Wie zijn eigenlijk die huizenkopers?

“spectaculaire groei woningmarkt“”! Londense toestanden in Amsterdam!” Dat zijn koppen van het nieuws gisteren. De berichten komen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die de cijfers over het laatste kwartaal van 2015 bekend maakte. De koopwoningmarkt heeft de wind goed in de rug zei Ger Hukker, voorzitter van deze vereniging. Transactieaantallen overtreffen alle verwachtingen, tot vreugde van de makelaars want veel woningen verkopen is hun verdienmodel. Maar weten we nu wat er aan de hand is op de koopwoningmarkt? De NVM overspoelt de media met data over wat er is verkocht, waar en voor welke gemiddelde prijzen. Helaas houdt men niet bij wie de kopers zijn.

En juist daar is er veel veranderd, met grote gevolgen voor de koop woningmarkt. Er is namelijk een belangrijke nieuwe concurrent bij gekomen, de particuliere belegger (niet te verwarren met de institutionele belegger). Mijn stelling is: niet de koopwoningmarkt maar de particuliere verhuursector (buy-to-let) is momenteel booming. Dat geldt met name voor Amsterdam (vooral binnen de ring) en in mindere mate voor de andere universiteitssteden. Maar ook in andere Nederlandse steden zien we vaker particulieren die woningen kopen voor verhuur aan de groeiende groep huishoudens die niet kunnen of willen kopen.

De oorzaak van deze herleving van de particuliere huursector ligt bij de extreem lage rente die vermogende personen ertoe doet besluiten geld van spaar- en beleggingsrekeningen te halen en te investeren in het veel beter renderende vastgoed. Daarbij groeit de vraag naar huurwoningen gestaag, vooral in de universiteitssteden. Uit verkoopdata van NVM of CBS/Kadaster is deze toename van de particuliere huursector helaas niet af te leiden. Dit kan wel uit WOZ data- die maken namelijk een onderscheid tussen adres van eigendom en eigenaar -maar lopen te ver achter om deze recente omslag in kaart te brengen.

De gevolgen van de nieuwe concurrentie op de koopwoningmarkt zijn nog moeilijk te voorspellen omdat nu andere marktwetten mede een rol gaan spelen dan wanneer het enkel om de traditionele koopwoningen voor eigen gebruik gaat. Particulieren willen investeren in koopwoningen omdat deze leeg staan en zij vrij zijn de huurprijzen te bepalen. Appartementsplitsing, kamergewijze verhuur, verhuur aan expatsen toeristen (airbnb), de mogelijkheden zijn legio en de opbrengsten vaak aanzienlijk. Huizenkopers voor eigen gebruik kunnen meestal niet concurreren met deze particuliere beleggers. Zeker niet als zij forse hypotheken moeten afsluiten terwijl beleggers voornamelijk met eigen geld financieren.

Een gevolg van deze nieuw concurrentie is een snel dalend woningaanbod, waardoor huizenprijzen blijven stijgen, ook de huurprijzen weer omhoog gaan, hetgeen weer huizenprijzen opstuwt en zo voort. Een nieuwe bubbel in de dop, maar ditmaal aangejaagd door de particuliere verhuurders. Deze invloed lees je echter niet af aan het aantal transacties. Zelfs in Londen, waar de buy-to-let sector al veel langere tijd van grote invloed is op de prijsontwikkeling in de koopsector, betreft het hooguit 20% van de transacties.

Het gevolg is echter wel dat vooral (zeer) koopkrachtige eigenaar bewoners kunnen meedingen in deze koopwoningmarkt. In Amsterdam lijkt daarvan een steeds grotere groep uit het buitenland te komen. Voor de goed verdienende expat is, dankzij onze riante hypotheekrenteaftrek, kopen aanzienlijk goedkoper dan het steeds duurdere huren. Het overgrote deel van degenen die een woning willen kopen of huren zien zich vaker gedwongen om op grotere afstand van stedelijke centra te gaan zoeken. Of zelfs nog veel verder: zo gaan steeds meer jonge Amsterdammers in Rotterdam op zoek naar een huis!

*Dit is de oorspronkelijke versie van: Belegger drijft huizenprijs op

Door: Maartje Martens

Share Button

122 Reacties

 1. Kapotjeplov Zegt:

  Dit is gewoon een bijwerking van het lage-rente-beleid van de ECB. Geld zoekt zijn weg naar het beste rendement en buy-to-let is daar 1 van.

  Dit maakt natuurlijk een rentestijging extra gevaarlijk. Niet alleen wordt het duurder om een huis voor eigen gebruik te kopen met een hypotheek, maar de buy-to-let kopers zullen zich terugtrekken om hun geld elders te stallen, in obligaties of andere producten die bij een hogere rente beter en makkelijker renderen dan buy-to-let. De vraag op de huizenmarkt zal daardoor terugvallen, met alle gevolgen voor de prijzen.

 2. ps Zegt:

  Kapotjeplov, leuke naam 🙂

  Iedere economieleraar kan het je uitleggen:
  “Class, all boom-bust-boom-bubbles pop!”

  s3.amazonaws.com/l…ass-aton4425_low.jpg

 3. Nico de Geit Zegt:

  Iedere woonruimte met een eigen voordeur kost al snel 700 euro. Verhuurders kunnen zoveel vragen omdat woonruimte subsidiabel is. De overheid betaalt dus mee aan het hoge rendement van verhuurders. Dat drijft de ‘waarde’ van panden op.

  Als de overheid in de huursubsidie gaat snijden wordt het een stuk lastiger om een hok met voordeur voor 700 euro te verhuren. Verhuurinkomsten nemen dan af en bijgevolg daalt de waarde van het verhuurde object.

 4. Nico de Geit Zegt:

  55-plussers leven vaker in armoede

  Mensen tussen de 55 en 65 jaar lopen het hoogste risico om langdurig in armoede te moeten leven. Het statistiekbureau laat vandaag eveneens weten dat bijna 32 procent van de huishoudens met een niet-westerse hoofdkostwinnaar een laag inkomen heeft. Dat is vier keer zo vaak als onder autochtone Nederlanders.

  telegraaf.nl/dft/g…er_in_armoede__.html

 5. Adamus Zegt:

  Particuliere belegger werkt wel samen met bank? 50/50 = 0,0 risico.

 6. Adamus Zegt:

  Nico de Geit:
  55-plussers leven vaker in armoede

  Mensen tussen de 55 en 65 jaar lopen het hoogste risico om langdurig in armoede te moeten leven. Het statistiekbureau laat vandaag eveneens weten dat bijna 32 procent van de huishoudens met een niet-westerse hoofdkostwinnaar een laag inkomen heeft. Dat is vier keer zo vaak als onder autochtone Nederlanders.

  telegraaf.nl/dft/g…er_in_armoede__.html

  En werkloze 50plusser blijft werkloos. Voor een groot deel: iaow forever. Maar hoeven niet meer naar de V&D.

 7. Nico de Geit Zegt:

  Adamus: Particuliere belegger werkt wel samen met bank? 50/50 = 0,0 risico.

  Het risico is voor de belegger, de bank doet er alles aan om risico te beperken en rendement voor haarzelf te maximaliseren.

 8. Nico de Geit Zegt:

  Adamus: En werkloze 50plusser blijft werkloos

  Heel triest natuurlijk. Eerst 35 jaar lang hard werken voor weinig geld en dan als oud vuil gedumpt worden, platzak. Waar moet je wonen als je platzak bent?

  Ooit kreeg je na 40 jaar buffelen je verdiende staatspensioen. En dat was toereikend om te wonen en te eten.

