Bank helpt huisbezitter

Duizenden huizenbezitters die gebukt gaan onder dubbele maandlasten, omdat zich geen koper meldt voor de oude woning, krijgen hulp van een stichting die huurders gaat opsporen om die tijdelijk onder te brengen in de leegstaande woningen.

Het gaat naar schatting om 2000 tot 3000 gezinnen die het water aan de lippen staat.

Banken gaan hun in betalingsnood verkerende klanten doorverwijzen naar de Stichting Tijdelijk Twee Woningen, die zij financieel ondersteunen.

“Het belang van de huizenbezitter staat voorop. Niemand is er gebaat bij dat deze mensen nog verder in de problemen komen en hun huis worden uitgezet. Met de stichting willen we een stukje pijn wegnemen bij de ‘dubbeleigenaren’. Daarnaast hopen we een bijdrage te leveren aan het op gang krijgen van de woningmarkt”, aldus Luke Liplijn, de voorzitter van de stichting.

De stichting grijpt de leegstandswet aan om een koopwoning tijdelijk te kunnen verhuren. Het huis kan dan minimaal een halfjaar tot maximaal twee jaar worden verhuurd, met een verlenging tot maximaal vijf jaar. In de tussentijd blijft het huis te koop staan. Omdat de leegstandswet een opzegtermijn van drie maanden hanteert, kan de huur betrekkelijk snel weer worden beëindigd.

Volgens Liplijn werpt dit echter geen barrière op. “De groep huurders waar wij ons op richten, is al flexibel. Denk daarbij aan studenten, mensen die in echtscheiding liggen of gescheiden zijn, forenzen, expats of verbouwers. Bovendien kan er met de huurder een afspraak worden gemaakt, zodat het ook hem uitkomt.” De stichting vermoedt dat er veel vraag bestaat naar tijdelijke en betaalbare huurhuizen.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: ,
163 comments on “Bank helpt huisbezitter
 1. milj says:

  Bij een woning van 260K en met 5 jaar een prijsdaling van ca. 5% dan zit je zo onder de 200K

  Zolang ze de vraagprijzen niet verlagen dan kan die 5 jaar verlenging zo oplopen naar 10 jaar!

  Dat is goedkoop huren sla binnenkort je slag!!!

 2. Allert says:

  Ja leuk, heb 8 maanden in zo’n woning gezeten maar ben spontaan vertrokken toen de mogelijkheid zich voordeed. Het geeft behoorlijk het gevoel van druk omdat je geen invloed hebt op wanneer je de woning moet verlaten. opvallend detail wij zijn de woning uitgegaan en de eigenaar gooide de 20k onderuit. Het staat overigens nog steeds te koop.

 3. adamus says:

  De banken doen alsof ze niet snappen waarom de woningmarkt onderuit is gegaan.

  Nu de € nog. Kan die ook in een stichting. Dat hebben Zalm en zijn maten toch leuk gedaan.

 4. bigD says:

  “Bank helpt huisbezitter” en “Het belang van de huizenbezitter staat voorop”. Ik las in eerste instantie “Bank probeert eigen vel te redden” en “Het belang van de bank staat voorop”. Misschien toch eerst maar even een kop koffie deze morgen!

 5. adamus says:

  even een quootje.

  Hillary Clinton begrijpt dat heel goed wat blijkt uit een aansporing aan de Pakistaanse heersers:
  The percentage of taxes on GDP (in Pakistan) is among the lowest in the world… We (the United States) tax everything that moves and doesn’t move, and that’s not what we see in Pakistan,” she said.
  Het is dan ook begrijpelijk dat de IJslandse heersers voor hulp aanklopten bij Hillary Clinton.

  “Overigens maar goed dat wij vet in de EU zitten, anders zouden we er erger aan toe zijn dan IJsland”

 6. Martijn says:

  krijgen hulp van een stichting die huurders gaat opsporen

  Huurders worden tegenwoordig zelfs opgespoord.

  Wie weet doen ze er ook nog een brief met een maandelijkse huurverlaging bij cadeau.

 7. nhz says:

  @1:
  in mijn stad staat een record voorraad te koop, waarvan vele woningen allang leeg staan, maar van lage huren is geen sprake. Dit is alweer een opzet om een handje onder de markt te houden die een gezonde korrektie uitstelt. Pas als de HRA eraan gaat verwacht ik dat huren (in de vrije sector) serieus omlaag gaan.

  let wel: ‘het belang van de huizenbezitter staat voorop’; na de bank vanzelfsprekend. Het belang van de huurder is niet eens in zicht, dus de bedoeling is ongetwijfeld mensen die klem zitten een poot uitdraaien.

  Voor de banken is het een slimme oplossing, want zo blijft het huis voor het volle pond op de balans staan. En mocht het toch misgaan dan kan Jan Kees, in navolging van Wout, de staatskas plunderen om de verliezen van de banken aan te zuiveren. Tenslotte zijn het allemaal al staatsbanken hier, als het op verliezen aankomt.

 8. anderhalf keer modaal says:

  Met de laatste affaire hielpen de banken huiseigenaren niet bepaald. (de bank hielp de eigenaar aan een woekerpolis). Een bank helpt met name zichzelf. Zo kopen banken ook (incognito) huizen op bij executie veilingen.

  Heel begrijpelijk natuurlijk, de belangen zijn enorm.

 9. Klaas2 says:

  Tjonge, wat weer een negatief sentiment !.

 10. anderhalf keer modaal says:

  Ik heb de indruk dat een bank enkel die specifieke huis-eigenaar helpt die nog voldoende overwaarde op de woning heeft.

  Een bank zal het ‘per geval’ beoordelen en afwegen wat de meest gunstige optie is: direct executie of uitstellen.

 11. nhz says:

  @10:
  nee hoor, ze kijken heel goed naar de kans dat het geld ooit terug komt. Ik heb hier wel eens een voorbeeld beschreven van een dure woonwijk in mijn omgeving waar bijna 50% te koop stond, en de meeste eigenaars flink onder water zaten met de hypotheek. Van overwaarde was meestal geen sprake, maar omdat het per definitie meestal om mensen met hoge inkomens ging koos Rabo voor uitstel, soms met een aanscherping van de hypotheekvoorwaarden (hogere renteopslag etc.). Is inmiddels jaren geleden en is, dankzij het verder opblazen van de bubbel, voor beide partijen voorlopig goed uitgepakt.

 12. Frouke says:

  Als banken zich gaan bemoeien met de verhuur van onverkoopbare woningen, dan weet je al hoe de situatie is in Nederland.
  Het is trekken aan een dood paard.

 13. nhz says:

  @12:
  ik ben benieuwd, je mag toch aannemen dat de bank iets meer inzicht heeft in wat een realistische huur is dan de meeste eigenaars? Zolang er tenminste geen afspraken onder tafel zijn met de overheid om verliezen te compenseren …

  Bij mij in de omgeving is minstens 75% van wat te huur staat nog nooit verhuurd, en zal vermoedelijk ook nooit verhuurd gaan worden gezien de prijs/kwaliteit verhouding.

 14. ll says:

  Het behoud van de systemen.

  Waar is de woede

  http://weblogs.vpro.nl/waarisdewoede/

 15. ll says:

  Er staan maar 5 huizen op de site……

 16. rob says:

  Banken die bij nood doorverwijzen naar een stichting die misschien iets kan doen, dat noem ik niet echt helpen (zoals de kop van het artikel aangeeft). Los daarvan is het natuurlijk weer de zoveelste onzinregeling die alleen maar als doel heeft om noodzakelijke maar pijnlijke stappen zover mogelijk naar de toekomst door te schuiven.

 17. adamus says:

  dan kan Jan Kees, in navolging van Wout, de staatskas plunderen

  je hebt geen hoge pet op van JanKees geloof ik.

  Zijn ambtenaren brengen hem op het idee en een uit het juiste houtje gesneden cda’er weet er wel weg mee.

 18. nhz says:

  @17:
  yep, het beleid wordt verregaand door anonieme topambtenaren gemaakt, en de meeste daarvan zijn zeer conservatief en uitstekend ingevoerd in het old boys network. Een politicus moet veel lef en inzicht hebben om daar tegenin te gaan. Daarom zou een koude sanering bij de overheid een goede zaak zijn, maar ik vrees dat voorlopig dezelfde clan aan de macht blijft in Den Haag.

