Dirk Bezemer: de huidige economische groei is niet houdbaar.

Prof. dr. D.J. (Dirk) Bezemer legt het nog maar eens een keer uit.

Share Button

admin

729 Comments

 1. Latida,

  Je hebt niet goed gelezen wat ik schreef, NL scoort niet alleen wat betreft gdp hoog, maar ook op allerlei andere fronten, geluk, levensverwachting, innovatie, concurrentiekracht, zorg, etc etc etc. Wat jij doet is een beperkt aantal negatieve lijstjes uitvergroten als het enige wat er bestaat, het is echter een combinatie van vele factoren waar je naar moet kijken. Luchtverontreiniging bijvoorbeeld heeft ook te maken met de dichtbevolktheid van NL en wellicht een probleem dat juist met onze welvarendheid samenhangt. Schaarste op de woningmarkt heeft misschien ook wel voor een deel te maken met het Vinexbeleid. Je kunt iets vinden van de woningmarkt of de luchtvervuiling of het slechte functioneren van de politie, maar kijk ook naar het grote plaatje.

 2. Arjan,

  Je beweert dat Nederland in de top staat, maar in deze lijst is Nederland in Europa op haar best slechts een schamele middenmoter.

  gfk.com/insights/p…s-release/pp-europe/

  “The Netherlands have an average per-capita purchasing power of €17,901, which puts the country in 15th place and 31 percent above the European average. ”

  Dat is dus wel inclusief de voormalige oostblok landen. De Nederlandse burger loopt dus in werkelijkheid achter op niet minder dan 14 andere Europese landen, waaronder oa. het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen, Frankrijk, Zwitserland en Belgie.

 3. László: Heb je de datum gezien?

  De vrijstelling in box3 wordt waarschijnlijk gelijk aan de gemiddelde woningwaarde als de eigen woning naar box3 verhuisd.

  1 April 2016, hoezo?

  Ik vind het vooralsnog een doolhof, maar wel interessant. Veel informatie te vinden in ieder geval op dat blog, dat teruggaat tot 2012.

 4. László: Heb je de datum gezien?

  De vrijstelling in box3 wordt waarschijnlijk gelijk aan de gemiddelde woningwaarde als de eigen woning naar box3 verhuisd.

  “”Door de HRA zijn de huizenprijzen ca 20% te hoog. De huurder in de vrije sector moet dus ca 20% te veel huur betalen indien de verhuurder dit in zijn huur kan doorberekenen. De huurtoeslag is onnodig hoog als de gemeenten dit voordeel in de grondprijs afromen. Als een marktconforme huur 4,5% van de stichtingskosten zou zijn, dan is het eigen woningforfait (0,75%) en de VRH (1,2%) nog respectievelijk 3,75% en 3,3% te laag.””

 5. Arjan:
  Latida,

  … maar kijk ook naar het grote plaatje.

  Ieder individu ziet een ander “groot plaatje”. Ik heb 2 landen geprobeerd, en NL verliest bij mij van DE.
  Van de bondslanden die ik bewoonde is NRW niet mijn favoriet, ondanks dat ik er nu en ook de langste tijd woonde. Je hebt nu eenmaal niet alles volledig zelf in de hand.

 6. Pensioenen 2016

  “De relatief forse toename van de pensioenpremie (6,3% per jaar) heeft natuurlijk zijn tol geëist voor het besteedbaar inkomen en Rijk’s schatkist. De staat liet in de periode 1988 – 2016K2 ruwweg € 244 mld. (52%) aan belastingen over de pensioenpremie liggen, waarvan € 8o mld. (17%) aan permanente belastingderving. Daarnaast stelde de schatkist € 289 mld. (35%) aan belasting langdurig uit door overige toenames (voornamelijk rendement) van het pensioenvermogen. De niet pensioendeelnemers betaalden daar in die periode dus fors aan mee (totaal derving en uitstel € 533 mld.). De omkeerregel pensioenen is dus een uiterst dure Nederlandse hobby.”

  cormol.wordpress.c…/13/pensioenen-2016/

 7. “Ten onrechte voeren CBS en DNB, maar ook het CPB de bruto pensioenvermogens als vermogen van de huishoudens op. Op dat vermogen rust immers nog een belastingclaim van zo’n 35% (CPB [5]) van de overheid en het pensioenvermogen wordt daarmee fors te hoog voorgesteld en het vermogen van de staat te laag. Naar we moeten aannemen is dit geen opzet maar onkunde, hoewel het natuurlijk “onze” staat wel helpt bij het afdwingen van bezuinigingen en ombuigingen.”

 8. Vandaag nog zei een collega verontwaardigd dat hij door een (kleine) persoonlijke lening eerst geen Hypotheek kon krijgen omdat ie een paar aflossingen niet had betaald.

  Ik reageerde maar met een knikje,; maar.. moet het niet gewoon zijn dat je pas een hypotheek kan krijgen als je GEEN persoonlijke leningen hebt?

  Tegenwoordig kan je met een dikke studieschuld (bijvoorbeeld) gewoon huizen lenen/ kopen. Het enige wat we hiermee doen is woningen duurder maken en schulden hoger..dat willen we als starter of gewoon consument uiteindelijk echt niet. Het leidt zoals Bezemer hierboven ook zegt uiteindelijk alleen maar naar de volgende crisis. (2017?)

 9. Latida: Door de HRA zijn de huizenprijzen ca 20% te hoog.

  Omdat Cor Mol het zegt? Met de huidige rentestand is de HRA ook minimaal, de stijging van de huizenprijzen de afgelopen twee jaar valt niet aan de HRA toe te wijzen.

  Dit soort uitspraken: “De groei van het bbp is sinds de neoliberalen aan de macht zijn drastisch gedaald.” getuigt niet van intelligentie, eerder van rancune. Ontslagen democraten in DC gaan gelijkende blogs schijven.

 10. Latida: Je beweert

  Geen bewering, maar feitelijke statistieken.

  Latida: in de top staat

  Niet in DE top, maar wel aan kop van een hele rits van internationale lijstjes…

  Die PPP (GDP) had ik al gepost, staan we ook al in de top.

 11. Deutsche Mark: Ieder individu ziet een ander “groot plaatje”. Ik heb 2 landen geprobeerd, en NL verliest bij mij van DE.

  Ok, omdat in Dld. de verschillen tussen arm en rijk groter zijn misschien. Voor jou is het gunstiger, omdat je waarschijnlijk goed in de slappe was zit. Het gaat ook om het gemiddelde. NL is een land van niet je kop boven het maaiveld uitsteken en dat is ook terug te zien in de inkomensverdeling. Inkomensverschillen zijn hier klein. Niet voor iedereen even gunstig. NL is een egalitair landje en dat is idd soms wel eens irritant. Maar ja, irritaties heb je overal. Wel eens in België over een snelweg gereden? 🙂

 12. László: De groei van het bbp is sinds de neoliberalen aan de macht zijn drastisch gedaald

  De neoliberale religie heeft in Amerika geleid tot de wereldwijde kredietcrisis. Ook in NL lopen we er nog steeds achteraan. Alles aan de markt overlaten is niet altijd een goeie keus.

  Er is een waanzinnige hoeveelheid geld terechtgekomen in de financiële wereld, geld dat goed gebruikt kan worden voor innovatie en om in de reële economie te steken. Daar heeft iedereen wat aan.

 13. Nederland heeft een schuldgedreven economie. Een groot deel van de huidge economische groei komt voort uit de toename van de particuliere schuld. Men is weer huizen en meubelen aan het kopen. De lage rentestand maakt deze schuld meer draagbaar maar niet kleiner.

  We zitten op dit moment in een periode van uitstel. Het moment van de waarheid wordt naar voren geschoven. Hoe lang het nog kan worden gerekt is moeilijk in te schatten. Mijn voorspelling is 2030 maar de dynamiek in de wereld is nu zo groot dat het wel eens iets eerder kan zijn.

 14. Arjan: Ok, omdat in NL de verschillen tussen jong en roud groter zijn misschien. Voor jou is het gunstiger, omdat je waarschijnlijk een babyboomer bent. Het gaat ook om het gemiddelde.

  Ik heb jouw woorden een beetje verdraaid om de essentie te laten zien. Iedereen praat naar zijn eigen straatje. Aan gemiddelde hebben we niets als je zelfonder het gemiddelde zit.

  De verschillen tussen de generaties in Nederland zijn te groot op het gebied van grootte, huizenmarkt en pensioen. De macht wellustelingen aan de top van onze mislukte democratie stoppen deze problemen onder het tapijt omdat ze teveel impact hebben op het electoraat en dus op de verkiezingen.

  Ik denk dat de band tussen de verschillende generaties nog nooit zo slecht is geweest. Meningsverschillen tussen generaties zijn nog nooit zo groot geweest (zie verkiezingen Amerika en Brexit). De gouden babyboomgeneratie heeft boven zijn stand geleefd maar wil geen stap terug doen. De rekening wordt alsmaar groter en wordt betaald door de nazaten van de babyboomers. En die rekening bestaat niet alleen maar uit schuld.

 15. Latida,

  BBB: Hoe lang het nog kan worden gerekt is moeilijk in te schatten. Mijn voorspelling is 2030 maar de dynamiek in de wereld is nu zo groot dat het wel eens iets eerder kan zijn.

  Stel dat ik stinkend rijk ben en super intelligent. Dan ga ik als grote hebberd natuurlijk geen tonnen uitlenen tegen 3 procent rente aan marginale verdieners voor overprijsde vinex hutjes.
  Maar de banken doen het dus gewoon wel: daar zit dus ook wat politiek achter. (met wat zekeringen als NHG en zo)

  De opleving is geweest: in 2017 weer gewoon naar beneden mag ik voor iedereen hopen.

 16. BBB,

  Is dat de schuld van de babyboomers of heeft het met te maken met het gevolgde neoliberale beleid? Bijna niemand die weet wat neoliberalisme is, dus democratisch is het zeker niet. Het is een virus waarmee de Amerikanen de wereld besmet hebben. Voor de goede orde: ik ben geen babyboomer.

  BBB: De macht wellustelingen aan de top van onze mislukte democratie stoppen deze problemen onder het tapijt omdat ze teveel impact hebben op het electoraat en dus op de verkiezingen.

  Klopt. Daar zit de kern van het probleem. Geen knopen durven door te hakken. Niet doen wat goed voor het land is, maar de kiezer naar de mond praten. Ondertussen gebeurt er niets. Maar iemand de zwarte Piet toespelen omdat ie een bepaalde leeftijd heeft klopt niet.

  Kern van het probleem zit dan ook in de huizenmarkt. Er wordt teveel geleend en de huren zijn hoog. Daardoor is het voor jongeren moeilijk betaalbaar te wonen. Als de ltv naar 90 gaat dan op z’n vroegst in 2028, dan zijn de jongeren niet jong meer.

 17. Steven: Stel dat ik stinkend rijk ben en super intelligent. Dan ga ik als grote hebberd natuurlijk geen tonnen uitlenen tegen 3 procent rente aan marginale verdieners voor overprijsde vinex hutjes.

  Denk dat vastgoed één van de weinige dingen is wat nog echt rendeert in NL. Verhuren kan een behoorlijke ROI opleveren.

 18. Steven: Dan kijk je dus buiten Nederland en buiten vastgoed.

  Als rijkaard natuurlijk. Als kortzichtige vinex bewoner hoop je natuurlijk dat je huis gaat renderen, maar ik kan je nu al verklappen dat de kans er op heel klein is.

 19. Steven: Als kortzichtige vinex bewoner hoop je natuurlijk dat je huis gaat renderen

  Mensen kopen een huis om in te wonen. Het overwegen waard als het tweede kind op komst is. Voor jou is dat een ondenkbaar scenario en dus koppel je dat aan je intelligentie en inzicht in vastgoed. Mensen in vinex-wijken zijn vermogender en gelukkiger dan de niet vinexers.

 20. Steven: Stel dat ik stinkend rijk ben en super intelligent. Dan ga ik als grote hebberd natuurlijk geen tonnen uitlenen tegen 3 procent rente aan marginale verdieners voor overprijsde vinex hutjes.

  Jawel, want dan spreid je je beleggingen. Wat sta je ver van beide af.

 21. László: Jawel, want dan spreid je je beleggingen.

  Een intelligente belegger gaat daar dus niet aan uitlenen en spreid het over andere zaken. Kom op Lazlo; een klein trapje hoger denken en ook jij hebt het overzicht.

 22. Arjan: De neoliberale religie heeft in Amerika geleid tot de wereldwijde kredietcrisis. Ook in NL lopen we er nog steeds achteraan. Alles aan de markt overlaten is niet altijd een goeie keus.

  Zo gebruikt Cor Mol het niet: “Door de crisis raakte Nederland alleen voor het jaar 2015 al ca € 57 mld. bbp kwijt. De groei van het bbp is sinds de neoliberalen aan de macht zijn drastisch gedaald.”
  https://cormol.wordpress.com/ eerste wiebertje
  Hij koppelt de daling van het bbp aan het aan de macht komen. Het 15 jaar naar de crisis toewerken hebben ze dus niet op hun geweten.

 23. László,

  Nee ik ben wat dat betreft een sukkel. Ik heb alles in edelmetaal, maar heb de luxe dat mijn moeder in een afbetaald huis zit: dus hogere huizenprijzen vind ik echt niet erg(erfenis?), maar wel idioot.

  Het ging er overigens om of een rijkaard tegen 3 procent tonnen zou uitlenen aan niet-vermogenden voor een huisje. Dat doen ze natuurlijk niet….. Maar banken doen dat dus wel.

 24. László: Arme Steven, niet rijk, niet slim en ook nog vergeetachtig.

  Tassen vol met zilver, Gymnasium B en een geheugen als een olifant.

  (maar ik drink te veel en dat geef ik ook steeds toe)

  Als een gezin met een hoog inkomen op een andere plek woont zijn ze ook gelukkig.
  Plaats je een Somaliër met een IQ van 70 in een vinex wijk dan wordt ie niet gelukkiger.

  Dat soort onderzoekjes.. pffff

 25. Nico de Geit: Waar baseer je dat op?

  Arme Nico,

  Dat is namelijk wat ze in dat gekochte huis doen, wonen. Er zijn er misschien die hadden willen huren maar naar een koopwoning gedwongen worden, maar het doel is wonen.

  Dat buy-to-let artikeltje van Maartje M. is zoeken naar onderzoeksgeld, niks mis mee, maar meer is het niet.

  Het lijkt wel of je net als Steven steeds verder van de werkelijkheid te staan, terwijl dat bij al extreme vormen aangenomen had.

  Waaruit blijkt dat het niet zo is?

 26. László: Het lijkt wel of je net als Steven steeds verder van de werkelijkheid te staan

  Je taalgebruik klopt hier al niet…: Ik probeer overigens net als Bezemer (mooie naam overigens voor iemand die het WEL ziet)
  de bezem er over te halen en gewoon te laten zien hoe het zit. ; zo moeilijk is het allemaal niet.

 27. Rechter: Bijzonder Beheer ‘nodeloos schadend’ voor hypotheekklant

  “De rechter heeft eerder deze maand de goede intenties van Rabobanks afdeling Bijzonder Beheer openlijk in twijfel getrokken, omdat de bank een huis per se snel wil verkopen, ook al blijft de verkoper daardoor achter met honderdduizend euro extra restschuld. ‘[Het] doet vermoeden dat Rabobank andere drijfveren heeft dan het realiseren van een zo hoog mogelijke verkoopopbrengst,’ stelt de rechter.”

  ftm.nl/artikelen/r…-voor-hypotheekklant

 28. WTF

  “Rabo gaf in 2006 aan een klant een hypotheek van 425.000 euro op een Almelose woning die voor 315.000 euro was gekocht. In de jaren daarna volgden nog twee leningen van in totaal vele tienduizenden euro’s aan de klant en haar partner, waarvan een met het huis als onderpand.”

  en

  “Vanwege de hoge restschuld die dreigt bij verkoop (de totale schuld is inclusief achterstanden opgelopen tot zo’n 5,5 ton, plus nog ruim 60.000 euro aan leningen aan haar en haar partner) kan de woning alleen met instemming van de bank worden verkocht. De klant levert twee kant-en-klaar-getekende koopovereenkomsten aan bij de bank. Beide kopers zijn bereid 320.000 euro te betalen, ver boven de taxatiewaarde van 270.000 euro. Toch wijst de bank de beide overeenkomsten af, omdat beide kopers pas volgend jaar willen kopen en dat de bank te lang duurt. Een koper die 265.000 euro biedt en per oktober dit jaar wil kopen, krijgt wel groen licht van Rabo. Die verkoop strandt echter doordat een andere schuldeiser beslag heeft gelegd op de woning. Rabobank besluit daarop de daad bij het woord te voegen en stapt naar de notaris: 4 november wordt er geveild. De executiewaarde van de woning wordt geschat op 162.000 tot 176.000 euro, bijna een halvering ten opzichte van de door de bank afgewezen koopovereenkomsten. De klant zou daardoor met zo’n 400.000 euro restschuld blijven zitten, betoogt haar advocaat.”

 29. Steven: Mij alleen uitmaken voor arm, dom

  Volgens mij loop je weg over mijn opmerking over vinex-wijken, ik maakte me toch belachelijk, heel erg zelfs.

  Niets daarover, jammer.

  László: Arme Steven, niet rijk, niet slim

  Jij maakt hier arm en dom van, dat is je eigen probleem, maar ik zeg het niet.

  “Arme Steven” heeft niets met “niet rijk” te maken. Dat ik jou uit moet leggen, erg jammer.

  Dat jij niet in een vinex-wijk wilt wonen snap ik best, daar zou je (nog) ongelukkig(er) worden. Dat betekent niet dat anderen daar dus ongelukkig zijn.

 30. Steven: Wat denk jezelf overigens over de huizenmarkt?

  Wat ik er van vind of wat ik er van verwacht bedoel je?
  Ten eerste is die zoals als die is en dat heeft niks met goed of slecht te maken want daar doe (zeker op korte termijn of als individu) niet zoveel aan.
  We hebben dus HRA en weinig vrije sector huurwoningen en huurtoeslag.
  Ten tweede, is je ontgaan wat ik gezegd heb over het lenen van de NL-ers? Top hypotheek is top voor de bank, etc.

 31. Steven: Wat denk jezelf overigens over de huizenmarkt?

  Dat was mijn laatste vraag.
  Of mensen happy zijn in vinexwijken moeten ze zelf weten, maar ze moeten ook beseffen dat er een soort afschrijving op die woningen is. Ze gaan (naar mijn schatting dus hoeft niet waar te zijn) een jaar of 60 mee. Volgens mij houden ze alleen al daar geen rekening mee. En constant tonnen schuld hebben schijnt normaal te zijn, maar ik heb ze liever niet

  Ik ben overigens best gelukkig hoor: voor- en achtertuin met twee katten en af en toe een mooie leuke vriendin. Ook net weer een nieuwe baan.

 32. Steven: Ze gaan (naar mijn schatting dus hoeft niet waar te zijn) een jaar of 60 mee.

  Nog een reden om je in een vinex-wijk je niet zo druk te hoeven maken.

  Steven: En constant tonnen schuld hebben schijnt normaal te zijn, maar ik heb ze liever niet

  Daar kan de een beter mee omgaan dan de ander. En verwar schuld aub niet met armoede zoals latida, dat staat zo knullig. lenen (een schuld aangaan) is niks meer dan geld uitgeven dat je in de toekomst nog moet gaan verdienen. Daar heb je dus een flinke dosis zelfvertrouwen voor nodig waarbij er inderdaad gevallen zijn van overschatting.

  Steven: Ik ben overigens best gelukkig hoor: voor- en achtertuin met twee katten en af en toe een mooie leuke vriendin. Ook net weer een nieuwe baan.

  Dat hoopte ik ook, vandaar die haakjes. Gefeliciteerd met je baan!

