46. Arjan says:

  Nico de Geit: kun je waarschijnlijk beter geen eigenaar zijn van OG.

  Altijd maar wat roeptoeteren zonder het te onderbouwen. Hou toch op.

 47. Arjan says:

  huizenhyper: Die overdrachtsbelasting zou gewoon moeten verdwijnen.

  Ik neem aan dat dit puur een principieel punt is?

 48. Arjan says:

  Nico de Geit: we gaan het zien

  Nee, we gaan het niet zien, je bent knetterleip!

 49. Nico de Geit says:

  Arjan: je bent knetterleip!

  Vrij vertaald: het gaat je bevattingsvermogen te boven.

 50. Nico de Geit says:

  Arjan: je bent knetterleip!

  Zie zeepbelgrafiek:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

  Sinds 2008 dus al de ‘Blow Off Fase’. Binnenkort de (geforceerde) winter? Als die depopulatie werkelijkheid wordt kan het hard gaan.

 51. Nico de Geit says:

  Momenteel zitten we in het geforceerd in stand houden van de zeepbel. Dat loopt al een tijdje, maar is nu extreem.

 52. washuurderin2016 says:

  Stel dat jijzelf, Nico, bij de depopulatie zit, dan heb je dubbel pech.

 53. Steven says:

  We willen allemaal niet dood, maar toch gebeurt het. Er gaat volgens mij een generatie dood met de meeste vierkante meters.

  Niet door corona of andere griepjes, maar door ouderdom. Ik heb me rot gezocht naar vierkante meters woongenot per leeftijdscategorie, maar duidelijke cijfers kan ik niet vinden. Wel ga ik er vanuit dat een vuttende babyboomer veel meer m2 heeft dan een werkende dertiger. Valt de oudere generatie straks weg dan komt er uiteraard veel ruimte vrij.

 54. Nico de Geit says:
 55. Steven says:

  Nico de Geit,

  Ha ha ha! 🙂

 56. b says:

  Huizenprijzen als inflatie opnemen in de CPI (Consumenten Prijs Index) betekent o.a. stabilisatie van de huizenprijzen.

  Hogere inflatie=hogere rentes, maar dat wordt door de ECB max op 2% gezet omdat men geen hogere rentes wil vanwege het ‘wegsmelt-effect’ van de staatsschulden. (imo)

  Stabilisatie van deze huizenprijzen wenselijk? Gemiddeld ~410k tegenwoordig.
  Terwijl jongeren, vaak alleenstaand, gemiddeld voor ~165k kunnen lenen?

 57. b says:

  Deel 1
  Opname van huizenprijzen in een CPI betekent o.a. stabilisatie van de huizenprijzen.

 58. b says:

  Deel 2
  Hogere inflatie betekent hogere rente, en dan smelt de staatsschuld niet zomaar weg. ECB stuurt op 2% inflatie, lage rentes.

 59. b says:

  Deel 3
  Een jongere kan ~165k lenen, bij een gemiddelde huizenprijs van ~410k.
  Huren zijn torenhoog, sparen zal niet lukken.
  Hoe lang gaat dit goed?

 60. b says:

  Het bord van de ‘ontwikkelaar’ van een enkele weken geleden is plotseling weg.
  De recentste vergadering in de gemeenteraad heeft besloten huizen te gaan bouwen voor lage en middeninkomnes (40-60k huishoudinkomen) in de range 175-210 en 260-360k huizenprijzen. 1000 stuks tussen nu en 2030.
  Alleen weten ze niet hoe ze dat met die grond (prijs) moeten regelen.
  Er is 2,3 miljoen euro gereserveerd.

 61. b says:

  b,

  Het wordt duidelijk dat de sociale huurder verleid wordt tot aankoop van een eigen huis, of te verhuizen naar een kleiner huis met hogere huur waarbij ~6k verhuisvergoeding wordt gegeven.
  Men is dat niet verplicht, maar de morele druk zal weer opgevoerd worden (imo).

  Dat is volgens de IBO 7 helemaal in lijn.

 62. b says:

  50 procent minder omzet voor winkels in de binnensteden, 9 July 2021, Vatsgoedjournaal.
  https://vastgoedjournaal.nl/news/51405/50-procent-minder-omzet-voor-winkels-in-de-binnensteden
  De ‘roaring twenties’?

 63. Bunk says:

  Nico de Geit: https://i.pinimg.com/originals/84/a3/1e/84a31e5dc12b90b3ee715d399af37787.jpg

  😉 idd dat plaatje, het is zowiezo niet eerlijk, ben het erwel mee eens dat iedere generatie kansen moet hebben op de woningmarkt. Er mogen best dingen wel eens veranderen, maar hoe???

 64. Nico de Geit says:

  Bunk: dat iedere generatie kansen moet hebben

  Het is een piramidespel. Vroege instappers profiteren enorm, de latere instappers zijn de klos.

