Door Maartje Martens
De Nederlandse woningmarkt wordt overspoeld door een nieuwe groep marktdeelnemers die uitsluitend woningen kopen om weer te verhuren, de zogenaamde buy-to-let. Woningmarktexpert Maartje Martens analyseert deze ontwikkeling en komt tot de conclusie dat die niet zonder gevaren is. Hoewel er geen harde data zijn over de opkomst van buy-to-let moeten beleidsmakers deze ontwikkeling niet veronachtzamen omdat het in potentie onevenwichtigheden op de woningmarkt niet oplost maar kan versterken.
Kan het zijn dat woningprijzen bovengemiddeld stijgen terwijl tegelijkertijd het eigenwoningbezit daalt? In zowel de Verenigde Staten (VS) als in het Verenigd Koninkrijk (VK) is dit al jaren het geval. Is dit in Nederland dan ook niet mogelijk? In Engeland daalt het eigenwoningbezit al sinds 2003 en is terug op het niveau van 1986 (English Housing Survey 2016). In de VS zelfs op het niveau van medio jaren 1960 (U.S. Census Bureau)! De recente opleving van koopprijzen keert deze trend opvallend genoeg niet. De afname van het eigenwoningbezit is in het VK niet enkel zichtbaar in de Londense regio, maar is zelfs scherper in de regio Greater Manchester of steden in Yorkshire of de West Midlands, aldus Clark et al (2016). Tot 2013 was vooral het leeglopen van de huizenprijsbubbel in de koopwoningmarkt hieraan debet. Daarna heeft het dalende aandeel koopwoningen een andere oorzaak: een antwoord van particuliere beleggers op de lage rente en het toenemende tekort aan huurwoningen.
Kopen om te verhuren (buy-to-let)
Deze ontwikkeling is sinds 2014 ook in Nederland herkenbaar. Door de lage rente en de toenemende (inhaal)vraag naar woningen zien we, ondanks verscherpte leenvoorwaarden, sterke prijsstijgingen. Begin 2016 was dit aanleiding tot gejuich dat het dieptepunt op de woningmarkt achter ons ligt. Herstel blijkt synoniem aan stijgende huisprijzen en woningtransacties. Het vindt voornamelijk plaats in Amsterdam (en regio) maar bereikt inmiddels ook Utrecht en andere universiteitssteden. Dat dit ‘herstel’ samengaat met de groei van particuliere verhuur (buy-to-let) blijft echter onderbelicht in beschouwingen over de Nederlandse woningmarkt.
Lees verder op mejudice.nl
Stadsgesprek: Gekte op de Woningmarkt from De Balie on Vimeo.
Goed verhaal, en op zeker dat er een kern van waarheid in zit. Met de lage rente is er een hoop geld op zoek naar rendement. Bovendien zijn de bezittingen en de geldstromen tegenwoordig internationaal, en dat kan de economie van een klein land zeer zeker beïnvloeden.
Jammer dan voor de gemiddelde burger – It’s a big club, and you ain’t in it, zei George Carlin eens.
Hier laat de grote club een stukje van de sluier zakken:
https://www.clintonfoundation.org/contributors
Als je de lijst donateurs bekijkt zit het stampvol met ‘foundations’ oftewel geld dat niets doet als het niet ergens in wordt geïnvesteerd. Als het Nederlandse al dan niet sociale vastgoed wordt verkocht aan buitenlandse partijen komen de toekomstige winsten ook daar terecht en niet in Nederland. Daardoor wordt NL op lange termijn armer van als het huur betaalt aan buitenlandse huurbazen.
Uit Nederland droegen oa. bij aan de CF:
Heineken, Unilever, De Nationale Postcodeloterij, AkzoNobel, Rabobank, Triodos Bank, DSM
Dat gaat nog spannend worden morgen, als het niet Clinton wordt dan een gesjeesde vastgoedman.
En wie zijn die particulieren (buy to let) kopers?
Juist ja. Babyboomers. Alles voor het eigen gewin.
Het wordt steeds duidelijker.
Ah, dé verklaring voor de excessieve stijgingen in de grote steden. Denk dat hier wel een kern van waarheid in zit. Blijft echter wel staan dat ook buiten de ‘buy-to-let-steden’ de prijzen vaak veel harder stijgen dan de inflatie.
Nou László, kom er maar in 🙂
Interessant stuk. Ook interessant hoe de markt omlaag giert als de rente stijgt. Maar goed, na 35 jaar een dalende rente is het maar de vraag wanneer dat gaat gebeuren.
In de tussentijd kan er veel gebeuren met die gekke woningmarkt.
Ik zie nu twee nieuwbouwprojecten online staan bij ons in de (relatieve) buurt. Ruim 3 ton voor een 2-onder-1 kap…snap jij het nog?
Veel mensen denken dat de weg omhoog weer is gevonden, ‘return to normal’:
Grafiek:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png
Is een kwestie van tijd voordat het kwartje eindelijk gaat vallen..
“According to recent data from Trulia, since last year, the US luxury real estate market has seen a significant increase in for-sale homes needing to reduce their asking price.”
http://www.businessinsider.com/wealthy-american-homebuyers-all-want-a-good-deal-2016-11
en
“”In the meantime, income hasn’t caught up with such huge increases in real estate prices. There’s not as many people who can afford those homes – supply has grown faster than demand.””
Ed,
is toch gewoon het boom bust scenario? What goes up must come down. Op leningen kan je niet vertrouwen en get real?
Ik ga niet alles herhalen wat er op deze site is geplaatst, maar ga er maar vanuit dat als er te veel geleend wordt het gewoon weer inelkaar klapt.
De huizenprijzen in Reykjavik (hoofdstad van IJsland) gieren de pan uit. Zeker in het centrum. Voor een appartement betaal je een paar honderd euro per nacht. En het zit vol met toeristen.
Maar blijven de toeristen komen? In Turkije staan hele hotels te koop voor weinig. Ze hadden daar niet gedacht dat de toeristen weg zouden blijven.
Toeristen zullen in Amsterdam en Utrecht een een rol spelen in de huizenprijzen.
https://www.youtube.com/watch?v=sI-puUyNqVA
Ja, dat zei ie ook al van 2014 en 2015. Heeft wel goeie voorspellingen gedaan, maar zit ie er nu al enige tijd naast, net als zovele onheilsvoorspellers.
Zoals Ed al zei, er zal eerst iets met de rente moeten gebeuren. En idd trek er een lijn doorheen de laatste decennia en hij blijft dalen. Het interessante is dat we het nulpunt hebben bereikt. Er zal fundamenteel iets moeten veranderen wil die rente weer structureel omhoog gaan.
Arjan,
Fundamentele analisten zitten er heel vaak jaren naast met de timing. Dat geeft hij ook zelf toe. Feit is dat ie fundamenteel goed zit.
Prepare for a collapse. Maar dan moet je dus wel geld hebben om toe te kunnen slaan als er koopjes zijn. Ik verwacht dat het voorlopig tegen gaat vallen met die koopjes. In het hogere segment van de huizenmarkt vallen nog steeds rake klappen. Maar daar moet nog veel meer af.
Hij is rijk.
Nico de Geit,
Hij had het volgens mij meer over goud en zo. En de enorme schulden van Amerika. Vastgoed is nu echt iets voor de sukkeltjes.
Schatrijk, hij verdient z’n geld met die voorspellingen. Maar check ook eens deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=U6CgnldrCHE
Een aflevering van Tegenlicht begin ’13. Kijk eens vanaf 4 minuut 10.
“‘Klein wonen’ heeft de laatste jaren zijn negatieve bijklank een beetje verloren. We leven in een gedigitaliseerd tijdperk, waarin bezit minder belangrijk is. Bovendien woont een toenemend aantal mensen alleen. Het gevolg is een trend richting veel compacter wonen.
De tiny house-beweging was al een tijdje populair onder hipsters met weinig geld en architecten, maar nu doet de corporatiesector ook mee. Vooral de plicht om statushouders op te vangen, maakt dit type woning opeens interessant. Ze zijn veel sneller te realiseren dan reguliere woningen en daarbij een stuk goedkoper.”
https://www.ftm.nl/artikelen/leidse-corporatie-doorbreekt-taboe-op-verplaatsbare-miniwoningen
NVHP: ‘Wees waakzaam met hypotheek via regiepartij’
http://amweb.nl/uncategorized/nvhp-wil-leden-kritischer-kijken-naar-geldgever
Hypotheekrente gaat voor het eerst sinds jaren stapje omhoog
Ps 🙂 https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/property-ginger_bread_house-witches-for_sale-estate_agent-cartoon-ksm0189_low.jpg
Half Nederland in geldproblemen …..
Economie trekt aan, financiële problemen blijven
https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10313494/economie-trekt-aan-financiele-problemen-blijven
HALF NEDERLAND IN GELDPROBLEMEN ( Volkskrant )
http://www.volkskrant.nl/economie/half-nederland-in-geldproblemen-nibud-stelt-gedragsregels-op~a4410730/
en GRATIS lezen, dat mag nu wel blijkbaar ….. 😉 Zó lieff van de Volkskrant
We’re done ( plutocracy )
European Parliament to side with banks and reject new Basel banking rules
http://www.euractiv.com/section/euro-finance/news/european-parliament-to-side-with-banks-and-reject-new-basel-banking-rules/
maff, 🙂
…hell hath no greater fury than:
https://pbs.twimg.com/media/CwsE5lwXAAApaNP.jpg
maff,
“De mensheid zit gevangen in een groot web. Nog meer CETA of TTIP?”:
https://twitter.com/wimgrommen/status/795754943022059525
“McDonald’s eist miljoenen van Florence”:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/26975196/__McDonald_s_eist_miljoenen_van_Florence__.html
Corporate fascism: kom er maar in, Frans!
Ook de belastingbetaler die nooit een bigmac eet, zal meebetalen aan deze gengemanipuleerde dikmaker.
Walgelijke wereld…
Voordat Lassie je terecht gaat wijzen, doe ik het beter:
“slechts” 1 op de 5 heeft betalingsachterstanden. (20%) En hiervan moeten die 45 resp.40% genomen worden. Dat is dan 9 en 8%.
Lassie vindt dat overigens “ruis”, omdat met zo’n 90% alles goed gaat, en dat zijn we bijna allemaal, …. toch…..
Wie in uw straat is het zwarte schaap?
(in grotere straten zijn het flinke kuddes)
Hier nog even de preciese tekst van BNR:
“Sinds de economische crisis tot aan nu heeft 1 op de 5 huishoudens betalingsproblemen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).
Van de Nederlanders met financiële problemen zegt 45% het moeilijk te hebben en 40% zegt niet rond te kunnen komen. Deze getallen willen volgens het Nibud maar niet verbeteren.”
Hoe de Volkskrant vervolgens op het idee komt met “half Nederland” op de proppen te komen, ontgaat me. Zal wel een stagiair zonder rekenvaardigheid schuld aan zijn. Komt vaak voor…
Misschien zit je ook in de geldproblemen als je wel elke maand je rekeningen kan betalen, maar niets meer overhoud om van te eten? Zou zo maar kunnen met je modale inkomen en een huur van € 710,- in de maand.
Heeft ze nu deze presentatie uitgetikt?
https://www.youtube.com/watch?v=N1XDx3PVeEw
Of zit er nog wat nieuws in?
ja hij zit er weer een aantal jaar naast dus.. 😉
Nee hoor, de vraag is alleen hoe groot de groep die het niet onder controle heeft gedurende hoogconjunctuur is.
Tipje van de sluier, het is geen 0%.
Waarom heeft de admin niet een alinea extra geknipt/plakt.
Oh, geen data. Het is maar een verzinsel, het kan waar zijn. Daar is Maartje M. goed in “het kan”. Het droevige keukentafel gesprek met haar zit er vol mee, en de interviewer maar denken dat ze de toekomst aan het voorspellen was.
