Woningmarkt verder op slot

Politiek en toezichthouders leggen volgens ING Bank de verstrekking van hypotheken te veel aan banden. ‘Door het toenemend aantal regels kunnen steeds minder mensen een hypotheek krijgen.

Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
48 comments on “Woningmarkt verder op slot
  1. Dun says:

    Die verscherpte regels zijn helemaal zo streng nog niet, maar het is voor banken nu natuurlijk opportuun om de politiek en toezichthouders als schuldige voor de huidige woningmarktmalaise aan te wijzen. Dan heeft men het er niet over dat banken gewoon zelf een van de hoofdschuldigen zijn.

  2. tinus says:

    Wedden dat als de hypotheek van de bank niet zou zijn veiliggesteld door de NHG, de bank uit een ander vaatje zou tappen.

    De bank vindt de regels namelijk alleen maar te scherp omdat de bank niet (volledig) het risico draagt als het fout gaat.

  3. nhz says:

    weinig betalingsachterstanden, na twee jaar ongekend geld pompen en overal het handje eronder houden (deeltijd-ww etc.). Zonder CB /overheidsinterventies zaten we nu ongetwijfeld op een record aantal faillissementsverkopen. Het enige wat men heeft bereikt is uitstel, en een verdere groei van het probleem.

    Zoals tinus al zegt, ING heeft makkelijk praten want ze hebben wel de lusten en niet de lasten. Als ze voortaan overal zelf voor opdraaien (en eerst hun staatschuld enz. enz. afbetalen) dan mogen ze van mij 1000% hypotheken verstrekken, of mensen lekker 100x hun inkomen lenen. Maar ik vermoed zomaar dat ze in zo’n situatie voorzichtiger zouden zijn dan nu.

  4. Salsa says:

    Het wordt altijd eerst slechter voordat het beter wordt.

  5. Nico de Geit says:

    @ 2 tinus

    “Wedden dat als de hypotheek van de bank niet zou zijn veiliggesteld door de NHG, de bank uit een ander vaatje zou tappen.”

    Hoog tijd voor marktwerking: banken die te hoge risico’s nemen behoren ten onder te gaan en niet op kosten van de belastingbetaler geholpen te worden.

    Het is inderdaad makkelijk geld uitlenen als het door de staat, en dus de belastingbetaler gegarandeerd wordt middels de NHG.

  6. dr.t says:

    ‘Maar het aantal betalingsachterstanden op hypotheken in Nederland blijft tot de laagste ter wereld behoren.’

    Geestig dat dit maar niet wil doordringen.
    De waarheid is soms lastig te accepteren…

  7. ll says:

    @ Dr.t, misschien is het maximum, de 9% regeling nog niet bereikt :-), tot nu gaat ie goed.

    Goed nieuws huiseigenaren met betalingsachterstand.
    De Nationale Hypotheek Garantie gaat huiseigenaren met betalingsachterstanden op een “NHG-hypotheek” helpen. Wie zijn hypotheeklasten niet meer kan opbrengen door verlies van zijn baan of door echtscheiding, mag zijn betalingsachterstand onder voorwaarden laten oplopen tot maximaal 9 procent van de hypotheeksom.

  8. Peter2 says:

    @6 Dr.t:

    ‘Maar het aantal betalingsachterstanden op hypotheken in Nederland blijft tot de laagste ter wereld behoren.’

    Geestig dat dit maar niet wil doordringen.
    De waarheid is soms lastig te accepteren

    Als je wil, kun je zeggen dat alles altijd ok is tot net voor een crash. Zelfs de sub-prime hypotheken in de VS liepen goed…totdat de rente omhoog ging omdat de teasers rates afliepen.

    Daarna bleek dat ook de prime hypotheken in de problemen kwamen, omdat de vraag naar huizen drastisch afnam en dus de prijs van het onderpand mee ging.

    De realiteit kan best pittig zijn ja, en het inzinken ervan zal voor sommigen tot het oneindige duren! Dat is nu net het probleem bij mensen als er steeds niet verder vooruit wordt gekeken dan vandaag, gisteren en eergisteren.

    Bij gebrek aan begrip wordt vaak enkel naar het heden gekeken en geconcludeerd dat het werkt en er niets aan de hand is. Makkelijk voor de marketing, maar totaal onbetrouwbaar als het gaat om toekomstbestendig handelen. De wereld is nu eenmaal niet statisch.

