Het instorten van de huizenprijzen / huizenmarkt begin jaren 80

De laatste keer dat sprake was van een snelle prijsontwikkeling zoals de afgelopen jaren, was midden jaren 70. De prijzen waren eind jaren 70 zo ver doorgestegen dat de betaalbaarheid onder druk kwam te staan. De economie verslechterde daarnaast en de werkeloosheid steeg aanzienlijk vanwege de recessie waar Nederland zich in bevond.

Huishoudens kwamen hierdoor in betalingsproblemen terecht, waardoor zij genoodzaakt waren hun huis te verkopen. Aangezien vele gezinnen tegelijk in de problemen kwamen ontstond een overaanbod van woningen wat begin jaren 80 een forse prijsdaling tot gevolg had. Men sprak van een zogeheten ‘luchtbel’ in de woningmarkt die was doorgeprikt.

Huizenprijzen 1970 - 2002

Overzicht gebeurtenissen:
De jaren 1973-1982, waarin het prijsverloop in twee perioden uiteenvalt, die echter sterk met elkaar samenhangen. De eerste periode loopt van 1972 tot aan de tweede helft van 1978 en wordt in alle jaren gekenmerkt door een zeer forse gemiddelde prijsstijging. Zo bedroeg de gemiddelde jaarlijkse nominale prijsstijging in deze periode maar liefst 20%, met uitschieters van 29% in 1976 en 40% in 1977.

Op het hoogtepunt van de nominale prijsontwikkeling in de tweede helft van 1978 wordt uiteindelijk een gemiddelde nominale prijs bereikt van ƒ 201.800,-; een niveau dat pas in de eerste helft van 1993 geëvenaard zou worden. In reële termen bedraagt de gemiddelde verkoopprijs ƒ 292.700. Dit bedrag is nog altijd 15% hoger dan de prijs die eind 1998 bereikt werd. In de daaropvolgende periode uit de tweede fase die in de tweede helft van 1978 aanvangt en doorloopt tot aan 1983, nemen de nominale prijzen jaarlijks weer af met gemiddeld 31%, waarbij een dieptepunt wordt bereikt van ƒ 137.300,- in de tweede helft van 1982. Ook in deze periode is de afname gelijkmatig. De recessie op de markt vankoopwoningen duurt in totaal vier jaar.

De derde fase in het prijsverloop van koopwoningen betreft een korte periode van drie jaar en bestrijkt de jaren 1983-1985. In deze periode stabiliseren de nominale prijzen zich, terwijl reëel gezien de prijzen nog wat verder zakken tot ongeveer het niveau van 1972. Op dit moment is er volop discussie of er wederom sprake is van een luchtbel in de woningmarkt. De meest gehoorde mening van de ‘experts’ is dat een prijscorrectie te verwachten is.

bron financiële data: prof. dr. P.J. (Peter) Boelhouwer

Share Button
Tagged with: ,
10 comments on “Het instorten van de huizenprijzen / huizenmarkt begin jaren 80
  1. M-Power says:

    Hele fraaie, maar zeer eenzijdige en rudimentaire analyse. Er zullen zich in de komende tijd veel interessantere zaken ontwikkelen. In de huidige koophuis prijzen ontwikkeling spelen andere belangrijke zaken een rol. Het ziet er bijvoorbeeld naar uit dat de nieuwbouw stil komt te liggen. Dat betekent dat er een woning tekort zal onstaan (voor zover die er al niet was), tenzij er een exodus zal plaatsvinden (voor zover dat al niet plaatvind, geldt zeker al enkele jaren voor hoog-opgeleiden). Misschien zullen de huizenprijzen dalen, maar de huur zeker niet, laat dat duidelijk zijn. Misschien zal het op het niveau van sociale woningen nog wel even duren, maar de betere huizen zullen serieus duur worden om te huren. Er zal uiteindelijk een duidelijk verschil ontstaan tussen arm en rijk, maar dat is een natuurlijk proces. Het Nederlandse “sociale stelsel” zal falen, en de zwakken van de maatschappij en de laag geschoolden zullen op hun plaats worden gezet. De natuurwetten zullen het probleem oplossen, er valt geen kunstmatig truukje meer te bedenken door onze specialisten in Den Haag. Eten of gegeten worden. In de Verengide Staten wordt liefdadigheid ook niet afgedwongen, en de mensen die net even wat beter verdienen worden daar niet zo dramatisch bestolen zoals dat in Nederland plaatsvind. Let op, het schandalige belastingsysteeem in Nederland zal ten onder gaan, in de gunstige zin voor degene wie het echt toekomt. Zet dat niet door, dan zal de Nederlandse bevolking uiteindelijk op het niveau van India belanden. Het draait eenmaal niet alleen maar om de huizenmarkt. Dat is maar het tipje van de ijsberg. Helaas wordt de werkelijkheid maar zelden helder uiteengezet in de journalistiek. Vergeet niet dat ook de media een enorme zeepbel is, en zodra deze knapt zullen we begrijpen dat democratie slechts een vorm is van “gekozen” graaiers. Het is inmiddels wel duidelijk wat het gemiddelde IQ van de Nederlander is. Niemand doet iets, en wacht op iemand anders. De kunstmatige creatie rondom de Euro, Dollar en olieprijs is ook een oorzaak van het falende systeem. Zolang “onze” Euro wordt ingezet als anti-dollar, om de prijs van ingekochte olie te compenseren, zal iemand de knikkers voor dit spel moeten betalen. En dat hebben we al gezien, de prijs van brandstoffen gaat toch omhoog, ondanks de Euro-Dollar balansering. Dit zal op verzoek worden toegelicht. Veel succes, over x jaar zal alles weer stabiel zijn. Tip: probeer zelf nog een pensioen op te bouwen, want ook daar hebben ze al laten zien dat niemand heeft begrepen hoe het werkt. Lang leve de nieuwe generatie “economen” – A lost case and waste of money. Deze generatie deed er ook meer dan 7 jaar over om het bulletje te krijgen, dus dan weet je al waar het naar toe gaat.