 33. László: Dat hoopte ik ook, vandaar die haakjes. Gefeliciteerd met je baan!

  Bedankt! (maar hé… je denkt toch niet dat ik 2 jaar zwaar op zoek was? Ik was dat werken meer dan zat en die 30 procent bruto minder per maand deed me niets met mijn goedkope huurhuis. 😉

 34. 7 miljard extra naar defensie conform NAVO afspraken?

  “Nederland moet z’n krijgsmacht weer op oorlogssterkte brengen. Dat wil de VVD. De partij nam zich op het partijcongres van zaterdag voor om de defensie-uitgaven te laten toenemen met de norm die binnen de NAVO is afgesproken.

  Dat betekent dat minstens 2 procent van het Bruto Binnenlands Product bestemd is voor defensie. Om op die norm te komen, zou er minimaal 7 miljard euro extra naar de krijgsmacht moeten gaan. ”

  telegraaf.nl/binne…e_krijgsmacht__.html

 35. Bankiers vieren feest

  “Former Goldman Sachs banker Steven Mnuchin has been seen at Trump Tower amid rumors that he’s the leading candidate for Treasury secretary. Billionaire investor Wilbur Ross appears headed to the Commerce Department. Steve Bannon, another Goldman alum, will work steps from the Oval Office. JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon remains a possibility as Treasury secretary and will serve as an outside adviser if he doesn’t get the job.

  It’s a restoration of Wall Street power — and a potential flip in the way the industry is regulated — perhaps unparalleled in American history.

  “You would have to go back to the 1920s to see so much Wall Street influence coming to Washington,” said Charles Geisst, a Wall Street historian at Manhattan College. “It’s the most dramatic turnaround one could imagine. That’s the truly astonishing part.”

  Evidence of Wall Street’s improved prospects is everywhere.

  The Dodd-Frank financial reform law that bedeviled the industry for years and cost banks untold billions could soon get burned to the ground. Bank stocks are soaring. Trump is going around Manhattan promising to lower rich people’s taxes. And industry critics led by Massachusetts Sen. Elizabeth Warren — long in ascendance — are seeing their populist power deflate.”

  politico.com/story…treet-bankers-231524

 36. @ Video: dat is natuurlijk allemaal evident en bekend,

  Vertaling voor de massa: we are totally fucked. 🙂

  Staat wel weer tegenover dat Trump president gaat worden (?), nou ja, als alles goed loopt.

 37. Ik krijg ineens zo’n vaag vermoeden dat ALLEEN onze pensioenen het Europese bankenstelsel nog overeind houden

  1.700.000.000.000 zit erin blijkbaar ( echt? verdiend geld )

  = 1/3 van de waarde van héél NL ( inclusief de dijken )

  Te belachelijk voor woorden, dat dan weer wel

 38. Deutsche Mark: Wij van WC-eend

  Als Steven het links laat liggen zetg je jezelf een beetje voor schut als je nog een keer probeert.

  Vinex-wijken
  – hoog opgeleiden
  – gezinnen
  – nieuwe huizen

  Allemaal bronnen van geluk.

  Na een vechtscheiding kun je je dat niet voorstellen, of als werkloze academicus.

 39. László: Als Steven het links laat liggen zetg je jezelf een beetje voor schut als je nog een keer probeert.

  Vinex-wijken
  – hoog opgeleiden
  – gezinnen
  – nieuwe huizen

  Allemaal bronnen van geluk.

  Na een vechtscheiding kun je je dat niet voorstellen, of als werkloze academicus.

  Moet geweldig zijn om de wereld zo te kunnen zien, dat je vinexwijken als bronnen van geluk beschouwt.

  Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.

  twitter.com/marian…s/761602395130527744

  Tevens is er iets voor te zeggen dat het een kunstmatige segregatie is die ermee bewerkstelligd wordt, waardoor armen en buitenlanders bij elkaar op een hoopje achterblijven en de zogenaamde ‘shiny happy people’ met een hypotheek in een Vinex-wijk blij zitten te wezen dat er in hun straat tenminste niet al te veel turken of marrokanen wonen.

  De segregatie bestaat er verder uit dat buitenlanders en armen in de oude wijken van de grote steden achterblijven, en alles waar een hypotheek aan te slijten valt bij elkaar wordt gezet en met nieuwe bestrating en wat boompjes tevreden gehouden.

  pbl.nl/nl/nieuws/p…ieerde-wijkbevolking

  En zo hoog zijn ze niet opgeleid hoor die daar (willen) wonen, alleen maar gemiddeld hoger dan in de achterstandswijken, het is eerder een kwestie van wel of geen hypotheek krijgen. Bovendien heb ik me laten vertellen dat er heel vaak problemen zijn met de ventilatie van dat soort huizen.

  “Gebalanceerde ventilatie met een WTW is vooral onder druk van de strengere EPN (NL) en EPB (Be) vanaf het jaar 2000 populair geworden. In de hoogtijdagen in 2003/2004 had systeem D — volgens de toenmalige stichting HR-ventilatie — in Nederland een marktaandeel van bijna 50 procent. Er kwamen echter veel klachten over gebalanceerde ventilatie, bijvoorbeeld uit de Vinex-wijk Vathorst bij Amersfoort. Uit onderzoek van GGD bleek dat de woningen daar onvoldoende konden worden geventileerd en dat het systeem slecht werd onderhouden, wat tot gezondheidsklachten leidde.

  Voor een gezond binnenklimaat moeten de filters van het balansventilatiesysteem elke maand worden schoongemaakt en elk half jaar worden vervangen. Om de vier jaar moeten de ventilatiekanalen schoon worden gemaakt.”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Ventilatie

 40. László: Vechtscheiding?

  Sorry wat? Ik gelukkig niet. Maar als je het ongeluk treft in Nederland in een scheiding terecht te komen, dan kun je blijkbaar in een Vinex-wijk geen kant meer op.

  Zie ook de quote:

  “Ik noem ze familiedramawijken”

  Er schuilt blijkbaar een hoop leed achter de vrolijk geverfde voordeuren.

 41. László: leer toch eens lezen!

  Misschien kun je eens proberen om datgene wat je wilt zeggen eens duidelijker te doen. Blijkbaar ben ik niet de enige met wie je een communicatieprobleem hebt. Je drukt je bijna per definitie laatdunkend uit tegenover je gesprekspartners, en om jou schrijfsels hier als de vriendelijkheid zelve en vol van erudiete uitleg te omschrijven lijkt me ook al een brug te ver.

  Je leest anderen graag de les, maar er valt jammer genoeg maar weinig van op te steken.

  Ik zou zeggen lucht je hart eens in een keer goed, schrijf een alles op wat je zo vreselijk dwars lijkt te zitten, en probeer eens meer dan drie zinnen achter elkaar te zetten zonder beledigend te zijn of je laatdunkend tegenover anderen uit te laten, dat zou al een stuk schelen.

 42. Latida: Misschien kun je eens proberen om datgene wat je wilt zeggen eens duidelijker te doen.

  Nog duidelijker?

  László: Vinex-wijken
  – hoog opgeleiden
  – gezinnen
  – nieuwe huizen

  Een kop met een opsomming eronder.

  Zoek ook nog even op in welke geslacht/leeftijdscatogorie zelfdoding het meest voorkomt en of die misscjien in de vinex-wijken oververtegenwoordigd is.

  Latida: Je leest anderen graag de les, maar er valt jammer genoeg maar weinig van op te steken.

  Oh nee?

  Dit blog is belerend, kijk even naar de tweets van de admin. De reacties van Nico, maff, Adamus etc. En jou belerende toon over de afgrond waarin NL af zou storten zonder de droevenis te durven vermelden waar je zelf terecht gekomen bent.

  Om met de woorden van maff (of ps?) te spreken.

  Het is zo groot dat je het niet ziet! (of zoiets)

 43. Laszlo en vergelijkbare personen hebben kennis van feitjes. Maar het geheel van een afstand bekijken is blijkbaar te moeilijk voor ze. Dat kunnen ze niet. Als anderen dat wel kunnen noemen ze dat ‘een glazen bol’.

  Zeker 70% van de mensen denkt niet zelf maar gelooft wat de massa gelooft. En even groot aantal begrijpt niets van macro-economie.

 44. László: Arme Nico,

  Dat is namelijk wat ze in dat gekochte huis doen, wonen. Er zijn er misschien die hadden willen huren maar naar een koopwoning gedwongen worden, maar het doel is wonen.

  Dat buy-to-let artikeltje van Maartje M. is zoeken naar onderzoeksgeld, niks mis mee, maar meer is het niet.

  Het lijkt wel of je net als Steven steeds verder van de werkelijkheid te staan, terwijl dat bij al extreme vormen aangenomen had.

  Waaruit blijkt dat het niet zo is?

  Latida: Tevens is er iets voor te zeggen dat het een kunstmatige segregatie is die ermee bewerkstelligd wordt, waardoor armen en buitenlanders bij elkaar op een hoopje achterblijven en de zogenaamde ‘shiny happy people’ met een hypotheek in een Vinex-wijk blij zitten te wezen dat er in hun straat tenminste niet al te veel turken of marrokanen wonen

  Laat me raden, jij woont zeker graag naar de allochtonen en de asocialen? Oh nee, je bent (semi-)miljonair en woont in Monaco in een land waar alleen rijken wonen.

  Je doet zelf precies hetzelfde, maar dan op grote schaal! Vanwaar jouw verontwaardiging over segregatie? Ik begrijp er werkelijk niets van.

 45. Nico de Geit: Laszlo en vergelijkbare personen hebben kennis van feitjes

  Hoe is het met de Geit-index op basis waarvan je een daling van de huizenprijzen voorspelde van 3 tot 8%, oh nee, het waren er toch maar 2%. Maar toch horen we je er niet meer over.

  Ja, het begint met feiten, daarom hamer ik op lezen en rekenen. Dat gaat echter over het verleden.

  Glazen bol geleuter gaat over toekomstvoorspellingen. Als dat al mogelijk is (een beetje korte termijn misschien), dan heb je wel de goede uitgangspunten nodig.

  Goed lezen dus en checken of de larie die je klipt en plakt ergens anders niet met betere argumenten tegengesproken wordt. Mensen die het heden niet begrijpen proberen dat te compenseren door de toekomst te voorspellen, je komt het hier dagelijks tegen.

  Nico de Geit: En even groot aantal begrijpt niets van macro-economie.

  Waar sta je zelf?

  Nico de Geit: Zeker 70% van de mensen denkt niet zelf maar gelooft wat de massa gelooft.

  Je bedoelt dat de massa gelooft wat de massa gelooft? Joh.
  De massa is niet geinteresseerd, hoeft ook niet.

  Nogmaals! Als je wel geinteresseerd bent, verdiep je dan een beetje. In jou geval gaat dat over de hoogte van de hypotheek van BN-ers. Dat gaat om de inschrijving, niet om de lening.

  Je moet wel willen leren!

 46. Nico de Geit: kennis van feitjes. Maar het geheel van een afstand bekijken is blijkbaar te moeilijk voor ze. Dat kunnen ze niet.

  Duidelijk voorbeeld dat je raaskalt.

  László: Zoek ook nog even op in welke geslacht/leeftijdscatogorie zelfdoding het meest voorkomt en of die misschien in de vinex-wijken oververtegenwoordigd is.

 47. László:
  Dank je wel Marike.
  twitter.com/MStell…s/800300351937191936

  Die Marike hebben we hier eerder voorbij zien komen:

  huizenmarkt-zeepbe…jaren-helemaal-fout/

  En zegt Marike zoal?

  “Ik weet dat economen niet moeten voorspellen (kunnen ze niet, en net als bij het weer worden de mensen nogal kwaad van onjuiste vooruitzichten)”

  en wat doet ze?

  “Marike Stellinga is econoom en schrijft elke zaterdag op deze plek over politiek en economie”

  nrc.nl/nieuws/2016…kers-1576487-a935554

  Hoe geloofwaardig is een econoom die dat soort dingen roept in het NRC?

  Want wat staat er gisteren ook in datzelfde NRC over het consumentenvertrouwen?

  “Consumenten zijn iets negatiever over hun toekomstige financiële situatie”

  nrc.nl/nieuws/2016…ft-positief-a1532386

  En wat maakt zij daarvan?

  “Consumenten blijven positief gestemd: hun vertrouwen staat nu op het hoogste niveau sinds augustus 2007 (u weet wel, toen we van een financiële crisis nog geen weet hadden). Dat vertrouwen is niet zomaar een getalletje, het is opgebouwd uit allerlei vragen: of het met de eigen financiën beter gaat en hoeveel vertrouwen er is dat het met die financiën het komende jaar beter zal blijven gaan, idem voor de economie in het algemeen. Consumenten kopen ook meer. Dus vergeet afgelopen Prinsjesdag toen politici verkondigden dat het beter gaat met de economie maar dat de burger dat nog niet voelt. Die burger zit al een tijdje surfend op haar nieuwe telefoon een extra chocomelk te bestellen. We kopen meer elektronica, gaan vaker uit eten en een dagje uit, aldus het CBS.”

  Lijkt me niet bepaald verstandig als je je zorgen maakt over je toekomstige financiele situatie.

  Dat gegeven heeft ze glashard heel handig buiten haar wekelijkse colummetje gehouden.

  Met de verkiezingen in zicht, en met de ervaring van de amerkiaanse verkiezingen net achter de rug, is het voor waar aannemen wat zoal er in de dagbladen staat voor eigen rekening en risico.

 48. Twee replies verdwenen, jammer.

  Nico, 70% is de massa, dus wil je zeggen?

  De term feitjes (denigrerend) gebruiken omdat je ze zelf niet op order hebt. Zie je het echt zelf niet? 7 keer 12 is 84, niet 94. De inschrijving van de hypotheek van een BN-er is niet persé de hoogte van de lening.

 49. En kijk je dan even verder dan kom je erachter dat het gefabriceerd nieuws is, want wat zegt het CBS dan echt waarop haar column zo zwaar leunt?

  “De stemming onder consumenten is in november gelijk gebleven, meldt CBS. Het consumentenvertrouwen komt net als in oktober uit op 12”

  en

  “De koopbereidheid daalde daarentegen licht.”

  en

  “De koopbereidheid neemt in november af. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op 5, tegen 7 in oktober. Consumenten zijn vooral negatiever over hun toekomstige financiële situatie. Verder vinden consumenten de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen.”

  cbs.nl/nl-nl/nieuw…onveranderd-positief

  Column voor het VVD congres wellicht?

  Immers,

  “In augustus 2012 zei ze (net voor de verkiezingen) bij Knevel en Van den Brink dat het verlagen van belastingen en subsidies extreem links is. Terwijl dat toch echt iets is waar eigenlijk de VVD mee zou moeten komen.”

  en

  “Nederlanders hebben volgens Marike veel te hoge hypotheken, maar de prijzen mogen niet verder dalen.”

 50. Latida: Nederlanders hebben volgens Marike veel te hoge hypotheken, maar de prijzen mogen niet verder dalen.

  Ze zat er niet ver naast, een jaar later stopte de daling. Hier werd het einde van de daling tien maanden na het dieptepunt gewoon ontkend en dat werd vervolgens maanden/jaren volgehouden. Waar zijn die mensen nu?

  Oh ja, LTV naar 90% natuurlijk. Op welke partij moet ik dan stemmen in maart?

 51. László,

  Het gaat niet om de titel maar om de inhoud.

  Blijkbaar snap je niet hoe propaganda werkt, en ben je er vatbaar voor.

  De gegevens komen uit Statline. Kijk hier eens heel goed naar, dit is niet per maand maar voor de grap eens per kwartaal, en leg mij dan eens uit welke cijfertjes de reden blijken voor het hosanna verhaal van Marike,:

  statline.cbs.nl/St…038;STB=G1&VW=T

 52. László: Ze zat er niet ver naast, een jaar later stopte de daling. Hier werd het einde van de daling tien maanden na het dieptepunt gewoon ontkend en dat werd vervolgens maanden/jaren volgehouden. Waar zijn die mensen nu?

  Oh ja, LTV naar 90% natuurlijk. Op welke partij moet ik dan stemmen in maart?

  Je praat zoals gewoonlijk voor om de hete brij heen, en laat voor het gemak oa. de schaduwbanken die met pensioengelden gefinancieerd zijn buiten beschouwing. Dat heet met een mooi woord tunnelvisie.

  De economische voorspoed waarover zij spreekt blijkt namelijk verder nergens uit.

  Er is sprake van dalende dekkingsgraden bij de pensioenen, oplopende staatsschuld, dalende gasbaten, meer kosten voor opvang asielzoekers, en mogelijk een stijgende rente met alle gevolgen van dien. Bovendien spelen er allerlei onderliggende, oude zwerende problemen die nog lang niet opgelost.

  Ik ga hier niet alles nog eens herhalen. Kunnen lezen is een ding, maar kunnen begrijpen en verbanden kunnen leggen is weer een heel ander verhaal.

  Als ik jou was zou ik een eigen partij partij oprichten, en eens proberen een handjevol stemmen te vergaren, om te kijken hoe populair je wel niet bent.

 53. Blok was donderdag nog in Korea om investeerders te zoeken voor de NL huizenmarkt

  “While meeting with Yonhap News Agency on Thursday, Stef Blok, minister of the housing and central government sector, noted his country was expected to need an additional 1 million homes over the next 25 years, a 14.3 percent spike from the existing 7 million homes in the Western European nation.”

  en

  “The Dutch minister said the country is expected to need around 60 billion euros (US$64.3 billion) per year in fresh mortgage loans, while the demand for rental homes is also growing rapidly, especially in large urban areas.”

  english.yonhapnews…161117010600320.html

 54. Latida: Je praat zoals gewoonlijk voor om de hete brij heen,

  En dat doe jij niet? Laat je nakijken.

  Latida: Er is sprake van dalende dekkingsgraden bij de pensioenen, oplopende staatsschuld, dalende gasbaten, meer kosten voor opvang asielzoekers, en mogelijk een stijgende rente met alle gevolgen van dien. Bovendien spelen er allerlei onderliggende, oude zwerende problemen die nog lang niet opgelost.

  Oh wat erg, jij ziet het allemaal wel. Als ik jou was zou ik emigreren.

 55. Latida: Blijkbaar snap je niet hoe propaganda werkt, en ben je er vatbaar voor.

  Zelfspot is je vreemd, je moet weten dat ik nooit smileys gebruik, ik wil het julie niet te gemakkelijk maken. Het NRC wordt door mensen gelezen van niveau, die kunnen daar mee omgaan. Je hebt iets droevigs over je.

  Hoevaak heb ik jou al niet uitgelachen om het posten van een reclame artikeltje, raar dat je daar nooit op reageert.

  Ondertussen probeer je je hier onder uit te wurmen.

  László: Zoek ook nog even op in welke geslacht/leeftijdscatogorie zelfdoding het meest voorkomt en of die misscjien in de vinex-wijken oververtegenwoordigd is.

  Huielbalkerij en gewoon weer om de oren geslagen worden, je bent een pareltje.

 56. Latida: Weer zo’n rijtje waar je niet tussen wil staan:

  Oh wat erg, als ik jou was zou ik emigreren. Als je wat leuks gevonden hebt, vertel dan wat leuks over je nieuwe habitat, daar hebben anderen dan ook nog wat aan.

 57. Frans: @ Video: dat is natuurlijk allemaal evident en bekend,

  Jij hebt er blijkbaar verstand van.

  László: Oh? Als alle leningen afgelost zijn is al het geld weg, klopt dat? Is de euro in mijn portemonnee een lening?

  Hier zit ik toch een beetje mee.

 58. Off-Topic:
  ‘This chart from $150 billion Bridgewater Associates, the world’s biggest hedge fund, shows just how hard people across the US and Europe have been hit by globalization, and the loss of jobs to other countries and to technology. ‘

  ‘The graph is based on data from MIT economist David Autor and shows how much middle-skill jobs, which generally require some education after high school like community college classes, have declined in the past 26 years. And it really explains an awful lot.’

  businessinsider.co…ise-of-trump-2016-11

  Verhelderend grafiekje.
  De middengroep valt weg.