 9. Latida Zegt:

  Vond de 4 bankiers gisteren bij nieuwsuur niet bepaald blaken van zelfvertrouwen. Eerder zaten ze erbij alsof ze op het strafbankje moesten zitten van de hoofdmeester.

  Het moest er getuige het format blijkbaar op lijken dat het vuur ze aan de schenen werd gelegd, maar van de 20 minuten dat het interview duurde, werd minstens de helft gevuld door de interviewer, de vragenstellers en de overgangen tussen de secties, waardoor ieder gemiddeld nog geen 2,5 minuten spreektijd had. Net genoeg voor een paar soundbites.

  Aan vragen over de persoonlijke compensatie en het al dan niet dragen van een stropdas en de concurrentie met fintech werd ook veel tijd besteed. Aan het feit dat de banken het tot staand beleid hebben gemaakt om het marktaandeel woninghypotheken omlaag te schroeven werd met geen woord gerept.

 10. Nico de Geit Zegt:

  Adamus: En werkloze 50plusser blijft werkloos

  Weet je hoeveel van hen een huis met hypotheek hebben? Ze dachten/hoopten dat ze hun werk zouden houden, dat ze meer zouden gaan verdienen.

 11. peter panda Zegt:
 12. Juan Belmonte Zegt:

  @ artikel

  Nieuw inzicht van dr ir Maartje Martens, goede achtergrond, past ook bij wat Juan verneemt uit Hollandse hoek, Utrechtse huisjes die appartementen kunnen worden worden al verkocht voordat het een verkopende makelaar kan bereiken en op de grachtengordel worden grote herenhuizen ook appartementen die in trek zijn bij buitenlands grootkapitaal.

  Echter Amsterdammers die in 010 op zoek gaan naar een huis lijkt Juan wel erg ver gezocht, voor Hoofdstedelingen is een van de weinige onzekerheden op aarde of hun auto het in 010 nog wel doet.

  🙂

 13. Juan Belmonte Zegt:

  Desalniettemin is het vooral (80% lijkt best op vooral) de particuliere koper
  Die ondanks verplichte aflossing
  En verminderde hra
  De huizenprijzen weer richting ouderwets huizenhoog stuwt.

  Vraag is hiermee hoe het nu gaat met de totale NL hypotheekschuld tov inkomens.

 14. ivet Zegt:

  de huizenmarkt in Amsterdam wordt met relatief weinig krediet betaald. Dat lijkt dan inderdaad te bevestigen dat beleggers hun geld aanwenden bij gebrek aan inspiratie….obligaties gaan nergens meer over, aandelen lijken verdere neerwaarts te tenderen en sparen wordt bijna bestraft (belasting bijna overal hoger dan de rente).

  De lage rente compenseert enigszins de strengere eisen m.b.t. hypotheken en terugval van NHG en ik zie dat niet als voornaamste reden van de recente stijging.

 15. Nico de Geit Zegt:

  Voortbestaan euro afhankelijk van migranten

  Wat moet je hier nou weer mee:

  ‘Het doemscenario van Juncker: de Duitsers gooien als gevolg van alle kritiek op het opendeurenbeleid, toch de grenzen dicht. Daarmee zou de Schengenzone feitelijk al niet meer bestaan. Hij uitte deze zorgen al eens eerder in november: toen zei hij dat de gemeenschappelijke euromunt zinloos is, als het bestaan van de Schengenzone ophoudt.

  Ook Merkel maakt zich hier druk om. De massa-aanrandingen in Keulen hebben voor een nog scherpere daling van haar populariteit gezorgd en voor een grote stroom aan kritiek op het Duitse migratiebeleid. Ook zij legt een verband tussen het voortbestaan van de euro en de reactie van landen op de migratiecrisis.

  Hooggeplaatste Duitse ambtenaren lieten dan ook al het dreigement doorschemeren dat als er niet snel hulp komt van andere landen, Duitsland ervoor zou kunnen kiezen de deuren te sluiten. Hiermee zou de Schengenzone, en dus de euro, in gevaar komen.’

  elsevier.nl/Econom…?masterpageid=158493

  Ik zit tot over mijn nek in de euro’s – verwacht dat ik er morgen meer mee kan kopen dan vandaag. Maar hoe gaat dit verder?

 16. Juan Belmonte Zegt:

  Vooralsnog staan er nog 210.000 woningen te koop
  Van krapte is zeker sprake
  Met name van “Betaalbare woningen”
  Maar niet van een verkopersmarkt.

 17. Steven Zegt:

  Vaak zijn aankopen door de rijken ook puur tax gedreven. Waarom rijden er zo veel hybrides ineens?
  Ik kijk wel eens voor de gein Jay Leno’s garage. Hij had het er over dat in de jaren tachtig een extra tax was op luxe auto’ s. Wat deed men.. men kocht luxe trucks (later SUV’s).
  Hoe dat nu precies op de huizenmarkt zit zou je kunnen uitzoeken, maar die ton belastingvrij schenken helpt natuurlijk niet de prijzen eens fijn echt lager te maken.

 18. Juan Belmonte Zegt:

  Nico de Geit,

  Het is eerder andersom

  Het voortbestaan van migranten hangt af van de euro.

  Zimbabwe kent weinig Syrische migranten.

 19. László Zegt:

  @Artikel

  Mevrouw Maartje “Stapel” Martens.

  Dat van al die Buy-to-let kopers is een theorietje. Je bent gewoon op zoek naar geld voor onderzoek.

  “Mijn stelling is: niet de koopwoningmarkt maar de particuliere verhuursector (buy-to-let) is momenteel booming.”
  Bewijs dan!
  “Maar ook in andere Nederlandse steden zien we vaker particulieren die woningen kopen voor verhuur aan de groeiende groep huishoudens die niet kunnen of willen kopen.”
  Oh mooi, hoe zie je dat dan? En wie zijn ‘we’?
  “Uit verkoopdata van NVM of CBS/Kadaster is deze toename van de particuliere huursector helaas niet af te leiden.”
  Oh nee, je ziet toch niks.

  Het blijft een stelling!

  Dat was je stelling ook vorige maand ook al: youtube.com/watch?…x3PVeEw&t=9m35s

  Hebben ze in Londen ook een puntenstelsel om de hoogte van de huur te bepalen?

 20. László Zegt:

  Latida: Aan het feit dat de banken het tot staand beleid hebben gemaakt om het marktaandeel woninghypotheken omlaag te schroeven werd met geen woord gerept.

  Omdat dat slechts jouw fixatie betreft?

 21. Juan Belmonte Zegt:

  Te huur op Funda heel NL 11378
  Verhuurd (12 mnd) heel NL 34504

  Te koop op Funda heel NL 209.269
  Verkocht op Funda (12 mnd) heel NL 198.883

  Het lijkt erop dat het met de particuliere huurmarkt errrrrug tegenzit 🙂

 22. László Zegt:

  Juan Belmonte: Vraag is hiermee hoe het nu gaat met de totale NL hypotheekschuld tov inkomens.

  Het effect van de nieuw afgeloten hypotheken op basis van annuiteit op de totale hypotheekschuld gaat nog wel een paar jaar duren. Maar op micro niveau is het al wel duidelijk. De huizenkopers van na 2012 staan binnen een jaar al niet meer onder water (gerekend met gelijkblijvende prijzen).
  LTV 112% en aflossingsvrij, das war einmal!

 23. László Zegt:

  Juan Belmonte: Het lijkt erop dat het met de particuliere huurmarkt errrrrug tegenzit

  Is Funda voor de huurmarkt het zelfde al ze dat is voor de koopmarkt? Zelf geen ervaring mee.

