VVD’er opgepakt wegens aannemen steekpenningen

Ton Hooijmaijers - VVDDe fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft samen met de rijksrecherche gisteren een inval gedaan bij VVD-coryfee Ton Hooijmaijers.

Volgens bronnen bij justitie wordt Hooijmaijers verdacht van “ambtelijke omkoping” in de periode 2001-2010.

Hooijmaijers, voormalig lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland en voormalig wethouder economische zaken in Amsterdam zou, aldus de verdenking, de afgelopen jaren bepaalde lobbywerkzaamheden voor bouwbedrijven hebben verricht waarvoor hij facturen verstuurde.

Behalve bij Hooijmaijers zijn er ook huiszoekingen geweest bij zijn moeder, zijn fiscalist en een aannemersbedrijf. De vennootschap die de facturen heeft verstuurd, is gevestigd op het adres van Hooijmaijers’ moeder.

Bronnen dicht bij het onderzoek zeggen dat het gaat om een ‘bijvangst’ van de omvangrijke bouwfraudezaak.

Hooijmaijers sneuvelde als bestuurder van de provincie in nasleep van de Icesave-affaire waarbij de provincie voor ?78 miljoen het schip in dreigde te gaan. In september 2009 kwam Hooijmaijers in opspraak toen bleek dat hij als gedeputeerde enige duizenden euro’s had uitgegeven met een provinciale creditcard. Commissaris van de Koningin Borghouts had de declaraties goedgekeurd, hoewel Hooijmaijers geen bonnetjes kon overleggen.

Verrassing

De inval van FIOD/ECD kwam voor Ton Hooijmaijers naar eigen zeggen als een complete verrassing. “Ik schrok mij echt het apelazerus. Ik dacht eerst dat het om een slechte 1 april-grap ging, ik heb ze alles meegegeven wat ze wilden hebben.”
join the club - VVD tuig
De aangeslagen ex-gedeputeerde: “Ze zeiden dat de verdenkingen te maken hadden met het vastgoed. Ze hebben een kopie gemaakt van de bestanden op mijn computer en de administratie meegenomen. Het was echt een totale verrassing. Ik heb niets te verbergen, van mij mogen ze alles weten, ik heb zoiets nog nooit eerder bij de hand gehad”, aldus de aangeslagen ex-gedeputeerde.

Hooijmaijers ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten: “Ik weet van niets”.

In een reactie zegt Hooijmaijers’ advocaat mr. Frits Schneider dat er nog veel onduidelijk is. “Justitie zoekt heel breed”. Het feit dat zijn cliënt niet is aangehouden duidt er volgens Schneider op dat justitie terughoudend te werk gaat. Hooijmaijers is getrouwd en heeft drie kinderen.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: , ,
12 comments on “VVD’er opgepakt wegens aannemen steekpenningen
 1. lorenzo says:

  …wie niet steelt of erft blijft werken tot ie sterft….

 2. Hugo says:

  Wat was de straf, indien schuldig, ook al weer? Weet het weer, maximaal 5% van de opbrengst betalen als ‘boete’ en 40 uur schoffelen. Meestal zorgt de commissie ‘onder tapijt vegen’ er voor dat vervolging wel wordt tegengehouden. Krijgt ie daarna van een (politiek) vriendje wel weer een leuk leuk baantje a 400k per jaar toegestopt. Hier horen we nooit meer wat van is mijn gok.

 3. adamus says:

  nee Hugo, solliciteren loopt niet lekker, zegt ie.

 4. Jasper says:

  VVD en vastgoed(fraude)…een bekende combinatie.

  Gisteren heeft de VVD ook weer laten zien waar hun prioriteit ligt. Niet het afschaffen van de koopsubsidie of het kiezen tussen nieuwbouwsubsidie of koopsubsidie: nee liever beiden behouden en het geld uit een ander potje trekken.

 5. nhz says:

  “VVD en vastgoed(fraude)…een bekende combinatie.”

  ja, maar een VVD’er opgepakt voor vastgoed (gerelateerde) fraude, dat klinkt als een 1 april grap 😉

 6. Marketwatch says:

  De bezuinigingsplannen van de werkgroepen mbt tot wonen zijn ook bekend:

  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_130124.z24/Bezuinigingen_op_wonen__hypotheekrente_en_scheefwonen_aanpakken.html

  Kiest u maar…

 7. arendsoog says:

  Het effekt op huizenprijzen ligt bij deze 5 voorstellen tussen -8 en -13%. Er wordt echter niet gemeld op welke termijn…

  Ik vermoed echter dat dit wel eens de trigger zou kunnen zijn voor een fikse en plotselinge korrektie, die dan ook makkelijk groter dan -13% kan zijn.

 8. adamus says:

  ach scheefhuren, ik heb een 50+ familielid en die gaat minder werken. Inkomen modaal en huur 375.
  Dit gaat geen potten breken. Praatjes voor de vaak.

 9. adamus says:

  Gelukkig gaan de Tokkies er niet op achteruit.
  Specialisten in loondienst etc. dat horen we al 40 jaar. Krijg je het verschijnsel van hoogleraar in az met drie fte’s. Er is toch overal een mouw aan te passen.
  Te weinig huur betalen naar je salaris. Moet de verhuurder de huur verhogen en het meerdere aan de staat afdragen.
  Op weg naar een onproduktief land.

 10. Hugo says:

  Steeds vaker denk ik dat door officieel minder productief te worden ik een stuk welvarender zal zijn. Nu nog dat minder productief zijn kunnen financieren of liever nog, betalen (smiley).

 11. adamus says:

  11

  jij snapt het.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*