Hoogleraar Arnoud Boot geeft zijn visie op de huizenmarkt

In het maandagavonddebat was een discussie met onder andere de historicus Eric Mecking, schrijver van het recent verschenen boek ‘Deflatie in aantocht“, hoogleraar financiële markten Arnoud Boot en technisch analist Royce Tostrams. Hoogleraar Arnoud Boot deed een aantal opvallende uitspraken.

Protectionisme zal er voor zorgen dat de huizenmarkt instort. Dhr. Boot vergelijkt het met een bankrun.

Arnout Boot: de huizenprijzen moeten omlaag

Arnout Boot: geen deflatie; vertrouw op de geldpers

Persoonlijk vind ik het geldpers verhaal ook een lachtertje. Albert Spits schreef hierover in 2003:

Als men de rente blijft verlagen zoals in Amerika en Japan is gebeurd, dan voorspel ik een enorme mondiale liquiditeitscrisis, waardoor de economische ellende niet meer te overzien is en de wereld in een grote crisis a la jaren 30 zal worden gedompeld. Ook moet men ophouden liquiditeit te blijven pompen in het financiële systeem – de onophoudelijke geldstroom vanuit de centrale bank richting bancaire sector – want dit zorgt enerzijds voor een verlenging en uitrekking van de crisissituatie en staat de broodnodige sanering van het financiële systeem in de weg en anderzijds is dit een nutteloze bezigheid, want de bereidheid om geld te lenen is tot nul gereduceerd zoals de Japanse ervaring ons sinds 1989 leert. Het is als het ware het toedienen van een bloedtransfusie op een lijk.

Of je het nu “een bloedtransfusie op een lijk”, “trekken aan een dood paard” of “duwen aan een touw” noemt maakt niet uit. De Oostenrijkse School heeft er al jaren geleden voor gewaarschuwd dat dit niet gaat werken. Verder is het natuurlijk ook zo dat de graaiers – onze elite – belang bij deflatie hebben.

Share Button
Tagged with: , , ,
2 comments on “Hoogleraar Arnoud Boot geeft zijn visie op de huizenmarkt
  1. Arjan says:

    Die Boot is wel een slimme kerel. Ik mag hem wel….

  2. brian says:

    je kan alleen maar hopen dat mensen die nu nog kunnen kiezen ook luisteren en hun (eventuele) verlies nemen

    als je ziet hoe hard het nu in de VS en VK gaat dan hoef je niet eens meer na te denken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*