 24. László Zegt:

  Steven: maar die ton belastingvrij schenken helpt natuurlijk niet de prijzen eens fijn echt lager te maken.

  Huh, vorig jaar al niet meer van toepassing en dit jaar ook niet. Hoe fout het ook is, het effect is er nu niet.
  Pas in 2017 weer van toepassing, het zou de kooplust dus eerder uitstellen.

 25. maff Zegt:

  Topic

  Ah, de Box 3 gevalletjes 🙂

  Vermogen belegging is 3/4 van de WOZ waarde
  Zelf mag je nikx doen, een zzp-er voor de klusjes duzzz ( je mag zelfs nog geen verfkwast in je poezelige handjes hebben 😉 )

  Ik ken er eentje, inkomsten 14k per maand
  Meerdere huizen …. een klein baantje met eigen huis in Box 1, met teruggave inkomstenbelasting, dat ook nog ….

  En in London zijn trouwens al héle wijken in handen van Russen en Indiërs ……

  Dat kan nog wat worden dan ……

 26. Juan Belmonte Zegt:

  Juan gaat een poging doen om het persbericht van NVM te overbluffen

  Persbericht:
  De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal meer dan 142.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaarsondernemingen. Dat komt neer op ruim 185.000 transacties voor de gehele markt, zoals de NVM voorspelde. De transactieprijs van woningen is in het 4de kwartaal 2015 verder gestegen
  nvm.nl/actueel/per…114woningmarkt2015q4

  En dan de teller op de Funda site heden 18/01/2016 rond 20 uur
  198.884
  http://www.funda.nl/koop/verkocht/heel-nederland/

  Waarmee bewezen:
  Fundatellers zijn groter dan de gehele markt 🙂

 27. Juan Belmonte Zegt:

  Om dergelijke verschillen in getallen te verklaren
  Heb je toch wel een behoorlijke afdeling communicatie nodig 🙂

  Kijken wat het Kadaster er van gaat maken dan wel CBS.

 28. Juan Belmonte Zegt:

  De humor ligt weer eens op straat

  Juan durft het bijna niet te zeggen
  Maar dit heeft toch wel weer een prachtig hoog
  GRATIS CABARET gehalte

  Hihi 🙂

  Muy buenas noches
  Juan

 29. Arjan Zegt:

  Juan Belmonte: Het lijkt erop dat het met de particuliere huurmarkt errrrrug tegenzit 🙂

  Niet dus, 3x zoveel huizen verhuurd als er te huur staan Te koop is de verhouding ongeveer 1/0,95. Huurwoningen gaan idd als broodjes over de toonbank. Uit deze data blijkt overduidelijk het probleem op de NL woningmarkt: veel te weinig huurwoningen (veel particuliere huurwoningen staan denk ik wel op Funda), waardoor mensen (als ze kunnen) de koopwoningmarkt opgejaagd worden. Ook als je wilt sparen om later een fatsoenlijk huis te kopen word je dat op deze manier onmogelijk gemaakt.

  László: “Uit verkoopdata van NVM of CBS/Kadaster is deze toename van de particuliere huursector helaas niet af te leiden.”
  Oh nee, je ziet toch niks.

  Het blijft een stelling!

  Dat was je stelling ook vorige maand ook al: youtube.com/watch?…x3PVeEw&t=9m35s

  Dat vroeg ik me idd ook af, misschien heeft ze zelf de data bij elkaar verzameld. Overigens zat ze er begin 2013 behoorlijk naast, dat de prijsdalingen nu pas echt op gang begonnen te komen, 3 maanden later was de bodem echter min of meer bereikt. Wel had ze een punt dat het fors verhogen van huren de prijsdalingen zou kunnen stoppen. Laat dat nu precies aan de hand zijn op dit moment.

 30. László Zegt:

  Juan Belmonte: Fundatellers zijn groter dan de gehele markt

  Meesterteller Tufkaj telt er 173.000
  woningmarktcijfers…ouw&breedte=800

 31. maff Zegt:

  Raar, volgens de floris funda zijn in 2015 27k aan huizen afgevoerd, en 5 k weer toegevoegd, maar waar komen al die verkochte huizen dan vandaan ? Het mysterie van de 150k verkochte huizen …..

  Onderhandse gedwongen verkoop ? Executie ?

  http://www.floris.nu/funda/

 32. Latida Zegt:

  Juan Belmonte:
  Juan gaat een poging doen om het persbericht van NVM te overbluffen

  Persbericht:
  De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal meer dan 142.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaarsondernemingen. Dat komt neer op ruim 185.000 transacties voor de gehele markt, zoals de NVM voorspelde. De transactieprijs van woningen is in het 4de kwartaal 2015 verder gestegen
  nvm.nl/actueel/per…114woningmarkt2015q4

  En dan de teller op de Funda site heden 18/01/2016 rond 20 uur
  198.884
  http://www.funda.nl/koop/verkocht/heel-nederland/

  Waarmee bewezen:
  Fundatellers zijn groter dan de gehele markt

  De buffer potentiele verkopers is ruim twee keer zo groot als de buffer potentiele kopers!

 33. Latida Zegt:

  László: Omdat dat slechts jouw fixatie betreft?

  Misschien omdat woninghypotheken aan de oorsprong van de crisis hebben gestaan, de onderwaterproblematiek nog steeds actueel is, de schaduwbanken marktaandeel razendsnel in de schoot geworpen krijgen, en men inmiddels weer gescutariseerde hypotheken verkoopt.

  De stropdas en de persoonlijke compensatie zijn natuurlijk veel belangrijker..

 34. maff Zegt:

  maff: Het mysterie van de 150k verkochte huizen …..

  Zelfde dag weer verkocht natuurlijk ….. zó dom 🙂

 35. maarten Zegt:

  Latida,

  Gelooft u de overheid, de banken en de makelaars nog?

 36. László Zegt:

  Latida: Misschien omdat woninghypotheken aan de oorsprong van de crisis hebben gestaan

  Niet de Nederlandse hypotheken, die zorgen er wel voor dat de crisis in NL langer duurt dan daarbuiten.

  Latida: men inmiddels weer gescutariseerde hypotheken verkoopt.

  Daar is niks mis mee als ze maar in buckets met hetzelfde risico ingedeeld worden en ze niet ‘opgewaardeerd’ worden.

 37. zuiderling Zegt:

  Offerteaanvragen hypotheken stevig gedaald de laatste 5 weken https://www.hdn.nl/live/#grafieken

 38. Latida Zegt:

  Waar is meer vraag naar: Koopwoningen of huurwoningen?

  “In 2015 hebben 119.000 mensen uit de stadsregio Amsterdam zich ingeschreven bij Woningnet.”

  en

  “De groei aan inschrijvingen zorgt voor aanzienlijk meer inkomsten: iedereen die zich inschrijft betaalt 50 euro. Als alle bedragen worden overgemaakt, harkt Woningnet bijna zes miljoen euro inschrijfgeld binnen, tegenover zo’n 1,5 miljoen euro in eerdere jaren.”

  parool.nl/parool/n…verviervoudigd.dhtml

 39. Arjan Zegt:

  zuiderling: 18 January 2016 om 9:43 pm (Quote) (Reply)

  Offerteaanvragen hypotheken stevig gedaald de laatste 5 weken https://www.hdn.nl/live/#grafieken

  Is die daling t.o.v. een jaar geleden of zijn er gewoon minder aanvragen in deze periode (wat gebruikelijk is in deze periode (kerst/oud en nieuw, etc)?

 40. Voerman Zegt:

  Arjan: Is die daling t.o.v. een jaar geleden of zijn er gewoon minder aanvragen in deze periode (wat gebruikelijk is in deze periode (kerst/oud en nieuw, etc)?