 65. Nico de Geit says:

  De huizenmarkt is de motor van de economie. Beëindigen van het piramidespel betekent een ineenstorting van de mondiale economie.

 66. huizenhyper says:

  Nico de Geit,

  Mondiale economie? Mondiaal betekend wereldwijd.

  Als in Nederland geen enkel huis meer word verkocht heeft alleen Nederland hier gevolgen van, de rest van de wereld niet.

  Stel dat er in Nederland geen enkel huis meer word verkocht, dan heeft dat de meeste gevolgen voor de Nederlandse staat. Die krijgt immers geen overdrachtsbelasting meer binnen..

  Daarna kun je denken aan:
  1]
  Verhuisbedrijven die niets meer te doen hebben.
  2]
  makelaars die niets meer te doen hebben
  3]
  notarissen die fors minder te doen hebben (wel nog erfenissen ed).
  4]
  een arbeidsmarkt die nog vaster komt te zitten, mensen kunnen immers niet meer naar een andere woning vertrekken ivm nieuw werk, want niemand koopt en verkoopt meer vastgoed.

  Daarna komen nog tig andere zaken, maar naar mijn mening minder van belang.

 67. Knurft says:

  huizenhyper:
  Nico de Geit,

  Daarna komen nog tig andere zaken, maar naar mijn mening minder van belang.

  Hahaha. Dus jij denkt dat bij het volledig opdrogen van de huizenmarkt het grootste probleem is dat de Nederlandse staat amper 1 miljard moet missen? Dat is natuurlijk zo gedicht met een of ander ander lullig belastinkje. Verhuizers blijven wel verhuizen hoor, de zakelijke markt is 80% van hun inkomen. En als je denkt dat een notaris er vooral is voor de verkoop van huizen dan heb je echt geen flauw idee wat deze beroepsgroep behelst. De dingen die je noemt zijn echt de minste van alle zorgen. Punt 4 lijkt me dan nog het ergste, hoewel ik echt niemand ken die voor zijn werk verhuist.

  Ik denk vooral dat de financiele wereld groene poep gaat schijten.

 68. Nico de Geit says:

  huizenhyper: Mondiaal betekend wereldwijd

  Klopt. Zelfs op Paaseiland zijn de woningen veel te duur.

 69. Steven says:

  Ik vraag daarom ook vaak. Waarom zouden de huizenprijzen niet dalen? Ik kan alleen enormebinflatie verzinnen en daarom koop ik dus steeds e.delme.taal.

  Zo moeilijk is het allemaal echt niet. Onroerendgoed kopen is uiteraard altijd een eigen keuze, maar het van een bank lenen is uiterst gevaarlijk.

 70. Steven says:

  Met slecht nederlands kom ik steeds wel door het spamfilter. 🙂

  Nuchter heel vaak niet.

 71. Nico de Geit says:

  Zojuist had ik een helder denkmoment over het piramidespel: Mensen die meespelen denken allemaal dat ze rijk zijn, rijk worden. Gratis geld. Maar wie betaalt het gelach eigenlijk?

  De mensen die uitstappen cashen enorm. Dat wordt betaald door nieuwe instappers.

  Een piramidespel loopt nooit goed af. There is no such thing as a free lunch.

  Straks: massaal uitstappers en een chronisch gebrek aan nieuwe deelnemers. En dan laat ik de verwachte depopulatie even buiten beschouwing.

 72. Nico de Geit says:

  De omvangrijke babyboom generatie gaat straks uitstappen. En met de prik kan dat uitstappen weleens sneller gaan dan gedacht.

  Schulden kunnen worden weggestreept tegen pensioenrechten. De woningen kunnen weg.

 73. Nico de Geit says:

  De prik zou binnen drie jaar werkzaam zijn: weerstand neemt af, en blijft afnemen, zoals bij aids.

  Ik hou voorlopig vast aan de invloed van Saturnus, Jupiter en vooral Pluto. De huidige invloed van die drie loopt af in de zomer / het najaar van 2023. Massale sterfte zou dus op kunnen treden in de winter van 21/22 en 22/23.

  We wachten af. Een voorraadje in huis halen kan zeker geen kwaad.

 74. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De woningen kunnen weg

  Niet de pareltjes natuurlijk. Wel alle troep die totaal niet meer voldoet aan de eisen van de nieuwe tijd.

 75. Nico de Geit says:

  Even een rekensommetje gemaakt:

  Woning 500K
  Schuld 300K
  Leeftijd 65
  Levensverwachting zonder prik 82
  Pensioen 17 jaar

  17 x 20K = 340K
  17 x 30K = 510K
  17 x 40K = 680K

  Levensverwachting met prik: maximaal drie jaar.

