Gelooft u in sprookjes? Volgens de belanghebbende is er niets aan de hand op de Nederlandse huizenmarkt. Een half jaar geleden zeiden Wouter Bos en Jan Peter Balkenende dit ook nog over de Nederlandse ‘open’ economie.
Het zijn leugens, pure leugens. Nederland staat er erg slecht voor. Jarenlang heeft de overheid er alles aan gedaan om de huizenmarkt op te blazen. Voor bedrijven en burgers zijn enorme subsidies op het aangaan van schulden gecreëerd. In een rapport over de steun die verschillende overheden geven om de financiële crisis te bestrijden, komt het IMF tot de conclusie dat Nederland relatief te veel verplichtingen jegens de financiële sector op zich neemt, afgezet tegen de omvang van zijn economie.
De garanties voor banktegoeden en leningen hebben in Nederland een omvang van ongeveer eenderde van het nationaal inkomen.
Alleen Ierland en Zweden overtreffen dat procentueel. De Ierse staat heeft zich garant gesteld voor ongeveer 2,5 keer de omvang van de economie, terwijl de Zweedse verplichtingen ongeveer de helft van het nationaal inkomen zijn.
Vergeet niet dat we ons midden in een wereldwijde financiële en een economische crisis bevinden. Dit is al 80 jaar niet meer voorgekomen.
Waarom moeten er steeds mee jonge mensen worden meegesleurd door dit piramidespel? Wat hebben we aan kunstmatige welvaart? Waarom moeten jonge mensen zich uit de naad werken voor de gevestigde orde? Doe er niet aan mee!
Leuk bij elkaar gezocht. Vooral de tinkelbell oplossing vind ik erg komisch.
Ik meen dat ze dit ook wel jingle mail noemen
Leuke compilatie 🙂
Nou viel mij iets op, er zitten veel oude fragmenten in dus niet van de afgelopen 3 maanden.
Nou is dat helemaal neit erg…
Maar gezien de afgelopen 3 maanden, is het onderwerp huizenmarkt wel wat afgezwakt in de media.
Het wordt een beetje stil kan ik beter zeggen….
Stilte voor de storm?
Ik heb laatst besloten om GEEN nieuwbouwwoning te kopen ivm de verwachte prijsdaling van woningen.
Nu zegt men dat een nieuwbouwwoning tijdens de bouw al stijgt in waarde en ook een prijsdaling minder zou zijn dan bij bestaande woningen.
Kan iemand mij uitleggen waarom dit zo zou zijn? Alvast bedankt!
@ Joost,
Dat zou ik ook wel eens willen weten….
Mijn ouders hebben 5-6 jaar geleden een nieuw huis laten bouwen.
In 2008 zijn er in in dezelfde straat huizen met dezelfde bouw verkocht die 80.000 tot 100.000 euro overwaarde kenden.
Dat vindt ik een hele slot geld moet ik zeggen.
Ook in andere straten staan huizen met nieuwbouw prijzen toen 135.000 euro vrij opnaam.
Die staan nu te koop voor 200.000 tot 220.000, en dan woon in je in een rijtjes woning…
En dan kun je zeggen, ja dat kan nog veel erger in het westen maar we hebben het nu over Groningenstad, en dan in een buitenwijk.
Dat waren dus de starters woningen, die in 2002-2003 inderdaad met hun nieuwbouwprijs een starters woning was.
Maar nu gewoon buiten het bereik liggen van de starters.
@Joost
Ik heb ook géén nieuwbouw huis gekocht in verband met de te verwachten prijsdalingen. Ik wacht gewoon af tot er ergens klappen gaan vallen en ik dan eindelijk ook eens een keer een huisje kan kopen.
220.000 + kk8% = 237.600. Hier heb je een inkomen voor nodig van € 50.000 om een hypotheek te kunnen krijgen die hoog genoeg is om te kunnen financieren. En dan zit je ergens in een simpel rijtjeshuisje…
Het is wachten op werkloosheid zodat de prijzen in elkaar gaan storten tot 30% van hun waarde.
JP Morgan moet gaat falen door leveringsproblemen, en dan…
Dan met 10 gouden munten een huisje kopen…
Jullie zouden wel een huis kopen als de prijzen zouden blijven stijgen?
