De huizencrisis in de jaren tachtig

19791985

In de jaren tachtig steeg de hypotheekrente in Nederland hard. Huiseigenaren zagen de waarde van hun huis in rook op gaan.

Lees ook: Het instorten van de huizenprijzen / huizenmarkt begin jaren 80

In de jaren zeventig was het nog bijzonder aantrekkelijk om een huis te kopen. De lage hypotheekrente maakte je eigen droomhuis betaalbaar. Tot in 1979 de tweede oliecrisis uitbrak. Ayatolla Khomeini nam toen de macht in Iran over en zette de olie-export op een lager pitje. Hierdoor stegen de prijzen in het Westen.

Om de inflatie in toom te houden, werd de rente verhoogd. Zo remde de Nederlandse Bank de prijsstijgingen. Maar door de onwaarschijnlijk hoge hypotheekrente – tot wel veertien procent – kwamen huizenbezitters in de problemen: de woonlasten stegen enorm.

Daar kwam bij dat de regering de lonen en uitkeringen juist had verlaagd. Hierdoor moesten veel mensen méér dan alleen avondje uit of een vakantie missen. Ruim achtduizend mensen konden hun hypotheek niet meer betalen en moesten hun huis verkopen. Ter vergelijking: in 1978 kwam dit slechts één keer voor.

De gedwongen verkoop liet de voormalige huiseigenaren achter met een schuld van tienduizenden guldens. De waarde van huizen daalde in een razend tempo. Potentiële kopers haakten af, afgeschrikt door de hoge hypotheekrente. En zo kon een huis waarvoor ooit twee ton was betaald, plotseling nog maar 170.000 gulden waard zijn. Huizenbezitters zagen hun vermogen in rook opgaan.

Na 1985 kwam er weer goed nieuws: de prijzen stegen tot aan de economische crisis van 2008 onafgebroken.

bron: Nationaal Historisch Museum

Share Button
103 comments on “De huizencrisis in de jaren tachtig
 1. Nothus says:

  Het sprookjesgehalte van het museum is wel tergend hoog. Tragisch.

 2. Steve says:

  Tragisch ook dat stijgende prijzen als ‘goed nieuws’ gebracht worden. Alsof stijgende olie prijzen ooit als goed nieuws gepresenteerd worden.

  Triest dat men maar niet wil snappen dat een huis een consumptiegoed is net zo goed als schoenen, een auto, etc.

 3. Steve says:

  Het lijkt me prachtig om op ‘te koop’ borden en op Funda grote 40% KORTING stickers te zien of ‘
  ELDERS 300K HIER VOOR 200K’ of ‘2 voor de prijs van 1!’.

  Zoals in de supermarkt, lekker omzet maken en doorschuiven die dozen.

  Makelaars moeten maar eens aan het eind van de middag op de markt rond gaan kijken om te zien hoe men daar de laatste dozen groenten en fruit verkoopt. Kunnen ze wat van leren 😉

 4. lorenzo says:

  3.(makelaars) je vergist je want Eigenaren verkopers. Dat kan een keer gebeuren.

 5. Hans- says:

  Destijds pandbrief aan toonder, 12,5%!!

 6. nhz says:

  @1:
  tja, onvoorstelbaar wat een geschiedvervalsing hier bedreven wordt; 1984 en Brave New World is er niks bij. Goede reden om dit Nationaal Historisch Museum voorgoed te mijden (met de rest van de vaderlandse historie zal het dan wel niet beter gesteld zijn, ongetwijfeld allemaal afgestemd op de heersende politieke inzichten).

  soms maar liefst 15% prijsdaling? In your dreams! Het gemiddelde daalde bijna 40% in 1.5 jaar, dus individuele huizen gingen soms met vér boven de 50% korting van de hand. Een kennis van mij kocht een mooie nieuwbouw bungalow met +/- 60% korting.

  8000 gedwongen verkopen lijkt me ook erg weinig trouwens, ik wed dat we nu zo het tienvoudige zouden kunnen krijgen. Gelukkig voor de huiseigenaars zijn de banken nu een stuk minder streng, vanwege NHG, en laat men overal de rekening lekker oplopen want ‘het komt vanzelf goed’.

 7. jim says:

  In 1980 werd de Vondelstraat herkraakt.
  De kraakbeweging had z’n huiswerk gedaan.
  Leopards Tanks die de barricade’s opruimen. Helicopters die pamfletten verstrooien met ‘n tekst van Wiegel ‘de colonne eenmaal in beweging kan niet worden gestopt’. Scherpschutters op de daken. Het pand kon niet worden ontruimd. De leegstandswet monde uit in een antikraakwet. Nuff said! Het museum een dikke onvoldoende. Geschiedvervalsing.

 8. jim says:

  Mind you, kogels door de ruiten, brandbommen, ‘snachts alle ruiten ingegooid (nu ja de meesten). En wie werd er gecriminaliseerd?

 9. jim says:

  Ooit een gun naar je hoofd gehad door zo’n knokploeg vd speculantenmaffia?
  Ik wel.

 10. jim says:

  Jammer dat Stan van Houcke is opgehouden met bloggen. Ik begrijp hem overigens wel. Heikelien Verrijn Stuart was aanwezig bij de eerste otruiming. Geschiedenis.

 11. jim says:

  Cultuur of traditie?

 12. Merijn Knibbe says:

  Ik mis wat dingen in het verhaal.

  A. De werkloosheid steeg ook sterk, in deze jaren, terwijl de rente steeg

  B. (Dit komt uit het jaarverslag van De Nederlandse Bank in 1982): de rente was met name zo verschrikkelijk hoog omdat de rente in de VS (waar de inflatie aanzienlijk hoger was dan in Nederland) zo hoog was, en Nederland wel mee moest gaan met de rentestijging in de VS

 13. Alex says:

  @9 Let me guess: de krakers?
  En maar goed ook. Ze hadden niks te zoeken op andermans eigendom.

 14. beurse beurs says:

  Een van de redenen dat panden zo belachelijk duur zijn in amsterdam is dat er veel crimineel geld is gestoken in panden. Die drugs en prostitutiebaronnen moesten ergens hun geld kwijt….

 15. Bug says:

  Die krakers zijn dat nu niet die fatisige 50ers die eind jaren 80 een huis gekocht hadden en nu een vette overwaarde hebben ?

 16. nhz says:

  @8-11:
  ja, ik heb daar ook slechte herinneringen aan; o.a. blijvende gezondheidsschade als gevolg van de manier waarop de Amsterdamse overheid (lees PvdA) meende de grote speculanten te moeten beschermen. Voor de goede orde: ik was zelf geen kraker, net als veel andere mensen die bestookt werden met strijdgas, de gracht ingemept werden of een tank over hun auto heen kregen ‘in het algemeen belang’.

  Ik gun Alex(15) dat het nog een keer gebeurt en dat ze over zijn auto heen walsen ‘in het belang van de rechtsorde, had u daar maar niet moeten parkeren’. Ben benieuwd of hij dan nog zo naief is.