 19. adamus says:

  18

  dat zijn geen pas ingevlogen mensen van buitenaf.
  Kom je niet goedkoop vanaf, maar een jaartje buitengewoon verlof en ze laten redden door het “OBN” moet hedentendage een optie zijn.
  Bovendien ambtenaren maken geen fouten, indien wel dan heeft ook de minister geblunderd en moet zich verantwoorden. Doet ie liever niet.

 20. Mark says:

  hmm, dit is slecht.
  Verkopers zullen nu niet zo snel geneigd zijn om de prijs te verlagen. Door het verhuren ontneem je de prikkel om te dalen.
  Samen met het speculeren op de huizenprijzen (een paar berichten geleden) kun je concluderen dat er grote veranderingen op komst zijn, maar een betere betaalbaarheid zal op deze manier m.i. uitblijven.

 21. adamus says:

  betaalbaarheid is wat anders dan lagere prijzen of rente. Dat heeft mises, de bankrat en hofleverancier van boektitels, hier al eerder juist opgemerkt.

 22. nhz says:

  en nog meer goed nieuws, de gratis geld maffia komt de zielige huiseigenaars (in spe) ook weer te hulp. Hoe brutaal kun je zijn, je zakken vullen op kosten van de belastingbetaler en dan nog beweren dat je het voor de zielige starters etc. doet.

  Actie voor behoud koopsubsidie

  De Hypotheekshop is gestart met een handtekeningenactie voor het behoud van de koopsubsidie. Onlangs werd bekend dat de subsidiepot Bevordering Eigen Woningbezit in mei op is. Met die regeling kunnen mensen die een woning kopen een bijdrage krijgen in hun hypotheeklasten.

  De Hypotheekshop wil bereiken dat de subsidiepot toch wordt aangevuld, ondanks de val van het kabinet. Dat is volgens directeur Ron Bavelaar van belang voor starters op de woningmarkt én voor de doorstroming.

 23. nhz says:

  @22:
  staan een paar rare fouten in dat artikel; maakt geen deskundige indruk …

 24. Martijn says:

  De Hypotheekshop is gestart met een handtekeningenactie voor het behoud van de koopsubsidie.

  Bij de honden af.

  Men verwacht tegenwoordig met het zetten van een handtekening geld binnen te krijgen; werken is niet langer nodig.

 25. nhz says:

  euro knalt zojuist een procentje omlaag in korte tijd; misschien wat details van de Griekenland bailout uitgelekt? Gaan ze obli’s kopen met garantie van de ECB?

 26. ll says:

  @ 22 Yes, laatste zin, wie beschemt ons geld in Europa, wie is de schatbewaarder, gaan de zuidelijke schurkstaten er met ons geld vandoor ……

  Waar is het toezicht, of is dit ook de zoveelste wassen neus, controle……..

  De Jager gaat ons belastinggeld z.g. gebruiken voor Europa om de Euro te redden, maar wel via Griekse banken.

  Weg is weg. Op is op.

 27. Nico de Geit in Bangkok says:

  Studenten in een woning en daarna verkopen??? En dan alles renoveren?

  Een woning huren voor een onduidelijke tijd trekt mij niet zo. De huurprijzen en voorwaarden die de aanbieders in gedachten hebben maken het totaal onaantrekkelijk.

 28. adamus says:

  http://www.beursbox.nl/201003011643/laatste-nieuws/sacrosancte-weldoeners.html

  Even kennis laten maken met Geert Mak (Jorwerd).

  OLH is zomaar eens zoek zijn.

 29. adamus says:

  28

  een uitgewoonde woning kun je met korting verkopen. Is plausibele verklaring voor prijsverlaging van 10K of zo.

  24

  leuke cover, de Grieken sloegen meteen terug met een hakenkruis op de cover en de opmerking dat ze Aristoteles al hadden toen de Duitsers in bomen leefden en van bananen leefden. (D ten zuiden van Gr.?)
  250miljoen? zal wel een 3 nulletjes schelen?

 30. Martijn says:

  Yes, laatste zin, wie beschemt ons geld in Europa, wie is de schatbewaarder, gaan de zuidelijke schurkstaten er met ons geld vandoor ……

  Aan vertrouwen ontbreekt het jou in elk geval niet…

  Soros is niet van onbesproken gedrag wat mij betreft. Bovendien klinkt schatbewaarder misschien leuk, maar in de praktijk komt het vaak neer op “beheerder” in plaats van “bewaarder”.

  Kijk naar de VS of GB. Centralisatie van de macht is geen garantie op behoud van het geld.

 31. adamus says:

  25

  er zijn in ieder geval meerdere handtekeningen nodig bij de shop. Ze hebben hun geld wel eens verdiend met minder pennestreekjes.

 32. nhz says:

  @28:
  dit is een belangrijke factor bij de patstelling in de vrije verhuur: mensen vragen huren die alleen op te brengen zijn door een groep Polen ( tegenwoordig eerder Roemenen?), illegalen of flink wat studenten erin te stoppen. Mij lijkt de kans ook groot dat de schade na een jaar groter is dan het aan huur oplevert (mijn huidige huisbaas heeft er ook over gedacht maar uiteindelijk besloten dat hij het risico niet aandurfde, toen moest hij dus wel met de prijs omlaag).

  Een normaal iemand gaat echt geen 1200-1500 euro per maand betalen (da’s wat ze hier zo ongeveer vragen) voor een simpel rijtjeshuis van 30-40 jaar oud. Wie zoveel geld overhoudt gaat meestal kopen want die heeft hij (dankzij HRA) twee keer zoveel huis voor zijn geld. En hoeveel markt er is buiten de Randstad voor kleine ‘luxe appartementen’van 1500-3000 euro per maand zou ik ook wel eens willen weten;d at moet minimaal zijn.

 33. adamus says:

  Over bouwprijzen, ik weet niet of het nog zo is, maar bouwers moesten hun calculaties melden en degene die de bouw kon uitvoeren moest vergoeding betalen aan de anderen. Ik weet dat hier leuk mee gerommdeld werd.

  Het was ook niet slim om even tussen neus en lippen door , te vragen “wat zal dat nou kosten”.
  De betreffende aannemer had een lang geheugen.

 34. Martijn says:

  @29

  De mate waarin de economische bovenlaag in de VS beslag weet te leggen op nieuw gegenereerde welvaart doet het vermoeden rijzen dat toenemende koopkracht van de (voormalige) middenklasse van de bevolking voorlopig niet de oorzaak zal zijn van een herlevende Amerikaanse economie.

  De grafieken laten wel iets meer zien dan een middenklasse die “voorlopig niet de oorzaak zal zijn van een herlevende Amerikaanse economie”.

  We hebben het hier over een bevolking die tot en met de middenklasse in de sloot wordt gedumpt door hun meesters.

  Ik zie een opstand steeds minder als onmogelijk.

 35. adamus says:

  En hoeveel markt er is buiten de Randstad voor kleine ‘luxe appartementen’van 1500-3000 euro per maand zou ik ook wel eens willen weten;d at moet minimaal zijn.

  door mijn recente marktplaatskoopjes ben ik nog hier en daar geweest. Boomers gaan hun huis in bv Leidschendam verlaten voor huurappartement in de bollenstreek, 70m2 voor 1500/2000. Dachten
  nog een leuke prijs van 310k voor het rijtjeshuisje te krijgen, terwijl je rond den Haag v.o.n. kan uitkiezen voor dat geld. Nu moet er weer bijgeklust worden tot 65.

 36. boefke says:

  loose koose situatie voor de Euro. Als je Griekenland helpt moet je de veel grotere landen ook gaan helpen dalijk.

  als je niets doet gaan ze simpelweg failliet en knalt je munt ook onderuit. Zal mij niet verbazen als de Amerikanen meer van dit spelletje afweten.

 37. Patrick says:

  @35 Eens.

  Als ik die grafieken zie van de verhouding tussen de 1% hoogste inkomens en de rest van de bevolking, dan kan het niet anders of er gaat ellende ontstaan.

