Tuinders bang voor prijsdaling

Veense tuinders vrezen dat de grondprijzen in de nieuwbouwwijk Braassemerland gaan dalen wanneer ontwikkelaars het straks voor het zeggen krijgen.

In een brief aan de gemeenteraad eist de plaatselijke afdeling van LTO Noord de garantie dat de huidige minimumprijs van 27,50 euro per vierkante meter ook in de toekomst blijft gelden.

lees ook: Crisisschade woningmarkt bedraagt € 9,5 mrd

Volgens LTO-voorzitter Piet van der Poel staat de grondprijs nu al stevig onder druk. ,,Ik hoorde zelf van iemand dat er aan hem niet meer dan zestien euro per vierkante meter werd geboden. Dat zijn verhalen waar ik niet vrolijk van word.”

De in een onteigeningsprocedure vastgestelde prijs van 27,50 euro is volgens de LTO-voorman eigenlijk al volstrekt onder de maat. ,,Als je rekent dat die grond straks voor 500 euro per vierkante meter wordt verkocht, dan gaat daarvan maar vijf en een half procent naar de kweker. En wie hier een paar kilometer verderop een nieuw bedrijf wil beginnen in Rijssenhout, moet daar 54 euro per vierkante meter tuinbouwgrond betalen. Als je hier een hectare verkoopt, kun je daar dus niet meer dan een halve hectare terug kopen.”

bron:  Leidsch Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
14 comments on “Tuinders bang voor prijsdaling
 1. chantal says:

  ” Huizenprijzen dalen op jaarbasis in oktober met 5,2%

  De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober gemiddeld 5,2% lager dan in oktober 2008. De prijsdaling is een fractie kleiner dan in september. Toen waren de huizen 5,3% goedkoper dan een jaar eerder. Tot september werd de prijsdaling dit jaar gestaag groter, maar de laatste twee maanden zijn de prijzen aan het stabiliseren. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS.

  Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in oktober 2008. De prijsdaling van tussenwoningen was met 4,4% voor de vijfde maand op rij het kleinst. De vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen daalden beiden met 5,9% het meest in prijs.

  In alle provincies waren de prijzen lager dan een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor in Groningen, waar koopwoningen 8,1% goedkoper waren. In Overijssel was de prijsdaling met 2,3% het kleinst.

  Vergeleken met september 2009 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen een fractie hoger. De prijzen in Gelderland, Overijssel, Noord-Holland en Utrecht lagen hoger dan een maand eerder. In de overige provincies waren de woningen goedkoper.

  Bijna 11.400 bestaande woningen wisselden in oktober van eigenaar. Dat is 31% minder dan in oktober 2008. Van alle woningtypen was het aantal verkopen fors lager dan een jaar eerder. Het aantal verkopen van vrijstaande woningen daalde met 38% het sterkst, van appartementen met 27% het minst.”

  http://biflatie.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=303:huizenprijzen-dalen-op-jaarbasis-in-oktober-met-52&catid=37:huizenmarkt

 2. Sam says:

  Die cijfers zijn nu niet interessant Chantal, met al de overheidssteun die nu gegeven wordt is het allemaal een beetje krom getrokken. Pas wanneer de overheid zich terug trekt komt de waarheid boven. Lees: koopsubsidie, starterssubsidie, HRA, OZB(+15% !!), belasting en accijns verhogingen en de tijdelijke deeltijd WW en ga zo maar door. Vanaf 2012 komen daar nog de kilometerheffing en de prijs voor energie die met een paar honderd euro wordt verhoogd bij. Maak je borst maar nat!

 3. chantal says:

  @sam
  beetje realistisch blijven helpt wel. Die cijfers zijn dus zeer interessant.
  Hoe het zou moeten zijn, zal nooit zijn… dus daarop wachten is zinloos.
  De overheid zal zich dus niet terugtrekken, geloof mij maar. Die zijn ondertussen bezig nieuwe en nog grotere zeepbellen te creeeren.

 4. chantal says:

  @sam
  een goede inderdaad.
  Maar dat wil dus zeggen, dat nu in crisistijd dat minder klassehuizen verkocht worden, de kans groot is dat de daling van huizen dus nog kleiner is dan de stats laten zien.

 5. Piet says:

  @Chantal: weet jij wat een mantra is? (sorry ik moet een beetje om je lachen..)

  Schandalig natuurlijk hoe onze overheid van de burgers steelt.

 6. Sam says:

  Chantal, Dat minder klassehuizen verkocht KUNNEN worden bedoel je?

  Banken “geven” 4,5x modaal, maar de klassehuizen staan te koop voor veel meer dan dat er zijn er dus gewoon te veel van. Mensen moeten wonen inderdaad maar moeten het ook kunnen betalen/mogen lenen.

 7. lorenzo says:

  We hebben een groot feest gehad , deze was lang , intens , iedereen genoot van zijn 2 de baan als woningtaxateur en was in de wolken. Heerlijk…….

 8. chantal says:

  @sam
  En hoelang gaan banken dat volhouden? Niet lang hoor..
  http://www.nujij.nl/wordt-de-hypotheekmarkt-weer-als-vanouds.7291668.lynkx
  En vanaf het daar weer los loopt, zie je de prijzen gaan. Reken maar niet teveel op onze overheid, ze hebben liever dat mensen geld gaan lenen, dan dat ze zelf geld moeten creeeren. In beide gevallen loopt het fout.

 9. Sam says:

  Wat dacht je van de starterslening? Och, kun je niet genoeg lenen bij de bank? Alsjeblieft… krijg je van ons en over 3 jaar of over 6 jaar kijken we wel verder… subprime?

 10. chantal says:

  inderdaad, de starterslening was me even ontgaan. Ook weer gemaakt om de zwakkeren te strikken.
  We zitten dus op dezelfde golflengte sam

 11. Sam says:

  En dat de ze hypotheken in pakketjes doorverkopen is denk ik omdat ze een degelijke annuiteitenhypotheek gewoon niet meer kunnen verkopen. Lees: de mensen die nu nog werk hebben en een huis kunnen kopen kunnen dat simpelweg niet opbrengen ook niet met 2 inkomens.

 12. dizz says:

  Off topic: De RSS feed lijkt al enige tijd kapot te zijn. In firefox wordt deze niet meer geladen….

 13. H says:

  Och, wat een stakkers. Krijgen ze maar 16 euro terwijl de landbouwwaarde maximaal 5 euro bedraagt (En da´s hoog, vroegah in 2000 / 2001 was dat maximaal 3 tot 4 gulden….).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*