 17. nhz says:

  @16:
  niet alleen in Amsterdam natuurlijk, in heel Nederland moet dankzij het coffeeshop beleid jaarlijks vele miljarden aan crimineel geld witgewassen worden. En er is geen tak van de economie waar dat zo makkelijk gaat als de vastgoed sector.

 18. dr.t says:

  Het gaat er hier steeds genuanceerder aan toe….

 19. dr.t says:

  Crimineel, mafia etc. Lekker overzichtelijk zo’n wereldje….

  Je komt er alleen niet zover mee om de wereld louter verzuurd te bekijken.

  Nooit hoor ik eens wat over ambities, dromen, geloof in eigen kunnen.

  Ik heb bijvoorbeeld een droom, wonen in Italië, een eigen bedrijf beginnen, investeren in jezelf.

  Overigens waar criminelen echt een hekel aan hebben is een sterke overheid, die voor iedere vierkante milimeter opp. wel een regeltje weet te bedenken en de ambitie heeft geldstromen te controleren.

  Er zal best wat gerommeld worden, maar in vergelijking met bijvoorbeeld Rusland mogen we blij zijn.

 20. dr.t says:

  De oplossing voor drugs en drugsgelden is overigens gelegen in de legalisatie ervan.
  Daarmee zou de prijs zakken en de controle toenemen.

  Maar dat past niet in de traditie van met name onze christelijke (genot als concurrent van god en dus de machtspositie van de kerk) en onze socialistische (leidt af van de klassenstrijd) medemens.

 21. nhz says:

  @21:
  we spreken elkaar nog wel eens als je echt een eigen bedrijf gestart hebt en een paar jaar aan den lijve ondervonden hebt hoe de overheid werkt in NL. Buiten de subsidie sector maken ze bijna alles kapot, met investeren in jezelf kom je meestal niet ver. Investeren in de zakken van politici of toezichthoudende ambtenaren is meestal een stuk rendabeler 🙁

  En wat sterke overheid betreft, bedoel je nu te zeggen dat ze in Rusland een zwakke overheid hebben? Ik geef toe, corruptie en omkoping bestaat niet in Nederland want dat is geinstitutionaliseerd; alleen klokkenluiden komt nog voor als criminele activiteit, en dat wordt dan ook keihard aangepakt.

 22. Scheefhuurder2 says:

  L’histoire se repete. Maar nooit op precies dezelfde manier, daarvoor zijn er teveel variabelen. Ik ben nog steeds op zoek wat dit keer de incentive voor een drastische prijsverlaging kan zijn. Een sterke renteverhoging zou op zich gezond zijn, maar een kunstmatig laaggehouden rente in combinatie met omlaag gemanipuleerde inflatiecijfers is een mondiale trend. Gedwongen verkopen? Nog steeds marginaal. Een onderschat verschil met jaren’80 is verder de invloed van de media. Toen had je Brandpunt, nog geen commerciële zenders en internet. Er is nu een hele patatgeneratie opgegroeid met het beeld dat een eigen huis synoniem staat voor een geldautomaat. Dat is het resultaat van 25jr indoctrinatie door eigen ouders, media, en dienstverleners. Dat krijg je er niet zomaar uit. En wat die ouders betreft: dat zijn de babyboomers die het geld uit hun eigen huis nu gaan doorsluizen naar hun kroost. Ik noem maar wat: 50k€ gratis schenken aan kinderen onder de 35, mits bestemd voor eigen huis. Dan is er nog de overheid die tot haar laatste snik geld zal blijven pompen in de huizenbubble. Dit wordt opgelegd door Bouwend NL al die belangengroepen wiens wortels diep verankerd zitten in de politiek. En tenslotte heeft diezelfde overheid ook alle troeven in handen om wet&regelgeving naar haar hand te zetten. Samengevat zie ik dus eerder een langzame, chronische daling dan een quick-burst. Dat laatste zou overigens het beste zijn: je kunt wel zalf op een puist smeren, maar uitdrukken brengt uiteindelijk de meeste verlichting. Anders gezegd: ik kan niet bedenken wie of wat voldoende hard op de huizenmarkt kan gaan drukken. Of zie ik wat over het hoofd?

 23. nhz says:

  @24:
  vergeet niet dat er in 1980 ook geen duidelijke ‘incentive’ was. Rente en werkeloosheid waren al een paar jaar hoog, het ging langzaam aan nog wat slechter en ineens viel de bodem uit de markt. Niemand kan eigenlijk goed de cruciale factor aangeven; zou nu net zo kunnen gaan. In 1979 hadden we nog weinig cheerleaders zoals Hukker en de vele vastgoed profs, maar anders hadden ze ongetwijfeld in koor verklaard dat het fantastisch ging, dat een huis de allerbeste investering was die je ooit kon doen, enz. enz. enz.

  Wat internet betreft: eens. Ik hoor regelmatig (ook op dit forum) dat door internet de daling nu veel sneller zal gaan en ik geloof daar helemaal niks van. De tulpenbollenmanie van 1635 crashte binnen 1 week, en dat was zonder telefoon, internet of Twitter. Nieuws reisde per trekschuit, paard of postduif. Internet zorgt voor eindeloos veel desinformatie waardoor hele volksstammen op het foute been gezet worden, in plaats van zelf na te denken en een mening te vormen.

  Ik denk wel dat een snelle crash mogelijk is als de overheid de greep op de markt kwijtraakt, bijv. door de volgende financiële crisis. Helaas gaan we met Griekenland nu weer even door met pappen en nathouden (stevige bezuinigingen akkoord, maar uitvoeren ho maar).

  Ik wacht op de kroning van Prins Pils, voor een replay van het 1980 scenario 😉

 24. Hugo says:

  @15 (Alex)

  Kom eens op de verkeerde plek op de verkeerde plaats. Schedelbasisfractuur gemept door de ME. ME’ers vrijgesproken, jouw fout, had je daar maar niet moeten zijn. Kijken of je dan nog zo’n vent bent.

 25. Hugo says:

  @21 (dr.t)

  De meeste dromen zijn bedrog, zeker in de EUSSR. Vertrouwen in eigen kunnen, proest. Zoek eens uit waarom Fred Spijkers geadopteerd is door ”Geneva Initiative on Psychiatry” (hint dissidenten voor gek laten verklaren door de overheid middels de psychiatrie, goed overgenomen van de ‘sterke overheid’ vd USSR). Is maar 1 van de vele ziekmakende voorbeelden in deze bananenmonarchie. Maar gezien je posts blijf je liever dromen. Wat je wilt maar spaar ons de rubbish. Kunnen we ook zelf lezen via ‘de kwaliteitsmedia’.