  9. dr.t says:

    De wereld is niet statisch, maar wat er in de toekomst zal gebeuren, blijft toch een kwestie van in een glazenbol kijken.
    Situatie in VS is toch echt anders dan in NL, waar banken gedwongen werden aan arme mensen hypotheken te verstrekken.

  10. ll says:

    Dr t, ik kan het document niet downloaden, misschien staat er ook iets in over hypotheken.

    http://www.divosa.nl/actueel/nieuws/kwart-van-nederlandse-huishoudens-heeft-betalingsachterstanden

  11. rick says:

    @dr.t

    Terecht dat huizenbezit niet langer wordt gestimuleerd. Vergelijk met het auto’s een ander sterk milieubelastend duurzaam consumptiegoed. Ik hoor ook niemand juichen als de
    prijzen van nieuwe auto’s stijgen of als de olieprijs stijgt.

    Prachtig toch dat er weinig uitzettingen zijn geweest in Nederland. Laten we dat vooral zo houden. Overigens worden we in Nederland ook met NHG en fiscale nadelen ook min of meer gedwongen om te kopen in plaats van huren.
    Over de geweldige sociale voordelen van kopen in plaats van huren kun je hier lezen:
    http://www.depers.nl/binnenland/548926/Is-dit-nou-wat-jullie-willen.html

  12. Joachim says:

    Het doet me met die huizenmarkt allemaal steeds meer aan dit:
    http://www.youtube.com/watch?v=RLIH4rFJe6s
    denken… 😀

  13. Daphne says:

    Maar dr.t, dat wat mensen maandelijks aan rente betalen is variabel en kan eigenlijk niet lager worden (gezien de historisch lage rentestand en de HRA die er aan zal gaan). Wat dit betreft kan het aantal betalingsachterstanden dus alleen maar groter worden in de toekomst.

  14. ll says:

    @ rick, maar wat het artikel uit Leleystad er niet bij vermeldt, is dat er in die verpauperde wijken met sociale koopwoningen wel hele dikke vette coole auto’s voor de deuren staan.

    Mijn dochter is daar postbode in het weekend, dus zij kan het weten….. 🙂

  15. Adamus says:

    De achteratanden zijn veel groter dan wat het aantal executies laat zien.
    Tel bij die 220.000 nog maar 100.000 huizen die “latent” zijn 😉

  16. nhz says:

    @7:
    net als bij werkeloosheid, inflatie, BNP en vele andere zaken is men t.a.v. betalingsachterstanden van hypotheken statistisch creatief in de polder. Innovatief landje. Zullen we gewoon afspreken dat de betalingsachterstand tot 100% van de hypotheek mag oplopen voordat we het een betalingsachterstand noemen? Is wel zo makkelijk en scheelt een hoop werk.

    @9:
    “Situatie in VS is toch echt anders dan in NL, waar banken gedwongen werden aan arme mensen hypotheken te verstrekken.”

    ja, het verschil is dat het in NL feitelijk de belastingbetalers zijn die die hypotheken verstrekken (garanderen, maar komt op hetzelfde neer aangezien bijna niemand meer afbetaalt). In de VS is dat overigens inmiddels ook in grote lijnen het geval, alleen was het daar oorspronkelijk heel anders geregeld en liepen de banken resp. de kopers van de hypotheek pakketjes wel degelijk risico.

    @11:
    huizenbezit niet langer gestimuleerd? Ik denk dat het niet over Nederland gaat dan.

    @14:
    ik denk dat Lelystad inderdaad precies is wat de politiek wil. Mensen wordt wijsgemaakt dat kopen goedkoper is, en wat ze zo tijdelijk besparen aan maandlasten (geen onderhoud en geen aflossing hypotheek) geven ze uit aan overbodige consumptie. Als na een paar jaar blijkt dat het toch wat anders werkt dan is het te laat en zitten ze in de debtor prison. Ik wed dat Lelystad straks extra veel WSNP ambtenaren nodig heeft.

  17. Goudbelegger says:

    @16/ 14 maak er maar van dat heel Nederland straks extra ambtenaren nodig heeft, nog meer, om de werkeloosheid terug te dringen, zogenaamd..