Wat een sukkel.
Ze is geen popie jopie, daar is ze een wetenschapper voor. Je zou ook naar de data en grafieken kunnen kijken en zeggen: Maartje.. je hebt je er jaren in verdiept, maar daar zie je het fout.
Nee.. dat doe je dus niet en kijk je alleen naar uiterlijkheden. : Keukentafel gesprek met een grijzende dame.
https://www.linkedin.com/in/maartjemartens
wetenschappelijk dingen leren zien is soms raar: maar als het feitelijk zo is (na 300 onderzoeken of zo, dan is het zo)
Als blijkt dat 90 procent van de Finse bejaarden geen chocola meer eten na 30 onderzoeken door een Universiteit dan neem ik dat maar aan. Als Maartje Martens iets onderzoekt neem ik dat ook maar aan boven een aanname van Laszlo.
Waar? Het is een verzameling niet te staven aannames, wat ze notabene zelf onderkend en vervolgens gaat ze er met de overtreffende trap overheen met termen als de koopwoningmarkt wordt overspoeld door etc.
In het kort enkele bezwaren tegen het artikel:
– ze doet net of buy to let iets totaal nieuw is, is het natuurlijk niet. Al 50 jaar geleden waren er rijkere particulieren die huisjes kochten en verhuurden (ook wel wannabee huisjesmelkers). In studentensteden komt dit fenomeen ook al veel langer voor. Neemt niet weg dat het nu misschien relatief vaker voorkomt. Aan de andere kant, er wordt ook wel heel makkelijk gesuggereerd dat je als particuliere verhuurder met je ogen dicht een gouden rendement maakt. Misschien, heel misschien in Amsterdam en een paar andere centra maar zo simpel is het verder niet. Huurprijzen zijn misschien hoog, maar toch redelijk gemaximeerd, je hebt een hoop bijkomende kosten en als de aanschafprijs te hoog is ga je uberhaupt geen al te hoog rendement maken. Vergelijken met spaarrente vind ik ook altijd koddig. Mensen met liggende tonnen weten heus wel dat er vrij eenvoudig meer rendement te vinden valt in andere vormen van beleggen dan oppotten op een spaarrekening en ook veel eenvoudiger dan verhuren. Maar dat gaat er bij een hoop nono’s op internet niet in.
– ze focust wel heel erg op Amsterdam, terwijl die samen met Utrecht ongeveer 6% van het aantal transacties uitmaakt. Kans dat deze praktijk op veel andere plekken vaak voorkomt lijkt mij een stuk kleiner.
– ze is een luie onderzoeker. Ze had heus wel (al dan niet met hulp van een welwillende amateur met wat IT-vaardigheden, type Tufkaj) best op basis van wat registers eens een eerste indicatie kunnen becijferen. De simpelste: hoeveel huizen in A’dam, gekocht in de laatste 5 jaar of zo, zijn daarna aangeboden op Airbnb? Hoeveel huizen zijn later op de gangbare verhuursites verschenen? Op macroniveau: hoe ontwikkelen particuliere huurwoningen v koopwoningen zich? Geen van dit alles. Alleen maar verzuchten dat de data niet panklaar ligt (het lijkt Latida wel) en vervolgens opgelucht adem halen en haar niet te staven uitspraken doen. Tja.
Zat me ff af te vragen als het echt buy-to-let is wat zo booming is, waarom is er dan zo’n gigantisch tekort aan huurwoningen en blijven de huurprijzen skyhigh gaan?
Prijzen zijn uiteindelijk een kwestie van vraag en aanbod. Huurprijzen zouden moeten dalen, wanneer bijna alle koopwoningen gekocht worden voor verhuur.
ja dat zal dan ook wel.
Overzicht hebben is het devies. (devies?)
Leer lezen! Ze zegt het zelf: “Het grootste probleem in dit debat is het onbreken van recente data.”
Tufkaj liet zich zelfs voor het karretje spannen om op zoek te gaan naar geld voor onderzoek.
Nog een citaat: “Ik doe dat aan de hand van een viertal stellingen, zodat het helder is waarop de stappen in mijn gedachten gebaseerd zijn.”
Stellingen!!! geen onderzoek.
Ik prijs haar om haar woordkeuze, ze zegt netjes “het kan”, niet “dan zal”. De sukkel die er tegenover zit, dat maakt het droevig.
Stelling 4: Er is sprake van een nieuwe huizenbubbel met nieuwe risico’s.
Buy-to-let, dat zijn transacties met geld uit de achterzak, niet met geleend geld. Is dan wel sprake van een bubbel? De gekochte waar levert gewoon rendement in de vorm van huuropbrenst, maand na maand na maand.
kom op zeg…
https://www.linkedin.com/in/maartjemartens
Maak de eenvoudige zaak van te dure woningen nou niet ingewikkelder: daar zijn we het hopelijk wel over eens met zijn allen.
Ze wil iets onderzoeken, ze heeft het dus niet gedaan. Zie de laatste alinea.
“De opkomst van de buy-to-let sector op de koopwoningmarkt is nieuw en deze ontwikkeling brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Om die risico’s beter in kaart te brengen is meer onderzoek nodig en tevens ook datavergaring die verder gaat dan de officiële instanties tot nu toe gebruiken om de toestand op de woningmarkt in kaart te brengen.”
Het is duidelijk niet gelukt om dat geld bij elkaar te brengen.
Oud artikel, bah!
Eens, volgens mij stond een jaar geleden hetzelfde artikel eens als kop op deze site. Niks veranderd sinds die tijd, geen harde data, alleen vermoedens (hoe sterk ze ook mogen zijn). Als ze een wijf met ballen was, kwam ze nu met keiharde data. 🙂
kom op zeg.. pfff
Geen speld tussen te krijgen. Je kan een paard wel naar het water brengen maar je kan het niet dwingen om te drinken.
En wat ze bovendien eigenlijk daar zegt, en daar heeft ze volgens mij ook gelijk in, is dat er doelbewust oogkleppen op worden gehouden door niet naar de werkelijke risico’s te WILLEN kijken. Oftewel men speelt dommetje, laat zich leiden door de lobbyisten van banken, en heeft liever niet dat onder de oppervlakte wordt gekeken naar wat er werkelijk gaande is.
Gewoon je vingers in je oren stoppen en ‘Lalalala’ roepen zorgt er niet voor dat de risico’s kleiner worden, integendeel.
Latida,
Het punt is dat Martens geen data heeft. Dat buy-to-let invloed heeft kun je dus alleen maar vermoeden…
in nieuwbouw al 40 jaar gaande
http://www.zerohedge.com/news/2016-11-08/shrinkflation-hits-uk-toblerone-shrinks-10-price-stays-same
shrinkflation
Je kunt het ook compleet negeren en je ogen sluiten voor de mogelijkheid dat het al heeft plaatsgevonden en op dit moment aan het plaatsvinden is zonder het ooit te benoemen.
Wie wil weten wat er speelt, doet onderzoek.
Geen onderzoek doen is het liever niet willen weten, zelfs als het zo is.
Een onderzoeker wil gewoon weten wat er speelt, ongeacht de uitslag.
Deutsche Mark,
Goh, toch een poesie, uh…kater…uh…
https://i.ytimg.com/vi/3ckvp663P-U/hqdefault.jpg
Volgens dit dokument:
http://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2016_07/20160704_160704-pr2016-116.pdf
en als gevolg van de uitslag van de verkiezingen in de VS
zal waarschijnlijk alleen NL al 0,83 % van haar BBP MEER aan de NATO moeten gaan uitgeven
“Donald Trump, the GOP presidential nominee, appeared to make U.S. military support for NATO member states conditional on whether those states have met their financial obligations to the bloc”
http://www.theatlantic.com/news/archive/2016/07/trump-nato/492341/
Die verplichting is 2%, thans is het 1,13%, met een BBP van 663 miljard in 2014 zou dat op een slordige 5,5 miljard per jaar uitkomen, laat het inmiddels rond de 6 miljard per jaar extra afdracht zijn.
Bepaald geen kattenpis.
Visagist Leco van Zadelhoff heeft zijn luxe appartement in Amsterdam Zuid te koop gezet.
Iets meer dan een jaar geleden kocht visagist Leco van Zadelhoff, die o.a. Leontien Borsato en Estelle Cruijff tot zijn klanten mag rekenen, dit driekamer appartement in Amsterdam Zuid. Hij heeft er vrijwel zeker zelf nauwelijks gewoond, want een jaar later kocht hij een benedenhuis in Amsterdamse Jordaan.
Hij kocht zijn driekamer appartement in juni 2015 voor een bedrag van 690.000,– euro en liet er een hypotheek op vestigen van 7 ton euro. Hij heeft dit appartement nu te koop gezet voor een prijs van 825.000,– euro.
Als het meezit pakt Leco dus een winst van rond de 125.000,– euro en dat in 1 jaar tijd. De koper krijgt een zeer luxe appartement met een woonoppervlakte van 92 vierkante meter met in totaal drie kamers, waaronder twee slaapkamers en een badkamer.
Een redelijk netto jaarloon dus.
En de kosten koper natuurlijk. Maar het kan blijkbaar: snelle winst pakken. Mits er zich snel een koper meldt.
Waar ooit iemand ergens voor moet werken. Hij niet, want hij verlaat, zonder er meer dan kopen+verkopen voor gedaan te hebben, het spel.
Leco van Zadelhoff koopt waanzinnig luxe appartement! Zie foto’s
Leco heeft er 690.000,– euro voor betaald, terwijl de vraagprijs op 725.000,– lag. Hij heeft op het appartement een hypotheek genomen van 760.000,– euro. Voor dit geld heeft hij een driekamer appartement met een woonoppervlakte van 92 vierkante meer, bestaande uit twee slaapkamer en een badkamer.
Foto’s: https://www.bekendeburen.nl/leco-van-zadelhoff-koopt-waanzinnig-luxe-appartement
Waanzinnig, zeggen ze.
Het heeft niet eens vloerverwarming. En of mijn wijnkelder in die “wijnklimaat kast” past? Of landen daar een paar flesjes van AH uit de bonusactie in?
Kleine badkamer en niet bijzonder grote keuken drukken de kosten van al deze waanzinnige luxe wel. Ergo: meer schijn, dan zijn.
Deutsche Mark,
Nico de Geit,
Het is niet eens op de begane grond (je hebt een lift nodig) en het heeft geen echte tuin. Dan leef ik liever in mijn huurhuis. (zonder tonnen in de min te staan en met lagere maandkosten). Zo’ n woning voor 7 ton (1,5 miljoen guldens) is toch echt een bubble-woning. (maar wie weet heb ik het mis hoor: maar de kans is gewoon klein)
Tja, wat lokatie en een lage rente wel niet met de huizenprijzen kunnen doen.
Middelen met de belastingdienst als je inkomsten ineens plotsklaps een jaar lang dalen, of misschien wel negatieff zijn ….. ( dit geldt ook voor ondernemers ! Trump ? lol )
Je krijgt dan teveel betaalde belasting terug over de afgelopen jaren ……… er wordt gemiddeld duzzzzz
Met middeling berekent u uw gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten kalenderjaren.
Hoe te berekenen ( onder AOW leeftijd )
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/middeling_sterk_wisselende_inkomens/belastingteruggaaf_berekenen/u_bent_het_hele_middelingstijdvak_jonger_dan_de_aow_leeftijd/u_bent_het_hele_middelingstijdvak_jonger_dan_de_aow_leeftijd
Ps 🙂 vergeten IOU https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/children-economy-low-tooth_fairy-iou_s-recession-rma0108_low.jpg
maff, 🙂
Die kinderen toch. Dan maar een wijntje!
https://twitter.com/_youhadonejob1/status/796467093692620802
Voor een gezin met kinderen is al helemaal geen plek meer.