  Zie tegenwoordig computer games “shoot the banker”, half youtube staat vol met galspuwende ontslagen amerikanen, foto’s van tentenkampen gaan de wereld rond, en het aantal websites “verzet u tegen de dieven die overheid heten” groeit dagelijks.

 38. Patrick says:

  @ 37

  We willen toch een zwakkere euro? Goed voor onze export en concurrentiepositie 🙂

 39. ll says:

  @ 39 Komt het toch nog goed, met de bollenexport, toch…..

 40. Patrick says:

  @40

  Nee niet weer een tulpenbollen-bubble!!!

 41. Okkie says:

  Kan er hier geen handtekeningenactie worden gestart tegen het behoud van de koopsubsidie?

 42. adamus says:

  39

  moet er wel iets te exporteren zijn. Er gaan veel halffabrikaten (incl.kennis) naar bv. China, maar die komen weer terug als produkt hier. Is dat exporteren?

 43. adamus says:

  Is een digitale handtekening net zoveel waard als een echte Okkie?

 44. adamus says:

  44

  als het geld gratis verkregen is maakt het toch niet uit. Wie heeft de langste adem. Bovendien is Zweden een communistisch land. Waarom zijn er zoveel inwoners vertrokken? IT’ers zijn daar fiscaal helemaal kapot gemaakt in 2002/3. Die kregen geloof ik een fictief salaris toebedeeld. Alleen de belasting was wel het echte ding.

 45. adamus says:

  ad 46

  hebben we hier ook bedenk ik me: de vermogensheffing. Geen belasting; HEFFING.

 46. adamus says:

  okkie, ik wil handtekeningsubsidie.

 47. idd says:

  schiet jezelf lekker in je voet als bankier die starters vroeger wilde opschepen met een fijn zelfmoordhypotheekje zoek je nu dezelfde starters om precies diezelfde woningen te huren.

 48. Patrick says:

  @44

  Ik weet wel wat er gaat gebeuren als dat truukje navolging vindt…

  Hypotheekrente omhoog 🙂

 49. Martijn says:

  @44

  De aankondiging van negatieve rente deed ruim een jaar geleden veel stof opwaaien. Volgens mij loopt de actie inmiddels al een tijdje zonder al te veel ophef te hebben veroorzaakt, maar ik kan me vergissen.

 50. Valecia999 says:

  http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/(Ver)Kopen/BestaandHuisKopen/Voor+de+koop/StartersRenteregeling.htm?utm_source=nieuwsbrief+februari&utm_medium=email&utm_content=btw+verlaging&utm_campaign=CALG1nieuwsbrief

  Kan iemand mij ook vertellen waarom mensen dit zouden willen doen? Loop je HRA mis? Dus aan het eind van je hypotheek nog even 360* 20% korting ophoesten.

  En dan product van het jaar.

  Ik zelf heb een huis gekocht met 25% via de zgn. slimmer kopen regeling maar dit was een super buitenkansje (mooi rijtjeshuis in Bergen op Zoom voor 127 K hypotheek :-))

  Waarom ben ik eigenlijk lid van Vereniging Eigen Huis…

 51. milj says:

  eigenhuis.nl/Veren…ign=CALG1nieuwsbrief

  “Tegen die tijd gaat dat ook makkelijker. Uw huis vertegenwoordigt waarschijnlijk een bepaalde overwaarde, u bent verder in uw carrière en u verdient meer.”

  Aan het eind van de carriere zullen ze bedoelen en rijp voor het bejaardentehuis.

 52. Martijn says:

  De woningcorporatie schiet maar liefst 20% van uw maandelijkse hypotheekrente voor, die u pas later hoeft terug te betalen.

  * 20% korting op de maandelijkse hypotheekrente
  * woning is 100% uw eigendom
  * altijd recht op minimaal 50% van de overwaarde
  * als uw woning geen overwaarde heeft, wordt de voorgeschoten rente kwijtgescholden
  * de Nationale Hypotheek Garantie is altijd van toepassing

  Mooi dat ze eerst zeggen dat een deel van de rente wordt voorgeschoten, en dat later “korting” durven te noemen.

  De opzet lijkt me in elk geval duidelijk.

  De deelnemende partijen lenen de starter nu wat geld, en hopen dat later uit zijn overwaarde terugbetaald te krijgen.

  Men hoopt zo starters de markt in te trekken om de prijs hoog te houden en probeert dat te financieren uit toekomstige overwaarde.

  Om het extra aan te prijzen heeft men het “product van het jaar” genoemd.

 53. Martijn says:

  Het valt voor starters niet mee om aan een betaalbare koopwoning te komen. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. En de drempel om toe te treden tot de woningmarkt is hoog. Om de stap naar een eerste ‘eigen huis’ kleiner te maken, hebben FBTO, diverse woningcorporaties en Eigen Huis Hypotheekservice de Starters Renteregeling ontwikkeld.

  Vereniging eigen huis…

  Strikt genomen heeft de starter nog geen eigen huis, en dus hoeft de vereniging niet voor zijn belangen op te komen.

  Dat doet ze dan ook niet.

 54. Goudbelegger says:

  Boomers gaan hun huis in bv Leidschendam verlaten voor huurappartement in de bollenstreek

  Heb dit ook aantal keer gehoord, verkopen huis om kleiner te gaan wonen maar hoor ook vaak dat ze camper kopen en appartement, heel soms boot en appartement.

  Weet niet of iemand nog naar de rai gaat, was een keer bij zo’n show in Duitsland, stonden vaak kosten per maand bij boten in plaats van aankoopprijs.

 55. Martijn says:

  @Goudbelegger

  Deze al gezien?
  http://www.youtube.com/watch?v=ZKczs-7BFRI

 56. Ludwig von Mises says:

  Verschil tussen reele en nominale prijs:

  – Is de huizenprijs gevierendeeld? Mope.

  – Is de goudprijs verviervoudigd? Yep.

  http://2.bp.blogspot.com/_m5i6pLhlNWU/S4qG64U-qcI/AAAAAAAAA88/qH7UCq2nF3g/s1600-h/MHPGOLDR.JPG

  Quod erad demonstrandum.

  Hyperinflation – als gedefineerd: monetaire inflatie die de prijsinflate te boven gaat – coming to your neigbourhood?

 57. Ludwig von Mises says:

  Enfin. Zeur ze.

 58. Martijn says:

  @ludwig

  Normaal kijk je geen filmpjes, maar als je een doorgeknipte goudstaaf met wolfraam hart wil zien moet je nr. 57 toch maar even aanklikken.

 59. adamus says:

  51

  ad neg. rente Zweden.
  gaat ook slechter met de werkgelegenheid in Finland en Zweden.

 60. adamus says:

  Waarom ben ik eigenlijk lid van Vereniging Eigen Huis…

  bij twijfel, opzeggen!

 61. Ludwig von Mises says:

  “Dat heeft mises, de bankrat en hofleverancier van boektitels, hier al eerder juist opgemerkt.”

  Dat vind Mises nu weer minder aardig. Boodschapper schieten? Zijn er dan alleen maar klootzakken op deze site?

 62. Ludwig von Mises says:

  ‘schiet jezelf lekker in je voet als bankier die starters vroeger wilde opschepen met een fijn zelfmoordhypotheekje zoek je nu dezelfde starters om precies diezelfde woningen te huren.”

  Ik begin steeds minder empathie te krijgen voor jullie. Wat een dommigheid.

 63. adamus says:

  Was mild bedoeld makker, kon het niet meer editeren maar wilde het verdichten tot prachtboek titels. Lontje werkt wel hè.
  Wie vond zijn collega’s kl.z?

 64. Martijn says:

  In dat filmpje zagen we een baartje van 500gr.

  Open knippen lijkt me niet het beste plan, maar ik ben nog geen ander controlemiddel tegengekomen.

 65. boefke says:

  Ik vertrouw er dan maar op dat de mijne echt zijn 😉

  Doorknippen verhoogt niet echt de waarde ben ik bang.

  Maar ff serious talk, euro 2 cent naar beneden tegen de dollar…..oef dat is niet misselijk voor de dag. gaat de euro eerder door het afvoerputje dan de pond?