Helaas zullen de piramidespelspelers, over de ruggen van de spaarders en belastingbetalers die de subsidie niet aanpakken en niet meespelen, zoveel mogelijk gered worden. Jajoh, want anders stort alles in, en dat willen we natuurlijk niet he…
Chantage. Omlaag met die rente, omhoog met die inflatie, de cijfertjes breien we wel recht. Iedereen zo diep mogelijk in de schulden. De overheden doen graag mee. Als je het gepeupel het gevoel geeft dat ze een voordeeltje hebben ten koste van een ander (HRA) dan duiken ze er zelfs met plezier in. Hoppa, weer miljarden gecreerd, en zo worden de banksters rijk en machtig.
Omdat mensen zich zelf in de problemen hebben gestort door een nieuw huis te kopen terwijl hun eigen huis nog niet is verkocht,moeten gemeenten en provincies deze mensen uit de shit helpen op kosten van de belastingbetaler en daarbij de vrije markt verstoren en de prijzen wederom kunstmatig hoog wordt gehouden zodat het probleem van te hoge huizen priijzen zich naar de toekomst verschuift en dus geen oplossing geeft voor deze verziekte huizenmarkt.gemeenten en provincies moeten zich niet roeren in de huizenmarkt ze kunnen de zaak alleen maar verergeren.Beter is als zich gaan inzetten voor een premie aankoopregeling (premie a of c}dit zal de nieuwbouwmarkt een goede impuls geven.
Beste beheerder,
Dank voor dit informatieve blog.
Ik waardeer uw poging om jonge mensen te behoeden voor dit piramidespel zeer.
Het probleem is: waar moeten we (als starter) naartoe?
Onze politieke invloed is gering, dat blijkt wel. De doorsnee huizenbezitter is mordicus tegen een daling van de prijzen en bereid tot welk paardenmiddel dan ook om de overwaarde op peil te houden, ongeacht de prijs die anderen daar voor moeten betalen. En dat zie je terug in de politiek, waar de partijen over elkaar heen buitelen met proefballonetjes, de een nog bizarrer dan de andere, allen bedoeld om de huidige prijzen niet te laten dalen. Ronduit beledigend voor de ernst van de situatie is de symboolpolitiek om iets te doen aan de hypotheken….van 1 miljoen euro! Er is hier al genoeg geschreven over de kongsi van banken, bouwers en tussenpersonen die allen baat hebben bij immer stijgende prijzen. Hun politieke invloed valt niet te overschatten. Ondertussen kijk ik het als starter met lede ogen aan. Jaren binnen onze middelen geleefd en wat gespaard in de hoop ooit een huis te kunnen kopen. Niks spectaculairs, niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Gewoon een betaalbaar huis om in te leven. Alleen Wouter Bos heeft het ooit voor de starter opgenomen door “the bloody obvious” te noemen, namelijk dat de prijzen de laatste 10 jaar over de kop zijn gegaan en dat een daling dus geen ramp is en een zegen voor de mensen die nu willen kopen. Vrijdag weten we wat de noodmaatregelen zijn van het kabinet. 10 tegen 1 dat er vanalles aan moet geloven, van de heffingskorting tot de pensioenen, behalve de hypotheekrenteaftrek. Het enige dat in ons voordeel pleit is dat als de starter zijn hand op de portemonnee houdt, het systeem stilvalt. De bouwers die nu huilen dat de crisis ten koste gaat van Hollandse bouwvakkers, zullen winnen – en dan stijgen de prijzen weer, of verliezen, en dan zullen ze weer efficient moeten gaan bouwen, waar de Hollandse bouwvakker, die wellicht ook ooit iets wil kopen, uiteindelijk ook bij is gebaat. Ik wens allen veel wijsheid en een beetje geluk!
Ja Bent, daar zeg je wat veel mensen voelen. Het lijkt wel of de hele economie op de vastgoedsector is gebaseerd. Als daar een deuk in komt stort alles in elkaar. Ik kan dat echter niet geloven. Ik denk dat de vastgoedsector de gewone man uitzuigd zonder dat men er erg in heeft. Dat de regering dat met vele miljarden subsidieerd is mij een raadsel. Dat starters jaar in jaar uit hun woonwensen naar beneden moeten bijstellen terwijl de welvaart (zogenaamd) steeg, daar gaat de regering helemaal aan voorbij. De hoge prijzen in de vastgoedsector heeft op veel meer vlakken effect dan een huis alleen, denk aan huur van winkels, horeca etc. Die verekenen dat in de prijzen. Nu het economisch slechter gaat zullen ook een aantal daarvan het loodje gaan leggen met gevolg leegstand omdat er simpelweg geen ondernemers te vinden zijn voor zulke dure panden. Volgens mij moet men nationaal tot bezinning komen en de hoge huizenprijzen onderkennen als een vloek waar vele schade van ondervinden, en maar enkelen baat.