  Waarom toch dat macro-denken?
  Dat is ook een ook een soort lemminggedrag.
  Dat heeft nu juist gezorgd voor aantallen mensen die nu nog in de problemen zitten door woekerpolissen, aflossingvrije hypotheken en andere onverantwoorde schulden.

  Beter je eigen plan te trekken op basis van persoonlijke argumenten.

 41. Luisindepels Zegt:

  maff:
  Raar,volgens de floris funda zijn in 2015 27k aan huizen afgevoerd, en 5 k weer toegevoegd, maar waar komen al die verkochte huizen dan vandaan ?Het mysterie van de 150k verkochte huizen …..

  Onderhandse gedwongen verkoop ? Executie ?

  http://www.floris.nu/funda/

  Waarschijnlijk dom dat ik er intrap, maareh, hoe kom je aan die cijfers (27k afgevoerd, 5k opgevoerd)?

 42. Nico de Geit Zegt:
 43. henk 6 Zegt:

  Voerman: Waarom toch dat macro-denken?
  Dat is ook een ook een soort lemminggedrag.
  Dat heeft nu juist gezorgd voor aantallen mensen die nu nog in de problemen zitten door woekerpolissen, aflossingvrije hypotheken en andere onverantwoorde schulden.

  Beter je eigen plan te trekken op basis van persoonlijke argumenten.

  ++
  🙂

  (ben het niet vaak met je eens trouwens maar nu wel)

 44. Nico de Geit Zegt:

  Xenos en Blokker hebben het moeilijk, honderden banen weg, misschien meer:

  elsevier.nl/Econom…?masterpageid=158493

 45. maff Zegt:

  Nico de Geit: Xenos en Blokker hebben het moeilijk,

  Hema en C&A ook

  Ondertussen in de NL , een hoogleraar die zegt

  “Je kunt ook in een tent gaan wonen en al je geld sparen.” zó lieffff

  Huizenmarkt herstelt, wel of niet kopen

  universonline.nl/2…lt-wel-of-niet-kopen

  Ps 🙂 derondixon.weebly.…503/6900244_orig.jpg

 46. Nico de Geit Zegt:

  maff: “Je kunt ook in een tent gaan wonen en al je geld sparen.”

  Een tent mag je niet zomaar ergens neerzetten. De aangewezen plek voor een tent is de camping. En daar betaal je zomaar 15, 20 euro per nacht. Dat is 450 – 600 euro per maand.

  Je kunt een bestelbus kopen om in te wonen maar ook die kost een paar honderd euro per maand.

  Wil je een hutje op de hei, dat kan, maar dan moet je eerst de grond kopen – woongrond – en dat kost al snel een miljoen. Wil je daar je tent opslaan dan word je wel even met rust gelaten. Maar ze maken wel luchtfoto’s en komen langs.

  Kortom: een plekje om te wonen kost heel veel geld, niet zozeer het bouwsel wat je erop zet. Zelfs een absolute bouwval is goud waard als er een woonbestemming op rust.

  Een hutje op de hei wat je illegaal neerzet is strafbaar, een hutje op de hei met woonbestemming is goud waard.

 47. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Je kunt een bestelbus kopen om in te wonen maar ook die kost een paar honderd euro per maand.

  Maar daar mag je dus ook niet in wonen. Overnachten in een bestelbus doe je op de camping. Campers en bestelbussen krijgen veel politie-controle, zeker als ze wat ouder zijn.

 48. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Overnachten in een bestelbus doe je op de camping

  Overnachten kan op heel wat manieren, camping, hotel, bij vrienden, maar wonen is iets ingewikkelder.

  Er is een schaarste aan plaatsen waar je mag wonen. Die schaarste is gecreëerd om de prijs op te drijven van alles waar een woonbestemming op zit.

  Ontsnappen kan bijna niet, er is hooguit nog plek in de goot.

 49. Nico de Geit Zegt:

  In Calais hadden migranten een tentenstad gebouwd. Die is nu met veel geweld opgeruimd, zogenaamd om plaats te maken voor verwarmde containers.

  In een tentenstad is plaats voor iedereen, ook al moet je vechten voor een plekje. In een containerstad zijn de plaatsen beperkt en regelt de overheid alles.

  Een tent wordt niet zo lang gedoogd. De overheid komt langs om je in elkaar te slaan.

 50. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: Overnachten kan op heel wat manieren, camping, hotel, bij vrienden, maar wonen is iets ingewikkelder.

  Er is een schaarste aan plaatsen waar je mag wonen. Die schaarste is gecreëerd om de prijs op te drijven van alles waar een woonbestemming op zit.

  Ontsnappen kan bijna niet, er is hooguit nog plek in de goot.

  Soms heb je goede inzichten, Nico, maar met dit ssort flauwekul schiet niemand wat op. 🙂

 51. Nico de Geit Zegt:

  Moskou: huurprijzen zijn in 2015 15-20% gedaald, in het hogere segment tot wel 40%. Verkopers houden gewoon vast aan vraagprijzen van het hoogtepunt.

  Hoe dichter bij het centrum/de metro hoe duurder, kaartje huurpijzen in roebels:

  http://best.kp.ru/msk/rent-moscow/

 52. ps Zegt:

  maff, 🙂

  “Borgmeren wil eerste camperdorp in noorden”:
  dvhn.nl/archief/Bo…oorden-20804687.html

 53. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Soms heb je goede inzichten, Nico, maar met dit ssort flauwekul schiet niemand wat op.

  Soms heb je goede inzichten, Voerman, maar met dit ssort flauwekul schiet niemand wat op.

 54. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: Moskou: huurprijzen zijn in 2015 15-20% gedaald, in het hogere segment tot wel 40%. Verkopers houden gewoon vast aan vraagprijzen van het hoogtepunt.

  Hoe dichter bij het centrum/de metro hoe duurder, kaartje huurpijzen in roebels:

  En wie zit hierop te wachten?
  Verveel jezelf!

 55. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: En wie zit hierop te wachten?

  De focus ligt nu eenmaal op Moskou. Verderop is het allemaal goedkoper.

 56. maff Zegt:

  Het nieuwe Nederland …..

  Wonen in een Yurt tent met gedoogvergunning 🙂

  Nico de Geit,

  spasibo Elg ( eland ) op je balkon …..

 57. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: En wie zit hierop te wachten?
  Verveel jezelf!

  Nieuws uit de VS is in Nederland heel gewoon. Opmerkelijk, want Moskou ligt toch echt veel dichter bij huis.

  Veel oudere Nederlanders zijn een beetje angstig voor Russen, vooral mannen. In Rusland zie je hetzelfde bij ouderen, vooral mannen: ze zijn een beetje angstig voor het Westen en westerlingen.

  Als je daar bent zijn ze al minder angstig.
  Waar kom je vandaan?
  Nederland
  Waar is dat?
  Achter Duitsland
  Duitsland?
  Nee, daarachter, boven ven Frankrijk en België.
  Belgie?
  Nee, niet België, Nederland
  Nooit van gehoord, ik ken wel België, daar woont de broer van mijn tante

  Andersom is het hetzelfde. In de Russische Federatie wonen honderden volkeren en worden meer dan 100 talen gesproken. En Nederlanders maar denken dat er in Rusland allemaal Russen wonen. Lekker simpel wereldbeeld.

  Terug naar Nederland waar de huizenprijzen stijgen terwijl bedrijven omvallen.

 58. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Nieuws uit de VS is in Nederland heel gewoon. Opmerkelijk, want Moskou ligt toch echt veel dichter bij huis.