 66. Okkie says:

  @52:
  Op deze manier krijgt de starter via een omweg een subprime hypotheek aangesmeerd, een hogere lening dan op basis van het salaris zou moeten worden afgegeven.

 67. adamus says:

  66
  het bekende natuurkundeproefje van Soortelijke masse bepalen. Of werkt dat niet?
  Wolfram is ongeveer hetzelfde als goud zie ik.

 68. Ludwig von Mises says:

  65

  Ik begin hoe dan ook tabak te krijgen van dit soort gezanik.

  66

  “Open knippen lijkt me niet het beste plan, maar ik ben nog geen ander controlemiddel tegengekomen.”

  Op de dite van Sinclair stond een aantal weken geleden een kit waarmee je de bars kan testen. Ik meen dat het met geluidsgolven werkt.

  67

  Wetende dat mijn commentaar voor dovemansoren is: ik ben short de dollar. Net als de investmentbanken.

  Hedgefunds zijn hebberige other papa’s speercentjes aan het vergokken met hun kansloze short positie op de euro.

 69. Kapotjeplov says:

  @23,

  Er is net een gat van 2 miljard in de begroting gevallen. No way dat die subsidiepot voor koopsubsidie nog aangevuld gaat worden.

 70. Martijn says:

  het bekende natuurkundeproefje van Soortelijke masse bepalen. Of werkt dat niet?
  Wolfram is ongeveer hetzelfde als goud zie ik.

  Daar zit het probleem.

  Geluid is inderdaad de oplossing aangezien wolfraam een stuk harder is dan goud.

  Die kit van Sinclair heb ik gemist. Zal even zoeken.

  Anders wellicht zelf een proefje opstellen, kan wel leuk zijn, al kost me dat waarschijnlijk minimaal een weekend. En zonder testmateriaal (wie heeft er wolfraam) is het lastig ijken.

 71. Okkie says:

  @adamus:
  Volgens mij worden er alleen nog digitale handtekeningen opgehaald door de Hypotheekshop. De koopsubsidie houdt de hoge prijzen in stand en is dus heel onvoordelig voor starters.

 72. boefke says:

  @70

  Short de dollar??

  Best een risico ben ik bang, eerst moet de grootste pijn uit Europa zweren voordat de dollar aan de beurt is. Verwacht zelf 3e kwartaal van dit jaar dat het serieuze werk met de dollar gaat beginnen.

  Met als apotheose 2012, wanner de beurscrash, dollarcrash en aards ontstijgende goudprijzen hetg eindspel van dit verzonnen experiment zullen inluiden.

 73. Martijn says:

  http://bullionanalysis.com/

  Ik zal ze eens mailen.

 74. Ludwig von Mises says:

  74

  Wat ga je straks doen met je goud?

  Boekadvies: “the intelligent investor” – Benjamin Graham.

  Je hebt nog twee jaar om een lijstje aandelen samen te stellen.

  Tenzij je tot je 67 door wil buffelen voor de baas.

 75. Ludwig von Mises says:

  “eindspel van dit verzonnen experiment zullen inluiden.”

  Correctie: geen experiment – het spelletje is ouder dan de weg naar Rome. Vandaar dat we weten hoe het afloopt.

 76. Goudbelegger says:

  Die gouden baren schijn je te kunnen wegen met een zeer nauwkeurige digitale weegschaal, tungsten en goud wegen niet helemaal hetzelfde, wat elektriciteit er door heen, magnetisme, schijnen ze ook te doen, dan kun je het ontdekken. Gewoon zoeken op Internet naar doodserieuze Duitse testers. Op youtube staan ook veel testfilmpjes.

  Enniewee, schijnt zelfs een integratiebeurs te zijn met allemaal bedrijven die asielzoekers ‘helpen’. Dit land moet en zal kapot. We zijn een soort hartpatiënt die lekker doorgaat met vet eten, dag na dag merk je toch geen verschil, tot het toch een keer raak is.

  GGG

 77. Ludwig von Mises says:

  Prima link Il

  Men neme een digitale valuta.

  Men jaagt de omloopsnelheid van geld op – negatieve reele reente en men pompt geld.

  En men hebbe reflatie.

  MV=PT

  Wel vervelend voor de stumpers die denken dat ze nu moeten gaan huren.

  De industriele revolutie had ook tot gevolg dat keuterboertjes moesten leren op tijd te komen, monotone werkzaamheden te verrichten.

  Om het helemaal vervelend te stellen – ouderen werden gepasseerd.

  Alleen kinderen konden het nieuwe ritme en de nieuwe discipline aan.

  Maar ze waren beter af.

  Boektip voor adamus: Alvin Toffler – The Third Wave.

  En voor diegenen die the intelligent investor gaan aanschaffen ondanks dat ik het adviseerde:

  Alvin Tofler – Revolutionary Wealth.

  Begrijp de situatie of de situatie grijpt jou.

 78. Get a Life! says:

  De geschiedenis herhaalt zich altijd net even anders dan verwacht.

  Het is te simpel om te denken dat alle schulden als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen door de komende hyperinflatie en dat alleen diegenen met goudstaven in de achtertuin behouden zullen blijven..

  Er komt geen hyperinflatie. En als ‘ie al komt dan alleen in de USA.

  Het zou wel eens een combi van allerlei flaties kunnen worden.

  Voorlopig geldt: Cash = King!

  Na 8 jaar praat mijn buurman ineens ook over goud…

 79. Ludwig von Mises says:

  79

  Als Soros instapt en het de ultimate bubble noemt.

  Dan weet je hoe laat het is. Tijd om je exit strategie voor te bereiden.

  Soros is niet rijk geworden met een buy en hold strategie.

  Waarmee ik niet zeg dat goud niet veel hoger gaat.

  Maar het blijft een barbaars reliek. Emotioneel genoeg van karakter om als rad voor ogen van Jan met de Pet te dienen.

  Volstrekt ongeschikt als betaalmiddel en oppotmiddel.

  Vooralsnog:

  Goud van 20 USD naar 1000 USD – geen dividend.

  Dow van 60 naar 10000 – wel dividend.

  Think about it. We are being played.

  Vergeet niet voor 12 uur het bal te verlaten. Er hangt geen klok, om Buffet te citeren.

 80. Ludwig von Mises says:

  81

  “Er komt geen hyperinflatie. En als ‘ie al komt dan alleen in de USA.”

  Ik zou minder stellig zijn. Je hebt mijn definitie gelezen van hyperinflatie. Het is al bijna over – net de tandarts.

  “Na 8 jaar praat mijn buurman ineens ook over goud…”

  We worden het nog eens eens op deze site.

 81. nhz says:

  @38:
  in de Londense City lagen afgelopen zomer de rampscenario’s al klaar voor het geval van een volkopstand tegen de banksters. Reken maar dat ze ALLES uit de kast trekken om deze topgangsters te beschermen tegen gewone burgers. Maar er gebeurde dus helemaal niks; ze hebben blijkbaar goed in de gaten hoe je het volk rustig kunt houden. In UK is de pijn voor de onderklasse vast al stukken erger dan bij ons.

  @41:
  da’s dan de derde tulpenbollen bubble; driemaal is scheepsrecht, moet kunnen 🙂

  @55:
  precies VEH = vereniging van pyramidespelers. Nieuw bloed altijd welkom, je moet wel zelf uit je doppen kijken.

  @60, 66, 69:
  ik begreep uit diverse artikelen dat het verschil toch wel heel makkelijk is vast te stellen zonder de staven te beschadigen. Dus al met al lijkt het me een broodje aap verhaal, het werkt hooguit tegenover argeloze (kleine) kopers. En wellicht voor banksters en politici die alleen willen doen alsof ze goud in de kluis hebben.

  soortelijke massa bepalen kan, het verschil is klein maar groot genoeg (vereist wel geschikte testopstelling, niet voor ‘portable’ gebruik denk ik). Geluid lijkt me het makkelijkst, ik denk dat een klein apparaatje met bijv. magnetron of roentgenstraling ook zou werken.

  @74:
  long of short de dollar durf ik ook niet. Het is niet makkelijk je tegen een dalende euro te beschermen, zeker niet nu goud weer meebeweegt met de aandelen, altijd een slecht teken.

