Bank hekelt extraatjes bij NHG

Banken houden vast aan de eigen gedragscode voor hypotheken, die vandaag van kracht gaat. Dat consumenten meer geld kunnen lenen voor een woning onder NHG noemen ze ongewenst. Wat de banken betreft moet minister De Jager (Financiën) de NHG-norm gelijk trekken met de eigen verscherpte code.

Volgens de nieuwe regels voor hypotheken kunnen mensen vanaf vandaag nog maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen. Ook mag de lening nog maximaal 106% van de aankoopwaarde van het huis bedragen. Onder NHG kan er tot 108% worden geleend. Daarnaast geldt dat onder de NHG-normen een ruimere mogelijkheid bestaat voor het meefinancieren van verbouwingskosten.

„Dat consumenten meer kunnen lenen volgens de NHG vinden wij onverstandig. Hypotheekverstrekkers hanteren juist deze strengere regels omdat zij de noodzaak zien om consumenten te beschermen tegen overkreditering” zegt Anneloes van Ulden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). „Bij NHG kan bijvoorbeeld een nieuwe keuken volledig worden meegefinancierd, terwijl dit misschien helemaal geen bijdrage levert aan de waardeverhoging van de woning. De banken zullen de NHG-norm van 108% terzijde leggen en maximaal 106% financieren.”

bron:  De Telegraaf 

Share Button
Tagged with: ,
69 comments on “Bank hekelt extraatjes bij NHG
 1. Claude says:

  Om in de stijl van Zero Hedge te reageren: ‘afbetalen, bitchez’.
  Jammer dat je niet makkelijk kunt nazoeken hoeveel mensen nu kunnen lenen en hoeveel bijvoorbeeld zonder deze regels, vorig jaar, in 2007 en in 2005.

  Dat mensen geen nieuwe keukens meer kunnen kopen van hun hypotheek zal wel weer een nieuwe klap zijn voor de branche. Niet iedereen legt zo maar 25k op tafel.

 2. Starter says:

  @1 Het zal wel druk worden bij IKEA.

  Het verbaast mij enigszins dat het de banken zijn die de extraatje hekelen?

  Of ze zien de bui hangen boven de woningmarkt en willen er niet teveel meer insteken?

  Of ze proberen het sentiment te bespelen net zolang totdat iedereen roept: bank wees alsjelieft niet zo streng? En dan komt de u-vraagt-wij-draaien hypotheek weer uit de kast, maar dit keer door de mensen zelf verzocht.

 3. Techneut says:

  De ING is in ieder geval blij 🙂

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10284713/__ING__lagere_overdrachtsbelasting_werkt__.html?sn=nieuws_dft

  De verminderde financierbaarheid door aangescherpte normen wordt voor het gemak maar vergeten.

 4. Heinster says:

  Ik kan de hoofdpagina niet meer bereiken?(iets met dns) Thuis en op het werk niet.

  Word dit nog opgelost aangezien de rest van de site blijkbaar wel online werkt?

 5. Claude says:

  Vereniging eigen huis (VGL) in een voor hen ongewoon kritisch stuk over notarissen: “Notarissen: houd ze in de gaten!” http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/2011/08/notarissen-houd-ze-in-de-gaten.html

 6. Heinster says:

  Als ik naar http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl krijg ik een logo en deze tekst te zien.

  “Deze domeinnaam is geregistreerd voor een klant van WebReus.

  U kunt de dns-servers voor dit en andere domeinnamen laten controleren via DNSColos – Free DNS Reports.”

  Wordt dit nog verholpen?

 7. RealisT says:

  @2

  Denk toch meer aan deurtje numero uno. De tweede optie hebben we al gehad.

  In aansluting hierop een aardig stukje over de vastgoedhausse van de jaren ’70:

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=802

  Let vooral op het volgende:

  De bubbel eindigde als gevolg van de herinvoering van de kredietbeheersing door DNB in 1977/78 en het verhogen van de rentes in 1979.

  Krijg er haast een déjà vu-gevoel van.

 8. Bug says:

  @realist

  De bubbel eindigde als gevolg van de herinvoering van de kredietbeheersing door DNB in 1977/78 en het verhogen van de rentes in 1979.