Jawel, maar dan moet je meer geld uitgeven 🙂 Miljoentje of twee miljoentjes (meer kan ook natuurlijk). Het mooiste stulpje is Zuid is nu 18.75 mln van Lyppens, Zijn twee woningen dus dat scheelt weer.
Zucht. 1 woord, de Wizard of WOZ. Daar is alles wat maar met verhuren te maken heeft aan gerelateerd, sinds kort zelfs in de sociale sector.
Het heilige rendement op alle huurwoningen is dus een deel van deze WOZ waarde uiteindelijk en betaald iedereen die daar wil/moet huren de prijs.
Dit hele systeem is daarnaast ook nog zeer gevoelig voor manipulatie, misbruik en witwaspraktijken.
Gefeliciteerd.
Tijl,
Yep, het is werkelijk een ingenieus systeem.
Hier bijv. een spectaculaire prijsdaling voor een metertje grond 3 kwartier rijden oostwaarts van Eindhoven:
http://www.ed.nl/regio/gemert-e-o/gemert-bakel/grondprijs-in-elsendorp-en-de-rips-omlaag-1.6627310
Van 240€ naar 230€ en 260€ naar 250€, alles voor een metertje in het kwadraat. Echt een super uitverkoopaanbieding…
Op zo’n k.u.t.lokatie betaal je in NRW niet eens 100€/m².
Maakt voor een leuk kaveltje voor een vrijstaand huis wel snel 70-80k€ uit, er vanuit uitgaande dat je rond de 500m² koopt.
No problem 🙂 het schijnt dat mensen problemen hebben met de definitie van het woord geldproblemen 😉 …..
Het NRC ziet het zo
Fact check van het NRC half Nederland in geldproblemen https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/10/half-nederland-in-geldproblemen-5215990-a1531157
Minstens half NL moet het met alleen met het inkomen doen, en heeft verder geen cent te makken https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/51/parade-van-pen-de-vermogensverdeling-in-2014
Inflatie eet je spaarrente op
https://www.businessinsider.nl/de-stijgende-inflatie-eet-je-spaarrente-op/
🙂 heerlijke nieuwe wereld, het is een sprookje http://www.acting-man.com/blog/media/2015/10/yellen_cartoon_ben_garrison.jpg
Nog een sprookje
de parade van Pen
de dwergen
en de reus
https://3.bp.blogspot.com/-fsNcMKXQDcc/V-bfofipjKI/AAAAAAAAH2Q/tWRZ3p2mYgAOC3rAtRrn1hbDEU7dMKjlgCLcB/s1600/vermogensverdeling.png
Ondertussen in Vancouver
De huisjesmarkt, gemiddelde huizenprijs 20% gedaald
https://shawglobalnews.files.wordpress.com/2016/08/vancouver-data.png?w=1024
Maar ja, er is een immigratietsunami uit de USA op komst, dat dan weer wel …….
2 auto’s en een wasbeer
Wat doet de Canadese dollar? )0,7 euro? Gemiddeld huissie daar dan nog altijd 700k in euries. Heeft Amsterdam nog een lange weg te gaan…
De nu verkozen president is neergedaald
Schmulletje 🙂
http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/2016/11/de-nu-verkozen-president-trump-is.html
maff, 🙂
…en een sprookje was het…
http://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/it_Ug4BYsEo8/v2/-1x-1.jpg
ps,
Maff, missing link!
Mises is terug in moerstaal
http://www.hetmenselijkhandelen.nl
California: samen $250K binnenharken en kinderen niet schuldenvrij kunnen laten studeren. Gisteren in het nieuws: studerenden in roes uitslapen gestoord door deurwaarder -beïnvloedt studie(resultaten).
woco verkoopt huis aan verse psych, bul net binnen, geen vast contract, maar wg (stichting) heeft intentie tot verlengen contract……>150.000
oppimper 😉
en prof Duin maar roepen dat in 2018……
Er moet haast wel een relatie zijn tussen geldgebrek en het aantal inbraken dat wordt gepleegd.
We hadden hier al eerder vastgesteld dat uit CBS cijfers blijkt dat er nergens ter wereld zoveel wordt ingebroken als in Nederland
Het gevolg: Veel mensen leven blijkbaar in angst en bewapenen zich ‘voor het geval dat’.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/27001652/__Wapens_naast_bed_tegen_inbreker__.html
Kun je misschien denken wat maakt het uit, maar het tekent wel de sfeer.
Nibud:
http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/nibud-adviseert-studieschuld-991228.asp
Mening Boot?
Adamus,
dan ga je als student niet inbreken
alle koopjes zijn via via van de bank(en) en die zijn TBTF. Waarom is agrogrond nog >50K ha? Omdat de overheid via een genationaliseerde club 30.000 ha onder zich heeft. Moet er verkocht worden dan heeft het ook invloed op bouwgrond. #marktmanipulatie
Geld dat je in stenen stopt zit muurvast. De overheid heeft veel geld nodig dus ga er maar vanuit dat ze het komen halen – de eigen woning naar box 3. 1,41% per jaar. Dat is op een woning van 500k toch € 7.050,00 per jaar. Gewoon omdat de woning betaald is.
Daarbovenop kunnen natuurlijk ook nog andere heffingen. Stenen lopen niet weg.
Die 1,41% VRH is echt te veel – voor een verhuurd object al snel drie maanden huur. Dan is er het risico dat de huur niet wordt betaald, leegstand en onderhoud.
Als de waarde van het pand ligt daalt is het rendement weg. De enige reden om geld in stenen te stoppen is omdat je het geld niet bij de bank wilt parkeren.
Verder: wie is de huurder van morgen? Import uit de derde wereld? Wat mij betreft geen huurder maar koper. Laat een Irakees maar verhuurder worden, met hun eigen cultuur. Daar blijf ik ver bij weg.
Nederlanders verhuren aan Nederlanders, import aan soortgenoten. Als dat naast elkaar gebeurt geeft dat al snel het gevoel van overlast. De overheid doet er niets aan, zegt alleen dat je niet mag discrimineren.
Risico met verhuurde stenen: onverhuurbaar, onverkoopbaar. Het zal wel loslopen, maar toch.
De technocratie neemt het over in de Amsterdamse huurdersorganisatie:
http://www.parool.nl/amsterdam/amsterdamse-huurdersorganisaties-compleet-op-de-schop~a4413512/
Luisindepels,
A’dam is geen Vancouver.
En wat idiote Chinesen in Vancouver doen, is niet wat in A’dam gebeurt. En omdat ze er in Vancouver zo langzaam al mee gaan stoppen, verwacht ik niet dat ze zich nu enthousiast op A’dam gaan storten.
https://www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/10313615/de-beuk-voor-de-gevestigde-orde
De beuk voor de gevestigde orde
🙂 en blijft het, Yellen in Wonderland mad as a hatter https://cdn.snbchf.com/wp-content/uploads/2016/09/Yellen_Madhatter.09.22.2016_large-3.png
Hoogste tijd dus om alle onzin uit het BBP te schrappen: financiële sector, crimineel geld, rondgepompt belastinggeld etc.
Scheelt ook EU afdracht.
‘Dit prefab hobbit huis kun je neerzetten waar je maar wilt’
http://roomed.nl/dit-prefab-hobbit-huis-kun-je-neerzetten-waar-je-maar-wilt/
Binnen de regels, bouwbesluit en zo. Stel je eens voor dat mensen bouwpakketten voor een huis op internet gingen bestellen. Een heel huis voor 20, 40.000,–. Dan hoeven die mensen nauwelijks nog te werken.
niet werken…..new england 1650 and still speaking Dutch: digging a 8ft deep pit etc. (Walden) …gaan ze in Appelscha niet doen.
1 op de 3 arme Nederlanders heeft een koopwoning. In 2014 waren 1,2 miljoen Nederlanders arm, als je daarvoor als grens 1063 euro bruto per maand hanteert voor een alleenstaande.
Dat kan je in de Twitter feed hiernaast lezen.
Dat zijn dus 400.000 mensen, misschien bedoelen ze 200.000 gezinnen? 1063 bruto per maand, daar kan je toch niet van leven? 800.000 mensen moeten daarvan rondkomen in een sociale huurwoning hopelijk.
Dat is toch op een houtje bijten, zelfs wanneer je alle toeslagen krijgt?
Meisje van 24, huurt iets met huursubsidie, samen met haar vriend. Ze heeft een dikke studieschuld, maar ze heeft al nageplozen dat ze die niet terug hoeft te betalen als ze de komende tien jaar niet veel verdiend.
Gaat ze meer verdienen dan:
– raakt ze haar huursubsidie kwijt
– moet ze haar studieschuld terugbetalen
– en natuurlijk meer belasting afdragen
Wat zou ze gaan doen?
maff, 🙂
…inderdaad, zo gek als een deur…
Over deur gesproken, dit is vet cool!
http://www.boredpanda.com/nursing-homes-dementia-patients-personalised-true-doors-stickers/?_t=1&_f=featured
Gisteren gekeken op Funda naar appartementen in de buurt. Volkomen krankzinnige prijzen en oude troep. Waarschijnlijk is er veel vraag naar appartementen vanwege de ouder wordende babyboomers.
Als je je babyboomwoning verkoopt voor 800k is 300k voor een appartement niet veel. Tegen de tijd dat de babyboomers opraken valt de vraag weg.
De generatie niks heeft heel vaak ook niks. Ze losten niks af, zitten nog steeds aflossingsvrij. We gaan het meemaken.
Nico de Geit,
Dat zou 150 jaar geleden een muf hondenhok worden maar tegenwoordig met goede ventilatie heb je geen dakpannen of riet nodig. Ook is een dak van gras een stuk leuker dan van bitumen.
http://www.ajdakwerken.nl/wp-content/uploads/2012/10/ajdakwerken-platdak.jpg
Beetje oud bericht, maar toch weer leuk om even de aandacht op te vestigen. Wat raar-bubble-denken kan aanrichten:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4105706/2015/07/22/Londen-wereldstad-vol-lege-huizen.dhtml
De overheid zou de woningeigenaren kunnen verplichten om een x-aantal mensen te huisvesten in de leegstaande panden.
Met telefoon, internet en auto heeft het ook helemaal geen zin om midden in Londen te wonen (behalve status dan). Was/is dat de laatste bubble voorlopig in Londen?
Rente 0,1% op de zakelijke spaarrekening van ING. Op de privé-spaarrekening 0,4%. Historisch natuurlijk.
Steven,
In Vancouver staan ze ook, die spookhuizen. Vind die filmpjes ervan met drones gemaakt wel amusant.
Dit is de reden dat ik nog even een jaartje of 4 wacht met het kopen van een woning.
Ik huur nu van de woningbouw, en als ik koop wil ik NIET over 15 jaar tot de conclusie komen dat ik in mijn grotendeels afbetaalde huis nog steeds huur moet betalen. Dan kan ik nl beter echt blijven huren.
Dan krijg je nog de factoren steeds minder werk, globalisering, steeds hogere belastingen en heffingen en vergeet vooral al die nieuwe import niet.
Over een jaar of 10 kun je misschien beter een fort hebben dan een woning.
Of mischien een stuk of 500 woningen met daaromheen een muur om de bewoners veilig te houden tegen moordenaars en plunderaars van buiten de muren.
(wat in Munchen als deels het geval is voor wie de niet-MSM goed bijhoudt).
Rare tijden, raar land.