 76. Nico de Geit says:

  Quote:

  Studente (21) gesproken: ‘Ik ken de complottheorieën maar ik heb me toch laten #vaccineren. Ik kan me niet voorstellen dat #Rutte doelbewust de economie laat crashen en mij, met 45 productieve jaren voor de boeg, gaat opofferen voor ‘n gif #vaccin. Dat kost hem alleen maar geld.’

  https://twitter.com/overveenerick/status/1415203723010260999

  Domme nutteloze trut waarvoor geen plaats is in de nieuwe maatschappij?

 77. Nico de Geit says:

  Zweedse woningmarkt is ons schrikbeeld

  Zweden verdienen ongeveer evenveel als wij, maar betalen de helft minder huur. Dat komt doordat de huren jaarlijks worden onderhandeld tussen verhuurders en de Zweedse huurdersbond. Een soort cao, maar dan voor huurhuizen.

  https://www.wyniasweek.nl/zweedse-woningmarkt-is-ons-schrikbeeld/

 78. Steven says:

  Nico de Geit: Niet de pareltjes natuurlijk. Wel alle troep die totaal niet meer voldoet aan de eisen van de nieuwe tijd.

  Er wordt nu lacherig gedaan over flats uit de jaren 50, 60, 70. Toch betaalt men het volle pond voor die woningen. De gehele afschrijving is volgens mij zeker binnen de 100 jaar zoals bij vrijwel alle woningen. Zo vreemd dat men niet inziet dat het gros van de woningen niet oneindig duur worden, maar juist naar 0 gaan over een x aantal jaren. (Tulpenbollen, bitcoins enzo ook uiteraard)

 79. washuurderin2016 says:

  Als de admin niet Nico snap ik het niet dat zijn onzin wordt doorgelaten.

 80. Bunk says:

  washuurderin2016,

  Idd die fantasie van Geit wordt steeds zotter

 81. Steven says:

  Als je die Klaus Schwab hoort dan lijkt het soms echt dat ze de wereldbevolking willen decimeren. (Maar niet henzelf natuurlijk… )

 82. Nico de Geit says:

  Bunk en Washuurder, vroeger begonnen ze een grote oorlog als ze niet meer wisten hoe het verder moest. Nu hebben zie iets nieuws bedacht. Slim.

  Vroeger stonden ze in de rij om zich aan te melden voor de oorlog, even later werden ze afgeslacht op het slagveld of in de loopgraven. Nu gaan ze in de rij staan om te strijden tegen een onzichtbare vijand. En, ontstaat een grimmige sfeer tegen iedereen die zich niet aan wil melden voor de oorlog.

  Niks nieuws. Je moet alleen wel over voldoende bevattingsvermogen beschikken om het te zien en te begrijpen.

 83. Johannes says:

  Algemeen Dagblad 14/7
  Belegger kaapt 37 nieuwbouwwoningen voor de neus van starters weg: ‘Onvoorstelbaar’

  Een aanzienlijk deel van de huizen van een nieuwbouwproject in Nijmegen is vóór openbare verkoop al aan een belegger verkocht. Schandalig in deze tijd van woningnood, klinkt het in de lokale politiek.
  Stephen Friedrichs, Jacqueline van Ginneken, Margriet Verschoor 14-07-21, 19:00 Laatste update: 19:48

  Zeker ook omdat het nét om de woningen gaat in het relatief goedkopere segment: tussen de 3 en 4 ton. Juist daar is een enorm tekort aan in Nijmegen. Volgens kenners van de vastgoedwereld is het echter ‘een volstrekt normale gang van zaken’.

  Een kleinschalige woonwijk, met betaalbare starterswoningen, die een lach op je gezicht tovert. De ronkende teksten op de website van de Lentelijn, een nieuwbouwproject in de Nijmeegse Waalsprong, laten weinig ruimte over voor twijfel: hier wil je wonen. Niet vreemd dus dat afgelopen week ruim 600 geïnteresseerden, voornamelijk starters, zich inschreven voor een woning in het nieuwe wijkje.
  Lees ook

  Huizenkopers halen alles uit de kast: ‘Ze zoeken de randjes op’
  PREMIUM
  Huizenkopers halen alles uit de kast: ‘Ze zoeken de randjes op’

  Verslaggever Eefje dubt: is verkoop huis aan vastgoedbelegger goed idee?
  PREMIUM
  Verslaggever Eefje dubt: is verkoop huis aan vastgoedbelegger goed idee?

