Nieuw geld zweeg en dreef huizenprijzen op

Cees GrimbergenHet moet vandaag
over sneeuwklokjes gaan. Over sneeuwklokjes in onze voortuin. Over de betoverende Sneeuwklokjeslaan in Amelisweerd. Ik kan net zo goed de hyacint op de vensterbank behandelen. Of de bloeiende toverhazelaar. Gele bloemetjes. Kondigen de lente van ver aan. Maar eigenlijk… Eigenlijk wil ik over De Kwestie schrijven: het zootje in de financiële wijde wereld. De natuur houdt u te goed.

Neem de huizenmarkt. Bij de Rabobank, aan de Croeselaan, zeggen ze er alles van te weten. Rabotopper Wim Boonstra sprak vorige week op Business News Radio tot drie keer toe bezwerende woorden: ,,De woningmarkt stort niet in.’’ Zou het waar zijn? Of is hier sprake van de zoveelste Rabopropagandaslag? Bruut die ik ben, val ik u lastig met een paar cijfertjes. Om te bewijzen dat u Boonstra’s waarheid ernstig moet betwijfelen. De opgetelde inflatie tussen 1982 en 2009 bedroeg 75 procent. De huizenprijs tussen ’82 en 2009? Die steeg landelijk met 290 procent. En in de regio Utrecht met meer dan 330 procent. Dát is de megaluchtbel in de huizenmarkt. Met tientallen procenten zal de huizenprijs dalen.

BNR

In de periode 1982-2009 hoorde ik nooit één Rabo-econoom pleiten voor het afremmen van die extreme prijsstijgingen. Bijvoorbeeld door de huizenprijs op te nemen in het inflatiecijfer. Inflatie (prijsstijgingen)?

Decennia pleitte het economenvolk voor beteugeling. Maar dezelfde economen en bankiers kwamen woorden te kort om de zegeningen van de duizelingwekkend oplopende huizenprijzen te bejubelen.

Een zegening voor wie? Voor de banken en hun vrinden, de makelaars. Zuur en wrang voor mensen die de laatste paar jaar een te duur huis kochten. Minder zuur voor ‘oudere’ huiseigenaren.

Zij werden slapend rijk en zullen hun virtuele rijkdom het komend jaar met tientallen procenten zien afnemen.

Ik ga weer sneeuwklokjes en toverhazelaars kijken.

bron: AD.nl

Share Button
Tagged with:
12 comments on “Nieuw geld zweeg en dreef huizenprijzen op
  1. Eric says:

    Spijker op zn kop!

  2. ZK says:

    Het was gewoon een enorm lang voorjaar 1982 tot 2006 en een niet zo lange (2006 tot 2008)zomer en nu valt de herfst in 2009, elk blaadje is een huis dat dwarrelt naar beneden. Hoe lang de herfst gaat duren, we zien wel.

  3. janhuur says:

    Ik ben technicus een bruggenbouwer. Ik moet zorgen dat de brug betrouwbaar is met allerlei berekeningen en certificaten, voordat ik iemand over de brug kan laten gaan.

    In economenland is dat anders, economen hebben blijkbaar een “trial and error” instelling. Laat ze maar over de brug lopen, als ze er doorzakken repareren we het wel.

    We zijn nu gewoon met zijn allen wereldwijd aan ‘t repareren en een paar zijn er met de buit vandoor.

  4. Arjan says:

    Het sterretje in de voorruit kun je repareren. Voor een scheur heb je toch echt een nieuw raam nodig.

  5. House says:

    Doch ik vraag mij toch af, wat is de taak van “de toezichthouders” en dan bedoel ik de Centrale Bank en het Ministerie van Financiën?

    Als nu wordt gezien dat in een tijd de gemiddelde ban 2.5% rente geeft op spaar tegoeden en ING-Direct geeft wereldwijd 5%, dan moet er toch een lampje gaan branden bij de DNB en bij de Minister van Financiën?

    Nu blijkt dat ING-Direct de spaar tegoeden is gaan beleggen o.a. in Alt-hypotheken en obligaties in Oost Europa waarvan de zekerheid geen 100% dat deze worden terug betaald.

    Dit is volksverlakkerij en fraude en dat wordt niet opgemerkt door de DNB en Minister van Financiën?

    De verantwoordelijk in deze dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en nu niet mooi weer spelen met belastinggelden en hun politieke ambities verrijken door nu de populaire jongen uit te hangen.

  6. De Buitenlander says:

    http://www.dutchnews.nl/news/archives/2009/02/post_4.php

    “A number of measures, including raising the pension age, cutting tax breaks for non-working parents and reducing mortgage tax relief are currently under consideration by a committee of senior civil servants.”

    Nou dan….gaat toch al de goede kant op!!!

  7. Mark says:

    Wat lult die hoogleraar dom zeg. Hij denk echt dat alle starters domme schapen zijn….
    Sukkel.

  8. Martin says:

    @janhuur

    Dat economen, in tegenstelling tot ingenieurs, het vaak bij het verkeerde einde hebben komt omdat dat zij het – soms onvoorspelbare en irrationele – gedrag van mensen bestuderen, maar hun berekeningen niettemin baseren op rationele uitgangspunten als “een efficiente markt”.

    Dat zijn economen zoals Milton Friedman, die de laatste dertig jaar in de mode was.

    Andere economen zoals John Maynard Keynes en Hyman Minski betogen dat markten, lees mensen, van nature inefficient en instabiel zijn omdat psychologische factoren een grote rol spelen.

    Een grote crisis zoals deze is al vele malen voorgekomen in de geschiedenis en je ziet altijd dezelfde verschijnselen optreden: goedkoop geld, het eeuwige verlangen van bankiers om door middel van zogeheten “financiele innovaties” zo veel mogelijk leningen tegen zo weinig mogelijk onderpand te verstrekken en de vaste overtuiging van het grote publiek dat de prijzen – of het nu om aandelen of huizen gaat – altijd zullen blijven stijgen.

    Maar op financiele euforie volgt altijd de onvermijdelijke ontnuchtering.

    Dat is wat er nu gebeurt. Het afgelopen decennium is er een duizelingwekkend bedrag aan leningen verstrekt tegen steeds minder onderpand. Nu dat onderpand is gaan dalen stort het kaartenhuis in elkaar: die leningen zijn een illusie gebleken en kunnen nooit meer worden terugbetaald.

    De dalende aandelenmarkten en huizenprijzen zijn niet de kwaal maar de genezing.

  9. Spaarvarken says:

    Daarom heb ik mijn hutje in 2006 op de top verkocht en ben lekker gaan huren. Koop pas weer als de huizenprijs met 50% zijn gedaald. Of koop misschien nooit meer. Het is toch maar een stapel stenen.

  10. Linda says:

    spaarvarken.
    Helemaal mee eens, wij hebben afgelopen april ons huis verkocht, wij wachten het rustig af in ons gehuurde huisje.

  11. sven says:

    Zoals Boonstra zegt ” de huizenmarkt stort niet in elkaar ” ,is erg makkelijk gezegd vlak vóór de grootste ineenstorting ooit. Op het moment dat ie het zegt zitten we nog niet op – 70%, dat komt pas over 3 jaar.

  12. johnny says:

    laten we de banken niet gaan copieeren , de termijnen en de percentages weet niemand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*