Weet iemand wat voor soort belasting je in Duitsland moet betalen voor een woning?
huizenhyper,
De belastingen op woningbezit in Duitsland zijn momenteel nog niet hoog, vind ik. Maar je moet wel, afhankelijk van het Bundesland, tot 6,5% belasting betalen over de aankoopwaarde (Grunderwerbsteuer), en de makelaarskosten kunnen ook hoog zijn, vooral nu de markt roodheet is. Wil je toch naar Duitsland verhuizen ?
Die 6.5% is dan eenmalig bij de aankoop.
(in NL heb je de de overdrachtsbelasting/verhuisboete).
Het gaat er mij meer om als je het huis geheel het afbetaald, dat niet ineens je huis als vermogen wordt gezien zoals NL in de planning heeft.
Ik weet dat tegen de tijd dat ik 60 ben mij de AOW wordt ontzegd, en dat ik het dan compleet van mijn pensioen moet hebben. Ik wil dan niet ook nog eens belasting/huur betalen over een afbetaald huis.
Weet je toevallig een website waar ik eens wat kan lezen over woning-gerelateerde belastingen in DLD?
huizenhyper,
Als je motief is het ontsnappen aan hogere belastingdruk, zou ik ook niet naar DE gaan. De demografische ontwikkeling is nog slechter dan in NL, wat flinke lastenverzwaringen impliceert. De ziekteverzekering is trouwens ook veel duurder dan in NL (als je werkt tenminste …).
ps,
🙂 Open deuren http://www.telegraph.co.uk/content/dam/news/2016/11/13/113550697_Farage_Trump-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA.jpg
Ondertussen in de NL
‘ Schuldig. Door in te zoomen op deze microkosmos, toont de serie de dagelijkse strijd tegen ongeopende rekeningen en een vastgelopen systeem.’
Vanavond op tv
http://www.tvgids.tv/tv/schuldig/16656921
‘Ik leef niet in onzekerheid, hoor. Ik leef in de zekerheid dat ik geen vaste baan meer krijg.’
Een indringende reportage.
Bang, boos en afgehaakt in Almere Haven na Fortuyn ( 14 jaar later )
https://www.vn.nl/bang-boos-en-afgehaakt-in-almere-haven-na-fortuyn/
Ik verwacht dat het allemaal erg lang gaat duren. Langer dan 4 jaar in ieder geval. Veel langer.
maff,
Oeps vergeten van de twittertjes
Duitsland heeft de zware last op zich genomen van vluchtelingenopvang. Volgens deskundigen gaat het overgrote deel van die mensen NOOIT aan het werk. Maar het moet wel allemaal betaald worden.
Vandaar het idee om eerlijk te delen. Mensen die geld hebben staan ieder jaar daar wat van af. Hoe moet het anders allemaal betaald worden?
maff, 🙂
…op een kiertje zetten kan geen kwaad, voor dezen en genen…
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b0/30/38/b03038b311fc57f81e558e6c8cbbe18c.jpg
Nico de Geit,
Het overgrote deel van deze mensen heeft helemaal geen recht op opvang, dus moeten ze teruggestuurd worden, goedschiks of kwaadschiks.
Kwaadschiks?
details zijn belangerijk:
bv ziektenkostenverzekering:
voor gezin met 1 inkomen is iedereen gratis meeverzekerd als je in de gesetzliche krankenkasse bent. Pas als de partner zelf inkomen genereerd ( en dus niet automatisch met 18 jaar zoals in NL) moet je je eigen verzekering nemen.
aan huizenhyper:
de grunderwerbsteuer wordt per bundesland anders berekent: de 6,5% is de hoogstebv geldig in NRW ein Niedersachen maar in Bayern is ze 3,5%.
hier een seite:https://de.statista.com/statistik/daten/studie/202071/umfrage/aktueller-grunderwerbssteuersatz-in-deutschland-nach-bundeslaendern/
En de premie is afhankelijk van de hoogte van het inkomen “uit niet zelfstandig werk” (inkomen als werknemer dus). Tevens is er een maximum waarboven het inkomen premievrij wordt.
Het is dus tamelijk persoonsafhankelijk welk systeem het duurst is. Gemmiddeld zijn de zorgkosten in Dld zo’n 10% lager dan in NL, als ik me de cijfers uit het tabelletje dat hier onlangs verlinkt werd (of uit de twittertjes hiernaast) goed herinner. Oostenrijk, Belgie en vooral GB waren geloof ik nog goedkoper dan NL en Dld.
De pensioenpremie is ook nogal verschillend, als ik het goed begrepen heb. Ken het nederlandse systeem echter te slecht om een vergelijking te maken.
aan huizenhyper:
er is geen Vermögenssteeuer, er is wel kapital-ertragsteuer.
verschil ad 2: je moet over de verkregen rente op je vermogen wel belasting betalen- er is een belastingvrije voet voor de verkregen rente.( en dividenden etc) dus je komt nooit negatief uit zoals in NL
Inactief Vermogen zoals een afbetaald huis) is dus vrij..
dan heb je geen voordeurdelers norm.. m.a.w.
als je samenwoont is het qua deutsche renteauszahlung belastingneutral.. dus mensen / vrienden / family hier stoppen hun geld bij elkaar, kopen gezamenlijk een grote boederij / hofstelle/ zodat iedereen een eigen appartment heeft en niemand hoeft in te teren op zijn deutsche aow uitkering- en zo worden gezamenlijke kosten verdeeld als WG ( Wohngemeinschaft).
Je in NL betaalde aow wordt overgemaakt.
Een in NL opgebouwd bedrijfspensioen wordt tot een grens van 10.000 belast in Duitsland, is het meer als 10.000 behoud NL zich het recht voor om het in NL te belasten en dan pas netto over te maken.
Helaas is de belasting in NL wezenlijk hoger.
Er is een belastingvrije voet voor AOW ers in BRD en er zijn veel veel meer redenen om naar Duitsland te emigreren.
Ik heb er de laatste 25 jaar gewoond en gewerkt. Nu weliswaar terug in NL voor familie redenen, maar mijn zorgtaak zit er praktisch op (veel eerder als verwacht) en ik plan terug te gaan.
Hier een goed informatiepunt:
http://www.grenzinfopunkt.eu/nl/home.shtml
je kan een afspraak maken. face to face.
aan huizenhyper:
WOZ betalen is vergelijkbaar met de jaarlijkse grundsteuer.. N:B die wordt samengesteld uit 3 versachillende elementen ( gaat te ver op dat u hier op te noemen) maar: is gebaseerd op bedragen voor de grondposities uit het jaar 1962.. de wet is er net door dat ze de grondwaarde ( en de andere waardes) naar aktuele waarden mogen aanpassen.. dus die gaan straks wel omhoog.
Bij ons betaal je 9,35% van je inkomen als werknemer aan pensioenpremie, wat met eveneens 9,35% door je werkgever wordt aangevuld. Ook hier tot een maximum, zoals bij de ziektekostenpremie, maar in dit geval bij een iets hoger inkomen. (Beitragsbemessungsgrenze)
AOW kent Dld. niet. Wie met zijn pensioen onder het bestaansminimum blijft, krijgt van de staat een aanvulling.
Kan iemand het NL-systeem kort doch duidelijk uitleggen?
aan huizenhyper:
een behoorlijk verschil met NL is: dat je als OG eigenaar mag mee betalen aan de wegvernieuwing in jouw straat. hier speelt de grootte van je kavel een rol.. en ook de ene gemeente verlangt meer als de andere..heb je een appartment wordt het anteilig umgeschlagen
dit is de zogn.kommunale strasenbaubeitrag.. we spreken hier over vaak dikke bedragen.. van 10.000 tot een meervoud daarvan.. heb je veel grond dan ben dus de sjaak.
van belang bij de bezichtiging:
kijk naar de straat is die slecht dan maar eens navragen of er al wat geplant is.. is openbare info.. vraag de makelaar of ga naar het bauamt.
is die net klaar fijn, maar opgepast dus.
Hoeft niet.
Ligt aan de grondprijsontwikkeling en uiteindelijk nog aan de “Hebesatz” die je gemeente gaat berekenen. Buiten dat is het een gemeentebelasting, die uitsluitend je gemeente (die ze int) ter beschikking staat. In een arme gemeente loop je dus meer risico op een pittige stijging.
Wordt idd duurder voor eigenaren van grond, die sterk in prijs is gestegen, dwz waarschijnlijk de goede stadlokaties. Bij mij verwacht ik weinig verandering: mijn gemeente heeft geen bijzonder grote spreiding in grondwaarden per m² en tevens is ze niet bijzonder arm.
Is wel een prima methode de peperdure binnensteden verder te gentrificeren: hartje in zo’n binnenstad gaat deze belasting voor de laatste overgebleven “arme eigenaren” evt. te sterk stijgen om hun onroerend goed te kunnen behouden. Met de opbrengst uit de daaropvolgende verkoop zijn deze personen dan wel ineens rijk. 🙂
Deutsche Mark,
Hangt er natuurlijk ook van af of je het eigen risico moet opgebruiken. Vuistregel is toch ca. 8% ziektekostenpremie o.b.v. het bruto-inkomen, “Tendenz steigend” (denk maar aan de ziektekosten van > 1,5 miljoen “nieuwe burgers” die geen cent bijdragen). Maar als moeder de vrouw thuisblijft en er meerdere kindertjes zijn misschien niet slecht :-))
Kan, maar hoeft niet altijd. Voor mijn deur ligt een straat die een andere deelgemeente toebehoort dan waar ik woon. Tevens valt ie voor zover mij bekend niet onder de gemeente, maar onder onze “Kreis” (soort provincietje). Tot dusver kwam bij (kleinere) werkzaamheden die voor mijn deur plaatsvonden nog niemand bij mij met de pet langs. Heb je een straatje dat overwegend de bewoners die er langs wonen dient, is het gevaar op genoemde kosten idd aanwezig. Zo’n doodlopend straatje eindigt aan de andere zijde van mijn huis (tevens mijn officiele adres). Is echter nauwelijks ouder (~15 jaar) dan mijn huis, en zal nog heel lang meegaan, want slechts verkeer van 4 huiseigenaren + bezoek.
mrgalak,
Eénverdieners hebben idd. voordelen. En mensen die weinig verdienen.
Eerste groep heeft zowiezo het voordeel dat de herkomst van het inkomen (man/vrouw/beiden) voor de belasting irrelevant is. Dat je in NL met 2 kleine inkomens beter af bent dan met 1 dubbel zo groot inkomen, is belachelijk en bij ons niet het geval.
NL heeft net als Dld. flink wat nieuwe burgers gekregen, dus ik verwacht vergelijkbare problemen. Zowel wat financiele als algemeen maatschappelijke pijn betreft.
Eigen risico in de ziektekostenverzekering hebben wij niet. Bij privéverzekerden evt. wel, maar niet in de “gesetzliche Krankenversicherung”. Bijbetalen(soms kompleet) bij bepaalde medicijnen hebben wij nog. Zoveel is dat echter niet. Eigen risico is beslist vervelender.
Alles komt door vandaag. Wat een weelde! 🙂
wow.. heb jij mazzel. zei je gegund.. maar ik denk
een gewaarschuwd mens telt voor 2, toch? dus wilde ik huizenhyper toch wel op dit wezenlijke verschil wijzen. denk je als nederlander niet aan..
google het maar eens en je bloed stolt in je aderen.. ook oudere renovaties kunnen ze met terugwerkende kracht bij je kasseren ..
Vermogensbelasting heeft Duitsland niet. Op geen enkele vorm van privévermogen. Slechts overdracht van vermogen (bijv. erfenis) en inkomen worden belast. Vermogensbelasting is bovendien lastig in te voeren, omdat het bij mijn weten een grondwetsverandering behoeft. De daarvoor nodige 2/3e meerheid te verkrijgen is vrijwel onmogelijk. En de hoge raad in Karlsruhe moet het toetsen. Het belastingrecht staat op meerdere punten een invoering van vermogensbelasting in de weg. Er was een regering die er kort over heeft nagedacht (rood/groen geloof ik), maar de plannen verdwenen snel weer van het toneel. Ben van veel dingen banger dan van deze vorm van belasting. Dit grote verschil tussen NL en Dld. zal nog wel een poosje blijven bestaan. (tot mijn dood bijv.)