  Maar ook vanuit Moskou kijken ze naar het westen als voorbeeld. Naar het machtige Duitsland bijvoorbeeld.

  Misschien waren ze in Rusland onzeker over de multiculturele samenleving, waar ze niet aan meededen – ze hebben al etnische problemen genoeg daar. Denk aan de ellende in Tsjetsjenië bijvoorbeeld.

  En dan nu opeens Keulen, daar smullen ze van. Opkijken tegen Duitsland en ze tegelijk uitlachen om hun domheid.

 59. Nico de Geit Zegt:

  ‘Gewapende Oekraïners bedreigen GeenPeil’

  telegraaf.nl/binne…igen_GeenPeil__.html

  Ook dat nog. En de huizenprijzen stijgen maar door.

 60. Nico de Geit Zegt:

  Politie: ‘blijf weg bij AZC en draag geen rok’

  Svetlana kwam vijf jaar geleden vanuit Rusland in Berlijn wonen. Ze trouwde en heeft twee kleine kinderen. Ze vertelt: ‘In Berlijn heeft de overheid geen grip meer op de situatie. De pepperspray en elektroshockwapens zijn uitverkocht in de winkels maar worden massaal op internet besteld. De politie adviseert vrouwen en kinderen weg te blijven bij AZC’s, maar de vluchtelingen zitten overal! Verder adviseert de politie de vluchtelingen niet in de ogen te kijken en ze niet uit te dagen. Leerkrachten adviseren meisjes geen rok te dragen en na school thuis te blijven. Waar gaat dit heen? De mensen zijn bang.’

  Russisch: http://www.kp.ru/daily/26481/3351931/

  Als het er zo voorstaat is het fijn als je geen eigenaar bent.

 61. László Zegt:

  Nico de Geit: Soms heb je goede inzichten, Voerman, maar met dit ssort flauwekul schiet niemand wat op.

  Tegen mij de moraalridder spelen omdat de plank misslaat en mee gaat janken met latida.

  Nico de sGeit krijgt een aai over zijn bol.

  Nico de Geit,

  Lager dan laag, alletwee!

 62. László Zegt:

  Voerman: Soms heb je goede inzichten, Nico, maar met dit ssort flauwekul schiet niemand wat op.

  Tegen mij de moraalridder spelen omdat de plank misslaat en mee gaat janken met latida.

  Nico de sGeit krijgt een aai over zijn bol.

  Nico de Geit,

  Lager dan laag, alletwee!

 63. László Zegt:

  zuiderling: Offerteaanvragen hypotheken stevig gedaald de laatste 5 weken

  Waar ben je naar op zoek?

  Die 35% daling december 2015 tov december 2014 klopte trouwens niet. Als je voorspellingen wil doen is het handiger om wat verder weg in de toekomst te raaskallen, dit zal je blijven achtervolgen.

  Maakt niemand zich hier zorgen over het niveau van de zeepbellers?

 64. zuiderling Zegt:

  László,

  Als er voorspellingen zijn van o.a. banken en makelaars dat de prijzen gaan stijgen wordt iedereen bang de boot te missen.
  Vanaf 2008 hebben deze instanties het vaak bij het verkeerde eind gehad, dus waarom zal ik dan ook geen poging doen, hoewel ongeveer 14000 verkopen op Funda in december 2015.
  Waarschijnlijk zal dit pas in januari tot uiting komen, vaak wordt geschreven dat Kadastercijfers na ijlen.
  In ZuidLimburg zijn de woningprijzen met 5% gestegen volgens NVM, maar VEH schrijft vandaag in het Limburgsdagblad dat het hooguit gelijk is gebleven.
  Wat zal het kadaster donderdag publiceren?

 65. Expat Zegt:

  László,

  Wat heb jij hier te zoeken op dit forum? Jouw inzichten zijn hetzelfde als menig Nederlander die Nederland bewust of onbewust de afgrond in drukken. Jij doet me telkens weer denken aan de Nederlanders die ik ken en ontmoet. Die laten mij iedere keer weer beseffen hoe veel geluk ik heb dat ik in het buitenland woon.
  Doe jezelf een plezier en ga lekker buiten rondlopen. Kom je meer mensen tegen die het met je eens zijn. Weet je gelijk met welke mensen je oud zult worden in Nederland. Het mooie Nederland dat teveel Laslo’s heeft.

 66. Arjan Zegt:

  Voerman,

  Voerman: 18 January 2016 om 11:00 pm (Quote) (Reply)

  Arjan: Is die daling t.o.v. een jaar geleden of zijn er gewoon minder aanvragen in deze periode (wat gebruikelijk is in deze periode (kerst/oud en nieuw, etc)?

  Waarom toch dat macro-denken?
  Dat is ook een ook een soort lemminggedrag.
  Dat heeft nu juist gezorgd voor aantallen mensen die nu nog in de problemen zitten door woekerpolissen, aflossingvrije hypotheken en andere onverantwoorde schulden.

  Beter je eigen plan te trekken op basis van persoonlijke argumenten.

  Cijfers t.o.v. een jaar geleden zeggen nu eenmaal meer dan bijv. maand op maand. Toegegeven, het zegt niet ALLES.

  Het lijkt er trouwens wel op dat het een jaar-op-jaardaling is. Ook lees ik op nu.nl dat het aantal woningverkopen in december fors is teruggelopen. Wat me dan weer zo ontzettend irriteert is dat er nu WEL ineens bij genoemd wordt wat de stijging t.o.v. een maand geleden is, terwijl dat cijfermatig helemaal niets zegt. Elk jaar is er in december een stijging t.o.v. een maand geleden. Kan me niet herinneren dat de prijsdaling maand op maand in augustus in de media genoemd werd.
  Op deze manier word je als huizenkoper ongelooflijk misleid.

 67. Latida Zegt:

  Wat is de Nederlandse woningmarkt toch eigenlijk ook een puinhoop geworden die bol staat van de tegenstrijdigheden, paradoxen, onrecht, belangenslagveld en manipulatie.

  Veel mensen hebben helemaal geen huis gekocht maar een lening. Ze zijn een soort filiaalhouder die een huis mogen bewonen en onderhouden, maar in feite is het huurkoop met verplichtingen ten aanzien van de bank/financier aangaande onderhoud en verzekeringen. De Bank of financier blijft eigenaar totdat alles is afgelost

  Verder vraag ik me af wat de randstad in de toekomst nog te bieden heeft, het is er overvol en lijkt steeds onveiliger te worden.

  En stijgende huizenprijzen ‘herstel’ noemen is waarschijnlijk een gevalletje framing van banken, makelaars, overheid en huiseigenaren, maar met een objectief oordeel heeft het niets van doen.

  Verder kun je je afvragen hoe het toch mogelijk is dat er met ruim 200,000 te koop staande woningen gesproken kan worden dat er een gebrek is aan goede, gewilde woningen. Blijkbaar zijn er nu al honderduizenden ongewilde woningen die te koop staan:

  “Makelaars verspreid over het land melden een gebrek aan aanwas van goede, gewilde woningen. Ze staan te springen om makkelijk verkoopbare woningen, maar het nieuwe aanbod stokt.”

  volkskrant.nl/econ…koophuizen~a4224130/

  Men vergeet wat mij betreft maar al te makkelijk dat er nog steeds heel veel huizen onder water staan, jaren geleden veroorzaakt toen de NVM makelaars iedereen wijsmaakten dat huizenprijzen alleen maar omhoog kunnen gaan en dat je daarom gerust een huis kan kopen van 300000 euro of meer. Juist in deze prijsklasse zijn er nog heel veel problemen en veel nagenoeg onverkoopbare woningen.