  Wij hebben ons aan alle spelregels gehouden
  Jules Crijnen , Projectleider Jongen Bouwpartners

  Hoe de nieuwbouwwijk LenteLijn er uit komt te zien
  Hoe de nieuwbouwwijk LenteLijn er uit komt te zien © Waalsprong

  Wat blijkt echter: van de 89 woningen zijn er 23 al vóór de openbare verkoop onder voorbehoud verkocht. Daarnaast zijn alle 14 appartementen al van de hand gedaan. De koper: een belegger die de woningen gaat verhuren in de vrije sector tegen stevige huurprijzen. ,,Een gerenommeerde partij waar we al jaren zaken mee doen,” zegt Jules Crijnen van projectontwikkelaar Jongen Bouwpartners, die de bouw van de wijk voor zijn rekening neemt.
  Lees op de website van Independer meer over je maximale hypotheek berekenen
  ‘Volstrekt legaal’

  Volgens Crijnen is de voorverkoop volledig legaal. ,,Wij hebben ons aan alle spelregels gehouden.” Hij zegt ook dat de gemeente Nijmegen op de hoogte is van de ontwikkelingen rond De Lentelijn: ,,De betrokken ambtenaren én de wethouder.”
  Lentelijn in Nijmegen.
  Lentelijn in Nijmegen. © Gerard Verschooten

  Klopt, zegt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks). Op 15 december stemde het college in met verkoop van de bouwgrond (toen nog genaamd Koudenhoek Zuid) voor 89 woningen en 14 appartementen in de categorie vrije sector koop én huur. ,,De gemeenteraad was daarvan op de hoogte.”

  Gemeenten voeren zelfbewoningsplicht in
  In verschillende gemeenten in Nederland wordt momenteel de zogenoemde zelfbewoningsplicht of woonplicht ingevoerd. Dat wil zeggen dat nieuw gebouwde koophuizen die door de gemeente zijn aangewezen als koop, bijvoorbeeld minstens twee jaar door de koper bewoond moeten worden. Zo wordt voorkomen dat beleggers koophuizen aan de markt onttrekken. Steden die met dergelijke maatregelen komen zijn Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Den Haag en Utrecht. Maar ook in kleinere plaatsen hebben politici er oren naar of zijn al stappen gezet om bepaalde bouwprojecten zo te beschermen.

  Met name Amsterdam heeft er op aangedrongen dat deze maatregelen ook voor de bestaande woningvoorraad zouden moeten kunnen gelden, maar de landelijke politiek moest daarvoor de wet- en regelgeving aanpassen. Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wet die het mogelijk maakt om op wijkniveau de opkoop van beleggers te dwarsbomen. Het is aan gemeenten om die opkoopbescherming gericht in te zetten.

  Vergunst stoort zich naar eigen zeggen wel aan de mogelijk slechte voorlichting aan potentiële huizenkopers bij het Lentelijnproject. ,,Ik hoorde twee weken geleden dat er aanvankelijk huizen online te koop aangeboden stonden, die later van de site zijn gehaald omdat ze allang aan de belegger waren verkocht. Als dat zo is, wil ik van het bedrijf wel een verklaring. Dat zou heel ongelukkig zijn. Zo stel je mensen teleur.”
  Geen uitzondering

  De gang van zaken bij de Lentelijn is géén uitzondering, zeggen ook kenners van de vastgoedwereld. Verkoop op voorhand aan een private of institutionele belegger zoals een pensioenfonds komt vaker voor. Het betekent voor de ontwikkelaar/bouwer zekerheid: voordat er ook maar een schop de grond in gaat, is een deel van het bouwproject in ieder geval gefinancierd.

  ,,Dit is van alle tijden”, zeggen ingewijden. Met een gemeente kunnen afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld over de hoogte van de huur.

  We hebben een gigantisch woningte­kort en dan gaan we nieuwbouw­hui­zen verkopen aan beleggers die die voor hoge bedragen in de vrije sector gaan verhuren
  Paul Eigenhuijsen, VoorNijmegen.NU

  Maar in de Nijmeegse politiek wordt met stijgende verbazing gekeken naar de gang van zaken. ,,Onvoorstelbaar”, zegt raadslid Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU), die woensdagavond tijdens de gemeenteraad opheldering eist van wethouder Vergunst. ,,We hebben een gigantisch woningtekort en dan gaan we nieuwbouwhuizen verkopen aan beleggers die die voor hoge bedragen in de vrije sector gaan verhuren.”

  ‘Probleem ligt bij de hoge huren’
  ,,Ik snap goed dat het voor koopstarters vervelend is als enigszins betaalbare huizen op deze manier van de markt verdwijnen”, zegt Marcel Trip van de Woonbond. ,,Maar het feitelijke probleem is natuurlijk dat de huurprijzen niet gereguleerd zijn, waardoor de huurprijzen zo absurd hoog liggen. Er is ook behoefte aan goede huurwoningen in het middensegment. Als de huizen betaalbaar zouden worden verhuurd, zou de verkoop aan beleggers niet zo raar worden gevonden. Het is duidelijk dat met dit soort praktijken niemand is geholpen, behalve de beleggers.”
  Zelfbewoningsplicht

  Samen met Charlotte Brand (PvdA) – die ook schriftelijke vragen heeft gesteld over de kwestie – deed hij vorig najaar een voorstel om bij nieuwbouw een ‘zelfbewoningsplicht’ in te voeren. Dus: als je een huis koopt, moet je er gaan wonen.

  De maatregel is een manier om een spaak in de wielen te steken van beleggers. Hoewel de Nijmeegse gemeenteraad akkoord ging met deze regeling, is die er nog steeds niet.

