De hypotheekomzet is in het derde kwartaal met 34 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, terwijl het aantal verkochte woningen met 31 procent is afgenomen.
De totale hypotheekomzet bedroeg over het afgelopen kwartaal 16,8 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van Kadaster en IG&H Consulting & Interim. Een jaar eerder was dit nog 25,6 miljard euro.
Het adviesbureau concludeert desalniettemin dat er “een lichte verbetering zichtbaar is”, omdat de hypotheekproductie ten opzichte van het voorgaande kwartaal iets hoger ligt en de daling wat is afgevlakt.
Marktaandeel
Van de grote partijen op de Nederlandse hypotheekmarkt hebben zowel Rabobank als SNS Reaal, inclusief dochterondernemingen, marktaandeel weten te winnen. Volgens IG&H Consulting & Interim komt dit doordat zij “minder terughoudend zijn in hypotheekverstrekking”.
Fortis, ABN Amro en ING hebben daarentegen ingeleverd. Fortis Groep verliest 29 procent, wat voor een belangrijk deel te wijten is aan onderdeel ASR. Voor alle dalers geldt, dat zij te kampen hebben met kapitaalschaarste.
Onder de overige partijen is Aegon een opvallende stijger. De verzekeraar heeft zijn marktaandeel verdubbeld, dankzij grote hoeveelheden pensioengeld dat kan worden ingezet voor hypotheekverstrekking.
bron: NUzakelijk
Aegon dat pensioengeld inzet?
Lekker bezig zeg
niet alleen pensioengeld 😉
BELASTINGGELD! mijn god, als je dit 2 jaar gelden beweert had………
Boefke, allen die ondersteund zijn deden dit dus al met belastinggeld.
Ondanks dat de huizenprijzen nu licht dalen loopt de hypotheekschuld nog steeds op. (Er zal vast niet 16 miljard zijn afgelost)
Hoe snel zullen de huizenprijzen dalen als ook de totale hypotheekschuld daalt?
P.S. Ik neem aan dat de totale hypotheekschuld een keer het wetmatige plafon bereikt.
Geukkig er worden minder extra schulden gemaakt. Inderdaad hoe zit het met de enorme hoeveelheid bestaande hypotheekschulden, maar omgerekend is dit maar 10.000 euro per Nederlandse inwoner, dus waar praten we over ofwel totaal 160 miljard verdeeld over 16 miljoen mensen.
Als we praten over IJslandse toestanden met schulden van 100.000 euro per inwoner dan is het toch wel erger
@ZK
Waar haal je dat getal ook alweer vandaan?
dus waar praten we over ofwel totaal 160 miljard verdeeld over 16 miljoen mensen.
http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/39/0922_1525_uitstaande_hypotheekschuld_geexplodeerd.xml
Jij hebt het over 160mia. Om nou te zeggen dat ‘we’ het daar ook over hebben…
6
Duim
Wat doet de schuld per hoofd er toe? Of komt de deurwaarder tegenwoordig ook de buren uit huis zetten.
@8 als de toestand vs taferelen oplevert wel, zal wel loslopen denk ik. Hoor nog steeds veel mensen over maximale maandlasten ipv wenselijke. de klap is er in de hoofden in elk geval nog niet. misschien nog maar een bank offeren kan de menigte wennen aan het idee dat De Sinterklaas Bank niet de enige was/is.
@ 5
Uitgaande van de ‘officiele’ hypotheekschuld van +/- 650 miljard zit je al op 40.000 Euro per persoon. Het echte getal ligt meer in de richting van 1000 Miljard, zo’n 60.000 Euro per persoon. Ok er gaat wat spaargeld af, maar Ijslandse taferelen zijn nog niet zo’n slechte vergelijking hoor…
Inderdaad @5 heb cijfer van 1996 genomen uitstaande schuld, het ligt meer op 40.000 euro en hoger per persoon. Dit is alleen de hypotheekschuld, tel daar eens het consumptief krediet en de staatschuld per inwoner bij op, dan kun je alleen maar constateren dat we van een traditioneel, stabiel en conservatief gefinancierd land naar een speculatie, casino of gokstaat zijn gegaan.
@10 M.i. is het zinvoller te kijken naar “huishoudens met een hypotheek” dan naar personen.
Anders nemen we alle huurders, minderjarigen etc mee, een hypotheek rust op een huishouden, niet op huurders.
Staatsschuld is weer een ander verhaal.