Eerder komt er nog oorlog.
afbetaalde huiseigenaar,
Ach, hoe zit dat met die scheuren in je muur in Groningen? Of die huizen in R’dam-Zuid die gesloopt moeten worden?
NL is altijd voor een verrassing goed.
In Dld. heb je de wederkerende ellende+gezeur na overstromingen. Hier wisten die eigenaren in veel gevallen waar ze aan begonnen, wilden echter de hogere prijs voor een huis op “veilige lokatie” liever sparen. En dan klagen als het fout loopt. Media versus realiteit, omdat het opkloppen van feitelijk onjuiste stories nu eenmaal lekker verkoopt.
Nou László, kom er maar in!
Zo’n thuiswedstrijdje is toch een makkie voor je?
Mij leek het een redelijk objectief verhaal. Het uitzoeken van enkele rare randfiguren om interesse te wekken overheerst per saldo niet naar mijn smaak.
Eerst een beetje stoer doen tegen je leermeester.
En dan dit:
slijmbal
Off-Topic:
Vanavond start de nieuwe documentaireserie ‘Schuldig’ op NPO 1
‘Schuldig’ is een zesdelige serie, tien jaar in de Vogelbuurt in Amsterdam Noord.Een roerige volksbuurt. En veel, heel veel schulden.
Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft schulden. Gemiddeld hebben mensen die aankloppen bij de hulpverlening een schuld van 35 duizend euro, maar de kosten voor de samenleving zijn vele malen hoger.
https://www.divosa.nl/nieuws/nieuwe-documentaireserie-schuldig-van-start
Amsterdam huilt
waar het eens heeft gelachen
Schuldig
44 minuutjes docu
http://www.npo.nl/schuldig/14-11-2016/VPWON_1250450
Frustratie en hysterie in de Europese Unie
http://www.novini.nl/frustratie-en-hysterie-europese-unie/
Ps 🙂 sprookjessferen http://images-cdn.9gag.com/photo/123159_700b_v1.jpg
Trump geeft pensioenfondsen hoop en obligatiebeleggers hoofdpijn …… het blad etc .
Typisch ……. heeft Trump nu in zijn ééntje de Centrale Banken uitgeschakeld ?
1 Euro =
1.0748 U.S. dollars
En wie moet nu deze koeien knuffelen ?
https://www.theguardian.com/world/video/2016/nov/14/cows-stranded-on-island-after-new-zealand-earthquake-aerial-video
Hmmm, en het draadje zit alweer vast ?
Te koop een tuinhuis van zeven meter voor anderhalve ton
http://925.nl/archief/2016/11/14/te-koop-een-tuinhuis-van-zeven-meter-voor-anderhalve-ton/
Komt ie erdoor ? lol
Modaal verdienen en 560 euro belasting betalen, het kan
http://www.rtlz.nl/finance/personal-finance/modaal-verdienen-en-560-euro-belasting-betalen-per-maand-het-kan
Ook grappig is een piepklein baantje in box 1, en in box 3 huisjes en kamers verhuren ( 70% WOZ en er zelf geen werkzaamheden verrichten uiteraard ) Ik ken zoiemand, inkomsten netto 7000 per maand en ook nog teruggave IB van het piepkleine baantje in box 1 …….
Het kan weer, ze zijn gered, gelukkig maar 😎
Koeien gered: kunststukje Nieuw-Zeelandse bergingsploeg
kan je even niet volgen. welke scheuren en groningen en rotterdam zuid. bedoel je mij of bedoel je algemeen? ik heb bv geen scheuren en woon niet in groningen of rotterdam zuid
maar kan je wel volgen bij media hype.. dat weer wel
CPB: renteaftrek lager, sociale huur omhoog
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/27027419/__CPB__renteaftrek_lager__sociale_huur_omhoog__.html
Die ondernemer betaalt misschien niet veel IB, hij moet wel gewoon 21% btw afdragen over de winst.
‘De crisis voorbij? Rot op, b*llsh*t, flauwekul, nonsens!’
Crisis = Brexit = Trump
http://www.telegraaf.nl/dft/ondernemen/columnisten/alexklein/27020996/__Crisis___Brexit___Trump__.html
En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken ……..
Dat noemen ze marktwerking…
Daar kan je wel mooi je bureau inzetten, een hoogslaper erboven. Dan zit je wel mooi achter je computer.
Deutsche Mark,
Je ziet regelmatig nieuwsbijdragen op de Duitse TV (vooral in de armere deelstaten zoals NRW en Niedersachsen) waarin vermeld wordt dat huiseigenaren bedragen van meerdere tienduizenden EUR moeten neertellen voor herstel van wegdek en dergelijke voor hun huisdeur. Dit leidt regelmatig tot sociale drama’s.
maff, 🙂
…en als ze hun mond opendoen…
http://worldunity.me/wp-content/uploads/2016/01/rutte-leugenaar-586×350.jpg
Deutsche Mark,
Er bestond tot 1997 in Duitsland een vermogensbelasting. Deze werd geschrapt na een beslissing van het Bundesverfassungsgericht, omdat ze in de toenmalige vorm “verfassungswidrig” zou geweest zijn. De Groenen en delen van de SPD pleiten nu echter voor herinvoering. Duitsland heeft in de 20e eeuw twee maal dwanghypotheken (Lastenausgleich) op wooneigendomm doorgevoerd, in het kader van schuldherschikking en munthervorming.
maff,
…must be over the supermoon:
http://media0.giphy.com/media/HyWHC3PMC3mla/giphy.gif
Als de belegging betaald is moet er wel 1,41% van de waarde worden afgetikt. Nu nog 1,2%. En 1,41% is al snel de eerste drie maanden huur.
klopt.. en ze is in 97 niet effectief afgeschaft maar op eis gelegd. daardoor hoeft er bij een herinvoering geen grundgesätzabstimmung plaatste vinden. Uiteraard moet de herinvoering getoetst worden aan de struikelblokken waaraan ze toen ten onder ging.. de ongelijkheid. ( zijn heel veel details hiertoe.. voert te ver om daar hier op in te gaan)
N.B. waar in NL thans een belastingvrije voet van 25.000 is- is er bij de Grünen een belastingrije voet van 1 mio in gesprek.. m.a.w. het eigen huis blijft in de regel vrij, tenzei je hebt een megahut.
moet nakijken wat de SPD wil op dit gebied.. heb ik nog niet paraat.
Over de eerste 100k is de VRH ca. 0,7%, daarna wordt het 1,41%, boven de miljoen nog meer.
Dat geld is nodig om de oude dag te financieren. De overheid gaat het halen bij de mensen die het hebben, en uitdelen waar nodig.
afbetaalde huiseigenaar,
Aan de andere kant betaal je in DE momenteel ca. 28% belasting (Abgeltungssteuer) op ontvangen interesten, dividenden en koerswinsten. De linkse partijen pleiten ervoor dit op te trekken naar de persoonlijke belastingvoet, dus eerder richting 40%.
Allemaal koophuisbezitters. Hadden ze maar moeten huren!!!!
…
Je vergeet de drempel van 25k per persoon.
Wat wordt de drempel als het huis van Box1 naar Box3 gaat? Jij hoopt waarschijnlijk dat die niet veranderd. De echte zeepbeller, anderen verlies toe wensen en steeds de plank mis slaan.
Ondertussen bespaart de huiseigenaar huur, maand na maand na maand.
? op welk tijdstip in de uitzending?
Hoe help je iemand met kanker die aan haar tweede credit card begint?
Hoe help je iemand die de huurschuld voor haar partner verzwijgt?
Nederland richting derde wereldland. Interessant.
Onzin, deurwaarders zijn van alle tijden, huisuitzettingen ook.
Het is gewoon entertainment of reclame voor de SP.
Wat een geblaat, je hebt de aflevering niet eens gezien. Het zijn juist overwegend sociale huurders met schuldenproblematiek. Het zijn de mensen die niet met geld kunnen omgaan. Dat zijn vaak de huurders aan de onderkant van de samenleving.
Haha, je bent erin getrapt…
Ik ben pro-kopen. Wel cash.
Kijk maar uit dat dit niet ook in Nederland gebeurt, dan heb je er weer een probleem bij:
“Over the past ten years, nearly $1 Trillion has been added to the nation’s student loan tab. Today, there are 44 million people saddled under this debt, and a majority of these people are unable to make payments on the debt.
During this time period, student debt has eclipsed credit card debt, auto loans, and every other type of non-housing consumer debt.”
http://thehill.com/blogs/pundits-blog/education/305934-student-loans-credit-card-debt-and-why-clinton-lost-the-election
De ‘maakbare’ huizenmarkt ?
Ondertussen in de NL
de oekoenomie groeit als kool, en
ABN gaat nog eens 1500 banen schrappen ……
Nikx is nog wat het lijkt
De hypotheek wordt duurder
http://www.telegraaf.nl/binnenland/27035906/__Hypotheek_duurder__.html
Ps 🙂 http://www.acting-man.com/blog/media/2016/02/fannie-mae-cartoon.jpg
Begin van het einde ? 😉 http://edocs.lib.sfu.ca/projects/Cartoons/fullsize/2-2001-09-21.gif
Het Trump effect ? 😉
de
10 jaars
staats
http://www.homefinance.nl/images/misc/hfgrafiekstaatslening20.jpg
En het zit weer vast, misschien komt ie nog, lol
http://www.homefinance.nl/images/misc/hfgrafiekstaatslening20.jpg
Wel goed voor die bankklerken. Ze voelden zich altijd het onschendbare mannetje of vrouwtje. Maar de meeste banen daar zijn volstrekt overbodig. Daar stonden ze niet bij stil, volkomen gebrainwashed. Nu paniek in de tent.
klopt.. en dat is er al jaaaren.. er is echter een vrij bedrag.. en dan betaal je het percentage pas op het bedrag daarboven.
ja zie mijn post: vermogen is vrij maar kapitalertragsteuer is op het rendement.. nb: effektieve rendement en niet zoals in NL verondersteld rendement.
afbetaalde huiseigenaar,
Het “Freibetrag” is minimaal: ca. 800 EUR. Als je een hoog rendement kan halen is het NL systeem gunstiger, als je onder de 4% p.a. zit het Duitse, denk ik.
tsja
ook van belang voor huizenhyper mocht hij / zij de sprong naar BRD wagen: is de erfbelasting..
de steuerfreibeträge voor echtgenoten / geregistreerden partners is heel hoog. €. 500.000
dus het huis is meestal wel gered.
hoe zit dat in NL?
hoeveel mag je als echtgenoot erven voordat de fiscus de hand ophoud?
Het ging in dit geval van ontruiming om een sociale huurwoning van corporatie “eigen haard”.
Deze mensen kunnen niet alleen “niet met geld omgaan”: ze kunnen het zelfstandig leven in al z’n facetten gewoon niet aan.
Vroeger vonden zulke mensen vaak nog wel de nodige ondersteuning bij een familielid, vriend/in of buur die wel de intelligentie+kennis bezat om bepaalde zaken op de rails te houden. Door o.a. de vereenzaming ontbreekt deze ene sleutelfiguur steeds vaker. Het is dus een algemeen probleem binnen de samenleving. Van mensen als “Paul” in de uitzending zijn er meer nodig.