 59. Why is the Netherlands doing so badly? (FT)

  “Yet the employment rate for Dutch 25-54-year-olds, a reasonable measure of the economy’s underlying vigour, is still about 5 percentage points below the pre-crisis peak. That’s basically the same situation as in Italy”

  en

  “Real household consumption per person is probably the single best proxy of living standards. The Dutch are still consuming about 5 per cent less, on average, than they were almost a decade ago.”

  ftalphaville-cdn.f…-cons-per-person.png

  en

  “As we discussed in our post on Belgium, its boom occurred from a low base and wasn’t fueled by excessive borrowing. Unusually, Belgian loan-to-value ratios were falling even as prices soared, while household debt remained tiny relative to income.

  The Dutch, however, are the most indebted households in the euro area, in part because of tax benefits for leverage. Residential mortgage debt outstanding was worth twice the total disposable income earned by households at the end of 2015. Fittingly for a country where much of the population lives below sea level, about 30 per cent of Dutch homeowners have negative equity.

  Past profligacy made the Dutch economy highly vulnerable to a reversal of fortune. Making matters worse, the Dutch legal system provides limited options for debt restructuring. (That’s a big difference from America’s system.) From box 2.4.1. of the latest European Commission report on the country’s macroeconomic imbalances, emphasis ours:

  According to Statistics Netherlands, 1.5 million households held negative housing equity in 2014. Despite this still high number, the consumer insolvency procedure is not so attractive for holders of negative housing equity, because debt discharge may not be granted…An important feature of the consumer insolvency procedure is that the outcome of a debt restructuring or bankruptcy does not necessarily entail a debt discharge. The Wsnp [acronym for Dutch name of bankruptcy law] establishes an elaborate settlement procedure. Applications are only admissible if previous out-of-court negotiations have failed.

  When Wsnp debt restructuring is launched, a period of good conduct is imposed, generally three years, but possibly up to five years. During this period the debtor has to work and is granted an income comparable to the minimum wage by the rescheduling administrator. Other earnings and any income from foreclosed property flow into debt repayment. The administrator directly receives and checks all of the debtor’s mail during the first 13 months of the period of good conduct.

  This draconian regime encourages Dutch households to slash consumption and prioritise debt repayment, a prescription that may sound familiar in the context of the euro crisis. In the Dutch case, the household savings rate rocketed up from around 5-6 per cent of disposable income to about 9 per cent:”

  ftalphaville-cdn.f…-HH-savings-rate.png

  en

  “So what does all this tell us?

  The Dutch economy began to recover around the end of 2013. Employment started picking up, house prices bottomed, and even real household consumption began to show signs of life. The same patterns can be seen in the Italian data. The question is why. Whatever the explanation, it likely tells us much more about the euro area’s weakness than any diatribe about the need for “structural reforms”.”

  Bron: FT.com

  webcache.googleuse…ands-doing-so-badly/

 60. László: Oh wat erg, als ik jou was zou ik emigreren. Als je wat leuks gevonden hebt, vertel dan wat leuks over je nieuwe habitat, daar hebben anderen dan ook nog wat aan.

  In ieder geval geen 175,000 immigranten hier dit jaar tot nu toe:

  cbs.nl/nl-nl/nieuw…-in-eerste-9-maanden

  “Die groei komt bovenal door een omvangrijke migratiestroom. ”

  Sinds ik weg ben zijn er nog eens minstens twee miljoen mensen uit Nederland vertrokken, en iets meer dan dat geëmigreerd.

  Dan heb je het over een verloop onder de Nederlandse bevolking van niet minder dan ongeveer tenminste 4 miljoen mensen in een periode van grofweg de afgelopen 15-20 jaar.

  Dat komt neer op een verloop van ongeveer 25% van de gehele bevolkingsomvang.

  Daardoor is Nederland enorm veranderd. Dat valt ook af te zien aan de politieke voorkeuren. De PVV, toch echt de partij van mensen die ongelukkig tot zeer ongelukkig zijn met het politieke beleid, komt voortdurend als grootste partij uit de bus in de peilingen.

  Deze mensen worden echter voortdurend als racisten weggezet.

  Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Het zijn inderdaad racisten, en Nederland zit er vol mee
  2. Het zijn geen racisten, en hun onvrede over ongebreidelde immigratie is terecht.

  Laat de waarheid nu eens ergens in het midden liggen.

  Dan blijft over dat je in een land woont waar EN een hoop racisten wonen, EN bovendien een heleboel mensen zwaar ontevreden zijn over het politieke beleid omtrent immigratie, terwijl de immigratie hoger is dan ooit.

  Dan kun je mensen die het niet met je eens zijn wel proberen weg te jagen, maar het is een feit dat de meeste mensen helemaal niet in staat zijn om te vertrekken, ook al zouden ze dat willen.

  Extrapoleer dit gegeven nu eens over de komende 10 jaar, en dat betekent dat je in het huidige tempo nog eens 1,7 miljoen immigranten welkom mag heten, en een 1,5 miljoen mensen uit mag zwaaien.

  Dan kom je in totaal over een periode van 25-30 jaar uit op een totaal verloop (immigratie + emigratie) van 7,2 miljoen mensen.

  Als je dus werkelijk wil weten hoe het elders is, moet je dus misschien juist zelf wel emigreren. Vele anderen gingen u immers reeds voor.

  Of ga er eens lekker voor zitten en kijk een televisieserie zoals Ik vertrek, waarin mensen met hun hele hebben en houden in den verre vreemde een nieuw bestaan proberen op te bouwen:

  http://www.avrotros.nl/ik-vertrek/home/

  Ik kom hier niet om vakantietips uit te wisselen, maar het volkshuisvestingsbeleid zou wel eens een hele grote rol kunnen spelen in de onderliggende redenen voor het bevorderen van zowel emigratie als immigratie.

  Een andere reden is natuurlijk het feit dat het nationalisme actief besteden wordt binnen europa. Het ondermijnen van een nationale identiteit teneinde een Europese politieke unie te realiseren is daarbij het doel, in navolging van de invoering van de Europese munt.

  En als dat waar is, en daar zijn meerdere aanwijzingen voor, dan is de werkelijke reden voor de massale volksverhuizingen binnen europa dus van politieke aard, waarbij grote delen van de oorspronkelijke bewoners van een land worden weggezet teneinde hun democratische stemrecht te neutraliseren en hun zeggenschap over hun land in de praktijk te nullificeren.

  En dat verklaart op zichzelf dan weer de opkomst van nationalistische partijen in meerdere Europese landen.

  Tevens impliceert dit dat er een relatie zou kunnen bestaan tussen het volkshuisvestingsbeleid en de Immi- en emigratie bewegingen.

  Dat valt onder andere op te maken uit bijvoorbeeld de versnelde toewijzing van sociale woningen aan asielzoekers, en de belastingvoordelen voor expats, terwijl er tegelijkertijd een schrijnend gebrek is aan betaalbare woonruimte voor jongeren.

  Dat valt ook terug te zien in de emigratiecijfers, waarbij jonge Nederlandse mannen onder de 30 jaar de grootste groep zijn die vertrekken.

  Ook Marike liet zich behoorlijk kennen in haar televisieoptreden in 2012 waarbij ze verbaasd vroeg: “Waarom zou je bijbouwen als de huizenprijzen al dalen?”

  Daarmee liet ze zien dat het haar niet te doen is om de vervulling van de primaire taak van de overheid, namelijk het zorgen voor voldoende onderdak voor haar onderdanen, maar in plaats daarvan om het opdrijven van huizenprijzen.

  Het huisvestingsbeleid tot een politiek instrument maken is wat dat betreft waarschijnlijk een flagrante schending van de fundamentele mensenrechten van de bewoners van Nederland, en een schending van de Nederlandse Grondwet, Artikel 1, die niet eens door een rechter getoetst mag worden.

  “Het artikel geeft aan dat gelijke gevallen gelijk behandeld dienen te worden (gelijkheidsbeginsel) en dat discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook niet is toegestaan (discriminatieverbod). Het gelijkheidsbeginsel en het verbod van discriminatie zijn een van de meest fundamentele beginselen van onze rechtsorde.”

  art1.nl/artikel/11…el_1_van_de_grondwet

  Dit zou dus betekenen dat de Nederlandse overheid zich zelf op grote schaal schuldig maakt aan discriminatie jegens de eigen bevolking, en dat daardoor de Nederlandse rechtsorde het geding is.

  Als ik morgen naar Nederland terug zou komen, heb ik als Nederlander geen enkel recht op woonruimte. De Nederlandse overheid zou voor mij geen poot uitsteken om mij aan woonruimte te helpen. Ook heb ik geen enkel recht op een uitkering. Een economische vluchteling krijgt dat alles wel. Een expat krijgt zelfs 15% korting op de loonbelasting.

  Denk daar maar eens over na.

  Als de reden daarvan het uiteindelijke doel is om tot een politieke Europese unie te komen, dan is het middel het ondermijnen van de legitimiteit van de nationale politieke organen., zodat mensen vanzelf gaan roepen om Europese regelgeving om de nationale regelgeving vorm te geven.

  Dat zien we nu dan ook in de praktijk gebeuren, ondermeer bij banken, bij het opstellen van de nationale begroting, bij het opstellen van allerhande regelgeving.

  OF we gaan dus voor een Europa met verregaande politieke integratie, OF we gaan in Europa figuren als Wilders en Le Pen aan de macht zien komen met alle gevolgen van dien. Een andere smaak lijkt er op moment niet te zijn.

  Nergens anders dan in Nederland is de bevolking met private schulden zo duidelijk op de knieën gegaan als in Nederland, en heeft het daardoor de facto haar zeggenschap over de toekomst van het eigen land, en daarmee haar soevereiniteit, verloren. Althans is het in rap tempo aan het verliezen.

  Dat er dus een verband lijkt te bestaan tussen de hoogste private schulden en de toekomstige zeggenschap van de bevolking over de toekomst van het land, lijkt onder meer aannemelijk.

  Geen wonder dus dat Rutte geen visie zegt te hebben, die visie lag er immers al.

  En dat, vrolijke vriend, is de hete brij waar je omheen draait.

  Laten we nu nog eens het stukje van Marike aanhalen:

  “We zijn niet het enige land waar het beter gaat. In de Verenigde Staten zijn de cijfers ook goed, en daar stijgen eindelijk de lonen weer. In de rest van Europa: zelfde verhaal. U las jarenlang in stukjes als deze vertwijfelde vragen over waarom het nou toch maar niet wilde lukken met die westerse economieën. Waarom de motor wel pruttelde maar niet echt aansloeg, zelfs na al die bakken met geld die de centrale banken in de economie pompten. Welnu, de motor loopt! Hoera.”

  en

  “Voordat ik de Emile Ratelband van het economische nieuws word: ik weet dat economie niet alles is. Dat onvrede over van alles gaat. Nederlanders hebben vertrouwen in de economie, en weer wat meer in de politiek, maar dat het met Nederland de goede kant opgaat geloven maar weinig mensen. Zorg nummer 1 en 2: immigratie, integratie en hoe we samenleven. (Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau.)

  En ik weet ook dat we over die economische bloei van alles relativerends kunnen zeggen. De economen van het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank hebben ons al gewaarschuwd voor de nare eigenaardigheid in de Nederlandse economie. Onze economie is uitzonderlijk grillig omdat zoveel geld in huizen en pensioenen vastzit en we tegelijk relatief veel geld lenen via hypotheken. We krijgen hardere klappen maar kennen ook hogere oplevingen. Dus ja, dat we nu weer uitbundig groeien, uitbundiger dan onze buurlanden, je kan er ook zorgelijk over zijn. Hè bah, nou doe ik het toch: somberen.

  Elke economische voorspeller wijst nu op de vele onzekerheden die echt optimisme moeilijk maken. We weten niet hoe het nieuwe nationalisme dat door het Westen waart in de vorm van Brexit en Donald Trump uitpakt. Maar één ding is glashelder: mogelijke zorgen of problemen zijn veel en veel makkelijker aan te pakken als de economie groeit. Laten we 5 minuten blij zijn dat we uit die deprimerende economische flat line zijn. Volgens mij mogen we een gebakje bestellen en ondubbelzinnig juichen: hoera, groei!”

  nrc.nl/nieuws/2016…ijn-5309948-a1532513

  – Waar baseert ze de opvatting op dat mensen meer vertrouwen in de politiek zouden hebben dan in de economie?
  – Waarom negeert ze het feit dat centrale banken nog altijd iedere maand vele tientallen miljarden extra in de economie aan het pompen zijn?
  – Waar baseert ze de stelling op dat Nederland op dit moment ‘uitbundig’ aan het groeien is? Antwoord: op de stijgende huizenprijzen die oa. met pensioengelden middels meer schuld worden gefinancieerd?
  – Welke onderliggende redenen geeft ze aan als oorzaak voor die groei? Antwoord: Geen enkele

  Conclusie: Haar column is een stukje verkiezingspropaganda van de bovenste plank, al dan niet bewust met een hoog naief gehalte, en van elke onderbouwing gespeend. Gewoon een feel-good verhaaltje waar mensen zoals Laslo naar zitten te snakken, omdat ze zelf ook inmiddels eigenlijk wel beter weten, en omdat ze o zo graag willen geloven in een maakbare wereld van self-fulfilling prophecy waarbij de werkelijkheid zich dient aan te passen aan hun wereldbeeld in plaats van dat ze hun wereldbeeld aanpassen aan de werkelijkheid.

  Dat verklaart ook de bijna manisch depressieve houding van figuren zoals Laslo hier jegens andere meningen, en het meermaals uitspreken van het equivalent van wat neerkomt op “ga weg”.

  Geen constructieve houding en mentaliteit dus, maar een negatieve houding en een (zelf-)destructieve mentaliteit, waarmee je niet alleen weinig vrienden maakt, maar ook nog eens faalt in het benoemen laat staan begrijpen van de werkelijke problemen die er spelen.

  Mensen hebben namelijk, in tegenstelling tot wat Marike beweert, juist een tekort aan vertrouwen in de politiek. Je zou dus net zo makkelijk kunnen concluderen dat mensen zelfs nog minder vertrouwen hebben in de economie dan in politici.

  Feiten & cijfers – De ‘kloof’ tussen politiek en burgers
  vanmierlostichting…politiek-en-burgers/

  Hoe de overheid zelf het vertrouwen van burgers ondermijnt
  tias.edu/kennisgeb…n-burgers-ondermijnt

  SCP: kloof tussen politieke elite en burgers groeit
  nos.nl/nieuwsuur/a…-burgers-groeit.html

  Politici en financieel adviseurs minst vertrouwde professionals
  consultancy.nl/nie…rouwde-professionals

 61. Latida: Sinds ik weg ben zijn er nog eens minstens twee miljoen mensen uit Nederland vertrokken, en iets meer dan dat geëmigreerd.

  Luis heeft je het al een paar keer uitgelegd, maar je wil gewoon niet luisteren.

  Het is droevig dat je hier rondhangt, ga immigreren. Je maakt de zeepbellers belachelijk. Ze willen vast niet worden zoals jij.

  Ze nemen het in iedergeval niet voor je op, ze moeten denk ik net zo hard lachen als ik. Meer dan 10 jaar NL uit en dan noch huilebalken. Diep triest.

 62. Nico de Geit: We zitten nu ‘back to normal’. Afwachten of de vergelijking klopt.

  Dat was in 2010, Dirk Bezemer heeft het al over de te verwachten neergang in de conjunctuur cyclus.

  Hoe zal ook al weer met de macro-economie kennis.

  László: Waar sta je zelf?

  Je hebt bij deze het antwoord gegeven. Dat je het over begrip durft te hebben, lachwekkend.

 63. maff: The EU’s New Bomb Is Ticking in the Netherlands

  Latida,

  Kul verhaal, Jan Roos en Thierry doen helemaal niks in de peilingen. In de USA hoefde maar 5% niet helemaal eerlijk te zijn tegen de peilers om Trump naar het Witte Huis te laten vertrekken, hier halen ze dan misschien 5 zetels.

  Mocht ik het mis hebben laat het dan even weten.
  https://home.noties.nl/peil/
  Ik zie ze niet.

 64. László: Luis heeft je het al een paar keer uitgelegd, maar je wil gewoon niet luisteren.

  Het is droevig dat je hier rondhangt, ga immigreren. Je maakt de zeepbellers belachelijk. Ze willen vast niet worden zoals jij.

  Ze nemen het in iedergeval niet voor je op, ze moeten denk ik net zo hard lachen als ik. Meer dan 10 jaar NL uit en dan noch huilebalken. Diep triest.

  En altijd maar weer op de persoon spelen. Een typische houding voor iemand die geen argumenten heeft. Wat een zwaktebod.

  László: Dat was in 2010, Dirk Bezemer heeft het al over de te verwachten neergang in de conjunctuur cyclus.

  Dat blijkt anders niet uit de cijfers.

  Leg het anders even uit want in 2008 is de crisis begonnen, sinds toen zijn de prijzen gedaald, en pas sinds 2014 zijn ze weer omhoog gegaan. Nico heeft dus gewoon gelijk. Of leg het anders even uit aan de hand van de officiële cijfers als je kan:

  statline.cbs.nl/St…038;STB=G1&VW=T

 65. László: Luis heeft je het al een paar keer uitgelegd, maar je wil gewoon niet luisteren.

  Het is droevig dat je hier rondhangt, ga immigreren. Je maakt de zeepbellers belachelijk. Ze willen vast niet worden zoals jij.

  Ze nemen het in iedergeval niet voor je op, ze moeten denk ik net zo hard lachen als ik. Meer dan 10 jaar NL uit en dan noch huilebalken. Diep triest.

  man oh man Laszlo.
  Niemand van de posters, Latida of ik of anderen hebben het nodig dat iemand anders het voor ze opnemen..
  Zulk eenvoudig gebral is niet serieus te nemen, doen we toch ook niet bij een karikatuur, of cabaret voor beginners, beide niet bijzonder geestrijk.
  dus bedankt voor het laten grinninken en ga vooral door want je schijnt er zelf ook echt schik in te hebben, wie weet wordt het toch nog wat?!
  Üben Üben Üben

 66. Latida: Dat blijkt anders niet uit de cijfers.

  Hopelijk is het geheugen van Nico beter.
  Kijk even bij Kwartaalbericht Woningmarkt – Rabobank rond de volgende kwartalen.
  huizenmarkt-zeepbe…mand/#comment-380887
  Is pas een paar keer langsgekomen hoor, dat jij niks van mij leert ligt misschien niet aan mij.

  2010 Q1, De negatieve spiraal waar de woningmarkt het afgelopen jaar last van had lijkt doorbroken.
  2010 Q2, De Nederlandse woningmarkt hestelt langzaam van de klap die de kredietcrisis uitdeelde.

  economie.rabobank.…49018&year=2010

  Het is niet de eerste keer dat ik dit hier post. Enige reactie met tegengas heb ik nooit gehad, alleen een beetje gemekker dat ik op de man speel.

  Weet je wat, doe net of je de huizenmarkt volgt, dat staat interessant.

 67. László: Kijk even bij Kwartaalbericht Woningmarkt – Rabobank rond de volgende kwartalen.

  Alleen klopt het feitelijk niet wat je beweert.

  “Ook de negatieve trend in de prijsontwikkeling is voorbij.”

  Zegt de Rabobank hier:

  economie.rabobank.…64-108836%5b1%5d.pdf

  Om vervolgens not een jaar of drie de prijzen verder te zien dalen.

  Kijk net gepubliceerd,

  telegraaf.nl/dft/2…er_in_de_lift__.html

  “Sinds juni 2013 stijgen de huizenprijzen weer. De prijs ligt sinds dat dieptepunt gemiddeld 12,7 procent hoger. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 ligt het prijsniveau nog echter 11,5 procent lager. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen was in oktober ongeveer even hoog als in juli 2005.”

  Je kan erover van mening verschillen, maar om nou te zeggen dat je keihard hebt aangetoond dat er een return to normal fase was in 2010 – Nee dus.