  @80:
  The Third Wave, back to the future ofzo? Dat boek is wel tamelijk achterhaald volgens mij.

 82. adamus says:

  Boektip voor adamus: Alvin Toffler – The Third Wave.

  geweldig, ik schreef hier vorige week nog dat ik niet meer op de titel kon komen. Was in 1980/85 er populair. Ik ga het uit de verhuisdoos halen.

  thanx

 83. nhz says:

  @67:
  euro of pond als eerste door het putje?
  De euro is vandaag even de gebeten hond, maar als ik naar de grafiek kijkt loopt het pond nog steeds voorop in de race naar de bodem. Bij nog een paar down dagen voor de euro zoals vandaag zou het beeld wel veranderen. Euro maakt vandaag wel nieuw dieptepunt t.o.v. NZ/AU dollar (niet all time, maar over de afgelopen 1-2 jaar).

 84. nhz says:

  @85:
  die van mij was inmiddels met het oud papier mee; dus deze cyclus komt niet meer terug 😉

 85. adamus says:

  Reken maar dat ze ALLES uit de kast trekken om deze topgangsters te beschermen tegen gewone burgers.

  in omgeving Wognum lagen de beschermers ook in de wallekant; alleen zichtbaar voor degenen die daar heel veel gefietst hebben te zien. Je denkt dan: er is iets anders, maar wat? De mannen van de nationaal terrorisme bestrijder.
  Bleken de klanten de rekening digitaal te plunderen, althans probeerden. Honderden keren inloggen en denken dat ze digitaal voor konden dringen.

  nzh,
  third wave, kan ik me herinneren, dat mijn vrouw de linksmarxistisch opgeleide pedagoog (genX) het populair wetenschappelijk vond en het idee was ook al bekend in jaren 60/70 sociostudies. Maar ik ga het toch weer opzoeken. Misschien kan ik er nu wel mijn voordeel mee doen. Of grijp ik er weer naast?

 86. adamus says:

  nzh,

  je kunt het misschien als digitaal boek bestellen 😉

 87. nhz says:

  @88:
  tja … op 30 april in mijn buurt generale repetitie. Ze hebben nog net niet besloten dat alle bewoners van de binnenstad zichzelf thuis moeten opsluiten. Maar we weten nog niet alles wat ze van plan zijn dus kan nog komen, zeker als er voor die tijd nog wat meer economische onrust komt.

  @89:
  ik doe niet aan Kindle, iPAD enzo (sterker nog, ik heb niet eens een iPod en gebruik nog gewoon CD’s). Maar wie weet … ik denk trouwens dat een gebruikte papieren versie ondanks verzendkosten goedkoper zal blijken dan een digitale 😉

  en ja, het was wel iets uit de linkse hoek, anders had ik het indertijd niet gelezen 🙂

 88. boefke says:

  @76

  Wat ga je doen met je goud?

  Antwoord: ,,Je verhaal over dat goud geen dividend betaald is waar, maar ik ben niet van de buy en hold. Aangezien de goud- en zilvermarkt redelijk volatiel te noemen is maakt dat je dus veel buy and sell momenten hebt.

  Ik zal nooit alles verpatsen, hooguit tijdelijk een deel om later je aandeel in volume te kunnen vergroten.

  Uiteindelijk zal men het gebruiken waar het al eeuwen lang voor gebruikt werd, betalen!

  Je voedsel is best belangrijk, en om dat met aandelen te betalen lijkt me lastig. Om die aandelen om te ruilen voor papier waar een ieder zijn achterste mee afveegt, zal ook weinig helpen.

  Er zal een nieuwe wereldmunt komen, en die zal een waarde vertegenwoordigen die weer maakt dat goud onbetaalbaar is voor de gewone man, zoals ik mezelf zie.

  Mocht ik het helemaal mis hebben hoop ik met mijn strategie dat ik geen geld verloren heb, echter hooguit met een flinke voorraad edelmetalen zit die minder waard zal zijn dan op het hoogtepunt. so be it.

  feit is wel dat ik nu al rustiger slaap, dus zie het als een medicijn tegen depressie stress 😉

 89. adamus says:

  nzh

  LOL

  de straat op gaan doe ik niet meer dat is in 1983 voor het laatst geweest. Overigens op zo’n dag ontzettend dronken worden op de goede afloop was ook weer geen bezwaar. Naar het schijnt werden er ook toespraken gehouden op het Malieveld…

 90. adamus says:

  nzh ik heb een ipod op een digitaal dock en DA converter. Aangeschaft nadat de cd defect was. Superdeluxe. Geen gecomprimeerde bestanden erop trouwens.

  Papieren boeken in het Engels zijn veel goedkoper.
  Via amazon, niet bij Bol.

 91. adamus says:

  ik denk trouwens dat een gebruikte papieren versie ondanks verzendkosten

  amazon.de rekent geen verzendkosten.

 92. ll says:

  Klopt dit…….. We moeten snijden in de uitgaven, anders kost het een modaal gezin 700.- euro per maand.

  http://www.fd.nl/artikel/14320803/wouter-bos-er-heerst-raar-taboe-hogere-belastingen

  Hoe moet men zijn hypotheek dan betalen …….

 93. nhz says:

  @92:
  na 83 moest je ook niet meer op straat zijn, eerder op het terrein van de kerncentrale Borsele enzo 😉

  @93:
  de iPod lonkt maar ik heb het uitgesteld tot mijn volgende verhuizing; eerst nog maar even de oude audio apparatuur van 30 jaar terug opmaken. Van mij wordt de Mediamarkt niet rijk 🙂

  Ik ben al een goede klant van echte boeken bij amazon (vooral us/uk).

  @94:
  moet ik dan ook eens op letten, laatste keer dat ik checkte waren ze uiteindelijk duurder. (Bijna) nieuwe ‘used’ exemplaren zijn vaak nog goedkoper, via amazon uk.

  @95:
  of dat klopt? 35 miljard bezuinigen is per gezin zo’n 7000 euro dus dat klopt wel ongeveer denk ik (even er van uitgaande dat het een éénmalige belastingverhoging is).

  Het probleem is inderdaad dat er bij de bulk van die gezinnen zeker geen 7000 euro te halen valt, want het water staat al tot de nek. En als je het dan extra bij de hoge inkomens moet halen dan krijg je daar een belastingdruk die geen enkele grote partij voor zijn rekening neemt. Hogere belasting lijkt mij ook dom, nog meer reden om NIET te gaan werken en eeuwig in de uitkering te blijven hangen, 700 euro extra voordeel per maand! (bij wijze van spreke …). Minder aftrekposten en subsidies en snijden in flauwekul bij de overheid; 35 miljard minder daar ben ik binnen 30 seconden mee klaar.

 94. @ 95 Il
  Hoe moet men zijn hypotheek dan betalen

  Dat hoeft niet in alle gevallen….

  Leners leunen op overige belastingbetalers van HRA. Lenen en deels betalen. Scheefleners worden -zo lijkt het nu- hoe dan ook geholpen, eerst aan een topfinanciering.
  Dankzij startersleningen (o.a. Assen), woekerpolissen, HRA een een hoge leensom tov inkomen.

  Blijkt die lening onverhoopt van een tè groot kaliber dan helpt de bank of de gemeentebank Den Haag.
  Lenen en niet terugbetalen

  Wat klagen we eigenlijk, het paradijs is hier …. De NL versie van “Are you being served”? 🙂

  En ondertussen turven we er weer een ander steunvormpje bij, een stichting Bank. Niks echt nieuws onder de zon.

 95. nhz says:

  @97:
  het paradijs is hier – maar alleen voor topinkomens en kale kippen, die duurzaam meer uitgeven dan er binnenkomt. Want als je wel kapitaal hebt en een relatief laag inkomen dan is er van een paradijs geen sprake, in tegendeel.

 96. @nhz

  Ik was idd. even de andere kant van de medaille vergeten, dank voor de herinnering 🙂

  Tegelijketijd “ondergaan” hoort nu eenmaal ook bij het leven en we hebben van alle samenlevingen, hier een mooi polderexemplaar waarin we best redelijk omgaan met elkaar. En sommige verandringen komen, hoe veel men ze ook vertraagd…

 97. Hoe meer vertragings-mechanismen (startersleningen, NHG/WeW, bankierende gemeenten, bankierende stichtingen, bankierende Staat) des te groter de noodzaak, er is een markt voor vertragingsmechanismen ?