  Krijg er haast een déjà vu-gevoel van.

  Je zou haast vermoeden dat een bodem/plafond hypotheek rente wettelijk laten vaststellen alle problemen zou kunnen voorkomen. Maar ja dat is tegen de vrije markt werking en dat kan niet.

 9. 416 says:

  @ Techneut, ach, die ING-mantra’s werken in de praktijk niet zo best, hebben we wel gemerkt.

 10. BalancedView says:

  @8

  Dat is ook helemaal niet nodig. Zolang je het risico dan ook maar bij de markt neerlegt. De markt is dan prima in staat om zelf te bepalen wat wel en niet verantwoord is om uit te lenen en tegen welke condities.

 11. RealisT says:

  @8

  Nee, vrije marktwerking en huizen passen niet samen in één zin hier in NL. De (koop)woningenmarkt is een erg leuk politiek speeltje. Dus prutsen we, niet gehinderd door enige kennis maar wel gedreven door schimmige belangen, maar wat aan.

 12. tp says:

  @6 Heinster
  Bij internetexplorer 9 bovenin de zoekfunktie
  “compatibiliteitsweergave” aanklikken daarna kom je weer geoon op de pagina.

 13. Claude says:

  @11 Dan zul je wel smullen van dit artikel op Aedes met alle nieuwe vormen van koopgaranties: http://www.aedesnet.nl/content/artikelen/achtergrond/unknown/dossier-woningmarkt/Koopconstructies.xml?bron=rss-informatiecentrum . De koopgarant, koop-goedkoop, sociale koop, starters renteregeling.

  Om te huilen eigenlijk want het is gewoon sub prime, daar je mensen meer leent dan ze normaliter zouden kunnen. En je houdt er de huizenprijzen hoog mee, zodat mede-aspirant-kopers met hetzelfde inkomen deze woningen niet kunnen kopen omdat ze niet aan deze gekkigheid willen meedoen. En dan heb ik het nog niet eens over de overheid die deze onzin direct (via betaling aan WoCo’s), danwel indirect (schuldsanering, garantiestelling, etc.) bekostigt.

 14. RealisT says:

  @10

  Niet als banken zichzelf als TBTF bestempelen. Dan krijg je alsnog Griekse toestanden waar de belastingbetaler moet bijspringen.

  Het wordt ook nog eens in het stukje dat ik bij @7 heb gepost aangekaart. De schaalvergroting van financiele dienstverleners en de daarmee onstane waterhoofden, zorgen voor instabiliteit.

 15. Claude says:

  @13 Dan krijg je dus dit soort volstrekt heldere verkoopscenario’s (met gratis spelfouten): http://www.kopennaarwens.nl/corporaties/verkoopscenario

 16. RealisT says:

  @13

  Krankzinnig idd. Men probeert problemen op te lossen door een dieper gat te graven.

  Ik zie dit soort gedrag ook veel in mijn vakgebied (ICT). Klanten blijven vaak tot het oneindige doorklooien met sub-oplopssingen die niet werken ipv gewoon iets geheel nieuws te proberen. Men blijft liever vasthouden aan vertrouwde en op korte termijn goedkopere tussenoplossingen.

 17. Heinster says:

  @12 het is een “chrome” probleem merk ik nu…

  Ik ben met een omweg uiteindelijk bij dit artikel uitgekomen, maar denk niet dat iedere chrome gebruiker hier komt en het antwoord vind, of erbij stilstaat dat het aan de browser ligt.

  Dus hoop dat de admin dit op kan lossen.

 18. Juan Belmonte says:

  @7 RealisT

  Kwalitatief zeer goede post.

  Off-topic:
  Kees de Kort iets als ik durf te wedden dat Spanje over een paar weken midden in de belangstelling staat

  Hèèè, hèèè, wat NRC in 2007 voorspelde mag straks in zijn volledigheid? in de krant:
  http://www.nrc.nl/economie/article1793502.ece/Wachten_op_de_zware_klap_uit_Spanje

  Ierland huizenprijzen min 42%
  Spanje min 30%
  Holland (met de hoogste schulden) minus 6,5787%

  Het blijft bizar.