  Wordt niet over gesproken. Mag je ook niets over zeggen, want dan wordt je stelselmatig aangevallen door ultra fanatieke anoniem trollende zeloten.

  Ondertussen zijn in de meeste gemeentes betaalbare huurwoningen niet te vinden danwel te krijgen. Alle huren zijn inmiddels door exorbitante huurstijgingen veel hoger dan kooplasten, maar velen mogen dan weer niet kopen mag niet vanwege de strenge regels.

  Een zootje is het. Een compleet verziekte markt. Niemand kan nog een peil trekken op wat nu werkelijk een betrouwbare marktwaarde of taxatie is voor een pand., en hoe of dat die waarde zich in de middel- tot lange termijn gaat ontwikkelen.

  Blijkbaar betekent ‘rust op de huizenmarkt’ dat je verwoed aan zoveel mogelijk knoppen gaat draaien.

 68. Arjan Zegt:

  zuiderling: László,

  Als er voorspellingen zijn van o.a. banken en makelaars dat de prijzen gaan stijgen wordt iedereen bang de boot te missen.
  Vanaf 2008 hebben deze instanties het vaak bij het verkeerde eind gehad, dus waarom zal ik dan ook geen poging doen, hoewel ongeveer 14000 verkopen op Funda in december 2015.
  Waarschijnlijk zal dit pas in januari tot uiting komen, vaak wordt geschreven dat Kadastercijfers na ijlen.
  In ZuidLimburg zijn de woningprijzen met 5% gestegen volgens NVM, maar VEH schrijft vandaag in het Limburgsdagblad dat het hooguit gelijk is gebleven.
  Wat zal het kadaster donderdag publiceren?

  Als de cijfers van NVM kloppen, zien we dat over 3 maanden wel terug in de kadastercijfers. 😀 De tijd zal het leren…

 69. Adamus Zegt:

  Nico de Geit:
  ‘Gewapende Oekraïners bedreigen GeenPeil’

  telegraaf.nl/binne…igen_GeenPeil__.html

  Ook dat nog. En de huizenprijzen stijgen maar door.

  Geintje

 70. Adamus Zegt:

  ps:
  maff,

  “Borgmeren wil eerste camperdorp in noorden”:
  dvhn.nl/archief/Bo…oorden-20804687.html

  Zo gaan de camperprijzen ook niet dalen 😉

 71. Voerman Zegt:

  Arjan: Op deze manier word je als huizenkoper ongelooflijk misleid.

  Vandaar, dat je beter je eigen plan kunt trekken op basis van persoonlijke argumenten.
  Macro-toestanden zijn goed voor politiek gebruik en misleiding van de massa, maar niet voor persoonlijke beslissingen.

 72. Latida Zegt:

  Dit hoor je niet bij nieuwsuur:

  “Christmas did not offer much good cheer to the world’s bankers, who have received a sustained kicking since the financial crisis erupted in 2008.

  In the latest blow, Switzerland announced that it would hold a referendum on a radical proposal that would strip commercial banks of the ability to create money, depriving them of a great deal of their profit-making capabilities. If the Swiss proposal catches on around the world, it could shred core business assumptions that have underpinned the banking model over the past three centuries.”

  en

  “The architects appear to have created an electronic system in which both parties in a transaction can act with confidence without the need for an intermediary, though there is some added risk for the payer, since reversing transactions is more difficult than in traditional banking.

  The world’s banks therefore face both the prospect of losing their money-creation privileges, as well as a potential usurper threatening their long-established role as the middleman through which all capital must flow. As 2015 has faded into 2016, it is hard to think of a time in the past 300 years when the banker’s position in society has been more at risk.”

  marketwatch.com/st…t-bitcoin-2016-01-05

 73. Maria Zegt:

  Kijk, wijsheid ten top van Yvonne Hofs die al vaker zeer zinnige artikelen schreef over de huizenmarkt:

  volkskrant.nl/opin…90-procent~a4228385/

  Deze bijvoorbeeld:

  volkskrant.nl/vonk…een-gruwel~a3567603/

  Als iedereen zou proberen te begrijpen dat van de hypotheekrente aftrek alleen maar de banken beter worden, van de huurtoeslag alleen maar de woningbezitter rijker wordt, van de zorgtoeslag alleen maar de zorgverzekeraar de winst ziet groeien, dan zouden we misschien ergens kunnen komen.

  Uw en ik betalen hoe dan ook voor alle bovenstaande zaken waarvan de meeropbrengst terecht komt bij banken, zorgverzekeraars en woningbezitters.

  Klein voorbeeld: mijn moedertje, bijna 79, heeft AOW en een klein ABP pensioen. Weinig dus. Gisteren heb ik haar bankzaken doorgenomen.

  Hoera, ze krijgt € 4,= meer zorgtoeslag, met een afkalvend ABP pensioen is iedere Euro winst.

  Verrassing, haar IZA premie, ziektekosten voor ambtenaren, is met € 4,= toegenomen.

  Vertel me, wie houdt wie nu voor de gek?

 74. Maria Zegt:

  Maria,

  Ik lees het nog een keer en ik denk:

  “What about the 1%”?

 75. Juan Belmonte Zegt:

  Maria,

  Uit uw link

  Tegen de collectieve gekte die huizenkopers én hypotheekverstrekkers onherroepelijk in zijn greep krijgt in een opgaande huizenmarkt lijkt geen kruid gewassen.

  Of toch wel: snoeiharde regels zoals ze die ook in het buitenland hebben. Daar mogen huizenkopers maar 70 of 80 procent van de woningwaarde lenen. In Nederland is dat straks 100 procent. Dat is in buitenlandse ogen nog steeds belachelijk hoog. Nederlandse banken worden daar in de nieuwe bankenregulering waarschijnlijk voor afgestraft. Zulke hoge hypotheken worden als extra riskant aangemerkt

  Juan moet denken aan de woorden van de nvm voorzitter Mr Ger Hukker…
  Duidelijk voorbeeld van BEHOUDEND gefinancierd 🙂

 76. Nico de Geit Zegt:

  Maria: Vertel me, wie houdt wie nu voor de gek?

  Emigratie, is dat wat voor je 79-jarige moeder?

 77. Rik Zegt:

  IN Amsterdam gaat het lekker, maar war het echt lekkerlekkerlekker gaat is PORTLAND, USA. Alweer een eer slimme Z om ook daar gekocht te hebben in 2012.

 78. Nico de Geit Zegt:

  Ruim een miljoen huishoudens komen moeilijk rond. Zij stellen de aankoop van kleding uit, blijven op versleten meubels zitten en verwarmen hun huis nauwelijks meer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  telegraaf.nl/dft/g…n_lastig_rond__.html

  Misschien een huis kopen met lage maandlasten, als oplossing? Zeker nu de prijzen weer stijgen, dan kan de rente en aflossing worden betaald uit de overwaarde.

 79. ps Zegt:

  Nico de Geit,
  “Dat höbs doe taege geine gek gezag”

  Laten we vooral vrolijk zijn!

  Carnaval in aantocht!
  Mien waar is je feesthoed, Mien waar is je hoed, waar is je feesthoed gebleeeven?
  screenshots.rtl.nl…63-bc6f-621953fa17e3

 80. maff Zegt:

  Latida: De Bank of financier blijft eigenaar totdat alles is afgelost

  Is dat wel zo ? Als de hypotheeklening gederivatiseerd is kunnen de eigendomspapieren wel in Timboektoe liggen …… ( het huis BLIJFT dan als onderpand ) ik vraag het me af ……..