 26. Scheefhuurder2 says:

  Voor wie de tulpenbollencrisis niet hebben meegemaakt;
  “In de hoop op snelle winsten stortte men zich massaal op het beleggen in tulpen. In de zomer van 1633 werd er zelfs een huis geruild tegen drie tulpenbollen. Termijncontracten voor tulpenbollen gingen van hand tot hand, soms wel meerdere keren per dag, met de bedoeling om ze weer met meer winst te verkopen.
  Op 5 februari 1637 bereikte de handel een hoogtepunt. Een familie verkocht voor meer dan 90.000 florijnen (vergelijkbaar met het huidige bedrag van 7,5 miljoen euro) een tulpenbed. Binnen een week was de droom over en in mei 1637 bracht een tulpenbed dat in januari nog een waarde van 10.000 florijnen had nog slechts een schamele 6 florijnen op.”

  @24 NHZ
  Hmmm, misschien heb ik het sentiment over het hoofd gezien. Dat is onvoorspelbaar en kan omslaan. Er is dus nog hoop.

 27. dr.t says:

  Juan kom eens in met een humoristisch ernstige noot, ik hou het hier niet uit… Ik wordt gekraakt door de krakers, verzuurd door de azijnliefhebbers en verduisterd door de zwartkijkers.

  Weh mir, wo nehm ich, wenn
  Es Winter ist, die Blumen, und wo Den Sonnenschein,
  Und Schatten der Erde?
  Die Mauern stehn
  Sprachlos und kalt, im Winde
  Klirren die Fahnen.

 28. nhz says:

  @28:
  Oja, en de trigger van de crash van 1637 was een virus (nee, geen computervirus …).

  @29:
  misschien heeft Juan het te druk met de laatste berichtjes over Spanje, de stresstesten moeten over om de Cachas vals gespeeld hebben en nog steeds hun vastgoed balansen veel te rooskleurig voorstellen (zoals was te verwachten).

 29. xenobinol says:

  @26 Hugo:

  Zodra mensen gaan meppen zijn er kennelijk geen grenzen meer. Ik vraag me wel eens af wat voor een mensen daar met wapenstokken op burgers gaan staan inhakken. Dan ben je toch echt knettergek en hoor je eigenlijk aan de kalmerende medicijnen.

 30. dr.t says:

  Hugo

  Weet je het zeker dat je al hersteld bent van je schedelbasisfractuur???
  Ik kan je niet zo goed volgen.

  En krakers zijn ook niet altijd lief hoor. Met een mes de pezen van een politiepaard doorsnijden is voor mij een beeld, die een smet oplevert voor jouw ‘beroepsgroep’ en dat meen ik echt.

 31. dalen says:

  @ 7

  ” In your dreams! Het gemiddelde daalde bijna 40% in 1.5 jaar, dus individuele huizen gingen soms met vér boven de 50% korting van de hand. Een kennis van mij kocht een mooie nieuwbouw bungalow met +/- 60% korting.”

  Klopt, ik kocht toen mijn eerste huis voor 110k gld die een jaar daarvoor nog een vraagprijs had van 189k.

  @ 24

  Goede beargumentering!! Je laatste punt ” Of zie ik wat over het hoofd?” “Vertrouwen” in de markt en vooral in de politiek, hetgeen een trend is van de laatste jaren, is totaal weg. Dit komt niet snel meer terug en zal voor de dalende prijzen zorgen. Neem als voorbeeld de stomme uitspraak mbt afschaffing van de overdrachtsbelasting. Wie wil er nu nog kopen en wie gelooft nog politici. Die hebben allang alle credits verloren.

  @ 25

  Inderdaad viel plotsklaps de bodem eruit en zag je binnen een week overal een bord in de tuin. Moeilijk voor te stellen voor degene die het niet hebben gezien maar ik heb destijds heel wat huilende mensen in mijn winkeltje gehad.

  Uiteraard is het nu een andere situatie maar ik herinner me dat er in korte tijd halve straten te koop stonden. Vóór de prijsval, werd er door de telefoon een huis gekocht. Men ging niet eens kijken. De rente was destijds aanzienlijk hoger, hetgeen een grote oorzaak was van de gedwongen verkoop.

  @ 27

  “Is maar 1 van de vele ziekmakende voorbeelden in deze bananenmonarchie.”

  Een bananenmonarchie hebben wij hier ook maar het is hier meer sophisticated. Desondanks duidelijk te zien voor iemand die het wil zien.

 32. Claude says:

  Op de Scherpe Pen, een bevestiging van het beeld dat de overdrachtsbelasting afschaffen (als eenzijdige maatregel) niet helpt: http://descherpepen.nl/2011/overdrachtsbelasting-afschaffen-helpt-niet/

 33. dr.t says:

  Inderdaad viel plotsklaps de bodem eruit en zag je binnen een week overal een bord in de tuin. Moeilijk voor te stellen voor degene die het niet hebben gezien maar ik heb destijds heel wat huilende mensen in mijn winkeltje gehad.

  Uiteraard is het nu een andere situatie maar ik herinner me dat er in korte tijd halve straten te koop stonden. Vóór de prijsval, werd er door de telefoon een huis gekocht. Men ging niet eens kijken. De rente was destijds aanzienlijk hoger, hetgeen een grote oorzaak was van de gedwongen verkoop.

  Heel relatief dit verhaal, een jaar of vijftien wachten en men had dezelfde huis weer voor de dubbele prijs of hoger kunnen verkopen.

  Het het zijn de gedwongen verkopen die in een markt die onder druk staat ‘de gemiddelde verkooprijs’ bepalen.

 34. nhz says:

  @31:
  de meppers zijn meestal zelf hele brave huisvaders, die eerst een paar uur in een ME busje worden opgefokt met harde muziek, porno blaadjes en keiharde politieke propaganda.

  Ik ken wel wat voorbeelden van ‘nette’ mensen die indertijd bij de kerncentrale borsele volstrekt vreedzame betogers het ziekenhuis in sloegen. En voor de autoriteiten zijn zulke MEers vanzelfsprekend kerngezond en de beste ambtenaren die je kunt hebben, dus reken maar dat ze na gedane arbeid een mooie promotie kregen.

  @32:
  volgens mij ging het erover dat de ME vaak excessief geweld gebruikt tegen iedereen die toevallig in de buurt is, en niet alleen tegen ‘relschoppers’. In tegendeel, de allergrootste relschopper tijdens de krakersrellen van 1980 bleek jaren later in dienst van de BVD, bij veel andere politiek getinte rellen zelfde verhaal. Fascisme ten top.

  @35:
  “Heel relatief dit verhaal, een jaar of vijftien wachten en men had dezelfde huis weer voor de dubbele prijs of hoger kunnen verkopen.”

  HA HA, totally clueless zoals altijd!!! Weet jij wel hoeveel de inflatie was in die 15 jaar, blijkbaar geen flauw idee. Als jet het na 15 jaar voor dezelfde prijs kon verkopen dat speelde je niet quitte maar dan had je ver door de 50% verlies!!!