De hypotheekomzet -34%, volume verkopen -31%: ten opzichte van vorig jaar 3e kwartaal. Toen hadden we al dalingen van volumes 😉 Richting is duidelijk.
Politiek gezien staan HRA, k.k. en scheefhuurders op de agenda. De politiek volgt langzaam.
HRA zal de markt wel een flinke knauw geven. De terugloop in hypotheekomzet lijkt voor een flink deel door banken te worden gestuurd. Zonder HRA gaan die gewoon nog minder centen verstrekken.
Het lijkt er vooralsnog toch een beetje op dat het geld er simpelweg niet is. In die zin klinkt dat dan weer als deflatie.
Kristallen Bol gaf elders op deze site een plausibele verklaring voor de terugloop van hypotheken:
“Eerst 50% van de hypotheken boven de norm, nu 25%.”
Aangenomen dat het aantal afgesloten hypotheken-binnen-de-norm gelijk is gebleven, verklaart dat perfect het met ongeveer 1/3 verminderde aantal verkochte huizen per maand (t.o.v. een jaar geleden):
waar er eerst 3 normale + 3 andere hypotheken werden afgesloten, zijn het er nu 3+1.
Banken hebben daar wel degelijk invloed.
Twee keer zoveel ontslagen door de crisis.
http://www.z24.nl/economie/artikel_101616.z24/Tweemaal_zoveel_ontslagen_door_crisis.html
De druk is aan het oplopen.
ArcelorMittal verloor 3,6 procent, ondanks de bekendmaking van kwartaalcijfers die beter waren dan de verwachtingen van analisten. Het grootste staalconcern ter wereld haalde een nettowinst van 903 miljoen dollar, waar analisten rekenden op een nettoverlies van 14 miljoen dollar.
Dat is wel anders dan eerst. Toen had je al een stijging te pakken als je ook maar een beetje in de buurt van de (belabberde) verwachting wist te geraken.
Overigens moet Bailout Ben deze week weer wat schuldpapier kwijt. Dat geld moet ergens vandaan komen, dus een lagere beurs is niet heel vreemd.
En tot slot nog even deze:
http://www.standejong.nl/2009/10/27/hoe-jan-modaal-wordt-geplukt-door-de-staat/#more-11864
Bizar! De echte graaiers zitten bij de overheid zo blijkt maar weer.
de auto is 2,5 keer duurder dan wanneer Jan geen belasting zou hoeven af te dragen. Men zou kunnen zeggen dat hij behalve een Ford Focus voor eigen gebruik ook nog eens verplicht anderhalve virtuele Ford Focus heeft gekocht, die hij aan de Staat der Nederlanden moet schenken.
@19
Daarom zijn huizen ook duur, doordat je deze ook met 250% betaald moet worden.
@20 Klaas2 Eens: Huizenprijzen zijn in Nederland zo hoog omdat de belastingen zo hoog zijn. De financiering wordt via HRA fiscaal gesubsidieerd en hiermee voorkomt men hoge belastingen. Logisch dat mensen maximaal willen aftrekken.
Wat m.i. moet veranderen is:
– belasting algemeen omlaag, met name Inkomstenbelasting IB
– k.k. afschaffen, die was een “sociale” kapitaalbelasting op overwaarde toen huizenprijzen nog stegen, is nu een asociale “verhuisboete” die onderwaarde versterkt en het doorstroomsysteem (transacties) blokkeert.
– HRA afschaffen op termijn.
Als men toch al 2 jaar langer moet doorwerken (AOW), mag de lastendruk toch wel omlaag, dan betaalt het volk twee jaar langer IB !!!
@21 Maar de overheid is sinterklaas niet. Ze zullen weinig doen om de burger tegemoet te komen. Als er van links geld bij moet dan zal er van rechts extra geld worden opgehaald.
Nee, beter is gewoon de markt zijn werk laten doen. Het duurt even maar dan heb je ook wat.
Voor je het weet is de boel weer als vanouds. Maar de regelgeving zou wel wat vereenvoudigt mogen worden.
Ik geniet voorlopig volop van het toekijken vanaf de zijlijn.
Geinig:
http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2009/10/governator_zegt_fuck_you.html
Netjes van Arnold.