  Kijk anders nog even goed naar het plaatje:

  huizenmarkt-zeepbe…nl/images/bubble.png

  De cijfers laten gewoon een continue daling zien van 2008 t/m 2013, jij wijst op kleine kwartaalverschillen. Zo werkt het niet.

  statline.cbs.nl/St…038;STB=G1&VW=T

 68. Latida: OF we gaan dus voor een Europa met verregaande politieke integratie, OF we gaan in Europa figuren als Wilders en Le Pen aan de macht zien komen met alle gevolgen van dien. Een andere smaak lijkt er op moment niet te zijn.

  Latida: En als dat waar is, en daar zijn meerdere aanwijzingen voor, dan is de werkelijke reden voor de massale volksverhuizingen binnen europa dus van politieke aard, waarbij grote delen van de oorspronkelijke bewoners van een land worden weggezet teneinde hun democratische stemrecht te neutraliseren en hun zeggenschap over hun land in de praktijk te nullificeren.

  En dat verklaart op zichzelf dan weer de opkomst van nationalistische partijen in meerdere Europese landen.

  Tevens impliceert dit dat er een relatie zou kunnen bestaan tussen het volkshuisvestingsbeleid en de Immi- en emigratie bewegingen.

  Die kant gaat het inderdaad op. Je moet wel heel erg goed zijn in wegkijken om dat nu nog niet door te hebben.

 69. Latida,

  Wat drijft jou eigenlijk om als steenrijke ondernemer, woonachtig in Monaco, om hier steeds ellenlange berichten te posten over hoe slecht en onrechtvaardig het hier is? En waar haal je de tijd vandaan? Heb je het niet druk genoeg met je bedrijf? Wat is je doel, wat is je missie? Wil je ons overtuigen naar Monaco te emigreren? Wil je ons laten weten hoe goed jij het voor elkaar hebt? Ik ben eigenlijk wel benieuwd.

 70. afbetaalde huiseigenaar: Niemand van de posters, Latida of ik of anderen hebben het nodig dat iemand anders het voor ze opnemen

  Uit de vorige draad

  afbetaalde huiseigenaar: details zijn belangerijk:

  En vervolgens de vrijstelling van 630k voor partners bij erfbelasting over het hoofd zien.

  Geen bijval nodig, maar misschien moet je google eens proberen.

  Pareltjes, alletwee, ik ben blij dat je jezelf in haar herkend.

 71. Het Lassie en Latida gehalte op het forum is weer erg hoog. Ik denk wel dat we moeten beseffen dat het merendeel in Nederland denkt zoals Lassie. Ik geloof en gun Lassie dan ook zijn mening. De meeste mensen in Nedrland wonen lekker en maken zich niet druk om hun hypotheek. De schade die in 2030 duidelijk wordt is verschrikkelijk maar betekend niet dat we nog 14 jaar onszelf hoeven te herhalen. Het gaat er gewoon niet in bij mensen zoals Lassie. Ik ga en heb tot nu toe van de situatie kunnen profiteren. Ik heb kunenn profiteren van de denkwijze van mensen zoals Lassie. De winst die ik in 2030 ga pakken is het verlies van Lassie en gelijken. Daar hoef ik dus geen medelijden mee te hebben na al die onnozle posts van hem. De afgunst die ik nu al ervaar is voornamelijk van mensen zoals Lassie. Dat doet mij extra genieten van wat ik heb bereikt. Ik denk dat het schateren wordt in 2030.

 72. László:

  … de vrijstelling van 630k voor partners bij erfbelasting …

  Hoe vaak heb je dit nu herhaald?
  Ga je de overige vrijstellingsbedragen hier ook nog opsommen?
  En vervolgens net zo vaak herhalen?
  Of verzwijg je ze liever?
  Bevallen je niet genoeg?

  Nou, dan doe ik het wel even voor je:

  De partnervrijstelling is in het NL-erfrecht de enige behoorlijke vrijstelling. Ze is zelfs zo’n 135k€ hoger dan in DE. Alle andere vrijstellingen zijn echter een veelvoud lager. Vooral het verschil voor kinderen is met 400k€ in DE tegen 20k€ (60k€ voor een gehandicapt kind) in NL waanzinnig groot.
  In DE kunnen kinderen dus meestal belastingvrij een huis erven. Mocht de vrijstelling toch te laag uitvallen, zijn de tarieven in DE ook vrijwel allemaal lager dan in NL. Zelfs de iets betere partnervrijstelling relativeert zich als de erfenis hoger is dan 6,5ton al snel.
  Slechts boven de 10mln.€ zijn de tarieven in DE iets hoger. Nauwelijks relevant, want zeer weinig erfenissen vallen daaronder.
  Voor schenkingen geldt in grote lijnen hetzelfde.

 73. Arjan:
  Latida,

  Wat drijft jou eigenlijk om als steenrijke ondernemer, woonachtig in Monaco, om hier steeds ellenlange berichten te posten over hoe slecht en onrechtvaardig het hier is? En waar haal je de tijd vandaan? Heb je het niet druk genoeg met je bedrijf? Wat is je doel, wat is je missie? Wil je ons overtuigen naar Monaco te emigreren? Wil je ons laten weten hoe goed jij het voor elkaar hebt? Ik ben eigenlijk wel benieuwd.

  Idd interessante vragen. Ben ik ook wel benieuwd naar.

 74. Latida,

  Als rond 2010 de “return to normal” was, dan zou 2013 het dal geweest zijn. De omzetten/verkoopaantallen waren in 2013 echte op het allerlaagste punt, namelijk rond de 110k. Een “echt” dal wordt echter met hoge omzetten/verkoopaantallen bereikt. Dat is de capitulatie. Nog niks van gezien. En Lassie weet dat ook wel. Die is kennelijk ietwat gefrustreerd dat op de locatie waar hij gekocht heeft de prijsontwikkeling niet bepaald rooskleurig is. Zijn provincie doet het samen met de krimpgebieden het minst. En dan aan de andere kant van het water de gekte in 2 grote steden te aanschouwen, moet hem wel pijn doen. Je huis is om te wonen…. haha. Grappemaker László.
  Ben benieuwd wanneer ie eindelijk gaat upgraden, en of ie z’n gemeente trouw blijft.

 75. BBB: Ik denk dat het schateren wordt in 2030.

  Zeker weten. Wel knap dat je meer dan tien jaar vooruit kan kijken en een idee hebt van mijn financiele situatie. De sitatie gaat inderdaad veranderen, wie denk je dat daar het makkelijkst mee omgaan?

  De afwachters zoals als jij, af de mensen die nu al op een creatieve manier zo veel mogelijk uit het leven halen.

 76. Deutsche Mark: Die is kennelijk ietwat gefrustreerd dat op de locatie waar hij gekocht heeft de prijsontwikkeling niet bepaald rooskleurig is

  Begrijp nou toch, ik heb gekocht om huur te besparen. Wat maake het nu uit of ik in een huis van 100 of 1000 woon?

  Hoevaak moet ik het nog zeggen, ik wil over 5 jaar groter/ruimer gaan wonen, ik ben dus gebaat bij dalende prijzen? Snap je echt niet hoe het werkt?

  Waar voorspel ik stijgende prijzen en waar heb ik ooit aangegeven dat ik daar blij mee zou zijn. Ik zie dat ze stijgen, niks meer niks minder.

  Deutsche Mark: gemeente trouw blijft.

  Daar ben ik toch niet mee getrouwd? Ook ben ik er niet geboren en ik werk er niet.

 77. Deutsche Mark: Hij denkt helemaal niks.

  Dat zeg ik: een idioot die denkt. Wat een sukkel hè. Vorig jaar dacht die nog dat de huizenprijzen 50% zouden dalen.

  Hij haalt wens en werkelijkheid een beetje door elkaar, gelukkig besteed hij steeds meer tijd aan de wereldpolitiek. Daar heeft hij natuurlijk wel verstand van.

 78. BBB: Daar hoef ik dus geen medelijden mee te hebben na al die onnozle posts van hem.

  Al die feitjes, daar heb je niks aan.

  Maar vertel eens, dat winst pakken hoe zit dat eigenlijk. Jij gaat een huis kopen dat nu 5 ton ‘waard’ is voor 2.5 ton?
  In de tussentijd huur je? 13 jaar maal 12 maanden maal 800 euro huur = 125k met 2% huurstijging erbij = 160k.
  Lekker sparen met negatief rendement agv box3 belasting.

  Waar zit het verlies voor mij precies? Gratis wonen is toch gratis wonen? Mijn kinderen erven toch gewoon eenderde huis, of dat nu 100, 1000 of een miljoen waard is, het eenderde huis.

 79. László: Hoe is het met de Geit-index op basis waarvan je een daling van de huizenprijzen voorspelde van 3 tot 8%, oh nee, het waren er toch maar 2%. Maar toch horen we je er niet meer over.

  Laten we de afgelopen tien jaar als graadmeter nemen. In 2006 gekocht, wat is de waarde nu?

 80. László: Oh? Als alle leningen afgelost zijn is al het geld weg, klopt dat? Is de euro in mijn portemonnee een lening?

  Deze vraag heb ik bij Frans en Steven neergelegd, maar nog antwoord.

  Iemand anders misschien?

 81. László: Al die feitjes, daar heb je niks aan.

  Maar vertel eens, dat winst pakken hoe zit dat eigenlijk. Jij gaat een huis kopen dat nu 5 ton ‘waard’ is voor 2.5 ton?
  In de tussentijd huur je? 13 jaar maal 12 maanden maal 800 euro huur = 125k met 2% huurstijging erbij = 160k.
  Lekker sparen met negatief rendement agv box3 belasting.

  Waar zit het verlies voor mij precies? Gratis wonen is toch gratis wonen? Mijn kinderen erven toch gewoon eenderde huis, of dat nu 100, 1000 of een miljoen waard is, het eenderde huis.

  Tja, huren loont niet, dat is hopelijk toch wel bij iedereen duidelijk intussen. Het biedt hooguit flexibiliteit. Het risico om onder water te staan voorkom je door een flink bedrag alvast te betalen voor het huis wat je koopt. Het voelt wel even zuur dat je dat geld kwijt bent, maar je had het anders al die jaren weggepist aan huur. Zodra de hypotheek loopt, wordt het risico elke maand kleiner, doordat je iedere maand afbetaalt. In wezen een simpele rekensom, zelfs als je uitgaat van extreme huizenprijsdalingen. Alhoewel ik me steeds meer begin af te vragen of we niet aan het begin staan van een boom. De vraag is er, de prijzen gaan niet omlaag en de huizen worden steeds sneller verkocht. Zeer snel mag ik wel zeggen.

 82. L&Begrijp #225;szló:

  Ook ben ik er niet geboren en ik werk er niet.

  Waar je geboren bent kun je niet meer heen. Iig ruimer/groter wonen als midden 50er krijg je op die locatie niet meer bij elkaar geleend.
  Flink stuk kleiner wonen zou daar nog wel gaan, that’s it.

  Wat de zin is om op je oude dag nog eens groter te gaan wonen, heb ik me al eens afgevraagd. Snap het nog steeds niet. Wie gaat de tuin doen?

  Het lijkt me een enorme warboel in je hoofd, en je reacties de laatste tijd bevestigen dit…

 83. Nico de Geit: Ondanks de historisch lage rente, een giga-mediacampagne en nog veel meer om de prijs hoog te houden.

  Raak.

  Media campagne en:

  4% minder overdrachtsbelasting
  100% verdubbeling schenkingsvrijstelling belasting
  25% huurverhoging
  QE 80 miljard per jaar
  Hogere huursubsidies
  Langer thuis wonen door ouderen
  Soepelere hypotheek eisen
  Extra Starterslening
  Extra hypotheek voor energiebezuinigende maatregelen
  Sloopsubsidies
  Kortingen voor bankpersoneel
  Schaduwbanken gefinancieerd door pensioenfondsen en anderen
  Verkoop sociale woningbestand aan buitenlandse investeerders
  Verhuurdersheffing
  Uitroken van scheefhuurders
  Dubbele HRA aftrek voor tweede huizen
  Tienduizenden vluchtelingen die voorrang krijgen bij woningtoewijzing

  Er is nogal wat van versleuteld aan de ‘woningmarkt’. Van grote paniek naar groot optimisme in nog geen drie jaar.

  En we noemen het ‘marktwerking’

 84. Arjan: Het biedt hooguit flexibiliteit.

  Het biedt flexibiliteit en daar betaal je voor, dat snapt nog niet iedereen. Voor niets gaat de zon op.

  Over het zure geld, dat is nogal persoonnlijk. Er zijn inderdaad mensen die onder water wonen en daar wakker van liggen, voor hen is het dus geen zuur geld. Er zijn er ook mensen die geen nacht wakker liggen van een torenhoge schuld (volgens een zeepbeller is dat onmogelijk).

  Zelf heb ik (wij) 2 keer een huis gekocht, beide keren de kk (toen nog 10%) uit eigen zak betaald. Nog nooit een LTV boven de 100% gehad dus. Voor mij voelde dat goed.

  Arjan: Alhoewel ik me steeds meer begin af te vragen of we niet aan het begin staan van een boom.

  Volgens Bezemer zitten we al bijna bij het einde van de boom. Een tijdlijn voorspellen, ik waag me er niet aan. Nu stijgen de prijzen daarna gaan ze dan stijgen ze weer, enz. Iemand anders mag de jaartallen invullen.

  Gewoon elke dag zeggen dat morgen de huizeprijzen zullen dalen, dan krijg je vanzelf een keer gelijk. Je straalt wel jaren droefheid uit en moet hard rennen als je na 3 jaar gelijk krijgt en grappig “told you so” roept.

 85. Arjan:
  Tja, huren loont niet, dat is hopelijk toch wel bij iedereen duidelijk intussen.

  Onzin!
  Er zijn nog steeds heel veel sociale huurders, die een huur betalen waar je niet tegen op kunt kopen. Voor een habbekrats op een toplocatie in A’dam. Die kreeg Blok met z’n huurverhogingen er nog niet uit. En dat gaat zo ook nooit lukken. Die huurders zijn een soort lottowinnaars. En om die huurverhoging te compenseren AirBnB’en ze gewoon een paar weekends per jaar meer. Idem dito voor sociale huur in andere grote steden en populaire woon-werk-gemeenten in de randstad.

  Voor de achter-het-net-vissers, die nu een vrije huurwoning zoeken/bewonen is je stelling waar. Hoe is de verhouding sociale versus vrije huur ook alweer?

  (en juist bij de onrechtvaardige huurmarkt begint de ontwrichting van de NL-woonmarkt!)

  … Alhoewel ik me steeds meer begin af te vragen of we niet aan het begin staan van een boom…

  Grote omzetten markeren normaal gesproken de toppen en dalen van de prijsbeweging. Ga ik niet allemaal uitleggen. Ga zelf maar leren. Neveneffect, dat je er een leuk huis mee bij elkaar kunt verdienen. 🙂

 86. Arjan: Tja, huren loont niet, dat is hopelijk toch wel bij iedereen duidelijk intussen.

  Dat hangt er vanaf. Misschien kun je beter een flatje kopen dan huren, zeker als je het geld hebt liggen. In het hogere segment ligt dat anders. Als je een boerderij van 6 ton kunt huren voor 1200 euro per maand is huren niet verkeerd. Zeker met een beperkte horizon.

  Een oud appartement kost hier ook gewoon 3 ton. Niet duur voor babyboomers die hun huis voor 800k verkopen. Maar de babyboomers gaan straks omvallen.

  In het ergste geval, als wonen in Nederland echt onbetaalbaar is, zul je verderop moeten kijken. Ik ben in ieder geval niet van plan mijn spaargeld uit te geven aan huur. Ik blijf hier vanwege een redelijk inkomen, veel hoger dan de huur. Valt mijn inkomen weg, wat moet ik hier dan nog?

  Ondertussen leven miljoenen in een gesubsidieerde woning.

 87. Deutsche Mark: Onzin!
  Er zijn nog steeds heel veel sociale huurders, die een huur betalen waar je niet tegen op kunt kopen. Voor een habbekrats op een toplocatie in A’dam. Die kreeg Blok met z’n huurverhogingen er nog niet uit. En dat gaat zo ook nooit lukken. Die huurders zijn een soort lottowinnaars. En om die huurverhoging te compenseren AirBnB’en ze gewoon een paar weekends per jaar meer. Idem dito voor sociale huur in andere grote steden en populaire woon-werk-gemeenten in de randstad.

  Voor de achter-het-net-vissers, die nu een vrije huurwoning zoeken/bewonen is je stelling waar. Hoe is de verhouding sociale versus vrije huur ook alweer?

  (en juist bij de onrechtvaardige huurmarkt begint de ontwrichting van de NL-woonmarkt!)

  Grote omzetten markeren normaal gesproken de toppen en dalen van de prijsbeweging. Ga ik niet allemaal uitleggen. Ga zelf maar leren. Neveneffect, dat je er een leuk huis mee bij elkaar kunt verdienen.

  Ehr, in Amsterdam is het niet toegestaan om je sociale huurwoning via welke BNB dan ook te verhuren.
  In Berlijn is het zelfs helemaal verboden, moesten ze hier ook doen.

  Verder heb je vrij scheef beeld van een lottowinnaar. Jij wilt graag dat iedereen 700 ballen in de maand betaald voor aftandse huizen van 50m2 omdat er een stel idioten zijn die zonder zich af te vragen of ze wel goed bij hun verstand zijn om voor een vergelijkbare woning 4 ton neer te tikken, omdat niets anders meer rendeert? Om hun zwarte geld te wassen? De markt? Pure waanzin als je het mij vraagt.

  De meeste mensen die huizen puur als handel zien kunnen van mij de pot op, maar zoveel was je wel duidelijk.

 88. Arjan:
  Latida,

  Wat drijft jou eigenlijk om als steenrijke ondernemer, woonachtig in Monaco, om hier steeds ellenlange berichten te posten over hoe slecht en onrechtvaardig het hier is? En waar haal je de tijd vandaan? Heb je het niet druk genoeg met je bedrijf? Wat is je doel, wat is je missie? Wil je ons overtuigen naar Monaco te emigreren? Wil je ons laten weten hoe goed jij het voor elkaar hebt? Ik ben eigenlijk wel benieuwd.

  Heb je geen inhoudelijke argumenten om op de materie zelf te reageren? En stel je soms daarom ineens niet minder dan 7 vragen tegelijk over mijn persoonlijke leven?

  Wat drijft jou eigenlijk om als weet ik veel wie of wat je bent, woonachtig in god weet waar, om hier steeds berichten te posten over hoe goed het gaat in Nederland? En waar haal je de tijd vandaan? Heb je het niet druk genoeg met je werk/studie/neuspeuteren/weet ik veel wat je doet? Wat is je doel, wat is je missie? Wil je iemand soms overtuigen om je huis te kopen? Wil je ons laten weten hoeveel je op je bankrekening hebt staan? Ik ben eigenlijk wel benieuwd.

 89. Latida: Heb je geen inhoudelijke argumenten om op de materie zelf te reageren?

  Nu je het zegt, je hebt de andacht weer afgeleid van van de vinex-wijk vol gelukkige mensen.

  Op de man spelen, dat is het enige verweer, nu weer.

 90. Deutsche Mark: Er zijn nog steeds heel veel sociale huurders, die een huur betalen waar je niet tegen op kunt kopen.

  Meermalen heb ik gevraagd wat er dan aan de scheefwoon problematiek gedaan moet worden (te duur en te goedkoop). Vanaf nu sociale huurcontracten met bepaalde tijd (2 jaar)?

 91. Deutsche Mark: Er zijn nog steeds heel veel sociale huurders, die een huur betalen waar je niet tegen op kunt kopen.

  Ja, zulke mensen heb ik nu ook naast me wonen, mislukte figuren die nooit gewerkt hebben en aan het werk zullen komen, die onevenredig veel bevoordeeld worden t.o.v. kortzittende huurders en kopers. Die gaan nooit meer weg.