  Ps 🙂 transitionnetwork.…ddc-480×296.jpg

 81. maff Zegt:

  Maria, ‘het huis is van jou als alles is afbetaald’……

  On-balance ja, maar off-balance ?

  Als de hypotheeklening gederivatiseerd is kunnen de eigendomspapieren wel in Timboektoe liggen …… ( het huis BLIJFT dan als onderpand ) ik vraag het me af …….

 82. maff Zegt:

  Draadje zit vast

 83. maff Zegt:

  Belangrijk interview. De Bank of International Settlements
  (BIS) waarschuwt al heel lang. Maar de afzonderlijke
  nationale Centrale Banken gedragen zich als stoute
  kinderen en trekken zich er weinig van aan. Die staan
  onder politieke druk en hebben een andere agenda.
  Daarom komen er Crashes, Recessies en Depressies, ONDANKS
  het systeem van Centrale Banken. (White is Ex-BIS).

  DS ( mag vast wel 🙂 )

  telegraph.co.uk/fi…al-bank-veteran.html

 84. maff Zegt:

  maff,

  Dat zou wat zijn, heb je je huis afbetaald kan je toch nog uit je huis worden gezet. Daar zijn in UK wel gevalletjes van, uitgezet door n.b. een Amerikaanse bank van een in de UK staand en afbetaald huis ……

  Derivaatjes ….. media.cagle.com/12…05/18/112005_600.jpg

 85. Nico de Geit Zegt:

  Pensioenfondsen willen stoppen met het huidige systeem van toegezegde uitkeringen. Beloftes over uitkeringen zijn door de vergrijzing en de lage rentes onmogelijk geworden…

  telegraaf.nl/dft/n…eringsbelofte__.html

  Veel mensen denken dat de AOW – de basis van ieder pensioen – gegarandeerd is. Terwijl het veel logischer is dat de AOW er straks alleen nog is ‘voor mensen die het echt nodig hebben’.

 86. Latida Zegt:
 87. maff Zegt:
 88. maff Zegt:

  Accijnsinflatie 😉 1970 tot heden

  brandstofprijzen.i…fprijzen-accijns.php

 89. Latida Zegt:

  Hypotheekrentes nog verder omlaag:

  telegraaf.nl/dft/g…oper_dan_ooit__.html

  Je zal maar 6% betalen zonder aflossing..

 90. Apekool Zegt:

  “Makelaars verspreid over het land melden een gebrek aan aanwas van goede, gewilde woningen. Ze staan te springen om makkelijk verkoopbare woningen, maar het nieuwe aanbod stokt.”

  Zo zoek ik al jaren naar een manier om zonder moeite veel geld te verdienen…

 91. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Na het Pleistoceen en Holoceen zijn we nu beland in het Antropoceen met zijn derivaten:
  chrismadden.co.uk/…tion-col-cartoon.gif

 92. Expat Zegt:

  Nico de Geit:
  Pensioenfondsen willen stoppen met het huidige systeem van toegezegde uitkeringen. Beloftes over uitkeringen zijn door de vergrijzing en de lage rentes onmogelijk geworden…

  telegraaf.nl/dft/n…eringsbelofte__.html

  Veel mensen denken dat de AOW – de basis van ieder pensioen – gegarandeerd is. Terwijl het veel logischer is dat de AOW er straks alleen nog is ‘voor mensen die het echt nodig hebben’.

  Ik heb het al eerder gezegd. De pensioen-zeepbel gaat nog veel meer ellende geven dan de huizenmarkt-zeepbel. De verschillen tussen de generaties wordt steeds groter. Hierbij valt één ding op. Oud naait jong.

 93. Nico de Geit Zegt:

  Apekool: goede, gewilde woningen

  Misschien is het een idee om te beginnen met de bouw van goede gewilde woningen.

 94. Nico de Geit Zegt:

  maff: Dat zou wat zijn, heb je je huis afbetaald kan je toch nog uit je huis worden gezet.

  Ik huur mijn huis van een pensioenfonds. Dat lijkt me vrij veilig. Tenzij dat pensioenfonds in gevaarlijke beleggingen zit waardoor ze om zouden vallen. Gelukkig is zoiets niet denkbaar.

 95. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Tenzij dat pensioenfonds in gevaarlijke beleggingen zit waardoor ze om zouden vallen. Gelukkig is zoiets niet denkbaar.

  Nee, niet denkbaar. Stel je een voor. Alle pensioengeld…. and it’s gone.

 96. Juan Belmonte Zegt:

  Apekool:
  “Makelaars verspreid over het land melden een gebrek aan aanwas van goede, gewilde woningen. Ze staan te springen om makkelijk verkoopbare woningen, maar het nieuwe aanbod stokt.”

  Zo zoek ik al jaren naar een manier om zonder moeite veel geld te verdienen…

  Apekool is het juiste woord,

  De makelleugneaars moeten hebben gedoeld op
  MAKKELIJK VERHUURBARE WONINGEN
  Maar raken net als Juan links en rechts door elkaar haalt
  Huur en koop door elkaar

 97. Juan Belmonte Zegt:

  Kijkt u ook nog eens terug

  huizenmarkt-zeepbe…pers/#comment-366170

 98. Juan Belmonte Zegt:

  Latida:
  Hypotheekrentes nog verder omlaag:

  telegraaf.nl/dft/g…oper_dan_ooit__.html

  Je zal maar 6% betalen zonder aflossing..

  Geduld
  Komt u volgend jaar maar terug

  Was een motto van Juan enkele jaaaaaaaren gelee.

  Qua rente
  Een prima devies gebleken
  Qua huizenprijsdalingen ook
  Al is hogehuizenprijsminnend NL momenteel vrij succesvol in het hercreeren van de gekte.

 99. Juan Belmonte Zegt:

  AEX

  Wie weet het nog stond begin 2000 op ruim 700 punten
  In 2003 op 220 punten
  In 2007 op 550 punten
  In 2009 op 200 punten
  In 2015 op 500 punten
  In 2016 op 400 punten.

  Hiermee vergeleken
  En de schuldenberg achter de zeepbel op de Hollandse huizenmarkt kennende
  Is de Hollandse huizenmarkt uiterst stabiel te noemen.

  Althans.
  Vooralsnog. 🙂

 100. Juan Belmonte Zegt:

  Het wordt bij wijze van spreken tijd
  Om kansspelbelasting te heffen
  Op beurskoersen
  ……..
  Zo’n pingpongstuitergehalte blijkt de AEX te hebben.

  Tegen de achtergrond van een aandeel van de NL oekoenomie
  Die ten opzichte van de totale wereldoekoenomie
  In de afgelopen 30 jaar halveerde
  Is dit wellicht verklaarbaar en wellicht ook wel weer niet
  ….
  Terwijl tegelijkertijd
  Huizenprijzen en hypotheekschulden explodeerden.

 101. Juan Belmonte Zegt:

  Ach
  Op de lange termijn
  Gaan zij allen stervelingen gewoon dood
  Is daarmee is op korte termijn alles geoorloofd

  Wie bovenstaand plaatje aanvult met M3, de totale geldhoeveelheid in omloop
  En alle prachtprodukten met offbalance constructies weg uit de reële oekoenomie en de dito marsmannetjes bedrijven (later via QE overgenomen door marsman-overheden)
  Die gaat het Grote Gebeuren wellicht zien 🙂

  Tot die tijd
  Oogjes toe en snaveltjes dicht

  Muy buenas noches
  Juan

 102. tufkaj Zegt:

  Expat: Ik heb het al eerder gezegd. De pensioen-zeepbel gaat nog veel meer ellende geven dan de huizenmarkt-zeepbel. De verschillen tussen de generaties wordt steeds groter. Hierbij valt één ding op. Oud naait jong.