  Maar de rozebrillenmannen van de VGH, zullen het straks allemaal wel weer even rechtzetten, om met de heer Bob Maas te spreken, want het zal allemaal beeldvorming zijn, in de problemen in Spanje zit vast weinig inhoudelijkheid 🙂

 19. ll says:

  Onbereikbaarheid dit draadje.

  Hoe kan je de admin bereiken, want emails lopen ook via WebReus. Techneuten ?????

 20. Juan Belmonte says:

  @13

  We zijn het nog steeds niet verleerd:
  – nóg meer kunstgrepen, extra startersleningen, koopsubsidies,
  – woco’s die woningen voor de helft van de prijs aanbienden
  – generatiehypotheken…

  Want men moet álles doen om te voorkomen dat huizenprijzen dalen.

  We vergeten even dat dit gedrag al een jaar of 10 vertoond wordt:
  immers, huizen leasen is nu de norm geworden, als men er even bij stilstaat:
  aflossingsvrij moeten financieren is een teken van onfinancierbaarheid en dus gebrek aan betaalbaarheid.

  In een echte markt gaan dan gewoon de prijzen omlaag.
  In Holland ook, alleen duurt dat even en moeten er nog bizarre gedachtenkronkels van kunstgrepen in de praktijk op onhaalbaarheid getoetst worden.

  Geduld, komt u volgend jaar maar terug 😛

 21. Juan Belmonte says:
 22. Claude says:

  Voor niet Chrome-gebruikers, ga naar je command prompt (bijvoorbeeld via start en dan in search programs and files, dan command invullen en dan command prompt selecteren, of via Uitvoeren en dan command in vullen). Vervolgens type je het volgende in:

  ipconfig /flushdns

  Vervolgens zou je ook zonder problemen weer deze site moeten kunnen bereiken.

 23. Frans says:

  Tjonge, de bank (ING) die ineens de belangen van de klant in de gaten houd?
  Gelooft U het zelf???
  Rutte is blijkbaar ook niet helemaal gek, en ziet dat er ondanks de regeerbelofte toch moet worden gesleuteld aan de HRA. Wat doet hij? Achterkamertje met goed glas cognac erbij met de banken praten: OK, wij verlagen de overdrachtsbelasting, en dan doen jullie net of je ineens je zorgen maakt over de belangen van de klant en zoals het in een goed bankencartel betaamd maken jullie onderling een stel regels die jullie dan “een code” noemen: dan slaan we een aantal vliegen in een klap:
  Het negatieve imago van de banken wordt wat opgepoetst (en als straks het weer nodig is geld in de banken te stoppen is dat erg handig voor het draagvlak, zeker die van het volk), het systeem risico wordt verlaagd, de huizenprijs wordt (redelijk gecontroleerd) lager waardoor er weer meer handel op gang komt.
  Het mooie is dat de beperking van de banken komt (lijkt te komen)en niet van het kabinet, zo kunnen we perfect samen de macht behouden.

 24. Bug says:

  @10
  Dat is ook helemaal niet nodig. Zolang je het risico dan ook maar bij de markt neerlegt. De markt is dan prima in staat om zelf te bepalen wat wel en niet verantwoord is om uit te lenen en tegen welke condities.

  Nou daar ben ik nou niet helemaal mee eens. Deze bubbel is echt niet ontstaan door de NHG garantie heeft wel enigzins bijgedragen dat de minderverdienenden meer konden lenen. Alleen hoorden de prijzen (300%) niet te stijgen aangzien de lonen (50%) niet zoveel gestegen zijn. Dus de bubbel komt op conto van de lagere overheden en de bouwknakkers die de woonlasten daling, in de vorm grondprijzen e.d., als gevolg van rentedaling in hun zak hebben gestoken. Als gevolg hiervan is/wordt de HRA ook onhoudbaar maar ook de subsidies op huren zal hieronder lijden.

 25. Frans says:

  Twee keuzes:
  De rest van je leven niet begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt, of door dit te lezen het fundament te leggen om wakker te worden.
  http://www.iamthewitness.com/DarylBradfordSmith_Rothschild.htm

 26. Rexpat says:

  @27. Frans

  Ik begrijp het. De (Crypto)joden hebben het gedaan. De schellen vallen mij van de ogen.