  Waar ik het over heb is de (financiële) afweging nu: of een torenhoge huur betalen, of een huis kopen. Huren zijn skyrocketing, huizen zijn duur, wat is verstandig? Ik heb er zelf ook wel even over nagedacht hoor. Er zijn hier echter mensen die wachten met kopen totdat de huizenprijzen weer zakken. Zolang je blijft huren, kost je dat alleen maar geld. En na 30 jaar is je huis afbetaald. Je woont dat ‘gratis’.

  Deutsche Mark: En dat gaat zo ook nooit lukken.

  Dat valt nog maar te bezien, de huur mag eeuwig door blijven stijgen tot ver boven de liberalisatiegrens. Ik ben er ook niet voor, maar het beleid wordt voorlopig niet herzien. Ook kan het beleid aangescherpt worden. Sowieso stijgt huur altijd mee met inflatie (ga er maar even van uit dat die weer wat hoger wordt), dat geldt voor een hypotheek niet.

  Ben het ook met je eens dat de woningmarkt niet gezond is, maar neemt niet weg dat de afweging valide is.

 92. Nico de Geit: Een oud appartement kost hier ook gewoon 3 ton. Niet duur voor babyboomers die hun huis voor 800k verkopen. Maar de babyboomers gaan straks omvallen.

  En hun kinderen krijgen de erfenis/schenkingen. Wat gaan ze met dat geld doen?

 93. László: Meermalen heb ik gevraagd wat er dan aan de scheefwoon problematiek gedaan moet worden (te duur en te goedkoop). Vanaf nu sociale huurcontracten met bepaalde tijd (2 jaar)?

  Ga zelf lekker zelf om de 2 jaar verhuizen, wat denk je dat dat kost?

 94. László: Meermalen heb ik gevraagd wat er dan aan de scheefwoon problematiek gedaan moet worden (te duur en te goedkoop). Vanaf nu sociale huurcontracten met bepaalde tijd (2 jaar)?

  Ach ja, je gaat natuurlijk zeggen dat je best mag blijven wonen in hetzelfde huis na die 2 jaar, als je maar meer betaald. Weet je wat, reken gewoon voor elke sociale huurwoning in Nederland € €647,53 per maand. De belastingdienst mag de toeslagen verzorgen voor iedereen die minder dan €29.125 verzamelinkomen heeft, of niet natuurlijk voor de stoere mannen onder ons die alle subsidies willen afschaffen.

  Zo valt er eindelijk weer geld te verdienen en daar gaat het toch tenslotte om.

 95. László: Zeker weten. Wel knap dat je meer dan tien jaar vooruit kan kijken en een idee hebt van mijn financiele situatie. De sitatie gaat inderdaad veranderen, wie denk je dat daar het makkelijkst mee omgaan?

  De afwachters zoals als jij, af de mensen die nu al op een creatieve manier zo veel mogelijk uit het leven halen.

  Ik heb totaal geen idee van jouw financiële situatie. Die boeit mij ook totaal niet. Ik had het ook niet over geld . Daar heb ik genoeg van maar zul jij nooit genoeg van hebben. Wat ik ervaar zul jij nooit ervaren en die gedachte alleen al maakt mij de rijkste man ter wereld. Wat er ook gebeurd van een ding ben ik wel zeker. De meeste ouderen van nu zullen tegen de tijd niet meer in staat zijn mij te ergeren. Dat is voor mij de grootste winst in 2030.

 96. Arjan: En hun kinderen krijgen de erfenis/schenkingen. Wat gaan ze met dat geld doen?

  Jij gelooft in sprookjes. De babyboomer van nu laat helemaal niets achter. En mocht er al een erfenis over blijven is die nodig om de rekening te betalen voor pensioen en zorg of het gat in de huizenmarkt te dichten.

 97. BBB: Jij gelooft in sprookjes. De babyboomer van nu laat helemaal niets achter. En mocht er al een erfenis over blijven is die nodig om de rekening te betalen voor pensioen en zorg of het gat in de huizenmarkt te dichten.

  Ben jij nou een huurder of een huiseigenaar? Waar verdien je je geld mee? Hoe ga jij in 2030 je slag slaan? Ik ben erg benieuwd. Misschien kan ik er mijn voordeel mee doen… Ik ben per slot van rekening maar een bovenmodaal verdienende loonslaaf…

 98. Tijl:
  Jij wilt graag dat iedereen 700 ballen in de maand betaald voor aftandse huizen van 50m2 omdat …

  Waar leid je dat uit af?
  Hoeveel iemand uiteindelijk voor een huurwoning betaalt hangt van meerdere factoren af. De huurprijs van de woning is er één van. Daar voegen diverse overheidsinstanties nog andere financiele ondersteuning aan toe. Als de huurder die ondersteuning niet meer nodig heeft, kan ze op korte termijn gestopt worden. De huurprijs van de woning blijft echter staan. Als die dan ver onder de markt-evenwichtsprijs ligt, onstaat er scheefgroei.
  Als alle huurprijzen aan de vrije markt worden overgelaten, zullen de prijzen hoger dan sociale en lager dan vrije huur liggen. Huurders die hun woning daardoor niet meer kunnen betalen, zullen dan meer ondersteuning moeten krijgen. Dat kost de overheid natuurlijk erg veel geld. Dat zou eindelijk eens een motivatie zijn om de woningschaarste aan te gaan pakken. Nu heeft de overheid een krom systeem in elkaar gedoktert, waardoor ipv zijzelf andere burgers op de blaren zitten. Dat is heel corrupt, en één van de redenen dat ik niet meer in NL leef. Mijn laatste nederlandse woning voordat ik naar DE vertrok was een vuil krot. Ongedierte, omdat de allochtone medeburger het verschil tussen woning en graanschuur niet kent, enz. enz. Een alternatief kreeg je niet aangeboden, en vrije huur was onbetaalbaar als jeugdwerkloze. Kortom, rond ’90 was het al een zooitje. Na mijn vertrek had ik in DE wel snel werk en een keurige woning. Lag dat aan mij, of aan het land?
  Als je in NL een fijn plekje in het systeem weet te veroveren (bijv. door connecties) zit je best goed. Zo niet, ben je snel jan met de korte achternaam. En dat laatste gebeurt steeds meer NL’ers, en die zijn het, begrijpelijk, spuugzat en willen verandering. En die gaat er komen.

 99. Deutsche Mark: Nu heeft de overheid een krom systeem in elkaar gedoktert, waardoor ipv zijzelf andere burgers op de blaren zitten. Dat is heel corrupt, en één van de redenen dat ik niet meer in NL leef.

  Dat komt overeen met mijn ervaring. Wat in Nederland onmogelijk was was in het buitenland geen enkel probleem: Woonruimte vinden.

 100. Arjan,

  Als de overheid niet aan lange termijn planning doet dan moet je het zelf doen. Loonslaaf impliceert dat je werkt om te leven en dat je niet kunt stoppen terwijl je dat misschien wel wil. Dat ben ik gelukkig niet maar een slaaf zijn we onbewust allemaal.

  Mijn ergenis naar de huidige ouderen is gemeend. De mens is van nature egoïstisch maar de babyboomers spannen toch wel de kroon. Wat zij gaan achterlaten voor hun nakomelingen is ronduit treurig. Dat wordt pas in 2030 echt duidelijk.

 101. Deutsche Mark: En dat laatste gebeurt steeds meer NL’ers, en die zijn het, begrijpelijk, spuugzat en willen verandering. En die gaat er komen.

  Islamisering? Verderdewereldisering? Nederland één grote achterstandswijk met hier en daar een isis-bolwerk?

 102. BBB,

  OK, je werkt dus niet, maar denkt in 2030 je slag te slaan. Ben benieuwd hoe je dat gaat doen, want daar heb ik natuurlijk ook wel oren naar, slapend rijk worden. Een verhaal van de lange termijn, dat dan weer wel.

 103. Latida: Heb je geen inhoudelijke argumenten om op de materie zelf te reageren? En stel je soms daarom ineens niet minder dan 7 vragen tegelijk over mijn persoonlijke leven

  Jawel, maar jij gaat er steeds niet op in. Daarbij vraag ik me af wat jouw drijfveren zijn om hier steeds zo fanatiek te posten. Iemand die zo begaan is met de mensen in NL, maar zelf miljonair is en haar toevlucht heeft gezocht in een belastingparadijs. In kan het gewoon niet met elkaar rijmen.

  Waarom zou je je nog druk maken over het reilen en zeilen in dit land?

 104. Tijl: Ga zelf lekker zelf om de 2 jaar verhuizen, wat denk je dat dat kost?

  Zeg ik dat? Stel ik voor om de huur tov inkomen op de procent nauwkeurig vast te leggen? Iets creatiever graag.

  Heb jij een beter idee voor de oplossing voor het scheefwoonprobleem (te hoog/te laag)?

 105. Arjan,

  Mijn drijfveren? Heel simpel. voldoende beschikbare betaalbare woonruimte voor jongeren, en een eerlijke vorm van vermogensvorming en loopbaanplanning in een veranderde wereld.

  Ik vind het te gek voor woorden dat de Nederlandse overheid 17 jarigen aanschrijft om toch vooral een studielening aan te gaan omdat ze daar ‘recht’ op hebben.

  In plaats van haar verantwoordelijkheid te nemen en een opleiding aan te bieden verlaagt de overheid zich tot zich maken van een verlengstuk van een leningsverkoper, maar dan alvast aan minderjarigen.

  En daar moeten de jongeren dan nog blij mee en dankbaar voor zijn ook.

 106. László:
  Nico de Geit,
  Huur besparen, maand na maand na maand.

  Gratis is dat natuurlijk niet: om de huur te besparen moet je eerst eigen vermogen “verzamelen”, en vervolgens dit eigen vermogen inzetten om je huis (gedeeltelijk) te financieren. Dat vermogen kan daardoor elders geen rendement opleveren. Door de lage rendementen op “veilig” spaarvermogen is kopen momenteel vaak interessanter dan vrij huren. Voor de moedige belegger ligt dit al weer anders.

  Sociaal huren (vooral met een al langer bestaand contract) is echter zelfs nu nog goedkoper als je een faire kostenberekening maakt, waarin alle factoren worden meegenomen. De mensen die dat “mazzeltje” (uit het verleden) genieten, kunnen beter geen actie richting koopmarkt ondernemen. Die is namelijk bloedlink overgewaardeerd.
  En een koopbeslissing leidt tot een transactie die onomkeerbaar is. Een slecht huurcontract daarentegen is altijd op korte termijn op te zeggen, zodra een goede gelegenheid op een betere oplossing zich voordoet.

 107. László:
  Heb jij een beter idee voor de oplossing voor het scheefwoonprobleem (te hoog/te laag)?

  Ik vermoed dat Tijl wel eens een scheefhuurder zou kunnen zijn, die vrij goedkoop op een dure locatie zit, en om die reden niet op oplossingen zit te wachten.

 108. Latida: Waar staat dat ik miljonair ben? Zou leuk zijn om er zo zelf ook achter te komen

  Arjan weet nog niet dat het verhaal dat je succesvol bent en in Monaco woont een fabel is. Hij heeft gemist dat je een verlaten huisvrouw van midden 50 bent en noodgedwongen in een sociale huurwoning in Oost Groningen woont.

  Die post heeft hij niet gelezen denk ik.

 109. Arjan: Moet hier de eerste moslimterrorist nog tegenkomen.

  Is inmiddels een tijdje geleden, maar Theo van Gogh kwam er één tegen en kan over die ontmoeting niets meer navertellen.

  Een grotere aanslag heeft in NL op veel plekken het nadeel van “collateral damage” binnen de eigen groep. Een voordeeltje dat er zo veel in NL zijn. 🙂

 110. Deutsche Mark: Een grotere aanslag heeft in NL op veel plekken het nadeel van “collateral damage” binnen de eigen groep. Een voordeeltje dat er zo veel in NL zijn

  Mijn hemel, deze staat bij mij toch wel in de top 10 van meest debiele opmerkingen op het forum.

 111. Arjan,

  Nico de Geit: Lees al mijn berichten gewoon nog eens een keer.

  Ten eerste natuurlijk onderhoud/afschrijving?? en extra eigenaar/bewoner belastingen.

  Máár, Nico denkt dat de eigen woning in box 3 zit en maakt dat heel enge berekeningen.

  Gaat dat dan ook gebeuren? Waarschijnlijk wel, welke vrijstelling er dan voor box3 komt is niet duidelijk, maar dat zoals Nico voorrekend 25k blijft is onwaarschijnlijk. Dat zou namelijk leiden tot huisuitzettingen van voornaemlijk ouderen en dat doet het slecht op TV. Bijkomend nadeel is dat de druk op kleinere/goedkopere appartementen nog groter wordt zodat de starters weer de klos zijn.
  Mijn inschatting is dat de vrijstelling gelijk wordt aan de gemiddelde woningwaarde.
  Het gaat veranderen, maar hoe, ook Nico weet dat niet.

  Hoe zat dat ook weer met bang en bangmaken?

  Nico de Geit: Naïviteit is eerder regel dan uitzondering. Schapen, domme schapen. Mijn motto: red jezelf.

  Zelf is hij de enige die het perfect onder controle heeft.
  Behalve in de winter naturlijk want dan gaat hij weer klagen over zijn tochtige woning waar de huur van gestegen is.

 112. Latida: Misschien ben ik je buurvrouw wel. Weet jij veel.

  Dat lijkt me sterk, ten eerste kun je dat waarschijnlijk niet betalen.

  Maar bovenal woon ik in een hele fijne omgeving met mensen die iets van hun leven (willen) maken. Hier zitten de mensen niet heel de dag te klagen dat het allemaal k.t is en dat het gras bij de buren groener is.

  Dus nee, ik denk niet dat wij buren zijn 😉

 113. Deutsche Mark: En die andere 9 kwamen uit jouw toetsenbordje?
  Zielepoot…

  Waarom ik u een zielenpoot ben ontgaat me enigszins, maar goed.

  Je stelt nogal wat in je post namelijk; wat getuigt van weinig inzicht en kennis over deze vorm van terrorisme. Namelijk bij uitstek eentje die zich op de laatste plaats bekommert over ‘collateral damage’ vanuit welke gelederen dan ook.

  De vraag rijst of je op andere vlakken wel enige kennis van zaken hebt?

 114. Jan: Dat lijkt me sterk, ten eerste kun je dat waarschijnlijk niet betalen.

  Maar bovenal woon ik in een hele fijne omgeving met mensen die iets van hun leven (willen) maken. Hier zitten de mensen niet heel de dag te klagen dat het allemaal k.t is en dat het gras bij de buren groener is.

  Dus nee, ik denk niet dat wij buren zijn

  Het gaat zo geweldig met je dat je op deze website komt reageren. Je hebt geen idee van wat ik wel of niet kan betalen, maar je wilt er graag een punt van maken dat je denkt welvarender te zijn dan een ander. Van harte gefeliciteerd met je minderwaardigheidscomplex.

 115. László: Voor iemand die de ellende van de hele wereld met zich mee torst is dit een vreemde uitspraak.

  Hahaha, ik wacht op je eerstvolgende opmerking waarin je zegt dat we allemaal toch vooral mee moeten doen met het hele circus, anders worden we diep en diep ongelukkig.

 116. Deutsche Mark: om je huis (gedeeltelijk) te financieren. Dat vermogen kan daardoor elders geen rendement opleveren. Door de lage rendementen op “veilig” spaarvermogen is kopen momenteel vaak interessanter dan vrij huren. Voor de moedige belegger ligt dit al weer anders.

  Niet financieren, maar gedeeltelijk afbetalen. Je spaart rente uit, dus dat is je rendement. Het geld op de spaarrekening laten staan levert geen rendement op.

  Deutsche Mark: Sociaal huren (vooral met een al langer bestaand contract) is echter zelfs nu nog goedkoper als je een faire kostenberekening maakt, waarin alle factoren worden meegenomen.

  Idd vooral met een langer bestaand contract. Dat zijn de mazzelaars. Maak de berekening maar eens voor 60 jaar lang 700 euro huur betalen (dat is zonder huurstijging of huurdaling) versus kopen voor €250.000,-. Uiteraard met onderhoud en rente.

  Deutsche Mark: Die is namelijk bloedlink overgewaardeerd.

  Huizen zijn in reële termen in jaren niet zo goedkoop geweest als nu. Laat bepaalde steden even buiten beschouwing. Het lenen op twee inkomens heeft de prijzen tot 2000 erg opgedreven. De huizenprijzen worden nu op peil gehouden door vooral de lage rente. Het gaat nu beter met de Europese economieën, dus misschien verhoogt de ECB de rente wel weer. Een daling zou ik zelfs als huizenbezitter toejuichen, een volgende woning wordt zo beter te betalen. Het blijft allemaal koffiedik kijken.

  Verder: ik heb geen huis gekocht om er rijk van te worden, maar omdat ik prettig, redelijk ruim en luxe wil wonen. Ik wil geen lelijke keuken en badkamer van 25 jaar oud en een pauperige uitstraling aan de buitenzijde van de woning in een buurt vol armoezaaiers.

 117. Jan: Arjan weet nog niet dat het verhaal dat je succesvol bent en in Monaco woont een fabel is. Hij heeft gemist dat je een verlaten huisvrouw van midden 50 bent en noodgedwongen in een sociale huurwoning in Oost Groningen woont.

  Die post heeft hij niet gelezen denk ik.

  Ik had ergens zo’n donkerbruin vermoeden, maar chargeerde een beetje om een reactie uit te lokken. Nu ze het zelf ook toegeeft is het me duidelijk.

 118. László: Zelf is hij de enige die het perfect onder controle heeft.
  Behalve in de winter naturlijk want dan gaat hij weer klagen over zijn tochtige woning waar de huur van gestegen is.

  Wel een beetje jammer dat ik door hem een naïef, dom schaap genoemd word. Geen idee waar dat op gebaseerd is.

 119. Arjan: Wel een beetje jammer dat ik door hem een naïef, dom schaap genoemd word. Geen idee waar dat op gebaseerd is.

  Dat bedoel ik dus. Een grafiek bekijken en je conclusies trekken, er verwachtingen op baseren, is toch niet zo heel moeilijk? Je kunt ook de krant lezen natuurlijk – hoe goed het allemaal gaat, maar ik kijk liever naar langjarige grafieken, en baseer mijn verwachtingen daarop.

  De rente gaat ooit weer stijgen.
  De babyboomers gaan omvallen en hun woningen komen vrij. En het zijn VEEL woningen die te weinig mensen kunnen (of willen) betalen. Dat geldt voornamelijk voor het hogere segment, daar gaan de harde klappen vallen.

  En dan is er nog de verwachte bijtelling van de betaalde woning in box 3. De overheid moet het geld ergens halen.

  En dan hebben we nog de welvaartswondertjes uit de derde wereld – een meerderheid vamn de jeugd in de Nederlandse grote steden. Gaat dat allemaal goedkomen, gaan ze zorgen voor de beloofde welvaart?

 120. Nico de Geit: . Of denke je echt dat de weg omhoog weer is gevonden, tegen 300 jaar historie in?

  Dat de weg omhoog is gevonden blijkt al sinds de (gemiddelde) stijging al twee à drie jaar bezig is. Dat is niet wat ik denk, dat is een feitelijke constatering. En wie had die prijsstijgingen van nu twee, drie jaar geleden voor mogelijk gehouden? Wat er in de toekomst gebeurt weet niemand. Voor hetzelfde geld staan we aan het begin van een boom en krijgen we pas over een paar jaar een bust. Er blijft voorlopig vraag naar koopwoningen, lonen stijgen, de werkloosheid daalt en onze economie groeit harder dan in de rest van Europa.

  Nico de Geit: tegen 300 jaar historie in?

  De lage rente die we nu hebben is historisch gezien nog nooit vertoond. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

 121. Arjan: Huizen zijn in reële termen in jaren niet zo goedkoop geweest als nu.

  Als ze nu goedkoper zijn dan in 2013 zijn ze nooit gestopt met het dalen in waarde.

  Volgens jou dan he.