 35. Scheefhuurder2 says:

  @25 NHZ, @33 Dalen;
  Ok, vertrouwen/sentiment kan omslaan maar er is ook zoiets als gretigheid/hebzucht. En dit laatste is vermoedelijk nog steeds ongekend groot: onder verkopers die niet willen zakken, onder kopers ihb. starters die nog denken dat een 150k€ kippehok over enkele jaren 250k waard zal zijn. Vergelijk dit met de LegioLease Winstverdriedubbelaars begin van deze eeuw: met een beetje verstand zou je zo’n produkt niet moeten vertrouwen, maar hoeveel lieden zijn er destijds ingetuind uit pure hebzucht?
  Het wordt pas spannend als zowel het vertrouwen wegvalt en NL gaat nadenken. Voorlopig zij er nog teveel lemmingen.

 36. dr.t says:

  Wie wil er nu nog kopen en wie gelooft nog politici. Die hebben allang alle credits verloren.

  Het gaat in de politiek niet om geloven maar om een belangenstrijd.
  En de weg naar afschaffing van de HRA is politiek gezien erg lang…..
  Afschaffing HRA is politieke zelfmoord. Midden partijen branden hun vingers er niet aan.
  Sterker nog VVD, CDA en PVV hebben hun politieke meerderheid aan hun standpunt erover te danken.
  ‘Bij ons is uw bezit veilig’, men struikelde in de aanloop naar de verkeizing welhaast over elkaar in het verkrijgen van een medaille ‘kampioenschap HRA-behoud’.

  Dat linkse partijen zich daarvoor ineens wel uitspreken heeft eveneens te maken met eigen belang. Men weet dat er flink bezuinigd moet worden en men wil graag de bal aan de andere kant leggen, omdat men liever niet aan de kiezer wil uitleggen dat het huidige welvaartsniveau niet houdbaar is.
  De afgesleten mottto ‘de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen; is een uitvlucht en de huizenmarktsituatie geeft een alibi om af te zien om eindelijk eens met inhoudelijke oplossingen en een visie te komen.

 37. dr.t says:

  35:
  “Heel relatief dit verhaal, een jaar of vijftien wachten en men had dezelfde huis weer voor de dubbele prijs of hoger kunnen verkopen.”

  HA HA, totally clueless zoals altijd!!! Weet jij wel hoeveel de inflatie was in die 15 jaar, blijkbaar geen flauw idee. Als jet het na 15 jaar voor dezelfde prijs kon verkopen dat speelde je niet quitte maar dan had je ver door de 50% verlies!!!

  Dus de prijs van een woning in 1995 tov 1980 is min 50%?

  Ik begrijp de positie die je poogt te nemen, maar probeer je een beetje aan de feitelijkheden te houden.

 38. xenobinol says:

  @nhz:

  Ik weet ongeveer hoe dat gaat met de selectie van dit soort huisvaders. Geloof me… niet het meest intelligente volk. Zelfstandig denken is een eigenschap die niet heel erg welkom is. Wat mij wel eens verbaast is dat sommige mensen geloven dat iets rechtvaardig is omdat een autoriteit verkondigt dat het zo is.

 39. dalen says:

  @ 37

  “en NL gaat nadenken”

  In mijn wereldje zitten veel academici die nog steeds begerig naar een tussenwoninkje kijken van > 400.000 euro. Vergelijk struisvogel dr. t

  Lees @ 24 scheefhuurder. Hij/zij legt het goed uit.

  Kernzin “Dat is het resultaat van 25jr indoctrinatie door eigen ouders, media, en dienstverleners.”

 40. nhz says:

  @41:
  ik heb ook het vermoeden dat de wat oudere bezoekers van het forum die wél nadenken dat doen doordat ze al eens veel geld zijn kwijtgeraakt door te vertrouwen op de blauwe ogen van de banksters, hypothekers, verzekeraars, politici etc. (huizencrash 1980, Nasdaq bubble, Legiolease, Woekerpolissen, enz.).
  Of dat ze op zijn minst van dichtbij gezien hebben wat al die mooie beloftes waard zijn.

 41. Juan Belmonte says:

  @29 dr t en 30 nhz

  Juan is (vooral) serieus vandaag, géén gratis cabaret, er is een briljante samenvatting van de toestand in Spanje zoek geraakt:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-06-2011/goudzoekers-doen-ze-het-nou-weer-risicovol-bankieren/#comment-79957

  Juan begint zo de draad ofwel de link dan wel het verband kwijt te raken.

  ocherm 😛

 42. Ronfin says:

  @1 tm @41
  wie van jullie heeft zijn huis te koop staan?

 43. Scheefhuurder2 says:

  @41 Dalen;
  Onder jonge acedemen om mij heen bespeur ik wel een verandering, nog geen kentering. Zij redeneren: als ik nu onderin de piramide instap, en over enkele jaren moet verhuizen en mijn KK er dan niet uitheb of zelfs verlies maak, dan kan ik maar beter wachten met mijn 1e koop totdat ik gesettled ben. Maar afwachten vindt Hogehuizenminnend-NL niet prettig, dan stopt immers het NVM-huizentreintje. Dus worden starters nazomer gestimuleerd met lekkere worstjes. En aangezien de overheid slecht bij kas zit, gaan de huurders dit gelag betalen. Bijkomend voordeel: huurders zijn niet georganiseerd en een makkelijke prooi. Misschien wordt het tijd voor een PvdH. Potentiele leden zijn op deze site te vinden. En nu hoor ik enkelen al denken: dat wordt dan een linkse partij, maar niets is minder waar. Het zijn eerder echte liberalen, vrij denkers die uit principe afwillen van subsidies zoals de HRA. Het gaat overigens best de goede kant uit: ook de JOVD keert zich wat HRA betreft tegen grote broer Rutten. Kwestie van tijd.

 44. Juan Belmonte says:

  t is maar net met welke browser men kijkt 🙂

 45. Juanito says:

  Inderdaad Juan, zoo is het.

 46. Juanito says:

  Joselito nog gesproken ?

 47. Juan Belmonte says:

  Nee, Juanito, Joselito is vast nog steeds onder behandeling, niks meer van vernomen.

  Maar de vraag is of het allemaal zo gek wel is.

  Wat men ziet
  hangt af van de blik
  waarmee mijn kijkt

 48. Scheefhuurder2 says:

  @42 nhz;
  Ik ben inderdaad wat ouder maar heb nog nooit wat verloren. Ik ben van nature wantrouwend type en denk teveel na. En dat is ook niet goed, want als ik vorige eeuw was ingestapt, dan zat ik nu garen te spinnen van mijn overwaarde. Toch tel ik nu mijn zegeningen: financiele vrijheid, emotionele rust, een te klein huurhuis maar wel in een rustige, bereikbare omgeving. Een huis is om in te wonen, niet meer niet minder. Huren of kopen: het zou niet uit mogen maken. Onze Duitse buren hebben dat begrepen. Oeps, nu denk ik weer teveel na.