Ook de vrouw die borstkanker achter de rug had, maar nog met de gevolgen vecht, is een schrijnend geval van eenzaamheid. Een half uur met de hond plastic opruimen in het park om een muntje voor een kop koffie te “verdienen”. Triest leven. Uitzichtloos wachten op de dood…
Conclusie: de sociale/psychologische factor lijkt me wezenlijk belangrijker dan de financiele. Als het eerste verbetert, gaat het tweede als gevolg eveneens vooruit. Schulden zijn gevolg, geen oorzaak.
afbetaalde huiseigenaar,
Het rendement moet daarbij nog gerealiseerd zijn.
Koerswinst of een waardevoller huis is vooreerst irrelevant. Wij hebben ook geen WOZ-waarde, waarbij niet uitsluitend de grond, maar daarbij nog de bebouwing gewaardeerd wordt. En dat ieder jaar weer opnieuw. In Dld. ondenkbaar, want de bebouwing is veel te onvergelijkbaar. (individueel opdrachtgeverschap bij het bouwen!)
László,
Leermeester: hahaha!
Vervelende zeur.
(waar je je waarschijnlijk aan stoorde heb je niet gequote)
Vond je m niet grappig?
Nee dus, je snapte m niet eens.
Inderdaad
maff, 🙂
Zandzakken voor de deur!
https://gulfofmexicooilspillblog.files.wordpress.com/2011/01/sandbags.jpg
De admin in op twitter moet ook nog veel leren.
https://twitter.com/huizenprijzen/status/798912797656711168/
Vorig jaar zijn er 48k wonigen bijgebouwd (á 225k) = 11 mld hypotheek?
Aantal huishoudens stijgt ook nog steeds (héél langsaam).
Nieuwe hypotheken moeten binnen 30 afgelost worden, met de huidige rente bijna lineair.
Er zijn miljoenen huishoudens die met schuld en daaraan gekoppeld risico overweg kunnen.
LTV naar de 90% natuurlijk, dat wel!
afbetaalde huiseigenaar,
Dit is de huidige situatie. Ik verwacht echter dat de belastingdruk in DE significant stijgt, onder meer vanwege de kosten van de vluchtelingenopvang. Er zijn ernstige schattingen (bv. van prof. Raffelhüschen) dat dit op langere termijn meer dan 900 miljard EUR gaat kosten. De meeste van deze mensen gaan namelijk nooit geïntegreerd worden in de arbeidsmarkt, en het geld voor hun uitkeringen en later pensioen moet ergens vandaan komen.
Het ging meer in z’n algemeenheid over sociale huurders aan de onderkant.
Verder is het geen waardeoordeel, wilde alleen maar ff aangeven dat schulden vaker voorkomen bij huurders dan bij kopers (afgezien van de hypotheekschuld), maar mrgalak zei achteraf dat hij maar een grapje maakte.
Euhm, bedoelde James, niet MrGalak
Duitsland is niet zaligmakend. Zij gaan een enorm immigratieprobleem tegemoet. Wat wel goed functioneert in Duitsland is de woningmarkt. Uitgezonderd de grote steden kent Duitsland geen huizenmarkt-zeepbel zoals wij die hebben gehad vanaf de jaren 90. Gecombineerd met een gunstiger belastingklimaat is daardoor de welvaart van de gemiddelde Duitser hoger dan die van de Nederlander. Dat zie je op de weg en in de restaurants.
Maar voor dat je gaat emigreren naar Duitsland, besef wel dat de Duitsers een compleet andere cultuur hebben en de meest verschrikkelijke taal in de wereld spreken.
Zolang banken geld mogen creeeren d.m.v. leningen voor assets zoals huizen blijft de nederlandse economie in crisis. Asset bubbles blijven dan ontstaan. Bij stijgende rente is de kans groot dat ze leeglopen. De huidige lage rente is niets anders dan een noodzaak om de boel niet te laten ploffen. Want als de boel ploft is er pas echt stront aan de knikker. De particuliere schuld in Nederland neemt weer toe maar draagt weinig bij aan de economie omdat het voornamelijk een toename van hypotheekschuld is. Door het toenemende consumentenvertrouwen de laatste rijd is er een schijnopleving van de economie.
Onbegrijpelijk hoe korte termijn denken de overhand in de politiek heeft gekregen terwijl ik nou juist van de politiek een lange termijn visie verwacht. Dit heeft alles te maken met de grote generatieverschillen en dan met name de demografie. De babyboom generatie heeft geleid tot het mislukken van de democratie. Zoals ik al eerder heb gezegd zullen we zien dat de politiek er alles aan doet om het elctoraat te paaien en dat is nu precies wat er gebeurd. Er is geen balans meer tussn de generaties.
Op korte termijn lijkt het allemaal goed maar op lange termijn wordt het alsmaar slechter.
We leven in een tijd van: Na mij de zondvloed.
Hoe groot is het percentage Nederlanders dat zijn inkomen verdient in de financiële wereld?
Dit inkomen moet allemaal betaald worden uit de ontvangen rente (verdienmodel).
Hoeveel Nederlanders komen op straat te staan als de particuliere schuld gehalveerd wordt?
We doen het ons zelf aan met behulp van de politici of beter gezegd bankhoeren.
Arjan,
Ik maak ook wel grapjes …
Toezichthouders waarschuwen voor oververhitte huizenmarkt in grote steden
http://www.volkskrant.nl/economie/toezichthouders-waarschuwen-voor-oververhitte-huizenmarkt-in-grote-steden~a4415855/
ps 🙂 hilarisch 56 sec. ( gepikt van Schmull ) https://www.youtube.com/watch?v=LGcaNY5eBWw
Woningmarkt Amsterdam nog kritieker
52 min geleden Jelmer Geerds
AMSTERDAM – Ondanks de aangekondigde lichte verhoging van de hypotheekrente dreigt de situatie op de Amsterdamse woningmarkt volgend jaar nog hectischer te worden dan nu al het geval is. Dat vreest Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam.
Sven Heinen maakt zich zorgen over het nog verder teruglopende huizenaanbod.
Sven Heinen maakt zich zorgen over het nog verder teruglopende huizenaanbod.
Foto: Foto Ronald Bakker
,,Normaal gesproken zou je zeggen dat een stijging van de hypotheekrente een remmend effect op de vraag zou hebben”, legt Heinen uit. ,,Maar de aangekondigde verhoging is dusdanig klein dat het kopers in Amsterdam waarschijnlijk niet zal afschrikken. Wat echter wel zorgwekkend is, is dat het aanbod te koop staande woningen volgend jaar nog beperkter zal worden doordat woningcorporaties nauwelijks nog sociale huurwoningen zullen verkopen.”
Afgelopen jaren werden jaarlijks zo’n 2000 á 2500 sociale huurwoningen middels zogenaamde ’uitponding’ door woningcorporaties aangeboden voor verkoop. ,,Komend jaar wordt dat aantal nagenoeg gehalveerd. Daardoor wordt het aanbod nog verder beperkt. Ter vergelijking: tijdens de crisis waren er gemiddeld zo’n 9000 woningen te koop in Amsterdam, nu zijn dat er nog maar krap 1700. En dat aantal wordt volgend jaar dus nog lager”, waarschuwt Heinen.
Woningcorporaties besloten enkele jaren geleden een deel van hun sociale huurwoningen te verkopen om hun eigen vermogen te versterken. Nu zij weer beduidend kapitaalkrachtiger zijn en er vanuit linkse partijen vraagtekens worden gezet bij het dalende aantal sociale huurwoningen, wordt de uitponding gereduceerd. Heinen verwacht dan ook dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen: ,,Als je kijkt naar het derde kwartaal van 2015 ten opzichte van het derde kwartaal van dit jaar, dan zie je een prijsstijging van 17 procent. Ik verwacht dat de prijzen volgend jaar met nog eens vijf á tien procent zullen stijgen.”
Oh en de 100 K vrijstelling van schenkbelasting komt ook weer terug.
Alwetenden hier beweerde destijds dat de verkopen drastisch zouden inzakken door de verlaagde leencapaciteit en het verdwijnen van de 100 K vrijstelling.
Kopen in Amsterdam in 2012 was een zeer slimme zet.
maff, 🙂
Intussen in India, war on cash…
https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-58834f6a2e561e4423c8cc78398ad488?convert_to_webp=true
James,
Als je toen wist dat de rente onder de 2% zou gaan in 2016.
Dit gaat een keer pijn doen.
2030 misschien?
IK betaal 6% 🙂
Klein leninkje bij moeders. (met Kerst komt het weer terug in m’n zak).
James,
Maar je moet dan wel verkopen om je meerwaarde te verzilveren. Alleen vind je dan, als je in Amsterdam wil blijven, geen adequaat alternatief. Dus is het een theoretische return, die zo weer verdwenen kan zijn.
een mooi voorbeeld hoe het recht van zelfbeschiking, verloren gaat. Inderdaad: corporate fascism! 🙂
I guess je kunt altijd nog weigeren daar te eten.
Heb daar zo’n 15 jaar geleden voor het laatst gegeten schat ik: de tweede en meteen laatste keer. De eerste keer bleek toen in een hamburger terugstuurde dat ie zo hoorde te smaken…. Pfff… wat een bocht! 🙂
Frans,
Zo is het, Frans!
Voor een veranderingsproces zijn maar 10% weldenkenden nodig:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ee/7a/78/ee7a78aed148a941bc3b6058282ab5a9.jpg
De hoogste gemiddelde private schulden EN gemiddeld het langste werken van alle Europese landen, zou er een verband zijn?
https://twitter.com/youjonker/status/799202563597824001
En over waanzin gesproken:
“Zo houdt een eenverdiener die zijn brutoloon met 10.000 euro ziet stijgen, van 22.000 euro naar 32.000 euro, daar volgens de kabinetscijfers onder de streep slechts 355 euro van over. Een eenverdiener die zijn loon met 5.000 euro ziet stijgen van 27.000 naar 32.000 euro houdt daar netto zelfs helemaal niets van over, maar gaat er juist 57 euro op achteruit.”
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/wiebes-eenverdiener-houdt-van-extra-loon-niet-wel-niets-over-1.1104059
“heffingskortingen”
“arbeidskorting”
“inkomensafhankelijke combinatiekorting”
“overdraagbare algemene heffingskorting”
” „Van het kabinet-Den Uyl wordt wel beweerd dat dit zich bezig hield met sturing van de samenleving, maar wat er nu gebeurt, gaat nog veel verder. Kennelijk is het uitgangspunt dat we met zijn allen in dienst zijn van de staat.” ”
“is er sprake van discriminatie op basis van leefvormen en een schending van de mensenrechten”
“wil nu via een amendement proberen de verdere afbouw van de overdraagbare heffingskorting te stoppen. Hij wil dat financieren door de inkomensafhankelijke combinatiekorting te verlagen”
“Het Nibud betitelde kostwinners met een modaal inkomen dit jaar als „een risicogroep” die „feitelijk geld tekortkomt” en mogelijk bezuinigen moet op voeding. Volgens het budgetinstituut hebben kostwinners met een inkomen van 30.000 tot 45.000 euro het in sommige gevallen zelfs slechter dan gezinnen in de bijstand. ”
http://www.rd.nl/alleenverdiener-betaalt-straks-tot-wel-vijf-keer-meer-belasting-1.496078
#FAAL
Klopt. Daar om woon ik ook heel ‘goedkoop’. Heb liever cash als werkkapitaal ipv in stenen.
dat is in de glazenbol kijken- schiet je niks mee op
neem de huidige realiteit als startingpoint om te vergelijken ( met het volle besef dat het vandaar uit uiteraard altijd minder wordt en dus zeker niet alleen in BRD maar zeker ook in NL)
stand 2016:
in de BRD als gepensioneerden een belastingvrijvoet voor alleenstaande van 8.ooo euro en als (echt) paar 16.000 belastingvrij..
dan verschilt dat behoorlijk met NL!