  Ik zie pensioenen niet echt als een zeepbel. Je kunt er niet uit wegvluchten namelijk, dus hij kan ook niet knappen in die zin…

 103. Nico de Geit Zegt:

  tufkaj: Ik zie pensioenen niet echt als een zeepbel. Je kunt er niet uit wegvluchten namelijk, dus hij kan ook niet knappen in die zin…

  And it’s gone….

  Info over ‘and it’s gone’ voor nieuwkomers: https://www.youtube.com/watch?v=-DT7bX-B1Mg

 104. László Zegt:

  Expat: Wat heb jij hier te zoeken op dit forum?

  Mensen helpen met rekenen en lezen, want je houdt het niet voor mogelijk hoe moeilijk dat soms is.

  Expat: Jouw inzichten zijn hetzelfde als menig Nederlander die Nederland bewust of onbewust de afgrond in drukken.

  Pardon, ik ben tegen de HRA en voor het aflossen van de hypotheek, jij kunt dus al niet lezen.

  Lekker op de persoon proberen te spelen, zonder op de inhoud in te gaan, wat een sukkel. Hoe zielig is het om buiten NL te zitten en op dit blog rond te hangen, heimwee? Net als latida en de admin, niet durven te zeggen in wat voor ellende je terecht gekomen bent en welke ellende je in NL je zover gebracht heeft.

  Anoniem huilebalken.

 105. László Zegt:

  Latida: Wat is de Nederlandse woningmarkt toch eigenlijk ook een puinhoop geworden die bol staat van de tegenstrijdigheden, paradoxen, onrecht, belangenslagveld en manipulatie.

  Je bedoelt dat je het niet snapt, waarom zou je ook als je niet in NL woont?

 106. László Zegt:

  Latida: Je zal maar 6% betalen zonder aflossing

  Je zal maar denken dat dat gebeurt.

 107. László Zegt:

  Juan Belmonte: Komt u volgend jaar maar terug

  Aflossingsvrij komt niet terug.

  6% volgend jaar? Maartje M. zou zeggen: “Het kan.” (of het ook waarschijnlijk is zegt ze er niet bij.

  Is het een belofte? Want dan ga ik mijn hypotheek bij Moneyou voor 5 jaar vastzetten voor 1,55%.

  Sparen naast een hyptheekschuld word dan weer leuk, ook zonder HRA.

 108. László Zegt:

  Juan Belmonte: AEX

  Wat is de relatie met de ontwikkeling van de huizenprijzen?

  In een huis kun en moet je wonen, aandelen kun je elk moment van de hand doen.

  Waarom zou ik mijn huis (waarde 100) verkopen als het volgens jaar 50 waard is of 200?

 109. László Zegt:

  tufkaj,

  Expat: De pensioen-zeepbel gaat nog veel meer ellende geven dan de huizenmarkt-zeepbel.

  Als je het remmende effect op de groei bedoeld heb je gelijk. Als de vergrijzende massa minder te besteden krijgt is dat voor niemand goed.

  Expat: Oud naait jong.

  Bij welk geboortejaar ligt de grens?

 110. Adamus Zegt:

  tufkaj: Ik zie pensioenen niet echt als een zeepbel. Je kunt er niet uit wegvluchten namelijk, dus hij kan ook niet knappen in die zin…

  Tja, je moet toch wonen…dus verplicht tot kopen (door Blok); ook geen zeepbel. Allemaal socialistisch afgedekt.

 111. Latida Zegt:

  László: Je bedoelt dat je het niet snapt, waarom zou je ook als je niet in NL woont?

  Blijkbaar ben ik de enige niet, zelfs de Europese Commissie ziet “ernstige onevenwichtigheden”:

  “Tot slot is de Commissie ook kritisch richting Nederland en Duitsland, omdat deze twee landen een hoger handelsoverschot hebben dan formeel is toegestaan. Duitsland heeft een overschot van 8,7 procent en ons land zit zelfs boven de tien. Het overschot in Nederland heeft te maken met een lage binnenlandse vraag en te lage investeringen. Ook zijn de hypotheekschulden in de private sector te hoog naar de zin van de Commissie. Zij is dan ook een diepgaand onderzoek begonnen naar ernstige onevenwichtigheden in de Nederlandse economie.”

  ftm.nl/exclusive/e…che-noodtoestand-af/

 112. maff Zegt:

  ECB en de ‘geheime’ bail-in van de pensioenfondsen ……….

  70% -/- 37% belasting = #allesdoordehelft

  Dekkingsgraad pensioenfondsen gedaald

  personeelsnet.nl/b…sen-in-2015-gedaald/

  ps,

  🙂 Soo precambrium 🙂 lol gigantopteroid.org…es/MundayCartoon.jpg

 113. maff Zegt:

  Markten weer down, en miljardeninjectie faalt bij redden Chinese beurzen …..

  Typisch financiële markten verzuipen nu in de olie ?

  media.cagle.com/46…01/06/158251_600.jpg

 114. Maria Zegt:

  Off topic, maar niet te vinden in de reguliere media,
  de heer Rutte die toegesproken wordt door de heer Farage:

  geenstijl.nl/mt/ar…erhofstadt.html#more

 115. Nico de Geit Zegt:

  Huizenprijzen met dik 3 procent in de lift

  De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In december waren koopwoningen gemiddeld 3,2 procent duurder dan een jaar eerder.

  telegraaf.nl/dft/n…nt_in_de_lift__.html

 116. ps Zegt:

  maff, 🙂

  “Evolution is doing God’s work”:
  4.bp.blogspot.com/…+Prima+de+Riesgo.gif

 117. ps Zegt:

  Nico de Geit, 🙂

  это ваш призыв к пробуждению!
  https://www.youtube.com/watch?v=QP6ZIN8gqFQ

 118. eriktrolnogimmerhier Zegt:

  Ik ben in elk geval van mening dat vrijwel alle pessimisten hier, het in 2012 flink fout hebbem gehad om te zeggen dat ik niet moest kopen. Inmiddels is mijn modale hut terug naar een woz van 250 en is er een vergelijkbaar huis recent verkocht voor 265k, das toch leuk met mijn hypotheek van nog 215k. Zeker in ogenschouw nemend dat mijn vorige sociale huurwoning inmiddels 800 euro huur doet. tevens mag ik binnenkort me rente opnieuw gaan vastzetten waardoor ik de komende 20 jaar een netto woonlast heb van 475 euro en veel minder risico van een eventuele verlaging van de hypotheekrente aftrek, als dat ook al gaat gebeuren voor woningen in deze prijscategorie. Het voelt alsof mijn kostje gekocht is en ik mijn koopkracht lekker op peil kan houden. de tijd zal het leren, ik denk een zeer goede beslissing gemaakt te hebben en wens u allen succes met degene die jullie maken. The end trol

 119. ps Zegt:

  “Vak Nederlands is aan grondige herziening toe”:
  trouw.nl/tr/nl/455…tm_content=trouwhome

 120. Nico de Geit Zegt:

  Werkloosheid in Nederland verder afgenomen

  DEN HAAG (AFN) – De werkloosheid in Nederland is vorige maand verder afgenomen. In totaal was in december 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos, oftewel 588.000 mensen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

  telegraaf.nl/dft/n…der_afgenomen__.html

 121. Nico de Geit Zegt:

  Stijgende huizenprijzen, dalende werkloosheid en steeds meer Russen hebben HIV. Volgens de Telegraaf dan.

 122. Nico de Geit Zegt:

  nieuwe draad

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.