 49. xenobinol says:

  @42 nhz:

  Ik heb mij ook gebrand aan de banksters en verzekeraars. Gelukkig valt mijn persoonlijke schade nog wel mee, leergeld betaald… hopelijk kan ik met mijn strijd tegen het kwaad vele mensen een hoop geld en ellende besparen 🙂

 50. Bug says:

  @40 xenobinol

  Lees het Milgram experiment maar. Een klassieker op dit punt.

 51. dr.t says:

  Strijd tegen het kwaad….

  Er is geen kwaad alleen maar chaos en dat wat men er in wil of denkt te zien.

  Juan en ‘de blik’.

 52. djantje says:

  Volgens mij is de bevolkingspiramide van de Nederland een van de meest voor de hand liggende reden voor de huizenmarkt problematiek.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/piramide-fx.htm

  Een van de meest voor de hand liggende reden dat de huizenmarkt nu inzakt, ten opzichte van een grote stijging vanaf 1995, na het herstel van de vorige crisis in de jaren 80.

  Kort door de bocht gaan de meeste mensen tussen hun 20e en 30e zelfstandig/samen wonen.

  Rond 1970 kwamen de babyboomers er aan, die allemaal wilden (samen)wonen. Daar moest voor worden gebouwd, dat is volgens mij ook gebeurd.

  Toen in 1979 de grootste bubs van de babyboom generatie een huis had, toen zakte de woningmarkt in.

  Spoel je door op CBS naar 1995, dan beginnen de starters hard af te nemen, iedereen gaat wel lekker door verhuizen naar z’n droomhuis.

  Spoel je door naar 2010, dan zie je een ander probleem, de babyboom generatie gaat ons langzamerhand verlaten, die allemaal lekker zijn doorgestroomd vanaf zeg 1990.

  Ik denk dat op de woningmarkt zeker iets interessants gebeuren in het duurdere segment,
  (de huizen van een 500.000+ zegmaar)

  Die kunnen straks niet meer worden verkocht aan doorstromers, omdat de woningmarkt is gestagneerd vanaf 2009, er zijn beperkingen op het verkrijgen van hoge hypotheken en de rente is licht gestegen sinds 2009.
  En de lonen lopen voorlopig ook niet echt op.

  Ik ben zelf erg benieuwd wat er gaat gebeuren op de woningmarkt, maar hetzelfde als in de jaren 80 zal, denk ik, niet gebeuren.

  De bevolkingssamenstelling, de financiering van woningen/grond en werk/pensioen/inkomen samenstelling zijn anders.

 53. xenobinol says:

  @52 Bug:

  Is dat het experiment waarbij men elektrische stroom moet toedienen aan een mens in opdracht van een ‘witte jas’?

 54. xenobinol says:

  @53 dr.t:

  Chaos is noodzakelijk om orde te kunnen scheppen, soms gaat een zekere orde de verkeerde kant op en dan is chaos noodzakelijk om de nieuwe orde mogelijk te maken.

  “Je moet de kaarten schudden om het volgende potje te kunnen spelen” 🙂

 55. Bug says:

  xenobinol

  yep dat is hem. Eentje uit de oude doos maar nog steeds redelijk correct. Als je heden ten dage iemand een beetje voorkneed met een iets andere setup dan zou hij/zij vergelijkbaar handelen.

 56. Hugo says:

  @32 (dr.t)

  Je bent vast bekend met de 25 regels van desinformatie. Ik je reply even benummeren met gebruik ervan richting mij;

  ”Weet je het zeker dat je al hersteld bent van je schedelbasisfractuur???”
  Regel 5) Sidetrack opponents with name calling and ridicule.

  ”Ik kan je niet zo goed volgen. En krakers zijn ook niet altijd lief hoor. ”
  Regel 6) Hit and Run. Make a brief attack of your opponent

  Met een mes de pezen van een politiepaard doorsnijden is voor mij een beeld, die een smet oplevert voor jouw ‘beroepsgroep’
  Knappe combinatie, gebruik van regel 5 (ken je al) samen met regel 20. False evidence. Whenever possible, introduce new facts or clues designed and manufactured to conflict with opponent presentations as useful tools to neutralize sensitive issues

  en dat meen ik echt.
  Regel 8. Invoke authority.

  Is iemand verder bekend met de 25 regels van desinformatie? Zo niet zie ze (oa) hier (met wat meer informatie dan bovenstaand);
  http://seeker401.wordpress.com/2011/06/02/the-25-rules-of-disinformation/

  Als ik dr.t’s gedrag zo bekijk van de afgelopen tijd en ze over deze regels heen plak vallen er wel heel wat zaken op. Ik vind t een handig tooltje tegen dr troll. Hoef je alleen t nummertje te noemen ipv alles uit te typen 😉

 57. Bug says:

  hugo

  Ik vind t een handig tooltje tegen dr troll. Hoef je alleen t nummertje te noemen ipv alles uit te typen

  Ik ben gestopt met het lezen van zijn reacties. Krijg regelmatig last van plaatsvervangende schaamte als ik zijn schrijfsels lees.

 58. ll says:

  Nu is de knuppel in het hoenderhok 🙂

  Als ik het goed begrijp ? heeft Europa het truckje van Goldman Sachs uitgevoerd, en wel het BUITEN de balance plaatsen van grote projecten. ( uiteraard met geleend geld )

  Griekenland in het klein, Europa in het groot. LOL.

  En nu moet er worden betaald….en is het geld er niet. Gaat om 93 miljard ?

  Alles is nog een beetje vaag, we zullen hier meer van gaan horen, denk ik.

 59. ll says:

  Woningbouwvereniging huis te koop.

  Oppervlakte 46 m2, 2 kamerwoning, prijs 115.000.

  Herbouwaarde is 66.413, de rest ( kleine 50.000 ) is gebakken lucht, want de grond wordt niet eens je eigendom.

  http://www.berekenhet.nl/modules/wonen/herbouwwaarde-woning.html

  Niet doen dusssss 🙂

 60. ll says:

  Krullebol had zoëven op rtlz een hele slimme opmerking, inzake de credit default swabs.

  ” Als er technisch gezien GEEN credit event plaatvindt in Griekenland, als de banken toch meedoen, ( en men hoeft niet uit te keren ) want het is echt WEL een credit event, wat is dan een credit default swab dan nog waard ? ”

  Zijn credit default swabs dan misschien ook nog eens gebakken lucht ? 🙂 Tja.

 61. nhz says:

  @60:
  waarom zou je die herbouwwaarde berekening geloven? Er zijn al eerder van zulke handige formuliertjes hier langsgekomen, en ze leveren uitermate valse informatie (véél te hoog geschat, vaak zeker 2x duurder dan nodig).

  46m2 voor 66K herbouwwaarde, dan mag het wel een heel monumentaal appartement zijn.
  Anders is dat belachelijk duur voor zo’n klein hok. Huisjes van 60m2 kostten in mijn woonplaats 20 jaar geleden soms maar 10K (opknapper) tot 25K (in perfecte staat en met wat meer luxe.