 98. adamus says:

  eerder op het terrein van de kerncentrale Borsele enzo

  zit je nu lekker dicht bij het vuur. Ik ken het alleen fietsen, 20 jaar later 🙂 http://vvv.fietsen.123.nl/route%20zak%20van%20zuid%20beveland.htm

  @93:
  de iPod lonkt maar ik heb het uitgesteld tot mijn volgende verhuizing

  bij laatste verhuizing zijn de cd’s geript en per stuk in de doos gegaan. Volgende verhuizing gaat dus sneller. Inpakken en wegwezen. Als Ludwig nu met nog meer ouwe meuk komt, ligt straks alles toch weer voor een deel naast de dozen.

  Ik ben al een goede klant van echte boeken bij amazon (vooral us/uk).
  @94:
  moet ik dan ook eens op letten, laatste keer dat ik checkte waren ze uiteindelijk duurder. (Bijna) nieuwe ‘used’ exemplaren zijn vaak nog goedkoper, via amazon uk.

  doordat de verzendkosten vervallen valt het wel eens mee en bezorgd binnen 2 dagen de laatste tijd. US kan vriezen, kan dooien. Van een week tot 6 weken.

 99. adamus says:

  Voor Martijn betreffende common law/roman law
  en de “law” waar ik niet op kon komen.

  http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=102727

 100. Martijn says:

  @Ludwig

  Volstrekt ongeschikt als betaalmiddel en oppotmiddel.

  Van gedachten veranderd? Vanwaar dat inzicht?

 101. Martijn says:

  @102

  Ik moet hier nog even op studeren, ben geen jurist. Wellicht weet Ludwig er meer van…

 102. bigD says:

  Ludwig, ik herinner mij een long dollar positie van je: VGZ. Als dat toevallig ook een short euro positie is dan valt de schade nog mee.

 103. adamus says:

  @Ludwig

  Volstrekt ongeschikt als betaalmiddel en oppotmiddel.

  Van gedachten veranderd? Vanwaar dat inzicht?

  heeft zichzelf te haastig geciteerd. Ik moest het ook 2x lezen.
  Verzekering. Hoewel iedereen die in papiergoud doe m.i. aan het speculeren is.

 104. adamus says:

  104

  Ludwig is toch IB’er?

 105. Martijn says:

  Als het een verzekering is en je hebt hem nodig, dan is het toch weer een oppotmiddel geworden.

  Ludwig?

 106. adamus says:

  Fysiek lijkt het mij een oppotmiddel in deze tijden.
  Het ligt onder je matras en ik neem aan dat het niet iedere dag geheel of gedeeltelijk van eigenaar wisselt.

  hier kom ik ook nog een verklaring tegen. Kijk bij de O.

  http://www.xs4all.nl/~mkalk/begrip04.htm

 107. adamus says:

  7000 per gezin. Ik kwam gisteren op het nieuws nog een vloerverwarmingsproject tegen: 4000woningen à 12.500. Verbranden van geld.

 108. Martijn says:

  @Kees

  Die link: goud vormt de basis van het geldstelsel. De bankbiljetten zijn gedekt door goud. Men heeft o.a. de volgende varianten gekend: tot 1914 de gouden muntenstandaard, tussen 1918 en 1936 de goudkernstandaard en van 1945 tot 1971 de goudwisselstandaard.

  Inmiddels zijn we voorbij ’71.

 109. Martijn says:

  Bij het oppotten derft men rente, d.w.z. men brengt een rente offer, omdat de liquiditeitsvoorkeur is toegenomen. Verwar oppotten en sparen niet. Als men oppot dan spaart men wel, maar sparen is niet altijd oppotten!

  Ok.

 110. nhz says:

  @110:
  ja, maar jij weet niet wat de overheid over 5 jaar voor de energierekening durft te vragen. De ambtenaren wel, dus die weten nu al dat dit project super rendabel is.

  In Goes hebben ze ook zo’n slim project waar huiseigenaars moesten tekenen voor verplicht energie afnemen (10 jaar geloof ik) bij de energiefirma die bij installatie betrokken was. Die rekent vervolgens doodleuk 1750 euro per jaar voor de stroom voor de warmtepompen, dus als je nog niks verbruikt hebt. Of het energiezuinig is weet ik niet, rendabel overduidelijk niet.

 111. Ludwig von Mises says:

  105

  VGZ stond toen 2.20. Neem van Ome Mises aan dat ie op 3.50 zijn inleg uit de markt heeft gehaald.

  De andere helft is vandaag 2.07 CANDO waard. Aangezien de euro gedaald is, sta ik ook de nog resterende positie nog op winst.

  Meer fundamenteel: er is een actiegroep in california (vistagoldno.com) bezig met een NIMBY actie tegen Vista. Mises heeft een lange adem.

  California is bezig failiet te gaan. Dat goud gaan we wel opgraven.

  Beleggen is niet voor de fainthearted. Maar sceptisme is op zijn plaats, zover wil ik je wel tegemoet komen.

  Wordt vervolgd.

 112. Ludwig von Mises says:

  Martijn.

  Er zijn twee precedenten:

  In 1934 is de dollar aan goud gelinked – nadat goud gerevalueerd was. Een bullmarket in aandelen die zijn weerga niet kent volgde.

  In 1944 zijn de overige valuta aan de dollar gekoppeld nadat ze eest gedevalueerd waren. Een bullmarket in equities volgde die duurde tot 1966.

  TPTB willen een dure goudprijs. Waarom denk je?

 113. nhz says:

  @114:
  VGZ, ik wist niet dat je zo’n speculantje was… Ik heb er ooit wel eens mijn vingers aan gebrand, nooit meer; is een echt pump-and-dump aandeel.

 114. Martijn says:

  @Ludwig

  Het ging mij niet om de stijging van aandelen maar om je volgens mij veranderde blik op goud.

  Of vergis ik me dan?

 115. Ludwig von Mises says:

  102 / 104

  Er zijn in wezen drie verschillende systemen.

  Common law vs statutairy law vs regulatory law

  De eerste wordt door de rechtbanken op basis van jurisprudentie vastgesteld. De tweede door de wetgevende macht. Regulatory law wordt door de executive branch vastgesteld.

  Het probleem met common law, is dat het mobrule opleverd. Proleratiaat regeert in jury rechtspraak.

  Het probleem met regulatory law is dat het elitaire rechtspraak oplevert.

  Mises heeft meer met statutairy law, vastgesteld door professionele juristen die een filosofische basis hebben.

  (a nation of laws, not of men zeiden ze vroeger in de VS – dat is niet meer het geval)

 116. Ludwig von Mises says:

  117.

  Nee, je hebt niet goed gelezen:

  “Ludwig von Mises Zegt:
  1 March 2010 om 5:40 pm
  79

  Als Soros instapt en het de ultimate bubble noemt.

  Dan weet je hoe laat het is. Tijd om je exit strategie voor te bereiden.

  Soros is niet rijk geworden met een buy en hold strategie.

  Waarmee ik niet zeg dat goud niet veel hoger gaat.”

 117. Ludwig von Mises says:

  116

  Alle beslissingen zijn in wezen speculatief.

  Vista Pump en Dump? Ik voorspel je dat ze over 25 jaar nog produceren.

  Maar het aandeel is van 7 cent (2000) naar 12 dollar (2007) gegaan. Toen naar 80 cent (toen kocht ik)

  Het gaat zonder twijfel naar de 40 dollar.

  Kijk eens naar de barrons gold mining index. Geeft je een gevoel voor het ritme van de markt.

  “speculantje” is wat denigrerend vind je niet?

 118. Martijn says:

  Ah, mijn aandacht bleef meer hangen bij: Volstrekt ongeschikt als betaalmiddel en oppotmiddel.

  Vooralsnog:

  Goud van 20 USD naar 1000 USD – geen dividend.

  Dow van 60 naar 10000 – wel dividend.

  Think about it. We are being played.

  Vergeet niet voor 12 uur het bal te verlaten. Er hangt geen klok, om Buffet te citeren.