  2. Mr Me. says:

    Beste,

    Ikzelf heb ook een woning gekocht in 01/2006 net geen 100.000 euro, verbouwingswerken van 70.000euro en verkocht aan 26/06 190.000 = 20.000euro op een termijn van 3,5jaar,
    Zet per 100.000euro op de bank en het brengt je 3000euro netto op(als je dat al haalt deze interestvoet), de beurzen waren een half jaar geleden zo interesant, met de crisis van de banken hebben veel mensen geld verloren..wie toen in Dexia of fortis had aangekocht was op heden niet met 100.000euro naar huis gegaan maar met 500.000euro!!!!!!!!
    We hebben massaal liggen staken en betogen tegen de index, alles werd ongelooflijk duur en we kregen massaal harde klappen daardoor..tja dat is de economie..toen kregen we allemaal plots meer loon(bij mij toch wel een 250euro op 1,5jaar gerekend)
    Dus toen was er even geen crisis meer te voelen, veel betere levenskwaliteit en dergeklijke..
    Ik wou dat ik in een glazen bol kon kijken wat de toekomst gaat teweegbrengen, wat gaat het toch maar met de huizenmarkt doen?
    Want eigenlijk verwacht ik wel een luchtbel..hoelang zal het nog duren dat de prijzen kunstmatig in de hoogte gehouden worden??
    Ik vroeg het mij alleen maar even af 🙂

  3. Frank says:

    In 1985 kocht ik van een kennis van mijn ouders een grachtenpand van 240 m2 voor 90.000,- gulden ( het pand stond al 4 jaar te koop vanwege achterstallig onderhoud )
    De WOZ waarde is momenteel E 845000,- ( euro’s )
    Ik heb het pand in 2007 verkocht voor E 915000,-
    En woon nu in een huurwoning van E 655,- per maand en mijn kapitaal gaat momenteel dankzij sparen zonder risico binnenkort over de 1 miljoen euro.
    Ik heb dus door stom geluk van 90000,- gulden in 25 jaar tijd 1000.000,- euro gemaakt.
    Als je er over nadenkt is het eigenlijk van de gekke dat een berg oude stenen en oud hout zoveel winst kan opleveren.
    Door deze winst kan ik over 2 jaar ( ik ben nu 48 ) stoppen met werken.

  4. Peter says:

    Frank,

    Het geld is bij de bank(en)niet zo veilig als je aanneemt. Of er een garantiestelsel is of niet, dat maakt niets uit. Het is de waarde van je geld waar je je zordgen over moet maken.

    Ik zou dan ook niet rekenen dat stoppen met werken, gefinancierd met een berg “passief” geld je pension kan vormen.

    Voorlopig komt er gewoon meer geld in omloop als middel tegen het “deflatiespook” dat niet bestaat.

    Er zijn meerdere dingen die spelen:

    1. De waarde van geld wordt minder, alles gat dus duurder worden, en je pensioen kleinen. Kijk maar eens terug in de de tijd, was koste een pilsje op het terras toen en wat kost het nu. Het verschil is niet omdat bier manen zelf nu plots een duurder process is geworden, dat kan ik je al wel verklappen.

    2. We gaan als wereldbevolking een heel andere periode in dan voorheen. Veel niet westerse grote landen ontwikkelen zich in rap tempo en krijgen kroopkracht vanwege het vele werk dat ze hebben verzet en nog steeds doen.

    Deze mensen willen een luxer leven, waarvoor meer resources nodig zijn om in te voorzien. De prijs van alles wat hier van afhankelijk is zal de lucht inschieten de komende jaren.

    Denk bijvoorbeeld aan bouw materialen, zeldzame metalen en energie zoals olie en gas.

    Dit maakt het leven ook stukken duurder voor ons. Het is beter om je geld niet passief te hebben en te beleggen in die gebieden waar de koopkracht naar verhuist (Azie met name). Dan heb je ten minste in inkomstenstrook die gelijk loopt met de stijgingen, en je voorkomt dat je in de inflatieval valt.

  5. Peter says:

    Lol, meest gekke typefouten daar..typen in het donker net na het opstaan…geen goed idee 🙂

  6. Frank says:

    Over 2 jaar ga ik zeker stoppen met werken.
    Ik ga dan 8 maanden per jaar in indonesie wonen en 4 maanden per jaar in mijn caravan in Zandvoort.
    Ik heb in 1990 voor slechts 25,000,- gulden een leuk huisje in indonesie ( Bali ) gekocht en daar kom ik nu alweer 19 jaar 2 x per jaar een maand.
    Dat huis is nu ook E 75000,- waard.
    Zowel mijn huis in indonesie als mijn caravan zijn schulden vrij.
    mijn kapitaal ga ik gewoon opeten.
    Het is me nog nooit gelukt om E 500,- per maand in indonesie optemaken dus kan ik daar met mijn miljoen wel een tijdje vooruit.
    Ik zie de toekomst zonnig tegemoet.

  7. Martijn says:

    @7

    Lekker die buitenlanders die je een lening komen slijten.

  8. adamus says:

    misschien heeft de moderator interesse?

  9. Marcel says:

    ll

  10. Danuta says:

    Yes! Finally something abοut office.

    My homepage: IT Support Μilton Keynes (Danuta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*