De bedragen daarboven worden tegen een gereduceerd percentage(voor aowers) afgerekend.
In NL betaal je vanaf de eerste euro–
Tevens is de ingangsdatum van de Renten(AOW) vastgelegd per geboortejaar en niet indicatief zoals in NL. MAW bij de SVB is het niet zo dat je OPje 67 krijgt maar VANAF je 67.. en dat wanneer dan wel krijg je 2 jaar van te voren te horen en is gerelateerd aan de dan te verwachten( statistische ) levensduur.
In BRD: is de datum vastgelegd ( van minder interesse voor die die geen Duitse Rentenversicherung opgebouwd hebben)
Maar dit dan weer wel.. voor diegene die naar duitsland wil emigreren en koopt:
de erfenis tussen partners: in NL mag je vanaf de eerste euro 10% betalen en is gestaffeld vanaf 121.000 wordt het 20% etc.
de erfenis tussen partners in BRD is 500.000 vrij!
heb je bijv niet veel inkomen hebt zoals aangegeven Huizenhyper dan hoeft de nabestaande het huis niet te verkopen om de erfbelasting te betalen, in Duitsland
nee natuurlijk niet, geen enkel land is zaligmakend.
en ja beetje respect voor de andere kultuur en dus de lokale taal goes a long way.
duitsers die naar NL verhuizen als expat krijgen ieen min. 10% extra loonvereffening omdat de levenskosten hier in NL zo hoog zijn.
Is alles na te lezen bij de Mercer c.o.l.a. index onder de zogn. compensation and benefits scales die bedrijven hanteren voor de int. workforce.
Expats betalen bovendien 15% minder loonbelasting heb ik me laten vertellen. Extra douceurtjes die de Nederlander niet krijgt.
Mits je op tijd uitstapt.
OG verkopen eind 2007, dat was pas een slimme zet. Al weer negen jaar geleden.
In NL 636.180!!!!
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/erven/erfenis_krijgen/vrijstelling/vrijstelling
Ga je je huiswerk is doen.
In NL kennen we geen belastinvrijevoet maar een heffingskorting.
Verdiep je er nog even in voordat je vergelijking maakt.
En dan wordt (extra) aflossen van schulden lastig.
Welk stukje van lange balans snap je nu eigenlijk niet?
Bij mijn weten is het juist andersom, Nederlanders zijn welvarender dan Duitsers.
Cunsumptief krediet neem ik aan, want een eenverdiener (RD, dus kostwinner) kan van een modaal inkomen geen huis kopen.
Latida,
Leuk om te zien dat hier de SGP gesteund wordt.
afbetaalde huiseigenaar,
Ik wilde gewoon even aangeven, dat een lelijke onverwachte financiele tegenvaller niet alleen in Dld. op de loer ligt, maar je net zo goed in NL kan treffen.
Belasting toegevoegde waarde.
Nico, begrijp je eigenlijk wat je hier hebt opgeschreven?
Ik geloof van niet. Iig wordt de btw door de consument betaald, en niet door de ondernemer. Die wordt uitsluitend in het spel opgenomen om de inning voor z’n rekening te nemen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Omzetbelasting
mrgalak,
De linkse partijen gaan voorlopig in Dld. de dienst niet meer uitmaken.
mrgalak,
De wal gaat het schip keren. Kan gevaarlijk voor de vrede in NW-Europa gaan worden. (geschiedenis herhaalt zich…)
Dld. is in veel opzichten vergelijkbaar met NL. De verschillen liggen vaak in het detail en zijn zelden levensgroot.
Je hebt het gemiddeld zo’n 10% beter dan in NL, denk ik. (in mijn situatie meer, eerder 15-20%)
Geldt echter niet voor iedereen. Voor ieder individu ligt het anders. Je kunt 20% beter af zijn, maar net zo goed 10% minder. Alles mogelijk.
En of het je de prijs van een andere cultuur waard is, is net zo individueel verschillend. Ik wilde zowiezo van de NL-cultuur af, waardoor een win-win-situatie ontstond. 🙂
De taal is idd geen voordeel. Engels of, nog leuker, Nederlands als voertaal invoeren zou ik toejuichen.
BBB,
Hoe en door wie wordt het vacuum dat na de BB-generatie gaat ontstaan gevuld? Dat is de hamvraag.
Latida,
Eénverdiener met 2x modaal wordt in NL ook stevig gepakt. Voor mij is een remigratie om die reden geen issue.
Máxima mocht het niet zeggen: “Nederland is te veelzijdig om in één cliché te vatten.”
Waar wilde je vanaf? Welk onderdeel van de NL-cultuur? En zitten er geen minnetjes in de DE-cultuur?
Mario Draghi staat volledig in dienst van de NL schuldproblematiek.
Geloof je het zelf?
László,
Dat is een toevalligheid. De lage rente is nodig om de staatsschulden van de Zuid-Europese landen houdbaar te maken. Heeft inderdaad niets met de Nederland private schuld te maken. Maar dat begrijpt iedereen wel, behalve jij. Jij hebt onvoldoende!
Dat zeiden de Nederlandse banken ook tegen de Europese toezichthouders met betrekking tot de ‘unieke situatie in Nederland’ en dat daarom Basel 3 voor hun anders beoordeeld moet worden en moet je ze nu eens zien.
Klok en klepel lulverhaal.
Bedrag (partner) vrijstelling 2016: € 636.180
Je kan het je laten voorlezen door de belastingdienst:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/erven/erfenis_krijgen/vrijstelling/vrijstelling
“Het geld van jong en oud in één pot geeft ruzie; Sjaak Zonneveld met Ilja Boelaars”
“Ilja Boelaars is gecertificeerd financieel risico manager en promovendus economie aan de University of Chicago. Daarnaast is hij columnist bij het FD.
Sjaak Zonneveld vervulde verschillende management- en directiefuncties bij grote softwarebedrijven. Op zijn 35ste nam hij voor het eerst een sabbatical om te gaan reizen. Sindsdien wisselt hij periodes van werken af met periodes waarin hij andere activiteiten – zoals reizen – onderneemt. Dat principe noemt hij ‘Het Nieuwe Werken aan je Pensioen’. Dat is tevens de titel van een boek dat hij schreef.
In zijn gesprek met Ilja Boelaars over pensioenen gaat het over het falen van het systeem. “We hebben een grote pot geld dat op een transparante manier verdeeld moet worden. Henk Kamp heeft de rentestand veranderd, maar niemand snapt wat er nu werkelijk met die pot gebeurd. Boelaars pleit er voor dat de pot uit elkaar getrokken wordt en er op individueel niveau verdeeld gaat worden. “Je hebt ook beleggingsfondsen waar je op individueel niveau kan in- of uitstappen.
Verhogingen van pensioenuitkeringen aan ouderen gaat ten koste van de uitkeringen in de toekomst aan jongeren. Onder economen is er hierover geen verschil van mening, alleen de enorme electorale politieke druk maakt dat we geen besluiten hierover nemen.”
https://www.youtube.com/watch?v=n0WYHzFmRoQ
Aanrader: Digitale burgerdetectives
http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/13-11-2016/VPWON_1257588
…EENS doen !
Het cruciale verschil is de vrijstelling voor kinderen. Dat zijn nu eenmaal vaak erfgenamen. Die komen in Dld. duidelijk beter weg dan in NL. Het gevolg is meer onbelast woningbezit. Het gaat vrij over op de kinderen. Die kunnen dan wat investeren in renovatie, en wonen vervolgens heel betaalbaar in het huis van de ouder/grootoudergeneratie. Als “dankjewel” wordt de grootoudergeneratie dan verzorgd door de jongeren in de familie. Je hebt bij ons veel 2 en 3-familiehuizen, waar dan 2 of 3 generaties wonen. Cultuurverschil met NL. In de steden vind je dan meer de nederlandse cultuur, met meer vereenzaming etc. als gevolg. In NL op landelijke lokaties vrijwel hetzelfde beeld als in de steden.
Nee.
Zijn dienst veroorzaakt echter neveneffekten die in NL en andere niet zuideuropese landen (Italie+) van invloed zijn. Problemen worden erdoor vooruitgeschoven en nieuwe negatieve effekten ontstaan erdoor.
Per saldo niets goeds. Ook voor Dld. erg slecht, het werk van deze akelige man en zijn opdrachtgevers.
László,
Meer plusjes in Dld. dan NL.
Meer minnetjes in NL dan Dld.
Teveel plusjes en minnetjes om hier op te schrijven.
Jouw manier van communiceren is iig typisch NL en een dik minnetje. Die tel ik zelfs voor twee.
De discussie hier heeft toch wel een hoog Maartje Martens-gehalte. 🙂 Hoezo is het in Dld. beter dan in NL? Allemaal gebaseerd op meningen en vermoedens.
Kijk hier eens:
List of countries by GDP (PPP) per capita
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
List of countries by average wage
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wage
Als je al die neplandjes als Qatar, Luxemburg, San Marino, etc. even weglaat, staat NL in de top 4 t/m 8 wereldwijd! En op al die lijstjes scoren we hoger dan Duitsland. En zo zijn er nog vele internationale lijstjes waarop NL zeer hoog genoteerd staat.
Hier ook, nr 7 op de CIA IOU external debt list 😉
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2079rank.html
ps 🙂 https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/animals-debt-tortoise-hide-peep_hole-debt_collector-cga0265_low.jpg
Schuld is onweerstaanbaar
Verwarring in het land van Keynes
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/17/verwarring-in-het-land-van-keynes-5321253-a1532125
Goldman Sachs geeft advies aan de kleine man: los je creditcardschuld af
Rente 12 tot 13 procent
http://www.finanzen.nl/aandelen/nieuws/Goldman-Sachs-geeft-advies-aan-de-kleine-man-los-je-creditcardschuld-af-1001529529
En alweer een vastzittertje ?
Huize Maff heeft een nu een waarde van 3 van deze jongens
https://i.ytimg.com/vi/JkxViDee64U/maxresdefault.jpg
Nog niet eens zo groot als een pak koffie, lol
Arjan,
James,
Niet vergeten dat DLD groot is, en de welvaartsverschillen tussen de regio´s enorm zijn. Ik geloof best dat de gemiddelde welvaart in NL hoger is dan in de “neue Bundesländer”, maar beslist niet dat dit ook geldt ten opzichte van Bayern (hier heb ik zelf gewoond) en Baden-Württemberg.
Arjan,
Misschien is NL ook een neplandje :-)) We zijn sowieso een bijkantoortje van DLD, maar op veel vlakken slechter bestuurd dan het hoofdkantoor, naar mijn mening.
Gevolgen van de massa-immigratie naar DLD. De maatschappelijke waarden verschuiven volledig (mannelijker, want de meeste vluchtelingen zijn mannen, intoleranter, agressiever, archaischer).
https://guidograndt.wordpress.com/2016/11/18/tabuthema-fluechtlinge-jung-maennlich-muslimisch-traumatisiert-schwer-zu-sozialisieren/
Een dominee stelde voor de vluchtelingen gratis prostituees ter beschikking te stellen, om erger te voorkomen …
Arjan,
Wat heb je aan die tabellen als je iedere dag twee uur in de file staat? Of als ouderen en vrouwen ‘s avonds niet meer alleen over straat durven gaan? Of als de lucht die je inademt misschien wel de meest vervuilde lucht van Europa is?
“The Netherlands ranks second worst country for traffic congestion of all European and North American countries.”
http://www.dutchdailynews.com/netherlands-named-second-worst-country-for-traffic-congestion/
Het relatief hoge GDP van Nederland in vergelijking met anderen is bovendien te danken aan de grote hoeveelheid zware industrie, veeteelt en agrarische productie van groente, fruit, bloemen en planten in Nederland. Chemische bedrijven, staalbedrijven, olieverwerkende bedrijven, de grote scheepvaart, de bodemverontreiniging, de uitstoot van koeien en varkens, de bevolkingsdichtheid, daar wordt namelijk wel een hoge prijs voor betaald.