    Files met 30% gedaald begin van het jaar. Wie gelooft nou dat dat door meer wegen komt?????? Ik in ieder geval niet. Ze werken al 20 jaar door het hele land aan de weg, daar is echt niet eind vorig jaar iets heel spectaculairs gebeurt. Dus wat is de echte reden? Massa ontslagen??

  18. RealisT says:

    De economie gaat weer als de brandweer:

    “Nederland aan de top bij prijsstijgingen”

    http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/09/0302_1120_Producentenprijzen_stijgen_hardst_in_Nederland.xml

    “Op maandbasis steeg de zogeheten producentenprijzenindex (PPI) in januari met 1,5%. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 6,1%.”

    Prognose: huizenprijs van producenten gaat stijgen, die van consumenten blijft dalen. 🙂

  19. nhz says:

    @18:
    maar gelukkig voor dr.t is er géén inflatie, dus met de koopkracht zit het wel goed 😛

  20. hans says:

    Er zou 1 hele simpele regel moeten komen; max 90% financieren van de aankoopprijs. Volgens mij zijn we het enige land waar je meer dan de aankoopprijs mag lenen. Als ik een auto koop van 50.000 leen ik toch ook niet 55.000.

  21. beurse beurs says:

    huizenmarkt “op slot” is toch een enorm eufemisme voor: niemand wil meer kopen. Ondertussen steeds meer “te koop” borden op de ramen

  22. Adamus says:

    Als ik een auto koop van 50.000 leen ik toch ook niet 55.000

    Wel als die auto volgend jaar €60K waard is.

  23. ll says:

    Stukje van een stukje van D.Schmull.

    Optimisme
    Het optimisme liep tot nu toe de spuigaten uit. De centrale banken hebben toch het groene licht gegeven om grootscheeps te speculeren? Don’t fight the Fed. Alle pijn is toch achter de rug? De spectaculaire stijging van grondstoffen- en aandelenmarkten duidt toch op een komend wereldwijd economisch herstel? Niemand kan de boot van deze liquiditeitshausse toch missen, want de liquiditeitscreatie, oftewel kwantitatieve verruiming, is immers onbeperkt?

    Helaas werden de waarschuwingen van de schone Cassandra in de oude mythologie ook in de wind geslagen. Heeft men bijvoorbeeld vergeten dat de Nederlandse tulpenmanie (1637), de Zuiderzee zeepbel (1723) en de Amerikaanse spoorweghausse (1850) een pijnlijke periode van laagconjunctuur tot gevolg hadden van 20 tot wel 100 jaar?

    Stagnatie
    Wat nu? Er staat ons nog vele jaren van stagnatie voor de boeg vanwege overcapaciteit, inkomensdaling, lastenverzwaring en vergrijzing. Inflatie- en rentestijging maken straks plaats voor het tegenovergestelde. Deflatie, rentedaling en verlaging van de levensstandaard zullen jarenlang aan de orde van de dag zijn.

    Een harde landing in China, Japan, de Amerikaanse huizenmarkt en de eurozone is uiteindelijk niet te vermijden, alle maatregelen van overheidswege ten spijt. Want hoe groter de inefficiënte overheid wordt, des te kleiner wordt de productieve private sector.

    De keuze is tussen een beheersbare depressie op kortere termijn, of een onbeheersbare die als een donderslag bij heldere hemel ons democratisch bestel in gevaar brengt.

  24. ll says:

    Donkere wolken naderen, door D.Schmull

    http://www.inveztor.nl/pagina/weblog/view/12950

  25. nhz says:

    @23:
    ach ja, en ondertussen blijven de commentators in de media zoals krullenbol Hans de Geus ons verpozen met hun prietpraat over deflatie. Zelfs nu nog: ‘stel dat de olieprijzen gaan stijgen …’. Hans loopt geloof ik minstens een paar maanden achter, vrijwel alle grondstoffen indices staan op een all time high, inflatie in de landen die niet teveel manipuleren met de berekening ligt op minstens 4-5% en de producentenprijzen stijgen in de meeste landen al met 6-15% per jaar. Maar nee, er is geen inflatie dus we houden de rente lekker bij nul, we kunnen toch moeilijk ophouden met het handje onder de huizenmarkt te houden. Deze maand gaat de ECB besluiten of ze gelijk doorgaan naar hyperinflatie (bailouts forever) of dat het gewone stagflatie wordt (stevige inflatie met een economie die alleen nog ‘groeit’ dankzij nominale prijsstijgingen).