  Dankzij jouw stuk hoef ik zelf niet meer na te denken.

  Mijn dank.

 27. mark says:

  @artikel
  “consumenten te beschermen tegen overkreditering” ??
  Lees: “Als de waarde straks echt gaat dalen gaat het mis met het onderpand in onze boeken”

 28. Frans says:

  @ Rxpat: suit yourself.
  Als je denkt dat het daarom gaat dan sla je de plank volledig mis.
  Het gaat niet om joods of niet joods. Een erg domme opmerking.

 29. Frans says:

  @ Rexpat: en als je dan toch het artikel gelezen hebt wat als primer fungeert, ga dan “the Money masters” kijken. (google).
  Ik vind het prima als je de feiten zoals deze worden gepresenteerd in het eerdere artikel en deze documentaire weerlegt op basis van feiten.

 30. Doorstromer says:

  @27 Frans

  Zoek alsjeblieft een ander podium voor het verkondigen van je complot-theorieen.
  Ik vind het genant om te lezen en schadelijk voor de goede reputatie van dit forum, waarvan ik al ruim 2 jaar een trouw lezer ben.

 31. Ralph says:

  @33 Ach, het zegt meer over het soort volk dat deze site (tegenwoordig) aantrekt dan over die mensen zelf. Beetje jammer, maar dat krijg je met eenzijdige berichtgeving (de andere kant op overigens ook).

 32. Rexpat says:

  @32. Frans
  Beste Frans,

  Ik lees al veel en heb een inmiddels (voor mijzelf) redelijk uitgebalanceerd wereldbeeld. Duiding en context verkrijg ik voldoende.

  Ik zal op dit onderwerp niet meer reageren.

  Over en sluiten.

 33. ll says:

  De verdienmodellen moeten worden bijgesteld .

  Gasunie heeft de kluit belazerd, en moet haar verdienmodel bijstellen. 1.2 miljard gestolen van de burgers.

  Banken hebben de kluit belazerd, en moeten de verdienmodellen bijstellen, onder het mom van balansherstel.

  WoCo’s hebben verkeerd gegokt ( projectontwikkelaartje spelen ), en moeten hun verdienmodellen aanpassen.

  Wie volgt 🙂

 34. Frans says:

  @ Rexpat: je bedoeld zeker sluiten. Over en sluiten betekend dat je nog een reactie van de andere kant verwacht. ‘
  Bij deze. Sluiten.

 35. Willem Zoveel says:

  @32 Frans,
  Het verhaaltje van Rotschild en de slag bij waterloo in de money masters deugt in ieder geval niet.
  Heb weleens ergens gelezen dat de Rotschilds toen juist op een langdurige oorlog speculeerde, door veel goud te kopen, aangezien de soldaten destijds geen genoegen namen met schuldpapier. (als ik me niet vergis heeft Ferguson het daarover in zijn ascent of money) De slag bij waterloo schijnt juist een behoorlijke aferlating voor de rotschilds te zijn geweest.

 36. Frans says:

  @ Doorstromer:

  Ik vind je reactie teleurstellend. Je beweert dat ik een complot theorist ben.
  Mocht het zo zijn dat iedere samenhang in dingen die anderen zien die jij niet ziet een complot theorie is, than so be it.
  Volgens mij heb je nooit naar de money masters gekeken. Ik daag je uit dit te doen en dan aan te geven waar de FEITEN die in deze documentaire worden weergegeven niet kloppen, en ergo deel uitmnaken van een complot therorie.

  De andere lezer zag meteen een anti semitische tendens in het genoemde artikel: dat maakt hij er toch echt zelf van.

 37. Frans says:

  Ik wil nogmaals benadrukken dat ik het nuttig vind niet alleen in te zoomen op het gegeven huizenbubbel, maar ook om uit te zoomen, om het in een bredere context te plaatsen van de historie de modiale (geo) politiek.
  De visie dat hierdoor het niveau van dit blog lager wordt deel ik niet.