@Me
Sluit ik mij bij aan.
Probleem is dat het nog even duurt voordat men (burgers en de overheid) inziet dat de absurde stijgingen alleen maar schade heeft veroorzaakt.
En als dat moment komt…ik denk dit jaar nog…dan schuiven ze het op het verhaal dat er toch een grote overwaardering is in de woningmarkt.
Net zoals wat Bos enkele weken geleden heeft verkondigd.
Wat ik overgens apart vond klinken uit zijn mond, nooit eerder heb ik zoiets van hem gehoord.
Je zou bijna denken dat hij zich indekt op iets.
Iets ziet aankomen wat hij niet hardop durft te zeggen.
@me
Het raadsel, hoezo de overheid daar geld in stookt, is heel simpel. Zij willen “doorstroming”, dat is het enige wat ze willen…WIE verdient aan de “doorstroming” (een woord dat je ook alleen maar in de nederlandse woningmarkt kent, in het engels, duits en frans bestaat dat niet)?
Aan doorstroming verdinen:
1. Makelaars (die betalen belasting)
2. Banken (die betalen belasting)
3. Herstelbedrijven (betalen belasting)
4. Overheid
Nou dan is het raadsel opgelost, de overheid verdient dus tenminste VIER KEER per “doorstroming” en daardoor komt er meer geld bij de overheid terecht als ze aan subsidie uitgeven.
Aan Joost:
Een nieuwbouwwoning steeg in prijs vanwege de reden dat jij een nieuwbouwhuis koopt… en tegen de tijd dat het huis af was, waren de algemene huizenprijzen alweer gestegen. Daar stijgt een nieuwbouwhuis dus gewoon op mee.
Bovendien wordt je redelijk genaaid bij nieuwbouwwoningen. Men zegt altijd hoogwaardige materialen te gebruiken, maar dat is dus niet zo. Achter de muur zit meestal het goedkoopste materiaal. Vergelijk de wijze waarop de Duitsers huizen bouwen en de manier waarop wij Nederlanders dit doen. De kwaliteit van de Duitse nieuwbouwwoningen zijn een heel stuk beter dan de onze !!!
Ik denk dat de prijsdaling bij nieuwbouwwoningen echt niet minder zal zijn dan bij welke woning dan ook. Sterker nog… als echt uitkomt hoe deze nieuwbouwwoningen gebouwd worden en men zou een echte berekening maken tussen prijs en materiaalkosten, dan zouden deze prijzen wel eens meer kunnen kelderen dan bij oude bestaande woningen.
Goed, in de woningen van de jaren 30 – 40 zit minder luxe (maar dat kan je er altijd wel later inbouwen). Maar bouwtechnisch zijn ze wel een stuk beter. Vergelijk het maar en je ziet het verschil. Vergelijk hoe wij vroeger bouwden en hoe wij dit nu doen. Alleen het metselwerk al… nu rechttoe rechtaan eigenlijk, wat verschillende kleurtje steentjes, meer niet. Vroeger was metselen echt veel meer vakwerk.
.
Waar bijft die enorme ineenstorting van de huizenmarkt nou?
2010 je zal het zien ,even geduld nog.
@ NuchterNederland
In de andere landen (o.a. UK/Spanje/Ierland) waar de bellen aan het leeglopen zijn ging het ook niet in 1 maand. In een periode van 1,5 jaar zijn de prijzen daar gemiddeld in totaal nu zo’n 20-30% gedaald
@ NuchterNederland
vers van de pers:
In amsterdam zijn de huizen prijzen 11% gedaald in slechts enkele maanden.Bron : telegraaf
Charles heeft gelijk
Dank je Casey.
Oktober 2009:
Tot nu toe kloppen alle voorspellingen, spannend hoor
Inmiddels is het nu bijna febr. 2010. Als ik het goed onthouden heb is in 2009 de gem. huizenprijs met een kleine 5% gedaald. In dec. is de huisverkoop weer wat gestegen.
Is de tijd rijp om een huis te kopen? 15% onder de vraagprijs bieden? Zelf is de verkoper ook al 12% gedaald met de 1e vraagprijs.