Hier nog wat over onze taxpoet: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2009/10/besteding_publiek_geld_onduide.html
Die journalisten van ons kunnen in het buitenland plotseling wel goede vragen stellen: http://www.youtube.com/watch?v=XaWE8K2nRVs
25
antwoord was geloof ik niet geheel bevredigend?
http://www.prosperity.com/rankings.aspx
Aparte cijfers in de VS voor economic fundamentals (die zijn echt niet zo geweldig als we naar de overheidsfinanciën kijken) entrepreneurship (hoe kan je er nou economisch goed voor staan zonder entrepreneurs) en health (die lui zijn moddervet).
Over Noorwegen en de rente: http://www.z24.nl/economie/artikel_101857.z24/Centrale_bank_Noorwegen_verhoogt_rente.html
En voor wie denken dat politici en bazen van woningcorporaties integer zijn omdat ze niet in Maseratis rijden: http://www.z24.nl/bijzaken/hebbedingen/artikel_101849.z24/Belastingbetaler_draait_op_voor_dure_douche_Sarkozy.html
Zo kan het ook.
@Martijn:
Hoe kan een douche voor een kabouter zo duur zijn?
@4 Iridium zegt:
Ondanks dat de huizenprijzen nu licht dalen loopt de hypotheekschuld nog steeds op. (Er zal vast niet 16 miljard zijn afgelost)
Hoe snel zullen de huizenprijzen dalen als ook de totale hypotheekschuld daalt?
P.S. Ik neem aan dat de totale hypotheekschuld een keer het wetmatige plafon bereikt.
Zie: http://www.mejudice.nl/node/29#comment-61
@5 ZK zegt:
Geukkig er worden minder extra schulden gemaakt. Inderdaad hoe zit het met de enorme hoeveelheid bestaande hypotheekschulden, maar omgerekend is dit maar 10.000 euro per Nederlandse inwoner, dus waar praten we over ofwel totaal 160 miljard verdeeld over 16 miljoen mensen.
Wat een onzin! De NL hypotheekschuld bedraagt 558 miljard (2007, bron DNB). Per woning (in particulier bezit) is dat 147 duizend euro. Dit is de hoogste schuld per woning in Europa, waarschijnlijk ook ter wereld.
@ Ludwig (off topic)
http://www.nu.nl/economie/2111464/huurverhoging-in-2010-historisch-laag.html
Huurverhoging in 2010 ‘historisch laag’
Hoe denk jij er over?
Klokje staat nog op zomertijd
34
wie zegt dat dat doorgaat? Dit is een pr verhaal wat deze week in de media bevestigd moet worden om Wouter uit de wind te houden.
Ook nieuw:
http://www.nu.nl/economie/2111377/boetes-hypotheken-midden-nederland.html
AFM onderzocht 6 toch instellingen, waaronder AFAB. “Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst?”
Ik kan me nog herinneren dat DSB een boetetje kreeg, levensgevaarlijk die AFM boetes….
34
De huurverhogingen (in de sociale sector) in 2010 en 2011 zullen maximaal de inflatie volgen – dat is oud nieuws dat vd Laan opnieuw probeert te verkopen.
Vanaf 2012 zullen de huren zeker aangepakt worden. Net als de HRA (gefaseerd)
Mises denkt dat na 2012 huren, salarissen, rente en huizenprijzen een heel ander beeld zullen laten zien.
Als dan maatregelen worden aangekondigd is het een geval van “buy the news”.
Luister naar dit lied, het zegt alles.
http://iLike.com/s/AGqOQ
The House of the Rising Sin, a Mortgage Blues.
Muzikale groet,
LunaXme
@Victorino(22)
De overheid zou er voor moeten zorgen dat mensen schulden(hypotheekschulden) weer gaan aflossen,zoals dat ging met de ouderwetse annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek.
Het inkomen moet weer afhankelijk worden gemaakt tot het te lenen bedrag.
Schulden moeten belastingtechnisch weer gelijk aan spaartegoeden worden gesteld.
Pas op lenen kost geld is een leuke slogan van de overheid,maar zou als toevoeging moeten hebben;
‘Het kan wel een belastingvoordeel opleveren’
,de overheid spreekt met dubbele tong.
Uit onderzoek blijkt dat de HRA niet heeft geleid tot meer huizenbezit, wel tot meer hypotheekschuld in vergelijking met andere landen die geen systeem als de HRA kennen.
De belasting omlaag brengen heeft geen zin, daar zit het probleem niet.
Belastingen gaan pas omlaag als zou blijken dat deze te hoog zijn waardoor economische schade ontstaat.
Huishouding op inkomen is een andere dan huishouding gebaseerd op bezit.