  @61:
  het vermoeden is dat er onder tafel afspraken gemaakt zijn over verrekening van de CDS. Dat is vast ook waar de ECB en andere autoriteiten zich zorgen over maken, dat er straks ineens een schadeclaim van pakweg 100 miljard van Goldman $ucks in de bus valt omdat ze nog een leuke positie rond Griekenland hebben opgeduikeld. En u weet, claims van de Goldman moeten ALTIJD betaald worden.

  Het is allemaal een smokescreen: het Griekse parlement heeft JA gezegd zodat Europa door kan gaan met 100 miljard per jaar in een zwart gat pompen (wat voor een groot deel in het parallelle universum van de banksters terechtkomt). Natuurlijk gaat er niet verder bezuinigd worden, waarom zouden ze als je gewoon Duitsland, Nederland en Frankrijk er voor op kunt laten draaien? Dit nog even afgezien van de dreiging dat de hele Acropolis wordt platgebrand (dat zou erg jammer zijn voor G$ die wel wat wilde verdienen aan verkoop van het Parthenon etc.).

  Niet dat het veel uitmaakt hoe ze die CDS waarderen, want de economie van banksters en Wall Street staat toch al verregaand los van wat er in de echte wereld gebeurt. Als de banksters maar kunnen graaien, verder zal het de autoriteiten worst wezen wat er gebeurt.

 62. ll says:

  Stukkie uit het nieuwe bouwbesluit 🙂

  ” Daarnaast blijkt dus uit de exercitie van Woningborggroep, dat het nieuwe Bouwbesluit de nodige onvolwassenheden laat zien. Een treffend voorbeeld daarvan is dat bijvoorbeeld voor vijf woonfuncties maar één toilet nodig is. En dit toilet hoeft volgens de nieuwe regels nog niet eens afsluitbaar te zijn. ”

 63. ll says:

  Europese Unie heeft grote projecten buiten de balans geplaatst. Trucje dat Griekenland ook heeft uitgehaald, geadviseerd door Golndman Sachs. Kijk ereens aan. Enron is het het slechte voorbeeld van, en iedereen weet nu hoe dat is afgelopen. Maar dat de EU ook fraude heeft gepleegd ……..

  De afrekening is nu begonnen 🙂

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10115222/__Brussel_wil_EU-uitgaven_verhogen__.html?p=33,1

 64. Bep en Bob says:

  @58,59

  Er zitten natuurlijk ook deeltijd-ww-makelaartjes op deze site die in opdracht van hun baas opinion leader proberen te spelen.
  Negeren is het devies.

 65. Hugo says:

  @63 (ll)

  ”De afrekening is nu begonnen”

  Welnee, het buiten de begroting plaatsen bevalt de EU prima en willen dat uitbreiden.

  ”De Europese Commissie wil dat de EU-begroting in de jaren 2014-2020 1083 miljard euro bedraagt……… De commissie plaatst een deel van de uitgaven buiten de begroting, zodat de stijging wat lager lijkt.”

  http://www.nu.nl/economie/2552772/brussel-wil-eu-uitgaven-verhogen.html

 66. Paul99 says:

  @64

  `Er zitten natuurlijk ook deeltijd-ww-makelaartjes op deze site die in opdracht van hun baas opinion leader proberen te spelen.`

  Tja, toch genoeg tijd over op dit moment.

  244.482 huizen te koop op Funda en toch geen moer te doen.

 67. nhz says:

  @66:
  dat lijkt me ook; met een Goldman Sucks adept aan het hoofd van de ECB kan het alleen maar erger worden. Bovendien, als Griekenland uitgebreid de kluit mag belazeren, waarom zouden de EU kleptocraten dat dan zelf niet mogen? We wisten toch al dat het daar één grote fraudecircus is …

  @67:
  ze zullen wel blij zijn dat er niet al te veel interesse van kopers is, anders zouden ze het nog druk hebben met bezichtingen etc. die niks opleveren. Eigenlijk bizar dat het druk was voor de makelaars toen kopers keus hadden uit pakweg 1 a 2 huizen, en nu ze keus hebben uit minstens 30 (soms nog veel meer) is er geen interesse meer. Zouden de kopers misschien keuzestress hebben?
  😎

 68. nhz says:

  ondertussen: EU inflatie 2.7% maar de spaarrente houden we lekker historisch laag; het zou me niet eens verbazen als het komende maand nog verder omlaag gaat bij de grote banken. Stelletje smerige dieven, en dat allemaal om de scheefleners en wanbetalers te spekken.

 69. ll says:

  Nhz, ik las net ergens dat de renteontvangsten op hypotheken voor de banken de laatste tijden verDRIEdubbeld zijn.

  Tel uit je winst.

  De banken zijn alweer de lachende derden. 🙂

 70. nhz says:

  @70:
  tja, je doet er weinig aan. Ik hoop al tijden op een goed koopmoment voor goud, dan ga ik naar de bank, eis minstens 3% meer rente dan de inflatie, en anders haal ik alles weg 🙂

 71. nhz says:

  @70:
  overigens lees ik net dat die winst op hypotheekrente zeker niet naar spaarders gaat, het gaat naar de DSB gokkers. Echt een SCHANDALIGE uitspraak van de rechter. Vet rente vangen en toch dezelfde voordeeltjes als andere spaarders; lijkt me een duidelijk teken hoe de magistratuur straks al die scheefleners de hand boven het hoofd gaat houden 🙁

  Goed nieuws voor DSB spaarders die voor de hoogste rente kozen. De rechter heeft vanmorgen besloten dat spaarders met een zogenoemd ‘achtergesteld deposito’ gewoon gebruik mogen maken van het deposito-garantiestelsel.

  Dat betekent dat zij sowieso 100.000 euro terugkrijgen. Duizenden mensen hadden bij DSB een achtergesteld deposito lopen. Dat is een spaarrekening met een uitzonderlijk hoge rente: tot wel 7,5%. Mét een addertje onder het gras: In geval van een faillisement van DSB kon de spaarder fluiten naar zijn geld. DIe rekening viel namelijk niet onder het deposito garantie stelsel.

  Gedupeerde spaarders probeerden via de rechter af te dwingen dat ze tóch onder garantieregeling zouden vallen. Dat mislukte in eerste instantie, maar in hoger beroep bepaalt de rechter nu anders. Spaarders met een achtergesteld deposito krijgen nu sowieso 100.000 euro terug van hun spaargeld, net als de ‘gewone’ spaarders.

 72. Dow Jones says:

  Na 1985 kwam er weer goed nieuws: de prijzen stegen tot aan de economische crisis van 2008 onafgebroken.