  Maar het is me duidelijk.

  Voorlopig is het denk ik nog geen twaalf uur.

  Heb je in de precedenten die je noemde al gekeken naar de geografie? Ga je uitstappen in het Westen als straks de tijd daar is, of wordt het ergens anders?

 119. Ludwig von Mises says:

  “Als Ludwig nu met nog meer ouwe meuk komt, ligt straks alles toch weer voor een deel naast de dozen.”

  Adamus. Ik lees het liefste boeken die een jaar of 100 oud zijn.

  Mischien dat je nu wel oud en wijs genoeg bent om de boeken die je destijds wellicht niet kon bevatten te begrijpen.

  “en ja, het was wel iets uit de linkse hoek, anders had ik het indertijd niet gelezen”

  Lins, rechts. Twee kanten van dezelfde medaille. Moet je boven staan.

 120. Ludwig von Mises says:

  “Heb je in de precedenten die je noemde al gekeken naar de geografie? Ga je uitstappen in het Westen als straks de tijd daar is, of wordt het ergens anders?”

  Goede vraag. Kom ik op terug.

 121. adamus says:

  @110:
  ja, maar jij weet niet wat de overheid over 5 jaar voor de energierekening durft te vragen. De ambtenaren wel, dus die weten nu al dat dit project super rendabel is.

  de overheid geeft nooit iets voor niets, dat is wel zo. Die schokkende opmerking heb ik uit de mond van Marcel van Dam gehoord, welliswaar had hij een borrel op, maar toch. Ging over woningisolatie 1980.

 122. adamus says:

  In Goes hebben ze ook zo’n slim project waar huiseigenaars moesten tekenen voor verplicht energie afnemen

  Almere kent ook zoiets, zelfbouwers in de ecowijk moeten Nuon 6K betalen i.v.m. restwarmte centrale Diemen. Al zet je 100 zonnepanelen op je dak, Nuon is verplicht. Vanuit de overheid dus wordt dat opgelegd.

 123. adamus says:

  mises, niet bevatten? In ieder geval geen handen en voeten aan kunnen geven. Het waren gekke jaren voor de Gen.X. Het was in de jaren 70 ook normaal om een uitkering aan te vragen als je van school af kwam.
  Als ik nu op tv een datingprogramma voorbij zie komen waarbij een vrijgelaten 19 jarige gedetineerde eerst wordt begeleid naar een uitkering, vraag ik me af wie de “misdadigers” zijn.
  Het zweet breekt me nog uit. Hoe “helpers” een mens op het verkeerde poot kunnen zetten. Als ik dan het gelul nu weer hoor van “de sterkste schouders…..”; amehoela.

 124. adamus says:

  Adamus. Ik lees het liefste boeken die een jaar of 100 oud zijn.

  ludwig, kom ik toch in de richting met de echte LvM. Kwam in de doos ook A.Smith nog tegen, 2,50 uitverkoop V&D sticker.

 125. Ludwig von Mises says:

  “mises, niet bevatten? In ieder geval geen handen en voeten aan kunnen geven. Het waren gekke jaren voor de Gen.X.”

  Ook ik heb geen edit. Maar ik noemde je in ieder geval geen rat…

  “Kwam in de doos ook A.Smith nog tegen, 2,50 uitverkoop V&D sticker.”

  Tsja. Inflatie.

 126. adamus says:

  ……rat was bedoelt als “interne rat” gezien je kwalificatie van -sommige- collega’s. Het kwam niet uit de verf. Ik lijk gvd Balkenende wel. smiley

 127. Ludwig von Mises says:

  129

  Zand erover. Je merkt, Mises is er voor de gewone man. Het nieuwe bankieren 🙂

 128. nhz says:

  @125:
  ik denk dat ze nu overal met dat soort projecten bezig zijn om te voorkomen dat mensen het zelf gaan doen en onafhankelijk worden van het net, want dat kan best met een goede moderne woning. En helemaal als we over 5-10 jaar goede opslag mogelijkheden hebben voor stroom (via auto bijvoorbeeld).

  Maarja, als het op wat grotere schaal zover komt zullen ze wel bij wet vastleggen dat een aansluiting + kontrakt op gas/electra voor iedere woning verplicht is, met een bijpassend prijskaartje voor het vastrecht.

 129. adamus says:

  131
  klopt. Er is ook nog een wet die zegt dat je niet aan elkaar mag doorleveren? En als je elkaars meer/minder verbruik “regelt” komt Jan Kees langs? Belasting over crimele energie is geen punt bij deze gristelijke man.

  http://www.energierecht.nu/?//Belastingplicht+doorlevering+elektriciteit+(en+aardgas)////24719/

 130. adamus says:

  mises, nog even en je gaat een column starten in het stadsblad. Ga eens een praatje maken met Duijvesteijn. Die doet onroerende zaakjes in Almere, maar dat wist je al.

 131. nhz says:

  @132:
  behalve dan als je behoort tot een club met sterke lobby zoals de glastuinders. Dan mag je de energie die je dankzij grootverbruikerstarief, geen energiebelasting en mega investeringssubsidies bijna voor niks krijgt wél aan particulieren doorverkopen voor het volle pond, en alle winst in je zak steken. Makkelijker kunnen we het niet maken …

 132. Martijn says:

  @134

  Zilver ga je niet op verliezen. Probleem is wel 20% btw bij fysieke uitlevering.

  Ik heb mijn zilver op papier (HBU) maar twijfel de laatste maand wel om het uit te laten leveren. Staat nu EUR12+, ik kocht stapjes tussen 8 en 10.

  Bij uitlevering betaal je btw over de aanschafwaarde, dus dat scheelt weer wat.

 133. adamus says:

  Zilver ga je niet op verliezen. Probleem is wel 20% btw bij fysieke uitlevering.

  valt bij lage prijs wel mee, maar hoe zit het bij verkoop? Stel het loopt op naar 20.

 134. Martijn says:

  Bij doorverkoop krijg je de btw volgens mij niet expliciet terug, maar verkoopprijzen liggen wel wat hoger.

  Als je een auto koopt betaal je ook btw. Bij doorverkoop niet.

  http://www.thesilvermountain.nl/blog/date/2009/08

 135. Ludwig von Mises says:

  138

  Bedrijf kopen met fiscaal compensabele verliezen. BTW nummer aanvragen. Na verloop van tijd je zilver verkopen.

  Waarom denk je dat Buffett een textielbedrijf kocht? Toch niet omdat ie verstand had van het echte naaien?

 136. Ludwig von Mises says:

  (mischien toch wat meegekregen over belastingen adamus.)

  (eerlijk gezegd zelfs aan off shore tax planning voor varkensboeren en autohandelaren et al gedaan in mijn tijd in het buitenland)

 137. nhz says:

  @138:
  zolang je doorverkoopt aan particulieren wordt de BTW gewoon doorgeschoven; maar ooit moet het weer terug het circuit in lijkt me en dan gaat er iemand 19% verlies pakken, dus je zou dan vermoeden dat de prijs in de particuliere handel lager is dan de marktprijs + BTW.

  @139:
  voorzover ik weet is dat van geen kant toegestaan. Volgens mij mag je compensabele verliezen alleen verrekenen als je de activiteit van de firma voortzet. Handelsondernemingen in zilver en goud staan vast niet vaak te koop 😉

 138. adamus says:

  141

  of je verkoopt het weer aan HBU. Zij zien het als inkoop exBTW, denk ik. Of banken moeten vrijgesteld zijn?

 139. ll says:

  De politiek als toezichthouder…..
  Is dat goed voor het broodnodige vertrouwen……
  Denk het echt niet.

  http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_124883.z24/AFM_zal_zich_inhouden_bij_beoordeling_ex-DSB_ers.html

 140. nhz says:

  @142:
  het probleem met terugverkopen aan de bank lijkt me om te beginnen dat het dan opnieuw gecertificeerd moet worden. Men is daar nogal vaag over, maar blijkbaar is iedere staaf die de officiele kluis uitgeweest is verdacht, en echtheid controleren schijnt minimaal een paar honderd euro te kosten (en soms véél meer, afhankelijk van waar). Bij zilver is dat extra problematisch gezien de waarde per staaf.