 38. Willem Zoveel says:

  @34 Ralph,
  De naam van deze site claimt niet echt objectiviteit, in tegenstelling tot reguliere media, welke al jaren eenzijdige berichtgeving over ons uitstorten.
  Ik vind het wel fijn dat hier een beetje wordt gecompenseerd..:)

 39. 416 says:

  “Werden er in Nederland in juli vorig jaar ongeveer 10.000 huizen verkocht, nu staat de teller rond de 11.500, aldus de zegsman”

  1500 meer, tja, o!

 40. xenobinol says:

  @39 Frans:

  Je hebt helemaal gelijk, de huizenmarkt zeepbel is maar een onderdeel van een veel groter pyramidespel. Dit systeem is gebaseerd op valse beloften en hier word op grote schaal mee gegokt, gespeculeerd en gemanipuleerd.

 41. xenobinol says:

  @42 ‘416’:

  Haha….. dat is toch wel een stijging van 15%. Nog even en het is weer een gekkenhuis 🙂

 42. 416 says:

  @ xenobinol, volgens mij begon dat gekkenhuis net mooi leeg te lopen.. 😉

 43. nhz says:

  @7,8:
  je kunt moeilijk zeggen dat de bubble van de jaren 70 door hogere rentes gestopt werd; kijk maar naar de tabel, de rente was al hoog en werd nog een beetje hoger. Een MEGA verschil met de huidige situatie waar de hypotheekrente vaak vér onder het historisch gemiddelde is, en dus makkelijk kan verdubbelen of zelfs verdriedubbelen.

  @16(Realist):
  “Ik zie dit soort gedrag ook veel in mijn vakgebied (ICT). Klanten blijven vaak tot het oneindige doorklooien met sub-oplopssingen die niet werken ipv gewoon iets geheel nieuws te proberen. Men blijft liever vasthouden aan vertrouwde en op korte termijn goedkopere tussenoplossingen.”

  misschien wel terecht, gezien de verpletterende ervaring met nieuwe projecten voor de overheid. Kan iemand een IT project van de overheid noemen dat wél werkt?
  Ja, ik kom ook uit de IT – in een vorig leven dan 😉

  @17:
  misschien kun je NVM en VEH tippen dat ze al hun klanten moeten adviseren voortaan Chrome te gebruiken, zodat ze deze site automatisch missen 😎

  @20(Juan):
  nee hoor, dit gedrag wordt geen 10 jaar vertoond maar al bijna 50 jaar; lees er oude kranten maar op na. Het is natuurlijk wel zo dat, om het pyramidespel draaiende te houden, steeds brutaler maatregelen nodig zijn.

  @42(416):
  en waarom meldt het persbericht niets over de spectaculair gestegen prijs dankzij deze briljante maatregel? Moet NVM nog wat sleutelen aan de prijzen voordat ze die naar buiten brengen?

 44. guppie says:

  Met pijn in mijn goudvishartje lees ik alles..ik zwem al jaren rondom mijn vissekomkasteeltje en was verbaasd over de mate waarin ik mijn kommetje had kunnen ruilen voor grotere kastelen..maar zoals de meeste goudvisjes vonden zij waardevermeerdering niet belangrijk..we waren blij met iedere dag eten in ons kommetje..nu de economie voor onze gemiddelde eigenaar naar beneden gaat zie ik meer broertjes en zusjes door de deur met opdruk WC verwijnen?

  Ik heb als goudvis een beetje nagedacht en vraag me af in welke mate de mensen op dit forum mij willen behouden of er juist op wachten om mij te kunnen doorspoelen..

  Mijn oude baasjes kunnen wel wat hebben..zij blijven mijn kommetje schoonmaken..maar de rest weg.. waarom?

  De oude baasjes kunnen
  goed leven (genoeg winst!)..de nieuwe baasjes zonder winst spoelen mij en mijn familie nu door de wc….onder voorbehoud van natuurlijke vernietiging..zo is het nu eenmaal..?