Zie bijvoorbeeld dit:
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Envisat/Global_air_pollution_map_produced_by_Envisat_s_SCIAMACHY
Bovendien zegt het gemiddelde in Nederland niet zo heel veel over de levenskwaliteit over de hele breedte vanwege de manier waarop de samenleving is ingericht.
De provincies geven milieuontheffingen aan de zware industrie, niet om de gezondheid van de bevolking te beschermen maar om de economische belangen zoals werkgelegenheid te dienen.
Zo hoor ik je bijvoorbeeld niet over het feit dat Nederland ook in de top 10 in de wereld staat als het gaat om de aantallen burgers die kanker krijgen:
http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country
en zie dit:
http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/lung-cancers/by-country/
Let op! Dit zijn geen meningen en vermoedens maar jaar in jaar uit gerapporteerde cijfers uit verschillende onderzoeken.
Dat men daarnaast de hoogste private schulden heeft en ook het langste moet werken, en daarnaast ook het hoogste aantal inbraken kent in de wereld, geeft toch echt te denken.
https://top5ofanything.com/list/1c5dd329/Countries-with-the-Highest-Burglary-Rates
“Woninginbraken hebben – zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek – een grote impact op de slachtoffers. Slachtoffers hebben niet alleen te lijden onder materiële schade, ook op immaterieel gebied kampen zij met problemen. Hun gevoel van veiligheid en zekerheid is aangetast (Lamet & Wittebrood, 2009). ” – pag 7
https://www.politieacademie.nl/overdepolitieacademie/nieuws/Documents/RapportWoninginbraken_definitief.pdf
Mijn hoor je niet zeggen dat er niets goed gaat in Nederland, want zo is het ook weer niet.
Maar als je dit zegt:
Dan moet je wel met iets beters aankomen dan met je eigen meningen en vermoedens, want het gemiddelde GDP per capita is slecht 1 van een heel rijtje aan indicators die tezamen de kwaliteit van het leven bepalen.
Aan ieder van die indicatoren kun je vervolgens een gewicht toekennen voor wat voor jou persoonlijk van het meeste belang is.
Bovendien zijn alle individuele gevallen anders. Als jij een beetje je talen spreekt bijvoorbeeld, heb je het in het buitenland al een stuk makkelijker. Bovendien wordt jou eigen levensgeluk voor een groot gedeelte bepaald door persoonlijke omstandigheden, zoals het wel of niet kunnen bijdragen aan de samenleving, of je zelf het gevoel hebt dat je jezelf nuttig kunt maken zeg maar.
Wat ik hier maar mee wil zeggen is dat het enkel kijken naar het GDP om daarmee de gemiddelde kwaliteit van leven te meten tekortschiet, je zult dus naar een heel scala aan indicatoren moeten kijken.
Kijk eens naar Maslow bijvoorbeeld
“The most fundamental and basic four layers of the pyramid contain what Maslow called “deficiency needs” or “d-needs”: esteem, friendship and love, security, and physical needs. If these “deficiency needs” are not met – with the exception of the most fundamental (physiological) need – there may not be a physical indication, but the individual will feel anxious and tense.”
http://www.managementgoeroes.nl/management-modellen/piramide-van-maslow/
De piramide van Maslow ken 5 fasen straks geven we per fase een uitleg en enkele voorbeelden:
“- De eerste basisbehoefte zoals eten, lucht en water – Maslow noemt dit de fysiologische behoeften of primaire biologische behoeften.
– De tweede fase in de behoeftepiramide van Maslov is bestaandszekerheid. Hier vallen zaken als veiligheid en zekerheid onder.
– De derde fase is definieert Maslow als sociaal contact, zeg maar vriendschap en liefde
– De vierde fase is waardering erkenning en zelfrespect, dus hoe anderen over jou denken
– De laatste fase is zelfontplooiing”
Je zou voor ieder van die fases per land een heel scala aan factoren kunnen hangen om de gemiddelde kwaliteit van leven in ieder land te meten.
De eerste basisbehoefte relateert direkt aan de primaire levensbehoefte. Dit is relevant omdat een dak boven je hoofd hebben in de praktijk 1 van die primaire levensbehoefte is. Een tekort aan woningen heeft dus een direkt effect op de kwaliteit van leven in een land, net als schone lucht.
En ook het gevoel van veiligheid en geborgenheid staat hoog op de lijst. Bovenaan de lijst staan voor het aantal inbraken is wat dat betreft geen indicator waarvan je nu niet direkt zou zeggen dat het een samenleving betreft waar het voor iedereen goed toeven is, maar eerder een samenleving met een verontrustende mate van ongelijkheid en onderliggende, al dan niet benoemde sociale problemen.
Of de gemiddelde levensstandaard in Duitsland hoger is dan in Nederland weet ik niet, maar ik weet wel dat er vele gebieden zijn in de wereld waar het prima vertoeven is en het je aan niets hoeft te ontbreken.
“Met een emigratiegolf hebben we de afgelopen jaren zeker te maken gehad. De vraag is welke mensen vertrekken, waar ze naartoe gaan en hoe ze eenmaal aangekomen hun leven inrichten. Uit analyse van CBS-cijfers over emigratie blijkt dat mannen meer dan twee keer zo vaak emigreren als vrouwen. Emigranten zijn vaak jongeren onder de dertig en vaker dan gemiddeld alleenstaand. Ook behoren emigranten die uit Nederland weggaan meestal tot de bovenste inkomensklassen.
Waarheen, waarvoor?
In tegenstelling tot de naoorlogse migratie-hausse zijn hedendaagse emigranten niet bijzonder sterk op andere continenten gericht. De Nederlandse emigrant is hoofdzakelijk georiënteerd op andere Europese landen. Maar liefst 69 procent van hen verlaat Europa niet. België en Duitsland zijn de populairste bestemmingen. Voor beide landen worden de huizenprijzen als motivator genoemd en van België gaat ook een fiscale aantrekkingskracht uit. ”
https://financialfocus.abnamro.nl/wonen/waarom-emigreren-nederlanders/
Kortom 1 van de ongewenste effecten van de woningpolitiek in Nederland is dat overduidelijk meer dan ooit jonge Nederlandse mannen het vaderland de rug toekeren, en voor zichzelf betere kansen zien in het buitenland dan in Nederland zelf.
Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest? Toch?
Het had immers ook andersom kunnen zijn, dat Belgische en Duitse jongeren graag in Nederland willen komen wonen.
maff, 🙂
…IOU, a real monkey on your back…
http://gapbagap.net/wp-content/uploads/2016/11/Baby-Monkey-is-Best-Friends-with-Goat-12.gif
Latida,
Ik denk dat die jonge NL mannen nooit echt een prioriteit waren voor de politiek. Veel eerder de belangen van de banken en bouwsector, want daar lokken na afscheid uit de active politiek leuke baantjes.
maff,
En ook op die lijst doen we het beter dan Dld…
mrgalak,
Er zal wat gedaan moeten worden aan de verschillen tussen o.a. jong en oud en alleenstaanden en tweeverdieners. Maar velen denken dan aan meer lenen. Juist minder lenen en meer huurwoningen zijn de oplossing.
Arjan,
Korrigeer je dat lijstje nog even voor de 5x grotere bevolking van Dld.
Arjan,
De resultaten zoals ze in de “GfK’s purchasing power map” te zien zijn, vind ik de beste afspiegeling van de welvaartsverschillen binnen Europa. Ze dekt zich het meest met mijn ervaringen als bewoner van Dld. en NL, en tevens met mijn waarneming wat meerdere andere vooral middeneuropese landen op deze kaart betreft. Met meerdere landen heb ik zowel familiebanden als arbeidskontakten. Ik verblijf er regelmatig en meen de welvaart aldaar aardig in te kunnen schatten.
GfK’s purchasing power map:
http://images.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fpopsop.com%2Fwp-content%2Fuploads%2FGfk-purchasing-power_-Europe-2014.png&imgrefurl=http%3A%2F%2Fpopsop.com%2F2014%2F11%2Fbrits-have-36-more-purchasing-power-in-2014-than-the-european-average-gfk-study-finds%2F&h=2980&w=2331&tbnid=qY753qQ1fPSJkM%3A&vet=1&docid=eeZy72Pe8U-YmM&ei=j98uWLTINcX_UKa8g9gF&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=3309&page=0&start=0&ndsp=30&ved=0ahUKEwj0y6TWk7LQAhXFPxQKHSbeAFsQMwgcKAAwAA&bih=907&biw=1280
2e poging linkje:
http://popsop.com/2014/11/brits-have-36-more-purchasing-power-in-2014-than-the-european-average-gfk-study-finds/
Deutsche Mark,
Ik heb in Dld. overigens op verschillende plaatsen gewoond, in verschillende bondslanden.
Zuid rijker dan noord en west rijker dan oost is een correcte afspiegeling van de verdeling binnen Dld., en waar ik nu woon (NRW) is wat mij betreft het meest met NL vergelijkbare bondsland.(qua structuur)
De gemiddelde koopkracht is iets hoger, zoals op de Gfk-kaart te zien.
De euro zal over tien jaar niet meer in zijn huidige vorm bestaan en zijn vervangen door een gezamenlijke munt die Duitsland samen met Nederland, België en Oostenrijk gaat invoeren. Deze opmerkelijke uitspraak deed voormalig eurocommissaris en VVD-coryfee Frits Bolkestein
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/27056404/___Euro_bestaat_over_tien_jaar_niet_meer___.html
Trend: Mensen zijn de politiek correcte elite zat en stemmen op Trump, Le Pen en Wilders.
ohh jeetje.. laat maar een beetje stoom af.. is prima..
maar geef even aan hoe hoog is dan die heffingskorting?
ja daar heb je helemaal gelijk in.
beste apekool.. Jawohl! Bitte um Entschuldigung!
grappig dat je niet reageerde toen ik het als openvraag stelde.. maar waarschijnlijk is het leuker om de beuk er in te gooien.
ik moet er ook om grinniken want het lijkt wel erg op het zogn. oberlehrerhafte wat de nederlander toch zo graag de duitser als karateristiek toedicht.
Ook met jou is het hier schuddebuiken hoor. 630k over het hoofd zien, niet weten hoe onze inkomstenbelasting werkt.
Je bent een pareltje.
dank voor het compliment.. en niet meer zo opwinden – daarvoor in de plaats emotie-neutraal je weten delen.. een fijne dag nog.
Nico de Geit,
Nederland staat hierin op de 15e plaats in Europa, tussen frankrijk en Italie in, nogal een verschil dus met het veel vaker genoemde BBP, en dat geeft dus een heel ander beeld inderdaad dat ook volgens mij veel meer in lijn is met de werkelijkheid.
http://www.gfk.com/insights/press-release/pp-europe/
“The Netherlands have an average per-capita purchasing power of €17,901, which puts the country in 15th place and 31 percent above the European average. ”
Dat is dus wel inclusief de voormalige oostblok landen. Nederland loopt dus achter op niet minder dan 14 ander landen in Europa alleen al, waaronder oa. het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen, Frankrijk en Zwitserland.
Hier nog een linkje naar het .pdf dokument, met daarin ook een analyse van de verschillen per provincie:
http://www.gfk.com/fileadmin/user_upload/dyna_content/Global/documents/Press_Releases/2016/20161108_PR_GfK-Purchasing-Power-Europe_2016_efin.pdf
Tsja zo kan je wel blijven verhuizen als je niet meer kan kopen. In dat geval raad ik http://www.smaragdexpress.nl aan haha