 122. Bestaande koopwoningen; verkoopprijzen prijsindex 2010 = 100

  Ontwikkeling t.o.v. voorgaande periode, October 2016 vs. September 2016

  September tot October ineens een minnetje van 0,2% Ontwikkeling t.o.v. voorgaande periode, en ook de gemiddelde verkoopprijs ineens dalende met wel €6000, en aantal verkopen daalt ineens met iets van 4000 stuks, -17,5%! Vergeleken met vorig jaar is dat bovendien niet seizoensgebonden. Waardoor komt het dan wel?

  Is bovendien het eerste minnetje van 2016, de laatste was van December 2015. Ben benieuwd wat de cijfers voor de laatste twee maanden van het jaar gaat laten zien.

  statline.cbs.nl/St…038;STB=G1&VW=T

 123. NVHP: ‘Wees waakzaam met hypotheek via regiepartij’

  “Regiepartijen niet transparant
  Dat lijken drie vanzelfsprekendheden in een advies. Maar met deze drie punten speelt NVHP-voorzitter Evert Creemers vooral in op de toetreding van nieuwe (buitenlandse) partijen. “Ook in de komende maanden verwachten wij nieuwe toetreders. Daarbij wordt door geldverstrekkers in toenemende mate gebruik gemaakt van partijen die zich bezig houden met een nieuwe vorm van dienstverlening die aangeduid wordt als ‘regiepartijen’. Dat zijn partijen die formeel de leningsovereenkomst met de consument aangaan, maar hun geld van andere marktpartijen betrekken. Nieuw is nu dat verschillende van deze regiepartijen weigeren transparant te zijn over de herkomst van de financiële middelen die zij in de Nederlandse markt via hypotheken ter beschikking stellen.”

  IQWoon en Tulp
  Cremers doelt met name op IQwoon, het label waarmee de Blauwtrust Groep afgelopen zomer op de markt kwam. Daarachter schuilt een internationale partij van wie de naam niet bekendgemaakt is. Daar had de NVHP al eerder kritiek op. De AFM vindt het wel wenselijk dat bekend is wie het hypotheekgeld verstrekt, maar het is niet verplicht.
  In het voorjaar kondigde Tulp Hypotheken zich aan als nieuwe aanbieder. Ook deze partij wilde niet zeggen welke funders er achter het label zitten. Dat zou wel komen als Tulp (met als belofte “altijd duidelijk”) eenmaal actief was, liet een woordvoerder toen weten. Het blijft nog wachten, want “Tulp Hypotheken komt iets later dan gepland tot bloei”, zo meldt de website momenteel.

  Pensioenfondsen aan hun limiet
  Creemers vindt het een belangrijke kwestie omdat Nederlandse pensioenfondsen aan hun limiet zitten wat betreft hypotheekverstrekking. Zij mogen maximaal 5% van hun beleggingsportefeuille in hypotheken steken. Met een gezamenlijk vermogen van € 1.250 mld komen de fondsen aan een maximale investering van € 60 mld. “Dit is de productie aan nieuwe hypotheken in één jaar. Op dit moment is al te zien dat meerdere pensioenfondsen aangeven voorlopig geen nieuwe beleggingen in hypotheken te doen. Dit houdt in dat met name regiepartijen op zoek gaan naar andere (buitenlandse) funders.””

  amweb.nl/uncategor…ijken-naar-geldgever

 124. “Hommeles in hypothekenland

  De ooit zo bedaagde hypotheekmarkt is in wild water. Neemt fintech nu ook de financiering van uw woning over? ”

  en

  “Deze zomer bemachtigde ‘crowdfundhypotheekverstrekker’ Jungo een AFM-vergunning, en die wil het dit jaar nog gaan gebruiken. Particulieren kunnen binnenkort in hypotheken inleggen en daarop tot 3,5 procent rente vangen. Geen spaardeposito dat daar tegenwoordig nog tegenop kan.

  Disruptieve uitdagers
  Jungo is de nieuwste en potentieel meest disruptieve uitdager op de hypotheekmarkt. Ooit was die markt een baken van rust en risicovrij verdiende rendementen, maar inmiddels is het een woelwater geworden, met gevaarlijke onderstromen voor banken en hypotheekadviseurs.”

  en

  “De toevloed van nieuwkomers springt daarbij het meest in het oog. De hippe huizenkoper heeft geen Rabo-hypotheek meer, maar financiert zijn huis bij Munt, Tulp, Venn of bijBouwe.”

  en

  “Het grote aantal hypotheekadvieurs in Nederland staat bovendien te springen om nieuwe aanbieders, zegt hij. ‘Daarmee wordt de keuzemogelijkheid voor de klant groter en kan de intermediair zijn onafhankelijkheid naar de klant toe onderstrepen.’ Zelf een distributienetwerk opzetten als nieuwkomer is dus nauwelijks nodig.

  Daarnaast kent Nederland enkele grote serviceproviders (zoals Stater en Quion), die een belangrijk deel van de administratieve afhandeling, zoals het offerteproces en beheer, uit handen kunnen nemen. Ook dat hoeven de nieuwkomers dus niet meer zelf te doen. De investeringen om in Nederland de markt op te gaan, kunnen daarmee beperkt blijven. ‘Vaak kun je in 3 tot 5 maanden in bedrijf zijn’, zegt Mons.”

  en

  “Je hypotheek in 8 minuten”

  en

  “Waar het misschien naartoe gaat is al in de VS te zien: daar is Rocket Mortgages actief, waar online hypotheken in 8 minuten te regelen zijn.

  In Nederland kan zo’n ‘robothypotheek’ voorlopig nog niet. De huizenkoper moet hier nog loonstrookjes en belastingaangiftes laten zien, die handmatig worden beoordeeld. Maar partijen in de sector werken nauw samen om deze documenten in één app te krijgen.”

  en

  “‘De grootbanken zitten in een lastige situatie’, zegt Matthijs Mons van Yellowtail. In het verleden hebben ze enorme hypotheekportefeuilles opgebouwd. Die van de Rabobank spant de kroon: zo’n 200 miljard (!) euro. Maar met hun tarieven moeten de banken opboksen tegen de nieuwkomers, die te maken hebben met veel minder hoge kapitaalseisen.”

  en

  “De grootbanken kunnen de hypotheken niet missen, denkt Matthijs Mons. Het is nog steeds een zeer lucratieve markt, zegt hij. De aan de klant berekende rente mag dan gedaald zijn, de rente die de banken zélf betalen is nog veel lager. ‘Bovendien: waar ga je als bank dan je geld mee verdienen? ”

  en

  ” Momenteel betaal je bij een hypotheekaanvraag al snel 2.500 euro aan advieskosten. BijBouwe heeft tarieven vanaf 595 euro. Internet drives out the middle man. Joppe Smit (IG&H): ‘Hypotheekadvies wordt een stuk minder arbeidsintensief. De werkgelegenheid in de markt zal aanzienlijk verminderen.’”

  mt.nl/leiderschap/…ypothekenland/526606

 125. Dus het risico dat de banken van rechtswege niet meer mogen aangaan wordt ingevuld door derden en daarmee wordt het overheidsbeleid teniet gedaan met geld van in sommige gevallen niet transparante partijen die met geld van onbekende herkomst hypotheken in Nederland proberen te slijten middels het netwerk van onafhankelijke hypotheekbemiddelaars die anders zonder werk zouden zitten.

  Duidelijk.

 126. Met wie gaat u als koper dan een langlopende verbintenis aan? Aan welke partij zit u straks 30 jaar vast?

  “partijen die formeel de leningsovereenkomst met de consument aangaan, maar hun geld van andere marktpartijen betrekken. Nieuw is nu dat verschillende van deze regiepartijen weigeren transparant te zijn over de herkomst van de financiële middelen die zij in de Nederlandse markt via hypotheken ter beschikking stellen”

  Zijn regiepartijen daarmee niet potentiele witwascentrales? Hoe kan het dat men zich aan toezicht kan onttrekken waar is de AFM dan voor?

 127. Een gevolg van ondermaatse sociale mobiliteit?

  telegraaf.nl/dft/n…boven_miljard__.html

  Als het makkelijker zou zijn om van gemeente naar gemeente te verhuizen, zouden mensen bij voorkeur zo dicht mogelijk bij hun werk moeten kunnen wonen.

  Laat dat nu net een functie zijn van een functionerende vrije huurmarkt? Waarom kunnen bijvoorbeeld huurders niet onderling hun huurwoningen ruilen? Waarom zo strikte inkomenseisen voor huurders en voor kopers juiste hele soepele?

  Ik vraag me af hoe ze tot dat verliescijfer als gevolg van files gekomen zijn, en of ze bv. alleen de besparingen op brandstof hebben berekend. Er zijn bovendien schadelijke gevolgen voor het milieu, voor het welbevinden van degene die in die files staat, en voor hogere uitgaves aan brandstof die niet meer aan andere dingen kunnen worden uitgegeven.

  Goed voor schatkist, slecht voor de portemonnee van de autorijdende en in de filestaande burger. Waarom is er zoveel autoverkeer? Wat zou de zelfrijzende auto voor Nederlandse economie gaan betekenen? Hoe komt het dat mensen gemiddeld zover van hun werk wonen? Is er weleens vergelijkend onderzoek gedaan op internationaal niveau hoe ver en hoe lang mensen moeten reizen op op hun werk te komen?

  Ook denk ik dat gemiddeld genomen mensen in Nederland enorm verknocht zijn aan hun gemeente. Zeker als je in een lagere inkomensklasse zit dan zit je eigenlijk vast aan je gemeente en kun je niet makkelijk zomaar ergens anders in het land gaan wonen, al zou je willen, omdat je niets krijgt toegewezen en omdat er voor jou portemonnee geen enkele vrije keuze is op de vrije huurmarkt.

  Laat mensen lekker verhuizen als ze dat willen. Laat ze hun huurhuizen met elkaar uitruilen, zodat je een echte huurmarkt krijgt. Dat zou pas de doorstroom bevorderen.

 128. Ed: Pfff, vermoeiend zo’n LATIDA forum.

  Het is hier een bijzondere plek. Lieden als Latida en Deutsche Mark die zeggen in het buitenland te wonen ( omdat daar alles beter is) maar blijkbaar wel de tijd en behoefte hebben om de hele dag op een Nederlands marge-forum hun hart uit te storten.

  Ik begrijp het ook niet.

 129. Nico de Geit: Dat bedoel ik dus. Een grafiek bekijken en je conclusies trekken, er verwachtingen op baseren, is toch niet zo heel moeilijk? Je kunt ook de krant lezen natuurlijk – hoe goed het allemaal gaat, maar ik kijk liever naar langjarige grafieken, en baseer mijn verwachtingen daarop.

  De rente gaat ooit weer stijgen.
  De babyboomers gaan omvallen en hun woningen komen vrij. En het zijn VEEL woningen die te weinig mensen kunnen (of willen) betalen. Dat geldt voornamelijk voor het hogere segment, daar gaan de harde klappen vallen.

  En dan is er nog de verwachte bijtelling van de betaalde woning in box 3. De overheid moet het geld ergens halen.

  En dan hebben we nog de welvaartswondertjes uit de derde wereld – een meerderheid vamn de jeugd in de Nederlandse grote steden. Gaat dat allemaal goedkomen, gaan ze zorgen voor de beloofde welvaart?

  Je denkt toch niet dat ik mijn besluiten baseer op één zo’n grafiek? Denk je dat ik zelf niet kan nadenken en rekenen?

 130. Jan: Het is hier een bijzondere plek. Lieden als Latida enDeutsche Mark die zeggen in het buitenland te wonen ( omdat daar alles beter is) maar blijkbaar wel de tijd en behoefte hebben om de hele dag op een Nederlands marge-forum hun hart uit te storten.

  Ik begrijp het ook niet.

  Erg bijzonder inderdaad, dat het internet gebruikt wordt om over grenzen heen te kijken.

  Ik welk jaar leef jij?

 131. Wel grappig trouwens dat mensen die zich afvragen waar ik de tijd vandaan haal zelf hier iedere dag komen reageren, al dan niet in door hun baas betaalde werktijd.

 132. Goed idee?

  “Waarom geven we niet iedere Nederlander de mogelijkheid om vanaf zijn of haar 60ste AOW (en pensioen) aan te vragen? Op basis van het profiel van de aanvrager wordt de individuele levensverwachting bepaald en daarmee de hoogte van de AOW/pensioenuitkering. Zowel de stukadoor als de hoogleraar kunnen dan zodra zij 60 zijn al met pensioen. De stukadoor zal in dat geval maandelijks een hoger bedrag aan AOW krijgen dan de hoogleraar, maar die laatste zal er vermoedelijk ook nog niet aan moeten denken al te stoppen.

  Op deze manier wordt pensioen eerlijker, flexibeler en houdbaarder. En dit is voor alle partijen te verkopen aan de achterban. Nou ja, misschien wat moeilijker aan hoogopgeleide 50Plus-stemmers — maar die zouden het toch moeten begrijpen.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/schaf-aow-leeftijd-af

 133. “Zo verdienen jonge vrouwen meer dan jonge mannen. Dat blijkt uit het CBS onderzoek ‘Gelijk loon voor gelijk werk?’, waarin beloningsverschillen zijn gecorrigeerd voor een twintigtal relevante kenmerken.

  Of de verschillen die resteren na deze correctie te maken hebben met seksediscriminatie of andere oorzaken kan met dit onderzoek niet worden vastgesteld.”

  cbs.nl/nl-nl/nieuw…on-voor-gelijk-werk-

 134. Latida,

  Dan gaat het net als met de peuterspeelzalen. Het was 3 dagen vrijwel gratis als je een bepaalde indicatie voor je kind had. Gevolg was dat bijna alle kinderen een indicatie hadden. En de kinderen die het echt nodig hadden, die waren er niet.
  Ik vraag me af, hoeveel mensen met zware arbeid roofbouw op hun lichaam hebben gepleegd. ‘s-Morgens vroeg beginnen, om later op de dag, in de avonduren en in het weekend nog een extra klusje aan te nemen.

 135. “It doesn’t occur to the authors that rents have soared to levels where landlords run out of potential tenants who can afford these rents. This condition, caused in part by loosey-goosey monetary policies, is the result of global liquidity trampling over regular folks living in London and pushing them out because they can no longer afford to live there. But then demand dries up…. House price bubbles have a nasty tendency to break apart at this disconnect.

  London is not the only place with these problems in the era of central-bank market manipulation and house price inflation. In the US, the game has already advanced. Read… What’ll Happen to Housing Bubble 2 as Mortgage Rates Jump? Oops, they’re already jumping.”

  wolfstreet.com/201…don-bank-of-england/

 136. “a group of thinkers and political leaders continued to view banks as fundamentally corrupting unnatural institutions. The historian J G A Pocock has them termed ‘classical republicans’. Classical republicans held that property in land was the only real, tangible source of value. Banks, in their view, created illusory value, susceptible to vanish as quickly as it had appeared. Moreover, banks undermined manly independence, the great basis of society, and fostered a culture of servile effeminacy.”

  aeon.co/ideas/many…for-the-same-reasons

 137. “It is largely via this conduit of the shadow banks that the nationalization of the riskiest end of the mortgage industry is proceeding. It has now become completely dependent on government guarantees.

  “The government is buying and insuring 60% to 70% of all mortgages,” said Richard X. Bove, vice president of equity research at Rafferty Capital Markets. “The government owns the mortgage market. It’s a nationalized market.””

  wolfstreet.com/201…adow-banks-dominate/

 138. Eric406: Ik vraag me af, hoeveel mensen met zware arbeid roofbouw op hun lichaam hebben gepleegd. ‘s-Morgens vroeg beginnen, om later op de dag, in de avonduren en in het weekend nog een extra klusje aan te nemen.

  Dat doe je ook als je niet genoeg beweegt. Je moet ergens een grens stellen. Dan moet je ook kijken naar WIA en WAO klanten, dat zijn er schrikbarend veel, en dat worden er anders straks nog meer..

 139. Latida: Op basis van het profiel van de aanvrager

  Door een arts? Door het CBS? Krijg je een bonus als je rookt?

  Eric406: Ik vraag me af, hoeveel mensen met zware arbeid roofbouw op hun lichaam hebben gepleegd. ‘s-Morgens vroeg beginnen, om later op de dag, in de avonduren en in het weekend nog een extra klusje aan te nemen.

  Veel. Gewrichtspijn wordt weggespoeld met alcohol.

 140. Latida: Dat doe je ook als je niet genoeg beweegt. Je moet ergens een grens stellen. Dan moet je ook kijken naar WIA en WAO klanten, dat zijn er schrikbarend veel, en dat worden er anders straks nog meer..

  Ik probeer het nog een keer…

  Kun je me nou eens vertellen waarom je je als schatrijke, succesvolle zakenvrouw druk zou maken over WIA’ers in NL als je al jaren op een fantastische lokatie in Monaco woont, ondernemer bent en je bezig moet houden met de toekomst van je eigen bedrijf in Frankrijk? Moet je als ondernemer niet een positieve instelling hebben en vooruit kunnen kijken?

 141. Latida: Wel grappig trouwens dat mensen die zich afvragen waar ik de tijd vandaan haal zelf hier iedere dag komen reageren, al dan niet in door hun baas betaalde werktijd.

  Je wilt zelf ook niet open en eerlijk zijn over je privésituatie. Dit terwijl je wel steeds praat over het gebrek aan integriteit bij Nederlanders.

  Latida: Is bovendien het eerste minnetje van 2016, de laatste was van December 2015.

  Is toch niks nieuws?

 142. Arjan: Ik probeer het nog een keer…

  Kun je me nou eens vertellen waarom je je als schatrijke, succesvolle zakenvrouw druk zou maken over WIA’ers in NL als je al jaren op een fantastische lokatie in Monaco woont, ondernemer bent en je bezig moet houden met de toekomst van je eigen bedrijf in Frankrijk? Moet je als ondernemer niet een positieve instelling hebben en vooruit kunnen kijken?

  Waar heb ik gezegd dat ik schatrijk ben? Dat is niet waar. Druk maken doe ik mezelf al helemaal niet.

  Juist door (veel) vragen te stellen ben ik wijzer geworden, ben ik bepaalde dingen in gaan zien en heb ik een redelijk bestaan op kunnen bouwen. Ik heb juist een buitengewoon positieve instelling en ik investeer in mensen, niet in stenen. Het liefst in mensen die slimmer zijn dan ikzelf, maar ook in mensen die gedreven zijn om vooruit te komen en ergens bijzonder goed in zijn.

  Ook in Nederland ken ik er genoeg, mensen met talent en geweldige capaciteiten.

  Maar als ik dan zie dat jonge mensen moeten lenen om te mogen studeren, dat er geen woonruimte voor ze te krijgen is, en als ik dan hoor over onbetaalde stages, luizige hongerloontjes voor bijbanen, exorbitante zorgverzekeringskosten, verplichte pensioenafdrachten, enorme huurverhogingen, kosten voor kinderopvang, ADHD medicatie bij al te drukke kinderen, en wat al niet meer, dan zakt de moed mij weleens in de de schoenen ja.

  Wat mij het meeste boeit is het gedrag van mensen. Hoe ze zich gedragen als individu, als groep, als samenleving. Hoe regels tot stand komen, worden toegepast, worden nageleefd. Daar is ontzettend veel verschil in van land tot land.

  En dan blijkt dat hele samenlevingen en het gedrag van haar inwoners voor een deel worden bepaald door een verhaalslijn. Een ‘narrative’ aan de hand waarvan wetten en regels worden aangepast. Hoe komt zo’n verhaalslijn tot stand? Door welke invloeden wordt zij bepaald?

  Als die verhaalslijn in overeenstemming is met de werkelijkheid, krijg je doorgaans redelijke tot zelfs goede regels. Als dat niet zo is, krijg je slechte regels en eindigt het in paradoxale regelgeving die niet in het belang van de samenleving als geheel is. Dat boeit me, want door slimme regelgeving kun je als samenleving nu juist goed vooruitkomen, terwijl je bij slechte regelgeving de boel in de soep draait.

  Als geld de grootste abstractie is die de mens ooit heeft bedacht, dan komt de Nederlandse plek onder de zon op een verdiende tweede plaats.