  Welk een ongebreidelde domheid toch weer. Dat “goede nieuws” is namelijk precies de oorzaak van de huidige financiële ellende…

  Van de getallen klopt ook niet veel. Een daling van 200.000 gulden naar 170.000 gulden op een koophuis? Dat is echt stevig bezijden de waarheid. Er vond in die jaren echt een stevige correctie plaats, veel steviger dan die -15%. Kom op, denk even na, zou het nu echt zo zijn dat huizenprijzen slechts 15% zakken wanneer de hypotheekrente op 14% staat? Dat is 28.000 gulden per jaar aan hypotheekrente (zonder aflossing!) op een huis van twee ton! Dat was toen meer dan een modaal salaris! De prijzen halveerden toen in een paar jaar tijd (in sommige gebieden zelfs tot -60%) en lieten pas na 1985 weer enige stijging zien.

  Het verhaal van de jaren negentig mag bekend verondersteld worden. Alle remmen los. Voortaan mocht alles: elke verdiende cent in het gezin meetellen voor de volledig aflossingsvrije hypotheek (hefboom factor 10) bij een bank-verzekeraar die ook de plantenbakken in het kantoor als liquiditeit (kapitaalseis 3%) meetelde en onbeperkt geld mocht creëren. Daarbij kwamen nog eens de NHG en HRA om de uitverkoop dat extra feestelijke tintje te geven…

  Wanneer dringt nu eens dat volkomen voor de hand liggende besef door dat we in de Nederlandse huizenmarkt nog steeds te maken hebben met een zeepbel? Er moet nog minstens dertig procent van de gemiddelde verkoopprijs af om de markt weer een beetje gezond te maken. En als die correctie dan eindelijk heeft plaatsgevonden, zou het een heel goede zaak zijn als de stijgingen van huizenprijzen voortaan rond de 1,5% per jaar bedragen. Dan is de betaalbaarheid van wonen pas gegarandeerd en is er sprake van een gezonde markt. Het zou echt EXTREEM SLECHT nieuws zijn als huizenprijzen over een paar jaar weer met zo’n 5-10% gaan stijgen. Gelukkig heeft de politiek ook al begrepen dat dat het financiële equivalent zou zijn van Russische roulette en zal men dat niet meer zo snel laten gebeuren. Maar ja, hoe goed is ons geheugen? De Mensch leert immers niet veel van zijn fouten…

  Hoe was het ook alweer met die ezel en die steen?

  Cheerio,

  Dow Jones

 73. Dow Jones says:

  @69 (nhz)…

  Overigens lees ik net dat die winst op hypotheekrente zeker niet naar spaarders gaat, het gaat naar de DSB gokkers. Echt een SCHANDALIGE uitspraak van de rechter. Vet rente vangen en toch dezelfde voordeeltjes als andere spaarders; lijkt me een duidelijk teken hoe de magistratuur straks al die scheefleners de hand boven het hoofd gaat houden.

  Volledig mee eens; dit is nu wat men noemt een morally hazardous court decision. Het is echt volstrekt duidelijk dat de achtergestelde deposito’s (let wel: rentes tot 7% per jaar!) buiten het depositogarantiestelsel vallen. Dat stond op de verschillende websites ook duidelijk in de voorwaarden vermeld. Echt bizar dat deze gokkers als kleine kinderen beschermd worden. Ik zou graag de motivatie van de advocaat van de eisers en die van de rechter eens horen, maar die zullen onze incompetente media wel niet kunnen achterhalen. Echt volkomen bizar, deze uitspraak. De wereld op zijn kop…

  Cheerio,

  Dow Jones

 74. jim says:

  @70
  Na 1985 kwam er weer goed nieuws: de prijzen stegen tot aan de economische crisis van 2008 onafgebroken.

  Welk een ongebreidelde domheid toch weer. Dat “goede nieuws” is namelijk precies de oorzaak van de huidige financiële ellende…

  Precies het was “de dood in de pot”!

  @69
  Als ook de onderklasse mag meebetalen aan het schadeloos stellen van onverantwoordelijk speculerende gokverslaafden. Kun je dat gerust klassejustitie noemen. Ben ook erg benieuwd naar de motivering want na deze door de magistratuur aangebrachte deuk kan nu dus ook het hele deposito garantiestelsel op de schop.
  In het verleden behaalde resultaten zijn een garantie voor de toekomst. Het risico is voor wie niet meedoet.
  Wat ‘n signaal!

 75. lorenzo says:

  68 , terwijl hier best lang is volgehouden te melden dat de hypotheek rentes zo lekker laag waren ………

 76. jim says:

  @17
  In het hele artikel geen woord over het splitsen van woningen, sloop voor lucratieve luxe appartementen. Brandgevaarlijke pensions en alle trucs van de toentertijd opererende speculanten, gerenomeerde bedrijven, maffia en de rol van de banken.
  Ik zou de literatuur moeten raadplegen, onderzoekksjournalistenbureau Jansen & Jansen had aardig wat in kaart gebracht.
  Het slopen van nu speelt zich af op een ander niveau. Het spel is hetzelfde, wie heeft de langste adem, de meeste reserves. En wie betaald het.
  Leerzaam.
  Ik woon in een afbraakpand dat niet afgebroken kan worden. Kwalitatief uiterst teleurstellend.
  Academici en hoogleraren genoeg die vroeger de krakerswoongroepen bevolkten. Of ze layer zaken deden met de bank weet ik niet.
  Maar, zouden zij iets geleerd hebben? Me dunkt. Alles van overwaarde is te weerloos. Kortzichtigheid op termijn funest.,

 77. nhz says:

  @75:
  YEP. Volgende stap voor de kleutergemeenschap: NHG garantie geldt voortaan ook voor hypotheken die zonder NHG zijn afgesloten (misschien kunnen die zielepieten ook nog van de overheid hun extra betaalde rente terugkrijgen). 😎

  @76:
  de hypotheekrentes ZIJN ook laag gemeten naar het enormerisico op de NL huizenmarkt. Het geld uit de extra rente zou naar de risico buffers van de banken (en het WeW) moeten, maar dat gebeurt natuurlijk niet.

 78. nhz says:

  ondertussen: de banksters zijn weer even gered op kosten van de belastingbetaler. Het feest op de beurs kan dus niet meer stuk. Het is wel heel duidelijk allemaal waar het om draait in de wereld.

 79. Anoniem says:

  Zojuist op RTL Nieuws: overdrachtsbelasting vanaf morgen gehalveerd.

 80. Claude says:

  @77 Miljard euro, put, tien minuten wachten, plons.

 81. Claude says:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/10121462/__Overdrachts-belasting_gehalveerd__.html?p=1,1

  Te snel gereageerd. “De banken zouden voor het verlagen van belasting opdraaien”

  Huhz?

 82. Claude says:

  Lekker trouwens voor die mensen die vorige week bij de notaris zaten met de woorden van Verhagen in het achterhoofd.

 83. RealisT says:

  @ Admin: Overdrachtsbelasting gehalveerd:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/10121462/__Overdrachts-belasting_gehalveerd__.html?p=1,1

  Morgen zijn de huisjes dus 3% duurder.