  ,,In veel vergelijkbare steden, zoals Haarlem en Zwolle, zijn ze wel al zover”, zegt Brand. ,,Ik snap niet waarom het in Nijmegen zo lang moet duren. Het is inmiddels echt vijf over twaalf.”

 84. Steven says:

  Even voor een duidelijkheidje.. De gemiddelde gekochte woning is nu ongeveer 410.000 euro. Dat is gewoon netto!! Dat heeft dus niets te maken met bruto lonen en hypotheekrente aftrek en dubbele inkomens en zo.

  Het is absurd. Hoe je het wendt of keert. Als je het niet ziet, rijd je door een tunnel met oogkleppen op en een plaat voor je kop.

 85. washuurderin2016 says:

  Bijwerkingen bij weigeren vaccinatie wordt bij Nico duidelijk zichtbaar.

 86. meelezer says:

  Nico de Geit:
  Quote:

  Studente (21) gesproken: ‘Ik ken de complottheorieën maar ik heb me toch laten #vaccineren. Ik kan me niet voorstellen dat #Rutte doelbewust de economie laat crashen en mij, met 45 productieve jaren voor de boeg, gaat opofferen voor ‘n gif #vaccin. Dat kost hem alleen maar geld.’

  https://twitter.com/overveenerick/status/1415203723010260999

  Domme nutteloze trut waarvoor geen plaats is in de nieuwe maatschappij?

  Nico.. er is juist geen plaats voor niet-gevaccineerden in de nieuwe maatschappij..

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/529711381/live-china-wil-ongevaccineerde-inwoners-verbannen-uit-publieke-ruimtes

 87. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Levensverwachting met prik: maximaal drie jaar.

  Dat mensen dood gaan ná een prik kan heel veel oorzaken hebben, er is geen enkel bewijs dat het dóór die prik komt. Goede kans dat het strafbaar wordt om te beweren dat die shots de oorzaak zijn van het massale omvallen, en ik ga niets doen wat strafbaar is.

  En nogmaals: Als bevolkingsreductie daadwerkelijk wordt gerealiseerd gaat dat grote gevolgen hebben voor de huizenmarkt. The future is bright. (Meer bright people)

 88. Nico de Geit says:

  Panter met glazen bol: ‘The Future is Bright’:

  https://ae01.alicdn.com/kf/HTB12RVKU9zqK1RjSZFLq6An2XXaQ.jpg

  Maar wel eerst even door een gitzwarte storm (tot zomer / najaar 2023).

 89. meelezer says:

  Nico de Geit:
  Quote:

  Studente (21) gesproken: ‘Ik ken de complottheorieën maar ik heb me toch laten #vaccineren. Ik kan me niet voorstellen dat #Rutte doelbewust de economie laat crashen en mij, met 45 productieve jaren voor de boeg, gaat opofferen voor ‘n gif #vaccin. Dat kost hem alleen maar geld.’

  https://twitter.com/overveenerick/status/1415203723010260999

  Domme nutteloze trut waarvoor geen plaats is in de nieuwe maatschappij?

  Ik denk eerder dat er voor niet gevaccineerden plek is in de nieuwe maatschappij

  https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/buitenland/2021/07/china-verbant-ongevaccineerden-uit-publieke-ruimten/

 90. meelezer says:

  meelezer
  lekker dan, schrijf ik t nog verkeerd ..
  ik bedoel
  : Ik denk eerder dat er voor niet gevaccineerden GEEN plek in de nieuwe maatschappij is

  https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/buitenland/2021/07/china-verbant-ongevaccineerden-uit-publieke-ruimten/

 91. b says:

  meelezer,

  Wat een onzin, een vaccinatie is geen alomvattende oplossing.
  Dan zou je ook kunnen zeggen omdat je geen huis koopt tel je niet mee?
  Idem.(imo)

 92. b says:

  Overigens @meelezer, wat China nu in Hongkong doet is dat ok?
  Ook geen plaats meer daar in de ‘nieuwe maatschappij’?
  Maar wel in UK die de grens ruimhartig opent voor deze mensen?
  Braindrain-effect(imo), lekker slim van China?

 93. Steven says:

  Weer een normaal geluid van een viroloog.

  https://m.youtube.com/watch?v=hqpTLHjenL8

 94. b says:

  Eerste kamer akkoord met opkoopbescherming, 16 July 2021.
  https://www.woonbond.nl/nieuws/eerste-kamer-akkoord-opkoopbescherming
  Wetgeving gaat in 1 januari 2022.

 95. Arjan says:

  b,

  Dus minder huurwoningen. Lekker slim.

 96. b says:

  wetsvoorstel aanpak huisjesmelkers klaar
  https://www.woonbond.nl/nieuws/wetsvoorstel-aanpak-huisjesmelkers-klaar
  met linkje naar de internetconsultatie.