  Een eigen huis. Symbool van zelfbeschikking, metafysische manifestatie van welvarendheid, gegund voorrecht, koude hoop stenen, aan elkaar verbonden met cementspecie teneinde uw doen en laten decennialang schatplichtig te doen zijn aan de op de computer ingeklopte nullen welke de vruchten al uw arbeid zojuist aan zichzelf hebben verpand.

  “En dan mag u hier bij het kruisje tekenen”

  Bed, bad en brood.

  “De opvang” – wat is dat?

  Veel meer daklozen in Nederland

  “In zes jaar tijd zijn er in Nederland 13.000 daklozen bij gekomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een stijging van 74 procent. De toename van daklozen met een niet-westerse achtergrond was het grootst; die groep is verdubbeld.

  Volgens het CBS waren er vorig jaar zo’n 31.000 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. 13.000 van hen hadden een niet-westerse achtergrond.

  De voorzitter van de Federatie Opvang Jan Laurier wijst twee belangrijke oorzaken aan voor de stijging. Ten eerste zijn de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg van invloed; daardoor worden mensen met problemen minder goed begeleid en komen ze sneller op straat te staan, zegt Laurier.

  Verder heeft de financiële crisis een stijging veroorzaakt, zegt Laurier. Veel mensen gingen toen achteruit qua inkomen en volgens de voorzitter is 90 procent van alle huisuitzettingen om financiële redenen.

  Het CBS heeft alleen cijfers over geregistreerde daklozen. Mensen die illegaal in Nederland zijn en dakloos, worden niet meegerekend.”

  Er zijn dus inmiddels meer waarschijnlijk gewoon tenminste 100,000 daklozen en illegalen in Nederland.

  nos.nl/artikel/209…en-in-nederland.html

  Ik zit heel vreemd in elkaar. Ik maak me daar dan zorgen over.

 143. “Overheid krijgt voorrang als schuldeiser

  Maar ook de overheid creëert vaak schulden. De huurtoeslag en de zorgtoeslag zijn grote boosdoeners omdat mensen vaak zonder het te weten te veel geld ontvangen. De belastingdienst schendt vaak de beslagvrije voet en zorgverzekeraars leggen snel boetes op bij ‘wanbetaling’. De overheid is bovendien een preferente schuldeiser die over het algemeen niet mee wil werken aan schuldregelingen.

  Het onbegrijpelijke is, is dat met deze strenge aanpak de overheid zichzelf ook direct in de vingers snijdt. Door oninbare schulden letterlijk koste wat kost terug te eisen, worden grotere problemen veroorzaakt die de overheid en maatschappij veel meer geld kosten: de kosten van huisuitzetting, dakloosheid, crisisopvang en (jeugd)zorg zijn enorm.”

  amsterdam.groenlin…obleem-van-deze-tijd

 144. “Bijna zes op de tien huurders van vastgoedbelegger Bouwinvest op het Java-eiland in Amsterdam, heeft plannen om binnen twee jaar te verhuizen. Omdat zij de woning te duur vinden.”

  en

  “‘Bouwinvest voert al jaren de maximale huurverhoging door wat in onze vrije sectorhuurwoningen neerkomt op 5 procent plus inflatie’, zegt Alex Leenders van JR Java. ‘Ieder jaar leggen wij bij Bouwinvest argumenten op tafel waarom maximale huurverhogingen niet verstandig zijn. Maar Bouwinvest doet daar niets mee. Hun aandeelhouders moeten de pensioenen op peil houden en daarom gaan ze voor de maximale huurverhogingen. ”

  woonbond.nl/nieuws…tor-moeten-verhuizen

 145. Latida,

  Latida: Kijk op ongeveer 20:00 min. naar de problemen in de taxatiebranch, een opgestapt bestuur en een voorzitter die er niet over kwijt wil en wegloopt uit een interview.

  Karel Schiffer.. Ja die kende we al van de NHG. pff wat een nutteloze vent is dat..

 146. Latida:
  “Bijna zes op de tien huurders van vastgoedbelegger Bouwinvest op het Java-eiland in Amsterdam, heeft plannen om binnen twee jaar te verhuizen. Omdat zij de woning te duur vinden.”

  en

  “‘Bouwinvest voert al jaren de maximale huurverhoging door wat in onze vrije sectorhuurwoningen neerkomt op 5 procent plus inflatie’, zegt Alex Leenders van JR Java. ‘Ieder jaar leggen wij bij Bouwinvest argumenten op tafel waarom maximale huurverhogingen niet verstandig zijn. Maar Bouwinvest doet daar niets mee. Hun aandeelhouders moeten de pensioenen op peil houden en daarom gaan ze voor de maximale huurverhogingen. ”

  woonbond.nl/nieuws…tor-moeten-verhuizen

  en de overheden nemen steeds meer trainees aan om de bovenlaag te kunnen blijven ‘faciliteren’. Dead end street.

 147. Als ze mijn huur verhogen met 7% per jaar word ik daar niet vrolijk van. Maar hetzelfde geldt voor mensen die een hypotheek afsluiten waarvan de rente op enig moment kan wijzigen. Ik kan mijn huur opzeggen, maar als je huis onder water staat is zelfs verkopen geen optie meer.

  De toekomst is dus erg onzeker, voor zowel huurders als kopers. En voor de mensen is de sociale huur met huursubsidie geldt dat ook.

  Blijft: iets kopen met geld dat je al hebt. Je weet dan nu al dat je bezit straks in box 3 valt.

  De campings zullen ook wel volstromen met vluchtelingen, mensen die normaal wonen niet kunnen of willen betalen.

 148. De verkiezing van Trump zou best wel eens voor verandering kunnen gaan zorgen: minder geld, hogere rente. Schulden saneren, en pas op dat je bezit niet gesaneerd wordt.

  Bezit wegstrepen tegen schuld. Dat kan bijvoorbeeld als de bank je slechte beleggingen heeft verkocht. En dat doen ze, wat dat is lucratief.

  Maar als er minder geld komt dondert alles naar beneden, aandelen, edelmetaal maar ook onroerend goed. We gaan het meemaken. De hypotheekrente weer naar de 14%? Ondenkbaar?

 149. Als de rente weer naar de 14% gaat zit er voor de schuldslaven maar één ding op: een onvoorwaardelijk slavencontract tekenen met de bank of kapotgesaneerd worden. Mits de bank je een onvoorwaardelijk contract gunt.

 150. ps:
  Nico de Geit,

  Slaaf van de bankroete bank?!…

  Doe mij die 7% huurverhoging dan maar. Beter dan stijgende hypotheekrente. Dan zijn er hier natuurlijk weer domkoppen die 7% huurverhoging verwarren met hypotheekrente die oploopt tot 7%.

  Als je bank bankroet is, met wie heb je dan een slavencontract? Word je slavencontract dan verkocht of zo? Niks voor mij.

 151. Nico de Geit: en bijzonder beheer draait de duimschroeven stevig aan

  Ik zou wel eens willen weten wie er allemaal heeft getekend voor het aflossen van de hypotheek. Man, vrouw, maar ook ouders die garant staan? Kan nog spannend worden dat aandraaien.

 152. Nico de Geit: Als je bank bankroet is, met wie heb je dan een slavencontract? Word je slavencontract dan verkocht of zo? Niks voor mij.

  Veel moeders zullen voor zichzelf kiezen als er gevraagd/geëist wordt dat hun tienerdochter gaat werken in Saoudi Arabië. De meeste vaders zijn sukkels. Slaven zijn zulke muppets. Die slikken alles. En welke Saoudi droomt er nou niet van zo’n leuke blonde meid? Ondenkbaar?

 153. Arjan: Als je echt geld hebt, koop dan gewoon cash een huis.

  Zelfs bij een heel beperkte daling van de woningwaarde is huren voordeliger. En dan hebben we het over het hogere segment. Maar ook de mensen die iets voor 700 euro zoeken zijn de klos: alles veel te duur, zowel kopen als huren.

  Als je er vanuit gaat dat er een prijsdaling aan komt stel je de koop uit. En als je er vanuit gaat dat de prijzen blijven dalen dan blijf je uitstellen en koop je nooit.

  Over de afgelopen tien jaar was eigenaar zijn niet aantrekkelijk, de huurder was beter af. Ondanks hoge huurprijzen.

  Ben benieuwd wat de invloed van Trump op de rente zal zijn. Einde lage rente? Kan maar zo.

 154. Arjan: Als je echt geld hebt, koop dan gewoon cash een huis.

  Even rekenen of dit zo is.

  Stel je kunt een huis voor € 250.000 incl k.k. kopen of voor € 700 kale huur per maand huren. Je gaat er 10 jaar wonen.

  Je hebt € 250.000,- op de bank staan tegen 2% rente.

  Je verdient modaal en bent geen belegger.

  Kosten huren: 10 x 12 x 700 = € 84.000

  Vermogens groei: (1,02*10) x 50.000 + (1,008*10) x 200.000 = € 277.538

  Kosten eigenwoningforfait: (0,75% x 225.000 x 10) x 42% = € 7.088

  De woning mag dus € 50.000 in waarde dalen en je bent nog steeds hetzelfde kwijt als huren. Dat is een daling van ongeveer 22%.

  Pas bij een rendement van 4% over je spaargeld gedurende 10 jaar is huren voordeliger in deze situatie.

  Voor de meeste mensen is cash een huis kopen inderdaad het meest voordelig. Het belastingstelsel maakt het extra voordelig om cash een huis te kopen en al zal de waarde dalen je volgende woning is dan ook in waarde gedaald.

  De mensen die vandaag de dag nog 4% rendement maken zijn de mensen aan wie Nico zijn huur betaald. Professionele beleggers zoals pensioenfondsen.

  De volgende punten zijn net zo belangrijk bij de juiste keuze:

  Bezit = zorgen

  Bezit = minder flexibel

  De waarde van bovenstaande moet je zelf bepalen. Als je die waarde in geld kan uitdrukken dan is de keuze makkelijk te maken.

 155. ps:
  maff,

  Property prices only go up…
  cdn.darylcagle.com…014/04/31097_600.jpg

  Moet kunnen, toch?:
  telegraaf.nl/dft/2…werd_gedoogd___.html

  Het systematisch kopiëren van handtekeningen duidt juist op een hoge integriteit, want men beoogde immers enkel de klant niet te ongerieven tijdens het zonder zijn of haar wetenschap verbeteren van de overeenkomsten.

  Al dat papierwerk voor de klant, wij bieden juist een stukje extra service door ook voor onze klanten het ondertekenen van aangepaste contracten voor onze rekening te nemen.

  Het betreft ook slechts 100,000 hypotheken, dus dat is slechts een fractie en eigenlijk een storm in een notendop.

 156. Latida: Het betreft ook slechts 100,000 hypotheken, dus dat is slechts een fractie en eigenlijk een storm in een notendop.

  Mooi hè, dat dat met intern onderzoek naar boven komt.

  Zijn er al klanten die geklaagd hebben of loopt te ABNAMRO te pronken met het beiten in eigen staart en gelijk een paar mensen ‘opruimt’ die nobel handwerk deden.

 157. László: Mooi hè, dat dat met intern onderzoek naar boven komt.

  Zijn er al klanten die geklaagd hebben of loopt te ABNAMRO te pronken met het beiten in eigen staart en gelijk een paar mensen ‘opruimt’ die nobel handwerk deden.

  Ik snap geen ene jota van die zin

 158. Latida: Ik snap geen ene jota van die zin

  Joh, dat is me nog nooit eerder opgevallen. Dat weerhoudt je er meestal niet van om de plank vervolgens lekker mis te slaan.

  Steven: Dat “opruimt” mag zonder haakjes en nobel juist met.

  Kan ook. Maar is het een ‘publiciteitsstunt’ of is er echt wat aan de hand? (of ‘aan de hand’).

 159. László:
  Latida,

  Maar wat is het nu?

  Waarom ga je nooit inhoudelijk op reacties in?

  Sorry wat? Je bent echt niet te volgen. Hoe moet ik nou weten wat er werkelijk speelt?

  Jij woont vlakbij, bel ze even op en vraag het ze zelf even, ik ben je dienstbode niet.

  Is het al niet genoeg dat er 100 mensen worden geschorst vanwege het vermeend koppieren van handtekeningen op 100,000 hypotheekaktes.

  Of schrijf ze anders een brief op hoge poten om antwoorden. Daar zullen ze vast van onder de indruk zijn.

 160. László: loopt te ABNAMRO te pronken met het beiten in eigen staart en gelijk een paar mensen ‘opruimt’ die nobel handwerk deden.

  Als dit zo is dan zijn ze nog slechter dan ik bereid ben om te geloven, en dan is het wachten op iemand die e.e.a. aan de grote klok gaat hangen.

 161. Verder is het trouwens erg stil hier.

  Waar zijn nu al die mensen die zo hoog van de toren bliezen dat alles koek en ei was bij de banken en dat ze zo goed de crisis door waren gekomen?

  Moet je ze nu zien. Duizenden ontslagen en schandaal op schandaal stapelt zich op.

  Maar de hypotheekverstrekking laten we vervolgens aan derden over die niet onder het voor de banken bestemde toezicht vallen en zo wordt de ene na de andere fout op elkaar gestapeld, dit keer met de (ook mijn) pensioengelden en gelden van onbekende herkomst, waarbij vergeleken de banken een baken van transparantie zijn.

 162. Latida: Waar heb ik gezegd dat ik schatrijk ben? Dat is niet waar..

  Als je in Monaco woont is dat een verplichting, dat hoef ik jou toch niet te vertellen? Sowieso vraag ik mij af waarom, als jij zo begaan bent met het lot van onze kansarme medemensen, je dan met als je geld richting Monaco vertrekt.

  Verder gebruik je het discussieforum als een plek om berichten te posten. Je publiek hier zijn vooral een handjevol mensen geïnteresseerd in de Nederlandse huizenmarkt. Waarom volg je niet het voorbeeld van snorkel en tufkaj en start je een eigen Twitter-kanaal? Zo bereik je een veel grotere doelgroep…

 163. Bankmannetje: De volgende punten zijn net zo belangrijk bij de juiste keuze:

  Bezit = zorgen

  Bezit = minder flexibel

  De waarde van bovenstaande moet je zelf bepalen. Als je die waarde in geld kan uitdrukken dan is de keuze makkelijk te maken.

  Ik ben er bij Nico nog niet uit, wacht hij op een daling van de prijzen, of zal ie überhaupt nooit een huis kopen, al waren ze spotgoedkoop.

 164. Bankmannetje: Even rekenen of dit zo is.

  Stel je kunt een huis voor € 250.000 incl k.k. kopen of voor € 700 kale huur per maand huren. Je gaat er 10 jaar wonen.

  Je hebt € 250.000,- op de bank staan tegen 2% rente.

  Je verdient modaal en bent geen belegger.

  Kosten huren: 10 x 12 x 700 = € 84.000

  Vermogens groei: (1,02*10) x 50.000 + (1,008*10) x 200.000 = € 277.538

  Kosten eigenwoningforfait: (0,75% x 225.000 x 10) x 42% = € 7.088

  De woning mag dus € 50.000 in waarde dalen en je bent nog steeds hetzelfde kwijt als huren. Dat is een daling van ongeveer 22%.

  Pas bij een rendement van 4% over je spaargeldgedurende 10 jaar is huren voordeliger in deze situatie.

  Voor de meeste mensen is cash een huis kopen inderdaad het meest voordelig. Het belastingstelsel maakt het extra voordelig om cash een huis te kopen en al zal de waarde dalen je volgende woning is dan ook in waarde gedaald.

  De mensen die vandaag de dag nog 4% rendement maken zijn de mensen aan wie Nico zijn huur betaald. Professionele beleggers zoals pensioenfondsen.

  De volgende punten zijn net zo belangrijk bij de juiste keuze:

  Bezit = zorgen

  Bezit = minder flexibel

  De waarde van bovenstaande moet je zelf bepalen. Als je die waarde in geld kan uitdrukken dan is de keuze makkelijk te maken.

  en bij een afbetaald huis betaal je geen eigen woning forfait- de zogn wet hillen.

 165. Latida: koppieren van handtekeningen op 100,000 hypotheekaktes.

  Je weet gewoon niet waarover het gaat, je kan niet lezen. Met handtekeningen op hypotheekaktes heeft het niks te maken.

  Leer lezen!

 166. Latida: Waar zijn nu al die mensen die zo hoog van de toren bliezen dat alles koek en ei was bij de banken en dat ze zo goed de crisis door waren gekomen?

  Zijn die hier ooit geweest?

  Doe eens wat citaten.

 167. Bankmannetje: De waarde van bovenstaande moet je zelf bepalen. Als je die waarde in geld kan uitdrukken dan is de keuze makkelijk te maken.

  Blijft het probleem dat je de toekomst probeert te voorspellen. Hoe zeker weet je dat je ergens 10 jaar blijft wonen? Het effect op de nachtrust van die onzekerheid verschilt sterk per persoon.

 168. Nico de Geit: Als de rente weer naar de 14% gaat zit er voor de schuldslaven maar één ding op:

  Nominale rente? En wat is dan de inflatie, de vriend van iedereen met schulden?

  De afgelopen weken zetten 42% van de hypotheekaanvragers de rente 10 jaar vast en 43% 20 jaar.
  Met de huidige renestand is van de schuld na 10 jaar nog maar 73% over. De kans op onderwater staan is dan ook niet groot (nooit nul natuurlijk).

  Anderen bangmaken etc.

 169. László: Blijft het probleem dat je de toekomst probeert te voorspellen. Hoe zeker weet je dat je ergens 10 jaar blijft wonen? Het effect op de nachtrust van die onzekerheid verschilt sterk per persoon.

  Iets wat Nico wel meent te kunnen, want huizenprijzen zullen immers op zeer korte termijn een enorme duik naar beneden gaan maken (return to normal). Daarom kan het voor hem uit om nog even te huren… Maar zoals ik al zei, ik weet niet waar Nico op wacht, op lage huren of een goed moment om te kopen? Het kost je als je ‘t mij vraag alleen maar veel geld.

 170. Arjan: Ik ben er bij Nico nog niet uit, wacht hij op een daling van de prijzen, of zal ie überhaupt nooit een huis kopen, al waren ze spotgoedkoop.

  Nico is er zelf ook nog niet uit. Het duurt allemaal veel te lang. Mijn huurwoning bevalt best goed vergeleken met de andere opties.

 171. László: En wat is dan de inflatie, de vriend van iedereen met schulden?

  Dat is hier al zo vaak voorbijgekomen: inflatie maakt je schuld niet kleiner, alleen stijgende lonen doen dat. Als je schuld gelijk blijft, de rente oploopt, de waarde van je onderpand verdampt en je niet meer gaat verdienen maar minder ben je in de aap gelogeerd.

 172. Nico de Geit: Als je schuld gelijk blijft, de rente oploopt, de waarde van je onderpand verdampt en je niet meer gaat verdienen maar minder

  Als de schuld gelijk blijft? Nee, verplicht aflossen.
  Als de rente oploopt? Ja, dan kun je m voor 20 vastzetten zonder boete.
  Als de waarde van je onderpand verdampt? Van een woning? je bespaart de huur.
  Als je niet meer gaat verdienen? Misschien niet gelijk gelijk aan de inflatie, maar ze stijgen wel.

  Vier keer áls. Als dat geen bangmakerij is.

 173. Nico de Geit: Mijn huurwoning bevalt best goed vergeleken met de andere opties.

  Wonen is het doel, niet kopen of huren. Wat doe je over tien jaar en waar wil je dat doen? Geld verdienen met een woning is een aardige bijkomstigheid achteraf, maar je kan er ook geld mee verliezen.

  Als je denkt op het ‘goede’ moment in te moeten stappen, moet je ook op het goede moment uitstappen. Dat heeft niks met een woonwens te maken, maar met beleggen. Waarom wil je dat persé in een hoop stenen?