  Van HBU weet ik geen details want ik heb nog nooit wat laten uitleveren; op de website kon ik geen harde gegevens daarover vinden. Ik denk dat dat fysiek leveren relatief weinig gebeurt, en terug leveren nog minder. Bij mijn bank (AAB) snapten ze er helemaal niks van en konden ze alleen na veel overleg bevestigen dat fysiek leveren een optie was, en dat terwijl HBU tot voor kort gewoon onder AAB viel. Misschien ook wel lastig dat dit straks onder Deutsche Bank valt, complicerende factor bij fysieke leveringen ?

  @143:
  duidelijke aktie van De Jager in zijn nieuwe baan: DNB is de baas, en hij weet dat DNB zelfs de grootste fraudeurs en knoeiers bij de banken de hand boven het hoofd houdt. Alle schade wordt toch op spaarders en eventueel belastingbetalers verhaald, dus waarom fraudeurs niet gewoon hun gang laten gaan?
  Dit belooft nog veel moois voor zijn verdere aktie.

 141. adamus says:

  143/144

  En “wellink is een vooraanstaand cda’er” heb ik hier gelezen.

  De Duitsers hebben misschien betere connecties met Zwitserland.
  Mises doet ook geen fysiek goud heb ik begrepen, maar die zit er ook beroepsmatig dicht op als hij het papiergoud kwijt wil.

  Misschien heeft Martijn ideeën over dit deeltje logistiek?

 142. Ludwig von Mises says:

  141

  Tx voor de info. Ik hou me meer bezig met waarderings grondslagen.

  Wijzigingen in de amortizatie goodwill bv. Da’s wat je moet weten om een bedrijf te waarderen.

 143. Ludwig von Mises says:

  145

  Mises denkt dat het systeem gaat transmorferen. Niet instorten.

  Fysiek goud is goed als je armageddon verwacht. En dan nog heb je meer aan voedinsmiddelen en dergelijke.

  Ik heb aandelen en die zijn netjes in custodianship.

  Als ik (iedereen) ze kwijt zou raken – dan hebben we armageddon.

 144. Martijn says:

  Als je in goud wil doen dan zou ik voor het fysieke spul gaan. Er zijn simpelweg te veel claims op papier om de boel te dekken.

  Verder zijn er genoeg partijen die goud en zilver tegen marktprijzen inkopen van particulieren, zoals: http://www.zilver-inkoop.nl/quotes.html (overigens geen ervaring mee).

  Zoals ik het zie gaat de markt voor het eventuele certificeren straks vanzelf harder lopen als de prijs van de metalen verder stijgt. Certificeren wordt dat goedkoper terwijl je winst is gestegen.

  Uiteraard is dat slechts een scenario en kan de werkelijke toekomst daarvan af blijken te wijken, maar voorlopig ga ik er voor het gemak van uit dat ik gelijk krijg.

 145. Martijn says:

  @148

  In dit voorbeeld ben je de btw overigens kwijt; voor goud speelt dat probleem niet.

  Ik heb mijn zilver daarom ook nog niet laten uitleveren.

  Los daarvan denk ik dat er nog wel betere prijzen te krijgen zijn, maar ik heb nog niet gezocht.

 146. Martijn says:

  Tot slot: ik kocht het goud en zilver voornamelijk als verzekering.

  Goud bijvoorbeeld op 20k/kilo. Ik maak me voorlopig niet druk het terugverkopen.

  Overigens kan je ook altijd nog in de munten gaan. Betaal je wat meer per gewichtseenheid, maar verkoop je relatief gemakkelijk door. En voor wie van geschiedenis houdt kan het ook nog leuk zijn.

 147. Ludwig von Mises says:

  148

  En toch begrijp je het niet goed Martijn.

  Artikeltje voor jou.

  http://www.financialsense.com/editorials/fekete/2006/0504.html

  Alhoewel “we are all bankers now” is het nog steeds zo dat de meesten het bankiersvak niet begrijpen.

  De banken zijn gehedged.

 148. Martijn says:

  @151

  Of die banken wel of niet gehedged zijn blijft speculatie voor mij.

  Als we GATA mogen geloven is het niet zo, als we jouw link geloven wel. Wie weet ligt er waarheid in het midden.

  Los daarvan kan je vragen stellen bij de clearing. Wist je bijvoorbeeld dat de eigenaar van het bedrijf overstock ooit vermoedde dat er naked geshort werd op zijn aandelen en hij, toen hij ze besloot terug te kopen, 112% van de uitstaande aandelen wist aan te kopen.

  Kan je over hedgen praten wat je wil; het systeem is niet waterdicht en ik zie voldoende incentive voor fraude.

 149. Martijn says:

  I am not putting this forth as a thesis. It can never be proved or disproved. It is merely a hypothesis more plausible than the one suggesting that the shorts are as stupid as they are suicidal.

  Stupid zijn ze zeker niet. Toen ze de huizenmarkt lieten klappen wisten ze ook van de voren dat ze geld van Greenspan zouden krijgen; hij had het ze letterlijk verteld in ’97. Voor goud zullen er ook mogelijkheden zijn.

 150. Martijn says:

  Greenspan: http://www.minneapolisfed.org/publications_papers/pub_display.cfm?id=3629

  Hence, central banks have of necessity been drawn into becoming lenders of last resort. But implicit in the existence of such a role is that there will be some form of allocation between the public and private sectors of the burden of risk of extreme outcomes. Thus, central banks are led to provide what essentially amounts to catastrophic financial insurance coverage. Such a public subsidy should be reserved for only the rarest of disasters.

  Dan weet je genoeg als grote bank…

 151. Ludwig von Mises says:

  152

  Is het geval bij de meeste aandelen die ik heb. Spread trades van de banken.

  Long senior miners en short junior miners.

  Ze lezen geen jaarverslagen maar ze weten dat 90% van de juniors faalt en dat de seniors een trackrecord hebben.

  Meestal hebben ze gelijk

  Gelukkig doe ik mijn huiswerk wel, en heb ik altijd gelijk

  Smiley

  Jouw advies is goed: koop fysiek goud als je je er niet in wil verdiepen.

 152. Ludwig von Mises says:

  154

  Tsja. Dat komt ervan als je de banken “dwingt” het geld van hun rekeninghouders in sub prime leningen te stoppen.

  Politiek heeft boter op het hoofd en dan met name de socialisten.

  Je weet wat rothshild zei:

  “Let me issue and control a nation’s money and I care not who writes the laws.”

  Het is payday.

 153. Martijn says:

  @151

  Dat we nu een controlled-demolition zien geloof ik overigens wel hoor. Toch betaal ik liever de eventuele extra kosten voor het uitleveren dan dat ik het risico loop me te vergissen in papier.

  Ieder zijn ding. Ik wil mijn waarde behouden. Goudmijnen koop ik met het koffiegeld. Ik kan er tegenwoordig een koekje bij kopen.

 154. Ludwig von Mises says:

  157

  Dat is in orde. Ik wil waarde creeren.

 155. Martijn says:

  @156

  Dit was een eentweetje. Greenspan heeft letterlijk gezegd dat hij er is als het risico te groot wordt, maar ook alleen dan.

  Dan hoef je als bank geen zorgen te maken en wacht je tot het risico groot genoeg is.

  Lehman had er denk ik niet op gerekend dat zelfs dan sommige banken meer gelijk zijn dan andere.

 156. Martijn says:

  @158

  Met fysiek goud komt de waarde ook nog wel. Ik zie het als de surest bet. Beperkt neerwaarts risico en veel opwaarts.

  Op goudmijnen sta ik dit jaar 50 procent in de plus. Leuk voor er bij, maar een stuk minder zeker wat mij betreft.

 157. Martijn says:

  @Ludwig

  Dat banken weinig problemen hebben met unhedged handelen maakt de derivatenlaag ons wel duidelijk dacht ik. Inmiddels beginnen ze elkaar er over aan te klagen zoals je waarschijnlijk gelezen hebt: http://www.dailyfinance.com/story/legal-briefing-banks-suing-banks-over-credit-default-swaps/19381198/

 158. adamus says:

  161

  dat hebben Wim Kok en Zalm c.s. toch ook vernomen?

 159. adamus says:

  162

  ad 159

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*