  26. dalen says:

    @ 23 24

    Ik lees regelmatig stukjes van Diederik Schmull en ik constateer dat het meestal bij het rechte eind heeft. Een van de weinigen die niet alleen achteraf weten hoe het zover is gekomen. Wel een beetje in de stijl van Kees de Kort.

    PS dit is absoluut geen leesvoer voor onze hooggeleerde dr t. Ik zou niet willen dat hij van zijn roze wolk afvalt.

    dr t. gewoon blijvem bloggen svp, dan hebben wij nog iets te lachen.

  27. dr.t says:

    huizenmarkt “op slot” is toch een enorm eufemisme voor: niemand wil meer kopen. Ondertussen steeds meer “te koop” borden op de ramen

    Het is meer dan dat. Ook huurders kunne geen kant meer op.
    Starters ook willen ze kopen, mogen niet van AFM.

    Bouwbedrijven gaan failliet.

    Er zal minder nieuwbouw plaatsvinden.
    Schaarste aan woningen in een stad als Amsterdam zal alleen maar toenemen.
    Gelukkig de economische bedrijvigheid ook, las van de week weer een stuk dat A’dam wat dat betreft vooruit loopt.
    Reden financiële sector herstelt sneller dan vewacht en zullen weer mensen aan gaan nemen.

    Tel schaarste en opleving economie bij elkaar op en de conclusie lijkt gerechtvaardigd dat we weer mooie tijden zullen gaan beleven in A dam.

    Ha en zo slecht is het niet eens omdat prijzen zich al in een stijgende lijn bewegen!

  28. nhz says:

    nog even de inflatie en de rente:

    We expect that the ECB staff will increase its mid-point inflation forecast for 2011 to 2.3%…and for 2012 to 1.9%,” Mr. Michels said. Staff at the ECB and the euro zone’s national central banks—known as the Eurosystem—forecast in December that inflation will average around 1.8% this year and 1.5% in 2012.

    Waaruit maar weer blijkt wat een waardeloze wetenschap de economie is, in ieder geval in de vorm zoals het door burocraten bij de ECB etc. beoefend wordt. In twee maanden al bijna en half procent inflatie verwachting erbij. Wedden dat de nieuwe verwachting binnen twee maanden ook volstrekt achterhaalt blijkt, en dat de ECB desondanks niks aan de rente doet?

    Huiseigenaars zoals dr.t lachen nu in hun vuistje met dit soort onverantwoordelijk financieel beleid, maar uiteindelijk zal de inflatieduivel ze toch te pakken krijgen.

  29. p.j.v.a. says:

    Zo ruimhartig als men eerder was, des te strenger is men nu.
    Het geeft vooral het amateurisme in de sector aan.

  30. johanna says:

    @9 dr.t stelt het weer eens wat onvolledig voor:

    Woningbezit, ook onder
    onbemiddelden, werd zowel door links ( bijv. Clinton met de Community Reinvestment Act ) als door rechts ( Bush met z’n ‘ownership society’ , die het kopen van een huis zelfs een daad van vaderlandsliefde noemde en onder wiens regering het subprime segment het sterkst groeide) bevorderd.

    De CRA biedt, strikt genomen, trouwens geen wettelijke basis voor het geven van hypotheken aan kredietonwaardigen, maar daar wisten financieel intermediairs, soms onder druk van politici en geïnspireerd door de bubbelmachines van Wall Street wel raad mee.

    De problemen op de subprime-markt zouden zich nooit tot een wereldwijde crises hebben kunnen ontwikkelen als er geen versterkende factoren waren geweest:

    grote onevenwichtigheden in handelsbalansen tussen landen met grote geldstromen op zoek naar rendement, een impliciete staatsgarantie voor grote banken (die de redding van LTCM als signaal zagen), een verkeerde regulering (Basel 1/2, VaR dat de interbancaire risicoposities’s procyclisch koppelt), schaduwbanken, slechte risicomodellen,die correlaties tussen posities onderschatten, verkeerd rentebeleid van vooral Greenspan etc.