  Ik en mijn goudvisbroertjes/zusjes..hekelenallen op dit forum..fulmineren tegen oude winsten..fulmineren tegen het huidige systeem dat geen persoonlijkke winsten oplevert..en fulmineren tegen eigenlijk vooral het gebrek aan eigen winst..

  zelden betrappen wij guppies dit forum op suggesties voor de toekomst die anders dan op gewin, danwel beperken van verlies zijn gericht…

  ps goudvissen reagreen niet..

 45. nhz says:

  Off-topic: het was weer even lachen bij de Fabeltjeskrant: ‘nu het schuldplafond in Amerika verhoogd wordt is goud weer helemaal uit de gratie en kopen beleggers weer aandelen’. Ik dacht al dat ze daar in een parallel universum leefden, maar nu weet ik het zeker …

  AEX sloot dik in de min en goudprijs is in zowel euro als dollar de hoogste uit de geschiedenis. Zelfs de Dow staat momenteel in de min, dus zelfs de computers die daar 90% van de handel voor hun rekening nemen krijgen hem niet meer omhoog.

  Ogen dicht en snaveltjes toe 😎

 46. Martijn says:
 47. racekever says:

  Kortom het is één grote failliete, verziekte, corrupte bende. Het financiele systeem zit al volledig aan de grond. Het wachten is niet op het barsten van de huizenbubble maar eerder van banken die moeten afschrijven op hun verotte leningen aan landen die met de dag verder gedown-graded worden. Het is een systeemcrisis waarbij de gehele EU in terminale toestand verkeert. Overdrachts belasting verlagen en overige kunstgrepen is rommelen in de marge, het zal de executie van de BV Nederland niet uitstellen.

 48. xenobinol says:

  @51 Martijn:

  Waar begint dat plaatje toch op te lijken 🙂

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Stages_of_a_bubble.png

 49. racekever says:

  Mijn gevoel zegt dat de hel hier voor oud en nieuwe los barst.
  Dus trek die fles met bubbels maar open en geniet ervan.
  Quote; Gerald Celente:

  “First we have currency wars, than we will have trade wars and than real wars.”

  “When people lose everything and they have nothing to lose, they lose it.”

 50. racekever says:

  Het is zoals Juan Belmonte zegt dat de prijzen hier maar een beetje meer als 6% gedaald zijn en het buitenland veel meer. Dat terwijl het financiële exponent tussen reële waarde en subprime hypothyken hier in de polder vele malen groter is. Lang leve de macdonald economie in tweeverdieners land. Het zou toch wat zijn als Vincent van Gogh opnieuw zijn schilderij de aardappeleters zou recreëren.
  Ik ziet het al voor mij. Een happy meal met kropje sla etend op een Ikea zithoek in een Vinexbunker van bv. 350.000 euro. Wat een melancholie.

 51. Juan Belmonte says:

  @55 racekever

  Mooi beeld: de Happy Meal eters.

  alleen al de naam happy meal 😛

 52. Juan Belmonte says:

  @Claude

  Afgelopen maand zijn 15 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de NOS vanavond op basis van cijfers van makelaarsvereniging NVM.

  Van de NVM, de kop van Jutr van Hogehuizenprijsminnend NL was dit te verwachten, ze hebben vast een hele afdeling communicatie/propaganda/rozebrillenopticiens om alle statistieken roze te sausen.

  We toonden reeds eerder aan dat:
  – NVM al jaren roep dat toen het beste moment was om te kopen (terwijl de prijzen langzaam daalden, wachten was in het voordeel van de koper)
  – NVM pub;iceerde jarenlang met veel kabaal voporlopige zeer roze cijfers en corrigeerde in alle stilte
  – het scheefmeten was dusdanig in de beroepsaders van de makelaars gaan zitten dat de NVM een campangne moest gaan voeren Exact Gemeten om het publiek er weer van te overtuigen dat de geadverteerde vierkant meters ook echt in de koop inbegrepen waren
  – NVM huizen staan vaak jaren te koop en in de looptijd verschijnen zij regelmatig opeens als splinternieuw

  Kortom, als ze bij de NVM nu iets meer verstand van huizen zouden hebben, kregen ze nog wat krediet, maar als die man in beeld komt valt Juan al van zijn stoel van het lachen …. 😛

 53. FT says:

  @42 en @45 (Claude en 416),

  Weer een persbericht wat zich kwalificeert voor de Pinokkio award.