 97. b says:

  b:
  Eerste kamer akkoord met opkoopbescherming, 16 July 2021.
  https://www.woonbond.nl/nieuws/eerste-kamer-akkoord-opkoopbescherming
  Wetgeving gaat in 1 januari 2022.

  Vrije sectorhuur is geen sociale huur.

 98. b says:

  Steven,

  Covid19 statistieken 17 july 2021, geconstateerde besmettingen, Covid-19 opnames, overlijdens per gemeente (352):
  https://raw.githack.com/mzelst/covid-19/master/workflow/daily_municipality.html

  Ik ben geen tegenstander van vaccinaties, wel tegen dwang (toediening) en uitsluiting (van de nieuwe maatschappij) in het algemeen. Vaccinatie is geen medicijn. Helaas.

 99. Steven says:

  b: Vaccinatie is geen medicijn. Helaas.

  Het is helemaal niet nodig. Alle cijfers bevestigen dat. Ik wil de discussie aan met iedereen die beweert dat dit erger is als de normale griep.

 100. Nico de Geit says:

  Arjan: Dus minder huurwoningen. Lekker slim.

  Het is de bedoeling dat iedereen die kán kopen ook gáát kopen.

 101. Steven says:

  Ik ben oud te dik en ik blijf gewoon doorwerken. (maar wel kerngezond)

  Ik draag uiteraard nooit een mondkapje. Als je dat wel doet heb je een iq onder de 100.

 102. Steven says:

  (of iets hoger, maar het virus is niet erger dan de griep en mondkapjes werken niet)

  denk na en het leven lacht je toe. 🙂

 103. Steven says:

  Heb zelfs het idee dat de NPO zich nu richt op die overstromingen omdat er vrijwel niemand dood gaat aan Corona.

  (besef dat de meeste journalisten op een soort mavo/havo niveautje blijven hangen)

  Gewoon wetenschappelijk naar de feiten kijken is te moeilijk. Ik doe dat wel. Kijk o.a. naar Flavio. : https://www.youtube.com/watch?v=-U4zJAPmQGs&t=966s

 104. Arjan says:

  Steven,

  In het nieuws gaat het alleen maar over besmettingen, niet over ic en dooien. Ergerlijk.

 105. b says:

  Investeerders zijn zeer geinteresseerd in onze ouderenzorg, het nieuwe goud. FTM, 16 July 2021.
  https://www.ftm.nl/artikelen/zorgkosten-vergrijzend-europa?&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=GrijsGoud

 106. c says:

  Grijs goud: Europese ouderenzorg is goudmijn voor internationale investeerders. FTM, 16 July 2021. https://www.ftm.nl/artikelen/zorgkosten-vergrijzend-europa?&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=GrijsGoud

 107. Nico de Geit says:

  Steven: Ik draag uiteraard nooit een mondkapje. Als je dat wel doet heb je een iq onder de 100.

  Het schijnt dat juist veel hoogopgeleide ‘slimme’ mensen totaal niet zien wat meer intuïtief bepaalde personen binnen 20 milliseconden zien. Hoeveel smurfen zijn er eigenlijk die blind op Gargamel vertrouwen?

 108. Nico de Geit says:

  In november 2020 was er een dringend advies een mondkapje te dragen, 90% deed dat. Van 1 december 2020 t/m 30 juni 2021 was er een mondkapjesplicht, de boete was € 95,–. 99,5% liep met een masker.

  Hier en daar zijn al berichten over drie tot zes maanden celstraf voor het niet dragen van een masker, etc. Ik ga dat niet riskeren natuurlijk. Ze komen de boodschappen maar brengen dan. Het zal druk worden bij de bezorgservice.

  In het ergste geval tijdelijk naar een land met minder extreme maatregelen. De vraag is of het ooit zo ver gaat komen. De oorzaak ligt bij het braaf gehoorzamen.

  Waar het heen gaat, maskerplicht wordt vaccinplicht. En van die vaccins wordt door sommigen beweerd dat ze het immuunsysteem verzwakken, zoals bij aids. Het doel: bevolkingsreductie of zoiets. In ieder geval het pushen van vaccins.

 109. Steven says:

  Nico de Geit,

  Klopt Nico. Ik zat weer te veel te zuipen. Ik schaam me diep.

  Ik bedoelde natuurlijk dat het dragen van een mondkap niet helpt. Kan me bovenstaande opmerkingen niet eens meer herinneren. Moet echt een keer van die drank af. Sorry

 110. Nico de Geit says:

  Het was mij binnen 20 milliseconden duidelijk dat ze een plan hadden. En dat communiceer je dan. Vragen terug: ‘Wie zijn ‘ze’? Wat is het plan?’ Dat weet ik natuurlijk ook niet. Maar één ding is voor mij vanaf het eerste begin duidelijk geweest: ze hebben een plan.

  Het is met leugens en angst in de markt gezet, en dat duidt op kwaadaardigheid. Hun plan is dus kwaadaardig. En toch zetten de smurfen een masker op, nemen een prik, omdat Gargamel het zegt. Onbegrijpelijk.