    Dit alles is niet zo makkelijk aan een enkele politieke stroming te koppelen.

    Een opmerking als “de crises kwam van links” (of rechts) is dan ook meestal meer een afspiegeling van ideologische vooroordelen, dan van een open instelling tegenover de problemen en dr.t is blijkbaar een fervent liefhebber van simplificaties.

    Ongetwijfeld lijdt de ( kredietverstrekking aan de ) reele economie aan het herstel van de financiële sector, waar nu de banken hun ‘private profits, socialize debts’- strategiën verder aan het perfectioneren zijn en de (onvoldoende, vooralsnog verkennende) reacties van regulerende instanties daarop.

    Daar staat tegenover dat ik het ook wel een prettig idee vindt als nu niet meer iedere flierefluiter met wat branie zonder meer krediet zou kunnen krijgen.

  31. Libertango says:

    Een heel goed stuk over waarom tijdens hyperinflatie de vastgoedmarkt instort:

    http://gonzalolira.blogspot.com/2011/02/inflation-hyperinflation-and-real.html

  32. Jean-Paul says:

    @30 Johanna

    Johanna, U hebt hier vaak gezegd dat met Reagan en Thatcher de neo-klassieke/neo-liberale ideeen bepalend werden in economie/politiek.
    Ligt het dan ook niet voor de hand te zeggen dat de crises van rechts kwam?

  33. Adamus says:

    Wij zijn door onszelf gekozen politici uitgeleverd aan de schulden- en begrotingstekortenfinanciering. Daarom hebben we nooit echt een slechte boodschap hoeven aanhoren, behalve dan dat Lubbers ooit opperde de gordijnen dicht te doen om energie te besparen. De oplossing lag voor de hand: subsidie op isolatieglas, alle handen gevuld. 🙂

  34. Juan Belmonte says:

    huizenmarkt “op slot” is toch een enorm eufemisme voor: niemand wil meer kopen

    Klopt, tegen de huidige prijzen realiseert een groot gedeelte van potentiële kopers zich dat ze Kamikaze Koper zijn.

    Redenen:
    – K.K. staat op springen.
    – HRA gaat eraan
    – rente zal ooit omhoog
    – de markt zit nu op slot
    – bovenstaande is inmiddels wel bekend bij een groot publiek

    Kortom de boodschap:
    Geduld, komt u volgend jaar maar terug scheelde 7% ten opzichte van vorig jaar.

    k.k. scheelt toch weer 6%.
    etc.

    Potentieel zit er 48% (bron OESO) in het vat, dus wachten is De Slimmere Zet.

  35. nhz says:

    @33:
    tja, lijkt erop dat de gordijnenbranche indertijd een gouden kans heeft misgelopen. Waarschijnlijk onvoldoende geboden onder tafel 😉

  36. snorkel says:

    @dr t, waarom denk je dat het % betalingsachterstanden in NL relatief laag is? Dat is niet geheel toe te schrijvenaan onze speciale economische onstandigheden (sic)… In NL is het namelijk heel vervelend om je hypotheek niet meer te (knnen) aflossen! In het uiterlijke geval wordt je huis geveild voor 80% van de ‘waarde’, en blijft jij met een dikke restschuld zitten. In de VS bijvoorbeeld lever je gewoon de sleutels in en ben je van al je schulden af. Met andere woorden in NL is het niet betalen van je hypotheek geen optie want daarmee verlies je nog meer, in sommige andere landen is het juist een easy way out.

    Maar… Ons systeem heeft dan weer andere gevolgen: in ons Amsterdam Zuid, waar iedereen denkt een huis van 700k+ te bezitten, heeft een schrikbarend aantal ouders geen geld om de schoolreisjes van hun kinderen te betalen. Vaak zijn dat juist de ouders met de grootste huizen en de dikste voitures. En neem maar van mij aan dat deze info van een betrouwbare bron komt.

    Overigens, ik fiets elke dag door Amsterdam,, inclusief 2 van de meest gewilde stadsdelen, en er staan echt gigantisch veel huizen te koop, voor lange tijd. Dat moet zelfs jou zijn opgevallen.