  Ik zou wel eens inzag krijgen in de NVM gegevens, volgens mij klopt er niets van.

  Ik heb even 2 gegevens na gekeken. Ten eerste Funda-heel Nederland. Er staat netjes op datum wat er verkocht is (onder voorbehoud wel te verstaan) Veel van deze huizen komen gewoon weer op de markt.
  Ik tel er dan 7985 stuks. (op pagina 534 begint juni)

  Ik heb ook even in mijn eigen archief gekeken (Een specifieke selectie in Den Haag) dan tel ik voor juli 2011 exaxt 229 stuks en voor juli 2010 kom ik op 307 stuks.

  Wie kan mij dit uitleggen?

 54. Juan Belmonte says:

  @58 Voor een wetenschapelijk goed doorgrond e theorie verwijst Juan graag naar de casametrie.

  U heeft een casametrisch consult nodig om het recht te praten 😛

 55. Maria says:

  @58 FT

  Wellicht dat de media afdeling van de NVM je dit misschien kan uitleggen?

 56. Juan Belmonte says:

  FT

  Juan heeft het met u te doen, u zit maar te tobben hoe uw constateringen / metingen in Den Haag zich nu verhouden tot de media-uitingen van de NVM.

  U meet in Den Haag een daling van 25% in aantallen koopwoningverkopen juli 2011 tov juli 2010.

  NVM stelt dat er landelijk sprake is van een stijging van 15% (in aantallen).

  Verklaring: in Den Haag heerst wel eens vaker een andere werkelijkheid dan in de rest van het land. Het leuke is dat ditmaal de werkelijkheid wel eens dichter bij de Haagse versie zou kunnen liggen 😛

 57. Juan Belmonte says:

  01/08/2011: NVM stelt:

  De negatieve spiraal op de woningmarkt is volgens de NVM nu doorbroken.


  Het is voor het eerst dat de NVM cijfers over een maand bekendmaakt, in plaats van een kwartaal.

  Juan stelt voor om iedere nanoseconde te publiceren hoe het gaat, zet er een megacomputer op en u kunt volledig op basis van het verleden te toekomst voorspellen 🙂

  Juan gelooft volledig in de maakbaarheid van de samenleving, zeker wanneer deze gebaseerd is om waarderingsmodellen die veronderstellen dat er geen rem zit op hypotheekschuldgroei (zoals de casametrische theorie bijvoorbeeld)

  Hahahaaa, yes, de gratis cabaret is still going strong 😛

 58. Juan Belmonte says:
 59. Juan Belmonte says:

  En ondertussen in Spanje:

  La Bolsa sufre la mayor caída en un año pese al acuerdo en EEUU y el adelanto electoral

  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/08/01/economia/1312184408.html

  IBEX minus 3,24% in één dag.

  Goed voor uw Spaans:
  La prima de riesgo, determinada por la rentabilidad extra que debe pagar España a quien invierta en su bono a diez años comparada con la que ofrece Alemania, sigue al alza. El diferencial ha repuntado de 355 a más de 370 puntos y la rentabilidad del bono español en el mercado secundario se eleva al 6,18%, frente al 2,47% que paga el bono alemán.

  En el caso griego, el diferencial con Alemania superó los 1.230 puntos básicos al pagar un 14,7% por sus bonos a diez años.

  Tot zover het verschil tussen kunstmatig lage rente en marktrente:
  Spanje kan nu nog tegen 6,18% lenen, Griekenland zit voor 10 jaarsrente op 14,7% (per jaar dan).

  Heel raar, want zoals Juan eerder betoogde, zijn de problemen in Spanje mogelijk vééél groter dan die in Griekenland maar dat is niet hard te stellen want Juan weet helemaal niets van Griekenland en slechts een pocito klein beetje van Spanje.

  Stormpje voor de stilte
  of stilte voor de storm ?

 60. nhz says:

  @56/57:
  Happy Meal: ook tekenend voor de manier waarop Nederland slaafs de VS (de banksters) volgt.