 111. Steven says:

  Ik begrijp het ook niet. Slechts 0.15 procent sterft aan dit virus en de gemiddelde leeftijd is 83.

  Dan ga je toch niet rondlopen met zo’ n maffe muilkorf en een experimentele prik nemen?

 112. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: En toch zetten de smurfen een masker op, nemen een prik, omdat Gargamel het zegt.

  Ik heb te veel naar de smurfen gekeken om te geloven in goede bedoelingen van Gargamel. Gargamel haat smurfen en is altijd uit op hun vernietiging.

  De gevolgen voor de huizenmarkt, ik leun tot de zomer van 2023 lekker achterover en wacht de ontwikkelingen af. Bevolkingsreductie heeft enorme gevolgen voor alle OG. Alle andere nieuws omtrent vastgoed is peanuts vergeleken bij depopulatie.

  Misschien had Gargamel toch goede bedoelingen, met zijn angst en leugens, maar die kans acht ik klein.

  Zie ook de zeepbelgrafiek.

 113. huizenhyper says:

  Nico de Geit: ik leun tot de zomer van 2023 lekker achterover

  Ik wacht met mijn woonplannen tot ergens 2024.
  2021, 2022 en 2023 sla ik over.

  Ook ik vertrouw Gargamel niet.

 114. b says:

  huizenhyper,

  Of iets na 2025, wanneer de toeslag voor de alleenstaanden in de AOW mogelijk verdwijnt.
  Van 70% naar 50% AOW.
  De achterblijvende die alleen van een kale AOW moet leven en zorg in moet kopen?
  Zie hier de verkenning leefvormen AOW van 31-03-2021 van de Rijksoverheid:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/03/31/rapport-verkenning-leefvormen-in-de-aow

 115. b says:

  @huizenhyper:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/07/06/kamerbrief-stand-van-de-uitvoering-sociale-zekerheid
  vooral de 4 linkjes onderaan, men wil echt heel veel gaan bezuinigen op AOW, WW etc via UWV en SVB.

 116. Nico de Geit says:

  huizenhyper: Ik wacht met mijn woonplannen

  Als er een leuke villa verderop vrijkomt tegen een gunstig maandbedrag neem ik daar mijn intrek. ‘You’ll own nothing’ was afgesproken, prima.

  Binnenschilderwerk, eventueel wat klussen, spullen over, inclusief grasmaaier en fiets, en dan ga ik daar achter mijn computer zitten.

  Gordijnen, een nieuwe vloer, schilderwerk, je bent zo 5-10K kwijt. Of meer. Dus het is niet voor een paar maanden maar al snel enkele jaren of meer.

 117. Nico de Geit says:

  b: de toeslag voor de alleenstaanden in de AOW

  Ik ga er al jaren vanuit dat de AOW gefiscaliseerd wordt. AOW wordt basisinkomen, met alles dat daar aan vast zit.

 118. Bunk says:

  b,

  Het wordt al na 2025, dus nog even geduld boys 🙂
  Gewoon blijven huren, die droom-huur-villa komt in zicht!

 119. Bunk says:

  Jammer, maar voorlopig in het slechtste scenario, blijven we op het huidige peil!

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/51/prognose-bevolking-blijft-komende-50-jaar-groeien

 120. Nico de Geit says:

  Bunk: dus nog even geduld

  We zitten in een transitie Bunk. Dat alles weer wordt zoals het was is ‘pure fiction, it will not happen’.

 121. Bunk says:

  Nico de Geit: We zitten in een transitie Bunk. Dat alles weer wordt zoals het was is ‘pure fiction, it will not happen’.

  Het zou kunnen Geit, wie weet wat ons nog te wachten staat…De Glazen Bol heeft niemand. Het kan idd nog alle kanten op.

 122. b says:

  Bunk:

  Het wordt al na 2025, dus nog even geduld boys
  Gewoon blijven huren, die droom-huur-villa komt in zicht!

  Jammer dat je mijn post zo framed naar je eigen wil.
  Het is namelijk helemaal geen goede ontwikkeling dat iemand- die geen kant op kan- zo van zijn thuis af moet.
  En wat wil je met een villa? Waardeloze investering (imo).

 123. b says:

  Stelling:
  Er is meer ruimte voor een stijgende rente dan een dalende rente.

  Een hogere rente= lagere assetprijzen.

  Hebben de jongeren ook zicht op een betaalbaar (t)huis.

 124. Nico de Geit says:

  b: En wat wil je met een villa?

  Pippi Langkous woont in haar eentje in Villa Kakelbont. Als het aan komt waaien, graag. Pippi hoort niet in geschakelde bouw. Een beetje afstand tot de buren is prettig. Als de kans zich voordoet pak ik hem. Waarom niet?