 84. jim says:

  Tel uit je winst 🙂

 85. Martijn says:

  Het gaat in de politiek niet om geloven maar om een belangenstrijd.
  Toch ook om misleiding


  En de weg naar afschaffing van de HRA is politiek gezien erg lang…..
  Omdat iedereen zo materieel gefocust is.


  Afschaffing HRA is politieke zelfmoord. Midden partijen branden hun vingers er niet aan.
  En het mooie is dat mensen zich nu met al hun ‘huizenangst’ de kunst laten afpakken ten koste van wapentuig (JSF).

  We leven hier dus in een angstige, materieel gefocuste maatschappij die liever wapens koop dan te investeren in creative (van creëren) expressie.

  En maar GTST kijken en hamburgers vreten…

  Kan je wel blij rondspringen dat de HRA niet zou worden afgeschaft, maar er spelen veel belangrijker zaken.

  Dus: oogjes open, snaveltje toe.

 86. RealisT says:

  @80

  Je moet een politicus ook nooooit vertrouwen. Helemaal geen CDA-ers die Maxime Verhagen heten.

  @79

  “De banken zouden voor het verlagen van belasting opdraaien” Huh?

  Dat moet je waarschijnlijk zo zien: Als de schatkist 3% minder inkomsten heeft, blijft er 3% minder over om de banken overeind te houden. Of zoiets.

 87. Claude says:

  Vraag me af wat dit betekent voor de nieuwe regels met betrekking tot hypotheken dat per 1 augustus ingaan. Dit plan werkt alleen redelijk wanneer 110% 107% wordt.

 88. jim says:

  Die wapens zijn verkocht aan Griekenland.

 89. dr.t says:

  En maar GTST kijken en hamburgers vreten…

  Kan je wel blij rondspringen dat de HRA niet zou worden afgeschaft, maar er spelen veel belangrijker zaken.

  Dus: oogjes open, snaveltje toe.

  Heb je ergens geleze dat ik zeg dat ik er blij mee ben. Ik geef alleen weer hoe de zaken ervoor staan en probeer dat te duiden.

  Lezen is inderdaad een kunst.

 90. Martijn says:

  Heb je ergens geleze dat ik zeg dat ik er blij mee ben.

  Je bent er nogal (selectief) op gefocust.

  Volgens mijn duiding is dat ongeveer hetzelfde.

 91. dr.t says:

  Hugo

  Uit het Parool nav krakersrel op het Spui kun je teruglezen dat enekele politiepaarden gewond raakten.
  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/1032914/2010/10/14/Justitie-vermoedt-regie-bij-krakersrellen.dhtml

  Ik las destijds nog een gedetailleerde artikel erover, maar deze kan ik niet zo snel te voorschijn toveren.

  Verder is de naam dr.trol ook een manier om in een discussie een opponent op een zijspoor te zetten. Je gebruikt daarmee een taktiek die je mij verwijdt.

  Maar verder wel een leuke link die je stuurde.
  Helaas niet herkenbaar, ik probeer altijd op basis van argumenten te reageren, maar wellicht lukt me dat niet altijd even goed.

  Laten we de volgende keer daar allebei wat scherper op letten!

  Deal?

  Ciao.

 92. dr.t says:

  94.

  Niet helemaal dat vul je voor mij in.

  HRA kan mijns inziens het beste verdwijnen. Het liefst geleidelijk met aanpassing van belastingtarieven ter compensatie.
  Dat heb ik al eerder gezegd.
  Zelfde geldt voor huursubsidie.
  Kan beter ook worden afgeschaft en gecompenseerd worden met belastingmaatregelen.
  Het is oneigenlijk de woningmarkt te gebruiken voor inkomenspolietiek.

 93. Mr. B says:

  Ik hoorde vanochtend dat de uitspraak van de rechter in het hogerberoep werd onderbouwt met als reden dat DNB niet specefiek had vermeld dat achtergestelde depositohouders werden uitgesloten van vergoeding. Wat een fars. (bron: RTLZ)

  En ook de opmerking van NHZ over het verlagen van de spaarrente is heel raak. Leaseplan Bank kan zijn variabele renteopslag 1x in de 3 maanden aanpassen. Hebben ze gedaan vandaag. Opslag was 1.75% + euribor. Nu 1.45% + euribor.

  Schande.

  Vanaf vandaag hebben ze €15.000 minder. Dat gaat denk ik nu het lekker laag staat in een groene doos met 500 glimmers.

  Wie laat er met zo een vergoeding nog risicovol geld bij een bank staan ?

 94. Martijn says:

  Vanaf vandaag hebben ze €15.000 minder. Dat gaat denk ik nu het lekker laag staat in een groene doos met 500 glimmers.

  Verkeerde kleur. Je moet de gele hebben, niet de grijze.

  Verder wel goede beslissing.

 95. Martijn says:

  Het is oneigenlijk de woningmarkt te gebruiken voor inkomenspolietiek.

  Daar kan ik me in vinden.

 96. lorenzo says:

  80 NHZ want voelt zich aangesproken : u is bankster ? Als je het gerechtvaardigt vindt dat die arme mensen de centjes nu wel heel hard nodig hebben heb ik uni lateraal begrip …maar misplaatste schaamte. Zeker een huurder , ergo in casu geen last van ?
  AUB.

 97. nhz says:

  @100(lorenzo):
  probeer eens in gewoon Nederlands, dan bekijk ik het opnieuw. Met het redden van de banksters bedoel ik wat er over Griekenland beslist is vandaag. Voor de gewone Griek gaat dat weinig uitmaken, het land gaat toch failliet alleen een beetje later. De enigen die reden tot feesten hebben zijn de banksters, want die krijgen dit jaar weer 100 miljard erbij van EU belastingbetalers, via het zwarte gat dat Griekenland heet.

 98. jim says:

  Max Keiser on inside story Al Jazeera.
  (Skipped to the interesting part)
  Stockholm syndrome?
  The Greek crisis.
  http://www.youtube.com/watch?v=4A_1AB81KLo#t=07m25s

  John Perkins. Former Chief economics Chas T. Main Inc.
  De betrokkenheid van de Duitse, Franse en Amerikaanse defensie-industrie.
  http://www.youtube.com/watch?v=yQpSq8dkzfg

  En Lorenzo, als we niet uitkijken gaat de huurder straks nóg meer betalen aan dit hele circus om de hogeprijzen in stand te houden.
  Desnoods.

 99. jim says:

  Daniel Cohn Bendit in het europarlement
  Here is what “Greece” is doing while in debt crisis! Confused? Well, this is what happened: Germany and France and co. sold their weapons to the Greece, knowing Greece can’t pay them, knowing we will pay them! Still wonder how 750 Billion package went through so fast&easy?
  http://www.youtube.com/watch?v=Gzlz3vVjIh4

 100. lorenzo says:

  101,NHZ blijf bij je leest , je hebt het nu over iets anders. Ergo , kan je aanraden niets meer over banken te zeggen maar lekker te solliciteren bij die baken. Je attitude is er geknipt voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*