  37. Mattie says:

    gekocht voor 310.000 in amsterdam (tegen 30 jaar vast, bakspaar en rente 4,7%, WOZ waarde 470.000..lang leve het kapitalisme (nederlandse staat en huurders/belastingbetalers bedankt!), ik kan voorlopig een waardedaling prima opvangen, veel plezier met wachten met kopen, zou net zo lang wachten tot je zeker weet dat je je kansen in een fluctuerende markt gemist hebt en weer precies weet waar je aan toe bent..net als de rest van de massa. Als de economie 100% op de schop gaat kan ik door zilver en goud bezit en productiemogelijkheden prima overleven, mijn spaargeld dat straks toch niets meer waard is zit nu in steentjes en overlevingsmechanismen, oh ja en ik kan die tijd beleven in een leuke woning :-)..laat me nog niet uit over een stabieler scenario, dan ziet het ernaar uit dat ik kan cashen, zal eens overwegen om het eveel aan geld dan te doneren aan goede doelen..

  38. snorkel says:

    @37 vind je het nou zelf normaal dat jij maandelijks honderden euro terigkrijg van de belastingdienst, terwijl je hurende buurman, die evenveel belasting betaalt, dit niet krijgt? Of kan deze oneerlijkheid je niet roeren, en profiteer je liever? Sorry hoor, maar ik heb echt een broertje dood aan die “apres moi le deluge” memtaliteit

  39. snorkel says:

    @37 vind je het nou zelf normaal dat jij maandelijks honderden euro teriukrijg van de belastingdienst, terwijl je hurende buurman, die evenveel belasting betaalt, dit cadeautje niet krijgt? Of kan deze oneerlijkheid je niet roeren, en profiteer je liever? Sorry hoor, maar ik heb echt een broertje dood aan die “apres moi le deluge” memtaliteit

  40. nhz says:

    @36:
    “In de VS bijvoorbeeld lever je gewoon de sleutels in en ben je van al je schulden af. ”

    en in Nederland lever je gewoon je echtgeno(o)t(e) in en ben je ook van alles af, als je NHG hypotheek hebt (de overgrote meerderheid dus; ‘walking away’ geldt in de VS trouwens maar in 5 van de 50 staten, en over de kwijtgescholden schuld moet je officieel ook nog inkomstenbelasting betalen). Zullen sommigen misschien zelfs als een bonusregeling zien.

    @37:
    typerend voor de asociale instelling van de gemiddelde scheeflener.

  41. yves says:

    Dit is een vervolg van een vorige reactie van mij.

    Zoals vermeld, wordt in België GEEN aflossingsvrijehypotheek verkocht. Iedereen lost af. Ofwel met vaste rente, of met variabele.

    Meer info (in het Frans) hier:

    http://www.lalibre.be/economie/actualite/article/646367/bientot-trop-tard-pour-les-taux.html

    Voor 800 EUR mag alleen een vastgoed van 150 kEUR gekocht worden!

  42. nhz says:

    @42:
    Rabo, een superdegelijke bank met de meest overgewaardeerde vastgoed- en grondportefeuille ter wereld als kapitaalbasis. Als de huizenprijzen serieus gaan dalen ben ik er zo weg als spaarder. Ik ben trouwens wel benieuwd wie er 100-jarige obli’s van een bank kopen, met de laagste rente in 400 jaar. Zijn de kopers onze pensioenfondsen, of andere banken (op risico van ons), of slijten ze zoiets aan gewone burgers die in een inrichting ofzo zitten?

  43. ll says:

    De banken hebben het nu heel erg druk met spv’s op te richten om straks Basel III te omzeilen, die in 2015 ofzo in werking gaat.

    Rabo heeft ook geleend bij de FED. Rabo heeft ook pakketjes uitstaan bij de ECB.

    AFM en DNB zitten nog in slaapstand…… 😉

  44. Patrick says:

    Dr. T. Je begint nu echt ongeloofwaardig te worden met je geforceerd overpositieve onzin.

  45. dr.t says:

    NHZ

    Als de huizenprijzen serieus gaan dalen….

    Met behulp van als condities kun je alles wel naar je toe redeneren.

    46
    Ik doe niets anders dan een balans overzicht van de Rabo bank stellen tegenover de vermeende noodzaak tot verscherpte regelgeving.

    Toegegeven liberaal als ik ben heb het niet zo op met instanties die met regeltjes komen aanzetten.