  Het dorp van Pippi nog een keer: https://www.youtube.com/watch?v=NMfkmhv11y0

 125. Nico de Geit says:

  b: Stelling:
  Er is meer ruimte voor een stijgende rente dan een dalende rente.

  Maar kijk ook naar de zeepbelgrafiek. De prijsval gaat een keer gerealiseerd worden. Die prijsval kan vele jaren duren, maar kan ook erg snel gaan. Maar hou ook rekening met een model waarin bijvoorbeeld de centrale bank alles opkoopt en iedereen verplicht huurt.

 126. washuurderin2016 says:

  Het is toch een geluk voor je, Nico, dat je hier je ei kwijt kan, i.p.v. tegen een dooie muur te praten.

 127. Nico de Geit says:

  Zit je iets dwars, Washuurder? Ben je onzeker over je gekozen strategie?

 128. washuurderin2016 says:

  Nee, Nico, ik wacht ook op een prijsdaling, dan kan ik goedkoper een mooier huis kan verkrijgen.
  Vijf jaar geen huur, na aftrek woonlasten, 30000 euro gespaard en een overwaarde van 80000 euro.
  De huurwoning gekocht voor 130000 euro gekocht en volgens Kadaster een huidige waarde van 210000 euro.

 129. Bunk says:

  b: Jammer dat je mijn post zo framed naar je eigen wil.
  Het is namelijk helemaal geen goede ontwikkeling dat iemand- die geen kant op kan- zo van zijn thuis af moet.
  En wat wil je met een villa? Waardeloze investering (imo).

  Klopt, wil ook graag dat het een normale situatie zou zijn zowel huur als koop.
  Dat met die villa was een reactie op Geit zijn plannen.

 130. Bunk says:

  De modaal verdienende Nederlander heeft eigenlijk helemaal niks aan die gekte nu op de woningmarkt.

 131. Nico de Geit says:

  Gedoe over de weekendboot van koning Willem Alexander. Wajer is een Nederlands bedrijf, de boten worden gebouwd in Friesland:

  https://www.youtube.com/watch?v=PZGYiRjpBsc

  Wat is het volgende? Rutte rijdt een te dure fiets?!

  https://www.koga.com/nl/fietsen/stads-en-toerfietsen/f3-7-0?frame=H

 132. Nico de Geit says:

  Bunk:
  De modaal verdienende Nederlander heeft eigenlijk helemaal niks aan die gekte nu op de woningmarkt.

  Je kunt toch ook gewoon iets huren? Zeker onder de huidige omstandigheden, toekomstige onzekerheden.

 133. Nico de Geit says:

  Bunk:
  De modaal verdienende Nederlander heeft eigenlijk helemaal niks aan die gekte nu op de woningmarkt.

  Wat had je precies verwacht? Een gratis lunch? Het enige wat gekte op de huizenmarkt doet is woningbezitters een rijk gevoel geven. De gekte, inzake/vanwege excessieve kredietverstrekking. Bij een dier met hondsdolheid kun je beter wegblijven. Het systeem is op hol geslagen, we zitten in de eindfase.

 134. huizenhyper says:

  Ik vind het altijd een heel belangrijk moment als er reclames voorbij komen van financiële instellingen die mensen warm maken om “iets te gaan doen met de overwaarde van de woning”.
  Dit soort lui spelen in op de domheid of de hebzucht (of beide) van mensen, en dit lukt hun maar al te vaak.

 135. Arjan says:

  Nico de Geit: Het enige wat gekte op de huizenmarkt doet is woningbezitters een rijk gevoel geven.

  En huurders de hoofdprijs laten betalen aan huur.

 136. Bunk says:

  Nico de Geit: Wat had je precies verwacht? Een gratis lunch? Het enige wat gekte op de huizenmarkt doet is woningbezitters een rijk gevoel geven. De gekte, inzake/vanwege excessieve kredietverstrekking. Bij een dier met hondsdolheid kun je beter wegblijven. Het systeem is op hol geslagen, we zitten in de eindfase.

  Mssh heb je wel gelijk en krijgen we toch wel een crisis. Maar deze zal erdan wrch overal zijn. Maakt het dan uit of je huur of koop hebt? Gezien het ondersteunende vd overheid nr getroffen corona ondernemingen of zzp of uitstel van betaling naar huurder/hypotheek hebbers… We gaan het nog zien

 137. Nico de Geit says:

  Bunk: Maakt het dan uit of je huur of koop hebt?

  Ik zie het als een stoelendans: je moet altijd zorgen dat je een stoel hebt.

  Als we naar een nieuw systeem gaan waarbij bijvoorbeeld de centrale bank alles opkoopt, van alles eigenaar wordt, zonder uitzondering, dan maakt het niet uit of je voorheen huurde of eigenaar was.

  Professor Schwab: ‘You’ll own nothing and be happy’. Maar misschien loopt het allemaal anders, worden de ideeën van professor Schwab een grote flop. Ook dan heb je een dak boven je hoofd nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*