  @63:
  de maakbaarheid van de samenleving: maar waarom lukt het NVM dan niet om gemiddelde verkoopprijzen te publiceren over juli?

  @65(Juan):
  ik denk dat er wél een groot verschil is tussen Spanje en Griekenland: Griekenland produceert vrijwel niets van waarde, Spanje hoort bij de tien grootste economieën ter wereld, die wel degelijk van alles produceren wat de rest van de wereld wil kopen. Met een bouwsector als een waterhoofd, dat dan weer wel – maar dat geldt voor meer landen.

 61. nhz says:

  excuus, de nummering doet weer raar dus let u niet te veel op de nummering in mijn reactie hierboven 🙁

 62. Nico de Geit says:

  Is er geen tekort aan mensen met een goed inkomen ten opzichte van het aanbod op de huizenmarkt?

  Als er hele kuddes mensen waren met een goed inkomen waren de te koop staande huizen zo verkocht. Zeker als die mensen tot 106% gefinancierd krijgen. Dan volstaat enkel een goed inkomen om een huis te kunnen kopen.

 63. racekever says:

  @70
  Zo is het Nico. De inkomens over de grootste linie van onze samenleving zijn maar nauwelijks gestegen. Dit met vooral exorbitante huizenprijzen op het oog en stijgende vaste lasten. Natuurlijk zijn er mensen die goed verdienen maar het gros in bouwknakkend nederland heeft aan het eind van de maand niet zo heel veel aan de strijkstok hangen. De vrije markt is verworden tot een fasistisch arbeidsmodel waarbij de lagere inkomens via het zzp model totaal worden uitgemolken door de grotere aannemers. Verbazingwekkend om te vermelden hierbij is dat de producten waar het omgaat vaak vele malen duurder zijn dan het produceren. Of het nu om huizen gaat of scheerapparaten etc. De verhoudingen zijn helemaal zoek.
  Neem nou een bakje met aardbeien tegenwoordig kost die als snel € 3,50 dat is wel bijna 8 guldens.

 64. Claude says:

  @70 Eens. De nieuwe generatie, zeg mensen tussen 25 en 35 jaar, heeft over het algemeen geen tonnen verdiend aan overwaarde op overwaarde stapelen. Sterker nog, ze worden eerder bedreigd met restschulden. De groep die dure huizen kan kopen is daarom een stuk minder dan vijf tot tien jaar geleden, toen ook de minder usual suspects zo zes tot zeven ton konden neerleggen (los zelfs even van de gedragscode).

  Verder, als ik zo om me heen hoor dat de nieuwe kinderopvangtoeslag bij rijkere stellen (samen vanaf 4x modaal) er behoorlijk in gaat rammen, dan is het helemaal de vraag waarom je je zou willen commiteren aan een te duur huis. Kun je beter het Lorenzo-leven gevoel gaan beginnen. Zie je je kids ook nog eens.

 65. Nico de Geit says:

  @ racekever

  ‘Neem nou een bakje met aardbeien tegenwoordig kost die als snel € 3,50 dat is wel bijna 8 guldens’

  In goud uitgedrukt zijn die aardbeien juist goedkoper geworden. Goud ging in de afgelopen 10 jaar 5x over de kop, uitgedrukt in euro’s. Je kunt je afvragen wat de werkelijke waarde van de euro is. uiteindelijk keren alle papieren valuta terug naar hun intrinsieke waarde (nul).

 66. lorenzo says:

  dank claude , en zie ze zeker dagelijks en zonder stress. Maar denk erom : anti-cyclisch leven is de sleutel.

 67. Nico de Geit says:

  ‘uiteindelijk keren alle papieren valuta terug naar hun intrinsieke waarde (nul)’.

  Voor iemand met een hypotheek in euro’s is dat natuurlijk geweldig nieuws. Goed dat ze hun hypotheek niet in goud hoeven af te lossen.

  Ik vraag me af wat er gebeurt met hypotheken in euro’s als de euro verdwijnt. In welke valuta moeten ze worden afgelost?

  In IJsland hebben ook veel mensen een hypotheek in euro’s, maar hun plaatselijke munt is heel weinig waard waardoor aflossen ondoenlijk is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*