    En let wel de rabobank heeft nooit om staatssteun gevraagd, kan zich prima zelf bedruipen, dus waarom zouden ze ze dan wel met staatsregeltjes geconfronteerd dienen te worden.

    Heeft niet veel met overdreceb positivisme te maken lijkt me.

    Nu jij weer.

  46. snorkel says:

    @40, zoals ik al schreef, ik beschrijf de uiterste gevallen. Waar het mij om ging is dat er een hoop onderhuidse financiele problemen zijn in het “slapende rijk wordende” amsterdam van dr, t … Ik kan me niet voorstellen dat deze problemen niet in andere delen van het land voorkomen. Dure huizen en dikke auto’s zijn niet altijd (soms wel, vaak niet) een indicatie van hoe het echt zit… Als je al niet eens de schoolreisjes van je kinderen kunt betalen is er toch echt iets niet in orde

  47. Mattie says:

    @dr’t

    Lees met interesse jouw individuele tegenwicht op het forum.

    Denk dat we beiden “plezier” beleven aan feit woning in bezit te hebben in amsterdam waarbij veel lichten op groen staan, helaas hebben wij slim gekocht en is het een feit dat de gemiddelde koper nu zowel een enorme miskoop kan doen alsook een kansje kan pakken, e.e.a afhankelijk van marktkennis en lef om te handelen.

    Wat betreft je input van de rabobank, goed om te lezen, maar ik besef me dat de crisis altijd zogenaamd onverwacht komt en dat ook de rabobank niets meer en minder is als een buisness model. De “geest” van de bedrijfsvoering van de rabobank is handel in normale marktomstandigheden, en dan gaan zij nog wel de uitdaging aan om dat “verantwoord” te doen. Feit is uiteraard dat als “de shit hits the van”
    (en dan denk ik niet aan nederlandse huizencrisis maar meer aan een wereldwijde crisis, val van het geld), dat dan ook het business model van de rabo niet verder gaat als kortzichtig (bij pech wordt de bank opogeheven en de werknemers ontslagen)als er echt iets gebeurt valt alles, incluis de rabo.

    Wat wel geldt is dat de rabo net als slimme kopers in de huidige marktomstandigheden gebruik maakt van de mogelijkheden op dit moment, dat kunnen de achterblijvers/spaarders op dit forum niet zeggen. Want reken maar dat als alles ineenstort je positie als huizenbezitter steviger is als degenen die het niet zijn gewend te ondernemen, eigen huis, danwel goud/zilver of productiemogelijkheden hebben. Moet wel zeggen dat de pechkopers die max lenen, geen buffers hebben, nu dom kopen en in afbetalingsproblemen komen wel tegen grote problemen aanlopen, en dat anderzijds de wachtenden nu over meer flexibele middelen beschikken om zich in te dekken tegen globale ellende, maar zie weinig aanleiding op dit forum om te verwachten dat men dat ook doet, huizenbezit op een slimme manier is ondernemen, wachten is meegaan met de massa, meestal is men dan te laat..de meeste deelnemers op dit forum kaarten aan dat er grote misstanden zijn, maar ik vind dat velen ook wachten op ideale koopmogelijkheid, als dat niet is zou ik mee sociale opbouw mogelijkheden kansen lezen, zelf bouwen, ontwikkelen, anti kraak, bedrijvigheid om de zo gewaraakte ongelijkheid te bestrijden..

  48. Mattie says:

    @39 en @40

    wat nou scheeflenen, ik heb in oktober gebruik gemaakt van een goede koopaanbieding en met mijn markt(huizen)kennis door 3 jaar lang als huurder de ontwikkelingen goed te volgen weet ik dat het koophuis dat ik eindelijk vond ondergewaardeerd was, heb tegen lage rente tarieven 30 jaar vastgezet, als de hypotheekrente in elkaar knalt en huizenbezittend nederland eindelijk eens durft achteruit te gaan om starters te helpen en gelijkheid in de markt te bewerkstelligen juich ik dat toe, ik heb gekocht met beeld dat als HRA er niet meer is ik daarmee akkoord ga en het kan betalen..

    Beticht me dus a.u.b niet van een asociale instelling of “apres moi le deluge” danwel “laissez faire” mentaliteit maar wees blij dat er mensen op dit forum zijn die anduiden dat er kansen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*