 174. BBB: Ik had het ook niet over geld . Daar heb ik genoeg van maar zul jij nooit genoeg van hebben.

  Geld genoeg hebben is een goede eigenschap. De tering naar de nering zetten, voor mij nooit een probleem geweest.
  Waar heb ik het over mijn geld en waar dat ik meer wil? Ik heb het slechts over mijn LTV. Niet aan het uitgeven van geld aan auto’s etc.
  Ook ik heb genoeg geld en inkomen (2x). Een gezonde vrouw en kinderen, gezonde familie om me heen. Geldproblemen gaan daar over Box3.

  Maar leg nog eens uit, hoe ga jij profiteren van mijn ‘verlies’ over 15 jaar. Omdat je geniet van ellende om je heen? Wat zielig.

 175. László:
  Met de huidige rentestand is van de schuld na 10 jaar nog maar 73% over.

  “nog maar”???
  Na 10 jaar IS PAS 27% afgelost. Da’s peanuts!
  Als de rente dan verdubbelt is, stijgt je brutorentelast met bijna 50%. Da’s geen peanuts. Voor veel leners is dat de nekslag.
  Daarom gaat deze “als” zo lang vooruitgeschoven worden tot dat niet meer lukt. Dan breken vervelende tijden aan.

 176. László:
  De afgelopen weken zetten 42% van de hypotheekaanvragers de rente 10 jaar vast en 43% 20 jaar.

  De zekerheid dat vooral die “20 jaar vast” contractueel onaangepast deze volledige periode gaat overleven, schat ik flink lager dan 100% in. Om het maar heel voorzichtig uit te drukken.

 177. Deutsche Mark: Goed stuk!

  Meen je dat?

  contant geld wordt veel gebruikt in de criminele wereld. Dat klopt toch?
  girale transacties waren we al kwijt??? want geen geen acceptgiro’s meer. Wat een sukkel.

  Wie met meer dan 15k euro tegoed houdt meer dan 50% chartaal aan? Alleen in geval van crimineel en zwart geld.

  digitaal geld?? De klok en de klepel, huilebalkerij en bangmakerij.

  Ben ik voor afschaffing van chartaal geld? Nee, maar zo’n sukkel helpt niet bij het verdedigen ervan.

  Piet Pineut. Waarschijnlijk is hij zijn geld al aan andere dingen kwijtgeraakt.

 178. Deutsche Mark: Als de rente dan verdubbelt is, stijgt je brutorentelast met bijna 50%. Da’s geen peanuts. Voor veel leners is dat de nekslag.

  Nee, hoor van 2 naar 4% dan stijgt de bruto last met 21%

  Bangmakerij of niet kunnen rekenen, je mag kiezen.

 179. Arjan: … een enorme duik naar beneden gaan maken (return to normal).

  “Return to normal” is niet de duik naar beneden, maar de tijdelijke opleving van een markt tussen duik-1 en duik-2, waarbij duik-2 de diepere van beiden is. Die kent namelijk aan het slot de capitulatie. Daarop volgt dan doorgaans een langere periode van desinteresse. Daarna is de markt geschoond en zijn stijgingen weer mogelijk.

 180. László: … de bruto last …

  … niet kunnen rekenen …

  Niet kunnen lezen: “de brutoRENTElast” schreef ik. En dat deed ik niet per ongeluk!

  Als ik rentelast X over Y€-schuld moet betalen, en daarna 2X over 0,73Y€-schuld, dan groeit die last met duidelijk meer dan 21%.
  Zo niet, reken me voor!

  In landen zonder HRA komt een renteverhoging overigens nog vervelender dan in NL. En de puinhoop die daar ontstaat zal aan NL niet voorbij gaan. Het gaat hier om een wereldwijd probleem, niet een specifiek nederlands. Dat in NL de huizen met een vergelijkswijze hoge LTV beleend zijn, is weer een specifiek nederlands nadeel.

 181. László: Op welke gronden? verhuizen?

  Denk na kerel.
  Hoeveel “personen” zijn aan dat contract gebonden?
  Wat gebeurt er met zo’n contract als één “persoon” het einde van de looptijd niet haalt?
  Ik help je nog een stapje verder op weg: deze “persoon” kan eventueel een juridische ipv een natuurlijke persoon zijn…

 182. Deutsche Mark: Ik help je nog een stapje verder op weg: deze “persoon” kan eventueel een juridische ipv een natuurlijke persoon zijn

  Denk even na, wat is er met de DSB hypotheken gebeurd? Die bestaan nog steeds, de voorwaarden zijn niet veranderd.

  Zucht.

 183. László: Meen je dat?

  …want geen geen acceptgiro’s meer. …

  Goh…, ik heb er vanmiddag nog een paar ingevuld. Ga zometeen de brief op de post doen.

  En dat ik kennelijk crimineel ben en zwart geld bezit, omdat ik nogal eens flinke bestanden chartaal geld bezit en daar zelfs mee betaal, is werkelijk mijn opsteker voor de zondag.
  Weer wat over mezelf geleerd.

  László, ik heb je geloof ik al eens gezegd dat je teveel binnen de kaders denkt en deze beter kunt verruimen om je zicht op bepaalde zaken te verhelderen. Zo niet, bij deze!

 184. László,

  De rentelast stijgt bij een verdubbeling van de rente voor ieder percentage restschuld altijd met hetzelfde percentage.
  Je neemt andere faktoren mee in je berekening, ik wilde dat expliciet vermijden.

  Rekensommetje:

  100.000€ hyp, 2% rente = 2000€/a rentelast.
  73.000€ hyp, 4% rente = 2920€/a rentelast.
  Dat is een stijging van 46%.

  100.000€ hyp, 5% rente = 5000€/a rentelast.
  73.000€ hyp, 10% rente = 7300€/a rentelast.
  Ook 46% stijging.

  Dat deze cijfers met de aflossingscomponent erbij veranderen is nogal wiedes. Ik wilde deze verandering echter bewust buiten beschouwing laten. Dat de stijging van de maandlast minder dan 46% wordt is duidelijk, maar betekent wel dat een deel aflossing verloren gaat om de stijgende rentelast voor z’n rekening te nemen.

  Jij probeert in de door jouw gewenste richting te rekenen, ik in de mijne.
  Is toch legitiem?

 185. Deutsche Mark: En dat ik kennelijk crimineel ben en zwart geld bezit

  Volgens die sukkel van dat artikel dat jij zo goed vond?

  Er is giraal en chartaal geld, digitaal geld (euro’s, internet bankieren) bestaat niet.

  Deutsche Mark: ik heb je geloof ik al eens gezegd dat je teveel binnen de kaders denkt en

  Leg uit dan? Het is een waardeloos artikel en jij gaat niet op mijn reactie in. Huilebalkerij.

 186. Deutsche Mark: Dat kleine visje kon eenvoudig in een ander net worden opgevangen

  Het gaat om de hypotheken! Cashflow, dat is gewoon te verkopen. Het ging over de looptijd van 20 jaar weet je nog. Het faillissement van de hypotheeknemer verandert daar niks aan.
  Je probeert je los te wurmen.

 187. Ik heb overigens een kleine hypotheek die bijna 8 jaar terug tegen ~4% rente werd afgesloten. Zou ik nu ~1% voor betalen. Een kwart is dat!!
  Meer dan een verdubbeling in 10 jaar is dan ook helemaal niet uitgesloten.

 188. Deutsche Mark: Over 20 jaar, als we beiden boven de 70 zijn, discussieren we verder over dit thema. Afgesproken?

  Als het nog 20 jaar moet duren heb ik gelijk. Pas als we het er eerder over moeten hebben scoor jij.

  We gaan het zien.

  Bij faillissement van een banken worden de hypothecaire leningen verkocht, met behoud van voorwaarden. De hoogte van rente, resterende rentelooptijd, LTV en risico (beide moeilijk te bepalen) maken de prijs. Bij een faillissement blijven de contracten echt wel bestaan. Over evt tegoeden zou ik me wel zorgen maken.

 189. Nico de Geit: niets is zeker. Wen er maar aan.

  Wel hoor, bangmakers zullen er altijd zijn. Huilebalkjes op zolder, ze zijn het gevoel met de echte wereld kwijt. Het ligt altijd aan een ander.
  Ze planten zich niet voort, er is wel nieuwe aanwas, uitsterven doen ze niet.

 190. László: Looptijd?

  10 jaar vast, 2e rang. Dat laatste kost natuurlijk ietsje meer dan 1e rang.
  Kan over 2 jaar alles afbetalen, of verder financieren om iets leuks van te doen. Laat ik van de rente afhangen. Met de rente van nu wordt het iets leuks. 🙂

 191. Zes graden boven nul in mijn huurkeuken. ‘s Ochtends vier graden. De koelkast is zo ook extra zuinig. Toch maar een heel klein beetje de verwarming daar aan, het gaat vriezen. In het huurcontract staat dat ik de woning normaal moet verwarmen, dus dan doe ik dat maar. Het moet echt niet tegen de nul gaan want dan kan het duur worden.

  Die stomme schuldslaven verspillen er natuurlijk kwistig op los. Voordeel van een koude keuken: je hoeft niks in de koelkast te zetten, het is een grote koelkast.

 192. ps,

  Goed punt.
  Uitstekende uitzending met alleen enkel en slechts 1 noodzakelijke aanvulling:

  Het verschil tussen KORTE termijn effecten van 80 miljard gratis geld per maand
  …..
  En de LANGE.

  Juan mijmerde ooit iets over opgepotte toekomstige inflatie.
  Nooit duidelijk geworden watti bedoelde want zelf snapte die T al niet..

  Het is een vestzak broekzak verhaal met op korte termijn mogelijk andere effecten dan op lange.

  Gelukkig zijn hier lieden die het allemaal wel keurig overzien.

  Mug buenas noches
  Juan

 193. Juan Belmonte,

  Fijn dat je je weer gemeld hebt, Juan. Inderdaad wat je stelt kwam niet helemaal uit de verf. Maar voor de rest een uitstekend programma van de VPRO, toch? Beter dan de wekelijkse verhalen van Vermeend en Van der Ploeg!

 194. Nico de Geit:
  Zes graden boven nul in mijn huurkeuken. ‘s Ochtends vier graden.

  De Geit woont in Thialf?!
  Zit ik toch liever in iets van na 2000. 20°C in de bewoonde en verwarmde ruimtes met hooguit een lauwwarme radiator. In de onverwarmde kamers altijd nog zo’n 17°C. Goede isolatie en een kelder onder het huis maken het mogelijk. Betaal zo’n 60€ per maand voor gas, en daar zit het verwarmen van het (douche)water al bij. Stookkosten dus geen thema. Vroeger eens een huurhuis met ijspegels aan de binnenkant van het slaapkamerraam gehad. Wel snel dubbel glas gekregen, na een belletje met de verhuurder. Die had dat huis van z’n moeder geerfd en wist niet eens dat het nog gedeeltelijk enkel glas had. Schaamde zich voor de situatie…

 195. Juan Belmonte: Het is een vestzak broekzak verhaal met op korte termijn mogelijk andere effecten dan op lange.

  Ik denk dat ze vooral bezig zijn met het overeind houden van het systeem, op korte termijn uiteraard. Hoe het straks verder moet, dat zien ze dan wel weer. Dat heeft geen prioriteit.

 196. Nico de Geit: Ik denk dat ze vooral bezig zijn met het overeind houden van het systeem, op korte termijn uiteraard. Hoe het straks verder moet, dat zien ze dan wel weer. Dat heeft geen prioriteit.

  Niet alleen dat. Tegenlicht gezien? Er zijn ook winnaars. Ik zou wel eens willen weten hoe zo’n Draghi nu met zijn oud collega’s converseert bij GS.

  Het zou mij niet verbazen als op dit moment middels QE onder het mom van redden van banken de hele bevolking massaal wordt afgeroomd teneinde een crisis te doen ontstaan die politieke doeleinden moet doen verwezenlijken.

  We zijn verworden tot een speelbal op de golven van de grote financiele oceaan.

 197. Ik hoop dat de admin alle posts goed bewaard zodat we deze in 2030 nog een keer tegen het licht kunnen houden.

  Goede documentaire van de VPRO. Tegenlicht geeft een goed inzicht in de macro economische situatie waarin we ons nu bevinden.

  De rekening die bepaalde generaties achterlaten voor hun kinderen groeit nog steeds.

  De big reset gaat er komen. Die verwacht ik in 2030, maar door Italië kan ik er 10 jaar naast zitten.

 198. László: Je weet gewoon niet waarover het gaat, je kan niet lezen. Met handtekeningen op hypotheekaktes heeft het niks te maken.

  Leer lezen!

  Leg maar eens uit dan als je kan, want wat staat er letterlijk:

  “Er zou sprake zijn van ‘valsheid in geschrifte’ door achteraf verbeterde hypotheekadviezen te vervalsen met gekopieerde handtekeningen van de betreffende klanten.”

  en

  “Het aantal van ‘valsheid in geschrifte’ verdachte hypotheekadviseurs van ABN Amro is in nog geen drie weken maar liefst vertienvoudigd. Negentig adviseurs van de bank zijn nu op non-actief gesteld, meldde de bank vrijdag. Dit waren er aanvankelijk slechts negen. Nog ‘tientallen andere’ verdachten moeten nog worden gehoord.

  Een insider meldt dat het aantal geschorste adviseurs inmiddels al op 130 zit”

  en

  130 hypotheekadviseurs thuis wegens vermeende valsheid in geschrifte met toestemming van de leiding, “door achteraf verbeterde hypotheekadviezen te vervalsen met gekopieerde handtekeningen”

  telegraaf.nl/dft/n…mro_geschorst__.html

  telegraaf.nl/dft/n…mro_geschorst__.html

 199. Een hypotheek-‘advies’ van de bank behoeft geen handtekening van de klant, tenzij er rechten aan kunnen worden ontleend.

  Het betreft dus ondertekende documenten met als doel de verstrekking van een hypotheek, waar de klant en ook de bank dus rechten aan kan ontlenen.

  Die na ondertekening aanpassen is een doodzonde, vandaar ook de aanklacht van valsheid in geschrifte.

 200. Deutsche Mark: 20°C in de bewoonde en verwarmde ruimtes

  Dat had ik in het begin ook. Toen heb ik het uitgezet en nu betaal ik ca. 100 euro per maand minder. De keuken is niet geïsoleerd en de warmte vliegt er gewoon uit. Dit huis is niet gebouwd om warm te houden. Kolenkachel in de woonkamer, dat was het.

  Later hebben ze daar centrale verwarming ingezet en hier en daar wat geïsoleerd. Met dubbel glas is het nog steeds 4 graden in de keuken. De warmte van de woonkamer trekt ook naar boven. Boven tussen de 14 en 16 graden.

  Radiatoren opendraaien en het hele huis is warm. Maar dus wel voor 100 euro per maand, bovenop de 160 euro die ik nu al betaal.

  Dit huis is al meer dan 60 jaar zo, vanwaar de haast om het te veranderen? Wen er maar aan.

 201. Arjan,

  László: En ja het is fraude, maar wie zijn de benadeelden?

  Iedereen die er bij betrokken is.

  De bank zelf, vanwege reputatie schade.

  De Hypotheekadviseurs, die nu wegens valsheid in geschrifte op non-actief zijn gesteld

  Degenen wiens ondertekende documenten vanwege de affaire zomaar weleens rechtsgeldigheid zouden kunnen verliezen, en die nu zelf geen kopie hebben.

  Men zegt zelf (de bank en haar frauderende hypotheekadviseurs) dat de klanten (nog) niet zijn benadeeld, maar dat moet nog maar blijken uit onderzoek door een onafhankelijke partij. Wie gaat er over 30 jaar op de kleine lettertjes wijzen voor een rechtbank? En hoe moet dat nu nu de onderliggende papieren in 100,000 gevallen niet meer te vertrouwen zijn?

  Wat een ramp weer.

  Moet jij eens met je goede bedoelingen proberen om vanwege je ‘goede intenties’ een contract eenzijdig in het geniep te wijzigen omdat je de mensen op de bank niet lastig wilde vallen omdat ze het toch te druk hebben.

  Leidingevenden die dit gedoogd hebben / hebben toegestaan moeten maar voor de rechter verschijnen in plaats van het klootjesvolk op non actief te zetten, dat is wellicht nog een ding.

  Maar valsheid in geschrifte plegen is en blijft gewoon een doodzonde, altijd.

 202. Nico de Geit,

  Funda staat vol met slecht geisoleerde huizen. Als de locatie ok is, is dat geen enkel probleem en ze gaan desondanks als warme broodjes weg.
  Flink wat huizen zijn eigenlijk aan het einde van hun economische levensduur aangekomen, maar kunnen niet gesloopt worden, want ze zijn nog hoog belast met een hypotheek.

  Het valt me op Funda op hoeveel huizen een A-energielabel (of B) hebben. Daar schijnt geen europese norm voor te bestaan, want mijn huis is slechts D, maar is energiezuiniger dan bepaalde A-label huizen in NL.
  Bijv dit huis funda.nl/koop/saas…979238-diezelkamp-1/ is qua grootte en bouwvorm (1,5 woonlaag) enigszins met mijn huis vergelijkbaar. Deelkeldeltje ipv volledige kelder is net als de wandconstuctie wel een groot verschil. (in het voordeel van mijn huis) In Dld. kan dit huis iig onmogelijk een A of B-label krijgen. Ik schat het zelfs op E in, met veel geluk net nog D.
  Een nederlands D-label vind ik bij huizen die in grote lijnen zo lek als een mandje zijn. Dit bijv: funda.nl/koop/oeff…kerkstraat-noord-32/

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat NL zich op het gebied van energieverbruik voor woningen beter wil presenteren dan het is.

 203. Latida: Men zegt zelf (de bank en haar frauderende hypotheekadviseurs) dat de klanten (nog) niet zijn benadeeld, maar dat moet nog maar blijken uit onderzoek door een onafhankelijke partij. Wie gaat er over 30 jaar op de kleine lettertjes wijzen voor een rechtbank? En hoe moet dat nu nu de onderliggende papieren in 100,000 gevallen niet meer te vertrouwen zijn?

  Lees nu eens waarover het gaat. Hoezo kleine lettertjes over 30 jaar?

 204. ” ‘Tijdens mijn vakantie naar Zuid-Afrika die daar direct op volgde, werd er in mijn afwezigheid met mijn medisch dossier gerommeld […] een klein half jaar later werd toegegeven dat die zogenaamde verslagen helemaal niet bestonden, maar werd ik wel gedwongen om andere documenten te ondertekenen. Documenten met een onduidelijke herkomst en een duidelijk verzonnen inhoud, die op geen enkele manier in de tijdslijn pasten. Dat ondertekenen weigerde ik en dat werd mij zeer kwalijk genomen.’ Ook zouden er in dit interne, papieren tijdspad (waar het IMG-rapport deel van uitmaakt) verwijzingen zijn gemaakt naar rapporten die later niet bleken te bestaan: ‘Bewijs dat ik aandroeg werd genegeerd en het “onderzoek” resulteerde in, zoals later bleek, niet minder dan vijf verschillende rapporten met allen hetzelfde referentienummer. ”

  en

  “Zo is in de klokkenluiderszaak op de vliegbasis Eindhoven gerommeld met het medisch dossier en gepoogd de klokkenluider in kwestie weg te zetten als een psychiatrische patiënt. Daarnaast heeft FTM sterke aanwijzingen dat in de Marechaussee-zaak leidinggevenden hebben gesjoemeld met hun verklaring aan de OIO”

  ftm.nl/artikelen/g…et-zwaar-te-verduren

  Bankiers, Zorgverzekeraars, Defensie, Kamerleden, Overheid, Politie, noem het maar op.

  Wie durft er nog te beweren dat Nederland geen integriteitsprobleem heeft?

  Allemaal incidenten in verder prima functionerende organisaties?

  Of een chronisch gebrek aan aansprakelijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel en een cultuur waar menigeen heimelijk de regels overtreedt zolang men maar niet gepakt wordt?

 205. László: Lees nu eens waarover het gaa

  Waar ging het dan precies over? Ben tegenwoordig met die nieuwe baan gewoon te lui om alles terug te lezen, maar het ging toch om handtekeningfraude bij hypotheekleningen?